فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 38 (زمستان 1387)

  • تاریخ انتشار: 1387/10/11
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منیژه احیاء کننده، عبدالله شفیع آبادی، منصور سودانی صفحات 1-24
    هدف از این پژوهش «بررسی اثربخشی مشاوره شغلی به شیوه سازگاری شغلی دیویس بر فرسودگی شغلی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد بهبهان» بود. طرح تحقیق از نوع شبه آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان مرد دانشگاه (157 نفر) در سال 1387 بود، برای انجام پژوهش 40 نفر از کارکنان مرد که در پرسشنامه فرسودگی شغلی مسلش نمره بالاتر از صدک پنجاه را کسب کرده بودند، به طور تصادفی طبقه ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (20 نفر) و گواه (20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش هشت جلسه 90 دقیقه ای در جلسات مشاوره گروهی شرکت کردند. جلسات مشاوره گروهی شغلی براساس نظریه سازگاری دیویس اداره می شد. پس از اتمام جلسات، جلسه پیگیری (یک ماه بعد) انجام شد. برای تحلیل داده ها از آزمون t گروه های مستقل، تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) استفاده شد. در سطح 05/0>P نتایج نشان دادند که مشاوره شغلی به شیوه دیویس بر کاهش فرسودگی شغلی کارکنان مؤثر بوده است. همچنین یافته ها اثربخشی این شیوه بر کاهش خستگی عاطفی، مسخ شخصیت و کاهش نداشتن موفقیت فردی کارکنان در دو مرحله پس آزمون و پیگیری را نیز تایید نموده اند (05/0>P).
    کلیدواژگان: مشاوره شغلی، شغلی، فرسودگی شغلی
  • سلیمه جلالی، اصغر آقایی، حسین مولوی، مژگان کار احمدی صفحات 25-40
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر بازی درمانی به شیوه گروهی بر هراس خاص کودکان 5 تا 11 ساله شهر اصفهان است. بدین منظور ابتدا به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی از کودکان مراجعه کننده به درمانگاه های علوم پزشکی اصفهان دو درمانگاه (کودک و نوجوان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و درمانگاه روانپزشکی کودکان بیمارستان نور) انتخاب و 30 نفر از کودکان به روش واگذاری تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت بازی درمانی به شیوه گروهی در 6 جلسه هفتگی قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. برای تشخیص این کودکان از پرسشنامه علایم مرضی کودکان ((CSI-، فرم والدین استفاده شد. علاوه بر این آزمودنی ها، تشخیص روانپزشک در مورد این اختلال را نیز دریافت کردند. این پرسشنامه براساس ملاکهای چهارمین ویرایش راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی تهیه شده است که در ایران نیز مورد پذیرش و استفاده است و روایی این ملاک ها را متخصصان انجمن روانپزشکی آمریکا تایید کرده اند. پایایی این پرسشنامه را پژوهشگر به روش آلفای کرونباخ 751/0 به دست آورد. نتایج تحلیل کوواریانس در پرسشنامه علایم مرضی کودکان ((CSI- نشان داد که بازی درمانی در مرحله پس آزمون هراس خاص را کاهش نمی دهد (094/0=P) ولی در مرحله پیگیری هراس خاص را در گروه آزمایش کاهش می دهد (01/0P=).
    کلیدواژگان: بازی درمانی، هراس خاص، کودکان
  • هما شیخ دارانی، حسینعلی مهرابی، محمدباقر کجباف، محمدرضا عابدی صفحات 41-62
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر افزایش آگاهی از آسیبهای ناشی از روابط آسیب زای دختر و پسر بر نگرش دانش آموزان دختر مدارس دوره متوسطه شاهین شهر بود. پژوهش در قالب طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع دو گروهی همراه با پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری یکماهه انجام گرفت. جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر پایه اول و دوم متوسطه شاخه نظری بودند و نمونه گیری به شیوه تصادفی خوشه ایبر مبنای کلاس انجام گرفت. آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. آزمودنی های گروه آزمایش طی یک دوره شش جلسه ای 90 دقیقه ای مداخلات آموزشی را دریافت کردند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه محقق ساخته «نگرش نسبت به روابط دختر و پسر» با پنج خرده مقیاس و 41 گویه بود که به بررسی نگرش دانش آموزان دختر نسبت به روابط دختر و پسر می پرداخت. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چند متغیره با کنترل نمرات پیش آزمون نشان داد در مجموع آموزش پیشگیری از روابط آسیب زا باعث ایجاد تغییر نگرش در دانش آموزان در مرحله پس آزمون و پیگیری شده است. همچنین نتایج نشان داد این آموزش ها در دانش آموزان دختر باعث بهبود نگرش آنها در حیطه های «آسیب به زندگی مشترک آینده» و «آسیب به روابط خانوادگی» شده است (05/0P<). این تغییر در حیطه «آسیبهای اجتماعی» فقط در مرحله پس آزمون ایجاد شد. همچنین این مداخله بر نگرش آنان در حیطه های «آسیبهای عاطفی، روانی» و «مشکلات تحصیلی» تاثیر معناداری نداشت.
    کلیدواژگان: نگرش نسبت به روابط دختر و پسر، پیشگیری از روابط آسیب زا، آسیبهای اجتماعی، آسیبهای روانی، اجتماعی، آسیبهای روانی، عاطفی و مشکلات تحصیلی
  • پروین احتشام زاده، حسن احدی، میرصلاح الدین عنایتی، محمد مهدی مظاهری، علیرضا حیدری صفحات 63-92
    هدف این پژوهش بررسی رابطه برونگرایی، روان نژندگرایی، بخشودگی و راهبردهای مقابله اسلامی با شادکامی بود. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی و دانشگاه شهید چمران اهواز بود که از بین آنها 400 دانشجو (206 نفر از دانشگاه آزاد و 194 از دانشگاه چمران) به عنوان نمونه، با روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از پرسشنامه شادکامی آکسفورد، فرم کوتاه نئو، مقیاس بخشودگی بین فردی، و مقیاس راهبردهای مقابله اسلامی. داده ها با روش رگرسیون چندگانه و نتایج با روش تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند و مشخص گردید که بین هر چهار متغیر پیش بین (برونگرایی، روان نژندگرایی، بخشودگی و راهبردهای مقابله اسلامی) با متغیر ملاک همبستگی چندگانه وجود داشت (000/0P<) و این متغیرها در ترکیب با هم 4/43 درصد از واریانس شادکامی را تبیین نمودند. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که از بین متغیرهای پیش بین در این مطالعه، روان نژندگرایی و پس از آن برونگرایی، قوی ترین پیش بینی کننده های شادکامی بودند.
    کلیدواژگان: برون گرایی، روان نژندگرایی، بخشودگی، راهبردهای مقابله اسلامی، شادکامی
  • فریده قائمی، سید محمدرضا صمصام شریعت، کیمیا آصف وزیری، دلارام بلوچی صفحات 93-104
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه دیدگاه آگاهی و اثر منابع اطلاع رسانی در مورد اعتیاد با تمایل به مصرف مواد مخدر در دانشجویان بوده است. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه آماری شامل 200 دانشجو است که به شیوه طبقه ای تصادفی از بین کلیه دانشجویان رشته های مختلف دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان در سال 1387 انتخاب شدند. ابزار تحقیق عبارت بود از پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی دیدگاه فرد نسبت به اعتیاد که براساس داده های حاصل در مرحله تدوین با روش تحلیل عاملی واریماکس به 4 بخش تقسیم شد و اعتبار آن به روش آلفای کرونباخ در بخش اول؛ آگاهی و شناخت مواد مخدر (72/0=)، دوم؛ اثر منابع اطلاعاتی (71/0=)، سوم؛ دیدگاه به اعتیاد به عنوان یک مشکل خوش خیم و قابل درمان (80/0=) و چهارم؛ تمایل به مصرف مواد (76/0=) محاسبه گردید. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش در راستای هدف تحقیق با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون همزمان تحلیل گردید و نتایج نشان داد که بین تمایل به اعتیاد به عنوان یک مشکل خوش خیم و قابل درمان و احساس خطر نکردن از آن با میزان تمایل به مصرف مواد مخدر در دانشجویان رابطه مثبت وجود دارد (05/0 P<).
    کلیدواژگان: اعتیاد، آگاهی، منابع آگاهی دهنده، تمایل به مصرف
  • منوچهر کامکار، آمنه کاشفیان محمدی صفحات 105-118
    هدف از این پژوهش بررسی رابطه هوش هیجانی با پدیده سرریز شدن کار خانواده و خانواده کار در کارخانجات و صنایع کوچک شهرستان نائین می باشد. سرریز شدن از کار به خانواده و خانواده به کار به این موضوع اشاره داردکه عوامل مربوط به کار تا چه اندازه بر محیط خانواده و نیز عوامل مربوط به محیط خانواده تا چه اندازه بر محیط کار تاثیر می گذارند. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است. در این تحقیق با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از مجموع 1568 نفر، 310 نفر براساس جدول کوهن به نقل از حسن زاده (1387)، به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق دو پرسشنامه است. پرسشنامه سرریز شدن کار خانواده و خانواده کار گرزیواکز و همچنین مارکز (2000) و پرسشنامه هوش هیجانی بار اون (1997). برای تجزیه و تحلیل داده ها از سه روش ضریب همبستگی پیرسون، ضریب رگرسیون همزمان و ضریب رگرسیون گام به گام استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل نشان داد که بین هوش هیجانی با پدیده سرریز شدن منفی کار خانواده و خانواده کار رابطه منفی و معناداری وجود دارد (01/0P<). یعنی هر چه هوش هیجانی بالاتر باشد، سرریز شدن (تعارض) منفی کار خانواده و خانواده کار کمتر و تعارض مثبت کار خانواده (05/0P<) و خانواده کار (01/0P<) بیشتر خواهد بود.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، پدیده سرریز شدن، سرریز شدن منفی کار، خانواده، سرریز شدن مثبت کار، خانواده، سرریز شدن منفی خانواده، کار، سرریز شدن مثبت خانواده، کار
  • نسیم روحانی، سید حمید آتش پور، سید علی اصغر مسدد، سید محمدرضا صمصام شریعت * صفحات 119-134

    این پژوهش با هدف اصلی بررسی رابطه ویژگی روانی با نشانگان ایمپاستر بین دانشجویان رشته پزشکی و داروسازی دانشگاه اصفهان در میان 120 نفر از دانشجویان رشته های پزشکی (60=n) و داروسازی (60=n) که به شیوه طبقه ای از بین کلیه دانشجویان این دو رشته انتخاب شده بودند، اجرا شد. ابزار تحقیق عبارت بود ازآزمون سنجش ویژگی های روانی (SCL-90-R) و مقیاس نشانگان ایمپاستر. سنجش ویژگی داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش با توجه به اهداف با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون همبستگی و رگرسیون همزمان) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که از بین ویژگی های روانی؛ روان پریشی، افکار پارانوئید، ترس، پرخاشگری، اضطراب، افسردگی، حساسیت در روابط متقابل، وسواس و اجبار با نشانگان ایمپاستر دارای رابطه معنادار هستند (01/0P<). همچنین از بین تمامی ویژگی های شخصیتی SCL-90-R))، ابعاد افکار پارانوئید، پرخاشگری، حساسیت در روابط، وسواس و شکایات جسمانی قادر به پیش بینی معنادار نشانگان ایمپاستر بوده است (01/0P<).

    کلیدواژگان: شاخص های روانی، نشانگان ایمپاستر، رشته پزشکی، داروسازی
  • محمدحسن آقاجانی، ولی الله فرزاد، مهرناز شهرآرای صفحات 135-164
    هدف این پژوهش مقایسه سبک های هویت دانشجویان (مقطع کارشناسی) دانشگاه های دولتی شهر تهران براساس جنسیت، رشته تحصیلی و بومی و غیربومی بودن است. نمونه تحقیق شامل 803 دانشجو (360 پسر و 443 دختر با میانگین سنی 92/20) که با روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای از جامعه آماری (دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های دولتی شهر تهران) انتخاب گردیدند و پرسشنامه سبک هویت وایت، وامپلر و وین (1998) را تکمیل کردند. میانگین دخترها در استفاده از سبک هویت اطلاعاتی در مقایسه با پسرها بالاتر و میانگین پسرها در استفاده از سبک هویت سردرگمی / اجتنابی در مقایسه با دخترها به طور معناداری بالاتر بود (01/0P<). همچنین میانگین تعهد دخترها در این پژوهش در مقایسه با میانگین تعهد پسرها بالاتر بود. میانگین نمرات سبک هویت اطلاعاتی در دانشجویان علوم انسانی بالاتر از دانشجویان رشته فنی و مهندسی به دست آمد و بقیه تفاوتها معنادار نبود. در سبک هویت هنجاری تنها تفاوت دانشجویان گروه آموزشی علوم انسانی با سه گروه دیگر معنادار بود (01/0P<). میانگین نمرات سبک هویت هنجاری در دانشجویان علوم انسانی به طور معناداری بالاتر از سه گروه دیگر به دست آمد. میانگین دانشجویان شهرستانی در استفاده از سبک هویت اطلاعاتی (05/0P<) و هنجاری (01/0P<) در مقایسه با دانشجویان غیربومی به طور معناداری بالاتر بود.
    کلیدواژگان: سبک هویت، جنسیت، رشته تحصیلی، بومی و غیربومی
|
  • Manizheh Ehyakonandeh. , Abdollah Shafiabadi. Mansour Sodani. Pages 1-24
    The aim of this project “Analysis of effects of work counseling on method of work adjustment of Davis on decreasing the Burnout of Behbahen s Islamic Azad university`s employees”. The method of research is practical and the statistical society consists of male workers in the mentioned university in. For this research a total of male workers participated in the MBI(Maslach Burnout Inventory)questionnaire whose points were above which were chosen randomly. of which were chosen randomly as test group and as witness group. The test group participated in sessions of counseling and each session lasted for minutes.The counseling session conducted in the model of Davis work adjustment. At the end of the sessions (a month later), follow up session was conducted. The analysis the data with the use of ’t-test’ independent group, Multivariate Analysis Of Variance (MANOVA) and Multivariate Analysis Of Covariance (MANCOVA) in the level of, the following result obtained. The main hypothesis regarding the effects of method of Burnout reduction of employees was approved. The secondary hypothesis of first to third regarding effects of method on reduction of emotional burnout, reduction of depersonalization and reduction of the self achievment feeling of the workers in two instances of pre test and follow up were approvd.
  • Salimeh Jalali. M.S.- Asghar Aghaei. Hossein Molavi. , Mojgan Kar Ahmadi. Pages 25-40
    The purpose of this research was to determine the effect of play therapy on phobia in years old children in Isfahan. Therefore, children who were refered to Isfahan clinics (Children and Adolescent's Clinic of Isfahan Medical Sciences Univensity and Children Psychatric Clinic of Noor Hospital) were selected as a random cluster, that is, children who were diagnosed as phobic were selected, and randomly divided into experimental and control groups (subjects each). The experimental group received group play therapy in weekly sessions and the control group did not receive any intervention. The parent form of the sub-scales of phobia of the Child Abnormal Symptoms Inventory (CSI-) were administered to all subjects as the pre, post and follow up tests. The results of analysis covariance showed that the difference between the mean post test scores of phobia in the two groups was not signficant. But the the experimental group significantly scored less than the control group in the phobia follow-up test (P<).
  • Homa Sheikh Darani. , Hossein Ali Mehrabi. Mohammad Bagher Kajbaf. , Mohammad Reza Abedi. Pages 41-62
    The aim of this research was to investigate the effectiveness of information dissemination training about consequences of girls-boys harmfull relations on attitude of girl's students of high school's students of shahinshar city toward sons and girls relationships. For this purpose using a semi-experimental research methd whith two group, pre-test, post-test and one month follow- up was conducted. Staistical population was consisted of total female highscool students in first and second grade. Research sample was selected through clastering sampleing methode on the basis of grade and assigned to euprimental and contrel grops. Experimental group received prevention of harmful relationships training intervention for six houre session. The measurement of this research was attitude toward relationships of sons and girls questionnaire developed by the researcher. This item questionnaire has five subscales. Scoring method of this questionnaire was in “I agree”, “I disagree” format. Questionnaire reliability was computed through coefficient correlation and fundemental factorss were determined through factorial analysis. The results of multivariate variance controling pretest scores showed that overall prevention of harmful relationships training has caused attitude change in students in post-test and follow-up points. The results showed that training has caused attitude improvement toward “harm for future marital life” and harm for “family relationships” categores in female students but this change in “social harms” has occurred only in post-test point and was not permanent in follow-up point also this intervention had no significant effect on attitudes toward “psychological-emotional harms” and “academic problems”.
  • Parvin Ehteshamzadeh. , Hasan. Ahadi. Mirsalahedin Enayatie. , Mohammadmehdi Mazaheri. Ph.D.Alireza Heidari. Pages 63-92
    The aim of this research was to investigate the effectiveness of information dissemination training about consequences of girls-boys harmfull relations on attitude of girl's students of high school's students of shahinshar city toward sons and girls relationships. For this purpose using a semi-experimental research methd whith two group, pre-test, post-test and one month follow- up was conducted. Staistical population was consisted of total female highscool students in first and second grade. Research sample was selected through clastering sampleing methode on the basis of grade and assigned to euprimental and contrel grops. Experimental group received prevention of harmful relationships training intervention for six houre session. The measurement of this research was attitude toward relationships of sons and girls questionnaire developed by the researcher. This item questionnaire has five subscales. Scoring method of this questionnaire was in “I agree”, “I disagree” format. Questionnaire reliability was computed through coefficient correlation and fundemental factorss were determined through factorial analysis. The results of multivariate variance controling pretest scores showed that overall prevention of harmful relationships training has caused attitude change in students in post-test and follow-up points. The results showed that training has caused attitude improvement toward “harm for future marital life” and harm for “family relationships” categores in female students but this change in “social harms” has occurred only in post-test point and was not permanent in follow-up point also this intervention had no significant effect on attitudes toward “psychological-emotional harms” and “academic problems”.
  • Farideh Ghaemi. – S. Mohammadreza Samsam Shariat. Kimiya Asef Vaziri. – Delaram. Balouchi. Pages 93-104
    The purpose of this study was investingation of relationship between extraversion, neuroticisim, forgiveness and Islamic coping straegies with happiness.Statistical universe was college students of Islamic Azad University of Ahvaz (16750 person), and Chamran University(12921 person). Subjects were 400 college students who selected randomly therought stratisied sampling from these universities. Instrumentes of this research were Oxford Happiness Questionair, NEO-FFI, Interpersonal forgivenes Inventory (P<0/000 – P<0/01) and Islamic coping strategies scale (P<0/000-P<0/01).Method of this research was descriptive and correlation. Data analyzad with multiple regression analysis. Results of multiple regression method indicated that there was a multiple significant correlation between four variables of predictor and dependent variable (P<0/000), and these four variables, accounted 43/4 percent of happiness variance. Results of stepwise regression showed that intotal, among four predictors variables, neuroticism, and then extraversion,were the most strong predictors for happiness. These findings emphasized the important role of these four variables that studied in this research as effective factors to improve feeling of happiness.
  • Manouchehr Kamkar. , Ameneh Kashefian Mohammadi. Pages 105-118
    The aim of this research to study the relationship between emotional intelligence and the spillover phenomenon of work – family and family – work among the personnel of Naein’s plants and small industry. The spillover of work to family and family to work refers to the effect of factors relative to work environment on family and vice versa. The descriptive research method is the correlation type. In this research, among 1568 people, 310 people were selected as sample by using of multistage cluster sampling procedure. In this research, the applied tools were three questionnaires: the work– family and family- work spillover questionnaire (Marks & Grezeuaks, 2000), emotional intelligence questionnaire (Bar & owen, 1997) and demographics questionnaire which was about age, education and monthly earning amount. The analysis results demonstrated that there is a meaningful and negative relationship between emotional intelligence and negative spillover phenomenon of work – family and family – work (p<0.001). It means the higher the emotional intelligence, the lower the negative spillover (conflict) of work – family and family – work, and more positive conflict of work–family (p<0.05) and family – work (p<0.001). The results of relationship between individual characteristics - including age and education - and spillover of work – family and family – work indicated that there isnt any meaningful relation. There was only a meaningful relationship between income amount and negative spillover of family – work.
  • Nasim Rohani. M.S.- S. Hamid Atashpour. S. Aliasghar Msdd. – S. Mohmmad Reza Samsam Shariat. Pages 119-134

    This study investigated the main characteristics and relationship (SCL-90-R) with Imposter syndrome among medical students of Isfahan University of Pharmacy and the number of 120 medical students 60 = n and Pharmacy 60 = n the way class of all students between the two fields were selected to run. Tool was test term measure personality characteristics (SCL-90-R) and Imposter syndrome measurement scale feature data from questionnaires to the research objectives using descriptive and inferential statistics (correlation and regression tests simultaneously) the analysis was analyzed and the results were. Among the personality characteristics mental Parish, Paranoid thoughts, fear, aggression, anxiety, depression, sensitivity and interaction with obsession and compulsion Imposter syndrome are having a significant relationship (P<0.01). Also among all characteristics and (SCL-90-R), dimension Paranoid thoughts, aggression, sensitivity in relationships, and compulsive and physical complaints, unable to predict Imposter syndrome was significant.

  • Mohammad Hasan Aghajani. Valiollah Farzad. Mehrnaz Shahraray. Pages 135-164
    The present study has purposes the comparison of Identity Style among undergraduate in Tehran state universities based on gender, educational course, residend and non residend. students undergraduate (boys and girls with mean) were selected Multistage method form statistical population (undergraduate in Tehran state universities) and compelated the identity style inventory in by White, J.M., Wampler, R.S. & Winn, K.I. The mean score of informational identity style in girls was higher than boys and the mean score of diffuse/ avoident identity style in boys was higher than girls also the mean score commitment in girls was higher than boys. The mean score of informative identity style in humanity sciences was higher than technology and engineering student and the rest differences werenot significant. The only difference in normative identity style was between humanity sciences students with the three other groups and the mean score the above first groups had been abtained higher than the rest groups. The mean score in normative and informational identity style were higher in non resident than resident students.