فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 42 (زمستان 1388)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 42 (زمستان 1388)

  • تاریخ انتشار: 1388/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فریدون کایوند، منصور سودانی، عبدالله شفیع آبادی صفحه 1
    در این پژوهش اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر اضطراب اجتماعی دانش آموزان پسر سال اول متوسطه ناحیه 4 آموزش و پرورش شهر اهواز مورد بررسی قرار گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر سال اول متوسطه شهر اهواز در سال تحصیلی86-85 بود و نمونه ی آن تعداد 60 دانش آموز از این جامعه بود که ابتدا به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و سپس تصادفی ساده انتخاب گردید و به طور تصادفی به دو گروه 30 نفره آزمایش و گواه تقسیم شد. طرح پژوهش از نوع طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه است که پس از انتخاب تصادفی گروه های آزمایش و گواه، مداخله آزمایشی (آموزش مهارت های ارتباطی) بر روی گروه آزمایش به مدت 10 جلسه ی 70 دقیقه ای و 2 جلسه در هفته اجرا گردید، و پس از اتمام برنامه ی آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده علاوه بر آمار توصیفی از آمار استنباطی مانند آزمون t گروه مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیری استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که آموزش مهارت های ارتباطی باعث کاهش اضطراب اجتماعی(و مؤلفه های آن، یعنی اجتناب و پریشانی اجتماعی و ترس از ارزیابی منفی) دانش آموزان گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شده است. (0001/0 p<)
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، اضطراب اجتماعی، اجتناب و پریشانی اجتماعی، ترس از ارزیابی منفی
  • مریم غلامی، غلامرضا پاشا، منصور سودانی صفحه 23
    این پژوهش با هدف بررسی اثر بخشی معنا درمانی به شیوه گروهی بر افزایش امید به زندگی و سلامت عمومی بیماران دختر نوجوانان تالاسمی ماژور شهر اهواز صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه بیماران دختر تالاسمی ماژور 15 تا 18 سال مراجعه کننده به بیمارستان ابوذر در بهار سال 1388 بود. که پیش آزمون بر روی تعداد 110 نفر از این مراجعه کنندگان اجرا شد و از بین آنها 46 نفراز افرادی که پایین ترین نمره در آزمون سلامت عمومی 28 GHQکه نمره 6 می باشد و پایین ترین نمره در آزمون امید به زندگی میلر که یک انحراف معیار زیر میانگین می باشد کسب کردند، بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند سپس افراد نمونه به صورت تصادفی ساده به دو گروه 23 نفری بعنوان گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری این پژوهش آزمون امید به زندگی میلر و سلامت عمومی28 GHQ بود و طرح تحقیق از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و یک جلسه پیگیری بود. به گروه آزمایش طی 10 جلسه 1 ساعته فنون معنا درمانی آموزش داده شد. سپس، پس آزمون برای هر دو گروه (آزمایش و کنترل) اجرا گردید. در مرحله بعد پس از 1 ماه آزمون پیگیری امید به زندگی میلر و سلامت عمومی 28GHQ جهت سنجش ماندگاری آموزش های داده شده اجرا گردید. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس (مانکوا) استفاده شد و نتایج تحقیق نشان داد که آموزش معنا درمانی می تواند باعث افزایش امید به زندگی و سلامت عمومی بیماران تالاسمی ماژور گردد (0001/0> P). همچنین سنجش ماندگاری پژوهش نیز(0001/0> P) همین نتیجه را نشان داده است.
    کلیدواژگان: معنادرمانی، امید به زندگی، سلامت عمومی، بیماران تالاسمی
  • محسن گل پرور، شیرین نیری، علی مهداد صفحه 43
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه ارزشهای سازمانی با استرس شغلی، فرسودگی هیجانی و رفتارهای انحرافی سازمانی به مرحله اجرا در آمد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان شرکت سهامی ذوب آهن در پائیز 1388 تشکیل دادند. از این جامعه آماری 385 نفر به شیوه نمونه گیری طبقه ای (از طریق فهرست اسامی) برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. پژوهش از نوع پژوهشهای همبستگی بود. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های ارزشهای سازمانی با 40 سؤال بصورت محقق ساخته (و 5 خرده مقیاس بنامهای ارزشهای رشدی انسانی و اخلاقی، ارزشهای روابط انسانی و مشارکت، ارزشهای معطوف به کیفیت و مشتریان، ارزشهای اجتماعی برون سازمانی و ارزشهای حمایتی اقتصاد)، پرسشنامه 15 سؤالی استرس شغلی از کاهن و همکاران (1964)، پرسشنامه 9 سؤالی فرسودگی هیجانی از و پرسشنامه 8 سؤالی رفتارهای انحرافی سازمانی از بنت و رابینسون (2000) بودند. روایی و پایائی پرسشنامه های پژوهش بررسی و گزارش شده است. داده های حاصل از پرسشنامه های پژوهش از طریق ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد تحلیل قرار گرفت. شواهد حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که برای استرس شغلی، ارزشهای معطوف به کیفیت و مشتریان، برای رفتارهای انحرافی سازمانی، ارزشهای معطوف به کیفیت و مشتریان و ارزشهای معطوف به روابط انسانی و مشارکت و برای فرسودگی هیجانی، ارزشهای رشدی انسانی و اخلاقی و ارزشهای حمایتی اقتصادی دارای توان پیش بین معنادار (01/0P< یا 05/0P<) هستند.
    کلیدواژگان: ارزشهای سازمانی، استرس شغلی، فرسودگی هیجانی و رفتارهای انحرافی سازمانی
  • مهرناز کمیجانی صفحه 67
    هدف از این پژوهش، مقایسه سبک دلبستگی در نوجوانان عادی و کم توان ذهنی آموزش پذیر می باشد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان عادی و کم توان ذهنی آموزش پذیر مدارس راهنمایی شهر تهران در سال 86 1385 است که 250 نفر از طریق نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند که شامل 132 دانش آموز عادی (64 دختر و 68 پسر) و 118 دانش آموز کم توان ذهنی(57 دختر و 61 پسر) می باشد. میانگین سن گروه عادی 14 سال با انحراف معیار 83/0 و گروه کم توان ذهنی 8/16 با انحراف معیار 58/0 می باشد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های جمعیت شناختی و آزمون دلبستگی کولینز و رید می باشد که ضریب اعتبار آن برای هر یک از سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا به ترتیب 81/0، 78/0 و 85/0 می باشد به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از تحلیل واریانس دو راهه استفاده شده است. نتایج نشان داد که در بین دانش آموزان عادی (دختر پسر) میزان سبک دلبستگی ایمن بالاتر از دانش آموزان کم توان ذهنی است (001/0P<) میزان سبک دلبستگی اجتنابی و دوسوگرا در دانش آموزان کم توان ذهنی (دختر پسر) بیشتر از دانش آموزان عادی است (001/0P<). همچنین یافته های جانبی تحقیق نشان داد که صرف نظر از عامل هوشی آزمودنی ها، در آزمودنی هایی که سبک دلبستگی آنها ایمن نمی باشد، سبک دلبستگی اجتنابی در پسران و سبک دلبستگی دوسوگرا در دختران بیشتر است (001/0P<).
    کلیدواژگان: دلبستگی ایمن، دلبستگی اجتنابی، دلبستگی دوسوگرا، کم توان ذهنی، دانش آموز
  • اسدالله ویسی صفحه 89
    پژوهش حاضر به منظور بررسی اثربخشی آموزش رویکرد تصویرسازی ارتباطی بر افزایش رضایتمندی زناشویی انجام شده است. به این منظور 29 زن از میان 34 زن داوطلب متاهل انتخاب شده در دانشکده روان شناسی، دانشگاه علامه طباطبایی به شیوه جایگزینی تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و گروه کنترل، قرار گرفتند. آموزش فنون رویکرد تصویرسازی ارتباطی بر روی گروه آزمایش انجام شد اما گروه کنترل این آموزش را دریافت نکرد. طرح پژوهشی مورد استفاده در این تحقیق، طرح آزمایشی پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود. میزان رضایت زناشویی آزمودنی ها به وسیله پرسشنامه 47سوالی انریچ ENRICH)) اندازه گیری شد و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس یک راهه (ANOVA) استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از اثربخشی آموزش فنون تصویرسازی ارتباطی در افزایش رضایت زناشویی زنان بود. فرضیه های اول، دوم و سوم تحقیق در مؤلفه های آموزش فنون تصویرسازی ارتباطی بر رضایت زناشویی، ارتباط و حل تعارض با 05/0P< اطمینان مورد تایید قرار گرفتند. اما فرضیه چهارم یعنی مؤلفه رضایت جنسی در این پژوهش مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: رویکرد تصویرسازی ارتباطی، (Image relationship therapy)، رضایتمندی زناشویی، ارتباط، حل تعارض، رابطه جنسی
  • زهره کامیاب*، محمدحسین پور، منصور سودانی صفحه 103

    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش شادمانی بر افزایش شادمانی بیماران مبتلا به دیابت است. لذا بدین منظور در قالب یک طرح نیمه تجربی تعداد 40 آزمودنی به روش تصادفی از بیماران مراجعه کننده به مرکز مشاوره دیابت شهرستان بهبهان که در پرسشنامه شادمانی آکسفورد نمره پایین تری به دست آوردند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و کنترل جایگزین شدند. سپس افراد گروه آزمایش به مدت 10 جلسه تحت آموزش شادمانی به روش فوردایس قرار گرفتند. در مورد هر دو گروه پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. پیش آزمون و پس آزمون این پژوهش، پرسشنامه شادمانی آکسفورد بود. برای تحلیل آماری داده ها از تحلیل کوواریانس و آزمونt مستقل استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که آموزش شادمانی بر افزایش شادمانی بیماران کمتر شادمان، موثر بوده است (01/0P<).

    کلیدواژگان: بیماری دیابت، آموزش شادمانی فوردایس، پرسشنامه شادمانی آکسفورد
  • بهناز سروره عظیم زاده، اصغر رضویه، محمدرضا محرری صفحه 117
    اختلال های خوردن، از اختلال های شایع در روانپزشکی، هستند که بر روی یک پیوستار قرار دارند و در ابتدای آن خوردن های سالم، در اواسط آن خوردن های آشفته و در انتهای آن بی اشتهایی و پراشتهایی است. اهداف پژوهش: الف) بررسی رابطه خوردن های آشفته ورفتارهای وارسی بدن ب) بررسی تفاوت مردان و زنان در رفتارهای وارسی بدن و خوردن های آشفته.از آن جا که عوامل موثر براختلال های خوردن، نقش مهمی در اجرای برنامه های پیشگیری بر عهده دارد، انجام پژوهش حاضر ضروری به نظر می رسد.
    روش
    140 نفر از دانشجویان زن و مرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجان، به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند.ابزارها شامل پرسشنامه وارسی بدن BCQو پرسشنامه نگرش های خوردن EAT-26 بودند.برای تجزیه و تحلیل آماری اطلاعات ازضریب همبستگی، رگرسیون گام به گام و آزمون t مستقل در گروه ها استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج به دست آمده درکل نمونه(0001/0 ≤ P) و نیز در زنان(001/0 ≤ P) خوردن های آشفته با رفتارهای وارسی بدن بیشترهمراه بود. هم چنین در کل نمونه(0001/0 ≤ P) و در زنان (001/0 ≤ P) و در مردان(02/0 ≤ P)، افزایش در نشانه های رژیم لاغری با رفتارهای وارسی بدن بیشتر مشاهده شد.و به طور کلی در زنان نسبت به مردان رفتارهای وارسی بدن بیشتر(002/0 ≤ P) و در مردان نسبت به زنان رفتارهای پرخوری بیشتری(03/0 ≤ P) مشاهده شد.
    کلیدواژگان: اختلال های خوردن، پرسشنامه وارسی بدن، خوردن های آشفته، پرسشنامه نگرش های خوردن، اعتبار و پایایی
|
  • Ferydon Kayvank. M.A. –Abdellah Shafiabadi. Page 1
    The aim of this research is determination of effects of happiness training on the increase in the happiness of diabetic patients. Therefore as a semi experimental plan 40 subject diabetic patients who approached to the center for diabetic consulting in Behbahan city were chosen randomly. They were divided into two random groups of experimental and control. And then the test group was thought happiness training for 10 sessions (one 90 min session in each week) with the method of Fordyce. Pre test and post test were conducted for both groups. Pre test and post test in this project was Oxford Happiness Inventory with marks for blood sugar patients. The results show that happiness training is effective on increase in happiness (p<0.01).
  • Mohsen Golparvar. Ph.D.- Shirin. Nayeri. M.A.-.Ali Madad. Page 43
    This research was administered with the aim of investigating the relationship between organizational values with job stress, emotional exhaustion and organizational deviant behaviors. Statistical population was the personnel's of Zoob Ahan Steel Company in autumn 1388. From them, 385 persons were selected using stratified sampling (from names list). The research was a correlational study (Regression analysis). For data collection, questionnaires which used included researcher’s made organizational values with 40 items (and five subscales namely humanities / ethical developmental values, participation / human relations values, values toward quality and customers, external organizational social values and economical - supportive values), Kahn et at’s (1964) job stress scale with 15 items, Maslach and Jackson’s (1981) emotional exhaustion with 9 items and Bennett and Robinson’s (2000) organizational deviant behaviors with 8 items. Reliability and validity of research questionnaires has been studied and reported. Data from research questionnaires analyzed using Pearson's correlation and stepwise regression analysis. The evidences from regression analysis showed that the below organizational values dimensions has predictive power for prediction of research criterion variables: for prediction of job stress, values toward quality and customers, for prediction of organizational deviance behaviors, values toward quality and customers along with participation / human relations values respectively, and for prediction of emotional exhaustion, ethical / humanities developmental values along with economical supportive values respectively (p<0.05 or p<0.01).
  • Asadollah Veysi. Page 89
    The purpose of this study was examination of effectiveness of logotherapy by group method on increase of life expectancy and health of female teenager major thalassemia patients of Ahwaz city. Statistical community of this research consists of the whole major thalassemia female patients 15 to 18 years old referring to Abouzar hospital in 1388 spring. Pre-test practiced for 110 Persons of clientele and among them 46 persons which obtained the lowest score in GHQ28 Public health test which is b score and the lowest score in Millers life expectancy which is a standard deviation under average. were selected as statistical samples and then sample persons were replaced randomly in two "23 persons groups" as experiment and control groups. Measurement tool of this study was Miller's life expectancy and general health questioner (GHQ28) test and research plan was type of pre-test and post-test with control group and a follow up session.After that, during 10 "one hour sessions", logotherapy techniques were educated to experiment group, and then the post-test was practiced to the both groups (experiment and control). And in the next step, after one month Miller's life expectancy and general health GHQ28 test (follow up test) was practiced again to measurement of presented educations permanence. Statistical method of variance analysis, were used for analyzing the data. The results of the study showed that logotherapy education can increase the life expectancy and general health in major thalassemia patients (P<0.0001)Also, Permanence measurement of the research (P<0.0001) showed the same result.
  • Zohreh Kamyab. M.A., Mohammad Hoseinpour. Page 103

    The aim of this research is determination of effects of happiness training on the increase in the happiness of diabetic patients. Therefore as a semi experimental plan 40 subject diabetic patients who approached to the center for diabetic consulting in Behbahan city were chosen randomly. They were divided into two random groups of experimental and control. And then the test group was thought happiness training for 10 sessions (one 90 min session in each week) with the method of Fordyce. Pre test and post test were conducted for both groups. Pre test and post test in this project was Oxford Happiness Inventory with marks for blood sugar patients. The results show that happiness training is effective on increase in happiness (p<0.01).

  • Behnaz Sarvareazimzadeh. M.A., Asghar Razavieh. Mohammad Reza Mohareri. Page 117
    Eating disorders, the most common psychiatric disorders, which are located on a continuum and at the beginning of its healthy eating, disordered eatings in the middle and at the end of continuum anorexia and bulimia. Research
    Purposes
    a) Relationship between disordered eatings and behavior of body checking b) differences in the behavior of men and women of disordered eating and body checking behavior. Since the factors of eating disorders have major role in prevention programs, has conducted research necessary appears.
    Method
    140 men and women students of azad university of arsanjan to the random sampling method cluster were selected. The tool includes a body checking questionnaire (BCQ) eating attitude test(EAT-26) were. For statistical analysis information correlation cofficient and stepwise regression and independent t-test groups were used.
    Results
    In the total sample (P ≤0/0001) and women with excess disordered eating, body check more (P ≤0/001). Also, the total sample (P ≤0/0001) and women (P ≤0/001) and men (P ≤0/02), increasing in signs of dieting was observed with more body checks. body checking behavior in women than men more (P ≤0/03) and in men more than women Bulimia and Preoccupation with food (P ≤0/02) was observed.