فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 37 (پاییز 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • منصور سودانی، عبدالله شفیع آبادی صفحه 1
    هدف از این پژوهش مقایسه اثربخشی زوج درمانی شناختی الیس به صورت انفرادی و توام در کاهش تعارضات زناشویی بود. آزمودنی های نمونه پژوهش شامل 36 زوج (72 نفر زن و مرد) از 150 زوج متقاضی مشاوره بودند که به دلیل درگیری و تعارض به شعب شورای حل اختلاف شهر اهواز مراجعه کرده بودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه 42 سؤالی تعارضات زناشویی استفاده شد و زوج های نمونه پژوهش آن را در مرحله قبل و بعد از مداخله آزمایشی (ارائه متغیر مستقل) تکمیل کردند. آزمودنی ها به صورت تصادفی در 3 گروه (زوج درمانی انفرادی، زوج درمانی توام و گواه) تقسیم شدند. داده های به دست آمده با روش تحلیل واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی روی میانگین تفاضل نمرات پیش آزمون و پس آزمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج آماری نشان داد که هر دو شیوه زوج درمانی در کاهش تعارضات زناشویی مؤثر بوده اند. به علاوه در مقایسه شیوه های مختلف زوج درمانی با همدیگر این نتایج به دست آمد: در کاهش کل تعارضات زناشویی (0001/0P<)، خرده مقیاس کاهش رابطه جنسی (016/0P<) و جدا کردن امور مالی (013/0P<) شیوه انفرادی الیس اثربخش تر بوده است. لیکن در خرده مقیاس های کاهش همکاری، افزایش واکنش هیجانی، جلب حمایت فرزندان، افزایش رابطه با خویشاوندان خود و کاهش رابطه با خویشاوندان همسر تفاوت معناداری بین دو شیوه انفرادی و توام مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: زوج درمانی الیس، تعارضات زناشویی
  • زینب ابراهیم پور، غلامرضا شریفی، ابوالفضل شکیبایی، سید محمد مرندی، پروین فرزانگی، سید علیرضا افشانی، بابی سان عسکری صفحه 21
    هدف این پژوهش مطالعه تاثیر برد و باخت بر کیفیت نیمرخ خلق و خو و غلظت کورتیزول بزاق در هندبالیست های زن بود. این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است. آزمودنی های این پژوهش را 10 دانشجوی دختر هندبالیست شرکت کننده در مسابقات سراسری دانشگاهی به ترتیب با میانگین و انحراف معیار سن، قد و وزن 78/1±80/22 سال، 90/4±87/163 سانتی متر و 21/6±97/59 کیلوگرم تشکیل دادند. نمونه های بزاقی 30 دقیقه و فورا قبل، بین دو نیمه، بلافاصله بعد و 30 دقیقه پس از پایان رقابت جمع آوری شد. ورزشکاران قبل و بعد از مسابقه پرسشنامه مربوط به حالات خلقی را تکمیل کردند. وضعیت کیفیت خلق و خوی آزمودنی ها با پرسشنامه 65 سؤالی خلق و خوی ورزشکاران (POMS) که مک نیر و همکاران (1992) تهیه و استاندارد کرده اند و کورتیزول بزاقی ورزشکاران به روش الایزا اندازه گیری شد. از طرح تحقیق تک گروهی و آزمون های تحلیل واریانس یکراهه با اندازه گیری های مکرر و ضریب همبستگی پیرسون برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد سطوح کورتیزول و نمره مجموعه اختلالات خلقی آزمون POMS به طور معناداری در طی مسابقه با قبل اختلاف معنادار داشت (05/0P<). داده ها نشان داد برد و باخت بر هورمون کورتیزول که از شاخص های استرس است تاثیرگذار است و شرکت در رقابت موجب افزایش نمره مجموعه اختلالات خلقی هندبالیست های زن می گردد که این افزایش در بازی باخت مشهودتر بود.
    کلیدواژگان: کورتیزول، خلق و خو، برد و باخت
  • فرناز نوابی فر، اصغرآقایی، ویکتوریا عمرانی فرد، حمید افشار زنجانی، پدرام معینی صفحه 41
    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی گروه درمانی شناختی به شیوه منطقی عاطفی رفتاری با روش هومیوپاتی بر اختلال افسردگی زنان بود. به این منظور 30 بیمار مبتلا به این اختلال از میان مراجعه کنندگان به درمانگاه روانپزشکی نور شهر اصفهان که با نظر روانپزشک تشخیص افسردگی دریافت نموده و نیز از پرسشنامه افسردگی بک نمره ای بین 17 تا 30 کسب کرده بودند و هیچ گونه اختلال طبی دیگری نداشته و در حال حاضر تحت درمان دیگری قرار نداشتند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی 15 نفری قرار گرفتند. جلسات گروه درمانی شناختی به روش منطقی عاطفی رفتاری الیس به صورت 10 جلسه 90 دقیقه ای یک بار در هفته بود. اعضای گروه هومیوپاتی نیز با اخذ مجوز از روانپزشک به پزشک هومیوپات ارجاع داده شده و به مدت 6 ماه به صورت انفرادی تحت درمان با داروهای هومیوپاتی قرار گرفتند. پس از اتمام مداخلات، دو گروه آزمایش دوباره با این پرسشنامه به عنوان پس آزمون مورد سنجش قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری عبارت بود از: ارزیابی روانپزشکی طبق معیارهای DSM-IV-TR، پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه سنجش افسردگی بک. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو سطح آمار توصیفی و استنباطی استفاده گردید. در سطح توصیفی از شاخص های فراوانی و درصد فراوانی، میانگین و انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی از تحلیل کواریانس به منظور مقایسه تاثیر گروه درمانی شناختی و هومیوپاتی بر میزان افسردگی و ازآزمون t همبسته برای بررسی اثربخشی دو روش مداخله به طور جداگانه استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که به کارگیری هر دو روش درمانی میزان افسردگی بیماران را کاهش داده است (05/0≥P). همچنین نتایج نشان داد بین دو روش درمان از نظر اثربخشی تفاوت معناداری وجود ندارد (05/0
    کلیدواژگان: افسردگی، گروه درمانی شناختی، روش منطقی، عاطفی، رفتاری، هومیوپاتی
  • فاطمه ترک لادانی، مختار ملک پور، محسن گلپرور صفحه 65
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر آموزش مهارتهای زندگی به مادران بر کاهش مشکلات رفتاری دانش آموزان مقطع تحصیلی سوم تا پنجم ابتدایی شهر اصفهان است. این پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری را کلیه دانش آموزان پایه های سوم تا پنجم ابتدایی در سال تحصیلی 87 86 تشکیل داده است. روش نمونه گیری مورد استفاده در پژوهش برای انتخاب مدارس خوشه ایچند مرحله ای و برای انتخاب آزمودنی ها بر اساس امتیاز مشکلات رفتاری آنها است. بدین ترتیب که از 5 ناحیه آموزش و پرورش اصفهان، یک ناحیه به طور تصادفی انتخاب و سپس از این ناحیه یک دبستان دخترانه و یک دبستان پسرانه به طور تصادفی انتخاب شد. آنگاه از این دو مدرسه با انجام پیش آزمون از کلیه دانش آموزان پایه سوم تا پنجم، 96 نفر دانش آموز که دارای مشکلات رفتاری بودند مشخص و به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند، سپس این 96 نفر به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم شدند. به مادران گروه آزمایشی طی 9 جلسه آموزش مهارتهای زندگی داده شد. همچنین به منظور بررسی میزان مشکلات رفتاری از آزمون مشکلات رفتاری راتر (9/0 =) استفاده شد. نتایج نشان داد که بین عملکرد گروه آزمایش و گواه تفاوت معناداری (001/0P<) وجود دارد و آموزش مهارتهای زندگی به مادران بر کاهش مشکلات رفتاری تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: آموزش مهارتهای زندگی به مادران، مشکلات رفتاری، دانش آموزان سوم تا پنجم ابتدایی
  • محمدرضا غفوری، رنوسفادرانی صفحه 83
    هدف از انجام این پژوهش تعیین رابطه سبک های دلبستگی بزرگسالی با رفتارهای مدنی سازمانی در بین کارکنان یک کارخانه صنعتی در شهرک صنعتی محمودآباد اصفهان بوده است. در این پژوهش سبک های دلبستگی بزرگسالی متغیرهای پیش بین و رفتارهای مدنی سازمانی و ابعاد آن متغیرهای ملاک بودند. 183 نفر از کارکنان یک کارخانه صنعتی به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. نوع پژوهش توصیفی (همبستگی) بود. آزمودنی ها، پرسشنامه های سبک های دلبستگی بزرگسالی و رفتارهای فرانقش را تکمیل کردند. در این پژوهش روش آماری همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام به کار برده شد. نتایج نشان داد آزمودنی های دارای سبک دلبستگی ایمن نسبت به آزمودنی های دارای سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا بیشتر به انجام رفتارهای مدنی سازمانی اقدام می کنند. علاوه بر این نتایج تحلیل رگرسیون هم سهم معنادار متغیرهای پیش بین را در پیش بینی متغیرهای ملاک نشان داد و مشخص ساخت سبک دلبستگی می تواند رفتارهای مدنی سازمانی را به خوبی پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: سبک دلبستگی اجتنابی، سبک دلبستگی ایمن، سبک دلبستگی دوسوگرا، رفتارهای فرانقش، رفتارهای مدنی سازمانی
  • محمد پورعبدلی، پروین کدیور، علیرضا همایونی صفحه 107
    این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین شیوه های فرزندپروری مادر (اقتدار منطقی، استبدادی، آزادگذاری) و ادراک فرزند از آن شیوه ها با مکان کنترل و خودپنداره فرزندان در شهر تهران، انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را دانش آموزان پسر پایه سوم راهنمایی شهر تهران در سال تحصیلی 81 80 و همچنین مادران آنها که دارای حداقل تحصیلات پنجم ابتدایی و بالاتر بوده اند، تشکیل می دهد. تعداد 388 نفر دانش آموز و مادران آنان به صورت تصادفی چند مرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. روش پژوهش از نوع همبستگی است. پرسشنامه اقتدار والدین بورای (30 سؤال)، پرسشنامه سبک های فرزندپروری ادراک شده مکلون و مررل (18 سؤال)، مقیاس مکان کنترل نوویکی و استریکلند (40 سؤال) و آزمون خودپنداره تنسی (84 سؤال) اجرا شد. نتایج نشان داد که بین شیوه های فرزندپروری مادر با مکان کنترل و خودپنداره رابطه معناداری وجود ندارد (05/0P>). اما بین ادراک دانش آموزان از شیوه های فرزندپروری مادر (اقتدار منطقی، استبدادی، آزادگذاری) با مکان کنترل و خودپنداره رابطه معناداری مشاهده شد (0001/0P<). یافته ها نشان داد که ادراک فرزندان از شیوه های فرزندپروری به عنوان یک عامل اثرگذار بیرونی قدرت تبیین بهتری برای شکل گیری مکان کنترل و خودپنداره فرزند در مقایسه با نگرش مادر به این شیوه ها می تواند داشته باشد.
    کلیدواژگان: شیوه های فرزندپروری، اقتدار منطقی، استبدادی، آزادگذاری، ادراک فرزندان، مکان کنترل، خودپنداره
  • لیلا رضایی، محمود ساعتچی صفحه 129
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه بین نگرش به عوامل انسانی مؤثر در بهره وری و سبک رهبری با تعهد سازمانی در کارکنان کارخانجات مخابراتی ایران در مهرماه 1386 صورت گرفته است.
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین نگرش به عوامل انسانی مؤثر در بهره وری و سبک رهبری سرپرستان با تعهد سازمانی در کارکنان بوده است. بدین منظور 50 نفر از سرپرستان و 260 نفر از کارکنان تحت نظارت آنان از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند و به ابزارهای پژوهش شامل نگرش سنج عوامل و موانع انسانی بهره وری، پرسشنامه های تعیین سبک رهبری، توصیف رفتار رهبری و تعهد سازمانی پاسخ دادند. پس از جمع آوری داده ها از روش های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی ساده برای تحلیل داده ها استفاده شد. براساس نتایج این پژوهش بین نگرش سرپرستان به عوامل انسانی مؤثر در بهره وری و تعهد سازمانی زیردستان (05/0 P<) و بین سبک رهبری سرپرستان و تعهد سازمانی زیردستان (05/0 P<) رابطه معناداری وجود دارد. همچنین ممکن است نگرش سرپرستان سبک رهبری آنان را پیش بینی کند. ولی بین نگرش سرپرستان و توصیف رفتار رهبری توسط زیردستان رابطه معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: عوامل انسانی مؤثر در بهره وری، سبک رهبری، توصیف رفتار رهبری، تعهد سازمانی
  • مریم همتی قراملکی، حسین آزاد صفحه 147
    این تحقیق هیجان های بیان شده در اشعار غنایی دیوان پنج شاعر مشهور، عطار، مولوی، سعدی، حافظ و شهریار را بررسی و مقایسه می کند. با نمونه گیری تصادفی، از میان اشعار این شاعران نمونه انتخاب شد و فهرستی تدوین گردید که دارای اعتبار محتوا و پایایی 90/0 بود. یافته های تحقیق نشان داد که 5 الی 19 درصد اشعار این دیوان ها هیجان های مشخصی را بیان می کند که هیجان عشق، غم و شادی از جمله آنها بودند و با فراوانی بالا در دیوان ها مشاهده شد. بیان هیجان عشق در همه این پنج دیوان در صدر قرار دارد، ولی هیجان غم در سروده های شهریار و شادی در شعرهای مولوی بیشتر دیده می شود. این حالتهای هیجانی مثبت و منفی که با شدت بالایی سروده شده اند، در دیوان ها متفاوت از یکدیگر بوده و با ویژگی های شخصی هر یک از شاعران مطابقت دارد و تیپ شخصیتی هیجانی خاصی را پیشنهاد می کند که نشان دهنده بیان هیجانی با شدت بالاست.
    کلیدواژگان: شعر غنایی، نوع هیجان، شدت هیجان، تیپ شخصیتی، هیجانی
|
  • Mansour Sodani. Adbollah Shafiabady. Page 1
    The research was conducted to investigate the Comparison of Rational Emotive Behavior Couple individual and conjoint Therapy on marital conflicts in couples referred to Ahvaz Counsel Centers for Problem Disclosure. The population included and couples referred to this counsel. The sample consisted of couples (from couples) who were selected randomly for this study. In this study the individual and conjoint couple Therapy are considered the independent variable and marital conflicts as dependent variable The instrument was used Marital Conflict Questionnaire. The design of this study was pretest-post test with control group. All subjects answered scale, and then the experimental groups received intervention (during sessions). At post test stage groups answered the scales again. Descriptive and inferential statistic methods including one-way ANOVA, and (HSD) Tukey were used. Porbable error of = was used to find the significance of the differences. The results of this study showed that individual and conjoint methods reduces the marital conflict among cuples in the experimental groups. Total marital conflicts, Sexual relationship and financial instruct were reduced more by individual method. Aplication of individual and conjoint methods had no significal difference on reduction of other sub scales.
  • Z. Ebrahimpour. Gh. Sharifi. A. Shakibaie. M.S.S.M. Marandi. P. Farzanegi. Ph.D.S.A. Afshani. Ph.D.B. Askari. Page 21
    The aim of this study was to determine the effect of winning / losing on profiles of mood states and salivary cortisol concentration in female handball player. The methodology used in this study was quasi-experimental design. The subjects were healthy female university students whit mean age yr, height cm and weight kg who were members of a handball club. Salivary cortisol were measured in samples taken min and min before, during and min and min after a handball competition and were determined by ELISA. Profiles of mood states (POMS) were obtained before (Pre) and after competition (Post). The validity and reliability hawe been reported in literature. Data were analyzed by using repeated measures ANOVA and pearson correlation. The differences were accepted at alpha. In the samples taken after playing handball, there was an increasement in the levels of salivary cortisol, and the profile of mood states score increased significantly during competition compared with pre. The results suggest that cortisol changes during handball competition are influenced by winning or losing.
  • F. Navabifar. A. Aghaei. V. Omranifard. H. Afshar Zanjani. P. Moeini. Page 41
    The aim of this study was to examine the efficacy of Cognitive Group Therapy based on Rational– Emotive Behaviour Techniques and Homeopathy in the treatment of Depression. For this reason, among the patients consulting to Isfahan psychiatric clinic (Noor), having obtained a score between to on the Beck' s Depression Inventory, and further diagnosed by a psychiatrist assessment to have been suffering from Depression, female patients were selected and assigned to experimental groups randomly. weekly sessions of Cognitive Group Therapy based on Rational– Emotive Behavioral techniques was administered to the experimental group. The subjects of Homeopathy group by kind permission of the psychiatrist were referred to the homeopath and treated by the homeopathic remedies for months, individually. At the end of interventions, the Beck's Depression Inventory was administered to both experimental groups as post-test for the second time. The measuring instruments were: Psychiatric assessment, Demographic questionnaire and Beck's Depression Inventory. Data analysis involved both descriptive and inferential statistics including: Frequency, Frequency percentage, Covariance and dependent T- test. The results of data analysis revealed that both therapeutic methods were effective in the treatment of Depression (P ≥). No differences among treatment conditions at post-test were observed (P ≥).
  • Fatemeh Tork Ladani. M.A. Mokhtar Malek Pour. Mohssen Golparvar. Page 65
    The purpose of this research is study the effect of life skills to mother in order to behavior problems decrease of students in primary schools in Isfahan. This half experimental research is, pre-exam, sup-exam type with controls group. Statistical’s social is made up of students in elementary school (include third grade till five grade in Isfahan between the years of). The way of sampling in research in order to selection of schools is life a cluster in poly stage and in order to selection of examination is based on the advantage of their behavior problems. So between the five regions of education in Isfahan, one of them accidentally was selected. And then of this region, one primary schools accidentally was selected for girls and the other one was selected for boys. Between these two elementary schools they did test the student in grad. And about student who had behavior problems were distinguished and were selected as statistical’s sample and then were divided into exam and control group. It was given some life skills to mothers in exam group during sessions. The result of research showed that teaching of life skills to mothers in exam group to compare with control group is decreasing students’ problems.
  • Mohamadreza Ghafouri, Varnosfaderani. M.A. Page 83
    The aim of this study was to investigate the relationship between adult attachment styles and organizational citizenship behaviors among employees of an industrial factory in Isfahan province. In this study adualt attachment styles were predictive variables and organizational citizenship behaviors and it,s dimensions were criterion variables. In this study, employees of an industrial factory in Isfahan province were selected via simple random sampling. Subjects were to complete Adult Attachment Inventory (AAI), and Extra-Role Behaviors Inventory (ERBI). Correlation and stepwise regression analyses were used to analyze the data of this study. The results showed that participant with secure attachment styles have exhibited much more organizational citizenship behaviors than participant with avoidant and ambivalent attachment styles. In addition, the results also showed that predictive variables have meaningful contribution in prediction of the criterion variables. The results also showed that adualt attachment style is able to predict organizational citizenship behaviors in a powerful manner.
  • Mohammad Pourabdoli. M.A. – Parvin Kadivar. M.A. Alireza Homayoni. M.A Page 107
    The aim of the present study was to investigate the relationship between mother's attitudes towards children practices whith child perception of those styles, locus of control and self-concept. The sample consisted of thired grade males in the junior high school students and their literate were selected from five educational districts in Tehran who completed the parental Authority Questionnaire, Parenting Style Survey, Nowicki-Strickland Locus of Control Scale and Tennessee Self-concept Test. The data were analyzed using correlational and one-way-analysis of variance. The results of the study are so follow: The relationship between nother's attitude toward childrearing practice and child's perception of those styles was not statistically significant. The relationship between mother's attitude toward childrearing practice, child locus of control and self-concept were not significant, but the relationship between child's perception of their mother's parenting style, child's locus of control and self-concept were statistically significant. The relationship between locus of control and self-concept was also statistically significant.
  • Leila Rezaei. Mahmood Saatchi. Page 129
    Purpose of this study was to explore relationship between human factors which are effective on productivity, leadership style and organizational commitment among lran Telecommunication Company employees senior managers and inferior employess were selected as sample Using stratified random sampling and answered to research tools containing effective human factors and obstacles on productivity questionnaire, Leadership style questionnaire, Leadership Behavior Description questionnaire and Organizational Commitment questionnaire. Based on obtained results, there are significant relations between senior manager's attitude to effective human factors on productivity and organizational commitment of inferiors and commitment of inferiors at the and between senior manager's attitude and their leadership style. Also Ther was no significant relation between effective human factors on productivity and description of leadership behavior in inferiors.
  • Maryam Hemmaty Gramalky. Hosain Azad. Page 147
    This research is about the expressed emotions in the complete works of lyrical poems from Attar, Molavy, Sady, Hafez and Sahriar. Sample was chosen by random and analyzed by a valiable and reliable (=) chek list. Research findings indicated to percent of complet works to express clear emotion. Types of emotions including Love emotion, sadness and then happiness had high frequency. These positive and negative emotions had high intensity. Expressed emotions in the poems are different in each poem book and they match with the features of each poet s personality and they show certain personality-emotional type of the poets expressing emotions of high intensity.