فهرست مطالب

دنیای نانو - پیاپی 35 (تابستان 1393)

فصلنامه دنیای نانو
پیاپی 35 (تابستان 1393)

  • 64 صفحه، بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/05/14
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شبنم فرخنده ماسوله، جواد صفری صفحه 5

    نانوکامپوزیتها طبقه ی جدیدی از مواد چندسازه با ب هه مفشردگی فیزیکی فاز آلی و فاز معدنی چندنانومتری م یباشند. این مواد به دلیل ای نکه دارای ریخ تشناختی خوب، خواص یکنواخت و پتانسیل کاربردی متعدد در زمین ه هایی از قبیل اپتیک، الکترونیک، مکانیک، غشاء، پوش شهای محافظ، کاتالیزگرها، ح سگرها و... هستند، در سا لهای اخیر بسیار جلب توجه کرد هاند. نانوکامپوزی تها بسته به نوع فاز پیوسته به انواع گوناگونی با خواص مکانیکی، حرارتی و شیمیایی متفاوت تقسی م م یشوند: نانوکامپوزی تهای سرامیکی، نانوکامپوزی تهای پلیمری و نانوکامپوزی تهای فلزی. نانوکامپوزی تهای پلیمری از نظر تجاری موادی با اهمیت هستند که به دلیل فرایندپذیری و خواص مناسب فا زهای پیوست هی پلیمری از کاربردهای زیادی برخوردارند. پژوه شها نشان داده است که تنها استفاده از مقدار بسیار کمی از نانوپرکننده ها) 2- 1 درصد وزنی(در پلیمرها سبب بهبود و تقویت خواص مواد پلیمری نسبت به ماکروکامپوزیتهای مشابه میشود.

    کلیدواژگان: کامپوزیت، نانوکامپوزیت، نانوکامپوزیت بسپاری
  • زهراکاظمی زاده، زهره بهرامی، فاطمه نظری صفحه 9

    در این مقاله سنتز ت کمرحل های نانوذرات MgCr2O4 و ZnCr2O4 تحت شرایط ملایم دمایی انجام گردید. ب همنظور سنتز این نانوذرات از منیزیوم نیترات 6 آبه، روی نیترات 6 آبه، کروم نیترات 9 آبه و 1، 3- پروپان دی ال) PG-1,3 (استفاده شد. فرآیند سنتز طی دومرحله شامل ساخت پی شماد ه ها و میز گداخت م یباشد، سنتز پی شماد ه ها)هیدروکسی کربوکسیلات/کربوکسیلات منیزیوم)روی(و کروم(بر اساس واکنش مابین یو نهای نیترات و 1، 3- پروپان دی ال در طی حرارت دادن محلو لهای نیترا تهای فلزی و دی ال اتفاق م یافتد. ب همنظور شناسایی و مشخص هیابی نانوذرات سنتز شده از آزمو نهای XRD و FESEM استفاده گردید.

    کلیدواژگان: سنتز تک مرحله ای، ساخت پیش ماده ها، میز گداخت، آزمون های XRD و FESEM
  • اعظم خیرآبادی، نفیسه فرهادیان، طاهره روحانی بسطامی صفحه 13

    بسیاری از محدودی تها و مشکلات رو شهای متداول درمان سرطان از جمله شیمی درمانی و پرتو درمانی، در اثر عدم وجود هدف مشخص در حین دارورسانی به وجود م یآید. لذا در سالهای اخیر، سیستم های دارورسانی هدفمندی طراحی شده اند که دارای قابلیت حمل مقادیر موثری از دارو و تحویل آن به سلو لهای بافت هدف می باشند. یک روش تحقیقاتی جدید برای دارورسانی هدفمند به بافت های تومور، استفاده از نانوذرات مغناطیسی است. در این روش ابتدا نانوذرات حاوی ماده فعال مغناطیسی)مانند اکسید آهن(ساخته م یشوند و پس از اصلاح ساختار سطح آنها با گرو ه های عاملی موثر و جذب موثر دارو بر روی آن، با اعمال یک میدان الکترومغناطیس خارجی به بافت مورد نظر هدایت می گردند، با این کار دارو دقیقا در بافت مورد نظر قرار م یگیرد. با توجه به اهمیت موضوع، در این گزارش به بررسی نانو ذرات مغناطیسی و رو شهای سنتز آنها و نیز معرفی ساختار مغناطیسی هسته-پوسته پرداخته شده است و سپس انواع راهکارهای پوش شدهی سطح به منظور کاربرد آنها در زمینه های زیست پزشکی مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در هر مورد مزایا، محدودیت ها، عوامل اصلاح کننده سطحی و گروه های عاملی موثر در جذب دارو بررسی خواهند شد.

    کلیدواژگان: نانوذرات مغناطیسی، سوپرپارامغناطیس، دارورسانی هدفمند، اصلاح ساختار سطح
  • احمد قضاتلو، مجتبی شریعتی نیاسر، علیمراد رشیدی، احسان کمری، رضا بندریان صفحه 20

    با توجه به گسترش استفاده از نانو ذرات در فرایند تشکیل هیدرات گازی به منظور کاهش زمان القا و همچنین افزایش حجم گاز ذخیره سازی، در این تحقیق سعی شده بر اساس مطالعات انجام شده عوامل موثر بر عملکرد نانوذرات در این فرایندها معرفی و بررسی شود. مهمترین این عوامل خواص حرارتی، هندسه، اندازه، تخلخل، غلظت و پایداری نانوذرات م یباشند. بطوریکه با افزایش غلظت نانوذرات تازمانیکه نانوسیال حاصل از آن پایداری بلند مدت داشته باشد موجب کاهش زمان القا م یشود. همچنین با کاهش اندازه نانوذرات و افزایش تخلخل ساختاری آن م یتوان با افزایش سرعت هسته زایی روند فرایند تشکیل هیدرات را تسریع نمود. به علاوه استفاده از نانوساختارهای کربنی به دلیل اینکه موجب بهبود بیشتر خواص حرارتی آب م یشود توزیع یکنواخت تر المان گرمایی در راکتور برقرار شده و درنتیجه راندمان فرایند تشکیل هیدرات افزایش م ییابد. از این رو نتیجه م یشود نانوساختارهای کربنی که دارای تخلخل بیشتر، هندسه ناهمگون تر با زوایای تیز بیشتری باشند زمان القای فرایند تشکیل هیدرات گازی را بیشتر کاهش م یدهند. همچنین استفاده از مواد فعال کننده سطحی علاوه بر ایجاد پایداری بیشتر ساختارهای کربنی خود نیز فرایند تشکیل هیدرات را تسریع میکنند.

    کلیدواژگان: نانوذرات، هیدرات گازی، مواد فعال کننده سطح، هندسه ناهمگون، نانوساختارهای کربنی
  • الهه اسماعیلی، متین محمودی فر صفحه 26

    اپتامرها الیگونوکلیوتیدهایی مثل ربیونوکلییک اسید) RNA (و تک شاخه ی دیوکسی ریبونوکلییک اسید) ssDNA (هستند که به دلیل ساختار سه بعدی خاص شان با میل ترکیبی زیاد و اختصاصیت بالا به هدف موردنظر وصل می شوند. اپتامرها در زمینه های مختلفی مثل ابزارهای تشخیص و درمانی، پروب بیوسنسور و توسعه ی داروهای جدید و سیستم های حمل دارو قابل کاربرد است. آنتی بادی ها معروفترین مواد برای تشخیص مولکولی می باشند، اپتامرها علاوه بر مزایای آنتی بادی ها دارای خصوصیاتی چون پایداری گرمایی بالا و تحریک پاسخ ایمنی کم می باشند، بنابراین توجه بسیاری از دانشمندان را به خودجلب کرده اند. در این پژوهش دلایل جایگزینی اپتامرها به جای آنتی بادی ها موردبررسی قرار گرفته است. به علاوه تعدادی از فرآیندهای انتخاب در محیط مصنوعی شامل کروماتوگرافی میل ترکیبی ،بیدهای مغناطیسی و الکتروفورز مویینگی توضیح داده می شود. همچنین کاربردهای مختلف اپتامرها برای تشخیص مولکول های کوچک و پروتئین ها، تصویربرداری رزونانس مغناطیسی و انتقال دارو مو رد بررسی قرار می گیرد. تکنیک های آنالیزوری مختلف مثل الکتروشیمیایی، اپتیکی و روش های حساس به جرم به دلیل اصلاحات متداول و پایداری اپتامرها می توانند برای شناسایی هدف به کاربرده شوند و درنهایت برخی کاربرد های آنالیزوری و پزشکی اپتامرها ارایه می شود.

    کلیدواژگان: اپتامر، تکامل ستماتیک لیگاند با غنی سازی نمایی، اپتاسنسور
  • پروانه نارچین، الیاس افرا صفحه 36

    آنتی بیوتیک ها ازجمله فرآورده های مصرفی مورد مصرف جهت کشتن و یا ممانعت از رشد میکروارگانیسم ها هستند، که مصرف بیش از حد و استفاده نادرست از آنتی بیوتیک ها منجربه افزایش مداوم در تعداد بیماری های عفونی درنتیجه باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک ها شده است. از جمله استراتژی های به کارگرفته شده جهت مقابله با این مشکل، ترکیب سنتی و ثانویه داروها در تحقیقات به عنوان عوامل ضدمیکروبی موثر، کم خطر و ارزان می باشد. رس ها موادی طبیعی با ساختار لایه ای و سطح ویژه بالا می باشند که با توجه به ویژگی توان بالا در مبادله یونی، مصرف آن-ها در زمینه ها مختلف، اعم از پزشکی در حال افزایش است. علاوه براین، ساختارچندلایه در این مواد باعث ممانعت از عبور گازها می شود که خود در صنعت بسته بندی ویژگی جالب توجه ای می باشد. همچنین در تحقیقات مختلف نشان داده شده است که برخی از رس ها به طور بالفعل دارای خواص ضدمیکربی علیه تعدادی از میکروارگانیسم ها، به ویژه باکتری های گرم مثبت نظیر s.aureus می باشند.

    کلیدواژگان: نانورس پزیک، صنعت بسته بندی، کامپوزیت ها
  • مژگان دورنما، یاشار عزیزیان کلاندرق صفحه 46

    مدپلهای اپتیکی و الکتریکی زیادی وجود دارند که با آنها می توان پدیده جذب اپتیکی و ویژگیهای ولتاژ- جریان را در سلو لهای خورشیدی آلی بررسی نمود، اما اینکه بتوان با بررسی پدیده جذب به کمک یک مدل اپتیکی به ویژگی های ولتاژ- جریان دست یافت، شیوه نوینی برای محاسبه کارایی تبدیل توان محسوب م یشود که در این مقاله به آن پرداخته شده است. در این پژوهش با این شیوه ، ساختارهای دو اتصاله) p-n (پایه CuPc/C60 بررسی شده و کارایی تبدیل توان در این ساختارها با یکدیگر مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: جریان مدار کوتاه، سلول های خورشیدی دولایه ای، کارایی تبدیل توان
  • سعید سلطانعلی، زینب حجار صفحه 50

    نانو زئولیت بتا با نسبت مولی Si/Al =20 در دمای 438 K و زمان کریستالیزاسیون 24 ساعت به روش هیدروترمال سنتز شد. ساختار نانو زئولی تهای ساخته شده توسط آنالیزهای FE-SEM, BET, XRD و TEM مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت فرآیند گوگردزدایی جذبی، نانوزئولیت سنتز شده مورد ارزیابی عملکرد قرارگرفت. دو نوع ترکیب گوگردی تیوفن و بنزوتیوفن در دوحالت همراه و بدون حضور گونه رقیب تولوئن جهت گوگردزدایی درنظر گرفته شدند. بررسیهای انجام شده نشان دهنده ظرفیت مناسب جذب ترکیبات گوگردی، به خصوص ترکیبات با اندازه مولکولی کوچک، توسط نانوزئولیت بتا میباشد.

    کلیدواژگان: نانوزئولیت، زئولیت بتا، روش هیدروترمال، تیوفن، بنزوتیوفن
  • نادر حاجی زاده، رضا گلزاریان، نجیبه شیرزاد، محمدحسین مجلس آرا صفحه 53

    فلسفه استفاده از زیست مولکول ها برای توسعه دستگا ه های نانوفناوری، نخستین بار توسط محققینی که در گذشته استفاده از ماکرومولکو لهای زیستی را به عنوان اجزاء سیست مهای نانوساختار پیشنهاد دا د هاند، مطرح شد. بیوتکنولوژیس تهای زیادی، با امید بهبود کارایی DNA در زمینه سلولی یا برای اصلاح کردن سطح بیان ژن و یا برای بهینه کردن طبیعت محصول ژنتیکی اقدام به طراحی توال یهای خاصی م یکنند، به طور مشابه اغلب سرمای هگذار یها متوجه تصحیح جلو ه های مولکولی DNA طبیعی م یگردد. طی 30 سال گذشته از مولکو لهای DNA برای ساخت انواع ادوات و ساختارهای نانومقیاس استفاده شده است و کاربردها و پتانسیل آنها نیز در حال ظهور است. برخی از کاربردهای آتی نانوساختارهای DNA شامل بیوفیزیک سلولی و مولکولی سیست مهای تقلیدی، انتقال انرژی و فتونیک و تشخیص و درمان م یباشد. در این مقاله سعی شده است چال شهای فنی حوزه نانوساختارهای DNA تشریح شده و برخی از کاربردهای خو شآتی های که م یتوانند توسعه یابند را ارایه شود. با این وجود، توسعه کاربردها و ساختارهای پیشرفت هتر نیازمند بررسی مسایلی نظیر هزینه بسیار بالای D NA و درصد خطای بالای خودآرایی است.

    کلیدواژگان: DNA، نانوفناوری، نانوزیت فناوری
  • هاله جعفری، میرخلیل پیروزی فرد، هادی الماسی صفحه 58

    کیتین بعد از سلولز فراوانترین پلی ساکارید نیمه بلورین موجود در طبیعت است. با حذف قسمت آمورف کیتین تحت شرایط خاص، بلورهایی در مقیاس نانو حاصل م یشوند که اصطلاحا به آنها نانو کریستال کیتین یا نانوویسکرکیتین گفته م یشود. بدلیل دارا بودن مزایای زیاد نانوکریستالهای کیتین و سایر نانو ذرات آلی مانند نانو کریستال سلولز و نشاسته در مقایسه با نانوذرات معدنی، از جمله دسترسی آسان، غیر سمی بودن، زیست تخریب پذیری و دانسیته پایین، در طی سالهای اخیر، استفاده از آنها در زمینه تولید نانوکامپوزی تهای پلیمری، مورد توجه محققین بسیاری قرار گرفته است. در این مقاله مروری، به بررسی ساختار شیمیایی کیتین و رو شهای تهیه نانوکریستال کیتین پرداخته شده و در ادامه به نتایج مطالعاتی که اخیرا در زمین هی استفاده از این نانوذرات در تولید نانوکامپوزی تهای پلیمری صورت گرفته و همچنین تاثیرات مهم افزودن نانوکریستال کیتین بر روی خواص کاربردی پلیمرهای مختلف اشاره شده است.

    کلیدواژگان: نانوکریستال کیتین، هیدرولیز اسیدی، نانوکامپوزیت های پلیمری، خواص فیزیکوشیمیایی