فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و دوم شماره 5 (پیاپی 124، آذر و دی 1396)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و دوم شماره 5 (پیاپی 124، آذر و دی 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/07
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شیما محمدی*، محمدحسین محمدی مهدی آبادی حسنی صفحات 557-569
    زمینه و هدف
    بیماری آلزایمر از شایع ترین بیماری های نورودژنراتیو مغز می باشد و با اختلال سیگنالینگ انسولین و متابولیسم گلوکز در ارتباط است. گیاه کاکوتی دارای اثرات ضددیابت، آنتی اکسیدان و تقویت کنندگی حافظه است. به همین دلیل، هدف مطالعه حاضر بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گیاه دارویی کاکوتی بر روند پیشرفت بیماری آلزایمر می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، تعداد 42 سر رت نر از نژاد ویستار، با وزن تقریبی 20±270 گرم در5 گروه کنترل، شم، آلزایمر، آلزایمر و سالین و آلزایمر به همراه کاکوتی (3 زیرگروه) تقسیم شدند. جهت ایجاد مدل آلزایمری در رت، داروی استرپتوزوتوسین به درون بطن های مغزی تزریق گردید و پس از آن به مدت 21 روز رت های آلزایمری تحت درمان با عصاره ی گیاه کاکوتی (100، 150 و 200 میلی گرم/کیلوگرم) به صورت تزریق داخل صفاقی قرار گرفتند. جهت ارزیابی یادگیری و حافظه از آزمون ماز آبی موریس استفاده شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS و آنالیز واریانس یک طرفه و سپس آزمون توکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تزریق داخل بطنی استرپتوزوتوسین موجب آسیب شدید حافظه گردید. در رت های آلزایمری تیمار شده با کاکوتی به مدت 21 روز (100، 150 و 200 میلی گرم/کیلوگرم) در مقایسه با رت های آلزایمری، به طور معنی داری (P<0.05) از کاهش حافظه ی فضایی پیشگیری شد. در مرحله یادگیری آزمون ماز آبی موریس، رت های دریافت کننده عصاره ی کاکوتی نسبت به گروه کنترل طی زمان و مسافت کمتری سکوی فرار مخفی را پیدا کردند و همچنین 5 روز پس از یادگیری، در فاز یادآوری، زمان بیشتری را در ربعی که قبلا سکوی فرار قرار داشت، گذراندند.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه تیمار رت ها با عصاره ی آبی الکلی گیاه کاکوتی از کاهش حافظه فضایی در طی بیماری آلزایمر پیشگیری می کند. عصاره ی این گیاه می تواند با تاثیر مثبت بر عملکردهای عصبی موجب بهبود روندهای شناختی گردد و احتمالا در پیشگیری و درمان برخی از اختلالات عصبی نقش بارزی داشته باشد.
    کلیدواژگان: آلزایمر، کاکوتی، استرپتوزوتوسین، یادگیری، حافظه
  • شیما عدالت فرد، فرزانه تفویضی*، مریم بی خوف تربتی صفحات 570-583
    زمینه و هدف
    استفاده از گیاهان جهت سنتز نانوذرات یکی از روش های دوست دار محیط زیست به شمار می رود. هدف از این تحقیق، سنتز سبز نانوذره نقره با استفاده از عصاره Centella asiatica و بررسی اثرات سایتوکسیک در رده سلولی سرطان پستان می باشد.
    روش بررسی
    ریخت شناسی نانوذرات نقره زیستی با استفاده از آنالیز میکروسکوپ الکترونی گذاره (TEM) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد ارزیابی قرار گرفت. از ازمون MTT جهت بررسی اثرات ضد تکثیری نانوذرات زیستی در رده سلولی سرطان پستان (MCF-7) و سلول نرمال (HEK-293) استفاده شد. آزمون اپوپتوز با استفاده از فلوسایتومتری با کیت Annexin V انجام شد. بر اساس تست آماری two way ANOVA گروه های تست با گروه کنترل مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    ذرات کروی با میانگین 17/19 نانومتر سنتز شدند. فعالیت ضدتکثیری در سلولهای MCF-7 با افزایش غلظت و زمان نانوذره افزایش یافت.IC50 نانوذره نقره در زمان 24 ساعت 76/8 میکروگرم بر میلی لیتر در سلولهای سرطانی بود.افزایش اپوپتوز در سلولهای تیمار شده با نانوذره زیستی در غلظت IC50 نسبت به سلولهای کنترل دیده شد(P<0.001). همچنین القا آپوپتوز بیشتری در برابر نکروز در سلول های MCF-7 نسبت به کنترل دیده شد(P<0.001).
    نتیجه گیری
    در این مطالعه برای اولین بار، بررسی اثر نانو ذرات نقره سنتز شده از عصاره C. asiatica بر رده سلولی سرطان پستان انجام شد. نتایج نشان داد که نانوذرات نقره سنتز شده دارای اثر سمیت سلولی و القا آپوپتوز بر روی سلولهای سرطانی در الگوی وابسته به غلظت و زمان می باشند.
    کلیدواژگان: گیاه آب بشقابی، نانو ذرات نقره زیستی، سمیت سلولی
  • فاطمه رحمانی *، سوگند انصاری، نوروز دلیرژ صفحات 584-594
    زمینه و هدف
    سرطان یک بیماری ژنتیکی پیچیده است که اساسا توسط عوامل محیطی ایجاد می شود. امروزه نانوذرات باتکنیک های گوناگون در زمینه پزشکی، دارویی و درمان سرطان کاربرد دارند. نانوذره اکسید منیزیم یکی ازمهمترین اکسیدهای معدنی است. هدف از این مطالعه، بررسی مهار رشد سلول های سرطان خون رده K562 توسط نانوذره اکسیدمنیزیم است. اثر نانوذره اکسید منیزیم تا به حال بر روی این نوع سلول های سرطانی بررسی نشده است.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه آزمایشگاهی از سه نفرداوطلب سالم خون تهیه و سلول های تک هسته ای خون محیطی جدا گردید. سلول های سرطانی از انستیتو پاستور تهیه شد. هر دو نوع سلول با غلظت های متفاوت نانوذره اکسید منیزیم (25،0 ، 50، 100، 200 میلی گرم / لیتر) به طور جداگانه به مدت 24 ساعت کشت داده شدند. سپس میزان کشندگی آن بر روی سلول های سرطانی و نرمال با روش سنجش MTT(Tetrazolium Dye-Reduction Assay) بررسی شد. همچنین سلول های سرطانی با رنگ آمیزی اکریدین اورنج و پروپودیوم یداید بررسی شدند. داده ها با آزمون آماری آنالیز واریانس SPSS (آزمون TUKEY ) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داده که منیزیم اکسید اثری بر زنده مانی سلول های K562وسلول های نرمال خون تحت شرایط آزمایشگاهی ما نداشت.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص گردید که نانو ذره اکسید منیزیم در غلظت های مورد نظر و مدت زمان مواجهه اثر چندانی در کشندگی سلول های سرطانیK562 ونرمال خون PBMC ندارد.
    کلیدواژگان: آپوپتوز، سرطان، K562، نانوذره اکسیدمنیزیم، MTT
  • مینو محمودی *، سیامک شهیدی، ماریه محمدی صفحات 595-607
    اهداف
    سدیم آرسنیت یک آلاینده زیست محیطی است که به دلیل کاربرد آن در صنایع شیمیایی مقدار آن در شهرهای صنعتی بیش از سایر مناطق است و دارای اثر هیستوپاتولوژیک بر روی اندام های مختلف بدن از جمله کلیه می باشد. گل سرخ یکی از گیاهان دارویی مهم است. هدف از این تحقیق، مطالعه بررسی تاثیر عصاره هیدروالکلی گلبرگ گل سرخ (.Rosa damascene L) بر روی کلیه موش های صحرایی نر تیمار شده با آرسنیک بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی تعداد 30 سر موش صحرایی نر در محدوده وزنی 250-200 گرمی به پنج گروه کنترل، کنترل منفی (تحت تیمار با آرسنیک) و سه گروه تحت تاثیر آرسنیک که به ترتیب با دوزهای 150، 300 و 450 میلی گرم به ازا هر کیلوگرم وزن بدن عصاره هیدروالکلی گلبرگ گل سرخ تیمار شدند. آرسنیک در آب آشامیدنی گروه های تحت تاثیر قرار گرفت و عصاره هیدروالکلی گلبرگ گل سرخ به صورت درون صفاقی تزریق شد. .پس از پایان آزمایشات از تمامی حیوانات خون گیری به طور مستقیم از قلب در حال تپش به عمل آمد و سرم خون تهیه و سپس میزان BUN و کراتینین اندازه گیری شد. همچنین نمونه های بافت کلیه جهت تهیه مقاطع بافت شناسی جدا و پس از فیکس شدن رنگ آمیزی هماتوکسیلین ائوزین روی آنها انجام گرفت. داده ها با استفاده از روش آماری ANOVA one-way مورد ارزیابی قرار گرفت و سطح معنی دار 05/0P< در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که آرسنیک به طور گسترده ای باعث آسیب در بافت کلیه می شود. سطح سرمی BUN و کراتینین در گروه دریافت کننده آرسنیک نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری داشت (001/0 (P<. این وضعیت در گروه های درمان شده با هیدروالکلی گلبرگ گل سرخ به طور معناداری کاهش نشان داد (001/0 (P<.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان می دهد که عصاره هیدروالکلی گلبرگ گل سرخ حاوی ترکیبات شیمیایی محافظت کننده ای نظیر آنتی اکسیدان ها و فلاونوئیدها است که قادرند با مکانیسم هایی نظیر مقابله با استرس اکسیداتیو کلیه را در برابر آسیب های ناشی از مسمومیت با آرسنیک محافظت کنند.
    کلیدواژگان: گلبرگ گل سرخ، آرسنیک، کراتینین، BUN، موش صحرایی
  • فاطمه سیدقمی، جبار بشیری*، فرهاد غلامی صفحات 608-622
    زمینه و هدف
    آپوپتوز عضله اسکلتی نقش مهمی در بیماری های مرتبط با تخریب عملکرد بافتی مانند آتروفی عضلانی بازی می کند. برخی شواهد حاکی است که تمرینات ورزشی ممکن است تعدادی از مسیرهای پیام رسانی و آنزیم های مربوط به آپوپتوز را در عضله اسکلتی تحت تاثیر قرار دهد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر سه ماه تمرین استقامتی روی نوارگردان بر بیان ژن های p53 و سیتوکرومc عضله نعلی موش های صحرایی نر انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه در قالب طرح تجربی دوگروهی انجام شد.16سر موش صحرایی نر سه ماهه به شکل تصادفی در دو گروه تمرین(8سر) و کنترل(8سر) جایگزین شدند. آزمودنی های گروه تمرین سه ماه در برنامه تمرین استقامتی(VO2max 80%-75%) شرکت کردند. 48ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، عضله نعلی آزمودنی ها استخراج و بیان ژن های p53 و سیتوکرومc با استفاده از روشRT-PCR بررسی شد. داده های حاصله توسط آزمون t مستقل، در سطح معنی داری 05/0 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تفاوت معنی داری بین گروه تمرین استقامتی و کنترل در رابطه با بیان ژن p53 عضله نعلی مشاهده نشد(67/0=P). با این حال، بیان ژن سیتوکرومc عضله نعلی گروه تمرین به طور معنی داری کمتر از گروه کنترل بود(84/64%،001/0=P).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که سه ماه تمرین استقامتی در کاهش بیان ژن کلیدی سیتوکرومc و احتمالا آپوپتوز عضله نعلی تاثیر قابل توجهی دارد. با این حال، اظهار نظر قطعی در مورد نحوه تاثیرپذیری شاخص های مربوط به آپوپتوز و آتروفی عضله اسکلتی از تمرینات ورزشی، منوط به انجام مطالعات بیشتر در این زمینه می باشد.
    کلیدواژگان: تمرین استقامتی، ژن p53، ژن سیتوکرومc، عضله نعلی
  • غلامرضا شریفی*، لاله نادری صفحات 623-636
    زمینه و هدف
    هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تاثیر هشت هفته تمرین ترکیبی و مصرف مکمل قهوه سبز بر سطح سرمی آدیپسین، مقاومت به انسولین و شاخص توده بدن در زنان چاق می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی 48 زن چاق با میانگین سن 8/8±12/31، وزن 41/9±84 و شاخص توده بدن 49/2±51/32 به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی به چهار گروه تمرین ترکیبی(12n=)، مصرف مکمل قهوه سبز(12n=)، تمرین ترکیبی و مصرف مکمل قهوه سبز(12n=) و گروه کنترل(12n=) تقسیم شدند. برنامه تمرینی شامل 8 هفته تمرین هوازی و مقاومتی، 3 جلسه در هفته و هر جلسه به مدت هفتاد دقیقه انجام گرفت. مکمل قهوه سبز به مدت 8 هفته، روزانه یک عدد کپسول 400 میلی گرمی مصرف نمودند. 24 ساعت قبل از اولین جلسه تمرین و 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین نمونه خونی در حالت ناشتا جهت اندازه گیری سطح سرمی آدیپسین، گلوکز و انسولین گرفته شد. مقاومت به انسولین با توجه به ارزیابی مدل هموستاز مقاومت به انسولین(HOMA-IR) اندازه گیری شد. به منظور مقایسه تغییرات درون گروه از t همبسته و به منظور مقایسه تغییرات بین گروهی از تحلیل واریانس یکطرفه و برای بررسی اینکه بین کدام گروه ها اختلاف معنادار وجود دارد، از آزمون LSD استفاده شد. طبیعی بودن توزیع داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس یک طرفه نشان داد بین داده های هر یک از متغیرهای آدیپسین، انسولین، مقاومت به انسولین و شاخص توده بدن در گروه های تمرین ترکیبی، مصرف مکمل قهوه سبز، تمرین ترکیبی و مکمل قهوه سبز و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد(05/0 P <). بین میانگین گلوکز در گروه های تمرین ترکیبی، مصرف مکمل قهوه سبز، تمرین ترکیبی و مکمل قهوه سبز تفاوت معناداری وجود ندارد(05/0P>) در صورتی که بین این سه گروه با گروه کنترل تفاوت معناداری وجود دارد. نتایج آزمون LSD نشان داد که میانگین آدیپسین در هر سه گروه آزمودنی بعد از 8 هفته، کاهش یافت و میانگین انسولین در گروه تمرین کاهش و در سایر گروه ها افزایش داشت. مقاومت به انسولین کاهش یافت اما در گروه تمرین ترکیبی کاهش بیشتری داشته است. میانگین شاخص توده بدنی در گروه تمرین و مکمل کمترین مقدار و در گروه مکمل بیشترین مقدار را دارد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد فعالیت ورزشی و قهوه سبز با تاثیر بر روی ترشح آدیپوکین ها باعث کاهش سطح آدیپسین، کاهش مقاومت به انسولین و کاهش وزن می شود. بنابراین زنان چاق می توانند به منظور کاهش وزن از این نوع تمرینات و مکمل قهوه سبز در کنار هم استفاده کنند.
    کلیدواژگان: تمرین ترکیبی، مکمل قهوه سبز، آدیپسین، مقاومت به انسولین، شاخص توده بدن
  • امین براتیان، آمنه سادات کاظمی، رضا داورنیا *، مجتبی حقانی زمیدانی صفحات 637-650
    زمینه و هدف
    سرطان یکی از انواع گوناگون بیماری های مزمن است و علیرغم پیشرفتهای پزشکی، توسعه درمانهای سرطان و افزایش تعداد نجات یافتگان از سرطان، این بیماری همچنان از لحاظ احساس درماندگی و ترس عمیقی که در فرد ایجاد می کند، بی مانند است. والدین کودکان مبتلا به سرطان بیشتر از والدین کودکان سالم در معرض مشکلات روان شناختی از قبیل اضطراب، افسردگی، استرس و به طور کلی تهدید سلامت روان می باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی مادران دارای کودک مبتلا به سرطان انجام شد.
    روش بررسی
    در قالب یک مداخله نیمه تجربی که به شیوه پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل انجام شد، از میان مادران کودکان مبتلا به سرطان مراجعه کننده به موسسه حمایت از کودکان سرطانی (محک) شهر تهران در سال 1395، 30 نفر از مادران به شیوه نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاکهای ورود و خروج به مطالعه انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل (هر زیر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ارزیابی کیفیت زندگی آزمودنی ها با بهره گیری از پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (WHOQL) انجام گرفت. شرکت کنندگان گروه آزمایش به مدت 8 جلسه و به شیوه گروهی در معرض درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند، در حالی که آزمودنی های گروه کنترل درمانی دریافت ننمودند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری(ANCOVA) و نرم افزار SPSS 20 استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات کیفیت زندگی آزمودنی های گروه آزمایش در مرحله پیش آزمون 40/6± 40/70 و در مرحله پس آزمون 35/13± 87/92 بود. در گروه کنترل نیز میانگین و انحراف معیار نمرات کیفیت زندگی قبل از مداخله 73/5± 07/69 و بعد از مداخله 58/7± 68 بود. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به طور معناداری باعث بهبود کیفیت زندگی آزمودنی های گروه مداخله در مرحله پس آزمون شده بود )35/45 F= و 01/0 P< (.
    نتیجه گیری
    مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود کیفیت زندگی مادران کودکان سرطانی موثر بود. این روش درمانی به عنوان گزینه درمانی موثر و مناسب جهت کاهش مشکلات روان شناختی والدین کودکان مبتلا به بیماری های مزمن توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، سرطان، کیفیت زندگی
  • ابوالقاسم هادی نیا* صفحات 651-662
    زمینه و هدف
    از جمله عوامل خطر ابتلای افراد به ویروس هپاتیت B حضور در مشاغل مرتبط با بهداشت و درمان است. بالا بودن خطر ابتلا به عفونت هپاتیت B در کارکنان بهداشتی- درمانی، نسبت به افراد عادی جامعه به علت مواجهه بیشتر با بیماران آلوده به ویروس می باشد. هدف این مطالعه تعیین وضعیت ایمنی در مقابل ویروس عامل هپاتیت B و فراوانی موارد مثبت HBsAg در کادر درمانی بیمارستان آموزشی-درمانی شهید بهشتی شهر یاسوج بود.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی، توصیفی- تحلیلی با روش نمونه گیری تمام شماری بر روی 270 نفر پرسنل شاغل در بیمارستان آموزشی- درمانی شهید بهشتی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در سال 1395 انجام شد. پس از تکمیل پرسشنامه محقق ساخته شامل؛ اطلاعات دموگرافیک و بررسی سوابق واکسیناسیون از آنها 5 میلی لیتر خون لخته گرفته شد. با استفاده از کیت الایزا میزان آنتی بادی IgG اختصاصی علیه ویروس عامل هپاتیت B و HBsAg سرم اندازه گیری شدند. داده ها با آزمون های آماری توصیفی و مجذور کای تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    تعداد 112 نفر (5/41 درصد) از افراد مورد مطالعه مرد و 158 نفر (5/58 درصد) زن بودند. تعداد 7 نفر(6/2 درصد) فاقد ایمنی در مقابل ویروس عامل هپاتیت B، 68 نفر(1/25 درصد) دارای ایمنی مرزی و 195 نفر (2/72 درصد) دارای ایمنی کامل بودند. تعداد 9 نفر(3/3درصد) مبتلا به هپاتیت B بودند. از این بین 5 نفر(6/55 درصد) زن و 4 نفر(4/44 درصد) مرد بودند. هیچ کدام سابقه چاقی، استعمال دخانیات، رفتار پرخطر جنسی، تزریق خون و ابتلا به یرقان نداشتند.
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر نشان داد، ‏میزان فراوانی موارد مثبت HBsAg‏در محدوده مورد انتظار قرار دارد و نمونه های مورد بررسی از سطح ایمنی مطلوبی برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: هپاتیت، آنتی ژن سطحی هپاتیت B، شیوع، کادر درمانی
  • علیرضا ماردپور*، آرمین محمودی، شیرعلی خرامین، مریم پاپی صفحات 663-673
    زمینه و هدف
    تاثیر بازی های رایانه ای در سه دهه گذشته موضوع بحث بین دانشمندان، توسعه دهندگان، دانشگاهیان، رسانه ها، مورخان، روانشناسان و جامعه شناسان بوده است. تولید روز افزون این بازی ها و افزایش پیچیدگی آنها، سبب افزایش محبوبیت این بازی ها شده است. بازی های ویدیویی _رایانه ای، محصولاتی فرهنگی و از جمله رسانه های همگانی به شمار می روند و از این رو اهمیت اجتماعی فراوانی دارند و برای بسیاری از کودکان و نوجوانان نخستین گام ورود به جهان فناوری رایانه به شمار می روند. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط بازی های رایانه ای با بهره هوشی، هوش هیجانی و هوش اجتماعی دانش آموزان شهر یاسوج انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود.. جامعه هدف در این پژوهش کلیه دانش آموزان مقطع راهنمایی شهریاسوج بودند که از بین آنها 200 نفر با روش نمونه گیری دو مرحله ای تصادفی انتخاب شدند ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه های: هوش شناختی ریون، هوش اجتماعی ترومسو، هوش هیجانی شوت و پرسشنامه مشتمل بر متغیرهای مربوط به باز های رایانه ای و دموگرافیک بود. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSSنسخه 22 و از آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه وضریب همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    از دانش آموزان مورد مطالعه، 118 نفر ( 59٪) پسران بودند، نوع بازی های کامپیوتری با جنسیت دانش آموزان رابطه معنی داری داشته است. هوش اجتماعی با ساعات صرف شده برای بازی های رایانه ای رابطه معنی داری داشت ولی هوش شناختی و هیجانی دانش آموزان با ساعات صرف شده برای بازی های رابطه معنی داری نداشته اند. نوع بازی و هوش شناختی دانش آموزان رابطه معنی داری نداشته ولی با هوش هیجانی و هوش اجتماعی دانش آموزان رابطه معنی داری داشته اند. جنسیت دانش آموزان با هوش اجتماعی ایشان رابطه معنی داری داشته ولی با هوش شناختی و هوش هیجانی ایشان رابطه معنی داری نداشته اند. میران ساعات صرف شده برای بازی های رایانه ای و جنسیت دانش آموزان رابطه معنی داری نداشته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش نشان داده که بازی های رایانه ای و نوع آنها با، بهره هوشی، هوش اجتماعی و هوش هیجانی رابطه معناداری وجود داشته است.نوع بازی با جنست دانش آموزان نیز رابطه داشته است، به این ترتیب که پسر ها بیشتر به بازی های پر تحرک و خشن و دختر ها بیشتر به بازهای اجتماعی علاقه داشته اند. یافته های این مطالعه با اکثر مطالعات مشابه همخوانی داشته است
    کلیدواژگان: بازیهای رایانه ای، هوش شناختی، هوش هیجانی، هوش اجتماعی، دانش آموزان راهنمایی
  • عبدالعظیم حسینی، جمشید محمدی*، حمدالله دلاویز، مهرداد شریعتی صفحات 674-685
    سابقه و هدف
    گیاه علف چشمه (Nasturtium officinalis.L) در برگ و گل آن ترکیب های فلانوئیدیوجود دارد که می توانند خواص ضد سرطانی، کاهش قند خون، ضد چربی خون بالا و حفاظتی در برابر آسیب های کبدی داشته باشند. درتحقیق حاضر، اثر محافظتی عصاره هیدروالکلی گیاه علف چشمه در مسمومیت کبدی ناشی از تتراکلرید کربن در موش های صحرایی ویستار مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این تحقیق تجربی،32 موش صحرایی نر بالغ در 4 گروه در مدت 32 روز به صورت خوراکی با دوزهای مختلف عصاره گیاه علف چشمه(500،250) میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن روزانه تیمار شدند و هم زمان تتراکلریدکربن (50% به نسبت 1:1 رقیق شده با روغن زیتون، 1 میلی لیتربرکیلوگرم وزن بدن به صورت درون صفاقی) را دو بار درهفته دریافت نمودند. در انتهای دوره آزمایش سطوح آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز،آلکالین فسفاتاز و پروتئین تام درسرم اندازه گیری گردید وبا آزمون SPSS مورد بررسی آماری قرارگرفتند. هم چنین تغییرات بافتی کبد مورد بررسی قرارگرفت.
    یافته ها
    تیمار با عصاره هیدروالکلی علف چشمه سبب کاهش سطح سرمی آلانینآمین و ترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز و پروتئین تام در موش ها گردید (50/0 p£). هم چنین تیمار با عصاره هیدروالکلی علف چشمه سبب بهبود تغیرات بافتی ناشی از تتراکلرید کربن گردید.
    نتیجه گیری
    علف چشمه احتمالا می تواند کبد را در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از تتراکلریدکربن محافظت نماید و این اثر با تغییرات ایجاد شده در آنزیم های سمیت زدا و حذف کردن رادیکال های آزاد موثر است.
    کلیدواژگان: علف چشمه، تتراکلریدکربن، محافظت کبدی، موش صحرایی
|
  • Shima Mohammadi *, Mohammad Hossein Mohammadi Mehdiabadi Hassani Pages 557-569
    Background and
    Purpose
    Alzheimer’s disease (AD) is one of the most common neurodegenerative diseases and is closely associated with impaired insulin signaling and glucose metabolism in the brain. Ziziphora tenuior exhibits antidiabetic effects and antioxidant and memory augmenting properties. For this reason, the aim of this study was to investigate the effect of hydro-alcoholic extract of Ziziphora medicinal plant on the progress of Alzheimer's disease.
    Materials And Methods
    In this experimental study, 42 male wistar rats (270 ± 20 gr) were divided in five groups (n = 6): control, sham, Alzheimer, Alzheimer saline and Alzheimer Ziziphora (3 groups). For Alzheimer induction, streptozotocin was injected intracerebroventricular (ICV) and after that, rats received Ziziphora daily (100, 150, 200 mg/kgBW) for 21 days. The Morris Water maze was used for studying the spatial learning memory. Data were analyzed by SPSS software and ANOVA and Tukey's post-test.
    Findings: Intraventricular injection of streptozotocin damaged the spatial memory. Pretreatment of Ziziphora (100, 150, 200 mg/kg; 21 days) significantly (p
    Conclusion
    Based on the results, treatment of rats with hydro-alcoholic extract of Ziziphora can help prevent spatial memory loss during Alzheimer's disease. The extract of this plant can be improved cognitive processes through positive effects on neurological function and probably had been a significant role in the prevention and treatment of neurological disorders.
    Keywords: Alzheimer, Ziziphora tenuior, Streptozotocin, Learning, Memory
  • Shima Edalat Fard, Farzaneh Tafvizi *, Maryam Maryam Bikhof Torbati Pages 570-583
    Background And Objectives
    The use of plants for the synthesis of nanoparticles, because of not using pollutants and toxins, is considered an eco-friendly method. The purpose of this study is silver nanoparticles biosynthesis using centella asiatica extract and evaluating the toxicity of synthesized silver nanoparticles on breast cancer cell line.
    Materials And Methods
    For synthesizing silver nanoparticles, the leaf extract of Centella asiatica was used. Phytomorphology of bio silver nanoparticles using TEM (Transmission Electron Microscopy) and SEM (Scanning Electron Microscope) analysis was evaluated. Antiplolifration effects of bio nanoparticles in breast cancer (MCF-7) and normal cell (HEK293) were evaluated in 24 hours by MTT assay. Annexin V kit was used for apoptosis test by flocytometry. Based on two way ANOVA, the control groups were compared with the control group.
    Results
    The average size of nanoparticles are 19.17 nm. The IC50 value for silver nanoparticles was 8.76 µg/ml during 24 h on breast cell line, which was significant comparing to the control group. Increasing apoptosis was observed in cells treated with biological nanoparticles at IC50 concentration compared to control cells (P
    Keywords: Centella asiatica, biological nanosilver, cytotoxicity
  • Fatemeh Rahmani *, Sogand Ansari, Nouroz Delirezh Pages 584-594
    Background
    Cancer is a complex genetic disease which basically caused by environmental factors. Nowadays, nanometrials with various techniques used in all human daily applications such as medicine, pharmaceutical, drug and cancer therapy. MgO-NP is an important inorganic oxide. The aim of this study is investigation of K562 cell line growth inhibition by MgONP. The effect of magnesium oxide nanoparticles has not been studied on these types of cancer cells.
    Materials And Methods
    K562 cells were cultured in RPMI medium containing 10% FBS supplemented with 0, 25, 50,100 and 200 mg/l of MgO-NP for 24 hours. The toxicity was evaluated using MTT assay and acridine orange and propidium iodide double staining.
    Results
    MgO NPs had no effects on cell viability of K562 cancer cells and peripheral blood mononuclear cell (normal cells) in MTT assay. The MgO NPs did not induce apoptosis which was confirmed through acridine orange and propidium iodide double staining.
    Conclusion
    The MgO-NP did not exert any impact on viability of K562 cells under our experimental conditions. This observation indicates that MgO-NPs may have no anti cancerous effect on K562 cell line.
    Keywords: Apoptosis, Cancer, K562, MgO nanoparticle, MTT
  • Minoo Mahmoodi *, Siamak Shahidi, Marieh Mohammadi Pages 595-607
    Aims: Sodium arsenite is an environmental pollutant which its amounts in industrial cities are more than other places because of its use in chemical industry and histopathological effects on different body organs including kidney. Rosa damascene is one of the important medicinal plants. The purpose of this study, the effect of Rosa damascene L. hydro alcohol Petal extract on kidney in male rats treated with arsenic.

    Materials and Methods
    In this experimental study 30 male rats with 200-250 gr body weight were divided randomly in to 5 groups (n=6): control, negative control (treated with arsenic) and three groups of patients were affected by arsenic and respectively with 150 mg/kg b.w ,300 mg/kg b.w and 450 mg/kg b.w Rosa damascene hydro alcohol petal extract. Arsenic was affected in drinking water groups and hydro alcoholic extract of rose petals for injection was injected intraperitoneally. After the examination the blood samples were collected from heart directly and BUN and creatinine were analyzed. Also kidney tissue samples were isolated and then fixed with formaline for thepreparation of histological sections were performed stained with H & E. Data were analyzed using one-way of statistics ANOVA and significant level was considered of P Findings: Our results showed that the arsenic has create kidney damage. Serum level of BUN and creatinine in the control group had a significant increase compared to the arsenic group (P
    Conclusion
    This study showed that Rosa damascene extract has protective compounds such as antioxidants and flavonoids which can protect from oxidative stresses and arsenic -induced kidney toxicity.
    Keywords: Rose petals, arsenic, creatinine, BUN, rat
  • Jabbar Bashiri * Pages 608-622
    Aim and
    Background
    Apoptosis in skeletal muscle plays an important role in disease-related tissue dysfunction such as muscle atrophy. Current evidence suggests that exercise trainings may alter apoptosis-related signaling and enzymes in skeletal muscle. Therefore, the purpose of this study was investigating the effect of three months of treadmill endurance training on p53 and cytochrome-c gene expression in male rat soleus muscle.
    Materials And Methods
    This study was conducted as a two-group experimental design and sixteen 3-month-old male rats were selected and randomly divided into two groups of endurance training (n=8) and control (n=8). Rats in trained group participated in the endurance training program for three months (75-80% AWT IMAGE). 48 hours after the last training session, the soleus muscle of rats were extracted and p53 and cytochrome-c mRNA evaluated by Real Time-PCR. Independent t-test was applied for statistical analysis of the data (P
    Results
    There was no significant difference between endurance training and control group with regard to the p53 gene expression (P=0.67). However, cytochrome-c gene expression of trained group was significantly lower than the control group (64.84%, P=0.01).
    Conclusion
    In general, it seems that three months of endurance training was effective in decreasing of cytochrome-c gene expression and mitochondrial apoptotic in soleus muscle. However, more researches are needed to identify effects of exercise trainings on indices of apoptosis and skeletal muscle atrophy.
    Keywords: Endurance training, p53 gene, Cytochrome-c gene, Soleus muscle
  • Gholamreza Sharifi Dr *, Laleh Naderi Pages 623-636
    Background and Aim
    The main aim of the present research is to review and compare the effect of 8 weeks concurrent trainings and consumption of green coffee supplement on the serum level of Adipsin and Insulin Resistance Index and BMI in obese women.
    Methods
    In this quasi-experimental study, 48 obese women with average age 12.31±8.8, weight 41/9±84 kg and BMI 51.32±49.2 kg/m2 were selected purposefully and divided randomly into four groups of concurrent Trainings (n=12), consumption of Green Coffee Supplement (n=12), concurrent Trainings- Green Coffee Supplement (n=12) and control group (n=12).The concurrent Trainings conducted including 8 weeks aerobic and resistance trainings, three sessions in a weak, each session 70 minutes. Green Coffee Supplement group consumed one 400 mg capsule in a day for 8 weeks. Fasting blood sample were taken from the subjects 24 hours before the first session and 48 hours after the last exercise session to measure serum levels of Adipsin,Glucose and Insulin. Insulin resistance was evaluated based on the evaluation of HOMA-IR model of homeostasis. To compare intra-group changes the dependent t-test was used and the inter-group variations of one-way ANOVA and LSD was used to determine which groups were significantly different.
    Results The results of one-way ANOVA demonstrated that there was a significant difference between the data of Adipsin, insulin, insulin resistance and body mass index in concurrent training groups, green coffee supplementation, concurrent exercise and supplementation of green coffee and control group (p 0.05). But there is a significant difference between the three groups with the control group. The results of LSD test showed that the mean of adipsin decreased in all three groups after 8 weeks, and the mean of insulin decreased in the training group and increased in other groups. Insulin resistance decreased, but decreased in the combined exercise group. The mean of BMI in the training and supplementation groups was the lowest and in the supplement group was the highest.
    Conclusions
    Overall, the findings of the present study demonstrated that exercise activity and green coffee by effecting on the Adipokine secretion lead to decrease in the Adipsin level, reduced insulin resistance and decreased weight. Therefore, obese women can use these exercises and complementary green coffee to lose weight.
    Keywords: Concurrent Trainings, Green Coffee Supplement, Adipsin, Insulin Resistance, BMI
  • Amin Baratian, Ameneh Sadat Kazemi, Reza Davarniya *, Mojtaba Haghani Zemeidani Pages 637-650
    Background and Aim
    Cancer is among various chronic diseases, and in spite of vast advancements made in medicine, progress of cancer treatments and the increasing number of survivors of cancer, this disease is still unique concerning the feelings of helplessness and deep fear which brings about in the individual. Compared to parents of healthy children, parents of children with cancer are more prone to psychological problems such as anxiety, depression, stress, and mental health threats in general. The present study was conducted by the aim of investigating the effect of acceptance and commitment therapy on quality of life in mothers of children with cancer.
    Methods
    The present research was conducted by a semi-experimental method which used a pretest-posttest with control group design. Among all the mothers of children with cancer who visited The Institute of Supporting Children with Cancer (Mahak) in Tehran in 2016, 30 individuals were selected by available sampling method, and they were assigned into experiment and control groups randomly (15 individuals per group). The assessment of quality of life in the subjects was done by The World Health Organization Quality of Life Questionnaire (WHOQL). Participants of the experiment group received acceptance and commitment therapy for 8 sessions, while the control group received no intervention. For analyzing the data, univariate covariance analysis (ANCOVA) and SPSS v20 were used.
    Results
    Mean and standard deviance of the subjects’ scores of quality of life in the experiment group was 70.40 ± 6.40 in the pretest, and it was 92.87 ± 13.35 in posttest. In addition, in the control group, mean and standard deviance of quality of life was 69.07 ± 5.73 in the pretest, and it was 68 ± 7.58 in the posttest. Results of the univariate covariance analysis suggested that the acceptance and commitment therapy had significantly improved quality of life in subjects of the experiment group in posttest (F = 45.35 and P
    Conclusion
    Acceptance and commitment therapy was effective in improving quality of life in mothers of children with cancer. This therapeutic method is recommended as an appropriate and effective intervention for reducing psychological problems in parents of children with chronic diseases. Keywords: Acceptance and Commitment Therapy, Cancer, Quality of Life
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Cancer, Quality of Life
  • A. Hadinia * Pages 651-662
    Background and Aim
    Hepatitis B risk factors are a main consideration among jobs related to healthcare. There is a high risk of hepatitis B infection in health care workers, compared to the general population due to higher exposure to patients infected with the virus. The aim of this study was to evaluate the immunity against hepatitis B virus and frequency of HBsAg positive cases among medical staff of Shahid Beheshti hospital in Yasuj, Iran.
    Methods
    The present cross-sectional, descriptive and analytical study was conducted by interviewing 270 personnel of Shahid Beheshti Hospital of Yasuj in 2016. After completing the questionnaire which included demographic and review vaccination records, 5 ml of blood was taken from the participants. Using an ELISA kit specific antibody levels against hepatitis B virus and HBsAg were measured. The data were analyzed by descriptive statistics and chi-square.
    Results
    A total of 112 patients (41.5%) of the subjects were male and 158 (58.5%) were female. The results indicated that Seven (6.2%) had no immunity against hepatitis B virus, 68 (25.1%) had border immunity and 195 (72.2%) had complete immunity. 9 patients (3/3 %) were infected with hepatitis B. Among these participants, 5 patients (55.6%) were female and 4 (44.4%) were male. None of had any sign of obesity, smoking, high risk sexual behavior, blood transfusion and did not develop jaundice.
    Conclusion
    The present study revealed that the Frequency of HBsAg positive cases was in the expected range, and that the samples studied had a favorable safety level.
    Keywords: Hepatitis, HBsAg, Prevalence, Medical Staff
  • Alireza Maredpoor *, Shirali Kharamin, Maryam Papi Pages 663-673
    Background And Objectives
    The effect of computer games has been agenda between scientists, producers, scientific members of universities, media, historians, psychologists and sociologists.Increasing production of these games and their complexity have risen their popularity. Video-computer and games are cultural products and are considered as public media and hence are of great social importance and for many children and teenagers, these games are regarded as first step to enter computer technology world. The present study has been conducted with the purpose of surveying the relationship between computer games and intelligence coefficient, emotional intelligence and social intelligence of yasouj city students.
    Methods and Technics : The present study was an Analytical-descriptive study, target community of which was all secondary school students of yasouj city among whom, 200 people were selected by using two-stage sampling method.
    Data collecting tools used in the study were : cognitive intelligencequestionnaires of Rion, social intelligencequestionnaires of Tromsu, emotional intelligencequestionnaires of Shoot and variables related to computer games and demographic.
    Analysis of the data was performed by Using SPSS Software version 22, independent T statistical tests, Unilateral variance analysis and Pierson coherence coefficient.
    Findings : 118 of the studied students were male (59%).
    Kind of computer games had a significant relationship with gender of the students. Social intelligence had a significant relationship with the hours spent for computer games, but cognitive and emotional intelligences had no significant relationship with hours spent on computer games.
    Kind of games and Cognitive intelligence of students did not have significant relationship, but the games had a significant relationship with social and emotional intelligences. Student's gender had significant relationship with their social intelligence but not with their cognitive and emotional intelligences.
    The rate of hours spent on computer games did not have significant relationship with the gender of students.
    Conclusion
    Findings of the research showed that there has been a significant relationship between intelligence coefficient, social intelligence and emotional intelligence.
    Kind of games had also a relationship with gender of the students, in a way that males are interested more in action and violent games while females are interested more in social games.
    Findings of the preset study are congruent with that of similar studies.
    Keywords: computer games with IQ, emotion, intelligens, social intelligens
  • Abdolazim Hossini, Jamshid Mohammadi *, Hamdollah Delaviz, Mehrdad Shariati Pages 674-685
    Background & Subjective: Nasturtium officinals in the leaves and flowers of this herb combination of flavonoids which are anti-cancer, decrease blood glucose, high blood lipids properties have in this study. In this study, we evaluated the protective effect of hydralcohoic extract of Nastartium officinals on liver damage induced by carbon tetrachloride (CCl4) in rats.
    Material and
    Methods
    In this research 32 Wistar male rats in 4 group treated oral with different doses of Nastartium officinals and now tetrachloride carbon (50% rate 1:1 with olive Oill 1ML/kg) inter Intraperitoneal twice a week samples were transferred to the laboratory to measure activity levels of ALT, AST, ALP and Total protein levels.
    Results
    Carbon tetrachloride treatment increased serum levels of ALT, AST, ALP and total protein in rats (p
    Conclusion
    Nasturtium officinal's can protect the liver against oxidative damage caused by carbon tetrachloride and this protective effect of the liver is probably effective in eliminating the changes in toxicity and antioxidant enzymes and sweating of free radicals.
    Keywords: Nasturtium officinalis, Carbon tetrachloride, Liver toxicity, Protective activity, Rat