فهرست مطالب

Veterinary Research - Volume:9 Issue: 4, Autumn 2008

Iranian Journal of Veterinary Research
Volume:9 Issue: 4, Autumn 2008

  • تاریخ انتشار: 1387/09/13
  • تعداد عناوین: 17
|
  • ابراهیم روغنی، محمد جواد ضمیری، محمد خوروش، مهندس عباس عبدالهی پناه صفحه 308
    این آزمایش با هدف تعیین اثر سطوح مختلف افزودنی باکتریایی بر ترکیب شیمیایی، تجزیه پذیری ماده خشک و گوارش پذیری سیلاژ ذرت در گوسفند انجام شد. تیمارها شامل 1- سیلاژ ذرت بدون افزودنی، 2- سیلاژ ذرت با 2/1 سطح توصیه شده افزودنی باکتریایی، 3- سیلاژ ذرت با سطح توصیه شده افزودنی باکتریایی (1010 × 3 واحد تشکیل دهنده کلنی برای هر گرم ماده تر گیاه) و 4- سیلاژ ذرت با دو برابر سطح توصیه شده افزودنی باکتریایی بود. پس از افزودن باکتری ها به گیاه کامل ذرت، نمونه ها برای 60 روز در کیسه های پلاستیکی سیلو شدند. افزودنی باکتریایی ساخت شرکت لالمند فرانسه و دارای باکتری های Lactobacillus plantarum و Propionibacterium acidipropionici بود. همزمان 3 عدد سیلوی آزمایشگاهی (به ظرفیت 70 گرم) به ازای هر تیمار در روزهای 2، 3، 4 و 60 پس از سیلو کردن جهت بررسی روند تغییرات اسیدیته در خلال دوره تخمیر باز شدند. در کلیه سیلوها تخمیر به سرعت انجام شد به طوری که در روز دوم، اسیدیته آن ها به حدود 4 کاهش یافت و تیمار 2 پس از 60 روز سیلو کردن پایین ترین (P<0.05) میزان را نشان داد. میزان پروتئین خام، قند محلول در آب باقی مانده، اسید لاکتیک، اسید استیک، اسید پروپیونیک و کل اسیدهای تخمیری بالاتر (P<0.05) اما میزان اسید بوتیریک کمتری (P<0.05) در تیمار 2 نسبت به تیمار 3 مشاهده شد. تیمار 2 دارای بالاترین میزان اسید استیک و کمترین میزان اسید بوتیریک بود. مقدار اتانول در تیمارها قابل اندازه گیری نبود. میزان دیواره سلولی بدون همی سلولز (ADF) تیمار 1 و 4 کمتر (P<0.05) از سایر تیمارها بود. فقط گوارش پذیری چربی خام (EE) تحت تاثیر تیمارها قرار گرفت و در تیمارهای 1 و 4 بالاتر (P<0.05) از سایر تیمارها بود. بازیافت ماده خشک برای تیمار 1 کمتر از سایر تیمارها بود. تجزیه پذیری موثر ماده خشک کمی در تیمار 4 بالاتر از بقیه بود و بخش سریع تجزیه شونده”a“ماده خشک در تیماری های 1 و 3 پایین تر (P<0.05) از تیمار 4 بود. در شرایط این آزمایش، به نظر می رسد استفاده از افزودنی باکتریایی در سطح نصف میزان توصیه شده در بهبود ثبات هوازی به علت اسید استیک و اسید پروپیونیک بالاتر که خاصیت ضد قارچی دارند موثرتر باشد. کاهش هزینه استفاده از افزودنی باکتریایی در این سطح به ویژه در شرایط آب و هوای گرم که فعالیت موجودات تخریب کننده سیلو بالاتر است می تواند دامداران را به استفاده از این ماده به عنوان افزودنی ترغیب کند.
    کلیدواژگان: سیلاژ ذرت، باکتری اسید پروپیونیک، باکتری اسید لاکتیک، گوارش پذیری
  • مینا تجلی، سید هادی منصوری، اقدس پوست پسند صفحه 316
    تفاوت های ساختاری مهمی بین حفره ی دهان و حلق در پرندگان و پستانداران وجود دارند. از آنجا که کام نرم، که یک مرز آشکار بین حفره های دهان و حلق را تشکیل می دهد، در پرندگان وجود ندارد، بنابراین اشاره به یک حفره مشترک دهانی-حلقی در پرندگان معمول است. شش سر شترمرغ بالغ نر برای مطالعه حفره ی دهانی-حلقی و ساختارهای آن شامل منقار، کام سخت، حلق، زبان و حنجره مورد استفاده قرار گرفت. در این مطالعه مشخص شد که این ساختارها در شترمرغ ویژگی متفاوتی از پرندگان دیگر دارند. در شترمرغ منقارها قاشقی شکلند و زبان کوتاه، عریض و به شکل نیمه گرد است. کام سخت مقعر بوده و دارای یک چین مخاطی میانی برجسته در دو سوم ناحیه جلویی و دو شکاف منخرین خلفی مورب در یک سوم ناحیه خلفی است. سقف حلق دارای شکاف اینفاندیبولار در خط میانی، یک بریدگی مقعر عمیق در لبه خلفی و لوزه های حلقی روی سطح پشتی می باشد. حنجره از کف حلق بیرون زده شده و شامل یک غضروف انگشتری و یک جفت غضروف آریتنوئید می باشد.
    کلیدواژگان: حفره ی دهانی حلقی، شترمرغ، آناتومی
  • اصغر مقیسه، امیر نیاسری نسلجی، داراب نیکجو ممقانی، عباس گرامی، مهندس کمال رضوی، مهندس محسن مصطفایی صفحه 324
    مطالعه حاضر در جهت تعیین پاسخ تخمک گذاری و تشکیل جسم زرد متعاقب تزریق هورمون های LH طبیعی، بوسرلین و آلارلین در شتر دوکوهانه انجام گرفت. شترهای دوکوهانه دارای فولیکول بالغ با اندازه 6/19-13 میلی متر در سه گروه درمانی قرار گرفتند: 1) LH طبیعی خوک (25 میلی گرم، داخل وریدی، 4 نفر)، 2) بوسرلین (20 میکروگرم، رسپتال، داخل وریدی، 4 نفر) و3) آلارلین (25 میکروگرم، وتارولین، داخل عضلانی، 4 نفر). سونوگرافی و خونگیری روزانه تخمدان های شترها بین روزهای 3- تا 15+ (روز صفر = روز القاء تخمک گذاری) انجام شد. نتایج به دست آمده با استفاده از آزمون تک متغیره با اندازه گیری های تکراری مورد ارزیابی آماری قرار گرفت. فولیکول بالغ در مدت 2 روز تخمک گذاری کرد و موج جدید فولیکولی 3-2 روز پس از درمان پدیدار شد. فولیکول بالغ موج جدید تا روز 12 به اندازه 14/0 ± 5/13 میلی متر رسید. جسم زرد در روز 6 مشاهده شده و در روز 9 به حداکثر اندازه 81/0 ± 7/19 رسید. غلظت پروژسترون در روز 5 شروع به افزایش کرد، در روز 9 به حداکثر رسید و در روز 11شروع به کاهش نمود. به طور خلاصه، به دلیل عدم وجود تفاوت معنی دار بین گروه های درمانی (P>0.05)، هورمون آلارلین به دلیل ایجاد پاسخ تخمک گذاری مناسب، روش تجویز آسان (تزریق داخل عضلانی نسبت به تزریق داخل وریدی)، قیمت پایین و در دسترس بودن آن در ایران، به عنوان داروی انتخابی جهت القاء تخمک گذاری در شتر دوکوهانه توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: شتر دوکوهانه، القاء تخمک گذاری، ظهور موج جدید فولیکولی
  • حسن نیلی، آلن مک نالی، الیزابت آلدوس، آلکس نونز، جیل بنکس، ایان براون صفحه 330
    متعاقب ایجاد آلودگی تجربی در بوقلمون های 3 هفته با دوزهای مختلف (106، 104، 103، 102 و EID50 101) از ویروس آنفلونزای بسیار بیماریزای (HPAIV) A/ostrich/Italy/984/2000 H7N1، بافت ها و اندام های انتخاب شده از نظر تغییرات پاتولوژیک مورد آزمایش قرار گرفتند. نمونه های بافتی از اندام های مختلف پرندگان تلف شده و کشته شده در فرمالین بافردار 10% پایدار گردید. چهار پرنده تلقیح شده با دوز EID50 106، دو پرنده با دوز EID50 104، یکی با دوز EID50 103 و دو تا که EID50 102 دریافت کرده بودند تلف شدند. 72 ساعت پس از تلقیح یک پرنده با EID50 106، دو پرنده با EID50 103 و دو پرنده که EID50 102 دریافت کرده بودند تلف شدند. در 96 ساعت پس از تلقیح دو پرنده که EID50 104 و یک پرنده که EID50 102 دریافت کرده بودند تلف شدند. در 120 ساعت پس از تلقیح فقط یک پرنده از گروهی که EID50 104 دریافت کرده بودند تلف شد. پرندگانی که EID50 101 دریافت کرده بودند، هیچگونه تلفاتی را نشان ندادند. 7 روز پس از تلقیح پرندگان باقیمانده کشته شدند. کالبدگشایی پرندگانی که 48 ساعت پس از تلقیح تلف شده بودند، پرخونی و خونریزی خیلی شدید ریه، تورم خفیف کلیه و بزرگ شدن طحال را نشان دادند. در پرندگانی که 7 روز پس از تلقیح کشته شدند پرخونی خفیف و ملایم ریه ها مشاهده شد. مطالعه هیستوپاتولوژی خونریزی شدید و التهاب عروق خونی در ریه به همراه کانون های متعدد استحاله و نکروز در پانکراس را در پرندگانی که با EID50 106 تلقیح شده بودند، نشان داد. پرخونی، خونریزی، استحاله و التهاب عروق خونی در پرندگان گروه های دیگر نیز مشاهده شد، ولی شدت ضایعات ارتباط مستقیم با دوز ویروس داشت. طحال، لوزه های روده کور و تیموس، نکروز بسیار وسیع و تخلیه لنفوسیتی حتی در پرندگانی که با 102 و EID50 101 تلقیح شده بودند را 7 روز پس از تلقیح نشان دادند و مقداری بازسازی لنفوسیت ها 7 روز پس از تلقیح دیده شد. سایر اندام ها مانند کلیه ها و غده آدرنال پرخونی و نکروز متوسط تا خفیف نشان دادند. در نتیجه، آسیب عروقی ریه، تخریب بافت لنفاوی و نکروز حتی در دوز پایین ویروس مشهود بود.
    کلیدواژگان: ویروس آنفلونزا H7N1، دوز ویروس، تغییرات پاتولوژیکی، بوقلمون
  • فرهاد رحمانی فر، سیدهادی منصوری، سید رضاقاضی صفحه 336
    در این مطالعه، 6 قطعه شترمرغ نر در دو گروه سنی جوجه (یک ماه) و بالغ (18 ماه) از هر کدام 3 قطعه انتخاب شد و از سگمنت های نخاع شوکی اول، ششم، دوازدهم و هیجدهم ناحیه گردنی و سگمنت های نخاع شوکی اول و چهارم ناحیه سینه ای و سگمنت های نخاعی اول، چهارم، ششم و هشتم کمری هر حیوان نمونه برداری شد و به روش متداول بافت شناسی مقاطع بافتی پارافینی به ضخامت 6 میکرون تهیه گردید و قطر عمودی، قطر عرضی و قطر مورب نخاع شوکی و همچنین نسبت ماده خاکستری به ماده سفید نخاع شوکی به وسیله میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده حاکی از افزایش قطر عمودی، عرضی و مورب نخاع شوکی با توجه به افزایش سن بوده ولی نسبت ماده خاکستری به ماده سفید با افزایش سن کمتر می شود. اختلاف آماری معنی داری (P<0.05) بین پارامترهای اندازه گیری شده در نواحی مختلف نخاع شوکی در دو گروه سنی به دست آمد.
    کلیدواژگان: سگمنت های نخاع شوکی، ماده خاکستری، ماده سفید، شترمرغ
  • بهزاد منصوری، مهرداد مدیر صانعی، محمد مهدی کیایی صفحه 341
    در یک ترتیب فاکتوریل 2 * 3 * 2 یکصد و چهل و چهار مرغ تخم گذار پنجاه و چهار هفته در 12 تیمار و با 12 تکرار در هر تیمار یکی از 12 جیره خوراکی مورد آزمایش را دریافت نمودند. جیره ها حاوی ذرت و یا گندم با 3 سطح تفاله خشک گوجه فرنگی (0 و 50 و 100 گرم بر کیلوگرم) به عنوان جایگزین سبوس گندم و 2 سطح رنگدانه (0 و 900 میلی گرم بر کیلوگرم) بودند که برای مدت 9 هفته در اختیار تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند. افزایش وزن پرنده، تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ و میزان مصرف خوراک اندازه گیری گردید. همچنین وزن پوسته، ضخامت پوسته، واحد”هاو“(Haugh unit) و رنگ زرده تعیین گردید. ذرت در مقایسه با گندم باعث کاهش وزن پرنده ها و افزایش واحد”هاو“و نسبت وزن پوسته به وزن تخم مرغ و ضخامت پوسته و رنگ زرده گردید. تفاله خشک گوجه فرنگی بر روی پارامترهای اندازه گیری شده تاثیری نداشت ولی رنگ زرده را افزایش داد. رنگدانه باعث کاهش نسبت وزن پوسته به وزن تخم مرغ و ضخامت پوسته ولی موجب افزایش رنگ زرده گردید. تقابل بین منبع انرژی و تفاله گوجه فرنگی در مورد ضخامت پوسته و رنگ زرده وجود داشت. این تقابل بین منبع انرژی و رنگدانه نیز مشاهده گردید. تفاله خشک گوجه فرنگی به عنوان جایگزین سبوس گندم تا سطح 10 درصد نتایج قابل مقایسه ای را از لحاظ تولید و کیفیت تخم مرغ به جای گذارد و سبب پر رنگ تر شدن زرده گردید.
    کلیدواژگان: تفاله خشک گوجه فرنگی، عملکرد تخم گذاری، کیفیت تخم مرغ، رنگ زرده
  • مصطفی اخلاقی، حسن شریفی یزدی صفحه 347
    در طی زمستان 1381 تا بهار 1385 از تعداد 126 ماهی قزل آلای رنگین کمان با علائم بالینی خونریزی در سطح بدن و داخل دهان از 10 کارگاه پرورش ماهی واقع در شمال و شمال غربی فارس جهت جداسازی و شناسایی یرسینیا روکری عامل بیماری دهان قرمز ماهی نمونه گیری به عمل آمد. به منظور جداسازی باکتری، نمونه بافت کلیه ماهی ها روی محیط آگار BHI کشت داده شد و پلیت ها در درجه حرارت 25 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت نگهداری شدند. با استفاده از آزمایش های معمول بیوشیمیایی در آزمایشگاه باکتری یرسینیا روکری از 7 ماهی (5/5 درصد کل نمونه ها) جدا گردید. تمام جدایه های یرسینیا روکری که با روش های معمول باکتریولوژیکی مورد شناسایی قرار گرفته بودند با استفاده از روش واکنش زنجیره ای پلیمراز اختصاصی نیز تایید شدند. واکنش زنجیره ای پلیمراز توالی 16 S rDNA جدایه های یرسینیا در این مطالعه همانند سویه استاندارد محصولی برابر با 409 جفت باز ایجاد نمود. نتایج حاصل از آنتی بیوگرام جدایه های یرسینیا روکری نشان از حساسیت زیاد جدایه ها به انروفلاکساسین، نورفلاکساسین، افلاکساسین، تری متوپریم و اکسی تتراسیکلین نسبت به سایر آنتی بیوتیک ها داشت. در آزمایش تعیین پاتوژنیستی، مقدار 108 × 4 باکتری در میلی لیتر آب به صورت حمام، 2/8 70 درصد تلفات را در ظرف 14 روز پس از آلودگی نشان داد. ماهی های آلوده شده با این روش علائمی چون خونریزی مشخص در دهان، سیاه شدن پوست، بیرون زدگی چشم و خونریزی وسیع بر روی اندام های داخلی را نشان دادند.
    کلیدواژگان: یرسینیا روکری، جداسازی، قزل آلای رنگین کمان، فارس، ایران
  • عبدالله جمشیدی، حمیدرضا کازرانی، حسام الدین سیفی، الهام مقدس صفحه 353
    باکتری استافیلوکوکوس ارئوس یکی از شایع ترین عوامل گاسترو انتریت در سراسر جهان می باشد. بنابراین جهت مشخص نمودن خطر آلودگی مواد غذایی مختلف به این باکتری، دانستن مرز رشد و عدم رشد و نیز زمان شروع رشد آن ضروری می باشد. در این مطالعه اثر همزمان مقادیر مختلف درجه حرارت، اسید استیک، تعداد باکتری تلقیح شده و غلظت نمک، بر رشد باکتری استافیلوکوکوس آرئوس در محیط آبگوشت BHI مورد مطالعه قرار گرفت. طی مدت بیست روز، رشد باکتری بر اساس مشاهده کدورت تعیین گردید. در ارزیابی آماری از اطلاعات به دست آمده از تعداد 126 ترکیب مختلف، پارامترهای انتخاب شده اثر معنی داری بر رشد باکتری مورد مطالعه نشان دادند (P<0.05). جهت تهیه مدل پیشگو برای تعیین زمان شروع رشد باکتری، روش آماری رگرسیون چندگانه، و جهت تهیه مدل پیشگو برای تعیین رشد یا عدم رشد باکتری، روش آماری رگرسیون لجیستیک مورد استفاده قرار گرفت (R2 = 0.91، P<0.0001). مدل های مورد استفاده توانستند رشد و عدم رشد و نیز زمان شروع رشد باکتری را با دقت مناسب تعیین نمایند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس آرئوس، مدل پیشگو، سلامت غذایی
  • حسن نایب زاده، مسعود رضا صیفی آباد شاپوری، ناصر حقوقی راد، مهندس بابک ماسوری صفحه 360
    ده راس بره 7 ماهه به دو گروه 5 راسی تقسیم و در شرایط پرورشی عاری از کرم قرار داده شدند. حیوانات گروه یک دو بار با روده هموژن شده (WGH) همونکوس کونتورتوس، مخلوط شده در ادجوانت فروند، ایمن شدند. درگروه دوم (شاهد) حیوانات با مخلوط بافر نمکی فسفاته و ادجوانت فروند تزریق شدند. در روز 33 بعد از اولین تزریق حیوانات با 10000 لارو مرحله سوم (L3) همونکوس کونتورتوس چالش و در روز 42 ذبح شدند. در طی مطالعه حیوانات از نظر آنتی بادی سرمی و EPG مورد بررسی قرار گرفتند و پس از کشتار نماتودهای موجود در شیردان آن ها نیز شمارش شد. نتایج نشان داد که حیوانات ایمن شده با WGH آنتی بادی سرمی بالاتری داشتند و اختلاف معنی داری در میانگین دانسیته نوری سرم ها در الایزا در بین دو گروه مشاهده شد (P<0.05) و در نکروپسی به طور متوسط یک کاهش 77 درصدی در EPG و کاهش 78 درصدی در شمارش نماتود داشتند که این اختلافات از نظر آماری معنی دار بودند (P<0.05).
    کلیدواژگان: همونکوس کونتورتوس، واکسیناسیون، روده هموژن شده، گوسفند عربی
  • ابراهیم رحیمی، حسن ممتاز، فرهید همت زاده صفحه 365

    این مطالعه با هدف بررسی شیوع پاتوژن های غذازاد شامل اشریشیا کلی O157:H7، لیستریا مونوسیتوژنز و گونه های کمپیلوباکتر در گاوهای کشتار شده در اصفهان، ایران انجام شد. نمونه ها از عضلات سطحی گردن 203 لاشه گاو پس از پایان عملیات کشتار اخذ شد و آزمون های میکروبیولوژی بر روی نمونه ها صورت گرفت. جهت تایید تشخیص اشریشیا کلی O157:H7 از یک روش اختصاصی واکنش زنجیره ای پلیمراز استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان آلودگی نمونه ها به اشریشیا کلی و اشریشیا کلی O157:H7 به ترتیب 4/42 و 4/6 درصد می باشد. بررسی توزیع فصلی نشان داد بالاترین وقوع اشریشیا کلی و اشریشیا کلی O157:H7 در نمونه های تابستان بوده است. لیستریا مونوسیتوژنز از شش لاشه جدا سازی شد در حالیکه گونه های کمپیلوباکتر از هیچ یک از لاشه ها جدا نشد. نتایج این مطالعه بیانگر آن است که آلودگی لاشه ها به اشریشیا کلی و اشریشیا کلی O157:H7 بالاست. این حالت را می بایست به عنوان یک خطر بالقوه برای سلامتی انسان در نظر گرفت.

    کلیدواژگان: گاو، اشریشیا کلی، اشریشیا کلی O157:H7، کمپیلوباکتر، لیستریا مونوسیتوژنز
  • منصور زیبایی، مجتبی کافی، محمد بخشوده صفحه 371
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی این موضوع است که خدمات دامپزشکی چگونه ممکن است بر کارایی فنی واحدهای تولید شیر ایران موثر باشد. روش تحلیل فراگیر داده ها (DEA) برای یک نمونه تصادفی مشتمل بر 840 واحد شیری از 6 استان کشور به منظور تخمین توابع تولید مرزی منطقه ای و فرا منطقه ای بکار رفت. کارایی فنی مربوطه برای این واحدها محاسبه شد و سپس ارتباط میان سطوح خدمات دامپزشکی و کارایی فنی با استفاده از تحلیل همبستگی، آزمون T و تحلیل واریانس (ANOVA) بررسی گردید. نتایج نشان داد که میانگین کارایی فنی تخمینی بر اساس تابع تولید مرزی منطقه ای برای استان های منتخب بین 720/ تا 867/ متغیر است، در حالی که اگر کارایی فنی بر اساس تابع تولید فرا مرزی ارزیابی شود مقدار آن بین 445/ تا 595/ نوسان خواهد داشت. همچنین یافته های این تحقیق نشان داد که خدمات دامپزشکی اثر مثبتی بر کارایی فنی دارد. این امر بیانگر آن است که کارایی فنی می تواند با بکارگیری سطوح بالاتر خدمات دامپزشکی افزایش یابد. علاوه بر این مشخص شد که دسترسی به خدمات دامپزشکی مناسب، آن گونه که در مورد تهران مشاهده گردید، یک تعیین کننده ی عمده عملیات فنی واحدها است.
    کلیدواژگان: خدمات دامپزشکی، کارایی، فرامرزی، DEA
  • گزارش علمی
  • داریوش شیرانی، مسعود سلک غفاری، علیرضا خسروی*، علیرضا وجهی، نرگس خرمی، تقی زهرایی صالحی، حجت الله شکری، دکترمحمد ابرکار صفحه 378

    این مطالعه یک مورد غیر شایع از موکورمایکوزیس موضعی در حفره بینی یک سگ نژاد ژرمن شفرد را گزارش می دهد. بیمار یک سگ نگهبان یک ساله دارای علائمی همچون خونریزی یک طرفه از بینی، ترشحات موکوسی-چرکی از بینی، عطسه و پنجه زدن بود. صاحب سگ تاریخچه ای از ضربه به سر حیوان در 2 ماه گذشته را بیان کرد که با خونریزی ملایم خود محدود شونده بینی همراه بوده است. آزمایش رینوسکوپی اولیه از بینی تخریب گسترده بوقک های بینی را نشان داد. نمونه هایی از ترشحات بینی با روش شستشوی بینی جمع آوری و جهت آزمایش های متداول سیتولوژی، قارچ شناسی و باکتری شناسی به آزمایشگاه مرکزی دانشکده دامپزشکی تهران ارسال شد. آزمایش میکروسکوپی مستقیم نمونه ها با محلول KOH/DMSO 10 درصد قطعاتی از هایف های فاقد دیواره عرضی را نشان داد. قارچ از محیط کشت جدا شده و به عنوان رایزوپوس اوریزا تعیین هویت گردید. این مورد بیماری، دامپزشکان علوم بالینی را هوشیار خواهد کرد که هنگام معاینه سگ های مبتلا به ترشحات مزمن بینی، مراقب وجود احتمالی موکورمایکوزیس موضعی در بینی باشند.

    کلیدواژگان: موکورمایکوزیس، رایزوپوس اوریزا، سگ
  • مسعود سلک غفاری، امید دزفولیان، فرهاد موسی خانی صفحه 381
    رخداد عفونت های باکتریایی مغز در سگ و گربه نادر می باشد. یک گربه با سن تقریبی 3 ماه، یک هفته پس از گاز گرفتگی توسط سگ به درمانگاه ارجاع داده شد. در بررسی بالینی، بیمار زمین گیر و بیهوش بود. یک ساعت پس از ارجاع، حیوان دچار آپنه و آسیستول شدید شد و علیرغم احیاء قلبی-تنفسی تلف گردید. بر اساس یافته های نکروپسی و آزمایش های هیستوپاتولوژی، مننژیت چرکی تشخیص داده شد. پاستورلا مولتی سیدا از نمونه اکسودای چرکی در کشت باکتریایی جدا گردید. با توجه به تاریخچه گاز گرفتگی توسط سگ، تلقیح مستقیم باکتری پاستورلا مولتی سیدا به فضای زیر سخت شامه به عنوان علت ایجاد مننژیت و مرگ مطرح گردید. این گزارش بالینی، اهمیت استفاده از آنتی بیوتیک ها در موارد زخم های ناشی از گاز گرفتگی را به عنوان راهکاری جهت کاهش وقوع مرگ و میر در این مبتلایان نشان می دهد.
    کلیدواژگان: مننژیت، گربه، پاستورلا مولتی سیدا
  • بهمن مصلی نژاد، رضا آویزه، علیرضا غدیری، عبدالواحد معربی، هادی نداف، محمود جمشیدیان صفحه 384
    گونه های پاستورلا، باکتری هایی هستند که به صورت فلور در مجاری تنفسی، دهان و بینی حیوانات حضور دارند. در این تحقیق، یک مورد غیر معمول از جداسازی پاستورلا داگماتیس از ادرار سگ همراه با سنگ های ادراری گزارش می گردد. یک قلاده سگ ماده 11 ساله به دلیل درد شکمی، هماتوری، درد و سوزش به هنگام دفع ادرار به بیمارستان دامپزشکی دانشگاه اهواز ارجاع گردید. در معاینه بالینی و رادیوگرافی، شکم حیوان به دلیل انسداد مثانه ناشی از سنگ های ادراری متسع بود. پاستورلا داگماتیس از نمونه ادرار که به روش سیستوسنتز گرفته شده بود، جدا گردید. در نهایت سنگ های ادراری به روش جراحی خارج گردید. درمان مناسب آنتی بیوتیکی با سفالکسین موجب بهبودی در حیوان گردید. بر اساس اطلاعات ما، این گزارش اولین مورد جداسازی پاستورلا داگماتیس از ادرار سگ می باشد.
    کلیدواژگان: پاستورلا داگماتیس، سگ ماده، ادرار، سنگ ادراری، اهواز
  • صالح اسماعیل زاده، بابک محمدیان، آناهیتا رضایی صفحه 387
    لینگواتولا سراتا انگلی زبانی شکل است که گوشتخواران یا خزندگان حشره خوار را به عنوان میزبان نهایی و علفخواران را به عنوان میزبان واسط، آلوده می نماید. در هنگام کالبدگشایی یک گربه ی ماده ی 5/1 ساله، تعدادی نودول کوچک سفید رنگ در سطح لوب های دیافراگمی ریه مشاهده شد. در بررسی هیستوپاتولوژیک، نودول های مذکور حاوی انگل خاردار به هم پیچیده با خارهای کوتیکولی بودند. آزمایش های انگل شناسی انجام شده بر روی سوسپانسیون هضم شده ی ریه موید مرحله ی نوچه ای انگل لینگواتولا سراتا بود. این گزارش، اولین مورد عفونت تایید شده ی گربه به مرحله ی نوچه ای انگل یاد شده در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: لینگواتولوز، ریه، گربه، نوچه، ایران
  • Summaries in Persian
    صفحه 390
|
  • Rowghanie., Zamiri, M. J., Khorvashm., Abdollahipanah, A Page 308
    The chemical composition, in situ ruminal degradability coefficients of dry matter (DM), and nutrient digestibility in sheep were evaluated for corn silage (CS) treated (fresh weight basis) with different levels of a commercial bacterial inoculant (I) as follows: (1) untreated CS (control); (2) CS + I at half of the recommended level; (3) CS + I at the recommended level (3 ´ 1010 colony forming units per g of fresh forage) and (4) CS + I at two-fold recommended level. The inoculants (Lallemand, France) consisted of Lactobacillus plantarum and Propionibacterium acidipropionici. Whole- plant corn was ensiled for 60 days in plastic polyethylene bags. Also, three laboratory silos (70 g capacity) for each treatment were sampled on days 2, 3, 4 and 60 to study the pH changes. The silages underwent rapid fermentation and were well-preserved. The pH value decreased to 4.0 on day 2 and was the lowest for treatment 2 on day 60 after ensiling compared with other treatments. Treatment 2 had higher (P<0.05) contents of crude protein (CP), residual water soluble carbohydrates (WSC), lactic acid, acetic acid, propionic acid, and total acids, but lower (P<0.05) butyric acid than treatment 3, and also higher acetic and lower butyric acid levels than other treatments. No traces of ethanol were detected in any of the silages. The acid detergent fiber (ADF) content of treatments 1 and 4 was lower (P<0.05) than others. Only ether extract (EE) digestibility was affected by these treatments which was higher for treatments 1 and 4 (P<0.05). The DM recovery for treatment 1 was lower than others. Effective DM degradability was slightly higher for treatment 4 and fraction “a” was significantly (P<0.05) lower for treatments 1 and 3 compared with treatment 4. The results indicated that application of this inoculant at half of the recommended level was more effective to enhance the aerobic stability of silages due to higher acetic and propionic acid production which have antimycotyic properties. The decreased cost associated with this level of inoculant might be economical for farmers in warm climates as to encourage its use as an additive for silage making.
    Keywords: Corn silage, Propionic acid bacteria, Lactic acid bacteria, Digestibility
  • Tadjallim., Mansouri, S. H., Poostpasand, A Page 316
    There are significant structural differences between the mouth and pharyngeal cavity of birds and mammals. It is usual to refer to a common oropharyngeal cavity of birds because the soft palate, which forms such an obvious delineation between the mouth and pharyngeal cavity, is absent. Six male adult ostriches were used to study the oropharyngeal cavity and its components including the beak, hard palate, pharynx, tongue and the larynx macroscopically. This study revealed that these components in ostrich have different features from other birds. In the ostrich, the beaks are spoon-shaped and the tongue is characterized by a short, broad and semicircular form. The hard palate is concave with a prominent median mucosal fold in its 2/3 rostral area and two oblique choanal slits in its caudal third area. The roof of pharynx presents infundibular slit in midline, a deep concave notch in caudal border and pharyngeal tonsils on its dorsal surface. The larynx protrudes from the floor of pharynx and consists of the unpaired cricoid cartilage and the paired arytenoid cartilages.
    Keywords: Oropharyngeal cavity, Ostrich, Gross anatomy
  • Moghiseha., Niasari-Naslajia., Nikjoud., Geramia., Razavik., Mostafaey, M Page 324
    Ovarian follicle response and corpus luteum formation following induction of ovulation using gonadotropin-releasing hormone (GnRH) analogues and luteinizing hormone (LH) in Bactrian camel were characterized. Bactrian camels with a mature follicle (13-19.6 mm) received: 1) natural porcine LH (25 mg, IV, n = 4), 2) Buserelin (20 µg, IV, n = 4) and 3) Alarelin (25 µg, IM, n = 4). Daily ultrasonography and blood samplings were conducted between day -3 and +15 of the experiment (day 0 = Induction of ovulation). Data were analyzed by univariat analysis with repeated measures analysis included in the model. Following treatment, mature follicle ovulated within 2 days and a new follicle wave emerged after 2-3 days. New mature follicle reached a size of 13.5 ± 0.14 mm by day 12. Corpus luteum was detected on day 6 and reached the maximum size of 19.73 ± 0.81 mm on day 9. Progesterone concentration initiated to increase on day 5, reached maximum concentration on day 9 and decreased significantly on day 11. In conclusion, due to the lack of significant difference among treatment groups (P>0.05), Alarelin may be considered as a drug of choice for inducing ovulation in Bactrian camel because of its effectiveness, simple route of administration (IM vs. IV), lower price, and local availability.
    Keywords: Bactrian camel, Induction of ovulation, New follicle wave emergence
  • Nilih., Mcnallya., Aldouse., Nuneza., Banksj., Brown, I. H Page 330
    Following experimental inoculation of 3-week-old turkeys with different titres (106, 104, 103, 102 and 101 egg infectious dose (EID50)) of A/ostrich/Italy/984/2000 H7N1 highly pathogenic avian influenza virus (HPAIV), the selected tissues and organs were examined for pathological changes. Tissue samples from different organs that obtained from dead and sacrificed birds were fixed in 10% neutral buffer formaldehyde. Mortality of turkeys which inoculated with different doses of EID50 at different times post inoculation (PI) is as follows: 1) at 48 h PI (HPI): one, two and four turkeys inoculated with 103, 104 and 106 EID50, respectively 2) at 72 HPI: two, two and one turkeys inoculated with 102, 103 and 106 EID50, respectively 3) at 96 HPI: one and two turkeys inoculated with 102 and 104 EID50, respectively and 4) at 120 HPI: just one turkey inoculated with 104 EID50. Birds inoculated with 101 EID50 did not show any mortality. Seven days PI (DPI) the remaining birds were sacrificed. Postmortem examination of birds that died 48 HPI showed very severe hyperaemia and haemorrhage of the lung, slight swelling of kidneys and splenomegaly. Moderate to slight hyperaemia of the lung was observed in the birds sacrificed on day 7. Histopathology showed very severe haemorrhage and vasculitis in the lung, multifocal areas of degeneration and necrosis in the pancreas of birds inoculated with 106 EID50. Hyperaemia, haemorrhage, degeneration and vasculitis were also observed in the lung of birds from the other groups; however the severity of lesions correlated positively with the viral dose. The spleen, caecal tonsils and thymus showed extensive necrosis and lymphoid depletion, even in birds inoculated with 102 and 101 EID50 that were sacrificed 7 DPI, and some repopulation of the spleen was observed 7 DPI. Other organs including the kidneys and adrenal gland showed moderate to slight hyperaemia and necrosis. In conclusion, the lung vascular damage, lymphoid tissue destruction and necrosis were notable even with low viral doses.
    Keywords: Avian influenza virus H7N1, Viral dose, Pathological changes, Turkey
  • Rahmanifarf., Mansouri, S. H., Ghazi, S. R Page 336
    In this study, the vertical, transverse and oblique diameters of the spinal cord segments (C1, C6, C12, C18, T1, T4, L1, L4, L6 and L8) and the ratio of gray matter to white matter in chick (l month) and adult (18 months) male ostriches, each group consisted of 3 animals, were measured with standard micrometric method using 6 µm thick sections by light microscope. With advancement of age, the ratio of gray matter to white matter was reduced but the diameters of spinal cord segments were increased. Statistically, there were significant differences in parameters measured between the two age groups (P<0.05).
    Keywords: Spinal cord segments, Gray matter, White matter, Ostrich
  • Mansoorib., Modirsaneim., Kiaei, M. M Page 341
    In a 2 ´ 3 ´ 2 factorial arrangement, 144, fifty–four-week-old laying hens, in 12 treatments with 12 replicates for each treatment, received one of 12 diets based on maize or wheat containing three levels of dried tomato pomace (DTP: 0, 50 and 100 g/kg) as a substitute for wheat bran, and two levels of pigment (0 and 900 mg/kg), for 9 weeks. Weight gain (WG), egg production (EP), egg weight (EW), egg mass output (EM) and feed intake (FI) were determined. Shell weight (ShW), shell thickness (ShT), Haugh unit (HU) and yolk colour score (YCS) were also measured. Maize decreased body weight of the birds and increased HU, ShW/EW ratio, ShT, and YCS of the eggs when compared with wheat diets. DTP had no effect on these parameters, but increased YCS. Pigment reduced ShW/EW ratio and ShT, but increased YCS of the eggs. There were significant interactions between the source of energy (ES) and DTP on ShT and YCS of the eggs. There were also interactions significant between ES and pigment on ShT and YCS. As an alternative for wheat bran, 100 g/kg of DTP produced comparable egg quality and laying performance, and it contributed to a deeper yolk colour.
    Keywords: Dried tomato pomace, Laying performance, Egg quality, Yolk colour
  • Akhlaghim., Sharifi Yazdi, H Page 347
    From the winter 2002 to spring 2006, 126 moribund rainbow trout with clinical signs of external body haemorrhages around and within the oral cavity were sampled from 10 rainbow trout farms situated in the northwest and west of Fars province, Iran and examined for the detection and identification of Yersinia ruckeri, the causative agent of enteric redmouth disease. Fish kidneys were cultured aseptically on brain heart infusion (BHI) agar plates and incubated at 25ºC for 48 h. Using conventional biochemical tests, Y. ruckeri was detected in 7 fish (5.5% of total fish sampled). This was also confirmed using specific polymerase chain reaction (PCR) assay. The 16S rDNA PCR assays produced amplicons of 409 bp when applied to Y. ruckeri isolates as well as a reference strain. Results of antibiogram tests on Y. ruckeri isolates showed a high susceptibility to enrofloxacin, norfloxacin, ofloxacin, trimethoprim and oxytetracycline. In pathogenicity tests, dilution of 4 × 108 colony forming unit/ml of Y. ruckeri by immersion route in challenge experiments showed 70 ± 8.2% mortality during 14 days post-infection. Experimentally infected fish showed typical haemorrhages in mouth, blackening of skin, exophthalmia and a wide haemorrhages on the internal organs.
    Keywords: Yersinia ruckeri, Detection, Rainbow trout, Fars, Iran
  • Jamshidia., Kazerani, H. R., Seifi, H. A., Moghaddas, E Page 353
    Staphylococcus aureus is one of the most prevalent causes of gastroenteritis worldwide. Knowing the precise boundary for the growth/no growth interface of S. aureus and also determining the period of time needed for bacterial growth initiation is necessary for food safety risk assessment. This study was designed to examine the combined effects of temperature, acetic acid, inoculum level and NaCl concentration on the growth of S. aureus in brain heart infusion broth. Growth was monitored by visible turbidity over a 20 days period. Statistical analysis of data showed significant effects for selected parameters on growth of S. aureus. Stepwise multiple regression was used to predict the growth initiation (R2 = 0.91, P<0.0001). To obtain a boundary model, logistic regression was used. The models accurately predicted the growth initiation and inhibition of S. aureus.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Predictive model, Food safety
  • Nayebzadehh., Seyfiabad Shapouri, M. R., Hoghooghi-Radn., Masouri, B Page 360
    Ten female lambs of 7-month-old were divided into two equal groups and raised under a helminth-free conditions. Animals in group 1 were immunized two times by whole gut homogenate (WGH) of Haemonchus contortus emulsified in Freund’s adjuvant. In group 2 (control), animals were injected by phosphate buffered saline emulsified in the same adjuvant. Animals were challenged by 10000 third-stage larvae (L3) of Haemonchus contortus on day 33 after the first immunization and then humanely killed on day 42. Animals were tested for serum antibody and eggs per gram of faeces (EPG) throughout the study and nematodes in their abomasom were counted after necropsy. The results indicated that animals immunized with WGH showed a higher level of serum antibodies. A significant difference was observed in mean optical density of sera in ELISA between the two groups (P<0.05) and a 77 and 78% reduction in EPG and nematode counts at necropsy, respectively (P<0.05).
    Keywords: Haemonchus contortus, Vaccination, Whole gut homogenate, Arabian sheep
  • Rahimie., Momtazh., Hemmatzadeh, F Page 365

    This study was carried out to determine the prevalence of foodborne pathogens, Escherichia coli, E. coli O157:H7, Listeria monocytogenes and Campylobacter spp. on slaughtered cattle in Isfahan, Iran. A total of 203 cattle carcasses were sampled by surface section of neck meat taken immediately after slaughter and analyzed using microbiological examinations. Suspected colonies to E. coli O157:H7 were confirmed by a specific polymerase chain reaction method (PCR). The results showed that the contamination rate of samples to E. coli and E. coli O157:H7 were 42.4 and 6.4%, respectively. Seasonal distribution showed that the highest prevalence of E. coli and E. coli O157:H7 occurred in summer samples. Six carcasses carried L. monocytogenes whereas Campylobacter spp. were not detected on any carcasses. The results indicated that prevalence of E. coli and E. coli O157:H7 was high on bovine carcasses in Isfahan. This condition should be considered as a probable hazard for human health.

    Keywords: Cattle, Escherichia coli, E. coli O157:H7, Campylobacter, Listeria monocytogenes
  • Zibaeim., Kafim., Bakhshoodeh, M Page 371
    The aim of this study is to investigate the context by which veterinary services may affect technical efficiency (TE) of Iranian dairy farms. A data envelopment analysis (DEA) was applied to a random sample of 840 dairy farms from six provinces across Iran to estimate regional frontier and metafrontier production functions and also to calculate corresponding TE of these farms. The relationship between the levels of veterinary services and TE scores were then examined using correlation analysis, t-test, and analysis of variance (ANOVA). The results indicated that mean technical efficiency estimated based on the regional frontier production function for selected provinces varies between 0.720 and 0.867 while ranges between 0.445 and 0.595 when evaluated based on the metafrontier production function. Also, our findings showed that veterinary services have a positive effect on TE scores. This implies that TE can be improved by utilizing higher levels of veterinary services. Furthermore, access to more suitable veterinary services was recognized to be a major determinant of technical operation as was the case in Tehran.
    Keywords: Veterinary services, Efficiency, Metafrontier, DEA
  • Shiranid., Selk Ghaffarim., Khosravi, A. R., Vajhi, Khoramin., Zahraei Salehit., Shokrih., Abarkar, M Page 378

    This study represents an unusual case of mucormycosis localized in nasal cavity of a German shepherd dog. The patient was a 1-year-old male guard dog with unilateral nasal epistaxis, mucopurulent nasal discharge, sneezing and nose pawing. The dog had a history of head trauma about 2 months before admission, which was associated with mild self-limited epistaxis. Initial nasal rhinoscopy showed severe turbinate destruction. The samples of nasal discharge were collected by nasal flush technique and submitted to the Central Laboratory of School of Veterinary Medicine in Tehran for routine cytological, mycological and bacteriological examinations. Direct microscopic examination with 10% KOH/DMSO wet mount revealed the fragments of non-septate hyphae. The fungus was recovered in culture and identified as Rhizopus oryzae. This case showed that the veterinary practitioners should be aware of the possibility of localized nasal mucormycosis when examining dogs with chronic nasal discharge.

    Keywords: Mucormycosis, Rhizopus oryzae, Dog
  • Selk Ghaffarim., Dezfouliano., Moosakhani, F Page 381
    Bacterial infection of the brain is relatively rare in dogs and cats. A cat at approximately three months of age was admitted to the clinic with a history of dog bite seven days before admission. On clinical presentation, the cat was unconscious and in lateral recumbency. One hour after admission, the cat developed severe apnoea and asystole. Cardiorespiratory resuscitation was unsuccessful and the animal died. Necropsy and histopathological examination revealed a purulent meningitis. A sample of purulent exudates was submitted for microbiological examination. Pasteurella multocida was isolated from bacterial culture. Due to the history of dog biting, direct inoculation of P. multocida into the subdural space following penetrating dog-bite wounds was suggested to be the cause of meningitis and death of the kitten. This report highlights the importance of antibiotic therapy in bite wounds to reduce such fatal complications.
    Keywords: Meningitis, Cat, Pasteurella multocida
  • Mosallanejadb., Avizehr., Ghadiri, A. R., Moarrabia., Naddafh., Jamshidian, M Page 384
    Pasteurella species are commensal bacteria of the respiratory airways and oronasal cavity of animals. In this study, we report an unusual case of Pasteurella dagmatis isolation from dog urine with uroliths. An 11-year-old female dog was admitted to the Veterinary Hospital of Ahvaz University complaining of abdominal pain, hematuria, dysuria and stranguria. In clinical and radiological examinations, it was found that abdomen was distended due to urinary bladder obstruction with uroliths. Pasteurella dagmatis was isolated from urine specimen collected by cystocentesis. Finally, uroliths were removed by surgery. Appropriate antibiotic treatment with cephalexin caused improvement. To the best of our knowledge, this is the first report of P.dagmatis presence in dog urine.
    Keywords: Pasteurella dagmatis, Bitch, Urine, Urolith, Ahvaz
  • Esmaeilzadehs., Mohammadianb., Rezaei, A Page 387
    Linguatula serrata is a tongue-shaped parasite that infects carnivores or insectivorous reptile as final host and herbivores as intermediate ones. During necropsy of a 1.5-year-old female stray cat, a few white and fine nodules were observed on the diaphragmatic lobes of the lung. In histopathological examination, the nodules contained a turned spinosum parasite with cuticular spines and in parasitological examination of digested suspension, nymph of L. serrata with characteristic features was seen. This is the first confirmed infestation in a cat with nymph of L. serrata in Iran.
    Keywords: Linguatulosis, Lung, Cat, Nymph, Iran
  • Authors Guide
    Page 399