فهرست مطالب

آموزش و ارزشیابی - پیاپی 34 (تابستان 1395)

نشریه آموزش و ارزشیابی
پیاپی 34 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدحبیب الله میرغفوری، اکرم شعبانی، خدیجه محمدی، سلیمان منصوری محمدآبادی صفحات 13-33
    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر بهبود کیفیت خدمات آموزشی و بررسی میزان اهمیت و اولویت هر یک از معیارها بر کیفیت خدمات آموزشی دانشگاه ها و موسسات آموزشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه یزد و ابزار پژوهش، پرسشنامه می باشد و به منظور گردآوری اطلاعات از دو پرسشنامه جهت رتبه بندی و سطح بندی معیارهای موثر بر کیفیت خدمات آموزشی استفاده شد. در این پژوهش با توجه به مطالعات انجام شده و ادبیات تحقیق 23 عامل موثر بر بهبود کیفیت خدمات آموزشی شناسایی شدند. عوامل موثر بر بهبود کیفیت خدمات آموزشی با استفاده از تکنیک ویکور فازی رتبه بندی و سپس مهم ترین عوامل با استفاده از روش مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) سطح بندی شدند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل «تدوین برنامه ریزی استراتژیک آموزشی،تامین منابع مالی دوره های آموزشی و استفاده از مدرسان باتجربه» اساسی ترین عوامل موثر بر بهبود کیفیت خدمات آموزشی می باشد که باید در وهله اول بر آن ها تاکید شود.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، ویکور فازی، مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM)
  • رضا هادی، یوسف رضاپور، صدیقه سلمان پور صفحات 35-50
    پژوهش حاضر، شاخص های سنجش کیفیت آموزش عالی را بر اساس مدل کانو در دانشگاه ارومیه بررسی می کند. روش تحقیق از نوع توصیفی _ پیمایشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه ارومیه که تعداد آنها برابر با 22500 نفر می باشد است. براساس داده های مندرج در جدول مورگان حجم نمونه آماری این پژوهش به تعداد 378 نفر است. برای انتخاب واحدهای مورد مطالعه از روش نمونه گیری طبقه ای استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات در این پژوهش، در چهارچوب روش میدانی دو پرسشنامه می باشد، پرسشنامه اول: مربوط به ادراکات و انتظارات دانشجویان از چهار بعد (محتوای دوره، ساختار دوره، ویژگی های استادان، امکانات دوره) می باشد، پرسشنامه دوم: به مدل کانو مربوط است که نیازهای الزامی، عملکردی و جذاب دانشجویان را می سنجد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد بین انتظارات دانشجویان ازمحتوا، ساختار و امکانات دوره های دانشگاه و ویژگی های استادان، با ادراک آنان تفاوت معناداری وجود دارد، به عبارت دیگر میزان ادراکات دانشجویان از چهار بعد (محتوای دوره، ساختار دوره، ویژگی های استادان، امکانات دوره) در دانشگاه ارومیه پایین تر از انتظارات آنان می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های سنجش، کیفیت، آموزش عالی، مدل کانو
  • فیروز محمودی، محمدتقی عبدالله زاده، محمد منصورزاده صفحات 51-62
    هدف پژوهش حاضربررسی میزان آشنایی و رابطه ی آن با کاربرد ارزشیابی فرایندی در بین معلمان دوره ابتدایی شهرستان ممقان است تا مشخص شود معلمان تا چه اندازه با ارزشیابی فرایندی آشنایی دارند و از آن در کلاس درس خود استفاده می کنند. این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بوده و شامل کلیه ی معلمان مدارس ابتدایی منطقه ی ممقان در سال تحصیلی 93-1392 به تعداد 180 جهت بررسی انتخاب شدند که از این تعداد 127 نفر به پرسشنامه ها پاسخ دادند. ابزار گردآوری داده های پژوهش دو پرسشنامه ی محقق ساخته است که پایایی پرسشنامه اول از طریق آلفای کرونباخ 92/0 و پرسشنامه دوم از طریق روش دو نیمه کردن 83/0 محاسبه شد. نتایج پژوهش نشان داد معلمان از ارزشیابی فرایندی و ابزارهای آن شناخت کمتری دارند، اکثر معلمان از مفاهیم، فرآیندها، روش ها و ویژگی های ارزشیابی فرایندی آگاهی لازم را ندارند. معلمان نسبت به ارزشیابی فرایندی دیدگاهی مثبت دارند و در کلاس های درس خود استفاده می کنند، اما سابقه و مدرک آنها با میزان شناخت از این نوع ارزشیابی و به کارگیری آن ارتباط معنی داری ندارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی فرایندی، معلمان ابتدایی، ارزشیابی کلاس درس، ارزشیابی تکوینی
  • فرشته چنگیزی چنگیزی، امیر پناه علی صفحات 63-76
    این پژوهش با هدف، بررسی تاثیر روایت درمانی گروهی بر میزان امید به زندگی و شادکامی سالمندان شهر تبریز انجام شد. طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه افراد 60 سال به بالای ساکن در شهر تبریز تشکیل می داد،که اختلالات روان شناختی (فراموشی، دمانس و آلزایمر) نداشتند. نمونه آماری پژوهش شامل 20 آزمودنی (10 زن و 10 مرد) بود، که به شیوه نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و در 2 گروه 10 نفره (آزمایش و کنترل) ، به شیوه تصادفی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های شادکامی آکسفورد OHI (1989) و امید به زندگی میلر MHS استفاده شد. ابتدا همه نمونه ها به پرسشنامه های مذکور پاسخ دادند. سپس برنامه روایت درمانی گروهی بر روی گروه آزمایش در 10 جلسه اجرا شد و در نهایت پس آزمون از گروه آزمایش و کنترل گرفته شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS، و آزمون تحلیل کواریانس یک طرفه استفاده شد. یافته ها نشان می دهند که فرایند جلسات روایت درمانی گروهی باعث افزایش میزان امید به زندگی و شادکامی سالمندان در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است (P < 0/05) نتایج بیانگر این است که روایت درمانی گروهی بر میزان امید به زندگی و شادکامی سالمندان موثر است.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، شادکامی، روایت درمانی، سالمندی
  • علی اکبر دولتی، لاله جمشیدی، علی اکبر امین بیدختی صفحات 77-96
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ویژگی ها، توانایی ها و وظایف معلمان در بهبود فرآیند یاددهی- یادگیری مدارس هوشمند استان سمنان انجام شد. روش انجام این پژوهش از نوع روش های تحقیق آمیخته اکتشافی بود که در آن نخست بخش کیفی و سپس بخش کمی انجام شد. در بخش کیفی پژوهش، با شش نفر از متخصصان فناوری اطلاعات و ارتباطات که به روش نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی انتخاب شده بودند، مصاحبه انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل محتوای مصاحبه ها و مطالعه عمیق مبانی نظری، در قالب پرسشنامه ای محقق ساخته در دو بخش وضعیت مطلوب و وضعیت موجود تنظیم گردید. روایی محتوایی طبق نظر متخصصان و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ در بخش وضعیت مطلوب 84/0 و در بخش وضعیت موجود 94/0 بررسی و مناسب گزارش شدند. در بخش کمی پژوهش نیز، پرسشنامه توسط310نفر از معلمان و مدیران که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شده بودند، تکمیل شد. نتایج پژوهش نشان داد که راهکارهای «ارتباط مستمر و پایدار الکترونیکی با دانش آموزان برای رفع اشکالو هدایت و استمرار فرآیند یاددهی-یادگیری به صورت مجازی» در رتبه اول، «تقویت مهارت های ICDL و اینترنت از طریق شرکت در کلاس های ضمن خدمت، استفاده از خودآموز ها و تمرین های شخصی» در رتبه دوم، «جستجو و شناسایی محتوای چندرسانه ای و الکترونیکی مناسب بر روی شبکه اینترنت و منطبق با طرح و برنامه درسی و بهره گیری از آنها در فرآیند یاددهی-یادگیری» در رتبه سوم، «توانایی طراحی انواع آزمون های پیشرفت تحصیلی آنلاین و درج آنها در سایت یا ارسال به ایمیل دانش آموزان جهت پیشرفت تحصیلی آنان» در رتبه چهارم و «حضور فعال بر روی پورتال مدرسه و سیستم مدیریت یادگیری برای مدیریت فرآیند یادگیری دانش آموزانبه صورت غیرحضوری بر روی وب» در رتبه پنجم در بهبود فرآیند یاددهی-یادگیری مدارس هوشمند توسط معلمان قرار دارند.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، مدارس هوشمند، یاددهی، یادگیری، معلم
  • علی اصغر بیانی صفحات 97-110
    هدف این پژوهش بررسی مقدماتی روایی و اعتبار نسخه فارسی فرم کوتاه سیاهه رگه هوش هیجانی برای نوجوانان (TEIQue-ASF) در دانش آموزان دوره متوسطه دوم بود. در یک مطالعه توصیفی،ازبین دانش آموزان دوره متوسطه دوم شهرگرگان (2557نفر) بر اساس جدول کرجسی و مورگان 345 نفر به صورت نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. از کلیه مشارکت کنندگان درخواست شد به فرم کوتاه سیاهه رگه هوش هیجانی برای نوجوانان (TEIQue-ASF، پتریدز و دیگران،2006) ، سیاههشادکامیآکسفورد (OHI،آرگیل، مارتین و کروسلند،1989) و سیاهه فرسودگی مدرسه (SBI؛سالملا-آرو ودیگران،2009) پاسخ دهند. ضریب اعتبار بازآزمایی و آلفای کرونباخ فرم کوتاه سیاهه رگه هوش هیجانی برای نوجوانان به ترتیب 58/0،78/0 بدست آمد. به منظور تعیین روایی واگرا وهمگرا مقیاس، همبستگی فرم کوتاه سیاهه رگه هوش هیجانی برای نوجوانان با سیاهه هایشادکامیآکسفورد و فرسودگی مدرسه محاسبه گردید که به ترتیب برابر بود با: 59/0 و 34/0- (001/0 کلیدواژگان: سیاهه رگه هوش هیجانی، روایی، اعتبار، نوجوانان
  • علی افشاری، ناهید صادقی، رضا هناره صفحات 111-126
    بازخورد هر گونه اطلاعاتی است که در مورد صحت و تناسب یک پاسخ ارائه می شود. جهت تعیین تاثیر بازخورد به زبان مادری و فارسی بر پیشرفت خواندن و نوشتن دانش آموزان دوزبانه (کردی- فارسی) ، از دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی یک مجتمع آموزشی در شهرستان اشنویه، 45 نفر به عنوان نمونه با روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند. دانش آموزان در سه گروه مجزا قرار گرفتند: گروه آزمایشی اول که بازخورد به زبان مادری دریافت کردند، گروه آزمایشی دوم که بازخورد به زبان فارسی دریافت کردند و گروه کنترل که هیچگونه بازخوردی دریافت نکردند. به منظور جمع آوری داده ها، از یک آزمون پیشرفت تحصیلی که توسط محقق طراحی شده بود، استفاده شد. یافته های حاصل از تحلیل کواریانس نشان دادکه ارائه بازخورد به زبان مادری تاثیر معنی داریی بر پیشبرد خواندن و نوشتن دانش آموزان دوزبانه دارد و بین گروه آزمایشی اول (که بازخورد به زبان مادری دریافت کردند) و گروه کنترل (که بازخورد دریافت نکردند) ، تفاوت معنی داریی مشاهده شد. اما بین گروه آزمایشی دوم (که بازخورد به زبان فارسی دریافت کردند) و گروه کنترل تفاوت معنی داریی وجود نداشت. این یافته ها نشان داد که ارائه بازخورد به زبان فارسی تاثیر چندانی بر پیشرفت خواندن و نوشتن دانش آموزان دوزبانه نداشته است. براساس یافته های پژوهش حاضر می توان گفت که ارائه بازخورد به زبان بومی به دانش آموزان دوزبانه می تواند در بهبود عملکرد آنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: بازخورد به زبان مادری، بازخورد به زبان فارسی، مهارت خواندن، مهارت نوشتن، دانش آموز دوزبانه
  • زهره سیفوری صفحات 127-144
    تحقیق شبه تجربی حاضر به بررسی تاثیر ارزشیابی پوشه ایی بر صحت دستوری و پیچیدگی نوشتاری دانشجویان کارشناسی ارشد آموزش زبان پرداخته است و بر این فرضیه تحقیق استوار می باشد که شرکت در فرآیند ارزشیابی عملکرد خود توجه زبان آموزان را نسبت به ویژگی های صوری و متنی کلام نوشتاری جلب نموده و موجب پیشرفت آنها می شود. آزمودنی های حاضر در این پژوهش شامل 40 دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد آموزش زبان انگلیسی از جمعیت پنجاه نفری دانشجویانی انتخاب شدند که درس نگارش پیشرفته را اخذ نموده و پس از تایید همگنی در مهارت های درک مطلب و نوشتار به صورت تصادفی به دو گروه تحقیق و شاهد تعیین شدند. هر دو گروه به مدت 12 جلسه بر اساس مطالب آموزشی یکسان و روش تدریس فرآیند-محور توام با بازخورد تعاملی، خود ویراستاری و بازخورد معلم آموزش دریافت نمودند. گروه تحقیق به صورت هفتگی در ارزشیابی پوشه ایی تکالیف نوشتاری خود نیز شرکت نمودند. تحلیل آماری داده های پس آزمون نشانگر پیشرفت معنی دار گروه تحقیق در صحت دستوری و پیچیدگی نوشتاری بود. نتایج پژوهش ضرورت شرکت دادن دانشجویان کارشناسی ارشد آموزش انگلیسی در فرآیند آموزش و ارزشیابی پیشرفت آموزشی خود را مورد تاکید قرار می دهد و کاربردهای آموزشی بسیاری دارد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی پوشه ایی، بازخورد تعاملی، پیچیدگی، صحت دستوری، نوشتار
  • |
    • Seyyed Habibollah Mir Gafouri, Akram Shabani, Khadijeh Mohammadi, Soleyman Mansouri Mohammad Abadi Pages 13-33
      The aim of this study is to identify effective factors which optimize qualities of educational services and to analyze the importance and priority of each factor in educational services of institutions and universities. The population from which the sample of the study is selected includes Yazd University students. Data collection is done through two questionnaires which ranking and categorizing effective factors on the quality of educational services are determined. In this study, based on the related literature review and empirical studies, 23 effective factors which optimize qualities of educational services are identified. The ranking of the identified factors on optimization of educational services is carried out using fuzzy VIKOR technique; thereafter, the most important factors are ranked based on their priority and significance utilizing interpretive structural modeling (ISM). The results of this study show that the most basic effective factors on optimization of educational services are strategic educational planning, providing financial resources for educational courses, and recruiting experienced instructors. These factors should be emphasized in initial steps of identification and ranking.
      Keywords: qualities of educational services, fuzzy VIKOR, interpretive structure modeling (ISM)
    • Reza Hadi, Yousef Rezapour, Sedigeh Salmanpour Pages 35-50
      The present study is an attempt to investigate the evaluation indexes in higher education, based on Kano`s model at Urmia University. This is a descriptive-survey research. The statistical population of the study includes all 22500 students at Urmia University. According to the data in Morgan table, the sample of the study is 378. In order to choose the sample, stratified sampling was used. The instruments used to collect the data were two questionnaires; The first questionnaire was related to the perception and expectation of the students in 4 dimensions (course content, course structure, teachers` characteristics, course facilities), and the second questionnaire was based on Kano`s model which examined students` essential, functional, and appealing needs. The results of the study revealed that there is a significant difference between the students` expectations regarding the content, structure, and facilities of the university courses and teachers` characteristics and their perception of all these. In other words, the students` perceptions regarding the 4 dimentions (course content, course structure, teachers` characteristics, course facilities) is lower than their expectations at Urmia University.
      Keywords: evaluation indexes, Quality, Higher education, Kano's model
    • Firouz Mahmoudi, Mohammad Taghi Abdollah Zadeh, Mohammad Mansourzadeh Pages 51-62
      The purpose of this study was to investigate the relationship between teachers’ familiarity with process-oriented evaluation and their use of process-oriented evaluation in their classes in Mamaghan Elementary school. This is a descriptive – survey research and included all 180 primary school teachers in Mamaghan in the academic year 1392-1393, among whom 127 teachers completed the questionnaires. To collect the data, two researcher-made questionnaires were used. The reliability of the first questionnaire was calculated by Cronbach’s Alpha ).92), and the reliability of the second questionnaire was calculated through spilt-half method (.83). The results showed that teachers were less familiar with process-oriented evaluation and its tools, concepts, characteristic and principles. But, they had a positive attitude toward process-oriented evaluation and used it in their classrooms. The other finding was that teachers` degree and experience did not have a significant relationship with their familiaarty and use of process-oriented evaluation.
      Keywords: process, oriented evaluation, elementary teachers, classroom evolution, formative evaluation
    • Fereshteh Changizi, Amir Panahali Pages 63-76
      This study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of group narrative therapy on life expectancy and happiness of the elderly in Tabriz. It was a semi-experimental study with pre-test, post-test and a control group. The research population included all 60 and older people living in Tabriz who did not have any psychological disorders (amnesia, dementia or Alzheimer). The research sample included 20 people (10 woman and 10 man) who were selected randomly using voluntary sampling in two groups of 10 (experimental and control). Oxford Happiness Inventory (OHI 1989) and Miller Hope Scale (MHS) were used for the data collection. First, all the participants answered the questionnaires. Then, group narrative therapy was employed the experimental group in 10 sessions, and finally, a post-test was given to the experimental and control groups. SPSS and one-way ANOVA were used in order to analyze the data. The research findings showed that the process of group narrative therapy increases life expectancy and happiness among the elderly in the experimental group as compared to the control group (P
      Keywords: life expectancy, happiness, narrative therapy, elderly
    • Ali Akbar Dolati, Laleh Jamshidi, Ali Akbar Aminbeidokhti Pages 77-96
      This study aimed to identify the characteristics, abilities and duties of teachers in improving the teaching – learning process at smart schools in Semnan province. The method used for this study was exploratory mixed method in which the first part was qualitative and the second part was quantitative. In the qualitative research, 6 ICT experts were interviewed who were selected through a purposive, snowball method. The results of the content analysis of the interviews and in-depth theoretical study were put into a researchers-made questionnaire with parts: a desired situation and an existing situation. The content validity of the questionnaire was confirmed by the experts, and its reliability obtained through Cronbach`s alpha was 0.84 for the desired situation and 0.94 for the existing situation, which were both acceptable. In the quantitative part of the research, the questionnaire was completed by 310 teachers and principals who were sampled through stratified method. The results showed that strategies for "sustainable electronic communications with students to fix problems, guide and continue the process of virtual teaching – learning" ranked first, "reinforcing ICDL and Internet skills through attending in-service courses, using personal tutorials and exercises", second, "search and identify appropriate multimedia e-content on the Internet and in compliance with syllabus and curriculum and utilize them in teaching - learning process" third, "the ability to design a variety of online academic progress tests and put them on the website or send them to students` e-mails for their academic achievements" fourth, and "active participation on the school portal and learning management system for virtual management of student learning process through the Web", fifth in improving the teaching - learning process at smart schools by teachers.
      Keywords: ICT, smart schools, teaching, learning, Teacher
    • Ali Asghar Bayani Pages 97-110
      The main aim of this research was to examine the reliability and validity of the psychometric properties of Trait Emotional Intelligence Questionnaire – Adolescent Short Form (TEIQue-ASF, Petrides, et al, 2006) among the second grade high school students. In a descriptive study, 345 second grade high school students of Gorgan who were selected using cluster sampling method, completed the Trait Emotional Intelligence Questionnaire – Adolescent Short Form (TEIQue-ASF, Petrides, et al, 2006), the School Burnout Inventory (SBI, Salmela-Aro, Kiuru, Leskinen, & Nurmi, 2009), and the Oxford Happiness Inventory(OHI, Argyle, Martin, & Crossland, 1989). The test – retest reliability and Cronbach's Alfa were. 0.58 and. 0.78. The correlation coefficients of TEIQue-ASF with OHI and BSI were also found to be. 0.59 and -. 0.34. The results of confirmatory factor analysis showed a good fit for the measurement model.
      Keywords: Trait Emotional Intelligence Questionnaire, validity, reliability, adolescent
    • Ali Afshari, Nahid Sadeghi, Reza Hanareh Pages 111-126
      In order to study the effect of native vs. official language feedbacks on bilingual (Kurdish-Persian) students’ reading and writing achievements, 45 (male) fourth grade elementary students of an educational complex in Ushnawieh were chosen through clustered sampling. The students were assigned to three groups; experimental group 1, who received native language feedback (Kurdish), experimental group 2, who received official language feedback (Persian), and control group, who did not receive any feedback. In order to gather the data, a researcher-made test was used. According to the results of univariate covariance (ANCOVA) analysis, native language feedback had a significant effect on the reading and writing skills of the students and there was a significant difference between the first experimental group, who received native language feedback (Kurdish), and the control group, who received no feedback. However, there were no significant differences between the second experimental group, who received official language feedback (Persian), and the control group. This finding indicates that official language feedback (Persian) had little effect on improving reading and writing skills of bilingual (Kurd) students.
      Keywords: native language feedback, official language feedback, reading skills, writing skills, bilingual student
    • Zohreh Seifoori Pages 127-144
      This quasi-experimental study examined the impact of portfolio assessment (PA) on the accuracy and complexity of postgraduate TEFL students’ writing. It was hypothesized that engaging learners in the process of assessing their performance can focus their attention on formal and textual features and thereby promote their writing. 40 intermediate TEFL postgraduate students, selected from a population of 50 taking the “Advanced Writing Course” at Islamic Azad University, Tabriz Branch, participated in the study and were randomly assigned as the control and experimental groups after their homogeneity was assessed based on a Preliminary English Test (PET) and a writing test. Both groups received process-oriented instruction based on the same teaching materials for 12 sessions and underwent a process-oriented teaching approach complemented by interactive feedback, peer-editing, and teacher’s feedback on their writing samples. The experimental group was additionally engaged in weekly PA of their wiring. The paired samples t-test analysis of their writing post-test revealed that the experimental group surpassed the control group and produced more accurate and complex texts. The results accentuate the significance of engaging postgraduate TEFL students not only in the learning process but also in the process of evaluating their own progress over time, and offer pedagogical implications.
      Keywords: Accuracy, Complexity, interactive feedback, portfolio assessment, writing