فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1386)

  • تاریخ انتشار: 1386/04/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بررسی تاثیر تیمارهای کلرید کلسیم، آب گرم و پوشش پلی اتیلن بر روی عمر انبارمانی و کیفیت میوه انار (رقم ملس ساوه)
    صفحات 1-10
    با کسب اطلاعات لازم جهت انبارداری میوه انار، می توان آن را با کیفیت عالی در بازارهای داخلی در طول مدت زمان طولانی تر عرضه کرد و همچنین در توسعه و گسترش صادرات آن به کشورهای دیگر اقدام نمود. در این تحقیق تاثیر تیمارهای مختلف کلرید کلسیم در غلظت های مختلف (1./.، 2./. و 0%) بوسیله محلول پاشی بر روی درخت، تیمارهای آب گرم در چهار دما (45 درجه سانتیگراد به مدت 20 دقیقه، دمای50 درجه سانتیگراد به مدت یک دقیقه، دمای55 درجه سانتیگراد 30 ثانیه و شاهد) و پوشش پلی اتیلن بر روی عمر انباری و برخی صفات کمی و کیفی انار رقم ملس ساوه مورد مطالعه قرار گرفته است. استفاده از تیمار قبل از برداشت کلریدکلسیم سبب کاهش آثار سرمازدگی و جلوگیری از کاهش وزن میوه انار گردید (01/0P<) ولی بر روی فعالیت متابولیکی میوه انار و میزان پوسیدگی اثری نداشت. تیمارهای آب گرم باعث کاهش آثار سرمازدگی و آلودگی قارچی میوه ها گردیدند (01/0P<). ولی آب گرم 50درجه و 45درجه سانتیگراد سبب آسیب به پوست میوه و افزایش تلفات آن شد. پوشش های پلی اتیلنی با جلوگیری از کاهش وزن پوست میوه انار در حفظ کیفیت ظاهری میوه در طول مدت انبارمانی موثر بودند (01/0P<). این پوشش ها بر کیفیت خوراکی دانه های انار تاثیر نامطلوب نداشتند ولی سبب افزایش رشد قارچ ها بر روی پوست میوه ها گردیدند (01/0P<). استفاده از تیمار قبل از برداشت کلریدکلسیم و سپس اعمال تیمار آب گرم 50 درجه سانتیگراد به مدت یک دقیقه سپس قرار دادن میوه ها در داخل پوشش های پلی اتیلنی بدون اثر نامطلوب بر روی کیفیت خوراکی و وضعیت ظاهری دانه های انار، سبب کاهش آثار سرمازدگی و آلودگی قارچی و حفظ کیفیت پوست انار گردید.
    کلیدواژگان: انار، کلرید کلسیم، پوشش پلی اتیلن، تیمار آب گرم، انبارمانی
  • مطالعه باقیمانده انرو فلوکساسین در بافت های مرغ گوشتی بوسیله HPLC
    صفحات 11-17
    در این مطالعه تعداد 270 نمونه کبد، عضله و کلیه طیور گوشتی از 90 مرغداری در استان تهران در طول یک سال جمع آوری و باقیمانده انروفلوکساسین در آنها بوسیله کروماتوگرافی مایع با کارائی بالا [HPLC] مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل نشان داد که تمام نمونه ها دارای باقیمانده انروفلوکساسین می باشند که از بین آنها تعداد 22 [44/24%] نمونه دارای باقیمانده بالاتر از MRL بودند که در 8 [8/8%]، 12[33/13%] و 22[44/24%] نمونه از نمونه ها که به ترتیب از عضله، کبد و کلیه گرفته شده بود، باقیمانده انروفلوکساسین بالاتر از مقدار MRL مشاهده گردید، میانگین غلظت دارو دارای انحراف معیار به ترتیب 29/32± 23/18 در عضله، 63/12± 34/18 در کبد و 52/19± 06/26 در کلیه بود. این مطالعه نشان داد که استفاده از انروفلوکساسین در مرغداری های ایران بدون کنترل بوده و زمان پرهیز دارویی قبل از کشتار کنترل نمی شود و لذا نیاز به قانون کنترل باقیمانده آنها در طیور قبل از عرضه به بازارتوصیه می شود.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک، انروفلوکساسین، جگر، عضله، کلیه، طیور
  • بهینه سازی تولید دوغ سنتی به روش صنعتی با استفاده از حداکثر میزان آب پنیر
    صفحات 19-29
    افزودن شیر بدون چربی به میزان 8% و 12% و 16% به آب پنیر برای تولید دوغ سنتی به روش صنعتی مطالعه شد. استارتر مزوفیل mix3G و استارترهای ترموفیل 2V و 709Y استفاده شدند و عمل تخمیر با افزایش 2% استارتر انجام شد. اثر اسانس، میزان اختلاط شیر بدون چربی با آب پنیر، میزان نمک افزوده شده به نوشیدنی تخمیری شیر و گازدار بودن یا نبودن نمونه ها نیز مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج نشان داد که نمونه های گاز دار حاوی اسانس نعناع یا پونه با 1% نمک و 16% اختلاط شیر بدون چربی با آب پنیر بهترین مطلوبیت را بدست آورند. در مقایسه با نمونه تهیه شده از بازار، نمونه های شامل استارتر 709Y با سطوح فوق، مطلوبیتی درحد نمونه های تهیه شده از بازار داشتند و پس از آن بترتیب استارترهای 2V و mix3G قرار گرفتند. میزان مواد جامد کل نمونه های تهیه شده برای استارترهای mix3G، 2V و 709Y بترتیب 98/6، 37/6، 60/6 درصد می باشد که در مقایسه با نمونه تهیه شده از بازار با میزان 02/5 درصد بطور مشخص بیشتر است. دوغ تهیه شده با آب پنیر ارزان است، کیفیت مطلوب دارد، براحتی میتواند با نمونه های بازار رقابت کرده و بطور صنعتی تولید شود.
    کلیدواژگان: نوشیدنی تخمیری شیری، استارتر، آب پنیر، شیر بدون چربی
  • بررسی تغییرات دی استیل و ویژگی های حسی ماست های غنی شده با کنسانتره پروتئینی آب پنیردر جایگزینی شیر خشک
    صفحات 31-38
    در این مطالعه با افزایش درصد جایگزینی کنسانتره پروتئینی آب پنیر به جای شیر خشک در شیر ماست سازی به ترتیب در نمونه های A ([1]WPC5/0% و [2]SMP5/1 %)، B (WPC1% و SMP1%)، C (C WP5/1% و SMP 5/0%) و D (WPC 2%)، مقادیر دی استیل در روزهای اول و چهاردهم نسبت به نمونه شاهد F (SMP 2%) افزایش یافته وعلت آن حضور سیترات بیشتر به عنوان پیش ساز دی استیل در کنسانتره پروتئینی آب پنیر نسبت به شیرخشک بوده و دی استیل درطول دوره ماندگاری محصول نقش کلیدی درعطر وطعم و پذیرش مصرف کننده ایفاء می کند.با افزایش درصد جایگزینی WPC به جای SMP ضمن کاهش مقدار سینرسیس در نمونه های A، B و C، قوام و استحکام ماست در طول دوره نگهداری بهبود یافته و نمونه C بهترین و نزدیکترین قوام به قوام ماست نمونه شاهد (F) را داشته و علت آن تشکیل بیشتر و محکمتر کمپلکس های پروتئین های سرمی با کازئین، افزایش بیشتر املاح و خاصیت هیدروفیلی بیشتر پروتئین های سرمی نسبت به کازئین می باشد. ولی در نمونه D قوام، استحکام بافت و مقدار سینرسیس به دلیل فزونی نسبت پروتئین های سرمی به کازئین، افزایش بیش از حد املاح و به هم خوردن تعادل الکترولیت ها، عدم تشکیل شبکه ژلی مستحکم، منظم و کاهش هیدراتاسیون پروتئین ها آسیب دیده و آبکی بود. همچنین ویژگی های حسی نظیر عطر، طعم و پذیرش کلی محصول توسط پانلیست ها مورد ارزیابی قرار گرفت. در روز اول بین طعم و مزه تمام نمونه های ماست تفاوت معنی دار مشاهده گردید و فقط بین پذیرش کلی نمونه C و نمونه شاهد F تفاوت معنی دار وجود نداشت (5/0P<). در روز چهاردهم باز هم بین ویژگی های طعم، مزه و پذیرش کلی نمونه C و نمونه شاهدF تفاوت معنی دار مشاهده نگردید. (5/0P<).در تحقیق فوق این نتیجه نهایی به دست آمد که جایگزینی کنسانتره پروتئینی آب پنیر به جای شیر خشک در تولید ماست علاوه بر افزایش تولید دی استیل به عنوان یک عامل عطر و طعم، بهترین نتیجه تکنولوژیکی و ارگانولیپتیکی در نمونه C به دست آمد. همچنین به دلیل قیمت کمتر WPC(با26% پروتئین) نسبت به SMP هزینه تولید صنعتی ماست کاهش یافته و تا حدی می توان از مشکلات زیست محیطی ناشی از دفع آب پنیر در کارخانه های لبنی جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: ماست، دی استیل، کنسانتره پروتئینی آب پنیر
  • ارزیابی پتانسیل ضد میکروبی عسل های تجاری تولید شده در شهرستان ارومیه
    صفحات 39-45
    گزارشات زیادی در تائید قدرت ضدباکتریایی عسل وجود دارد. این گزارشات تاثیر عسل را در ممانعت از رشد انواع مختلف میکروارگانیسمها تائید می نمایند. قصد ما از ارائه این طرح ارزیابی خاصیت ضد میکروبی عسلهای تولید شده در مناطق مختلف شهرستان ارومیه بوده است. این تحقیق بر روی نمونه های جمع آوری شده از عسلهای تولید شده در پنج منطقه اصلی تولید کننده عسل در ارومیه) مارمیشو:1، نازلو: 2، دره قاسملو:3، مرگه ور:4، ترگه ور:5) انجام شده است. از هر منطقه 20 نمونه مجموعا 100 نمونه مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نمونه ها بر روی محیطهای کشت باکتری های استافیلوکوکوس اروئوس، ایشرشیا کلی و پزودوموناس آئروژینوزا بعنوان میکروارگانیسمهای کنترول و همچنین میکروارگانیسمهای جدا شده از مراجعات درمانگاهی قرار داده شدند. پس از گذراندن دوره انکوباسیون، مناطق مهاری (IZ) بر حسب میلی متر محاسبه گردیدند. و همچنین با تهیه غلظتهای 75%، 50%، 40%، 20% و 10 % میزان حد اقل غلظت مهاری (MIC) برای نمونه های مختلف اندازه گیری شدند. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق نمونه عسل شماره 5 (عسل ترگه ور) دارای بیشترین منطقه مهاری (IZ) بر روی محیط کشت میکروبهای کنترول بوده است. (p<0.05) کمترین غلظت مهاری (MIC) نمونه های عسل مورد آزمون بر روی میکروارگانیسمهای کنترول 40% بوده است. نمونه های عسل مورد ارزیابی، تاثیرمهاری بر روی برخی ازمیکروارگانیسم های جدا شده از موارد بالینی داشته اند ولی این تاثیر بر روی میکرارگانیسمهای قارچی قابل مشاهده نبوده است.وجود اختلاف در پتانسیل ضد باکتریایی نمونه های مختلف عسل اساسا به مواد فیتوشیمیائی خاص حاصل از فلور گیاهی منطقه پرورش زنبور بستگی دارد. پیشنهاد می شود با انجام بررسی بر روی بافت گیاهی منطقه ((ترگه ور)) و انتخاب گیاهان مناسب و پرورش آنها در مزارع خاص اقدام به پرورش زنبور عسل در چنین مزارع کنترول شده ای نموده و از این طریق عسلهایی با قدرت ضد باکتریایی بالاتر جهت استفاده در مصارف دارویی و درمانی تولید نمود.
    کلیدواژگان: عسل تجاری، ضدمیکروبی، عفونت، ارومیه
  • کارآیی راکتور هوای بالا رونده در تولید پروتئین تک یاخته از آب پنیر
    صفحات 47-56
    امروزه در جهان کمبود مواد غذایی به ویژه مواد پروتئینی، مسئله بسیار مهمی است. در اثر افزایش جمعیت جهان، نیاز به مواد غذایی روز به روز افزایش می یابد. به همین جهت محققان در جستجوی منابع ارزان قیمت پروتئین برای مردم می باشند. آب پنیر محصول فرعی کارخانجات پنیرسازی است. آب پنیر به علت داشتن (chemical oxygen dem and) COD بالا، مشکلات زیست محیطی فراهم می کند. با توجه به این مشکلات، تحقیقات زیادی بر روی آب پنیر انجام شده و محصولات مختلفی، از جمله پروتئین تک یاخته بدست آورده اند.
    در این تحقیق، تولید پروتئین تک یاخته از آب پنیر و مخمر تریکوسپرون(Trichosporon sp.) در راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان خارجی(External loop airlift reactor) مورد بررسی قرار گرفت. عوامل موثر بر نگهداشت گاز(Gas hold up) از قبیل، شدت هوادهی، نسبت قطر ناودان به قطر بالابر و ارتفاع مایع در جداکننده گاز بررسی و بهینه سازی شد. در این شرایط بهینه، میزان پروتئین تک یاخته بدست آمد.
    نتایج آزمایش ها نشان داد که مقدار بهینه برای شدت هوادهی 27/2 سانتی متر بر ثانیه، نسبت قطر ناودان به قطر بالابر 5/0 و ارتفاع مایع جداکننده گاز 3 سانتی متر می باشد. در این شرایط بهین،ه مقدار پروتئین تک یاخته 9/18 گرم بر لیتر بدست آمد. میزان پروتئین تک یاخته در راکتورهای همزن دار و ستونی حبابدار که به ترتیب 38/10 و 3/17 گرم بر لیتر در تحقیقات دیگران بدست آمده بود. در مقایسه، راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان خارجی حدود 5/8 درصد نسبت به راکتور ستونی حبابدار و 45 درصد نسبت به راکتور همزن دار در تولید پروتئین تک یاخته افزایش نشان داد. بنابراین راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان خارجی در تولید پروتئین تک یاخته مناسب به نظر می رسد. تولید پروتئین تک یاخته در راکتورهای دیگری از هوای بالارونده از جمله راکتور هوای بالارونده با حلقه جریان داخلی(Internal loop airlift reactor) می تواند بررسی شود و نتایج حاصله از آن با نتایج این تحقیق مقایسه شود.
    کلیدواژگان: پروتئین تک یاخته، راکتور، راکتور هوای بالارونده، آب پنیر
  • تعیین برخی خواص فیزیکی و مکانیکی دانه نخود
    صفحات 57-66
    در این تحقیق سه رقم از ارقام رایج نخود در کشور (بیونیژ، آی ال سی 482 و فیلیپس 9393) در سه سطح رطوبت برداشت (16-15، 21-20 و 26-25 درصد بر پایه تر) و دو جهت بارگذاری(طولی و عرضی) مورد آزمایش بارگذاری قرار گرفتند. متغیرهای وابسته عبارتند از: نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی، چغرمگی، تغییر شکل در نقطه گسیختگی و برخی خواص فیزیکی دانه. نتایج تجزیه واریانس نشان می دهد که رطوبت تاثیر بسیار معنی داری بر حجم، قطر هندسی و خواص مکانیکی دانه نخود دارد. با افزایش رطوبت، نیروی گسیختگی، انرژی گسیختگی و چغرمگی کاهش، تغییر شکل افزایش می یابد. در همین راستا تاثیر جهت قرارگیری (بارگذاری) و رقم فقط بر نیروی گسیختگی معنی دار است. به طور کلی، درشترین و کوچکترین دانه های نخود به ترتیب مربوط به رقمهای فیلیپس و بیونیژ است. ضریب کرویت رقم آی ال سی نسبت به سایر ارقام بیشتر است. کمینه و بیشینه انرژی لازم برای تخریب دانه نخود به ترتیب 7/24 میلی ژول، در جهت بارگذاری طولی ودر رطوبت 25 درصد و 3/156 میلی ژول، درجهت بارگذاری طولی و رطوبت 15 درصد بدست آمد. نتایج بیانگر این مطلب است که بیشترین احتمال دولپه شدن مربوط به جهت بارگذاری طولی در رطوبت 25درصد بوده است. از میان سه رقم مورد بررسی، رقم فیلیپس مقاومت بیشتری به لپه شدن دارد و رقم آی ال سی از دو رقم دیگر به این حالت (دولپه شدن) حساس تر است. معادله های رگرسیونی حاصل از برازش نمایی بر روی داده ها، برای تخمین پارامترهای مکانیکی برحسب پارامترهای فیزیکی و رطوبت با ضریب تعیین بالای 90/0 بدست آمدند. نتایج آزمونهای رگرسیونی نشان داد که دانه های درشت تر، مقاومت بیشتری نسبت به لپه شدن دارند.
    کلیدواژگان: دانه نخود(Cicer arietinum L، )، لپه شدن، خواص فیزیکی و مکانیکی
  • بررسی رابطه بین ترکیب اسیدهای چرب با پایداری روغن در مخلوط روغن های آفتابگردان وکانولا
    تیمور محمدی، محمدحسین عزیزی، اقدس تسلیمی صفحات 67-76
    پایداری کم روغن های مایع در برابر عوامل فساد، همیشه به عنوان یک مشکل کیفی مطرح بوده و از طرف دیگر پایداری روغن ها به ترکیب اسیدهای چرب آنها بویژه درصداسید لینولنیک و اسید لینولئیک نیز بستگی دارد. در این مطالعه مخلوط روغن های آفتابگردان و کانولا بررسی شده با این هدف که مخلوط این دو روغن ضمن داشتن پایداری مناسب، دارای مقدار مناسب اسیدهای چرب ضروری نیز باشد. هدف دیگر بررسی رابطه بین ترکیب اسیدهای چرب با زمان پایداری مخلوط روغن های آفتابگردان و کانولا است. در این بررسی تعداد 7 نمونه روغن بی بو شده بدون آنتی اکسیدان سنتزی با نسبتهای مختلف از روغن های آفتابگردان و کانولا، آماده شده و پایداری آنها به روش رنسیمت[1] درc 110 و ترکیب اسیدهای چرب آنها با روش کروماتوگرافی گازی اندازه گیری و عدد پراکسید،عدد یدی، اسیدیته و ضریب شکست در 40 درجه سانتیگراد تعیین گردید. همبستگی قوی ومستقیم بین زمان پایداری و درصد اسید اولئیک (r=0.988، P-Value=0) مشاهده شد و نیز همبستگی قوی و معکوس (r= -0.988، P-Value=0)بین زمان پایداری و درصد اسید لینولئیک دیده شد. روغن کانولا با وجود داشتن اسید لینولنیک بالاتر نسبت به روغن آفتابگردان،زمان پایداری بیشتری نشان داد. بین میزان درصد روغن کانولا در مخلوط با عدد یدی(P-Value=0، r=-1) و ضریب شکست (P-Value=0، r=-1) آن رابطه معکوس ملاحظه گردید. یافته ها نشان می دهندروغن آفتابگردان با وجود داشتن مقادیر کم اسید لینولنیک نسبت به روغن کانولا مقاومت به مراتب کمتری دارد که علت به مقادیر بالای اسیدلینولئیک در آفتابگردان و مقادیر بالای اسید اولئیک در کانولا مربوط است. با توجه به نتایج این تحقیق پیشنهاد می گردد از روغن کانولا برای افزایش پایداری و بهبود ارزش تغذیه ای روغن آفتابگردان استفاده شده و دو فرمول”70%کانولا+30% آفتابگردان“و” 50% کانولا+50% آفتابگردان“بدین منظور پیشنهاد می گردند.
    کلیدواژگان: پایداری، روغن آفتابگردان، روغن کانولا، اسیدهای چرب
  • مطالعه میزان هیستامین کنسرو تون ماهیان تولید شده در ایران در سال 1385 به روش الیزا
    صفحات 77-84
    هیستامین یکی از انواع آمین های بیوژن است که در نتیجه فعالیت آنزیمی باکتری های مولد فساد بوجود می آید. خانواده تون ماهیان به دلیل دارا بودن مقدار زیاد هیستیدین بافتی آزاد مستعد ایجاد مسمومیتهای هیستامینی هستند.
    در این مطالعه 88 نمونه کنسرو ماهی تون تولید شده در ایران به روش الیزا[1] مورد آزمون قرار گرفت که نتایج حاصل نشان داد 3/44 درصد از کنسروهای مورد بررسی حاوی مقدار هیستامین بالاتر از حد مجاز (ppm50) بودند. همچنین نتایج نشان داد کنسروهای ماهی که محل تولیدی آنها در استانهای جنوبی کشور است حاوی مقدار هیستامین بالاتری نسبت به کنسروهای تولید شده در نواحی مرکزی و شمالی کشور هستند.علاوه بر آن این بررسی نشان داد کنسروهایی که مدت زمان کمتری از تولید آنها گذشته است نسبت به کنسروهای ماهی که در انتهای دوره قابلیت مصرف هستند، دارای محتوی هیستامین پائین تری هستند.
    کلیدواژگان: هیستامین، کنسروماهی، تون ماهیان، الیزا، ایران
|
  • The Effects of Calcium chloride, Hot Water Treatment and Polyethylene Bag Packaging on the Storage Life and Quality of Pomegranate (Cv: Malas- Saveh)
    Pages 1-10
    In this experiment the effects of preharvest calcium chloride and postharvest hot water treatment as well as the use of polyethylene bags for packaging on the quality improvement of pomegranate fruit during cold storage were studied. For this purpose Calcium chloride was sprayed at two levels on August 2004 (1% and 2%). Pomegranate fruits of Malas - Torsh cv. was harvested at fully ripen stage and treated with hot water (45، 50 and 55C for 20 minutes، 1 minute and 30 second espectively). Thereafter each fruit was warped up in a polyethylene bag and stored in cool store room with 1C and relative humidity of 85% for 3 months. The experiments were conducted using a completely randomized design of three replicates. The results indicated that fruits wrapped with polyethylene had a significant effect on preventing weight loss، improving the appearance as well as marketability of fruits during storage، while showing no effect on pH، TSS and fruit dry matter. Also it was observed that fruits treated in 50''C hot water showed significant improvement of quality while treatment with 45C hot water failed to show such effects. In total، a combination of Calcium chloride and polyethylene bag packaging along with 50C hot water treatment caused improvement in the general quality of stored fruit and decreased fungi infection and chilling index.
    Keywords: Pomegranate, Calcium chloride, Storage life, Hot water treatment, Polyethylene bags packaging
  • Study on the Enrofloxacin Residues in Chicken Tissues by HPLC
    Pages 11-17
    In this study، 270 samples of liver، muscle and kidney of broiler were collected from 90 farms in Tehran province during a year and analyzed for enrofloxacin residue by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Results showed that all the samples are contained enrofloxacin and in 22 (24. 44%) of farms enrofloxacin residue was higher than maximum residue level. The enrofloxacin residue in 8 samples of muscle (8. 88%)، 12 samples of liver (13. 33%) and 22 samples of kidney (24. 44%) was higher than maximum residue level. The mean value of enrofloxacin concentration in muscle، liver and kidney were respectively: In conclusion، this study confirmed widespread misuse of enrofloxacin in farms and lack of implementation of recommended withdrawal times. Moreover this study stresses، the need for stricter regulation for the use of antimicrobial drugs in the poultry industry as well as the inspection of chicken for residues prior to marketing.
    Keywords: Antibiotic, Enrofloxacin, Residue, Liver, Muscle, Kidney, Broiler
  • Optimization of Indigenous Fermented Milk Drink by Industrial Method Using Maximum Amount of Fresh Whey
    Pages 19-29
    Addition of 8%، 12% and 16% skim milk to fresh whey was studied to prepare indigenous fermented milk by industrial method. G3mix mesophil starter culture and Y709، V2 thermo Phil starter cultures were used and fermentation was performed with 2% starter cultures. The effect of the essence، the amount of skim milk added to whey، the percentage of salt added to fermented milk beverage and the presence or absence of gas was studied in the samples. Results show that carbonated samples containing spearmint or pennyroyal essence with 1% salt and 16% skim milk is the best desirable among others. The desirability of the samples containing Y709 starter culture at the above levels is comparable to the extent of the market samples and samples containing V2 and G3mix starter cultures were lower desirability respectively. The amount of total solid content of samples containing G3mix، V2 and Y709 starter cultures are 6. 98%، 6. 37%، 6. 06% respectively as compare with the market sample of 5. 02% is obviously higher. The fermented milk beverage produced form whey being cheep، desirable quality، easily competitive with market samples and can be produced industrial.
    Keywords: Fermented milk beverage, Starter, Whey, Skim milk, Indigenous
  • Survey On Diacetyl Changes and Sensory Charactristics in Yoghurt Fortified with Whey Protein Concentrate Instead of Milk Powder
    Pages 31-38
    The goal of this study was to determine the changes of diacetyl content and sensory charactristics of yoghurt fortified with whey protein concentrate instead of skim milk powder at storage condition. Our finding showed that with increasing in amount of whey protein concentrate in yoghurt samples، diacetyl level was always higher than control sample. Diacetyl amounts also in yoghurt samples increased during two weeks. The results of sensory evalution also showes that there was no difference in flavour between control sample and sample C but quality characteristics (flavour، general acceptance) other samples were different from control sample. Results indicated that during storage period quality characteristics، especially improving consistency، creamy texture and more flavouring compounds produced acceptance sample C were close to control sample.
    Keywords: Yoghurt, Diacetyl, Whey protein concentrate
  • Assessment of Antimicrobial Efficacy of Commercial Urmia's Honeys
    Pages 39-45
    There are many reports about antibacterial potency of natural honey. Theses reports are confirmed preventive efficacy of honey on various different kinds of bacteria. The most important antibacterial factors of honey are phytochemical materials. These substances are derivatives from plants flora of bee culture’s region. We designed this study in order to assess the antimicrobial efficacy of honeys produced different regions of Urmia. This investigation was performed on samples collected from 5 honey production’s regions (Marmishoo=1; Nazloo= 2; Ghasemloo valley= 3; Marghevar= 4; Targhevar=5). 20 samples were collected from each region. Samples were cultured on blood agar media in order to confidence of lack of previous contamination. Then samples were cultured on standard bacterial culture include: Staphylococcus aureus (ATCC25923)، Escherchia coli (ATCC25922)، Pseudomonas aeruginosa (ATCC27853). Inhibition zone (IZ) and Minimum inhibitory concentration (MIC) were measured for each bacteria after incubation period. According to results of our experience، Targhevar honey posses more (IZ) and lesser (MIC) in compared to other samples. (p<0. 05) Difference between samples is thought to be due to existence of special phytochemical substances in plant flora of Targhevar region. These materials should be extracted and collected and used in production medical honey. The selection of special region for bee keeping is very important in process of monofloral medical honey production.
    Keywords: Commercial honeys, Antimicrobial, Infection, Urmia
  • Efficiency of Air Lift Reactor in Producing Single Cell Protein from Cheese Whey
    Pages 47-56
    Nowadays the lack of food specially protein is the most important problem. Because of the increasing of the world population the need for food is increasing day by day for this reason researches are searching for cheap resources of protein for people. Whey is by- product of cheese factory. whey provides ecological problems because of having high COD. According to these problems many researches have been done on whey and different products were achieved such as single cell protein. In this research، the production of single cell protein from whey and trichosporon yeast are studied in external loop airlift reactor. Effective factors on gas hold up Such as air giving، ratio of down comer diameter to riser diameter and height of liquid in gas separator were studied and optimized. In this optimized situation the rate of single cell protein was achieved. The results of experiments showed that optimimum value for air giving intensity was 2. 27 cm/s، ratio of down comer diameter to riser diameter was 0/5 cm and height of liquid in gas separator was 3 cm. In this optimum condition، the amount of single cell protein was 18. 9 g/l. The rate of single cell protein in stirred reactors and bubble column was 10. 38 and 17. 3 g/l respectively in other''s researches. In comparison، external loop air lift reactor showed an increase about 8. 5 percent to bubble column and 45 percent to stirred reactor in producing single cell protein. So external loop air lift seems suitable in producing single cell protein. producing single cell protein can be studied in Other air lift reactors such as internal loop airlift reactors and obtained results can be campared with the results of this research.
    Keywords: Single cell protein, Reactor, Air lift reactor, Whey
  • Determination of some Physical and Mechanical Properties of Chickpea
    Pages 57-66
    Leguminous crops، chickpea specifically، are usually hand-harvested for several reasons: lack of dedicated combines، small field sizes and short plant canopies. Chickpea losses and kernel damages are in the form of emberyo damage، kernel breakage or scratching and splitting. In this research، three varieties of chick pea (Bivanij، ILC482 and Philip 93-93) at three level of moisture content (15-16، 20-21 and 25-26 percent on wet bases) and two loading directions were tested under compression loading. Independent variables were force and energy of rupture، stiffness، and deformation at the rupture point as well as some physical properties. Effect of moisture content on chickpea mechanical properties was found to be very significant (0. 01). Increasing moisture content، results in significant decrease of rupture force، energy and stiffness on one hand and increase of deformation on the other. Minimum and maximum values of rupture energy were obtained to be 24. 7 mJ at 25% mc wb، and 156. 3 mJ at 15% mc wb، respectively، both in the longitudinal loading direction. Results of test indicated that splitting of peas is most probable at 25 moisture content under length compression. Among the three varieties of chickpea، ILC 482 variety was most sensitive to splitting. Logarithmic regression equations were obtained having R2 values over 0. 90 for estimation of chickpea mechanical properties based on moisture content and physical properties.
    Keywords: Chickpea (Cicer arietinum L. (, Splitting, physical, Mechanical properties
  • Relation of Fatty Acids Composition with Stability of Sunflower and Canola Oil Blends
    Pages 67-76
    Low stability in vegetable oils has been a quality problem. On the other hand the stability of vegetable oils depends on the composition of fatty acids especially oleic and linoleic acids. The aim of this study is finding one or more optimum ratio of the mixture of sunflower and canola oils that have good stability as well as suitable amount of essential fatty acids. The other aim is survey of dependence of stability to the amount of fatty acids in the mixture of sunflower and canola oils. In this study 7 samples of deodorized (and without any synthetic antioxidant) oils were prepared from several ratios of sunflower and canola mixtures. Metrohm rancimat was employed to evaluate the stability of the samples at 110°c. Fatty acids composition was determined with GC and peroxide، iodine value and refractive index at 40◦c be measured. There was a strong straight linear correlation between stability and the amount of oleic acid (r=0. 988، P-Value=0) but there was a straight reverse correlation between stability and the amount of linoleic acid (r= -0. 988، P-Value=0). Results showed that the canola oil in spite of its higher linolenic acid، had higher stability than sunflower oil. Between the amount of canola oil in mixture (with sunflower oil) and iodine value (r=-1، P-Value=0) and refractive index (r=-1، P-Value=0) there were reverse correlation. Results demonstrated that sunflower oil، in spite of its lower linolenic acid، had very lower stability than canola oil. The reason may be that sunflower oil has high content of linoleic acid، while canola oil has high content of oleic acid. With the considering the results، it is recommended that canola oil can be added to sunflower oil to increase its stability and nutritional values. Moreover two formulas «70% canola oil+ 30% sunflower oil» and «50% canola oil+ 50% sunflower oil» proposed as suitable blends.
    Keywords: Stability, Sunflower oil, Canola oil, Fatty acids
  • Study of Histamine Content in Canned Tuna Fish Produceds in Iran by ELISA Method
    Pages 77-84
    Histamine is one of the biogenic amines which are produced as a result of enzymatic activity of spoilage agent bacteria. As tuna fish family posses a lot of free tissue histidine، they are susceptible of causing histaminic poisonings. In this study 88 samples of tuna fish cans were tested by ELISA method. the obtained results showed that 44. 3 percent of them contained higher amount of histamine than the permitted limit (50 ppm). Also it became specified that the tuna fish cans produced in southern states، had higher amounts of histamine in comparison to the products of northern and Central regions. Moreover، it was indicated that the newly made cans comparing to the cans that were nearly expired، contained lower histamine levels.
    Keywords: Histamine, ELISA, Tuna fish, Cans