فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/08/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن افشاری جویباری، عسگر فرحناکی، مهسا مجذوبی، غلامرضا مصباحی صفحات 1-10
    در این تحقیق نمونه های خرمای مضافتی با خشک کن کابینتی در سرعت جریان هوای 1 متر در ثانیه و در پنج سطح دمایی (50، 60، 70، 80 و C ̊90) خشک شدند. در حین خشک کردن تغییرات مواد جامد محلول کل، میزان قهوه ای شدن، pH، اسیدیته و پارامترهای رنگ سنجی L، a وb در نمونه ها اندازه گیری و مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج بدست آمده بیانگر آن بود که مواد جامد محلول کل، میزان قهوه ای شدن و اسیدیته در طول خشک کردن افزایش و pH کاهش می یابد. همچنین با بررسی روند کلی تغییرات در پارامترهای رنگ سنجی، در مورد L وb کاهش و در مورد پارامتر a افزایش مشاهده شد. نتایج نشان داد که کاهش رطوبت خرمای مضافتی به روش خشک کردن مصنوعی (صنعتی) با جریان هوای گرم امکان پذیر است، همچنین به طور کلی افزایش دما هوای خشک کننده به ویژه در دماهای بیشتر از C 70، تاثیر منفی بیشتری بر فاکتور های مورد ارزیابی در رنگ نمونه ها نشان می دهد، لذا دمای C 70 بهترین گزینه برای خشک کردن خرمای مضافتی ارزیابی گردید.
    کلیدواژگان: خشک کردن، خرما، رنگ، دمای خشک کن، خشک کن کابینی
  • حمید توکلی پور، مجید جوانمرد، لیلا زیرجانی صفحات 11-19
    برای پوشش دهی خوراکی مغز پسته رقم اکبری دامغان از پلیمر طبیعی بر پایه کنسانتره پروتئین آب پنیر همراه با عصاره آویشن شیرازی (Zataria multiflora) استفاده گردید. غلظت کمینه ممانعت کنندگی و غلظت کمینه کشندگی اسانس آویشن شیرازی بر علیه قارچ آسپرژیلوس فلاووس با بررسی مهار رشد قارچ در سطح محیط کشت از طریق تاثیر عصاره به طور مستقیم (روش چاهک) انجام شد. برای مطالعه تاثیر اسانس آویشن شیرازی بر روی آسپرژیلوس فلاووس در مغز پسته از مقادیر 100، 500، 1000، 1500، 2000، 2500، 3000، 3500، 4000، 5000 و 5500 پی پی ام عصاره در ترکیب پوشش خوراکی مغز پسته استفاده شد و میزان مهار گسترش رشد دیسک تلقیح شده حاوی کشت نه روزه قارچ بر روی پسته های پوشش دیده اندازه گیری گردید.نتایج نشان داد که آسپرژیلوس فلاووس در غلظت های کمتر از 4000 پی پی ام عصاره الکلی آویشن شیرازی رشد نمود. افزایش میزان غلظت عصاره در پوشش منجر به کاهش معنی دار رشد قارچ تلقیح شده گردید. در ادامه میزان بازدارندگی غلظت های مختلف اسانس آویشن شیرازی در ترکیب پوشش مغز پسته بر روی تولید سموم آفلاتوکسین های B1، B2، G1 و G2 توسط روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا (HPLC) بررسی و نتایج نشان داد که مقادیر بالاتر از ppm 4000 عصاره آویشن شیرازی در پوشش خوراکی کنسانتره پروتئینی آب پنیر باعث جلوگیری از تولید آفلاتوکسین در مغز پسته گردید.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین، آسپرژیلوس فلاووس، آویشن شیرازی، مغز پسته، پوشش خوراکی
  • بهاره شعبانپور، کاوه رحمانی فرح، علی شعبانی صفحات 21-31
    در این پژوهش ماهی ها با خون گیری و یخ گذاری به طور مستقیم کشتار شدند و خصوصیات کیفی گوشت آن ها به منظور ارزیابی اثرات فعالیت قبل از مرگ بر کیفیت گوشت ماهی، بررسی گردید. جمود نعشی با روش افتادگی دم از لبه میز اندازه گیری شد. نتایج نشان دادند که روش کشتار ماهی بر کیفیت گوشت تاثیر معنی دار دارد (05/0>P). جمود نعشی در ماهی هایی که به طور مستقیم با یخ گذاری مردند 12 ساعت پس از مرگ کامل شد درحالیکه ماهی هایی که با روش خون گیری و یا با خارج شدن از آب (شاهد) کشتار شدند، به ترتیب 9 و 3 ساعت پس از مرگ جمود نعشی کامل داشتند. به طور کلی طی دوره آزمایش pH گوشت در تیمار یخ گذاری شده بیشتر از سایر تیمارها و برای تیمارهای یخ گذاری، خون گیری و شاهد بلافاصله پس از مرگ به ترتیب 53/6، 34/6 و 32/6 بود. شاخص انکسار چشم در کلیه تیمارها طی 72 ساعت روند افزایشی نشان داد و دامنه تغییرات آن از 36/1 تا 84/4 بود. در تیمار یخ گذاری شده در کل دوره شاخص انکسار چشم کمتر از دیگر تیمارها بود. میزان آب چک تولید شده نیز اختلاف معنی داری بین تیمارها داشت (05/0>P). درصد آب چک 72 ساعت پس از مرگ در تیمارهای یخ گذاری، خون گیری و مرگ خارج آب به ترتیب 73/1، 84/1 و 86/1 بود. نتایج رنگ سنجی گوشت 72 ساعت پس از مرگ، اختلاف معنی داری بین تیمارهای مختلف نشان نداد (05/0P). میزان روشنایی، زردی و ته رنگ پوست ماهیان طی دوره روند افزایشی و قرمزی روند کاهشی داشت. فام تغییرات قابل توجهی در طول دوره نشان نداد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که ماهی هایی که مستقیما با یخ گذاری کشتار شدند کیفیت گوشت بهتری نسبت به سایر تیمارها داشتند.
    کلیدواژگان: یخ گذاری، خون گیری، کیفیت گوشت، ماهی کپور معمولی
  • محمدرضا پژوهی الموتی، حسین تاجیک، افشین آخوندزاده، حسن گندمی نصرآبادی، علی احسانی صفحات 33-45
    امروزه تمایل زیادی به استفاده از اسانس های گیاهی بعنوان محافظت کننده های طبیعی در مواد غذایی وجود دارد. شناسایی ترکیبات اسانس ها و بررسی فعالیت ضدمیکروبی آنها در مدل های غذایی برای دست یابی به غذای سالم و مطمئن رو به افزایش است. هدف از این مطالعه ارزیابی ترکیب شیمیایی اسانس گیاهان پونه کوهی و زیره سبز و بررسی تاثیر آنها روی فرم رویشی باکتری های باسیلوس سرئوس و باسیلوس سوبتیلیس در یک مدل غذایی می باشد. پس از استخراج اسانس های مورد مطالعه به کمک دستگاه کلونجر، ترکیب شیمیایی آنها توسط دستگاه GC/MS تشریح شد. سپس میزان بقای فرم رویشی باکتری های باسیلوس سرئوس و باسیلوس سوبتیلیس تحت تاثیر غلظت های مختلف اسانس های مورد مطالعه به مدت 15 روز گرمخانه گذاری در دو دمای 8 و 25 درجه سانتی گراد در سوپ جو تجاری بررسی گردید و در ادامه پذیرش حسی اسانس های مورد مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پولگون با 54/31 درصد و کومین آلدهید با 02/29 درصد به ترتیب بیشترین ترکیبات اسانس پونه کوهی و زیره سبز را تشکیل می دادند. اسانس های مورد مطالعه در دمای 8 درجه سانتی گراد اثر معنی داری در کاهش لگاریتم تعداد باکتری های مورد مطالعه داشتند. کمترین غلظت بکار رفته از هر اسانس نسبت به گروه کنترل مانع از رشد باکتری های مورد مطالعه شد. اسانس زیره سبز نسبت به اسانس پونه کوهی در غلظت های مشابه فعالیت ضدمیکروبی بیشتری بر روی باکتری های مورد مطالعه داشت. باکتری باسیلوس سرئوس حساسیت بیشتری را نسبت به اسانس های مورد مطالعه در مقایسه با باسیلوس سوبتیلیس از خود نشان داد. غلظت g ml-1μ 15/0 از اسانس های مورد مطالعه بیشترین پذیرش حسی را داشت. نتایج این مطالعه نشان دهنده اثر ضدمیکروبی اسانس های زیره سبز و پونه کوهی در مدل غذایی می باشد و می توان از این اسانس ها بطور مطلوبی در برخی از مواد غذایی بدون ایجاد اثرات حسی و طعمی نامطلوب استفاده کرد.
    کلیدواژگان: پونه کوهی، زیره سبز، باسیلوس سرئوس، باسیلوس سوبتیلیس، مدل غذایی، سوپ
  • محسن زندی، مهرداد نیاکوثری صفحات 47-54
    نبود سطح حرارت دهی از مزایای فرآیند اهمیک نسبت به سایر فرآیندهای متداول در حرارت دهی مواد غذایی است که در آن اعمال حرارت در حجم ماده غذایی صورت می پذیرد. این فرآیند حرارت دهی عمدتا در جریانهای با فرکانس های پایین (50 تا 60 هرتز) صورت گرفته که می تواند منجر به الکترولیز آب و به دنبال آن خوردگی الکترودها شود. هر گونه خوردگی در الکترود می تواند سبب کوتاهتر شدن قابلیت نگهداری ماده غذایی و عمر الکترودها و نیز احتمال ایجاد مشکلات تغذیه ایی گردد. هدف از این پژوهش بررسی میزان خوردگی الکترودها در طی فرآیند اهمیک بوده که به همین منظور میزان مهاجرت یونهای آهن، کروم، منگنز، مولیبدن و نیکل از الکترودهای به سیستم غذایی به عنوان معیاری از خوردگی اندازه گیری شد و علاوه بر آن میزان مهاجرت یونها در فرآیند اهمیک با فرآیند اتوکلاو مقایسه گردید. در این تحقیق میزان مهاجرت یونهای فلزی با استفاده از روش جذب اتمی اندازه گیری و تمامی نمونه ها با نمونه کنترل (شاهد) مقایسه شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که فرآیند حرارتی اهمیک در مقایسه با فرآیند حرارتی متداولی مثل اتوکلاو تاثیر معناداری بر میزان مهاجرت یونهای فلزی به مواد غذایی نداشته و علاوه بر آن غلظت تمامی یونهای فلزی که به ماده غذایی وارد شده از میزان مجاز بسیار کمتر است.
    کلیدواژگان: سیستم حرارت دهی اهمیک، خوردگی، یونهای فلزی، فولاد زنگ نزن
  • محسن زندی، مهرداد نیاکوثری صفحات 55-63
    هدف کلی از این مطالعه طراحی، ساخت و بررسی عملکرد یک سیستم اهمیک می باشد. حرارت دهی اهمیک تکنیکی برای گرم کردن مستقیم مواد غذایی با استفاده از انرژی الکتریکی است. در این پژوهش ابتدا سیستم اهمیکی با محفظه تیمار استوانه ای شکل از جنس تفلون به قطر و طول200 و 94 میلی متر طراحی و ساخته شد. سپس مواد غذایی مورد آزمایش با اعمال ولتاژ 15 ولت بر سانتی متر گرم گردید. در این تحقیق از سیستم های غذایی مختلفی شامل محلول نمک در غلظت های بین 2/0 تا 6/0 درصد (وزنی/ حجمی (یعنی نسبت وزن ماده حل شده به حجم آب))، محلول نشاسته با غلظتی بین 2 تا 5 درصد (وزنی/ حجمی) در حضور 5/0 درصد نمک و سیستم دو فاز حاوی 5 درصد نشاسته، 5/0 درصد نمک و 1 تا 10 درصد روغن (وزنی/ حجمی) استفاده گردید. سرعت گرم شدن سیستم های غذایی مختلف از طریق ثبت دما در فاصله های زمانی معین بدست آمد و از آن برای مطالعه تاثیر غلظت نمک، نشاسته و روغن بر سرعت گرم کردن استفاده گردید. نتایج نشان داد که این میزان با افزایش غلظت نشاسته و نمک افزایش یافته (با R2 بیشتر از 99%) در حالیکه افزایش در مقدار روغن، سرعت حرارت دهی را کاهش می دهد (با R2 بیشتر از 98%).
    کلیدواژگان: سیستم حرارت دهی اهمیک، سرعت گرم شدن، حرارت دهی ژول، هدایت الکتریکی
  • محسن قدس روحانی∗، سید علی مرتضوی، مصطفی مظاهری تهرانی، سید محمد علی رضوی صفحات 65-76
    دراین تحقیق اثر سه متغیر مقدار شیر سویا (0 تا 25%)، مقدار کلرورکلسیم (3/0 تا 1%) و دمای انعقاد (30 تا C 40) بر خصوصیات بافتی پنیر فتای فراپالایش شده تولید شده ازمخلوط شیر گاو و شیرسویا بررسی شد.آزمایشات در دو گروه تجزیه نیم رخ بافت (TPA) و آزمون نفوذ انجام گرفت. درآزمونTPA صفات سختی، پیوستگی، حالت فنری، حالت صمغی، حالت آدامسی و کارسختی ودر آزمون نفوذ صفات سختی، چسبندگی، نیروی چسبندگی و کارسختی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج در قالب طرح مرکب مرکزی (CCD) بررسی و به روش سطح پاسخ (RSM) مدل سازی و تجزیه وتحلیل شد. ضریب تبیین برای مدل های رگرسیون برازش شده کلیه صفات بالاتر از85/0 بود، ضمن این که فاکتور عدم برازش نیز برای مدل تمامی صفات در سطح 95% معنی دار نبود. بنابراین صحت مدل برای برازش اطلاعات تایید گردید. همچنین شباهت زیادی که بین نتایج به دست آمده از آزمون TPAوتست نفوذ برای صفات مشابه وجود داشت این فرضیه را ایجاد نمود که در مواقع لازم می توان این دو آزمون را جایگزین یکدیگر نمود.
    کلیدواژگان: شیر سویا، ناتراوه (رتنتیت)، سطح پاسخ، تجزیه نیم رخ بافت، آزمون نفوذ
  • مهدی قیافه داوودی_فریده طباطبایی یزدی_سیدعلی * عبدالله همتیان سورکی صفحات 77-85
    نان بربری یکی از نان های مسطح رایج در ایران است که زمان ماندگاری نسبتا پایینی دارد. در این تحقیق تاثیر غلظت های مختلف گاز دی اکسید کربن و جنس بسته در افزایش زمان ماندگاری و کیفیت نان بربری غنی شده با 10 درصد آرد سویا مورد بررسی قرار گرفت. اتمسفر معمولی به عنوان نمونه شاهد در کنار 2 نوع اتمسفر شامل 70% Co2 و 30% N2، 50% Co2 و 50% N2 در این طرح مورد آزمایش قرار گرفت. نمونه های نان در اتمسفر فوق الذکر درون بسته هایی از جنس پلی پروپیلن اصلاح شده[1] (33 میکرون)، بسته های سه لایه از جنس پلی اتیلن تری فتالات، آلومینیوم و پلی اتیلن سبک (12-7-65 میکرون) و بسته های وکیوم از جنس پلی اتیلن تری فتالات، پلی اتیلن تری فتالات و پلی اتیلن سبک (12-12-65 میکرون) بسته بندی گردید. سپس ویژگی های کیفی نان در مدت 21 روز نگهداری در شرایط اتاق (دمای 25 درجه سانتیگراد و رطوبت نسبی 2±38%) مورد آزمایش قرار گرفت. ماندگاری میکروبی نان، سفتی بافت نان به عنوان فاکتور بیاتی و خواص پذیرش حسی محصول در فواصل معینی ارزیابی گردید. با افزایش غلظت گاز Co2 میزان ماندگاری میکروبی نان بربری به صورت معنی داری افزایش یافت ولی بافت نان حاصل سفت تر بود. نتایج آزمون های حسی نشان داد که گاز Co2 علی رغم افزایش ماندگاری تاثیر نامطلوبی بر طعم نان بربری بسته بندی شده تحت اتمسفر اصلاح شده خواهد داشت. بسته 3 لایه حاوی آلومینیوم به علت مقاومت بالا به عبور بخار آب تاثیر بیشتری بر روی حفظ نرمی و کیفیت نان در طول زمان از خود نشان داد. بسته های وکیوم و 3 لایه نیز با جلوگیری از ورود اکسیژن با داخل بسته مانع از ایجاد فساد میکروبی در نان گردیدند.
    کلیدواژگان: اتمسفر اصلاح شده، نان بربری، ماندگاری، بیاتی، آرد سویا، جنس بسته بندی
  • شهلا فرهادی، کیانوش خسروی دارانی ∗، مرتضی مشایخ، سید امیر محمد مرتضویان، عبدالرضا محمدی، فرزانه شهراز صفحات 87-95
    هدف تحقیق حاضر تولید نوشیدنی شیری تخمیری با استفاده از پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی زیرگونه شرمانی یی و بررسی ویژگی های میکروبیولوژیک، بلافاصله پس از تخمیر و طی دوره نگهداری یخچالی است. در این مطالعه با استفاده از طرح فاکتوریل کامل، اثر دو متغیر دمای گرمخانه گذاری و نسبت ریزسازواره های موجود در تلقیح بر ویژگی های میکروبیولوژیک نوشیدنی شیری تخمیری بررسی شد. برای تهیه نوشیدنی شیری تخمیری از کشت همزمان لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی زیرگونه شرمانی یی به نسبت 1 به 2، 1 به 4 و 1 به 8 و دمای گرمخانه گذاری 30، 35 و °C 40 تا رسیدن به 4 pH استفاده شد. قابلیت زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس از طریق کشت نوشیدنی تهیه شده روی محیط MRS آگار و گرمخانه گذاری در دمای °C 37 و قابلیت زنده مانی پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی زیرگونه شرمانی یی از طریق کشت روی محیط سدیم لاکتات آگار و گرمخانه گذاری در دمای °C 30 تعیین شد. قابلیت زنده مانی ریزسازواره های تلقیح شده، در نمونه حاوی بیشترین میزان اسید پروپیونیک در روزهای 0، 7، 14، 21 و 28 تعیین شد. به علاوه میزان دوفاز شدن نوشیدنی شیری تهیه شده طی 7 روز نگهداری یخچالی اندازه گرفته شد. بیشترین تعداد سلول زنده پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی زیرگونه شرمانی یی در نوشیدنی تهیه شده با استفاده از نسبت لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی معادل 1 به 4 و گرمخانه گذاری در دمای °C 30 به دست آمد. قابلیت زنده مانی پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی زیرگونه شرمانی یی با دمای گرمخانه گذاری ارتباط معکوس و معنی داری (05/0 > P) را نشان داد. بیشترین قابلیت زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در نوشیدنی تهیه شده با استفاده از نسبت لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی معادل 1 به 8 و گرمخانه گذاری در دمای °C 35 مشاهده شد. قابلیت زنده مانی پروپیونی باکتریوم فرئودنریچی یی زیرگونه شرمانی یی و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس طی 28 روز نگهداری در دمای °C 4، در هفته اول و آخر به ترتیب، به طور قابل ملاحظه کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پروپیونیباکتریوم فرئودنریچییی زیرگونه شرمانی یی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، نوشیدنی شیری تخمیری، ویژگی های میکروبیولوژیک
  • یحیی مقصودلو ∗، محبوبه کشیری، نرجس آقاجانی صفحات 97-107
    مالت سازی فرایندی است شامل خیساندن، جوانه زنی کنترل شده غلات که پس از خشک کردن، محصولی ترد و دارای خواص تغذیه ای تولید می شود. در اکثر کشورها افزودنی های کمکی با هدف کاهش هزینه های تولید بدون تاثیر نامطلوب بر کیفیت محصول نهایی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از این پژوهش بررسی تغییرات طول، عرض، ضخامت، دانسیته دانهای، دانسیته حجمی، تخلخل قدرت دیاستاتیک، قنداحیاءکننده، بازدهی استخراج عصاره آب سرد، ازت کل،pH و بافت طی فرایند مالت سازی بود. همچنین عصاره حاصل از مالت های تهیه شده از دانه جو به همراه جو مالت نشده (رقم صحرا) به عنوان افزودنی مکمل در نسبت های اختلاط 20، 40 و 50 درصد در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد طی فرایند مالت سازی دانسیته دانه ای، دانسیته حجمی قدرت دیاستاتیک، قند احیاءکننده و بازدهی استخراج عصاره آب سرد افزایش و مقدار ازت کل، وزن هزار دانه و خاکستر کاهش یافت. نتایج بررسی تغییرات بافت با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نشان داد که دیواره سلولی طی فرایند، تجزیه و گرانول ها از شبکه پروتئینی جدا شدند. نتایج این تحقیق نشان داد قدرت دیاستاتیک، بازدهی استخراج عصاره آب گرم، شدت رنگ با افزایش نسبت اختلاط جو مالت نشده کاهش یافت. بررسی مقایسه ورت حاصل از نمونه شاهد و نسبت های اختلاط نشان داد که بازدهی استخراج عصاره آب گرم ورت حاصل از نسبت اختلاط 20 درصد جو در مقایسه با نمونه شاهد کاهش معنی داری وجود نداشت.
    کلیدواژگان: مالت، جو، میکروسکوپ الکترونی، افزودنی مکمل
  • سید محمد مشکانی، سید علی مرتضوی، الناز میلانی صفحات 109-117
    پوشش های خوراکی، لایه نازکی هستند که روی سطح مواد غذایی قرار می گیرند و به عنوان محافظ عمل می کنند. فیلم ها و پوشش های خوراکی تهیه شده از پلیمرهای طبیعی بخصوص پروتئین در سال های اخیر مورد توجه قرار گرفته اند. هدف از انجام این تحقیق، بررسی امکان تولید فیلم خوراکی از ایزوله پروتئین نخود و تعیین اثر غلظت ایزوله پروتئین نخود و غلظت پلاستی سایزر روی برخی ویژگی های فیلم خوراکی است. بدین منظور با استفاده از طرح مرکب مرکزی چرخش پذیر، تاثیر ایزوله پروتئین نخود در غلظت های 4 تا10 گرم و پلاستی سایزر گلیسرول در محدوده40 تا60 درصد وزن ایزوله پروتئین نخود، برآزمون های فیزیکی و کیفی فیلم خوراکی نظیر نفوذپذیری نسبت به بخار آب، میزان حلالیت فیلم و میزان شفافیت فیلم ها در pH=9.5 مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درصد پلاستی سایزر در محدوده مورد مطالعه اثر معنی داری روی نفوذ پذیری به بخارآب دارد؛ همچنین افزایش غلظت پروتئین باعث افزایش میزان نفوذپذیری نسبت به بخار آب در سطح آماری(P<0.01) شد. افزایش غلظت پلاستی سایزر، سبب افزایش انحلال فیلم ها گردید و همچنین افزایش غلظت ایزوله پروتئین نخود باعث کاهش شفافیت فیلم ها گردید.
    کلیدواژگان: نخود(Cicer arietinum L، )، ایزوله پروتئین، پلاستی سایزر، نفوذ پذیری نسبت به بخار آب، حلالیت، شفافیت
  • لادن بصیری، علیرضا صادقی ماهونک، مهران اعلمی، محمد قربانی صفحات 119-127
    آرد سویا به علت دارا بودن مقادیر بالایی از پروتئین ها، خواص عملکردی متفاوتی را از خود بروز می دهد. در این پژوهش خواص عملکردی همچون جذب آب و روغن، خواص کف کنندگی، خواص امولسیون کنندگی و حلالیت پروتئین اندازه گیری شد. اثر pH و غلظت نمک بر روی برخی از خواص عملکردی نام برده نیز بررسی شد. خواص کف کنندگی، امولسیون کنندگی و حلالیت پروتیئن به pH وابسته بوده و در نزدیکی نقطه ایزوالکتریک به کمترین میزان خود می رسد. افزودن نمک تا غلظت 4/0 مولار خواص امولسیون کنندگی را در آرد حرارت دیده و حرارت ندیده بهبود می بخشد. اعمال حرارت به آرد سویا خواص جذب آب و روغن آن را بهبود بخشیده و در عوض خواص امولسیون کنندگی، کف کنندگی و حلالیت پروتئین را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: آرد سویا، خواص عملکردی، حرارت، قدرت یونی، pH
|
  • Pages 1-10
    In this study، Mazafati date samples were dried using a cabinet drier at five temperatures (50، 60، 70، 80 and 90 ˚C) and air flow rate of 1 m/s. Changes of total soluble solids، browning، pH، acidity and color parameters (L*، a* and b*) of date samples during drying were determined and compared. The results showed that total soluble solids، browning index and acidity increased and pH of date samples decreased. Moreover، L* and b* color parameters decreased and a* value increased. Overall، it was concluded that the moisture of Mazafati dates can be reduced by industrial drying. Furthermore، air temperatures of greater than 70˚C have negative effects on color of the date samples. Therefore، drying temperature of 70˚C was found to be the optimum condition for drying process of Mazafati date.
    Keywords: Drying, Date, Temperature of drier, Cabinet drier
  • Pages 11-19
    Pistachio kernel Akbari variety cultivated at damghan coated by whey protein based edible film incorporated with zataria multiflura essential oil. Minimum inhibition concentration and minimum lethal concentration of zataria multiflora essential oil against Aspergilus flavus were determined by inspection of mould growth inhibition on culture surface by direct method. Different concentrations 100،500،1000،1500،2000،2500،3000،3500،4000،5000 and 5500 ppm of zataria multiflura essential oil were used in edible coating composition of pistachio kernel for measuring extension inhibition of inoculated disk growth including nine days mould culture in coated pistachio. Results shown that in essential oil concentrations lower than 4000 ppm، A. flavus grown in samples. With increasing essential oil concentration، inoculated mould growth reduced significantly. Afterward inhibition of above mentioned concentrations of zataria multiflura essential oil in pistachio kernel coated by whey protein based edible film incorporated with different concentrations on production aflatoxins B1،B2،G1 and G2 were analysed by high performance liquid chromatography (HPLC)، results shown that concentrations higher than 4000ppm could inhibited aflatoxin production in pistachio kernel.
    Keywords: Aflatoxin, Aspergilus flavus, Zataria multiflora, Pistachio kernel, Edible film
  • Pages 21-31
    In this study carps slaughtered by exsanguination and hypothermia and post mortem flesh quality attributes in order to determine effects of pre mortem activity during slaughtering on fish flesh quality evaluated. Results showed different slaughtering methods significantly affected on flesh quality (P<0. 05). Maximal rigor index was observed after 12 hours post mortem in hypothermia group، however rigor index reached maximum at 3 and 9 h post mortem for the asphyxia and exsanguination groups. In overall during experiment period flesh pH in hypothermia group was higher than other groups. Flesh pH in hypothermia، exsanguination and asphyxia was 6. 53، 6. 34 and 6. 32 respectively. In this study refraction index ranged 1. 36-4. 84. Drip loss had significantly differences in experimental groups (P<0. 05). Drip loss (%) in hypothermia، exsanguination and asphyxia groups 72 h post mortem was 1. 73، 1. 84 and 1. 86 respectively. Flesh colorimetric analysis showed no significantly differences among experimental groups (P>0. 05). Hypothermia، exsanguination and asphyxia slaughtering procedures significantly affected on colorimetric skin color parameters during time and in experimental groups (P<0. 05). During trial period skin L*، b* and Hue* increased and skin a* decreased. Chroma* showed no considerable differences during trial. Results of this work showed slaughtering fish by hypothermia had higher flesh quality in comparison to other groups.
    Keywords: Hypothermia, Exsanguination, Flesh quality, Cyprinus carpio
  • Pages 33-45
    Plant essential oils are increasingly used as natural food preservatives. Understanding their chemical composition and their antimicrobial activity in the context of food health and safety seems indispensible. In the present study the chemical composition of essential oils of Mentha longifolia L. and Cuminum cyminum L.، which were obtained using a Clevenger apparatus، was analyzed by GC/MS. The anti-microbial effect on growth of Bacillus cereus and Bacillus subtilis in different concentrations during 15 days incubation at 8 and 25°C was done in commercial barley soup. The taste acceptability of these essential oils was also assessed. The result indicated pulegon with 31. 54% and cuminaldehyde with 29. 02% were the most compounds found in Mentha longifolia L. and Cuminum cyminum L.، respectively. These essential oils at the 8°C showed significant reduction of bacterial count. The lowest concentration of the essential oils inhibited bacterial growth compared to the controls. Essential oil of Mentha longifolia L. showed more antibacterial activity compared to Cuminum cyminum L. essential oil in similar concentrations. On the other hand، Bacillus cereus was more sensitive to these essential oils than Bacillus subtilis. A concentration of 0. 15 µg ml-1 of these essential oils showed the maximum taste acceptability. This study clearly demonstrated that these essential oils could be used in some food systems without any undesirable palatability.
    Keywords: Mentha longifolia L, Cuminum cyminum L, Bacillus cereus, Bacillus subtilis, Food systems, Soup
  • Pages 47-54
    Ohmic heating has an advantage over conventional indirect heating methods because heater (electrode) surfaces temperatures are comparatively lower as heat is generated within bulk fluid. Conventional ohmic heating under typical low frequency alternating current (50 or 60 Hz) could cause hydrogen and oxygen evolution due to electrolysis of water. This process could develop the electrodes decay or corrosion. Any decay or corrosion of electrodes shorten the life time and contaminate the food. The main objective of this study was to investigate the rate of the electrodes corrosion in the ohmic heating process. For this purpose the concentrations of Fe، Cr، Ni، Mn، and Mo from the stainless steel electrode migrated into ohmic and conventionally treated soup were measured. In this study migration of the major key metal ions from stainless steel measured by Atomic Absorption. The results showed that overall ohmic treatment yielded the same migration residues of all metal ions، compared to the conventional retorting with similar electrodes. Concentrations of all metal ions migrated into food samples after ohmic treatment were far lower than dietary exposure levels so that this technique can ensure the safety and quality of food supplies.
    Keywords: Ohmic heating, Stainless steel, Corrosion, Metal ions
  • Pages 55-63
    The present work was undertaken with an objective to study the design، development and construction and performance evaluation of a batch ohmic heating system. Direct ohmic heating (Joule’s heating) is a technology to warm up the food using an electric energy where electric current is passed through a material which gets heated by virtue of its electrical resistance. In this study، firstly new batch ohmic heating containing a static cell (200-mm-long Teflon cylinder with 94 mm diameter at a constant voltage gradient of 15 V/cm) was developed and constructed. To evaluate the performance of this heating unit various food systems was used، i. e. sodium chloride solutions (concentrations: 0. 2 and 0. 6% w/v)، starch solutions (2 and 5% w/v) and 0. 5% w/v NaCl، a two-phase food systems (5% starch، 0. 5% w/v NaCl and oil (1% and 10% w/v). Heating rates for previously named food systems were determined by tracking and recording the temperature profiles for a given time intervals. The data indicates the heating up rate increases with increasing concentrations of starch and salt but decreases with increasing oil in food.
    Keywords: Ohmic heating, heating rate, Joule's heating, Electrical conductivity
  • Pages 65-76
    In this research، the effects of three variables، soymilk concentration (0- 25%)، CaCl2 (0. 3-1%) and coagulation temperature (30- 400C) on textural properties of UF Feta cheese made from cow''s milk and soymilk blend were investigated. Texture profile analysis (TPA) and penetration test were used to determine textural properties of products. At TPA test، hardness، cohesiveness، springiness، gumminess، chewiness and hardness 1 work done characteristics and at penetration test، hardness adhesiveness، adhesive force and hardness 1 work done characteristics were measured. The central composite experimental design (CCD) was used and the data were analyzed using response surface methodology (RSM). Coefficients of determination، R2، of fitted regression models for all characteristics were above 0. 85. The Result of analysis of variance (ANOVA) table showed that lack of fit was not significant for all response surface models at 95%. Therefore، the models for all response variables were highly adequate. Also there was extra similarity between results obtained from TPA and penetration test for same traits. Therefore، when necessary we can replace these experiments by each other.
    Keywords: Soymilk, Retentate, Response surface, Texture profile analysis (TPA), Penetration test
  • Pages 77-85
    Barbari is one of the most common flat bread in Iran، with a relatively short shelf life. In this study different packaging material and gas composition inside the packaging were investigated in order to extension the shelf life of Barbari bread enriched with whole soy flour. Gas compositions of packages were selected as 70%CO2 and 30%N2، 50% CO2 and 50%N2 and normal air considered as control. Bread samples were packed into the different packaging i. e. oriented polypropylene (OPP) (33 μ) as the control، high-barrier laminated of Polyethylene terephthalate – Aluminum – Linear low-density polyethylene (PET–Al–LLDPE) (12-7-65)، and vacuum bags PET-PET-LLDPE (12-12-65). Quality characteristics of bread samples were evaluated during 21 days of preservation in ambient condition (25 ± 1°C and 38 ± 2% relative humidity). Microbial stability of bread، texture as staling rate index and organoleptic quality of the new products estimated periodically. In the treated and control samples increasing Co2 concentration caused increase in the both hardness and shelf life. Organoleptic test showed that، CO2 gas affected the bread taste with undesirable taste under MAP (modified atmosphere packaging) storage. 3 layers Packages contains aluminum due to high resistance to vapour demonstrated more effect on maintaining quality and softness of bread during time. Vacuum package and 3 layers Packages also prevents microbial bread spoilage by prevention of oxygen entering in packages.
    Keywords: Modified atmosphere packaging, Barbari bread, Shelf life, Staling, Soy flour, Packaging material
  • Pages 87-95
    The objective of this research was to produce fermented dairy beverage with Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii and study the microbiological characteristics immediately after fermentation and during cold storage. In this study، impact of two process variables of incubation temperature and inoculation ratio on microbiological characteristics was studied by full factorial design. For the preparation of the fermented dairy beverage، a mixed culture of Lactobacillus acidophilus and Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii was grown at the ratio of 1:2، 1:4 and 1:8 and incubation was performed at 30، 35 and 40°C until the pH reached 4 ± 0. 1. Cell count of L. acidophilus was conducted on MRS Agar and incubation at 37 °C. Enumeration of P. freudenreichii ssp. shermanii was done on sodium lactate agar (NaLa agar) medium and incubation at 30 °C. In the most suitable condition for propionic acid production، profile of viability of microorganisms was determined in intervals of 0، 7، 14، 21 and 28 days. Also، phase separation of produced beverage was studied during the first week of storage at 4°C. The maximum viable cell count of P. freudenreichii ssp. shermanii was occurred by inoculation ratio of 1 to 4 and incubation temperature of 30 °C. There was an adverse and significant (P < 0. 05) relationship between viability of P. freudenreichii ssp. shermanii and incubation temperature. The maximum cell count of L. acidophilus was observed in a mixed culture of L. acidophilus and P. freudenreichii ssp. shermanii at ratio of 1 to 8 and incubation temperature of 35°C. Considerable decreased cell counts of P. freudenreichii ssp. shermanii and L. acidophilus were obtained during the first and the last weeks of cold storage، respectively.
    Keywords: Fermented dairy beverage, Lactobacillus acidophilus, microbiological characteristics, Probiotic, Propionibacterium freudenreichii ssp. shermanii
  • Pages 97-107
    Malting process includes steeping, controlled germination that after kilning nutritional properties and crispy of product enhance. Adjuncts are used in the most countries for cost reduction purposes without any undesirable effect on final product. The purpose of this study was determination of changing length, width, thickness, kernel density, bulk density, porosity, total nitrogen, reducing sugar, diastatic activity, cold water extract, pH, ash and texture during malting, and also mashing extract of malt process by using unmalted barley (sahra cultivar) as adjuncts at the rations of 20, 40 and 50 % was evaluated. Results showed that width, thickness, diastatic activity, reducing sugar and cold water extract of the samples increased over the malting time, whereas kernel density, bulk density, total nitrogen and ash decreased. Scanning electron microscopic examination of barley was revealed digestion of cell walls and protein matrix of endosperm walls. Increasing rations of unmalted barley as adjunct in mashing decreased the diaststic power, color, soluble nitrogen. Using unmalted barley as compared to mash from malted barley (100%) showed that the ration of 20% was better than the other rations.
    Keywords: Malt, barley, Electron microscopic, Adjunct
  • Pages 109-117
    Edible coating are thin layers that are on surface of food materials and they are such as protector. Films and edible coating which are prepared from natural polymers specially protein are under consideration in recently years. Aim of this search، is possibility of production of edible film from chickpea protein isolated and determinate the effect of chickpea protein isolated concentration and plasticizer percent on some properties of edible film. So was considered with using from central composite design of chickpea protein isolated in concentrations 4 -10 g، and glycerol plasticizer in range of 40- 60% of weight of chickpea protein isolated in pH=9. 5. In this study was considered physical and qualitative examination like water vapor permeability، film solubility، transparency of edible films. Results showed that percent of plasticizer in experiments had right effect on water vapor permeability; thus increasing of protein concentration was caused increasing of water vapor permeability measure at statistical surface (P<0. 01). the increase of plasticizer concentration، is caused solving of films and increase of protein isolated concentration is caused to decrease of transparency of edible films.
    Keywords: Chickpea (Cicer arietinum L.), Protein Isolated, Plasticizer, Water vapor permeability, Solubility, Transparency
  • Pages 119-127
    Soy flour contains large amount of proteins، so that it show variety of functional properties. In this paper functional properties such as water and oil absorption، foaming properties، emulsification and solubility of heated and unheated soy flour was determined. The effect of pH and ionic strength on these functional properties was studied. Foaming and emulsifying properties and protein solubility depended on pH and its minimum was in isoelectric pH. Emulsifying properties in native and heated soy flour was increased with increasing ionic strength until 0. 4 molar. Heating increased water and oil absorption but decreased foam capacity، emulsification and protein solubility.
    Keywords: Soy Flour, Functional properties, Heat, Ionic Strength, pH