فهرست مطالب

مجله روانپزشکی و روانشناسی بالینی ایران
سال بیست و چهارم شماره 3 (پیاپی 94، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگار بهشتی ، مهدی زمستانی* ، فرزین رضاعی صفحات 240-255
    اهداف: اختلال اضطراب فراگیر (GAD) وضعیت آشفته ساز بسیار شایعی در محیط های اجتماعی و مراکز مراقبت های اولیه است. دریافت نکردن درمان های موثر روان شناختی و دارویی برای آن، هزینه های گزافی را بر خانواده و جامعه تحمیل کرده است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری معطوف بر عدم تحمل ابهام با درمان دارویی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام شد.
    مواد و روش ها
    در طرحی شبه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با دو گروه، 24 نفر از بیماران زن مبتلا به GAD پس از ارزیابی بالینی اولیه و احراز شرایط پژوهش، انتخاب شدند و در دو گروه درمانی قرار گرفتند: گروه اول درمان شناختی رفتاری معطوف بر عدم تحمل ابهام (CBT-IU) که 12 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس از طریق فراخوان و گروه دوم درمان دارویی که 12 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جامعه مدنظر در گروه اول (گروه درمان روان شناختی) شامل تمامی دانشجویان دختر دانشگاه کردستان و جامعه مدنظر در گروه دوم (گروه کنترل و درمان دارویی) شامل تمامی بیماران زن مراجعه کننده به مراکز درمانی خصوصی شهر سنندج بود. گروه اول (CBT-IU) 12 جلسه درمان انفرادی هفتگی را دریافت کردند و گروه دوم زیر نظر روان پزشک با داروهای ضد اضطراب (SSRIs) تحت درمان دارویی قرار گرفتند. تمام آزمودنی ها در مرحله پیش آزمون و پس آزمون پرسش نامه های نگرانی پنسیلوانیا (PSWQ) ، عدم تحمل ابهام (IUS) و اجتناب شناختی (CAQ) را کامل کردند. داده ها به کمک روش آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر (Repeated Measure) و با استفاده از نرم افزار SPSS 21 تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد تفاوت نمرات در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون در متغیرهای نگرانی (F=12/53؛ P<0/05) ، عدم تحمل ابهام (F=4/40؛ P<0/05) ، و اجتناب شناختی (F=0/45؛ P<0/05) از لحاظ آماری معنی دار است.
    نتیجه گیری
    از آنجا که مداخله شناختی رفتاری به طور اختصاصی به مولفه های شناختی (نگرانی، عدم تحمل ابهام و اجتناب شناختی) می پردازد و ابزارهای انتخاب شده نیز اغلب مولفه های مرتبط با مداخله انجام شده برای این گروه را می سنجند، اثربخشی بیشتر این درمان بر متغیرهای بررسی شده در مقایسه با درمان دارویی توجیه پذیر است. با توجه به تاثیر درمان شناختی رفتاری معطوف بر عدم تحمل ابهام بر مولفه های شناختی بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر، این نتایج برای متخصصان بالینی دست اندرکار در مراکز درمانی تلو یحا ت کاربردی دارد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، درمان شناختی رفتاری معطوف بر عدم تحمل ابهام، درمان دارویی، عدم تحمل ابهام، اجتناب شناختی
  • ساناز آقاخانی ، فرشاد بهاری* صفحات 256-269
    اهداف: پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان اثربخشی آموزش گروهی برنامه ریزی عصب زبان شناختی بر میزان امید و کیفیت زندگی کودکان سرطانی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کودکان سرطانی دختر و پسر سرپایی در بیمارستان امیرکبیر و انجمن سرطان تبسم در سال 1395بودند که متقاضی شرکت در جلسات آموزش گروهی برنامه ریزی عصب زبان شناختی و در حال انجام درمان بودند. بدین منظور 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه برنامه ریزی عصب زبان شناختی و گروه گواه به طور مساوی تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه کیفیت زندگی کودکان و مقیاس امید کودکان اسنایدر بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیل کواریانس چندمتغیره و آزمون t همبسته برای مرحله پیگیری تحلیل شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 22 نیز تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد آموزش گروهی برنامه ریزی عصب زبان شناختی بر افزایش کیفیت زندگی و امید موثر بود و به ترتیب 70 و 40 درصد از واریانس آن را پیش بینی می کند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که آموزش برنامه ریزی عصب زبان شناختی منجر به افزایش کیفیت زندگی و امید در کودکان سرطانی شده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی عصب زبان شناختی، امید، کیفیت زندگی، کودکان سرطانی
  • علی نیک بخت* ، حمیدطاهر نشاط دوست ، حسینعلی مهرابی صفحات 270-283
    اهداف: اصلاح سوگیری شناختی رایانه ای اخیرا اصلاح ارزیابی های خاطرات مزاحم را وعده داده است. هدف از این پژوهش، بررسی و مقایسه سه روش درمانی غیرحضوری اصلاح سوگیری شناختی استاندارد، اصلاح سوگیری شناختی مبتنی بر خودزایی، و آموزش شناختی رفتاری است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش بر اساس طرح تحقیق ازجمله طرح های نیمه آزمایشی با سه گروه آزمایشی و ارزیابی به صورت پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری دوماهه است. جامعه آماری شامل تمام دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه هرمزگان بود که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول تحصیل بودند. بر اساس ملاک های شمول و خروج شرکت کنندگان، 51 نفر به شیوه هدفمند، برای مرحله نهایی پژوهش انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه اصلاح سوگیری شناختی استاندارد، خودزایی و آموزش شناختی رفتاری گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه سناریوهای مبهم برای افسردگی، درجه بندی دیداری خلق، افسردگی بک-2، مقیاس تجدیدنظرشده نگرش های ناکارآمد، مقیاس عاطفه مثبت و منفی و آزمون سوگیری حافظه بود. برای تجزیه وتحلیل آماری داده ها از میانگین، انحراف استاندارد، تحلیل کوواریانس چندمتغیری، تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون های تعقیبی استفاده شد که با نرم افزار 19-SPSS تجزیه وتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد هر سه مداخله موثر بوده اند (0/01>P) ، اما در متغیرهای خلقی (علائم افسردگی (0/079) ، خلق (0/054) ، عاطفه مثبت (0/416) ، عاطفه منفی (0/158) ) سه گروه تفاوت معناداری با یکدیگر نداشتند. در متغیرهای شناختی (سوگیری تفسیری (0/0001) ، حافظه مثبت (0/0001) و منفی (0/006) ) تفاوت بین سه گروه معنادار بود؛ به استثنای متغیر نگرش های ناکارامد که تفاوت به دست آمده معنی دار نبود (0/228).
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج پژوهش نشان داد روش های اصلاح سوگیری شناختی مبتنی بر تصویرسازی مثبت و خودزایی با دستورالعمل های جدید و چهار هفته ای، روش های موثری درکاهش علائم افسردگی، بهبود سوگیری تفسیری، نگرش ناکارآمد و حافظه است.
    کلیدواژگان: اصلاح سوگیری شناختی، تصویرسازی مثبت، خودزایی، آموزش شناختی رفتاری، افسردگی
  • لیلا کهتری* ، رسول حشمتی، حمید پورشریفی صفحات 284-297
    اهداف: هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای شفقت به خود در رابطه بین اجتناب تجربه ای و سرکوبگری عاطفی با افسردگی بود.
    مواد و روش ها
    بدین منظور در تحقیقی توصیفی همبستگی و گذشته نگر 241 نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و از نظر میزان شفقت به خود، اجتناب تجربه ای، سرکوبگری عاطفی و افسردگی ارزیابی شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسش نامه افسردگی بک (BDI) ، پرسش نامه شفقت به خود نف (SCS) ، پرسش نامه سرکوبگری عاطفی وینبرگر (WAI) و پرسش نامه پذیرش و عمل بوند (AAQII). تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با کمک نرم افزار spss-23 و نرم افزار AMOS انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد شفقت با افسردگی بیشترین ضریب مسیر را دارد (99/0-=β). این رابطه منفی و در سطح P<0/01 معنی دار است. همچنین مسیر سرکوبگری عاطفی بر شفقت بر خود به صورت مثبت P<0/05 معنی دار است (33/0=β). اجتناب تجربه ای (31/0=β) اثر مثبت و معنی داری (P<0/05) با شفقت به خود دارد. اجتناب تجربه ای و سرکوبگری عاطفی از طریق شفقت به خود بر افسردگی اثر غیرمستقیم دارد.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های تحقیق می توان نتیجه گرفت سرکوبگری عاطفی، اجتناب تجربه ای و شفقت به خود تعیین کننده های مهم افسردگی هستند و مدل مفروض برازش مطلوبی در تبیین افسردگی دارد.
    کلیدواژگان: افسردگی، شفقت به خود، اجتناب تجربه ای، سرکوبگری عاطفی
  • نرجس سلیمی ، زهرا یوسفی* صفحات 298-309
    اهداف: رویاهای ترسناک یکی از مشکلات خواب در نوجوانی هستند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه روش های کنترل فکر، علائم اختلالات شخصیت با علائم رویاهای ترسناک، در بین دانش آموزان دختر شهرضا در سال تحصیلی 1393-94 صورت گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه همبستگی، جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر در مقطع پیش دانشگاهی شهرضا بود. نمونه آماری 300 نفر بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزار استفاده شده در پژوهش، پرسش نامه کنترل فکر، آزمون بالینی چندمحوری میلیون 3 و پرسش نامه علائم رویاهای ترسناک بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS نسخه 23 بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد نگرانی از میان روش های کنترل فکر با ضریب رگرسیون 0/290 وارد معادله رگرسیون شده است و به تنهایی می تواند 4/4 درصد از واریانس رویاهای ترسناک را توضیح دهد (0/001=P). در گام دوم، اختلال شخصیت وابسته با ضریب رگرسیون 0/243 وارد معادله رگرسیون شده است. این متغیر در کنار نگرانی قادر به پیش بینی 5/9 درصد از واریانس علائم رویاهای ترسناک است و به تنهایی می تواند 1/5 درصد از واریانس علائم رویاهای ترسناک را توضیح دهد (P<0/05). در گام سوم، اختلال شخصیت خودشیفته با ضریب رگرسیون 0/290 وارد معادله رگرسیون شده است. این متغیر در کنار نگرانی و اختلال شخصیت وابسته قادر به پیش بینی 8/4 درصد از واریانس علائم رویاهای ترسناک است و به تنهایی می تواند 2/5 درصد از واریانس علائم رویاهای ترسناک را توضیح دهد (P<0/006).
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گرفت که تغییر در نگرانی، اختلالات شخصیتی وابسته، نمایشی، خودشیفته و ضداجتماعی توام با تغییرات در رویاهای ترسناک است.
    کلیدواژگان: روش های کنترل فکر، اختلال شخصیت، رویاهای ترسناک
  • محمد ارقبایی ، علی اکبر سلیمانیان* ، محمد محمدی پور صفحات 310-323
    اهداف: گرایش به مصرف مواد تحت تاثیر مجموعه ای از عوامل فردی، خانوادگی و اجتماعی قرار دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط بین جو عاطفی خانواده، احساس انسجام و عواطف با گرایش به مصرف مواد در دانشجویان بود.
    مواد و روش ها
    در قالب یک طرح توصیفی همبستگی، 400 دانشجو (311 مرد و 89 زن) با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از دانشگاه فرهنگیان پردیس شهیدبهشتی مشهد انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش (شامل مقیاس درجه بندی روابط والد و فرزندی، مقیاس احساس انسجام، پرسش نامه عاطفه مثبت و منفی و مقیاس گرایش به اعتیاد) پاسخ دادند. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 23 و روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه رو به عقب تحلیل شد.
    یافته ها
    بین خرده مقیاس های جو عاطفی خانواده، احساس انسجام و عاطفه مثبت با گرایش به مصرف مواد در دانشجویان رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0>P). همچنین رابطه بین عواطف منفی و گرایش به مصرف مواد نیز مثبت و معنادار بود (01/0>P؛ 48/0=r). نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد متغیرهای جو عاطفی مثبت در خانواده و احساس انسجام، پیش بین منفی و معنادار و متغیر عاطفه منفی، پیش بین مثبت گرایش به مصرف مواد در دانشجویان هستند. با این حال، نقش عاطفه مثبت در پیش بینی گرایش به مصرف مواد معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    توجه به مشکلات خانوادگی، تقویت احساس انسجام فردی و آموزش راهبردهای تنظیم هیجانات منفی در قالب برنامه های پیشگیری و درمانی می تواند نقش مهمی در کاهش گرایش دانشجویان به مصرف مواد داشته باشد.
    کلیدواژگان: جو خانوادگی، حس انسجام، عواطف، مصرف مواد، دانشجویان
  • سعید اکبری زردخانه* ، سید محمد شاهورانی ، نادر منصور کیایی ، علی محمد زنگانه ، محسن جلالت دانش ، سیامک طهماسبی گرمتانی ، مسعود زارعیان صفحات 324-339
    اهداف: به دلیل اهمیت غربالگری سلامت روان شناختی دانش آموزان و نبود ابزار بومی تهیه شده بر اساس الگوی مشکلات شایع آسیب های روان شناختی دانش آموزان در کشور، پژوهش حاضر با هدف ساخت و بررسی ویژگی های روان سنجی فرم های الکترونیکی گزارش معلم و والدین مقیاس سلامت روان شناختی دانش آموزان دوره متوسطه اول انجام شد.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی پیمایشی بود. جامعه شامل معلمان و والدین دانش آموزان دوره متوسطه اول در استان های البرز، کرمانشاه، آذربایجان شرقی، سیستان و بلوچستان، فارس و خراسان رضوی بود که به ترتیب 1697 نفر از بین معلمان و 1186 نفر از والدین به عنوان گروه نمونه با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار های اولیه پژوهش، 118 آیتم برای نسخه گزارش معلم و 133 آیتم برای نسخه گزارش والدین داشت. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و نسخه 22 نرم افزار SPSS استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل آیتم بر اساس هشت ملاک کفایت آیتم نشان داد تمام آیتم های نسخه اولیه معلم و 128 آیتم از نسخه اولیه والدین، شرایط لازم را برای حضور در بین آیتم های ابزارها دارند. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد مناسب ترین ساختار برای مقیاس گزارش معلم، ساختار شش مولفه ای و برای مقیاس گزارش والدین، ساختار پنج مولفه ای است. همسانی درونی مولفه های حاصل در حد قابل قبول بود. ضرایب حاصل بین 77/0 و 97/0 برای مقیاس گزارش معلم و بین 85/0 و 92/0 برای گزارش والدین متغیر بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، ویژگی های روان سنجی مقیاس در هر دو نسخه، حاکی از مناسب بودن این ابزار برای کاربست های غربالگری و پژوهشی در جامعه هدف است.
    کلیدواژگان: مقیاس الکترونیکی، تحلیل عاملی، سلامت روان شناختی دانش آموزان، نسخه گزارش معلم، نسخه گزارش والدین
  • محمد مهراد صدر ، سید سپهر هاشمیان ، حانیه خوش سیما ، سحرناز اخباری* صفحات 340-355
    اهداف: مطالعه حاضر یک تحقیق توصیفی و از نوع اعتبارسنجی است. هدف این مطالعه بررسی ساختار عاملی و پایایی پرسش نامه عقاید اصول اجتماعی بود که رشد شناختی بزرگ سالان را می سنجد.
    مواد و روش ها
    برای انجام این پژوهش 381 نفر از دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری در سال 1395 با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان شرکت کنندگان پژوهش انتخاب شدند و به پرسش نامه عقاید اصول اجتماعی پاسخ دادند. ساختار عاملی پرسش نامه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی با نرم افزار SPSS نسخه 22، تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزار Amos نسخه 24 و پایایی ابزار با آلفای کرونباخ و روش آزمون و بازآزمون در نرم افزار SPSS بررسی شد.
    یافته ها
    نتیجه تحلیل مولفه های اصلی با چرخش واریماکس نشان داد که راه حل های چهارعاملی و شش عاملی به ترتیب 30 و 38 درصد از واریانس کل را تبیین کردند. نتایج حاصل از تحلیل عاملی تاییدی شاخص های برازش بهتر راه حل شش عاملی نسبت به راه حل چهارعاملی را نشان داد که نشان دهنده برازش بهتر راه حل شش عاملی با داده ها و در جامعه ایران بود. آلفای کرونباخ کل مقیاس 0/70 و برای 6 عامل از 0/54 تا 0/71 به دست آمد و ضریب همبستگی در روش آزمون و بازآزمون 0/72 به دست آمد که به طور کلی نشان دهنده پایایی قابل قبول ابزار است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج نشان دهنده برازش خوب ساختار شش عاملی در جامعه ایران و پایایی مناسب این پرسش نامه است که می توان از آن برای تعیین رشد شناختی بزرگ سالان به منظور غربالگری یا اهداف بالینی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: بزرگ سال، شناخت، تحلیل عاملی، زمینه یابی و پرسش نامه، دانشجویان
|
  • Negar Beheshti , Mehdi Zemestani*, Farzin Rezaei Pages 240-255
    Objectives
    Generalized Anxiety Disorder (GAD) is a highly prevalent distressing condition for individuals in both community and healthcare staff. In this regard, lack of effective psychological and medical treatments can impose a high cost on the family and society.
    Methods
    A total of 22 female patients with GAD after primary clinical evaluation and qualifying conditions were selected and divided into two therapeutic groups; first group CBT-IU (Cognitive-Behavioral Therapy focused on Intolerance of Uncertainty) (N=12) were selected through convenient sampling method, and second group pharmacotherapy (N=12) were selected through purposeful sampling method. The first group (CBT-IU) received 12 individual weekly treatment sessions and the second group under the supervision of a psychiatrist was treated with anti-anxiety medicines (selective serotonin reuptake inhibitors). All subjects completed the pretest and post-test questionnaires of Pennsylvania worry questionnaire, intolerance of uncertainty scale, and cognitive avoidance questionnaire. The obtained data were analyzed by repeated measures analysis of variance.
    Results
    Results showed that cognitive-behavioral therapy focused on intolerance of uncertainty, was more effective than pharmacotherapy on worry, intolerance of uncertainty, and cognitive avoidance.
    Conclusion
    Since CBT-IU focuses on cognitive components (worry, intolerance of ambiguity and cognitive avoidance) and selected tools also measures most of the components associated with the intervention performed for this group, the more effectiveness of this treatment on the studied variables is justified compared to pharmacotherapy. Due to the effect of CBT-IU on cognitive components of patients with GAD, these results have practical implications for clinicians involved in medical centers.
    Keywords: Generalized Anxiety Disorder, Cognitive-behavioral therapy focusing on intolerance of uncertainty, Pharmacotherapy, Intolerance of uncertainty, Cognitive avoidance
  • Sanaz Aghakhani , Farshad Bahari* Pages 256-269
    Objectives
    This study aimed to examine the effect of Neuro-Linguistic Programming (NLP) on the hope and quality of life in children with cancer.
    Methods
    The study design is quasi-experimental study with pretest, posttest, follow-up and control group. Study population consisted of children (male and female) with cancer at AminrKabir Hospital and Tabassom Cancer Support Community in 2016 who applied for NLP training and were under treatment. Of these, 40 were selected by random sampling, and assigned to NLP and control groups. The data collection tools were Children's Hope Scale (CHS) and Generic Children’s Quality of Life (GCQ) questionnaire. Data analysis was performed using descriptive statistics, multivariate analysis of variance (MANOVA) and dependent t test in SPSS V. 22.
    Results
    Results showed that NLP training had significant effect on the hope and quality of life, and could predict 40% and 70% of variance for hope and quality of life in children with cancer, respectively.
    Conclusion
    According to the findings of this study, NLP training increased the quality of life and hope in children with cancer.
    Keywords: Neuro-Linguistic programming, Hope, Quality of Life, Cancer Children
  • Ali Nikbakht*, Hamid Taher Neshat, Doost , Hosseinali Mehrabi Pages 270-283
    Objectives
    A recent method that modifies the intrusive memories is cognitive bias modification. This study aimed to investigate and compare the three none-attendance therapies of standardized cognitive bias modification, cognitive bias modification based self-generation and cognitive-behavior training.
    Methods
    According to inclusion and exclusion criteria, a total of 51 participants were selected via purposive sampling method. Then, they were randomly assigned to either of three groups: standardized cognitive bias modification, self-generation, and cognitive-behavioral training groups. Questionnaires and scales related to mood, interpretation bias, memory bias, positive and negative emotions, and inappropriate attitudes were used as the research instruments.
    Results
    Results indicate that all three treatment methods are effective (P<0.01). But, the three groups had no significant differences in mood-related variables (depression signs, mood, positive and negative affect). Regarding the cognitive variables (interpretation bias, positive and negative memory bias, dysfunctional attitudes), interventions were effective, and the groups exhibited significant differences (P<0.01).
    Conclusion
    Standardized cognitive bias modification and self-generation through new 4-week procedures serve as effective methods for attenuating depression while improving the states of interpretation bias, inappropriate attitude, and memory.
    Keywords: Cognitive bias modification, Positive imagery, Self-generation, Cognitive-behavior training, Depression
  • Leila Kehtary*, Rasool Heshmati , Hamid Pour Sharifi Pages 284-297
    Objectives
    The current study aims to investigate the moderating role of self-compassion in the relationship among experiential avoidance and emotional repression with depression.
    Methods
    For the purpose of this study, 150 students from university of Tabriz were selected through convenience sampling method. Next, they were investigated in terms of self-compassion, emotional repression and depression. Beck depression inventory-II, self-compassion scale, emotion repression inventory, and experiential avoidance questionnaire were used as assessment tools. The obtained data were analyzed using Pearson correlation and path analysis.
    Results
    Based on the results, self-compassion has significant and negative correlation with depression (β=-0.75). Also emotional repression and experiential avoidance have positive and significant effect on self-compassion. Experiential avoidance and emotional repression have indirect effect on depression by self-compassion.
    Conclusion
    Emotional repression; experiential avoidance and self-compassion are significant predictors of depression and default model has acceptable fitness in depression explanation.
    Keywords: Depression, Self-compassion, Experiential avoidance, Emotional repression
  • Narjes Salimi Dehaghani , Zahra Yousefi* Pages 298-309
    Objectives
    Nightmare is one of the sleep problems among adolescents. This research aimed to examine multiple relations among thought control strategies and symptoms of personality disorders among female students in Shahreza City, Iran in 2015-2016.
    Methods
    In this correlational study, the statistical population comprised all female students in pre-university schools and the sample was 300 girls that they were randomly selected from students list. The measurements were thought control strategies, Millon Clinical Multiaxial Inventory, and Nightmare Scale (2014). The obtained data were analyzed by Pearson correlation and stepwise regression in SPSS V. 21.
    Results
    The results showed among thought control strategies, worry and among personality disorders, dependent and histrionic personality disorders have positive and significant relations with symptoms of nightmare but antisocial and narcissistic personality disorders have negative and significant relations with nightmare. Worry, histrionic, dependent and narcissistic personality disorders can predict nightmare.
    Conclusion
    Based on the results, changes in worries, dependent, histrionic and narcissistic and antisocial personality disorders can predict nightmares.
    Keywords: Thought control strategies, Personality disorder, Nightmare
  • Mohammad Arghabaei , Ali Akbar Soleimanian*, Mohammad Mohammadipour Pages 310-323
    Objectives
    Tendency toward substance use is influenced by a range of individual, familial, and social factors. This study aimed to investigate the relationship between family emotional atmosphere, sense of coherence, and affects with tendency toward substance use among university students.
    Methods
    In this descriptive-correlative study, a total of 400 students (311 males and 89 females) were selected using multistage cluster sampling method from Shahid Beheshti Teacher Training University, Mashhad, Iran. Then they completed measures of parental-child interaction rating scale, sense of coherence scale, positive and negative affect scale, and tendency toward addiction scale. Data analysis was conducted using Pearson correlation and backward multiple regression.
    Results
    There were significant and negative relationships between subscales of family emotional atmosphere, sense of coherence, and positive affects with tendency toward substance use among students (P˂0.01). Moreover, negative affects were positively correlated with tendency toward substance use (r=0.48; P<0.01). Regression analysis also indicated that a positive family emotional atmosphere and sense of coherence were significant negative predictors of tendency toward substance use whereas negative affects were significant positive predictors. However, the role of positive affects in the prediction of tendency toward substance use was not significant.
    Conclusion
    Addressing family problems, developing the sense of individual coherence, and instructing strategies to regulate negative emotions in prevention and intervention programs may help reduce tendency toward substance use among university students.
    Keywords: Family atmosphere, Sense of coherence, Affects, Substance use, University students
  • Saeed Akbari, Zardkhaneh*, Seyed Mohammad Shahvarani , Nader Mansurkiaie , Alimohammad Zanganeh , Mohsen Jallalat, Danesh , Siamak Tahmasebi Garmtani , Masoud Zareian Pages 324-339
    Objectives
    To the importance of screening students’ mental health and lack of a customized tool based on prevalent psychopathological problems in students, the present study aims to develop and examine the psychometric properties of electronic mental health assessment device for high school students-parent form and teacher form.
    Methods
    The study sample included 1697 teachers and 1186 parents of high school students of Alborz, Kermanshah, Eastern Azerbaijan, Sistan and Baluchistan, Fars, and Khorasan Razavi. Parent form and teacher form consisted of 118 and 133 items, respectively.
    Results
    Items analysis based on 8 criteria showed that all items of teacher form and parent form had proper qualification. Explanatory factor analysis showed that the most proper structure for teacher form and parent form are 6-factor structure and 5-factor structure, respectively. Internal consistency was sufficiently good and alpha coefficients were ranged between 0.77 and 0.97 for teacher form and between 0.85 and 0.92 for parent form.
    Conclusion
    In general, psychometric properties of both scales indicate their suitability for screening and research.
    Keywords: Electronic device, Factor analysis, Student’s mental health, Teacher form, Parent form
  • Mohammad Mehrad Sadr , Seyed Sepehr Hashemian , Hanieh Khoshsima , Saharnaz Akhbari* Pages 340-355
    Objectives
    This study aimed to investigate the factor structure and reliability of the Social Paradigm Belief Inventory (SPBI).
    Methods
    A total of 381 students of Hakim Sabzevari University were selected by stratified cluster random sampling method and responded to SPBI in 2016. This research is descriptive with a validation method. Exploratory and confirmatory factor analysis were used to investigate factor structure of the instrument, and Cronbach α and test-retest method were employed for examining the reliability.
    Results
    Results of principal component with varimax rotation showed that 4-actorial and 6-factorial solutions explained 30% and 38% of whole variance, respectively. The results of the confirmatory factor analysis showed that the 6-factorial solution was a better indication of the data than 4-factorial solutions and it better fits the data in Iran society. The Cronbach α value of the instrument was 0.7 and as for the subscales of the instrument, it varied from 0.54 to 0.71 and the correlation coefficient of test-retest was 0.72 that showed acceptable reliability for the instrument.
    Conclusion
    Enjoying an acceptable reliability and fitting well with the data in Iran society make the 6-factor SPBI a suitable measure for determining adults’ cognitive development for screening or clinical purposes.
    Keywords: Adult, Cognition, Factor analysis, Surveys, questionnaire, Students