فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 126، فروردین و اردیبهشت 1397)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 126، فروردین و اردیبهشت 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • اردشیر افراسیابی فر *، شکوفه حمزه ئی کیا، نازآفرین حسینی صفحات 1-13
    زمینه و هدف
    تشخیص و درمان سرطان پستان می تواند اثر مخربی بر کیفیت زندگی زنان داشته باشد. برنامه خود مراقبتی جهت ارتقاء کیفیت زندگی آنان ضروری به نظر می رسد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه خود مراقبتی مبتنی بر الگوی اورم بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان تحت درمان با شیمی درمانی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی 80 زن مبتلا به سرطان پستان تحت شیمی درمانی مراجعه کننده به مراکز انکولوژی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز شرکت کرده اند. روش نمونه گیری به صورت نمونه های در دسترس بود اما نمونه ها بین دو گروه آزمون و شاهد به صورت تصادفی تخصیص یافتند. برنامه خودمراقبتی به صورت فردی و گروهی درطی 8 جلسه 45 دقیقه ای به بیماران گروه مداخله آموزش داده شد. از پرسشنامه QLQ-C30 و پرسشنامه اختصاصی سرطان پستان QLQ-BR23 جهت جمع اوری داده ها قبل از مداخله ودو هفته پس از آخرین جلسه مداخله استفاده شد. داده ها جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 از طریق آمارهای توصیفی و استنباطی با در نظر گرفتن سطح معنی داری05/0 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    تفاوت معنی دار آماری در زیر مقیاس های کیفیت زندگی : وضعیت کلی سلامت ، کارکرد جسمی، کارکرد عاطفی، کارکرد نقش، کارکرد اجتماعی، تصویر ذهنی و آینده نگری بین دو گروه بعد از مداخله گزارش شده است .آزمون میانه، تفاوت معنی داری را بر اساس تعداد بیماران گروه آزمون که در زیر مقیاس های فوق الذکر دارای نمره ای بیشتر از میانه ی کل(بهبودی ابعاد کیفیت زندگی) بودند در مقایسه با تعداد بیماران گروه کنترل نشان داده است(p<0.05). همچنین نتایج مطالعه در خصوص علائم مرتبط با کیفیت زندگی، تفاوت معنی دار آماری را بر اساس تعداد بیماران گروه آزمون که در علائم خستگی، تهوع و استفراغ، بی خوابی ، بی اشتهایی، یبوست، عوارض جانبی درمان سیستمیک، علائم اندام فوقانی، علائم پستان و نگرانی ناشی از ریزش مو دارای نمره ای مساوی ویا کمتراز میانه ی کل(بهبودی علائم) بوده اند در مقایسه با بیماران گروه کنترل نشان داده است p<0.05) اما تفاوت معنی داری در سایر زیر مقیاس های کارکرد شناختی، کارکرد جنسی و لذت جنسی و نیز علائم درد، تنگی نفس، اسهال و مشکلات مالی بین دوگروه آزمون و شاهد گزارش نشد(p>0.05).
    نتیجه گیری
    برنامه خود مراقبتی اورم توانسته است با بهبودی معنی دار بعضی از علائم مرتبط با بیماری و درمان، کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان را ارتقاء بخشد.
    کلیدواژگان: خود مراقبتی، الگوی خود مراقبتی اورم، سرطان پستان، کیفیت زندگی، شیمی درمانی
  • فاطمه رضازاده *، وحید نجاتی، علی شالیزار جلالی، غلامرضا نجفی، فاطمه رحمانی صفحات 14-28
    سابقه و هدف
    تتراکلریدکربن به عنوان یک حلال آلی و ماده شیمیایی بینابینی که در صنایع کاربرد دارد می تواند عوارض جانبی متعددی ازجمله سمیت کبدی را موجب شود.هدف مطالعه حاضرارزیابی توانایی محافظت کبدی احتمالی روغن جوانه گندم در مقابل اختلالات کبدی ناشی از تتراکلریدکربن در موشهای نر بود.
    مواد و روش ها
    48 سرموش سوری نر بالغ به طورتصادفی به 6 گروه 8تایی تقسیم شدندو به مدت 4 هفته تحت تیمار قرار گرفتند که شامل گروه شاهد، گروه تتراکلریدکربن(1 میلی لیتر برکیلوگرم وزن بدن به صورت داخل صفاقی، 2بار در هفته) ، گروه تتراکلریدکربن(1 میلی لیتر برکیلوگرم وزن بدن) + روغن جوانه گندم(250میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن روزانه به صورت خوراکی)، گروه تتراکلریدکربن (1 میلی لیتر برکیلوگرم وزن بدن)+ روغن جوانه گندم (500 میلی گرم بر کیلوگرم روزانه به صورت خوراکی) ، گروه روغن جوانه گندم(250میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن روزانه به صورت خوراکی) و گروه روغن جوانه گندم(500میلی گرم برکیلوگرم وزن بدن روزانه به صورت خوراکی)، بودند.درپایان دوره تیمار، خون حیوانات جهت اندازه گیری آنزیم های کبدی شامل آسپارتات آمینوترانسفراز(AST)،آلانین آمینوترانسفراز(ALT)و آلکالین فسفاتاز(ALP) جمع آوری شد. نمونه های بافت کبدی جدا، در فرمالین 10درصد تثبیت، با هماتوکسیلین و ائوزین رنگ آمیزی و با استفاده از میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یکطرفه و تست تعقیبی توکی تجزیه وتحلیل شدند.
    یافته ها
    درموشهای دریافت کننده تتراکلریدکربن توام با روغن جوانه گندم (250و500 میلی گرم بر کیلوگرم وزن)،سطوح آنزیم های کبدی (ALP،ALT،AST)به طورمعنی داری)05/0>(pنسبت به گروه تتراکلریدکربن کاهش یافت. پراکسیداسیون لیپیدی در گروه های تتراکلریدکربن+روغن جوانه گندم (250و500 میلی گرم بر کیلوگرم وزن)در مقایسه با گروه تتراکلریدکربن به طورمعنی داری)05/0>(p کاهش و سطوح آنزیم کاتالاز و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام به طورمعنی داری)05/0>(p افزایش یافت. همچنین، روغن جوانه گندم دردوزهای 250 و500 میلی گرم بر کیلوگرم آسیب های بافتی ناشی از تجویز تتراکلریدکربن را بهبود بخشید.
    نتیجه گیری
    براساس یافته های این مطالعه چنین بنظر می رسد که روغن جوانه گندم در سمیت های کبدی ناشی از تتراکلریدکربن در موش واجد قابلیت محافظت کبدی می باشد.
    کلیدواژگان: تتراکلریدکربن، روغن جوانه گندم، کبد، تنش اکسیداتیو، موش
  • نادر تنیده، هدایت الله لشکری پور، سجاد دانشی، سیده لیلی اسدی یوسف آباد *، امید کوهی، حسین آبادی، مسعود حسین زاده، اکرم جمشید زاده، سلیمان محمدی سامانی، محمود امیدی صفحات 29-41
    زمینه و هدف

    بیماری التهابی روده (IBD)، شامل بیماری کرون و کولیت زخمی، یک حالت مزمن در روده با علل ناشناخته شامل عوامل مختلف ایمنی، ژنتیکی و محیطی می‏باشد. امروزه در سراسر دنیا، بسیاری از ترکیبات گیاهی و تولیدی به عنوان فرآورده های ضدالتهاب استفاده می‏شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر ضدالتهابی عصاره آبی گیاه کلپوره Teucrium poliumL. می‏باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه تجربی، به طور کلی 135 سر موش بزرگ آزمایشگاهی نر، با دامنه وزنی 20±220 گرم و سن 12-10 هفته، به طور تصادفی به 9 گروه مساوی تقسیم شدند. گروه کنترل سالم که بدون القا کولیت نرمال سالین دریافت کردند، گروه کنترل منفی که کولیت با اسید استیک 3% القا و هیچ درمانی دریافت نشد، گروه ژل پایه که کولیت القا و ژل پایه را به صورت انما دریافت نمودند، دو گروه کنترل مثبت دریافت کننده آساکول (10 کیلو گرم/ میلی گرم) به روش انما و مزالامین (10 کیلو گرم/ میلی گرم) به روش خوراکی در نظر گرفته شد، هم چنین فرم خوراکی عصاره آبی در دو گروه با دوزهای 50 و 100 کیلو گرم/ میلی گرم و فرم ژل به صورت انما در دو گروه به صورت10% و 20% پس از القا کولیت در نظر گرفته شد. در پایان مطالعه، اندازه گیری شاخص آنتی اکسیدانی مالون دی آلدهید (MDA) و ارزیابی هیستوپاتولوژی بافت کولون انجام گرفت. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه و من ویتنی یو تست تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    گروه های دریافت کننده ژل انمای 20% و 10% باعث ترمیم آسیب‏های پاتولوژی در سطح میکروسکوپی بافت کولون و کاهش مالون دی آلدهید گردید (p<0.01) گردید. ژل 20% در مقایسه با گروه کنترل منفی اختلاف معنی داری را به لحاظ کاهش MDA نشان داد (P=0.01). فرم خوراکی مسالازین و انمای آساکول به عنوان گروه های کنترل مثبت با یکدیگر و فرم های خوراکی و انمای کلپوره تفاوت معنی داری را از نظر MDA نشان ندادند (p<0.05). اگرچه فرم ژل انما در مقایسه با فرم عصاره آبی خوراکی گیاه، تفاوت معنی داری را نشان نداد ولی فرم انما در کنترل التهاب اثر بهتری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    گیاه کلپوره اثرات قابل ملاحظه ای بر روند التیام کولیت ایجاد شده در موش بزرگ آزمایشگاهی نر دارد. با توجه به خواص ضد التهابی و ضد میکروبی گیاه کلپوره، می توان گفت این گیاه در ترمیم زخم های روده ای موثر می باشد. مواد آنتی اکسیدان موجود در این گیاه نیز سبب تسریع روند بهبود زخم می شود.

    کلیدواژگان: بیماری التهابی روده، Teucrium polium L، موش صحرایی نر، کولیت، گیاه کلپوره
  • منیره جهان تیغ، سید میثم ابطحی فروشانس *، ناهیده افضل آهنگران صفحات 42-56
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثرات تیمار با 17-بتا استرادیول برقابلیتهای سلول های بنیادی مزانشیمال (MSC) در تعدیل پاسخهای ایمنی ذاتی در مدل حیوانی روماتوئید آرتریت (RA) می باشد.
    روش بررسی
    سلول های بنیادی مزانشیمال[1] پس از جداسازی ، به مدت 24 ساعت با 17 بتا استرادیول((E2 100 میکرو مولار مجاور شدند . بیماری آرتریت روماتوئید[2] با استفاده از کلاژن و ادجوانت فروند کامل در رت های ویستار القاء شد. یک هفته بعد از ایمن سازی، رت ها در گروه های بدون درمان ، گروه درمان شده با MSCs بدون تیمار (تزریق داخل صفاقی دو میلیون سلول)، گروه درمان شده با MSCs تیمار شده با E2 قرار گرفتند. تغییر قطر ناحیه مچ دست و پای هر رت تا روز 33 پس از القاء، بیماری هر 5 روز یکبار ثبت شد. .
    یافته ها
    میزان ادم و تورم کف دست و پا در روز آخر در گروه کنترل مثبت (6/0±9/5 میلی متر) بیشتر از گروه های درمانی بود. میزان تورم در گروه درمان شده با MSCs تیمار شده با E2 (45/0 ± 69/1 میلی متر) نسبت به گروه درمان شده با MSCs بدون تیمار (3/0 ± 96/2میلی متر) به طور معنی داری کاهش بیشتری یافت. همچنین قابلیت انفجار تنفسی(11/0± 57/1) ، میزان فاگوسیتوز نوترال رد(09/0± 11/1) و میزان تولید نیتریک اکساید(81/7±16/219،میکرومول) در جمعیت سلول های ایمنی ذاتی طحال در گروه کنترل مثبت بیشتر از گروه های درمانی بود. میزان شاخصهای قابلیت انفجار تنفسی، فاگوسیتوز و تولید نیتریک اکساید در گروه درمان شده MSCs های تیمار شده به ترتیب به میزان (09/±0 79/0 ، 08/0± 61/0 و 29/13±9/155،میکرومول)و در گروه دریافت کننده MSCs های بدون تیمار به ترتیب به میزان (08/±0 99/0 ، 07/0± 88/0 و 18/12±9/187،میکرومول) بود.
    نتیجه گیری
    تیمار MSCها با 17-بتااسترادیول موجب افزایش عملکرد تنظیمی و تاثیر مهاری بر واسطه های التهابی آسیب رسان سلول های ایمنی ذاتی طحال در مدل RA نسبت به سلول های بنیادی مزانشیمال بدون تیمار می گردد.
    کلیدواژگان: 17، بتااسترادیول، سلولهای بنیادی مزانشیمال، روماتوئید آرتریت، ایمنی ذاتی
  • مهدی محمدزاده *، سمیه شریف زاده، مینو ایلخانی پور، وحید نجاتی، رضا حیدری صفحات 57-68
    زمینه و هدف
    امروزه استفاده از فراورده های گیاهی به عنوان مکمل یا جانشین داروهای شیمیایی در درمان بیماری ها با عوارض جانبی و هزینه درمانی کم، رواج یافته است. هدف این مطالعه بررسی اثر عصاره آبی دارچین بر رفتار شبه اضطرابی رت های نر دیابتی القا شده با استرپتوزوتوسین بود.
    روش بررسی
    دراین مطالعه تجربی 28 سر موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار با وزن تقریبی 30± 200 گرم در چهارگروه هفت تایی مورد استفاده قرار گرفت. برای القای دیابت در موش ها، از تزریق داخل صفاقی50 میلی گرم بر کیلوگرم استرپتوزوتوسین استفاده شد. آزمایشات برای 3 هفته طراحی شدند که در این مدت تیمار توسط عصاره دارچین با غلظت 200 میلی گرم بر کیلوگرم به صورت خوراکی انجام شد و در پایان، ثبت و بررسی شاخص های ارزیابی رفتار اضطرابی موش ها که شامل مدت زمان حضور و تعداد دفعات ورود در بازوهای باز می باشند، در فواصل زمانی تنظیم شده برای مدت زمان 5 دقیقه با دستگاه ماز بعلاوه ای مرتفع انجام شد. همچنین تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده، با نرم افزار SPSS و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و مقایسه گروه ها از آزمون تعقیبی توکی انجام گردید. در نهایت، 05/0P≤ از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    کاهش معنی دار در زمان حضور و تعداد دفعات ورود در بازوهای باز دستگاه ماز بعلاوه ای مرتفع در گروه های رت های دیابتی مشاهده شد، در حالی که هیچ تغییری در شاخص های ارزیابی اضطراب در گروه های دیگر (غیردیابتی) مشاهده نشد (05/0P≤).
    نتیجه گیری
    در این بررسی تصور می شد عصاره دارچین با وجود ب یش از 50 ترکیب متنوع و داشتن اثرات مختلف، بتواند بر روی اختلالات عصبی در اضطراب در رت های نر بالغ، تاثیرگذار باشد. ولی نتایج این بررسی تجربی نشان داد عصاره دارچین روی رفتار شبه اضطرابی رت های نر بالغ تاثیر معنی داری نمی گذارد. با وجود این، رفتار شبه اضطرابی در موش های دیابتی به طور معنی دار، افزایش می یابد. لذا می توان چنین پیشنهاد نمود که از یک سو احتمالا غلظت دارچین مورد استفاده برای تیمار موش های دیابتی برای کاهش قند خون کافی نبوده و اثرات بهبود بخش بر عملکرد سیستم های نوروترانسمیتری کنترل اضطراب نداشته است. از سوی دیگر احتمال دارد تغییر در فعالیت سیستم های نوروترانسمیتری مغز و بروز رفتارهای اضطرابی در موش های دیابتی متاثر از عوامل دیگری به غیر از میزان گلوکز بوده است. در نتیجه، عصاره دارچین به واسطه کاهش قند خون تاثیری در بهبود رفتارهای اضطرابی و شبه اضطرابی نداشته است.
    کلیدواژگان: دارچین، شبه اضطراب، رت نر، دیابت
  • فرناز ملکی فرد *، فاطمه کرامتی صفحات 69-79
    زمینه و هدف
    استفاده از داروهای شیمیایی جهت درمان کیست هیداتید به علت اثرات جانبی متفاوت آنها مشکل می باشد. بنابراین امروزه استفاده از ترکیبات غیرشیمیایی مانند گیاهان دارویی به عنوان یک روش درمانی برعلیه کیست هیداتید مورد توجه می باشد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر اسکولکس کشی عصاره خرنوب در شرایط آزمایشگاهی بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه غلظت های مختلف عصاره خرنوب در زمانهای مختلف مواجه در شرایط آزمایشگاهی برای بررسی اثرات آن در کیست هیداتید مورد بررسی قرار گرفت. پروتواسکولکس ها به صورت کاملا استریل از کبد گوسفند آلوده به کیست هیداتید جمع آوری گردید و در مواجهه با 3 غلظت از عصاره خرنوب (10، 25 و 50 mg/ml) برای مدت زمان 10، 20، 30 و 60 دقیقه قرار گرفت. زنده ماندن پروتواسکولکس ها با رنگ آمیزی ائوزین 1/0 % تعیین شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد که عصاره خرنوب در تمام غلظت های مورد استفاده دارای اثرات اسکولکس کشی معنی داری نسبت به گروه کنترل می باشد (05/0p<). براساس نتایج ما، عصاره خرنوب در غلظت 50 mg/ml بعد از گذشت 30 دقیقه موجب از بین رفتن تمام پروتواسکولکس ها شد.
    نتیجهگیری
    این نتایج نشان داد که عصاره خرنوب دارای فعالیت اسکولکس کشی قوی می باشد. اگرچه تاثیر درون تنی این گیاه دارویی جهت بررسی درمان کیست هیداتید در انسان و حیوانات گیاه خوار بایستی مورد مطالعه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: خرنوب، ا، پروتواسکولکس، کشندگی، شرایط آزمایشگاهی
  • نعیم عرفانی مجد *، محمدرضا تابنده، علی شهریاری، دانشجوی Ph.D هاجر عزیزیان صفحات 80-98
    پیش زمینه و هدف
    دیابت شایع ترین بیماری آندوکرین در جهان است که موجب اختلال در عملکرد تخمدان می شود. این مطالعه به منظور بررسی اثر پودر بامیه بر روی تغییرات بافتی تخمدان موش های ماده دیابتی با مدل جیره پرچرب همراه تزریق داروی استرپتوزتوسین HFD/STZ انجام شده است.
    مواد و روش کار
    تعداد 25 سر موش صحرایی از جنس ماده (نژاد ویستار) به 5 گروه مساوی تقسیم گردید. 1 : گروه کنترل 2: گروه دیابتی: در این گروه موش ها 4 هفته جیره غذایی پرچرب (HFD)) چربی60% + کربوهیدرات25% +پروتئین15%) را دریافت کردند و پس از آن داروی STZ (mg/kg 35) بصورت درون وریدی تزریق شد 3: گروه دیابتی دریافت کننده پودر بامیه (mg/kg 200) 4: گروه دیابتی دریافت کننده متفورمین (mg/kg 200) 5: گروه شم یا شاهد موش های سالمی که پودر بامیه (mg/kg 200) را دریافت کردند. پس از 4 هفته درمان، حیوانات آسان کشی شده، وزن بدن، وزن تخمدان و مارکرهای مقاومت انسولین(سطح انسولین، گلوکز و HOMA-IR) اندازه گیری شد. از تخمدان راست به روش معمول تهیه ی مقاطع بافتی، برش هایی به ضخامت 6-5 میکرومتر تهیه و رنگ آمیزی و مورد مطالعه قرار گرفتند.
    یافته ها
    هیپرگلیسمی، مقاومت انسولین و کاهش وزن بدن بعد از تجویز پودر بامیه به مدت 4 هفته بهبود پیدا کرد. این اثرات تقریبا مشابه با متفورمین بود. پودر بامیه، سبب افزایش معنی دار فولیکول های آغازین، اولیه و بالغ(P<0/05)، افزایش جسم زرد دوره جدید، کاهش معنی دارفولیکو ل های پیش آنترال و آنترال آترزی(P<0/05) و کاهش جسم زرد دوره قبل در تخمدان موش های صحرایی دیابتی شد.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که گیاه بامیه با دارا بودن فعالیت آنتی اکسیدانی و دیگر خواص خود، دارای یک عملکرد اصلاحی بر هیپرگلیسمی و واسطه ای مناسب برای بهبود اختلالات تخمدان در موش های دیابتی است.
    کلیدواژگان: چاقی، Abelmoschus esculentus، جیره پرچرب+ STZ، تخمدان
  • غلام سجادی خواه *، راضیه محمد حسینی سروک صفحات 99-111
    زمینه و هدف
    برنامه تحول نظام سلامت در هشت گام پاسخ دولت به مطالبات آسیب پذیر در بخش بهداشت و درمان در جامعه می باشد و کیفیت خدمات عامل مهمی برای رشد، موفقیت و ماندگاری سازمان است از اینرو هدف از تحقیق حاضر بررسی کیفیت خدمات درمانی پس از اجرای برنامه تحول سلامت در بیمارستان های شهر یاسوج بود.
    روش بررسی
    جامعه آماری این مطالعه توصیفی در بیمارستان شهید بهشتی 380 بیمار، بیمارستان شهید رجایی 150 بیمار و بیمارستان امام سجاد 300 بیمار بود که طبق جدول مورگان در بیمارستان شهید بهشتی 181 بیمار، شهید رجایی 108 بیمار و امام سجاد 169 بیمار بعنوان نمونه آماری انتخاب شدند. تمامی آزمودنی ها پرسشنامه وضعیت اجرای طرح نظام سلامت و کیفیت خدمات درمانی را پر نمودند. جهت تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شد (05/0≥p).
    یافته ها
    بین نظام سلامت و کیفیت خدمات درمانی رابطه معنی داری وجود دارد (001/0=p) همچنین کیفیت خدمات درمانی با کاهش میزان پرداختی بیماران (001/0=p)، حمایت از ماندگاری پزشکان در مناطق محروم (001/0=p)، حضور پزشکان متخصص مقیم در بیمارستان های دولتی (001/0=p)، ارتقای کیفیت هتلینگ در بیمارستان ها (001/0=p) و ارتقای کیفیت خدمات ویزیت (001/0=p) در بیمارستان های دولتی در بیمارستان های شهر یاسوج دارای رابطه معنی داری می باشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد کیفیت خدمات درمانی پس از اجرای برنامه طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان های شهر یاسوج بهبود یافته است.
    کلیدواژگان: نظام سلامت، کیفیت خدمات درمانی
  • سید جواد خرم روز *، قوام ملتفت، محمدرضا فیروزی صفحات 112-123
    زمینه و هدف
    بهزیستی روانشناختی شاخه ای از روانشناسی مثبت گرا می باشد که امروزه بیش از پیش مورد توجه روانشناسان و مشاوران قرار گرفته است. بهزیستی روانشناختی که یکی از شاخصهای سلامت روان است؛ ترجمان احساسات مثبت و رضایتمندی عمومی از زندگی خود و دیگران، در حوزه های مختلف خانواده، تحصیل و شغل است و دارای مولفه های عاطفی و همچنین مولفه های شناختی است. مولفه ی شناختی بیانگر رضایتمندی فرد از زندگی و ارزیابی فرد از جنبه های مختلف زندگی و مولفه ی هیجانی ترجمان حضور نسبی عواطف مثبت و عدم حضور هیجان منفی است. این پژوهش با هدف تبیین بهزیستی روانشناختی براساس دلبستگی به خدا و بهزیستی روانشناختی انجام گرفته است.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع غیرآزمایشی و طرح آن همبستگی است و جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه یاسوج 328 نفر به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند و پس از حضور در کلاس درس وگرفتن رضایت و ارائه توضیحات لازم، پرسشنامه ها در اختیارآنان قرار گرفت.به از مقیاس های دلبستگی به خدا کریک پاتریک، بهزیستی روانشناختی آلن واترمن و احساس شرم و گناه تاجنی و دیرینگ جواب دادند. در این پژوهش پس از گردآوری داده ها به وسیله تکنیک پرسش نامه به استخراج داده های نهایی مبادرت و با استفاده از برنامه نرم افزاری( Amos) نسخه 24 و(spss) نسخه18 به تجزیه وتحلیل داده ها پرداخته شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد که بین دلبستگی به خدا با بهزیسنی روان شناختی رابطه مثبت و معنا دار وجود دارد(01/0 >pو 520/0= r).همچنین بین احساس شرم و گناه و بهزیستی روانشناختی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد(01/0> pو 616/0= r). همچنین بین دلبستگی به خدا با احساس شرم و گناه ارتباط مثبت و معنا دار وجود دارد(01/0 p <و 484/0= r).
    نتیجه گیری
    کسانی که دلبستگی به خدا مطلوبی دارند ، از بهزیستی روانشناختی مطلوبی برخوردارند. همچنین تحلیل نتایج نشان داد که بین احساس شرم و گناه با بهزیستی روانشناختی و دلبستگی به خدا رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بنایرین می توان گفت که دلبستگی به خدا و احساس شرم و گناه بر روی بهزیستی روانشناختی و سلامت روان اثرگذار است.
    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، بهزیستی روانشناختی، احساس شرم و گناه
  • خانم مهناز همتی، آقای مهدی اکبرتبارطوری، آقای محسن شمس *، خانم افسانه بهروزپور صفحات 124-133
    مقدمه
    سواد تغذیه ای؛ مهارت و درجه ای از ظرفیت افراد برای کسب، پردازش و درک اطلاعات تغذیه به منظور تصمیم گیری مناسب در مورد تغذیه است. استفاده از این اطلاعات و خدمات تغذیه ای منجر به ارتقای سلامت می گردد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت سواد تغذیه ای معلمان ابتدایی شهر یاسوج و عوامل مرتبط با آن اجرا شد.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی، از یک پرسشنامه 35گویه ای متعلق به کشور ترکیه استفاده شده است. پس از ترجمه-بازترجمه و تعیین پایایی آن برای سنجش سواد تغذیه ای در 110 نفر از معلمان ابتدایی شهر یاسوج مورد استفاده قرار گرفت. نمونه مورد بررسی با روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای انتخاب و پرسشنامه برای آنها تکمیل شد. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و تحلیلی تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 3.2±39.48 بود. نتایج نشان داد که میانگین امتیاز سواد تغذیه ای شرکت کنندگان در مطالعه 3.2±27.14 بود. 22.7 درصد از معلمان سواد تغذیه ای ناکافی یا محدود داشتند. افراد دارای سابقه کار کمتر و مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر نمرات سواد تغذیه ای بیشتر داشتند.کمترین تعداد پاسخ های صحیح مربوط به مهارت تعیین واحدهای غذایی، مهارت انجام محاسبات و خواندن برچسپ های غذایی بود.
    نتیجه گیری
    در مجموع با توجه به سطح سواد تغذیه ای در بخش های مختلف آن در گروه معلمان، باید طراحی یک مداخله ارتقای سواد تغذیه ای مد نظر قرار گیرد. با توجه به منحصر بفرد بودن آن در کشور، می تواند به عنوان الگویی در مداخلات تغذیه ای در جامعه ایرانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: سواد تغذیه ای، طراحی آموزشی، معلمان، یاسوج
|
  • Ardashir Afrasiabifar *, Shkofeh Hamzhiekia, Nazafarin Hosseini Pages 1-13
    Background and Aim
    Diagnosis and treatment of breast cancer can have adverse effects on the life quality of women. Self-care program seems necessary to improve their quality of life. The aim of this study was to examine the effect of Orem self-care model on the quality of life of women with breast cancer.
    Methods
    In this clinical trial, eighty women with breast cancer who came to the chemotherapy departments of oncology centers in Shiraz participated. The sampling method was as convenience method but selected samples were randomly assigned between the control and intervention groups. Orem's self-care model was taught to patients of intervention group during an eight sessions about forty-five minutes. The QLQ-C30 and QLQ-BR23 questionnaires were used to collect data before intervention and two weeks after the last intervention session. Data were analyzed by SPSS software version 21 through descriptive and inferential statistics, taking into account the significance level of 0.05.
    Results
    Significant statistical differences were reported in the sub-scales of quality of life namely global health status, physical functioning, emotional functioning, and role functioning, social functioning, body image and future perspective between the two groups after intervention. The median test has shown a significant difference (p 0.05).
    Conclusion
    Orem's self-care model has been able to improve the quality of life of women with breast cancer by reducing some of the symptoms associated with their illness and treatment.
    Keywords: Self, care, Orem's self, care model, breast cancer, quality of life, chemotherapy
  • Fatemeh Rezazadeh *, Vahid Nejati, Ali Shalizar Jalali, Gholamreza Najafi, Fatemeh Rahmani Pages 14-28
    Background
    Carbon tetrachloride, an organic solvent and chemical intermediate used in the industry, can cause numerous side effects including hepatotoxicity. This study was aimed to evaluate the possible hepatoprotective potential of wheat germ oil against carbon tetrachloride-induced hepatic disorders in male mice.
    Materials And Methods
    48 male mice were randomly divided into 6 groups of 8 and treated for 4 weeks including control, carbon tetrachloride (1 ml/kg body weight intraperitoneally, 2 times a week),carbon tetrachloride (1 ml/kg body weight intraperitoneally) wheat germ oil (250 mg/kg body weight per day orally), carbon tetrachloride (1 ml/kg) wheat germ oil (500 mg/kg/day orally), wheat germ oil (250 mg/kg body weight per day orally) and wheat germ oil (500 mg/kg body weight per day orally) groups. At the end of the treatment, animal blood was collected to measure liver enzymes including AST, ALT and ALP. Hepatic tissue samples were harvested, fixed in 10% formalin, stained with hematoxylin and eosin and analyzed using optical microscopy. The data were analyzed by one-way ANOVA and Tukey's post hoc test.
    Results
    In mice receiving carbon tetrachloride combined with wheat germ oil (250 and 500 mg/kg), liver enzymes (ALP, ALT and AST) significantly (p
    Conclusion
    These findings suggest that wheat germ oil can exert hepatoprotection in carbon tetrachloride evoked hepatotoxicities in mice.
    Keywords: Carbon tetrachloride, Wheat germ oil, Liver, Oxidative stress, Mice
  • Toneedeh N., Lashkarpoor Ha, Daneshchi S., Asadi Yousefabad Sl *, Koohi-Hossein Abadi O., Hosseinzadeh M., Jamshid Zadeh A., Mohammadi Samani S., Omidi M Pages 29-41
    Background and Aim

    Inflammatory bowel disease (IBD), including Crohn's disease and ulcerative colitis, a chronic condition of the intestine with unknown etiology involving different agents immune, genetic and environment. Today, many of herbal and synthetic compounds are being used as anti-inflammatory products around the world. The aim of this study was to investigate the anti-inflammatory effect of aquatic extraction of Teucrium polium L. plant.

    Methods

    In this experimental study, a total of 135 male rats, weighing 200±20 g and 10 to 12 weeks old, were randomly divided into nine equal groups: healthy control group were given normal saline without ulcerative colitis (UC) induction, negative control group which UC was induced by 3% acetic acid with no treatment, basal gel group which were received basal gel via enema after UC induction, two groups as positive controls were taken Asacol (10 mg/kg/day) and Mesalamine (10 mg/kg/day) transrectally and orally, respectively. Also, oral form of aqueous extraction 50 and 100 mg/kg/day and enema form (gel 10% and 20%) of Teucrium polium L. were given. At the end of study, MDA measurement as antioxidant index and histopathological evaluation of colon tissue was performed. The collected data were analysed using one-way ANOVA and Mann–Whitney U test.

    Results

    the results showed that groups were received enema gels 10% and 20% compared with other groups significantly repaired damaged tissue of colon at the microscopic level and caused reduction in MDA level (p­

    Conclusion

    Teucrium polium L. has remarkable effects on healing processing of induced colitis in rat. According to anti-inflammation and anti-microbial properties of Teucrium polium L., it can be mentioned that this plant is effective in healing of intestinal ulcers. Also, antioxidant materials of Teucrium polium L. accelerate healing processing.

    Keywords: Inflammatory bowel disease, Teucriumpolium L, male rat, colitis
  • Monireh Jahantigh Dr, Seyyed Meysam Abtahi Froushani Dr *, Nahideh Afzale Ahangaran Dr Pages 42-56
    Background
    This study was done to investigate the effect of 17-β estradiol (E2) treatment on the potential of Mesenchymal stem cells (MSC) for modulation of innate immunity responses in the animal model of Rheumatoid arthritis (RA).
    Methods
    After isolation of MSCs, they were co-cultured with 100nµM 17-β estradiol for 24 h. RA was induced by collagen peptide and complete Freund's adjuvant in Wistar rats. One week after immunization, rats were allocated in groups received untreated MSCs (2×106 cells-intraperitoneal), received MSCs pulsed with estradiol and untreated rats. The change in the diameter of wrists and ankles of each rat was recorded every 5 days until 33 days after induction.
    Results
    The edema and swelling of ankles in the positive control group (5.9 ± 0.6mm) was higher than the treatment groups. foot swelling in RA rats received MSCs treated with 17-β estradiol (1.69±0.45mm) were significantly decreased (P
    Conclusion
    17-β estradiol-treated MSCs increases regulatory function and inhibitory effect on the inflammatory mediators of spleen innate immune cells in RA model compared to un-treated MSCs.
    Keywords: 17-? estradiol, Mesenchymal stem cell, Rheumatoid arthritis, Innate Immunity
  • Mehdi Mohammadzadeh *, Samayeh Sharifzadeh, Minoo Ilkhanpoor, Vahid Nejati, Reza Heidari Pages 57-68
    Background and Aim
    Nowadays, herbal products often have been used as an alternative or supplement to chemical drugs in treat of diseases with low side effects and cost of treatment. The aim of this study was to survey the effect of aqueous extract of Cinnamon verum on anxiety-like behavior in streptozotocin-induced (STZ) diabetic rats.
    Methods
    This experimental study was carried out on 28 of male Wistar rats with the weight range of 200 ± 30 (g) in which randomly divided into four groups including seven each. The diabetes induced in adult male Wistar rats with an intraperitoneal injection of streptozotocin (50 mg/kg). The experiments were assigned to 3 weeks, rats were treated with extract in dose of 200mg/kg oral in which at the end of experiment animals were transferred to the elevated plus maze (EPM) at adjusted intervals and their anxiety reactions including enterance numbers and time spent in open arm were recorded and investigated in 5 min. The data were analyzed using SPSS software, method of One-way ANOVA and were compared different groups with each other by tukey test. Finally, P≤0/05 was considered statistically significant.
    Results
    A significant decrease in entrance numbers and time spent in open arm of the elevated plus maze in groups of the treated diabetic rats were seen whereas; there were no significant changes in their anxiety reactions in other groups (non-diabetic)(P≤0.05).
    Conclusion
    It was thought in this survey, extract of Cinnamon verum with more than 50 different combinations and different effects, can affect nerve disorders of anxiety in adult male rats. But, the findings show that C. verum extract cannot effect on the anxiety-like behavior in adult male rats. However, the anxiety-like behavior increased in induced diabetic adult male rats, significantly. Therefore, it could be suggested that on the one hand probably the concentration of cinnamon used to treat diabetic rats was not sufficient to reduce blood glucose levels and improved effects did not have on the function of neurotransmitter systems for anxiety control. On the other hand, it is likely changes in the activity of neurotransmitter systems in the brain and the occurrence of anxiety behaviors in diabetic rats has been influenced by factors other than glucose levels. As a result, cinnamon extract had no effect on the improvement of anxiety and anxiety – like behaviors due to low blood glucose levels.
    Keywords: Cinnamomum verum, Anxiety, like, male rat, diabetes
  • Farnaz Malekifard Dr *, Fatemeh Keramati Dr Pages 69-79
    Background And Aim
    The use of Chemotherapy for the treatment of hydatid cysts can be problematic due to different adverse effects. As a result, there is an increasing interest in non-chemical alternatives, such as medicinal plant extracts as new therapeutic tools against hydatid cyst. In the present study, various concentrations of carob extract at different exposure times were evaluated under laboratory conditions for their scolicidal effects on Hydatid Cysts.
    Methods
    Protoscolices were aseptically collected from sheep livers having hydatid cysts and were exposed to three different concentrations of oak and carob extract (10, 25 and 50) mg /ml for 10, 20, 30 and 60 min. Viability of protoscolices was determined by 0.1% eosin staining.
    Results
    Based on our results, the scolicidal effects of this plant on Hydatid Cysts in all concentrations was significant compared to the control groups (p
    Conclusion
    The results also showed that the extract of this plant produce high scolicidal activity; However, in vivo efficacy of this medicinal plant remains to be studied for treatment of hydatid cysts in humans and herbivorous animals.
    Keywords: Carob, Hydatid cyst, in vitro, mortality, protoscolex
  • Naeem Erfani Majd Doctor *, Mohammad Reza Tabandeh Doctor, Ali Shahriari Doctor, Hajar Azizian Student Pages 80-98
    Background and Aims
    Diabetes is the most common metabolic disorder in the world, which can disrupt ovarian function. The present study was designed to examine the effect of Okra powder on ovary histology in high-fat diet fed-streptozotocin (HFD/STZ) induced diabetic female rats.
    Materials and Methods
    25 adult Female Wistar rats were divided into 5 equal groups. Group I: (control group): served as helthy rats received normal diets. Group II diabetic(HFD STZ): rats were fed HFD (60% fat 25% carbohydrate 15% protein ) for 4 weeks and then injected with STZ (35 mg/kg body weight). GroupIII(HFD䤶.E): HFD STZ rats were treated with 200 mg/kg powder A. esculentus. Group IV (HFD䤶纙ꊹ): HFD STZ rats were treated with 200 mg/kg metformin. Group V: Normal Diet A. esculentus (200 mg/kg).
    After 4 weeks of treatment, animals were euthanized and body weight, ovary weight and insulin resistance markers (insulin and glucose levels and HOMA-IR) were determined. The right ovary was isolated and floated in appropriate fixative. 5-6 μm sections was prepared as paraffine embedding method and stained by H&E and PAS and studied by light microscopy.
    Results
    Hyperglycemia, insulin resistance and reduced body weight of diabetic rats were improved after administration of Okra for 4 weeks. This effect was relatively similar to metformin. Okra powder was caused a significant increase in primordial, primary and graffian follicles (P
    Conclusion
    The results of the present study revealed that A. esculentus possess antioxidant activities has a potential positive role against hyperglysemi and useful intervention for improvement of ovaian dysfunction in diabetic rats.
    Keywords: Obesity, Abelmoschus esculentus, HFD+ STZ, ovary
  • Gholam Sajadikhah *, Razieh Mohammad Hosseini Servak Pages 99-111
    Background And Aim
    Health system development plan has eight steps in the government response to vulnerable demands in the health sector in the community. The quality of services is an important factor for the growth, success and survival of the organization. Therefore, the purpose of this study was to review the health care quality after apply health system in yasuj city hospitals.
    Materials And Methods
    population of this descriptive study were 380 patients in Shahid Beheshti hospital, 150 patients shahid rajaee hospital and 300 patients in imam sajjad hospital which selected 181 patients in Shahid Beheshti hospital, 108 patients shahid rajaee hospital and 169 patients in imam sajjad hospital as subject according to Morgan table. All subjects filled out health system design and quality of treatment services questionnaires. For statistical analysis of data used Pearson correlation coefficient and regression tests (p≤0.05).
    Results
    There is significant relationship between the health system and the quality of health care services (p=0.001) Also quality of health care has significant relationship with reducing the amount paid of patients (p=0.001), supporting the survival of physicians in deprived areas (p=0.001), the presence of specialist physicians residing in public hospitals (p=0.001), improving hoteling quality in hospitals (p=0.001) and improving the quality of the services of visiting hospitals (p=0.001) in the hospitals of Yasuj.
    Conclusion
    It appears that health care quality after apply health system improved in yasuj city hospitals.
    Keywords: Health System, Health Care Quality
  • Seyed Javad Khoramrooz *, Ghavam Moltafet, Mohamadreza Firoozi Pages 112-123
    Background And Aim
    Psychological well-being is a branch of positive psychology, which has been increasingly sought after by psychologists and counselors. Psychological well-being, which is one of the indicators of mental health, is a translation of positive emotions and general satisfaction from one's life and others in different areas of family, education and occupation, and has emotional components as well as cognitive components. The cognitive component represents the individual's satisfaction from life and the individual's assessment of various aspects of life and the emotional component of the interpreter is the relative presence of positive emotions and the absence of negative excitement. This research aims to explain psychological well-being based on attachment to God and psychological well-being.
    Methods
    Non-experimental research and its design were correlated. The statistical population included 328 students in Yasuj University. They were selected by multi-stage cluster sampling. After attending the classroom and obtaining satisfaction and providing the necessary explanations, a questionnaire was provided to them. From scales of attachment to God, Cricket Patrick, psychological well-being of Allen Watterman, and the feelings of shame and guilt of Tajni and Deiring. In this research, after collecting the data, using the questionnaire technique, the final data were extracted and analyzed using the software (Amos) version 24 (spss) version 18.
    Conclusion
    Those who have a good attachment to God have a favorable psychological well-being. Also, analysis of the results showed that there is a positive and significant relationship between feeling of shame and sin with psychological well-being and attachment to God. Benjamin can be said that attachment to God and the feeling of shame and sin affects psychological well-being and mental health.
    Keywords: attachment to God, psychological well, being, feelings of shame, sin
  • Mahnaz Hemati, Mehdi Akbartabar Toori, Mohsen Shams *, Afsaneh Behroozpour Pages 124-133
    Introduction
    Nutritional literacy is skills and the degree capacity of privates to obtain, process and understand nutrition information to make good decisions about nutrition. The use of this information and nutritional services leads to health promotion. This study examined the status of nutritional literacy in elementary school teachers in Yasuj and its related factors.
    Methods
    In this Cross-Sectional study, a questionnaire of 35 items belonging to Turkey was used. After translation-retranslation and determine its validity for assessing nutritional literacy, it is used in 110 persons of elementary school teachers in Yasuj. The samples were selected by multistage stratified sampling and questionnaire was completed for them. The data were analyzed by using descriptive and analytical statistics.
    Findings: The average age of participants was 39.48±3.2. The results showed that the mean score of nutrition literacy for participants was 27.14± 3.2. 22.7 percent of teachers had limited or poor nutrition literacy. Teachers with less work experience and bachelor's and higher degree had more nutritional literacy scores. The least number of correct answers was related skills of food centers determination, computing skills and reading of food labels.
    Conclusions
    Overall, according to the level of nutritional literacy in different parts of the group of teachers, it should be considered the designing of interventions to improve nutrition literacy. Because of its uniqueness in Iran, this questionnaire can be used as needs assessment tool in nutritional interventions in Iranian society.
    Keywords: Nutritional literacy, Educational Planning, Teachers, Yasuj