فهرست مطالب

نشریه نیوار
پیاپی 102-103 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم کریمی خواجه غیاثی، علیرضا علی نژاد* صفحات 1-8

    چکیده تئوری سیستم خاکستری در مواردی به کار گرفته می شود که اطلاعات کافی از جامعه مورد مطالعه در دست نیست. مدل پیش بینی خاکستری برای رشته ای از اطلاعات با تنوع معین و ثابت مناسب است. مدل خاکستری می تواند با اعمال یکسری محاسبات اضافی سبب بهبود عملکرد پیش بینی در مواردی شود که اطلاعات چندانی از سیستم مورد مطالعه در دست نیست. با استفاده از مدل خاکستری بهبودیافته مقدار خطای برآورد به میزان مورد توجه ای کاهش می یابد. در این مطالعه از داده های میانگین دمای بیشینه ماه های فروردین تا شهریور سال های 1380 تا 1391 ایستگاه هواشناسی فرودگاه قزوین برای پیش بینی میانگین دمای بیشینه برای شش ماهه اول سال 1392 استفاده شد. نتایج این تحقیق حاکی ازآن است که استفاده مدل خاکستری بهبود یافته به روش کاهنده و متابولیسم می تواند سبب افزایش دقت پیش بینی میانگین دمای بیشینه ماهانه شود. پیش بینی های انجام شده برای ماه های فروردین (9/20 در مقابل 3/21 درجه سلسیوس) و خرداد (6/30 در مقابل 9/30 درجه سلسیوس) از دقت مطلوبی برخوردار بودند در حالی که پیش بینی های مرداد و شهریور از اعتماد پایین تری برخوردار بودند. واژگان کلیدی: پیش بینی ، مدل خاکستری، متابولیسم، هواشناسی.

    کلیدواژگان: پیش بینی، مدل خاکستری، متابولیسم، هواشناسی
  • مقاله پژوهشی
  • رئوف مصطفی زاده*، محسن ذبیحی، خدیجه حاجی، محمدحسین قویمی پناه صفحات 9-18

    عامل فرسایندگی باران برای توصیف توانایی باران در فرسودن خاک می باشد که اطلاع از تغییرات زمانی و مکانی آن منجر به برنامه ریزی، سیاست گزاری و اتخاذ تصمیمات صحیح کنترل و مهار فرسایش خاک می گردد. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تغییرات زمانی و مکانی خطر عامل فرسایندگی باران در شمال شرق ایران برنامه ریزی شده است. بدین منظور، مقدار عامل فرسایندگی باران 41 ایستگاه باران سنجی با طول دوره آماری مشترک 33 ساله در حوزه آبخیز گرگانرود محاسبه شد. سپس نقشه های مقادیر میانگین، حداکثر، حداقل و انحراف معیار عامل فرسایندگی باران با استفاده از روش معکوس وزنی فاصله طی دوره مطالعاتی تهیه و مورد تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج، مقدار میانگین عامل فرسایندگی باران سالانه در حوزه آبخیز گرگانرود برابر با 08/73 میلی متر به دست آمد. ایستگاه های رباط قره بیل و پس پشته به ترتیب با 57/34 و 16/111 میلی متر به ترتیب کم ترین و بیش ترین مقدار میانگین عامل فرسایندگی باران در بین ایستگاه های مطالعاتی را به خود اختصاص دادند. عدم تشابه الگوهای مکانی مقادیر میانگین و حداکثر عامل فرسایندگی باران در منطقه مطالعاتی از دیگر یافته های پژوهش حاضر است. ضمنا 44/37 درصد از سطح حوزه آبخیز مطالعاتی در طبقه زیاد خطر عامل فرسایندگی قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر می تواند در اتخاذ تدابیر صحیح مدیریتی و اولویت بندی مناطق جهت انجام اقدامات حفاظتی در حوزه آبخیز گرگانرود مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تولید رسوب، فرسایش خاک، فورنیه اصلاح شده، گرگانرود، من-کندال
  • مژده سلیمی فرد *، سید حسین ثنایی نژاد، عادل سپهر، لیلا ثابت دیزاوندی صفحات 19-30

    کشور ایران با قرار گرفتن در منطقه خشک جهان همواره در معرض وقوع پدیده خشکسالی قرار دارد. متوسط بارش در کشور کمتر از یک سوم متوسط بارش سالانه جهان است و این میزان نیز از توزیع زمانی و مکانی مناسبی برخوردار نیست. از جمله روش-های بررسی خشکسالی استفاده از شاخص های هواشناسی می باشد که با استفاده از داده های ایستگاه های هواشناسی محاسبه می-گردند. یکی از مهمترین مشکلات استفاده از این شاخص ها در ایران پراکندگی نامناسب ایستگاه ها یا کمبود داده می باشد. در مقابل این روش ها، فن آوری سنجش از دور قادر به جمع آوری داده از نواحی وسیع توسط سنجنده های مختلف است. در این مطالعه به منظور بررسی همه جانبه خشکسالی در استان خراسان رضوی در سال های 2001 تا 2010، از شاخص ترکیبی بررسی خشکسالی(SDI) استفاده گردید. این شاخص با استفاده از اطلاعات 3 شاخص، وضعیت پوشش گیاهی(VCI)، وضعیت دمایی(TCI) و وضعیت بارش(PCI) از طریق روش آنالیز مولفه اصلی(PCA) محاسبه گردید. به منظور صحت سنجی شاخص-(SDI)، رابطه همبستگی این شاخص با شاخص(SPI) در بازه های زمانی3، 6 و 9 ماهه در طی فصل رشد بررسی شد، مقایسه ای میان مجموع بارش سالیانه و میانگین بلندمدت بارش در 10 ایستگاه سینوپتیک در این استان انجام شد و همچنین رابطه همبستگی دو شاخص(VCI) و (SDI) با میزان عملکرد دیم دو گیاه گندم و جو نیز بررسی شد. نتایج این مطالعه حاکی از بروز خشکسالی در سال های 2001، 2002، 2006 و 2008 در استان خراسان رضوی بود. نتایج بررسی صحت سنجی نیز حاکی از وجود همبستگی(R) بالا میان دو شاخص(SDI) و (SPI) می باشد. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که شاخص ترکیبی(SDI) علاوه بر پایش همه-جانبه خشکسالی هواشناسی و بالا بردن دقت مکانی پایش این پدیده قادر به شناسایی خشکسالی کشاورزی نیز می باشد.

    کلیدواژگان: خشکسالی، داده های NDVI، داده های دمای سطح زمین، سنجنده TRMM، شاخص ترکیبی خشکسالی(SDI)
  • سامان مرتضی پور *، محمد مرادی صفحات 31-40

    در این پژوهش با استفاده از داده های جوبالای ساعت صفر گرینویچ ایستگاه جوبالای فرودگاه مهرآباد تهران و دمای بیشینه اندازه-گیری شده ساعت 12 گرینویچ برای سال های 1998 تا 2017 ، بیشینه ارتفاع لایه آمیخته در هر روز محاسبه شد و مقدار میانگین عمق لایه آمیخته به تفکیک ماه در طول دوره مورد مطالعه و همچنین بیشینه،کمینه و میانگین ارتفاع لایه آمیخته برای ماه های ژانویه، دسامبر، ژوئیه و اوت به عنوان نماینده ماه های سرد و گرم محاسبه شد و نمونه های انتخابی با نمودار ترمودینامیکی SKEW-T تحلیل شد. نتایج نشان دادند که میانگین ارتفاع بیشینه لایه آمیخته در فصل های گرم بین 3 تا 4 کیلومتر و در فصل های سرد بین 1 تا 5/2 کیلومتر بوده است. هدف از این تحقیق ارائه روشی است که با داشتن داده های جوبالای ساعت صفر برای روز معین و برای ایستگاه مشخص و همچنین برآورد دمای بیشینه آن روز به صورت پیش بینی، عمق لایه آمیخته آن روز را به شکل پیش بینی تخمین زده و در محدوده مشخص و مناسب برای اهداف کاربردی و علمی و پیش آگاهی به کار گرفت.

    کلیدواژگان: لایه آمیخته، وارونگی، فرودگاه مهرآباد
  • مسعود مسعودی *، یاسین همتی، زهرا بهرامی، سیده رضیه هندی زاده صفحات 41-48

    گرمایش جهانی یکی از مهمترین چالش های زیست محیطی کره زمین به شمار می رود. هدف اصلی این تحقیق بررسی تغییرات دما در قاره آسیا است. بدین منظور داده های دمای ماهانه 66 نقطه از کشورهای مختلف قاره آسیا از سال 1949 تا 2014 موردبررسی قرار گرفت. در این بررسی چگونگی تغییرات دما ازلحاظ افزایش، کاهش و سطح معنی داری مطالعه گردید. برحسب نزدیک ترین نقطه دارای داده به نقاط شهری موردنظر از سایت NOAA، میانگین دمای سالانه طی سال های 1949 تا 2014 برای هر نقطه محاسبه شد. همچنین نمودار تغییرات دما مربوط به هر نقطه در بازه زمانی موردنظر رسم و روند آن بر اساس معادله خطی رگرسیون بررسی شد. برای تعیین گستره تغییرات دما از روش های درونیابی گوناگون در GIS استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، 99 درصد از مساحت آسیا افزایش دما و در 1 درصد از مساحت آسیا تغییرات معنی داری در سطح 5 درصد مشاهده نشد. در کل می توان به این نکته اشاره کرد که در این قاره میزان دما 94/0 درجه سلسیوس در بازه موردمطالعه افزایش یافته است. در کلاسه بندی طراحی شده خطر از بعد مقادیر آماری گرمایش جهانی، 7/34 درصد کم خطر، 1/29 درصد خطر متوسط، 8/33 درصد خطر شدید و 4/2 درصد خطر خیلی شدید را نشان می دهد. با توجه به نقشه های تهیه شده، اکثر نواحی نیمه شمالی قاره روند افزایش دمای بیشتر و خطر شدیدتری را نشان می دهند.

    کلیدواژگان: روند تغییرات دما، تغییر اقلیم، سامانه اطلاعات جغرافیایی، آسیا، خطرپذیری
  • مرتضی خداقلی *، راضیه صبوحی صفحات 49-60

    یکی از قدم های مهم و اساسی در مطالعات خشکسالی و ترسالی در هر منطقه تعیین شاخص هایی است که بتوان براساس آن ها میزان شدت و تداوم خشکسالی و ترسالی را ارزیابی نمود و سپس تاثیر آن بر منابع آب منطقه ی مورد نظر را تعیین کرد. در این مطالعه با استفاده از آمار هشت ایستگاه سینوپتیک در حوضه آبخیز زاینده رود، شاخص های هواشناسی RAI، DI، BMDI، SPI، PNPI، SIAP محاسبه گردید. سپس به منظور تعیین مناسب ترین شاخص در حوضه زاینده رود شاخص های خشکسالی هواشناسی، با به کارگیری روش های کمینه ی بارش و همبستگی اسپیرمن ارزیابی شدند. نتایج شاخص های خشکسالی هواشناسی نشان داد درصد وقوع خشکسالی توسط شاخص های مختلف متفاوت می باشد، به طوری که شاخص RAI، 35 تا 45 درصد، DI، 30 درصد، BMDI، 20 تا 40 درصد، SPI، 15 تا 25 درصد، SIAP، 25 تا 35 درصد از سال های مورد بررسی را خشکسالی نشان می دهند و شاخص های RAI، BMDI، SPI و SIAP به ترتیب بیشترین درصد وقوع خشکسالی را در ایستگاه های شهرضا، ورزنه، آباده و ورزنه داشته و شاخص DI در تمامی ایستگاه ها به جز داران و کوهرنگ درصد وقوع خشکسالی برابر دارند. در نهایت با نگرش همزمان به دو روش کمینه بارش و همبستگی اسپیرمن، مشخص شد که شاخص های هواشناسی RAI و SIAP، شاخص های بهتری نسبت به سایر نمایه های خشکسالی می باشند.

    کلیدواژگان: شاخص های خشکسالی هواشناسی، کمینه بارش، همبستگی اسپیرمن، حوضه زاینده رود
  • امیر سلطانی محمدی *، زینب میخک بیران وند، مریم صارمی صفحات 61-72

    تابش خورشیدی عاملی بسیار مهم در معادله های برآورد تبخیر و تعرق گیاه می باشد و تخمین مناسب آن در توسعه مدل های شبیه سازی رشد گیاهان اهمیت زیادی دارد. در این پژوهش 10 مدل برآورد تابش خورشیدی و تاثیر آن ها روی هفت مدل برآورد تبخیر و تعرق گیاه مرجع در شهرستان خرم آباد ارزیابی شد. تابش خورشیدی مورد نیاز از معادله های پنمن مونتیث ، هارگریوز سامانی ، ایرماک ، آلن ، آناندل ، خودکالیبره ، باهل ، گلور و مک کلوچ ، بریستو و کمبل و آنگستروم پروسکات محاسبه و در معادله های تبخیر و تعرق فائو پنمن مونتیث ، پریستلی تیلور ، ایرماک، تورک ، دورنبوس پرویت ، مک گینز بوردن و آبتیو به کار گرفته شد. تبخیر و تعرق محاسبه شده با مقادیر اندازه گیری شده با چهار لایسی متر در دوره رشد (مارس، آوریل، مه و ژوئن) مقایسه و برای ارزیابی نتایج به دست آمده، از معیارهای آماری MBE،RMSE ، t و R2/t استفاده گردید. نتایج نشان داد تبخیر و تعرق مرجع محاسبه شده با تمام مدل های تابش خورشیدی توسط معادله های ایرماک و مک گینز بوردن کمتر از مقادیر اندازه گیری شده بود و مدل تابش پنمن مونتیث به کارگرفته شده در معادله های فائو پنمن مونتیث، پریستلی تیلور و دورنبوس پرویت موجب شد که مقادیر تبخیر و تعرق محاسبه شده، جواب نزدیک تری نسبت به لایسی متر نشان دهد. همچنین مدل تابشی خودکالیبره در معادله تبخیر و تعرق تورک با R2/t برابر با 38/0 دارای بهترین نتیجه و مدل تابش پنمن مونتیث در معادله دورنبوس و پرویت با R2/t برابر با 27/ 0 در مرتبه دوم نسبت به دیگر مدل ها قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تابش، تبخیرتعرق مرجع، خرم آباد
  • مهدی غلامی رستم *، سید جواد ساداتی نژاد، آرش ملکیان صفحات 73-88

    امروزه با بدیهی شدن نقش سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی در تغییرات جوی مناطق مختلف کره زمین، بررسی های گسترده ای برای یافتن نوع اثرگذاری این سیگنال ها بر پارامترهای اقلیمی در کشورهای مختلف، صورت گرفته است . نتایج این بررسی ها اغلب حاکی از روابط معنی دار بین این سیگنال ها و پارامترهای اقلیمی بوده اند. در داخل ایران نیز موضوع مطالعات زیادی معطوف به این حوزه می باشد. در پژوهش پیش رو سعی بر آن است تا با بررسی مطالعات انجام گرفته در این حوزه از سال 1378 تا 1393 در سطح کشور، شمایی کلی از نحوه ارتباط این الگوها با اقلیم ایران و روند مطالعات داخلی در این حوزه ترسیم گردد. به همین منظور 58 پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند و با توجه به نوع الگو در 102 دسته تقسیم بندی شدند. نتایج حاکی از تمرکز بیشتر بر روی دو شاخص NAO و شاخص های مربوط به نوسانات جنوبی به ترتیب با 21 و 29 درصد مطالعات بوده است. اغلب پژوهش ها حاکی از تاثیرپذیری اقلیم ایران از شاخص NAO و شاخص های مربوط به نوسانات جنوبی بوده اند.لازم به ذکر است که در مورد نحوه تاثیرگذاری دو پدیده النینو و لانینا که به ترتیب موجب ترسالی و خشکسالی در کشور می شوند، اتفاق نظر بالایی وجود دارد. اما به طور کلی نمی توان ادعا نمود که یک شاخص به تنهایی تاثیرگذاری بالایی در پارامترهای اقلیمی ایران دارد.

    کلیدواژگان: الگوهای دور پیوند، NAO، النینو، پارامترهای اقلیمی، سیگنال های بزرگ مقیاس اقلیمی
|
  • Maryam Karimi Khajehghiasi Karimi Khajehghiasi, Alireza Alinezhad * Pages 1-8

    Forecasting Average Monthly Temperature Using Improved Gray Model (Case Study: Climatology Station of Qazvin Airport) Abstract The theory of grey system is used when sufficient information of the community under study is not in hand. The grey forecast model is proper when the information variety is fix and certain. Grey model can apply some additional computations to improve forecasting activities when data is insufficient. Through using improved grey model, the assessment error decreases significantly. This study made use of the mean maximum monthly temperature data for April to September collected by Qazvin climatology station in airport, from 2001 to 2012. The aim was to forecast of the mean maximum monthly temperature for April to September in 2013. The findings revealed that the improved grey model (changeabl estarting point model and metabolism method) can increase the precision of forecasting the mean variable of maximum monthly temperature. Forecasts for April (20.9 versus 21.3 cellcious degree) and June (30.6 vs. 30.9 cellcious degree) had a good accuracy, while August and September's predictions were less trusted. Key words: Forecast, gray model, metabolism, meteorology.

    Keywords: Forecast, Gray Model, Metabolism, Meteorology
  • Raoof Mostafazadeh*, Mohsen Zabihi, Khadijeh Haji, Mohammad Hossein Ghavimipanah Pages 9-18

    Dramatic increase of soil erosion due to the lack of proper management and inappropriate use of land is considered as one of main concerns of experts, researchers and decision makers in recent decades. the most important factor affecting soil erosion is rainfall erosivity. rainfall erosivity factor is used to describe the ability of rain to erode soil. Therefore, understanding of its spatiotemporal changes lead to planning, policy making and correct decision making of soil erosion control. Due to the effects of climate change on the extreme precipitation events, the timing of heavy rainfall occurrence has also changed. Determining the seasonality and the occurrence of erosive rainfall can be used in predicting natural hazards such as floods and erosion and reducing their destructive effects. Accordingly, the present study aims to analyze the spatiotemporal variations of the rainfall erosivity factor hazard in North-eastern of Iran, Golestan province. Toward this attempt and according to the purpose of the study, the amount of rainfall erosivity factor were calculated for 41 rain gauge stations with 42 years’ time span based on modified Fournier erosivity index in the Gorganroud watershed. Spatial investigation of rainfall erosivity index was provided by mapping mean, maximum, minimum and standard deviation of rainfall erosivity factor. Inverse Distance Weighting (IDW) and natural break algorithm were used for developing of maps and classification of mentioned maps, respectively. The spatial interpolations of the results were done in the ArcGIS environment.

    Keywords: Sediment Yield, Soil Erosion, Revised Fournier, Gorganroud, Mann-Kendal
  • Mozhdeh Salimi fard*, Seyed Hossein Sanaei, nejad, adel sepehr, leila sabet dizavandi Pages 19-30

    Iran located in arid and semi-arid area has many parts with high susceptibility to drought. The average rainfall of Iran is less than a third of the average annual rainfall in the world which has an inappropriate spatial -temporal distribution. Meteorological indices can be used for drought monitoring calculated by situations data. One of the main problems for applying these indices in Iran is inappropriate distribution of station and lack of data. In other hand, remote sensing technology is able to extract data from remote area. In this study in order to analyze drought risk in Khorasan Razavi province Synthesis Drought Index (SDI),”between 2001 to 2010” was applied. Vegetation Condition Index (VCI), Temperature Condition Index (TCI) and Precipitation Condition Index (PCI) through Principal Component Analysis (PCA) were measured for estimating SDI. For assessing the accuracy of SDI, correlation between these indicators and SPI (3, 6, 9-month) have been studied during the growing season, comparison was also done between total annual rainfall and long-term average rainfall in 10 synoptic stations in the studied area, as well as correlation between two indices VCI and SDI with the yield of rainfed wheat and barley. The results indicated that drought has been occurred in years 2001, 2002, 2006 and 2008 in the Khorasn Razavi province. The result of validation showed high correlation between SDI and SPI. Also the results showed that the Synthesis Drought Index in addition to monitor meteorological drought with ability of enhanced spatial resolution could be applied for identifying agricultural drought.

    Keywords: Drought, NDVI data, Land surface temperature, TRMM sensors, Synthesized Drought Index (SDI)
  • saman mortezapoor*, Mohammad Moradi Pages 31-40

    In this study we obtained the maximum height of the mixed layer for each day in the time period 1998 to 2017 by using the radiosonde zero Greenwich data of Mehrabad airport station in Tehran and also using the maximum temperature measured at 12 GMT at the same station. The mean value of the depth of the mixed layer whit monthly time separation during the studied time period as well as the maximum, minimum and average height of the mixed layer for January, December, July and August were calculated as the representative of the two cold and two warm months. In the following the selected samples were analyzed by the SKEW-T chart. The results showed that the average maximum height of the mixed layer in warm seasons was between 3 to 4 km and in cold seasons between 1 and 2.5 km. The purpose of this research is to provide a method that predicts the depth of the mixed layer by using the upper air data of the zero GTM and also using the predicted maximum temperature. The predicted results can be used in suitable time range for practical, scientific and prognosis purposes.

    Keywords: mixing layer, inversion, Mehrabad airport
  • Razieh Hendizadeh Pages 41-48

    Global warming is considered as one of the important environmental problem for the earth. The aim of this study is to investigate the changes of temperature in Asia. For this purpose, the monthly temperature data of 66 points were studied in all over Asia from 1949 to 2014. In this study, the changes of temperature were investigated in terms of increase, decrease and the level of significance. According to nearest points to considered urban points from NOAA site, annual average of temperature during 1949 to 2014 was calculated for each point. Also temperature change graph for each point in the period was prepared and trend of it based on regression linear equation was investigated. Different interpolation methods in GIS were used to determine the changes of temperature. According to the results obtained, 99% of Asia shows increasing and in 1% of the area doesn’t show any significant changes in 5% level. In total, amount of temperature in Asia has been increased by 0.94◦C during the study period. In a developed hazard classification for global warming, 34.7% shows slight hazard, 29.1% in moderate hazard, 33.8% in severe hazard and 2.4% in very severe hazard. According to prepared maps northern parts of the continent showed more increasing in temperature and more severe hazard.

    Keywords: temperature change trends, Climate change, GIS, Asia, hazard vulnerability
  • Morteza Khodagholi*, Razieh Saboohi Pages 49-60

    Determination of indices is one of the basic and important steps in the study of wet and drought in each area. Indices can be evaluating the severity and duration of drought, and then the effect of them is determined on the water resources of the area. In this study, meteorological indices (Root Mean Square Error, Percent of Normal Precipitation Index, Rainfall Anomaly Index, Standardized Precipitation Index, DI, PNPI, and SIAP) was calculated using data of eight synoptic stations. The names of the stations are Meime, Varzane, Esfahan, Daran, Koohrang, Shahrekord and Shahreza in Zayandehroud watershed. Then for determine of the most suitable index in Zayandehroud watershed, meteorological drought indices using the minimum of precipitation and correlation methods were evaluated. The results of meteorological drought indices showed that the percentage of drought is different using different indices, as the RAI, DI, BMDI, SPI, SIAP showed that 35 to 45, 30, 20 to 40, 15 to 25, 25 to 35 percent of studied years are drought, respectively. RAI, BMDI, SPI and SIAP showed the highest percentage of occurrence of drought in Shahreza, Varzane, Abadeh and Varzane, respectively. DI index had equal percent of drought in all station except for Daran and Kuhrang stations. Finally, by the attitude of the two methods at the same time, was determined that meteorological drought of RAI and SIAP are better Indices than other drought indices.

    Keywords: Meteorological drought indices, minimum of precipitation, Spearman correlation, Zayandehroud Basin
  • Amir Soltani Mohammadi* Pages 61-72

    Abstract: Solar radiation is a very important factor in the estimation equations for evapotranspiration and its proper estimation in the development of simulation models of plant growth is very important. In this study 10 solar radiation estimation models and their impact on the seven models of estimation of reference evapotranspiration were evaluated in the city of Khorramabad. The required solar radiation is calculated from the equations of Penman-Monteith, Hargreaves Samani, Irmak, Allen, Annandale, Self-Calibrating, Bahel, Glover and Mc Culloch, Bristow and Campbell , Angstrom-Prescott and used in reference evapotranspiration equations, FAO Penman-Monteith, Priestley–Taylor, Irmak, Turc, Doorenbos and Pruitt, McGuinness - Bordne and Abtew. The calculated evapotranspiration was compared with the measured values from four lysimeter in the growth period (March, April, May and June), and for the evaluation of the results were used the statistical criteria MBE, RMSE, R2, t and R2/ t. The results showed that the reference evapotranspiration calculated with all models of solar radiation and use of Irmac and McGuinness - Bordne equations were lower than the measured values and the Penman Montieth radiation model used in the FAO Penman Montieth, Priestley–Taylor and Doorenbos - Pruitt equations showed that the calculated evapotranspiration values would be closer to the lysimetric. Also, the self-calibrating radiation model in the Turc evapotranspiration equation with R2 /t = 0.38 had the best results and the Penman Montieth radiation model in the Doorenbos and Pruitt equation with R2 /t = 0.27 was in the second order compared to other models.

    Keywords: : Radiation, Refrence evapotranspiration, Khorramabad
  • Mehdi Gholami Rostam* Pages 73-88

    Considering the obvious effects of the large-scale climatic signals on the global climate, numerous studies have been carried out to clarify the types of these effects in many countries. Most of these studies have concluded to a meaningful connection between large-scale signals and the climatic parameters. The main objectives of many studies in Iran are about this topic too. The focus of present study is to investigate the researches in the period of 1999 to 2014 conducted in Iran. The results will lead us to recognize not only the procedure of all studies in mentioned period, but also the type of the connection between these signals and the climatic features in Iran. To achieve this goal, 58 studies were investigated and categorized in 102 classes regarding to the types of the signals. These results represented that the main focus of these studies are on SOI by 29% and NAO by 21%. The most of them showed that Iran’s climate is influenced by NAO and southern oscillation. For instance, most of the studies proved that El-Nino causes wetness and La-Nina leads to drought. Nevertheless, it is impossible to claim that one specific signal plays the significant role in Iran’s climate by itself.

    Keywords: Drought, El-Nino, Global Climate, Large-Scale Climatic Signals, La-Nina, Southern Oscillation