فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 33 (پاییز 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سارا مددی زواره، منوچهر کامکار، محسن گلپرور صفحه 1
    هدف کلی این پژوهش تاثیر بازی بر عزت نفس دانش آموزان (6تا11 ساله) نابینای آموزشگاه ابابصیر اصفهان بود. به همین منظور با اجرای یک تحقیق نیمه تجربی، از کلیه دانش آموزان پسر 6 تا 11 ساله نابینای مستقر در آموزشگاه ابابصیر اصفهان که 71 نفر بودند، 36 نفر نمونه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی ساده به دو گروه آزمایش و گواه (18 نفر گروه آزمایش و 18 نفر گروه گواه) تقسیم شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه عزت نفس کوپر اسمیت (58 سؤال) و دستگاه ضبط صدای آزمودنی ها بود، که روایی آن را عبدالله نژاد (1378) تایید کرده و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ معادل 85/0 محاسبه گردیده است.
    در این پژوهش فرضیه ای مبنی بر اینکه بازی به طور معنا داری عزت نفس دانش آموزان نابینا را افزایش می دهد، مطرح شد. نتیجه تحلیل کوواریانس پس از بررسی نمرات پیش آزمون و سن آزمودنی ها نشان داد که در دانش آموزان پسر 6 تا 11 ساله نابینای آموزشگاه ابابصیر، بازی به طور معناداری عزت نفس آنها را افزایش داده است (05/0>p).
    کلیدواژگان: بازی، عزت نفس، نابینایی، دانش آموزان نابینا
  • مینا مظاهری، محسن گلپرور، وحید شایگان نژاد صفحه 15
    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش شیوه های رفتاری گروهی بر سازگاری اجتماعی کودکان و نوجوانان مصروع بود. بدین منظور از بین جامعه آماری این پژوهش (کلیه 66 کودک و نوجوان مصروعی که برای انجام معاینه پزشکی از ابتدای تیرماه تا پایان مردادماه 1384 به مرکز خدمات درمانی نور در اصفهان مراجعه کرده بودند)، 13 پسر و 17 دختر (30 نفر) مبتلا به صرع براساس شباهت سنی (12 تا 18)، نوع مدرسه (عادی یا استثنایی) و محل سکونت (شهری یا غیرشهری) انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و گواه جای گرفتند. از آنجا که پژوهشگر به دلیل محدود بودن جامعه آماری قادر به گزینش تصادفی اولیه نبود، از روش نیمه تجربی استفاده گردید. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از دو پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه شخصیتی کالیفرنیا (زیرمقیاس سازگاری اجتماعی) استفاده شد. پایایی پرسشنامه سازگاری اجتماعی برحسب آلفای کرونباخ 797/0 محاسبه گردید. براساس طرح تحقیق دو گروهی با پیش آزمون پس آزمون، متغیر مستقل آموزش شیوه های رفتاری گروهی و متغیر وابسته سازگاری اجتماعی (قالبهای اجتماعی، مهارتهای اجتماعی، علایق ضد اجتماعی، روابط خانوادگی، روابط مدرسه ای و روابط اجتماعی) در نظر گرفته شد. متغیر مستقل در 5 هفته متوالی طی 9 جلسه 90 دقیقه ای و برای گروه آزمایش اجرا گردید. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد که با کنترل پیش آزمون در نمرات پس آزمون بین دو گروه گواه و آزمایش در هیچ یک از زیرمقیاس ها و کل مقیاس سازگاری اجتماعی تفاوت معنادار (05/0 P>) نبود. ولی شواهد نشان داد که با بررسی عامل سن، مدت بیماری، شدت علایم، تعداد حملات، میزان تحصیلات، میزان تحصیلات پدر و مادر و معدل تحصیلی در کل مقیاس سازگاری اجتماعی (05/0 P< و 032/6 = F) و در زیرمقیاس های قالبهای اجتماعی (05/0 P< و 510/7 = F) و روابط مدرسه ای (05/0 P< و 872/4 = F) بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری وجود داشت.
    کلیدواژگان: درمان رفتاری گروهی، سازگاری اجتماعی، صرع، کودکان و نوجوانان
  • فرح نادری، غلامرضا پاشا، فرزانه مکوندی صفحه 37
    هدف این پژوهش تاثیر آموزش مهارتهای اجتماعی بر سازگاری فردی اجتماعی، پرخاشگری و ابراز وجود دانش آموزان دختر در معرض خطر مقطع متوسطه شهر اهواز بود. آزمودنی ها 60 دانش آموز بودند که به صورت تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به دو گروه 30 نفری آزمایش و گواه تقسیم شدند. ابزار اندازه گیری این پژوهش عبارت اند از آزمون شخصیتی کالیفرنیا (CPI)، پرسشنامه پرخاشگری اهواز (AGQ) و مقیاس خود ابرازی نوجوانان (ASA) که پیش آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایش 20 جلسه یک ساعته تحت آموزش مهارتهای اجتماعی قرار گرفت. پس از اعمال مداخله بار دیگر از هر دو گروه آزمون به عمل آمد. نتایج آزمون تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که آموزش مهارتهای اجتماعی باعث افزایش سازگاری فردی اجتماعی، کاهش پرخاشگری و افزایش ابراز وجود در دانش آموزان دختر در معرض خطر مقطع متوسطه شهر اهواز بود.
    کلیدواژگان: مهارتهای اجتماعی، سازگاری فردی و اجتماعی، پرخاشگری، ابراز وجود، دانش آموز در معرض خطر
  • مهرناز کمیجانی، فرهاد ماهر صفحه 63
    هدف از این پژوهش، بررسی شیوه های فرزندپروری در بین والدین دارای نوجوانان با اختلال سلوک و والدین دارای نوجوانان عادی است. در انتخاب نمونه مورد مطالعه به دو روش نمونه برداری تصادفی و نمونه برداری انباشته عمل شده است. نمونه مورد مطالعه 282 نفر است که 137 نفر آزمودنی های با اختلال سلوک و 145 نفر آزمودنی های عادی می باشد. کلیه آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه اختلال رفتاری کودکان) (CSI- و والدین آنها با استفاده از پرسشنامه شیوه های فرزندپروری رابینسون مورد مطالعه قرار گرفته اند. نتایج استخراج شده از پرسشنامه ها با استفاده از آزمون مجذورخی و آزمون لگاریتم خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان داد که شیوه فرزندپروری مستبدانه در والدین آزمودنی های با اختلال سلوک بیشتر از والدین آزمودنی های عادی به کار گرفته می شود (001/0 P<). شیوه فرزندپروری مقتدرانه در والدین آزمودنی های با اختلال سلوک کمتر از والدین آزمودنی های عادی به کار گرفته می شود (001/0 P<). بین والدین آزمودنی های عادی و والدین آزمودنی های با اختلال سلوک، در استفاده از شیوه فرزندپروری سهل گیرانه تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0P>). تضاد بین شیوه های فرزندپروری والدین، در والدین آزمودنی های با اختلال سلوک، بیشتر از والدین آزمودنی های عادی است (001/0 P<). آزمودنی های پسر، تحت تاثیر شیوه های فرزندپروری هر دو والدشان هستند (01/0 P<). در حالی که آزمودنی های دختر، تحت تاثیر شیوه فرزندپروری مادرانشان هستند (05/0P<). همچنین یافته های جانبی تحقیق نشان داد که میزان افت تحصیلی در آزمودنی های با اختلال سلوک بیشتر از آزمودنی های عادی است (05/0 P<) و اعتیاد در بین پدران آزمودنی های با اختلال سلوک بیشتر از آزمودنی های عادی است (05/0 P<). در بین سایر متغیرها، تفاوت معنادار یافت نشد.
    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، اختلال سلوک، نوجوانان، والدین
  • پرویز عسگری، حسن احدی، محمد مهدی مظاهری، میرصلاح الدین عنایتی، علیرضا حیدرئی صفحه 95
    در این پژوهش رابطه متغیرهای شادکامی، خودشکوفایی، سلامت روان و عملکرد تحصیلی با دوگانگی جنسی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی واحد علوم و تحقیقات مرکز اهواز بررسی شده است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. به منظور دستیابی به اهداف پژوهش از بین دانشجویان تحصیلات تکمیلی علوم و تحقیقات مرکز اهواز 373 نفر (185 پسر و 188 دختر) با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. با توجه به نتایج به دست آمده بین متغیرهای شادکامی و دوگانگی جنسی، بین خودشکوفایی و دوگانگی جنسی، بین سلامت روان و دوگانگی جنسی، بین شادکامی و خودشکوفایی، بین شادکامی و سلامت روان، بین خودشکوفایی و سلامت روان روابط معناداری به دست آمد (001/0< P). ولی بین عملکرد تحصیلی با دوگانگی جنسی، بین شادکامی با عملکرد تحصیلی، خودشکوفایی با عملکرد تحصیلی و سلامت روان با عملکرد تحصیلی رابطه معناداری مشاهده نگردید (001/0> P). در ضمن روابط بین متغیرها با توجه به تفکیک جنسیت مورد بررسی قرار گرفت که با توجه به نتایج به دست آمده بین شادکامی و دوگانگی جنسی در دانشجویان پسر رابطه معناداری مشاهده نگردید (001/0 > P). ولی بین شادکامی و دوگانگی جنسی در دختران رابطه معناداری مشاهده گردید (001/0< P). همچنین بین سلامت روان و دوگانگی جنسی و خودشکوفایی و دوگانگی جنسی و نیز بین عملکرد تحصیلی و دوگانگی جنسی در دختران و پسران به تفکیک جنسیت رابطه معناداری مشاهده نگردید (001/0 > P). از سوی دیگر بین شادکامی و خودشکوفایی و نیز بین شادکامی و سلامت روان و بین خودشکوفایی و سلامت روان هم در دختران و هم در پسران رابطه معناداری مشاهده گردید (001/0< P). ولی بین شادکامی و عملکرد تحصیلی، بین خودشکوفایی و عملکرد تحصیلی و نیز بین سلامت روان و عملکرد تحصیلی هم در دختران و هم در پسران رابطه معناداری مشاهده نگردید (001/0 > P).
    کلیدواژگان: دوگانگی جنسی، سلامت روانی، شادکامی، خودشکوفایی، عملکرد تحصیلی
  • اصغر آقایی، راضیه رئیسی دهکردی، سید حمید آتش پور صفحه 117
    هدف این پژوهش بررسی رابطه خوش بینی و بدبینی با سلامت روان و ابعاد آن (نشانه های بدنی، اضطراب، اختلال در عملکرد اجتماعی، افسردگی) و مقایسه رابطه خوش بینی و بدبینی با سلامت روان در زنان و مردان بزرگسال شهر اصفهان، در سال 1385 است. برای دستیابی به اهداف پژوهش، نمونه ای 100 نفری با روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای از جامعه آماری انتخاب و پرسشنامه های خوش بینی بدبینی (محقق ساخته) و سلامت عمومی در مورد آنها اجرا شد. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین خوش بینی با سلامت روان و ابعاد آن رابطه معنادار وجود دارد (01/0 P<). همچنین بین بدبینی با سلامت روان و ابعاد آن (نشانه های بدنی، اضطراب، اختلال در عملکرد اجتماعی) (01/0 P<) و بدبینی با افسردگی (05/0 P<) رابطه معنادار وجود دارد. اما براساس نتایج Z فیشر بین رابطه خوش بینی و بدبینی با سلامت روان در زنان و مردان بزرگسال تفاوتی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: خوش بینی، سلامت روان، نشانه های بدنی، اضطراب، افسردگی، اختلال در عملکرد اجتماعی و افراد بزرگسال
  • فاطمه رضایی، حسن احدی، حسن پاشا شریفی، یوسف کریمی صفحه 131
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه کیفیت زندگی والدین با عملکرد مدرسه ای دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر اصفهان است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. برای اجرای این طرح ابتدا جامعه دانش آموزان مدارس دولتی شهر اصفهان مشخص و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای تعداد 494 دانش آموز و به همین تعداد والدین آنان انتخاب شدند. سپس پرسشنامه کیفیت زندگی والدین را والدین دانش آموزان و پرسشنامه عملکرد مدرسه ای دانش آموزان را معلمان آنها پاسخ دادند.
    روش تجزیه و تحلیل آماری داده ها تحلیل رگرسیون یک متغیری و رگرسیون چندمتغیری با روش قدم به قدم بود. یافته های پژوهش نشان داد که کیفیت زندگی والدین با عملکرد مدرسه دانش آموزان رابطه معنادار دارد و از بین مجموعه متغیرهای کیفیت زندگی سه متغیر تحصیلات والدین، رویدادهای نامطلوب زندگی والدین و تعداد فرزندان خانواده به ترتیب از مهمترین متغیرهای پیش بینی کننده عملکرد مدرسه ای هستند. نتایج نشان می دهد که می توان با در نظر گرفتن کیفیت زندگی والدین و مؤلفه های آن، عملکرد مدرسه ای و مؤلفه هایش را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی والدین، عملکرد مدرسه ای دانش آموزان، ویژگی شناختی، ویژگی عاطفی، ویژگی اجتماعی، ویژگی روانی، حرکتی، ویژگی کلامی
  • علی زینالی، رقیه وحدت، صفر حامدنیا صفحه 149
    به منظور بررسی تفاوت زمینه های مستعدکننده اعتیاد در افراد سالم و معتاد از دو گروه مطالعه (معتادان) و مقایسه (افراد سالم) استفاده شد. آزمودنی های شرکت کننده در پژوهش 400 نفر بودند که 200 نفر آنها را معتادان مراجعه کننده به مرکز بازتوانی معتادان ارومیه و 200 نفر آنها را افراد سالم شهر ارومیه تشکیل می دادند. نمونه معتادان به صورت نمونه تصادفی ساده و نمونه افراد سالم به صورت غیرتصادفی ساده انتخاب شد. آزمودنی ها مرد و تحصیلات حداقل پنجم ابتدایی به بالا داشتند. داده ها با پرسشنامه 70 سؤالی محقق ساخته که اعتبار و پایایی آن مطلوب برآورد شد، جمع آوری گردید و در یک طرح علی مقایسه ای با آزمون آماری t تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد، زمینه های پیش اعتیادی معتادان (خصوصیات شخصیتی، روابط خانوادگی، شیوه زندگی، عقاید) به طور معناداری متفاوت از افراد سالم است. لذا وجود زمینه و استعداد ویژه برای قبول و مصرف مواد مخدر ضروری است و لازم است، اقدامات پیشگیرانه از زمان کودکی و از درون نظام خانواده آغاز شود و در درمان بیماران معتاد علاوه بر جنبه جسمی به جنبه های روان شناختی و اجتماعی تخریب یافته، برای کسب بهبودی، توجه اکید شود.
    کلیدواژگان: زمینه های پیش اعتیادی، استعداد اعتیاد، خانواده
  • صفحه 5
|
  • Sara Madadi Zavare- Manuchehr Kamkar. , Mohsen Golparvar. Page 1
    The purpose of this study was to determine the influence of playing on the blind students’ (years old) self-esteem in Isfahan Ababasir school. For this purpose, by using a semi experimental study, Available Samples were selected from all the blind male students (years old) in Isfahan Ababasir school and then they were divided based on Simple Selection Method in two experimental and control group (students for experimental and for the control group). The research instruments include Cooper Smith Self-esteem questionnaire of (question) and recording device for recording the presented information that the reliability and validity of the questionnaire are exposed to confirmation.Hypothesis concerning a significant increasment in the blind students self-esteem due to playing which suggested in present study. The results of Cronbach analysis after the controling the grades of pre-test and the age of testators showed that self-esteem was mainly increased in the male blind students’ (years old) of Ababasir school, (P<).
  • Mina Mazaheri. M.A., Mohsen Golparvar. Vahid Shaygannezhad. Page 15
    The aim of this study was to determine the effect of group behavioral methods training on social adjustment of children and adolescents with epilepsy. For this purpose, from the statistical population in this research (children and adolescents referred to the Noor Clinic of Isfahan city from the beginning of June to August,) thirty people (Thirteen boys and seventeen girls) were selected on the basis of age similarity (years old), school (regular versus special), and place of life (rural versus urban) and assigned into experimental and control groups (people in each). Since due to the limitation of statistical population the researder was not able to select randomly, she used semi-experiencnd design. Two instruments, including californai Personality Test (Social Adjustment Subscale) and the Demographic Questionnaire were administered to the participants. The reliability of social adjustment questionnaire in terms of Alpha Cronbach was. On the basis of research design for the two groups with pre-test and post-test the independent variable was group behavioral methods training and the dependent variable was social adjustment (social roles, social skills, anti-social interests, family relationships, school relationships, and social relationships). To analyze the data, covariance was used (MANCOVA). The results showed that there was no significant difference between the experimental and control groups on the post-test by controlling the pre-test on any subscale and the total scale of social adjustment (P>). But the results showed, there was a significant difference between experimental and control groups on the post-test by controlling the age, duration disease, ok of symptoms, frequency of seizures, education, father's education, mother's education and educational average in the total scale of social adjustment (F=) and in the subscales of social roles (F=) and school relationships (F=).
  • Farah Nadere. - Gholamreza. Pasha. _Farzaneh Makvandi. M.A Page 37
    The accomplished research was proceeded to examine the impact of social skills training on individual-social adjustment, aggression and assertiveness in Ahwaz city high school female being at risk students. The sample subsumed high school female being at risk students who were selected via multi stage random sampling procedure. All the subjects were allocated into two groups by random; giving equal chance to every subject student to be included in each group: The experimental group and control group. Pretest and post test experimental design with control group was processed. For data collecting California Personality Inventory (CPI), Ahwaz Aggression Questionnaire (AGQ) and Adolescent Self-Assertive Scale (ASA) were administrated. Social skills training were presented to experimental group for twenty sessions, one hour duration each; while control group received none. The results were considered significant at p value less than. Multivariate analysis of variance (MANOVA) was implied as main statistics procedure and revealed that: social skills training increased individual-social adjustment and assertiveness whereas reduced aggression in high school female being at risk students.
  • Mehrnaz Komijani. – Farhad Maher. Page 63
    The aim of this study was to investigate the style of child raising in the parents who own conduct disorder children and the parents who own normal children. Therefore a sample of subjects were chosen by the use of chance sampling and chunk sampling methods. All of the subjects (conduct disorder, and normal) were evaluated by the use of Children Conduct Disorder Questionnaire (CSI-) and their parents were also evaluated by the use of Robinson Raising Style Questionnaire. The ressults of the statistical analysis showed that the parents who own conduct disorder children use authoritarian style more than the parents with normal children (p <). The parents who own conduct disorder children use authoritative style less than the parents with normal children (p<). There was no significant difference in the use of permissive style between the parents with conduct disorder children and the parents with normal children (p>).
  • Parviz Asgari- Hasan Ahadi. Ph.D.- Mohammad Mehdi Mazaheri. , Mirsalahedin Enayati. Ph.D.- Alireza Heidari. Page 95
    This research aim was to study the relations between happiness, self- actualization, mental health and academic performance variables with androgyny in students studying in science and research center in Ahvaz. To do this, students (male & female) were randomly selected. Having given answers to the tests by selected subjects, the relations between the variables were statistically analyzed. Considering the results made, between happiness and androgyny variables, self-actualization and androgyny, mental health and androgyny, happiness and self- actualization, happiness and mental health and between self-actualization and mental health meaningful relations were captured (P<). No meaningful relations, nevertheless, were found between academic performance and androgyny, happiness and academic performance, self–actualization and academic performance and mental health and academic performance (P>). Depending on distinguishing the type of sexuality the relation between the variables was elaborated studied. Due to the results made, no meaningful relation was found between happiness and androgyny in male students (P>), but a meaningful relation was found between happiness and androgyny in females (P<). No noticeable meaningful relation was also captured between mental health and androgyny, self-actualization and androgyny and academic performance and androgyny in male and female (P>). On the other hand, a meaningful relation was found between happiness and self-actualization, happiness and mental health and self– actualization and mental health in males and females (P<). No meaningful relation was captured between happiness and academic performance, self–actualization and academic performance and finally between mental health and academic performance in females and males.
  • Asghar Aghaei. - Razieh Reisi. M.A._S. Hamid Atashpour. Page 117
    This study has been conducted with the aim of examining the relationship between optimism and pessimism and the dimensions of the mental health (somatization, anxiety, social dysfunction and depression) and comparing the relation of the optimism and pessimism with mental health in adult men and women in Isfahan. To accomplish the aims of the study, a sample of were selected from the statistical population by randomized cluster sampling to whom the optimism and pessimism Questionnaire and the Gerneral Health Questionnaire were administered. The results coefficient of pearson correlation showed that there is a significant, negative relation between the optimism with mental health and the dimensions of the mental health (somatization, anxiety, social dysfunction and depression). Also there is a significant, positive relation between the pessimism with mental health and the dimensions of the mental health (somatization, anxiety, social dysfunction) and pessimism with depression. However, the results Z-Fisher showed that there is no significant difference between the relations of the optimism and pessimism with mental health in men and women.
  • Fatemeh Rezaei. M.A. – Hasan Ohadi. Hasan Pasha Sharifi. – Yosof Karimi. Page 131
    This research deals with the relation between the status of parent's lives and primary schools in Esfahan. The methodology used in this study was correlation. To do this research, frist the community of students related to the state schools were specified. Then, about students and their parents were chosen by the random cluster sampling method.After that the parent's lives status questionnaire and school functioning questionnaire were responsed by their teachers and their parents. Statistical analysis used in this research were linear regression and stepwise regression. The results of this research indicated that there was a relation between parent's quality of life and school functioning. This analytic regression showed that parent's education, unfavorable events and the number of people in a family are the most important variables in school functioning. Also, The relation between each school functioning variable and parent's quality of life variables were analyzed which had different results.
  • Ali Zeinali. M.A. - Rogayhe Vahdat. M.A._Safar Hamednia. Page 149
    Present survey attempts to study the pathological backgrounds which involved in shaping of addiction disorder.In this study case sample was that of them were addicts of urmia reability center and of others were normal adults of urmia. Addicts sample was chosen as simple random sampling and normal adult sample was chosen as simple nonrandom sampling. Cases were male and their educations were at last elementary school and upper. Data came from Items questioner that were estimated validity and Reliability. Data were analyzed based on t test in the causal - comparative design.The results showed, preaddictional background in addicts were significantly different from normal adults. The existence of background and special susceptibility is necessary for acceptance and abuse of substance. Preventive intervention must be onset in childhood and family system. Treatment intervention must emphasis in psychological, social aspects as well as physical aspect.