فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 39 (بهار 1388)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 39 (بهار 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • خانم نفیسه وکیلی، محسن گل پرور، سید حمیدآتش پور صفحه 1
    این پژوهش با هدف بررسی نقش ویژگی های شغل، رهبری تحولی و دشواری هدف در عملکرد کارکنان به مرحله اجرا درآمد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان هولدینگ صنایع و معادن شرکت احیاء فولاد سپاهان در تابستان 1388 (2500 نفر) تشکیل دادند که از این تعداد 329 نفر با استفاده از نمونه گیری دو مرحله ی انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه 22 سؤالی رهبری تحولی (با چهار خرده مقیاس موسوم به اهداف گروهی، حمایت شخصی، الگوی نقش هوشمندانه و انتظارات عملکرد بالا)، پرسشنامه پنج سؤالی دشواری هدف، پرسشنامه 23 سؤالی ویژگی های شغل (با پنج خرده مقیاس تنوع مهارت، هویت تکلیف، اهمیت تکلیف، خودمختاری و بازخورد) و پرسشنامه 6 سؤالی ارزیابی عملکرد (با سه خرده مقیاس عملکرد عمومی، عملکرد فنی و عملکرد بین فردی) بودند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که به ترتیب برای عملکرد شغلی عمومی، دشواری هدف، تنوع مهارت و انتظارات عملکرد بالا، برای عملکرد شغلی فنی، اهداف گروهی، دشواری هدف و انتظارات عملکرد بالا، برای عملکرد شغلی بین فردی، دشواری هدف، تنوع مهارت والگوی نقش هوشمندانه و برای عملکرد شغلی کلی نیز تنوع مهارت، دشواری هدف و انتظارات عملکرد بالا دارای بالاترین توان پیش بین معنادار (01/0P<) هستند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شغل، رهبری تحولی، دشواری هدف، عملکرد کارکنان
  • خانم سهیلا ساجدی، سید حمید آتش پور، منوچهر کامکار، آقای محمدرضا صمصام شریعت صفحه 23
    هدف پژوهش بررسی تاثیر آموزش مهارتهای زندگی بر روابط بین فردی، عزت نفس و ابراز وجود دختران نابینای مرکز فاطمه زهرا (س) اصفهان در سال 1386 بود. پژوهش از نوع تجربی بوده و در آن از طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دختران نابینای این مرکز تشکیل می دادند که از بین آنها دختران بین سنین 20 تا 40 سال به دلیل توانایی درک بهتر جلسات برای تحقیق مد نظر قرار گرفتند و از میان آنها 26 نفر به طور تصادفی انتخاب و در 2 گروه 13 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش به مدت 9 جلسه 2 ساعته و 2 روز در هفته تحت آموزش مهارتهای زندگی قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این تحقیق زیر مقیاس روابط بین فردی از پرسشنامه هوش هیجانی برادبری و گریوز (1384)، پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ (1965) و پرسشنامه ابراز وجود آلبرتی و آمونز بود. نتایج این پژوهش استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری نشان داد که آموزش مهارتهای زندگی بر عزت نفس و ابراز وجود دختران گروه آزمایش تاثیر مثبت معنادار داشته است (001/0>P)، ولی بر روابط بین فردی آنها تاثیر معناداری نداشته است (05/0>P).
    کلیدواژگان: نابینایی، مهارتهای زندگی، روابط بین فردی، عزت نفس، ابراز وجود
  • نوشاد قاسمی صفحه 43
    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات تمرکز و تعقیب چشمی معرفی شده به وسیله دانیل مور، بر میزان توجه و کاهش میزان تکانشگری کودکان دارای اختلال نقص توجه همراه با بیش فعالی(ADHD) مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر مرودشت بود. بدین منظور با استفاده از یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون بدون گروه کنترل، تعداد 17 کودک (12پسر و 5 دختر) ADHD، در محدوده ی سنی پیش دبستانی (4 نفر) و دبستانی (13 نفر) مراجعه کننده به مراکز (به طور عمده سه مرکز) مشاوره در شهر مرودشت در بین سالهای 1385 و 1386 به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. آزمودنی ها، قبل و بعد از سپری کردن یک دوره سه ماهه از تمرینات تعقیب و تمرکز چشمی، توسط معلمان و والدین با استفاده از مقیاس تشخیصی ADHD درجه بندی والدین وندربیت (1998؛ به نقل ورهالست و اندی، 2006) و مقیاس تشخیصی ADHD درجه بندی معلم وندربیت (1998؛ به نقل ورهالست و اندی، 2006) از لحاظ علائم ADHD مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده از مقایسه ارزیابی پیش آزمون و پس آزمون با بهره گیری از آزمون آماری t همبسته نشان داد اعمال تمرین تعقیب و تمرکز چشمی به طورمعنا داری (05/0p<) بهبود عملکرد آزمودنی ها در ارزیابی های تمرکز توجه و کاهش تکانشگری را به دنبال داشته است.
    کلیدواژگان: تعقیب چشمی، تمرکز چشمی، تمرکز توجه، تکانشگری، نقص توجه، بیش فعالی، ADHD
  • طاهره کشتکاران صفحه 69
    هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه الگوهای ارتباطی والدین (گفت و شنود و همنوایی) با تاب آوری دانشجویان است. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. بدین منظور200 نفر از دانشجویان سال اول که در مقطع کارشناسی در دانشگاه شیراز مشغول تحصیل بودند، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. ابزارهای به کار رفته شامل مقیاس تاب آوری بزرگسالان (فریبرگ و همکاران،2003) و مقیاس تجدیدنظر شده الگوهای ارتباطی خانواده (ریچی و فیتز پاتریک،1994) بود، که برای بررسی پایایی این ابزارها ازآلفای کرونباخ و برای بررسی روایی از روش تحلیل عامل استفاده شد که هر دو پرسشنامه پایایی و روایی خوبی را نشان می داد. برای بررسی اینکه آیا انواع الگوهای ارتباطی خانواده قدرت پیش بینی کننده تاب آوری را دارا هستند، از تحلیل رگرسیون و برای بررسی تفاوت میان انواع اشکال خانواده از منظر تاب آوری از تحلیل واریانس استفاده شد. نتایج تحلیل آماری یافته ها از طریق تحلیل واریانس و رگرسیون چند متغیری نشان داد که، اولا بعد گفت و شنود پیش بینی کننده مثبت تاب آوری است (001/0)، اما بعد همنوایی پیش بینی کننده منفی تاب آوری است (005/0) و بین انواع الگوهای ارتباطی یعنی خانواده های کثرت گرا و توافق کننده و خانواده های بی قید و محدود کننده تفاوت معنادار (001/0) از لحاظ میزان تاب آوری وجود دارد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، الگوی ارتباطی خانواده، گفت و شنود و همنوایی
  • ساسان باوی، محمدرضا برنا صفحه 89
    بازتوانی برخودپنداره منفی، اضطراب، افسردگی و عزت نفس معتادان مرکز اجتماع درمان مدار شهرستان اهواز درسال 87- 1386 بود. طرح پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با یک گروه بود. جامعه آماری کلیه معتادان خود معرف مرد (50 نفر) بودند که برای درمان در فاصله زمانی چهار ماهه در این مرکز پذیرش شدند. نمونه این پژوهش شامل کلیه معتادان مرکز یادشده بود که به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. پس از انتخاب گروه نمونه، قبل از ارائه خدمات روان شناختی، پیش آزمون اجرا شد و پس از طی دوره چهارماهه درمرکزبازتوانی و ارائه خدمات روان شناختی، از آنها پس آزمون به عمل آمد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش، عبارت بودند از: پرسشنامه خود پنداره راجرز (ثامتی،1375)، اضطراب کتل (فرجی،1380)، افسردگی بک (پاشا شریفی و نیکخو،1373) و عزت نفس کوپر اسمیت (فرجی، 1380). داده های پژوهش به کمک آمار توصیفی وآزمون tوابسته تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان دادکه شرکت در مراکزاجتماع درمان مدار و گرفتن خدمات روان-شناختی در این مراکز باعث کاهش میزان خود پنداره منفی، افسردگی، اضطراب(P<0/01) و افزایش میزان عزت نفس (P<0/01) آزمودنی ها شده است.
    کلیدواژگان: اعتیاد، مرکز اجتماع درمان مدار، خدمات روان شناختی، خودپنداره منفی، افسردگی، اضطراب، عزت نفس
  • الهام فدایی، کبری کنعانی، حسین مولوی، ابولقاسم نوری صفحه 107
    هدف از این پژوهش مقایسه روان رنجوری و ویژگی های جمعیت شناختی شوهران همسر آزار و غیر همسر آزار از دید همسران آنان در-شهر اصفهان بوده است. جامعه آماری تحقیق را زنان شوهران همسر-آزار و غیر همسر آزار شهر اصفهان تشکیل دادند. بدین منظور50 نفر از-زنانی که دارای مشکل خانوادگی (همسر آزاری) بودند و ازاوایل -اردیبهشت ماه تا اواخر تیرماه 1386، برای شکایت همسرآزاری به مراجع انتظامی و قضایی موجود در شهر اصفهان مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، سپس نمونه گیری 50 نفر از زنانی که از اوایل اردیبهشت ماه تا اواخر تیرماه1386، برای شکایت همسر آزاری به مراجع انتظامی و قضایی موجود در شهر اصفهان مراجعه کرده بودند به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. نمونه گیری 50 نفر از زنانی که مشکل خانوادگی خانوادگی (همسر آزاری) نداشتند، در دو مرحله انجام گرفت. در مرحله اول پنج منطقه از مناطق یازده گانه شهر اصفهان به صورت خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و در مرحله دوم، از هر منطقه، 10 نفر از خانم های خانه دار به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت فرم کوتاه R با ضریب پایایی86/0 و یک پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی بود. این تحقیق توصیفی از نوع علمی- مقایسه ای بوده است. نتایج تحلیل کواریانس پس از کنترل متغیرهای سن، سن ازدواج و تعداد خواهران و برادران آزمودنی ها، نشان داد که به طور معنا داری (05/0>P) روان رنجوری شوهران همسرآزار بیشتر از شوهران غیر همسر آزار (از دید همسران آنان) بوده است. همچنین در مقایسه جمعیت شناختی دو گروه مشخص شد که؛ بیکاری بیشتر شوهران همسر آزار از غیر همسر آزار (05/0>P)، پایین بودن مدرک تحصیلی شوهران همسر آزار از غیر همسر آزار (01/0>P)، سن پایین ازدواج شوهران همسر آزار از غیر همسر آزار (05/0>P)، کمتر بودن ازدواج فامیلی شوهران همسر آزار از غیر همسرآزار (05/0>P)، تعداد زیاد خواهران و برادران شوهران همسر آزار از غیر همسرآزار (01/0>P) جزء نتایج دیگر این تحقیق بوده اند.
    کلیدواژگان: ویژگیهای شخصیتی، همسر آزاری، روان رنجوری، شوهران همسرآزار، شوهران غیر همسرآزار
  • فهیمه جاهدیان پور، شهلا البرزی، همایون هارون رشیدی صفحه 129
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه درک اجتماعی و ابعاد آن در دانش آموزان با و بدون اختلال شنوایی شهر شیراز بود. در این پژوه پژوهش تعداد160 نفر (80 نفر با اختلالات شنوایی) و (80 نفربدون اختلال شنوایی) مورد بررسی قرار گرفتند. آزمودنی های موردبررسی شامل دو گروه از دانش آموزان با اختلال شنوایی(40 پسر و40 دختر) و دو گروه از دانش آموزان بدون اختلال شنوایی (40 پسر و40 دختر) بودند که از بین دانش آموزان دو مرکز ناشنوایی، دانش آموزان با اختلال شنوایی به صورت تصادفی ساده و در انتخاب دانش آموزان بدون اختلال شنوایی از روش نمونه برداری چند مرحله ای استفاده شد. ابزار مورد استفاده مقیاس درک اجتماعی بوزاکی(1998) بود. مقیاس درک اجتماعی شامل ابعاد مفهوم نقش پذیری، ادراک شخصی، احساس همدلی و توضیحات متناوب بود. روایی مقیاس از طریق همسانی درونی و پایایی آنها از طریق آلفای کرنباخ(81/0) احراز گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل واریانس یک طرفه و دوطرفه و رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد بین دانش آموزان دختر و پسر در نمره کل مقیاس درک اجتماعی و ابعاد آن تفاوت معناداری وجود ندارد. همچنین نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه با اختلال شنوایی و بدون اختلال شنوایی در نمره کل مقیاس درک اجتماعی و ابعاد آن وجود دارد (001/0P<). نتایج نشان داد در میان دانش آموزان با اختلال شنوایی و بدون اختلال شنوایی با توجه به طبقه اقتصادی – اجتماعی (تحصیلات و شغل پدر) در مقیاس درک اجتماعی و ابعاد-آن تفاوت معنا داری وجود دارد (001/0P<). همچنین نتایج رگرسیون چند متغیره نشان داد که در مقیاس درک اجتماعی به ترتیب، متغیرهای تحصیلات پدر(لیسانس و بالاتر)، شغل پدر (فنی تخصصی و خدماتی) در مقایسه با سایر متغیرها از قدرت پیش بینی معنا دار و بالاتری برخوردار هستند (001/0P<).
    کلیدواژگان: درک اجتماعی، دانش آموزان ناشنوا، اختلال شنوایی
|
  • Nafiseh Vakili. M.A., Mohsen Golparvar. Hamid Atashpoor. Page 1
    This research was administered with the aim of investigating the role of job characteristics, transformational leadership and goal difficulty on employees, performance… Research statisti-cal population were the personnel of minerals and industries Holding of Ehya Folad Sepahan company in autumn 1388 (2500 persons), which from them, 329 persons was selected using two stage sampling. Research instruments including transformational leadership with 22 items (with four subscales, namely group goals, personal support, intellectual role model and high perfor- mance expectancies), goal difficul-ty with 5 items, job characteristics with 23 items (with 5 subscales, skill variety, task identity, task signi- ficance, autonomy and feedback) and job perfo- formance with 6 items (with three subscales, general performance, technical performance, and interpersonal performance). Data were ana- lyzed with the use of Pearson's correlation cof- ficient and stepwise regression analysis. The results of stepwise regression analysis showed that for prediction of general job performance, goal difficulty, skill variety and high perfor- mance expectancies, for prediction of technical job performance, group goals, goal difficulty and high performance expectancies, for predic- tion of interpersonal job performance, goal difficulty, skill variety and intellectual role model and for prediction of total performance, skill variety, goal difficulty and high perfor- mance expectancies have highest predictive power for prediction respectively (P<0/01).
  • Soheila Sajedi. M.A., Sayed Hamid Atashpoor. Mnouchehr Kamkar. , Mohammadreza Samsamshariyat. M.A Page 23
    This research has studied the effects of life skills training on personal relationship, self esteem and assertiveness of blind girls at isfahan Fatemeh Zahra blind rehabilitation center in 2007.This has been a sub experimental research and used pre-test, post-test plan with a control group. The used tools in this research about subscale of personal relationship come from exciting intelligence questionnaire of Bra- dberry and Griaves -self -esteem questionnaire of Rosenberg assertiveness questionnaire of Alberti and Emmons and researcher constru- cted demographic questionnaire. Whole blind girls of this rehabilitation center made researching statistical community. So, the girls of 20 to 40 years old received attention for researching, because, they could understand the sessions better. 26 girls selected randomly among them and arranged in 2 experimental and control groups Life skills taught to experi- mental group during 9 sessions, each 2 hours and 2 sessions in a week. multivariate analysis of variance result showed that that life skills training had meaningful and positive effect on self-esteem and assertiveness of blind girls of experimental group(P≤0/001), but had no meaningful effect on their personal relation- ships (P≥0 /05).
  • Noushad Ghasemi. Page 43
    The aim of this study was to investigate of the influence of eye fixation and eye tracking Exercises on attention improvement and impulsivity reduction in ADHD children. Subjects were 17 (12 male and 5 female) preschool and school age children diagnosed as ADHD on the basis of DSM - IV - T criteria and behavior observation and interview in counseling centers in Marvdasht city. In a pre-test/post-test without control group design, subjects were administered 12 week eye fixation and eye tracking exercises. Vanderbilt ADHD Diagnostic parent rating Scale (ADPRS) and Vanderbilt ADHD Diagnostic teacher rating Scale (ADTRS) complicated as measure of attention deficit and impulsivity. Data analysis indicates significant improvement in attention and reduction in impulsivity of ADHD children from parents and teachers point of view (p<0.5).
  • Tahereh Keshtkaran. M.A Page 69
    Aim of present study was examining the effect of family Communication patterns, included conversation and conformity aspects on resiliency. The sample group included 200 – girls (100) and boys (100) on first bachelor student’s year. Scale for Adult Resilience and revised version of Family Communication Patterns Questionnaire were used. Cronbach alpha coefficient was calculated in order to determine of reliability of the measures. For testing validity of the instruments factor analysis method were used. The results showed acceptable reliability and validity of the instruments. By using ANOVA and regression the effect of Communication patterns on resiliency was verified. Results showed that conversation orientation is positive predictor (0/001) and conformity orientation is negative predictor of resiliency (0/005). Results also found significant differences on resiliency between types of family in communication pattern (0/001).
  • Sasan Bavi .M.A.- Mohammed Reza Borna. M.A Page 89
    The purpose of this study was to investigate the influence of rehabilitation course of Psycho-logical services in negative self concept, anxie-ty, epression and self esteem addicted men in therapeutic community center of Ahwaz in 2007-2008. esearch plan is of quasiexperimen-tal "pretest- posttest" with one group. The sam-ple of the research were 50 men from the well being – volantry in therapeutic community cen-ter in Ahvwaz.the tools of the research are Rogers's self concept test, Cattel's anxiety test, Beck's depression test and Copper Smith's self esteem test. the results show that the presenta-tion of the psychological services in therapeutic community center of Ahwaz reduced the mean of negative self oncept, depression, an-xiety and increased the mean of selt esteem in the addicted men.
  • Elham Fadaei. M.A. – Kobra Kanani. M.A. Hossein Molavi. _Abulghassem Nouri. Page 107
    The purpose of this study was to compare the neuroticism of abusive and non-abusive and hus bands their demographic characteristics in Isfa- han as perceived by their wives. The wives of both abusive and non-abusive husbands in Isfa- han constitute the population of the study. The population of the wives of abusive-husbands (50) and the population of the wives of non-abusive husbands(50) were selected via, respec- tively, random sampling and cluster random sampling techniques. In the present study a short-form Questionaire of five impor- tant per- sonality traits (R) with the correlation Validity, coefficient of 0/86 and a demographic question- aire was used to collect data from the populatio- ns. Results indicate that, according to an analy- sis of covariance, there is a significant differe- nce as far as Neuroticism (p<0.05) are concer- ned. Abusive husbands tend to be higher Neuro- ticism as compared to non-abusive husbands.the comparison of the demographic characteristics between abusive and non-abusive husbands showed that, except for age(p>0.05), there is significant difference as regard to profession, educational status, marriage age, marriage type (interrelative marriage vs. out-of-relative marriage) and the number of siblings.
  • Fahimeh Jahediyan Poor. M.A., Shahla Alborzi. Homayoon Haroon Rashidi. Page 129
    The goal of the present research was the comparative study of social understanding in Student’s with & without Hearing Impairment in Shiraz. The subject of the examination in-cluded two groups of Student’s with Hearing Impairment (40 girls and 40 boys) and two groups of Student’s without Hearing Impair-ment(40 girls and 40 boys). The instrument that was used in this study was Bosackiʼs(1998) Social Understanding scale. Social Understand-ing scale include 4 dimensions(conceptual role taking, empathetic sensitiveity, person percep-tion). Validity of scales was confirmed via in-ternal consistency and their reliability was proved via cronbach ’s alpha. The data analyzed with using correlation,ANOVA and multiple regression analysis.The results revealed that group differences were significant, the mean score for without hearing impairment are reported to be significantly more than with hearing impairment in social understanding. However, sex differences were no significant. Also results revealed that father’s education and job have significant relation with social understanding. The results multiple regression revealed that father’s education and job predict social understanding positively.