فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 38، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • بهروز محمدزاده، مسعود رضایی صفحات 1-9
    در این تحقیق ماهیان قزل آلای رنگین کمان به صورت کامل در محلولهای، 200، 400 و 600 ppm تهیه شده از عصاره چای سبز به مدت 90 دقیقه غوطه ور گردیدند و سپس به صورت لایه لایه یخ گذاری شدند. در ادامه شاخص های مجموع بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، شمارش کل باکتری ها (TVC)، شمارش باکتری های سرمادوست (PVC) و pH در زمان های 0، 4، 8، 12 و 16 روز پس از یخ گذاری اندازه گیری و با نمونه شاهد که در محلول عصاره چای سبز غوطه ور نشده بود مقایسه شدند. براساس نتایج آماری در تمامی تیمارها با گذشت زمان مجموع بازهای نیتروژنی فرار به شکل معنی داری (P<0/05) افزایش یافت، اما این افزایش در تیمار ppm600 با سرعت کندتری صورت گرفت. در تیمار شاهد با گذشت زمان مقادیر شمارش کل باکتری ها به شکل معنی داری (P<0/05) افزایش یافت، این افزایش در نمونه های غوطه ور در محلولهای حاوی عصاره چای سبز نیز دیده شد، بطوریکه بجز سطح ppm600 بقیه سطوح تا روز 16 اختلاف معنی داری را با تیمار شاهد نشان ندادند. شمار باکتری های سرمادوست در طی زمان در تمامی تیمارها افزایش یافت بطوریکه تیمار شاهد در روز 12 و سطوح 200و 400ppm در انتهای دوره نگهداری از حد مجاز فراتر رفتند ولی تعداد آن در تیمار غوطه ور شده در محلول ppm600 عصاره چای سبز پایین تر بوده و در انتهای دوره نگهداری کمتر از میزان مجاز بود. (log cfu/gr15/0±89/6). مقدار pH نیز در تمامی گروه ها دارای روند افزایشی است. با توجه به نتایج حاصل، استفاده از عصاره چای سبز در غلظت ppm 600 جهت جلوگیری و به تاخیر انداختن فساد میکروبی ماهی قزل آلای رنگین کمان به هنگام نگهداری در یخ توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عصاره چای سبز، قزل آلای رنگین کمان، فساد میکروبی، پلی فنل
  • فرناز بخشی مقدم، الناز میلانی صفحات 11-20
    پروتئین نخود (Cicer arietinum L.) به دلیل دارابودن اجزای عملگر و خواص بیولوژیک مطلوب نسبت به سایر پروتئین در سال های اخیر توجه پژوهشگران را به خود جلب کرده است. در این پژوهش تاثیر دو روش استخراج اسیدی و قلیایی بر ویژگی های عملکردی ایزوله پروتئین تولیدی از دانه های نخود کابلی بررسی شد. استخراج پروتئین در pH 5/2 و 5/9 و به دنبال آن ترسیب در نقطه ایزوالکتریک معادل pH 5/4، انجام شد. خواص عملکردی ایزوله پروتئین نخود کابلی تولید شده تحت شرایط مذکور شامل ظرفیت جذب آب و چربی، ظرفیت کف و دوام آن، ظرفیت امولسیونی و ثبات و پایداری امولسیون تولیدی مورد بررسی قرار گرفت. کلیه آزمون ها در سه تکرار انجام شد و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن در سطح اطمینان 95 درصد انجام پذیرفت.. نتایج نشان داد؛ ایزوله حاصل از روش اسیدی خصوصیات امولسیون کنندگی(ظرفیت امولسیونی 77/87٪ و پایداری 92/87٪) و ویژگی های کف کنندگی(ظرفیت تولید کف 42/41 ٪ ودوام 16/57٪) بالاتری نسبت به روش قلیایی دارا بوده است.در حالیکه روش قلیایی باعث تقویت ظرفیت جذب آب(g/g52/1)و روغن(g/g 68/1) گردید. با توجه به خصوصیات عملکردی مطلوب ایزوله های پروتئینی نخود، می توان از این منبع مفید در فراورده های غذایی برای جایگزینی سایرمنابع پروتئینی بهره برد.
    کلیدواژگان: ایزوله پروتئین، ویژگی های عملکردی، نخود
  • مریم گلزاری، مجید راحمی، داراب حسنی، کورش وحدتی، نرجس محمدی صفحات 21-31
    گردو بدلیل داشتن اسیدهای چرب غیراشباع بعنوان یکی از مهمترین خشک میوه ها از نظر ارزش غذایی مطرح می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ترکیبات سودمند در روغن گردو است. در تحقیق حاضر برخی ارقام برتر گردو (Juglans regia L.) شامل: چندلر، هارتلی، پدرو، Z60، Z30 و Z63 جهت بررسی پروتئین، روغن و اسیدهای چرب انتخاب گردیدند. میزان روغن گردو به روش سوکسله اندازه گیری شد و مقدار آن در ارقام مختلف بین 75-60 درصد بود. بعد از استخراج روغن و خالص سازی آن، ترکیب کمی و کیفی اسیدهای چرب روغن توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی (GC) اندازه گیری گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که اسیدهای چرب غیراشباع در روغن گردو غالب می باشد. اسیدچرب غالب لینولئیک اسید (44/68-84/44 درصد) و سایر اسیدهای چرب موجود لینولنیک (92/23-31/15 درصد)، اولئیک اسید (62/31-02/8 درصد)، پالمیتیک اسید (44/6-42/2 درصد) و استئاریک اسید (48/2-65/1 درصد) بودند. روغن گردو در ارقام مختلف 75-60 درصد و پروتئین مغز در این ارقام 38/20-67/14 درصد بود. در نهایت مشخص شد رقم هارتلی بیشترین میزان اسیدهای چرب غیراشباع و رقم Z63 کمترین میزان اسیدچرب غیر اشباع را دارد. همچنین رقم Z60 بیشترین میزان اسیدهای چرب اشباع و رقم Z63 کمترین میزان اسیدهای چرب اشباع را در میان ارقام مورد بررسی دارا بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که تنها گرده رقم Z63 بر پروتئین کل مغز رقم پدرو تاثیر داشت و به میزان 08/2 درصد میزان پروتئین کل مغز را نسبت به گرده افشانی آزاد افزایش داد.
    کلیدواژگان: روغن گردو، اسیدچرب غیراشباع، اسیدچرب اشباع، لینولئیک اسید، لینولنیک اسید، اولئیک اسید، پالمیتیک اسید، استئاریک اسید
  • آمنه رجبی، حسین شعبانعلی فمی، ∗، مهتاب پورآتشی صفحات 33-43
    تحقیق حاضر با هدف بررسی مولفه های پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک از دیدگاه مصرف کنندگان انجام گردیده است. طرح این تحقیق از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بوده که برای گردآوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق را سرپرستان خانوارهای ساکن در مناطق دهگانه شهر کرج تشکیل دادند که براساس فرمول کوکران 306 نفر از آن ها به روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار تحقیق، پرسشنامه ای بود که روایی آن بر اساس نظر جمعی از اساتید گروه ترویج و آموزش کشاورزی دانشگاه تهران تایید گردید و برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف، از ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردید که بیانگر مناسب بودن ابزار تحقیق بود (بیشتر از 7/0). تحلیل داده ها با استفاده از برنامه نرم افزاری SPSS انجام شده است. یافته های تحقیق نشان داد که میزان دانش و آگاهی افراد نسبت به محصولات ارگانیک در حد متوسط می باشد. علاوه بر آن، نگرش افراد نسبت به محصولات ارگانیک در حد متوسط و رو به مساعد بوده است. در نهایت، با استفاده از تحلیل عاملی چهار عامل به عنوان عوامل موثر بر پذیرش محصولات ارگانیک شناسایی شدند. این عوامل عبارتند از اطلاع رسانی و آموزشی، بهبود دسترسی، بهبود ویژگی های محصول، و ارایه تسهیلات حمایتی که به ترتیب 60/26، 61/23، 41/9، و 80/8 درصد واریانس کل (42/68 درصد) را تبیین کردند.
    کلیدواژگان: محصولات ارگانیک، دانش، نگرش، تحلیل عاملی، مصرف کننده
  • بدریه سحرگاهی، پدرام رمضانی، حدیث قمرزاد صفحات 45-48
    آب خالص در صفر درجه سانتی گراد منجمد می شود و با حل شدن هر ماده ای در ان نقطه انجماد کاهش میابد وبه طور مشابه مواد مغذی شیر شامل لاکتوز، املاح از جمله یون کلرور و. . نقطه انجماد را کاهش می دهند. مهمترین عوامل موثر بر نقطه انجماد شیرعبارتند از آب اضافه شده در طی مراحل دوشش و جمع آوری، کهنگی و بار میکروبی بالا، ورم پستان، تقلبات از جمله افزودن مواد قابل یونیزه شدن مانند قبیل نمک و. .
    هدف
    بررسی توامان میانگین نقطه انجماد شیر، درصد ماده خشک بدون چربی و درصد مواد معدنی به طور همزمان در شیر گاو
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی تحلیلی است که در استان کرمانشاه روی 100 نمونه شیر حاصل از دوشش کامل سرانه گاوسالم در وقت همیشگی دوشش، با روش نمونه برداری تصادفی ساده و با رعایت شرایط استاندارد نمونه گیری و بدون افزایش حتی یک قطره آب انجام شده است و در کمتر از 3 ساعت نقطه انجماد هر نمونه با کریوسکوپ کالیبره، درصد ماده خشک بدون چربی آن با دستگاه Milk Analizer کالیبره شده با روش مرجع و درصد املاح نیز با همان دستگاه - که با آب مقطر کالیبره شده- اندازه گیری شد.
    یافته ها
    یافته ها مطالعه نشان داد در شرایط کاملا استاندارد دوشش و نیز جمع آوری و آزمایش بلافاصله، نقطه انجماد شیر 519/0- و درصد ماده خشک بدون چربی 23/8 و درصد مواد معدنی 74/0می باشد.
    نتیجه گیری
    از آنجایی که موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران در آخرین تجدید نظر استاندارد شیر پاستوریزه (استاندارد93) درصد ماده خشک بدون چربی شیر را 8 و نقطه انجماد شیر پاستوریزه را 507/0- تا 545/0- تعیین کرده است و که تا حدودی همخوانی ندارد و نیز فاکتورهای دیگر از قبیل درصد مواد معدنی و هدایت الکتریکی در نظر گرفته نشده است بنابرین تاکید مراجه ذیصلاح بر نقطه انجماد شیر بدون در نظر گرفتن همزمان فاکتورهای دیگر از قبیل درصد مواد معدنی و هدایت الکتریکی احتمال افزایش تقلبات شیر با مواد به راحتی قابل یونیزه مانند نمک را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: شیر، نقطه انجماد، استاندارد
  • میترا پایان، ∗ منوچهرحامدی صفحات 49-68
    بسته بندی فعال یکی از مفاهیم نوین دربسته بندی مواد غذایی است که درپاسخ به تغییرات مداوم در نیازهای مصرف کنند گان به بازار فروش عرضه شده است. بسته بندی فعال شرایط جو بسته را به گونه مطلوبی تغییر می دهد که موجب افزایش عمر نگهداری ماده غذایی گردد. برخلاف بسته بندی قدیمی که بر اساس آن کیفیت نگهداری فرآورده باید به گونه ای حفظ گردد که حداقل بر هم کنش بین فرآورده و بسته صورت گیرد بر اساس پیشرفتهای جدید به عمل آمده در دهه های اخیر در صنایع بسته بندی بر هم کنش بین بسته بندی و فرآورده سودمند به حساب می آید.
    بسته بندی تغییر یافته فعال طی 25 سال اخیر به ویژه در آمریکا و ژاپن به منظور نگهداری مواد غذایی مورد استفاده قرار گرفته است و کاربرد انواع گوناگون این نوع بسته بندی روز به روز در حال گسترش است. این نوع بسته در انواع مختلفی تولید شده است مانند انواعی که دارای افزودنی هایی به منظور حفظ تازگی محصول است که می توانند کاربردهای متعددی داشته و در مقایسه با بسته بندی قدیمی در نگهداری ماده غذایی موثر است. مواد یا عوامل فعال به طور مستقیم یا غیرمستقیم در تماس با مواد غذایی می باشند. ترکیبات فعال شامل جاذب های اکسیژن، دی اکسید کربن، رطوبت، اتیلن، عوامل آزاد کننده اتانل، مواد طعم دهنده و عوامل ضد میکروب می باشد. انواع با توانایی تغییر ویژگی های فیزیکی مانند بسته های خود گرم یا سرد شونده (self-heating/cooling) هم نوعی بسته فعال در نظر گرفته می شوند. بسته بندی فعال در مورد انواع گوناگون از مواد غذایی مانند، نان، کیک، شیرینی، پیتزا، خمیر تازه، پنیر، گوشت و فرآورده های آن و میوه جات مورد استفاده قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: بسته بندی فعال، نگهداری مواد غذایی، ماندگاری، بسته های خود گرم شونده
  • ابراهیم تقی نژاد، محمد هادی خوش تقاضا صفحات 69-80
    ضدعفونی مرکبات در طی دوره نگهداری جهت جلوگیری از حملات قارچی از اهمیت بسیاری برخوردار است. در این تحقیق میوه پرتقال تامپسون با ذرات تولیدی در حد نانومتر از محلول اورتو فنیل فنول توسط دستگاه مه پاشی حرارتی ابتدا ضدعفونی شده، سپس تعدادی از نمونه ها با محلول واکس کارنوبا پوشش داده شدند. در طی 3 ماه دوره انبارمانی، خواص فیزیکوشیمیایی نمونه های پرتقال ضدعفونی شده، ضدعفونی- واکس و نمونه های شاهد (بدون ضدعفونی و پوشش) مورد بررسی قرار گرفت. طرح آزمایش به صورت فاکتوریل انجام شده و اثر نوع پوشش و زمان انبارمانی بر خواص کیفی پرتقال مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که تاثیر پوشش بر تمامی صفات کیفی اندازه گیری شده، اثر متقابل پوشش و زمان و تاثیر زمان انبارمانی بر مقادیر pH در سطح 1% معنی دار بوده است. مقدارpH میوه ضدعفونی شده بدون واکس، به طور معنی داری (05/0p<) بیشتر از نمونه های دیگر بوده است. بنابراین تیمارضدعفونی مقاومت میوه را در برابر هجوم حملات قارچی افزایش داده است. مقدار مواد جامد محلول و اسید قابل تیتر آب میوه با پوشش ضدعفونی- واکس با گذشت دوره انبارمانی به ترتیب روند کاهشی و افزایشی داشته است که این می تواند نشان دهنده پدیده تخمیر در میوه می باشد. بنابراین ضدعفونی با محلول اورتو فنیل فنول و دستگاه مه پاش حرارتی توانسته است عمل ضدعفونی را به نحو مطلوبی انجام داده و ضمن حفظ کیفیت میوه در طی انبارداری مقاومت آن را در برابر بیماری های قارچی بالا ببرد.
    کلیدواژگان: ضدعفونی، پوشش، سردخانه، مرکبات، اورتو فنیل فنول، نانو
  • پریوش هراتیان صفحات 81-88
    دریافت زیاد اسید های چرب ترانس یک عامل خطر مهم در افزایش خطر بیماری های گوناگون به ویژه بیماری های قلبی-عروقی است. منابع عمده دریافت اسید های چرب ترانس شامل غذاهای تهیه شده با روغن های جامد هیدروژنه شده، برخی محصولات قنادی و مارگارین ها هستند. این مطالعه به منظور تعیین درصد چربی و میزان اسید های چرب، به ویژه اسید های چرب ترانس موجود در شیرینی های دانمارکی در شهر تهران صورت گرفت.نمونه های شیرینی دانمارکی از 30 فروشگاه قنادی،در شهر تهران که بطورکاملا تصادفی انتخاب شده بودند تهیه شد. چربی نمونه ها با استفاده از تبخیر کننده چرخشی و فشار کم (روتاری) و پروفایل اسید های چرب آن ها به روش کروماتوگرافی گازی (G.C) اندازه گیری شده و متوسط مقدار آنها در شیرینی های تولیدی شهر تهران برآورد شد. به طور میانگین 5/0±5/29 درصد از وزن شیرینی های دانمارکی تولید شده در شهر تهران را چربی تشکیل می دهد. همچنین به طور میانگین 75/0±3/22 درصد از چربی استخراج شده از نمونه های شیرینی دانمارکی را اسید های چرب ترانس تشکیل می دادند و میانگین اسید های چرب اشباع در نمونه ها نیز 78/0±2/34 درصد بود.با توجه به اینکه هر عدد شیرنی دانمارکی حدود 60 گرم وزن دارد میزان کل چربی آن برابر 18 گرم است که 4 گرم از این مقدار را اسیدهای چرب ترانس تشکیل می دهد، در نتیجه دریافت اسیدهای چرب ترانس در اثر مصرف شیرینی های دانمارکی حدود دو برابر حد مجاز توصیه شده برای دریافت روزانه آنها از کل رژیم غذایی است، همچنین میزان اسید های چرب اشباع نیز در نمونه ها قابل توجه است. بنابراین توجه بیشتربه بهبود مواد و فرایندهای تولید این محصولات پرمصرف ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب ترانس، شیرینی دانمارکی، کروماتوگرافی گازی
  • آرتیمس عامری شهرابی، فوژان بدیعی صفحات 89-101
    حبوبات غنی از پروتئین منبع خوبی برای تهیه فیلم های پروتئینی هستند. در این پژوهش ایزوله پروتئین از آرد چربی گرفته نخود بوسیله استخراج قلیایی و ترسیب اسیدی استخراج گردید، سپس فیلم خوراکی از ایزوله پروتئینی نخود تهیه شد و اثر غلظت های مختلف پروتئین وگلیسرول بر خواص مکانیکی و فیزیکی فیلم پروتئینی نخود شامل میزان انتقال بخار آب، قدرت کششی، میزان کشش، میزان تغییررنگ، ضخامت و کدورت به روش سطح پاسخ بررسی شد. نتایج نشان داد که افزایش غلظت گلیسرول موجب افزایش میزان انتقال بخار آب، میزان کشش، میزان اختلاف رنگ، ضخامت و کدورت و کاهش قدرت کششی فیلم های پروتئینی می شود. افزایش غلظت پروتئین باعث افزایش مقاومت کششی، کدورت و میزان اختلاف رنگ فیلم ها گردید ولی میزان انتقال بخار آب و میزان کشش فیلم ها را کاهش داد. مدل های پیشنهادی به روش سطح پاسخ برای خواص فیزیکی و مکانیکی فیلم های تهیه شده، ضریب همبستگی بالایی (85/02) داشتند و این بیانگر مناسب بودن این روش برای بررسی و مطالعه اثر عوامل مختلف تولید فیلم بر ویژگی های آن می باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین نخود، خواص مکانیکی، میزان اتنقال بخارآب، فیلم خوراکی، روش سطح پاسخ
  • سارا مویدی، علیرضا صادقی ماهونک ∗، محمدحسین عزیزی، یحیی مقصودلو صفحات 103-112
    در این تحقیق، صمغ کتیرا در سطوح مختلف 5/0%، 1%، 5/1% و 2% (وزنی/ وزنی)، به آرد گندم اضافه، و تاثیر آن بر ویژگی های کیفی نان حجیم، شامل ویژگی های تکنولوژیکی (رطوبت، حجم مخصوص و سفتی مغز نان)، رنگ، فعالیت آبی و بیاتی در طی روزهای مختلف نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل از ارزیابی ویژگی های تکنولوژیکی، نشان داد افزودن کتیرا باعث افزایش رطوبت، کاهش سفتی مغز و کاهش حجم و حجم مخصوص نان ها در مقایسه با نان شاهد شد. در سنجش رنگ پوسته و مغز نان های تازه پخته شده مشخص شد که افزودن کتیرا و افزایش سطوح آن به طور معنی داری (05/0 > p) باعث کاهش روشنایی و نتیجتا تیرگی رنگ پوسته و مغز، و افزایش فاکتور های قرمزی و زردی در پوسته و مغز نان ها شد. نتایج حاصل از اندازه گیری فعالیت آبی در طی مدت زمان نگهداری کلیه نان ها، نشان دهنده کاهش این فاکتور بود. در ارتباط با تغییرات بیاتی نان ها مشاهده گردید افزودن کتیرا و افزایش سطوح آن باعث کاهش بیاتی در مقایسه با نان شاهد شده است؛ به طوریکه بیشترین بیاتی به نان شاهد و کمترین آن به نمونه حاوی 2% کتیرا مربوط بود. همچنین با افزایش زمان نگهداری، بیاتی در نان شاهد و نان های تیمار شده با سطوح مختلف کتیرا به طور معنی داری افزایش پیدا کرد.
    کلیدواژگان: صمغ کتیرا، نان حجیم، بیاتی، رنگ سنجی، فعالیت آبی
  • علی متولی، سعید مینایی صفحات 113-126
    به منظور ارزیابی و انتخاب مدل مناسب برای روند خشک کردن لایه نازک دانه های انار، یازده مدل نیمه تئوری و تجربی با داده های آزمایشگاهی برازش شد. آزمایشات در سه تیمار شاهد، پیش‎تیمار مایکروویو با توان 100 وات و پیش‎تیمار مایکروویو باتوان 200 وات و در شش سطح دمایی 45، 50، 55، 60، 65و70 درجه سلسیوس و سه سرعت هوای 5/0، 1 و5/1 متر بر ثانیه انجام شد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی مدل های مورد بررسی نشان می دهد که مدل میدیلی بهترین برازش را با داده های بدست آمده دارد. ضرایب مدل میدیلی با افزایش دما و سرعت باد افزایش یافتند. همچنین نتایج حاصل از آزمایشات نشان داد که با انجام عملیات پیش‎تیمار با استفاده از مایکروویو، زمان خشک‎شدن دانه های انار به طور معنی‎داری کاهش پیدا کرد.
  • عزت الله عسکری اصلی ارده، سید حسین پیمان، زهرا بساطی، نسیم صالحی صفحات 127-137
    نوع فرایند خشک شدن، درجه حرارت خشک شدن و محتوای رطوبت نهایی دانه عواملی هستند که بر استحکام دانه در نتیجه بر ضایعات حاصل از تبدیل تاثیر می گذارند. در این تحقیق اثر درجه حرارت خشک کردن در دوسطح شامل (40 و C ° 60)، محتوای رطوبت نهایی دانه در چهار سطح شامل (8، 10، 12 و w.b. 14%) بر روی ضایعات حاصل از تبدیل سه رقم برنج شامل (حسنی، هاشمی و علی کاظمی) متداول در استان گیلان مورد بررسی قرار گرفت. تبدیل نمونه ها بوسیله پوست کن غلتک لاستیکی و سفید کن سایشی آزمایشگاهی انجام پذیرفت. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که رقم حسنی با اختلاف معنی دار (با میانگین 27/12%) دارای کمترین ضایعات پوست گیری نسبت به ارقام هاشمی (با میانگین 32/15%) و علی کاظمی (با میانگین 86/15%) می باشد. با افزایش درجه حرارت خشک کردن از 40 به C ° 60، میانگین ضایعات پوست گیری بطور معنی دار از مقدار 624/11 به 64/17%، افزایش یافت. افزایش محتوای رطوبت دانه از 8 الی w.b. 14% باعث کاهش معنی دار میانگین ضایعات پوست گیری از 83/20 % به 64/8 % شد. در بین ارقام مورد آزمایش، رقم هاشمی از کمترین ضایعات سفید کنی(05/21%) و حسنی از بیشترین مقدار ضایعات سفید کنی (21/30%) برخوردار بوده است. کاهش درجه حرارت خشک کنی از C ° 60 به C ° 40، باعث کاهش معنی دار میانگین ضایعات سفید کنی از مقدار 33/31 به 69/19% شده است. افزایش محتوای رطوبت نهایی خشک کردن دانه از 8 الی w.b. 14%، باعث کاهش معنی دار ضایعات سفیدکنی دانه از 84/30 % به 59/19 % شده است.
    کلیدواژگان: دانه برنج، ضایعات، درجه حرارت، محتوای رطوبت، پوستگیری، سفیدکنی
|
  • Pages 1-9
    Effect of green tea extract and its natural antibacterial on microbial spoilage rainbow trout during ice storage was investigated. In this research fishes in whole fish form and dipped in antibacterial solutions (200، 400، 600 ppm) for 90 minutes and then were icing. During storage period (16 days)، spoilage microbial indices (TVB-N، TVC، PVC) and pH with interval of 4 days were measured and compared with control treatment. Based on obtained results in all of treatments by passing time the value of total volatile nitrogen increased significantly (P < 0/05). But this increase in treatment of 600 ppm performanced slowly. In control treatment by passing time Total viable count increased significantly (P < 0/05). Except in level of 600 ppm، other levels did not significantly different until sixteenth day in comparison with control treatment. In passage of time، Psychotroph viable count (PVC) in all of treatments was increased while control treatment in twelfth day and levels of 200 and 400 ppm in final period storage time were aggressive allowable content but 600 ppm level in final period was lower than allowable content (6/89±0/15 log cfu/gr). The value of pH was increased in all of treatments. Obtained results showed that green tea extract with dipping whole fish in consternation of 600 ppm was suggested for retardation of microbial spoilage in rainbow trout during storage in ice.
    Keywords: Green tea extract, Rainbow trout, Microbial spoilage, Polyphenol
  • Pages 11-20
    Chickpea proteins have received attention during recent years owing to their higher biological values and better functional properties than oilseed proteins. In present study، the effect of protein extraction method from kabuli chick pea seeds on functional properties obtained by tow extraction method includes alkaline extraction and acidic extraction was investigated. In research protein extraction had to pH=2. 5 and pH=9. 5 and followed by Isoelectric precipitation (pH =4. 5). Functional properties of Kabuli chickpea protein isolates such as oil absorption capacities، water absorption capacities، foaming capacity and stability، emulsion capacity and stability were evaluated. All experiments were performed in triplicate and Duncan multiple range tests with a confidence interval of 95% was used to compare the means. Results showed that; Isolates obtained by acid method had higher emulsification (capacity emulsion 87. 77% and stability emulsion 87. 92%)، and foam properties (capacity foam41. 42% and stability 57. 16%) than alkalin method. While alkalin method enhanced water absorption capacities (1. 52 g/g) and fat binding capacities (1. 68g/g). Whereas suitable functional properties of chick pea protein isolate could be used for substituting other proteins in food systems.
    Keywords: Protein isolate, Functional properties, Chick pea
  • Pages 21-31
    Walnut is considered a valuable nut crop because of high valued nutritional compounds like unsaturated fatty acids. The aim of this study was to determine protein، oil and fatty acid compounds of some walnut cultivars and genotypes. The investigated cultivars were ’Chandler‘، ’Hartley‘، ’Pedro‘، ’Serr‘، ’Z60‘، ’Z63‘ and ’Z30‘. The oil content was measured using the soxhlet extraction method based on dry weight، and the percentage varied from 60 to 75 percent. Fatty acids compositions were measured using gas chromatography (GC). The results in mentioned cultivars showed that the unsaturated fatty acid compounds were dominant in walnut oil. The main fatty acids were linoleic acid (44. 84-68. 44%)، linolenic acid (15. 31-23. 92%)، oleic acid (8. 02-31. 62%)، palmitic acid (2. 42-6. 44%) and stearic acid (1. 65-2. 48%)، respectively. Protein content varied from 14. 67 to 20. 38%. In conclusion، ’Hartley، had the highest and ’Z63‘ had the lowest unsaturated fatty acids among the studied cultivars. ’Z63‘ had the lowest and ’Z60‘ had the highest saturated fatty acids among all of the cultivars.
    Keywords: Walnut oil, Unsaturated acid, Saturated acid, Linoleic acid, Linolenic acid, Oleic acid, Palmitic acid, Stearic acid
  • Pages 33-43
    The purpose of this research was to study and analyze the component of adoption of agricultural organic products from the viewpoints of consumers. A descriptive and correlation design was used for the research with data collected using questionnaire. The statistical population of this study consisted of Karaj urban residents that a sample of 306 people was selected using proportionate stratified sampling technique. A questionnaire was the main tool of study. The validity of the questionnaire was approved by the judgment of a panel of faculty members of the Department of Agricultural Extension Education، University of Tehran. In order to measure the reliability of the questionnaire، Cronbach Alpha coefficients were calculated for the main scales of the questionnaire، which was more than 0. 70، indicating that the tool of study was reliable. SPSS (Statistical Package for Social Science) was used to analyze the data. The findings showed that the consumers’ knowledge of organic products was at medium level. Also، consumers’ attitude toward using organic products was at neutral and favorable levels. Finally، factor analysis showed that four most highly ranked factors influencing the adoption of organic products were educational، access، improving product characteristics and supportive services which explained 26. 60، 23. 61، 9. 41 and 8. 81 percent of total variance (68. 42%).
    Keywords: Organic products, Knowledge, attitude, Factor analysis, Consumer
  • Pages 45-48
    Introduction
    Pure water freezes at zero degrees of Celsius. By dissolving any material in the water its freezing point will be decreased، similar to water، some ingredients of milk such as lactose، ion Chlorides decreases the freezing point. The main factors affecting the freezing point of milk are: added water during milking and gathering، high microbial load، mastitis، adulteration including the addition of Ionizable materials for example salt and etc.
    Objectives
    To determine the average bovine milk freezing point، the percentage of none-fat-solid (SNF) and elemental mineral content (EMC) at the same time.
    Materials And Methods
    This is a descriptive analytical study which was done in Kermanshah province by using 100 milk samples from complete milk of healthy cow in definite time point by simple random sampling. The samples transported to laboratory in less than 3 hours، freezing point of each sample has determinated by calibrated cryoscope، the percentage of SNF and EMC has determinate by calibrated Milk analyzer.
    Results
    beyond standard conditions of milking، collection and immediate testing، results showed that mean freezing point of milk was -0. 519، mean SNF was 8. 23 and mean mineral percentage was 0. 74..
    Conclusion
    Since the Institute of Standards and Industrial Research of Iran in the 4th revision of the pasteurized milk standard (Standard 93) has limited the percentage of SNF of milk to 8 and freezing point to -0/507 to -0/545، which are not at the same line. Moreover، other factors such as EMC have underestimated، we suggest that the freezing point of milk without measuring EMC
    Keywords: Keywords: Milk, Freezing point, Standard
  • Pages 49-68
    Active packaging is one of the innovative food packaging concepts which has been introduced to market as a reply to continuous changes in consumers demands. Active packaging modifies the packaging atmosphere condition in such a desirable way that results in shelf-life increase. In contrast to the traditional concept that packaging should preserve the quality of the product with minimal product/packaging interaction، new developments achieved in the last decades considers the benefits of interactions between package and product. Active modified packaging has been used for food preservation over the last twenty five years specially in Japan and USA. The application of different kinds of this package is developing continuously. Active packaging includes additives that can maintain the freshness of the product and have different potentialities. Active agents are in contact with food stuffs directly or indirectly and can be in the forms of oxygen and carbon dioxide scavengers، moisture and ethylene removers or emit ethanol and flavors. Those with the ability to change physical properties like self-heating or cooling are also considered an active package. Active packages have been used for a variety of food stuffs such as cakes، pizzas، fresh dough، cheese، meats and its products، fruits، breads etc.
    Keywords: Active packaging, Food preservation, Shelf, life, Scavengers, Self, heating
  • Pages 69-80
    Citrus disinfection has the major effect to prevent fungal attacks during storage. In this research، Thompson orange fruit was disinfected with ortho phenyl phenol solution by thermal fogging machine and then some of the samples coated by Carnuba wax. Physicochemical properties of orange samples (disinfected; disinfected-wax and control samples) were evaluated during three months storage. Factorial experiment design was selected to find the effect of coating and storage time on orange quality properties. The results showed that the effect of coating on all measured quality properties، and the effect of coating and storage time on pH values were significant (p<0. 01). The amount of pH value of disinfected sample was significant (p<0. 05) and was higher than the rest of the samples. So disinfection treatment enhanced fruit resistance against fungal attacks. Amount of total soluble solid and acid total of fruit juice for disinfected-wax samples decreased and increased during storage، respectively، which this trend could indicatefermentation phenomenon in the fruit. Therefore، disinfection with ortho phenyl phenol solution by thermal fogging machine was effective and preserved the fruit quality against fungal diseases during storage period.
    Keywords: Fungicide, Coating, Cold storage, Citrus, Ortho phenyl phenol, Nano
  • Pages 81-88
    High intakes of trans fatty acids (TFAs) is an important risk factor of several disease''s specially cardiovascular diseases. Common sources of TFAs are margarines and foods containing partly hydrogenated vegetable oils. Some of the confectionary products like Danish pastries are produced using a kind of partially hydrogenated vegetable oil. Our study was developed to determine the fat content and fatty acid profile of Danish pastries produces in Tehran. 30 of Tehran confectionary producers were randomly chosen using the data from Iran’s national center of statistics، and samples were collected from them. The fat content of samples was extracted using rotary and fatty acid composition of them was determined using GC-FID. Estimation of fatty acid contents of samples performed using SPSS ver 15. Our study showed that an average of 29. 5 % ± 0. 5 of weight of Danish pastries produced in Tehran is fat. Trans fatty acids consist of an average of 22. 3 % ±0. 75 of extracted fat. The mean value of saturated fatty acids in samples was 34. 2 % ± 0. 78. According to the results of this study، each one average Danish pastry that weighs 60 gr، includes approximately 18 gr of fat. About 4 grams of this fat consists of trans fatty acids that are two timed more than the upper limit for taking trans fatty acids in a day.
    Keywords: Trans Fatty Acids (TFAs), Danish Pastries, Gas Chromatography (G.C)
  • Pages 89-101
    Protein rich legumes are suitable for the production of edible films and coatings. In this research، pea protein isolate was obtained from defatted pea flour by alkaline extraction and acid precipitation. Then edible films were prepared from pea protein isolate. The effects of protein and glycerol concentrations on water vapor transmission rate (WVTR)، mechanical properties، thickness، opacity and total color difference (ΔE) of the films were evaluated، using response surface methodology (RSM). The results showed that WVTR، elongation، ΔE، thickness and opacity were increased، while tensile strength decreased by glycerol concentration. Increasing the concentration of protein increased tensile strength، opacity and ΔE، while decreased WVTR and elongation of the films. The model developed by RSM for the physical and mechanical properties of the films had high coefficient of multiple determination (R2 >0. 87) and significant F values.
    Keywords: Pea protein, Mechanical properties, Water vapor transmission rate, Edible film, Response surface methodology
  • Pages 103-112
    In this research، different amounts of gum tragacanth (0. 5%، 1%، 1. 5% and 2% w/w) was added to wheat flour and its effects on bread quality parameters including moisture، specific volume، crumb firmness، color، water activity and bread staling during storage was evaluated. The results suggested that addition of gum tragacanth increased moisture but decreased crumb firmness، loaf volume and specific volume in all samples with reference to the control sample. Measurement of crust and crumb color showed that addition of gum tragacanth at all concentrations significantly decreased lightness of crust and crumb but increased red- and yellowness of both crust and crumb (p)
    Keywords: Gum Tragacanth, Bread, Staling, Color measurement, Water activity
  • Pages 113-126
    Ten semi-theoretical and empirical models were fitted to the experimental data to evaluate and select the best model for thin-layer drying of pomegranate arils. Experiments were conducted at six temperature levels of 45، 50، 55، 60، 65 and 70 °C and three levels of air velocity (0. 5، 1 and 1. 5 m/s). Microwave pretreatments were used for samples and the results were compared to those of control (no pretreatments). Regression analysis of mathematical models showed that the Midilli et al. model fitted best to the measured data. Midilli et al. model coefficients increased with increasing temperature and air velocity. Also، the results of statistical analyses showed that pretreatment of pomegranate arils significantly reduces drying time.
  • Pages 127-137
    The drying method، drying temperature and grain moisture content are parameters that affect on the milling waste (broken grains). At this study، effects of drying temperature with two levels (40 and 60 °C)، grain moisture content with four levels (8، 10، 12، 14 %w. b.) and Guilan common paddy rice varieties with three levels (Hasani، Hashemi and Alikazemi) were investigated on the milling waste. Samples were milled by a laboratory rubber roll huller and laboratory abrasive whitener. The obtained results of data analyze showed that Hasani variety have minimum of waste mean (12. 27%) with significant difference respect to Hashemi (15. 32%) and Alikazemi (15. 86%) varieties. With increasing drying temperature from 40 to 60 °C، hulling waste mean was increased significantly from 11. 62% to 17. 64%. With increasing of paddy grain moisture content from 8 to 14%w. b.، hulling waste mean was decreased significantly from 20. 83% to 8. 64%. At among of tested varieties، the minimum (21. 05%) and maximum (30. 21%) means of husking waste obtained for Hashemi and Hasani varieties، respectively. Significant decreasing of whitening waste mean from 31. 33% to 19. 69%، obtained due to reduction of drying temperature from 60 °C to 40 °C. With increasing of paddy final moisture content from 8 to 14% w. b.، whitening waste mean was decreased from 30. 84% to 19. 59%.
    Keywords: paddy grain, waste, drying temperature, moisture content, husking, whitening