فهرست مطالب

Veterinary Research - Volume:9 Issue: 3, Summer 2008

Iranian Journal of Veterinary Research
Volume:9 Issue: 3, Summer 2008

  • 112 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1387/05/05
  • تعداد عناوین: 19
|
  • مقاله کامل
  • علی مشاوری نیا، محمدحسین نعیمی نیک، دکترغلامرضا رزمی، غلامرضا هاشمی تبار صفحه 208
    مطالعه حاضر به منظور ایجاد ایمنی در خرگوش علیه کنه هیالوما آناتولیکم با استفاده از عصاره لارو و نوچه کنه هیالوما آناتولیکم انجام گردید. پانزده خرگوش سفید نیوزیلندی به صورت تصادفی به سه گروه پنج تایی تقسیم شدند. دو گروه از آن ها با عصاره لارو و نوچه کنه ایمن شدند و گروه سوم به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. پس از چالش هریک از خرگوش های گروه های کنترل و آزمایش با 2000 عدد نوزاد کنه، نوچه های خونخورده جمع آوری و توزین گردیدند و در انکوباتور کشت داده شدند. نتایج به دست آمده نشان دهنده کاهش معنی دار وزن نوچه های خونخورده در خرگوش های ایمن شده در گروه یک بود. (P<0.05) به منظور تعیین الگوی پروتئینی، نمونه های استخراج شده از لارو و نوچه کنه مورد آزمایش SDS-PAGE قرار گرفتند و جهت مشخص نمودن الگوی آنتی ژنی در حضور آنتی بادی سرم خرگوش های ایمن شده آزمایش Western blotting و Dot blotting انجام گرفت. در آزمایش SDS-PAGE عصاره لارو کنه واجد 6 باند پلی پپتیدی به وزن های 36، 45، 55، 66، 84 و 97 کیلو دالتون بود و عصاره نوچه 13 باند پلی پپتیدی به وزن های 20، 24، 29، 36، 45، 55، 66، 84، 97، 116، 205 و دو باند بین باند های 116 و 205 کیلو دالتون را نشان داد. در آزمایش Western blotting سه باند 66، 84 و 97 کیلو دالتونی فقط با سرم خرگوش های ایمن شده با آنتی ژن لارو کنه واکنش رنگی نشان دادند. به نظر می رسد عصاره لاروی کنه می تواند به عنوان منبع بیولوژیکی جهت جداسازی آنتی ژن های محافظت کننده مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هیالوما آناتولیکم، ایمنی زایی، آنتی ژن لارو کنه، آنتی ژن نوچه کنه، خرگوش
  • ابراهیم روغنی، محمد جواد ضمیری، مهندس احمدرضا سراج صفحه 213
    این آزمایش با هدف افزایش ارزش غذایی و تعیین میزان ناپدید شدن ماده خشک و پروتئین خام، تولید گاز و قابلیت هضم تفاله زیتون همراه با افزودنی های گوناگون انجام شد. تیمارها شامل 1- تفاله زیتون بدون افزودنی، 2- تفاله زیتون با 8% ملاس و 4/0% اسید فرمیک و 3- تفاله زیتون با 5/0% اوره و 4/0% اسید فرمیک و 8% ملاس بود. پس از افزودن مواد به تفاله زیتون براساس ماده خشک، نمونه ها به مدت 60 روز در کیسه های پلاستیکی سیلو شدند. افزودن ملاس و اوره و اسید فرمیک (تیمار 3) باعث افزایش ماده خشک، پروتئین خام، pH و غلظت آمونیاک شد (P<0.05). کاهش در میزان دیواره سلولی و لیگنین در تیمارها به خصوص تیمار 3 مشاهده شد. افزودنی ها سبب افزایش ارزش غذایی و نگهداری مناسب تفاله زیتون شدند. توان تجزیه پذیری بالقوه (a+b) و تجزیه پذیری موثر (ED) ماده خشک و پروتئین خام در تیمار 3 بالاتر از (P<0.05) بقیه بود. کل گاز تولیدی برای تیمارهای 2 و 3 بالاتر از تیمار یک بود (P<0.05) که نتیجتا منجر به افزایش ارزش بالاتر قابلیت هضم ماده آلی به روش آزمایشگاهی (IVOMD) (P<0.05) و انرژی قابل سوخت و ساز در تیمارهای 2 و 3 شد (P>0.05). فقط قابلیت هضم پروتئین خام تحت تاثیر تیمار قرار گرفت و تیمار 3 بالاتر از بقیه بود (P<0.05). قابلیت هضم ماده آلی و ماده خشک (بروش تیلی و تری) در تیمارهای 2 و 3 بالاتر از تیمار کنترل بود. نتایج نشان داد که سیلو کردن تفاله زیتون با مخلوط 8% ملاس، 4/0% اسیدفرمیک و 5/0% اوره (بر اساس ماده خشک) می تواند ارزش این ماده غذایی غیر متعارف را برای نشخوارکنندگان افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تفاله زیتون، تجزیه پذیری، تولید گاز، قابلیت هضم، افزودنی ها
  • سعید نظیفی، آمنه خوشوقتی، حمیدرضا قیصری صفحه 222
    این مطالعه بر مبنای ارزیابی آمیلوئید آسرم و شیر به عنوان شاخص التهاب در بیماری های التهابی گاو طراحی شد. نمونه های خون از ورید دمی 20 راس گاو به ظاهر سالم و 100 راس گاو مبتلا به بیماری های التهابی مختلف جمع آوری شد. نمونه های شیر از هر چهار کارتیه در هر دو گروه بیمار و سالم گرفته شد و نمونه های شیر چهار کارتیه هر گاو مخلوط و سپس از شیر مخلوط شده یک نمونه برای هر گاو گرفته شد. تفاوت های معنی داری در غلظت آمیلوئید آسرم و شیر میان گاوهای به ظاهر سالم و بیمار، همچنین بین گروه مبتلا به ورم پستان تحت بالینی در مقایسه با دیگر بیماری های التهابی وجود داشت (P<0.05). در نتیجه آمیلوئید آسرم و شیر شاخص های تشخیصی سودمندی در بیماری های التهابی در گاو می باشند.
    کلیدواژگان: آمیلوئید آ، شیر، سرم، بیماری های التهابی، گاو به ظاهر سالم
  • فرشید صراف زاده رضایی، بهرام دلیر نقده، حسین حسن پور صفحه 227
    تکنیک تزریق داخل استخوانی به عنوان یک روش جایگزین برای تجویز داخل وریدی مایعات و برخی داروها مورد استفاده قرار می گیرد. مشکلات و پیامدهای تزریق داخل استخوانی به ندرت روی می دهند. متعاقب استفاده طولانی مدت از این روش بروز شکستگی استخوان و استئومیلیت گزارش شده است. هدف از این مطالعه مقایسه میزان کارایی تزریق داروی بیهوشی به دو طریق داخل وریدی استاندارد و روش تزریق داخل استخوانی در القای بیهوشی می باشد. ده قطعه خرگوش به یکی از دو شیوه تجویز داخل وریدی تیوپنتال mg/kg 20 از طریق ورید مارجینال گوش، یا تیوپنتال mg/kg 20 به صورت داخل استخوانی در ناحیه پروکسیمال استخوان درشت نی بیهوش شدند. در هر خرگوش تعداد تنفس و ضربان قلب، رفلکس های پلکی، قرنیه، نیشگون و عقب کشیدن اندام حرکتی قبل از تزریق داروی بیهوشی و به فاصله هر دو دقیقه بعد از القای بیهوشی به مدت 34 دقیقه مورد ارزیابی قرار گرفتند. پارامترهای بالینی و رفلکس های مورد مطالعه در طی بیهوشی عمومی در هر دو گروه اختلاف آماری معنی داری را نشان ندادند. هیچ عارضه موضعی یا واکنش ناخواسته ای در خرگوش های بیهوش شده به شیوه داخل استخوانی مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان داد که تزریق داخل استخوانی تیوپنتال یک روش انتخابی سریع، ساده، بی خطر و موثر برای القای بیهوشی عمومی در خرگوش می باشد.
    کلیدواژگان: داخل استخوانی، داخل وریدی، تیوپنتال، خرگوش
  • حسن نیلی، استیواسن، آلکس نوتر، جیل بنکس، ایان بروان صفحه 233
    بیشتر ویروس های خیلی بیماری زای آنفلوانزا پس از گردش ویروس های غیر بیماری زا در مزارع طیور به وجود می آیند. همه گیری ناشی از ویروس H7N1 با بیماری زایی کم در ایتالیا در طی سال های 1999 تا 2000 و در پی آن همه گیری ناشی از ویروس H7N1 با بیماری زایی زیاد نمونه ای در این مورد است. این مطالعه برای بررسی تاثیر ویروس خیلی بیماری زای آنفلوانزا بر ماکیان هایی که از پیش با ویروس کم بیماری زای آنفلوانزا مواجه شده اند، طراحی شده است. ماکیان را به صورت داخل بینی با ویروس LP H7N1 A/CK/Italy/1279/99 در سن سه هفتگی آلوده کرده و دو گروه ده تایی از آن ها در سنین 18 و 24 هفتگی با ویروس همولوگ از همان همه گیری HP H7N1 A/ostrich/Italy/984/00 آلوده شدند. تلفات کلی در این پرندگان 60% بود. پرندگانی که قبلا با ویروس دارای بیماری زایی کم آلوده شده بودند، 4 تا 17 روز بعد از مواجهه تلف شدند، در حالی که پرندگان بدون مواجهه قبلی 2 روز پس از چالش تلف شدند. پرندگانی که با ویروس آنفلوانزای دارای بیماری زایی کم مواجهه قبلی داشتند، جراحت هایی چون التهاب پرده صفاق، التهاب مجرای تخم و التهاب تخمدان را در کالبدگشایی نشان دادند. در هیستوپاتولوژی نکروز شدید طحال، لوزالمعده، نکروز ملایم تا شدید کبد و ضایعات متغیر التهابی در ریه مشاهده شد. پرندگان گروه شاهد خونریزی های پتشی بر روی قلب، لوزه روده کور و مخاط نای را نشان دادند.
    کلیدواژگان: آنفلوانزای کم و خیلی بیماری زا H7NI، پاتولوژی، پیش ایمن سازی، پرندگان
  • احمدرضا جباری، مجید اسماعیل زاده، غلامرضا موذنی جولا، محسن موسوی شوشتری صفحه 240
    پاستورلا مولتوسیدا به عنوان یکی از باکتری های ناهمگون مهم که عامل بیماری های کشنده ای مانند وبای مرغان در ماکیان و سپتی سمی هموراژیک در گاو و گاومیش می باشد شناخته شده است. واکنش زنجیره ای پلیمراز با استفاده از پرایمرهایی که از قسمت ثابت ژن 16S-23S ریبوزومی گرفته شده بود راه اندازی شد. با این روش یک محصول PCR به اندازه 7/0 کیلوباز در آزمایش نه سویه پاستورلا مولتوسیدای طیور تکثیر گردید. مقایسه توالی ژن 16S-23S ریبوزومی (ITS) تنوع قابل توجهی نشان داد. میزان تشابه توالی های مذکور 3/83 تا 100 درصد بین سویه های مطالعه شده بود. یک یافته جالب حضور یک قطعه هفت نوکلئوتیدی است که در ژن 16S-23S 55% سویه ها مشاهده گردید. براساس آنالیز فیلوژنی توالی ژن مذکور، سویه های پاستورلا مولتوسیدا در دوگروه مشخص قرار گرفتند. حدت سویه های گروه II بیشتر از سویه های گروه I بود. ریبوتایپینگ پاستورلا مولتوسیدا با استفاده از PCR و تعیین توالی ژن 16S-23S ریبوزومی روشی است که می تواند به عنوان یک مارکر در مطالعات اپیدمیولوژی استفاده شود.
    کلیدواژگان: پاستورلا مولتوسیدا، توالی ITS، ریبوتایپینگ
  • فاطمه رمضانی نوروزانی، فرزانه دهقانی، صغری غلامی صفحه 250
    طول و ساختار ناحیه انتقالی در لایه میانی، حجم لومن و لایه های مختلف در ناحیه انتقالی و غیر انتقالی در سرخرگ کلیه راست و چپ در گربه نر بالغ مورد بررسی قرار گرفت. به منظور مطالعات مورفومتری، هیستولوژی و استریولوژی از 16 سرخرگ کلیه در 8 گربه نر بالغ استفاده شد. پس از پرفیوژن و مورفومتری، نمونه های بافتی به وسیله دستگاه اتوماتیک تهیه بافت، آماده شده و با ضخامت 5 میکرومتر برش داده شدند. مقاطع بافتی به روش هماتوکسیلین-ائوزین و اورسئین رنگ آمیزی شده و برای مطالعه آماده گردیدند. در مطالعات مورفومتری طول سرخرگ کلیه راست با میانگین 2/0 ± 22 میلی متر از سرخرگ کلیه چپ با میانگین 1/0 ± 8/18 میلی متر بلندتر می باشد. طول ناحیه انتقالی علی رغم طویل تر بودن سرخرگ سمت راست، در هر دو سمت راست و چپ در گربه نر بالغ 7 میلی متر می باشد. سرخرگ، در منشا دارای ساختاری مابین سرخرگ الاستیکی و ماهیچه ای است که به طور تدریجی در مقاطع پایین تر از 7 میلی متر بعد از جدا شدن از آئورت به سرخرگ ماهیچه ای تغییر می یابد. ناحیه انتقالی دارای چندین رشته الاستیک می باشد که به شکل موازی قرار گرفته اند و این الیاف به طرف ناحیه غیر انتقالی کاهش یافته و حالت تکه تکه پیدا می کنند. حجم لایه داخلی، لایه میانی، لایه خارجی و لومن از ناحیه انتقالی به طرف ناحیه غیر انتقالی در هر دو سمت راست و چپ کاهش می یابد. حجم نواحی نام برده در هر دو ناحیه انتقالی و غیر انتقالی در سرخرگ کلیه راست بیشتر از سرخرگ کلیه چپ می باشد. حجم لومن در سرخرگ کلیه راست و چپ در ناحیه انتقالی بیشتر از ناحیه غیر انتقالی است و این اختلاف معنی دار می باشد (P<0.05)، همچنین حجم لومن در ناحیه غیر انتقالی در سمت راست و چپ دارای اختلاف معنی دار می باشد. (P<0.05)
    کلیدواژگان: هیستولوژی، استریولوژی، ناحیه انتقالی، سرخرگ کلیه، گربه
  • مهندس مریم برزگر، مهدی رئیسی، عباس بزرگ نیا، بهیار جلالی صفحه 256
    در تحقیق حاضر در مجموع 6 گونه انگل، برخی ویژه اندام چشم و برخی فاقد ویژگی اندامی، در چشم 48 گونه ماهی جمع آوری شده از آب های شیرین و لب شور ایران در طی سال های 1383 تا 1385 گزارش گردید. گونه های جدا شده از سطح خارجی چشم شامل ایکتیوفتیریوس مالتی فیلی ایس در ماهیان قزل آلای رنگین کمان، ژایروداکتیلوس استانکوویچی در ماهی کپور معمولی و لرنئا سیپرینا سه آدر ماهی کپور معمولی و کپور نقره ای می باشند. در داخل زجاجیه چشم، گونه های انگلی تایلودلفیس کلاواتا (متاسرکر) در ماهیان کپور نقره ای، کولی، کارارس، کپورمعمولی، کپور پوزه دار، کپور علفخوار و سیاه ماهی و گونه ای از جنس ارنیتودیپلوستوموم (متاسرکر) در ماهی آفانیوس ولادی کووی یافت شدند. در بین انگل های یافت شده متاسرکر دیپلوستوموم اسپاتاسئوم با وسیع ترین دامنه میزبانی در عدسی چشم 40 گونه ماهی آب شیرین و لب شور در ایران گزارش گردید. به علاوه دو گونه از انگل تایلودلفیس کلاواتا و گونه ای از جنس ارنیتودیپلوستوموم برای اولین بار در ایران گزارش شدند و انتشار جغرافیایی و دامنه میزبانی متاسرکر دیپلوستوموم اسپاتاسئوم نیز ارائه گردید.
    کلیدواژگان: انگل، چشم، ماهی، آب شیرین و لب شور، ایران
  • مقاله کوتاه
  • محمدهادی اسکندری، ارسلان حسینی، محمود امین لاری صفحه 262
    پروکیموزین یکی از مهم ترین آنزیم های پروتئیناز است که در تولید پنیر برای لخته کردن شیر به کار می رود. در این پژوهش، توالی نوکلئوتیدی cDNA کد دهنده ی پری پروکیموزین بز ارائه و با توالی نوکلئوتیدی و اسید آمینه ای پری پروکیموزین دیگر نشخوارکنندگان مقایسه شده است. همانند آنزیم گاوی، cDNA پروکیموزین بزی، 365 اسید آمینه را با یک پیش قطعه ی 42 اسیدآمینه ای کد داده و شروع کیموزین بز با اسید آمینه ی گلایسین می باشد. توالی پری پروکیموزین بز به دست آمده در این بررسی در سه نوکلئوتید با توالی گزارش شده ی بز دیگر (AY389343) اختلاف دارد که منجر به تغییر در اسیدآمینه های شماره ی 19 پیش قطعه و اسید آمینه شماره 139 آنزیم می گردد.
    کلیدواژگان: بز، پروکیموزین
  • حمید رجاییان، مهدی فاضلی، جعفر جلالی صفحه 266
    برای ارزیابی پارامترهای فارماکوکینتیکی هیدروکلرور تتراسیکلین، به شش سگ نژاد مخلوط و به ظاهر سالم میزان 50 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن از دارو از طریق داخل رگی تجویز شد. نمونه های خون، قبل و در فواصل زمانی مشخص پس از تجویز دارو جمع آوری گردید. غلظت سرمی تتراسیکلین در عرض 24 ساعت با روش فلوئورسانس اسپکتروفتومتری تعیین گردید. تجزیه و تحلیل غیر محفظه ای اطلاعات به دست آمده، فاکتورهای نیمه عمر 4/4 ساعت، کلیرانس ml/kg.min 7/0 و حجم توزیع L/kg 3/0 را برای دارو مشخص نمود. با توجه به خصوصیات فارماکوکینتیکی به دست آمده برای تتراسیکلین در این مطالعه، استفاده آن در سگ قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: فارماکوکینتیک، تتراسیکلین، سگ
  • تقی تقی پور بازرگانی، فرهید همت زاده، دکترجمال نجفی، علی صادقی نسب * صفحه 271

    پیرو شیوع یک بیماری کشنده در گوساله های هلشتاین 4 تا 6 ماهه یک واحد پرواربندی اطراف تهران که با نشانه های بالینی و کالبدگشایی درگیری دستگاه گوارش و مغز همراه بود، نمونه های بافتی جهت آزمایش های هیستوپاتولوژی از دستگاه گوارش، کبد، کلیه، طحال، ریه و مغز 3 راس گوساله ی تلف شده از بیماری تهیه گردید. همچنین نمونه های خون و بیوپسی گوش ثابت شده در فرمالین از 6 راس گوساله بیمار جهت آزمایش antigen-capture ELISA (ACE)، RT-PCR و ایمونوهیستوشیمی اخذ و مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج آزمایش ACE منفی بود در حالیکه نتایج RT-PCR در 6 مورد و ایمونوهیستوشیمی در 4 مورد عفونت با ویروس BVD را تایید نمود. در این مطالعه بر اساس یافته های بالینی، ماکرو و میکروسکوپیک پاتولوژی و نیز نتایج آزمایشگاهی چنین استنباط می شود که ممکن است ویروس BVD این همه گیری، سویه بیماری زای دو سیستم گوارشی و عصبی باشد. براساس اطلاعات ما این اولین گزارش از ایران بوده و حاکی از آنست که ویروس BVD دارای سویه گاسترو-نوروپاتوژن می باشد. آلودگی به این سو یه از ویروس BVD می تواند بعد از تولد باشد.

    کلیدواژگان: ویروس BVD، نمونه گاسترونوروپاتوژن، PT، PCR ایمونوهیسوشیمی، هیستوپاتولوی
  • محمد یخچالی، محمودرضا زارعی صفحه 277
    این مطالعه به منظور تعیین فراوانی و تنوع گونه ای آیمریا بر روی 240 راس ازگوسفندان کشتار شده در شهرستان تبریز طی یک دوره یک ساله (1383-1382) انجام گردید. نمونه مدفوع مورد نیاز برای اسپروله کردن در آزمایشگاه جمع آوری گردید. فراوانی آلودگی آیمریایی در گوسفندان تحت مطالعه 7/16% تعیین گردید. به طوری که دو گونه بیماری زا، آیمریا اهساتا (8%) و آیمریا اووینا (18%) و چهار گونه غیر بیماری زا، آیمریا فوری (18%)، آیمریا پاروا (13%)، آیمریا پالیدا (8%) و آیمریا اینتریکاتا (35%) شناسایی شدند. تمام گوسفندان آلوده دچار آلودگی مختلط با گونه های آیمریا بودند. شدت آلودگی کوکسیدیایی در گوسفندان جوان به میزان معنی داری درمقایسه با سایر گروه های سنی بیشتر بود (P<0.05). جنس دام ها نیز با میزان شیوع آلودگی و شدت آلودگی رابطه معنی داری نشان داد (P<0.05). نتایج این بررسی بیانگر وجود تنوع گونه های آیمریا در تمامی رده های سنی به ویژه در دام های جوان (کمتر از 6 ماه) بود. بنابراین بروز ضعف در مدیریت بهداشتی دام ها می تواند منجر به بروز خسارات قابل توجهی در تولیدات دامی منطقه گردد.
    کلیدواژگان: فراوانی، گونه های آیمریا، گوسفند، تبریز، ایران
  • گزارش علمی
  • سردار جعفری شوریجه، خلیل بدیعی، محمد امین بهزاذی، امین تمدن صفحه 281
    ضایعات پوستی پراکنده بر روی گردن، اندام های حرکتی قدامی و خلفی و دو طرف خط میانی بدن بیشتر به شکل برآمدگی تا کبره های وسیع پوستی در دو گاو هلشتاین 3 تا 4 ساله مشاهده شد. کبره ها تراشیده و گسترشی از آن ها تهیه شد و با رنگ گیمسا رنگ آمیزی و در زیر میکروسکوپ نوری مشاهده گردید. مقداری کبره نیز در شرایط هوازی و بی هوازی کشت داده شد. از محیط کشت به دست آمده نمونه ای با رنگ آمیزی گرم آماده و از لحاظ ریخت شناسی درماتوفیلوس کونگولنسیس تشخیص داده شد. عفونت مشاهده شده می تواند مرتبط با افزایش جمعیت حشرات و کنه هایی باشد که در گاوداری وجود داشتند. بارش باران در منطقه در اواخر مرداد و شهریور ممکن است عامل مستعد کننده بروز این عفونت باشد. این اولین گزارش درماتوفیلوزیس در گاو در شیراز و استان فارس می باشد.
    کلیدواژگان: درماتوفیلوریس، درماتوفیلوس کونگولتسیس، ضایعات پوستی، گاو شیری
  • بهمن مصلی نژاد، مسعود قربانپور نجف آباری، رضا آویژه صفحه 284
    دو قلاده سگ 3 و 5 ماهه، هر دو نر و از نژاد دوبرمن پینچر و ژرمن شفرد با علائم کسالت، استفراغ، اسهال شدید هموراژیک، دهیدریشن شدید، تب و بی اشتهایی به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه اهواز ارجاع داده شدند. واکسیناسیون در سگ های مبتلا صورت نگرفته بود. عفونت همزمان کروناویروس و پاروویروس با استفاده از روش ایمونوکروماتوگرافی در آن ها تشخیص داده شد. تابلوی خونی، کاهش تعداد گلبول های سفید را به صورت لکوپنی، نوتروپنی و لنفوپنی نشان داد. نهایتا درمان های حمایتی در جهت جلوگیری از مرگ، ناشی از دهیدریشن و پیشگیری از عفونت های ثانویه باکتریایی صورت گرفت. علیرغم درمان، یک سگ از نژاد دوبرمن پینچر 3 روز بعد از شروع علائم بالینی تلف شد و سگ دوم بعد از 4 روز بهبودی پیدا کرد. طبق بررسی های به عمل آمده، این مطالعه اولین گزارش از عفونت همزمان ناشی از کروناویروس و پاروویروس در سگ های اسهالی ایران می باشد.
    کلیدواژگان: پاروویروس، کروناویروس، اسهال، سگ، ایران
  • مسغود سلک غفاری، امید دزفولیان، مهدی مرجانی، نرگس خرمی صفحه 287
    یک قلاده سگ هفت ساله نر عقیم شده از نژاد ژرمن شپرد با سابقه ای از ضعف، بی حالی های مکرر و تشنجات دوره ای ارجاع شد. یافته های آزمایشگاهی در زمان ارجاع بیانگر وجود هیپوگلیسمی و هیپر انسولینمی بود. بر پایه حضور همزمان هیپوگلیسمی و افزایش سطح انسولین خون، انسولینما به عنوان تشخیص اولیه مطرح گردید. در لاپاراتومی یک توده ندول مانند بر روی سطح پانکراس مشخص شد. توده مذکور به روش جراحی برداشت شد. یافته های هیستوپاتولوژی در مورد ندول پانکراس حضور انسولینما را تایید نمود. علائم تشنج بیمار بعد از عمل جراحی بیمار بهبود یافت.
    کلیدواژگان: تومور ترشح کننده انسولین، هیپوگلیسمی، سگ
  • شهرام جمشیدی، جلیل وند یوسفی، امید دزفولیان، مسعود سلک غفاری صفحه 291
    یک قلاده سگ نگهبان 5 ساله نر از نژاد مخلوط با علائم بی اشتهایی، استفراغ و زردی به بیمارستان دام های کوچک دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران ارجاع گردید. یافته های آزمایشگاهی اولیه نشان دهنده وجود لکوسیتوز، ترومبوسیتوپنی، افزایش هماتوکریت، ازوتمی، افزایش فعالیت آنزیم های کبدی، پروتئینوری و بیلیروبینوری بود. درمان های اولیه در بهبود وضعیت بالینی وخیم حیوان موثر واقع نگردید و در نهایت حیوان تلف گردید. پس از کالبدگشایی، نمونه برداری از ارگان های مختلف به منظور تشخیص و بررسی میکروسکوپیک به عمل آمد. نتایج کشت ادرار حضور لپتوسپیروز به عنوان عامل ایجاد کننده بیماری را قطعی نمود. علاوه بر آن در بررسی به عمل آمده با استفاده از میکروسکوپ زمینه تاریک نیز تعداد زیادی از عوامل باکتریایی لپتوسپیرایی در حال حرکت مشاهده شد. در این مقاله سعی برآن شده است تا تاریخچه، معاینات بالینی، نتایج کشت باکتریایی و یافته های پاتولوژیک در این سگ نژاد مخلوط خلاصه شود. بر اساس گزارش های موجود این اولین مورد اثبات شده جداسازی لپتوسپیرا از سگ در ایران به شمار می رود.
    کلیدواژگان: لپتوسپیرا کانیکولا، سگ، ایران
  • Summaries in Persian
    صفحه 295
    The pharmacokinetics of levofloxacin following its single intramuscular administration (3 mg/kg) was investigated in six male buffalo calves. Peak plasma level of 2.95 ± 0.13 mg/ml was observed at 1 h and the drug level above MIC90 in plasma was detected up to 12 h of administration. The bioavailability was 68.1 ± 5.4% and levofloxacin was bound to the plasma proteins to the extent of 19.1 ± 1.5%. High values of AUC (8.81 ± 0.37 mg.h/ml) and Vdarea (1.06 ± 0.04 L/kg) reflected a vast area of body covered by drug concentration and appropriate penetration of levofloxacin into various body fluids and tissues. The elimination half-life and mean residence time were 3.27 ± 0.31 h and 5.4 ± 0.59 h, respectively. The total body clearance was 343.2 ± 14.1 ml/kg/h. An appropriate intramuscular dosage regimen for levofloxacin in buffalo calves would be 1.7 mg/kg repeated at 12-h intervals
|
  • Moshaveri-Niaa., Naiminik, M. H., Razmi, G. R., Hashemitabar, G. R Page 208
    The protective capacity of the crude extracts from larval and nymphal stages of Hyalomma anatolicum anatolicum was examined in the New Zealand white rabbits. The rabbits were randomly divided into 3 groups of five animals. The rabbits in groups 1 and 2 were immunized with crude extracts of larval and nymphal antigens, respectively and group 3 was served as control. Following challenge of each rabbit with 2000 larvae of H. a. anatolicum, engorged nymphs were collected, weighed and then cultured in an incubator. A significant decrease in weight of engorged nymphs was only observed in group 1 that immunized with crude extracts of tick’s larvae (P<0.05). Polypeptide profile of the larval and nymphal extracts was analysed by SDS-PAGE, and antigenic pattern with serum of immunized rabbits was evaluated by Dot and Western blot test. The molecular weight of the fraction of larval extract after SDS-PAGE showed six polypeptide bands as follows: 97, 84, 66, 55, 45 and 36 kDa, and in nymphal extract 13 polypeptide bands of 205, 116, 97, 84, 66, 55, 45, 36, 29, 24 and 20 kDa and two bands between 116 and 205 kDa were found. In Western blotting, positive reaction was only observed with sera of group 1 in the bands with 97, 84 and 66 kDa. It seems that the larval extract of H. a. anatolicum can be used as a source of biological material for isolation of protective antigen.
    Keywords: Hyalomma a. anatolicum, Immunization, Larval antigen, Nymphal antigen, Rabbit
  • Rowghanie., Zamiri, M. J., Seradj, A. R Page 213
    The chemical composition, in situ rumen degradability coefficients of dry matter (DM) and crude protein (CP), in vitro gas production and in vivo digestibility were evaluated for olive cake (OC) silage treated (DM basis) with different additives as follows: (1) untreated OC; (2) OC, 8% molasses and 0.4% formic acid and (3) OC, 8% molasses, 0.4% formic acid and 0.5% urea. After addition of the additives, materials were ensiled for 60 days in plastic bags. The addition of molasses, formic acid and urea resulted in higher DM, CP, pH and NH3-N content. There were some reductions in neutral detergent fiber, acid detergent lignin and acid detergent fiber contents of silages especially with treatment 3. The additives increased the nutritive value and preserved well the ensiled OC. Ruminal maximum potential degradability (a+b), and effective degradability (ED) of DM and CP were higher for treatment 3. Total gas production was higher (P<0.05) for treatments 2 and 3 and was associated with increased (P<0.05) in vitro organic matter digestibility and a non-significant increase in metabolizable energy content. Only CP digestibility was affected by treatments and was highest for treatment 3. In vitro dry matter and organic matter digestibilities improved with treatments 2 and 3. The results indicated that, treating OC (DM basis) before ensiling with molasses (8%), formic acid (0.4%) and urea (0.5%) resulted in a satisfactory and economical source of a non-conventional feed for ruminants.
    Keywords: Olive cake, Degradability, Gas production, Digestibility, Additives
  • Sarrafzadeh-Rezaeif., Dalir-Naghadehb., Hassanpour, H Page 227
    The technique of intraosseous (IO) infusion has been reemerged as an alternative route of intravascular access for the delivery of fluids and some medications. Complications of IO infusion occur rarely and include fractures and osteomyelitis after long-term use of IO access. The purpose of this study was to compare the efficiency of induction of anaesthesia by a standard intravenous route and an intraosseous route. Ten healthy rabbits were assigned to one of two treatments: thiopental 20 mg/kg administered intravenously via marginal vein of ear and thiopental 20 mg/kg administered intraosseously into the bone marrow of proximal tibia. In each rabbit, the heart and respiratory rates and palpebral, corneal, pinch and withdrawal reflexes were recorded before and every 2 min, for 34 min after induction of anaesthesia. Neither the clinical parameters nor the reflexes showed any significant difference (P>0.05) between the treatment groups. In addition, no adverse reaction was seen in rabbits anaesthetized by intraosseous access. The results of this study showed that the intraosseous injection of thiopental is a rapid, simple, safe and effective alternative option for induction of general anaesthesia in rabbits.
    Keywords: Intraosseous, Intravenous, Anaesthesia, Thiopental, Rabbit
  • Nilih., Essens., Nuneza., Banksj., Brown, I. H Page 233
    Most highly pathogenic avian influenza viruses (AIV) emerge after field passage of non-pathogenic AIVs in birds. The outbreak of low-pathogenic H7N1 avian influenza virus in Italy during 1999-2000 followed by outbreak of highly pathogenic H7N1 avian influenza virus is one example in this regard. This experiment has been designed to investigate the effect of pre-infection of birds with LPAI on subsequent challenge with HPAI virus from the same outbreak. Chickens were inoculated intranasally with LP H7N1 A/CK/Italy/1279/99 avian influenza virus at 3 weeks of age and two groups of 10 birds were challenged at 18 and 24 weeks of age with homologous HP H7N1 A/ostrich/Italy/984/00 virus from the same outbreak. The overall mortality of birds was 60%; pre-infected challenged birds died 4-17 days post challenge (PC), while naive birds died 2 days PC. Pre-infected birds showed peritonitis, salpingitis and oophoritis in necropsy and histopathology showed very severe necrosis of the spleen, pancreas, moderate to severe necrosis of the liver and inconsistent degeneration and inflammation of the lung. Necropsy of the control bird showed petechial haemorrhage on the heart, caecal tonsils and the tracheal mucosa.
    Keywords: LP H7N1, HP H7N1, Pathology, Pre immunization, Avian
  • Jabbari, A. R., Esmailzadehm., Moazeni Jula, G. R., Moosavi Shoushtari, M Page 240
    Pasteurella multocida is known as an important heterogenic bacterial agent causes some severe diseases such as fowl cholera in poultry and haemorrhagic septicaemia in cattle and buffalo. A polymerase chain reaction (PCR) assay was developed using primers derived from conserved part of 16S-23S rRNA gene. The PCR amplified a fragment size of 0.7 kb using DNA from nine avian P. multocida isolates. Sequence alignment of the 16S-23S rRNA genes (ITS) revealed a considerable heterogenicity among the isolates. The percentage of similarity varied from 83.3 to 100% among the isolates. An interesting finding from this study was the presence of an inserted sequence (seven nucleotides) in the 16S-23S rRNA region in 55% of the isolates. According to phylogenic analysis based on ITS sequence alignment, the P. multocida isolates classified into 2 distinct clusters. The virulence of isolates in cluster II were higher than those in cluster I. Ribotyping of P. multocida by using 16S-23S rRNA gene PCR sequencing could be used as a marker in epidemiologic studies.
    Keywords: Pasteurella multocida, ITS sequence, Ribotyping
  • Mohammadia., Asasik., Masoudianm., Bozorgchami, B Page 245
    Avian leukosis viruses (ALVS) cause different types of tumours in poultry and can affect the health and egg production of the birds. To investigate the presence of the virus in chicken layer flocks in Shiraz, 222 egg albumen from local layer breeder (25 eggs), local layer grand parent (30 eggs), broiler breeder (60 eggs), commercial layer (46 eggs) and broiler grand parent (61 eggs) were tested by antigen-capture enzyme-linked immunosorbent assay (AC-ELISA). The results showed that 3.33, 76 and 80% of commercial broiler breeder, local layer breeder and local layer grand parent were positive, respectively. Thirty-five albumen samples were randomly selected and tested by RT-PCR using PU1/PU2 and PA1/PA2 primer sets. The samples with ELISA S/P ratio equal or more than 0.17 were positive by RT-PCR using PA1/PA2 primers. This is the first report of the presence of the ALV in egg albumen samples of chicken layer flocks in Shiraz.
    Keywords: ELISA, RT, PCR, ALV, Iran, Egg
  • Ramezani Norouzanif., Dehghanif., Gholami, S Page 250
    The length and structure of the transitional zone in the tunica media in the renal artery of adult male cats were investigated. In addition, the volume of the lumen and different layers in transitional and non-transitional zones in the right and left sides were also determined. Morphometrical, histological and stereological studies were performed on 16 renal arteries of 8 adult male cats. After perfusion and morphometrical measurement, routine tissue processing was carried out by autotechnicon. The processed tissues were embedded in paraffin and sectioned serially into 5 μm thickness. The sections were stained with haematoxylin and eosin and orcein. In the morphometrical measurement, the right renal arteries were longer than the left ones with a mean value of 22.0 ± 0.2 and 18.8± 0.1 mm, respectively. Despite the fact that the right renal artery is commonly longer, the length of transitional zone was 7 mm in both renal arteries of adult male cats. The artery has a structure between muscular and elastic type at its origin with several elastic layers in the tunica media which is gradually changed to a muscular type at the distal section after 7 mm from origin of aorta. Transitional zone has an arrangement of parallel elastic fibers which become rare and fragmented towards the non-transitional zone. The volume of tunica intima, tunica media, tunica adventitia and lumen of the artery decrease from transitional zone towards the non-transitional zone and the volume of these areas in both transitional and non-transitional zones in the right renal artery is more than the left one. The volume of the lumen in transitional zone differs significantly compared to non-transitional zone, in both sides (P<0.05). Also there is a significant difference in the volume of the lumen in non-transitional zone between right and left renal arteries (P<0.05).
    Keywords: Histology, Stereology, Transitional zone, Renal artery, Cat
  • Barzegarm., Raeisim., Bozorgniaa., Jalali, B Page 256
    In the present investigation a total of six parasite species, some eye-specific and others non-organ specific parasites were found in the eyes of 48 examined fish species, collected from fresh and brackish waters of Iran during 2004-2006. Ichthyophthirius multifiliis was isolated from the external surface of the eyes of Oncorhynchus mykiss, Gyrodactylus stankovici from Cyprinus carpio and Lernaea cyprinacea from Cyprinus carpio and Hypophthalmichthys molitrix. In the vitreous humor parasite species were Tylodelphys clavata (metacercaria) observed in H. molitrix, Alburnus alburnus, Carassius auratus, Cyprinus carpio, Chondrostoma regium, Ctenopharyngodon idella and Capoeta capoeta, and Ornithodiplostomum sp. (metacercaria) in Aphanius vladykovi. Diplostomum spathaceum (metacercaria) was found in the lens of eyes of 40 out of 48 fish species. Among parasite species identified, Tylodelphys clavata and Ornithodiplostomum sp. are recorded in Iran for the first time. Additionally, the geographical distribution and host range of Diplostomum spathaceum metacercaria is also presented in this study.
    Keywords: Parasites, Eye, Fish, Fresh, brackish water, Iran
  • Eskandari, M. H., Hosseinia., Aminlari, M Page 262
    Prochymosin is one of the most important aspartic proteinases used as a milk-clotting enzyme in cheese production. In the present investigation we report sequence of cDNA encoding goat (Capra hircus) preprochymosin and compare its nucleotide and deduced amino acid sequences with sequences of other ruminants preprochymosin. As bovine prochymosin, the caprine prochymosin cDNA encodes 365 amino acids with a prosegment of 42 amino acids and the mature goat chymosin begins with glycine. The preprochymosin nucleotide sequence reported in this study differs from other reported goat sequence (AY389343) in three nucleotides, two of which alter the amino acids at positions 19p and 139.
    Keywords: Goat, Prochymosin
  • Rajaianh., Fazelim., Jalaee, J Page 266
    Six mixed-breed apparently healthy dogs were intravenously administered a single dose of tetracycline hydrochloride (50 mg/kg) to evaluate the pharmacokinetic parameters of the drug. Blood samples were collected before and at various time intervals after the administration of the drug. Serum tetracycline concentrations were determined over a 24 h period using fluorescence spectrophotometry. Non-compartmental analysis of the data indicated that tetracycline has a half-life of 4.4 h, a body clearance of around 0.7 ml/kg.min and a volume of distribution of about 0.3 L/kg. The pharmacokinetics of tetracycline found in this study is favourable for therapeutic use in the dog.
    Keywords: Pharmacokinetics, Tetracycline, Dog
  • Bazargani, T. T., Hemmatzadehf., Nadjafij., Sadeghi Nasab, A Page 271

    An outbreak of a lethal disease was reported in 4–6-month-old Holstein calves in a feedlot around Tehran. The signs of central nervous system and gastrointestinal system (GI) involvement were observed in the diseased animals. Necropsy samples of GI, liver, kidney, spleen and lung from 3 died animals were prepared for histopathological examination. Blood and formalin-fixed ear notch samples of 6 calves were submitted for RT-PCR, antigen-capture ELISA (ACE) and immunohistochemistry (IHC) for the detection of BVDV. The results of ACE on buffy coats were negative but RT-PCR of all 6 cases and IHC of 4 cases were positive for BVDV infection. Based on the clinical signs and pathological findings in the GI system and brain, we strongly suggest that the BVDV may represent a gastro-neuropathogen strain. To the best of our knowledge, this is the first outbreak of gastro-neuropathogenic BVDV infection in Iran, which may be acquired postnatally.

    Keywords: BVDV, Gastro, neuropathogen strain, RT, PCR, Immunohistochemistry, Histopathology
  • Yakhchalim., Zarei, M. R Page 277
    This study was undertaken to determine the prevalence and diversity of Eimeria species in sheep in Tabriz suburb. The prevalence of ovine parasitism due to Eimeria spp. was estimated in 240 sheep aged less than six months to over 12 months, in a period of one year (2003-2004). The samples were collected from pre-slaughtered sheep in Tabriz slaughterhouse and transferred to the parasitology laboratory. Afterwards, sporulation of the oocysts was performed. The overall prevalence of Eimeria infection in sheep was found to be 16.7%. Two pathogenic species of Eimeria, including E. ahsata (8%) and E. ovina (18%) and four non-pathogenic species, E. faurei (18%), E. parva (13%), E. pallida (8%) and E. intricata (35%) were identified. All of the infected sheep (40 out of 240) had mixed infections at least with three species. Intensity of the infection was significantly higher in young sheep compared with older animals (P<0.05). Gender had a significant effect on the prevalence and intensity of the infection (P<0.05). Diversity in Eimeria spp. in different age groups, potentially, might be an important factor contributing to notable losses in small ruminants in this area.
    Keywords: Prevalence, Eimeria spp., Sheep, Tabriz, Iran
  • Jafari Shoorijehs., Badiee, Kh, Behzadi, M. A., Tamadon, A Page 281
    Skin lesions were found in two 3–4-year-old Holstein cows in a dairy farm in Shiraz. Lesions were distributed mostly around the neck, forelimbs, hindlimbs, and bilateral of midline portion and varied from nodule-like structure to patch with extensive accumulation of crust. Skin scraping samples were taken from each animal and direct smears were prepared, stained with Giemsa and observed under a light microscope. Some scabs were cultured and incubated both aerobically and anaerobically. Cultured smears were Gram stained and the morphology of isolates were studied. The diagnosis of dermatophilosis was made on the basis of clinical signs, skin lesions and morphological characteristics of the isolates. In this study, the infection could be related to insect population density during the outbreak and exposure to ticks which were observed in the animal environment. Rain scald in the region, especially in the late August and September could be a predisposing factor for flare-up of the infection. This is the first report of dermatophilosis in cattle in Shiraz, southern Iran.
    Keywords: Dermatophilosis, Dermatophilus congolensis, Skin lesions, Dairy cows
  • Mosallanejadb., Ghorbanpoor Najafabadim., Avizeh, R Page 284
    Two male dogs at the age of 3 and 5 months of Doberman pinscher and German shepherd breeds were referred to the Veterinary Hospital of Ahvaz University with clinical signs of depression, vomiting, haemorrhagic diarrhoea, profound dehydration, fever and anorexia. The affected dogs had not the history of vaccination. Concurrent infection of canine parvovirus and coronavirus was detected in dogs by means of immunochromatography assay. The haemogram showed lowered white blood cell counts as leukopenia, neutropenia and lymphopenia. The dogs received supportive treatment to correct the life-threatening dehydration and prevention of secondary bacterial infections. Despite treatment, one dog (Doberman pinscher) died within 3 days after the onset of clinical signs, and the second dog recovered after 4 days. To the best of our knowledge, this is the first report of concurrent infection of canine parvovirus and coronavirus in diarrhoeic dogs in Iran.
    Keywords: Parvovirus, Coronavirus, Diarrhoea, dog, Iran
  • Selk Ghaffarim., Dezfouliano., Marjanim., Khorami, N Page 287
    A 7-year-old castrated male German shepherd dog was presented with a 10-day history of intermittent lethargy, weakness and episodic seizures. Laboratory findings after admission revealed hypoglycaemia and hyperinsulinaemia. Provisional diagnosis of insulinoma was made based on the presence of concurrent hypoglycaemia and elevated insulin level. In exploratory laparotomy a small nodular mass was detected on the pancreas. Other abdominal organs were normal in gross inspection. The mass was removed surgically. Histopathology of the excised pancreatic nodule confirmed the diagnosis of insulinoma. The dog became seizure free following the surgical operation.
    Keywords: Insulin, secreting neoplasia, Hypoglycaemia, Dog
  • Jamshidi, Sh, Vandeussefi, G. M., Dezfouliano., Selk Ghaffari, M Page 291
    A 5-year-old male cross-bred guard dog with signs of anorexia, vomiting and jaundice was referred to Small Animal Hospital, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tehran. Initial diagnostic laboratory tests revealed leukocytosis, thrombocytopenia, haemoconcentration, azotaemia, high liver enzyme activities, proteinuria and bilirubinuria. Aggressive therapeutic procedures failed to improve the animal deteriorated condition and finally the animal died. After necropsy, specimens were collected for microscopic examination as part of completing diagnostic procedures. Results of urine bacterial culture confirmed leptospirosis as a causative agent. Furthermore, numerous large spiral bacteria were also observed under dark-field microscope. This article summarizes and characterizes the historical and physical findings, laboratory data, bacterial culture and pathological diagnostic features of leptospirosis in the cross-bred dog. Based on published data, this is the first case of confirmed Leptospira isolation from a dog in Iran.
    Keywords: Leptospira canicola, Dog, Iran
  • Authors Guide
    Page 305
    The present investigation was performed to determine the effect of long-term administration of sodium selenite on the biochemical indices and concentration of thyroid hormones in calves. Sodium selenite solution was drenched at 0.1 and 0.25 mg per kg body weight for 12 weeks. Higher dose produced characteristic symptoms of selenosis whereas mild symptoms were observed with lower dose. The toxic symptoms appeared when blood selenium level was 1.68 ± 0.13 mg per ml. There was a significant (P<0.05) increase in the activities of the aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, blood urea nitrogen and creatinine levels in the treated animals. The repeated administration of sodium selenite resulted in a significant p-value decline in thyroxine levels on the 10th week and increase in triiodothyronine on the 8th week of treatment. The findings of the present study suggested that sodium selenite induced selenosis alters thyroid hormone levels in plasma.