فهرست مطالب

نشریه معماری و شهرسازی پایدار
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علیرضا عبدالله زاده فرد *، زهرا محمدی صفحات 1-16
    یکی از نیازهای اساسی شهروندان، دسترسی به امکاناتی است که بتواند در‏صورت تمایل، اوقات‏فراغت خود را در آن به‏صورت مفید سپری کنند، که این امکانات یکی از زیرساخت‏های توسعه‏ پایدار‏ شهری به‏شمار می‏آید. با وجود اینکه بخشی از اوقات‏فراغت شهروندان در خیابان‏های شهر یا در پارک‏های‏کوچک فاقد امکانات سپری می‏شود؛ گسترش تفرجگاه‏های شهری امکان استفاده ساکنان شهر را فراهم می‏کند تا پاسخگوی نیازهای‏ طبیعت‏گرایانه انسان شهرنشین باشد. لذا در این تحقیق گویه‏های توسعه‏پایدار‏شهری، گذران اوقات ‏فراغت و طراحی ‏حاشیه‏ رودخانه مورد بررسی قرار گرفته و با استفاده از روش دلفی، پرسشنامه‏ای تهیه گردید که توسط 30 نفر از متخصصین پاسخ داده شد. جهت تحلیل اطلاعات آماری از نرم افزارspss استفاده و تحلیل‏آماری داده‏ها در 2 گروه توصیفی و تحلیلی انجام شد. با توجه به داده‏های بدست‏آمده، از میان معیارهای توسعه‏پایدار‏شهری، معیارفرهنگی با9/13درصد، معیار کالبدی با1/4، معیار زیست‏ محیطی با8/3، معیار اقتصادی با8/2 و معیار اجتماعی با 1درصد به ترتیب بیشترین و کمترین تاثیر را در استفاده یا عدم‏استفاده شهروندان از این گونه فضاهای شهری داشته و معیارهای مذکور و گذران اوقات ‏فراغت رابطه معنی‏داری با طراحی ‏حاشیه‏ رودخانه داشته و ارتقای توسعه ‏پایدار‏ شهری با همبستگی 8/81 درصد بیش‏ترین تاثیر را در طراحی حاشیه رودخانه داشته است.
    کلیدواژگان: تفرجگاه، توسعه ‏پایدارشهری، حاشیه ‏رودخانه، شیراز
  • علیرضا صادقی *، نیلوفر پناهی، پریسا زارع صفحات 17-33
    امروزه بیشتر از گذشته به کار بست اصول توسعه پایدار در عرصه های عمومی شهری توجه می شود. در این زمینه، از آنجا که درگیری فعال با زندگی بیش از هر چیز، از طریق فراهم آوردن امکان مشارکت، فعالیت و برقراری تعاملات اجتماعی شهروندان با یکدیگر به وجود می آید، میزان مشارکت در عرصه های عمومی شهری بر سلامت جسمی و روحی شهروندان و برقراری اهداف توسعه پایدار شهری تاثیرگذار است. از اینرو هدف این تحقیق، شناسایی مشخصه ها و ویژگی های محیطی عرصه های عمومی واجد ارزش مشارکت از دید شهروندان بوده است. روش تحقیق این پژوهش پیمایشی و همبستگی بود. از پرسش نامه به عنوان ابزار جمع آوری داده ها، از نرم افزار های اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس به عنوان ابزار تحلیل و ارزیابی داده ها و از مدل ساختاری تحلیل عاملی تاییدی و روش تحلیل حداقل مربعات جزئی، به عنوان روش تحلیل داده ها بهره گرفته شد. جامعه آماری این پژوهش، شهروندان بالای 15 سال استفاده کننده از عرصه های عمومی شهر شیراز بودند. با توجه به نامشخص بودن تعداد جامعه آماری و بر اساس فرمول کوکران، داده های این تحقیق از 176 نفر داوطلب از جامعه آماری به عنوان گروه نمونه جمع آوری شد. مقدار آلفای کرونباخ پرسشنامه این تحقیق 805/0 بود. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد از دید شهروندان بالای 15 سال شهر شیراز، کیفیت های سرزندگی، فقدان آلودگی و سبز بودن، قابلیت شناخت و تجربه، تناسب و یکپارچگی، همه شمولی و فقدان جرم و جنایت بر میزان مشارکت در عرصه های عمومی شهری تاثیر گذارند.
    کلیدواژگان: عرصه های عمومی شهری، مشارکت شهروندی، توسعه پایدار، کیفیت محیطی، شهر شیراز
  • مریم محمدی *، مهرداد رحمانی صفحات 35-49
    چکیده: نشانه ها از مهم ترین عناصر تصویر ذهنی محیط و ادراک پذیری هستند که در شکل گیری و تقویت هویت، وضوح و خوانایی محیط، نقش به سزایی را ایفا می کنند، لذا اصول نشانه گذاری در محیط های شهری باید مورد توجه قرار گیرد. به نظر می رسد، نشانه گذاری دو جنبه ی مهم را دربرمی گیرد: بررسی عوامل موثر بر خوانده شدن نشانه های مختلف از دید استفاده کنندگان فضا از یک سو و در عین حال بررسی موقعیت نشانه، که بر دسترسی پذیری و رویت پذیری آن تاثیر می گذارد. این پژوهش در پی آن است که به بررسی جنبه ی دوم در ناحیه ی 1 در منطقه ی 12 شهرداری تهران بپردازد. این نوشتار، پژوهشی کاربردی است و از روش تحقیق کمی-کیفی (آمیخته) بهره برده است. در ابتدا کارشناس، نشانه های موجود در محدوده را شناسایی و بررسی کرده است. سپس تصاویری مناسب از نشانه های محدوده تهیه و براساس نظر استفاده کنندگان (80)، آنها را اولویت-بندی نموده است. درانتها مبتنی بر روش کمی (مبتنی بر مدل سازی) و با تحلیل شاخص های هم پیوندی و رویت پذیری با نرم افزار دپث مپ، موقعیت مکانی نشانه ها تحلیل شده است. با انطباق اولویت بندی نشانه ها و موقعیت مکانی نشانه ها، نتایج تحلیلی ارائه شده اند. نتایج گام اول حاکی از اهمیت معیارهای عملکردی، بصری و معنایی در نشانه شدن یک عنصر است. نتایج تحلیل موقعیت و دید به نشانه با نرم افزار نشان می دهد که دسترسی و قرارگیری در مسیر پیاده در نشانه شدن آن تاثیر دارد؛ بنابراین هر دو عامل در الگوی نشانه گذاری تاثیر دارند.
    کلیدواژگان: خوانایی، موقعیت مکانی، نشانه، نشانه گذاری
  • مژده عرفانی، سید حسین بحرینی *، منوچهر طبیبیان صفحات 51-61
    عدم درک مفهوم «پویای» منظر، فقدان توجه به «رویکرد کل نگر» آن و استفاده از روش های سنتی در مطالعات طرح های توسعه شهری به شکل گیری مناظری در شهرها منجر شده که توانایی پاسخگویی به نیازهای شهروندان را در طول زمان ندارد. بنابراین با توجه به ناکارآمدی و عدم همخوانی شیوه مطالعات طرح های توسعه شهری ایران با تغییرپذیری شهر کنونی، ضروری است تا نگرشی متناسب با شرایط شهری امروز اتخاذ شود. تفکر نوین «شهرسازی منظر» با «کلی نگری» نسبت به مفهوم منظر و پذیرش «عدم قطعیت» شهر در حال تحول، عرصه موضوعی جدیدی را در ادبیات جهانی مطرح نموده است. از این رو پژوهش حاضر درصدد بهره گیری از این تفکر در راستای ایجاد تغییر نگرشی در شیوه مطالعات طرح های توسعه شهری ایران، به ویژه «سند جامع ارتقای کیفی سیما و منظر شهری» است. این پژوهش سعی دارد با استفاده از روش تحلیل محتوا، بررسی تطبیقی چارچوب نظری تفکر شهرسازی منظر با نظام شهرسازی معاصر ایران و مطالعه موردی، شرایط کاربرد این تفکر را در ایران معرفی نماید. یافته های پژوهش نشان می دهد که علاوه بر کلی نگری نسبت به مفهوم پویای منظر، تلفیق مفاهیم برنامه ریزی و طراحی از مقیاس کلان به خرد در فرایندی یکپارچه، پویا و برگشت پذیر، به روز نمودن قوانین و ضوابط مربوط به منظر شهری (به عنوان ابزار قانونی و حقوقی) و ایجاد سازوکارهایی برای ارتقاء جایگاه حقیقی نهادهای محلی و مردمی در روند طراحی و برنامه ریزی محیط شهری، از پیش نیازهای لازم برای کاربردی نمودن این تفکر در نظام شهرسازی ایران است.
    کلیدواژگان: منظر، شهرسازی منظر، نظام شهرسازی معاصر ایران، طرح جامع سیما و منظر شهر کرج
  • حسین حاتمی نژاد، احمد پوراحمد، کرامتاللهزیاری، بهار حبیبیان * صفحات 65-83
    دلبستگی مکانی یکی از فرآیندهای پیچیده ای است که در رابطه انسان و محیط شکل می گیرد و به دلیل ارتباط عاطفی برقرارشده، پیامدهای رفتاری مثبتی را نیز رقم خواهدزد. اینکه چه عواملی بر تقویت دلبستگی های مکانی موثرند و پیوندهای ساکنان با مکان را مستحکم می-کنند، دستاورد مهمی برای برنامه ریزان شهری است تا بتوانند به ارتقاء کیفی سکونت انسان در محیط دست یابند. مقاله با هدف بررسی اثرپذیری دلبستگی مکانی از ویژگی های کالبدی مکان در راستای تحقق محله پایدار شهری انجام شده است. روش انجام مقاله توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. پس از مطالعات اسنادی، داده ها از طریق پیمایش میدانی در دومحله از شهر اهواز جمع آوری شد. ابزارگردآوری داده ها پرسشنامه بوده است. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهایSPSS و Amos Graphic انجام شده است. نتایج حاکی از این است که میزان دلبستگی مکانی و رضایت از ویژگی های کالبدی در محدوده مورد مطالعه بطور معنادار بالاتر از میانگین است. همچینن خروجی نرم افزار اموس نشان از برازش مدل ساختاری طراحی شده برای آزمون فرضیه ها دارد و مقدار شاخصهای برازش (بیشتر از 9/0) هماهنگی داده ها با مدل تحلیل عاملی مفروض را نشان می دهد. میزان واریانس تبیین شده برای سازه های تعریف شده بالاتر از 5/0 و بین 5/0 تا 61/0 است و در حد مطلوب است. بررسی فرضیه اصلی تحقیق تاثیر مثبت و معنادار ویژگی های کالبدی بر دلبستگی مکانی را تایید می کند و همچنین تایید فرضیات فرعی نیز تاثیر مثبت و معنادار عوامل کالبدی عینی و ذهنی را بر دلبستگی مکانی تایید می کند که البته سهم عوامل ذهنی در تبیین سازه دلبستگی مکانی بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: ویژگی های کالبدی، دلبستگی مکانی، هویت، پیوند اجتماعی، محله پایدار
  • فاطمه حنیفه، حجت الله رشیدکلویر *، شعیب کاسه گرمحمدی، عباس ابوالقاسمی صفحات 85-96
    هدف پژوهش حاضر، پیش بینی تمایلات اجتماعی بر اساس شاخص های قلمرو گرایی در ساکنان مجتمع های مسکونی در مقیاس واحد همسایگی می باشد. تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری آن را، 439 خانوار ساکن در 4 مجتمع مسکونی واقع در شهر رشت با حجم نمونه 186 خانوار در دسترس، تشکیل داده است. برای گردآوری داده ها، از چک لیست محقق ساخته در 5 حوزه پژوهش، بهره جسته که بر اساس تمایلات ساکنین موردسنجش قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه، تجزیه وتحلیل شدند. نتایج ضریب همبستگی نشان داد، تمامی 14 شاخص قلمرو گرایی، رابطه معناداری با تمایل اجتماعی دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که 6/53 درصد از واریانس تمایل اجتماعی در زمینه ی کالبدی توسط شاخص های مفاصل فضایی، الگوی معماری و میزان محصور بودن و 8/17 درصد از آن در زمینه معنایی توسط احساس کنترل، احساس خودشکوفایی و احساس رضایت پیش بینی می گردد. همچنین سهم حوزه زمینه ای با مولفه امنیت، 4 درصد و سهم حوزه فعالیتی_رفتاری با مولفه های، زمان و دوره تکرار، خلوت، صمیمیت فضایی و تراکم 85 درصد از واریانس تمایل اجتماعی است. یافته ها حاکی از آن است که طراحی مجتمع مسکونی به موازات کنترل قلمرو، سبب ایجاد انگیزش و تمایل، خوش بینی، امید به آینده و درنهایت تعامل اجتماعی خواهد شد. هر قلمرو می تواند مکانی برای روابط اجتماعی مهیا سازد، نشانه ای از هویت افراد را فراهم کند و به نحو بی نظیری به تمام آن جمع یا گروه تسری دهد.
    کلیدواژگان: تمایل اجتماعی، قلمرو گرایی، مجتمع مسکونی، شهر رشت
  • وحید کاویان، عباس مالیان *، محمدرضا ملک صفحات 97-109
    حریم باید به منظور مستندنگاری و نگهداری به دقت مورد توجه قرار گیرد و در هرفعالیت عمرانی از تجاوز به حریم و چشم انداز آثار تاریخی پرهیز کرد. برای میراث فرهنگی حریم های مختلف تعریف می شود که برای هر یک نوع ویژه ای از مراقبت های خاص از نظر ساخت و ساز و دخل و تصرف تعیین شده است. متاسفانه در ایران این مهم مورد توجه قرار نگرفته است که در نتیجه میراث فرهنگی و حریم آن تحت تاثیر پیامدهای نامطلوب این موضوع قرار گرفته و دچار آسیب شده اند. برای حفظ آثار وجود نقشه های مبین آسیب پذیری ضروری می نماید. به کمک چنین نقشه هایی مدیران می توانند تصمیم های صحیح را اتخاذ کنند. تحقیق حاضر، برپایه رویکرد مبتنی بر تحلیل های مکانی و با هدف مستندنگاری و مدیریت آسیب پذیری میراث فرهنگی، به بررسی مفاهیم حریم، شناسایی و انتخاب عوامل اساسی و تاثیرگذار بر روی حریم و چشم انداز برج طغرل نظیر انواع کاربری قطعه ها، وضعیت نمای قطعه های موجود در حریم، ارتفاع قطعه های ملکی و تراکم آنها می پردازد. برای این کار، از روش فازی یگانه برای استنتاج و همچنین تحلیل های مکانی و محاسبات رستری برای تولید نقشه های آسیب پذیری استفاده می گردد. در نهایت مشاهده می شود که فقط 6 درصد حریم برج طغرل واقع در ناحیه یک منطقه 20 تهران بدون آسیب باقی مانده اند و بیش از نیمی از آن دارای آسیب پذیری متوسط و زیاد می باشد که این یک تهدید جدی برای اثر تاریخی است.
    کلیدواژگان: مستندنگاری میراث فرهنگی، اطلاعات مکانی، حریم آثار تاریخی، آسیب پذیری، سیستم خبره فازی
|
  • alireza abdolahzade fard*, zahra mohammadi Pages 1-16
    one of the critical needs of citizens is access to the facilities to spend their leisure time usefully. These facilities are considered as one of the infrastructures in sustainable urban development. As most of citizens’ leisure time is spent in the streets or small parks without any special facilities, extending urban recreational places will meet human naturalistic needs. Therefore, the present study investigates some statements on sustainable urban development, spending leisure time and designing river margins. Using Delphi method, a questionnaire was prepared and then answered by 30 people. SPSS software was used to statistically analyze the data and it was done in two groups of analytical and descriptive. Considering the data, it was observed that among all sustainable urban development criteria, cultural, physical, environmental, Economical and social criteria were affecting citizens regarding using or not using such urban areas by 13.9 Percent, 4.1 percent, 3.8 percent, 2.8 percent and 1 percent, respectively. These criteria and spending leisure time have a significant relation with designing the margin of river and improving sustainable urban development has the most effect on designing the margin of river with 81.8 percent correlation.
    Keywords: Promenade, sustainable urban development, margin of river, Shiraz
  • Ali Reza Sadeghi*, Nilofar Panahi, Parisa Zare Pages 17-33
    Currently, the application of the principles of sustainable development in urban public realms is taken into consideration. Active engagement with life is conducted by providing participation, activity and social interaction of citizens with each other. Thus, the participation of citizens in these realms is effective in their physical and mental health and sustainable urban design objectives. So in this article, recognition of the urban public realms which have the value for the participation from the perspective of citizens have been studied and analyzed. In conducting this research, correlation and survey research methods have been used. Also, questionnaire as data gathering tool and SPSS and Smart PLS as data analysis and assessment tools and structural model of confirmatory factor analysis and the analysis method of Partial Least Squares as the method of the data analysis have been applied. Statistical population of this research was all over-15-years citizens who used urban public realms of Shiraz. Also the sample group were 176 persons of statistical population and Cronbach's alpha was 0.805. Results of this research emphasize that from the perspective of citizens of Shiraz, measures of vitality, lack of pollution and being green, the Capability of Recognition and experience, suitability and integrity, inclusiveness and lack of crime are important in citizen participation. The highest correlation is between the suitability and integrity and the capability of recognition and experience.
    Keywords: Urban Public Realms, Citizen Participation, Sustainable development, Environmental Quality, Shiraz City
  • Maryam Mohammadi, Mehrdad Rahmani* Pages 35-49
    Space perception is an important issue in designing urban spaces. This means that urban designer should codify the space in such an appropriate process that it can be legible for users of spaces. Therefore legibility is an important quality in designing of urban spaces. From viewpoint of the authors of this research, signage has two important aspects: the influential factors that affect the legibility of signs from different users of space and also the location of signs that have effect on accessibility and visibility of the signs. This research emphasized on the second aspect of these dualism principles of signage in urban spaces. For investigating this, district 1 of region 12 of Tehran Municipality is selected. The result of first aspect presents the importance of distinctness, and uniqueness of the landmark. Meanwhile beside functional, visual and semantic characteristic of a landmark, landmark location is an important criterion. The result of examining the location of space with Depthmap software showed that access to the landmark and location of it in pedestrian path, has a specific rule on remaining the object in the mind and so the path become more legible and readable. So the both aspects have influence on signage pattern.
    Keywords: legibility, localization, sign, signage
  • mojde Erfani, Hossein Bahrainy*, Manouchehr Tabibian Pages 51-61
    The Lack of attention to the "dynamic" concept of the landscape, the "holistic" approach to it, as well as the use of conventional methods in the study of urban development projects, has shaped the urban landscape that is unable to meet the demands of its inhabitants over time. Therefore, considering the ineffectiveness and divergence of the study method in the urban development plans of Iran with the variability of today's city, it is necessary to adopt an appropriate attitude to today's urban conditions. Landscape Urbanism theory with a general approach to the concept of landscape and accepting the uncertainty of the evolving city, has raised a new field in global literature. The purpose of this paper is to use the Landscape Urbanism theory to change the method of studies in urban development projects of Iran, especially the "Comprehensive Quality Improvement Document for Urban Landscape." The methods of this qualitative research are "Content Analysis, "Comparative Study" and "Case Study". The results of this study show that the use of Landscape Urbanism theory in Iran requires understanding theoretical content, updating the urban landscape rules and improving the status of local institutions in the urban design and planning process.
    Keywords: Landscape, Landscape Urbanism, Contemporary Urban Planning System of Iran, Karaj Landscape Comprehensive Plan
  • Hossein Hataminejad, ahmad pourahmad, keramatollah ziari, bahar habibian* Pages 65-83
    Place attachment is one of complicated processes that forms from the relationship of human and environment. Because of establishing affective relationship, it will have positive behavioral implications on the environment. What contributes to strengthening place attachment and consolidates the links of residents with the place is an important achievement for urban planners in order to achieve a qualitative improvement of human habitation in the environment. This paper is aimed to investigate the effect of physical features of the place on place attachment in order to fulfilling sustainable neighborhood. The research methodology is descriptive-analytical and it is practical in terms of purpose. After documentary studies, data was collected through a field survey in Ahwaz city. Data collection tool was a questionnaire. Data analysis was performed using spss and Amos graphic software. The results show the amount of place attachment and satisfaction of physical characters of place are significantly higher than the average amount in understudy area. From the outputs results of the Amos software, number of indicators (greater than 0.9) confirms fitting the designed structural equation model. The average of the variance explained for each structure is greater than 0.5 and from 0.51 to 0.62, respectively. The study of the first and second hypotheses confirms the significant effect of physical components and the objective and subjective factors of it on place attachment, also the proportion of subjective factors was greater of place attachment construction.
    Keywords: physical characters, place attachment, identity, social bonds, sustainable neighborhood
  • Fatemeh Hanifeh, Hojjatollah Rashid Kolvir*, Shoaib Kasehgar Mohammadi, Abbas Abolghasemi Pages 85-96
    The purpose of the current study is to predict social tendencies based on territoriality indices in inhabitants of residential complexes. This research is descriptive and correlational, and the statistical population is 439 households living in 4 residential complexes in Rasht with a sample size of 186 available households. To collect data, a researcher-made checklist was used in five areas of research and was measured based on the residents' tendencies. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis. The results of correlation coefficient showed that all 14 indices of territoriality have a significant relationship with social tendency. The results of regression analysis showed that 53.6% of the variance of social tendency in physical basis is predicted by the parameters of spatial joints, architectural pattern and enclosure rate and 17.8% of it in semantic basis is predicted by sense of control, self-actualization and satisfaction. Also, the contribution of the background domain with the security component is 4% and the contribution of the activity-behavioral domain with the components of time and period of repetition, privacy, spatial intimacy and density is 85% of the variance of social tendency, and these findings suggest that the design of the residential complex along with the control of territory, creates motivation and desire, optimism, hope for the future, and eventually social interaction.
    Keywords: Social tendency, Territoriality, Residential complex, Rasht city
  • Vahid Kavian, Abbass Malian*, MoammadReza Malek Pages 97-109
    Buffer zone must be taken into consideration for documentation and conservation reasons and it is necessary for any engineering activity to avoid violation of buffer zone and landscape of cultural heritage. Various buffer zones are defined for cultural heritage that for any of them special kind of conservation rules and limitations for construction activity and intervention are determined. Unfortunately this issue has not been well considered in Iran and as a result of this fact, cultural heritage and related buffer zones as well as urban landscapes have been severely hurt and undergo crisis and even unrecoverable damages. So, availability of maps representing vulnerability is quite necessary for conservation and management of historical monuments. These maps determine the level of damages imposed to cultural heritage due to different sources of risks. Managers of cultural heritage and municipality authorities can make accurate, rapid and appropriate decisions. This research, based on spatial information and analysis, studies cultural heritage buffer zones, identification and selection of main factors affecting buffer zones and landscapes such as different land use types of parcels, status of facades in the buffer zone and parcels height and density. Single inference method and spatial analyses together with raster calculations were used for producing of vulnerability maps. It was finally shown that only 6% buffer zones in zone 1 of district 20 of Tehran has remained undamaged and more than half of it suffers from intermediate or severe damage. This is a serious threat to cultural heritage and its surrounding environment.
    Keywords: Heritage Documentation, Geospatial Information, Buffer Zone of Historical Buildings, Vulnerability, Fuzzy Expert System