فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 23، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/02/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیر دارایی گرمه خانی، حبیبالله میرزایی، یحیی مقصودلو، مهدی کاشانی نژاد صفحات 1-9
    در این تحقیق خواص فیزیکوشیمیایی سه رقم سیب زمینی (آگریا، ساتینا و کنبک) استان گلستان مطالعه و تاثیر این پارامترها بر کیفیت خلال نیمه سرخ شده بررسی شد. نتایج آماری نشان داد که بین میزان ماده خشک غده های سه رقم اختلاف وجود دارد که بیشترین و کمترین مقدار ماده خشک به ترتیب مربوط به رقم کنبک و ساتینا بود (05/0< P). همچنین بیشترین میزان نشاسته، ساکارز و انرژی در رقم ساتینا و کمترین مقدار نشاسته و انرژی مربوط به رقم آگریا بود و رقم کنبک نیز نسبت به دو رقم دیگر دارای کمترین مقدار ساکارز می باشد که اختلاف میزان نشاسته، ساکارز و انرژی، سه رقم سیب زمینی با یکدیگر معنی دار می باشد (05/0P<). بیشترین و کمترین مقدار چربی به ترتیب در خلال های ارقام آگریا و ساتینا مشاهده شد (05/0P<). میزان ماده خشک خلالهای حاصل از سه رقم به لحاظ آماری با یکدیگر اختلافشان معنی دار است و بالاترین میزان ماده خشک در خلالهای رقم آگریا مشاهده شد (05/0P<). بالاترین و کمترین مقدار نیروی برشی به ترتیب مربوط به خلالهای رقم آگریاست و کنبک بود (05/0P<). براساس نتایج این تحقیق سیب زمینی رقم کنبک با داشتن ماده خشک و وزن مخصوص مناسب و قندهای احیاء کننده پایین در مقایسه با دو رقم دیگر، هنگام تولید فرنچ فرایز و چیپس به لحاظ بافت، رنگ، ماده خشک و میزان جذب روغن محصول بهتری تولید کرده و لذا این رقم به عنوان رقم مناسب جهت فرآوری و تولید محصولات سرخ شده توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، خلال نیمه سرخ شده، نیروی برشی
  • حسین تاجیک، محمدرضا پژوهی الموتی، رزاق محمودی، سیامک عصری رضایی صفحات 11-17
    کبد و کلیه گاومیش به مانند دیگر ضمائم خوراکی بعنوان منابع پروتئینی در دسترس مورد استفاده قرار می گیرند. در این مطالعه به منظور اندازه گیری مقادیر عناصر معدنی سدیم، پتاسیم، کلسیم، منیزیم، آهن، مس و روی در کبد و کلیه گاومیش های کشتار شده در کشتارگاه صنعتی ارومیه و ارزیابی تفاوت میزان آنها در جنس نر و ماده و دو گروه سنی نابالغ و بالغ، از روش هضم اسیدی به طریقه خاکستر خشک، استفاده گردید. در مجموع، نمونه های کبد و کلیه از 40 راس گاومیش کشتار شده جمع آوری و بر اساس جنسیت و سن دسته بندی شدند. آنالیز نمونه های حاصل از هضم اسیدی بوسیله دستگاه جذب اتمی، کالیبره شده با کمک محلولهای استاندارد خالص عناصر معدنی، انجام گردید. بالاترین مقادیر عناصر معدنی اندازه گیری شده در کبد و کلیه به ترتیب مربوط به پتاسیم با 326.4 و 212.69 و سدیم با 72.2 و 172.32 میلیگرم در100 گرم بافت تازه بود. همچنین بر اساس ارزیابی صورت گرفته هیچ گونه اختلاف آماری معنی داری بر اساس جنسیت و بلوغ در نمونه های مورد بررسی مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: عناصر معدنی، گاومیش، هضم اسیدی، جذب اتمی
  • سهراب معینی، آرمین نوروزی صفحات 19-29
    تاثیر پرتودهی گاما با دوزهای kgy 1، 5/2 و 5 و نگهداری در فریزر ( ̊C18-) بر شاخص بازهای ازته فرار (TVB-N) و ویژگی های حسی در میگوی سفیدهندی(Penaeus indicus) به مدت 9 ماه و در فاصله 5/1 ماه مورد ارزیابی قرارگرفت. ارزیابی های مقادیر TVB-N نشان داد که میزان آن به تدریج در طی دوره نگهداری افزایش و با افزایش دوز پرتودهی کاهش یافت که در تیمارهای شاهد و پرتو دیده به ترتیب به mg N / 100g flesh 45/35، 14/ 34، 45/27 و 64/20 رسید. همچنین با ارزیابی های ارگانولپتیک مشخص شد که زمان ماندگاری تیمارهای پرتودیده KGy5/2 و 5 تا 3 ماه و تیمار پرتودیده kgy 1 تا 5/1 ماه در مقایسه با تیمار شاهد، افزایش نشان دادند.
    کلیدواژگان: میگوی سفیدهندی (Penaeus indicus)، بازهای ازته فرار (TVB، N)، ویژگی های حسی، پرتودهی گاما، دمای انجماد ( ̊C18، )
  • مصطفی قاسمی، کاظم ارزانی، داراب حسنی، شیوا قاسمی صفحات 31-37
    تعداد 70 ژنوتیپ گردو (Juglans regia L.)در 4 منطقه از استان مرکزی به خاطر باردهی منظم و عملکرد بالا انتخاب شدند و در طی سال 1386 چندین خصوصیت پومولوژیکی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. از میان 70 ژنوتیپ انتخاب شده، تعداد 12 ژنوتیپ برتر برای ارزیابی بیشتر به منظور بررسی وضعیت روغن مغز و اسیدهای چرب انتخاب شدند. در این ژنوتیپ ها وضعیت اسیدهای چرب در سه نمونه روغن مغز توسط آنالیز با دستگاه کروماتوگرافی گازی بررسی گردید. درژنوتیپ های مورد ارزیابی میزان روغن، بین0/51 تا 0/73 درصد متغیر بود. وضعیت اسید های چرب پالمتیک اسید، استئاریک اسید، اولئیک اسید، لینولئیک اسید و لینولنیک اسید به میزان زیادی میان ژنوتیپ ها متغیر بود. نتایج نشان داد که اسید پالمتیک (09/6-12/8 درصد) و اسید استئاریک (19/2-0/4 درصد) به ترتیب بیشترین میزان اسید چرب اشباع را تشکیل می دادند. اولئیک اسید تنها اسید چرب غیر اشباع حاوی یک پیوند مضاعف بود و میزان آن20 الی 43 درصد کل اسیدهای چرب متغیر بود. لینولئیک اسید (39/37 الی 95/58) بیشترین درصد اسیدهای چرب راتشکیل می داد. میزان اسیدهای چرب غیر اشباع بیش از 85 درصد کل اسید های چرب روغن گردو بود، در حالیکه حداکثر مقدار اسیدهای چرب اشباع 36/12 درصد بود. چنین به نظر می رسد که تفاوت در درصد روغن و ترکیب اسیدهای چرب به علت تنوع ژنتیکی و شرایط اکولوژیکی و محل کشت ژنوتیپ های مورد مطالعه می باشد. نتایج نشان داد که مغز میوه ژنوتیپ های MS69، MS68، MS10 وMS70 به دلیل داشتن درصد بالاتر اسیدهای چرب لینولئیک و لینولنیک دارای کیفیت غذایی بالاتری از ژنوتیپ هایMS43، MS27، MS23، MS15 MS12، MS11، MS52و MS54می باشند.
    کلیدواژگان: گردو، Juglans regia L، روغن، اسیدهای چرب
  • محمد شریفی، شاهین رفیعی، علیرضا کیهانی، محمود امید صفحات 39-49
    مرکبات به ویژه پرتقال جایگاه بسیار مهمی را در میان تولیدات کشاورزی در دنیا به خود اختصاص داده اند. در این تحقیق خشک کردن بستر نازک پرتقال رقم تامسون به وسیله شبکه عصبی مصنوعی مدلسازی شد؛ برای این منظور از خشک کن آزمایشگاهی استفاده گردید. توده بستر نازک ورقه های پرتقال با پنج دمای 40، 50، 60، 70 و80 درجه سانتی گراد و سه سرعت هوای 5/0، 1 و 2 متر بر ثانیه و سه ضخامت 2، 4 و 6 میلی متر خشک شد. رطوبت اولیه پرتقال در طی آزمایش 4/5 تا 7/5 (g/g) بر پایه خشک بود. جرم توده بستر نازک در طی خشک کردن هر پنج ثانیه یک بار توسط ترازوی دیجیتال متصل به رایانه، اندازه گیری و ثبت گردید. از شبکه پس انتشار پیشخور با الگوریتم های یادگیری مومنتوم و لونبرگ- مارکوارت برای آموزش الگوهای موجود استفاده شد. برای توسعه مدل های شبکه عصبی مصنوعی بردار ورودی شامل دما، سرعت هوا و زمان خشک شدن و بردار خروجی محتوای رطوبتی پرتقال در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که شبکه پس انتشار پیشخور با توپولوژی 1-6-2 برای ضخامت 2 میلی متری ورقه پرتقال، 1-7-2 برای ضخامت 4 میلی متری ورقه پرتقال و 1-5-2 برای ضخامت 6 میلی متری ورقه پرتقال و الگوریتم آموزش لونبرگ- مارکوارت و راهبرد توابع یکسان برای تمام لایه ها (تانژانت سیگمویید) قادر است نسبت رطوبت را با ضرایب تعیین 99906/0، 99919/0 و 99930/0 و خطای متوسط مطلق 00013/0، 00012/0 و 00009/0 به ترتیب برای سه ضخامت 2، 4 و 6 میلی متری ورقه های پرتقال در شرایط مختلف خشک کردن لایه نازک پیش بینی کند.
    کلیدواژگان: پرتقال رقم تامسون، خشک کردن لایه نازک، شبکه های عصبی مصنوعی، الگوریتم مومنتوم، الگوریتم لونبرگ، مارکوارت
  • مهدی قیافه داوودی، شهره نیکخواه، امین سید یعقوبی صفحات 51-49
    در این پژوهش توت سفید و توت خاردار با محلول های ترکیبی اتیل اولئات پیش تیمار شده و به روش صنعتی (خشک کن کابینی) خشک شدند. توت های خشک شده همراه با نمونه های شاهد به دو روش(پلی اتیلن و پلی استیرن) بسته بندی و به مدت 5 ماه در دمای محیط نگهداری گردیدند. خواص کمی و کیفی و خصوصیات حسی و رئولوژیکی بلافاصله پس از خشک شدن و در فواصل 30، 90 و 150 روز اندازه گیری گردیدند. طرح آماری مورد استفاده، آزمایش فاکتوریل در قالب کاملا تصادفی با سه تکرار و دو فاکتور بود. فاکتور A پیش تیمار با نه سطح و فاکتور B بسته بندی با دو سطح بود. میانگین ها با آزمون دانکن مقایسه گردیدند. نتایج نشان داد که پس از 5 ماه نگهداری توت خشک حداقل میزان رنگ قهوه ای در توت سفید تیمار شده با اسید اسکوربیک 1 درصد + اتیل اولئات 2 درصد و سپس در توت سفید تیمار شده با متا بی سولفیت پتاسیم 5/0 درصد + اتیل اولئات 2 درصد مشاهده شد. توت خشک سفید تیمار شده با متا بی سولفیت پتاسیم 5/0 درصد + اتیل اولئات 2 درصد دارای حداقل میزان شمارش میکروبی و حداکثر امتیاز بافت، رنگ، بو، طعم و ظاهر عمومی و توت خشک سفید تیمار شده با متا بی سولفیت پتاسیم 5/0 درصد + اتیل اولئات 2 درصد دارای حداکثر میزان قابلیت جویدن بود.توت تیمار شده و نگهداری شده به مدت 5 ماه در بسته های پلی استیرنی از نظر امتیاز های بافت و طعم بر بسته پلی اتیلنی ارجحیت داشت. همچنین توت تیمار شده و بسته بندی شده در پلی استیرن پس از 5 ماه نگهداری در انبار دارای حداقل میزان رنگ قهوه ای و شمارش میکروبی بود. به طور کلی توت سفید تیمار شده با محلول متا بی سولفیت پتاسیم + اتیل اولئات 2 درصد که با خشک کن کابینتی خشک گردیده و با پلی استیرن بسته بندی شده بود، پس از 5 ماه نگهداری در انبار نسبت به بقیه تیمارها از نظر خصوصیات شیمیایی، میکروبی و رئولوژیکی دارای ارجحیت بود.
    کلیدواژگان: میوه توت خشک شده، خشک کن کابینی، اتیل اولئات، پلی اتیلن، پلی استیرن، خواص رئولوژیکی
  • مسعود رضایی، نعیم منتظری جویباری، مهرنوشحیدری صفحات 61-70
    تغییرات برخی از ترکیبات ازته غیر پروتئینی در ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) و ارتباط آنها با بار باکتریایی (سرماگرا و سرما دوست، سودوموناس و مزوفیل) در مدت هجده روز نگهداری در زمانهای (صفر، 3، 6، 9، 12، 15و 18) در یخ مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر پوترسین، کاداورین، هیستامین و بار باکتریایی در طول دوره نگهداری افزایش یافتند (05/0P<)، در صورتی که تیرامین در هیچیک از نمونه ها یافت نشد. مقدار پوترسین در طول دوره از 4/0 به 97/8 میکروگرم در گرم افزایش پیدا کرد و گروه سرماگرا و سرما دوستها، بار باکتریایی غالب را تشکیل داده بودند. بر اساس نتایج حاصله پوترسین به عنوان متغیر مستقل بیشترین ارتباط را با گروه باکتری های سودوموناس و سرماگرا و سرمادوست (980/0 R=) نشان داد و معادله رگرسیونی آن به صورت [41/0 + psy 69/0 + pse 83/0 [PUT = بدست آمد. همچنین معادله رگرسیونی دیگر بین کاداورین و زمان نگهداری (955/0 R =) بصورت [49/3 – time × 576/0[CAD = بدست آمد. با توجه به نتایج حاصله، هرچند به نظر می رسد که ارزیابی کیفیت قزل آلای رنگین کمان، با استفاده از مدل ارائه شده، با اندازه گیری یکی از فاکتورهای پوترسین، سودوموناس و یا سنجش باکتری های سرمادوست تا اندازه خوبی، امکان پذیر می باشد، اما به منظور کنترل دقیق کیفیت این گونه، بررسی توام این فاکتورها لازم است.
    کلیدواژگان: آمین های بیوژنیک، بار باکتریایی، نگهداری در یخ، قزل آلای رنگین کمان، کنترل کیفیت
  • نرگس رحیمی، مهدی کریمی، هاشم پورآذرنگ صفحات 71-79
    تاثیرات ساده و متقابل افزودن اسیدیفایرهای آلی(اسید لاکتیک، اسید استیک و اسید سیتریک) در سه سطح(%0، 25/0% و 5/0%) بر حجم مخصوص نان به روش آزمایشی فاکتوریل، در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار مورد بررسی قرار گرفت و نتایج آن با دو تیمار حاصل از افزودن خمیر ترش (با زمان های تخمیر3 و4 ساعت) مقایسه گردید. آنالیزهای آماری نشان داد افزودن هر یک از اسیدها به تنهایی، تاثیر معنی داری بر صفت مذکور داشت. همچنین تاثیرات متقابل هر سه نوع اسید بر این صفت از لحاظ آماری معنی دار بودند (p<0.05). نهایتا طبق بررسی ها مشخص شد که میزان و نوع اسیدیفایر های مورد استفاده در این پژوهش تاثیر نامطلوبی بر ساختار گلوتن خمیر نداشته، به گونه ای که افزودن اسیدیته به این نمونه ها منجر به افزایش حجم مخصوص نمونه های نان گردید. همچنین مقایسه ارتوگونال میان دو گروه خمیر ترش و تیمارهای منتخب اسیدی شده(به همراه نمونه کنترلی) حاکی از این بود که این دو گروه، از حیث صفت حجم مخصوص، تفاوت معنی داری نشان ندادند.
    کلیدواژگان: اسیدی کننده های آلی (اسیدلاکتیک، اسیداستیک، اسیدسیتریک)، حجم مخصوص، خمیرترش، پارامترهای تخمیری
  • سمیه رهایی، سید هادی رضوی، زهرا امام جمعه صفحات 81-88
    در این تحقیق، توانایی اتصال افلاتوکسین به دیواره سلولی مخمر ساکارومایسس سرویزیه به منظور کاهش سمیت افلاتوکسین بر روی نمونه های پسته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از این است که در غلظت ppb 10 افلاتوکسین، مخمر در فاز لگاریتمی می تواند با حدود 40% ازافلاتوکسین موجود اتصال برقرار کند. تیمارهای اسیدی و حرارتی، این توانایی را به ترتیب به حدود 60% و 55% افزایش می دهند. به نظر می رسد اتصال افلاتوکسین به مخمر یک پدیده فیزیکی باشد که در مدت 3-2 ساعت ابتدای فرایند به حد اشباع خود می رسد. همچنین نتایج نشان داد که تثبیت مخمر بر روی پسته آلوده به افلاتوکسین در جهت کاهش سم، تاثیری بر فاکتور رنگ ندارد. فاکتورهای هانتر لب (a*، L* b*،) تغییرات قابل توجهی نشان نمی دهند. نتایج نشانگر آن است که سلول های مخمر، زنده یا غیر زنده، متصل کننده موثر افلاتوکسین می باشند و این ویژگی به خصوص در غذاهایی که میزان بالای افلاتوکسین در آنها یک عامل مخاطره آمیز محسوب می شود، قابل توجه است.
    کلیدواژگان: پسته، مخمر، افلاتوکسین، اتصال سطحی
  • مریم هاشمی، سید عباس شجاع الساداتی صفحات 89-102
    بهره گیری از زیست فناوری[1] نوین برای تولید مواد غذایی، فرصت ها و چالش های جدیدی را فرا روی توسعه و سلامتی انسان گشوده است. به کارگیری فنون پیشرفته مهندسی ژنتیک در عرصه تولید محصولات کشاورزی و تغییر مواد ژنتیکی موجودات زنده از طریق انتقال ژن از یک موجود به موجود دیگر، منجر به توسعه روزافزون مواد غذایی اصلاح شده ژنتیکی[2] شده است. این امر از یک سو، افزایش بازدهی تولید و کاهش مصرف عوامل آلاینده و مخرب محیط زیست را به همراه داشته و می تواند برای امنیت غذایی جمعیت روز افزون جهان، به ویژه کشورهای در حال توسعه از اهمیت فراوانی برخوردار باشد. از نگاه دیگر، استفاده از فنون جدید مهندسی ژنتیک امکان ارتقاء ارزش تغذیه ای و تولید غذاهای فراسودمند[3] را به طور گسترده ای فراهم آورده است. افزایش سطح زیر کشت گیاهان اصلاح شده ژنتیکی در جهان از 2 میلیون هکتار در سال 1996 به بیش از 100 میلیون هکتار در سال 2006، روند پیشرفت و فراگیری کاربرد این نوع محصولات را در دهه اول کشت به خوبی نمایان می سازد. بر اساس پیش بینی های انجام شده انتظار می رود که این روند در دهه دوم یعنی بین سال های 2015-2006 از سرعت بیشتری برخوردار باشد. البته همزمان با ورود مواد غذایی اصلاح شده ژنتیکی در زنجیره غذایی انسان، نگرانی هایی در ارتباط با خطرات بالقوه ناشی از تولید و مصرف این گونه مواد ایجاد، و پرسش های متعددی را در زمینه احتمال بروز عوارض نامطلوب مانند حساسیت، افزایش مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک ها، اثرات مخرب محیطی و انتقال افقی ژنها[4] در جامعه مطرح نموده است. به دلیل اهمیت موضوع، در طول دو دهه گذشته کمیته های بین المللی مسئولیت قانون گذاری و تعیین سیاست های لازم برای تضمین ایمنی مواد غذایی اصلاح شده ژنتیکی را بر عهده گرفته و در این راستا راهبردها و دستورالعمل های متعددی مطرح شده است. پروتکل جهانی ایمنی زیستی کارتاهنا[5] از جمله این موارد است. براساس قوانین موجود برآورد ایمنی اینگونه محصولات مبتنی بر اثبات برابری همه جانبه آنها با انواع اصلاح نشده و همچنین انجام آزمون های اختصاصی در زمینه حساسیت زایی پروتئین ها، سمیت متابولیت ها و ماده غذایی به طور کل می باشد. با توجه به اهمیت کاربرد زیست فناوری در توسعه پایدار، جمهوری اسلامی ایران نیز در سال 2001 پروتکل کارتاهنا را امضا و از اوایل سال 2004 رسما متعهد به اجرای آن شده است. در این راستا تشکیل شورای ملی ایمنی زیستی توسط دولت ابلاغ شده است، لیکن قانون ملی ایمنی زیستی در کشور به تصویب نرسیده است و به تبع آن، نظارت قانونمندی هم بر واردات مواد غذایی اصلاح شده ژنتیکی انجام نمی گیرد. بنابراین، لازم است هرچه سریعتر برای تحقق این امر مهم چاره اندیشی شود، در غیر این صورت خسارات جبران ناپذیری به مملکت تحمیل خواهد شد.
  • محمدرضا کوشکی، سبا بلقیسی، غفار صفری صفحات 103-110
    در این پژوهش تولید شیرهای تبخیرشده از شیر تازه و شیر بدون چربی مورد مطالعه قرار گرفت. روش تولید شیرهای تبخیرشده بر اساس تبخیر در تبخیر کننده تک مرحله ای می باشد. پس از تولید، فرآورده ها به مدت 3 ماه در انبار با دماهای 4، 25 و 37 درجه سانتی گراد نگه داری شدند و به منظور مطالعه خصوصیات کیفی، آزمایش های ارگانولپتیک انجام شد. نتایج آزمایش در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی و اسپلت پلات مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. با افزایش درجه حرارت از 4 درجه سانتی گراد به بالا و زمان نگه داری، تغییر رنگ در شیر تبخیر شده مشاهده گردید. با افزایش درجه حرارت، تغییر در ویسکوزیته شیرهای تبخیرشده به وجود می آید. نگه داری محصولات در دماهای بالاتر از 37 درجه سانتی گراد باعث بروز پدیده ژله ای شدن شد. یکنواخت کردن طی دو مرحله در شیر تبخیر شده موجب جلوگیری از ژله ای شدن می شود.
    کلیدواژگان: شیر تبخیرشده، فرآوری، نگه داری، کیفیت
  • سید امیر محمد مرتضویان، محمدحسین عزیزی، سارا سهراب وندی صفحات 111-131
    امروزه، کاربرد لفاف های خوراکی در پوشش دادن انواع مواد غذایی رواج یافته است و این لفاف ها تا حد زیادی در حال جایگزین شدن به جای لفاف های سنتزی هستند. زیست کافت بودن، خوراکی بودن و کارآمد بودن این لفاف ها عامل اساسی رواج آنها در صنعت غذا و انجام گستره وسیعی از پژوهش ها در این ارتباط است. این مقاله، جنبه های بنیادین و کاربردی لفاف های خوراکی در صنعت غذا شامل تعاریف و کلیات، طبقه بندی ها، کاربردها و انواع ترکیبات مورد استفاده را مورد مرور قرار می دهد.
    کلیدواژگان: لفاف خوراکی، پوشش، زیست، کافت
|
  • Pages 1-9
    In this research physicochemical properties of three potato varieties (Agria، Satina and Kenebek) of Golestan province were studied and the effects of these parameters on quality attributes of French fries were investigated. Statistical analysis showed that there were differences between amount of dry matter in three varieties، with the maximum and minimum dry matter contents found in Kenbek and Satina (P<0. 05) respectively. Also the highest amount of starch، sucrose and energy were found in Satina and the lowest content of energy and starch were found in Agria and Kenebek in compared with other variety which had the lowest content of sucrose. Differences between starch content، sucrose and energy of three varieties were significant (P<0. 05). The highest and lowest amount of fat content were observed in Agria and Kenebek، respectively (P<0. 05). The highest amount of dry matter content related to Agria French fries and three varieties had the significant differences in amount of dry matter content in final French fries (P<0. 05). The highest and lowest amount of shear force were found related to Agria and Kenebek strips، respectively (P<0. 05). According to results of this study، Kenebek potato variety due to suitable dry matter content، higher specific gravity and lower reducing sugars in comparison with others varieties lead to better products as regard to texture، color، dry matter content and amount of oil absorption and so it can be suggested as a suitable variety for processing.
    Keywords: Potato, French fries, Shearing force
  • Pages 11-17
    Liver and kidney of Iranian water buffalo used to consume as protein sources. The aim of this study was to evaluate macro- and micro-elements content of liver and kidney of water buffalo. The samples were collected from both sexes of slaughtered buffalos (n=40) from two different age groups (mature and immature). A sequence of steps including drying، weighting، dry ashed and acid extract was used to determine mineral composition in liver and kidney. Analysis of the acid digested samples were measured by a atomic absorption apparatus calibrated with standard solutions of the minerals. The results indicated that Potassium is the uppermost mineral found in liver and kidney (326. 4 and 212. 69 mg/100gr fresh tissue، respectively). Sodium was the second highest mineral was found in liver and kidney (72. 2 and 172. 32 mg/100gr fresh tissue، respectively). There was no significant differences in mineral of liver and kidney between different sexes of the buffalos. No significant differences in mineral content of both organs were found between mature and immature buffalos.
    Keywords: Mineral, Buffalo, Acid digestion, Atomic absorption
  • Pages 19-29
    Effect of gamma irradiation on total volatile base nitrogen (TVB-N) and sensory evaluations of Indian white shrimp (P. indicus) held frozen (-18˚C)، for 9 months and every 1. 5 months، was studied. TVB-N values increased gradually during the storage period rn and decreased with increasing irradiation dose that reached 20. 64، 27. 45، 34. 14، 35. 45 mg N/100g flesh، respectively for irradiated and control samples. Also with organoleptic evaluation indicated that، shelf-life of 5، 2. 5 KGy samples increased up to 3 months and 1 KGy samples increased up to 1. 5 months compared to control samples.
    Keywords: Indian white shrimp (Penaeus indicus), Total volatile base nitrogen (TVB, N), Sensory evaluations, Gamma irradiation, Freezing temperature (, 18˚C)
  • Pages 31-37
    Seventy walnut (Juglans regia L.) genotypes were selected in Markazi province in 4 different geographical locations، based on their regular bearing and high productivity، and were evaluataed for several pomological characters during 2007 growings- season. Among the 70 preselected genotypes، 12 superior ones were considered for further evaluation for kernel’s oil and fatty acid compositions. In these genotypes، the fatty acids compositions in three oil samples were determined by gas chromatography. In the evaluated genotypes، the oil percentage varied from 51. 0 to 73. 0. The fatty acids palmitic، stearic، oleic، linoleic، and linolenic composition were variable greatly among studied genotypes. Result indicated that palmitic acid was the main saturated fatty acid component (6. 09-8. 12%) followed by stearic acid (2. 19-4. 10%). The oleic acid was the only monounsaturated fatty acid componenet and was varied from 20 to 43 percent. The highest content among fatty acids was belong to linoleic (37. 39-58. 95%). Unsaturated fatty acids were found as 85% of the total fatty acids content of the oil. While maximum content of the saturated fatty acids was found 12. 36%. It seems that the differences in oil percentage and the fatty acids compositions will be related to both genetic diversity of studied genotypes as well as cultural and ecological conditions of the growing regions. In conclusion، the kernel of the genotypes MS10، MS68، MS69 and MS70 with higher linoleic and linolenic acid percentage، have a higher food quality from the genotypes of MS11 MS12، MS15، MS23، MS27، MS43، MS52 and MS54.
    Keywords: Walnut, Juglans regia L, Oil, Fatty acids
  • Pages 39-49
    Citrus، especially orange، are of great important among agricultural products in the world. In this study thin-layer drying of orange (var. Thompson) was modeled using artificial neural network (ANN). An experimental dryer was used. Thin-layer of orange slices at five air temperatures (40، 50، 60، 70 & 80 ºC)، three air velocities (0. 5، 1 & 2 m/s) and three thicknesses (2، 4 & 6 mm) were artificially dried. Initial M. C. during all experiments was between 5. 4 to 5. 7 (g/g) (d. b.). Mass of samples were recorded and saved every 5 sec. using a digital balance connected to a PC. MLP with momentum and LM were used to train the ANNS. In order to develop ANN''s models، temperatures، air velocity and time are used as input vectors and moisture ration as the output. Results showed a 3-6-1 topology for thickness of 2 mm، 3-7-1 topology for thickness of 4 mm and 3-5-1 topology for thickness of 6 mm، with LM algorithm and TANSIG activation function were able to predict moisture ratio withof 0. 99906، 0. 99919 and 0. 99930 respectively. The corresponding MSE for this topology were 0. 00013، 0. 00012 and 0. 00009 respectively.
    Keywords: Orange (var. Thompson), Thin, layer, artificial neural network, Momentum, Levenberg, Marquardt
  • Pages 51-49
    Aim of pre-treatment drying of mulberry was to reduce the moisture content to a level that allows safe storage over an extended period. In this research after different combination of ethyl oleate pretreatments، mulberry was dried industrially (cabin dryer). Dried mulberries packed in polyethylene and polystyrene and preserved for 5 months in 20ْ c. Non Enzymatic Browning was tested at 440 nm by spectroscopic method. Organoleptic tests were done by trained panelists. Hardness، Cohesiveness، Springiness and Chewiness of dried mulberries were measured by a texture analyzer. Statistical method was factorial in frame of completely randomized design with two factors and three replicates. Factor A was different pretreatments and factor B was packaging type. The results showed that Least intensity of brown color was in dried white mulberry pretreated by ethyl oleate 2% +ascorbic acid1% and then in ethyl oleate 2% +potassium meta bisulfate 0. 5% treatments. The lowest total count was in white mulberry in ethyl oleate 2% +potassium meta bisulfate 0. 5%. The results of Panel tests showed highest score for texture، color، odor، taste and overall acceptance in pretreatment of fruits with ethyl oleate 2% +potassium meta bisulfate 0. 5%. The results of rheological tests showed that the highest score for chewiness was in white mulberry pretreated with ethyl oleate 2% +potassium meta bisulfate 0. 5%. White mulberry pretreated and packaged in poly styrene had the lowest scores for brown color and total count after 5 months storage. Totally it is concluded that dried white mulberry pretreated with combination of ethyl oleate 2% and potassium meta bisulfate 0. 5% and packed in poly styrene preserved its qualitative، sensory and rheological characteristics after 150 days in 20ْc.
    Keywords: Dried mulberry fruit, Cabinet dryer, Ethyl oleate, Polyethylene, Polystyrene, Rheological characteristics
  • Pages 61-70
    The biogenic amines content of whole rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and its related bacterial load (psychrotroph and psychrophiles، pseudomonads and mesophiles) were monitored during ice storage in a period of eighteen days (zero، 3، 6، 9، 12، 15 and 18). The levels of putrescine، cadaverine and histamine and bacterial loads increased (P<0. 05) during storage but tyramine was not detected in any of the samples. Initial concentration of putrescine was 0. 4 and finally reached to 8. 97 mg/g، and psychrotroph and psychrophiles were the dominant microorganisms. The best correlatios were found among putrescine and psychrotroph and psychrophile and its regression equation derived relating PUT، pse and psy (R=. /98): [PUT =0. 83 pse + 0. 69psy+ 0. 41[. In adition another regression equation derived relating CAD and time (R=0. 955): [CAD =0. 576 time - 3. 49[. It is therefore concluded that although the quality control of Rainbow trout can be approximately estimated by measurement of either putrescine or psychrophiles with the usage of derived equation، but it''s much better to evaluate some of these factors simultaneously to accomplish a precise quality assessment.
    Keywords: Biogenic amines, Bacterial counts, Ice stored, Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Quality Control
  • Pages 71-79
    Simple and corresponding impacts of organic acidifiers (Lactic acid، Acetic Acid and Citric acid) with three levels (0%،0. 25% and 0. 5 %) on specific volume and dough fermentative parameters was conducted by a completely randomized design with factorial arrangement and three replications. At the next stage an orthogonal comparison between selected acidified treats (having control sample) with sourdough treats was made. The study showed that addition of each of these acidifiers had a significant effect on the mentioned property. Also statistical analyses revealed that، corresponding impacts of all the three acidifiers on the feature was significant (P<0/05). Finally the studies distinguished that type and amount of acidifiers used in this study don’t have any bad impact on the structure of dough gluten، so that the increase of acidity of these samples resulted in increase of bread specific volume. Also، orthogonal comparison between selected acidified treats (having control sample) with sourdough group indicated that considering specific volume property، these two groups did not show any significant differences.
    Keywords: Organic acidifiers (Lactic acid, Acetic Acid, Citric acid), Sourdough, Specific volume, Fermentative parameters
  • Pages 81-88
    In this study، binding ability of Saccharomayces cerevisiae to aflatoxin of pistachio was investigated. Results indicate that the yeast has aflatoxin surface binding ability of 40% (with initial concentration of 10 ppb aflatoxin) in exponential phase. Acid and heat treatment increase this ability 60% and 55%، respectively. Binding appears to be a physical phenomenon that reaches to saturation point within first 2-3 hours of process. Also، results showed that yeast immobilization on aflatoxin contaminated pistachio in order to toxin reduction، have no effect on color factor. In this condition، Hunter Lab factors (L*، a*، b*) indicate no significant changes. Yeast cells، viable or nonviable، are effective in aflatoxin binding and this property، especially for foods having high risk of aflatoxin contamination is considered as a good solution.
    Keywords: Pistachio, Yeast, Aflatoxin, Surface binding
  • Pages 89-102
    The application of modern biotechnology in food production presents new opportunities and challenges for human health and development. Use of advanced genetic engineering techniques in food crops production، and transferring genetic material from one species to another has developed the genetically modified (GM) food. The development of GM organisms (GMOs) offers the potential for increased field-crop production، reduced agricultural chemical usage، and improved crop sustainability and food security، particularly in developing countries. On the other hand، application of genetic engineering techniques could be lead to improve nutritional value and enhanced production of functional foods. Increasing global biotech crop area from 2 millionth hectares in 1996 to more than 100 millionth hectares in 2006 indicates the continuous development in the first decade of their cultivation. It is expected that stellar growth in biotech crops، witnessed in the first decade of commercialization، 1996 to 2005، will continue and probably be surpassed in the second decade 2006-2015. Despite the potential benefits of genetic engineering of foods، the technology is surrounded by controversy. Many concerns and risks of GMO related to human health and environment are allergy، extension of antibiotic resistance genes، horizontal gene transfer، and effect on biodiversity. During the two last decades، several international committees have instituted guidelines and legislations for risk assessment of GM foods. One of them is the Cartagena Protocol on Biosafety which covers environmental safety of GMOs. According to the regulations، safety assessment relies on establishing that the food is substantially equivalent to its non-GM counterpart and specific testing for allergenicity of proteins and toxicity of metabolites and the whole food. Regarding to significance of biotechnology in permanent development، Islamic republic of Iran approved the Cartagena Protocol in 2001 and officially has been obligated to accomplish it from the beginning of 2004. Therefore، government established the national biosafety council، but the related regulation has not been approved yet. As a result، there is not any legal control on the genetically modified food imports at the moment in our country. So، it is necessary to pass the related regulation as soon as possible. Otherwise، the country will encounter heavy losses.
    Keywords: Genetically modified food, Safety, Assessment
  • Pages 103-110
    Production of evaporated milk from fresh milk and skim milk was studied. The method of evaporated milk production is on the base of evaporation in the single effect evaporator. Products were stored three months at 4، 25 and 37 0C. To study the quality of evaporated milk، organoleptic tests were performed. The obtained results were analyzed with randomized complete block design and split plot design. With increasing the temperature from 4 0C and above and storage time changes in colour of the evaporated milk appeared. Increasing temperature caused changes in viscosity of evaporated milk. Keeping the product at temperatures above 37 0C caused gel formation. Two stage homogenization caused prevention of gel formation in evaporated milk.
    Keywords: Evaporated milk, Processing, storage, quality
  • Pages 111-131
    Nowadays، edible films are commonly and increasingly used for covering food products، as a replacement for synthetic films. Their advantages are being edible، safe and functionally effective. Many researches have been being done in this regard. This article reviews fundamental and applied aspects of edible films in food industry including definitions، classifications، applications and common types of used materials.
    Keywords: Biodegradable, Cover, Edible film