فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 26، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهسا مجذوبی، شیما آگاه، عسگر فرحناکی صفحات 1-10
    همه روزه مقدار زیاد از نان تولیدی در کشور به دلیل کیفیت پایین و بیاتی سریع هدر می رود که زیانهای اقتصادی جبران ناپذیری را بر اقتصاد کشور وارد می سازد. در این راستا تولید نان نیمه پخته یکی از جدیدترین روش های معرفی شده جهت کاهش دورریز نان می باشد. با هدف کاهش ضایعات نان و بهبود کیفیت آن، در این تحقیق نان نیمه پخته حجیم تولید گردید. به منظور نیم پز کردن نان، خمیر در دمای 240?C تا پیش از تشکیل رنگ در پوسته (15 دقیقه به طول انجامید) پخته شد و پس از سرد شدن بسته بندی گردید و در دمای محیط (25°C) در طی زمان صفر، 24، 48، 72 و 96 ساعت نگهداری شد. پس از گذشت هر یک از زمانهای مذکور نان نیمه پخته تا زمان تشکیل رنگ در پوسته آن به طور کامل در دمای 210?C و به مدت 7 دقیقه پخته شد و پس از سرد شدن تاثیر زمان نگهداری در دمای محیط برخصوصیات این نان در مقایسه با نان شاهد (که به روش متداول پخت نان تهیه شده و در شرایط مشابه قرار گرفته بود) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که کیفیت نان شاهد از نظر حجم، رنگ پوسته و مشتری پسندی در اثر نگهداری کاهش یافت. در حالی که خصوصیات کیفی نان نیمه پخته پس از پخت کامل دچار افت نشد و کیفیت آن در حد نان تازه بود. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که با افزایش زمان نگهداری نان نیمه پخته دارای مشتری پسندی بیشتری نسبت به نان شاهد بود.
    کلیدواژگان: نان حجیم، نیمه پز کردن، ضایعات نان، کیفیت، دمای محیط
  • رضا حاجیمحمدی فریمانی*، محمدباقر حبیبی نجفی، سیدمحمدعلی رضوی صفحات 11-23
    در این تحقیق تاثیر افزودن پنیر سفید در دامنه 0 تا 30 درصد و تری سدیم سیترات در دامنه 0 تا 2 درصد به فرمول، بر ویژگی های شیمیایی و رفتاری پنیر پیتزای پروسس مورد بررسی قرار گرفت. افزودن پنیر سفید به کاهش معنی دار (P?0.05) pH و پروتئین و افزایش معنی دار (P?0.05) چربی و نمک منجر شد. افزودن تری سدیم سیترات موجب شد pH و چربی محصول افزایش و رطوبت کاهش یابد. تاثیر اجزای مخلوط بر درجه ذوب پنیر پیتزای پروسس معنی دار (P?0.05) بود. با این وجود در ارتباط با نسبت اجزای مخلوط روند خاصی مشاهده نشد. میزان روغن آزاد تحت تاثیر نسبت تری سدیم سیترات در مخلوط قرار گرفت به طوری که با افزایش نمک ذوب، از میزان روغن آزاد کاسته شد. طول کش محصول با افزایش میزان پنیر سفید کاهش یافت. مقایسه داده های حاصل از طول کش، از وجود همبستگی معنی دار (P?0.001) با ضریب همبستگی پیرسون 0.906 بین آزمون چنگال و آزمون حلقه و گلوله حکایت داشت. لزوم استفاده از تری سدیم سیترات به عنوان نمک ذوب، جهت تولید توده ای یکنواخت با قابلیت ایجاد ورقه ای صاف و یکدست بدون ایجاد شکستگی به اثبات رسید. بررسی آماری نتایج با طرح آزمایشی مخلوط نشان داد بهترین پنیر پیتزای پروسس زمانی تولید می شود که فرمول آن حاوی 90 درصد پایه، 8.6 درصد پنیر سفید و 1.4 درصد تری سدیم سیترات باشد. در این پژوهش، دو روش اندازه گیری که حاصل اصلاح و بهبود روش های پیشین بود، جهت مطالعه خواص فیزیکی پنیر پیتزا مورد استفاده قرار گرفت.
    کلیدواژگان: طرح آزمایشی مخلوط، قابلیت ذوب، روغن آزاد، قابلیت کشش پذیری
  • علی محمدنیکبخت، تیمور توکلی هشجین، رسول ملک فر، برات قبادیان صفحات 25-33
    روش های غیر مخرب در کشاورزی از این جهت حایز اهمیت می باشد که محصول مورد بررسی به چرخه عرضه و مصرف برگشته و نیز مشکلات نمونه گیری روش های مخرب را ندارند. بنابراین مهمترین مساله در کیفیت سنجی روی خط (on/in line) در مقیاس صنعتی این است که نباید هیچ گونه آسیبی به میوه جات و سبزیجات وارد شود. کوچکترین آسیب چه مشهود و چه غیرمشهود، باعث بوجود آمدن مشکلاتی در فرآوری، انبارداری و یا گسترش بیماری خواهد شد. در سالهای اخیر پردازش تصویر، روش های نوری مانند طیف بینی رامان،NMR و NIR، انتشار صوت، روش فراصوت و غیره، در حال گسترش و توسعه می باشد که هر کدام برای اندازه گیری پارامتر کیفی خاصی کاربرد دارند. برای درجه بندی میوه ها روش های مختلفی بکار برده می شود که اغلب آنها مخرب و یا کند می باشند ولی اندازه گیری سریع، غیر مخرب و دقیق عامل های کیفی میوه ها از جمله میوه گوجه فرنگی نظیر میزان مواد جامد محلول،pH و رنگ از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. برای همین منظور از روش رامان برای اندازه گیری غیرمخرب این خصوصیات در گوجه فرنگی استفاده شد. قندهای موجود در گوجه فرنگی نیز در آزمایش HPLC بررسی شدند و طیف گیری از این قندها توسط دستگاه رامان انجام شد. نتایج حاصل حاکی از اینست که طیف های بدست آمده از پراکندگی رامان می توانند نوارهای بسیار مهمی را بروز دهند. این نوارها را می توان به ارتعاش های V1،?V2 و V3 کارتنوئیدهای? -carotene و? -carotene نسبت داد که به دلیل ارتعاشات کششی کربن – کربن (C=CوC-C) در زنجیره اصلی بوجود می آیند و بیانگر رنگ میوه می باشند. همچنین با مقایسه طیف های قند خالص و طیف های گرفته شده از میوه به صورت غیرمخرب می توان اثر انگشت های طیفی مربوط به قندها را نیز در محدوده طیفی 3000 cm-1 و 2300 cm-1 کاوش نمود. بطور کلی می توان طیف سنجی رامان را به عنوان روشی مطمئن، سریع و کارا در اندازه گیری عامل های کیفی میوه ها اعم از خصوصیات داخلی (قند) و خارجی (رنگ) پیشنهاد نمود.
    کلیدواژگان: طیف سنجی رامان، گوجهفرنگی، ارزیابی غیر مخرب، عاملهای کیفی
  • نگین نوری، فهیمه توریان، نوردهر رکنی، افشین آخوندزاده، علی میثاقی صفحات 35-42
    کاهش بار میکروبی، یکی از روش ها نگهداری مواد غذایی است که امروزه با افزودن مواد نگهدارنده قابل انجام است. جهت کاربردی کردن مصرف اسانس های گیاهی به عنوان نگهدارنده در مواد غذایی و مطالعه اثر ضد میکروبی آنها، استفاده از مدل های آزمایشگاهی و سپس مواد غذایی مایع و جامد لازم می باشد. بنابراین برای رسیدن به این هدف، مطالعه بررسی رشد باکتری E. coli O157:H7 در همبرگر متاثر از غلظتهای مختلف اسانس دارچین (صفر، 0.005، 0.015 و 0.03 درصد) در درجه حرارتهای 8 و 25 درجه سانتی گراد در مدت 21 روز انجام شد و نتایج زیر حاصل گردید: نتایج آماری، اختلاف معنی داری بین مقادیر مختلف اسانس با میزان رشد باکتری را نشان داد (P<0.01) که با افزایش غلظت اسانس، میزان رشد باکتری در شرایط یکسان کاهش می یابد.
    همچنین اختلاف معنی داری بین دمای نگهداری با لگاریتم تعداد کل باکتری نشان داده شد (P<0.01) که با کاهش دمای نگهداری، رشد باکتری نیز کاهش می یابد با توجه به یافته ها نتیجه گیری می شود، غلظت 0.03 درصد اسانس دارچین در دمای 8 درجه سانتی گراد مدت زمان ماندگاری همبرگر را افزایش می دهد. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که اسانس دارچین می تواند به عنوان یک نگهدارنده طبیعی و ضد باکتریایی مناسب در فراورده های گوشتی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسانس دارچین، همبرگر، E، coli O157:H7
  • علی متولی، سعیدمینایی، عماداحمدی، محمدحسین عزیزی، محمدهادی خوش تقاضا صفحات 43-53
    در این مطالعه رفتار خشک شدن و تاثیر شرایط مختلف خشک کردن بر تمایل به از دست دادن رطوبت و ضریب نفوذ موثر، تعیین بهترین مدل ریاضی خشک شدن، تعیین مقادیر انرژی فعال سازی و میزان انرژی مصرفی در دو گونه انار شیرین و ترش با استفاده از خشک کن مایکروویو مورد بررسی قرار گرفت. با تحلیل رگرسیونی برای مدل های مورد بررسی، مشخص شد که مدل پیج بهترین برازش را با داده های بدست آمده نشان می دهد. ضریب نفوذ موثر دانه های انار در خشک کن مایکروویو بین 10-10×3.34 تا 10-10×32.05 متر مربع بر ثانیه بدست آمد. انرژی فعال سازی در خشک کن مایکروویو به ترتیب برای انار شیرین و ترش برابر با 17.22 و 23.83 کیلوژول محاسبه شد. میزان انرژی مصرفی برای خشک کردن دانه های انار شیرین و ترش بین 0.167 تا 0.383 کیلووات بر کیلوگرم بدست آمد.
    کلیدواژگان: انار، مدل ریاضی، خشک کن مایکروویو، ضریب نفوذ موثر
  • سمیرا برنجی اردستانی، محمدحسین عزیزی، گیتی ظهوریان صفحات 55-64
    در این تحقیق دو نمونه فیلم با پایه آلژینات سدیم تهیه شدند که فرمولاسیون اول شامل 5 گرم آلژینات سدیم، 45 گرم قند دکستروز منوهیدرات، 270 میلی لیتر آب مقطر و فرمولاسیون دوم شامل تمام مواد است و فقط بجای دکستروز منوهیدرات از مالتودکسترین استفاده شده و مقدار 20 گرم گلیسرول هم به آن اضافه شد. حجم های 50 میلی لیتری فیلم ها روی صفحات پوشیده شده با ساران پهن شده و بعد از 48 ساعت در شرایط آزمایشگاه (دمای 23±2 درجه سانتیگراد و رطوبت 50±5%) بصورت لایه نازکی خشک شدند. سپس در محلول دیگری دارای 2.74 گرم کلرید کلسیم، 0.9 گرم کربوکسی متیل سلولز و 49 میلی لیتر آب مقطر بمدت 30 ثانیه غوطه ور شدند. ضخامت فیلم ها با میکرومتر دیجیتالی تعیین شد و با دستگاه اینستران خواص مکانیکی ارزیابی شدند که بین دو نمونه فرمولاسیون تفاوت معنی داری مشاهده نشد. خواص فیزیکی هم ارزیابی شدند که در نفوذپذیری به بخار آب تفاوت معنی دار نبود اما در سرعت انتقال اکسیژن فرمولاسیون دوم کاهش معنی داری را نشان داد.
    کلیدواژگان: آلژینات کلسیم، خواص فیزیکی و مکانیکی، فیلم های خوراکی
  • عیسی حزباوی، سعید مینایی صفحات 65-72
    یکی از بهترین روش های کاهش هزینه حمل و نقل و افزایش عمر انبارمانی میوه ها و محصولات کشاورزی خشک کردن آنها می باشد. میوه خرمالو (Diospyrus kaki L.) به منظور خشک کردن، تهیه برگه و بررسی ویژگی های کیفی آن در رطوبت اولیه. wb 21.75% مورد مطالعه قرار گرفت. ویژگی های کیفی مورد بررسی در این تحقیق شامل شیرینی، رنگ، نرمی، قابلیت جویدن، عدم گسی و بو بود. در این تحقیق از 26 نفر در محدوده سنی بین 25-30 سال برای انجام آزمون چشایی استفاده شد. سپس با انتخاب 3 سطح رطوبت 5، 10 و 15% و بررسی داده های آزمون چشایی، نتایج نشان داد که اگر چه سطح رطوبت %5 دارای بیشترین مزه شیرینی و عدم گسی است اما سطح رطوبت %10 حداکثر مطلوبیت جویدن، نرمی و در نهایت بیشترین مطلوبیت کلی با امتیاز 85.13% را به خود اختصاص داد. در نتیجه به نظر می رسد برای تهیه برگه از میوه خرمالوی با رطوبت اولیه مشابه بهتر است از برگه های با سطح رطوبت %10 استفاده شود.
    کلیدواژگان: ویژگی های کیفی، آزمون چشایی، برگه خرمالو
  • سیما صبحی، محمدحسین عزیزی، محسن برزگر، اقدس تسلیمی صفحات 73-83
    رنگ قرمز آب انار مربوط به رنگدانه آنتوسیانین می باشد. مطالعات نشان می دهد که آنتوسیانینهای آب انار پایداری کمی در طی فرایند و نگهداری دارند و باگذشت زمان رنگ آب انار بطور مشخصی کاهش می یابد. کوپیگمنتاسیون بین آنتوسیانین ها و ترکیبات کوپیگمنت نظیر اسیدهای فنولیکی و فلاونوئیدها، مکانیسم اصلی پایداری رنگ آنتوسیانین ها است و در حال حاضر به عنوان یکی از فاکتورهای مهم پایدار کننده ساختار و رنگ آنتوسیانین ها در سیستم های زنده بشمار می رود. آنتوسیانین کوپیگمنت شده دارای رنگ قوی، درخشان و پایدارتری نسبت به آنتوسیانین کمپلکس نشده می باشد.
    هدف از این تحقیق، بررسی مقایسه اثر اسید فرولیک و تانیک در سطوح مختلف230mg/lit، 460 و 920 بر پایداری رنگ و میزان پذیرش آب انار در دمای نگهداری 5°C در طی 60 روز نگهداری می باشد. جهت بررسی پایداری رنگ، در تیمارها و نمونه شاهد تغییرات ماکزیمم جذب نور، تغییرات طول موج ماکزیمم جذب نور، تغییرات کل رنگ و میزان کل آنتوسیانین ها بترتیب با استفاده از اسپکتروفوتومتر، رنگ سنج مجهز به سیستم هانتر لب و HPLC در روز های 1، 10، 20، 30 و 60 در دمای نگهداری 5°C ارزیابی شد. همچنین میزان پذیرش نمونه ها در روز های 1 و 60 در دمای 5°C توسط ارزیابان آموزش دیده بررسی گردید. نتایج نشان داد میزان کل آنتوسیانین ها، میزان قرمزی، ماکزیمم جذب نور و طول موج ماکزیمم جذب نور نمونه های تیمار شده با230 mg/lit، 460 و 920 اسید فرولیک و920 mg/lit اسید تانیک در مقایسه با نمونه شاهد بطور مشخصی (P<0.05) در طی 60 روز نگهداری افزایش یافت. با افزایش غلظت اسید فرولیک و اسید تانیک میزان پذیرش طعم (P<0.01) کاهش یافت. همچنین پذیرش طعم آب انار تیمار شده با اسید فرولیک در غلظتهای 230 mg/lit،460 و 920 بیشتر از اسید تانیک در غلظت های مشابه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آب انار، اسید فرولیک، اسید تانیک، آنتوسیانینها، ارزیابی حسی
  • اسماعیل عطای صالحی، محمدحسین حداد خدا پرست، حسن لامع صفحات 85-90
    هسته دو رقم خرما، شامل کبکاب و مرداسنگ برای شناسایی ترکیب شیمیایی و پروفایل اسیدهای چرب آنها مورد تجزیه قرار گرفتند. هسته ها به طور متوسط دارای 5.65% پروتئین، 9.3% چربی، 1.25% خاکستر، 83.8% کربوهیدرات کل، 48.5% فیبرمحلول در شوینده اسیدی و 67% فیبر محلول در شوینده خنثی بر مبنای وزن خشک بودند. آنالیز مواد معدنی نشان داد که پتاسیم دارای بیشترین مقدار (300 میلی گرم در 100 گرم وزن خشک) است و پس از آن فسفر، منیزیم، کلسیم و سدیم قرار دارد بین مواد معدنی میکرو آهن دارای بیشترین مقدار بود(7.5 میلی گرم درصد گرم وزن خشک) و پس از آن منگنز روی و مس قرار داشتند. تجزیه روغن هسته ها به روشن کروماتوگرافی گازی نشان داد که اسید اولئیک (45.36%) اسید چرب غیر اشباع غالب در روغن هسته است در حالیکه اسید چرب اشباع غالب اسید لوریک (19.98%) بود. میر یستیک، پالمتیک، لینولئیک و استئاریک اسید به ترتیب در مقادیر 11.12، 10.11، 8.66، 3.93% مشاهده شدند. نتایج حاصل نشان می دهد که هسته دارای مقدار قابل توجهی فیبر و احتمالا نشاسته مقاوم است که ممکن است در ارتقا سلامتی مفید باشند و روغن هسته خرما، در تهیه محصولات آرایشی، داروئی و غذایی قابل استفاده است. شناسایی ترکیبات دارای فعالیت ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و محرک سلامتی در هسته خرما نیازمند تحقیق بیشتری است.
    کلیدواژگان: هسته خرما، تجزیه شیمیایی، پروفایل اسیدهای چرب، کبکاب، مرداسنگ
  • جلال محمدزاده، مسعود یقبانی، فهیمه آگاه صفحات 91-98
    شرایط نگهداری زیتون پس از برداشت عامل مهمی است که نه تنها بر میزان روغن بلکه بر کیفیت آن تاثیر بسزایی دارد. شرایط اقلیمی و منطقه ای از عواملی هستند که سبب شده روش نگهداری در هر منطقه متفاوت باشد. بدین منظور دو رقم برتر زیتون منطقه گلستان (میشن و روغنی) انتخاب و جهت بررسی شرایط و مدت نگهداری، میوه زیتون در سه محیط (شرایط محیطی، سردخانه با دمای 8?C و رطوبت نسبی 95% و سردخانه با دمای 5?C و رطوبت نسبی 95%) به مدت پنجاه روز نگهداری و در طول این مدت در زمان های مختلف نمونه برداری انجام شد و روند تغییرات کمیت و کیفیت روغن (اسیدیته، پراکسید و ضریب ویژه خاموشی) حاصل از میوه ها بررسی گردید. نتایج نشان داد در هر دو رقم شرایط نگهداری سردخانه با دمای 5?C بهترین محیط بود. همچنین خصوصیات کیفی روغن حاصله از میوه های ذخیره شده در دمای 5?C به مدت سی روز و در دمای8?C به مدت پانزده روز تغییر معنی داری نسبت به روز اول نداشت درحالیکه این مدت در شرایط محیطی فقط چند روز می باشد. میزان روغن نیز در دمای 5?C در طول مدت نگهداری کاهش معنی داری نداشت و این مدت در دمای 8?C و شرایط محیطی به ترتیب سی و پانزده روز بود.
    کلیدواژگان: زیتون، شرایط نگهداری، کیفیت، روغن
  • عزت الله عسکری اصلی ارده، سمانه شجاعی، صدیقه شکربیگی صفحات 99-106
    مشخصات فیزیکی محصولات کشاورزی به منظور طراحی بهینه ماشین های فرآوری، کاشت و برداشت و همچنین به منظور کاهش تلفات و حفظ کیفیت محصولات طی عملیات برداشت از اهمیت فراوانی برخوردار می باشند. دراین تحقیق برخی خصوصیات فیزیکی سه رقم متداول برنج (ارقام خزر، هاشمی و هیبرید) شامل ابعاد اصلی، قطر هندسی، قطر حسابی، ضریب کرویت، سطح و حجم دانه ها، وزن هزار دانه، چگالی ظاهری، حجم واقعی، چگالی واقعی، زاویه شیب طبیعی و زاویه استقرار در چهارسطح رطوبتی 10، 14، 18 و 22%w.b. (از رطوبت برداشت تا رطوبت نگهداری) تعیین و اثر محتوای رطوبت محصول بر آنها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش محتوای رطوبت محصول ابعاد اصلی، قطر هندسی، قطر حسابی، ضریب کرویت، سطح و حجم دانه ها، وزن هزار دانه، چگالی ظاهری، چگالی واقعی و زاویه شیب طبیعی به طور معنی داری افزایش می یابد در حالیکه حجم واقعی کاهش می یابد. همچنین با افزایش محتوای رطوبت محصول زاویه استقرار به طور معنی داری افزایش یافت. در تمام سطوح رطوبتی مورد مطالعه در بین سطوح تماس بیشترین میانگین زاویه استقرار در هر سه رقم، به سطح تماس ورق سیاه و کمترین میانگین زاویه استقرار در ارقام خزر و هیبرید به سطح تماس ورق روغنی و در رقم هاشمی به سطح تماس ورق گالوانیزه اختصاص داشت.
    کلیدواژگان: خواص فیزیکی، شلتوک، ابعاد اصلی، چگالی ظاهری، چگالی واقعی، زاویه شیب طبیعی و زاویه استقرار
  • سیدامیرمحمد مرتضویان، محمدحسین عزیزی، سارا سهرابوندی صفحات 107-117
    زیست - کافت بودن (تجزیه پذیر بودن زیستی)، خوراکی بودن و کارآمد بودن فیلم های خوراکی سبب شده است که این فیلم ها به عنوان جایگزین های فیلم های سنتزی به طور وسیع مورد مطالعه، پژوهش و کاربرد قرار گیرند. از جمله کاربردهای فیلم های خوراکی در ارتباط با مواد غذایی می توان به پوشش دادن فرآورده های قنادی، میوه ها و سبزی های تازه، برخی فرآورده های گوشتی، برخی فرآورده های لبنی، شکلات، تنقلات، غلات صبحانه ای، طیور و ماهی، فرآورده های منجمد، فرآورده های خشک شده و خشک شده انجمادی و نظایر اینها اشاره داشت. کارآیی فیلم های خوراکی به شاخص های کیفی آن ها مربوط می شود. این شاخص ها نیز به نوبه خود از جنس فیلم و روش تولید آن اثر می پذیرند. در این مقاله، شاخص های کیفی فیلم های خوراکی، روش های سنجش این خواص و روش های پایه ای تولید آن ها مورد مرور قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: بسپار، پوشش، زیست، کافت، فیلم خوراکی
|
  • Pages 1-10
    A large part of produced bread in Iran is wasted every day as a result of low quality and quick staling which causes economical damage to the country. In order to reduce bread spoilage، production of part baked bread is one of the newest techniques. With the aim of reducing bread waste and improving the quality of bread، in this study part-baked pan bread was produced. In order to produce part-baked bread، baking of the dough at 240 °C was interrupted before formation of crust color (took 15 min) and after cooling and packaging of the samples they were stored at ambient temperature (25 °C) for 0، 24، 48، 72 and 96 hr. At each of the storage time، the part-baked bread was full-baked at 210 °C for 7 min until the crust color was formed. After cooling of the samples، the effect of storage time at ambient temperature on the properties of the resultant bread was compared to those of the control (which had been produced using the common method of baking and stored at similar condition) The results showed that the quality of the control in terms of volume، crust color and general acceptability reduced during the storage time. However، after full baking of the part-baked bread the quality parameters did not change and it had similar properties to those of fresh bread. The sensory analysis of the samples revealed that with increasing the storage time، general acceptability of the part-baked bread was higher than that of the control.
    Keywords: Loaf bread, part, baking, bread loss, quality, ambient temperature
  • Pages 11-23
    In this research، the effects of different levels ofWhite cheese (0-30%) and tri-sodium citrate (0-2%) on chemical and physical properties of Pizza processed cheese was investigated. Adding White cheese resulted in significant decrease (p ≤ 0. 05) in pH، protein and significant increase in fat and salt content. Adding tri-sodium citrate induced the increase in pH and fat and decrease in moisture. The effect of mixture components on melting degree was significant (p ≤ 0. 05). Free oil was affected by tri-sodium citrate ratio in the mixture. The oiling off was decreased by increasing melting salt، Length of stretch was decreased by increasing White cheese ratio in blend. Comparison of stretch length indicated a meaningful (p ≤ 0. 001) correlation between «Fork test» and «Ring & Ball» method with Pearson coefficient of 0. 906. The necessity of using tri-sodium citrate as melting salt for producing a homogenous cheese mass with the ability of exhibiting smooth slices without any fracture was approved in this study. Statistical analysis using mixture design showed that the optimum formula of Pizza Processed cheese was acheived by blending 90% base، 8. 6% White cheese and 1. 4% tri-sodium citrate. In addition to above.
    Keywords: Mixture experimental design, Meltability, Oiling off, Stretchability
  • Pages 25-33
    Non-destructive methods yield a great deal of importance in agriculture since the tested product can return to the market process، together with simplicity compared to destructive ones. Therefore، the major challenge in industrial on/in line quality evaluation is to eliminate damages in fruits and vegetables. Every visible or invisible damage can be followed by problems in storage، processing and diseases. During recent years، machine vision، optical techniques such as Raman، NIR، NMR spectroscopies، acoustics and ultrasonic techniques are the main methods which have gained worldwide attention. In order to sort and grade fruits، several methods are implemented which are mostly slow، time consuming، and destructive. Yet، a rapid، non-destructive and precise measurement of qualitative factors including pH، SSC and color in tomato fruit yields a great deal of importance. For such a purpose، Raman spectroscopy is implemented to measure qualitative parameters in tomato non-destructively. Sugar components in tomato were investigated with HPLC test and spectroscopy was conducted on pure sugars. Results showed that Raman spectra highlight the major bands related to the fruit components. Lycopene and Carotene as the major cartenoeids in tomato fruit were detected explicitly through the spectra، in the way that all the three characteristic regions indexing such pigments (C-C and C=C stretching vibrations) are peaked as strong bands. Also carbohydrates could be shown by a medium band assigned to C-H vibration together with strong bands in 2300 cm-1 – 3000 cm-1 range. Thus it can be concluded that the technique is capable enough to be used in recognizing non-destructively both the external factors (e. g. color) and internal parameters (e. g. SSC) in tomato fruit.
    Keywords: Raman Spectroscopy, Tomato Fruit, Non, Destructive Tests, Qualitative Parameters
  • Pages 35-42
    Adding food preservatives is one of the methods for increasing shelf-life and decreasing total bacterialcount. Using experimental model as liquid substance and solid substrate is necessary for survey ofantibacterial and preservative effect of essential oils. In This study، effect of different concentrations ofCinnamomum zeylanicum Blume. essential oil (0. 00، 0. 005، 0. 015& 0. 03%)، temperatures (8 º C & 25 ºC) and storage time (up to 21 days) was evaluated in a food model system (Hamburger). The results showed that effect of different concentrations of essential oil on growth rate of E. coli O157: H7was statistically significant (p<0. 01). Thus the effect of storage time on growth rate was statisticallysignificant (p<0. 01). In addition، decreasing the storage temperature (from 25º C to 8ºC) affected ondecrease of the growth rate of the microorganism (p<0. 01). Therefore The 0. 03 % of cinnamon concentration in 8 º C has increasing effect in shelf-life in hamburger. Therefore using this essential oil as natural preservatives in low temperature in meat products issuggested.
    Keywords: Cinnamomum Zeylanicum Blume. essential oil, E. coli O157:H7, Hamburger
  • Pages 43-53
    In this study، the drying behavior and the effects of different drying conditions on the trend ofmoisture loss and effective diffusion coefficient in sweet and sour pomegranate were determined. Thebest drying model، energy consumption and activation energy values were also determined for thetwo varieties using microwave drying. Results of regression analysis of mathematical models pointsto the page model as the one best described the data. Effective diffusion coefficient of pomegranatearils was found to be 3. 43´10-10 to 32. 05´10-10 m2/s. Activation energy was determined to be 17. 22and 23. 83 kJ for sweet and sour pomegranates respectively. In addition، consumed energyconsumption drying of for sweet and sour pomegranate arils was 0. 167 to 0. 383 kW/kg respectively.
    Keywords: Pomegranate seed, Mathematical model, Microwave drier, effective diffusion coefficient
  • Pages 55-64
    In this study two film-forming formulations were prepared. First one was prepared by slowly adding 5gr of sodium alginate & 45gr of dextrose monohydrate in 270ml of distilled water which constantly stirred. Second formulation was as the firs one، but we substituted dextrose monohydrate by maltodextrine and added 20gr glycerol in 210ml distilled water. 50cc film solutions were extended on the 30*40cm polexy glass plates which covered by polyethylene selofan. Films dried after 45h in 23±2˚c & RH50±5%. The dried film layers were immersed for 30«in second solution that was prepared by slowly adding 2. 74gr of calcium choloride & 0. 9gr of carboxy methylcellulose in 49ml of distilled water which constantly stirred. Film thickness was measured using a digital micrometer at a 0. 001mm accuracy. Mechanical properties including tensile strength (TS) and elongation at break (E) were evaluated by a Instron Machin (Zwick، ModelZ 2. 5). Results had no statistical significant differences between 2 film formulations. Physical properties including WVP (Water Vapor Permeability) & OTR (Oxygen Transformation Rate) were measured. WVP results had no statistical significant differences between 2 film formulations but OTR in second formulation had a significant decrease. Finally، by all aspects like decrease moisture loss، lipid & myoglobin oxidation، volatile compounds loss and volatile compounds absorb during storage، we recognize second film formulation as a suitable one.
    Keywords: Cailcium alginate, Edible films, Mechanical, Physical properties
  • Pages 65-72
    Drying is one of the best ways to decrease transport cost and increase storage life of fruits and agriculture crops. Persimmon fruit (Diospyrus kaki L.) slices with initial moisture content of 75. 21% wb. Were dried to various final moisture levels and their qualitative properties were studied. These properties included sweetness، color، smoothness، chewiness، astringency and smell while the final moisture content levels were 5، 10، and 15% wb. After drying، organoleptic test was performed by 26 persons in the age range of 25-30 years old. After plotting the moisture-time drying kinetic curve which was a six degree polynomial، analysis of the test results showed that fruit slices dried to 5% received the highest scores for sweetness and the lowest for astringency، while those dried to 10% were picked as being most chewy and smooth. The 10 % moisture level with an overall score of 85. 13 was selected as the best moisture content for dried persimmon slices.
    Keywords: Quality characteristics, Taste panel, Persimmon fruit slice
  • Pages 73-83
    The red color of pomegranate juice is primarily associated with anthocyanin pigment. Studies showed that anthocyanin has low stability during processing and storage time and color of pomegranate juice decreased significantly over time. Copigmentation between Anthocyanins and copigments such as phenolic acids and flavonoids، is the main color stabilizing mechanism and is regarded today as one of the significant factors of structure stabilization، colorant of Anthocyanin under in vivo conditions. Anthocyanin copigmentation gives brighter، stronger and more stable colors than those expressed by anthocyanin alone. The objective of this study was to compare the effects of Ferulic acid and Tannic acid in concentrations of 230، 460، and 920 mg/lit on the color stability and sensory acceptance of pomegranate juice kept in 5°C during 60 days of storage. In order to investigate the color stability، change in absorption maximum wavelength (Δλmax) and change in maximum absorbance (ΔAmax)، Total color difference (ΔE)، and total anthocyanin content، all treatments and control were evaluated by spectrophotometer، hunterlab colorimeter، and HPLC respectively in day 1،10،20،30، and 60 in 5°C. Furthermore، the sensory acceptance level of samples was evaluated by trained panelists in first and 60th day in 5°C. The results showed that Total anthocyanin content، Redness (a*)، maximum absorbance (Amax)، and absorption maximum wavelength (λmax) in treated samples with 230، 460، and 920 mg/lit of Ferulic acid and in treatment with 920 mg/lit Tannic acid increased significantly (P<0. 05) during storage period of 60 days compare with the control. Increase in Ferulic acid and Tannic acid concentration decreased the sensory acceptance significantly (P<0. 01)، Also in treatments with 230، 460، 920 mg/lit of Ferulic acid، the sensory acceptance was higher compared to similar concentrations.
    Keywords: pomegranate juice, anthocyanins, ferulic acid, tannic acid, Sensory Evaluation
  • Pages 85-90
    The seeds of two date palm (phoenix dactylifera) cultivars، kabkab and Mordasang were analysed fortheir chemical composition and fatty acid profiles. The average constituents were obtained as protein5. 65%، fat 9. 3%، ash. 1. 25%، total carbohydrate 83/8%، acid detergent fibre 48. 5%، neutral detergentfiber 67% (on a dry weight basis). Mineral analysis showed higher concentration of k، (300mg / 100grdry weight) followed by P،Mg، Ca and Na. Among the microelements، Fe was higher concentration (7. 5 mg/ 100 gr dry weight) followed by Mn، Zn and Cu. Gas-liquid chromatography revealed that themajor unsaturated fatty acid was oleic acid (45. 36%)، while the main saturated fatty acid was lauricacid (19. 98%). Myristic، palmitic، linoleic and stearic acids were also found average value being11. 12، 10. 81، 8. 66 and 3. 39% respectively. The Result showed that date seed contained largequantities of fibre and most likely، resistant starch that may have potential health benefit. Date seed oilcould be used in cosmetic، pharmaceutical and food products. Further research is needed tocharacterization، antimicrobial، antioxidant and other health promoting activities constituents in dateseed.
    Keywords: Date plam seed, Chemical Analysis, Fatty acid profile, Kabkab, Mordasang
  • Pages 91-98
    The storage conditions of olive fruits after harvesting are important factors which have major effectson not only oil quantyity but also quality of oil. Climatic conditions are reasons for different methodsof storage in each area. In this study، two cultivars of Gorgan region consist of Mission and Roghaniare selected. Then، ripend olives were stored in plastic boxes with three different storage conditions (referigeration with 5°C and 8°C temperatures and ambient condition) and quality of oils aredetermined after 50 days. According to the obtained results، referigration in 5°C was the most suitabletreatment. The oil quality of fruits stored in 5°C and 8°C were unchanged until 30 and 15 daysrespectively، while in ambient condition was less than 5 days. The oil content (as %dry wt) of olivesstrored in 5°C and 8°C were unchanged for 50 and 30 days respectively while in ambient condition was15 days.
    Keywords: Olive, Storage conditions, Oil, quality
  • Pages 99-106
    Physical properties of agricultural crops are important to design of milling، planting and harvestingmachines and also for reducing losses and safe quality of crops along to post harvest stage. In thisstudy، some physical properties of three common varieties paddy rice (i. e. Khazar، Hashemy andHybrid) including of main dimensions، geometric diameter، mathematical diameter، sphericity، areavolume. weight of thousand grains، bulk density، true density، true volume، true density، angle ofrepose and external friction angle were determined at four level of moisture content (10، 14، 18، 22%w. b.). Then effect of grain moisture content was investigated on them. Results showed that withincreasing of moisture content of grain، main dimensions، geometric diameter، mathematical diameter،sphericity، area، volume، weight of thousand grains، bulk density and angle of repose were increasedsignificantly (p<1%) While true volume was decreased. Also external friction angle was decreasedrespect to increasing moisture content of grain. At all grain moisture content levels and contactsurfaces، the most external friction angle allocated to black sheet. The lowest external friction angle atKhazar and Hybrid allocated to mild contact surface. Also the lowest of this factor at Hashemyvariety، obtained for galvanized contact sheet.
    Keywords: Physical properties, paddy, main dimensions, bulk density, true density, angle of repose, external friction angle
  • Pages 107-117
    Being biodegradable، edible and efficient have caused edible films to be widely investigated and used as a good replacement for synthetic materials in packaging of food products. Coating confectionaries، fresh fruits and vegetables، some meat products، some dairy products، chocolate، snacks، breakfast cereals، fish and poultries، frozen products، dried and freeze dried products are from those food materials that are regularly coated by edible films. The efficiency of edible films depends on their quality parameters، the latter are principally affected by the type of film-producing materials as well as its method of preparation. This article reviews quality parameters of edible films، their test methods and principal production techniques.
    Keywords: Biodegradable, Coating, Edible film, Polymer