فهرست مطالب

فصلنامه دانش و پژوهش در روانشناسی کاربردی
پیاپی 74 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/11/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا کریمی، کیومرث بشلیده *، سید اسماعیل هاشمی صفحات 1-12
    هدف پژوهش، بررسی تاثیر رهبری اصیل بر سلامت روانی با نقش میانجی گرانه حیطه های زندگی کاری و خوداثربخشی مقابله شغلی است. جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان یک شرکت دولتی تابعه وزارت نیرو در استان خوزستان است که 325 نفر از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه رهبری اصیل (ALI) (والومبا و همکاران، 2008) ، حیطه های زندگی کاری (لایتر و مسلش، 2004) ، خوداثربخشی مقابله شغلی (پیزانتی و همکارن، 2008) و سلامت عمومی (گلدبرگ و ویلیامز، 1998) هستند. ارزیابی الگوی پیشنهادی از طریق الگویابی معادلات ساختاری (SEM) از نوع تحلیل مسیر انجام گرفت. برای آزمون اثرهای واسطه ای در الگوی پیشنهادی از روش بوت استراپ استفاده گردید. الگوی فرضی پژوهش از برازش نسبتا خوبی با داده ها برخوردار است. یافته ها نشان داد که رهبری اصیل بر حیطه های زندگی کاری تاثیر مستقیم معنادار (001/0>P) ، حیطه های زندگی کاری بر خوداثربخشی مقابله شغلی و سلامت روانی تاثیر مستقیم معنادار (001/0>P) و خوداثربخشی مقابله شغلی بر سلامت روانی تاثیر مستقیم معنادار داشت (001/0>P).
    کلیدواژگان: رهبری اصیل، حیطه های زندگی کاری، خوداثربخشی مقابله شغلی و سلامت روانی
  • امین برازنده، حسین سماواتیان ، محمدرضا عابدی صفحات 13-26
    هدف
    از این پژوهش شناسایی شاخص های تاثیرگذار بر کیفیت زندگی کاری کارکنان به منظور دستیابی به الگویی بومی در این زمینه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه کارکنان بخش
    تولید کارخانه تولیدی و صنعتی نهان گل بروجن در بر می گرفتند که از میان آن ها 15نفر بر اساس اصل شیوه نمونه گیری هدفمند در پژوهش های کیفی در نمونه مورد مطالعه شرکت یافتند. ابزارهای گردآوری داده ها در این پژوهش بر اساس اصول پژوهش های کیفی شامل مصاحبه و مشاهده بود. داده های به دست آمده بر اساس روش کولایزی در پژوهش پدیدارشناسی تحلیل شد. نتایج به دست آمده نشان داد که کیفیت زندگی کاری درمجموع شامل 16 مضمون که عبارت اند از مشوق ها، حقوق و مزایا، جو آموزشی اثربخش، شهرت سازمان، استقلال عمل، مشارکت، روابط همدلانه، عوامل شغلی، پیشگیری از حوادث، امنیت شغلی، عوامل برون سازمانی، عدالت ادراک شده، معناداری، معنویت و مسئولیت اجتماعی سازمان همراه با 30 زیرمضمون مربوط به آن ها است. کشف مضمون ها و زیرمضمون های
    جدید و تناسب آن ها با فرهنگ بومی ازجمله نوآوری ها در این پژوهش است.
    کلیدواژگان: شاخص های تاثیرگذار، کیفیت زندگی کاری، پدیدارشناسی، کارکنان تولید، بروجن
  • جواد راستی، غلام رضا منشئی *، پروین اسلامی صفحات 27-35
    هدف این پژوهش ساخت و روایی سازی نرم افزار درمان مواجهه ای هراس از پرواز با فناوری واقعیت مجازی و اجرای مقدماتی بود. روش پژوهش از نوع روایی سنجی بود. جامعه آماری پژوهش در مرحله بررسی روایی محتوایی نرم افزار، کلیه روانشناسان متخصص درزمینه درمان فوبیا و متخصصان کامپیوتر و رسانه بودند که 9 نفر آن ها به عنوان نمونه پژوهش به صورت هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در مرحله اجرای مقدماتی، کلیه افراد مبتلا به هراس از پرواز بودند که 10 نفر آن ها به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. ابزار پژوهش شامل دوربین فیلم برداری 360 درجه، نمایشگر واقعیت مجازی و پرسشنامه ترس از پرواز بود. به منظور سنجش روایی محتوایی، داده های حاصل از فرم پاسخگویی متخصصان تحلیل شد و ضریب توافق کاپا 78/0 به دست آمد که مناسب بود. نتایج تحلیل کوواریانس در مرحله اجرای مقدماتی نشان داد که نرم افزار فوق بر کاهش هراس از پرواز تاثیر معنادار داشته است (P < 0. 05).
    کلیدواژگان: هراس از پرواز، واقعیت مجازی، درمان مواجهه ای، روایی سنجی
  • اعظم پیرایش، اکرم اکبریان * صفحات 36-43
    این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ادراک از رهبری اخلاقی بر رفتارهای انحرافی سازمانی به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق را کلیه کارکنان دانشگاه آزاد واحد اصفهان (خوراسگان) به تعداد 320 نفر تشکیل دادند. روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده بود. ابزار تحقیق پرسشنامه استاندارد رهبری اخلاقی (کالشون و همکاران، 2011) و پرسشنامه استاندارد رفتارهای انحرافی (بنت و رابینسون، 2008) بود. تجزیه وتحلیل داده ها با تحلیل رگرسیون چندگانه انجام شده است. نتایج نشان داد ادراک از رهبری اخلاقی بر رفتارهای انحرافی با (290/0-=r، 01/0≥p) و ضریب مسیر و معناداری به ترتیب 80/0-، 7. 98- تاثیر دارد. نتایج نشان داد ضریب بتا به ازای یک واحد افزایش در بعد (وجدان کاری) ، رفتارهای انحرافی را 393/0 واحد کاهش می دهد بنابراین فرضیه تاثیر وجدان کاری بر رفتارهای انحرافی تایید و فرضیه های تاثیر ابعاد جهت گیری مردمی، تسهیم دانش، ثبات، وضوح نقش، هدایت اخلاقی، انصاف از رهبری اخلاقی بر رفتارهای انحرافی تایید نمی شود.
    کلیدواژگان: رهبری اخلاقی، رفتارهای انحرافی سازمانی، وجدان کاری، کارکنان دانشگاه
  • نازیلا رضایی، احمد سهرابی* ، محمدرضا ذوقی پایدار صفحات 44-55
    این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر تکانش پذیری، حساسیت بین فردی و خودزنی در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی با سابقه خودزنی انجام شده است. این پژوهش در چارچوب طرح تک آزمودنی با یک خط پایه، با شروع همزمان، طی 9 جلسه به مدت یک ساعت بر روی پنج بیمار و یک دوره پیگیری سه ماهه صورت گرفت. جامعه آماری در این پژوهش، بیماران مبتلا به اختلال شخصیت مرزی بودند که از میان آن ها 5 نفر با تشخیص اختلال شخصیت مرزی و با توجه به داوطلب بودن و تطبیق با معیارهای پژوهش به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند که بر اساس تشخیص روان پزشک دارای این اختلال تشخیص داده شده بودند. داده ها از طریق پرسشنامه هوش هیجانی (بار-ان،1980) و خرده مقیاس های تکانش پذیری و حساسیت بین فردی جمع آوری شد. تحلیل داده ها به وسیله نمودار و ضریب تغییر، نشان داد که مداخله به عمل آمده تغییرات معنادار و قابل توجهی در نشانه ها و اعمال خودزنی بیماران مرزی ایجاد کرده است. مداخلات درمان مبتنی بر شفقت بر تکانش پذیری، حساسیت بین فردی و خودزنی در افراد دارای اختلال شخصیت مرزی موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اختلال شخصیت مرزی، خودزنی، درمان مبتنی بر شفقت، تکانش پذیری، حساسیت بین فردی
  • مریم امین الرعایایی، اصغر آقایی * صفحات 56-65
    هدف از این پژوهش، بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ترس از زایمان در زنان نخست زا بود. روش تحقیق، نیمه آزمایشی بود که با طرح تحقیق پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه اجرا شد. حجم نمونه شامل 40 نفر از زنان نخست زا بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه (آزمایشی و گواه) به صورت تصادفی قرار گرفتند. برای سنجش ترس از زایمان از پرسشنامه نگرش به زایمان (هارمن؛ 1998) استفاده شد سپس گروه آزمایشی طی 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش گروهی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند. 20 نفر گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد؛ پس آزمون بعد از 8 جلسه از هر دو گروه به عمل آمد و پس از یک ماه از پایان آخرین جلسه، میزان ماندگاری اثربخشی مجددا در هر دو گروه ارزیابی شد. نتایج با آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی باعث کاهش ترس از زایمان طبیعی می گردد (05/0 p<). همچنین نتایج با آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیری ماندگار در کاهش ترس از زایمان دارد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، ترس از زایمان، زنان نخست زا
  • مریم تولایی، محمدحسین فلاح *، روناک عشقی نوگورانی، سید علیرضا افشانی صفحات 66-81
    این پژوهش با هدف مطالعه کیفی سبک های مقابله ای زنان آسیب دیده از عهدشکنی همسر بود. پژوهش با روش کیفی و از نوع پدیدارشناسی انجام گرفت. نمونه مورد مطالعه 20 زن آسیب دیده از عهدشکنی همسر در بازه سنی 57-22 ساکن شهر اصفهان که در سه ماهه سوم سال 1396 و چهارماهه اول 1397 به دلیل عهدشکنی همسر به مراکز مشاوره شهر اصفهان مراجعه کردند، به شیوه هدفمند انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد مطالعه قرار گرفتند. به منظور تحلیل داده ها از کدگذاری باز، محوری و انتخابی استفاده شد. تحلیل داده ها منجر به ایجاد سه مضمون اصلی سبک های مقابله ای نامنعطف، سبک های مقابله ای فعل پذیر و سبک های مقابله ای فعال و برای هرکدام مضمون های فرعی شامل سبک های مقابله ای نامنعطف (نگرانی، نشخواری و رقابتی) ، سبک های مقابله ای فعل پذیر (اجتنابی، تسلیمی و انحراف توجه) و سبک های مقابله ای فعال (حمایت طلبی، مشارکتی و توافقی) شد و نشان داد که زنان آسیب دیده از عهدشکنی همسر از سبک های مقابله ای یکسانی استفاده نمی کنند، برخی عوامل همانند چگونگی افشای عهدشکنی، کیفیت روابط زناشویی، باورها و اعتقادات مذهبی، حمایت اجتماعی و خانوادگی و وجود فرزند بر چگونگی سبک های مقابله ای آنان نقش مهمی داشت.
    کلیدواژگان: سبک های مقابله ای، زنان آسیب دیده از عهدشکنی، مطالعه کیفی
  • الهام طباطبایی کاشانی، سالار فرامرزی* صفحات 82-92
    این پژوهش با هدف ساخت، رواسازی، اعتباریابی و هنجاریابی نرم افزار مقیاس بین المللی عملکردی لایتر انجام گرفت. روش پژوهش روان سنجی بود. به این منظور پس از ساخت نرم افزار برای اعتباریابی آزمون از بین کلیه کودکان 3 تا 6 سال شهر اصفهان 240 نفر به عنوان نمونه به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و در پژوهش شرکت کردند. برای بررسی روایی سازه از مقیاس رشد اجتماعی واینلند (براهنی و اخوت،1352) و برای بررسی روایی همزمان، از آزمون هوشی استنفورد بینه (افروز و کامکاری،1389) استفاده شد. ضرایب پایائی بازآزمایی نرم افزار مقیاس بین المللی عملکردی لایتر برای سنین 2 سال و 1 ماه تا 4 سال و 5 ماه 71/0 (001/0 P≤) و برای سنین 4 سال و 6 ماه تا 6 سال و 9 ماه 82/0 (001/0 P≤) به دست آمد. همچنین آلفای کرون باخ برای سنین 2 سال و 1 ماه تا 4 سال و 5 ماه 75/0و برای سنین 4 سال و 6 ماه تا 6 سال و 9 ماه 83/0 به دست آمد. ضریب همبستگی نرم افزار مقیاس بین المللی عملکردی لایتر و مقیاس واینلند مثبت و معنی دار بود (61/0=r). ضرایب همبستگی بین هوش آزمای استنفورد- بینه و نرم افزار مقیاس بین المللی عملکردی لایتر در خرده مقیاس کلامی برابر با (34/0=r) و در خرده مقیاس غیرکلامی برابر با (75/0=r) بود. نتیجه این که نرم افزار مقیاس بین المللی عملکردی لایتر، ابزاری روا و پایا برای انجام ارزیابی هوشی کودکان است.
    کلیدواژگان: مقیاس بین المللی عملکردی لایتر، کودکان پیش دبستانی، هوش غیرکلامی
  • انور دست باز، پریسا نیل فروشان *، محمدرضا عابدی صفحات 93-102
    این پژوهش با هدف تاثیر مشاوره گروهی مبتنی بر لنگرگاه های مسیر شغلی بر تصمیم گیری مسیر شغلی و مولفه های ارزیابی مناسب از خود، جمع آوری اطلاعات شغلی، انتخاب هدف، طرح ریزی برای آینده و حل مسئله در دانش آموزان متوسطه دوم انجام شد. روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان متوسطه دوم مشغول به تحصیل در سال 96-1395 شهرستان سنندج بود. نمونه ای به حجم 60 نفر با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شد. ابزار سنجش، پرسشنامه تصمیم گیری مسیر شغلی (بتز، کلین و تیلور، 1996) بود. برای گروه های آزمایش که یک گروه از دختران و یک گروه از پسران انتخاب شده بودند، 8 جلسه دوساعته مشاوره گروهی مبتنی بر لنگرگاه های مسیر شغلی ارائه شد. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان داد به کارگیری مشاوره گروهی مبتنی بر لنگرگاه های مسیر شغلی میزان تصمیم گیری مسیر شغلی و کلیه مولفه های آن را در دانش آموزان دختر و پسر را به طور معنی داری در گروه مشاوره نسبت به گروه کنترل بهبود بخشید و نتایج پیگیری نشان داد این تاثیر در مدت یک ماه حفظ شده است (01/0>p). بدین ترتیب مشاوره لنگرگاه های مسیر شغلی می تواند به دانش آموزان در تصمیم گیری مسیر شغلی کمک نماید.
    کلیدواژگان: لنگرگاه مسیر شغلی، تصمیم گیری مسیر شغلی، دانش آموزان مقطع متوسطه دوم
  • توحید اشرف زاده *، علی عیسی زادگان، فرزانه میکائیلی منیع صفحات 103-113
    پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی گری مهارت های مطالعه در تاثیر خودکارآمدی تحصیلی، باورهای معرفت شناختی و اضطراب تحصیلی بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر ارومیه در سال تحصیلی 95-94 انجام گرفت. روش اجرای این پژوهش توصیفی (غیرآزمایشی) و از نوع معادلات ساختاری بود. کلیه دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر ارومیه در سال تحصیلی 95-94 جامعه آماری این پژوهش را تشکیل می دادند. روش نمونه گیری، تصادفی خوشه ایچندمرحله ای بود و برای تعیین حجم نمونه، برای هر زیرمتغیر 20 نمونه در نظر گرفته شد و در کل 350 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس خودکارآمدی تحصیلی (پاتریک، هیکس و رایان، 1997) ، مقیاس باورهای معرفت شناختی (شومر، 1990) ، مقیاس اضطراب تحصیلی (آلپرت و هابر، 1960) ، مقیاس مهارت های مطالعه (کانگاس، 2009) و برای سنجش عملکرد تحصیلی دانش آموزان از میانگین نمرات دانش آموزان در نیمسال اول سال تحصیلی 95-94 استفاده شد. در مطالعه حاضر، به منظور آزمون رابطه ساختاری خودکارآمدی تحصیلی، باورهای معرفت شناختی، اضطراب تحصیلی و مهارت های مطالعه با عملکرد تحصیلی از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی و مهارت های مطالعه، اثر مستقیم بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان می گذارند (01/0<P). همچنین یافته ها نشان داد که خودکارآمدی تحصیلی و باورهای معرفت شناختی با واسطه مهارت های مطالعه، اثر غیرمستقیم بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان می گذارند (01/0<P).
    کلیدواژگان: مهارت های مطالعه، خودکارآمدی تحصیلی، باورهای معرفت شناختی، اضطراب تحصیلی، عملکرد تحصیلی، دانش آموزان دوره متوسطه
  • ندا سبزی *، محبوبه فولادچنگ صفحات 114-123
    پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش مهارت های ارتباطی بر ادراک شایستگی و شادکامی دانش آموزان انجام گرفت. پژوهش از نوع شبه آزمایشی بود که در آن از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده گردید. جامعه آماری متشکل از دانش آموزان پسر مقطع ششم ابتدایی شهر شیراز در سال تحصیلی 95-1394 بود، که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 30 نفر از مشارکت کنندگانی که نمرات پایین تری در مقیاس ادراک شایستگی (هارتر، 1982) و پرسشنامه شادکامی (هیلز و آرگیل، 2002) کسب نمودند، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش، آموزش مهارت های ارتباطی را در 10 جلسه (90 دقیقه ای) دریافت کردند. سپس، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت معناداری (01/0P≤) بین دو گروه در ادراک شایستگی و ابعاد آن (شناختی، اجتماعی و جسمانی) و شادکامی وجود دارد و میانگین نمرات در گروه آزمایش بیشتر از گروه کنترل بود. درنتیجه، آموزش مهارت های ارتباطی در افزایش ادراک شایستگی و شادکامی دانش آموزان اثربخش است.
    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، ادراک شایستگی، شادکامی، دانش آموزان پسر مقطع ششم ابتدایی
  • طاهره رحیمی پور، فیروزه غضنفری*، عزتاللهقدم پور صفحات 124-136
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای حافظه فعال بر انگیزش پیشرفت و عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان مقطع ابتدایی اجرا شد. پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان نارساخوان مقطع ابتدایی مراجعه کننده به مراکز ناتوانی یادگیری شهر کرمان در سال تحصیلی 96-1395 بود که 30 نفر از آن ها به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. برنامه آموزش راهبردهای حافظه فعال طی 14 جلسه روی گروه آزمایش اعمال شد. ابزارهای سنجش شامل آزمون خواندن و نارساخوانی (نما) (کرمی نوری و مرادی، 1384) ، انگیزش پیشرفت هرمنس (1970) و مقیاس هوش وکسلر کودکان (شهیم، 1387) بود. داده های پژوهش با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره (آنکوا) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. طبق نتایج پژوهش آموزش راهبردهای حافظه فعال در سطح معنی داری انگیزش پیشرفت و عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان را افزایش داد (001/0=P). درنتیجه توجه به تقویت این حافظه به منظور ارتقای انگیزش پیشرفت و بهبود عملکرد خواندن دانش آموزان نارساخوان ضروری است.
    کلیدواژگان: حافظه فعال، انگیزش پیشرفت، عملکرد خواندن، نارساخوانی، دانش آموزان، مقطع ابتدایی
|
  • reza karimi, Kioumars beshlide*, Seyed Esmaeil Hashemi Pages 1-12
    This study aimed at investigating the effect of authentic leadership on mental health through mediating roles of areas of worklife and occupational coping self-efficacy. The statistical population of this study were all employees of a public company affiliated to the Ministry of Power, from whom 325 were selected through stratified random sampling. The instruments used in the study consisted of Authentic Leadership Questionnaire (ALI) (Walmba et al, 20008), Areas of Worklife (Leiter and Maslach, 2004), Occupational Coping Self-Efficacy (Peasanti et al, 2008), and General Health (Goldberg and Williams, 1998).The proposed model was tested using structural equation modeling (SEM) using path analysis.The bootstrapping method was used to test the mediation Effects. The hypothesized model of the study fitted the data reasonably well. The results indicated that authentic leadership had a significant direct effect on areas of worklife (p < 0.001), areas of worklife had a significant direct effect on occupational coping self-efficacy and mental health (p < 0.001) and occupational coping self-efficacy had a significant direct effect on mental health (p < 0.001). The results also supported the mediating roles of areas of work life and occupational coping self-efficacy between authentic leadership and mental health.
    Keywords: : authentic leadership, mental health, areas of worklife, occupational coping self- efficacy
  • Amin Barazandeh, Hosein Samavatian*, Mohammad Reza Abedi Pages 13-26
    The purpose of this study was to identify the indexes affecting the employees quality of work life in order to achieve a native pattern in this field. The statistical population of the research included all employees of the manufacturing sector of the NahanGol production and industrial company at Borujen, including 15 subjects, based on the purposeful sampling principle in qualitative research. Data collection tools in this research were based on qualitative research principles including interview and observation. The data were analyzed based on Colaizzi 's method in phenomenological research. The results showed that quality of work life has a total of 16 themes including incentives, salaries and benefits, effective training climate, organizational reputation, independence of practice, participation, empathic relationships, occupational factors, accident prevention, job security, extra-organizational factors, perceived justice, meaningfulness, spirituality, and corporate social responsibility along with 30 related sub-themes. Discovering new themes and sub-themes and their fit with cultural region is one of the innovations in this research.
    Keywords: Effective Indexes, Quality of Work Life, phenomenology, Production Employees, Borujen
  • Javad Rasti, *gholamreza manshaee, Parvin Eslami Pages 27-35
    This study wasaimed at designing and validation of a software for treating flying phobia, based on real recorded VR 360-degree films of an entire flying. At the content validity stage of the software, the population consisted of all phobia therapists and computer and media specialists, and 9 of them were selected on purpose as the samples. At the introductory intervention stage, the population comprised all subjects with flying phobia, and 10 of them were, then, randomly assigned to test and control groups. The research tools were a 360-degree camera, a VR display, and Bornas’ Fear of Flight Scale. For content validation, the software was presented to the specialists and their ratings were analyzed, which led to Cohen's Kappa Coefficient of 0.78.This seems to fit well in terms of content validity. Also, covariance analysis at the introductory intervention stage indicated that this software significantly was effective in diminishing fear of flying (P < 0.05).
    Keywords: flying phobia, virtual reality, exposure therapy, content validation
  • Azam Pirayesh, Akram Akbarian* Pages 36-43
    Analyzing the effect between conceptualization of ethical leadership and organizational deviational behaviors has been the objective of this research. This study has been done based on the descriptive method of correlational kind. The statistical population of this study has been included all of the employees of Isfahan (IAU) who were 320 employes. Employees were selected randomly as sample. The standard questionnaire of Ethical Leadership (Kalshonand et al., 2011) and the standard questionnaire of Deviational Behaviors (Bent and Robinson and et al., 2008) were included in the research`s tools. The multiple regression`s tests was used. Results showed that the conceptualization of ethical leadership has a significant effect on deviational behaviors is negative and significant which is as (p≥0.01, r=-0.290). Therefore, the hypothesis of the effect of conscientiousness on deviant behavior is not confirmed and the hypotheses of the effect of dimensions of popular orientation, knowledge sharing, stability, role resolution, moral guidance, fairness of moral leadership on deviant behaviors are not confirmed.
    Keywords: ethical leadership_organizational deviational behaviors_ethical leading & employees of Isfahan (IAU)
  • Nazila Rezaei, Ahmad Sohraby*, Mohammad Reza Zoghipaidar Pages 44-55
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of compassion-based therapy on impulsivity, interpersonal sensitivity and self-harm in people with borderline personality disorder with self-reported history. This research was conducted within the framework of a single subject design with a baseline, with a simultaneous start, in 9 sessions for one hour on five patient follow-up trials. The statistical population in this study was patients with borderline personality disorder, of whom five were identified with the borderline personality disorder and according to volunteering and adapted to the criteria of the study, they were selected through targeted sampling, which was determined according to the diagnosis of a psychiatrist with this disorder. Data were collected through Emotional Intelligence Questionnaire (Bar-On, 1980) and Interpersonal Impulsiveness and Interpersonal Sensitivity subscales. Data analysis by diagram and change coefficient showed that the intervention had significant and significant changes in signs and symptoms of self-mutilation of border patients. Contra-based treatment interventions have been effective on impulsiveness, interpersonal sensitivity, and self-confidence in people with borderline personality disorder.
    Keywords: borderline personality disorder, self-mutilation, compassion-focused therapy. impulsiveness, interpersonal sensitivity
  • maryam aminolroayaee, Asghar Aghaei* Pages 56-65
    The objective of this research was to study the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on fear of childbirth in primiparous women. This was a semi-experimental research, having a pretest-posttest design, a control group and one-month follow up period. The statistical population of this research was including all of primiparous pregnant women in spring 2017 in Isfahan city (Amin hospital). Of this statistical population, 40 individuals were selected using convenience sampling method and placed in two control (20 individuals) and test (20 individuals) groups. The tool used in this research was an Attitude Towards Childbirth Questionnaire (Harmen, 1998. Before performing the interventions, pre-tests were done for both of the groups. After ending the sessions, post-test and one-month follow-up period were done. Results analysis using covariance analysis test showed that mindfulness-based cognitive therapy was effective on fear of childbirth in primiparous women (P<0. 05). Moreover, the results of follow-up period showed that the training of mindfulness-based cognitive therapy has a lifetime effect.
    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, fear of childbirth, Primiparous women
  • maryam tavallaei, Mohammad Hossein fallah*, Ronak Ashghi nogorani, Seyed Alireza Afshani Pages 66-81
    The purpose of this research was to study the coping styles of betrayed women in a qualitative way. This study employed a qualitative approach along with the phenomenology method. The sample consisted of 20 women between 22-57 years old who confered on Isfahan counseling centers in late third quarter of 1396 and early four months of 1397 and selected through purposive sampling and were investigated by a semi-structured interview. To analyze the data, open, axial and selective coding was used. analysis resulted in 3 main themes of coping styles: inflexible, inactive, active. For each of themes, three subthemes were created including inflexible(anxiety, ruminative and comparative), inactive(avoiding, submitting and distracting) and active(supporting, participatory and agreementory). The results showed that the coping styles do not experience similarly by all betrayed women. Some factors such as how revealing infidelity, the quality of marital relationships, religious beliefs, social and family supports and existence of children had an important effect on coping styles. Given the fact that the findings have been elicited out of a native study, they may play a vital role in developing the intervention packages.
    Keywords: coping styles, betrayed women, qualitative study
  • Elham Tabatabaie Kashani, Salar Faramarzi* Pages 82-92
    The present study aimed at developing and validating the Leiter International Performance Scale Software. The research method was psychometrics. Therefore, after developing the software, to validate the test, from among all 3-6 year old children in the City of Isfahan 240 children were selected using the stratified random sampling and participated in the study. To investigate the construct validity of the scale, the Vineland Social Maturity Scale and to investigate the concurrent validity, the Stanford–Binet Intelligence Scale were used. The test-retest reliability coefficient of the total score of the Leiter International Performance Scale Software for 2 year and 1 month to 4 year and 5 month children was 0.71 (p≤0.001). In addition, the reliability coefficient of the total score of the Leiter International Performance Scale Software for 4 year and 6 month to 6 year and 9 month old children was 0.82 ((p≤0.001). The Chronbach’s alpha coefficient for 2 year and 1 month to 4 year and 5 month old children was 0.75 and for 4 year and 6 month to 6 year and 9 month old children, it was 0.83. The correlation coefficient of the Leiter International Performance Scale Software with the Vineland Social Maturity Scale was positive and significant (r = 0.61). The correlation coefficient between the Stanford-Binet Intelligence Scale and the Leiter International Performance Scale Software, as an evidence for the concurrent validity, was r = 0.34 in the verbal subscale and r = 0.75 in the non-verbal subscale. The results of the present study indicated that the Leiter International Performance Scale Software can be considered as a valid and reliable instrument for measuring children’s intelligence.
    Keywords: Leiter International Performance Scale, preschool children, non-verbal intelligence
  • anvar dastbaz, Parisa Nilforooshan*, Mohammad Raza Abedi Pages 93-102
    The aim of this study was to investigate the effect of “career anchors” group counseling on career decision-making, and self-appraisal, ability to gather occupational information, goal selection, making plans for the future and problem-solving in high school students (female and male). The research method was experimental research pre-test, post-test and follow- up with control group. The statistical population included all high school students in 2016-2017 academic year in Sanandaj City. By using a multisampling method, 60 participants were randomly selected. The measurements included the Decision -Making Scale (Betz, Klein & Taylor, 1996). The experimental groups (a female group, a male group) participated in 8-sessions in 2 hours, “career anchors" counseling group program. Data was analyzed using the multivariate analysis of variance. The results indicated that career anchors group counseling enhanced the career decision-making and all its components in participants and this effect was stable after a month. (p< 0.001). Thus career anchors group counseling can help students in career decision-making.
    Keywords: career anchors, career decision-making, high school students
  • Tohid Ashrafzade*, Ali Issazadegan, Farzane Michaeeli Manee Pages 103-113
    This study examined the mediating role of study skills in the effect ofacademic self-efficacy, epistemological beliefs and academic anxiety on academic performance of first middle school students Orumieh city in the academic year 2015-2016. This study was descriptive (non-experimental) and studydesign was correlational plans type of the structural equations. Statistical population of the study formed all of first middle school students of Orumieh in 2015-2016 years of academic. Sampling was cluster random and determination the sample size for each of the sub-variable were considered 20 samples and 350 persons were selected as the study sample .The instruments were: Academic Self-Efficacy Scale (Patrick, Hicks & Ryan, 1997), Epistemological Beliefs Scale (Schommer, 1991), Academic Anxiety Scale (Alpert & Haber, 1960), Study Skills Scale (Congos, 2009) and to measure academic performance of students the grade point average in the first academic semester 2015-2016 was used. Structural equation modeling was used to assess the structural effects of academic self-efficacy, epistemological beliefs, academic anxiety and study skills onacademic performance. The results of structural equation modeling revealed that study skills and academic self-efficacy directly affect the academic performance of students (p<0/01). Also the results revealed that academic self-efficacy and epistemological beliefs indirectly and through study skills affect the academic performance of students (p<0/01).
    Keywords: study skills, academic self-efficacy, epistemological beliefs, academic anxiety, academic performance, middle school students
  • Neda Sabzi*, Mahbobeh Foulad Chang Pages 114-123
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of communication skills training on perceived competence and happiness of sixth grade male elementary students. This research was a quasi-experimental in which pretest-posttest with control groups was used. Statistical population consisted of all male students of the sixth grade of elementary schools in Shiraz in academic year 94-95. By using available sampling, 30 students who gained lower scores on Perceived Competence Scale (Harter, 1982) and Happiness Questionnaire (Hills & Argyle, 2002) were selected and randomly assigned to an experimental (15 students) and a control (15 students) group. The experimental group received communication skills training in 10 sessions (90 minutes each). Then, the posttest was administered for both groups. Covariance analysis indicated that there was a significant difference between experimental and control groups in perceived competence, its dimensions and happiness and the mean scores of the experimental group were higher than the control group (P≤0/01). Therefore, communication skills training is effective in increasing perceived competence and happiness of students.
    Keywords: communication skills, perceived competence, happiness, male students, elementary school
  • Tahere Rahimipour, Firoozeh Ghazanfari*, Ezatollah Ghadampour Pages 124-136
    The goal of the study was to investigate the effectiveness of working memory strategies trainingon motivation achievement and reading performance of dyslexic students in elementary schools. In this quasi-experimental study, a pre-test, post-test, with control group design was applied. The statistical population included all the elementary students with dyslexia who referred to Kerman learning disability centers in 2015-2016 academic year. Among these students, 30 students were selected through multistage random method and were randomly allocated in one experimental and one control group (each 15 students). The assessment tools included Reading & dyslexia test of Kormi Noori & Moradi (2005), Herman’s motivation achievement (1970) & Wechsler intelligence scale for children (Shahim, 2008). Working memory strategies trainingwas performed during14 sessions on the experimental group. The obtained data was analyzed statistically by using of analysis of covariance (ANCOVA). The results showed that working memory strategies trainingincreased motivation achievement and reading performance of dyslexic students (P=0.001).In result attending working memory in order to promote motivation achievement and reading performance is essential.
    Keywords: working memory, motivation achievement, reading performance, dyslexia, students, elementary schools