فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 50، فروردین 1395)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 50، فروردین 1395)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/20
  • تعداد عناوین: 22
|
  • زهرا شیخ الاسلامی صفحات 1-10
    آلفا آمیلاز یکی از مهمترین آنزیم ها در صنایع پخت است. ارقام تجاری کشت شده در ایران غالبا فعالیت آمیلازی پایینی دارند و متخصصین غلات افزودن این آنزیم را جهت بهبود کیفیت محصول نهایی توصیه می نمایند.در این پژوهش چهار نوع آرد گندم با فعالیت آمیلازی متفاوت (فلات، گاسکوژن، چمران و قدس) تهیه و سپس آرد مالت (حاوی آنزیم آلفا آمیلاز) به میزان متفاوت (0، 1، 5/ 1، 2 و 5/ 2 گرم به ازای 100 کیلو وزن آرد) به آن ها اضافه شد. حجم مخصوص، بافت و خواص ارگانولپتیک نان های حاصل ارزیابی و داده ها در قالب طرح فاکتوریل مقایسه و بررسی شدند. نتایج نشان داد که درصد آرد مالت مورد استفاده با توجه به فعالیت آمیلازی باید تعیین شود و اگر از حد لازم بیشتر باشد نه تنها خصوصیات حجمی، بافت و ویژگی های ارگانولپتیک را بهبود نمی بخشد، بلکه باعث تضعیف آن ها نیز می گردد. در آردهای حاصل از گندم فلات و قدس به ترتیب افزودن 2 و 5/ 2 گرم و در آردهای گاسکوژن و چمران نیز 5/ 2 گرم آرد مالت به ازای 100 کیلو وزن آرد بهترین تیمارها بودند و نان حاصل دارای خواص کیفی، رئولوژیکی و ماندگاری بهتری بود.
    کلیدواژگان: آرد مالت، آلفا آمیلاز، خواص نان، نان قالبی
  • آزاده مردانی قهفرخی، محمد سعید یارمند صفحات 11-21
    سبوس گندم از جمله فیبرهای رژیمی مهم و در دسترس می باشد که به علت خواص فیزیولوژیکی و درمانی مفیدی که دارد، در سال های اخیر توجه زیادی به استفاده از آن در رژیم های غذایی به ویژه فراورده های غذایی بر پایه غلات گردیده است. در این تحقیق اثرات جایگزین نمودن مقادیر 5، 7، 10 و12 درصد وزنی سبوس گندم بر خواص رئولوژیکی خمیر، خصوصیات مکانیکی، بافتی، حسی، تخلخل و رنگ نان بربری مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج حاصل از آزمون فارینوگرافی نشان داد افزودن سبوس گندم، موجب افزایش میزان جذب آب و کاهش مقاومت خمیر گردید. بررسی نتایج آزمون های مکانیکی(آزمون نفوذ، برش و آنالیز مشخصات بافت)، آزمون رنگ سنجی و ارزیابی بافت نان با نرم افزار ImageJ حاکی از آن بود که با افزایش سطح سبوس، نان ها سفتر و با قابلیت جویدن کمتر گردید و روند بیاتی در آنها به تعویق افتاد، فاکتور L که نمایانگر روشنایی نان هاست کاهش یافت، همچنین افزایش سطح سبوس با کاهش تخلخل و افزایش اندازه حفرات نان همراه بود. ارزیابی حسی انجام گرفته بر روی نان ها نشان داد تیمار حاوی 7% وزنی سبوس گندم، از دید ارزیابان تفاوت معنی داری در سطح 05/ 0=α با نان شاهد نداشت و با توجه به نتایج حاصل از سایر آزمون ها افزودن سبوس تا سطح 7% قابل قبول بوده و تفاوت معنی داری ایجاد نکرده است.
    کلیدواژگان: نان بربری، سبوس گندم، آنالیز بافت، رنگ، ارزیابی حسی
  • زهرا قرایی، محمدحسین عزیزی، محسن برزگر، رویا آقا قلی زاده صفحات 23-31
    در این تحقیق تاثیر هیدروکلوییدهای کتیرا و ثعلب، بر خواص رئولوژیک خمیر و کیفیت نان بربری حاصل بررسی گردید. خمیرها از آرد ستاره، با دو صمغ کتیرا و ثعلب در دو سطح 5/ 0% و 1 % تهیه شدند و آزمون های فارینوگراف و اکستنسوگراف روی خمیرها انجام شد. بعد از پخت نان و انجام ارزیابی حسی، نان ها برای انجام ارزیابی بیاتی در یک دوره 1 تا 5 روزه، بسته بندی شده و در دمای اتاق نگهداری شدند. در نتایج فارینوگراف، تفاوت معنی داری در جذب آب نمونه کنترل (بدون صمغ) و سایر نمونه ها مشاهده شد (P<0/05). زمان گسترش خمیر نمونه حاوی 1% کتیرا به میزان قابل ملاحظه ای نسبت به نمونه کنترل بیشتر بود. زمان مقاومت خمیر نمونه های حاوی کتیرا نیز نسبت به نمونه کنترل، افزایش معنی داری داشت. نتایج آزمون اکستنسوگراف در فاکتورهای تغییرات انرژی، مقاومت به کشش و ضریب کشش، تفاوت معنی داری را بین نمونه کنترل و نمونه های حاوی کتیرا نشان داد. نتایج ارزشیابی کیفی نیز نشان داد، که با افزودن کتیرا ویژگی های کیفی به میزان قابل ملاحظه تحت تاثیر قرار نگرفت. تنها از نظر بو و طعم، نمونه های حاوی ثعلب امتیاز کمتری نسبت به کنترل داشتند. نتایج ارزشیابی بیاتی نیز نشان داد، ثعلب در مقایسه با کتیرا در تعویق بیاتی موثرتر است، اما این تغییر نسبت به نمونه کنترل قابل ملاحظه نمی باشد. در مجموع با توجه به نتایج حاصل، استفاده از کتیرا جهت بهبود ویژگی های رئولوژیک خمیر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اکستنسوگراف، ثعلب، فارینوگراف، کتیرا، نان بربری
  • عفت احمدی اقدم، جواد حصاری، صدیف آزادمرد دمیرچی، فرج جهانگیری، صمد بدبدک صفحات 33-39
    در این تحقیق تاثیر عصاره رزماری به عنوان یک منبع غنی از ترکیبات آنتی اکسیدانی بر ویژگی های شیمیایی، فیزیکی و حسی کره حاصل از خامه ترش مورد بررسی قرار گرفته است. عصاره رزماری در سطوح صفر (نمونه کنترل)، 05/ 0، 1/ 0، 3/ 0 و 5 /0 درصد به کره اضافه شده و بعد از بسته بندی با دستگاه تحت خلاء، به مدت 60 روز در یخچال نگهداری شدند. عدد اسیدی، عدد پراکسید، مقدار ترکیبات پلی فنولی کل، آزمون جذب رادیکال آزاد DPPH، پایداری اکسیداسیونی و ویژگی های حسی نمونه ها در طول نگهداری مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که نمونه های حاوی عصاره رزماری در مقایسه با نمونه شاهد عدد اسیدی، پایداری اکسیداسیونی و ترکیبات فنلی بیشتر(05 /0> P)، عدد پراکسید کمتری (05/ 0> P) داشتند. در طول نگهداری عدد اسیدی همه نمونه ها افزایش یافت ولی عدد اسیدی نمونه های حاوی عصاره رزماری افزایش کمتری داشت. عدد پراکسید و مقدار ترکیبات پلی فنولی نمونه ها در طی نگهداری کاهش یافت. نتایج آزمون جذب رادیکال آزاد DPPH مشخص کرد که قدرت آنتی اکسیدانی عصاره رزماری کمتر از کوئرستین می باشد. بررسی ویژگی های حسی نشان داد که با افزایش درصد عصاره رزماری بیش از 5/ 0 درصد از نظر طعم عصاره، نمونه ها اختلاف معنی داری (05/ 0> P) با نمونه کنترل داشتند. نتایج بدست آمده نشان داد که اضافه کردن عصاره رزماری به کره می تواند محصولی غنی از ترکیبات فنولی با پایداری بیشتر تولید کند و محصول جدید با عمر ماندگاری بالا نیز به بازار مصرف معرفی کند.
    کلیدواژگان: عصاره رزماری، کره، آنتی اکسیدان، پایداری، ترکیبات فنلی
  • محمود یلمه، محمدباقر حبیبی نجفی، رضا فرهوش، فرشته حسینی صفحات 41-51
    رنگ آناتو از جمله قدیمی ترین کاروتنوئیدهای طبیعی می باشد که کاربردهای گسترده ای در صنایع غذایی دارد. از نقطه نظر اقتصادی، رنگ آناتو دومین افزودنی رنگی طبیعی مورد استفاده در صنعت در دنیاست که پیش بینی می شود روند تقاضا برای آن روز به روز افزایش یابد. استخراج رنگ از دانه آناتو عمدتا به روش های متداول صورت گرفته و اطلاعات اندکی پیرامون استفاده از تکنیک های نوین نظیر تکنولوژی فراصوت و متدولوژی سطح پاسخ در استحصال رنگ از دانه آناتو موجود است. هدف از این پژوهش، بهینه سازی فرایند استخراج رنگ آناتو با کمک امواج فراصوت و تعیین بهترین شرایط فرایند با کمک طرح مربع مرکزی و متدولوژی رویه ی سطح پاسخ بود. به منظور بررسی تاثیر دمای استخراج (80- 20 درجه سانتی گراد)، زمان استخراج (10- 2 دقیقه)، نسبت دانه به حلال (20- 5 درصد) و نسبت چرخه کاری (8/ 0-2/ 0 ثانیه)، بر راندمان استخراج رنگ از دانه آناتو و بهینه سازی فرایند استخراج رنگ از طرح مرکب مرکزی استفاده شد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد، فاکتور نسبت دانه به حلال (4X) و اثر مربعی آن (42X) دارای بیشترین تاثیر بر استخراج رنگ از دانه آناتو می باشد. شرایط بهینه به منظور حصول بیشینه ی مقدار رنگ از دانه آناتو در فرآیند استخراج به کمک امواج فراصوت، شامل دمای 7/ 72 درجه ی سانتی گراد، زمان 25/ 7 دقیقه، نسبت دانه به حلال 14 درصد و زمان کاری 8/ 0 ثانیه، تعیین گردید که در این شرایط میزان جذب، 865/ 0 و راندمان استخراج رنگ 35/ 6 درصد دانه آناتو بود.
    کلیدواژگان: آناتو، رنگ، استخراج، امواج فراصوت، روش سطح پاسخ
  • قاسم یوسفی، زهرا امام جمعه، زهره کرمی صفحات 53-65
    در این پژوهش، خشک کردن تمشک در یک خشک کن ترکیبی بستر سیال تحت مایکروویو مورد مطالعه قرار گرفت. برای بررسی و پیش بینی خصوصیات کیفی این میوه از روش سطح پاسخ استفاده گردید. در این تحقیق تاثیر پنج متغیر توان مایکروویو (0، 300 و 600 وات)، دمای هوا (55، 70 و 85 درجه سلسیوس)، سرعت جریان هوا (15، 20 و 25 متر بر ثانیه)، زمان شروع مایکروویودهی (از لحظه ای که محتوای رطوبتی به میزان 334، 400 و466 درصد گرم آب بر گرم ماده خشک کاهش یافت) و مقدار ماده در محفظه بستر خشک کن (50، 100 و 150 گرم) بر روی ظرفیت جذب مجدد آب و میزان افت محتوای آنتوسیانین مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش ها بر اساس طرح کامپوزیت مرکزی با در نظر گرفتن سه سطح شامل نقاط مرکزی و محوری برای هر یک از فاکتورهای یاد شده، انجام شد. نتایج به دست آمده حاکی از این بود که تاثیرات خطی و درجه دو هرپنج متغیر مستقل بر روی ظرفیت جذب مجدد آب و میزان افت ترکیبات آنتوسیانینی معنی دار بود. برای هر پاسخ با استفاده از آنالیز رگرسیون خطی چندگانه، مدل های چند جمله ای درجه دوم به دست آمد. آنالیز واریانس(ANOVA) به منظور ارزیابی صحت و دقت مدل های به دست آمده اجرا گردید. با توجه به نتایج بدست آمده، نقطه بهینه به دست آمده برای هر دو ویژگی مورد مطالعه عبارت است از: توان مایکروویو 600 وات، دما C°74، سرعت جریان هوا 3/ 22 متر بر ثانیه و مقدار ماده در 53 گرم، زمان شروع مایکروویو از لحضه ای که 466 درصد محتوای رطوبتی کاهش یافت. مدل ارائه شده برای پیش بینی مقادیر متغیرهای وابسته نتایج بسیار نزدیکی با یافته های تجربی بدست آمده داشت.
    کلیدواژگان: ظرفیت جذب مجدد آب، آنتوسیانین، روش سطح پاسخ، مایکروویو، تمشک
  • مریم احمدی راد، زهرا امام جمعه، حسن اسدی صفحات 67-78
    در این تحقیق، تاثیر بعضی از پارامترهای فرایند روی راندمان، میزان رطوبت، حلالیت و دانسیته توده ای پودر آب زغال اخته تولید شده با خشک کن پاششی بررسی شد. خشک کن پاششی آزمایشگاهی برای فرایند خشک کردن مورد استفاده قرار گرفت و از مالتودکسترین به عنوان حامل استفاده شد. طرح آزمایشی شامل استفاده از طرح Box-behnken و روش آماری سطح پاسخ بود. متغیرهای مستقل شامل دمای هوای ورودی (°C170-110)، غلظت حامل (15- 0 %) و سرعت جریان ورودی (12- 6 %) بودند. نتایج نشان می دهد افزایش میزان مواد حامل باعث افزایش راندمان و حلالیت و کاهش محتوای رطوبت، دانسیته ظاهری، مقدار آنتو سیانین کل(TAC) و فعالیت آنتی اکسیدانی پودر آب زغال اخته شد. همچنین افزایش دما باعث افزایش راندمان و کاهش حلالیت، محتوای رطوبت، دانسیته ظاهری، مقدار آنتو سیانین کل(TAC) و فعالیت آنتی اکسیدانی پودر آب زغال اخته شد. بهینه سازی توسط روش سطح پاسخ انجام شد و شرایط نقطه بهینه شامل دمای هوای ورودی °C140، غلظت مالتودکسترین 7% و سرعت جریان ورودی 9% بود.
    کلیدواژگان: آب زغال اخته، خشک کن پاششی، روش سطح پاسخ
  • لیدا عابدپور، جلال دهقان نیا صفحات 79-94
    با تغییر تمایل مصرف کنندگان به استفاده از مواد غذایی سالم و محصولات کم چرب، کاهش محتوای روغن در مواد غذایی سرخ شده با حفظ کیفیت حسی اجتناب ناپذیر است. در این پژوهش، پیش تیمار فراصوت در دو سطح فرکانس 20 و kHz40 به مدت 15 دقیقه و پیش تیمار آبگیری اسمزی در دو غلظت 2 و 4 درصد محلول نمک به مدت 3 ساعت روی قطعات سیب زمینی اعمال شده و به دنبال آن فرآیند سرخ کردن در 3 دمای 150، 170 و C°190 به مدت 60، 120، 180 و 240 ثانیه انجام شد. تاثیر پیش تیمارهای فوق روی جذب روغن و ویژگی های حسی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت و برای بهینه سازی و بهبود تجهیزات و شرایط فرآیند سرخ کردن، میزان جذب روغن در قطعات سیب زمینی پیش تیمارشده با فراصوت و آبگیری اسمزی بررسی شد. پیش تیمار آبگیری اسمزی باعث کاهش معنی دار (P<0/05) میزان جذب روغن در قطعات سیب زمینی سرخ شده گردید. استفاده از پیش تیمار فراصوت به همراه آبگیری اسمزی منجر به کاهش معنی دار میزان جذب روغن نسبت به نمونه های دیگر شد. مدل های تجربی پیشنهاد شده در این پژوهش، به خوبی توانستند داده های آزمایشی را برازش نمایند. هم چنین، پیش تیمار آبگیری اسمزی و تلفیق آن با پیش تیمار فراصوت، ویژگی های حسی سیب زمینی های سرخ شده را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: سرخ کردن عمیق، فراصوت، آبگیری اسمزی، جذب روغن
  • فاطمه سیاه مشته، علی نصیرپور، جواد کرامت صفحات 95-101
    استفاده از بسته بندی های نیمه منعطف برای غذاهای نیمه آماده روز به روز در حال افزایش است. از آنجایی که لایه اصلی این ظروف آلومینیوم یا ترکیبات آن بوده و این عنصر به عنوان عامل مسئول بیماری های سیستم عصبی خصوصا آلزایمر شناخته شده است، بنابراین بررسی میزان مهاجرت این ماده علاوه بر مهاجرت کلی ظروف به محصول ضروری به نظر رسید. ظروف مورد نظر برای بسته بندی از کارخانه آلکان کشور سویس به سفارش شرکت غذاهای آماده چیکا تهیه شدند. در این تحقیق مهاجرت کلی و ویژه (آلومینیوم) در خوراک مرغ ایرانی و شبه غذاها و مقایسه آنها با هم صورت گرفت. طبق نتایج، بسته های غذایی، میزان مهاجرت کلی کمی را در شبه غذاهای انتخابی اتحادیه اروپا نشان دادند (کمتر از میزان مجاز اتحادیه اروپا; mg/dm2 60یا mg/kg10). میزان مهاجرت آلومینیوم نیز در خوراک مرغ و شبه غذاها پس از اعمال فرایند حرارتی توسط دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد. از نتایج این طور برداشت شد که مهاجرت در شبه غذای آب بسیار پایین و در خوراک مرغ بیشتر از شبه غذاها بود. بر اساس جذب روزانه 1 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن مصوب توسط کمیته کارشناسی FAO/WHO در زمینه افزودنی ها، نشت آلومینیوم از بسته های نیمه منعطف ممکن است میزانی آلومینیوم به رژیم غذایی اضافه کند اما میزان بدست آمده برای نمونه های نگهداری شده ممکن است برای کودکان و نوجوانان خطرناک باشد.
    کلیدواژگان: مهاجرت، بسته بندی نیمه منعطف، آلومینیوم، خوراک مرغ
  • محمدرضا انتصاریان بیدگلی، مسعود رضایی، علی معتمدزادگان، عبدالرسول دریایی صفحات 103-114
    در این پژوهش میزان سختی و پیوستگی ژل آگار از آگاروفیت پرورشی Gracilariopsis persica با استفاده از روش سطح پاسخ[1](RSM) در قالب طرح مرکب چرخشی مرکزی[2] (CCRD) بهینه سازی شد. نمونه های ژل آگار تحت تاثیر سه متغیر مستقل غلظت قلیا (8-2 W/V%)، دمای استخراج (ͦC 120-90) و زمان استخراج (240-45 دقیقه) در پنج سطح استخراج گردید. نتایج نشان داد تمامی پارامترهای فرآیند تاثیر معناداری بر سختی ژل داشته اند (p<0/05). در حالی که زمان استخراج تنها پارامتر معنادار فرآیند بر میزان پیوستگی ژل آگار محسوب گردید. مدل چندجمله ای و شرایط بهینه برای بیشترین مقدار سختی و پیوستگی ژل، به ترتیب مقادیر 2/ 3%، 0C 110 و 200 دقیقه برای متغیرهای غلظت قلیا، دما و زمان استخراج به دست آمد. پاسخ های پیش بینی شده برای شرایط استخراج شامل سختی N 16/28 و پیوستگی 157/ 0 بودند. آزمایشات تاییدی برای مقایسه مقادیر پیش بینی شده و واقعی متغیرهای وابسته تحت شرایط بهینه انجام شد. مقادیر واقعی و پیش بینی شده برهم منطبق شدند. بنابراین تایید شد که مدل ها در تخمین منطقی و دقیق پیش بینی پاسخ ها قادر بودند.
    کلیدواژگان: آگار، سختی، پیوستگی، روش سطح پاسخ
  • محمدرضا کوشکی، پالیز کوهی کمالی دهکردی صفحات 115-120
    شیر به عنوان منبع بی نظیر عناصر تشکیل دهنده استخوان ها و رشد آن اهمیت بسزایی دارد. ضمن اینکه حاوی پروتئین های ارزشمند، مواد معدنی و بخشی از ویتامین های مورد نیاز بدن می باشد. با توجه به اهمیت این ماده غذایی در تغذیه و نقش آن در سلامتی هر فرد، وضعیت کیفیت انواع شیر پاستوریزه مصرفی مورد مطالعه قرار گرفت. در این تحقیق کیفیت میکروبی 60 نمونه شیر پاستوریزه عرضه شده در منطقه غرب شهر تهران، از نظر تعداد میکروارگانیسم های هوازی مزوفیل، تعداد کلی فرم ها و وجود اشریشیاکلی بررسی شد. کیفیت میکروبیولوژیک شیر پاستوریزه براساس ویژگی ها و حدود مجاز تعیین شده در استاندارد ملی ایران (تعداد میکروارگانیزم های هوازی CFU/ml 104×7/5، تعداد کلی فرم ها حداکثر MPN/ml 10 و عدم وجود اشریشیاکلی) سنجیده شد. 85% نمونه ها از کیفیت مطلوبی برخوردار بودند. اشریشیاکلی از هیچیک از نمونه ها جداسازی نگردید. 5% و 3/ 10% نمونه ها از نظر تعداد کلی فرم و میکروارگانیسم های هوازی مزوفیل با استاندارد ملی ایران مطابقت نداشتند. میانگین تعداد میکروارگانیسم های هوازی مزوفیل و کلی فرم ها در نمونه های مورد بررسی به ترتیب CFU/ml104×1/8 و MPN/ml 1/1 بدست آمد. نتایج این تحقیق کیفیت میکروبی مطلوب شیرهای پاستوریزه مورد مطالعه را تایید می کند.
    کلیدواژگان: شیر، پاستوریزاسیون، کیفیت میکروبی
  • معصومه شفیعی، محمد سعید یارمند، زهرا امام جمعه صفحات 121-131
    با توجه به این که یکی از مهمترین دلایل ضایعات زیاد نان های مسطح ایرانی، عدم بسته بندی و نگهداری صحیح این محصول است، لذا در این پژوهش استفاده از بسته بندی اتمسفر اصلاح شده برای افزایش زمان ماندگاری دو نوع از نان های مسطح ایرانی شامل نان بربری، سنگک مورد بررسی قرار گرفت. چهار اتمسفر شامل CO2 % 100، N2 % 30 – CO2 % 70، N2 % 70 – CO2 % 30 و اتمسفر معمولی و یک نمونه نگهداری شده در شرایط سفره به عنوان شاهد استفاده شدند. نمونه ها در کیسه هایی از جنس پلی آمید-پلی اتیلن (PA/PE) با ضخامت 50 میکرون بسته بندی شدند. زمان ماندگاری بوسیله ی پیدایش کپک و مخمر در نمونه های نان انبار شده در ̊C 1 25 تعیین شد. نتایج نشان داد که امکان افزایش زمان ماندگاری نان ها تا حداقل هفده روز با استفاده از بسته بندی اتمسفر اصلاح شده با غلظت های بالای دی اکسید کربن و بسته های با نفوذ ناپذیری بالا وجود دارد..به هر حال، اختلاف معنی داری در سفتی نان های نگهداری شده در سفره با سایر تیمار ها بدست آمد. به علاوه افزایش سفتی نان های بسته بندی شده در اتمسفر معمولی در مقایسه با نان های بسته بندی شده تحت اتمسفر CO2 %100، ، N2 % 30 – CO2 % 70 و N2 % 70 – CO2 % 30 در طی دوره نگهداری بیشتر بود.اختلاف معنی داری بین نمونه های بسته بندی شده تحت تیمارهای 1، 2 و 3 وجود نداشت. بررسی روند بیاتی و رتروگراداسیون نشاسته با روش آنالیز حرارتی (DSC) انجام شد اما تغییرات آنتالپی در نان های بربری، سنگک از روال منظم و قابل استنادی برخوردار نبود، لذا این روش قادر به تعیین توسعه بیاتی نان های مورد آزمون نبود.
    کلیدواژگان: بسته بندی اتمسفر اصلاح شده، نان های مسطح، بیاتی
  • سونیا افشاریان طرقبه، زهرا شیخ الاسلامی، اسماعیل عطایی صالحی صفحات 133-143
    امروزه تمایل به استفاده از نگهدارنده های طبیعی به منظور افزایش امنیت غذایی گسترش یافته است. هدف از انجام این تحقیق استفاده از اسانس پوست پرتقال و مقایسه ی خواص ضدمیکروبی آن با سوربات پتاسیم به عنوان یک نگهدارنده ی شیمیایی در کیک روغنی بود. جهت استخراج اسانس از امواج فراصوت با شدت 70 و 90 درصد در زمان 3 و 5 دقیقه استفاده گردید. نتایج نشان داد که با افزایش زمان و شدت اعمال صوت، راندمان استخراج اسانس افزایش یافت و زمان استخراج کوتاهتر گردید. همچنین استفاده از اسانس در کاهش pH خمیر و افزایش حجم مخصوص و سفتی محصول نهایی تغییرات معنی داری ایجاد نمود. این در حالی بود که کاهش مولفه های *L و *b و افزایش مولفه ی *a در محصول نهایی با افزایش شدت و مدت زمان اعمال صوت مشاهده گردید. لازم به ذکر است اثر منفی سوربات پتاسیم بر ویژگی های رئولوژیک کیک و کاهش کیفیت آن بیش از اسانس پوست پرتقال بود. در میان نمونه های تولیدی، نمونه ی حاوی اسانس پرتقال استخراج شده با شدت 70 درصد و مدت زمان 3 دقیقه، نتایج قابل قبولی را به لحاظ خصوصیات رئولوژیک نشان داد و از نظر ویژگی های حسی به ویژه بافت و عطر و طعم مورد تایید داوران چشایی قرار گرفت. در نهایت نتایج آزمون میکروبی نشان داد که اثر بازدارندگی اسانس پوست پرتقال بر رشد کپک و مخمر قابل رقابت با سوربات پتاسیم بود. با افزایش زمان و شدت اعمال صوت اثر ضد میکروبی اسانس افزایش یافت.
    کلیدواژگان: نگهدارنده طبیعی، امواج فراصوت، سوربات پتاسیم، بار میکروبی، بافت
  • سیما چراغی دهدزی، ناصر همدمی صفحات 145-157
    باز جذب آب شامل سه فرآیند مهم دریافت آب توسط مواد خشک، تورم و خروج مواد محلول در طول باز جذب می باشد. در این تحقیق، کدوها بصورت برش هایی به ضخامت 4/ 0 سانتی متر و قطر 4 سانتی متر برش داده شده، در محفظه بخار به مدت 4 دقیقه آنزیم بری شدند. برش های کدو پس از سرد شدن، تا رسیدن به رطوبت 1065/ 0 کیلوگرم آب در یک کیلوگرم ماده خشک، خشک شدند و در دمای 4 درجه سانتی گراد نگهداری شدند. بازجذب آب برش های کدوی خشک شده با وزن معین، در آب مقطر با دماهای مختلف (25، 50 و 75 درجه سانتی گراد) با نسبت ماده خشک به آب متفاوت (1 به 25، 1 به 50 و 1 به 100)، در حالیکه با سرعت100 دور در دقیقه همزده می شد، انجام گرفت. در دوره های زمانی مشخص تا 300 دقیقه، نمونه های کدو از آب خارج شده و وزن نمونه ها، میزان رطوبت آنها و شاخص های باز جذب آب تعیین گردید. بافت برش ها نیز در طول یک دوره 180 دقیقه ای ارزیابی شد. بر اساس نتایج بدست آمده در طول دوره بازجذب آب، میزان رطوبت، ظرفیت جذب آب و توانایی بازجذب آب در برش های کدو افزایش و ظرفیت حفظ ماده خشک و سفتی بافت (حداکثر نیرو و تنش) کاهش داشته است. بیشترین میزان ظرفیت جذب آب کدو در دمای 75 درجه سانتی گراد با نسبت ماده خشک به آب 1 به 100 حاصل شده است. پس از 180 دقیقه بازجذب آب در دمای 75 درجه سانتی گراد کمترین میزان حداکثر نیرو و تنش در کدوی خشک شده مشاهده شده است. کدوهایی که بازجذب آنها در آب با دمای 75 درجه سانتی گراد صورت گرفته دارای بیشترین رطوبت و توانایی بازجذب آب و کمترین ظرفیت حفظ ماده خشک بوده اند. کدوهایی که بازجذب آنها در آب با نسبت ماده خشک به آب 1 به 100 صورت گرفته، حداکثر نیرو و تنش کمتری داشته اند و میزان رطوبت و توانایی بازجذب آب در آنها حداکثر بوده است. سرعت جذب آب و در نتیجه تغییرات در همه شرایط بازجذب برش های کدو، در دقایق اولیه، بیشتر بوده و در ادامه فرآیند، کاهش یافته است. حداکثر سرعت بازجذب و میزان جذب آب در دمای 75 درجه سانتی گراد رخ داد.
    کلیدواژگان: نسبت ماده خشک به آب، کدو، حداکثر نیرو، توانایی بازجذب آب، ظرفیت حفظ ماده خشک
  • مرجانه علی نژاد، علی معتمدزادگان، مسعود رضایی صفحات 159-169
    گوشت کوسه چانه سفید (Carcharhinus dussumieri) توسط محلول 1/ 0 مولار NaCl شستشو داده شد. سپس در دمای 50 درجه سانتی گراد، به مدت 120 دقیقه توسط آنزیم آلکالاز هیدرولیز و به روش پاششی خشک گردید. خواص کاربردی پروتئین هیدرولیز شده، شامل حلالیت، دانسیته توده ای، جذب روغن، جذب ایزوترم، ویسکوزیته سینماتیک و نیز فعالیت آنتی اکسیدانی آن شامل قدرت حذف رادیکال آزادDPPH و میزان تاثیر پروتئین هیدرولیز شده بر پایداری اکسایشی روغن سویا بررسی شد. ویسکوزیته سینماتیک و قدرت حذف رادیکال آزاد DPPH به صورت تابعی از غلظت پروتئین هیدرولیز شده اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان حلالیت پروتئین هیدرولیز شده ی گوشت کوسه چانه سفید در pH های مختلف بیش از 6/ 83%، میزان دانسیته توده ای 46/ 113 گرم بر لیتر و میزان جذب روغن، 15/ 131 میلی گرم به ازای 50 میلی گرم پودر پروتئین هیدرولیز شده بود. با افزایش غلظت محلول پروتئینی، ویسکوزیته سینماتیک افزایش یافت. (P<0/05). قدرت حذف رادیکال آزاد DPPH پروتئین هیدرولیز شده با غلظت 20 میلی گرم بر میلی لیتر، 47/ 96% و دوره القایی38/ 2ساعت بود که بطور معنی داری (P<0/05) بیشتر از نمونه روغن بدون آنتی اکسیدان بود. در نتیجه پروتئین هیدرولیز شده کوسه چانه سفید دارای خواص کاربردی و آنتی اکسیدانی مطلوب می باشد و می توان از آن به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی در صنایع غذایی یا دارویی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیزشده، کوسه چانه سفید، خواص کاربردی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • محمدهادی خوش تقاضا، بهرام حسین زاده سامانی، ابراهیم فیاضی، حامد امیرنجات صفحات 171-182
    قارچ خوراکی دکمه ای (Agaricus bisporus) به عنوان منبع غذای پرپروتئین و کم کالری و همچنین مصارف دارویی، امروزه بسیار موردتوجه قرارگرفته است. با افزایش بیش ازپیش تولید قارچ خوراکی نیاز به انبارداری، افزایش ماندگاری، کاهش ضایعات و استفاده از قارچ خشک شده بیشتر احساس می شود. به همین جهت خشک کردن این محصول به عنوان یکی از راهکارهای عملی همواره مطرح می باشد. امروزه با توجه به مزایای فناوری هوش مصنوعی استفاده از شبکه های عصبی مصنوعی در سطح وسیعی برای شبیه سازی و پیش بینی پارامترهای موردنیاز در فرایندهای خشک کردن در حال رشد و توسعه است. هدف از انجام این تحقیق پیش بینی محتوای رطوبتی قارچ خوراکی دکمه ای به کمک شبکه عصبی مصنوعی پس انتشار می باشد. در این تحقیق قارچ خوراکی دکمه ای به صورت لایه نازک با استفاده از خشک کن هوای داغ در سه سطح دما C° 40، 50 و 60 و سه سطح سرعت جریان باد m/s 0/5، 0/7 و 1 خشک شده تا محتوای رطوبتی آن به 10% (بر پایه وزن خشک) برسد. مدل های رگرسیونی و شبکه عصبی پیشرو با الگوریتم های یادگیری لونبرگ- مارکوارت (trainlm) برای تخمین و پیش بینی میزان رطوبت لایه نازک قارچ استفاده شد. نتایج نشان داد که مدل رگرسیونی درجه دوم کامل با ضریب تبیین 97/ 0 و مجموع مربعات خطای 071/ 0 و همچنین شبکه عصبی با ساختار 1-18-20-3 با توابع آستانه سیگموئید و لگاریتمی در مقایسه با توپولوژی های دیگر نتایج بهتری را ارائه می کنند و دارای دقت قابل قبولی در تخمین رطوبت لایه نازک قارچ در هنگام خشک شدن دارد.
    کلیدواژگان: قارچ خوراکی دکمه ای، خشک کردن، محتوای رطوبتی، شبکه عصبی مصنوعی
  • زهرا محبی، عزیز همایونی راد *، محمدحسین عزیزی، محمد اصغری جعفرآبادی، رضا افشین پژوه صفحات 183-193

    اگرچه نان غذای اصلی و پایه مردم بسیاری از کشورهای جهان از جمله ایران است اما از لحاظ مواد پری بیوتیک فقیر بوده و کمتر از 5/ 2 درصد فیبر رژیمی دارد. بنابراین غنی سازی نان با ترکیبات مختلف نظیر انواع مواد پری بیوتیک در راستای ارتقای ارزش غذایی و سطح کیفی محصول، بسیار ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش اثر پری بیوتیک های بتاگلوکان در سطوح 8/ 0، 1 و 2/ 1 درصد و نشاسته مقاوم به هضم در سطوح 5/5، 8 و 5/ 10 درصد و یک نمونه ترکیبی شامل 5/ 0% بتاگلوکان و 4%نشاسته مقاوم به هضم، بر خصوصیات رئولوژیکی خمیر مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که ویژگی های رئولوژیکی خمیر بسته به نوع و غلظت ماده پری بیوتیک اضافه شده متفاوت است. نتایج فارینوگراف نشان داد میزان جذب آب خمیر با افزایش مقدار دو ماده هیدروکلوئید بتاگلوکان و نشاسته مقاوم، افزایش می یابد. زمان گسترش خمیر و عدد کیفیت فارینوگرافی تیمارهای دارای بتاگلوکان مشابه نمونه شاهد بود ولی مقاومت خمیر نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. در حالیکه زمان گسترش، عدد کیفیت فارینوگراف و مقاومت خمیرهای دارای نشاسته مقاوم به هضم نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. بتاگلوکان اثر بیشتری بر افزایش درجه سستی خمیر نسبت به نشاسته مقاوم داشت. استفاده از نشاسته مقاوم و بتاگلوکان باعث افزایش مقاومت به کشش و انرژی شد اما قابلیت کشش در مقایسه با کنترل کاهش یافت. تیمار ترکیبی، حاوی هر دو ماده بتاگلوکان و نشاسته مقاوم، بهترین خمیر از نظر ویژگی های زمان گسترش و مقاومت خمیر، قابلیت و مقاومت به کشش بود.

    کلیدواژگان: پری بیوتیک، بتاگلوکان، نشاسته مقاوم به هضم، فیبر رژیمی، رئولوژی خمیر
  • محبوبه کشیری، یحیی مقصودلو، مرتضی خمیری، ربیع بهروز صفحات 195-206
    ترکیبات شیمیایی آویشن شیرازی با هدف کاربرد اسانس گیاهی به عنوان ترکیب ضد باکتری طبیعی در فیلم زیست فعال زئین با استفاده از طیف سنج جرمی تعیین گردید. حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی اسانس در برابر لیستریا مونوسایتوژنز و اشرشیا کلای با روش چاهک میکروپلیت و تبخیر اسانس در فضای خالی ارزیابی شد. فیلم زیست کامپوزیت زئین حاوی 5 و 10 درصد اسانس آویشن شیرازی تولید و فعالیت ضد میکروبی آن ها در فاز بخار و در تماس مستقیم با محیط مایع تعیین شد. کارواکرول و تیمول به عنوان مهم ترین ترکیبات اسانس آویشن شیرازی شناسایی شدند. حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی ترکیبات فوق الذکر علیه لیستریا مونوسایتوژنز (به ترتیب 500 و 1000 میکروگرم در لیتر) بود که در مقایسه با اشرشیا کلای بسیار موثرتر بود. لیستریا مونوسایتوژنز در مقایسه اشرشیا کلای در فاز بخار اسانس از حساسیت بیش تری برخوردار بود. بالاترین منطقه بازدارندگی فاز بخار اسانس در غلظت 10 درصد و مقابل لیستریا مونوسایتوژنز مشاهده شد. بخار اسانس در غلظت 5% در ترکیب فیلم فاقد قدرت بازدارندگی در برابر باکتری بود، علاوه بر این غلظت10% اسانس فقط قادر به کاهش دانسیته میکروبی گردید اندیس لگاریتم کاهشی فیلم زیست فعال زئین با افزایش غلظت اسانس در تماس مستقیم افزایش معنی داری یافت. تحقیق حاضر نشان داد که پتانسیل اسانس آویشن شیرازی به عنوان یک افزودنی طبیعی در ترکیب با زئین و تولید فیلم ضد میکروبی برای کاربردهای غذا مطلوب بود.
    کلیدواژگان: بسته بندی ضد میکروبی، زئین، اسانس
  • فاطمه صادقی، فخری شهیدی، آرش کوچکی، محبت محبی صفحات 207-218
    در این پژوهش فرآورده ای جدید از بادام تحت عنوان پاستیل (ژل مک) بر پایه ی شیر بادام فرموله گردید. اثر آگار در سه سطح (5/ 0، 75/ 0 و 1 درصد) و پکتین در سه سطح (صفر، 75/ 0، 1 درصد) بر ویژگی های حسی، بافتی، پارامترهای رنگی و فعالیت آب در قالب فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. افزایش غلظت آگار و پکتین در فرمول باعث کاهش فعالیت آب فرآورده گردید. طبق نتایج رنگ سنجی، با افزایش هیدروکلوئیدها در فرمولاسیون پارامتر L* افزایش یافت اما پارامترهای a* و b* روند کاهشی داشتند. نتایج حاصل از ارزیابی حسی حاکی از این بود که پذیرش فرآورده در حد بسیار خوبی است، بهترین سطوح پکتین و آگار به ترتیب 1 و 5/ 0 درصد بود. همچنین نتایج آنالیز پروفایل بافت نشان داد که فرآورده حاصل به لحاظ ویژگی های بافتی مورد بررسی در دامنه قابل قبولی قرار داشت و ترکیب هیدروکلوئیدها می تواند منجر به وقوع اثرات هم افزایی شده و بافت های جدید در مواد غذایی ایجاد نماید.
    کلیدواژگان: پاستیل، بادام، فعالیت آب، ارزیابی حسی، آنالیز پروفایل بافت
  • یدالله ترکاشوند صفحات 219-226
    علاقه مصرف کنندگان به موادغذائی کم کالری، مصرف محصولات کم چرب را افزایش داده است. هم اکنون انواع کره کم چرب را با استفاده از ترکیبات هیدرو کربنی و پروتئینی (با منشا لبنی و غیر لبنی)، همراه با مواد پایدار کننده می توان تولید نمود. جایگزینی نیمی از چربی کره با مقادیری از فاز ماندگار شیر بدون چربی فرا پالایش (به عنوان فاز آبی)، هدف اجرای این پروژه تحقیقاتی بوده است. از کره معمولی نیز به عنوان منبع چربی نمونه ها استفاده شده است. در بررسی خصوصیات حسی نمونه ها (شامل قوام، بافت، چسبندگی و قابلیت گسترش) از روش امتیازی و برای بررسی پایداری (سینرزیس) از مقادیر کمی (رقمی) استفاده گردید. در این تحقیق همچنین از روش تجزیه واریانس، آزمون دانکن و آزمون t دو جامعه مستقل یک طرفه استفاده گردید. اگر غلظت شیر (به عنوان فاز آبی) با روش فراپالایش تا 4 برابر افزایش یابد، کره کم چربی که از آن تهیه می شود، حائز شرایط نسبتا مطلوبی به لحاظ مجموع امتیازات قوام، چسبندگی، قابلیت گسترش و بافت می باشد (به ترتیب 25/ 3، 3، 6/ 4 و 3 در مقایسه با 4، 4، 3 و 5 در نمونه تجاری)
    کلیدواژگان: کره کم چرب، فاز آبی، قوام، پایداری، شیر فراپالایش
  • حسین قنادزاده، بهروز عباسی، ملیحه قویدل، نیما امامی صفحات 227-237
    خشک کردن برگ چای برای نگهداری طولانی مدت از ملزومات می باشد. برگ سبز چای درمحدوده دماهای 35 تا 55 درجه سلسیوس و سرعت های 5/ 0و 7 /. متر بر ثانیه هوای ورودی و بازه ی زمانی 0تا 140 دقیقه دریک فرآیند خشک کن آزمایشگاهی خشک شد. بدین منظور 4 نمونه برای هر دما در نظرگرفته شد و تغییرات وزن نمونه ها به طور پیوسته در هر آزمایش ثبت شد. فرآیند خشک کردن چای به روش شبکه های عصبی مصنوعی با چهار بردار ورودی (زمان دما، سرعت و رطوبت) و یک بردار خروجی (نسبت رطوبت) مدلسازی شده است و نتایج به دست آمده از شبکه عصبی مصنوعی باداده های تجربی مقایسه شدند و بهترین نتیجه توسط شبکه عصبی پس انتشارپ یشخور با الگور یتم آموزش لونبرگ-مارکواردت و تابع فعالسازی تانژانت سیگموئید به دست آمد که نشان دهنده دقت بالای شبکه عصبی مصنوعی است. خطای درصد نسبی میانگین و ضریب تعیین و خطای مجذور مربعات میانگین به ترتیب 3/ 1و 9998/ 0و 00008/ 0 می باشد.
    کلیدواژگان: خشک کردن برگ چای، شبکه عصبی پس انتشار، الگوریتم لونبرگ - مارکواردت
  • سید جعفر هاشمی*، سارا رحمان پور، علی معتمدزادگان، رضا طباطبایی صفحات 239-249
    در این تحقیق ویژگی های ظاهری، کیفی و شرایط بهینه در فرآیند خشک کردن میوه به با استفاده از پیش تیمارهای آنزیم بری با آب داغ، بخارآب و اسیدسیتریک مورد بررسی قرار گرفت. پیش تیمارهای آنزیم بری با استفاده از آب داغ 90 درجه سانتی گراد (Wt)، بخارآب (Vt) و اسیدسیتریک (At) به مدت 2 ،4 و6 دقیقه انجام و سپس به روش ماکروویو خشک گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که نمونه های پیش تیمار شده خشک شده دارای تغییرات رنگ کمتری نسبت به نمونه های شاهد می باشد. میزان قهوه ای شدن در پیش تیمار با اسیدسیتریک حدودا 33% نسبت به پیش تیمارها ی آب داغ و بخار بیشتر است. تیمارهای پیش فرایند شده با اسیدسیتریک، آب داغ و بخار دارای چروکیدگی کمتری نسبت به نمونه های شاهد هستند. کمترین میزان چروکیدگی در پیش تیمارهای اسیدسیتریک و پیش تیمار با آب داغ در زمان 4 و 6 دقیقه بود که در یک سطح قرار داشتند. بیشترین میزان ویتامین ث و قند در تیمارهای با بخار و کمترین میزان ویتامین ث و قند مربوط به پیش تیمار با آب داغ بوده است. از میان پیش تیمارهای انجام شده آنزیم بری با بخار آب در زمان 4 دقیقه و آب داغ در زمان حدود 2 دقیقه و بهینه ترین شرایط کمی و کیفی را در فرایند خشک شدن نشان داد.
    کلیدواژگان: ماکروویو، پیش تیمار، آنزیم بری، خشک کردن به، آبگیری
|
  • Zahra Sheikholeslami Pages 1-10
    One of the most important enzymes in bakery industry is alpha-amylase. The commercial wheat varieties grown in Iran are generally low in amylase activity especially in alpha amylase. The cereal technologists have recommended the use of diastase enzyme for bread production. In this study 4 varieties of Iranian wheat (Falat, Gods, Gaskogen and Ghamran) with different amylase activity were selected and milled then malt flour used at 5 leveles (0, 1, 1.5, 2 and 2.5%). Specific volume, texture properties and sensory paramers of bread were evaluated. Data were subjected to statistical analysis with factorial design. Results showed that doses of malt flour addition must be determined and if it was used in extra dose not only has good effect on volume, texture properties and sensory of bread, but also destroyed them. Best treatments were: Falat with 2%, Gods with 2.5 %, Gaskogen with 2.5% and Chamran with 2.5 % malt flour.
    Keywords: Flour malt, Alpha amylase, Bread properties, Moulded bread
  • Azadeh Mardani Ghahfarokhi, Mohammad Saeed Yarmand Pages 11-21
    Wheat bran is one of the most important dietary fibers that have physiological and therapeutic properties. Hence in recent years has been considered its for use in foods. In this investigation, has been studied effects of adding 5, 7, 10 and 12 percent of wheat bran on rheological properties of dough, mechanical proerties, tissue, sensory, porosity properties and color of barbary bread. The results of farinograph showed that adding of wheat bran increase water absorption and reduce dough strength. Also the results of mechanical test (penetration tests, cutting and texture profile analysis) and colorimetric showed that with increasing level of bran, bread become more rigid, its chewing ability and elasticity and L factor Decreases. As well as the results of the test Cutting shows that adding bran bread delayed the staling of bread. About investigation of tissue morphology bread that analyzed by ImageJ software, determined increasing level bran decrease porosity and increase pore size of bread. The overall in a lot of tests, not only didn’t cause satanically different, increasing level of bran to 7%, but also bread better than blank bread of sensory analyses due to delay in the staling process and production of appropriate aroma and taste in heating process.
    Keywords: Barbary bread, Wheat bran, Texture analysis, Color, Sensory evaluation
  • Zahra Gharai, Mohammad Hossein Azizi, Mohsen Barzegar, Roya Agha Gholi Zadeh Pages 23-31
    The aim of this study was to investigate the influence of Tragacanth and Salep gums on the dough rheological properties andBarbari bread quality. Dough was prepared by straight method with gums in two levels (0.5, 1%). Farinograph and extensograph tests were carried out on dough samples. After baking bread and sensory evaluation, the bread samples were stored for 1-5 day in polyethylene bags in order to do staling tests. According to farinogaraph results, water absorption of samples containing gums was significantly higher than control. Dough development time increased significantly by 1% Tragacanth. There was significant difference in dough stability between control and samples containing Tragacanth. Extensograph results showed significant differences in energy changes, resistance to extension and extension ratio of samples containing Tragacanth and control. Data obtained from sensory evaluation showed, gums had no significant effect on quality characteristics of bread samples, however in case of taste and aroma salap containing breads presented lower score. Both hydrocolloids didnt have any effect on bread staling, however salep was more effective. Overall results reveal that Tragacanth may improve dough rheological characteristics.
    Keywords: Barbari Bread, Extensograph, Farinograph, Salep, Tragacanth
  • Effat Ahmadi Aghdam, Javad Hessari, Sodaif Azad Mard Damirchi, Faraj Jahan Giri, Samad Bodbodak Pages 33-39
    This research was investigated effect of rosemary extract, as rich source of antioxidant compounds, on physicochemical properties and stability of butter from sour cream. Rosemary extract was added to butter from samples at concentrations, 0 (control), 0.05, 0.1, 0.3 and 0.5% and after vacuum packaging, samples were stored in refrigerator for 60 days. Acid and peroxide values, polyphenol content, hardness, oxidative stability, sensory characteristics of samples including flavor, textural and apparent characteristics of samples and DPPH radical scavenging assay of rosemary extract were evaluated. Results showed that samples which contained rosemary extract had higher acid value, higher oxidative stability and plyphenol content and peroxide value than control sample. During storage, acid value of all samples increased but extract enriched samples showed lower increase. Peroxide value and polyphenol content of samples were decreased during storage. DPPH radical scavenging assay proved that antioxidant activity of rosemary extract is lower than quercetin. Moreover, sensory characteristics evaluation showed that samples containing more than 0.5% rosemary extract in comparison with control sample had significant difference in extract flavor (P<0.05). The results showed that adding rosemary extract to the butter could devolve a new butter formula enriched with phenolic substances and higher stability and introduce a new product with high shelf-life to the market.
    Keywords: Rosemary extract, Butter, Antioxidant, Stability, Phenolic compounds
  • Mahmud Yolmeh, Mohammad Bagher Habibi Najafi, Reza Farhoosh, Fereshteh Hosseini Pages 41-51
    Annatto color is one of the oldest of natural carotenoids that have wide applications in food technology. Annatto color is the second natural color additives used in world industry, of economic. It is predicted that demand for it is increasing day by day. Color extraction from annatto seed is done by conventional methods, mainly. Little information is available about the use of new techniques such as response surface methodology of ultrasound technology in the extraction of annatto color. The subject of this study was to optimize the ultrasound-assistant extraction process of annatto color and determination of the best process conditions by using response surface methodology and central square design. The central composite design was used in order to evaluate the effect of extraction temperature (80-20 °C), extraction time (10-2 min), seed to solvent ratio (5-20 %) and duty cycle (0.2-0.8 s), on efficiency of dye extraction from annatto seed and to optimize the extraction process. ANOVA shows the seed to solvent ratio variable (X4) and it square effect (X42) have the greatest impact on dye extraction from the annatto seeds. In temperature of 72.7 °C, extraction time of 7.25 min, the seed to solvent ratio of 14 percent and duty cycle of 0.8 s were found as the optimum conditions of the ultrasound-assistant extraction process in order to obtain the maximum efficiency of color under which the absorbance value and extraction efficiency was determined as 0.865 and 6.35 percent of annatto seed, respectively.
    Keywords: Annatto, Antioxidant, Ultrasound, assisted, Optimization, Response surface Methodology
  • Ghasem Yousefi, Zahra Emam Jomeh, Zohre Karami Pages 53-65
    The main target of this research is drying raspberries in a Microwave assisted fluidized bed dryer. In orderto evaluate and predict the quality properties of this fruit, Response Surface Methodology (RSM) was used. In this research, the effects of five variables: power of microwave (0, 300 and 600 W), temperature (55, 70 and 85 C), air flow rate (15, 20 and 25 m/s), starting time of microwave input (from the moment when the moisture content decreased until 334, 400 and 466 g water per 100 g dry matter) and amount of material (50, 100 and 150 g) on the rehydration capacity and loss of anthocyanins content were studied. Experiments were designed according to Central Composite Rotatable Design with these five factors each at three different levels, including central and axial points. With respect to the dependent variables, both linear and quadratic effects of all of the five independent variables on Rehydration Capacity and loss of anthocyanins content were found to be significant. For each response, second order polynomial models were developed using multiple linear regression analysis. Analysis of variance (ANOVA) was performed to check the adequacy and accuracy of the fitted models. According to our results, the optimal point for both characteristics were as follows: microwave power 600 W, temperature 74, the air flow rate 3/22 meters per second and 53 grams of the substance, starting from the moment the microwave 466 percent moisture content was reduced. Model to predict the dependent variables with empirical results obtained were very close.
    Keywords: Rehydration Capacity, anthocyanins, Response surface Methodology, Microwave, raspberry
  • Maryam Ahmai Rad, Zahra Emam Jomeh, Hassan Asadi Pages 67-78
    In this study, the effects of some processing parameters on drying yield, moisture content, solubility and bulk density of spray dried cornelian cherry (Cournus mas L.) juice powders were investigated. A pilot-scale spray dryer was employed for the spray drying process and maltodextrin and gum Arabic were used as carrier agent. Experimental design involved the use of Box-behnken design and response surface statistical method. Independent variables were inlet air temperature (110, 140, and 170 C), concentration of drying aids (0, 7.5, and 15 %) and feed flow rate (6, 9, and 12 %). Results show that increasing in concentration of drying aids, increases drying yield and the solubility and reduces the moisture content and bulk density of powder; also increasing in inlet air temperature, increases drying yield and reduce solubility, moisture content and bulk density of powder. Optimization carried out using response surface methodology and optimum conditions were inlet air temperature of 140 oC, maltodextrin concentration of 7% and feed flow rate of 9%.
    Keywords: Cornelian cherry juice, Spray, drying, Response surface Methodology
  • Lida Abed Pour, Jalal Dehghan Nia* Pages 79-94
    By changing consumers’ tendency to use low-fat healthy food products, reducing oil content in fried foods by maintaining sensory quality is inevitable. In this study, ultrasound pretreatment at two frequencies of 20 and 40 kHz for 15 minutes as well as osmotic dehydration pretreatment using 2 and 4% salt solution concentration for 3 hours applied on the potato pieces and then deep-fat frying was performed at 150, 170 and 190°C for 60, 120, 180 and 240 seconds. The effect of the pretreatments on oil uptake and sensory characteristics were analyzed. To optimize and improve process equipment and frying conditions, oil uptake in potato pieces pretreated with ultrasound and osmotic dehydration was also investigated. Oil uptake in the fried potato pieces was significantly decreased (P<0.05) using osmotic dehydration pretreatment. The use of ultrasound together with osmotic dehydration, led to further reduction in oil uptake compared to the other samples. Proposed experimental models in this study fitted well with experimental data. In addition, osmotic dehydration and its combination with ultrasound pretreatment improved sensory characteristics of the fried potato slices.
    Keywords: Deep, fat frying, Ultrasound, Osmotic dehydration, Oil uptake
  • Siyahmoshtehm., Nasirpoura., Keramat, J Pages 95-101
    The uses of semi- rigid packaging for ready-to eat foods increases day by day. Since the main layer of these containers is Aluminum and it is considered as the element responsible for neurotic diseases especially Alzheimer, estimating Al migration to food in addition of global migration seems indispensable. Food containers are prepared from Alcan Packaging in Switzerland. These containers showed low global migration (lower than EU limit; 10 mg/dm2 or 60 mg/kg of food) into the selected EU stimulants after thermal processing. The migration of aluminum in stew and simulants was determined after industrial thermal processing and during storage by ICP_OES. Aluminum migration from packaging to distilled water was very low and the migration in chicken stew was more than stimulants. Regarding the suggested provisional tolerable daily intake of 1 mg Al/kg body weight per day of the FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, Al leaching from semi- rigid Al- based packages may add low doses of Al into diet but the determined amount for stored containers may be risky for children and teenagers.
    Keywords: Migration, Aluminum, Chicken stew
  • Mohammad Reza Entesariyan Bidgoli, Masoud Rezai, Ali Motamed Zadegan, Abdorasul Daryai Pages 103-114
    In this study, agar hardness and cohesiveness of cultured alga Gracilariopsis persica was optimized by using response surface methodology (RSM) under a central composite rotatable design (CCRD). Gel samples were extracted with three independent variables in five levels: alkalinity concentration (2-8%), extraction time (45-240 minutes) and extraction temperature (90-120°C). The results showed that all of the independent variables significantly (P< 0.05) affected on hardness, whereas variable of extraction time had significant effect on cohesiveness. Quadratic models developed for the responses indicated that optimum conditions based on the highest gel hardness and cohesiveness to be alkalinity concentration, extraction temperature and extraction time 3.2%, 110 °C and 200 minutes, respectively. The predicted responses for these extraction conditions included hardness of 16.28 N and cohesiveness 0.157. Verification experiments were conducted under optimal conditions to compare predicted and actual values of the dependent variables. Both actual and predicted values were found to nearly coincide, confirming that the estimation models were capable of reasonably and accurately predicting the responses.
    Keywords: Agar, Hardness, Cohesiveness, Response Surface Methodology Keywords: Agar, Response surface Methodology
  • Mohammad Reza Kooshki, Paliz Kohi Kamali Dehkordi Pages 115-120
    Milk as a unique source of elements is important in bone formation and its growth. In addition, it contains valuable proteins, minerals and vitamins. Considering the nutritional importance of this food and its role in personal health, microbial quality status of pasteurized milk was studied. In this research, microbiological quality of 60 pasteurized milk samples collected from western part of Tehran was evaluated by enumeration of aerobic mesophilic microorganisms, coliforms and detection of Escherichia coli. According to Iran's National Standard limits, aerobic mesophilic microorganisms and coliforms counts must not exceed 7.5×104 CFU/ml and 10 MPN/ml in pasteurized milk, respectively. Besides, Escherichia coli must be absent. Eighty five percent of the samples had satisfactory qualities. Escherichia coli was not isolated from any sample. The aerobic mesophilic microorganisms and coliforms counts were not in accordance with Iran's National Standard limits in 5% and 10.3% of the studied samples. Aerobic mesophilic microorganisms and coliforms average counts were 1.8×104 CFU/ml and 1.1 MPN/ml in the studied samples, respectively. The results confirmed satisfactory microbial quality of studied pasteurized milk samples.
    Keywords: Milk, Pasteurization, Microbiological quality
  • Masume Shafii, Mohammad Saeed Yarmand, Zahra Emam Jomeh Pages 121-131
    In this study investigated the use of modified atmosphere packaging (MAP) to extend the shelf life of two kinds of Iranian flat bread including Barbari and Sangak breads. Four treatments of atmospheres including 100% CO2, 70% CO2 – 30% N2, 30% CO2 – 70% N2, normal air and a coveraged samples as a control were used. The bread samples were packaged in pouches of polyamid / polyethilen (PA/PE). The shelf life was determined by appearance of molds and yeasts (M+Y) in bread samples stored at 25 1 ˚C. Sensory analysis of bread achieved with scoring method by trained panels. The textural properties of the breads were determined by Instron and DSC apparatuses. Results showed that it is possible to prolong the shelf life of breads to about 17 days by using modified atmosphere packaging with high carbon dioxide concentration and high-barrier laminated. However, significant differences (P<0.05) were obtained in the firmness of control bread compared to another treatment. In addition, firmness rate of breads packaged in normal air during storage was more than that compared to the samples stored in MAP, but there were not significant differences between samples packaged under atmospheres 100% CO2, 70% CO2 – 30% N2 and 30% CO2 – 70% N2. Enthalpy changes had not a regular and documentary trend in breads during storage, when extent of staling and starch retrogradation measured by differential scanning calorimetry (DSC),so this method was not suitable for evaluation of extent of staling in Barbari and sangak breads.
    Keywords: Modified atmosphere packaging, Flat bread, Stailing
  • Soniya Afsharian Torghabeh*, Zahra Sheikholeslami, Esmail Ataye Salehi Pages 133-143
    The tendency to use natural preservatives for food security has spread. The objective of this study was to compare the antimicrobial properties of orange peel essential oils with potassium sorbate as a chemical preservative in cup cakes. In order to extract the essential oils from orange peel ultrasound was used at 70% and 90% at 3 and 5 minutes. The results showed that by increasing the time and intensity of sound for extraction of essential oils, efficiency of extraction was increased and extraction time decreased, and also by using essential oils significant changes on dough pH reduction, increasing specific volume and firmness of the final product were observed. However, the reduction of L* and b* values and increasing a* value were observed in this condition. It should be noted that the negative effect of potassium sorbate on the technological properties of cakes and reducing its quality was more than orange peel extract. Samples containing extracted orange oil by 70% ultrasound over 3 minutes, had significant results on technological characteristics and sensory properties especially texture and flavor. The results showed that microbial inhibitory of orange peel essential oils on the growth of mold and yeast was comparable with potassium sorbate. By increasing the time and intensity of sound antimicrobial effect of essential oils was increased.
    Keywords: Natural preservative, Ultrasound, Potassium sorbate, Microbial count, Texture
  • Sima Cheraghi, Naser Hamdami Pages 145-157
    Rehydration typically composes of three simultaneous processes: the imbibition of water into dried material, the swelling of the rehydrated products and the leaching of soluble solids to rehydration medium. In this research, squash (Cucurbita pepo) fruits were cut into 0.4 cm thick and 4 cm diameter slices. Then, squash slices were blanched in a steam chamber for 4 min. After cooling to room temperature, squash slices were dehydrated up to moisture content of 0.1065 kg H2O per kg d.m. Dehydrated samples were stored at 4°C. Squash slices with specified weight were rehydrated by immersion in distilled water at different temperatures (25, 50, and 75°C), various dry matter-water ratios (1:25, 1:50, and 1:100), which was agitated at 100 rpm. At specified time intervals, up to 300 min, the squash samples were removed from the water, and the weight, moisture content and rehydration indices of the sample were determined. The texture characteristics were examined over a 180 min period. The results showed that moisture content, water absorption capacity (WAC) and rehydration ability (RA) of squash slices increased, whereas dry matter holding capacity (DHC) and texture firmness (maximum force and stress) decreased with rehydration time. The maximum WAC was achieved in squash slices rehydrated into 75°C water at 1:100 dry matter-water ratio. The lowest force and stress were observed in squash slices which were rehydrated into 75°C water after 180 minute. These squash slices had the maximum moisture content and RA and the minimum DHC. The lowest moisture content and RA and the highest DHC, force and stress, were observed in squash slices immersed in water at 1:100 dry matter-water ratio. In general, for all rehydration conditions of squash slices, the highest water absorption rate occurred during the first minuts of process. Then, this rate decreased. The highest rehydration rate and amount of water absorption occurred in 75°C.
    Keywords: Dry matter, water ratio, Squash, Maximum force, Rehydration ability, Dry matter holding capacity
  • Marjaneh Ali Nejad, Ali Motamed Zadegan, Masood Rezai Pages 159-169
    Whitecheek shark (Carcharhinus dussumieri) meat was washed two times by 0.1 M NaCl and then hydrolysed using Alcalase in 50˚C for 120 minutes. The hydrolysate was dried by spray dryer. Functional properties includes, solubility, bulk density, oil-holding capacity, sorption isotherm, kinematic viscosity and antioxidant activities such as DPPH radical-scavenging activity and the oxidative stability of soybean oil with protein hydrolysate were investigated. Kinematic viscosity and DPPH radical-scavenging activity were measure in different concentration of protein hydrolysates. The results showed that protein hydrolysate of whitecheeck shark has high solubility (>83.6%) at different pH. Bulk density, oil-holding capacity were 113.46 (mg/l), 131.15 (mg/50mg of sample), respectively. The more the protein concentration, the more the kinematic viscosity (P<0.05).The values of DPPH and Induction period were 96.47% and 2.38 hours, respectively. Results showed that whitecheeck shark protein hydrolysate has desirable functional properties and antioxidant activity that could be use as natural antioxidant in food and pharmaceutical industries.
    Keywords: Protein hydrolysate, Whitecheeck shark, Functional properties, Antioxidant activity
  • Mohammad Hadi Khosh Taghaza*, Bahram Hossein Zadeh Samani, Ebrahim Fayazi, Hamed Amir Nejat Pages 171-182
    Nowadays the edible mushroom has got a great consideration as a high protein and low calorie food source and also its medicinal consumption. As the production of edible mushrooms increases, it is necessary to notice on its storability, waste decreasing and usage of dried mushrooms. For this reason drying of this crop as a practical way has been considered. Nowadays advantages of artificial neural network are noticeable for simulation and prediction of necessary parameters in drying processes. The objective of this study is moisture content prediction of edible mushroom with arithmetic neural network during drying process. In this study the thin layers of edible mushroom were dried by hot air dryer in three temperature levels: 40, 50, 60°C and three air flow speed levels: 0.5, 0.7, 1 m/s until the moisture content reached to 10% (d.b.). Regression models and feed forward neural network with Levenberg–Marquardt learning algorithms were used to estimate and predict the moisture content of mushroom thin layers. The results showed that the quadratic degree regression model with determination coefficient of 97.0 and the error sum of the squares of 0.071 and also the neural network with 3-20-18-1 structure with sigmoid threshold and logarithmic function in comparison with other topologies had better results to predict the moisture content of mushroom thin layer during drying.
    Keywords: Edible mushroom, Drying, Moisture content, Arithmetic neural network
  • Zahra Mohebi, Aziz Homayoni Rad, Mohammad Hossein Azizi, Mohammad Asghari Jafar Abadi, Reza Afshin Pajuh Pages 183-193

    White bread is a staple food in the human diet in many countries, including Iran; but it is a poor source of prebiotic dietary fiber, containing typically less than 2.5% fiber content. So a demand exists for enrichment bread with prebiotic ingredients that exert a health and quality-promoting effect. In this study, effect of different amount of β-glucan (0/8%, 1% and 1/2% w/w) and resistant starch (5/5%, 8% and 10/5%) and one sample with 4%BG and 0/5% RS on the dough rheological properties has been investigated.. The results revealed that the rheological behavior of enriched doughs depend on kind of prebiotic substance, and its concentration. The farinograph water absorption of doughs increased with increasing BG and RS amounts. The development time and farinograph quality number of β-glucan–enriched doughs remained similar to the control while the stability of dough decreased and also all of these values decreased when the RS was added to the dough formula. BG was more effective in increasing dough softening than RS. The addition of RS or BG to the dough formula increased; the resistance to deformation, energy, but their extensibility values had decreased compared to the control. Formulation containing BG/ RS combination showed the best farinograph (development time, stability) and extansograph (resistance and extensibility) parameters.

    Keywords: Prebiotic, β glucan, Resistant starch, Dietary fibre, Dough rheology
  • Mahbubeh Kashiri, Yahya Maghsud Loo, Morteza Khomeiri, Rabi Behrooz Pages 195-206
    With the aim of using plant essential oils (EOs) as natural antibacterial in the bioactive zein film, the chemical composition of Zataria multiflora Boiss. was analyzed by GC–MS. Minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration of Zataria multiflora EOswere evaluated against for Listeria monocytogenes and Escherchia coli by using the method of micro-well dilution and head space phase. Zein based films containing 5 and 10 % of Zataria multiflora Boiss. (ZEO) were developed. The antimicrobial activity of the films was investigated in a vapor phase and liquid media. Carvacrol and thymol were detected as the major components. MICand MBC were obtained from above components against for Listeria monocytogenes)500 µg/l and 1000 respectively(compared to Escherchia coli were more effective. Listeria monocytogenes was more sensitive to ZEO on vapors phase. A highest inhibition zone was observed against for Listeria monocytogenes by incorporating 10% (v/v) ZEO in the vapor phase. zein film containing 5% ZEO had no inhibitory ability on bacteria in addition to in concentration of 10% just reduced the density of bacteria, Log reduction value of bioactive film of zein against Listeria monocytogenes and Escherchia coli were increased the direct-contact. These results revealed that ZEO as natural food additive has good potential to be incorporated into zein to make antimicrobial for food applications.
    Keywords: Antimicrobial packaging, Zein, Essential oil
  • Fatemeh Sadeghi, Fakhri Shahidi, Arash Koocheki, Mohebat Mohebi Pages 207-218
    In this research, a new almond-based product using almond milk was formulated. The effects of agar (0.5%, 0.75% and 1%) and pectin (0%, 0.75% and 1%) on sensory, texture, color and water activity were analyzed. Increasing the level of agar and pectin in the formulation reduced the water activity of the samples. The L* of almond pastille increased with increasing hydrocolloids concentration. However a* and b*" of samples decreased when the amount of hydrocolloids increased. Based on the results obtained from sensory evaluation of product, the total acceptability of almond pastille was very good. In the optimum point, pectin and agar levels were found to be 1 and 0.5%, respectively. All products were acceptable regarding the textural properties.
    Keywords: Pastille, almond, Water activity, Sensory analysis, Textural profile analysis
  • Yadollah Torkashvand Pages 219-226
    Interest of consumers to low calorie foods increased demands of its. At present, may produce several kinds of low fat butter from carbohydrates, proteins with dairy and non-dairy origin, stabilizers and another additives. Half substitution of fat with skim milk retentate (as liquid phase) is target of this study. Conventional butter used also as fat phase. Scoring methods used in study of organoleptic properties (containing consistency, texture, adhessiveness and spreadibility) and quantity measurement method used for study of stability (synersis amount). This survey also uses Variance analysis method, Duncan test, one sample T-test and two indipendent samples T-test. Sample with skim milk retentate as water phase (concentration ratio =4) has desired properties with a view to consistency, texture, adhessiveness, stability and spreadability. (3.25, 3, 4.6 and 3 compared to 4, 4, 3 and in commercial sample).
    Keywords: Low fat butter, Water phase, Consistency, Stability, Ultrafiltered milk
  • Hossein Ghanad Zadeh, Behrooz Abbasi, Malihe Ghavidel*, Nima Emami Pages 227-237
    Drying of the tea leaves for longer period of storage is always required. Tea green leaves in air temperature range from 35 to 55 degrees Celsius and input air velocities 0.5 and 0.7 meters per second and time range 0 to 140 minutes were dried in an experimental dryer process. For this purpose, four samples were considered for each temperature. In each experiment, total weight changes of samples were recorded continuously. Tea drying process by neural network method with four input vector (time, temperature, velocity and moisture) and one output vector (moisture ratio) has been modeled. The obtained Results of neural network were compared with the experimental data.The best result obtained to feed forward back propagation neural network with Leven berg- Marquardt algorithm and TANSIG threshold function which indicates high accuracy of the neural network. The mean relative percent error and correlation coefficient and root mean square error are1.3, 0.9998, 0.00008, respectively.
    Keywords: Tea leaves Drying, Feed Forward neural network, Liven berg–Marquardt Algorithm
  • Hashemi S. J*, Rahmanpour S, Motemedzadegan A, Tabatabaei R Pages 239-249
    This research work was studied to evaluate the effects of different pretreatments of blanching and microwave drying on the qualities and appearance properties of slice quince. In this experiment, three blanching treatments including hot water (Wt), water vapour (Vt), citric acid (At) and three blanching time (2, 4 and 6 min) and also a control treatment were considered with three replications. The results showed that the color differences decreased when the samples pretreated in compare of control sample. Minimum shrinkage was observed in pretreated samples in compare of control. Among the pretreated samples, minimum shrinkage were belong to samples which pretreated by citric acid and vapour. It was occurred in the blanching times of 4 and 6 min. Maximum and minimum vitamin C was observed in vapour and hot water pretreated samples, respectively. Therefore, blanching by vapour up to 4 min and hot water up to 2 min found as the optimum conditions for reaching the best quality of quince fruit in microwave drying process.
    Keywords: Microwave, Pretreatment, Blanching, Quince drying, Dehydration