فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال پنجاه و دوم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1397)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و دوم شماره 2 (پیاپی 84، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمیرا اسماعیلی *، سعید اسدی، حمزه علی نورمحمدی صفحات 13-32
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف اولویت بندی عوامل موثر بر انتصاب مدیران کتابخانه های دانشگاه های دولتی تهران با استفاده از فرایند تحلیل شبکه انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نوع کاربردی است که با روش پیمایشی در سال های 1393 تا 1394 انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش 34 نفر از اعضای هیئت علمی گروه های علم اطلاعات و دانش‏شناسی، 12 نفر از مدیران و 315 نفر از کارکنان کتابخانه های مرکزی دانشگاه های تهران است که مدیران و اعضای هیئت علمی به صورت سرشماری و 175 نفر از کارکنان کتابخانه های مرکزی به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تکنیک‏های تصمیم گیری فرایند تحلیل شبکه با استفاده از نرم‏افزار Super Decisions 2. 0. 8 استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که در معیارهای مربوط به عوامل شغلی، «داشتن سابقه ارتقاء علمی و اداری» ازنظر اولویت مهم ترین معیار و «تخصص» دارای کمترین اولویت بوده و در معیارهای مربوط به عوامل سازمانی، «آگاهی نسبت به فناوری سازمانی» مهم ترین معیار و «شناخت سیستم بودجه» دارای کمترین اولویت بوده است. همچنین در معیارهای مربوط به عوامل محیطی، «آگاهی نسبت به عوامل اقتصادی» مهم ترین معیار و «آگاهی نسبت به عوامل تکنولوژیکی» دارای کمترین اولویت بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که داشتن سابقه شغلی و ارتقاء علمی به عنوان مهم ترین عامل موثر و مفید و تخصص گرایی به عنوان ضعیف ترین عامل موثر در انتصاب مدیران کتابخانه های دانشگاهی می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت، کتابخانه دانشگاهی، مدیر، فرایند تحلیل شبکه (ANP)، انتصاب
  • احمد سیاح *، علی اصغر پورعزت ، طاهر روشن دل اربطانی صفحات 33-53
    در این پژوهش، ضمن بررسی ادبیات سرمایه های معنوی و ارتباط آن با سایر سرمایه ها، همچون سرمایه های اجتماعی، به نقش رسانه در ترویج و تثبیت مفاهیم و مولفه های این دو سرمایه، با توجه به برجستگی نقش رسانه ها در تغییر نگرش ها پرداخته شده، راه خروج این مفاهیم از اتهام انتزاعی و غیر کاربردی بودن، کاربست رسانه ها در پرتو خط مشی هایی هوشمند برای نافذ کردن مولفه های این سرمایه ها، فرض شده است و در نتیجه با توجه به هدف فوق و اجماع خبرگانی که در پژوهش با آنها مصاحبه شد و تحلیل سلسله مراتبی تم های حاصله، شبکه های اجتماعی به مثابه تاثیرگذارترین رسانه حال حاضر در محیط های علمی و دانشگاهی معرفی شدند. بنابراین در پژوهش حاضر، شبکه دانش اجتماعی، به مثابه نوعی شبکه علمی جدید با کارکرد تخصصی معرفی می شود. شبکه ای که از عوارض و تهدیدهای مترتب بر مجازی شدن بیش از حد شبکه های اجتماعی متداول، مصون مانده و می تواند در فضای علمی واقعی جامعه اثرگذارتر جلوه کند. با استخراج تم های حاصله از مصاحبه ها، این نتیجه حاصل شد که نافذ نمودن سرمایه ی معنوی در سازمان های یادگیرنده و دانش بنیانی همچون دانشگاه تهران، از طریق رسانه ها، نیازمند طراحی و تعریف نوعی رسانه ی سامان مند مستقل و خودگردان است؛ رسانه ای برخوردار از ویژگی هایی که در سیستم های فوق هوشمند مجهز به سیستم برنامه ریزی سلولی عصرمدار توصیف می گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه معنوی، کاربست رسانه، سازمان یادگیرنده یا دانش بنیان، شبکه اجتماعی، سیستم عصرمدار
  • ویدا صیفوری، فهیمه باب الحوائجی *، فاطمه نوشین فرد، داریوش مطلبی صفحات 55-77
    هدف
    پژوهش شناسایی میانگین تمایل به پرداخت کاربران برای خدمات کتابخانه های مرکزی و عوامل موثر بر آن در شرایط بحرانی و بهبود و تخمین ارزش اقتصادی کل خدمات کتابخانه از نظر کاربران مورد بررسی است.
    روش
    ارزش گذاری مشروط و تکنیک تمایل به پرداخت که بخشی از روش ترجیحات اظهارشده هستند، استفاده شد. جامعه آماری پژوهش کاربران کتابخانه های مرکزی اعم از دانشجویان ، اعضای هیات علمی و کارکنان دانشگاه های زیر نظر وزارت علوم ، تحقیقات و فناوری هستند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایدو مرحله ای ، تعداد10 کتابخانه مرکزی انتخاب شد. حجم نمونه با استفاده از فرمول میشل وکارسون درسطح10درصد854 نفر محاسبه شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسش نامه محقق ساخته دو بعدی با 40سوال که برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری مانند، آمار توصیفی و رگرسیون خطی و لجستیک استفاده شده است.
    یافته ها
    میانگین تمایل به پرداخت برای هرنفر در استفاده ماهیانه از خدمات کتابخانه های مرکزی در شرایط بهبود برابر84100 ریال و درشرایط بحرانی برای حفظ خدمات کتابخانه تقریبا مبلغ 101560 ریال است. 6/17 درصد تمایل به پرداخت مبلغی در شرایط بحرانی نداشتند. نتایج نشان می دهد متغیرهای شغل، تحصیلات و میزان درآمد کاربران دارای تاثیر مثبت و معنی دار اما متغیر جنسیت افراد تاثیری در تمایل به پرداخت بیشتر برای استفاده سالیانه از خدمات کتابخانه مرکزی ندارد. مقدار میانگین تمایل به پرداخت ماهیانه برای هر فرد جهت استفاده از خدمات کلی کتابخانه مرکزی با استفاده از انتگرال تمایل به پرداخت برابر 92830 ریال به دست آمد.
    کلیدواژگان: ارزش گذاری اقتصادی، ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، کتابخانه مرکزی
  • معصومه لطیفی *، نصرت ریاحی نیا، یحیی قائدی، محمود بابایی صفحات 79-107
    هدف
    محبوبیت استفاده از شبکه های اجتماعی در سراسر جهان رو به افزایش است؛ تمایل کاربران به ویژه قشر دانشجو به عضویت در شبکه ها نشان از رضامندی حاصل از آن است که انگیزه آنان را به استفاده تقویت نموده است. متاسفانه در ایران نگاه منفی به تحولات فناوری در عرصه شبکه های اجتماعی و بی توجهی به انگیزه های مخاطبان ما را از شناخت علمی اینگونه انگیزه ها دور کرده است. بدین منظور این پژوهش با هدف شناسایی انگیزه های استفاده دانشجویان از شبکه های اجتماعی فیس بوک، اینستاگرام و تلگرام انجام شده است.
    روش پژوهش
    این پژوهش کاربردی، با روش‏شناسی کیفی و روش پژوهش تحلیل محتوای کیفی هدایت شده انجام شد. نمونه‏ها هدفمند و بر اساس معیار از دانشجویان دانشگاه تهران گزینش شدند. در این پژوهش با 19 دانشجوی پر مصرف شبکه های اجتماعی فیس بوک، اینستاگرام و تلگرام مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل یافته‏ها نشان از هدفمندی دانشجویان در بهره گیری از فضا و ظرفیت های شبکه ها می باشد. بطوری که استفاده از این شبکه ها نه به انگیزه جدید بودن و یا مد روز بودن بلکه به انگیزه برآورده شدن نیازهای آنان می باشد. بطوریکه سه انگیزه ارتباط و تعامل با دیگران، آزادی بیان و خود اظهاری از نیاز اجتماعی ، دو انگیزه اطلاع یابی و اطلاع رسانی و کنجکاوی از نیاز شناختی و دو انگیزه تفریح و سرگرمی و پر کردن اوقات فراغت و تنهایی از نیاز عاطفی نشات می گیرد.
    کلیدواژگان: انگیزه، دانشجویان، شبکه های اجتماعی، استفاده
  • مصطفی باغ میرانی *، محمدرضا اسمعیلی، محمدحسن زاده، علیرضا نوروزی صفحات 109-129
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش شناسایی ویژگی های متمایز مسئلهیابی پژوهش به عنوان اولین گام در تولید دانش و رسیدن به درک بهتری از فرآیند مسئلهیابی است. در این پژوهش مفاهیم، ایده ها و یافته های پژوهشهای قبلی با هم ترکیب شده و مدل مفهومی مسئلهیابی پژوهش طراحی شد.
    روش
    در پژوهش حاضر با استفاده از روش فراترکیب و از طریق مراحل هفت مرحلهای سندلوسکی و باروسو، به ترکیب داده های به دست آمده از منابع پیشین پرداخته شد. همچنین از واژه «مسئلهیابی» جهت جستجو در عنوان، چکیده، کلیدواژه ها و متن اصلی منابع موجود در پایگاه های اطلاعاتی استفاده شد.
    یافته ها
    در مجموع از میان 38 منبع انتخاب شده، 138 کد، 24 مفهوم و 4 مقوله به دست آمد. ویژگی شخصیتی، ویژگی روانشناختی، ویژگی فکری (تفکر خلاقانه و تفکر انتقادی) و ویژگی آموزشی، اجزای اصلی مدل مفهومی مسئلهیابی پژوهش را تشکیل دادند.
    اصالت اثر: این پژوهش جزء اولینهایی است که چهار ویژگی را حول محور مسئلهیابی شناسایی کرده است. همچنین عوامل شناسایی شده موثر بر مسئلهیابی، بسیار فراگیرتر از پژوهشهای قبلی است. به علاوه اینکه تاکنون مدلی مفهومی از مسئلهیابی با استفاده از روش فراترکیب ارائه نشده است.
    کلیدواژگان: مسئله یابی پژوهشی، روش فراترکیب، تفکر خلاقانه، تفکر انتقادی
  • علی رضایی شریف *، عادل زاهد، فاطمه رضایی شریف صفحات 131-146
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، بررسی خصوصیات روان سنجی مقیاس اضطراب اطلاع یابی در دانشجویان بود.
    روش
    بدین منظور 262 نفر دانشجو (125 نفر پسر و 137 نفر دختر) از دانشجویان دانشگاه های اردبیل که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به تحصیل بودند به روش در دسترس انتخاب شدند و به مقیاس اضطراب اطلاع یابی پاسخ دادند. داده ها با روش آلفای کرونباخ، اعتبار باز آزمایی ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزارهای SPSS 24 و LISREL 8. 8 تحلیل شدند.
    یافته‏ ها
    ضریب آلفای کرونباخ برای مولفه موانع مربوط به منابع اطلاعاتی 85/0، مولفه موانع مربوط به رایانه و اینترنت 79/0، مولفه موانع مربوط به کتابخانه 83/0، موانع مربوط به جست و جوی اطلاعات 80/0، موانع فنی 82/0 و موانع انتخاب موضوع 87/0 به دست آمد. اعتبار باز آزمایی نیز در فاصله 2 هفته اجرا در دامنه 79/0 تا 84/0 به دست آمد. یافته های حاصل از تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نشان داد که این مدل از برازش مناسبی برخوردار است (93/0=CFI، 96=GFI، 91=NFI و 056/0=RMSEA). با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که مقیاس اضطراب اطلاع یابی در دانشجویان ابزار مناسبی برای سنجش اضطراب مربوط به جست و جوی اطلاعاتی در دانشجویان است
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی، اضطراب اطلاع یابی، دانشجویان
  • لی لی کردوانی *، رویا بهادری، فرانک بحرالعلومی صفحات 149-173
    هدف
    هدف از این پژوهش، شناسایی مواد و ترکیبات مختلف به کار رفته در نسخه خطی پنج گنج نظامی است. این نسخه ی مصور و منحصر به فرد، متعلق به دوره مغول و قرن هشتم ه. ق است و توسط کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه تهران در سال 1346 خریداری شده است.
    روش
    با توجه به نفیس بودن این اثر و محدودیت در نمونه برداری، از روش های غیر تخریبی مثل میکروسکوپ نوری پلاریزان (PLM) ، طیف نگاری فلورسانس پرتو ایکس قابل حمل (micro-XRF) و طیف نگاری زیر قرمز تبدیل فوریه (FTIR) مجهز به سلول انعکاسی ATR استفاده شد و ترکیبات و عناصر موجود در کاغذ و رنگ های به کار رفته در تزئینات و نقاشی های این نسخه خطی شناسایی شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در کاغذ متن و حاشیه این نسخه خطی از مخلوط کتان و کنف با درصدهای متفاوت استفاده شده است. نقاشی های این نسخه بر روی یک لایه از هانتیت (کربنات دوتایی منیزیم و کلسیم) سفید رنگ صورت گرفته است. در سر لوح و نقاشی های این نسخه خطی، رنگدانه های شنگرف، لاجورد، نیل، زرنیخ، زنگار، طلا، دوده و هانتیت به کار رفته است و در بعضی از رنگ ها مثل صورتی، نارنجی، خاکستری و قهوه ای از مخلوط دو یا سه رنگدانه استفاده شده است. مواد به کار رفته در ساخت کاغذ و رنگ ها همه از مواد شناخته شده و رایج در زمان کتابت اثر است.
    کلیدواژگان: پنج گنج نظامی، نسخه خطی، شناسایی رنگدانه، الیاف
|
  • samira esmaeili * Pages 13-32
    Background and aim
    The aim of present study was ranking of factors influencing the appointment of academic library managers at general universities in Tehran based on Analytic Network Process (ANP).
    Method
    This Study is an applied research that done survery method during 2014-2015. Statistical sample included 34 LIS faculty memebers, 12 academic library managers and 175 library staff in Tehran general universities. A researcher-made questionnaire was used in order to gather the data. The Analytic Network Process (ANP) technique was used in order to rank the factors and build the model using Super Decisions software.
    Results
    The findings from this study showed that among the job factors, “having a history of academic and administrative promotion” rank first while“expertise” is the last one. Amont the organizational factors, “awareness of organizational technology” stood on top “awareness of budget system” scored last. For environmental factors, the first place belongs to “awareness of economic factors” and the last one belongs to “awareness of technological factors”.
    Conclusion
    The results showed that having work experience and academic promotion as the most effective factor and specialization as the weakest factor is in the appointment of directors of university libraries.
    Keywords: Management, academic library, manager, Analytic Network Process (ANP), appointment
  • ahmad sayah *, Ali asghar Pourezzat, Taher Roshandel Arbatani Pages 33-53
    In this research, by investigating spiritual capital literature and its relationship with other assets such as social capital we have discussed the important role of the media in promoting and consolidating concepts and the elements of these two capital due to prominence role of the media in changing attitudes And we express these concepts, withdrawal way of the charges of abstraction and non-applicability the uses of media With regard to consensus of all experts who were interviewed in this present study and different resulting themes, "Media recognized as a leader of transformation of in organizations" and social networks were introduced as the most influential present media in academic environments , that don’t have the disadvantages cited for these media such as complications and threats resulting to too virtualization in such networks, because of the powerful supporter groups in real science space, and the universities. With extraction resulting themes from the interviews, it is found that the enforcing spiritual capital in learning and knowledge-based organizations such as University of Tehran, through the media, requires the definition of a kind of social-media based on an independent and autonomous system, based on characteristics that are found in Era-based Cellular Planning.
    Keywords: media applying, Era-based systems, Spiritual Capital, learning or knowledge-based organization, social networks
  • vida seifouri, Fahimeh Babalhavaeji *, Fatemeh Nooshinfard, dariush Matlabi Pages 55-77
    Purpose
    This research to identify average willingness to pay central library users and the factors influencing it in critical and improve condition with an estimate of the total economic value of library services for the users reviews.
    Methods
    Contingent valuation and Willingness to pay techniques is used that are part of the declared preferred method. Statistical populations are the central library users including students, faculty members and staff of universities under the Ministry of science, research and technology. Using a two-stage cluster sampling, 10 Central Library was selected. The sample size Calculated by using Mitchell and Carson formula 854 people on Level 10%. Data collection tool was Two-dimensional self-made questionnaire with 40 items. That analysis of data Statistical methods, such as descriptive statistics and linear and logistic regression were used.
    Results
    Average willingness to pay for every person is using monthly the services of the central library in condition of improve is £ 8410 and the critical condition for the preservation of library services is approximately £ 101,560.17.6 percent were not willing to pay in critical condition. The results showed that the variables of occupation, education and income, have a positive and significant effect but variable of user gender has no effect on willingness to pay more for use of library services is annual.The average willingness to pay for any person to use Total services Central Library Using integral willingness to pay equal to 92,830 rial.
    Keywords: Economic valuation, contingent valuation, willingness to pay, Central Library
  • masoomeh latifi*, Nosrat Riyahinia, Yahya Ghaedi, Mahmoud Babaie Pages 79-107
    Objective
    The popularity of using social networks around the world is increasing; the desire of users, especially the student population, to join the networks is indicative of a satisfaction that has strengthened their incentive to use. Unfortunately, in Iran, the negative outlook for technology developments in the social networking sector has been far removed from the motivations of our audiences from the scientific recognition of such incentives. To this end, this study aimed to identify the motivations of students’using social networks sach as Facebook, Instagram and telegram.
    Methodology
    This applied research was carried out using qualitative methodology and methodology of content oriented analysis. Samples were selected on the basis of criteria from Tehran University students. In this research, 19 students with high social networking use of Facebook, Instagram and telegram was selected and semi-structured interview were conducted.
    Findings
    The results of the analysis showed that the goal is to exploit space and network capacities. So that the use of these networks is not about being new or fashionable, but also on the motivation to meet the needs of users. Three motivations for communication and interaction with others, freedom of expression and self-declaration of social need, two motivations for finding information and informing, and curiosity of cognitive need and two motivations for recreation and recreation and loneliness of emotional need Take place.
    Keywords: Motivation, Students, social networks, use
  • Mostafa Baghmirani*, Mohammad Reza Esmaili Givi, Mohammad Hassanzadeh, Alireza Noruzi Pages 109-129
    The purpose of this paper was to foster a better understanding of research problem finding by integrating the qualitative and quantitative findings of prior research under a conceptual model. It reviews key findings, themes and ideas from selected published academic papers on research problem finding, with a specific focus on what factors affecting problem finding.
    This article has conducted a meta-synthesis approach by adopting “Sandelowski and Barroso's” seven-step method to investigate what the features of research problem finding are, through interpretation of previous documents. The author conducted a literature review of all documents available in online databases that contained the word “problem finding” in either the title, abstract and/or keywords and with a discussion of problem finding in the main text.
    In total, 38 scientific documents were analyzed in order to create a meta-synthesis of the primary findings. This process revealed 138 codes, 24 themes and 4 categories that outline issues related to the research problem finding. Personality feature; psychological feature; thinking feature (creative thinking and critical thinking); and educational feature were the components of the conceptual model.
    Based on available data, this study is the first of its kind that has identified the features of research problem finding in four aspects. In addition, the number of factors identified in this study is greater and more comprehensive than that of any previous research. This study has also proposed a conceptual model and utilized a meta-synthesis approach that has never been conducted to date in the field of problem finding.
    Keywords: research problem finding, meta-synthesis method, creative thinking, critical thinking
  • ali rezaii sharif *, Adel Zahed Pages 131-146
    The purpose of present study is investigates psychometric properties of information seeking anxiety scale in university students. Sample in this study consists of 262 university student (137 female and 125 male). Respectively the subscale reliabilities were acceptable and were appropriate Barriers with information resources (α=0.85), barriers with computer and the Internet (α=0.79), barriers with library services (α=0.83), barriers with Searching for information (α=0.80), technical barriers, (α=0.82), and barriers with topic identification (α=0.87). Confirmatory Factor analysis according model was confirmed. results 6-factor Internal consistency coefficients were 0/74. Based on results can be said, 6-factor model (Barriers with information resources, barriers with computer and the Internet, barriers with library services, barriers with Searching for information, technical barriers, and barriers with topic identification) of information seeking anxiety scale is valid and reliable instrument for assessment the information seeking anxiety in university students.
    Keywords: validation, information seeking, anxiety scale, university students
  • Lili Kordavani *, Roya Bahadori, Faranak Bahrololumi Pages 149-173
    Purpose
    The objective of this study is to identify the different ingredients used in the manuscript of the Nezami’s Panj Ganj. This unique illustrated version belongs to the Mughal era in the eighth century AH and it has been purchased by central library and documentation centre of University of Tehran in 1346.
    methodology
    According to the exquisite nature of this work and limitations of sampling, non-destructive methods such as optical microscope polarizing (PLM), spectroscopy, Portable fluorescence X-ray (micro-XRF) and spectroscopy Fourier- transform infrared equipped Attenuted total reflectance (ATR) was used and the ingredients available in paper and the colours have been used in the decorations and paintings of this manuscript have been identified.
    Findings
    The results showed that in the paper text and the margin of this manuscript, mixture of linen and hemp has been used by different percentages. The paintings of this manuscript have been drawing on a layer of white Huntite (double carbonate of magnesium and calcium). In the headpiece and paintings of this manuscript, vermilion, ultramarine, indigo, orpiment, verdigris, gold, charcoal and Huntite pigments used and in some colours like pink, orange, gray and brown mixture of two or three pigments has been used. All pigments and materials have been used in the production of paper and colours were known and common at the time of writing the script.
    Keywords: Nezami’s Panj Ganj, manuscript, pigment identify, fibers