فهرست مطالب

دنیای نانو - پیاپی 43 (تابستان 1395)

فصلنامه دنیای نانو
پیاپی 43 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صدیقه فلاحی، نفیسه شریفی صفحه 5
    امروزه کاهش گرافن اکسید با استفاده از واکنش گر های طبیعی و روش های سازگار با محیط زیست، توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده و منجر به تولید انبوه گرافن برای کاربردهای تجاری شده است.
    در این مقاله، پیشرفت های اخیر در کاهش گرافن اکسید GO با استفاده از واکنش گر ها و روش های سازگار با محیط زیست معرفی شده است. این روش ها به دو گروه استفاده از واکنش گرهای کاهنده با پایه ی طبیعی و روش های جایگزین دسته بندی می شوند. هم چنین در این مقاله انواع واکنش گر ها و روش های کاهنده ی GO نام برده و مزایا و معایب آن ها بررسی شده است. با این حال هم چنان تحقیقات بیش تری برای دستیابی به راه کارهای سودمند و سازگار با محیط زیست برای سنتز GO مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: گرافن اکسید کاهش یافته، واکنش گرهای کاهنده، روش زیست سازگار
  • الهام گروسی صفحه 13
    محدودیت هایی که درمان های متداول دارند، موجب شده است که از سیستم های کنترل دارو رسانی استفاده شود. درسال های اخیر، تکنولوژی هیدروژل و نانو ذرات هیدروژلی، بخش جدایی ناپذیر از درمان سلامت انسان شده است. بررسی حاضر، نقش نانو ذرات هیدروژل را در انتقال دارو برجسته می کند،که می تواند دارو را به زخم حاد تارهای صوتی، برساند. تزریق فاکتور رشد فیبروبلاست پایه ایbFGF، پتانسیل درمان زخم تارهای صوتی را دارد. اما زمان کار bFGF کوتاه و برای بدست اوردن تاثیر احیاء کننده، نیازمند تزریق های مکرر است. این روش تاثیرات دارو رسانی پایدار یک تزریق منفرد از bFGFهیدروژل را بر روی لایه ی زیر غشای مخاطی از تارهای صوتی زخم شده ی هشت سگ تازی بررسی می کند. بررسی ارتعاشی و بررسی بافت شناسی بهبود قابل توجهی را بر روی دامنه ارتعاش و ترمیم اسید هیالورونیک را بوسیله گروه درمانی bFGFهیدروژل نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بیو مواد، زخم تارهای صوتی، سیستم دارو رسانی، فاکتور رشد فیبروبلاست پایه ای، نانوکامپوزیت، هیدروژل
  • حسن شاملو، مائده اکبری اشکلک صفحه 18
    بنا به قانون مور تعداد ترانزیستورهای یک تراشه در هر بازه ی زمانی دو ساله دوبرابر میشوند. تراکم فزاینده ی ترانزیستورها مشکل افزایش دمای افزاره را در پی دارد. یک راهبرد جهت غلبه بر این مشکل کوچک کردن اندازه ی ترانزیستورها است. اما کاهش مداوم اندازه سبب افت کارآیی سیلیکون شده و مشکلاتی مانند تونل زنی الکترون را به دنبال دارد. گرافن ماده ای است که تمام پتانسیل های لازم را برای آنکه بتواند جایگزین سیلیکون در صنعت تولید ادوات نیمه هادی شود دارا است. ساختار اتمی گرافن سبب بهبود خواص الکتریکی، نوری، مکانیکی و حرارتی می شود. پژوهش ها نشان میدهند که استفاده از این ماده به عنوان ماده ی کانال در ترانزیستورهای اثر میدانی منجر به بهبود عملکرد افزاره می گردد. در این نوشتار به بررسی خواص گرافن و کاربرد آن در ساختار ترانزیستورهای اثر میدانی میپردازیم.
    کلیدواژگان: گرافن، ترانزیستور اثر میدان، اثر کوانتومی هال، تونل زنی
  • مرضیه حسینی نژاد، نسیم ادیب پور، مرضیه حسینی نژاد، عباس عابدفر صفحه 30
    نانوذرات نقره به دلیل ویژگی های ضد میکروبی ویژه خود مورد توجه زیادی قرار گرفته اند. گزارشات زیادی مبنی بر سنتز فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی نانوذرات کلوئیدی نقره بویژه سنتز باکتریایی برون و درون سلولی نانوذرات نقره و نیز با استفاده از ترکیبات مشتق شده ی باکتریایی در دسترس است. ژن های مقاومت به نقره، پپتیدها و آنزیم های سلولی نقش مهمی در سنتز نانوذرات نقره در باکتری ها ایفا می کنند. مواد آلی باکتریایی به عنوان پوشش طبیعی و تثبیت کننده برای نانوذرات نقره، از تجمع آنها جلوگیری کرده و پایداری آنها را تضمین می کنند. نانوذرات نقره ی باکتریایی دارای خواص ضد سرطانی، آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی بوده و مکانیسم چندگانه ی میکروبی این ترکیبات که وابسته به سایز و شکل آنها می باشد، دریچه ای رو به تولید آنتی بیوتیک های نوین گشوده است. نظر به ضرورت ابداع و توسعه روش های سازگار با محیط زیست مطالعه ی حاضر به طور خاص بر سنتز باکتریایی نانوذرات نقره، مکانیسم و کاربردهای آن متمرکز می باشد.
    کلیدواژگان: باکتری ها، سنتز نانوذرات، ضد میکروبی، نانوذرات نقره
  • نفیسه فرهادیان، فاطمه حاتمی نیا صفحه 37
    نانوذرات مغناطیسی اکسید آهن یکی از نانو ساختارهای پرکاربرد در زمینه های بیولوژیکی و دارویی هستند که کاربرد گسترده ای در علوم پزشکی دارند. با وجود مزایای بالای این نانوذرات، آنها دارای معایبی نیز هستند، به عنوان مثال نانو ذرات اکسید آهن بدون پوشش در محیط آبی ایجاد یون میکنند که برای بدن مضر میباشد و در دوز مصرفی بالا سمیت آن بیشتر خواهد بود. همچنین به علت دارا بودن خاصیت مغناطیسی، این نانوذرات در محلول به یکدیگر چسبیده و رسوب ایجاد میکنند. بنابراین بهبود ساختار سطح این نانوذرات برای غلبه بر مشکلات فوق ضروری به نظر می رسد. در پژوهش حاضر، به مکانیسم های متفاوت برای پوشش-دهی سطح نانوذرات با استفاده از اسیدهای چرب موجود در روغن های گیاهی پرداخته شده است که علاوه بر بهبود معایب نانوذرات مغناطیسی اکسید آهن، خود دارای خاصیت دارویی و درمانی نیز هستند و می توانند به عنوان یک مکمل غذایی-دارویی جدید بکار برده شوند.
    کلیدواژگان: نانو ذرات اکسید آهن، اسیدهای چرب، جذب شیمیایی، جذب فیزیکی وان در والس، کنترل اندازه ذرات، پوشش دهی سطح
  • سید حمید احمدی، فاطمه پوربهمن صفحه 43
    در دهه های اخیر پیشرفت های چشمگیر در علم نانو منجر به ایجاد ساختارهای پیچیده متنوعی گردیده است. این ساختار های پیچیده شکل های متنوع و در نتیجه ویژگی های متفاوتی را ارائه می نمایند. نمونه ای از این ترکیبات نانو رتل ها با خاصیت ها و کاربرد های منحصر به فرد در صنعت و پزشکی زیستی می باشند. نانو رتل ها از هسته، پوسته و فضای خالی تشکیل شده اند که فضای خالی محیط همگنی را برای کپسولی شدن هسته فراهم می نماید. در این مقاله دید جامعی از روش های ساخت، ساختمان نانو رتل ها و کاربر دهای آن ها ارائه می گردد.
    کلیدواژگان: نانو رتل ها، هسته، پوسته، چند عاملی، هسته متحرک
  • اعظم زمانی، فاطمه آبسلان صفحه 48

    چکیده طلا در ابعاد ماکروسکوپی، فلزی زرد و درخشنده ویکی از بی اثرترین فلزات محسوب می شود؛ خنثی بودن طلا و مقاومت آن در مقابل اکسیداسیون سطحی یکی از خصوصیات مهم این ماده است. زمانی که فلز طلا در ابعاد نانو تولید می شود، ویژگی های فیزیکی و شیمیایی آن دستخوش تغییرات بسیاری می گردد. نانوذرات طلا به روش فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی تولید می شود. کارایی و پتانسیل کاربردی این ذره ها در کاتالیست و استفاده از آن به عنوان نشانگرهای میکروسکوپ الکترونی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. همچنین نانو ذرات طلا کاربرد وسیعی در تشخیص و درمان بیماری ها دارد و دارای اثرات ضد باکتریابی مناسبی بر علیه عفو نت های انسانی است.

    کلیدواژگان: نانوذرات طلا، تولید، کاربرد، پزشکی
  • ژوبین برون، محمد قربانی صفحه 56
    سولفید هیدروژن گازیست سمی، خوردنده و مضر هم برای سلامت انسان و هم برخی از صنایع مهم کشور مانند نفت و گاز. یکی از بهترین و کارآمدترین سیستم های شناسایی این گاز، حسگرهای مقاومتی ساخته شده از اکسید قلع-اکسید مس نانوساختار می باشند. براساس نتایج پژوهش های تجربی مختلف، سیستم مذکور دارای بهترین عملکرد در فرآیند حسگری گاز سولفید هیدروژن از لحاظ مقدار پاسخ، انتخاب پذیری و سرعت می باشد. علاوه بر حساسیت بسیار بالا، زمان های پاسخ در حد ثانیه، زمان های بازیابی در حد چند ده ثانیه و همچنین قابلیت تعیین غلظت گاز سولفید هیدروژن در زیر یک ppm برای سیستم مذکور گزارش شده است. در این مقاله ویژگی های ممتاز سیستم اکسید قلع-اکسید مس نانوساختار در شناسایی گاز سولفید هیدروژن به همراه مستندات تجربی، مکانیزم انتخاب پذیر، اثرات نانوساختار بودن و همچنین پژوهش های نظری مربوطه مرور گردیده اند.
    کلیدواژگان: سولفید هیدروژن، حسگر گاز، اکسید قلع، اکسید مس، نانوساختار