فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 24، تابستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/10
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مطالعه میسل های کازئین در شیرخام با مقادیر مختلف سلولهای پیکره ای با استفاده از میکروسکپ الکترونی نگاره ای
    عزت پناه صفحات 1-7
    بیماری ورم پستان موجب افت کیفیت شیرخام می شود و فعالیت پروتئولیتیک بیشتری را در شیر حاصل از دام مبتلا به ورم پستان در پی دارد. تا کنون گزارشی در خصوص تاثیر سلامت دام بر ریزساختار میسل کازئین منتشر نشده است، بنابراین پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر شمار سلولهای پیکره ای بر ابعاد و ریزساختار میسل های کازئین در شیرخام صورت گرفت. به این منظور نمونه های شیرخام با تعداد سلولهای پیکره ای پائین (کمتر از 200 هزار)، متوسط (بین 200 تا 800 هزار) و بالا (بیش از 800 هزار سلول در میلی لیتر) از کارتیه دامهای شیری تهیه گردید و پس از آماده سازی، به وسیله میکروسکپ الکترونی نگاره ای مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصله نشان داد که اندازه میسل کازئین در دام مبتلا به بیماری ورم پستان تغییر می نماید و تفاوت قابل ملاحظه ای بین ریزساختار میسل کازئین در نمونه های شیر با شمار سلولهای پیکره ای بالا و پائین وجود دارد. متوسط قطر میسل ها در نمونه های با سلولهای پیکره ای متوسط و بالا به طور قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و تصاویر میکروسکپ الکترونی نگاره ای نشان می دهد که تمایل به متجمع شدن در نمونه های شیر به غیر از نمونه های با تعداد سلول پایین، به خصوص در نمونه شیر با سلولهای پیکره ای بالا به طور قابل ملاحظه ای افزایش می یابد. به نظر می رسد مهمترین عامل هیدرولیز کازئین ناشی از افزایش فعالیت آنزیم های پروتئولیتیک مانند پلاسمین و آنزیم های لیزوزومی نظیر الاستاز، کاتپسین B، کاتپسینD، کاتپسین G به ویژه در شیر با شمار سلولهای پیکره ای بالاست، که می تواند موجب کاهش اندازه و افزایش تمایل به تجمع میسل های کازئین در شیر دام مبتلا به بیماری ورم پستان شود. به علاوه ممکن است به عوامل دیگری همانند توانایی کمتر سنتز شیر و دافعه فضایی و الکترواستاتیک پائین تر بین میسل های کازئین نیز در این زمینه اشاره داشت.
    کلیدواژگان: سلول پیکره ای، شیرخام، میکروسکپ الکترونی نگاره ای، میسل کازئین
  • سهیلا زرینقلمی، محمدعلی سحری، محسن برزگر، زهره حمیدی اصفهانی صفحات 9-17
    به منظور تهیه ی جانشین کره ی کاکائو، روغن بذرچای هیدروژنه (دمای 180 درجه ی سانتی گراد، دور همزن، 350 دور در دقیقه و میزان 4/0 درصد وزن روغن کاتالیست نیکل) و جزء جامد به دست آمده از روش جزء به جزء سازی روغن بذرچای (دمای20- درجه ی سانتی گراد، دور سانتریفیوژ g 10000 و زمان 5-10 دقیقه) با نسبت 70:30 مخلوط شده و تحت فرایندهای اصلاحی استریفیه کردن شیمیایی و آنزیمی قرار گرفت. نتایج نشان داد که نقطه ی ذوب و گونه های تری آسیل گلیسرول در روغن استریفیه شده به روش آنزیمی، به کره ی کاکائو نزدیک تر است. این روغن با درصدهای مختلف (5، 10، 15 و 20) با کره ی کاکائو جانشین گردید و شکلات تهیه شد. نتایج آماری نشان داد که سختی شکلات های تهیه شده از 5 و 10 درصد روغن استریفیه شده در مقایسه با سایر نمونه ها به شکلات شاهد (دارای 100 درصد کره ی کاکائو) نزدیک تر است. همچنین بررسی سپیدک شکلات و ویژگی های حسی مشخص کرد که با افزودن 10 درصد روغن استریفیه شده به فرمول شکلات (5/3 درصد محصول نهایی)، میزان تشکیل سپیدک کاهش یافته و در ویژگی های حسی (به جز بافت) تغییر معناداری ایجاد نمی شود.
    کلیدواژگان: استریفیه کردن شیمیایی و آنزیمی، روغن بذر چای، جانشین کره ی کاکائو، شکلات
  • بهرام فتحی آچاچلویی، صدیف آزاد مرد دمیرچی، جواد حصاری صفحات 19-28
    فندق یک منبع غنی از انرژی و حاوی 60-40 درصد لیپید است و به خاطر داشتن مقدار بالای روغن، اسیدهای چرب ضروری، فیتواسترول ها، آنتی اکسیدانها و مواد معدنی دارای ارزش تغذیه ای بالایی می باشد. با این حال، محصولات اکسیداسیونی فیتواسترولها (POPs) می توانند اثر سویی بر سلامتی داشته باشند. در این مطالعه آثار فرآیند پالایش بر اسیدهای چرب، فیتواسترولها، POPs و مقدارتوکوفرول های روغن فندق بررسی شد. بعد از جداسازی و غنی سازی با کروماتوگرافی ستونی(SPE)، اسیدهای چرب، فیتواسترولها و POPs با کروماتوگرافی گازی و توکوفرولها با کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شدند. مراحل مختلف تصفیه اثر ناچیزی بر ترکیب اسیدهای چرب روغن فندق داشت. اگرچه، این مراحل روی ترکیبات فیتواسترولها، POPs و مقدار توکوفرولها تاثیر قابل توجهی داشت، بطوری که در آخر فرآیند تصفیه شیمیایی، مقادیر کلی فیتواسترولها، POPs و مقدار توکوفرولها به ترتیب از ppm8/1369، ppm57/10 وppm 4/334 به ppm1061، ppm19/3 وppm 183 کاهش پیدا کردند.
    کلیدواژگان: فیتواسترول ها، محصولات اکسیداسیونی فیتواسترول ها، توکوفرولها، اسیدهای چرب، تصفیه شیمیایی، روغن فندق
  • بهزاد ناصحی، سید علی مرتضوی، سید محمد علی رضوی، مصطفی مظاهری تهرانی صفحات 29-38
    تاثیر افزودن آرد کامل سویا در دامنه 0 تا 27 درصد و آب از 31 تا 35 درصد در فرمول و همچنین شرایط مختلف اکستروژن بر روی ویژگی های پخت اسپاگتی به منظور تولید فراورده سلامتی بخش، مورد بررسی قرار گرفت. فرآیند در اکسترودری با سرعت چرخش مارپیچ در دامنه 10 تا 40 دور بر دقیقه و آب سیرکولاسیون با دمای 35 تا 70 درجه سانتی گراد، انجام شد. نتایج نشان می دهد که افزودن آرد کامل سویا موجب کاهش معنی دار (P≤0.05) زمان پخت و وزن پخت، شده است. این در حالی است که در این شرایط افت پخت افزایش معنی داری داشت. درجه حرارت و سرعت چرخش اکسترودر هیچ تاثیر معنی داری بر ویژگی های پخت نداشتند، اما برهمکنش بین آنها و اجزاء فرمولاسیون موجب بهبود صفات مورد بررسی شد. از سوی دیگر، اثر متقابل بین اجزاء فرمولاسیون و درجه حرارت آب سیرکولاسیون دارای تاثیر منفی بر مقدار افت پخت تیمارها بود. بررسی آماری نتایج با استفاده از طرح مخلوط نشان داد که بهترین اسپاگتی زمانی تولید می شود که فرمول حاوی 3/24 درصد آرد کامل سویا، 7/44 درصد آرد نول و 31 درصد آب در اکسترودر با سرعت چرخش مارپیچ 25 دور بر دقیقه و دمای آب سیرکولاسیون 5/52 درجه سانتی گراد، فراوری شود.
    کلیدواژگان: اسپاگتی سلامتی بخش، ویژگی های پخت، غنی سازی، متغیر های فرآیند
  • زهرا شیخ الاسلامی، سیدعلی مرتضوی، هاشم پورآذرنگ، مهدی نصیری محلاتی صفحات 39-49
    گلوتن گندم عامل اصلی موثر بر خواص عملکردی خمیر از جمله کشش پذیری، مقاومت به کشش و استحکام خمیر است. قدرت گلوتن وابسته به مقدار پروتئین و ترکیب پروتئین است. عوامل مختلفی خصوصیات گلوتن را تحت تاثیرقرار می دهند. از جمله آنها می توان به حشره سن اشاره کرد که به دانه گندم نارس حمله می کند. پروتئاز موجود در بزاق حشره سن در آرد تهیه شده از گندم آسیب دیده توسط سن باقی ماند و به خمیر منتقل شده و گلوتن را هضم کرده و خمیر چسبنده و شل ایجاد کرده و کیفیت نان حاصل را کاهش می دهد. اثرامواج فرا صوت در شدت ها و مدت زمان های مختلف بعنوان مکانیسم مناسب از بین بردن آنزیم پروتئاز، برخصوصیات رئولوژیک خمیر تهیه شده از آرد گندم های سن زده بررسی شد. نتایج نشان داد که امواج فرا صوت با شدت 70 درصد در زمان 5 دقیقه بهترین اثر را در حفظ خصوصیات رئولوژیکی خمیر دارد. اعمال صوت، جذب آب آرد، ثبات خمیر، کشش پذیری و مقاومت به کشش خمیر را بهبود بخشید. رنگ نان حاصل از آرد گندم سن زده تیمار شده با امواج فرا صوت سفیدتر و خواص ظاهری و بافت نان حاصل بهتر بود. حجم مخصوص نان تهیه شده از این آرد نیز در مقایسه با شاهد به طرز معنی داری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: سن گندم، خمیر، امواج فرا صوت، نان، کیفیت
  • رضا رضایی مکرم، سیدعلی مرتضوی، محمد باقر حبیبی نجفی، فخری شهیدی، مرتضی خمیری صفحات 51-60
    به منظور بهبود قابلیت زنده مانی در شرایط نامساعد معده و روده باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس 1643 PTCC بوسیله الژینات کلسیم میکروکپسول شد و در شرایط شبیه سازی شده معده و روده به مدت 0، 30، 60، 90، 120 دقیقه در 37 درجه سانتیگراد گرمخانه گذاری گردید. قابلیت زیستی باکتری بر حسب مدت زمان مورد نیاز برای کاهش یک پایه لگاریتمی در جمعیت میکروبی (Dv) محاسبه شد. برای تعیین نحوه پراکنش اندازه ذرات کپسول از روش پارتیکل سایز انالایزر استفاده گردید. برای مطالعه شکل ظاهری کپسول ها از تکنیک SEM استفاده شد. میکروانکپسولاسیون در سطح 05/0 p< سبب کاهش مرگ باکتری های پروبیوتیک در شرایط اسیدی معده (h 2، 5 /1 pH) می شود. همچنین پس از گرمخانه گذاری به مدت 60 دقیقه در شرایط شبیه سازی شده معده و دو ساعت در شرایط مشابه شیره روده (25 /7 pH) تعداد سلولهای زنده برابر log cfu / g 5/6 بدست آمد در حالیکه این مقدار برای سلولهای شاهد log cfu / g 3/2 بود.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، میکروانکپسولاسیون، الژینات کلسیم
  • حمیدی اصفهانی صفحات 61-67
    ضایعات خرما به عنوان یکی از ضایعات کشاورزی کربوهیدراتی که در دسترس و به مقدار فراوان در جنوب و غرب مدیترانه یافت می شود به عنوان سوبسترایی جدید برای تولید گلوتامیک اسید، پیش ساز گلوتامات منو سدیم، استفاده شد. طراحی فاکتوریل جزئی برای بررسی اثر متغیرهای مقدار بیوتین، مقدار اوره و سرعت همزدن بر روی مقدار گلوتامیک اسید تولید ی بکار گرفته شد. برای پیش بینی پاسخ از مدلی دو جمله ای استفاده شد. مشخص شد که سرعت همزدن تاثیر معنی داری بر روی تولید گلوتامیک اسید دارد. بیشترین مقدار گلوتامیک اسید در محدوده سرعت همزدنrpm 250-240 و غلظت اوره g/l 3-2.8 گزارش شد. مطالعه نشان داد که ضایعات خرما می توانند به عنوان سوبسترایی ارزان قیمت برای تولید گلوتامیک اسید استفاده شوند.
    کلیدواژگان: گلوتامیک اسید، ضایعات خرما، غوطه وری، سرعت همزدن، طراحی فاکتوریل جزئی، بیوتین
  • آزاده سلیمی، یحیی مقصودلو، حبیب الله میرزایی، مهدی کاشانی نژاد صفحات 69-83
    خشک کردن مواد غذایی، به دلیل کاهش فعالیت میکروارگانیسم های عامل فساد و افزایش عمر ماندگاری، همواره به عنوان یکی از روش های مهم نگهداری مواد غذایی به حساب می آمده اما با این وجود، با گذشت زمان امکان بروز برخی تغییرات در کیفیت غذایی و بافتی آن ها وجود دارد. هدف از این تحقیق، بررسی اثر پیش تیمار (آنزیم بری)، نوع رقم و زمان انبارمانی بر کیفیت محصولات خشک شده سیب زمینی)پودر و قطعات مکعبی) و یافتن زمان مصرف و رقم مناسب بود. در این راستا سه رقم عمده سیب زمینی در استان گلستان (آگریا، ساتینا و کنبک) در دو نوع خشک کن متفاوت شامل آون هوای گرم و آون مایکروویو خشک شدند. تغییرات در طول زمان نگهداری، به کمک اندازه گیری ترکیباتی مانند، اسید اسکوربیک، قندهای احیاءکننده و همچنین توانایی باز جذب آب (در دو دمای 25 و 100 درجه سانتی گراد) مورد بررسی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل آماری، از طرح کاملا تصادفی در قالب فاکتوریل استفاده شد. نتایج نشان دادند که مقدار ترکیبات اندازه گیری شده در قطعات خشک شده، به طور معنی داری بیشتر از پودرهای خشک شده بودند. از طرفی توانایی باز جذب آب و محتوای اسید اسکوربیک پس از سه ماه نگهداری، با افت معنی داری(0.05< p) روبرو شدند، بنا بر این زمان مناسب برای مصرف، پیش از پایان سه ماه نگهداری می باشد. همچنین محصولات خشک شده در آون هوای گرم، در ابتدای تولید، در آب 25 درجه سانتی گراد حداکثر توانایی بازجذب آب را داشتند در حالیکه پس از طی دوره نگهداری، در آب 100 درجه سانتی گراد حداکثر آب را جذب کردند. محصولات خشک شده در آون مایکروویو در کلیه زمان ها، در آب داغ بهترین جذب را نشان دادند. در نهایت، رقم آگریا با داشتن رنگ زرد شفاف و کمتر بودن میزان قندهای احیاء کننده، نسبت به سایر ارقام از مقبولیت بیشتری برخوردار بود و زمان مناسب مصرف محصولات نیز پیش از سه ماه نگهداری، تخمین زده شد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، آگریا، ساتینا، کنبک، خشک کردن، زمان نگهداری
  • رمضان واقعی، حسین گنجی دوست، علی اکبر عظیمی، بیتا آیتی صفحات 85-93
    روش های موجود حذف نیترات از آب شرب عمدتا با افزایش مواد شیمیایی نامطلوب و یا با اثرات ناشناخته بر سلامتی انسان همراه هستند که در برخی مواقع محصولات جانبی به مراتب خطرناکتر از نیترات در آب ایجاد می نمایند. در حال حاضر گزینه های مناسب و اقتصادی بسیار کمی در این زمینه وجود دارد و به دلیل کمبود آب در بسیاری مناطق، توسعه یک فناوری مناسب جهت تصفیه آب های شرب آلوده به نیترات و قابل کاربرد در مقیاس واقعی بسیار حیاتی به نظر می رسد. در این تحقیق با هدف توسعه یک فناوری ارزان، کاملا انتخابگر این آلاینده و با کمترین تغییرات در دیگر پارامترهای کیفی آب شرب، استفاده از هیدروژن و دی اکسید کربن که با یک روش اقتصادی با اعمال یک ولتاژ بسیار پایین جریان برق مستقیم (5-10 ولت) در یک راکتور الکتروشیمیایی با الکترولیز متانول تولید می شدند، جهت تصفیه آب توسط دنیتریفیکاسیون اتوتروفیک هیدروژنی در یک بیوراکتور با بستر مواد پرکننده از دانه های رسی پخته شده موسوم به لیکا مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با مصرف انرژی الکتریکی نسبتا پایین و تنها با تزریق دوگاز کاملا بی ضرر و پاک هیدروژن و دی اکسید کربن، بدون افزودن هیچ گونه ماده شیمیایی دیگر، با اتصال مناسب راکتور الکتروشیمیایی تولید این گازها و بیوراکتور دنیتریفیکاسیون برای غلظت های نیترات معمول موجود در منابع آبی شرب با زمان ماند 5-2 ساعت می توان به راندمان حذف بیش از 95 درصد دست یافت. این در حالی است که این سیستم در مقایسه با روش هایی شناخته شده ای چون تبادل یونی، اسمز معکوس، الکترودیالیز، و بیولوژیک هتروتروف با منبع کربن آلی، مزیتهایی چون قابلیت انتخابگری بالای یون نیترات، تولید بیومس بسیار پایین، مصرف انرژی الکتریکی کم، عدم بروز مشکلات ناشی از افزودن منبع کربن آلی (نظیر ایجاد طعم و بو، تولید تری هالومتان سرطانزا در فرایند گندزدایی، گرفتگی سریع بیوفیلتر)، راهبری آسان و سازگاری با حساسیتهای تصفیه آب شرب به لحاظ سلامتی را به همراه دارد.
    کلیدواژگان: حذف نیترات، آب آشامیدنی، بیوفیلتر هیدروژنی
  • محمد صادق عبدالعلی زاده، ابراهیم واشقانی فراهانی، مهوش خدابنده، سمیره هاشمی صفحات 95-102
    بدلیل مصرف فراوان اسید لاکتیک و مشتقات آن، در سال های اخیر مطالعات زیادی به منظور تولید این اسید آلی صورت گرفته است. در این پژوهش، شرایط تولید اسید لاکتیک از آب پنیر پروتئین گیری شده در یک فرایند تخمیر غیر مداوم توسط لاکتوباسیلوس کازئی مورد مطالعه قرار گرفته و به منظور بهینه سازی شرایط محیط کشت، از روش تاگوچی استفاده شد. 4 غلظت مختلف برای منابع ازت؛ عصاره مخمر، پپتون و سولفات آمونیوم؛ و 3 سطح برای دما و دور همزن انتخاب شد. در شرایط بهینه تعیین شده با تحلیل های تاگوچی، در یک فرایند غیر مداوم و بدون کنترل pH، پس از گذشت 24 ساعت گرماگذاری نمونه ها، 5/12 گرم بر لیتر اسید لاکتیک بدست آمد.
    کلیدواژگان: (+)L، اسید لاکتیک، آب پنیر، لاکتوباسیلوس کازئی، طراحی آزمایش و روش تاگوچی
  • نازنین وفایی، حمید توکلی پور، علیرضا قدسولی صفحات 103-115
    شناخت خواص بیوفیزیکی دانه های روغنی به ویژه دانه آفتابگردان درطراحی تجهیزات فرایندهای جابجایی، خشک کردن، جداسازی، پوست گیری، انتقال، ذخیره سازی (انبارمانی)، دستگاه های استخراج روغن و دیگر فرایندها نقش اساسی ایفا می کند. در این تحقیق خواص بیوفیزیکی و شیمیایی دانه های آفتابگردان روغنی سه واریته پروگرس، هایسان33 و یوروفلور که از چهار مکان علی آباد، گلیداغ، کلاله وکالپوش واقع در استان گلستان نمونه گیری شده اند و شامل ابعاد محوری، میانگین حسابی قطر، میانگین هندسی ابعاد (قطر معادل)، ضریب کرویت، مساحت سطح، دانسیته واقعی، دانسیته ظاهری، تخلخل، وزن هزاردانه، حجم بر حسب کره کشیده، مقدار رطوبت، مقدار پوسته، مقدار مغز دانه، مقدار فراوانی دانه ها در سه اندازه بزرگ، متوسط و کوچک، میزان روغن دانه کامل، مغز دانه و پوسته آن می باشند، با استفاده از روش های استاندارد مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان دادکه طول دانه های آفتابگردان از800/8 تا 987/10 و میانگین هندسی ابعاد (قطر معادل) از651/4 تا 979/5 میلیمتر متغیر می باشند که در این صفات کمترین اعداد مربوط به رقم یوروفلور گلیداغ و بیشترین آنها مربوط به رقم پروگرس کلاله می باشد. نتایج تجزیه واریانس مربوط به ویژگی های ثقلی دانه همگی در سطح 1 درصد معنی دار بودند. میزان دانه های بزرگ (ضخامت بزرگتر از75/3 میلیمتر) از6/3 (هایسان33 علی آباد) تا 5/28 درصد (پروگرس کلاله) و میزان پوسته دانه ها از 8/25 (هایسان33 علی آباد) تا 8/28 درصد (هایسان33 کلاله) تغییر کردند. در نهایت با توجه به اثر رقم و مکان بر ویژگی های دانه آفتابگردان می توان نسبت به تفکیک نمونه ها بر اساس رقم و مکان به هنگام ورود به کارخانجات استخراج روغن اقدام نمود.
    کلیدواژگان: دانه آفتابگردان، خواص شیمیایی، خواص بیوفیزیکی، درجه بندی دانه
  • علی حشمتی صفحات 117-122
    افلاتوکسین ها متابولیت ثانویه کپک ها هستند که بوسیله گونه های کپک آسپرژیلوس تولید می گردند. افلاتوکسین ها منجر به مسمومیت حاد و/ یا مزمن شده و دارای اثرات کارسینوژنیک، موتاژنیک و تراتوژنیک هستند. افلاتوکسین M1 متابولیت افلاتوکسین B1 است و همراه با شیر حیوانات شیرده که با علوفه آلوده به افلاتوکسین B1 تغذیه شده اند دفع می گردد. وجود افلاتوکسین M1 در پنیر ناشی از تولید این فرآورده لبنی از شیرهای آلوده به افلاتوکسین M1 می باشد. در این مطالعه مقطعی 188 نمونه پنیر سفید ایرانی در فصول زمستان و تابستان از سطح عرضه نمونه برداری شد و مقدار افلاتوکسین آنها با روش الیزا تعیین شد.133 نمونه(7/70%) آلوده بودند. میانگین غلظت افلاتوکسین M1 در نمونه ها ng/kg 343 بود و در 68 نمونه (2/36%) آلودگی بیشتر از حداکثرحد تحمل (ng/kg 250) پذیرفته شده بوسیله بعضی از کشورهای اروپایی بود. میانگین غلظت افلاتوکسین در فصل زمستان (ng/kg 495) بطور معنی داری (05/0 p <) از فصل تابستان (ng/kg 191) بیشتر بود. نتیجه گرفته شد که میزان شیوع آلودگی پنیر با افلاتوکسین M1 زیاد بوده که از نقطه نظر سلامتی قابل توجه می باشد.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین M1، پنیر، الیزا
  • تعیین ضریب اصطکاک و سرعت حد گل زعفران و اجزای آن
    صفحات 123-133
    اطلاع از مقادیر سرعت حد و ضریب اصطکاک برای طراحی تجهیزات حمل و نقل و جداسازی ضروری است. مقادیر سرعت حد در طراحی نقاله های پنوماتیک، خشک کنهای بستر سیال و تجهیزات تمیز کننده نیز کاربرد دارد. در این تحقیق سرعت حد و ضریب اصطکاک استاتیکی گل زعفران و اجزای آن (گلبرگ، پرچم، ساقه و کلاله) به عنوان تابعی از محتوای رطوبت اندازه گیری شدند. آزمایش ها روی نمونه های جمع آوری شده از مزارع شهرستان کاشمر انجام شدند. داده ها با استفاده از آزمایش های فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مقادیر سرعت حد گل، کلاله، پرچم، گلبرگ و ساقه زعفران در سطوح رطوبتی برداشت تا 40% (پایه تر) در محدوده 03/1 تا 13/5 متر بر ثانیه قرار دارد. با کاهش رطوبت از سطح برداشت تا 40% (پایه تر) مقادیر سرعت حد گل و ساقه به طور معنی داری کاهش می یابند؛ اما کاهش مقادیر سرعت حد کلاله، گلبرگ و پرچم معنی دار نیست. سرعت حد گلبرگ در تمام سطوح رطوبتی کمترین مقدار بود. مقادیر ضریب اصطکاک گل زعفران و اجزای آن روی تمام سطوح اصطکاکی در محدوده 52/0 تا 1/1 بود. به غیر از ساقه مقادیر ضریب اصطکاک بقیه اجزا روی سطح پلی اتیلن حداکثر بود. مقادیر ضریب اصطکاک روی سطح آهن گالوانیزه برای تمام اجزا حداقل بود. با کاهش محتوای رطوبت از سطح برداشت تا سطح 40% (پایه تر) مقادیر ضریب اصطکاک تمام اجزا به طور معنی داری افزایش می یابد. ضریب اصطکاک کلاله و گل روی کلیه سطوح اصطکاکی به ترتیب حداکثر و حداقل بود. به طور کلی، در رطوبت برداشت امکان جدا کردن گل، گلبرگ، پرچم، کلاله و ساقه از یکدیگر با تغییر سرعت جریان هوا وجود دارد. همچنین امکان جدا کردن گلبرگ از سایر اجزا در سطوح رطوبتی 70 و 40% (پایه تر) با استفاده از ستون هوا وجود دارد.
    کلیدواژگان: زعفران، گل، سرعت حد، ضریب اصطکاک، محتوای رطوبت
  • ستار جمشید پور، اقدستسلیمی، محمدحسین عزیزی، زهرا هادیان صفحات 133-143
    نان در تامین نیاز های تغذیه ای روزانه مردم کشور ما سهم مهمی دارد و عمده نان های مصرفی در ایران نان های مسطح می باشند. با توجه به زمان ماندگاری کوتاه و آمارهای موجود از میزان ضایعات نان های سنتی و با در نظر گرفتن تاثیر مثبت روش انجماد در نگهداری نان، این تحقیق با هدف بررسی اثر انجماد کند و نگهداری در شرایط انجماد بر ویژگی های کیفی نان لواش انجام گرفت.
    بعد از عملیات آماده سازی مواد خام اولیه، تعیین ویژگی های شیمیایی و پخت نان، خصوصیات بافتی 66 نمونه نان لواش منجمد شده در فریزر خانگی (c ̊18-)، در دوره های زمانی مختلف و پس از خارج شدن از انجماد با دستگاه Differential Scanning Calorimetry و میزان رتروگرادسیون در دوره های زمانی متفاوت انجماد با دستگاه Instron مورد بررسی قرار گرفت. ارزیابی حسی نان ها پس از رفع انجماد به روش رتبه بندی و با بهره گیری از ارزیاب های آموزش دیده انجام شد. برای تعیین مشخصه های اماری از آمار توصیفی، آنالیز واریانس یک طرفه (05/0= α) و آزمون Tukey''s و برای ارزیابی ویژگی های حسی از روش رتبه بندی و آنالیز واریانس استفاده شد.
    نتایج نشان داد که در طول نگهداری در شرایط انجماد رتروگرادسیون نشاسته متوقف می شود. از سوی دیگر زمان نگهداری نمونه ها در شرایط انجماد بر روی حداکثر نیروی لازم برای برش نان ها دارای تفاوت معنی داری بوده است (001/p<). بررسی های اماری نشانگر اختلاف معنی دار میان میزان رتروگرادسیون نان های رفع انجماد شده در دمای محیط با نان هایی که بوسیله حرارت از انجماد خارج شدند بود (001/0P<). همچنین تاثیر روش های مختلف رفع انجماد بر حداکثر نیروی لازم برای برش نان ها دارای تفاوت معنی دار بود. از دیگر یافته های این تحقیق نتایج ارزیابی حسی نان های رفع انجماد شده با حرارت بود که در مقایسه نان های رفع انجماد شده در دمای محیط از رتبه بالاتری (خوب) برخوردار بودند.
    نتایج این تحقیق نشان داد که نان لواش به علت ویژگی های خاصی که دارند کمتر تحت تاثیر انجماد قرار می گیرد و کیفیت آنها بهتر حفظ می شود. همچنین خارج کردن نان از حالت انجماد به روش حرارتی، باعث بهبود کیفیت و افزایش قابلیت پذیرش نان ها در هنگام مصرف می شود به این ترتیب، می توان از روش انجماد در صورت نیاز به نگهداری طولانی مدت نان ها استفاده کرد، کاربرد روش حرارتی برای خارج کردن نان ها از حالت انجماد مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: نان لواش، انجماد کند، ویژگی کیفی
|
  • Study on casein micelles in raw milk with different levels of somatic cells by scanning electron microscopy
    Pages 1-7
    Mastitis deteriorates the quality of raw milk and higher proteolytic activity in mastitic milk has been reported. There are no published studies on the effects of health status of the animal on the casein micelle microstructure، therefore the specific objective of this study was to determine the effects of somatic cell count (SCC) on the dimension and microstructure of casein micelles in raw milk. Raw milk samples were collected from the individual quarter of the dairy cattle in three different levels of SCCs (i. e.، low: SCC<200،000، medium: 200،000800،000 cells/ml) and prepared for study by Scanning Electron Microscopy (SEM). The results suggested that the size of casein micelle changes in mastitic milk، and there were significant differences in casein micelle microstructure between high and low SCC milk samples. The mean diameter of micelles in medium and high SCC specimen decreases dramatically and SEM micrographs revealed that aggregation of casein micelles increases considerably in raw milk samples، especially in high SCC milk، except for that of low SCC. Increase the activity of proteolytic enzymes such as plasmin and lysosomal enzymes (Elastase، Cathepsin B، D and G، etc) was realized as the main reason of hydrolyzing casein in milk، especially in milk with high SCC، which can be the cause of changes in size and tendency to aggregation of casein micelles in mastitic milk. In addition، decreased milk synthesis ability and reduced steric and electrostatic repulsion among casein micelles might be other causes for this phenomenon.
    Keywords: Somatic cell, Raw milk, Scanning electron microscopy, Casein micelle
  • Pages 9-17
    In order to produce cocoa butter replacer، the hydrogenated (180 °C temperature، 400 rpm mixing rate and 0. 4 percent Ni catalyst) and solid fraction (centrifugation at 10000g for 5-10 min at –20 °C) of tea seed oil، at weight percent ratio of 30:70 was modified by the chemical and enzymatic esterification. The results show that enzymatically esterified sample (EIS) had the melting point and triacylglycerol species closer to those of cocoa butter than chemically interesterified sample. Results also showed that at EIS percentages of 5 and 10، there is less effect on texture of chocolate than other percentages (15 and 20 percent). Based on the results taken from bloom formation and sensory evaluation، adding up to 10 percent of EIS reduces the bloom rate without damaging the sensory attributes in chocolate samples.
    Keywords: Chemical, enzymatic esterification, Tea seed oil, Cocoa butter replacer, Chocolate
  • Pages 19-28
    Hazelnut is a rich source of energy and contains 40-60% lipid. Because of its high oil content، essential fatty acids، phytosterols، antioxidants and minerals has a high nutritional value. However، phytosterol oxidation products (POPs) may have negative effects on health. In this study، effects of hazelnut oil refining were studied on fatty acid composition، phytosterols، POPs and tocopherols. Fatty acid composition، phytosterols and POPs after separation and enrichment with solid phase extraction (SPE) were analyzed with gas chromatography (GC) and tocopherols determined with high performance liquid chromatography (HPLC). Refining processes had negligible effects on fatty acid composition of analyzed hazelnut oil sample. However، refining processes had noticeable effects on phytosterols، POPs and tocopherols. In the refined oil، total amount of phytosterols، POPs and tocopherols were reduced from 1369. 8 ppm، 10. 57 ppm and 334. 4 ppm to 1061 ppm، 3. 19 ppm and 183 ppm، respectively.
    Keywords: Phytosterols, phytosterol oxidation products, tocopherols, Fatty acids, chemical refining, hazelnut oil
  • Pages 29-38
    The influence of whole soy flour 0-27%، water content 31-35% and different extrusion condition on the cooking quality of spaghetti in order to production of functional pasta، were evaluated. Process was performed with screw speed of 10-40 rpm and water circulating temperature of 35-70 °C. The results showed that adding whole soy flour caused significant (P≤0. 05) decrease in cooking time، cooking weight characteristic. However، cooking loss of spaghetti increased significantly (P≤0. 05)، when whole soy flour increased in formulation. Temperature and screw speed of extruder had no significant effect alone on the cooking attributes. But، Interaction between water temperature، screw speed and components also had a slight synergistic effect on the characteristics. Also، interaction between components and water temperature has negative effect on the cooking loss. Data analysis using mixture design showed that the cooking characteristics of spaghetti were optimized when 44. 7 % wheat flour، 24. 3 % whole soy flour and 31% water content at screw speed of 25 rpm and temperature of 52. 5oC were applied.
    Keywords: Functional spaghetti, Cooking characteristics, Enrichment, Processing variables
  • Pages 39-49
    Gluten strength is the major factor affecting mixing characteristics، extensibility، elasticity، and stability of dough. Wheat bug injects a protease enzyme into immature wheat kernels while feeding. This enzyme remains in flour made from bug damaged wheat and، in dough، digests gluten to produce slack، sticky dough and poor quality bread. The effect of sonication conditions on dough rheology affected by protease inactivation in flour made from bug damaged wheat were investigated. Results showed that sonication with 70% amplitude in 5 min maintained rheological properties of dough. Sonication improved water absorbtion، dough stability، extensibility، and resistance to extension. Bread baked from bug damaged flour treated by sonication had better color، texture، specific volume، and appearance.
    Keywords: Wheat bug, dough, Ultrasound, Bread, quality
  • Pages 51-60
    The probiotic، Lactobacillus acidophilus PTCC 1643 was encapsulated in calcium alginate beads with the objective of enhancing survival during exposure to the adverse conditions of the gastro-intestinal tract. The probitic was incubated in simulated gastro-intestinal conditions for 0، 30، 60، 90 and 120 min. at 37 oC. The survivability of the probiotic، L. acidophilus PTCC 1643 was expressed as the destructive value (D-value). Particle size distribution was measured using laser diffraction technique. bead appearance was observed by scanning electron microscopy (SEM). The alginate coat prevented acid-induced reduction of the probiotic in simulated gastric juice (pH 1. 5، 2 h)، resulting in significantly (P < 0. 05) higher numbers of survivors due to retarding the permeation of the gastric fluid into the cells. After sequential incubation in simulated gastric (60 min) and intestinal juices (pH 7. 25، 2 h)، number of surviving cells were 6. 5 log cfu ml -1 for encapsulated L. acidophilus while 2. 3 log cfu ml -1 was obtained for free cells.
    Keywords: probiotic, Microencapsulation, calcium alginate, L. acidophilus
  • Pages 61-67
    Date wastes، one of the abundantly available carbohydrate agricultural wastes in the South and East of the Mediterranean، were served as a novel substrate for the production of glutamic acid، the precursor of monosodium glutamate. A fractional factorial design was used to investigate the effects of variables، namely biotin content، urea content and agitation speed on the response glutamic acid production. A second order polynomial model was used to predict the response. Agitation speed was found to significantly influence the glutamic acid production. The highest glutamic acid production was recorded at agitation speed ranging 240-250 rpm and urea concentration of 2. 8-3 g/l. The study showed that the wastes from dates could serve as a low-cost substrate for glutamic acid production.
    Keywords: Glutamic acid, Date wastes, Submerge, Agitation speed, Fractional factorial design, Biotin
  • Pages 69-83
    Drying of foods is one of the most important preserving methods due to reduction of microorganisms’ activities which lead to longer shelf life. In spite of this، some changes may occur in dried food during storage. Our goal was to evaluate effect of pretreatment (blanching)، variety and shelf life on quality of potato dried products (powder and cubes) to select proper usage duration and variety. Three cultivated potatoes of Golestan province of Iran (so-called Agria، Satina and Kenebek) were dried in two different dryer (hot air oven and microwave oven). Changes during shelf life were investigated by measuring ascorbic acid and reducing sugars content plus rehydration ratio (in 100ºC and 25). The factorial complete randomized design was selected as the statistical design. Results revealed that there was significant difference (p<0. 05) between cubes and powders amount of components. Also water absorption of the products and ascorbic acid content، showed a significant (p<0. 05) reduction during three months storage، so it was concluded that it was better to use dried products before this time. Also، products which were dried in hot air oven، had the highest percent of water absorption in 25 ºC water in the first month of storage but after three months، it was changed to 100 ºC water. But the products which were dried in microwave oven had the highest percent of water absorption in 100 ºC during alls storage time. At last، Agria، because of its brilliant yellow color and low amount of reducing sugars، was the most accepted variety and proper usage duration was before three months storage.
    Keywords: Potato, Satina, Agria, Kenebek, Drying, Shelf life
  • Pages 85-93
    The current approaches applied for removing nitrate from drinking water، commonly uses many chemical additives that may have undesirable or unknown effects on human health and in some cases caused many by products more dangerous than nitrate in drinking water. In present there are few appropriate and economic processes in this field and because of water scarcity in many areas development a suitable technology for treatment of nitrate contaminated drinking water for application in actual scales is crucial. In this research we develop an economic process with high selectivity for nitrate removal and minimum disturbance in other drinking water quality parameters that utilizes only hydrogen and carbon dioxide، produced in a methanol based electrochemical gas generator by applying a very low DC voltage (5-10 volt). We evaluate the ability of hydrogenotrophic denitrification for removal of nitrate in a bioreactor packed by light expanded clay aggregates known as LEACA. The results showed by proper coupling of electrochemical gas generator and denitrification bioreactor only by injection of tow clean and harmless gases، hydrogen and carbon dioxide and without any other chemicals addition for common concentrations of nitrate in natural waters by hydraulic retention time of 2-5 hr، removal efficiencies greater than 95% can be achieved. Also in comparison with other conventional methods such as ion exchange، reverse osmosis، electrodialysis، and biological heterotrophic with organic carbon source this system has several advantages such as: high selectivity for nitrate ion، low biomass yields، low electrical energy consumptions، without any problems resulted from organic carbon source addition (for example: taste and odor problem، carcinogenic THM production in disinfection process and rapid clogging of biofilter)، easy operation، and compatibility with health issues in drinking water treatment.
    Keywords: Nitrate removal, Drinking water, Hydrogenised biofilter
  • Pages 95-102
    Recently، many studies have been conducted to produce lactic acid. At present study، lactic acid production conditions from whey، in batch fermentation، by Lactobacillus casei were studied to optimize culture medium، using Taguchi method. Four different concentrations for nitrogen sources; yeast extract، peptone and ammonium sulfate; and 3 levels for temperature and shaker rate were selected. At predicted optimum conditions by Taguchi analysis، in batch fermentation and without pH control، after 24 hrs incubation، 12. 5 g/lit lactic acid was obtained.
    Keywords: (+) L, Lactic acid, Whey, Lactobacillus casei, Experimental design, Taguchi method
  • Pages 103-115
    Biophysical and chemical properties of oilseeds particularly sunflower seed plays important role in the proper design of equipment for handling، drying، separation، dehulling، conveying، storage and mechanical expression of seed oil. In this research، some biophysical and chemical properties of three hybrid sunflower varieties، Hysun33‚ Progress and Euroflore from four location، Aliabad، Golidagh، Kalale and Kalpush in Golestan province were studied for variations in linear dimensions، arithmetic mean diameter، geometric mean diameter، sphericity، surface area، true and bulk densities، porosity، 1000 seed weight، volume، moisture content، hull and kernel percent، major، intermediate and minor size distribution، oil percent in seed، kernel and hull which determined by using of standard methods. The results showed that the length and geometric mean diameter of sunflower seeds varied from 8. 800 to 10. 987 mm، 4. 651 to 5. 979 mm، respectively. Within these data minimum and maximum values related to Golidagh Euroflore variety and Kalale Progress variety، respectively. The results of ANOVA shows that all of gravimetric properties of seeds such as 1000 seed weight، bulk and true densities، porosity are significant at the 0. 01probability level. Percentage of large seeds and hull varied 3. 580 (Aliabad Hysun33) to 28. 487 (Kalaleh Progress) and 25. 792 (Aliabad Hysun33) to 28. 825 (Kalaleh Hysun33)، respectively. At the end، with attention to interaction effect of variety and locations on characteristics of sunflower seed، the samples should be detached before handling and delivering to oil extraction industry.
    Keywords: Sunflower seed, Chemical properties, Biophysical properties, Grading
  • Pages 117-122
    Aflatoxins are mold secondary metabolites produced by species of Aspergillus. Aflatoxin causes acute and/or chronic poisoning and exhibits carcinogenic، mutagenic and teratogenic effects. Lactating cows fed with B1 aflatoxin-contaminated feed transmit the toxin، as the metabolic form aflatoxin M1 (AFM1) to the milk. When cheese is made from AFM1 contaminated milk، the toxin can be carried over to cheese. In this cross - sectional study، 188 samples were obtained from market in summer and winter and AFM1 levels were determined by ELISA method. AFM1 was found in 133 (70. 7%) samples. The mean of AFM1 concentration was 343 ng / kg. AFM1 levels in 68 samples (36. 2%) exceeded the maximum tolerance limit accepted by some European countries. Statistical analysis showed that concentration of AFM1 in cheese samples taken in winter (495 ng/kg) were significantly (p < 0. 05) higher than those taken in summer (191 ng/kg). In conclusion، incidence of AFM1 was high among cheese samples what must be regarded as a health concern for consumers.
    Keywords: Aflatoxin M1, Cheese, ELISA
  • Determining coefficient of friction and terminal velocity of saffron flower and its components
    Pages 123-133
    The terminal velocity and coefficient of friction data are necessary for designing of handling and separating equipments. The terminal velocity data are also valuable in designing pneumatic conveying، fluidized bed dryer and cleaning equipments. In this paper، the terminal velocity and coefficient of static friction of saffron flower and its components (stigma، stamina، petal and stem) were determined as a function of moisture content. The experiments were conducted on saffron flower selected from fields of Kashmar. The data was statistically analyzed using factorial experiments with completely randomized design. The results showed that the terminal velocity of the saffron flower، stigma، stamina، petal and stem at moisture content of harvesting level to 40% (w. b.) were in the range of 1. 03 to 5. 13 m/s. With decreasing moisture content from harvesting level to 40% the terminal velocity of the flower and stem decreased significantly but the terminal velocity of the stigma، petal and stamina were not decreased significantly. The terminal velocity of the petal was the minimum value at the three moisture content levels. The coefficient of friction of saffron flower and its components on the friction surfaces were in the range of 0. 52 to 1. 1. The friction coefficients of all the components except the stem were the maximum values on polyethylene surface. The coefficients of friction were the minimum values on galvanized iron surface for all of the components. With decreasing moisture content from harvesting level to 40% (w. b.) the average values of coefficient of friction increased significantly for all of the components. The coefficient of friction of the stigma and flower were the maximum and minimum values، respectively at different levels of moisture content. Generally، at moisture content of harvesting it is possible to separate the flower، petal، stamina، stigma and stem from each others with changing air stream velocity. As well، it is possible to separate the petal from the others components at moisture levels of 70% and 40% (w. b.) using wind column device.
  • Pages 133-143
    Bread has great importance in nutritional needs in Iran. The main kind of the breads are flat breads, they have got short shelf life, and there high percent of wastage in the case of this types of bread. Since the way which these breads preserves is important and one of the preservation method is freezing. the aim of this work was the study of the effect of the freezing and freeze storage on freeze thaw and the qualitative characteristics of Lavash bread. The raw materials were prepared, chemical specifications of the frozen Lavash (different panel) after thawing, studied. The Level of retrogradation with the DSC and the textural properties of the breads determined with the Instron. The sensory properties evaluated by the ranking method and was done by trained panels. The statistical parameters were measured by descriptive statistics One-way ANOVA and Tukey's test. The ranking method use for analysis of sensory scores. Results showed that within period of freeze storage, the retrogradation stops, and the force needed to make the slices of the bread was related to the period of freeze storage and there were significant (p<0.001). The amount of the retrogradation for the breads thawed by heat. The amount of the force needed for the slicing of the breads had significant differences and from sensory point of view the breads which thawed by the heat has higher score than the breads thawed at R.T. The results of this research indicated that, the Lavash bread was not affected that much by freezing, processes quality, and when it is thawed by heat it showed better quality and high acceptance by consumer, as a result, freezing method can use for Lavash bread storage and heat can be use for the thawing of bread.
    Keywords: Lavash Bread, Low speed freezing, Qualitative Specification