فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و دوم شماره 4 (پیاپی 86، زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • لیلا همرنگ، عاطفه شریف*، فاطمه زندیان صفحات 13-37
    هدف
    هدف اصلی در این پژوهش ارزیابی اپک های کتابخانه های دانشگاه های ایران در دو دسته تجاری و طراحی شده توسط دانشگاه ها از نظر قابلیت های جستجو و نمایش، مرور و سایر قابلیت ها (قابلیت های محدودسازی به نوع مدرک) بوده است.
    روش
    این پژوهش از نظر نوع، کاربردی است که به روش ارزیابانه انجام گرفت. سیاهه وارسی قابلیت های وزن دهی شده توسط متخصصان، جهت ارزیابی استفاده شد. در این پژوهش نمونه گیری انجام نشد و تمامی اپک های کتابخانه های دانشگاهی ایران بررسی شد.
    یافته ها
    از 121 قابلیت شناسایی شده 52.06% مربوط به نمایش است. با توجه به پرسش های پژوهش بیش از 95% قابلیت ها از نظر متخصصان وزنی بیشتر از 7 دارند. 20.66 % قابلیت ها در اپک های دانشگاهی ایران وجود ندارد. وضعیت اپک های تجاری به جز در مقوله جستجو در سایر مقوله ها بهتر از اپک های طراحی شده است. پارس آذرخش با کسب میانگین رتبه 1.5 در فراوانی و فراوانی وزن دار، رتبه نخست و مبین سافت رتبه آخر را به خود اختصاص داده است. سپس بر اساس فراوانی، نرم افزار سیمرغ رتبه دوم، پیام مشرق رتبه سوم و بر اساس فراوانی وزن دار، پیام مشرق رتبه دوم و سیمرغ رتبه سوم را کسب نموده اند. می توان نتیجه گرفت که برتری اپک های تجاری نسبت به اپک های طراحی شده مورد تایید است.اصالت اثر: ارزیابی تمامی اپک های دانشگاهی ایران و مقایسه اپک های تجاری و طراحی شده تا کنون در پژوهش مشابهی به انجام نرسیده است.
    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: اپک های دانشگاهی، فهرست پیوسته کتابخانه ای، کتابخانه دانشگاهی، ارزیابی اپک ها
  • افشین حمدی پور*، تراب نجاری، اکبر فرمانلو لیلاب صفحات 39-58
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل عوامل موثر بر پذیرش رایانش ابری توسط کتابداران کتابخانه های دانشگاه تبریز و علوم پزشکی بر اساس نظریه اشاعه نو آوری راجرز انجام شده است.روش شناسی: این پژوهش به روش پیمایش توصیفی انجام شده است. جامعه ی آماری کلیه کتابداران کتابخانه‏های دانشگاه تبریز و علوم پزشکی تبریز به تعداد 55 نفر بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بود. برای تعیین روایی پرسشنامه از نظرات اساتید و برای تعیین پایایی از آلفای کرونباخ با ضریب 2/92/0 استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی (رگرسیون چندگانه، ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عامل اکتشافی) استفاده شد.
    یافته ها
    مزیت نسبی، آزمون پذیری، پیچیدگی، سازگاری، و قابلیت رویت نتایج، مهمترین ویژگی های رایانش ابری هستند که به وسیله تحلیل عامل اکتشافی مشخص شدند، علاوه بر پنج ویژگی فوق، دو عامل دیگر در این پژوهش شناسایی و با عنوان های "فرصت آزمون" و "عدم احساس نیاز به رایانش ابری" نام گذاری شدند. یافته های رگرسیون چند متغیره نشان داد از بین متغیرهای مستقل، متغیرهای آزمون پذیری، سازگاری و عدم احساس نیاز به رایانش، پیچیدگی، مزیت نسبی و فرصت آزمون پیش بین های معنی داری در پذیرش رایانش ابری هستند که در مجموع 31 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند. یافته های پژوهش حاضر نظریه اشاعه نوآوری نظریه راجرز (2003) را در زمینه درک ویژگی رایانش ابری توسط کتابداران دانشگاه های تبریز و علوم پزشکی تایید کرد.اصالت/ ارزش: با توجه به جدید بودن موضوع رایانش ابری و مزایای آن برای کتابخانه ها، پژوهش حاضر می تواند افق های جدیدی را برای کتابخانه ها و کتابداران بگشاید.
    کلیدواژگان: رایانش ابری، نظریه اشاعه نوآوری راجرز، درک ویژگی های رایانش ابری، کتابداران، دانشگاه تبریز
  • رضا رجبعلی بگلو* صفحات 59-86
    هدف
    هدف این پژوهش، توجیه و تبیین نیاز به یک سازمان یا یک مرکز برای بهبود و گسترش فعالیت کتابخانه های دانشگاهی و پژوهشی و شناسایی قابلیت ها و جایگاه پژوهشگاه ایرانداک برای پذیرش نقش های ممکن در این زمینه است.
    روش
    این پژوهش با رویکرد کتابخانه ای و با مرور گسترده انجام پذیرفت که در آن، دامنه پژوهش، تدوین و اسناد و مدارک درون/برون سازمانی و پژوهش های مرتبط با نظام ملی اطلاع رسانی و فعالیت برخی از مهم ترین سازمان های موفق بین المللی در این زمینه بررسی شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد ایرانداک می تواند در زمینه گسترش استاندارد، ایجاد شبکه متخصصان و حرفه مندان، گسترش فرایند به اشتراک گذاری اطلاعات و دانش، تسهیل دسترسی به محتوای علمی و اطلاعاتی، رهبری و مدیریت تغییر در این کتابخانه ها، گسترش بسترهای مدیریت داده های پژوهشی، گردآوری اطلاعات و آمار این کتابخانه ها و گسترش همکاری های بین کتابخانه ای نقش داشته باشد. اصالت اثر: پژوهش حاضر از معدود پژوهش های مربوط به شفاف سازی نقش و جایگاه یک سازمان در نظام ملی اطلاع رسانی دانشگاهی و همچنین بهبود و گسترش فعالیت کتابخانه های دانشگاهی و پژوهشی در ایران است.
    کلیدواژگان: کتابخانه های دانشگاهی، کتابخانه های پژوهشی، نظام ملی اطلاع رسانی دانشگاهی، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (ایرانداک)
  • فرهاد شیرانی* صفحات 87-105
    هدف این پژوهش، توصیف، تحلیل و ترکیب نتایج پژوهشهای پیشین در زمینه عوامل موثر بر قصد به اشتراک گذاری دانش صریح در محیط های دانشگاهی است که از طریق ترکیب این نتایج، نمود صحیح تری از این روابط ارائه شده است. این پژوهش با استفاده از روش فراتحلیل به بررسی عوامل موثر بر قصد به اشتراک گذاری دانش در محیط های دانشگاهی پرداخته است. جامعه آماری پژوهش، پایان نامه ها و مقالات فارسی و لاتین مرتبط با موضوع است که در بازه زمانی سالهای 1395 -1381 (2016-2003) در پایگاه های اطلاعاتی و مجلات علمی پژوهشی معتبر داخل و خارج کشور انتشار یافته اند. 15 عنوان پژوهش با شرایط مناسب به عنوان نمونه آماری برای ورود به فراتحلیل انتخاب شدند. به منظور محاسبه اندازه اثر هر یک از عوامل از نرم افزار stata استفاده گردیده است. نتایج فراتحلیل نشان دادکه عوامل نگرش ، اعتماد،کنترل رفتاری درک شده، هنجارهای ذهنی، جو سازمانی و عمل متقابل به ترتیب بر قصد به اشتراک گذاری دانش تاثیر معنی داری دارند. اما پاداش و پشتیبانی فناوری اطلاعات بر قصد به اشتراک گذاری دانش تاثیر ندارند.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، موسسات دانشگاهی، کنترل رفتاری درک شده، هنجارهای ذهنی، قصد به اشتراک گذاری دانش
  • محمد مهدی مظفری*، پروانه قلی پور صفحات 107-126
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر تولید علم و گسترش مرزهای دانش بر اقتصاد مقاومتی از منظر خلاء آیین نامه ای تالیف کتاب جهت ارتقاء اساتید است.
    روش
    جامعه آماری تحقیق حاضر شامل اساتید، پژوهشگران و خبرگان دانشگاه بین المللی امام خمینی‎(ره) است که از طریق فرمول کوکران 100 نفر به عنوان نمونه تحقیق گزینش شدند. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار لیرزل استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج معادلات ساختاری نشان داد که ضریب تاثیر تولید علم بر اقتصاد مقاومتی مثبت و معنادار می باشد. ارزش/ اصالت تحقیق: با توجه به مطالعات انجام شده، این تحقیق برای نخستین بار انجام می شود و به عنوان یک موضوع جدید در این حوزه به کار رفته است. پیش از این در هیچ فصلنامه ای چاپ نگردیده است.
    کلیدواژگان: آیین نامه ی ارتقای مرتبه ی علمی اعضاء هیئت علمی، تولید علم، گسترش مرز دانش، اقتصاد مقاومتی، گرایش استاد به تالیف کتاب
  • مریم صراف زاده*، نرگس خالقی صفحات 127-145
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی حضور آموزش نرم افزارهای مدیریت استناد در وب گاه های دانشگاه های دولتی ایران انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی است و برای گردآوری داده ها از سیاهه وارسی محقق ساخته استفاده شده است. جامعه آماری شامل وب گاه 80 دانشگاه جامع دولتی و صنعتی ایران بود.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد بیش از نیمی از وب گاه های دانشگاه های مورد بررسی به نرم افزارهای مدیریت استناد اشاره نکرده اند. در بیشتر دانشگاه ها، اندنوت تنها نرم افزار مدیریت استناد مورد استفاده و آموزش بوده است. در کمتر از نیمی از دانشگاه ها، آموزش نرم افزار مدیریت استناد توسط کتابخانه مرکزی انجام شده است و در سایر موارد، معاونت پژوهشی و دانشکده ها و انجمن های دانشجویی عهده دار این امر بوده اند. بجز 11 دانشگاه، آموزش نرم افزارهای مدیریت استناد به صورت منظم و همیشگی در کتابخانه های دانشگاهی انجام نمی شود. آموزش ها فقط به صورت کارگاه های حضوری بوده اند و از انواع آموزش مثل راهنماهای آنلاین متنی و صوتی و تصویری غفلت شده است.
    نتیجه گیری
    کتابخانه های دانشگاهی نقش کمرنگی در آموزش نرم افزارهای مدیریت استناد دارند. برای اینکه کتابداران قادر به آموزش نرم افزارهای مدیریت استناد باشند، خود باید قبلا آموزش دیده باشند. آموزش کتابداران از دو طریق میسر است: نخست، آموزش ضمن خدمت کتابداران که می تواند توسط انجمن کتابداری و اطلاع رسانی ایران و یا سایر نهادهای متولی آموزش حرفه ای انجام شود. دوم، آموزش دانشجویان علم اطلاعات و دانش شناسی که کتابداران بالقوه آینده هستند.
    کلیدواژگان: نرم افزار مدیریت استناد، کتابخانه های دانشگاهی، سواد اطلاعاتی، اندنوت
  • عیسی برقی* صفحات 147-163

    با توجه به گسترش روزافزون کاربران شبکه های اجتماعی، این شبکه ها به بخش اساسی در زندگی کاربران تبدیل شده اند و تاثیرات مهمی در حوزه های علمی، اجتماعی، فرهنگی کاربران دارند. هدف این پژوهش، تعیین تفاوت دانشجویان از جهت سواد اطلاعاتی و انگیزش پژوهشی است.

    مواد و روش

    جامعه آماری این پژوهش، دانشجویان دانشگاه شهید مدنی در سال1396-1395 در نظر گرفته شد که با استفاده از فرمول کوکران 365 نفر به عنوان نمونه انتخاب شد و نمونه گیری با روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی صورت گرفت. اطلاعات لازم جهت دستیابی به نتایج، از طریق پرسشنامه های سواد اطلاعاتی اشرفی ریزی و همکاران(1390)پرسشنامه انگیزش پژوهشی صالحی(1390) و پرسشنامه محقق ساخته به دست آمد. به منظور تعیین روایی و پایایی پرسشنامه ها از روایی محتوایی و سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) و برای پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری spss20 و LISRAL8.5 براساس آزمون های همبستگی، مانوا و تابع تشخیص انجام گرفت.

    یافته ها

    با توجه به نتایج پژوهش، ارتباط شبکه های اجتماعی با سواد اطلاعاتی و انگیزش پژوهشی به ترتیب برابر با 46/0 و 36/0 به دست آمد. در بررسی تفاوت دو جنس، اختلاف در متغیر انگیزش پژوهشی معنادار نشان داده شد. در تفکیک دانشجویان از لحاظ انگیزشی، سه گروه تشخیص داده شد که انگیزش درونی5درصد، انگیزش بیرونی3/0 درصد و بی انگیزگی 1/11درصد را به خود اختصاص دادند.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این تحقیق، دانش آموختگان برای بهره مندی از شبکه های اجتماعی در کسب آگاهی و اطلاعات لازم است که هدف و انگیزه خود را در مسیر استفاده از این شبکه ها تعیین نمایند.

    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، انگیزش پژوهشی، شبکه های اجتماعی
|
  • Leyla Hamrang, Atefeh Sharif *, F Zandian Pages 13-37
    Purpose
    In this research, the main objective was to evaluate Iranina University library OPACs in two categories (including commercial and designed by universities OPACs) in terms of search, display, browsing, and other features (limitations to type of the document).
    Methods
    It was an applied research that has been evaluated OPACs using a check list of features. In this research, sampling was not done and all university OPACs identified in Academic libraries of Iran have been studied.
    Results
    From 121 features identified in the first phase, 52.06 % was belonged to display category. According to the experts, more than 95% of the features were considered highly important. 23.14% Features were not available in OPACs of Iranian universities. The situation of commercial OPACs was better than the designed ones. The Pars Azarakhsh OPAC was ranked as the first (1.5 mean rank and weighed rank) and Mobin soft was ranked as the last. According to the frequency, Simorgh was the second and Payam e Mashregh was the third one but according to the weighed frequency, Payam e Mashregh was the second and Simorgh was the third OPAC in ranking. It can be concluded that Commercial OPACs compare to the designed OPACs had a better position.Originality: Evaluating all of the university library OPACs and comparion of two groups of OPACs has not yet been done in a similar study.
    Keywords: Academic libraries, Online Public access cataloge, OPACs Evaluation
  • Akbar Farmanlu Lilab Pages 39-58
    Objective
    the purpose of this study is to identify affecting factors on cloud computing adoption of the librarians of UTMS based on Rogers DOI.
    Methodology
    This study carried out using descriptive survey method. all 55 librarians in UTMS were mentioned as participations. Data collection tool was a questionnaire which its validity was confirmed by professionals and scholars. Cronbach's alpha was used to determine the reliability. Multiple regression, Pearson correlation and Exploratory Factor Analysis were used for the data analysis.
    Findings
    Exploratory factor analysis showed 7 important properties of cloud computing: Relative Advantage, Trialability, Complexity, Compatibility, and Observability. Also, two other factors were identified entitled “Opportunity of evaluation” and “Lack of need for cloud computing”. There was significant correlation between the rate of adoption and all factors except Observability. Further, the findings of correlation analysis showed that there is a significant relationship between the above mentioned 6 properties of cloud computing and adoption rate. The result of multiple regression analysis showed that the properties of “Trialability”, “Compatibility”, “Lack of need for cloud computing”, “Complexity”, “Relative Advantage” and “opportunity of evaluate”, are significant predictors for the adoption of cloud computing, which in total explain 31 percent variance of the dependent variable. The finding of this study confirmed The Rogers’ DOI (2003) in the context of perceived properties of cloud computing, from the librarians of UTMS.Originality: According to the novelty of cloud computing and its benefits for libraries, this study can be open new horizons for libraries and librarians.
    Keywords: cloud computing, factors affecting, adoption, Librarians, University of Tabriz
  • Reza Rajabali Beglou * Pages 59-86
    Purpose
    The purposes of this research was defining the need to an organization or a center for improving and extending university and research libraries, and identifying capabilities and position of Iranian Research Institute for Science and Technology (Irandoc) for accepting possible roles.
    Methodology
    This research was documentary with scoping review in which the scope of research defined with internal and external organizational documents, related researches in NATional Information System (NATIS) and international successful organizations in this field.
    Findings
    Irandoc can play roles in developing standard, establishing experts and professional network, developing information and knowledge sharing process, facilitating access to the scholarly contents, leadership and change management, developing infrastructures for research data management, gathering information and statistics of these libraries & developing interlibrary collaborations in these libraries.Originality: This research is one of the seldom researches related to clarification of an organization’ role and position in NATional Information System (NATIS) in Universities and improving and also extending activities of university and research libraries in Iran.
    Keywords: University libraries, Research libraries, NATional Information System (NATIS) in universities, Iranian‌ Research Institute for Information Science, Technology (Irandoc)
  • Farhad Shirani * Pages 87-105
    The purpose of this study is to describe, analyze and synthesize the results of previous research on the factors affecting the intention to share explicit knowledge in academic institutions, which, by combining these results, provides a more accurate representation of these relationships. This research uses a meta-analysis method to investigate the factors affecting the intention to share knowledge in academic institutions. The statistical population of the research, theses and articles of Persian and Latin related to the subject, have been published in the periodicals of 1395-1383 (2016-2003) in reputable databases and scientific journals both inside and outside the country. 15 research titles were selected with appropriate conditions as a statistical sample for entering meta-analysis. In order to calculate the effect size of each of the factors, the stata software has been used. The results of the meta-analysis showed that attitudes, trust, perceived behavioral control, subjective norms, organizational climate, and reciprocal interaction had a significant effect on the intention to share knowledge. But IT support and rewards do not affect the intention to share knowledge.
    Keywords: Meta-analysis, academic institutions, perceived behavioral control, subjective norms, intention to share knowledge
  • Mohammad Mahdi Mozaffari *, Parvaneh Gholipour Pages 107-126
    Purpose
    This study aimed to investigate the effect of the effect of science production and extension of the knowledge boundary on resistive economy for no regulation code writing a book for the promotion of rank of the faculty members.
    Methodology
    The sample including faculty, researchers, staff and students of Imam Khomeini international university (science and research branch). It was calculated by using the cochran formula (100). For data analysis, structural equation modeling with LISREL software was used.
    Findings
    Structural equation modeling results indicated that the Science production have a positive and statistically significant effect on resistive economy.Originality: According to studies, this research has been conducted to the first time and has been used as a new topic in this field. It has not been published in any journal previously.
    Keywords: criteria for scientific assessment_master&#039_s orientation to writing a book_resistive economy_extension of the knowledge boundary_the promotion rank of the faculty members codes
  • Maryam Sarrafzadeh *, Narges Khaleghi Pages 127-145
    Aim
    The present paper is the result of a research which aimed to review the current level of support and training provided for the reference management software by academic libraries.
    Method
    The data was gathered on the basis of a survey of Iranian universities’ websites.
    Findings
    The results reveal that in about 50 percent of Iranian universities, there is no information about RMS at their websites at all. In less than half of the remaining 39 universities, central library is responsible for introducing and training of citations and RMS. Deputy of research and faculty scholarly associations have been other organizers of RMS training. Furthermore, the results show that more than 90 percent of universities perform their training in face to face format only. EndNote is the only citation management software supported approximately by all universities. Teaching other RMS, such as Mendeley or Zotero, has been very limited.
    Conclusion
    Authors suggest that librarians themselves get instruction on using citation management tools to be able to teach library users. Also, there is a need for providing online tutorials on RMSs.
    Keywords: citation management software, reference management software, bibliographic management software, information literacy instruction, Academic Libraries
  • Isa Barghi * Pages 147-163

    Due to the increasing spread of social networking users, these networks have become a vital part of user life and have important implications for users' scientific, social and cultural backgrounds. The purpose of this research is to determine the difference between students on information literacy and research motivation.

    Materials and Methods

    The statistical population of this study was Shahid Madani University Tabriz during the academic year 2016-2017. Using Cochran's formula, 365 individuals were selected as sample. Sampling was done by stratified sampling method. Data analysis was performed using SPSS20 and LISRAL8.5 software based on correlation, MANOVA and diagnostic function.

    Results

    According to the research results, the relationship between social networks with information literacy and research motivation was 0.46 and 0.36 respectively. In the study of gender difference, the difference in the variable of research motivation was significant. In terms of motivation, three groups were identified as having internal motivation of 5%, external motivation of 0.3 and impulsivity of 11.1.

    Conclusion

    Based on the findings of this research, graduates are required to acquire knowledge and information in order to benefit from social networks, which will determine their motivation and motivation to use these networks.

    Keywords: Information literacy, research motivation, social networks