فهرست مطالب

نیوار - پیاپی 90-91 (پاییز و زمستان 1394)

نشریه نیوار
پیاپی 90-91 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1395/05/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسین ملکی نژاد، مهدی سلیمانی مطلق، اعظم جایدری، سمیه شاطرآبشوری صفحه 3
    تحلیل فراوانی و یا دوره برگشت رخدادهای بارش و سیلاب از مهم ترین گام های مدیریت منابع آب و طراحی سازه های آبی است. در این تحقیق به منظور انتخاب مناسب ترین توزیع فراوانی جهت برآورد مقادیر بارش حداکثر با احتمالات وقوع مشخص، آمار بارش حداکثر سالانه 5 ایستگاه سینوپتیک استان تهران از آغاز تاسیس گرد آوری شد. سپس با استفاده از نرم افزار HYFA و MATLAB برای هر سری زمانی در هر ایستگاه با استفاده از روش گشتاور معمولی، 9 توزیع آماری شامل توزیع های نرمال، لوگ نرمال دو پارامتره، لوگ نرمال سه پارامتره، پیرسون نوع سوم، لوگ پیرسون نوع سوم، توزیع گمبل، توزیع مقادیر حد تعمیم یافته، توزیع لجستیک تعمیم یافته، توزیع پارتو تعمیم یافته، با نتایج حاصل از کاربرد سری مقادیر جزیی با توزیع نمایی مقایسه شد. آماره های RMSE، R2، Bias، MAE و (Relative Root Mean Square Error) RRMSEبرای تشخیص بهترین توزیع ها در کلیه ایستگاه ها مورد استفاده قرار گرفت. نتایج نشان داد در ایستگاه آبعلی و مهرآباد توزیع پارتو تعمیم یافته، در ایستگاه دوشان تپه و شمال تهران توزیع لجستیک تعمیم یافته و در ایستگاه کرج توزیع لوگ نرمال سه پارامتره به عنوان توزیع برتر شناخته شد. همچنین دو توزیع نرمال و توزیع نمایی در تعیین بهترین توزیع در منطقه کاملا ناکارآمد معرفی شد. در پایان با استفاده از آزمون RRMSE، توزیع مقادیر حد تعمیم یافته بعنوان توزیع غالب برای منطقه شناخته شد.
    کلیدواژگان: بارش حداکثر 24، ساعته، آزمون برازش نکویی، سری مقادیر حد، سری مقادیر جزیی، استان تهران
  • سوزان ساسانیان، مجید آزادی، حسن عسگری شیرازی، ابراهیم میرزایی حاجی باغلو صفحه 15
    مدل میان مقیاس پیش بینی وضع هوا (WRF) دارای طرح واره های پارامتری سازی فیزیکی متنوعی است که انتخاب یک مجموعه بخصوص از این طرح واره ها می تواند تاثیر قابل ملاحظه ای بر دقت پیش بینی های مدل داشته باشد. بنابراین باید با توجه به سامانه های جوی حاکم بر منطقه ی مورد مطالعه گزینه های مناسب انتخاب شوند. در این پژوهش دقت پیش بینی های 24 ساعته در منطقه ی جنوب غرب ایران برای دوره ی اول دسامبر 2011 تا 29 فوریه 2012، با استفاده از نه پیکربندی متفاوت مدل WRF، راستی آزمایی می شود تا پیکربندی مناسب بدست آید. فرآیند راستی آزمایی با استفاده از جدول توافقی 2×2 و کمیت های راستی آزمایی وابسته به این جدول انجام شده است. با وجود اشکالات زیاد در پیش بینی بارش، نتایج راستی آزمایی کمیت اریبی نشان می دهد که به طور کلی مدل WRFبرای همه ی آستانه های بارشی برای همه ی پیکربندی ها غیر از آستانه ی بارشی 15-10 میلی متر برای پیکربندی سه و آستانه ی بارشی بیش از 15 میلی متر برای پیکربندی دو و سه که فروپیش بینی داشته است، دارای فراپیش بینی می باشد. مقدار کمیت نسبتصحیح (PC) برای بارش های زیر 15 میلی متر با متوسط 91 درصد پیکربندی سه را مناسب نشان می دهد و برای بارش های بیش از 15 میلی متر پیکربندی دو را با 97 درصد مناسب تشخیص داده است. همچنین امتیاز مهارتی پیرس (PSS) برای آستانه ی بارشی زیر 10 میلی متر، پیکربندی دو را مناسب نشان می دهد. این امتیاز مهارتی برای آستانه ی بارشی 15-10 میلی متر، پیکربندی چهار و برای آستانه ی بارشی بیش از 15 میلی متر پیکربندی هشت را مناسب تشخیص داده است. به طور کلی برای بارش های سبک (5-1/0 میلی متر) و بارش های متوسط (10-5 میلی متر) پیکربندی های دوو سه در مقایسه با سایر پیکربندی ها از دقت بالاتری برخوردار است. برای بارش های شدید (15-10میلی متر)پیکربندی های سهو چهار در مقایسه با سایر پیکربندی ها دقت بالاتری را داراست. ولی در مورد بارش های سنگین (بیشتر از 15میلی متر) پیکربندی های دو، سه و هشت از نتایج یکسانی برخوردار بوده و پیکربندی مشخصی را نمی توان برگزید.
    کلیدواژگان: پیکربندی، مدل WRF، راستی آزمایی، بارش، پارامتری سازی فیزیکی
  • غلامعباس فلاح قالهری، فهیمه شاکری صفحه 27
    هدف تحقیق حاضر، پهنه بندی توزیع زمانی و مکانی آغاز و خاتمه یخبندان در دوره پایه و آینده در منطقه شمال کشور است. بدین منظور از داده های آماری بلند مدت دمای کمینه ایستگاه های همدید انزلی، بابلسر، رشت، گرگان، رامسر و نوشهر در مقیاس روزانه استفاده شده است. در این تحقیق دوره آماری 2005-1976 میلادی به عنوان دوره پایه و دوره آماری 2039-2011 میلادی به عنوان دوره آینده در نظر گرفته شده است. شایان گفتن است برای پیش بینی زمان آغاز و خاتمه یخبندان در دوره آینده، از داده های مدل ECHO-G در مقیاس روزانه استفاده شد. برای تعیین زمان آغاز و خاتمه یخبندان، تاریخ آغاز و خاتمه یخبندان در دوره پایه و آینده در هر سال، به روزشمار شمسی تبدیل و از نرم افزار Minitab و ArcGIS به ترتیب برای رسم نمودار و نقشه های توزیع زمانی و مکانی آغاز و خاتمه یخبندان استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان می دهد که تاریخ آغاز یخبندان تابع طول جغرافیایی بوده و با حرکت از غرب به شرق، زودتر فرا می رسد. نتایج بدست آمده هچنین حاکی از آن است که در آینده یخبندانها زودتر شروع خواهند شد و زودتر هم خاتمه خواهند یافت. نتایج نشان می دهد تاریخ آغاز یخبندان در مناطق شرقی در دوره آینده (9 آذرماه) تقریبا 10 روز زودتر از دوره گذشته (19 آذرماه) به وقوع خواهد پیوست. این مقدار در مناطق غربی کمتر است و از 23 دیماه در دوره گذشته به 18 دیماه در دوره آینده می رسد. در نواحی مرکزی و جنوبی منطقه مورد مطالعه، یخبندان در آینده 7 روز زودتر به وقوع خواهد پیوست و از 6 دیماه در گذشته به 29 آذرماه خواهد رسید. به عبارت دیگر، زمان آغاز یخبندان از اوایل زمستان به اواخر پاییز منتقل خواهد شد. نتایج به دست آمده همچنین نشان می دهد در اکثر نواحی منطقه مورد مطالعه، تاریخ خاتمه یخبندان 23-0 روز زودتر به وقوع خواهد پیوست و نسبت به دوره گذشته (17 اسفند ماه)، تقریبا در 24 بهمن ماه رخ خواهد داد. بنابراین طول فصل رشد در مناطق شمالی کشور در دوره آینده افزایش خواهد یافت. بیشترین تعداد روزهای یخبندان مربوط به سواحل شرقی دریای خزر و کمترین تعداد روزهای یخبندان مربوط به سواحل غربی آن است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، آغاز یخبندان، خاتمه یخبندان، مدل ECHO، G
  • محمد باقر بهیار صفحه 37
    در این تحقیق جهت تعیین توزیع مکانی- زمانی و پهنه بندی شدت درجه خطرپذیری رخداد بارندگی در شبکه حمل و نقل جاده ای کشور از داده های روزانه بارندگی95 ایستگاه همدید کشوردر یک دوره آماری 18 ساله (2007-1990) و روش دورن یابی Spline with arriersدرمحیط ArcGISتوسط شاخصهای آستانه بحران(بارندگی با شدت 30 میلیمتروبیشتر، بارندگی بالای صدک 90 و ضریب تغییرپذیری بارندگی روزانه) استفاده شده است.نتایج نشان می دهدکه بالاترین درجه خطرپذیری توزیع مکانی و فراوانی شدت بارندگی در جاده های بخش غربی ناحیه خزری و بخش مرکزی و شمال غربی ناحیه کوهستانی کشور و بیشترین فراوانی شدت بارش آستانه مربوط به راه های اصلی شهرهای انزلی (304 روز)، کوهرنگ (277 روز) و رشت(210 روز) است.بیشترین خطرپذیری توزیع زمانی شدت بارندگیدر مقیاس ماهانه درشبکه راه های اصلی نیزدرماه ژانویه(دی ماه به ویژه در مناطق جنوب غربی کشور) و در ماه مارس(فروردین ماه به ویژه در مناطق غربی کشور)است. بالاترین ضریب تغییرات بارندگی در مناطق جنوب شرقی کشور وبالاترین سهم بارندگی بالای صدک 90 از کل بارندگی سالانه در کشور نیزدر ناحیه غربی کشور و در بخش غربی ناحیه شمالی کشور می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل فضائی، پهنه بندی اقلیمی، بارندگی آستانه، روش درونیابی Spline with barriers، مخاطرات اقلیمی، ArcGIS
  • صادق کریمی، مریم رستاخیز، سمیه صدیق صفحه 45
    تحلیل سری های زمانی در مدل سازی های ریاضی و پیش بینی وقایع آینده اهمیت زیادی دارد. لذا این پژوهش نیز به دنبال تحلیل تغییرات دمای روز هنگام و شب هنگام در ایستگاه شهری کرمان، طی ماه های مختلف دوره 2010-1961 است. به همین منظور، از آزمون من کندال و آماره Z (در سطح اطمینان 95 درصد) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد دمای روزهنگام در ماه های نوامبر، دسامبر، ژانویه، فوریه و آوریل (دوره سرد سال) روند افزایشی داشته است. همچنین، دمای شب هنگام در ماه های ژوئن، ژوئیه، اوت و سپتامبر (دوره گرم سال) روند کاهشی داشته است. به این معنا که روزهای دوره سرد سال طی نیم قرن اخیر، از حد نرمال گرمتر شده اند (به ویژه در ماه های نوامبر، دسامبر، ژانویه، فوریه و آوریل). در حالی که شب های دوره گرم سال، خنک تر از حد نرمال خود شده اند (به ویژه در ماه های ژوئن، ژوئیه، اوت و سپتامبر).
    کلیدواژگان: روند، سری زمانی، دمای روز و شب هنگام، ایستگاه کرمان
  • میترا گلستانی، سجاد فردوسی، درنا مجاب صفحه 55
    ویژگی های اقلیمی تاثیر قابل توجهی بر توسعه اکوتوریسم یک منطقه دارد. در این زمینه با شناسایی پارامترهای موثر در برنامه ریزی گردشگری می توان گامی موثر در جهت رشد و شکوفایی منطقه برداشت. در ارتباط با فعالیت گردشگری، آنچه زمینه ساز توسعه این فعالیت محسوب می شود منوط به اقلیم آسایش گردشگری است . در این پژوهش به منظور بررسی اقلیم آسایش گردشگری شهرستان نور جهت توسعه اکوتوریسم، پارامترهای اقلیمی با استفاده از مدل های Beiker ، TCI و Terjung ، به روش توصیفی- تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد که در هر دو شاخص Terjung و TCI در ماه های خرداد، تیر، مرداد و شهریور شرایط اقلیمی مناسب گردشگری وجود دارد و در مورد شاخص Beiker مشخص گردید که هیچ کدام از ماه های سال شرایط مطلوب اقلیمی را دارا نیست.
    کلیدواژگان: گردشگری، بوم گردی(اکوتورسیم) اقلیم، آسایش
  • الهام فخاری زاده شیرازی، سید محمد جعفر ناظم سادات، مسعود حقیقت، علی اکبر کامکار حقیقی صفحه 63
    ارزیابی ساختار دمایی نمایه جو کره زمین از ابزار های کلیدی برای درک فرایندهای دینامیکی، تابشی و شیمیایی جو زمین و نیز شناخت لایه های مرزی درون آن و بررسی تغییر اقلیم می باشد. در راستای شناخت ویژگی های نیم رخ دمایی جو زمین در بخش های جنوبی ایران، داده های گردآوری شده رادیو 2992 در مقیاس - سوند ایستگاه شیراز واکاوی گردید. داده ها از سطح زمین تا ارتفاع نزدیک به سی کیلومتری بالای سطح دریا را برای دوره زمانی 2999 9 بامداد ایران برابر با نیمه شب گرینویچ( پدیده وارونگی هوا / زمانی ماهانه و فصلی پوشش می دادند. یافته های پژوهش نشان داد که در هنگام پرتاب بالن ) 2 999 - 9289 متر از سطح دریا ) 289 - در همه روزهای سال رخ می دهد. ضخامت این لایه بیشتر میان 999 تا 289 متر در نوسان است. از ارتفاع بالاتر از 9679 1-7 در نوسان بود. بلندی وردایست در ایستگاه شیراز میان 97101 تا 90997 متری از o C /km متری سطح زمین(، تا پایان وردسپهر اندازه افت اهنگ دما میان سطح دریا در نوسان بود. بیشترین ارتفاع وردایست در فصل زمستان و کمترین آن در فصل پاییز دیده شد که اندازه آن به ترتیب 98998 و 96928 متر از سطح دریاست. ناسازگاری هایی میان یافته های این پژوهش و یافته پژوهشگران در استرالیا دیده شد که درباره آن بحث شده است. همچنین نشان داده شد که افزایش ارتفاع وردایست می تواند نشانه هایی از افزایش بارش در ماه های سرد سال باشد. از ارتفاع نزدیک به 98 تا 99 کیلومتری سطح زمین شیب دگرگونی 9-2 نوسان می کند. oC/km دما با ارتفاع مثبت است و اندازه آن میان 1-2 C/Km نوسان می کند.
    کلیدواژگان: نیم رخ دما، وردسپهر، وردایست، نمایه مادن جولیان
|
  • H. Malekinezhad, M. Soleimani Motlagh, A. Jaydari, S.Shater Abshoori Page 3
    The analysis of frequency and return period of rainfall and flood events is the most important step in water resources management and hydraulic structure designing. In this paper¡ the data of 24-hour maximum precipitation in five synoptic stations of Tehran province were provided to identify the best-fit distribution. Then¡ the results of nine probability distributions including Normal (N)¡ 2-parameter log-normal (LN2)¡ 3-parameter log-normal (LN3)¡ Pearson type 3 (P3)¡ Log-Pearson type 3 (LP3)¡ Gumbel (GUM)¡ Generalized extreme values (GEV)¡ Generalized logistic (GLOG)¡ Generalized Pareto (GPA) distributions were compared with the partial series fitted to exponential distribution using HYFA and MATLAB softwares. The RMSE ¡R2 ¡Bias ¡MAE and (Relative Root Mean Square Error) RRMSE statistics were used to identify the best-fit distribution at all stations. The results showed GPA at Abali and Mehrabad stations¡ GLOG at Doshantapeh and Northern Tehran stations and LN3 at Karaj station have better fit to data. Also¡ the Normal Exponential distributions were the most unsuitable ones. Finally¡ the results of RRMSE statistic represented that GEV distribution is the best-fit distribution and can be suggested for analyzing of maximum daily rainfall for the study area.
    Keywords: 24, hour maximum rainfall, best, fit test, Extreme values series, Partial duration series, Tehran Province.
  • S. Sasanian, M. Azadi, H. Asgarishirazee, E. Mirzaee Page 15
    Mesoscale weatherforecast model(WRF) has a wide variety of physical parameterizations schemes and choosing a particular set of schemes can have a significant impact on the accuracy of model predictions. So according to weather systems we should select an appropriate options of these schemes. In this study¡ accuracy of 24 hours predictions in the south west of Iran post processed from December 2011 until February 2012 with 9 different WRF configurations has been considered. Post processing is done by 2×2 contingency table. Despite great difficulties in precipitation prediction¡ post processing of the bias quantity shows that WRF model overestimates forecast for all precipitation thresholds for all configurations except for 10-15 mm rainfalls thresholds for the 3rd configuration and over 15 mm rainfalls thresholds for the 2nd and3rd configurations that have underestimated the forecast. Proportion correct quantity (PC) for under and over 15 mm rainfalls shows respectively the 3rd and 2nd configurations are good by 91 and 97 percent accuracy. Comparing the bias quantity(B) for 9 configurations in 4 rainfalls thresholds indicates that the model has overestimated the forecast for the mild and moderate rains¡ severe rains except the 3rd configuration and heavy rains except the 2nd and 3rd configurations. This quantity shows that the 3rd configuration for mild to severe rainfalls and the 4th configuration for heavy precipitation are more appropriate. For the hit rate quantity (H)¡ the 2nd configuration for mild to mean rainfalls¡ the 4th configuration for severe rains and the 8th configuration for heavy precipitations¡ are more appropriate. Pierce skill scores (PSS) shows that for rainfalls thresholds below 10 mm the 2nd configuration is good. This score appropriates the 4th configuration for thresholds rainfalls between 10-15 mm and the 8th configuration for thresholds rainfalls over than 15 mm. Generally for light precipitations (0.1-5 mm) and moderate rainfalls (5-10 mm)¡ the 2nd and 3rd configurations have higher accuracy among the others. For severe precipitations (10-15 mm) the 3rd and 4th configurations have higher accuracy compared to the others. However¡ in the case of heavy rainfalls (more than 15 mm) the 2nd and 3rd configurations have similar results and a specify configuration can not be chosen between them.
    Keywords: Configurations, WRF model, Verification, Precipitations, Physical parameterization.
  • G. Fallah Ghalhari, F. Shakeri Page 27
    The aim of this study was to investigate temporal and spatial distribution of beginning and ending of frost at the base and future period in the northern region of the country. For this goal¡ the minimum temperature data of several synoptic stations in the study area including Bandar Anzali¡ Rasht¡ Gorgan¡ Ramsar¡ Nowshahr and Babolsar have been used. In this research¡ the period 1976-2005 and 2012-2039 is considered as the base and the future period¡ respectively. It is noted that the data of ECHO-G model have been used for determining of beginning and ending of frost in the daily scale. In this paper¡ we have used from ARC GIS software for mapping of beginning and ending of frost. The obtained results show that the beginning date of frost is a function of latitude and follow up of Eastward arrangement. In other words¡ with moving from West to East¡ beginning of frost comes sooner. The results suggest that future frost will start earlier and will end sooner. Namely¡ the beginning date of frost will move from early winter to late autumn. The results indicated that the beginning date of frost in the eastern region in the coming period (29 November) will occur about 10 days earlier than last period (19 November). This value is lower in the western regions and will reach from 12 January to 7 January in the coming period. In central and southern parts of the study area¡ the frost will occur seven days earlier and will be reached from 26 December to 19 December. The results also show that in most areas studied¡ ending date of frost will take place 0-23 days earlier than last year and in compared with the last period (7 March)¡ it will occur on 12 February. So¡ the growing season length in northern regions will increase in future periods. The maximum number of frost days associated with East coast and West coast has the lowest number of frost days. .
    Keywords: Mapping, Beginning of frost, ending of frost, ECHO, G model
  • M.B. Behyar Page 37
    In this study¡ daily rainfall data of 95 synoptic stations of the country were used in a 18-year statistical period (1990-2007) in order to determine spatial – temporal distribution and zoning severity of risk degree of rainfall event in road transport network of the country. In addition¡ Spline with Barrier Interpolation Method was also used in this study by Critical Threshold Indicators in Arc GIS environment (rainfall with severity of 30mm and more¡ rainfall exceeding 90 percent and coefficient of variability of daily rainfall). The results show that maximum risk degree of spatial distribution and frequency of severity of rainfall can be observed in west-part roads of the Caspian region and central and northwest part of mountainous region of the country. In the same direction¡ maximum frequency of threshold rainfall severity is related to the main roads of cities of Anzali (304 days)¡ Kuhrang (277 days) and Rasht (210 days). In the same direction¡ maximum risk of temporal distribution of rainfall severity is observed in January (In Day month especially in southwest regions of the country) and March (April month in west regions of the country) in monthly scale in main roads network. The maximum coefficient of rainfall changes is observed in southeast regions of the country and maximum rainfall share exceeding 90 percent of total annual rainfall in the country is seen in west region of the country and also in west part of northern region.
    Keywords: Spatial Analysis, Climatic Zoning, Threshold Rainfall, Spline with Barriers Interpolation Method, Climatic Hazards, Arc GIS
  • S. Karimi, S. Bahonar, M. Rastakhiz, S. Seddigh Page 45
    Time series analysis in mathematical modeling and prediction of future events is very important. The aim of this research is to analyze changes in temperature during the day and at night in the city of Kerman station¡ during different months of the 2010-1961 period. For this purpose¡ the Mann-Kendall test statistic Z (at 95 percent) is used. The results showed day time temperature in the months of November¡ December¡ January¡ February and April (cold period) has increased. Also¡ the temperature at night during the months of June¡ July¡ August and September (warm period) have decreased. This means that the days of the cold period during the last half century¡ have been warmer than normal (especially in the months of November¡ December¡ January¡ February and April). While the nights warm period¡ have been cooler than normal levels (especially in the months of June¡ July¡ August and September).
    Keywords: Trend Analysis, Time Series, Daily, Nightly Temperatures, Kerman Station.
  • M. Golestani, S. Ferdowsi, D. Mojab Page 55
    Climatic characteristics have a significant impact on the development of ecotourism in a region. In this regard it can be taken a major step forward in the growth and prosperity of the region by identifying effective parameters in tourism planning. In relation to tourism activity¡ what that help the development of this activitiy¡ is depends on Tourism Climate. In this research with method of descriptive- analytical in order to evaluation of tourism climate in Noor city for ecotourism development¡ climate parameters have been analyzed using models Beiker¡ TCI and Terjung. The results show that there is suitable climatic conditions for tourism in both the Terjung and TCI in the months of June¡ July¡ August and September but none of the months of the year is favorable climatic according to result of Beiker.
    Keywords: Tourism, ecotourism, climate, comfort, Noor city, Beiker, TCI, Terjung
  • E. Fakhari Zade Shirazi, M. Haghighat, S. M. Jafar Nazemosadat, A. Kamgarhaghighi Page 63
    Analyzing temperature profile of the Earth''s atmosphere is an essential work for understanding the dynamic¡ radiative and chemical processes occur within the atmosphere and its boundary layers. Such analysis is also critical for the detection and modeling of climate change. Several studies is made on different temporal and spatial scales of the vertical structure of the atmosphere. Expanding knowledge and technology of remote sensing is also helpful to identify the vertical profile of the atmosphere. For better understanding the characteristics of vertical temperature profile in southern parts of Iran¡ daily records of radiosonde data at Shiraz station (Latitude 29.6N and Longitude 52.5E) were collected for the period 2005-2010. The dataset consisted of pressure¡ temperature and relative humidity data gathered from surface up to 30 Km above sea level at 0:0 Greenwich Mean Time GMT (3:30 am local time). Daily data were firstly transformed to monthly and seasonal time-series using arithmetic averaging procedure. There was no significant changes in pattern of vertical profiles of temperature fluctuations in the years studied. The study has found a temperature inversion layer¡ mostly having vertical length from 100 to 300 meters above surface level for all months of the year. The layer length was shorter when the relative humidity was greater. Temperature gradient changes to negative at the height of 1760-1580 meters above sea level. A lapse rate with the measure of 4Co/ Km during cold months and 6Co/Km during warm months was detected between the top of inversion layer and tropopause level. Maximum and minimum heights of tropopause were occurred during March and December 2009 (16494 and 19006 meters)¡ respectively. Result showed that according to global warming¡ variation in tropopause elevation trend in Shiraz station not only increase but also decrease. Tropopouse height changes from month to month and from year to year and we could not find any rule for it. Maybe these conflicts are because of short period of investigation. Tropopouse minimum temperature occurs in Jun and July and it is about -74 to -77.5 degrees Celsius .Maximum temperature occurs in December and January and it is closed to -68 degrees Celsius. Average annual value of tropopause temperature was estimated as (-71.6 Co). The coldest and warmest tropopause data were associated to the warm and cold months of the year¡ respectively. In seasonal scale¡ while the highest tropopause height occurred during winter (18138 meters)¡ the lowest elevation was associated to autumn (17158 meters). According to global regularity tropopause height increase in the warm months¡ but in this study it was proven otherwise because the maximum height of tropopause see in winter and it is due to the characteristics of a tropical latitude30 °and being in Subtropical Jet Stream path. Some discrepancies were found between our results and the findings of Australian investigator who analyzed Australian data (Khandu et al.¡ 2011). Discussion was made to justify these differences..Temperature gradient was found positive over the lower parts of stratosphere (up to 30 Km level). The highest or lowest increasing gradient was 1 or 2 oC per Kilometer¡ which happened during cold or warm months of the year¡ respectively.
    Keywords: Temperature profile, Troposphere, Tropopause, Madden Julian index