فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/02/05
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مطالعه میزان ومنابع آلودگی پنیرهای سفید آب نمکی شهرستان یزد به برخی از فلزات
    صفحات 1-7

    در این پژوهش با توجه به عوارض ناشی از جذب رژیمی فلزات سنگین از جمله افزایش بیماری های قلبی وعروقی، اختلال در سیستم عصبی و ایمنی، کاهش میزان بارداری، افزایش میزان مرگ ومیر کودکان واز همه مهمتر افزایش جذب خودبخودی فلزات واینکه پنیر از دسته غذاهای انتخابی برای تغذیه کودکان وسایر گروه های سنی می باشد، میزان و منابع آلودگی پنیرهای آب نمکی شهرستان یزد به برخی از فلزات بررسی وارزیابی شد. در این تحقیق از شیرهای ارسالی به کارخانه، آب مصرفی در فرآیند، نمک مصرفی، ظروف بسته بندی PS+AL (پلی استایرن+ فویل آلومینیوم) وپنیر، هر کدام6 عدد و جمعابه تعداد 90 عدد نمونه از سه کارخانهB،A و C بطور تصادفی نمونه برداری وآماده سازی نمونه ها جهت ارزیابی فلزات سرب، کادمیوم، آرسنیک، آهن، روی، مس وقلع به روش دوغاب (Slurry) انجام و اندازه گیری نهایی دو فلز آهن وروی توسط دستگاه اسپکترومتری جذب اتمی شعله به روش تزریق در جریان پیوسته (FIA-AAS)[1] وبقیه فلزات توسط دستگاه اسپکترومتری جذب اتمی کوره گرافیتی(ETA-AAS)[2]با تصحیح زمینه زیمنس انجام گرفت. قابل ذکر است که پنیرهای تولیدی سه کارخانه بمدت45 روز در حلبهای لاک اندود و7 روز در ظروف بسته بندی(PS+AL) زمان قرنطینه گذاری را پشت سرنهاده وسپس مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بالاترین میزان آلودگی به دو فلز کادمیوم و آهن متعلق به پنیر A و بالاترین میزان آلودگی به فلزات مس، روی وسرب متعلق به پنیرC و بالاترین میزان آلودگی به قلع وآرسنیک متعلق به پنیرB می باشد. ضمنا بالاترین میزان چربی، رطوبت وپروتئین به ترتیب متعلق به پنیرهای C،A و B می باشد. این یافته ها بیانگر آن است که میل ترکیبی فلزات قلع وآرسنیک به پروتئین و کادمیوم وآهن به چربی بیشتر از سایر فلزات می باشد. تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS وآزمون های Tukey،Scheffe و Dunnett انجام گرفت ومیزان فلزات مذکور از حدود مجاز تعیین شده توسط FAO/WHOپایین تر بود. تجزیه و تحلیل های آماری نشان داد که از نظر وجود فلزات مذکور (به استثنای آهن)، بین نمونه ها اختلاف معنی داری وجود دارد و تمام مواد اولیه مصرفی نقش بسزایی در افزایش میزان فلزات پنیر دارند (P<0.05).

    کلیدواژگان: فلزات، پنیر، جذب اتمی، یزد
  • اثر مهاجرت n- اکتان بر کیفیت امولسیونهای نوشیدنی در بسته بندی هایHDPE
    صفحات 9-16

    انتقال جرم بین ماده بسته بندی و محتویات آن در طی شرایط نگهداری بر روی خواص فیزیکی و شیمیایی غذا ها تاثیر اساسی دارد. واکنش های احتمالی بین ظرف HDPE (پلی اتیلن با وزن مخصوص بالا) و عصاره های نوشیدنی های غیر الکلی (Soft (Drink در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفته است. با استفاده از روش های استاندارد و با کمک ابزار اندازگیری دقیق به روش GC-HS((Gas chromatography head space ماده مهاجرت کننده احتمالی از ظرف HDPE مورد شناسایی قرار گرفت. عصاره های بسته بندی شده در ظروف HDPE در درجه حرارت های 4، 25 و 48 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. مهاجرت خاص (Specific Migration) n- اکتان به عنوان ماده مهاجرت کننده احتمالی توسط دستگاه اندازگیری دقیق کروماتوگرافیheadspace و اسپکترومترجرمی (headspace chromatography coupled with mass spectrometer) تعیین شد. پارامترهای کیفی عصاره ها در طول زمان های مختلف نگهداری در درجه حرارتهای فوق اندازگیری شد. n- اکتان در نمونه های نگهداری شده در 4 و 25 درجه سانتی گراد شناسایی نشد، و در 48 درجه سانتی گراد برابر با ppb 7/0بود که خیلی کمتر از مقدار مجاز (PPM300) ذکر شده توسط اداره غذا و داروی آمریکا ((FDA بود.کمترین تغییرات ارگانولپتیکی در دمای 4 درجه سانتی گراد، شرایط تاریکی و در ظروف HDPE قابل مشاهده بود، لذا بسته بندی HDPE بسته بندی مناسبی جهت امولسیونهای طعم دهنده در صنعت نوشابه و کنترل دما موثرترین عامل در نگهداری بهینه امولسیونهای طعم دهنده معرفی گردید.

    کلیدواژگان: n، اکتان، امولسیونهای نوشیدنی، HDPE، مهاجرت خاص
  • تاثیر برخی از مواد نگاهدارنده شیمیایی و طبیعی در غلظت های کمتر از غلظت مهارکننده بر رشد لیستریا منوسیتوژنز جدا شده از شیر
    آمنه نصر، روحا کسری کرمانشاهی، ایرج نحوی صفحات 17-25

    نگهداری غذا امروزه شامل به کار بردن روش هایی جهت به حداقل رساندن آلودگی است که یکی از این راه ها افزودن مواد نگاهدارنده غذایی می باشد. این مواد با دخالت در اعمال غشای سلولی، فعالیت آنزیمی یا ساختارهای ژنتیکی بر ریزسازواره ها اثر بازدارندگی دارند. در این تحقیق اثر مواد نگاهدارنده مختلف بر روی منحنی رشد باکتری لیستریا منوسیتوژنز جدا شده از شیر مورد بررسی قرار گرفت. به این صورت که ابتدا منحنی رشد باکتری در عدم حضور مواد نگاهدارنده رسم شد و سپس منحنی رشد باکتری در حضور اسید سیتریک که یک ماده نگاهدارنده شیمیایی است و نیزین که یک ماده نگاهدارنده طبیعی است در غلظت های کمتر از حداقل غلظت مهار کننده (sub-MIC) رسم شد. همچنین منحنی رشد این باکتری در حضور اسید استیک و سیترات سدیم به طور توام در غلظت های مختلف رسم شده و تغییرات pH در این مدت بررسی شد. لیستریا منوسیتوژنز در حضور هیچ یک از غلظت های sub-MICاسید سیتریک رشد نکرد که نشان دهنده حساسیت لیستریا منوسیتوژنز به اسید سیتریک است. این باکتری در حضور نیزین با حداقل غلظت مهار کننده (MIC) رشدی نشان نداد. اما در غلظتهای کمتر با تاخیر 18 ساعته رشد کرد. اختلاف بین نمونه کنترل و سایر نمونه ها معنی دار است. همچنین اسید استیک و سیترات سدیم وقتی با هم استفاده شوند اثر یکدیگر را افزایش می دهند. طبق این آزمایشها لیستریا منوسیتوژنز جدا شده از غذا نسبت به غلظت های sub-MIC برخی از مواد نگاهدارنده مقاومت نشان می دهد که پیشنهاد می شود از کاربرد غلظت های sub-MIC اجتناب شود.

    کلیدواژگان: لیستریا منوسیتوژنز، نیزین، مواد نگاهدارنده، کمترین غلظت مهارکننده
  • اثر مواد عمل آورنده و زمان تخمیر بر کاهش اسید فیتیک نان حجیم
    هیفا حق پرست، محمدعلی سحری، محمدحسین عزیزی، بهروز پیرایش فر صفحات 27-34

    چهار رقم گندم)چمران اهواز، روشن یزد، زرین ارومیه و زاگرس اهواز(که از نظر میزان تولید بالا و نیز مقدار و کیفیت پروتئین مناسب هستند، انتخاب شد. از آنها آرد با درجه استخراج کامل تهیه و مقدار اسید فیتیک آن ها اندازه گیری گردید. سپس اثر مواد مختلف عمل آورنده (مخمر2، خمیر ترش20 و جوش شیرین5/1درصد) در زمان های مختلف تخمیر (45، 55، 75 دقیقه و زمان 65 دقیقه به عنوان زمان شاهد) در نمونه های نان حجیم (تهیه شده از آرد با درجه استخراج 70٪ در دمای260 و مدت زمان 20 دقیقه) بررسی و مقدار اسید فیتیک آن ها با هم مقایسه گردید. با افزایش مدت زمان تخمیر، کاهش بیشتری در مقدار اسید فیتیک مشاهده شد. کاهش بیشتر در مقدار اسید فیتیک با خمیر ترش و مدت زمان 75 دقیقه در ارقام فوق به ترتیب 5/95، 13/95، 4/91، 96/90 درصد بود. اثر متقابل رقم با مدت زمان تخمیر و نوع ماده عمل آورنده در سطح 5 درصد معنی دار بود، در صورتی که اثر متقابل نوع ماده عمل آورنده و مدت زمان تخمیر معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: اسید فیتیک، زمان تخمیر، مواد عمل آورنده، گندم، نان حجیم، ایران
  • بررسی افت روغن در مرحله خنثی سازی روغن نباتی و لزوم کنترل آن
    صفحات 35-44

    در بررسی میزان افت روغن در خطوط تصفیه روغن یکی از کارخانجات روغن نباتی که روغن خام سویا را تصفیه مینمود، مرحله خنثی سازی قلیایی مورد مطالعه قرار گرفت. افت های این مرحله به دو دسته افت اجباری ناشی از حذف اسیدهای چرب آزاد و سایر ناخالصی های همراه روغن و افت اضافی ناشی از هیدرولیز روغن توسط قلیا و همراهی روغن خنثی با جریان خلط صابون خروجی از سانتریفوژ تقسیم بندی شدند. روش اندازه گیری افت کل و هر یک از این دو افت اجباری و اضافی بر مبنای تجزیه های آزمایشگاهی و محاسبات ساده موازنه جرم ارائه گردیده است. نسبت افت اضافی در مقایسه با افت کل، اسیدیته و افت اجباری محاسبه گردید. میزان افت اضافی روغن در نمونه برداری های مختلف بسیار متغیر و از 72/0 تا 14/2 برابر افت اجباری روغن به دست آمد. ملاحظه گردید که در برخی موارد تا 70 درصد از افت کل روغن مربوط به افت اضافی می باشد. هیچ ارتباط معنی داری بین اسیدیته روغن و میزان افت اضافی به دست نیامد، به طوریکه هم بیشترین و هم کمترین درصد افت اضافی در دو نمونه با مقادیر بیشینه اسیدیته، نزدیک به هم مشاهده گردید. همچنین میانگین افت کل 11/3 برابر اسیدیته محاسبه گردید که بیش از میزان قابل قبول است. نتایج بدست آمده به خوبی نشان می دهد که افت روغن پیش از آنکه متاثر از کیفیت روغن خام ورودی به تصفیه خانه باشد، تحت تاثیر شرایط عملیاتی قرار می گیرد که کنترل صحیح این شرایط در مرحله خنثی سازی به منظور کاهش میزان افت روغن، لازم و حیاتی است.

    کلیدواژگان: روغن نباتی، تصفیه قلیایی، خنثی سازی، افت اجباری و اختیاری روغن، اسیدیته
  • استخراج روغن از سه رقم زیتون با استفاده از فرآیند آنزیمی
    صفحات 45-53

    در این تحقیق تاثیر واریته زیتون(کرونایکی، روغنی محلی ایران و میشن)و غلظت آنزیم)غلظت صفر،02/0 و 04/0) روی میزان راندمان استخراج، اسیدیته، عدد پراکسید، عددیدی، کدورت، شاخص رنگ و میزان پلی فنل کل روغن استحصالی در آزمایشات فاکتوریل 3×3 در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد تاثیر واریته روی کلیه فاکتورهای مورد بررسی معنی دار(01/0>p) بود. اثر غلظت آنزیم روی راندمان استخراج روغن، رنگ، کدورت و پلی فنل کل اختلاف معنی دار(01/0>p) نشان داد در حالیکه تاثیر معنی داری(05/0>p) روی اسیدیته، عدد پراکسید و عدد یدی مشاهده نگردید. میزان رنگ و ترکیبات فنلی روغن های استخراج شده به روش آنزیمی آبی نسبت به شاهد آزمایش با اختلاف معنی دار(01/0>p)به ترتیب افزایشی معادل13تا2/62 و9/13تا 6/72درصد را نشان داد. میزان کدورت با اختلاف معنی دار(01/0>p)کاهشی معادل6/29تا4/67درصد داشت. همچنین در میزان راندمان استخراج روغن با اختلاف معنی دار(01/0>p) نسبت به شاهدافزایشی معادل 3/1تا4/2 درصد مشاهده گردید. با توجه به نتایج این تحقیق می توان گفت که استفاده از پیش تیمار آنزیمی سبب افزایش راندمان استخراج روغن و بهبود کیفیت روغن استحصالی از زیتون می گردد و می توان از آن به عنوان یک کمک فرآیند در صنایع روغن کشی زیتون بهره برد.

    کلیدواژگان: روغن زیتون، کمک فرآیند آنزیمی، راندمان استخراج، کیفیت روغن
  • بررسی امکان تولید اسید های آمینه از ضایعات خرما با به کارگیری دو سوش جهش یافته کرینه باکتریوم گلوتامیکومCECT690 و CECT77
    صفحات 55-64

    با توجه به کاربرد فراوان اسید های آمینه از جمله اسید گلوتامیک در صنایع غذایی، شیمیایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی از یک طرف و از طرف دیگرجهت رفع مشکل ضایعات خرما، تولید اسید آمینه از ضایعات خرما مورد بررسی قرار گرفت. از دو سوش جهش یافته کرینه باکتریوم گلوتامیکوم CECT690 و CECT77 برای بررسی امکان تولید اسیدهای آمینه استفاده شد. نتایج حاصل از اندازه گیری شیمیایی ضایعات خرما نشان داد که این ماده جهت رشد باکتری بسیار مفید می باشد. از آنجایی که ضایعات خرما یک محیط کشت پیچیده برای رشد باکتری محسوب می شود در این تحقیق عوامل موثر بر تولید اسید آمینه بر اساس طراحی غربالی (screen design) مشخص شد. که به وسیله این روش آماری میزان تاثیر هفت متغیر دردو سطح، بیشترین و کمترین مقدار بررسی شد. نتایج حاصل از اندازه گیری اسیدهای آمینه به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا نشان داد که دو اسیدآمینه ترئونین و اسید گلوتامیک بیش از سایر اسیدهای آمینه در اثر تخمیر ضایعات خرما تولید شده اند.تجزیه و تحلیل آماری) طراحی غربالی(نشان داد که میزان ضایعات خرما، زمان افزودن پنی سیلین، میزان فسفات و نوع ریزسازواره بیشترین تاثیر را بر روی تولید اسید گلوتامیک داشتند. در صورتیکه میزان بیوتین، دما و منبع ازت کمترین اثر را در بین متغیرهای اصلی نشان دادند. در میان اثر متقابل متغیرها میزان خرما و زمان افزودن پنی سیلین بیشترین تاثیر را بر تولید اسیدگلوتامیک داشتند.تجزیه و تحلیل آماری همچنین نشان داد که در بین متغیرهای اصلی زمان افزودن پنی سیلین، میزان خرما و نوع ریزسازواره به ترتیب بیشترین تاثیر را بر میزان تولید ترئونین داشته اند. نتایج حاصل از اندازه گیری اسیدهای آمینه به روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا نشان داد که علاوه بر ترئونین و اسید گلوتامیک سایر اسیدهای آمینه از جمله والین، آلانین، لیزین، پرولین، تیروزین، فنیل آلانین، لوسین و ایزولوسین نیز تولید شده اند.

    کلیدواژگان: اسیدگلوتامیک، ضایعات خرما، کرینه باکتریوم گلوتامیکوم، اسیدهای آمینه، ترئونین
  • بررسی استخراج و ویژگی های لسیتین واریته های سویا
    صفحات 65-71

    روغن های گیاهی دارای مقادیر کمی فسفاتید یا فسفولیپید می باشند. مقدار این ماده در روغن سویا نسبت به سایر روغن ها بیشتر بوده و ممکن است حتی به 4 درصد برسد. در فرآیند تولید صنعتی روغن ها، فسفاتیدها به منزله ماده زیان آور عمل کرده و وجود آنها در روغنی که برای مصرف به بازار عرضه می شود نیز مسئله ساز است. اما چنانچه این ماده به شکل مناسبی در طی فرآیند تولید روغن جدا شود، دارای کاربردهای ارزشمندی نظیر ایفای نقش امولسیفایری در بسیاری از مواد و سیستم های غذایی می باشد. این ماده متداولا لسیتین سویا نامیده می شود. از نظر دستیابی به اطلاعات وسیع تر، این بررسی در مورد 5 واریته سویا (واریته های سحر، سیمس، ویلیامز، هیل و گرگان 3) به عمل آمده است. هگزان به عنوان حلال روغنکشی برای استخراج فسفولیپیدها مناسب نیست زیرا فسفولیپیدها ماهیت قطبی دارند از این رو بهترین حلال مخلوط کلروفرم و متانول است که به دلیل هزینه بالا در کارخانجات عملا مورد استفاده قرار نمی گیرد، لذا از حلال مورد استفاده فعلی کارخانجات که نوعی هگزان با پلاریته بیشتر و هزینه کمتر است برای این تحقیق استفاده شد، با این حلال، بازده استخراج فسفولیپیدها تا 72/1 درصد افزایش یافت که در خور توجه است. نظر به این که ترکیب ساختمانی فسفاتید ها می تواند در امر جداسازی از روغن و ویژگی های کاربردی آنها موثر باشد، مقدار هر یک از فسفاتیدها (شامل فسفاتیدیل کولین، فسفاتیدیل اتانول آمین، فسفاتیدیل اینوزیتول و فسفاتیدیک اسید) تعیین گردید. نتایج نشان داد که از این حیث به لحاظ آماری بین واریته های مختلف اختلاف معناداری وجود دارد (05/0>p). همچنین نتایج ترکیب اسیدهای چرب فسفاتیدها نشان داد که تفاوت نسبتا کمی میان واریته های مختلف وجود دارد. نتایج آزمون های دیگر نظیر عدد اسیدی، عدد پراکسید، مواد نامحلول در استن، مواد نامحول در هگزان و عدد گاردنر نیز نشان داد که بین واریته های مختلف اختلاف معناداری وجود دارد (05/0>p).

    کلیدواژگان: سویا، لسیتین، فسفاتیدیل کولین، فسفاتیدیل اتانول آمین، فسفاتیدیل اینوزیتول، فسفاتیدیک اسید
  • معتبرسازی روش جهت اندازه گیری آفلاتوکسین M1 در پنیر سفید ایرانی با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کار آیی بالا و تخلیص با ستون های ایمونوافینیتی
    صفحات 73-79

    آفلاتوکسین M1حاصل متابولیت ثانویه آفلاتوکسین B1در بدن نشخوارکنندگان می باشد. آفلاتوکسین B1توسط غذای آلوده به بدن حیوان راه یافته و بعد از متابولیزه شدن به آفلاتوکسین M1 تبدیل می گردد.این سم در شیر به عنوان مهمترین آلاینده باقی می ماند. جهت بررسی نحوه توزیع آفلاتوکسین M1 در مشتقات شیر مانند پنیر سفید ایرانی از آنجا که روش معتبری برای پایش آن وجود نداشت، نیاز به اعتبار بخشی به روش آزمون اندازه گیری آفلاتوکسین M1 در پنیر احساس شد و به دنبال آن برای اولین بار روش ارائه شده در مقاله برای پنیر سفید ایرانی، معتبرسازی کامل شد.به این منظور ابتدا سم از نمونه توسط یک حلال قطبی (دی کلرومتان) استخراج و سپس عصاره استخراجی خشک و عصاره خشک شده در مخلوطی از هگزان، متانول و آب، حل و پس از جداسازی فاز آبی توسط ستون ایمونوافینیتی تخلیص گردید. عصاره تخلیص شده در دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا تشخیص و تعیین مقدار گردید.جهت معتبرسازی روش آزمون فاکتورهای صحت، دقت، حساسیت روش با احتساب 2 کمیت حد تشخیص و حد تعیین به منظور مناسب بودن برای اندازه گیری در مقادیر به دست آمده، مدنظر بوده است. اندازه گیری صحت با غنی سازی نمونه های شاهد فاقد آلودگی انجام گرفت. به این منظور با احتساب وزن نمونه و غلظت سم استاندارد و سطح آلودگی مورد نظر، حجم استاندارد لازم محاسبه و به نمونه شاهد اضافه گردید. نمونه های آلوده شده به همراه نمونه شاهد در شرایط تعریف شده در تکرار پذیری، مورد آزمون قرار گرفت. برای اندازه گیری دقت، روش آزمون در 6 روز کاری تحت شرایط تکرار پذیری انجام و با محاسبه میانگین، واریانس، انحراف معیار و نهایتا انحراف معیار نسبی استاندارد (RSD)،مورد ا رزیابی قرار گرفت. حد تشخیص روش یعنی کمترین غلظت قابل اندازه گیری در این روش ppt55 و حد تعیین مقدار ppt183 به صورت عملی محاسبه گردیده است. با توجه به انجام مراحل معتبر سازی اندازه گیری آفلاتوکسین M1در پنیر در آزمایشگاه می توان این روش را یک روش مطمئن برای اندازه گیری این سم در پنیر سفید ایرا نی دانست.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، پنیر، معتبرسازی روش آزمون، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا
|
  • Study of Level and Sources of Pollution in Yazd's White Cheese in Brine by Some Metals
    J.Sadeghizadeh, M.H.Azizi ∗, S.Dadfarnia, S.M.Hossaini Pages 1-7

    In this research with respect to results arising from dietary absorption of heavy metals such as increase in heart and blood vessels disease، disorder in immunity and nervous system، reduction of fertility rate، increase in children death rate، and most important of all، automatic absorption and the point that cheese is one of the chosen food for feeding children and other age groups، level and source of pollution of Yazd''s saline cheese to some metals was evaluated. In this research from milk send to company، water used in process، used salt، packaging container PS+ AL (polystyrene + Aluminum) and cheese، 6 of each sample and totally 90 sample from 3 company A، B، C randomly was sampled; samples got ready for evaluation of metals such a lead، cadmium، arsenic، iron، zinc، copper and tin By slurry method، and final measurement of 2 metal iron and zinc by Flow Injection Analysis Atomic Absorption Spectrometry (FIA-AAS) and of other metals by Electro thermal Atomization Atomic Absorption Spectrometry (ETA – AAS) took place. Should be mentioned that 3 companies produced cheese was quarantined for 45 days in lacquered tin and 7 days in packaging containers and then was evaluated، Results of test show that highest rate of pollution by iron and cadmium belongs to A Company''s cheese، highest rate of pollution by copper، zinc and Lead belongs to C company''s cheese، highest rate of pollution by Tin and arsenic belongs to cheese produced by company named B. By the way، highest level of fat، moisture and protein belong to A، C، B cheese. Findings reveal that affinity of tin and arsenic to protein and affinity of cadmium and iron to fat is higher than other metals. Statistic analysis by SPSS software and Dunnett، Scheffe and Tukey tests was done and level of mentioned metal was less than normal.

    Keywords: Metals, Cheese, Atomic absorption, Yazd
  • Effect of N-Octane Migration on the Quality of Soft Drink Emulsion in HDPE Packaging
    K.Mohammadi*, S.MMousavi, M. Tayefe Pages 9-16

    Mass transfer between packaging and its contents during the storage mainly affects physical and chemical properties of foods. Possible interaction between HDPE container and soft drink basis was studied in this work. GC-HS analysis was applied to identify the possible reactants of HDPE. Basis packaged in HDPE containers was stored at different storage temperatures; 4، 25 and 48 C. Specific migration of n-Octane as possible reactant was determined by headspace chromatography coupled with mass spectrometer. Quality parameters of basis were measured during storage time at different temperatures. N-Octane was not detected in the samples stored at 4 and 25 C، and at 48 C was 0. 7ppb، which is much smaller than permitted level of FDA (300ppm). The best storage condition was recognized at HDPE container and darkness condition in 4 C. So the temperature was recognized as an important attribute in basis storage.

    Keywords: N, Octane, Soft drink emulsion, HDPE, Specific migration
  • The Effect of Some Chemical and Natural Preservatives with Sub-MIC Concentrations Against Milk-isolated Listeria Monocytogenes
    Pages 17-25

    Nowadays foods are preserved with using some methods to minimize contamination. One of these methods is food preservatives. Food preservatives with antagonistic effect usually interfere with cell membrane، enzyme action or genetic structure of microorganisms. In this investigation the effects of some preservatives were studied on the growth curve of Listeria monocytogenes that is isolated from dairy products. First the growth curve of bacteria was drawn when the preservatives were absent. Then the growth curve of bacteria was drawn when citric acid، which is a chemical preservative and nisin، which is a natural preservative، were present at sub-MIC concentrations. Next the growth curve of bacteria was drawn at the presence of both acetic acid and sodium citrate at different concentrations and in this period the changes of pH were measured. Listeria monocytogenes did not grow against citric acid at any sub-MIC concentrations which shows the sensitivity of bacteria to citric acid. Although this bacterium was sensitive to MIC concentrations of nisin، but it was significantly resistant to nisin after 18 hours. Also acetic acid and sodium citrate together can have more effect against this bacterium. This study showed that food isolated Listeria monocytogenes is resistant to sub-MIC concentrations of some preservatives، so it is suggested not to apply less concentration of MIC concentrations.

    Keywords: Listeria monocytogenes, Nisin, Preservatives, MIC
  • The Effect of Leavening Agents and Fermentation Time on Decreasing of Phytic Acid of Loaf Bread
    Pages 27-34

    Four varieties of Iranian wheat (Chamran of Ahvaz، Rooshan of Yazd، Zarrine of Aurmieh and Zagross of Ahvaz) were selected. These varieties are selected for high production and their suitable quantity and quality of protein. Phytic acid content in whole flour of these wheat varieties was analyzed. The effects of different leavening agents (2% of yeast، 20 % of sourdough and 1. 5% of soda) and various fermentation times (45، 55، 75 min and 65 min for blank) in loaf bread samples (from 70% extraction flour baked at 260 for 20 min) were investigated. Then phytic acid content of these bread samples was compared. The statistical results showed significant differences on phytic acid content for all of varieties (P<0. 05). With increasing of fermentation time and using of sourdough as a leavening agent phytic acid content were decreased. The decreasing percent in four mentioned varieties of wheat was 95. 5، 95. 13، 91. 4 and 90. 96%، respectively، after 75 min fermentation. Significant differences were observed on interaction between variety، fermentation time and kind of leavening agent (P<0. 05). No significant differences were observed between fermentation time and kind of leavening agent.

    Keywords: Phytic acid, Fermentation time, Leavening agent, Wheat variety, Loaf bread
  • Loss in the Caustic Refining of Edible Oils and the Necessity of its Control
    M.H.arrafzadeh*, S.Shamaei, E.Loni, N.Mirsaeedghazi Pages 35-44

    One of the most important step in the edible oil refining is the elimination of free fatty acids or the acidification. This step is important not only for consumer acceptance، but also because it has the maximum economic impact on production. The good operation of this step can decrease the loss of edible oil in process and affect strongly the final price of production. Industrially the most commonly used method for deacidification is alkali neutralization known mainly as caustic refining. In this method، there is considerable oil loss due to the hydrolysis of neutral oil by caustic. In addition، loss of oil also occurs in the form of occlusion in soapstock، thereby reducing the overall yield of refined product. In the present paper، we have measured these excessive losses of neutral oil in the refinery units of JAHAN vegetable oil Company (Karaj، Iran). Caustic refining units were studied several times in different dates. The samples were withdrawn from input and outputs of each centrifugal separator. The flowrates and operational conditions of each unit were also recorded. The results showed a very variable excessive loss which changes from 0. 75 to 2. 4 times of sum of free fatty acids and phosphatide contents of crude oil. The crude oil mainly used in the refinery units was degummed soybean oil. Regarding this result، it was concluded that the optimization and control of operation conditions in caustic refining is essential for diminishing the oil losses significantly.

    Keywords: Vegetable oil, Caustic refining, Oil losses, Occlusion
  • Olive Oil Extraction From Three Olive Varieties Using Enzyme Processing
    L.Najafian∗, M.H.Hadad Khodaparast, A.Ghodsvali Pages 45-53

    In this study، the effect of olive variety (Kroneiki، Iranian native oleaginous and mission) and enzyme concentration on yield، acidity، peroxide value، iodine value، turbidity، integral color index and total polyphenols of extracted oil was investigated. The statistical analysis was carried out using factorial experiment 3×3 in Completely Randomized Design (CRD) with three replicates. Our results showed that the effect of variety on all of examined factors was significant (P>0. 01). The effect of enzyme concentration on extraction yield، color، turbidity and total polyphenol showed significant difference (P>0. 01). Althought، there was not significant effect (P>0. 05) on acidity، peroxide value and iodine value. Color and phenolic content in extracted oil produced by aqueous enzymatic process as compared with those in control showed significant difference (P>0. 01) between 13 to 62. 2 and 13. 9 to 72. 6 percent،respectively. Turbidity showed significant (P>0. 01) reduction between 29. 6 to 67. 4 percent. On the basis of our result، the yield of oil extraction by processing aid was significantly (P>0. 01) higher (1. 3-2. 4 percent) than that of control. It was concluded that application of enzymatic pretreatment increases quantity and quality of extracted oil and it is applicable as a processing aid in oil extraction unit operation.

    Keywords: Olive oil, Enzymatic processing aid, Yield of extraction, Quality of oil
  • Study on Producing Possibility of Amino Acids from Date Palm Wastes by Two Mutant Corynebacterium Glutamicum CECT690 & CECT77
    Pages 55-64

    Regarding the vast applications of amino acids such as glutamic acid in food industry، chemistry، pharmacology and cosmetics on one and the effort to over come the problem of date wastes in Iran on the other hand، the production of amino acids such as glutamic acid from date fruit wastes was studied. Two mutants corynebacterium glutamicum CECT690 & CECT77 were used to study of possible producing of amino acids from date wastes. Results of date fruit wastes analysis indicated that these wastes are nutritious to bacterial growth. Since date fruit wastes are complex and unknown medium for bacterial growth، in this study some effective variables on production of the amino acids using screen design (used as an experimental design) including 7 independent variables in 2 levels (minimum and maximum) were investigated. Results of amino acids measured by high performance liquid chromatography showed that threonine and glutamic acid are produced more than other amino acids. According to the statistical analysis، the most effective variables on glutamic acid production are the amount of date fruit wastes، time of penicillin addition، phosphate amount and type of microorganism respectively and the least effective variables on glutamic acid production are biotin amount، temperature and nitrogen source. Among interaction effects variables، interaction effect of date wastes amount and time of penicillin addition is the most effective of variable on glutamic acid production. Results of statistical analysis of threonine production showed that the most effective variables on threonine production are time of penicillin addition، the amount of date fruit wastes and type of microorganism. The results from HPLC also showed that many amino acids such as alanine، valine، lysine، proline، tyrosine، phenylalanine، leucine and isoleucine a part from glutamic acid and threonine are produced.

    Keywords: Glutamic acid, Corynebacterium glutamicum, Date wastes, Amino acids, Threonine
  • An Investigation of Extraction and Specification of Lecithin from Different Soybean Varieties
    P.Eshratabadi*, S.H.Fatemi, M.Ghavami, M.H.Sarrafzadeh, Z.Salarvand Pages 65-71

    Vegetable oils contain a little amount of phospholipids or phosphatides and in soybean oil compared with other oils usually more phosphatides exists. In the oil refining process، phosphatides exert adverse effects on the quantity and quality of the oil and their presence in the oil distributed in supermarkets could also create undesirable effects during consumption. If، however، phosphatides are extracted properly from the oil، they could have valuable applications such as emulsification in many food systems. Five varieties of soybean cultivated in Iran (Sahar، Williams، Gorgan، Simes and Hill) were selected for this investigation. Hexane could be used to extract oil and phosphatides but the output of the extracted phosphatides is low. This is due to the polar nature of phosphatides which does not allow these compounds to be completely dissolved in a non-polar solvent like hexane. In fact، the proper solvent for this purpose is a mixture of chloroform and methanol، but such a solvent is expensive and its recovery is costly as well. Thus، a kind of hexane، containing some polar compounds and manufactured in Iran was used for the extraction of oil. With this solvent and relatively severe conditions for the extraction، the amount of the extracted phosphatides increased to 1. 72%. Considering that the phosphatides، constituents could affect the process of their separation from the oil and also their functional characteristics، the amounts of individual phophatides form each varieties were determined. The results indicated statistical significant difference among different varieties (P< 0. 05). Although، for fatty acid composition، relatively considerable difference was observed among oils from different varieties، this difference was less on the fatty acid composition of their phosphatides.

    Keywords: Soybean variety, Oil, Phosphatides, Extraction, Lecithin
  • Method Validation of Aflatoxin M1 in Iranian White Cheese by High Performance Liquid Chromatography and Immunoaffinity Columns
    R.Khaksar∗, G.Karim, A.Kamkar, F.Shojaee, FerdosiR., S.Bokaee, S.Tahmozi Dideban Pages 73-79

    Aflatoxin M­1 is a result fungal secondary metabolite in ruminants. this toxin remains in milk as one the most important contaminants. In this work we modified the methods described by other researchers and presented it as a validated method for monitoring aflatoxin M1 in Iranian white cheese for the first time. At first، toxin was extracted from a polar solution (dichloromethane) and then the extract was dried and dissolved in hexan، methanol and water solution. in the third step water phase separated and purified using immunoaffinity liquid chromatography. for method validation we calculated accuracy، precision and sensitivity factors. Measurement of accuracy of method was performed by fortification of conventional blank samples. For precision measurement method was evaluated in six working days under repeatability condition and calculated the mean، variance and relative standard deviation (RSD). Limit of detection in our method was 55 ppt and limit of quantification was 183 ppt.

    Keywords: Aflatoxin M1, Cheese, Validation, High performance liquid chromatography (HPLC)