فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 56 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • زهرا امامی*، حسین مولوی، مهرداد کلانتری صفحات 4-13

    هدف از این پژوهش، تعیین اثر هوش معنوی و هوش اخلاقی بر خودشکوفایی و رضایت از زندگی در سالمندان شهر اصفهان براساس الگوی معادلات ساختاری بود. روش این پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه 128581 نفر سالمندان شهر اصفهان در سال 1392 بود که حداقل 60 سال داشتند. از این جامعه 100 نفر (44 زن و 56 مرد)، با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای از 8 نقطه شهر اصفهان انتخاب شدند. داده های پژوهش به کمک پرسشنامه های خودشکوفایی (مزلو، 1977)، شاخص رضایت از زندگی سالمندان (LSI، نوگارتن و هوایرست، 1998)، هوش معنوی (کینگ، 2008) و هوش اخلاقی (لنیک و کیل، 2005) جمع آوری گردید. تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-19 انجام گرفت. ضرایب آلفا و نیز برازش الگوی پیشنهادی با داده ها رضایت بخش بودند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که در الگوی به دست آمده، اثر هوش اخلاقی بر خودشکوفایی و رضایت از زندگی معنادار است (001/0 > P)، ولی اثر هوش معنوی بر این دو متغیر معنادار نبود.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، هوش اخلاقی، خودشکوفایی، رضایت از زندگی، سالمند
  • رویا فلاحیان، اصغر آقایی، سید حمیدآتش پور، آذر کاظمی صفحات 14-24
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش بهزیستی روان شناختی بر سلامت روان دانشجویان اجرا شد. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را، کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان) در پاییز 1391 تشکیل دادند که از میان آنها 40 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 20 نفری آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه سلامت روانی SCL-90-R (دراگوتیس و همکاران، 1973) بود. گروه آزمایش، طی 10 جلسه آموزش گروهی بهزیستی روان شناختی، (هر جلسه به مدت 90 دقیقه در طی 5 هفته و هر هفته 2 جلسه) قرار گرفتند که شامل آموزش بهزیستی روان شناختی مبتنی بر مدل ریف بود و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. نتایج تحلیل چندگانه کواریانس نشان داد که آموزش بهزیستی روان شناختی در همه ابعاد سلامت روان (شکایت جسمانی، وسواس و اجبار، حساسیت، اضطراب، پرخاشگری، ترس مرضی، افکار پارانوئیدی، روانپریشی، ضریب کلی علایم مرضی، ضریب ناراحتی و جمع علایم مرضی) به استثنای افسردگی موثر واقع می شود و میانگین های نمرات دانشجویان گروه آزمایش نسبت به دانشجویان گروه کنترل به طور معناداری بیشتر بود (01/0 P<). در نهایت چنین نتیجه گیری می شودکه آموزش بهزیستی روان شناختی می تواند در بهبود سلامت روان دانشجویان تاثیر داشته باشد.
    کلیدواژگان: آموزش بهزیستی روان شناختی، سلامت روان، پرسشنامه سلامت روان (SCL، 90، R)
  • علی کوشازاده، ابوالفضل عزیزآبادی صفحات 25-36
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر عدالت سازمانی ادراک شده بر تمایل به ترک خدمت کارکنان از طریق متغیرهای واسط هویت سازمانی، حمایت سازمانی و خشنودی شغلی در یک سازمان دولتی شرق کشور اجرا شد. پژوهش از نوع کاربردی و توصیفی به روش همبستگی و مبتنی بر تحلیل مسیر بود. از جامعه 870 نفری کارکنان، تعداد 270 نفر براساس جدول نمونه گیری کرج سای و مورگان (1970) به عنوان نمونه به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه های عدالت توزیعی کیم، مون، هان و تیکو (2004)، عدالت رویه ای و تعاملی طبرسا، اسمعیلی گیوی و اسمعیلی گیوی (1389)، هویت سازمانی مائل و آشفورث (1992)، حمایت سازمانی ادواردز (2009)، خشنودی شغلی اسپکتور (1985) و تمایل به ترک خدمت ساگر، گریفث و هوم (1998) بود. تحلیل داده ها از طریق همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با کمک نرم افزار لیزرل انجام شد. یافته ها نشان دهنده همبستگی قابل قبول میان کلیه متغیرهای پژوهش بود و فرضیات پژوهش در مسیرهای تحلیل شده شامل تاثیر مثبت: عدالت سازمانی بر حمایت سازمانی، عدالت سازمانی بر هویت سازمانی، عدالت سازمانی بر خشنودی شغلی، حمایت سازمانی بر خشنودی شغلی، هویت سازمانی بر خشنودی شغلی، و تاثیر منفی: حمایت سازمانی بر تمایل به ترک خدمت، هویت سازمانی بر تمایل به ترک خدمت، و خشنودی شغلی بر تمایل به ترک خدمت تایید شدند (05/0 > P).
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، حمایت سازمانی، هویت سازمانی، خشنودی شغلی، تمایل به ترک خدمت
  • آذر قلی زاده، زهره اسماعیلیان اردستانی صفحات 37-46
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های سرمایه اجتماعی (اعتماد، احترام، ارزش های اخلاقی، همکاری، مسوولیت پذیری، احساس امنیت، مشارکت اجتماعی و مهارت های ارتباطی) بر رضایت زناشویی دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی اصفهان (خوراسگان) در سال 1390 بود. پژوهش مطالعه ای توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان متاهل به تعداد 1150نفر بود که از این تعداد نمونه ای 288 نفری با استفاده از فرمول حجم نمونه کرجسی و مورگان (1970) به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه استاندارد رضایت زناشویی انریچ (1979) با 47 سوال که پایایی عامل های آن توسط السون و السون (1999) در دامنه ای بین 48/0 تا 90/0 و مهدویان (1376) بین 50/0 تا 87/0 برآورد گردیده است؛ و پرسشنامه محقق ساخته سرمایه اجتماعی با 51 سوال و ضریب آلفای 75/0 استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل رگرسیون استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های مختلف سرمایه اجتماعی شامل اعتماد متقابل زوجین، احترام متقابل، تعاون، ارزش های اخلاقی، مسوولیت پذیری، احساس امنیت، مشارکت اجتماعی و مهارت های ارتباطی بر رضایت زناشویی تاثیر معنی داری دارند0001/0 P≤.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، سرمایه اجتماعی، اعتماد، احترام، مسوولیت پذیری، مهارت های ارتباطی، همکاری
  • مریم ملایی، علی مهداد، محسن گلپرور صفحات 47-55
    هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر مولفه های معنویت در محیط کار (اشتیاق معنوی، تجربه عرفانی و معنوی، پیوند معنوی و احساسی یگانگی)، انگیزه درونی و ابعاد اشتیاق شغلی (نیرومندی، فداکاری و جذب) بر عملکرد وظیفه بود. این پژوهش از نوع، توصیفی و به روش یک پژوهش رابطه ای بود. جامعه آماری همه کارکنان یک مرکز خدمات درمانی در شهر اصفهان بودند که از میان آنان، 200 نفر به عنوان نمونه از طریق نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش، پرسشنامه معنویت (کینجرسکی و اسکرایپ نک، 2006)، پرسشنامه انگیزه درونی (آمابایل، هیل، هنسی و تیگل، 1994)، پرسشنامه اشتیاق شغلی (اتریخت، شوفلی و باکر،2003)، و پرسشنامه عملکرد وظیفه (پاترسن، 1963)، بود. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون همزمان نشان داد که از میان چهار مولفه معنویت در محیط کار، انگیزه درونی و اشتیاق شغلی، فقط انگیزه درونی و نیرومندی (از مولفه های اشتیاق شغلی) بر عملکرد وظیفه تاثیر دارند(01/0 P≤)، و توانستند 8/40 درصد از واریانس عملکرد وظیفه را تبیین نمایند. بنابراین براساس نتایج می توان چنین نتیجه گیری نمود که با افزایش اشتیاق شغلی و تقویت انگیزه درونی، می توان عملکرد وظیفه را در سازمان ها افزایش داد.
    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، انگیزه درونی، اشتیاق شغلی، عملکرد وظیفه
  • سحر صفرزاده، فرح نادری صفحات 56-68
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه عدالت سازمانی، سلامت سازمانی، اشتیاق شغلی و جو سازمانی نوآورانه با توانمندسازی روان شناختی و رفتار مدنی سازمانی در کارکنان یک سازمان صنعتی در شهر اهواز بود. جامعه آماری را 7480 نفر از کارکنان سازمان تشکیل داد. که با استفاده از جدول کرج سای و مورگان، و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، تعداد 400 نفر از آنان به عنوان نمونه انتخاب شدند. نوع تحقیق، توصیفی همبستگی بود. ابزار پژوهش پرسشنامه های عدالت سازمانی (ینهوف و مورمن، 1993)، سلامت سازمانی (تمیمی نژاد، 1386)، اشتیاق شغلی (سلانوا و شوفیلی، 2001)، جو سازمانی نوآورانه (سیگل و کایمر، 1978)، رفتار مدنی سازمانی (لی و آلن، 2002) و توانمندسازی روان شناختی (اسپریتزر، 1995) بود. از روش آماری تحلیل همبستگی کانونی استفاده شد. نتایج نشان داد که دو مجموعه متغیرهای ملاک و پیش بین در دو بعد با ضرایب همبستگی کانونی84/0 و 19/0 رابطه معنا داری دارند. مطابق نتایج به دست آمده، اشتیاق شغلی با ضریب (99/0) قوی ترین رابطه را با اولین متغیر کانونی داشت. سلامت سازمانی (77/0)، عدالت سازمانی (71/0) و جو نوآورانه سازمانی (51/0) به ترتیب در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در بعد دوم قوی ترین حضور مربوط به سلامت سازمانی (46/0-) بود و جو نوآورانه سازمانی (30/0)، عدالت سازمانی (24/0-) و اشتیاق شغلی (08/0) در سلسله مراتب بعدی قرار داشتند. همچنین، مطابق نتایج به دست آمده اولین متغیر کانونی، قوی ترین رابطه را با توانمندسازی روان شناختی (98/0) و سپس با متغیر رفتار مدنی سازمانی (78/0) داشت. دومین متغیر کانونی قوی ترین رابطه را با رفتار مدنی سازمانی (63/0) داشت و توانمندسازی روان شناختی با ضریب (20/0-) در رتبه بعدی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، سلامت سازمانی، اشتیاق شغلی، جو سازمانی نوآورانه، توانمندسازی روان شناختی، رفتار مدنی سازمانی
  • جواد صابری، منصوره بهرامی پور، امیر قمرانی، احمد یار محمدیان صفحات 69-77
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی «برنامه گروهی فرزندپروری مثبت» بر میزان استرس والدگری مادران کودکان 612 ساله مبتلا به اختلال اوتیسم در سال 1391 بود. طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان مبتلا به اختلال اوتیسم در شهر اصفهان بود که از میان آنان 30 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در 2 گروه 15 نفری آزمایش و گواه قرار داده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه شاخص تنیدگی والدین (آبیدین، 1990) بود. ابتدا پیش آزمون در دو گروه اجرا شد، سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش برنامه گروهی فرزندپروری مثبت بر مبنای الگوی ساندرز قرار گرفت. این جلسات به صورت گروهی و هفتگی برگزار شد. در پایان، هر دو گروه مورد سنجش پس آزمون قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که برنامه آموزش گروهی فرزندپروری مثبت موجب کاهش معنادار استرس والدگری در قلمرو والدین (05/0 P<) و قلمرو کودک (05/0 P<) شده است و بین گروه آزمایش و گواه در کاهش استرس والدگری تفاوت معناداری وجود دارد (05/0 P<). میانگین استرس در گروه آزمایش از میانگین گروه کنترل کمتر بود. همچنین، میانگین شایستگی یا تبحر در گروه آزمایش از میانگین گروه کنترل بیشتر بود. در نتیجه اثربخشی آموزش برنامه گروهی فرزندپروری مثبت بر کاهش استرس والدین مبتلا به اختلال اوتیسم مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: برنامه گروهی فرزندپروری مثبت، استرس والدگری، اختلال اوتیسم
  • مهناز جدیدی فیقان، سالار فرامرزی، احمد عابدی، سمیه جمالی، مریم جدیدی فیقان صفحات 78-85
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی مداخله های زودهنگام آموزشی بر فهم عدد کودکان پیش دبستانی بود. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش، کودکان ناتوان در ریاضی شهر اصفهان در سال تحصیلی 911390 بودند. برای اجرای این پژوهش، 30کودک پسر که از نظر فهم عدد ضعیف بودند، به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و با روش تصادفی در دو گروه آزمای ش و گواه (15 نفری) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون فهم عدد (جردن، 2008) و مقیاس هوش کودکان پیش از دبستان وکسلر (رضویه و شهیم، 1371) بود. مداخله آزمایشی (مداخله های زودهنگام آموزشی مبتنی بر آموزش مستقیم) بر روی گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 60 دقیقه ای و یک بار در هفته اجرا گردید. پس از اتمام برنامه آموزشی از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که مداخله های زودهنگام آموزشی بر فهم عدد این کودکان موثر بوده است (001/0> P).
    کلیدواژگان: فهم عدد، مداخله های زودهنگام، پیش دبستانی
  • مریم اسماعیلی، ماهگل توکلی، فاطمه یعقوبیان، لیلا اسماعیلی، سعیده مهدوی صفحات 86-95
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی بر میزان توانایی و مشکلات رفتاری فرزندان نوجوان دختر شاهد و ایثارگر شهر اصفهان بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و جامعه آماری دربرگیرنده فرزندان شاهد و ایثارگر 1613 ساله شهر اصفهان بود که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب گردیدند. بدین ترتیب که از نواحی پنجگانه آموزش و پرورش، ناحیه پنج و از 26 دبیرستان دخترانه این ناحیه 26 فرزند شاهد و ایثارگر به صورت تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه توانایی ها و مشکلات SDQ بود. یافته ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیری (MANCOVA) و با نرم افزار SPSS 16 تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که در مرحله پس آزمون و پیگیری (پس از 4 ماه) به ترتیب میانگین نمرات توانایی در گروه آزمایش به شکل معناداری بیش از گروه گواه (021/0 > P) و (003/0 > P) و میانگین نمرات مشکلات رفتاری در گروه آزمایش به شکل معناداری کمتر از گروه گواه می باشد (001/0 > P) و (00 4 /0 > P). این پژوهش بیانگر اثربخشی آموزش مهارت های اجتماعی بر بهبود میزان توانایی و کاهش مشکلات فرزندان دختران نوجوان شاهد و ایثارگر بوده است.
    کلیدواژگان: آموزش مهارت های اجتماعی، توانایی، مشکلات رفتاری، فرزندان دختر خانواده های شاهد و ایثارگر
  • صادق سلاجقه، نورمحمد بخشانی صفحات 96-104
    این پژوهش با هدف ارزیابی اثربخشی ترکیب مواجهه درمانی گروهی و آموزش مهارت های مقابله با استرس بر میزان اضطراب اجتماعی دانشجویان صورت گرفت. روش پژوهش، آزمایشی از نوع نیمه تجربی (دو گروهی با پیش آزمون و پس آزمون) بود و جامعه آماری همه دانشجویان مشغول به تحصیل در سال 13911390 در دانشگاه پیام نور واحد رابر بودند. از میان دانشجویان داوطلب، تعداد 60 نفر با اجرای پرسشنامه هراس اجتماعی (کانور،2000) و انجام مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اضطراب اجتماعی براساس ملاک های تشخیصی راهنمای آماری تشخیصی اختلالات روانی (ویرایش چهارم) انتخاب شدند. سپس، تعداد 20 نفر از آنان به صورت تصادفی در دو گروه (آزمایش و گواه) قرار گرفتند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه هراس اجتماعی (کانور،2000) و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اضطراب اجتماعی (ویرایش چهارم) بود. گروه آزمایش در ده جلسه 2 ساعته مواجهه درمانی گروهی همراه با آموزش مهارت مقابله با استرس شرکت کردند، ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای را دریافت نکردند. در پایان پس آزمون اجرا شد، و پس از دو ماه پیگیری انجام گرفت. داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها تفاوت معناداری را در نمره های اضطراب اجتماعی دو گروه نشان داد (0001/0 P≤) و میانگین نمرات اضطراب اجتماعی گروه کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری بالاتر بود. نتایج این پژوهش بر اثربخشی درمان های ترکیبی به شیوه گروهی (مواجهه درمانی و کنترل استرس) در درمان اختلال اضطراب اجتماعی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: مواجهه درمانی گروهی، آموزش مهارت های مقابله با استرس، اضطراب اجتماعی
  • حمیدرضا عریضی، شبنم جوانمرد*، ابوالقاسم نوری صفحات 105-115

    هدف از این پژوهش بررسی رابطه تعارض کار خانواده، با متغیرهای سازمانی عدالت سازمانی و تعهد سازمانی از یک سو، و بهزیستی روانی شامل سرزندگی از سوی دیگر، در کارکنان اقماری و غیراقماری و مقایسه این دو گروه بود. جامعه آماری، کارکنان رسمی شرکت گاز در سال 1389 بودند که از میان آنها 150 نفر به شیوه تصادفی طبقه ای از دو گروه اقماری و غیراقماری انتخاب شدند (75 نفر از کارکنان گروه اقماری و 75 نفر از گروه غیراقماری). شرکت کنندگان پرسشنامه های تعارض کار خانواده (نت میر و همکاران، 1996)، سرزندگی (رایان و فردریک، 1997)، عدالت سازمانی (نیهوف و مورمن، 1993) و تعهد سازمانی (بالفور و وکسلر، 1996) را تکمیل کردند. یافته ها نشان داد که رابطه منفی بین تعارض کار خانواده و عدالت توزیعی (001/0P=)، عدالت رویه ای (008/0P=)، عدالت تعاملی (002/0P=)، سرزندگی (018/0P=) و تعهد سازمانی (001/0P=) معنادار است. نتایج در گروه اقماری، رابطه منفی تعارض کار خانواده با عدالت توزیعی (001/0P=)، عدالت تعاملی (003/0P=)، سرزندگی(001/0P=) و تعهد سازمانی (001/0P=) را نشان داد. در حالی که در گروه روزکار، تعارض کار خانواده فقط با عدالت رویه ای همبستگی منفی معنادار نشان داد (048/0P=). نتایج حاصل از اجرای آزمون z فیشر نیز نشان داد تعارض کار خانواده در گروه اقماری رابطه منفی قوی تری با سرزندگی، عدالت توزیعی، تعهد همانندسازی و تعهد مبادله ای نسبت به گروه روزکار دارد (96/1Zt>±).

    کلیدواژگان: تعارض کار، خانواده، تعهد سازمانی، سرزندگی، عدالت سازمانی، کارکنان اقماری
  • علی نصراصفهانی، نرگس مهدیه نجف آبادی صفحات 116-124
    هدف این مطالعه، تحلیل تاثیر سرمایه روان شناختی بر رفتارهای شهروندی سازمانی و مولفه های آن، از طریق الگوسازی معادلات ساختاری بود. این مطالعه یک پژوهش توصیفی پیمایشی است. از 249 نفری اعضای هیات علمی دانشگاه اصفهان در سه دانشکده نمونه ای 98 نفری به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شد. نمونه مورد مطالعه به پرسشنامه های رفتار شهروندی سازمانی (نتمیر و همکاران، 1988) و سرمایه روان شناختی (لوتانز و همکاران، 2007) پاسخ دادند. نتایج تحلیل مسیر با نرم افزار Amos بیانگر آن بود که سرمایه روان شناختی تاثیری مستقیم و معنادار بر رفتارهای شهروندی سازمانی دارد (05/0 > P). همچنین سرمایه روان شناختی به طور غیرمستقیم با میانجیگری متغیر رفتارهای شهروندی سازمانی بر نوع دوستی، وجدان کاری و فضیلت مدنی تاثیر داشته است است (05/0 > P). اما تاثیر سرمایه روان شناختی بر بعد جوانمردی در الگو تایید نشد.
    کلیدواژگان: رفتار سازمانی، سرمایه روان شناختی، رفتار شهروندی سازمانی، نوع دوستی، جوانمردی، وجدان کاری، فضیلت مدنی
|
  • Zahra Emami, Hossein Molavi, Mehrdad Kalantary Pages 4-13

    The aim of study was to determine the effects of spiritual and moral intelligence on self-actualization and life satisfaction in the old aged persons in Isfahan based on structural equations modeling. The research method was correlation. The statistical population included all 128581 old aged people in Isfahan city in the year (2011) that were at least 60 years old. From this population 100 persons (44 females and 56 males) were randomly selected via multi- stage cluster sampling from 8 areas of Isfahan city. To collect the data، the following questionnaires were used: Self- Actualization (Maslo، 1977)، Life Satisfaction Index (LSI، Neugarten & Havighurst، 1998)، Spiritual Intelligence (King، 2008)، and Moral Intelligence (Lennick & Kiel، 2005). Data analysis was done by applying SPSS-19 software. The alpha coefficients and also were satisfactory. The results of path analysis showed that the effects of moral intelligence on self-actualization and life satisfaction، are significant (P<0. 01). But the effects of spiritual intelligence on the two variables were not significant.

    Keywords: spiritual intelligence, moral intelligence, self, actualization, life satisfaction, old aged
  • Roya Fallahian, Asghar Aghaei, Hamid Atashpoor, Azar Kazemi Pages 14-24
    The purpose of this study was to determine the effect of subjective well-being group training on mental health of students of Islamic Azad University Isfahan (Khorasgan) Branch. The method of this study was quasi-experimental with pre- and post-test، including one experimental and one control group. The statistical population of this study was students of the University in Fall of 2012 (1391s. c.)، from among them in which 40 subjects were selected by available sampling method and assigned randomly to the two groups-control and experimental- each one including 20 subjects. The Symptom Check List (SCL-90-R; Derogatis et al.، 1973) was used to gather the data. The experimental group received subjective well-being training in 10 sessions (in 5 weeks، 2 sessions per week، each session 90 minutes). The results of multivariable analysis of covariance showed that، except depression، there were significant differences in all other sub-scales of SCL-90-R (Somatization، Obsessive-Compulsive، Interpersonal Sensitivity، Anxiety، Hostility، Phobic Anxiety، Paranoid Ideation، Psychoticism، Global Severity Index، Positive Symptom Distress Index، Positive Symptom Total) between the two groups. means of the training group were higher than those of the control group (P<0. 01). These results suggest that training of subjective well-being can be beneficial for students'' mental health.
    Keywords: subjective well, being, mental health, Symptom Check List (SCL, 90, R)
  • Ali Koushazade, Abolfazl Azizabadi Pages 25-36
    The goal of this study was to investigate the effect of perceived organizational justice (POJ) on perceived turnover intention (PTI) with the mediating effect of perceived organizational identification (POI)، organizational support (POS)، and job satisfaction (PJS) in a public organization in east of Iran. The type of research was applicational & descriptive، and research method was correlational based on path analysis. From 870 employees of the organization، 270 persons selected by stratified random sampling based on Krejcie & Morgan (1970) sampling table. Measurment and collecting data instruments were: Perceived D istributional Justice (Kim، Moon، and Tikoo، 2004)، Procedural and Interactional Juctice (Tabarsa، Esmaeli Givi and Esmaeli Givi، 1389)، POI (Mael and Ashforth، 1992)، POS (Edwards، 2009)، PJS (Spector، 1985)، and PTI (Sager، Griffeth and Hom، 1998). Data analysis did by Pearson correlation and path analysis method by LISREL software. Findings revealed acceptable correlation between all of variables in this study، and all hypothesis in all analysed path included: positive effect of perceived organizational justice on perceived organizational identification، and perceived organizational justice on job satisfaction، perceived organizational justice on organizational support، organizational support on job satisfaction، perceived organizational identification on job satisfaction، and negative effect of organizational support on perceived turnover intention، perceived organizational identification on perceived turnover intention، and job satisfaction on perceived turnover intention، were confirmed (P<0. 05). It means POJ (in order of beta) can separatly predict turnover intention from mediating role of organizational support، job satisfaction and organizational identification.
    Keywords: organizational justice, Turnover intention, organizational identification, organizational support, job satisfaction
  • Pages 37-46
    The purpose of this research was to investigate the effect of the social capital components (trust، respect، ethical values، cooperation، responsibility، sense of security، social participation and communicative skills) on marital satisfaction of married students in Islamic Azad University of Isfahan Khorasgan. The research was descriptive correlation study. The statistical population consisted of all was 1150 married students، out of which a sample 288 persons were randomly selected according to Kerjesi & Morgan formula. For collecting the data، two questionnaires were administered، Enrich Standardized Questionnaire of Marital Satisfaction (1979) Enrich’s with 47 items and reliability between 0. 48 – 0. 90 according to Olson and Olson (1999) and between 0. 50- 0. 87 in according to with Mahdaviyan (1376); and a researcher- made Questionnaire of Social Capital consisted of 51 items and the reliability of 0. 75. To analyze the data، regression analysis was applied. The research findings showed that different social capital dimensions including mutual trus، respect، cooperation، ethical values، responsibility، sense of security، social participation and communicative skills have significant effect on marital satisfaction (P≤0. 0001).
    Keywords: marital satisfaction, social capital, trust, respect, responsibility, communicative skills, cooperation
  • Maryam Molaey, Ali Mehdad, Mohsen Golparvar Pages 47-55
    The main purpose of this research was to study the effect of spirituality component’s (spiritual craving، spiritual and mystical experience، spiritual connection، sense of community) in workplace، internal motivation and dimensions of work engagement (strength، devotion، attraction) on task performance. The type of study was descriptive and the method was correlational. statistical population included all employees of a healthcare center in the city of Isfahan، from whom 200 persons were selected via simple random sampling. The research instruments were spirituality in workplace (Kinjerski & Skrypnek، 2006)، internal motivation (Amabile، Hill، Hennessey & Tighe، 1994)، work engagement (Utrecht، Schaufeli & Bakker، 2002)، and task performance (Patterson، 1963) questionnaires. Data analysis with the use of simultaneous regression analysis showed that from among the four components of spirituality in workplace، internal motivation and work engagement، only internal motivation and strength (from the work engagement components) affect task performance (P≤0. 01)، a nd were able to explain 40. 8 percent of task performance variances. Therefore، based on the results it may be concluded that task performance in organizations could be increased by increasing internal motivation and work engagement.
    Keywords: spirituality in workplace, internal motivation, work engagement, task performance
  • Pages 56-68
    aim of the study was to investigate the relationship of organizational justice، organizational health، job engagement and innovative organizational climate with psychological empowerment and organizational citizenship behavior in industrial complex employees. The sample included 400 subjects who were selected randomly by stratified sampling procedure based on Krejie & Morgan sampling table. The Organizational Justice (Niehoff and Moorman، 1993)، Organizational Health (Tamiminejad، 1386)، Job Engagement (Salanova and Schaufeli، 2001)، Innovative Organizational Climate (Cigel and Kaumer، 1978)، Psychological Empowerment (Spreitzer، 1995) and Organizational Citizenship Behavior (Lee and Allen، 2002) Questionnaires were implemented as data source. Canonical correlation analysis was applied as statistical procedure. The results showed that the two sets of variables were significantly correlated in two dimensions (0. 84 and 0. 19، respectively). Job engagement had the strongest relationship with the first dimension (0. 99). Then were organization health (0. 77)، organization justice (0. 71) and innovative organizational climate (0. 51). In the second dimension، organization health (-0. 46)، innovative organizational climate (0. 30)، organization justice (-0. 24) and job engagement (0. 08) had the strongest relationships. The analysis outputs also showed that canonical variable had the strongest relationship with psychological empowerment (0. 98) then with organizational citizenship behavior (0. 78)، while the second canonical variable had the strongest correlation with organizational citizenship behavior (0. 63) and followed by psychological empowerment (-0. 20).
    Keywords: organizational justice, organizational health, job engagement, innovative organizational climate, psychological empowerment, organizational citizenship behavior
  • Javad Saberi, Mancoreh Bachrame Por, Amir Ghmarane, Achmad Yar Mochmadian Pages 69-77
    The goal of present study was to investigate the effectiveness of «group positive parenting program» on parental stress of mothers of children، aged six to twelve، with autism disorder in 2012 (1391 s. c.). This semi-experimental study was conducted as pre-test and post-test with control group. Statistical population included all methers of children with autism disorder in Isfahan. From among these mothers، 30 mothers were randomly selected and put into the experimental and control groups of 15 persons each. The parenting Stress index (PSI) questionnaire (Abidin، 1990) was the instrument of this study. Firstly، the pretest was conducted on the two groups. Then، the experimental group was exposed to an eight-session training of group positive parenting program based on Sanders pattern; these sessions were weekly held in group. At the end، the post-test was applied on. The results of Covariance analysis indicated that group positive parenting program has signification decreased parenting stress in the realm of parents (P<0. 05) and the realm of child (P<0. 05) and there is a significant difference between the experimental and control groups in terms of the parenting stress of the mothers of children with autism disorder (P<0. 05). the mean for stress in the experimental group was lower than the mean of the control group. Also، the mean of competences in the experimental group was higher than that of the control group. Thus، the effectiveness of group positive parenting program on decreasing the level of parental stress of mothers of children with autism disorder was confirmed.
    Keywords: group positive parenting program, parenting stress, autism disorder
  • Mahnaz Jadidi Feighan, Salar Faramarzi, Ahmad Abedi, Somayeh Jamali, Maryam Jadidi Feighan Pages 78-85
    The aim of the present research was to assess the effectiveness of early educational intervention on number sense of preschool children. The research method was semi-experimental with pretest-posttest، and control group. Research statistical population included male children with disabilities in mathematics in Isfahan city in the year 2010- 2011. The research sample included 30 male children who had a poor sense of number and were selected using multistage random cluster sampling and were assigned in the two groups of experimental and control randomly. The instruments used were Number Sense Test (Jordan، 2008) and Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (Razavi & Shahim، 1972). Experimental interventional (early t raining interventions based on direct instruction) was held on the experimental group in eight sessions، each session lasted sixty minutes once a week. After completing the training program، post-test take from both groups. Results of analysis of covariance showed that early educational intervention was effective in the improvement of sense of number of preschool children (P<0. 001)
    Keywords: sense of number, early training interventions, preschoolers
  • Maryam Esmaeili, Mahgol Tavakoli, Fatemeh Yaghobian, Leila Esmaeili, Saeideh Mahdavi Pages 86-95
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of social skills group training on strengths and behavioral difficulties in adolescents of veterans and martyrs families. The research design was quasi- experimental with control group. In order to perform، 26 veterans'' adolescents daughters) 13-16 years (were randomly selected from 26 high school girls in 5 sections of educational system in Isfahan city via random cluster sampling method and then were randomly assigned to experimental and control groups. Demographical، Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ)، were administered to them. The results were analyzed using multicovariate analysis by SPSS 16 software. The results showed that in post-test and follow- up (after 4 months)، respectively، the means scores of experimental group were significantly higher than control group in strengths (P≤0. 021) and (P≤0. 003)، but lower in behavioral difficulties in experimental group (P≤0. 001) and (P≤0. 004). These findings indicated that social skills group training is effective on increasing strengths and decreasing behavioral difficulties in daughters of veterans and martyrs’ families after Four months.
    Keywords: social skills group training, strengths, behavioral difficulties, adolescent daughters of veterans, martyrs Families
  • Sadegh Salajegheh, Noormohamad Bakhshani Pages 96-104
    The aim of this research was to investigate the effectiveness of combined group exposure therapy and coping with stress skills training on social anxiety rate of university students. The research was quasi -experimental comprising of two groups with pre–test and post-test. The statistical population included all university students in the academic year of 2011-2012 in Payamnoor University branch of rabor. From among voluntary students، 60 students were selected with administration of Social Phobia Questionnaire of (Cannor، 2000) and structured clinical interview for social anxiety، based on diagnostic criteria of Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (4th ed). Then، 20 students were randomly assigned to two groups (experimental and control groups). The assessment instruments included The Social Phobia Questionnaire of (Cannor، 2000) and Structured Clinical Interview for social anxiety (4th ed). The experimental group participated in ten، 2-hour sessions of group exposure therapy accompanied with coping with stress skills training; however، the control group received no intervention. At the end of intervention، the social phobia questionnaire was administered as post-test and two months later as the follow up، The results of analysis of covariance revealed a significant deference in social phobia scores of both groups (P≤0. 0001) and mean scores of social phobia was higher in control group than in the intervention group both at the post test and follow up stages. The results of this research emphasize on the effectiveness of combined group treatments (exposure therapy and control of stress) on the treatment of social anxiety disorder.
    Keywords: group exposure therapy, coping with stress skills training, social anxiety
  • Hamidreza Oreyzi, Shabnam Javanmard, Abolghasem Nouri Pages 105-115

    The aim of this research was to investigate the relation of work-family conflict (WFC) with organizational variables of organizational justice and organizational commitment in one hand and subjective wellbeing including vitality in the other hand، in expatriate and normal work schedules of Gas Transfer Operation District Two، and to compare these two groups. Statistical population were formal personnel of the company in 2010، from among them 150 people were selected Via classified random sampling from the two groups of expatriates and normal schedules'' personnel (n= 75 for each group). Participants completed Work-Family (Netmeyer et al.، 1996)، Vitality (Ryan & Frederick، 1997)، Organizational Justice (Niehoff & Moorman، 1993) and Organizational Commitment (Balfour & Wechsler، 1996) questionnaires. Findings indicated that negative relation of WFC with distributive justice (P=0. 001)، procedural justice (P=0. 008)، interactive justice (P=0. 002)، vitality (P=0. 018) and organizational commitment (P=0. 001) are significant. Findings in expatriate group indicated negative relation of WFC with distributive justice (P=0. 001)، interactive justice (P=0. 003)، vitality (P=0. 001) and organizational commitment (P=0. 001). While in normal schedule group، WFC showed significant negative relation only with procedural justice (P=0. 048). Results of Fisher Z test also indicated that WFC in expatriate group has stronger negative relation with vitality، distributive justice، identification and exchange commitments relative to normal schedule group. (Zt >±1. 96)

    Keywords: work, family conflict, organizational commitment, vitality, organizational justice, expatriate personnel
  • Pages 116-124
    The purpose of this study was to analyze the effect of psychological capital on organizational citizenship behavior through Amos software. This study is a descriptive-survey research from the population of 249 faculty members from three faculties of the University of Isfahan، a sample of 98 persons were selected by cluster random sampling. The sample answered the Organizatioan Citizenship Behavior (Netemeyer et al.، 1988) and Psychological Capital (Luthans et al.، 2007) Questionnaires. The results of path analysis via Amos software indicated that psychological capital have a، direct and significant effect on the organizational citizenship behavior (P<0. 01). Also psychological capital was effective indirectly with the mediation of organizational citizenship bihavior variable on altruism، concientiousness and civic virtue (P<0. 05). But، the effect of psychological capital on sportmanship in the model was not congiramid.
    Keywords: psychological capital, organizational citizenship behavior, conscientiousness, altruism, sportmanship, civic virtue