فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نهم شماره 2 (پیاپی 35، تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/04/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مینا سیف زاده، عباسعلی مطللبی صفحات 1-15
    این پروژه با هدف افزایش مدت زمان ماندگاری سردخانه ای و جلوگیری از تغییر رنگ ماهی کیلکا در سردخانه انجام شد. برای پوشش کردن ماهی کیلکا از سدیم آلژینات در غلظت های 5/1 و 2 درصد در زمان شروع استفاده شد. از کیلکای بسته بندی شده در ظروف یک بار مصرف با پوشش سلوفان به عنوان نمونه شاهد استفاده شد. نمونه ها به مدت شش ماه در سرد خانه 18 – درجه سلسیوس نگهداری شدند. شمارش کلی باکتری ها و باکتری استافیلوکوک در نمونه های پوشش دار در مقایسه با شاهد تفاوت معنی داری نشان نداد. آلودگی به باکتری های کلی فرم، اشریشیا و سودوموناس در نمونه ها مشاهده نشد. پروتئین، چربی و خاکستر در نمونه های پوشش دار در مقایسه با نمونه های شاهد تفاوت معنی داری نداشت. پراکسید،TVN، اسید چرب آزاد، تیوباربیتوریک اسید و pH در نمونه های پوشش دار در مقایسه با شاهد تفاوت معنی داری نشان داد(05/0> p). مقدار رطوبت در نمونه های پوشش دار در مقایسه با شاهد تفاوت معنی داری داشت(05/0> p). آزمایشات حسی به روش رتبه بندی انجام شد. در شاخص پذیرش کلی بین نمونه های پوشش دار در مقایسه با شاهد تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0> p). این شاخص در نمونه های پوشش دار با غلظت 5/1درصد در مقایسه با نمونه های پوشش دار با غلظت 2 درصد تفاوت معنی داری نشان داد(05/0> p). نمونه های پوشش دار با غلظت 5/1 درصد در مقایسه با نمونه های پوشش دار با غلظت 2 درصد از کیفیت بهتری برخوردار بودند. نمونه های پوشش دار تا پایان مدت زمان سردخانه گذاری از کیفیت خوبی برخوردار بودند اما نمونه های شاهد پس از سه ماه کیفیت خود را از دست داده بودند.
    کلیدواژگان: ماهی کیلکا، آنالیز باکتریایی، سدیم آلژینات، آنالیز حسی، آنالیز شیمیایی
  • محمدعلی سحری ∗، سهیلا زرینقلمی، مرتضی ستاری صفحات 17-23
    اثر بازدارندگی عصاره آناتو (نوربیکسین 1 درصد) بر توانایی رشد و جوانه زنی اسپور برخی از باکتری های بیماریزا (استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس، کلستریدیوم پرفرانجنز و اشرشیاکلی)، با استفاده از روش های چاهک و رقت لوله ای مورد مطالعه قرار گرفت. مطابق نتایج به دست آمده از بررسی قطر هاله در روش چاهک، عصاره ی آناتو بر رشد باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، باسیلوس سرئوس و کلستریدیوم پرفرانجنز (به ترتیب با قطر هاله عدم رشد 13، 12 و 10 میلی متر) اثر بازدارندگی داشته اما بر اشرشیاکلی بی اثر است. ارزیابی نتایج روش رقت لوله ای مشخص کرد که کمترین غلظت های بازدارنده از رشد برای باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس و باسیلوس سرئوس در تعداد 106، 104 و 102 سلول در میلی لیتر، به ترتیب 2/1، 6/0 و 3/0گرم در لیتر از عصاره آناتو بوده و در میزان سلول مشابه برای کلستریدیوم پرفرانجنز، این غلظت ها به 4/2، 2/1 و 6/0گرم در لیتر می رسد. به علاوه عصاره آناتو در غلظت های ذکر شده می تواند از جوانه زنی اسپورهای باسیلوس سرئوس و کلستریدیوم پرفرانجنز نیز پیشگیری نماید. بنابراین عصاره آناتو می تواند به عنوان یک افزودنی غذایی طبیعی ضد باکتریایی، در بیشتر فرآورده های غذایی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آناتو، نوربیکسین، باکتریهای بیماریزا، افزودنی، نگهدارنده
  • حسن رشیدی∗، مصطفی مظاهری تهرانی، سید محمد علی رضوی، محسن قدس روحانی صفحات 25-34
    در این پژوهش اثر مقادیر مختلف چربی (0، 2، 6، 10، 14 و 18 درصد) موجود در ریتنتیت (ناتراوه) و مقدار کلرید کلسیم (0 و 02/0 درصد) اضافه شده به آن، بر ویژگی های انعقادی (زمان انعقاد، مقدار آب پنیر و بازده تولید پنیر) و شیمیایی (درصد چربی، درصد کل مواد جامد، درصد اسیدیته و مقدار pH) پنیر فتای فراپالایشی تولید شده از پودر ریتنتیت بررسی شد. همچنین اثر نحوه افزودن نمک (گذاردن بر روی کاغذ مخصوص پس از انعقاد یا افزودن مستقیم به ناتراوه)، بر ویژگی های انعقادی و شیمیایی نمونه پرچرب مورد بررسی قرار گرفت. بررسی آماری نتایج نشان داد که با کاهش مقدار چربی، زمان انعقاد و مقدار آب پنیر درون بسته افزایش و بازده تولید، کاهش معنی داری یافت (05/0 > P). متغیر کلرید کلسیم، اثر کاهنده معنی داری (001/0 > P) بر زمان انعقاد دلمه داشت و این اثر در مورد تیمارهای با چربی کمتر از 10 درصد، مشهودتر بود. مقدار کلرید کلسیم اثر معنی داری بر مقدار آب پنیر، بازده تولید و ویژگی های شیمیایی اندازه گیری شده نداشت. از سوی دیگر کاهش چربی اثر معنی داری بر تمامی ویژگی های شیمیایی داشت. بیشترین مقدار چربی، مواد جامد کل و اسیدیته و کمترین مقدار pH، در نمونه حاصل از تراوه با 18 درصد چربی مشاهده گردید که اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشت (05/0 > P). افزودن نمک به ریتنتیت (بدون استفاده از کاغذ مخصوص) باعث کاهش مقدار ماده جامد و آب پنیر و افزایش بازده تولید گردید، اما اسیدیته و pH دو نمونه پنیر فاقد اختلاف آماری معنی دار بودند.
    کلیدواژگان: پنیر، کاهش چربی، کلرور کلسیم، فتا، ریتنتیت
  • علی فضل آرا ∗، احسان صادقی، پگاه رستمی سلیمانی صفحات 35-44
    لیستریوزیس، یک بیماری عفونی است که در اثر خوردن مواد غذایی آلوده شده به وسیله ی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز ایجاد می گردد و به عنوان یک معضل در سلامت عمومی تشخیص داده شده است. این بیماری بدوا زنان حامله، نوزادان و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف را درگیر می کند. در این بررسی با هدف استفاده از اسانس گیاهی به عنوان عوامل ضد میکروبی طبیعی، اثر اسانس زیر ه سبز (Cuminum cyminum) در غلظت های 02/0% و 04/0% بر روی باکتری لیستریا مونوسیتوژنز با میزان تلقیح 103 باکتری در هر سی سی شیر مصرفی جهت تهیه پنیر در یک مدل غذایی (پنیر سفید ایرانی) همراه با یک نمونه بدون افزودن اسانس به عنوان شاهد مورد مطالعه قرار گرفت. غلظت باکتری در پنیر حاوی غلظت 02/0% اسانس زیره ی سبز، پس از 30 روز log1 کاهش یافت و از این روز به بعد باکتری جدا نشد. همچنین در پنیر حاوی غلضت 04/0% اسانس پس از 15 روز، باکتری log1 کاهش یافت و از این روز به بعد، از این نمونه باکتری جدا نشد. در حالی که پنیر فاقد اسانس (شاهد) در تمام طول دوره حاوی باکتری بود. آنالیز آماری به وسیله ی نرم افزار16 SPSS وآزمون Repeated Measures Define اختلافات معنی داری بین تمام گروه های تیمار نشان داد (p<0.05). همچنین آزمون One-way ANOVA نشان داد که میزان باکتری (لیستریا مونوسیتوژنز) از روز هفت نگهداری با سایر روزها اختلاف معنی داری پیدا کرد (p<0.05). نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد که اسانس زیره ی سبز دارای خواص ضد لیستریایی می باشد.
    کلیدواژگان: لیستریا مونوسیتوژنز، زیره ی سبز، پنیر
  • مریم قادری قهفرخی، علیرضا صادقی ماهونک ∗، مهران اعلمی، محمدحسین عزیزی، محمد قربانی صفحات 45-56
    در این پژوهش ترکیبات فنولی میوه ی بلوط (Q.castaneifolia var castaneifolia) با حلال های آب و اتانول (70%) استخراج شدند. مقدار کل ترکیبات فنولیدر عصاره های اتانولی و آبی به ترتیب 85/238 و 18/142 میلی گرم معادل تانیک اسید در گرم عصاره بود. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها با آزمون های به دام اندازی رادیکال های DPPH، قدرت احیاء کنندگی یون های آهن 3 ظرفیتی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل بررسی و با آنتی اکسیدان های سنتزی BHA و BHT مقایسه گردید.
    عصاره ی اتانولی بیشترین میزان به دام اندازی رادیکال های DPPH را نشان داد. در آزمون های قدرت احیاء کنندگی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل بیشترین فعالیت به ترتیب توسط BHT، عصاره ی اتانولی، BHA و عصاره ی آبی حاصل گردید.
    هم چنین، اثر محافظتی عصاره ی اتانولی در روغن آفتاب گردان بررسی شد. عصاره ی اتانولی میوه ی بلوط در سه سطح غلظت (250، 500 و 1000 پی پی ام) به روغن اضافه شدند. نمونه ی شاهد و آنتی اکسیدان های سنتزی BHA و BHT در دو سطح غلظت (100 و 200 پی پی ام) به عنوان استاندارد مورد استفاده قرار گرفتند. نمونه ها به مدت 12 روز در ظروف باز در دمای c°70 قرار گرفتند و عدد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید در روزهای 2، 4، 6، 8، 10 و 12 اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که عصاره ی اتانولی در تمامی غلظت ها به خوبی توانست اکسیداسیون را به تاخیر بیندازد. غلظت های 1000 و 500 پی پی ام عصاره بهتر از BHT در غلظت 200 پی پی ام و غلظت 250 پی پی ام آن بهتر از BHA با غلظت 100 پی پی ام عمل نمودند.
    کلیدواژگان: میوه بلوط، خاصیت آنتی اکسیدانی، مهار رادیکال های آزاد، قدرت احیاء کنندگی، عصاره فنولی
  • بابک کاظم زاده، محمد امین محمدی فر صفحات 57-66
    بیماری ورم پستان یکی از بیماری های رایج در دام های شیری است که بر روی شیر و محصولات شیری حاصل از آن تاثیر گذار است. در این پژوهش تاثیر شمار سلولهای پیکری بر خواص ویسکو الاستیک ماست چکیده توسط آزمون های نوسانی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور نمونه های ماست چکیده با استفاده از شیر خام حاوی تعداد سلولهای پیکری کمتر از200000 سلول در هر میلی لیتر (سطح پایین)، بین 200000 تا 800000 سلول در هر میلی لیتر(سطح متوسط) و بیش از 800000 سلول در هر میلی لیتر (سطح بالا) تهیه گردید. نتایج آزمون روبش کرنش نشان دادند که با افزایش شمار سلول های پیکری قدرت ساختار، تنش تسلیم، نقطه ی آغاز جریان و وابستگی مولفه ی الاستیک (Gʹ) به کرنش در انتهای ناحیه ی خطی ویسکوالاستیک (LVE) کاهش می یابد. نتایج آزمون روبش فرکانس نیز نشان دادند که در تمام نمونه ها مولفه ی الاستیک بر مولفه ی ویسکوز برتری دارد اما با افزایش شمار سلولهای پیکری، قدرت ساختار تا 9 برابر کاهش یافته و وابستگی Gʹ به فرکانس افزایش می یابد که این امرنشان دهنده ی تغییر ساختار از حالت ژل به حالت ژل مانند در نمونه های ماست چکیده با افزایش شمار سلول های پیکری است. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش مشخص می شود که شمار سلول های پیکری در شیر خام یک ویژگی مهم در تعیین ویژگی های کیفی و میزان بهره ی نمونه های ماست چکیده محسوب می شود.
    کلیدواژگان: ورم پستان، سلول های پیکری، ماست چکیده، ویژگی های ویسکوالاستیک، بهره ی تولید
  • سید مهدی اجاق، مسعود رضایی صفحات 67-76
    ترکیب شیمیایی اسانس پوست دارچین Cinnamomum zeylanicum Nees)) مورد استفاده در صنایع غذایی با استفاده از دستگاه GC–MS ارزیابی شد و 21 ترکیب شناسایی شدند. سینامالدهید[1] با 41/60 درصد بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده بود و پس از آن لینالول[2] (46/6 درصد)، ارتومتوکسی سینامیک آلدهید[3] (63/3 درصد)، بتا کاریوفیلن[4] (5/3 درصد)، 8-1 سینئول[5] (32/3)، اوجنول[6] (19/3 درصد) و ترکیبات دیگر قرار داشتند. فعالیت آنتی باکتریایی (حداقل غلظت بازداری و کشندگی) اسانس پوست دارچین در مقابل 5 باکتری بیماری زا و فسادزا در مواد غذایی شامل Listeria monocytogenes، Escherichia coli، Pseudomonas fluorescens، Lactobacillus plantarum و Lactobacillus sakei ارزیابی شدند. حداقل غلظت بازداری اسانس دارچین در مقابل L. sakei g/mlμ 250 و برای سایر باکتری ها برابر g/mlμ 500 مشاهده شد. حداقل غلظت کشندگی برای L. sakei و Ps. fluorescens برابر g/mlμ 1000 و برای سایر باکتری ها بالاتر از g/mlμ 1500 بودند.
    کلیدواژگان: اسانس پوست دارچین، Cinnamomum zeylanicum، فعالیت آنتی باکتریایی، باکتری های بیماری زا
  • سمانه پزشک، مسعود رضایی، حمید راشدی، هدایت حسینی صفحات 77-87
    در این تحقیق اثر آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی عصاره زردچوبه[1] (1.5 درصد حجمی- حجمی) بر عمر ماندگاری ماهی قزل آلای رنگین کمان بسته بندی شده در خلاء[2] که در شرایط سرد ( ̊C1 ±4) نگهداری می شد، بررسی گردید. آزمایش های میکروبی شامل بار کل باکتریایی (TVC) و باکتری های سرمادوست (PTC)، آزمایش های شیمیایی شامل شاخص پرکساید (PV)، شاخص تیوباربیتوریک اسید (TBA)، اسیدهای چرب آزاد (FFA) به همراه pH و ارزیابی حسی در یک دوره 20 روزه انجام گردید. عصاره زردجوبه به طور معنی داری(05/0>p) اکسیداسیون لیپید را در ماهیان تیمار شده به تعویق انداخت. مقادیر باکتری های سرمادوست و کل باکتری ها در طول دوره نگهداری در ماهیان تیمار شده با عصاره زردچوبه زیر حد قابل قبول پیشنهادی log cfu/g) 7) باقی ماند و فساد میکروبی در این نمونه ها نسبت به نمونه شاهد به طور معنی داری (05/0>p) کاهش یافت. طبق بررسی های حسی و آنالیزهای میکروبی، ماهی قزل آلای رنگین کمان تیمارشده با عصاره زردچوبه نسبت به نمونه شاهد تا انتهای دوره نگهداری قابل مصرف بود.
    کلیدواژگان: قزل آلای رنگین کمان، عصاره زردچوبه، بسته بندی در خلاء، عمر ماندگاری
  • مهناز صادقیپور، فوژان بدیعی صفحات 89-99
    فیلم ها و پوشش های خوراکی برای محافظت، بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری مواد غذایی استفاده می شوند. هدف از این تحقیق بررسی اثر دو نوع پوشش فعال برپایه متیل سلولز بر انبارمانی و ماندگاری میوه گوجه فرنگی واریته بنمی می باشد. میوه ها به مدت یک دقیقه در دمای oC20 در پوشش فعال متیل سلولز (متیل سلولز، گلیسرول و سوربات پتاسیم) یا پوشش فعال متیل سلولز-اسید پالمیتیک (متیل سلولز، گلیسرول، اسید پالمتیک و سوربات پتاسیم) غوطه ور شدند و پس از خشک شدن در دمای محیط به همراه نمونه های بدون پوشش به مدت 21 روز در دمای oC15 با رطوبت نسبی 85 – 80 درصد نگهداری شدند. هر دو روز در میان میزان کاهش وزن، مقدار کل مواد جامد محلول، اسید قابل تیتر، pH، رنگ پوست، سفتی بافت، انرژی گسیختگی، ویتامین C، مقدار بار میکروبی و قابلیت پذیرش کلی نمونه ها اندازه گیری و با نمونه بدون پوشش مقایسه شدند. یافته های این مطالعه نشان داد که پوشش دهی افت وزن گوجه فرنگی را در مدت نگهداری به طور معنی داری تا 5/2 برابر کاهش می دهد و باعث بهبود رنگ پوست میوه، کاهش سرعت رسیدگی، کاهش معنی دار تعداد کپک و مخمر (3-2 برابر)، ماندگاری بیشتر ویتامین C و بهبود خواص حسی و ظاهری گوجه فرنگی می شود. از طرفی افزودن اسید پالمیتیک به فیلم متیل سلولزی حاوی سوربات اثر معنی داری بر ویژگی های گوجه فرنگی نسبت به نمونه های پوشش داده با فیلم متیل سلولز فعال بدون پالمیتیک نداشت.
    کلیدواژگان: گوجه فرنگی، پوشش خوراکی، متیل سلولز، سوربات پتاسیم، پوشش فعال
  • عبدا..جمشیدی ∗، محمدرضا بسامی، سعید خانزادی، وجیهه سلطانی نژاد صفحات 101-107
    تعداد یکصد نمونه همبرگر از بچ های مختلف که بصورت صنعتی تولید شده بود در فصل پاییز از سطح فروشگاه های عرضه مواد غذائی درشهرستان مشهد تهیه گردید. جهت جداسازی باکتری اشریشیا کولا O157: H7، نمونه ها ابتدا در محیط آبگوشت Trypticase soy حاوی آنتی بیوتیک نوبیوسین غنی سازی گردید. سپس در محیط آگار انتخابی سوربیتول مک کانکی حاوی سیفیکسیم و تلوریت پتاسیم کشت داده شد، از کلنی های غیر تخمیر کننده سوربیتول با آزمایشات بیوشیمیائی باکتری اشریشیا کولای مورد شناسائی قرار گرفت. سپس با روش مولتی پلکس PCR با استفاده از دو جفت پرایمر اختصاصی ژنهای سوماتیک و فلاژلار، سروتیپ O157:H7 مورد شناسائی قرار گرفت. روش مولتی پلکس PCR که در این مطالعه مورد استفاده قرار گرفت می تواند به عنوان جایگزین روش های ایمیونولوژیک که حضور آنتی ژنهای سوماتیک و فلاژلار را مورد شناسائی قرار می دهد مطرح باشد. در این مطالعه از تعداد 9 نمونه همبرگر، کلنی های غیر تخمیر کننده سوربیتول جدا سازی گردید که در روش m-PCR در تعداد دو نمونه (2%) آلودگی به باکتری اشریشیا کولای O157:H7 مورد تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: اشریشیا کولا O157: H7، مولتی پلکس PCR، همبرگر
|
  • Pages 1-15
    This project was carried out in order to increasing of shelf life of Kilka Fish and prevent of color changes during cold storage. Edible film made by sodium alginate (1. 5 and 2% concentrations) was used for fish packaging at time 0. Cleaned Kilka fish was packaged in disposable dishes and covered by cellophane was used as control samples. The samples were kept at -18oC. Examinations were carried out for a period of six months. No statistically significant difference was observed in total bacterial counts nad staphylococcus bacteria in the covered samples compared with the control samples (P>0. 05). Coliform، Escherichia coli and Pseudomonas bacteria contamination were negative until the end of storage period in the samples. No statistically significant difference was observed in protein، lipid and ash in test samples compared with the control samples. Statistically significant difference was observed in free fatty acids، thiobarbitoric acid، Peroxide value، TVN and pH in test samples compared with the control samples. Statistically significant difference was observed in moisture in the covered samples compared with the control samples (P> 0. 05). Sensory analysis carried out to Ranking method. Statistically significant difference was observed in overal acceptable in the covered samples compared with the control samples. Statistically significant difference was observed in this index in the covered samples with 1. 5% concentration compared with the covered samples with 2% concentration. Covered samples with 1. 5% concentration had better quality compared with the covered samples with 2% concentration. The covered samples had a favorable quality until the end of storage period. But، the control samples had a favorable quality for a period of three monthes.
    Keywords: Kilka fish, Sodium alginate. Bacterial analysis, Chemical Analysis, sensory analysis
  • Pages 17-23
    Using well method and Macrodilution technique، the effect of annatto extract (norbixin 1%) on growth ability and spore germination of several pathogenic bacteria (Staphylococcus aureus، Bacillus sereus، Clostridium perfringens and Escherchia coli) was investigated. According to the results emerged from inhibition zone diameter evaluation، the annatto extract showed inhibitory effect on S. aureus، B. sereus and C. perfringens (with 13، 12 and 10 mm inhibition zone diameter، respectively)، but it was inactive against Ecoli. The outcome of Macrodilution technique indicated that the minimum inhibitory concentrations in 106، 104 and 102 cfu/ml of S. aureus and B. sereus are 1. 2، 0. 6 and 0. 3 g/l of the annatto extract. The concentration values، however، are 2. 4، 1. 2 and 0. 6 g/l at the same cfu/ml of C. perfringens. In addition، the abovementioned concentration values of annatto were capable of inhibiting spore germination of B. sereus and C. perfringens. As an overall result، annatto can be used as a natural antibacterial food additive in many food products.
    Keywords: Annatto, Norbixin, Pathogenic bacteria, Additive, Preservative
  • Pages 25-34
    In this research، the effects of different levels of retentate fat (0، 2، 6، 10، 14 and 18%) and CaCl2 (0 and 0. 02%)، on the coagulation (coagulation time، whey amount and yield) and chemical characteristics (fat، total solids، acidity and pH) of UF-Feta cheese made from retentate powder were studied. Furthermore، the effects of salting manner (addition on special paper after coagulation or direct addition to retentate)، on the coagulation and chemical characteristics of full-fat sample were investigated. The statistical analysis showed that، the coagulation time and whey amount were increased with fat reduction، whereas the yield was decreased significantly (p < 0. 05). Adding CaCl2 had significant (p < 0. 001) reducing effect on coagulation time and this effect was more observable in cheese samples with fat levels lower than 10%. The effects of CaCl2 on whey amount، yield and chemical properties were insignificant. On the other hand، fat reduction had significant effect on all the chemical properties. Maximum fat content، total solids and acidity; and minimum pH were observed in cheese sample that made of 18% fat retentate so that، differences with other treatments were significant (p < 0. 05). The addition of salt directly to retentate (without using of special paper) decreased the total solids and whey amount and increased yield، but pH and acidity didn’t show significant differences.
    Keywords: CaCl2, Cheese, Fat reduction, Feta, Retentate
  • Pages 35-44
    Listeriosis، an infectious disease caused by eating contaminated food with the bacterium Listeria monocytogenes، has been recognized as an important public health problem. The disease affects primarily pregnant women، newborns and adults with weakened immune system. With the aim of using plants essential oil as natural antibacteria، the effect of Cumin (Cuminum cyminum) essential oil (in 0/02% and 0/04% concentration) was studied on Listeria monocytogenes in Iranian white cheese as a food model inoculated with 10³ cfu/ml in milk consumed for cheese making during 60 days storage period and compared with the blank sample which was not contained essential oil. According to results Listeria monocytogenes after 1 log reduction was not isolated from cheeses containing 0/02% and 0/04% Cumin essential oil after 30 and 15 days of storage time respectively. But in cheese without Cumin essential oil (0%)، the bacterium was isolated during the period of study. Statistical analysis with Repeated Measures Define in SPSS 16 showed significant difference between all treatments (p<0. 05). Also One-Way ANOVA showed that the difference of bacterial loads (Listeria monocytogenes) after 7th day of storage was statistically significant (p<0. 05). These results showed that Cuminum cyminum essential oil has antibacterial effect on Listeria monocytogenes
    Keywords: Listeria monocytogenes, Cumin Cyminum, Cheese
  • Pages 45-56
    In this study، phenolic compounds of acorns (Q. castaneifolia var castaneifolia) were extracted with water and ethanol (70%). Total phenolic content of water and ethanolic (Et) extracts were 238. 85 and 142. 18 mg TAE/gr dried extracts، respectively. Antioxidant activity was evaluated using three different
    Methods
    including scavenging effect on DPPH radicals، reducing power of Fe+3 and total antioxidant capacity. The results were compared with synthetic antioxidant، BHA and BHT. In all the methods، the antioxidant activity was concentration dependent. Ethanolic extract of Q. castaneifolia was the highest in DPPH assay (EC50=34. 28 µg/ml). In the reducing power and total antioxidant capacity، BHT obtained the best results followed by ethanolic extract، BHA and water extract. Also، the protective effect of ethanolic extract in stabilizing sunflower oil was tested. Ethanolic extract of acorn at three different concentrations، i. e. 250 (Et-250)، 500 (ET-500) and 1000 ppm (Et-1000) was added to sunflower oil. BHA and BHT at 100 and 200 ppm were chosed as standards along with the control. All samples were incubated in open beakers at 70°C in the dark for 12 days. The peroxide and tiobarbitoric acid values of the samples were determined at definite time intervals of 0، 2، 4، 6، 8، 10 and 12 days. Results showed that ethanolic extract at all concentration retarded the retarded the oil oxidation. Et-1000ppm and Et-500 ppm exhibited stronger antioxidant activity compared to BHT-200 and Et-250 was better than BHA-100.
    Keywords: Acorn fruit, Antioxidant activity, Radical scavenging activity, Reducing power, Phenolic extract
  • Pages 57-66
    Mastitis is one of the most common diseases that can affect composition of milk and hence the products derived from it. In this study oscillatory rheological tests were carried out to determine the effect of somatic cell counts (SCC) on viscoelastic properties of strained yoghurt. Results of strain sweep tests showed that by increasing SCC in samples، structural strength، yield stress، flow point and dependence of elastic modulus (G¢) to strain outside of linear viscoelastic range (LVE) were decreased. Frequency sweep test results revealed that for all samples elastic behaviour dominates the viscous one over the whole range of frequency but by increasing SCC، G* decreased and G¢ became more frequency dependent which means a weaker and also less gel structure، for samples with higher SCC. It was indicated that somatic cell count of milk is a critical factor which affects the quality and yield of strained yoghurt
    Keywords: Mastitits, Somatic cell count, Strained yoghurt, Viscoelastic properties, Yield
  • Pages 67-76
    The chemical composition of the essential oil of Cinnamomum zeylanicum (Nees) that has been used in food indusries were analysed by GC–MS and 21 components were detected. The major component characterized in the essential oil was E-cinnamaldehyde (60. 41%). The other components were linalool (6. 46%)، Ortho methoxy cinnamic aldehyde (3. 63%)، βcaryophyllene (3. 5%)، 1، 8-cineole (3. 32%)، Eugenol (3. 19%) and etc. The antimicrobial activity including minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of cinnamon essential oil were evaluated against five food born pathogenic and spoilage bacteria including Listeria monocytogenes، Escherichia coli، Pseudomonas fluorescens، Lactobacillus plantarum and Lactobacillus sakei. The MICs of cinnamon essential oil against L. sakei and the other bacteria were observed 250 and 500 µg/ml respectively. The MBC of cinnamon essential oil against Pseudomonas fluorescens and Lactobacillus sakei was 1000 µg/ml. The MBCs for the other bacteria were more than 1500 µg/ml.
    Keywords: Cinnamon bark essential oil, Cinnamomum zeylanicum, Antibacterial activity, Pathogenic bacteria
  • Pages 77-87
    The effects of turmeric extract on the shelf life of whole، vacuum-packaged rainbow trout، stored under refrigeration (4±1◦C) were studied by monitoring the microbiological (total viable count، psycrotrophic)، chemical (PV، TBA، FFA)، pH and sensory changes for a Period of 20 days. Turmeric extract significantly (p<0/05) delayed lipid oxidation in treated samples. psycrotrophic bacteria and total viable count of treated samples with turmeric extract maintained lower than the proposed acceptable limit (7 log cfu/g) as far as microbial spoilage significantly (p<0/05) decreased in turmeric samples in comparison with the control samples. According to sensory and microbial analysis turmeric samples in compare with the control samples were acceptable for eat to end of storage.
    Keywords: Rainbow trout, Turmeric extract, Vacuum package, Shelf life
  • Pages 89-99
    Edible films and coatings are used to protect food products and improve their quality and shelf life. The objective of this study was to evaluate the effect of two methyl cellulose- based active coatings on the quality and storage life of tomato. Fruits were dipped in to active methyl cellulose (MC) coating (MC، glycerol and potassium sorbate) or active MC-palmitic acid coating (MC، glycerol، potassium sorbate and palmitic acid) for 1min at 20oC، then air-dried at room temperature and stored with uncoated samples at 15 oC and 80-85% RH for 21 days. At one day intervals، coated and uncoated fruits were removed and evaluated for weight loss، total soluble solids، titrable acidity، pH، skin color، firmness، failure energy، ascorbic acid content، yeasts and moulds count and overall acceptability. It was revealed that the coated fruits showed lower weight loss (up to 2. 5 times)، ripening rate، spoilage incidence (2-3 times) while، the skin color، ascorbic acid content، sensory quality and overall acceptability were higher in coated tomatoes when compared with control during storage time. However، non significant differences in the properties of tomato were observed by adding palmitic acid to the formulation of MC active coating.
    Keywords: Tomato, Edible coating, Methyl cellulose, Potassium sorbate, Active coating
  • Pages 101-107
    In this study a number of 100 hamburger samples which were produced industerially from different batches were collected randomly from suprermarkets in Mashhad city، during the autumn months of 2006. For isolation of the bacteria، samples were، firstly enriched in modified trypticase soy broth containing novobiocin، followed by plating on sorbitol Mac Cankey agar supplemented with cifixime and potassium tellurite. Consequently the suspected non sorbitol fermenting (NSF) colonies were confirmed by biochemical tests as Escherichia coli and then employed for multiplex-PCR assay، using primers specific for O157 and H7 antigens gene. The m-PCR assay employed in this study may be a possible alternative to immunological assays which detects somatic and flagellar antigens. In this study، 9 NSF Escherichia coli colonies were isolated، and in multiplex-PCR assay two samples (4%) were confirmed as Escherichia coli O157: H7.
    Keywords: Escherichia coli O157:H7, Hamburgr, M, PCR