فهرست مطالب

دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی - پیاپی 64 (تابستان 1395)

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 64 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسینعلی مهرابی *، فهیمه محمودی، حسین مولوی صفحات 4-14
    این پژوهش با هدف پیش بینی گرایش به رفتارهای پرخطر با باورهای دینی، هیجان خواهی، استفاده از رسانه ها، آلودگی محیط و متغیرهای جمعیت شناختی در دانشجویان دختر اجرا شد. طرح پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری همه دانشجویان دختر دوره کارشناسی دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 941393 بودند. نمونه پژوهش 290 دانشجوی دختر بود که به شیوه تصادفی ساده از دانشکده های مختلف دانشگاه اصفهان انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس خطرپذیری جوانان ایرانی (زاده محمدی و احمدآبادی،1390)، پرسشنامه سنجش استفاده از رسانه های ارتباطی (الیاسی، 1393)، مقیاس هیجان طلبی زاکرمن، پرسشنامه باورهای دینی (کشاورز، مهرابی و سلطانی زاده، 1388)، پرسشنامه محقق ساخته سنجش آلودگی محیط و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی بود. نتایج حاصل از ضریب همبستگی پیرسون نشان داد باورهای دینی، هیجان خواهی، آلودگی محیط و سن آزمودنی ها رابطه معنادار با گرایش به رفتارهای پرخطر دارند (01/0P<). تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی هم نشان داد از بین متغیرهای مرتبه اول، خرده مقیاس عمل به مناسک دینی، خرده مقیاس عدم بازداری از مقیاس هیجان خواهی، آلودگی محیط، میزان استفاده از فضاهای اجتماعی مجازی و از بین عوامل مرتبه دوم، سن پدر و مادر در مجموع 9/54 درصد از گرایش به رفتارهای پرخطر را تبیین می کند (01/0P<).
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، باورهای دینی، هیجان خواهی، رسانه ها، آلودگی محیط و دانشجویان دختر
  • علی علی مهداد *، محسن گلپرور صفحات 15-25
    این پژوهش با هدف بررسی نقش تعدیل باورهای مذهبی در رابطه استرس شغلی و سلامت عمومی پرستاران، در دو بیمارستان اصلی شهر نجف آباد در بهار سال 1392به انجام رسید. روش پژوهش توصیفی و نوع آن همبستگی است. جامعه آماری 270نفر از کارکنان پرستاری این سازمان ها بود که از بین آنها، 182 نفر به صورت تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های دینداری مسلمانان سراج زاده (1377)، استرس شغلی موسسه سلامت و ایمنی (1990) و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ و هیلر (GHQ، 1979) بود. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی تعدیلی مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین مولفه های استرس شغلی با سلامت روانی (علایم جسمانی، اضطراب و علایم افسردگی) و باورهای مذهبی (عاطفی) رابطه معنادار وجود دارد (05/0P≤). همچنین بین باورهای مذهبی (اعتقادی) با علایم اضطراب از مولفه های سلامت عمومی همبستگی معنادار وجود دارد (05/0P≤). نتایج رگرسیون سلسه مراتبی تعدیلی نشان داد، که باورهای مذهبی اعتقادی نقش تعدیلی در رابطه میان تقاضا و حمایت همکاران از مولفه های استرس شغلی و بعد علایم نارسایی عملکرد اجتماعی از ابعاد سلامت عمومی ایفا می کند. بر این اساس می توان چنین نتیجه گیری کرد که از طریق تقویت باورهای مذهبی می توان سلامت عمومی پرستاران را افزایش و ادراک استرس آنان را کاهش داد.
    کلیدواژگان: باورهای مذهبی، استرس شغلی، سلامت عمومی، پرستاران
  • الهام محمدی *، فرناز کشاورزی ارشدی، ولی الله فرزاد، مهدیه صالحی صفحات 26-35
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رضایت زناشویی زنان افسرده شهر اصفهان بود. پژوهش نیمه تجربی، با طرح پیش آزمون پس آزمون و پیگیری است. جامعه آماری این پژوهش همه زنان افسرده با نارضایتی زناشویی مراجعه کننده به مراکز روان شناختی بودند که 40 نفر از آنها با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفری آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه ها در ابتدا و انتهای پژوهش از نظر میزان رضایت زناشویی ارزیابی شدند. بدین منظور قبل و بعد از مداخله (10 جلسه دوساعته)، همچنین بعد از یک دوره سه ماهه پیگیری، به پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (اولسون، 1987) و در یک مرحله پرسشنامه افسردگی (بک، 1979) پاسخ دادند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان دهنده افزایش رضایت زناشویی کلی در مرحله پس آزمون و پیگیری بوده است (002/0P<). یافته های این پژوهش نشان می دهد که اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش رضایت زناشویی کلی زنان افسرده است.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، رضایت زناشویی، زنان افسرده
  • سعید اکبری زردخانه *، سعید زندی صفحات 36-44
    هدف از این پژوهش بررسی نقش پیش بینی کنندگی خودکارآمدی و حمایت اجتماعی در پذیرش اعتیاد دانشجویان بود. این مطالعه از نظر هدف جزو مطالعات بنیادی و از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع مطالعات توصیفی پس رویدادی بود. تعداد 296 دانشجو (153 دختر و 147 پسر) از بین دانشجویان دانشگاه تهران و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و از آنها خواسته شد، پرسشنامه های حمایت اجتماعی (زیمت، داهلم، زیمت و فارلی، 1988)، خودکارآمدی (شوآتزر و جورازلم، 1995) و پذیرش اعتیاد (وید، باچر، بن پورات و مک کنا، 1992) را تکمیل کنند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد خودکارآمدی و حمایت اجتماعی کلی چهار درصد از واریانس پذیرش اعتیاد را تبیین می کنند (003/0=P). در ضمن از مولفه های حمایت اجتماعی، حمایت از جانب خانواده 6 درصد از واریانس پذیرش اعتیاد را تبیین می کند (006/0=P)؛ در صورتی که دیگر مولفه های حمایت اجتماعی دوستان و افراد مهم در این پیش بینی نقش معناداری را نشان ندادند؛ بنابراین، به نظر می رسد که در پیشگیری از اعتیاد، تمرکز بیشتر بر رویکردهای خانواده محور و فردمدار در مقایسه با رویکرد های اجتماعی موثرتر باشد.
    کلیدواژگان: پذیرش اعتیاد، حمایت اجتماعی، خودکارآمدی، دانشجویان
  • فرزانه دباشی *، ابوالقاسم نوری، حمیدرضا عریضی، سید میثم دیباجی صفحات 45-54
    هدف از این پژوهش پیش بینی تمایل به ترک شغل کارکنان براساس عوامل فردی، شغلی و سازمانی در کارکنان سازمان بیمه تامین اجتماعی است. طرح پژوهش رابطه ای است. جامعه آماری همه کارکنان پنج شعبه اصلی سازمان بیمه تامین اجتماعی شهر اصفهان در سال 1391 بود. بر اساس جدول تعیین حداکثر حجم نمونه مورگان، 147 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های هوش هیجانی (وونگ و لاو، 2002)، تعارض کار خانواده (نت مایر، بولز و مک ماریان، 1996)، رضایت شغلی (جاج و بنو، 2000)، اشتیاق شغلی (شوفلی و بکر، 2003)، حمایت سازمانی ادراک شده (روهادز و آیزنبرگر، 2002) و تمایل به ترک شغل (اورایلی، چتمن و کالدول، 1991) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون گام به گام تحلیل شدند. یافته های گام آخر تحلیل رگرسیون نشان داد که رضایت شغلی، اشتیاق شغلی، حمایت سازمانی ادراک شده و تعارض کار خانواده، در مجموع قادر به پیش بینی 50 درصد از تمایل به ترک شغل کارکنان هستند (01/0P<).
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، اشتیاق شغلی، تعارض کار، خانواده، حمایت سازمانی ادراک شده، تمایل به ترک شغل، کارکنان
  • صادق نصری *، مهناز چراغی صفحات 55-61
    هدف این پژوهش، بررسی مقایسه ای سبک های مقابله ای و بهزیستی روان شناختی در مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس و افراد سالم بوده است. روش پژوهش علی مقایسه ای و جامعه آماری شامل مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس تحت درمان و عضو انجمن مولتیپل اسکلروزیس تهران، و افراد سالم در شهر تهران در سال 1394 بودند. 69 نفر بیمار و 69 نفر فرد سالم به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. متغیرهای پژوهش توسط پرسشنامه های بهزیستی روان شناختی (ریف، 1989) و سبک های مقابله ای (اندلر و پارکر، 1990)، مورد سنجش قرار گرفتند. با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیری (مانوا)، فرضیه ها مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج نشان داد که دو گروه در متغیرهای پذیرش خود، تسلط بر محیط، زندگی هدفمند و رشد فردی از مولفه های بهزیستی، تفاوت های معناداری دارند (05/0>P) و میانگین گروه بیماران مولتیپل اسکلروزیس پایین تر از افراد سالم بود. همچنین گروه بیمار به طور معناداری از شیوه مقابله ای اجتنابی، بیشتر استفاده می کردند (05/0>P). در سایر متغیرهای وابسته بین دو گروه، تفاوت معناداری مشاهده نشد. توجه به بهزیستی روان شناختی و استفاده از سبک های مقابله ای موثر در مبتلایان به مولتیپل اسکلروزیس امری ضروری است. لذا نتایج پژوهش این می تواند به شناخت بیشتر و مداخله برای ترویج سلامت روانی پس از شروع مولتیپل اسکلروزیس کمک کند.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، سبک های مقابله ای، مولتیپل اسکلروزیس
  • منصور حقیقتیان *، رضا اسماعیلی، زیبا قاسم زاده ابلی صفحات 62-69
    پژوهش با هدف تعیین عوامل موثر بر بصری شدن هویت زنان اردبیل انجام شد. روش پژوهش همبستگی و جامعه آماری پژوهش زنان جوان شهر اردبیل بود که براساس معادله کوکران 384 نفر به روش تصادفی نظام مند انتخاب شدند و با روش پیمایش و ابزار پرسشنامه، داده های پژوهش گردآوری و با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل گردید. براساس نتایج پژوهش تاثیر 4 متغیر؛ تصور از خود، تعلق به هویت جهانی، ارزش های اجتماعی و ترویج مدگرایی بر هویت بصری زنان معنی دار بود. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که در بین این 4 متغیر، تصور از خود با ضریب رگرسیونی 456/0 دارای بالاترین ضریب رگرسیونی و متغیر ترویج مد و مدگرایی با ضریب 082/0 دارای ضعیف ترین ضریب رگرسیونی بر روی متغیر هویت بصری زنان شهر اردبیل بود.همچنین ضریب همبستگی چندگانه برابر 731/0=R و ضریب تعیین برابر 535/0=2R و ضریب تبیین خالص برابر 531/0= به دست آمده است، یعنی مجموع این متغیرها به میزان 53 درصد میزان هویت بصری زنان مورد مطالعه را تبیین می کنند و 57 درصد از واریانس هویت بصری آنها را متغیرهایی خارج از موضوع این پژوهش تبیین کرد (05/0P<).
    کلیدواژگان: هویت بصری، سرمایه ارزشی، تصور از خود، هویت جهانی، مدگرایی، ارزش های اجتماعی
  • نیره پریشانی *، سهراب عبدی زرین صفحات 70-79
    هدف پژوهش بررسی نقش خودکارآمدی، هوش هیجانی، و سبک های فرزندپروری والدین در پیش بینی انگیزش پیشرفت تحصیلی دختران دبیرستانی بود. پژوهش از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری کلیه دانش آموزان مقطع دبیرستان شهر اصفهان بود. نمونه مورد مطالعه 200 دانش آموز دختر مقطع دبیرستان بود که به روش تصادفی خوشه ایچند مرحله ای از بین دو دبیرستان ناحیه 4 و 5 آموزش و پرورش شهر اصفهان انتخاب شدند و پرسشنامه های خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران (1982)، هوش هیجانی پترایدز و فارنهام (2002)، و انگیزش پیشرفت تحصیلی والراند و بیسونت (1992) توسط دانش آموزان و پرسشنامه های سبک های فرزندپروری باومریند (1988) توسط مادران تکمیل شد. در تحلیل داده ها از آزمون همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد، از بین عوامل خانوادگی و فردی، به ترتیب سبک مقتدرانه، خودکارآمدی و هوش هیجانی پیش بینی کننده های معناداری (01/0P<) برای انگیزش پیشرفت تحصیلی دختران می باشند. این در حالی بود که سبک های سهلگیرانه و مستبدانه نقش پیش بینی کنندگی معناداری در انگیزش پیشرفت تحصیلی نداشتند. یافته های پژوهش در کل بیانگر آن است که سبک های فرزندپروری، خودکارآمدی و هوش هیجانی می توانند بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان تاثیرگذار باشند.
    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت تحصیلی، سبک های فرزندپروری، خودکارآمدی، هوش هیجانی، دانش آموزان دختر دبیرستانی
  • سمیه پورمیدانی *، مهرداد دشتی، زهرا حبیبی صفحات 80-87
    هدف از انجام پژوهش، پیش بینی سبک های حل تعارض دانشجویان متاهل با استفاده از مولفه های فردگرایی جمع گرایی در دانشگاه پیام نور واحد اصفهان است. روش پژوهش رابطه ای از نوع پیش بینی است. جامعه آماری همه دانشجویان متاهل دانشگاه پیام نور واحد اصفهان در سال تحصیلی 931392 بودند. نمونه انتخاب شده 150 نفر بود که به روش تصادفی در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های سبک های حل تعارض (رحیم، 1983) و فردگرایی / جمع گرایی (تریاندیس و همکاران، 1988) پاسخ دادند. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل رگرسیون همزمان و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که جمع گرایی افقی سبک یکپارچگی را پیش بینی می کند (01/0P<). همچنین فردگرایی افقی و عمودی سبک مسلط (01/0P<) و فردگرایی افقی و جمع گرایی عمودی سبک اجتنابی (05/0P<) را پیش بینی می کنند.
    کلیدواژگان: سبک های حل تعارض، فردگرایی، جمع گرایی، دانشجویان متاهل
  • کاظم برزگر بفرویی *، زهرا گنجی صفحات 88-97
    هدف پژوهش پیش بینی سلامت روان بر اساس باورهای غیرمنطقی معلمان مدارس استثنایی و عادی مقطع ابتدایی شهرستان یزد است. روش پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه مورد مطالعه همه معلمان مقطع ابتدایی مدارس استثنایی و عادی شهرستان یزد در سال تحصیلی 1392 بود. نمونه پژوهش60 نفر از معلمان مدارس استثنایی و 60 نفر از معلمان مدارس عادی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری به ترتیب سرشماری و در دسترس تعیین شدند. برای جمع آوری داده ها از دو ابزار پرسشنامه باورهای غیرمنطقی (جونز، 1969) و پرسشنامه سلامت روان (گلدبرگ، 1979) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی با میانگین و انحراف معیار و آمار استنباطی با آزمون آماری رگرسیون چندمتغیره انجام گرفت. نتایج تحلیل داده ها، اهداف پژوهش را تایید کردند. نتایج تحلیل رگرسیون نشان می دهد که باورهای غیرمنطقی (تایید و حمایت از جانب دیگران، تمایل به سرزنش و اجتناب از مشکلات) توان پیش بینی سلامت روان معلمان مدارس عادی و کمال گرایی توان پیش بینی سلامت روان معلمان استثنایی را دارد (001/0P<). با توجه به نتایج حاصل می توان پیش بینی کرد که با تغییر باورهای غیرمنطقی معلمان مدارس استثنایی می توان به تغییر رفتار، سازگاری اجتماعی و سلامت روانی بهتر آنها کمک کرد.
    کلیدواژگان: سلامت روان، باورهای غیرمنطقی، معلمان، مدارس استثنایی، مدارس عادی
  • محمد سعید احمدی * صفحات 98-107
    این پژوهش با هدف پیش بینی استرس و فرسودگی شغلی براساس ویژگی های شخصیتی پرستاران انجام شد. روش مطالعه، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری همه پرستاران مشغول به کار در بیمارستان های شهر تهران در سال 1393 بودند. نمونه مورد نظر 300 پرستار است که به روش تصادفی انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه فرسودگی شغلی (مسلش، 1986)، نسخه کوتاه پرسشنامه ویژگی های پنج عاملی شخصیتی نئو (مک کرا و کاستا، 1992) و پرسشنامه استرس شغلی (موسسه سلامت و ایمنی انگلستان، 1990) است. یافته ها نشان داد که ویژگی های شخصیتی روان رنجوری، توافق پذیری، باوجدان بودن، برونگرایی و انعطاف پذیری پیش بینی کننده استرس شغلی و فرسودگی شغلی در پرستاران است (001/0P≤). بنابراین می توان گفت ویژگی های شخصیتی نقش مهمی در مقابله با استرس شغلی و فرسودگی شغلی پرستاران دارد.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، پرستاران
  • داریوش خواجوی *، نسرین شهبازی صفحات 108-116
    هدف این پژوهش توصیفی، بررسی رابطه منابع حمایت اجتماعی و میزان فعالیت بدنی دانشجویان دختر بود. جامعه آماری 4029 دانشجوی دختر دانشگاه اراک در سال تحصیلی 1392 بودند که از بین آنها 380 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی، پرسشنامه کوتاه فعالیت بدنی بین المللی و مقیاس حمایت اجتماعی چندبعدی استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS-16 تجزیه و تحلیل گردید. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بین دو منبع حمایت اجتماعی (دوستان و دیگران) با فعالیت بدنی رابطه مثبت معنی داری وجود دارد که رابطه حمایت دوستان نسبت به حمایت دیگران با فعالیت بدنی، قوی تر بود (01/0P≤، 123/0 =r). براساس نتایج، حمایت اجتماعی دوستان فقط پیش بینی کننده فعالیت بدنی دانشجویان دختر بود (05/0P≤) و بیش از 12درصد فعالیت بدنی دانشجویان دختر را تبیین کرد.
    کلیدواژگان: منابع حمایت اجتماعی، فعالیت بدنی، دانشجویان دختر
|
  • Hossein Ali Mehrabi *, Fahimeh Mahmoodi, Dr Hossein Molavi Pages 4-14
    The purpose of this study was to predict the tendency of high risk behaviors based on religious beliefs, emotion seeking, environmental polution and media in female university students. The population included all female students at the University of Isfahan. Thus, in a correlational research design, 290 students were randomly selected and were assessed by Iranian Adolescents Risk Taking Scale (IADS), the Questionnaire for Measurement Rate of Use of Media (elyasi, 1393), Emotion Seeking Scale (Zukerman), Questionnaire of Religious Beliefs (Keshavarz & et al., 1389), a researcher-made scale for environmental pollution, and the Demographic Questionnaire. Results of Pearson correlation showed that religious beliefs, emotion seeking, squalor milieu, age of testees had significant relationship with high risk behaviors. In addition results of hierarchical regression showed that from among first rank variables, doing the religious rituals, uninhibition, squalor milieu, the use of virtual and social network; and from among second rank variables parents age can predict 54.9% of tendency to high risk behaviors in female students (P
    Keywords: high risk behaviors, religious beliefs, emotion seeking, media, female university students
  • Ali Alimehdad*, Mohsen Golparvar Pages 15-25
    The main purpose of this research was to study the moderating effect of the religious beliefs on the relationship between job stress and mental health among nurses in two main hospitals of Nadjafabad. The research method was descriptive correlational and the population of the research included all nurses working in these two hospitals. The sample comprised 182 subjects who were selected via stratified random selection. In this research a set of questionnaires were used namely, Muslim Religious Beliefs (Serajzade, 1998), Health and Safety Executive Job Stress (HSE, 1990) and Mental Health (GHQ, 1979). Results were analyzed by Pearson’s correlation coefficient and Hierarchical Moderated Regression Analysis. The results showed that there was a positive significant relationship (P≤0.05) between the dimensions of job stress and mental health (somatic, anxiety and depression symptoms) and also religious beliefs (emotional). Moreover, there was a significant relationship between religious beliefs and anxiety symptoms (P≤0.05). Furthermore, results of hierarchical moderated regression analysis showed that religious beliefs were able to moderate the relationship between demand, co-worker’s support, and social performance deficiency symptoms of mental health.
    Keywords: religious beliefs, Job stress, mental health, nurses
  • Elham Mohamadi*, Farnaz Keshavarzi, Valiolah Farzad, Mahdiye Salehi Pages 26-35
    The purpose of this research was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on marital satisfaction among depressive women in Isfahan. The research used a quasi- experimental method with a pretest-posttest design and a three-month follow up. For this purpose, 40 subjects were selected via purposive sampling from the women who referred to psychological clinics. They were randomly divided into two groups of experimental and control. Both groups completed ENRICH Marital Satisfaction Scale (Olson, 1987) for marital satisfaction and Beck Depression Inventory (Beck, 1979) for depression before and after the training (10 sessions, 2 hours each) and also 3 months later. Results of covariance analysis showed a significant increase in overall marital satisfaction at the post test and follow up stage (P
    Keywords: acceptance, commitment therapy, marital satisfaction, depressed women
  • Saeed Akbari Zardkhaneh *, Saeid Zandi Pages 36-44
    The purpose of the study was to investigate the predicting role of self-efficacy and social support in addiction admission among university students. In terms of purpose, this study was a basic research; and in terms of data collection, it was an ex post facto descriptive research. Using multistage cluster sampling method, 296 (153 female and 147 male) students were selected from University of Tehran and they were asked to complete Perceived Multidimensional Social Support (Zimet et al., 1980), Self-Efficacy Scale (Schwarzer & Jerusalem, 1995), and Addiction Admission Scale (Weed et al., 1992). Results of stepwise regression analysis showed that total social support and self-efficacy can equally explain four percent of variance in addiction admission (p=0/003). In addition, among social support subscales, family support can explain six percent of variance in addiction admission (p=0/006). However, friend and significant others components did not have a significant role in the prediction. Therefore, focusing on family-oriented and individual-based approaches in addiction prevention may be more advantageous as compared to community-based approaches.
    Keywords: addiction admission, social support, self, efficacy, university students
  • Farzaneh Dabbashi *, Aboulghasem Nouri, Hamidreza Oreyzi, Saied Meysam Dibaji Pages 45-54
    The aim of this study was to predict employee's turnover intention based on individual, occupational and organizational factors in Isfahan Social Security Organization. It was correlational study and the population comprised all employees of the five main branches in Isfahan Social Security Organization in 2012. The sample was selected using stratified random sampling based on Morgan sample size table. The subjects, then, completed Emotional Intelligence (Wong & law, 2000), Work-Family Conflict (Netemyre, Boles & Mucmurrian, 1996), Job Satisfaction (Judge & Bono), Work Engagement (Schaufeli & Bakker, 2003), Perceived Organizational Support (Rhoades & Eisenberger, 2002), and Turnover Intention (O’Reilly, Chatman & Caldwell, 1991) Questionnaires. The data analysis was performed through applying Pearson correlational coefficient and stepwise regression analysis. The results of regression analysis showed that the work engagement, perceived organizational support and work-family conflict can justify 50 percent of variance of employee's turnover intention (p
    Keywords: job satisfaction, work engagement, work, family conflict, perceived organizational support, turnover intention
  • Sadegh Nasri *, Mahnaz Cheraghi Pages 55-61
    The present study aimed to comparatively assess the coping styles and psychological well-being among patients with multiple sclerosis and normal people. The research method was carried out using a causal-comparative study. The population consisted of all treated multiple sclerosis patients membered in Tehran Multiple Sclerosis Society and healthy people of Tehran in 2015. In so doing, 69 people from each group, as the samples, were selected by simple random sampling. The research variables were evaluated using Psychological Well-Being (Ryff, 1989) and Stress-Coping Styles (Endler and Parke, 1990) questionnaires. The data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA). The results showed a significant difference in self-acceptance, environmental mastery, purpose in life, and personal growth of the well-being variables in both investigated groups (P
    Keywords: psychological well, being, coping styles, multiple sclerosis
  • Mansour Haghighatian *, Reza Esmaeili, Ziba Ghasemzadeh Abali Pages 62-69
    The objective of this study was to determine the factors relevant to visualization of the women's identity in Ardabil. The research methodology was correlational and the population involved the young women in the city of Ardabil. According to Cochran's formula, 384 subjects were selected based on the systematic random selection method and the questionnaire was used as the tool for data collection. The data was analyzed through the Pearson correlation coefficient and the multivariate regression. Based on the results, the effects of the four variables of self-image, belonging to the universal identity, social values and promotion of fashion were significant on the women's visual identity. The results of multivariate regression indicated that from among the four variables above, the variable of self-image with the regression coefficient 0.456 had the highest regression coefficient and the variable of fashion promotion and fashionism with the coefficient 0.082 had the weakest regression coefficient on the visual identity of women in Ardabil. The multiple correlation coefficient equaled R–0.731, and the coefficient of determination equaled R2=0.535, and the net determination coefficient equaled gte msEquation 12]>R2 !msEquation]--> =0.531 indicating that the sum of these variables determined the visual identity of the women under study to 53 per cent. Finally, 57 per cent of the variance of their visual identity could be explained by the variables irrelevant to the topic of this study.
    Keywords: visual identity, investment value, self, image, universal identity, fashionism, social values
  • Nayere Parishany *, Sohrab Abdi Zarrin Pages 70-79
    The purpose of the study was to explore the role of self-efficacy, emotional intelligence and parenting styles in predicting academic achievement motivation of high school female students.The research was descriptive and correlational. The population consisted of all high school girls in Isfahan.The sample under scrutiny was 200 female high school students, chosen randomly using a cluster-multiphasic method from among 2 high schools in educational districts 4 and 5 in Isfahan. The questionnaires for self-efficacy (sherer et al, 1982), emotional intelligence (Petrides & Furnham, 2002) and academic development motivation (Vallerand & Bissonnette, 1992) were completed by the students and parenting styles (Baumrind, 1988) questionnaire was completed by their mothers. A stepwise regression analysis and a correlation test were employed in data analysis. The results showed that from individual and family factors the authoritative style, self-efficacy and emotional intelligence were significant predictores of academic development motivation (ρ
    Keywords: academic achievement motivation, parenting styles, self, efficacy, emotional intelligence, high school female students
  • Somayeh Pourmeidani *, Mehrdad Dashti, Zahra Habibi Pages 80-87
    This research was conducted to predict conflict resolution styles with individualism-collectivism among married students of Isfahan Payam Nour University. The method of was predictive and correlational. The population consisted of married students of Isfahan Payam Nour University in 2013-2014. From the population, 150 students were sampled randomly based on Morgan table. The participants completed Conflict Resolution Styles Questionnaire (Rahim, 1983) and Individualism -Collectivism Questionnaire (Triandis & etc, 1988). The data were analyzed by regression coefficient and Pearson correlation. The results showed that horizontal collectivism style can predict integration style (P
    Keywords: conflict resolution techniques, individualism, collectivism, married university students
  • Kazem Barzegar*, Zahra Ganji Pages 88-97
    This study aimed at predicting mental health based on irrational beliefs of regular and special primary school teachers of Yard, Iran. A correlational method was used and the population comprised all teachers of ordinary and special primary school of Yard in 2013. The sample consisted of 60 teachers of exceptional schools and 60 teachers of ordinary schools who were censured orderly and were determined available by sampling method. For data collection, the questionnaires of irrational believes of (Jones, 1969) and (Goldberg, 1979) mental health were used. The statistical instrument was multivariable regression. Results confirmed the research hypotheses. It was shown that there was a significant difference between irrational beliefs and mental health of ordinary and special primary school teachers. Regression analysis showed that irrational beliefs, demand for others’ approval, tendency to blame, avoiding possible problems in ordinary school teachers, and perfectionism have the potential for predicting special school teachers’ mental health. Mean scores of special school teachers was higher than ordinary school teachers (P
    Keywords: mental health, irrational beliefs, teachers, special schools, regular schools
  • Mohamadsaeed Ahmadi* Pages 98-107
    The purpose of this research was to determine the role of personality characteristics in predicting job stress and burnout in nurses. The research method was correlational - descriptive. The population of the study consisted of all nurses working at hospitals in Tehran. The sample comprised 300 nurses selected randomly. The instruments were Maslach Burnout Inventory (1986), the Short Form Costa and McCrae Neo-Personality Inventory (1992) and Job Stress Questionnaire developed by the Institute for Health and Safety Execution (1990). The findings indicated that neuroticism, extraversion, openness to experience, agreeableness and conscientiousness can predict nurses’ job stress and burnout (P
    Keywords: personality characteristics, job stress, burnout, nurses
  • Daryoush Khajavi *, Nasrin Shahbazi Pages 108-116
    The purpose of this descriptive research was to examine the relationship between sources of social support and physical activity (PA) level among female college students. The population was 4029 female students at Arak University in 2013 from which 380 subjects were selected randomly. The data was collected using the following questioners: Demographic Characteristics, International Physical Activity– Short Form, and Multidimentional Social Support Scale. Results on regression analysis revealed while there was a significant positive relationship between two sources of social support (friends and others) with PA, the relationship between friend's social support and PA was greater (r=0.123, P≤0.05). According to the research findings, friend's social support was the only predictor of PA among female college students (P≤0.05) and justified 12% of variance in PA.
    Keywords: Social support sources, physical activity, female students