فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال سیزدهم شماره 7 (پیاپی 56، مهر 1395)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال سیزدهم شماره 7 (پیاپی 56، مهر 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/12
  • تعداد عناوین: 17
|
  • الهام جوانمردی، محسن لبافی*، فرامرز خداییان، الناز صالحی صفحات 1-9
    مصرف میوه و سبزی ها و عصاره آن ها به دلیل وجود مواد مغذی از جمله ویتامین ها، مواد معدنی و آنتی اکسیدان ها همواره مورد توجه بوده است. وجود کربوهیدرات در آب میوه و سبزی ها آنها را محیط مناسبی برای رشد باکتری های لاکتیک اسید و تخمیر لاکتیکی می نماید. در این پژوهش، تولید نوشیدنی فراسودمند از عصاره چغندر قرمز و تخمیر کنترل شده آن در دمای 37 درجه سانتی گراد توسط باکتری های لاکتیکی انجام شده و سینتیک رشد باکتری ها، مصرف قند و تولید اسید لاکتیک، تغییرات pH و نیز تغییر در فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای مواد فنلی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بدست آمده نشان داد که از نظر سینتیک رشد، سریعترین رشد متعلق به لاکتوباسیلوس رئوتری بوده و بعد از آن لاکتوباسیلوس دلبروکی، اسیدوفیلوس، کازئی، پاراکازئی، رامنوسوس، پلانتاروم و هلوتیکوس قرار گرفته اند. pH تمام نمونه ها نیز بعد از تخمیر کاهش معناداری (05/0>P) نشان داد. هم چنین بیشترین تغییرات در مصرف قند مربوط به لاکتوباسیلوس کازئی و لاکتوباسیلوس دلبروکی بود. اسید لاکتیک تولید شده در نوشیدنی تخمیر شده توسط لاکتوباسیلوس رئوتری بالاترین غلظت را نسبت به سایر سویه های باکتریایی داشت.فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای مواد فنلی نمونه ها طی تخمیر با تمام سویه ها افزایش معناداری نشان داد و باکتری های لاکتوباسیلوس رامنوسوس و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس بیشترین افزایش در فعالیت آنتی اکسیدانی و باکتری های لاکتوباسیلوس کازئی، رامنوسوس و هلوتیکوس بیشترین افزایش محتوای مواد فنلیک را نسبت به سایر سویه های باکتریایی ایجاد نمودند. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره چغندر قرمز محیط مناسبی برای رشد باکتری های اسیدلاکتیک و تولید نوشیدنی فراسودمند می باشد.
    کلیدواژگان: عصاره چغندر قرمز، باکتری لاکتیک اسید، نوشیدنی عملگر
  • زینب رفتنی امیری *، رضا صفری، تهمینه بخشنده، فهیمه احمدی واوسری صفحات 11-22
    در این مطالعه، تاثیر پروتئین هیدرولیز شده بافت ماهی مرکب تهیه شده از آنزیم های پروتامکس (P1، p2، p3) و آلکالاز (A1، A2، A3) به ترتیب در سه سطح 5/0 ،1 و 5/1 درصد و نمونه شاهد (درصد) بر برخی از خواص فیزیکوشیمیایی و حسی ماست قالبی کم چرب شامل ویسکوزیته، درصد آب اندازی، ظرفیت جذب آب، اسیدیته، pH، بو، مزه، بافت و رنگ مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که کمترین مقدار ویسکوزیته (66/416) مربوط به نمونه شاهد بوده که استفاده از پروتئین هیدرولیز شده با هر دو آنزیم موجب افزایش ویسکوزیته شده بطوری که بیشترین مقدار مربوط به تیمارهای P3 و A3 می باشد. بیشترین pH و کمترین اسیدیته را نمونه شاهد داشته و پروتئین هیدرولیز شده در فرمولاسیون ماست موجب کاهش pH و افزایش اسیدیته نمونه ها شد. بیشترین آب اندازی مربوط به نمونه شاهد (47/4) بوده و پروتئین هیدرولیز شده موجب کاهش آب اندازی شده که تیمار آلکالاز در سطح 1٪ کمترین مقدار (33/0) را داشته است. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که تیمارهای مربوط به آلکالاز، خصوصا در غلظت های بالاتر خواص بو و مزه ماست کم چرب را بهبود بخشیده ولی این تغییرات در بافت و رنگ ماست چندان مشهود نمی باشد. بطور کلی، استفاده از پروتئین هیدرولیز شده بافت ماهی مرکب با آنزیم های آلکالاز و پروتامکس در فرمولاسیون ماست موجب بهبود خواص کیفی ماست کم چرب شده که در مقایسه، آلکالاز بهتر عمل نموده است.
    کلیدواژگان: آلکالاز، پروتامکس، پروتئین هیدرولیز شده، ماست کم چرب، ماهی مرکب
  • مهتاب علی پور عمروآبادی، محمد حجت الاسلامی*، جواد کرامت، فاطمه نجاتی صفحات 23-33
    در این تحقیق، اثر جایگزینی سوکروز با شیره خرما در تولید کامبوجا به علت محاسن سلامتی بخشی و اقتصادی مورد بررسی قرار گرفت. تاثیر این جایگزینی بر عطر، خصوصیات رئولوژیکی و ارگانولپتیک محصول نهایی برای امکان بازار پسندی و مقبولیت مصرف کنندگان به عنوان یک فراورده تغییر یافته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که شیره خرما تاثیر قابل توجهی بر روی رشد میکروارگانیسم ها دارد که بر روی خصوصیات سلامتی بخشی موثر است اما طعم و مزه ترش آن از نمونه شاهد قوی تر بود. سینتیک تولید اسید گلوکورونیک و اسیدیته کل با یک معادله درجه صفر بررسی شد. نتایج نشان داد که در اولین روز بعد از فیلتر کردن (تیمارها 10 روز را برای گذراندن تخمیر اولیه سپری کردند) میزان اولیه گلوکورونیک اسید و اسیدیته کل در کامبوجایی که به آن شیره خرما افزوده شده بود و شیب افزایش تولید گلوکورونیک اسید و اسیدیته کل در تیمار دارای شیره خرما بیشتر بود که نشانگر حضور قندهای ساده (گلوکز و فروکتوز) در شیره خرما است که قادر است بر روی رشد میکروبی، مقدار اولیه و سرعت تولید اسید در کامبوجای فیلتر شده در زمان نگهداری موثر باشد.
    کلیدواژگان: نوشیدنی کامبوجا، شیره خرما، اسید گلوروکونیک
  • وجیهه زارع باقی آباد، فریده طباطبایی یزدی*، سیدعلی مرتضوی، مهدی وریدی صفحات 35-44
    مخمر یارویا لیپولیتیکا مخمر غیرمتعارفی است که توانایی تولید متابولیت های مهمی از جمله آنزیم لیپاز را دارد. آنزیم لیپاز میکروبی کاربرد بسیاری در صنایع مختلف از جمله تولید مواد شوینده، صنایع غذایی، داروسازی، سوخت و... را دارد. در این پژوهش بازدهی تولید آنزیم لیپاز توسط این مخمر و میزان بیومس تولید شده، تحت تیمارهای مختلف منابع نیتروژنی در محیط کشت Czapek Dox Broth و زمان تخمیر بررسی شد. تیمارهای انتخابی منابع نیتروژنی شامل 100% محیط کشت CDB، 50% محیط کشت CDB به همراه 50% محلول%6/3 عصاره کنجاله کنجد، 50% محیط کشت CDB به همراه 50% محلول %6/3 کنجاله کنجد در آب مقطر، 50% محیط کشت CDB به همراه 50% محلول %6/3 عصاره مخمر در آب مقطر و 50% محیط کشت CDB به همراه 50% محلول %6/3 پپتون در آب مقطر بود. سطوح زمان تخمیر 3، 4 و 5 روز در نظر گرفته شد. در میان تیمارهای مورد بررسی، تیمار 50 درصد محلول 6/3 درصد عصاره کنجاله کنجد در محیط کشت CDB در چهارمین روز گرمخانه گذاری در دمای °C30 و سرعت هم زدنrpm 120 بیشترین فعالیت لیپازی (56241/0 ± 5900/91 واحد آنزیمی) را نشان داد. همچنین تجزیه و تحلیل آماری داده های به دست آمده در این آزمایش نشان داد که استفاده از عصاره کنجاله کنجد در مقایسه با عصاره مخمر و پپتون در محیط کشت، در این گونه مخمر فعالیت لیپازی را به صورت معنی داری در سطح 5 درصد افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: یاروویا لیپولیتیکا، منابع نیتروژن، آنزیم لیپاز، کنجاله کنجد
  • علی عادلخانی*، بابک بهشتی، سعید مینایی، حسین جوادی کیا صفحات 45-55
    تنوع و فراوانی ویژگی های کیفی محصولات کشاورزی، مهمترین دلیل توسعه انواع روش های غیر مخرب بوده است. ماشین بینایی و هوش مصنوعی تکنیک های قدرتمندی در تشخیص بسیاری از خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و شیمیایی محصولات کشاورزی می باشند. قبل از صادرات معمولا میوه ها از نظر شکل، حجم و وزن درجه بندی می شوند. درجه بندی یک میوه از نظر مزه(ترشی یا شیرینی) به صورت غیر مخرب در امر بازارپسندی و قدرت انتخاب و نحوه کاربرد آن تاثیر بسزایی دارد. در این تحقیق با استفاده از ترکیب تکنیک ماشین بینایی و هوش مصنوعی، مزه پرتقال تامسون تعیین شده است. یک دوربین دیجیتال مدار بسته در یک محفظه ویژه تعبیه شده بود که تحت ارتفاع و نور خاص از نمونه ها بطور عمودی عکس می گرفت. همچنین الگوریتمی(برنامه ای) مبتنی بر هوش مصنوعی برای تشخیص مزه پرتقال تامسون از روی خواص ظاهری در نرم افزار متلب تدوین گردید. نتایج نشان داد که تعیین مزه رقم تامسون با استفاده از دو روش فازی-عصبی و عصبی-ژنتیک به ترتیب با دقت های 67/96 و 90 درصد، به صورت غیر مخرب امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: ماشین بینایی، فازی، عصبی، عصبی، ژنتیک، مزه
  • هانیه بیات، فریده طباطبایی یزدی*، سیدعلی مرتضوی صفحات 57-68
    در این بررسی برای تعیین اثر زمان و شدت صوت دهی بر فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز، کپک آسپرژیلوس اوریزه PTCC 5164 به عنوان مولد آنزیم در بستره های کشت جامد بکار گرفته شد. سوبسترای استفاده شده ترکیبی از گندم و جو (0:100، 50:50، 100:0) تحت تیمار اولتراسوند با شدت 35، 5/67 و100% در زمان های 5، 10 و 15 دقیقه قرار گرفتند.
    آنالیز نتایج با نرم افزار Design Expert 6.0.2 نشان داد، اثر اولتراسوند بر آنزیم تولید شده در بستره های کشت، متفاوت است. آلفا آمیلاز تولید شده در بستره کشت جامد جو مقاومت بیشتری نسبت به گندم در خلال صوت دهی نشان داد. همچنین با افزایش زمان و شدت صوت دهی، آثار منفی کاویتاسیون مشهود تر شده و فعالیت آنزیم کاهش نشان داد. کاهش فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز تولید شده بستگی به مدت زمان و شدت صوت دهی و همچنین ترکیب بستره کشت جامد داشت. اولتراسوند احتمالا با تغییر *π→0π و تغییر در ساختار دوم آنزیم بخصوص ساختار ورقه ای بتا بر روی فعالیت آنزیم اثر مهار کنندگی دارد. همچنین ساختار سوم پروتئینی آنزیم تحت تاثیر تیمار اولتراسوند تغییر پیدا میکند.
    کلیدواژگان: فراصوت، آنزیم آلفا آمیلاز، آسپرژیلوس اوریزه، فعالیت آنزیمی
  • داود سالارباشی، سیدعلی مرتضوی* صفحات 69-79
    در این پروژه، با افزودن نانو ذرات رس نوع +Cloisite Na (CNa+) در غلظت های مختلف (5، 10 و 15 درصد بر پایه وزن خشک) به پلی ساکارید آرد سویا، فیلم های نانوکامپوزیتی با حلالیت کم و مقاوم به تنش مکانیکی تولید شد. نانو کامپوزیت حاصل، با هدف بررسی ویژگی های فیزیکومکانیکی، حرارتی و ساختاری با روش قالب ریزی محلول سنتز شد. با افزودن نانوذرات رس به فیلم بیوپلیمری، حلالیت در آب فیلم ها کاهش یافت و این روند با افزایش غلظت نانوذرات رس، مشهودتر بود. میزان شفافیت فیلم با افزودن نانوذرات رس به شدت کاهش یافت. قدرت کششی فیلم ها در اثر افزودن نانو ذره افزایش یافت و این افزایش وابسته به غلظت نانو ذره بود. همچنین با افزایش غلظت نانوذره، میزان ازدیاد طول در نقطه پارگی کم شد. نتایج دستگاه پراش اشعه ایکس نشان داد که فیلم خالص ساختار بی شکل داشته که با افزودن نانوذره به آن، ساختمان بیوپلیمر منظم تر می شود و بلورینگی افزایش می یابد. نتایج این آزمون بیان کننده انتقال پیک ها به درجه های پایین تر، افزایش فاصله بین لایه های نانوذره رسو تشکیل ساختار میان لایه ای است. از لحاظ مورفولوژی ساختاری با استفاده از میکروسکوپ الکترونی، یکنواختی بافت در اثر افزودن نانو ذرات رس به ماتریکس پلیمری مشاهده شد. موفقیت این پژوهش در استفاده از فیلم پلی ساکارید سویا و نانو ذرات رس، می تواند فیلم جدیدی را برای سنتز نانوکامپوزیت ها معرفی کند.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکومکانیکی نانوکامپوزیت ها، نانو رس سدیمی، ویژگی حرارتی
  • محمود محمدی *، وحید محمدپور کاریزکی صفحات 81-90
    یکی از روش های خشک کردن که در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است، خشک کردن اسمزی می باشد. انتقال آب و مواد حل شده در فرآیند را می توان به وسیله تعیین درصد کاهش آب و درصد جذب مواد جامد به دست آورد. در این مطالعه ضمن بررسی فرآیند خشک کردن اسمزی سیب زمینی به تعیین یکی از پارامترهای مهم در این فرآیند یعنی میزان آب از دست رفته به کمک تکنیک پردازش تصویر پرداخته شده شده است. آزمایشات برای دو نوع محلول متفاوت (15% وزنی نمک و مخلوط 10% وزنی نمک - 35% وزنی شکر) و در سه سطح دمایی 35، 45 و 55 درجه سانتیگراد انجام شده است. برای به دست آوردن پارامتر از دست رفتن آب از تخمین تغییرات حجم نمونه ها استفاده شده است. حجم نمونه ها بر اساس پردازش تصاویر از وجوه مختلف نمونه قبل و بعد از انجام فرآیند به دست آمده است. نتایج تجربی حاصل از خشک کردن اسمزی سیب زمینی را می توان چنین خلاصه کرد که: با افزایش دما میزان از دست رفتن آب افزایش یافته است؛ ضمن اینکه برای محلول شکر- نمک میزان از دست دادن آب بیشتر از حالتی است که محلول فقط حاوی نمک باشد. به طور کلی نتایج مربوط به پردازش تصویر نشان می دهد که با رویکرد مورد استفاده در این پژوهش می توان به داده های قابل قبولی رسید؛ ضمن اینکه سرعت انجام کار نسبت به روش های متداول بسیار بیشتر است.
    کلیدواژگان: خشک کردن اسمزی، پردازش تصویر، سیب زمینی
  • ندا آموزیان، شهریار شاکری *، مجتبی مرتضوی صفحات 91-100
    اسیدهای چرب امگا 3 گروه بزرگی از اسیدهای چرب غیر اشباع با چند پیوند دوگانه و با زنجیره بلند کربنی می باشند. این اسیدها در بدن ساخته نمی شوند و باید به وسیله مواد غذایی تامین گردند. مهم ترین اسیدهای چرب امگا3، ایکوزاپنتانوئیک اسید و دوکوزاهگزانوئیک اسید می باشند که اثرات مفیدی بر سلامتی انسان دارند.DHA[1] به دلیل اهمیت آن در درمان بیماری هایی از قبیل سرطان، آلزایمر، سکته های قلبی، آرتریت روماتید، اضطراب، التهاب و بیماری های بدخیم از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف ما در این تحقیق، یافتن منابع مناسب کربن و نیتروژن به منظور افزایش تولید اسید چرب امگا 3 در سویه بومی شیزووکیتریوم می باشد. همچنین، اثر کمی وکیفی منابع متفاوت کربن و نیتروژن بر روی رشد سویه و تولید اسید چرب امگا3 حاوی دوکوزاهگزانوئیک اسید مورد بررسی قرار گرفت. روغن تولید شده استخراج شد و در نهایت توسط گاز کروماتوگرفی مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج نشان دادند که بهترین منابع کربن، گلیسرول و گلوکز و بهترین منبع نیتروژن، عصاره مخمر می باشد. گلوکز باعث افزایش تولید بیومس و گلیسرول باعث افزایش تولید روغن امگا3 شد. تولید بیومس، اسید چرب امگا3 و DHA توسط سویه شیزوکیتریوم در محیط انتخابی به ترتیب 76/0، 5/0 و 48/0گرم بر لیتر به دست آمد.نتایج این تحقیق نشان دادند که سویه بومی جدید شیزوکیتریوم پتانسیل تولید بیوتکنولوژی اسیدهای چرب امگا 3 را دارد.
    کلیدواژگان: اسیدهای چرب امگا3، دوکوزاهگزانوئیک اسید، سویه بومی، شیزوکیتریوم
  • محمد هادی خوش تقاضا*، علی متولی، سعید مینایی، احمد عباس زاده صفحات 101-112
    در این پژوهش، دانه های انار بوسیله خشک کن فرو سرخ خشک گردید. به منظور تخمین و انتخاب یک مدل ریاضی مناسب، ضریب موثر انتشار رطوبت و مقادیر انرژی فعال سازی، آزمایش های خشک کردن دانه انار در چهار سطح سرعت هوا (3/0، 5/0، 7/0 و 1 متر بر ثانیه) و شدت تابش (22، 31 و 49 وات بر سانتی مترمربع) انجام گرفت. داده های تجربی با انواع مدل های نیمه نظری و تجربی ارزیابی شد و نهایتا از میان مدلهای مورد نظر، مدل میدیلی با توجه به معیار های 2R ،2χ و RMSE به عنوان بهترین مدل انتخاب شد. ضریب موثر انتشار رطوبت دانه های انار بین 9-10×4/0 تا 9-10×21/3 متر مربع بر ثانیه بدست آمد. انرژی فعال سازی با استفاده از یک رابطه نمایی بر مبنای رابطه آرینوس محاسبه شد. مقادیر انرژی فعال سازی در روش اول بین (43/0 تا 17/1) وات بر گرم سانتی متر مربع و در روش دوم بین (72/0 تا 1/1) وات برگرم سانتی مترمربع بدست آمد.
    کلیدواژگان: سینتیک خشک شدن، ضریب موثر انتشار، انرژی فعال سازی، دانه های انار
  • نفیسه دعوتی، فریده طباطبایی یزدی، سعید زیبایی*، فخری شهیدی، محمدرضا عدالتیان صفحات 113-123
    مطالعات نشان داده اند که شیر شتر و محصولات تخمیری آن خواص درمانی و ارزش تغذیه ای بالایی دارند. باکتری های اسید لاکتیک نقش مهمی در محصولات تخمیری لبنی بازی می کنند. هدف از این مطالعه تعیین اجتماع لاکتوباسیل های شیر شتر است. 9 لاکتوباسیل از شیر شتر تک کوهانه استان گلستان جداسازی گردید. لگاریتم تعداد واحد تشکیل دهنده کلنی لاکتوباسیل ها روی محیط MRS تحت شرایط بی هوازی در دماهای 20، 37 و 45 درجه سانتی گراد به ترتیب 14/0±792/8،07/0±301/8 و 03/0±301/7 بود. بر اساس خواص بیوشیمیایی و فنوتیپی باکتری های لاکتوباسیلوس پاراپلانتاروم،لاکتوباسیلوس فرینتوشنسیز، لاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس پانتریس، لاکتوباسیلوس جونسونی و لاکتوباسیلوس مالی در این شیر شناسایی شدند. حضور اسیدلاکتیک باکتری ها توسط تشکیل باند محصول PCR درbp 1500 تایید شد (تکثیر ژن 16S rRNA با پرایمرهای یونیورسال B27F و U1492R). بررسی خواص تکنولوژیکی جدایه ها نشان دادکه لاکتوباسیل های جدا شده دارای فعالیت لیپولیتیکی و پروتئولیتیکی بوده و قابلیت بالایی در تولید اسید (به غیر از لاکتوباسیلوس مالی و لاکتوباسیلوس جونسونی)دارند. همچنین این جدایه ها به غیر لاکتوباسیلوس جونسونی قابلیتاتولیزاسیون در سطح نسبتا خوب دارند. بر اساس بررسی خواص تکنولوژیکی جدایه های لاکتوباسیلوس پاراپلانتاروم، لاکتوباسیلوس برویس و لاکتوباسیلوس پانتریس کاندیداهای مناسبی برای فراوری شیر شتر و سایر محصولات لبنی دیگر پیشنهاد می شوند.
    کلیدواژگان: شتر، شیر، لاکتوباسیل ها، لیپولیتیک، پروتئولیتیک
  • محمدحسین انصاری فر*، محمدحسین آق خانی، محمود رضا گلزاریان، محمد طبسی زاده صفحات 125-141
    در این تحقیق به بررسی فرآیند سینتیک خشک کردن، به دست آوردن ضریب انتشار رطوبتی موثر، تعیین بهترین مدل ریاضی و به دست آوردن انرژی فعال سازی برای خرما رقم مضافتی در خشک کن خورشیدی کابینتی پرداخته شد. آزمایش های خشک شدن در سه سطح دمایی 50، 65 و 80 درجه سلسیوس و سه سطح سرعت جریان هوا 1، 5/1 و 2 متر بر ثانیه انجام شد. تاثیر دما و سرعت هوا بر پارامتر زمان و چروکیدگی در قالب طرح کاملا تصادفی بررسی شد. نتایج به دست آمده نشان داد که اثر دما و سرعت هوا بر فرآیند خشک شدن معنی دار می باشد. به طور متوسط افزایش دما از 50 به 80 درجه سلسیوس 77/70% زمان خشک شدن را کاهش داد. برای فرآیند مدل سازی ریاضی 8 مدل تجربی را بر داده های آزمایشگاهی برازش داده شد سپس با توجه به بزرگ ترین مقدار ضریب تعیین[1] (R2)، کمترین مقدار مربع کای[2] (χ2) و ریشه میانگین مربعات خطا[3] (RMSE) بهترین مدل ریاضی با دقت بالا انتخاب شد. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیونی مدل های مورد بررسی، نشان داد که مدل پیج بهترین برازش را با داده های به دست آمده دارد. همچنین کمترین ضریب نفوذ رطوبتی موثر 10-10×309/4 در دمای 50 درجه سلسیوس و بیشترین مقدار 9-10×889/1 در دمای 80 درجه سلسیوس به دست آمد. مقدار انرژی فعال سازی به دست آمده در خشک کردن خرمای مضافتی از 22/31 تا 27/42 کیلوژول بر مول مشاهده شد.
    کلیدواژگان: خرمای مضافتی، خشک کن خورشیدی کابینتی، مدل ریاضی، ضریب نفوذ رطوبتی موثر، انرژی فعال سازی
  • سامان آبدانان مهدی زاده صفحات 143-153
    بازرسی ترک پوسته تخم مرغ در گذشته به طور معمول در صنعت با نورآزمایی صورت می گرفته است. این عمل با گذر زمان سبب خستگی چشم، قضاوت نادرست و تشخیص سخت ترک های موئی می گردد. پژوهش های اخیر به مطالعه تشخیص ترک پوسته تخم مرغ براساس تشخیص نوری و مکانیکی به طور خودکار متمرکز می باشد. در این پژوهش ، پوسته تخم مرغ ها به وسیله یک ضربه زن مکانیکی سبک در مکان های مختلف تحریک شدند و پاسخ فرکانسی ارتعاش پوسته تخم مرغ همراه با شناسایی الگو برای تشخیص تخم مرغ سالم از ترک دار استفاده گردید. روش های شناسایی الگو مورد استفاده PCA و SVM بودند. تعداد بهینه مولفه های اصلی با توجه به مقدار خطای مدل پیشگو و حداکثر تمییز میان تخم مرغ سالم از ترک دار 7 بدست آمد. نتایج پژوهش نشان داد که روش تحلیل ارتعاشی پاسخ ضربه پوسته توانایی تشخیص تخم مرغ سالم و با پوسته ترک دار به ترتیب با دقت 100% و 5/87% را دارد.
    کلیدواژگان: تخم مرغ سالم و ترک دار، پاسخ فرکانسی ارتعاش، PCA و SVM
  • مینا بارانی، محمد علی نجفی *، عطا صالحی صفحات 155-164
    از مهمترین عوامل فساد نان می توان به انواع فساد های کپکی اشاره نمود که عمدتا ناشی از آسپرژیلوس، فوزاریوم و پنی سیلیوم می باشد. باکتری های اسید لاکتیک از جمله نگهدارنده های زیستی هستند که به دلیل خواص ضد میکروبی و در پاره ای از موارد به علت تاثیرات مثبتی که بر خواص ارگانولپتیک دارند، بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. در این پژوهش تاثیر محلول پاشی باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس PTCC 1336 در سه غلظت (0، 104 و 2cm/cfu 106) و استفاده هم زمان پروپیونات کلسیم در سه غلظت (0 ، 2/0 و 4/0 درصد) بر فعالیت کپک ها، خواص ارگانولپتیک نان لواش و نیز تاثیر آن بر کاهش مقدار مصرف پروپیونات کلسیم بررسی گردید. در نان های تهیه شده، pH، اسیدیته و مقدار کپک زدگی ( مشاهده ی ماکروسکوپی و آزمایشگاهی) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد پاشش باکتری لاکتوکوکوس لاکتیس PTCC 1336 بر سطح نان می تواند با قدرت بیشتری در مقایسه با پروپیونات کلسیم باعث کاهش کپک زدگی گردد. بطوری که کمترین مقدار کپک زدگی در نمونه M3P3 (نمونه حاوی cfu/cm2 106 و3/0% پروپیونات کلسیم) مشاهده گردید. همچنین نتایج نشان داد کاربرد هم زمان لاکتوکوکوس لاکتیس PTCC 1336 و پروپیونات کلسیم بر روی ممانعت از رشد کپک ها اثر تشدید کنندگی دارند.
    کلیدواژگان: کپک، لاکتوکوکوس لاکتیس، نان لواش، پروپیونات کلسیم
  • سمیرا لرستانی، امین جایدری*، شهرام ملکی، پیمان خادمی صفحات 165-171
    تب کیو یک بیماری مشترک بین انسان و دام با انتشار جهانی است که توسط یک ریکتزیای اجباری داخل سلولی به نام کوکسیلا بورنتی (Coxiellaburnetii) ایجاد می شود. گاو، گوسفند و بز عمده ترین مخازن این بیماری بوده و ارگانیسم را از طریق شیر دفع می کنند. این مطالعه با هدف بررسی میزان شیوع کوکسیلا بورنتی در شیر خام گوسفند در شهرستان خرم آباد انجام شد. اینمطالعه به صورت مقطعی- توصیفی از بهار 1392 تا زمستان 1392 انجام شد. در مجموعه 72 نمونه شیر گوسفند به صورت تصادفی جمع آوری شد و از نظر حضور کوکسیلا بورنتی به روش (Nested- PCR) مورد آزمایش قرار گرفتند. در این مطالعه، از مجموع 72 نمونه شیر گوسفند، 15 نمونه 83/20 درصد از نظر وجود کوکسیلا بورنتی مثبت بودند. شیوع کوکسیلا بورنتی در فصول مختلف متفاوت بود. با توجه به جدول آمار توصیفی در مورد کل داده های گردآوری شده در فصول و مناطق مختلف مشاهده شد که بیش از 62/79 درصد نمونه ها منفی و حدود 38/20 درصد آن ها مثبت بود. بررسی حاضر نشان داد که در این منطقه کوکسیلا بورنتی وجود دارد و شیر گوسفند می تواند یکی از منابع بالقوه تب کیو در انسان باشد.
    کلیدواژگان: تب کیو، کوکسیلا بورنتی، شیر گوسفند، خرم آباد، Nested، PCR
  • عزیز همایونی راد، هلاله حجت انصاری* صفحات 173-180
    محصولات پری بیوتیک دارای اثرات سلامت بخش فراوانی هستند. آب سیب نوشیدنی است که در بیشتر کشورها مورد استفاده قرار میگیرد. هدف از این مطالعه تولید آب سیب شفاف پری بیوتیکی بود که علاوه بر دارا بودن اثرات سلامت بخش برای مصرف کنندگان، اثر نامطلوبی بر روی ویژگی های ظاهری آن از قبیل رنگ و شفافیت محصول که فاکتوری مهم در افزایش پذیرش محصول نزد مشتری هستند، نداشته باشد. ترکیبات پری بیوتیک اینولین، فروکتوالیگوساکارید و پلی دکستروز هر کدام در سه مقدار 5/2، 5/3 و 5/4 درصد به آب سیب شفاف اضافه شدند و یک نمونه نیز بدون افزودن ماده پری بیوتیک بعنوان شاهد آماده گردید. کلیه نمونه ها پس از آماده شدن در دو دمای 4 و 25 درجه سانتی گراد برای مدت 6 ماه نگهداری شدند و ویژگی های رنگ سنجی آنها شامل a٭(قرمزی)، b٭(زردی) و l٭(سفیدی)، dE (تغییر رنگ) در روز اول تولید و در فواصل زمانی یک ماهه به مدت 6 ماه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که افزایش دما و گذر زمان هر یک موجب افزایش میزان تغییر رنگ نمونه ها نسبت به نمونه شاهد شد. با افزودن اینولین میزان تغییر رنگ نسبت به نمونه شاهد افزایش و با افزودن فروکتوالیگوساکارید و پلی دکستروز میزان تغییر رنگ نسبت به نمونه شاهد کاهش پیدا کرد. افزایش دوز تاثیر ناچیزی بر روی رنگ نمونه ها داشت و با افزایش درصد ماده افزوده شده این تغییرات نسبت به نمونه شاهد بیشتر شد. افزودن فروکتوالیگوساکارید و پلی دکستروز نسبت به اینولین شفافیت بیشتر و تغییر رنگ کمتری در محصول ایجاد می کند و از نظر ویژگی های رنگ سنجی برای افزودن به آب سیب مناسب تر می باشند.
    کلیدواژگان: اینولین، فروکتوالیگوساکارید، پلی دکستروز، آب سیب شفاف، رنگ
  • عاطفه امیری ریگی، قاسم یوسفی، شیما یوسفی، زهرا امام جمعه صفحات 181-192
    هدف از این پژوهش، تغلیظ آب دو گونه تمشک سیاه اصلاح شده و قرمز وحشی با استفاده از دو روش جدید خلا و مایکروویو در سه سطح فشار 12، 5/38 و 100 و کیلو پاسکال، به منظور افزایش عمر نگهداری، بهبود دسترسی و کاهش هزینه های انبارداری و حمل و نقل، بود. اثر نوع فرایند تغلیظ و پارامترهای فرایند (زمان تغلیظ و فشار) بر فاکتورهای رنگ (a*، b* و L*) و فعالیت آنتی اکسیدانی محصول نهایی مورد بررسی قرار گرفت. با توجه به اینکه رنگ نمونه ها متاثر از وجود آنتوسیانین ها می باشد ارتباط بین این دو نیز در هر کدام از این روش ها با ضریب تبیین بالایی تعیین گردید R2= 1)). نتایج نشان داد که در طی فرایند تغلیظ با گذشت زمان رنگ و آنتوسیانین ها تخریب می شوند. سرعت تخریب به نوع فرایند تغلیظ و زمان و فشار حین فرایند وابسته بود؛ به طوری که میزان تخریب رنگ و آنتوسیانین ها در روش تبخیرکننده چرخشی نسبت به روش مایکروویو و در فشارهای اتمسفری در مقایسه با فشارهای پایین تر بیشتر بود. همچنین نیمه عمر آنتوسیانین ها در فشارهای 100، 5/38 و 12 کیلو پاسکال به ترتیب برابر 7/93، 7/97 و 103 دقیقه با روش تبخیرکننده چرخشی و 5/146، 233 و 480 دقیقه با روش مایکروویو برای تمشک سیاه سیاهکل و 5/93، 5/115 و 117 دقیقه با روش تبخیرکننده چرخشی و 118، 480 و 515 دقیقه با روش مایکروویو برای تمشک قرمز آمل بود.
    کلیدواژگان: تمشک، خلاء، مایکروویو، رنگ، ویژگی های آنتی اکسیدانی
|
  • Elham Javan Mardi, Mohsen Labafi *, Faramarz Khodaian, Elnaz Salehi Pages 1-9
    Fruits, vegetable and juices are always interested due to their nutritional contents such as vitamins, minerals and antioxidants. They also seemed to be a suitable media culture for lactic acid bacteria growth and lactic fermentation. In this research, production of a functional beverage red beet juice and fermenting in 37ºC by lactic acid bacteria was carried out. Bacterial growth kinetics, sugar consumption, Acid production and changes in antioxidant activity have been investigated. Lactobacillus reuterii were found to grow faster and produced higher amount of viable cells during fermentation followed by L. delbruckii, L. acidophilus, L. casei, L. paracasei, L. rhamnosus, L. plantarum and L. helveticus. Reducing sugars including sucrose, fructose and glucose were consumed by L. casei and L. delbruckii were more intended to use lactose. Lactic acid was the predominant produced lactic acid which was manufactured by L. reuterii. Antioxidant activity and total polyphenolic compounds increased significantly fermentation and maximum reduction in EC50 has been observed in fermentation by L. rhamnosus and, L. acidophilus in anti-oxidant activity and L. casei,L. rhamnosus and L. helveticus in total polyphenolic compounds. Finally, L. casei was found to growing well in this beverage, resulted in producing functional fermented beverage.
    Keywords: Red beet juice, Functional beverage, Lactic Acid Bacteria
  • Zeinab Raftani Amiri *, Reza Safari, Tahmineh Bakhshandeh, Fahimeh Ahmadi Vavsari Pages 11-22
    This study aimed to evaluate the effect of squid protein hydrolysate prepared from protamex (P1, P2, P3) and alcalase (A1, A2, A3) enzymes respectively, at 0.5%, 1% and 1.5% concentration and also control sample (0%), on some physicochemical and organoleptic properties of low-fat set style yoghurt such as viscosity, synersis percentage, water holding capacity, acidity, pH, odor, taste, texture and color. Results showed that the lowest viscosity (416/66) was for control sample. Protein hydrolysates of both of enzymes increased viscosity while the highest amount was for P3 and A3. The highest pH and lowest acidity were for the control sample and protein hydrolysate in yogurt formulation decreased pH and increased acidity of samples. Maximum synersis obtained with control sample (4.47); protein hydrolysate decreased synersis while 1% protein hydrolysate with alcalase had the lowest synersis (0.33). Results of organoleptic tests showed that alcalase samples, especially in higher concentrations, modified odor and taste of low-fat yoghurt but these changes were not clear in texture and color. Generally, squid protein hydrolysate with alcalase and protamex in yoghurt formulation improved functional properties of low-fat yoghurt and it was more efficient in alcalase treatments in comparison with protamex.
    Keywords: Alcalase, Protamex, Protein hydrolysate, Low, fat yoghurt, Squid
  • Mahtzb Ali Pour Amro Abadi, Mohammad Hojjat Eslami*, Javad Keramat, Fatemeh Nejati Pages 23-33
    In this study, the effect of sucrose substitution by date and glucose syrup in kombucha production has been investigated due to heath and economic benefits of date syrup. The effect of this substitution on the rheological, flavor and organoleptic properties of final product have been analyzed in order to evaluate possible marketability and consumer acceptance as the diverted product.Results showed that date syrup has the significant effect on the growth and persistency of microorganisms which effect on its healthy characteristics but its sour taste and flavor was stronger than blank sample.kinetics of glucuronic acid and total acid production have been evaluated by first order equation.result showed that at the first day after filtering(treatment pasted 10 days for initial fermentation) initial value of glucuronic acid and total acid were higher in date syrup added kombucha and the increment of glucuronic and total acid production was high in date syrup treatment which indicated that prescence of simple sugars (glucose and fructose) in date syrup can affect on microbial groth and both initial value and rate of acid production during the storage of filtered kombucha.
    Keywords: kombucha, Date syrup, Glucuronic acid
  • Vajihe Zare Baghi Abad, Farideh Tabataba I. Yazdi *, Seyed Ali Mortazavi, Mahdi Varidi Pages 35-44
    Yarrowia lipolytica is unusual yeast that has the ability to produce important metabolites such as lipase enzymes. Lipase enzyme has many applications in different industries including manufacturing of detergents, food industry, pharmacy, fuel and etc. In this paper, we studied the lipase enzyme produced by the yeast under different treatments of nitrogen sources such as yeast extract, peptone, soybean meal, sesame meal and sesame meal extracts on the medium of Czapek Dox Broth. Selected treatments of nitrogen resources include treatment solution (100%), solution (50%) containing with sesame cake extract (3.6%), solution (50%) containing with sesame cake extract (3.6%) in distilled water, solution (50%) containing with yeast extract (3.6%) in distilled water and solution (50%) containing with peptone (3.6%) in distilled water on the medium (CDB). Fermentation time levels are considered 3, 4 and 5 days. Among examined treatments, Treatment solution (50%) containing with sesame cake extract (3.6%) on the medium (CDB) showed the highest lipase activity (91.5900±0.56241 and 67.5200 ± 0.01000 enzyme units, respectively) in the fourth day of incubation with stirring speed (120 rpm) and temperature (30 °C). The results show use of sesame cake extract increases lipase activity more than use of yeast extract and peptone at the level of 5%. Also, statistical analysis of resulted data showed use of sesame cake extract increases lipase activity significantly at 5% level in comparison with yeast extract and peptone.
    Keywords: Yarrowia lipolytica, nitrogen source, lipase enzyme, sesame meal
  • Ali Adelkhani *, Babak Beheshti, Saeed Minai, Hossein Javadi Kia Pages 45-55
    The diversity and abundance of quality characteristics of agricultural products, has been the main reason for the development of non-destructive methods. Machine vision and artificial intelligence are powerful techniques for diagnosing most physical, mechanical and chemical properties of agricultural products. Before export fruits are classified by shape, volume and weight. Ranking fruit through taste (sweet or tart) non-destructively plays an important role in marketing, choice power and its application. In this research, it was detect the taste of Thompson orange while combining artificial intelligence (AI) and visual machine technique. A closed circuit digital installed in special frame, under specific height and light was used to take picture from samples vertically. Also, an algorithm (program) based on AI was developed to diagnose the variety and taste of Thompson orange through apparent characteristics in Matlab software. The results showed that the success rate of taste determination for Thompson orange using ANFIS and ANN-GA (Artificial Neural Network-Genetic Algorithm) was 96.67 and 90.0% respectively.
    Keywords: Machine vision, Fuzzy, Neuron, Neuron, Genetic, Taste
  • Haniyeh Bayat, Farideh Tabataba I. Yazdi *, Seyed Ali Mortazavi Pages 57-68
    In this study to determine the effect of sonication time and intensity on the activity of the alpha-amylase, Aspergillus Oryzae PTCC 5164 as a Producer of enzyme was used in the solid staste fermentation system. A combination of wheat and barley (0:100, 50:50, 100:0) as a substrate, Ultrasound with the intensity treatment (35, 5/67 and 100%) and 5, 10 and 15 minutes were used. Statistical analysis with software Design Expert 6.0.2 showed that the effect of ultrasound on enzyme produced in culture platform is different. Alpha-amylase production with barley as the substrate had more resistant during the sonication. Also by increasing the time and intensity of sonication, negative effects of cavition became more apparent and enzyme activity decreased. Diminishing activity of the alpha-amylase produced, depends on the duration and intensity of sonication and combination of solid culture. Probably the π0 → π* amide transitions and secondary structural components, especially b-sheet, of the enzyme was significantly influenced by ultrasound.
    Keywords: Ultrasound, Alpha amylase, Aspergillus oryzae, Enzyme activity
  • Davood Salar Bashi, Seyed Ali Mortazavi* Pages 69-79
    In this study, low soluble and mechanical-tension resistant nanocomposite films were developed by adding different concentrations (5, 10 and 15% dw) of nanoclay type Cloisite Na (CNa) to the soy flour polysaccharide. In order to investigate the physico-mechanical, structural and thermal properties of the developed nanocomposite, it has been synthetized by soluble molding method. When the nanoclaywas added to the biopolymer film, water solubility decreased, although the aforementioned trend was more significant when the concentration of the nanoclaywas raised. The film transparency was significantly declined when the nanoclay was added. By adding the nanoparticle, the film strength increased and this was increased when the nanoparticle concentration increased. Elongation at break decreased when the nanoparticle concentration was increased. The XRD results indicate that pure film specimen is amorphous whereas the biopolymer structure is becoming order and crystallinity increased when the nanoparticle was increased. These results revealed the peaks shifting to the lower degrees, increasing the interspace between nanoclaylayers and intercalation. From morphological point of view, a homogenous texture caused by adding nanoparticle to the polymer matrix was investigated using SEM. This study aimed to be successful for using the soy polysaccharide film as well as nanoparticle in order to introduce a new film in which used for nanocomposite synthetize.
    Keywords: Nanocomposites, Nanoclay type Cloisite Na+ (CNa+), Thermal properties, Physico, mechanical
  • Mahmood Mohammadi*, Vahid Mohammad Pour Karizi Pages 81-90
    Osmotic dehydration is one of the drying methods that have been considered in recent years. Water and solute transfer through process can be determined by the percentage of water loss (WL) and solid gain (SG). In this study, image processing technique has been used to analyse osmotic dehydration of potato and determining the amount of water loss that is the main parameter in this process. Experiments performed for two different solutions (15 wt% salt and mixture of 35 wt% sucrose and 10 wt% salt) and three temperature levels at 35, 45 and 55 ° C. Water loss estimated from changes in samples volume; Sample’s volumes determined using image processing of pictures from different sides of samples at the start of process and at the end of it. Experimental results obtained from the osmotic dehydration of potatoes can be summarized as: the amount of water loss increased with increasing temperature; using a mixture of salt and sucrose as osmotic medium gets more water loss comparing use of salt as an osmotic agent in solution. The overall results of the image processing indicate that the approach used in this study can be reached acceptable data; While the pace of work is much more than the conventional methods.
    Keywords: Osmotic Dehydration, Potato, image processing
  • Neda Amooziyan, Shahriyar Shakeri *, Mojtaba Mortazavi Pages 91-100
    Omega 3 fatty acids are large group of polyunsaturated fatty acids with long carbon chain length. These fatty acids don’t produce in human body and should be provide by nutrients. The most important omega3 fatty acids are Eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid that have beneficial effects on the human health. DHA is important in treatment of disease such as cancer, Alzheimer, heart attacks, arteritis romatoid, anxiety, inflammation and malignant diseases. In this research, the aims were to find suitable carbon and nitrogen sources to increase production of omega 3 fatty acid by native strain of schizochytrium. Also quantitative and qualitative effects of different carbon and nitrogen sources were determined on growth of strain production of omega 3 fatty acids rich in DHA. The results showed that the best carbon sources are glucose and glycerol and the best nitrogen source is yeast extract. Glucose increased production of biomass and glycerol increased production of omega 3 fatty acids. Finally, biomass, oil and DHA were produced 0.76, 0.5 and 0.48 g/L by schizochytrium strain in selective medium, respectively. The results showed novel native strain of Schizochytrium has potential for production of omega 3 fatty acids.
    Keywords: Omega 3 fatty acids_Docosahexaenoic acid_Native strain_Schizochytrium
  • Mohammad Hadi Khosh Taghaza *, Ali Motevali, Saeed Mina I., Ahmad Abas Zadeh Pages 101-112
    In this study, pomegranate arils were dried by infrared dryer to find a suitable mathematical model, effective moisture diffusion coefficient and activation energy. The experiments were performed at four air velocity levels (0.3, 0.5, 0.7 and 1 ms-1) and three infrared radiation levels (22, 31 and 49 W cm-2). Experimental data with semi-theoretical and empirical models were evaluated to find the best model. Among the models, Midili's Model was selected based on R2, χ2 and RMSE criteria. Effective diffusion coefficient of pomegranate arils was in the range of 0. 4×10-9 to 3.21×10-9 m2 s-1. Activation energy was calculated by using Arheneus exponential model. The values of activation energy were determined in first method between 0.43 to 1.17 W g-1 cm-1 and second method between 1.1 to 0.72 W g-1 cm-1.
    Keywords: Drying Kinetic, Effective Diffusion Coefficient, Activation Energy, Pomegranate Arils
  • Nafiseh Davati, Farideh Tabataba I. Yazdi, Saeed Ziba I. *, Fakhri Shahidi, Mohammad Reza Edalatian Pages 113-123
    Studies have shown that camel milk and its fermented products have therapeutic properties and high nutritional value. Lactic acid bacteria play important role in Fermented dairy products. The aim of this study is to determine the lactobacillus community of camel milk. A total of 9 Lactobacillus were isolated from camel milk of Golestan province in Iran. The log10 CFU of Lactobacillus per ml on MRS medium under anaerobic condition at 20, 37 and 450C included 8.792± 0.14, 8.301±0.07 and 7.301±0.03 respectively. Isolates were identified on the basis of Biochemical and Phenotypic Characteristics as Lactobacillus paraplantarum, Lactobacillus ferintoshensis, Lactobacillus brevis, Lactobacillus pantheris, Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus mali. Presence of Lactic acid bacteria was confirmed by band formation of PCR product in 1500 bp (amplification 16S rRNA gene using B27F-U1492Runiversal bacterial primer). Evaluation of their technological properties of isolates showed that isolated Lactobacillus fromcamelmilkhave lipoliticy, Proteolytic activity and high acidifying activity (except for Lb. mali and Lb. johnsonii). Also, allisolates, except Lb. Johnsonii, have autolytic activity in fair level. Based on technological properties ofisolates, Lb. paraplantarum, Lb. Brevis and Lb. pantheris are suggested as good candidates for camels milk processing or other fermentation process.
    Keywords: Camel, Milk, Lactobacillus, Lipolytic, Proteolytic
  • Mohammad Hossein Ansari Far *, Mohammad Hossein Agh Khani, Mohamud Reza Golzarian, Mohammad Tabasi Zadeh Pages 125-141
    In this research drying kinetics, moisture diffusivity and determination of most appropriate mathematical modeling and activation energy of Mazafati dates species were studied under a cabinet solar dryer.Drying experiments were carried out at three air temperatures of 50, 65, and 80ºC and three air velocities of 1.0, 1.5, and 2.0 m/s. Effect of temperature and air velocity evaluated on drying time and shrinkage by using a completely randomized statistical design. Results showed that the effects of temperature and air velocity are significant on drying time. The average increase of temperature from 50ºC to 80ºC caused the drying time to decrease by 70.77%. For determination of most appropriate model, the highest value of R2 and the lowest values of c2 and RMSE were used. For mathematical modeling, eight empirical models were fitted on experimental data and the best model was selected. The result of regression analysis showed that Page model has the best fitting with data. Moreover, the lowest and highest value of moisture diffusivity were obtained as 4.309×10-10 and 0.0188×10-9 m2/s at temperatures of 80°C and 50°C, respectively. Also the values of activation energy in the drying of Mazafati dates species were found between 31.22 to 42.27 kJ/mol.
    Keywords: Mazafati dates species, Cabinet solar dryer, Mathematical modeling, Moisture diffusivity, Activation Energy
  • Saman Abdanan Mahdi Zadeh Pages 143-153
    In the past, the inspection of cracks on eggshell was typically conducted in the industry by floodlighting, however, it gives eye fatigue, makes misjudgment and is not easy to detect hairline crack. Recent research into the automation of the detection of eggshell cracks is focused both on optical and mechanical detection principles. In this study eggs were excited by a light mechanical impact on different locations of the eggshell and vibrational frequency response of the eggshell combined with pattern recognition was attempted to differentiate intact egg and cracked egg. The pattern recognition was conducted by Principal Component Analysis (PCA) and Support Vector Machine (SVM). The optimal number of principal components was obtained 7 according to maximum error for predictive model and high discrimination between intact and cracked eggs. The result was found that the vibrational impulse response method distinguish intact egg and cracked egg with the level of 100% and 87.5% accuracy, respectively.
    Keywords: vibrational frequency response, intact, cracked eggs, PCA, SVM
  • Mina Barani, Mohammad Ali Najafi *, Atta Salehi Pages 155-164
    Molds can be noted as one of the major factors in bread corruption that mainly caused by Aspergillus, Fusarium and Penicillium. In addition to the economic losses caused by mold, types of toxins produced by them can also cause health problems. Chemical preservative such as propionic and sorbic acids are mainly used for preventing mold growth that it is not receptive to consumers. In recent years due to increasing public awareness, Customers demand to reduce the use of chemicals and the use of natural preservatives. Lactic acid bacteria are one of the biological preservatives that because of the antimicrobial properties and in some cases due to the positive effects on organoleptic properties have received much attention. In this project, the effect of spraying the bacterium Lactococcus lactis PTCC 1336 at three concentrations (zero, 104 cfu /cm2 and 106 cfu /cm2) and also the combined use of calcium propionate in three levels , zero, 2 and 4 % (w/w) on improving the duration of preservation and its effect on organoleptic properties of bread and also its effect on reducing the amount of calcium propionate was investigated. In those bread, the quantity of pH, acidity, and the amount of mold formation (macroscopic and laboratory observations) were measured. The results showed Spraying bacterium Lactococcus lactis PTCC 1336 on bread Can be more powerful Compared with calcium propionate Compared with calcium propionate reduces the mold. So the least amount of mold at the sample M3P3 (Samples containing 106cfu/cm2, 0.4% PC) observed. as well The results showed concomitant use of Lactococcus lactis PTCC 1336 and calcium propionate Activity on mold synergistic effects are produced.
    Keywords: Mold, Lactococcus lactis, Lavash Bread
  • Samira Lorestani, Amin Jaydari*, Shahram Maleki, Peyman Khademi Pages 165-171
    Q fever is a worldwide disease with is common between humans and livestock. This disease is created by an obligate intracellular Rickettsia called Coxiella burnetii. This study was conducted to identify the amount of C.burnetii prevalence in the raw Sheep milk in Khorramabad and its surrounding towns.
    In this cross-sectional study (from Spring 2013 to Winter 2013), 72 Sheep milk samples were collected Randomly. These samples were tested for the presence of C. burnetii by the Nested PCR method.
    In this survey, number 15 out of 72 (20.83%) sheep milk samples were positive for C. burnetii. The prevalence of C. burnetii varied during different seasons
    The analysis of the collected data in different seasons and areas revealed that, more than 79/16 percent of the samples were negative and about 20.82 percent were positive in terms of C.burnetii presence. It can be concluded from this study the season and the region of sample collecting affects the amount of bacteria exerted, and that Sheep milk can be one of the potential sources of C. burnetii in Iran.
    Keywords: Q fever, Coxiella burnetii, sheep milk, Khoramabad, Nested, PCR
  • Aziz Homayoni Rad, Halaleh Hojat Ansari* Pages 173-180
    There are many health effects of prebiotic products. Apple juice is a beverage that is used in most countries. Aim of this study was producing prebiotic clear apple juice that moreover having healthy effects for consumers, have not any bad effects on its visual properties such as color and clarity that are important factors in increasing customer acceptance of the product. Prebiotic combinations such as Inulin, fructooligosaccharide and polydextrose, each of them were added to clear apple juice in three dosages: 1. 5, 2. 5 and 3. 5 percent and one sample were prepared as a blank without adding any prebiotic. All of the samples were hold in 4 and 25 ˚c temperature for 6 month and their spectroscopic characteristics including a٭ (redness), b٭ (yellowness), l٭ (whiteness) and dE (color changing) On the first day of production and at intervals of one month for 6 months were measured. The results showed that increasing in temperature and time increases the rate of color changing for each sample in comparison to the control sample. In samples that contain inulin color changing was further than blank, and in samples that contain polydextrose and fructooligosaccharide it was less than blank. Increasing the amount of fibers has not noticeable effect on the color of samples and increasing in dosage of added material increases the variation amount in comparison to blank sample. Adding fructooligosaccharide and polydextrose in compare with inulin create greater transparency and less color changing in product and in terms of Colorimetric characteristics are more appropriate than inulin for adding to apple juice.
    Keywords: Inulin, Fructooligosaccharide, Poly dextrose, Clear apple juice, Color
  • Atefeh Amiri Rigi, Ghasem Yosefi, Shima Yosefi, Zahra Emam Jomeh Pages 181-192
    In order to increase the shelf life, improve availability and reduce the storage and transportation costs, our study aimed at concentrating of two kinds of juices obtained from two raspberry cultivars (modified black and wild red) by two new techniques of vacuum and microwave in three pressure levels 12, 38/5 and 100 kPa. The influence of concentration process and operational parameters (concentrating duration and pressure) on color factors (a*, b* and L*) and antioxidant activity of the final product were assessed. Considering that the samples color is influenced by the presence of anthocyanins, relationship between color and antioxidant activity were determined by a high coefficient of determination (R2= 1). Results suggest color and anthocyanins deteriorate over time. Deterioration rate depends on the kind of concentration process and process pressure, being higher in evaporator-rotary technique and atmospheric pressure. Moreover, anthocyanin half-life times in the pressures 100, 38.5 and 12 kPa were 93.7, 97.7 and 103 min in evaporator-rotary technique and 146.5, 233 and 480 min in microwave technique for modified black raspberry, respectively while being 93.5, 115.5 and 117 min in evaporator-rotary and 118, 480 and 515 min in microwave technique for wild red raspberry, respectively.
    Keywords: Antioxidant properties, Color, Microwave, Raspberry, Vacuum