فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال چهل و هفتم شماره 1 (پیاپی 63، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحات 1-3
  • مهدی شقاقی، غلامرضا فدایی صفحات 5-26
    هدف
    این مقاله روش تحلیل گفتمان انتقادی (که یکی از روشهای کیفی و تفسیری است) و کاربردهای محتمل آن در پژوهشهای علوم کتابداری و اطلاعرسانی و نیز، زمینه های استفاده و نقدهای مرتبط با این روش را بیان می کند.
    روش
    مقاله حاضر از نوع تحلیلی است. در این نوع مقالات، نظریه یا روش خاصی گسترش مییابد، با شواهد نوینی استحکام بخشیده میشود، تبیینات دیگری مییابد، یا با تامل و تردید یا انتقاد به آن توجه می شود. به همین دلیل، مقاله حاضر نیز رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی را در مطالعات حوزه علم اطلاعرسانی گسترش می دهد و زمینه های تحقیقی جدیدی عرضه می کند و در این زمینه، تبیینات جدیدی برای این رویکرد نیز ارائه خواهد کرد.
    یافته ها: تحلیل گفتمان انتقادی، رویکردی در تحلیل گفتمان است که پرکتیسهای گفتمانی و غیرگفتمانی، هر دو، را به رسمیت میشناسد. هدف آن تحلیل ایستا از متونی چون آگهی ها، پوسترها، تراکتها و مواردی از این قبیل، از طریق گرامر کارکردی هالیدی است تا ایدئولوی های طبیعیشده و پنهان متون را کشف کند و تبیینات اجتماعی از آن ارائه دهد. از آنجا که کتابداری و اطلاعرسانی در گذرگاه تولید و مصرف متن است و تحلیل گفتمان انتقادی نیز در هنگام تحلیل، به تولید و مصرف متن توجه دارد، متون وارد یا تولیدشده در این حوزه، شاید محمل خوبی برای کشف نظمهای گفتمانی خاص و تبیین ایدئولوژی های بهنجارشده باشد.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی، تحلیل گفتمان انتقادی، علم اطلاعرسانی، گفتمان، هژمونی
  • مریم نظری صفحات 27-48
    هدف
    این مقاله آموزه هایی برای مطالعه تحلیلی و منتقدانه مبانی نظری و پیشینه پژوهش ارائه می دهد. هدف آن ایجاد یا تقویت توانایی «خوب پرسیدن» و «خلاقانه اندیشیدن» در مرحله طراحی پژوهش و ایجاد حس «تعالی» و «خلاقیت» از طریق پژوهش در پژوهشگران است.
    روش
    این مقاله با چشم اندازی ترویجی نگاشته شده و برای ارائه آموزه های مندرج در آن، از مثال هایی در حوزه پژوهش سواد اطلاعاتی استفاده شده است. این آموزه ها برگرفته از یافته های به دست آمده از یک مطالعه اکتشافی طولی هستند که نگارنده از بهار 1384 آغاز کرده است.
    یافته ها
    برای رصد گسست دانشی، ترسیم دو نقشه (دانش و پژوهش) پیشنهاد می شود. «نقشه دانش» شمایی تحلیلی از ابعاد مختلف موضوع پژوهش ارائه می دهد و امکان تحلیل موضوعی و روش شناختی پژوهش های پیشین و ساخت «نقشه پژوهش» را فراهم می آورد. از طریق نگاشت یا اورلی کردن (overlay) این دو نقشه، گسست دانشی رصد و تبیین می شود.
    کاربردها: این آموزه ها برای طراحی و آموزش طراحی پژوهش های مولد و تاثیرگذار در بافت پژوهش کشور استفاده می شوند.
    کلیدواژگان: بیان مسئله، پژوهش مولد و ماندگار، پژوهش و توسعه، گسست دانشی، نقشه پژوهش، نقشه دانش
  • فهیمه باب الحوائجی، اورانوس تاج الدینی، فاطمه نوشین فرد، نجلا حریری صفحات 49-64
    هدف
    یکی از عوامل تسریع کننده چرخه دانش، ترجمان دانش نام دارد که به معنای تبادل، سنتز و کاربرد یافته های پژوهش به واسطه سیستم پیچیده ای از ارتباطات بین پژوهشگران و استفاده کنندگان از دانش است. این پژوهش با هدف تدوین ابزار خودارزیابی ترجمان دانش برای پژوهشگران علوم انسانی صورت گرفته و طی آن تلاش شده است تا ابزاری برای ارزیابی فعالیت های ترجمان دانش حاصل از پژوهش این دسته از پژوهشگران، شناسایی و استخراج شود.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی پدیدار شناسی[1] و ابزار مورد استفاده در آن، مصاحبه نیمه طراحی شده است. مصاحبه شوندگان در پژوهش حاضر، 21 عضو هیئت علمی گروه های علوم انسانی دانشگاه های تحت نظارت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از رشته های مختلف علوم انسانی بودند که بیشترین تعداد پژوهش را در حیطه علمی خود داشتند. روایی یافته ها با روش های تطبیق، توسط اعضا و بررسی همکار تضمین شده است.
    یافته ها
    پس از کد بندی، طبقه بندی، تجزیه و تحلیل اطلاعات، ابزاری با توجه به پنج بخش اصلی مسئله پژوهش، نتایج پژوهش، انتقال دانش، اشتراک دانش و کاربرد دانش طراحی شد. در تدوین گزینه های این ابزار برای نشان دادن میزان تناسب هر گزینه با وضعیت مناسب در ارزیابی ترجمان دانش، از طیف پنج تایی استفاده شده است. این تحقیق اصول مورد نیاز و همچنین حلقه های واسط از «تولید دانش» تا «استفاده از دانش» را تبیین می کند که از طریق آنها می توان با فواصل موجود بین «استفاده از دانش منتج از پژوهش» و «تولید دانش» آشنا شد.
    کلیدواژگان: ابزار خودارزیابی، پژوهشگران علوم انسانی، ترجمان دانش
  • عباس عباس پور، حمید رحیمیان، جواد پورکریمی، حسین تقوی قره بلاغ صفحات 65-84
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف مشخص کردن وضعیت توسعه حرفه ای دانشجویان دکتری رشته های اطلاعات و دانش شناسی و مدیریت آموزشی و مقایسه وضعیت توسعه حرفه ای دانشجویان این دو رشته انجام شده است.
    روش
    این تحقیق از حیث هدف تحقیقی، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی به شمار می آید. جامعه آماری شامل دانشجویان دکتری رشته های اطلاعات و دانش شناسی و مدیریت آموزشی است که از بین آنها 117 نفر با استفاده از روش تصادفی نسبی، به عنوان نمونه انتخاب و بررسی شدند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان می دهد که میانگین نمرات دانشجویان دکتری رشته اطلاعات و دانش شناسی در مولفه های برقراری ارتباطات، رفتار اخلاقی، کار گروهی و رهبری گروه و مدیریت مسیر حرفه ای به طور معناداری بالاتر از میانگین به دست آمده از دانشجویان دکتری رشته مدیریت آموزشی است. در مولفه های انجام دادن و مدیریت تحقیق و پاسخگویی مدنی، از ابعاد دیگر توسعه حرفه ای، میانگین نمرات این دو گروه تفاوت معناداری با هم دارند و میانگین به دست آمده برای دانشجویان دکتری رشته اطلاعات و دانش شناسی در این دو مولفه، به میزان شایان ملاحظه ای پایین تر از میانگین به دست آمده از دانشجویان دکتری رشته مدیریت آموزشی است. میانگین به دست آمده از دو گروه، در مولفه های کارآفرینی و خلاقیت، کارآمدی فردی، تدریس و آموزش و تفسیر و انتقال دانش، تفاوت معناداری ندارد و دو گروه دارای وضعیت به تقریب مشابهی هستند.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، دانشجویان دکتری، علم اطلاعات و دانش شناسی، مدیریت آموزشی
  • حیدر مختاری، سیف الله ملای صفحات 85-96
    مقدمه
    به نظر می رسد دو زبانگی رفتار استفاده کنندگان دو زبانه را از محیط های اطلاعاتی تحت تاثیر قرار دهد. هدف این پژوهش بررسی نقش موانع زبان شناختی در رفتار اطلاعاتی دانشجویان دو زبانه ترکمن - فارس است.
    روش
    در این تحقیق کیفی، داده ها با استفاده از مشاهده و مصاحبه با حدود 50 نفر از دانشجویان ترکمن گردآوری شد. داده ها کدگذاری و موضوع های اصلی حاصل از ثبت مصاحبه ها و مشاهده ها استخراج شد.
    یافته ها
    بیشتر مشارکت کنندگان نوشتن و خواندن به زبان فارسی را بهتر انجام می دادند تا صحبت کردن به این زبان را. علت آن است که زبان آموزی این افراد رسمی بوده و در این شیوه، رسانه غالب، رسانه مکتوب است نه شفاهی. این ضعف سبب می شود که آنان در بیان شفاهی نیاز اطلاعاتی خود و مراحل اولیه جست وجوی اطلاعات، با مشکل مواجه شوند و نتوانند با کمک متخصصان و افراد مطلع تک زبانه راهبردهای درست جست وجوی اطلاعات مورد نیازشان را تعیین کند.
    کلیدواژگان: رفتار اطلاعاتی، زبان ترکمنی، زبان فارسی، موانع زبان شناختی
  • سید مهدی شریفی، عباس نرگسیان صفحات 97-112
    هدف
    مدیریت تاثیر در میان متخصصان علوم رفتاری توجه زیادی را به خود جلب کرده است. در واقع، افراد زیادی در سازمان ها می کوشند تا تصویر شان در ذهنیت دیگران را تحت تاثیر قرار دهند. در این مقاله تلاش می شود بروز رفتارهای داوطلبانه و نوع دوستانه و همچنین عدم بروز رفتارهای ضد شهروندی در قالب پیامدهای به کارگیری تاکتیک های مدیریت تاثیر تبیین شود.
    روش
    پژوهش حاضر از حیث هدف، تحقیقی کاربردی و از حیث نحوه گردآوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی - پیمایشی به شمار می آید و از حیث ارتباط بین متغیرهای تحقیق، از نوع همبستگی و به طور مشخص مبتنی بر مدل سازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان کتابخانه های دانشگاه تهران است.
    یافته ها
    تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق بر اساس مدل سازی معادلات ساختاری، حاکی از آن است که بین مدیریت تاثیر و بروز رفتارهای شهروندی سازمانی در بین مدیران و کارکنان کتابخانه دانشگاه تهران، رابطه مثبت و معنادار و از طرف دیگر، بین مدیریت تاثیر و بروز رفتارهای ضد شهروندی رابطه معکوس و معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، رفتار ضد شهروندی، مدیریت تاثیر
|
  • Mahdi Shaghaghi, Golamreza Fadaie Pages 5-26
    Objective
    This article aims to introduce critical discourse analysis in LIS research and to determine its place among other approaches of discourse analysis. It also aims to analyze the applications of this method in LIS research problems. Critiques to these methods are equally mentioned and analyzed.
    Methodology
    The paper is analytical. In analytical articles، a theory or a method is developed، strengthened by new evidence، explained in other ways، or is reflected on or criticized. As such، the present article intends to develop critical discourse analysis approach in the field of Information Science and provide new research areas and in the meantime، provide new explanations for this approach.
    Findings
    Critical discourse analysis is an approach that recognizes all discursive and non-discursive practices. Its goal is a static analysis of texts such as posters، news، ads، etc. by means of Halliday''s functional grammar to discover naturalized ideologies of texts and to provide their social explanation. Whereas LIS is a field that is placed in the gangway of text production and consumption، so it is posed with several discursive orders. Then، it can be a suitable field to discover specific discourse systems and to explain normalized ideologies.
    Keywords: critical discourse analysis, Discourse, hegemony, ideology, information science
  • Maryam Nazari Pages 27-48
    Objective
    The article presents practical hints for critical and analytical study of the theoretical and research background in the design phase of research.
    Methodology
    Elaborating on the findings of a longitude exploratory research، started in October 2004، this study presents some practical hints to enable researchers to spot the “knowledge gap” in their research projects. Information literacy research is used as an example to explain the hints.
    Findings
    To spot and define knowledge gap in this research، developing two maps are proposed: knowledge map and research map. Knowledge map is developed based on the analytical studies of the underpinning subject (concepts، theories، models). It provides the researcher with subject and methodological aspects of the topic under study. This is then used to analytically review the literature from subject and methodological viewpoints. By overlaying these two maps the “knowledge gap” in the study can be captured. Implications: The study offers an alternative approach for analytical studies and developing the literature in research projects. It can be of value to all researchers، research managers and journal editors، who are keen to design، produce or publish generative research.
    Keywords: generative research, high impact research, knowledge gap, knowledge map, problem statement, research map
  • Fahimeh Babalhavaeji, Oranus Tajedini, Fatemeh Nooshinfard, Nadjla Hariri Pages 49-64
    Objective
    One of the accelerating factors in science cycle is knowledge translation which refers to exchange، synthesis and application of research results due to complex interrelationships between researchers and knowledge users. The current research was conducted to compose self-evaluation tools to assess knowledge translation activities of these researchers.
    Methodology
    This research is of qualitative phenomenological nature، using semi-designed interview. In this research 21 faculty members of different branches of social sciences in universities administrated by the «Ministry of Science، Research and Technology» were interviewed. These researchers have conducted the majority of researches in their respective fields. Validity of the results was confirmed via validation techniques by members and colleague investigation.
    Findings
    After encoding، classification and data analysis، an instrument was designed according to five main points، namely research problem، research results، knowledge transfer، knowledge sharing and knowledge application. In composing the tools options، in order to show the concordance of each option to the appropriate situation in knowledge translation; a five-point scale was used. This research outlines the requisite principles and intermediate links between «knowledge production» and «knowledge utilization» with which one can identify the gaps between «applications of knowledge-derived research» and «knowledge production».
    Keywords: knowledge translation, self, evaluation tools, social science researchers
  • Abbas Abbas Pour, Hamid Rahimian, Javad Pourkarimi, Hossein Taghavi Pages 65-84
    Objective
    the present study aims to determine and compare the professional development status of PhD students of ‘Information and Knowledge Studies’ and ‘Educational Administration’ courses
    Methodology
    The present study is an applied research in terms of aim، and is a descriptive-survey research in terms of data collection. The population of this study consists of PhD students of ‘Information and Knowledge Studies’ and ‘Educational Administration’ courses، among which 117 students were selected using relational random sampling.
    Findings
    The results of this research and comparing the mean score of students of both courses revealed that students of ‘Information and Knowledge Studies’ in contrast with students of ‘educational administrations’ was significantly greater in communication، ethical behavior، team-working and career management. The mean score of the two groups was significantly different in two other components of professional development، i. e. research management and civic accountability، and the mean obtained for students of ‘Information and Knowledge Studies’ in these two components is significantly lower than that of ‘educational administrations’ students. The mean scores for two groups in entrepreneurship & creativity، self-efficiency، teaching، interpreting and transferring knowledge were not significantly different.
    Keywords: educational administrations, Information Science, Knowledge Studies, PhD students, professional development
  • Heidar Mokhtari, Seif Allah Molayee Pages 85-96
    Objective
    It appears that bilingualism affects bilingual users’ information behavior in information environments. The study aims to investigate the role of linguistic obstacles to Turkmen-Persian bilinguals’ information behavior.
    Method
    In this qualitative research، data was gathered by observing and interviewing about 50 Turkmen students. Data was codified and the main themes of extracted data were recorded.
    Findings
    The majority of participants were better at writing and reading than speaking in Persian. The reason is that their language learning had been formal in which the dominant medium is written one، not oral one. This obstacle cause them to have problems in stating their information needs and searching for information at initial phases and not to be able to determine the proper information search strategies with the help of monolingual informed people and specialists. Originality/value: In addition to explaining lingual obstacles to information behavior، this exploratory study set forth conducting similar studies in other bilingual and multilingual speakers.
    Keywords: information behavior, linguistic obstacles, Turkmen, Persian language
  • Seyyed Mahdi Sharifi, Abbas Nargesian Pages 97-112
    Objective
    Impression management has received a significant amount of attention among behavioral scientists. In fact، employees try to form their own image in the other people’s minds. This paper explains engagement of voluntary and altruistic behaviors and disengagement of anti-citizenship behaviors in the form of consequences of applying impression management tactics.
    Methodology
    The present study is an applied research in terms of aim، and is a descriptive-survey research in terms of data collection. It is also a correlational research in terms of the relationship between research variables and is distinctly based on structural equation modeling. The population of the study consists of managers and staff of libraries of University of Tehran.
    Findings
    Research findings based on structural equation modeling portend that there is a positive meaningful relationship between impression management and organizational citizenship behaviors among managers and staff of libraries of University of Tehran. On the other hand، there is a negative meaningful relationship between impression management and anti-citizenship behavior.
    Keywords: anti, citizenship behavior, impression management, Organizational Citizenship Behavior