فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/12
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی ذوالفقاری، بهاره شعبانپور، علی شعبانی، رسول قربانی صفحات 1-10
    امروزه برچسب گذاری تغذیه ای فرآورده های غذایی ماهی و برآورد میزان بازدهی فیله آن از نیازهای مهم صنایع فرآوری ماهی می باشد. هدف این پژوهش تعیین ترکیب شیمیایی و بازدهی فیله ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix) به منظور طبقه بندی و برچسب گذاری تغذیه ای فرآورده های حاصل از آن با استفاده از معادلات رگرسیونی می باشد. بدین منظور 50 عدد ماهی فیتوفاگ در محدوده اندازه های بازاری صید و میزان بازدهی محصول فیله، محتوای رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و انرژی آن ها مورد سنجش قرار گرفت. سپس روابط بین این فاکتورها با طول کل ماهی مورد بررسی قرار گرفته و نوع رابطه و معادله آن ها تعیین گردید. طبق نتایج به دست آمده رابطه ی بین لگاریتم محتوای رطوبت و لگاریتم طول کل ماهی به صورت رگرسیونی خطی معکوس بوده (05/0>p) در حالی که رابطه ی بین میزان چربی، پروتئین و انرژی و بازدهی فیله با طول کل ماهی به صورت رگرسیونی خطی مثبت بود (05/0>p). به طور کلی این معادلات به صورت Y= bX± a می باشد. طبق این نتایج بین محتوای خاکستر فیله و طول کل ماهی رابطه ای وجود نداشت. رابطه ی بین محتوای پروتئین و طول کل ماهی معنی دار ولی ضعیف بود (18/0=2R). با توجه به وجود این روابط و تعیین معادلات آن ها، جهت دسته بندی ماهیان می توان از شاخص طول کل ماهیان را با استفاده از دستگاه دسته بندی و سپس از طریق معادلات به دست آمده برای بازدهی فیله و ترکیب تقریبی، برآورد اقتصادی و تعیین میزان رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر و انرژی هر دسته به منظور برچسب گذاری تغذیه ای و تصمیم گیری جهت فرآوری آن اقدام نمود.
    کلیدواژگان: بازدهی فیله، برچسب گذاری تغذیه ای، درجه بندی، رابطه ی رگرسیونی، ماهی فیتوفاگ (Hypophthalmichthys molitrix)
  • محمدجعفر ملکوتی صفحات 11-21
    پرداخت یارانه سنگین تنها به کودهای نیتروژنی و فسفاتی باعث شده بیش از 90 درصد کودهای مصرفی در مزارع گندم کشور صرفا به این کودهای نه چندان مطلوب اختصاص یابد. با مصرف بیش از نیاز کودهای فسفاتی و عدم مصرف کودهای محتوی روی(Zn)، غلظت اسید فیتیک ((C6H18O24P6 که فرم ذخیره فسفر در دانه است، در گندم های تولیدی افزایش می یابد. اسید فیتیک با تشکیل نمک فیتات با کاتیونهای دو ظرفیتی از جمله کلسیم (Ca)، منیزیم (Mg)، روی (Zn) و آهن (Fe) مانع از جذب این عناصر در دستگاه گوارش می گردد. شاخص نسبت مولی اسیدفیتیک به روی (PA/Zn) از نظر قابل جذب بودن عناصر معدنی به ویژه روی در سیستم گوارشی بسیار حائز اهمیت می باشد. اگر این نسبت در هر ماده غذایی بیشتر از 25 باشد، عناصر معدنی موجود در آن، قابل جذب نخواهد بود. از طرف دیگر برای آنکه عناصر موجود در ماده غذایی (نان) بوسیله سیستم گوارشی بدن قابل جذب باشد، باید شاخص PA/Zn کمتر از 25 باشد. متاسفانه این نسبت در گندم های تولیدی در ایران به دلیل آهکی بودن خاک ها و استمرار مصرف نامتعادل کودها به ویژه زیاده روی در مصرف کودهای فسفاتی و عدم مصرف کودهای محتوی روی حدود 60 می باشد. چون قسمت عمده اسید فیتیک، عناصر معدنی و ویتامین ها در سبوس گندم تجمع می یابد، بنابراین متولیان امر بجای حل اساسی مشکل زیادی اسید فیتیک در دانه گندم، ساده ترین راه یعنی جداسازی و دورریزی سبوس از آرد مصرفی مردم را اجرایی کرده اند. به منظور ممانعت از سبوس گیری از آرد بایستی به نحوی عالمانه غلظت اسیدفیتیک در گندم های تولیدی را کاهش و در مقابل غلظت روی را افزایش داد. این امر تنها از طریق غنی سازی گندم در مزرعه امکان پذیر است. بدین منظور بایستی یارانه از کودهای فسفاتی- نیتروژنی حذف و شرایط اقتصادی یکسان برای عرضه و فروش انواع کودهای مورد نیاز محصولات کشاورزی فراهم گردد. به عبارت دیگر، پرداخت یارانه به کودها بایستی بر مبنای تولید پایدار و امنیت غذایی اعمال گردد. اگر مصرف بهینه کود فرهنگ سازی شود، نسبت PA/Zn به کمتر از 25 کاهش یافته و بدین ترتیب عناصر موجود در نانی که از آرد سبوس دار تهیه می شود، برای انسان قابل جذب بوده و در نتیجه در فرایند تهیه آرد، نیازی به سبوس گیری نخواهد بود. با مصرف نان سبوس دار غنی شده، رتبه بهداشتی جامعه ایران نیز ارتقاء داده خواهد شد.
    کلیدواژگان: گندم Triticum aestivum L، ))، غنی سازی، کاهش شاخص نسبت مولی اسید فیتیک به روی (PA، Zn) و کیفیت نان
  • اسرافیل محرمی، محمد شاهدی باغ خندان صفحات 23-33
    با توجه به نقش اساسی آنزیم های آرد در تولید محصولات مختلف نانوایی بخصوص نان، شناخت کافی از فعالیت آنها می تواند ما را در تولید محصولات با کیفیت مناسب یاری کند. با در نظر گرفتن اینکه اکثر آردهای حاصل از گندم های تولیدی در کشور دارای فعالیت آلفا آمیلازی کمی هستند، لذا باید تدابیری جهت بهینه سازی آنها اتخاذ شود. در این تحقیق خصوصیات شیمیایی و فعالیت آلفا آمیلازی آرد حاصل از سه رقم گندم تولیدی در استان اصفهان (مهدوی، کویر و 7318M) مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی روند تغییرات فعالیت آلفاآمیلازی در طی جوانه زنی، فعالیت این آنزیم بعد از ساعات مختلف جوانه زنی اندازه گیری شد. بهینه سازی فعالیت آلفا آمیلاز (بر اساس عدد سقوط 250 ثانیه) با استفاده از آرد گندم های جوانه زده و بررسی تاثیر این بهینه سازی روی بیاتی نان حاصل از آردهای بهینه شده در چهار زمان نگهداری (پس از پخت) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که هر سه رقم گندم فعالیت آلفا آمیلازی کمتر از حد مطلوب داشتند. جوانه زنی باعث یک روند افزایشی در فعالیت آلفا آمیلازی شد. نتایج آزمون تعیین بهترین درصد اختلاط نشان داد که برای بهینه سازی، درصدهای مختلفی از آرد ارقام مختلف گندم وآرد گندم جوانه زده پس از ساعات مختلف از زمان فعال شدن جوانه لازم است. نتایج آزمون بیاتی نشان داد که نان های حاصل از آردهای بهینه شده نسبت به نان های بهینه نشده دارای بافت نرم تری بوده و بیاتی کمتری داشتند و نیز رقم مورد استفاده تاثیر مهمی در بیاتی دارد، بطوری که نان حاصل از آرد گندم کویر دارای بافت نرم تری نسبت به نان دو رقم دیگر بود. در ضمن در بین نان ها، نان های حاصل از آرد بهینه شده با آرد گندم پس از 72 ساعت از زمان فعال شدن جوانه نسبت به نان های حاصل از آردهای بهینه شده با دیگر آردهای گندم جوانه زده بافت نرم تری داشتند.
    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، بیاتی نان، گندم جوانه زده
  • مهدی ذوالفقاری، بهاره شعبانپور، ساناز فلاح زاده صفحات 35-44
    نمک سود و وکیوم کردن هر کدام به تنهایی دارای معایبی برای نگه داری ماهی در حالت غیر منجمد دارند. این پژوهش به منظور بررسی اثر نمک سود رقیق، بسته بندی وکیوم و اثر توامان آن ها بر ماندگاری فیله قزل آلای رنگین کمان در دمای Co1±4 صورت پذیرفت. بدین منظور فیله ماهی قزل آلا در آب نمک 10 درصد، آب نمک گذاری شد و سپس وکیوم گردید. اندازه گیری شاخص های pH، مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، تیوباربیتوریک اسید (TBA)، بار میکروبی کل (TVC) و ارزیابی های حسی، طی 18 روز نگه داری در دمای یخچال صورت پذیرفت. نتایج به دست آمده نشان داد که همه ی شاخص های شیمیایی و میکروبی طی دوره نگه داری افزایش یافتند. شاخص های TBA، TVB-N، PH و رشد میکروبی در تیمار وکیوم نمک سود شده کمتر از تیمارهای دیگر بود و در تیمار نمک سود رقیق (به جز شاخص TBA) کمتر از گروه کنترل بود (05/0>P). نتایج ارزیابی های حسی نشان داد که نمک سود رقیق فیله قزل آلا سبب بهبود وضعیت این شاخص ها طی دوره نگه داری نسبت به گروه کنترل شد. همچنین تیمارهای وکیوم نمک سود شده دارای امتیاز بهتری در ارزیابی های حسی نسبت به گروه نمک سود داشتند (05/0>P). با توجه به حدود مجاز شاخص های TVB-N (25 میلی گرم در 100 گرم فیله) و بار میکروبی کل (Log cfu/g 6) و همچنین ارزیابی های حسی، تیمار نمک سود رقیق در حدود 3 روز و تیمار وکیوم نمک سود حدود 7 روز زمان ماندگاری فیله قزل آلا در دمای Co4 را افزایش داده و همچنین اشکالات عمده هر یک از روش های نمک سود و وکیوم کردن مرتفع شد.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)، ماندگاری، بسته بندی وکیوم، نمک سود رقیق، شاخص های شیمیایی، بار میکروبی
  • عسگر فرحناکی، زهرا صفری، فرزانه احمدی گورجی، غلامرضا مصباحی صفحات 45-52
    در این مطالعه با توجه به خصوصیات بافت دهنده ژلاتین از آن به عنوان جایگزین چربی برای تولید خامه کم چرب استفاده شد. مقدار چربی خامه کنترل از30% به 20% کاهش یافت. ژلاتین در پنج مقدار 0، 25/0، 5/0، 75/0 و 1% استفاده شد. ویسکوزیته، ضریب قوام بوستویک، سفتی بافت، پارامترهای رنگ بر اساس سیستم هانترلب(L، a، b) و ویژگی های حسی پنج نمونه خامه کم چربی دارای 20% چربی با خامه کنترل دارای 30% چربی مقایسه شد. نتایج نشان داد که ژلاتین قادر به بهبود ویژگی های نمونه های خامه کم چربی و نزدیک کردن ویژگی های آن به ویژگی های خامه کنترل 30% چربی می باشد. از نظر پارامترهای رنگ، خامه های کم چرب حاوی مقادیر5/0% ژلاتین و بیشتر، مشابه خامه کنترل دارای 30% چربی بودند. تست های ارزیابی حسی نشان داد که امتیازات پذیرش خامه های کم چرب دارای 75/0 و 1% ژلاتین همانند خامه کنترل 30% چربی بود.
    کلیدواژگان: خامه کم چرب، ژلاتین، جایگزین چربی، ویسکوزیته، هیدروکلوئید
  • اسحق زکی پور رحیم آبادی، جمیله بکر صفحات 53-61
    تاثیر حرارت به شیوه های مایکرویو، کباب کردن، بخارپز و سرخ کردن روی محتوای چربی، اکسیداسیون و ترکیب اسیدچرب ماهی شیر بررسی گردید. میزان چربی کل در نمونه خام و نمونه های پخته شده به شیوه های فوق به ترتیب 31/2، 02/4، 62/2، 60/3 و 77/4 درصد اندازه گیری گردید. میزان اسیدهای چرب آزاد، عدد پراکساید و تیوباربیتوریک اسید در نمونه خام به ترتیب 32/4 درصد، 00/ 3 میلی اکی والان گرم بر کیلوگرم و 60/0 میلی گرم بر کیلوگرم بود. تفاوت معنی دار در میزان اسیدهای چرب آزاد در نمونه خام و نمونه های پخته شده به شیوه کباب کردن، بخارپز کردن و سرخ کردن و همچنین میزان عدد پر اکساید بین نمونه های پخته شده و خام مشاهده نگردید. میزان تیوباربیتوریک به ترتیب به 58/1، 09/1، 80/1 و 40/1 میلی گرم در کیلوگرم در نمونه های پخته شده با مایکرویو، کباب کردن، بخار پز و سرخ کردن افزایش یافت. 23 نوع اسیدچرب متفاوت از گروه های SFA، MUFAو PUFA در نمونه ها شناسایی گردیدند. نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 در نمونه خام و نمونه های پخته شده به شیوه های فوق به ترتیب 80/0، 80/0، 70/0، 76/0 و 59/2 محاسبه گردید. طبخ به شیوه های مختلف روی محتوای چربی کل، ترکیب اسیدهای چرب و ثبات چربی ماهی تاثیر داشته است. تغییرات صورت گرفته در خصوصیات شیمایی چربی در جریان طبخ به شیوه های مختلف، در حد قابل قبول بوده و روی کیفیت ماده غذایی تاثیر نداشته است.
    کلیدواژگان: ماهی شیر، پخت، اکسیداسیون و اسید چرب
  • مصطفی قاسمی، کاظم ارزانی، داراب حسنی، شیوا قاسمی صفحات 63-68
    گردو ((Juglans regia L. یکی از مهمترین محصولات باغبانی در ایران می باشد. میوه های گردو یک منبع غنی از ترکیبات ضروری برای سلامتی انسان می باشند. در این بررسی تعداد 12 ژنوتیپ گردو در 4 منطقه از استان مرکزی به خاطر باردهی منظم و عملکرد بالا انتخاب شدند و در طی سال 1386 چندین خصوصیت پومولوژیکی آنها مورد ارزیابی قرار گرفت. درژنوتیپ های مورد ارزیابی، وزن میوه و مغز به ترتیب بین25/15- 46/7 گرم و 1/8 -77/3 گرم و درصد مغز بین 51/60-97/45درصد متغیر بود. میزان روغن و پروتئین نیزبه ترتیب بین 0/73- 0/51 و55/14-15/10 درصد متغیر بود. نتایج نشان داد بیشترین میانگین وزن میوه و مغز(به ترتیب 25/15 و 1/8 گرم) متعلق به ژنوتیپ MS15، بیشترین درصد مغز و روغن(به ترتیب 51/60 و 06/73درصد) متعلق به ژنوتیپ MS43 و بیشترین درصد پروتئین (55/14 درصد) متعلق به ژنوتیپ MS12بود. میوه ژنوتیپ های برتر انتخابی می تواند در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: گردو، ژنوتیپ، مغز گردو، ویژگی های فیزیکی، روغن، پروتئین، استان مرکزی
  • شیوا قاسمی، خدایار همتی، زین العابدین بشیری صدر، عظیم قاسم نژاد صفحات 69-75
    میوه های مرکبات غنی از ترکیبات فلاونوئیدی هستند. فلاونوئیدها ترکیبات پلی فنلی هستند که اثرات سودمندی شامل اثرات ضد سرطانی دارند. بنابراین هدف از این تحقیق تعیین میزان هسپریدین، نارنجین و روتین در بافتهای مختلف میوه لایم در طی مراحل مختلف رشد بود. آزمایش در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. استخراج فلاونوئیدها با حلال متانول و دی متیل سولفوکسید و اندازه گیری آن ها با دستگاه HPLC صورت گرفت. نتایج نشان داد که هسپریدین، فلاونوئید غالب در میوه لایم بود. بیشترین میزان هسپریدین و نارنجین 30 روز بعد از مرحله تشکیل میوه، به ترتیب 23/3 و 63/1 درصد ماده خشک بود و بعد از آن تا زمان بلوغ کاهش یافت. بیشترین میزان هسپریدین و نارنجین در پوست میوه یافت شد و روتین تنها در گوشت میوه در مرحله 50 روز پس از تشکیل میوه یافت شد. هیچ یک از فلاونوئیدها در بذر یافت نشدند.
  • علی احسانی، رزاق محمودی، امیر توکمه چی، محمدرضا پژوهی صفحات 77-83
    امروزه غذاهای پروبیوتیکی به عنوان فراورده های عمل آوری شده حاوی باکتری های پروبیوتیک زنده در مقادیر کافی، جهت اثرات مفید بر سلامتی انسان معرفی می شوند. هدف از این مطالعه ارزیابی پنیر سفید ایرانی به عنوان یک ماده غذایی حامل باکتری های پروبیوتیک (شامل گونه های لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم) می باشد. در این مطالعه ماندگاری باکتری های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس بولگاریکوس(اس پی)، بیفیدوباکتریوم انیمالیس و بیفیدوباکتریوم آنگولاتوم در مراحل مختلف تولید، رسیدن و نگهداری پنیر سفید ایرانی با استفاده از محیط کشتهای اختصاصی ارزیابی شد. بالاترین میزان ماندگاری در انتهای دوره رسیدن پنیر سفید مربوط به باکتری پروبیوتیک بیفیدوباکتریوم انیمالیس در تیمار فاقد استارتر و کمترین میزان ماندگاری مربوط به باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس بولگاریکوس(اس پی) در تیمار واجد استارتر بود. خصوصیات ماندگاری گونه های لاکتوباسیلوس بکار رفته در این مطالعه کاملا متفاوت از گونه های بیفیدوباکتریوم مورد استفاده در تهیه پنیر سفید ایرانی بود. در مطالعه حاضر اگر چه میزان شمارش زنده گونه های لاکتوباسیلوس و ببیفیدوباکتریوم در در طی دوره رسیدن پنیر سفید کاهش نشان داد اما میزان آنها در انتهای دوره رسیدن و نگهداری پنیر به کمتر از CFU/g 106 نرسید.
    کلیدواژگان: پنیر سفید ایرانی، پروبیوتیک، استارتر
  • صدیقه شکربیگی، امیرحسین افکاری سیاح، حسین شایقی مغانلو، علی اکبر شکوهیان صفحات 85-94
    ضایعات مکانیکی که در انواع محصولات کشاورزی ایجاد می شود، خساراتی است که بر اقتصاد کشور تحمیل می گردد. کوفتگی یکی از نشانه های این نوع ضایعه است که بررسی آن در کاهش تلفات و بهینه سازی ماشین های برداشت و پس از برداشت از اهمیت برخوردار است. در تحقیق حاضر با استفاده از دستگاه ضربه زن آونگی و انجام آزمون های ضربه، اثر عوامل دما (0، 10، 20 و 30 درجه سلسیوس)، رقم (گلدن دلیشز و رددلیشز)، سطح ضربه گیر (کارتن، لاستیک و آهن گالوانیزه) و انرژی ضربه (300، 600 و 900 میلی ژول) بر میزان کوفتگی در میوه سیب بررسی شد. نتایج آماری نشان داد که اثر دما، رقم، سطح ضربه گیر و انرژی ضربه بر میانگین حجم کوفتگی در سطح احتمال 1% معنی دار است. با افزایش دما حجم کوفتگی در هر دو رقم کاهش و با افزایش سطح انرژی حجم کوفتگی در هر دو رقم به طور خطی افزایش یافت. در حالی که رقم گلدن دلیشز نسبت به رددلیشز مقاومت بیشتری در برابر آسیب داشت. همچنین بیشترین حجم کوفتگی مربوط به رقم رد دلیشز در برخورد با آهن گالوانیزه و کمترین آن به رقم گلدن دلیشز در برخورد با کارتن اختصاص داشت. با کمک شبکه عصبی مصنوعی امکان پیش بینی حجم کوفتگی بر اساس هر چهار عامل دما، انرژی ضربه، سطح ضربه گیر و رقم فراهم شد. برای پیش بینی حجم کوفتگی از شبکه های عصبی پرسپترون چند لایه (MLP) استفاده شد. الگوریتم لونبرگ-مارکوارت با ساختار 1-26-4 و تابع انتقال لگاریتم سیگموئید در لایه مخفی در مقایسه با توپولوژی های دیگر نتایج بهتری را ارائه کرد. با این الگوریتم میانگین دقت پیش بینی در مراحل آموزش، ارزیابی و آزمون به ترتیب 48/92، 94/88 و 72/87 درصد محاسبه شد. همچنین ضریب همبستگی (R) در رگرسیون خطی بین داده های پیش بینی شده و داده های واقعی 975/0 بدست آمد.
    کلیدواژگان: ضربه، کوفتگی سیب، دما، سطح ضربه گیر، شبکه های عصبی مصنوعی
  • سهیلا کامیاب، مهرداد قوامی، مریم قراچورلو، کامبیز لاریجانی صفحات 95-105
    g-اوریزانول یک ترکیب آنتی اکسیدانی و غیر قابل صابونی شونده موجود در روغن سبوس برنج است. این ماده ترکیبی از استرهای اسید فرولیک الکل های تری ترپنی و استرول های گیاهی است و از نظر خصوصیات نتی اکسیدانی مشابه توکوفرول ها می باشد. در این پژوهش به منظور جداسازی g-اوریزانول، چهار رقم از ارقام برنج شمال کشور شامل برنج طارم محلی، فجر، شیرودی و ندا انتخاب شدند. بعد از پایدار سازی حرارتی و شلتوک گیری، بر روی سبوس برنج حاصله از نمونه ها عملیات روغن گیری صورت گرفت. سپس به منظور جداسازی و خالص سازی g- اوریزانول از کروماتوگرافی های ستونیو HPTLC استفاده شد و نهایتا برای شناسایی ترکیبات اوریزانول روش GC/MSبه کار برده شد. در روش دیگر از صابونی کردن روغن خام سبوس برنج برای استخراج g- اوریزانول استفاده گردید. در ادامه فعالیت آنتی اکسیدانی g- اوریزانول حاصله از این ارقام، در سه غلظت 01/0، 05/0 و 1/0 % روی چربی استخراجی از دمبه گوسفندی و توسط دستگاه رنیسمت مورد بررسی قرار گرفته است. در بین ارقام برنج مورد بررسی، رقم ندا از محتوای روغنی و g- اوریزانول بالاتری نسبت به سایر ارقام برخوردار است. ضمن آنکه حداکثر قدرت آنتی اکسیدانی این ترکیب مربوط به رقم طارم محلی می باشد.
    کلیدواژگان: اوریزانول، روغن سبوس برنج، کروماتوگرافی، صابونی کردن، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • الهام مهدیان، مصطفی مظاهری تهرانی، فخری شهیدی صفحات 107-114
    استفاده از فراورده های سویا در ترکیب بستنی منجر به تولید محصولی با خواص تغذیه ای و سلامت- بخش منحصر به فرد و همچنین کاهش قیمت تمام شده بستنی می شود. در این تحقیق اثر جایگزینی ماده خشک بدون چربی بستنی با آرد کامل سویا بر خواص رئولوژیک و پارامترهای جریان در بستنی سخت مورد بررسی قرار گرفت. مخلوط بستنی با ترکیب 10 درصد چربی، 12 درصد ماده جامد بدون چربی، 18 درصد شکر، 4/0 درصد پایدارکننده و 1/0 درصد وانیل به عنوان طعم دهنده تهیه شد. مقدار مورد نیاز از هرکدام از مواد اولیه برای جایگزینی 45، 55، 65 و 75 درصد از ماده خشک بدون چربی با آرد سویا توسط روش جبری محاسبه شده و نمونه های مخلوط بستنی به همراه نمونه شاهد (فاقد آرد سویا) پس از 24 ساعت رساندن در دمای c· 4 مورد آزمونهای رئولوژیک قرار گرفتند. بر اساس نتایج به دست آمده همه نمونه ها دارای رفتار شل شونده با برش بوده و ویسکوزیته ظاهری با افزایش درجه برش کاهش یافت. افزایش درصد جایگزینی آرد سویا باعث کاهش شاخص رفتار جریان و در نتیجه افزایش رفتار رقیق شوندگی با برش نمونه ها به طور معناداری گردید. شاخص قوام و ویسکوزیته ظاهری نمونه ها نیز با افزایش میزان آرد سویا در ترکیب بستنی افزایش یافته که این افزایش از 65 تا 75 درصد مشهودتر بود.
    کلیدواژگان: بستنی، ماده جامد بدون چربی، آرد سویا، خصوصیات رئولوژیک
  • شادی بصیری، فخری شهیدی، رسول کدخدایی، رضا فرهوش صفحات 115-122
    روغن دانه انار ارزش تغذیه ای بالایی داشته و غنی از ترکیبات مختلف می باشد و کاربردهای زیاد در صنایع خوراکی، دارویی و بهداشتی دارد. در این پژوهش تاثیر امواج پرقدرت فراصوت در فرکانس 20 کیلوهرتز بر راندمان استخراج روغن از دانه انار مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای مورد مطالعه، شامل روش استخراج روغن در 2 سطح (استخراج با حلال باکمک فراصوت و استخراج با حلال بدون فراصوت)، زمان فرایند در 3 سطح (30، 45 و60 دقیقه) و روش آماده سازی و پیش فراوری دانه ها در 6 سطح (آسیاب، خیساندن و آسیاب، صوت وآسیاب، خیساندن وصوت وآسیاب، آسیاب و صوت و آبگیری، خیساندن وآسیاب و صوت و آبگیری) بودند. نتایج آزمایشات نشان داد که در بین دو روش مورد بررسی، استخراج با امواج فراصوت بدون این که تاثیری بر ترکیب اسید های چرب و مقدار کمی آنها داشته باشد، بازده استحصال بیشتری را بدست داد. همچنین آماده سازی دانه با آب گرم و فراصوت بازده استخراج روغن را به طور معنی داری افزایش داد. افزون بر این مشخص گردید که در حضور امواج فراصوت زمان استخراج به 30 دقیقه کاهش یافت.
    کلیدواژگان: روغن، دانه انار، امواج فراصوت، راندمان استخراج، کاویتاسیون
  • بابک قنبرزاده، اکرم پزشکی نجف آبادی، هادی الماسی صفحات 123-135
    در طی سال های اخیر تمایل به استفاده از بیوپلیمرهای زیست تخریب پذیر در تولید مواد بسته بندی، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. یکی از کاربردهای بالقوه این بیوپلیمرها، تولید بسته بندی های فعال حاوی مواد ضدمیکروبی می باشد. در این مقاله مروری، مثال هایی از کاربرد این نوع بسته بندی ها برای مواد غذایی مختلف، آورده شده و در ادامه به انواع مواد ضدمیکروبی که می توانند در تولید این فیلم ها مورد استفاده قرار گیرند اشاره گردیده است. در طراحی یک بسته بندی ضد میکروبی، فاکتورهای زیادی بایستی مورد توجه قرار گیرند. اغلب این فاکتورها به ماهیت شیمیایی ماده ضدمیکروبی، نوع ماده غذایی و میکروارگانیسم هدف بستگی دارند که در این مقاله، مورد بحث قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: بسته بندی فعال، مواد ضد میکروبی، فیلم خوراکی، میکروارگانیسم
|
  • Pages 1-10
    Now days، nutritional labeling of fish edible products and calculation of its fillet yield are important needs for fish processing industries. The present study was done to investigate Determination of chemical composition and fillet yield of silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) for grading and nutritional labeling of its products by regression equations. For this purpose 50 specimens silver carp were applied in marketing size and their fillet yield، moisture، lipid، protein، ash and energy content were measured. Then، the relationships between these parameters with total length were considered and type of relationship and equation of them were determined. According to obtained results، the relationship between moisture content with fish total length was in inverse linear regression form (p<0. 05)، while the relationships between lipid، protein and energy content of fillet with fish total length was in positive linear regression form (p<0. 05). In generally these equations was in Y= bX± a form. The relationship between protein content and fish total length was significant but weak. According to obtained results there is not relationship between fillet ash content and fish size. Regarding these results and determining their equations، fish length can be used for fish sorting by sorting machine and then economic calculations and determination of moisture، lipid، protein and energy content by obtained equations were done for each group and finally، nutritional labeling and deciding for processing were done for each group.
    Keywords: Fillet yield, Nutritional labeling, Grading, Regression relationship, Silver carp (Hypophthalmichthys molitrix)
  • Pages 11-21
    Paying a heavy subsidy just on N and P-fertilizers has caused farmers to overuse these fertilizers in the country and hence، more than 90% of the fertilizer use constitutes N and P-fertilizers on the irrigated wheat farms. Due to continuous imbalanced fertilization، especially the overuse of P-fertilizers and the absence of Zn-fertilizers in the farmers’ conventional fertilization practice، there has been an increase in the concentration of phytic acid (C6H18O24P6) in the wheat grains. Increased level of phytic acid (PA)، would lead to a high molar ratio of phytic acid to zinc (PA/Zn) in wheat grains up to around 60. Phytic acid combines with metal cations in the digestive system and converts them to phytate complexes which do not get absorbed in the human body. Presence of higher PA has been mentioned as a reason for discarding the wheat bran. Removing bran from the wheat grains is the fastest and easiest way of discarding PA. According to the World Health Organization (WHO)، for absorption of nutrients by digestive system in human body، PA/Zn index must be less than 25. Due to calcareous nature of the studied soils and continuous imbalanced fertilization، especially the overuse of P-fertilizers، PA/Zn molar ratio is around 60. Since the main part (70%) of mineral nutrients، vitamins and PA are accumulated in the wheat bran، the authorities; instead of scientifically solving the problem- i. e. reducing PA and increasing Zn concentration in wheat grains- have decided to take away bran from the wheat kernel in the process of flour preparation. By removing subsidies in the 5th Development Plan، since the price of bread will increase significantly، so it is necessary to increase the quality of the bread. To achieve high quality bread، concentrations of PA and Zn should decrease and increase، respectively. This is possible only through the enrichment of wheat in the farm by the use of balanced fertilization، eliminating subsidy on P-fertilizers and allocating subsidy to zinc، bio- and organic fertilizers in order to reduce PA/Zn index. Various studies in the past two decades have shown that if current imbalanced fertilization is continued، PA/Zn index will be well around 60، necessitating the removal of the bran. But، if balanced fertilization is adopted as a general practice by the country''s farmers، this ratio will decrease and it will not be necessary to remove the bran in flour processing. It is suggested to remove the subsidy from N and P-fertilizers and allocate them to Zn، biological and organic fertilizers، as well as conducting soil and plant analysis to determine required fertilizer levels. Phosphate fertilizers must be given to the farmers only on the basis of soil tests. Imposing heavy penalties on the bakers who illegally use baking soda instead of yeast and implementing optimal fertilizer management practices will result in crop enrichment in wheat farms، which، in addition to achieving sustainable production of healthy crops، will contribute to upgrading Iranian society’s health-rating. By practicing balanced fertilization، applying zinc sulfate and bio-organic fertilizers، the country''s nutrition will improve and the quality and quantity of whole wheat bread will be upgraded significantly، and hence the problem of malnutrition will be solved in the Iranian society.
    Keywords: Wheat, (Triticum aestivum L.), Bread quality, Enrichment, Reducing PA, Zn molar ratio
  • Pages 23-33
    Enzymes of wheat flour have an important role on the quality of various backing products، especially bread. The knowledge of their activites can assist us to produce the high quality products. On the other hand، the most wheat flours in the countery have low α-amylase activity. Therefore، optimization of flour α-amylase activity is important for production of high quality bread. In the present work، chemical properties of three wheat flours varieties (Mahdavi، Kavir and M7318 that are produced in Isfahan province) were investigated. To show the changes of α-amylase activities، the activities of enzyme were measured during the germ growth times up to 72 hours. α-amylase activity of flours was also optimized according to falling number 250. The effect of this optimization on the bread texture in four different times after baking were then evaluated. The results showed that all three varieties had lower levels of α-amylase activity than the optimum level. The results indicated an increase in the activity of α-amylase during the growth of germ up to 72 hours. The results of the determination of the best blending percentage of germinated wheat flour with baking flour indicated that optimization of α-amylase activity is essential in terms of both wheat varieties of flour and germination times of wheat germ. Bread texture analysis indicated that bread produced with optimized α-amylase activity flours using appropriate percentage of germinated wheat flour have softer texture and lower staling. Wheat variety had also an important effect on staling so that bread produced with Kavir variety flour had softer texture than other varieties. Breads produced with optimized flour using 72-hours germinated wheat flour had softer texture than the breads made by optimized flours with other germination times.
    Keywords: α amylase, Staling bread, Germinated wheat flour
  • Pages 35-44
    Salting and vacuum packaging، each of them has disadvantages for fish preservation in non-frozen mode. This study was aimed to investigate the The effect of light salting، vacuum packaging and their synergistic effect on on shelflife of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillet during storage at 4°C±1. For this purpose the rainbow trout fillets were brined in 10 salt solution and vacuum packaged. Measuring of PH، total volatile bases nitrogen compounds (TVB-N)، tiobarbitoric acid (TBA)، total viable microbial count (TVC) and sensory evaluations، were performed during 18 days in refrigerator temperature. Obtained results showed that all of chemical and microbial indices increased during storage period. PH، TBA and TVB-N indices and microbial growth in salted، vacuum packaged was lower than other treatments and in light salted treatment was lower than control group (p<0. 05). The results of sensory evaluations showed that light salting of rainbow trout fillet situation improved these indices rather than control group. Salted vacuum packaged treatments had a better sensory evaluations scores than salted treatment (p<0. 05). with regarded to allowable restrict of TVB-N indices (25 mg/100g fillet) and total viable count (6 Log cfu/g) and also sensory evaluations، light salting and salted vacuum package treatments increased the shelflife of rainbow trout fillet in 4°C about 3 and 7 days، respectively and the major problems of each method of salting and vacuum packaging was removed.
    Keywords: rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), shelflife, vacuum packaging, light salting, chemical indices, Microbial count
  • Pages 45-52
    In this study gelatin was used as a fat replacer in the production of a low fat cream. The fat content of the control cream was reduced from 30% to 20%. Gelatin was used at 5 levels: 0، 0. 25، 0. 5، 0. 75 and 1%. Viscosity، Bostwick consistency، textural hardness، color parameters (L، a، b) and sensory characteristics of the five low fat cream samples with 20% fat were compared with the 30% fat control. The results indicated that gelatin was able to improve the properties of low fat cream samples towards the 30% control. In terms of color parameters the low fat creams with 0. 5% gelatin and more were similar to the control with 30% fat. Sensory evaluation tests showed that the perception scores of the low fat creams with 0. 75 and 1% gelatin were the same as the 30% fat control.
    Keywords: low fat cream, Gelatin, fat replacer, Viscosity, Hydrocolloid
  • Pages 53-61
    The effect of microwave، grilling، steaming and shallow fat frying was evaluated on lipid content and oxidation and also fatty acid composition in S. commerson. Total lipid content was 2. 31، 4. 02، 2. 62، 3. 60 and 4. 77 % for raw and microwave cooked، grilled، steamed and shallow fat fried samples، respectively. The FFA، PV and TBA content was 4. 32 %، 3. 00 meq/kg and 0. 60 mg/kg in raw samples. There was no significant difference in FFA content between raw sample and grilled، steamed and fried samples and also in PV content between raw and cooked samples. The TBA content increased to 1. 58، 1. 09، 1. 80 and 1. 40 mg/kg in microwave cooked، grilled، steamed and shallow fat fried samples، respectively. 23 different fatty acids were found of SFA، MUFA and PUFA groups. The n-6/n-3 ratio was 0. 80، 0. 80، 0. 70 and 0. 76 for raw and microwave cooked، grilled، steamed samples، respectively and significantly increased to 2. 59 in fried samples. Cooking by different methods affects on total lipid content، fatty acid profile and the lipid stability of fish samples. The changes on chemical characteristics of fish lipid by different cooking methods were in acceptable range and were not detrimental on fish quality.
    Keywords: S. commerson, cooking, lipid oxidation, fatty acid
  • Pages 63-68
    Walnut (Juglans regia L.) is one of the most important horticultural crops in Iran. Walnut fruits are rich source of essential compounds for human health. In the present research twelve walnut genotypes were selected in Markazi province in fourdifferent geographical locations، based on their regular bearing and high productivity. Selected genotypes were evaluataed for several pomological properties during 2007 growing-season. Results showed that، nut and kernel weights varied from 7. 46 through to 15. 25 g and 3. 77 through to 8. 1 g، respectively and kernel nut percentage was 45. 97 to60. 51%. Oil and protein contents also varied from 51. 0 to 73. 0 % and 10. 15 to 14. 55%، respectively. The results showed that genotype of MS15 had the highest nut and kernel weights (15. 25 and 8. 1 g، respectively). MS43 showed highest kernel and oil percentage (60. 51 and 73. 06%، respectively) and MS12 highest protein ratio (14. 55%). The fruits of superior selected genotypes can be used in food industry.
    Keywords: Walnut, Genotypes, Kernel, Physical properties, Oil, protein, Markazi provinc
  • Pages 69-75
    The citrus fruits are rich in flavonoid compounds. Flavonoids are polyphenolic compounds that exhibit valuable effects such as anti-cancer properties. Thus، this study was aimed to determine the levels of hesperidin، naringin and rutin presented in various lime (Citrus aurantifolia) fruit tissues during fruit growth and maturation. This experiment was laid out as a completely randomized blocks design with four replications. Extraction was carried out using methanol and dimethyl sulfoxide and quantification was done with the help of HPLC technique. The results showed that hesperidin was the predominant flavonoid in lime fruits. The highest amount of hesperidin and naringin was observed 30 days after fruit set (3. 23 and 1. 63 % in dry matter، respectively) and was decreased afterward until fruit maturation time. The hesperidin and naringin were found in maximum quantity in peel. The rutin flavonoid was produced in fruit pulp at 50 days after fruit set. None of the flavonoids was present in lime seeds.
  • Pages 77-83
    Nowadays، Probiotic products are defined as the processed products which contains viable probiotic bacteria in a sufficient concentration when they administered in adequate amounts، confer a health benefit to the host. The objective of this study was evaluation of the Iranian white cheese as a food carrier for probiotic bacteria (including Lactobacillus and Bifidobacterium species). Survival of Lactobacillus plantarum، Lactobacillus bulgaricus (sp)، Bifidobcterium animalis and Bifidobacterium angulatum were determined by evaluation of the bacterial growth on the selective media in laboratory in different interval of production and preservation of Probiotic Iranian white cheese. B. animalis showed the highest viability in nonstarter treatment and L. bulgaricus (sp) in treatment contained starter culture showed the lowest viability at the end of storage period of cheese. Survival Properties of Lactobacillus species were completely different from Bifidobacteria species in Iranian white cheese. However، the population of lactobacillus and Bifidobacteria species decreased gradually during ripening in this cheese but was always higher than 106 CFU/g at the end of ripening storage.
    Keywords: Iranian white cheese, Probiotic, Starter, Survival
  • Pages 85-94
    The mechanical losses which occur in agricultural products are the damage''s which imposed on country economy. It is important to investigate the bruising phenomena، as an index of mechanical losses for loss reduction and optimization of harvest and postharvest machinery. In the current study، by means of an impact pendulum apparatus and by conducting a series of impact tests، the effects of temperature (0، 10، 20 and 300C)، variety (Golden Delicious and Red Delicious)، padding surface (corrugated carton، rubber and galvanized iron) and kinetic energy (300، 600 and 900 mJ) were investigated on rate of apple bruise. Statistical results showed that the effect of temperature، variety، padding surface and impact energy were significant on the mean value of bruise volume at 1% of statistical level. By increasing temperature، the bruised volume was decreased، whereas it increased by increase of energy level in both varieties. While، the Golden Delicious had more strength than Red Delicious. Also، the maximum rate of bruised volume was related to Red Delicious in contacting to galvanized iron and the minimum rate was related to Golden Delicious in contacting to corrugated carton. Prediction of bruised volume was provided using artificial neural network based on four factors of: temperature، impact energy، padding surface and variety. Multilayer perceptron of neural networks were used for prediction of bruised volume. In comparison with other topologies، algorithm Levenberg-Marquardt had better performance with structure 1-26-4 and logsigmoid transfer function in hidden layer. Based on this algorithm، the mean of prediction accuracy in training، evaluation and testing process was equal to 92. 48، 88. 94 and 87. 72 percent، respectively. In addition، the correlation coefficient (R) was calculated equal to 0. 975 for linear regression between predicted model and experimental data.
    Keywords: Impact, Apple Bruise, Temperature, Padding Surface, Artificial Neural Networks
  • Pages 95-105
    g-oryzanol is an unsaponifiable component of rice bran oil، composed of several kinds and has antioxidant activity similar to tocopherols. In order to separate g-oryzanol، four varieties of rice from north part of Iran have been selected. These varieties include «local Tarom»، «Fajr»، «Shirudi» and «Neda». rice bran oil was subjected to oil extraction after thermal stabilization. Column and HPTLC chromatography followed by GC/MS were employed for separation، purification and identification of g-oryzanol. The antioxidant activity of the isolated concentrates were determined 0. 01، 0. 05 and 0. 1 percent on tallow، a substrate suitable to evaluate antioxidant activity due to the lack of natural antioxidants. The results indicated that «Neda» variety had the highest content of oil and g-oryzanol but the obtained g-oryzanol from «local Tarom» variety showed the highest antioxidant activity.
    Keywords: oryzanol, Rice bran oil, Chromatography, Saponification, Antioxidant activity
  • Pages 107-114
    Using soy products as an ingredient in ice cream formulation lead to a food product with unique nutritional and functional properties and reduces the cost of final product. In this project the effect of substitution of milk solid non fat (MSNF) with soy flour on flow behavior and rheological properties of hard ice cream was studied. The formulation of ice cream samples consisted of 10% fat، 12% SNF، 18% sugar، 0. 4% stabilizer and 0. 1% vanillin as flavoring agent. Substitution of MSNF was done at four levels: 45، 55، 65 and 75%. Rheological measurements of ice cream mix samples were carried out after 24 hours aging at 4·c. According to the obtained results، all sampled showed psuedoplastic behavior and apparent viscosity decreased with increasing shear rate. Increasing the level of soy flour substitution resulted in decreasing flow behavior index and therefore significantly increased the shear thining behavior of the samples (α<0. 05). Also، consistency index and apparent viscosity increased with increasing the amount of soy flour especially from 65 to 75%.
    Keywords: Ice cream, Milk solid, non, fat, Soy flour, Rheological properties
  • Pages 115-122
    Pomegranate seed oil is rich in functionally and nutritionally important compounds and hence has a wide application in food، pharmaceutical and cosmetic industries. In this study the effect of high power ultrasonic waves and pretreatment method on the extraction efficiency of oil from pomegranate seeds was investigated at a frequency of 20 kHz. Variables in question were extraction procedure at 2 levels (solvent extraction with and without ultrasound)، extraction time at 3 levels (30، 45 and 60 minutes) and pretreatment of seeds and sample preparation at 6 levels (grinding، soaking and grinding، sonication and grinding، soaking، sonication and grinding، grinding، sonication and dehydration، and soaking، grinding، sonication and dehydration). The results showed that ultrasound significantly increased the extraction efficiency with no effect on the composition of fatty acids and their quantitative values. It was also found that pretreatment of whole seeds by sonicating them in hot water led to highest extraction efficiency. Moreover، the extraction time decreased to 30 min in the presence of ultrasound waves.
    Keywords: oil, Pomegranate seed, ultrasound waves, extraction efficiency, Cavitation
  • Pages 123-135
    In the recent years، interest in the use of biodegradable biopolymers for packaging applications has raised. One of the potential uses of these biopolymers is for production of active packaging containing antimicrobials. In this review manuscript، has presented some examples for applications of these packaging materials for different foods and then has mentioned the different kinds of antimicrobial agents that may be incorporated in their formulations. Many factors are involved in designing the antimicrobial packaging system. Most factors are closely related to the chemical characteristics of antimicrobial agents، the nature of the food and target microorganisms that all will be discussed in this paper.
    Keywords: Active packaging, Antimicrobial agents, Edible film, Microorganism