فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 34 (زمستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/10/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سرور خاکسار، محسن گل پرور، ابوالقاسم نوری صفحه 1
    این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی عدالت سازمانی ادراک شده در رابطه بین خودپنداره مزمن کارکنان با رضایت آنها نسبت به نتیجه، سرپرست و مدیریت با استفاده از 250 نفر از کارکنان صنایع و سازمان های شهر اصفهان که به شیوه دو مرحله ای انتخاب شدند، اجرا شد. روش پژوهش همبستگی بود و ابزارهای پژوهش سه پرسشنامه برای سنجش انواع سه گانه عدالت سازمانی (عدالت توزیعی، عدالت رویه ای و عدالت ارتباطی)، پرسشنامه سنجش سطوح خودپنداره مزمن (فردی، ارتباطی و جمعی) و پرسشنامه رضایت از نتیجه، رضایت از سرپرست و رضایت از مدیریت بوده است. داده های حاصل از پرسشنامه ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون میانجی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج تحلیل رگرسیون میانجی گام اول نشان داد که سطوح خودپنداره مزمن فردی و جمعی (به ترتیب با بتا استاندارد 173/0 و 271/0 و با بتا استاندارد 162/0 و 205/0) برای عدالت توزیعی و عدالت رویه ای و سطح خودپنداره مزمن جمعی (با بتا استاندارد 247/0) برای عدالت ارتباطی دارای توان پیش بین معنادار (001/0 P<) هستند. نتایج تحلیل رگرسیون میانجی گام دوم نشان داد که از بین سطوح خودپنداره مزمن برای پیش بینی رضایت از نتیجه، رضایت از سرپرست و رضایت از مدیریت، خودپنداره مزمن فردی و جمعی قادر به پیش بینی رضایت از نتیجه و رضایت از سرپرست (با بتا استاندارد 136/0 و 208/0 و230/0 و170/0) و فقط خودپنداره مزمن جمعی (با بتا استاندارد 148/0) قادر به پیش بینی معنادار(001/0 P<) رضایت از مدیریت هستند. در گام آخر (سوم) تحلیل رگرسیون میانجی نشان داد وقتی ابعاد عدالت سازمانی و سطوح خودپنداره مزمن به صورت یکجا برای پیش بینی وارد معادلات رگرسیون شدند، فقط عدالت توزیعی نقش میانجی را در رابطه بین خودپنداره مزمن جمعی و رضایت از نتیجه ایفا می کرد. عدالت رویه ای نیز به صورت جداگانه برای رابطه بین خودپنداره مزمن فردی و رضایت از سرپرست و عدالت ارتباطی نیز به طور جداگانه برای رابطه بین خودپنداره مزمن فردی و جمعی با رضایت از سرپرست نقش میانجی داشتند. و بالاخره عدالت رویه ای نیز نقش میانجی را در رابطه بین خودپنداره مزمن جمعی و رضایت از مدیریت ایفا می کرد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی توزیعی، عدالت سازمانی رویه ای، عدالت سازمانی ارتباطی، خودپنداره مزمن فردی، خودپنداره مزمن ارتباطی، خودپنداره مزمن جمعی، رضایت از نتیجه، رضایت از سرپرست، رضایت از مدیریت
  • علی اکبر شریفی، حسین مولوی، کوروش نامداری صفحه 27
    هدف از این مطالعه بررسی روایی تشخیصی مقیاسهای ام.سی.ام.آی 3 (میلون، 1994) در یک جمعیت ایرانی است. روایی تشخیصی مقیاسهای ام.سی.ام.آی 3 در نمونه ای شامل 283 بیمار روحی، روانی بررسی شد. با استفاده از خصیصه های عامل (شیوع، حساسیت و ویژگی) توان های پیش بینی (مثبت، منفی و کل) 24 مقیاس ام.سی.ام.آی 3 محاسبه گردید. نتایج نشان دهنده روایی تشخیصی بسیار خوب تمام مقیاس ها بود. یافته ها نشان می دهند، مقیاسهای ام.سی.ام.آی 3 توان پیش بینی مثبت، منفی و کل بالایی دارند. توان پیش بینی مثبت مقیاسها در دامنه 92/0 تا 98/0، توان پیش بینی منفی مقیاسها از 93/0 تا 99/0 است، همچنین توان تشخیص کل تمام مقیاسها در دامنه 58/0 تا 83/0 قرار دارد. بنابراین ام.سی.ام.آی 3، یک آزمون معتبر است و می توان از آن برای تشخیص اختلالات شخصیت و نشانگان بالینی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: روایی تشخیصی، ام، سی، ام، آی، 3، خصیصه های عامل
  • کامیان خزایی صفحه 39
    این مطالعه با هدف ارزیابی درک مفاهیم بنیادی ریاضی و بررسی رابطه بین توانایی های شناختی ریاضی و عملکرد دانش آموزان دختر و پسر مقطع ابتدایی استان مازندران براساس نظریه پیاژه انجام شده است. برای پوشش دادن کامل اهداف تحقیق 16 فرضیه فرعی بررسی شد. جامعه آماری این مطالعه را کلیه دانش آموزان پسر و دختر پایه های اول تا پنجم مشغول به تحصیل در استان مازندران در سال تحصیلی 86 1385 تشکیل دادند. به طور کلی تعداد 200 آزمودنی (100 پسر و 100 دختر) در پنج پایه تحصیلی ابتدایی مورد آزمون تشخیص توانایی های شناختی ریاضی پیاژه قرار گرفتند. از این تعداد از هر پایه تحصیلی 20 دانش آموز انتخاب شدند. در مجموع از هر پایه تحصیلی 40 دختر و پسر آزمودنی های این مطالعه را تشکیل دادند. ابزارهای این مطالعه را آزمون توانایی های شناختی ریاضی پیاژه، آزمون هوش آزمای گودیناف و محاسبه میانگین نیمسال قبل تمامی دروس تشکیل دادند. یافته ها نشان داد که سطح عملکرد پایه های اول تا پنجم ابتدایی در مفاهیم دوازده گانه ریاضی متفاوت است. بین پایه های تحصیلی در ادراک فضایی نقطه، مفهوم ضرب و مفهوم کسر تفاوت معنادار وجود دارد، ولی در مورد سایر توانایی ها تفاوت معنادار نیست. بین توانایی های شناختی ریاضی و پیشرفت تحصیلی در درس ریاضی دانش آموزان پایه های تحصیلی مختلف دوره ابتدایی همبستگی وجود دارد. بین توانایی های شناختی ریاضی و سن عقلی دانش آموزان پایه های مختلف مقطع ابتدایی همبستگی معنادار وجود ندارد. بین میزان توانایی شناختی ریاضی پسران و دختران تفاوت معنادار وجود ندارد سطح خطاپذیری در تمامی موارد تعیین شده است (P< 0/5).
    کلیدواژگان: تواناییهای شناختی ریاضی، سن عقلی، پیشرفت تحصیلی، نظریه تحولی پیاژه
  • جهانبخش رحمانی صفحه 61
    آزمون هوشی ماتریس های پیشرونده ریون از آزمون های معتبر هوشی است که به منظور سنجش و اندازه گیری هوش کلی (عامل g) از پایایی و روایی قابل قبولی برخوردار است. فرم پیشرفته این آزمون برای سنجش هوش افراد درخشان و برجسته (از نظر هوشی) و دانشجویان، ابزار سودمندی محسوب می شود. هدف این پژوهش آن بود که پایایی و روایی این آزمون برای سنجش هوش دانشجویان بررسی شود و سپس معادل های بهره هوشی نمرات خام افراد به دست آید. به همین منظور، از جامعه آماری دانشجویان مشغول به تحصیل دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان در سال تحصیلی 85 1384 یک نمونه 707 نفری به روش تصادفی انتخاب شدند و مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج به دست آمده نشان داد که آزمون ماتریس های پیشرونده ریون پیشرفته به منظور اندازه گیری هوش عمومی دانشجویان از پایایی و روایی معناداری (01/0 P<) برخوردار است. با استفاده از روش محاسبه نمرات استاندارد (نمرات z)، معادل های بهره هوشی در مقیاس هوشی وکسلر با میانگین 100 و انحراف معیار 15 به دست آمد. همچنین بین میانگین نمرات خام دختران و پسران در این آزمون تفاوت معناداری (01/0 P<) مشاهده نگردید. مقایسه میانگین نمرات خام آزمودنی ها در سنین مختلف نشان داد که بعد از 18 سالگی تفاوت معناداری بین میانگین نمرات وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ماتریس های پیشرونده ریون، هنجاریابی، روایی، پایایی، دانشجویان، آزمون هوش
  • غلامرضا خویی نژاد، علیرضا رجایی، تکتم محب راد صفحه 75
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ادراک از سبک های فرزندپروری و تاثیر مؤلفه های آن بر احساس تنهایی نوجوانان دختر است. فرض اساسی این پژوهش آن است که ادراک فرزندان از سبک های فرزندپروری والدین شان می تواند احساس تنهایی آنان را تعدیل کند یا تغییر دهد. نمونه پژوهش 387 دانش آموز بودند که به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از بین دختران دبیرستانی مشهد و منطقه تبادکان انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها عبارت بودند از: پرسشنامه سبکها و ابعاد فرزندپروری (PSDQ، رابینسون و همکاران، 2001) برای بررسی وضعیت ادراک فرزندان از چگونگی تربیت والدین و مقیاس احساس تنهایی افتراقی (اشمیت و سرمات، 1983) برای بررسی میزان احساس تنهایی آزمودنی ها که هر دو را دانش آموزان دختر پاسخ دادند. برای بررسی فرضیه ها از آزمون ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد. در بررسی فرضیه های پژوهش، بین سبک های فرزندپروری مقتدر (54/0- r =)، سبک مستبد (34/ 0r =) و سبک سهل گیر (18/0r =) با احساس تنهایی رابطه معنادار (01/0P<) به دست آمد. همچنین نتایج به دست آمده نشان دهنده رابطه معنادار بین تمامی مؤلفه های سبک تربیتی مقتدر (بعد ارتباطی52/0- r =، بعد نظم 42/0r = -، و بعد خودمختاری 49/0r =-)، سبک فرزندپروری مستبد (اجبار فیزیکی، 28/0r =، خصومت کلامی، 29/0 r =و غیرتوضیحی تنبیهی، 32/0r =) و مؤلفه بی توجهی (18/0r =)، از سبک تربیتی سهل گیر با احساس تنهایی (01/0P<) بود.
    کلیدواژگان: سبک های فرزندپروری ادراک شده، سبک فرزندپروری مقتدر، مستبد، سهل گیر، احساس تنهایی، نوجوانان
  • خاطره بزرگمهری بوذرجمهری، محسن گل پرور، ابوالقاسم نوری صفحه 93
    این پژوهش با هدف ساخت و اعتباریابی مقیاس نشانگان در آستانه بازنشستگی در افراد در آستانه بازنشستگی (اعم از زن و مرد که حداکثر پنج سال تا بازنشستگی آنان باقی مانده است) در ادارات و سازمان های دولتی اصفهان در بهار سال 1386 اجرا شد. به منظور دستیابی به هدف پژوهش از میان کارمندان در آستانه بازنشستگی، 487 نفر با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای (برحسب جنسیت) انتخاب شدند. با استفاده از مصاحبه مقدماتی، متون نظری و مشورت با صاحبنظران و شناسایی عوامل نشان دهنده نشانگان در آستانه بازنشستگی، یعنی مجموعه احساسات و نشانه هایی که افراد بازنشسته تجربه می کنند، پرسشنامه ای شامل 68 سؤال تدوین و پس از اجرای مقدماتی بر روی 30 نفر از کارمندان رسمی، پرسشنامه ای 46 سؤالی از آن استخراج شد. ملاک انتخاب سؤال ها داشتن همبستگی مثبت با کل آزمون و داشتن بار عاملی مثبت 4/0 بود. پس از انتخاب سؤال ها و اجرای آن بر روی نمونه پژوهش (487 نفر)، روایی سازه آزمون با استفاده از تحلیل عوامل اکتشافی و با چرخش از نوع واریماکس بررسی شد. در تحلیل عاملی چهار عامل استخراج شد. این چهار عامل می توانستند، در مجموع 06/57 درصد از واریانس کل را تبیین کنند. آلفای کرونباخ عوامل چهارگانه به ترتیب معادل 90/0، 62/0، 48/0 و 60/0 بوده که در سطح 01/0 P< معنادار بوده اند. آلفای کرونباخ کل آزمون نیز معادل 88/0 محاسبه شده است.
    کلیدواژگان: کار، کارمند، بازنشستگی، نشانگان در آستانه بازنشستگی، اعتباریابی
  • مهدی تبریزی صفحه 117
    توجه به میزان و کیفیت رضایت از زندگی مشترک زوجین از دیرباز مورد توجه بسیاری از متخصصان و درمانگران خانواده بوده است. بنابراین هنجاریابی پرسشنامه رضایت ازدواج (MSI) هدف اصلی این پژوهش بود. این پرسشنامه یکی از کاربردی ترین آزمونهایی است که به این منظور ساخته شده است. برای هنجاریابی این آزمون، نسخه اصلی آن به فارسی ترجمه شد و 250 زوج ناراضی و250 زوج راضی از زندگی زناشویی آن را تکمیل کردند. بررسی اعتبار پرسشنامه رضایت ازدواج از طریق آلفای کرونباخ ضریب 95/0 را نشان می دهد که ضریب بسیار بالایی محسوب می شود. از روش همبستگی درونی برای تعیین میزان روایی مقیاسها استفاده شد و حداکثر آن ضریب 86/0 به دست آمد. روایی تفکیکی با مقایسه دو گروه راضی و ناراضی از ازدواج به دست آمد و با 95/0 اطمینان می توان گفت که بین دو گروه راضی و ناراضی از ازدواج تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که پرسشنامه رضایت از ازدواج به عنوان یک ابزار تشخیصی معتبر، پایا و روا قابلیت استفاده در موقعیت های تشخیص، درمان و پژوهشهای بالینی در زمینه مشکلات مربوط به نارضایتی از زندگی مشترک دارد.
    کلیدواژگان: رضایت ازدواج، پرسشنامه، هنجاریابی، اعتبار، پایایی، روایی
|
  • Soroor Khaksar. M.A., Mohsen Golparvar. , Abolghasem Nori. Page 1
    This research administered with the aim of investigates the mediator role of perceived organizational justice in relation between personnel’s chronic self-concept with outcome, supervisor and management satisfaction. On the basis of this goal, from statistical universe, which include some industries and organizations in Esfahan city, persons selected for answer to the research questionnaires, with using two stage random sampling. Research method was correlational. Research questionnaires were: three questionnaires for organizational justice assessment (distributive with items, procedural with items and relational with items) a questionnaire for level of choronic self-concept assessment, and three questionnaires for assessment of outcome, supervisor and management satisfaction. Data analyzed with the use of Pearson’s correlation coefficient and mediator regression analysis. The first step of mediator regression showed that the individual and collective chronic self-concept (with and, standardized beta for distributive justice and with and standardized beta for procedural justice) have predictive power for distributive and procedural justice. Also collective chronic self-concept (with standardized beta) has predictive power for relational justice. But in predicting the outcome, supervisor and management satisfaction, by chronic self-concept dimensions, results showed that for outcome and supervisor satisfaction, individual and collective chronic self-concept (with 0& standardized beta respectively) and for management satisfaction only collective chronic self-concept (with standardized beta) have predictive power. Mediator regression analysis in third step, showed that only distributive justice play mediator role between collective self-concept with outcome satisfaction. But for supervisor satisfaction, procedural and relational justice play mediator role between individual and collective self-concept with supervisor and management satisfaction. And finally only procedural justice play mediator role between collective self-concept with management satisfaction.
  • Ali Akbar Sharifi. M.A., Hosein Moulavi. , Korosh Namdari. Page 27
    The purpose of this study was to investigate the diagnostic validity of MCMI-III (Millon,) Scales in an Iranian population. The diagnostic validity of MCMI-III Scales was examined among psychiatric patients. Using operating characteristics (prevalence, sensitivity and specificity) of MCMI-III Scales, the predictive powers (positive, negative and overall) of the Scales was calculated. The results showed very good diagnostic validity for all MCM-III scales. Findings suggest MCMI-III Scales were found having high PPPs, NPPs and OPPs. The PPPs ranged from. to, and The NPPs ranged from to also OPPs ranged from to for all scales. Thus MCMI-III is a valid inventory and it can be used for Diagnosis personality disorders and clinical syndromes.
  • Kamian Khazaie. Page 39
    The purpose of this study was to investigate the diagnostic validity of MCMI-III (Millon,) Scales in an Iranian population. The diagnostic validity of MCMI-III Scales was examined among psychiatric patients. Using operating characteristics (prevalence, sensitivity and specificity) of MCMI-III Scales, the predictive powers (positive, negative and overall) of the Scales was calculated. The results showed very good diagnostic validity for all MCM-III scales. Findings suggest MCMI-III Scales were found having high PPPs, NPPs and OPPs. The PPPs ranged from. to, and The NPPs ranged from to also OPPs ranged from to for all scales. Thus MCMI-III is a valid inventory and it can be used for Diagnosis personality disorders and clinical syndromes.
  • Jahanbakhsh Rahmani. Page 61
    Ravens progressive matrices test is a reliable and valid intelligence test for mental testing and general intelligence. The advanced form (APM) of test was made for measuring the mind ability of superior and gifted people. The aim of this study was to test the reliability and validity of this instrument for intelligence testing in undergraduate student, and make a norm table of intelligence quotient (IQ). A randomized sample (n=) of undergraduate students of Islamic Azad university (khorasgan branch) population were selected and were tested, results showed that: The advanced form of Raven's progressive matrices (APM) test had significant reliability and validity (P<) for measuring intelligence of undergraduates. distribution of raw scores in this study was normal, therefore, we can obtain z scores (standard score) and compute IQ scores according to Wechsler scale (m=, s=). results showed no significant difference between male and female. different ages showed no significance differences after years old.
  • Golam Reza Khoynezhad. , Ali Reza Rajaei. , Toktam Moheb-E- Raad. M.A Page 75
    This research was carried out in order to evaluate understanding of fundamental mathematical concepts and the relation between cognitive mathematical abilities and performance of male and female elementary school students in Mazandaran based on Piaget’s theory. To fully objectives of this research hypotheses have been studied of which the first deal with those in Piaget’s studies. Population in this research comprises all male and female elementary school students in academic year in Mazandaran which has been selected trough accidental clustering sampling. First, four cities have been chosen then to elementary schools and finally testes (male, female) from each school have been selected the population has undergone Piaget’s mathematical recognition test and finally students have been selected from each grade the instruments utilized in this study are Piaget’s test Goodenough’s test, the grand mean of all lessons in the previous semester. Findings indicates that there is significant difference in Performance of students in 5 elementary grades in mathematical concepts abilities. There is significant difference between in elementary grades in spatial perception of point, concept of multiply and fraction, but there is not significant difference in other abilities. There is relation between cognitive mathematical abilities and difference elementary grade students. There is not relation between cognitive mathematical abilities and mental age. There is not significant difference between males and females mathematical concepts abilities. (P<)
  • Khatereh Bozorgmehri. M.A., Mohsen Golparvar. Aboulghassem Nouri. Page 93
    This study was conducted with the aim of constructing and validating the scale for beginning to retirement syndromes in male and female beginning to retirees in Esfahan organizations in the spring of. In order to reach the goal of study, of begins to retirement, people from difference organizations selected with use of simple random sampling. A questionnaire with items beginners to retirement was developed using preliminary interviews, theoretical literature review, consulting authorities in the field, identify the factors indicating the retirement beginning to syndromes, i.e. the set of feelings and signs that beginners to retirement experience, and once pilot-tested on beginners to retirement on rolled with other organization, a questionnaire with questions was developed based on the previous questionnaire for group. The criteria for selecting questions were the presence of positive correlation with the whole test and positive factorial load of Once the questions were selected and tested on study samples of respectively, the reliability and validity of the tests was examined using the factor analysis (with use of principle components method and Varimax method of rotation). In factorial analysis, four factors capable of accounting for a total of of the total variance, were extracted the Cronbach's Alpha for the four factors were and respective being significant at P< level. The Cronbach's Alpha for the whole test, too, was estimated to be.
  • Mehdi Tabrizi. M.A Page 117
    Marriage satisfaction has been always of importance to most of the practitioners and family counselors. Marital Satisfaction Inventory is one of the most applied tools which is developed to diagnose marital conflicts. In order to evaluate validity and reliability of this questionnaire it was translated into Persian language and was given to couples who had marital satisfaction problems, and couples who had no marital satisfaction problems. Cronbach's alpha coefficient and internal consistency of individual scales was, which is really high. Reliability coefficients demonstrate the high stability of individual scales with the highest one,. Differential reliability was computed to compare the two groups of satisfied and non-satisfied couples and it could be said that the difference between two groups is significant at. This test can really differentiate between two groups successfully. This study showed that the questionnaire can be used as a reliable diagnostic means of screening, treatment and clinical research about couples who have conflicts over and unsatisfied with their marital lives.