فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال چهاردهم شماره 7 (پیاپی 68، مهر 1396)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال چهاردهم شماره 7 (پیاپی 68، مهر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/20
  • تعداد عناوین: 30
|
  • علمی پژوهشی
  • عرفان دانش، حسین جوینده *، مصطفی گودرزی صفحات 1-16
    در این پژوهش تاثیر تیمار آنزیمی ترانس گلوتامیناز (2-0 واحد به ازای هر گرم پروتئین شیر) و ایزوله پروتئین های آب پنیر (6-0 گرم در هر لیتر شیر) بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و ارگانولپتیکی پنیر سفید آب نمکی کم چرب (4/4-1/0 درصد چربی شیر)مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته های آماری نشان دادند که کاهش چربی باعث کاهش معنی دار نسبت رطوبت به پروتئین و به دنبال آن، افزایش سفتی، پیوستگی و ارتجاع پذیری و کاهش بازده، چسبندگی و پذیرش حسی پنیر سفید آب نمکی می شود. پروتئین های آب پنیر علی رغم بهبود چشمگیر ویژگی های بافتی، از تاثیر معنی داری بر امتیاز کلی ارزیابی حسی پنیر سفید آب نمکی کم چرب برخوردار نبودند که علت آن را می توان به اثر منفی قابل ملاحظه آنها بر مقبولیت طعم این نمونه ها نسبت داد. بسته به غلظت پروتئین های آب پنیر، افزایش غلظت آنزیم ترانس گلوتامیناز تا یک سطح بحرانی، سبب افزایش نسبت رطوبت به پروتئین و در نتیجه افزایش بازده و کاهش سفتی، پیوستگی و ارتجاع پذیری پنیر کم چرب گردید ولی در مقادیر بالاتر آنزیم، کاهش مطلوبیت پارامترهای بافت مشاهده شد. نتایج بهینه سازی نشان داد که بهترین نمونه با خواص حسی و بافتی مطلوب زمانی حاصل می شود که فرمولاسیون پنیر شامل 99/0% چربی شیر، 91/0واحد آنزیم ترانس گلوتامیناز و 05/5 گرم WPI به ازای هر لیتر شیر باشد.
    کلیدواژگان: پنیر سفید آب نمکی کم چرب، ایزوله پروتئین آب پنیر، ترانس گلوتامیناز، بافت، ویژگی های حسی
  • مرضیه مهرعلیها، سارا سهراب وندی *، لیلا ناطقی صفحات 17-25
    یکی از انواع فرآورده های خمیری بومی در ایران، رشته آشی است که از مخلوط کردن آرد گندم، آب و نمک پس از طی مراحل مختلف تولید می شود. با توجه به این که نمک یکی از اجزای مهم در تولید این فرآورده به شمار می آید و در سال های اخیر استفاده گسترده نمک در غذاهای فرآیند شده سبب بروز نگرانی در مورد سلامت مصرف کنندگان شده است. بنابراین هدف این پژوهش بررسی کاهش میزان نمک (به میزان 2 و 3 درصد) در مقایسه با نمونه شاهد (5 درصد نمک) در رشته آشی با استفاده از صمغ های گوار و زانتان (به میزان 5/0 و 1 درصد) بودکه به بررسی ویژگی های رئولوژی خمیر (قوام خمیر، درجه نرم شدن گلوتن، ژلاتینیزه شدن نشاسته) با استفاده از دستگاه میکسولب، شیمیایی فراورده نهایی(رطوبت و خاکستر) و ارزیابی خواص حسی پرداخته شد. با افزایش غلظت صمغ ها و کاهش نمک میزان قوام خمیر، ژلاتینیزه شدن، بیاتی نشاسته به طور معنی داری افزایش یافته این موضوع درحالی بود که میزان درجه نرم شدن گلوتن کاهش یافته است و نیز میزان رطوبت و خاکستر فراورده نهایی به ترتیب افزایش و کاهش داشت. با توجه به نتایج، تیمار با زانتان 1 درصد و 2 درصد نمک مصرفی به عنوان بهترین تیمار از لحاظ خواص رئولوژیکی، شیمیایی و حسی انتخاب شد. آنالیز آماری داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد بنابراین نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده تاثیر مثبت کاهش نمک و افزودن هیدورکلوئید بر خصوصیات شیمیایی و رئولوژیک و حسی رشته آشی تولیدی است.
    کلیدواژگان: رشته آشی، زانتان، گوار، نمک
  • الناز فتاحی * صفحات 27-35
    ایران دومین تولیدکننده عمده زردآلو در دنیا بوده و تولید محصولی با ارزش برای استفاده از ضایعات پس از برداشت آن امری ضروری محسوب می گردد. در این پژوهش تولید فرآورده ای نوین از زردآلو تحت عنوان پاستیل میوه ای بر پایه پوره زردآلو با استفاده از نسبت های مختلف هیدروکلوئیدهای زانتان (0، 15/0 و 3/0 درصد) و پکتین (3/0، 4/0 و 5/0 درصد) مورد مطالعه قرار گرفت. اثر این عوامل بر میزان فعالیت آب، ویژگی حسی، بافتی و پارامترهای رنگی پاستیل میوه ای بر پایه پوره زردآلو مورد بررسی قرار گرفت. فراورده حاصل به لحاظویژگی های حسی مورد بررسی در دامنه قابل قبولی قرار داشت. مطابق نتایج اثر این متغیرها تقریبا بر تمام پارامترها معنی دار بود (05/0P<). طبق نتایج آنالیز حسی، نمونه حاوی بالاترین درصد پکتین (5/0 درصد) و زانتان (3/0 درصد) دارای بالاترین امتیاز پذیرش کلی (2/6) بود. همچنین این نمونه دارای پارامترهای رنگی مطلوب بوده و از لحاظ ویژگی های بافتی نیز مناسب بود.
    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، بافت، پاستیل زردآلو، رنگ
  • علی ابراهیم زاده، رضا اسماعیل زاده کناری*، علی عبدالخانی صفحات 37-44
    امروزه به دلیل فعالیت آنتی رادیکالی شناخته شده در ترکیبات گیاهی و مشتقات آنها، توجه بسیار زیادی به افزودن آنها به سامانه های غذایی و بیولوژیکی شده است. در این تحقیق فعالیت ضدرادیکالی لیگنین به عنوان یک پلی فنول غیر کربوهیدراتی از منابع مختلف گیاهی استخراج و مورد بررسی قرار گرفت. برای تعیین مقدار کل لیگنین از روش ، ازروش استاندارد شماره ی T222 om- 88H آیین نامه ی TAPPI استفاده شد که مقدار آن در نراد (3/0±4/27) بیشتر از بقیه گونه ها بود. لیگنین با استفاده از دو روش متفاوت MWL و DL از گونه های مختلف علفی (باگاس نیشکر)، پهن برگ (صنوبر) و سوزنی برگ (نراد) لیگنین تهیه شد. بازده استخراج در روش DL بالاتر از MWL در تمام گونه ها بود. مقدار ترکیبات فنولی و فعالیت ضدرادیکالی لیگنین های به دست آمده، به ترتیب با استفاده ازروش فولین سیوکالتیو (Folin-ciocalteu) و رادیکال پایدار2و2 دی فنیل-1- پیکریل هیدرازیل(DPPH) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که لیگنین استخراج شده از باگاس نیشکر در هر دو روش دارای ترکیبات فنولی بالا و فعالیت ضدرادیکالی بالاتری را در مقایسه با دیگر گونه های گیاهی داشتند. روش استخراج با DL در تمام نمونه ها، قدرت ضدرادیکالی بالاتری را در مقایسه با روش MWL از خود نشان داد کمترین مقدار IC50 (4/1±7/278 میکروگرم در میلی لیتر ) به باگاس و بیشترین IC50 (7/0±2/682 میکروگرم در میلی لیتر) به صنوبر تعلق داشت.
    کلیدواژگان: لیگنین، فعالیت ضد رادیکالی، فنل کل، DPPH
  • عاطفه امیری ریگی، سلیمان عباسی* صفحات 45-60
    میکروامولسیون‏ها سامانه های شفاف نوری و پایدار ترمودینامیکی هستند که قادر به استخراج انتخابی و ایمن ترکیبات مختلف (نظیر غذاداروها) از بافت های متفاوت (مانند بافت های گیاهی) می‏باشند. در ضمن، شناسایی نانوساختار میکروامولسیون (میسل نرمال، میسل معکوس و دوپیوسته) اطلاعات با ارزشی را در زمینه ی کاربرد این سامانه ها فراهم می کند. بنابراین، در مطالعه‏ی حاضر استخراج لیکوپن از پسماندهای صنعتی کارخانه های رب گوجه‏فرنگی با استفاده از سامانه‏ی میکروامولسیون تهیه شده با استفاده از سورفاکتانت طبیعی ساپونین و کمک سورفاکتانت پروپیلن گلیکول، صورت گرفت و انواع نانوساختارهای موجود در ناحیه ی تک فاز میکروامولسیون توسط هدایت سنجی الکتریکی و اندازه گیری ویژگی های جریانی تعیین شدند. نتایج نشان داد که روش تیتراسیون با آب و اندازه گیری هدایت الکتریکی و ویژگی های جریانی در راستای خطوط رقیق سازی در نمودار شبه-سه-فازی می توانند به عنوان روش های ساده و سریع برای تعیین نانوساختارهای گوناگون و مرز بین این ساختارها در ناحیه ی میکروامولسیون مورد استفاده قرار گیرند. همچنین مدل هرشل-بالکلی بهترین برازش را با داده های حالت بالا رونده ی تنش برشی-سرعت برشی حاصل از تمامی نمونه ها نشان داد.
    کلیدواژگان: رفتار جریانی، ریزساختار، لیکوپن، میکروامولسیون، هدایت الکتریکی
  • محمدعلی حصاری نژاد*، فرناز رضاییان عطار، امید مصفا، بهداد شکرالهی یانچشمه صفحات 61-72
    افزودن جلبک های تک سلولی (ریزجلبک) به فرمول کیک، می تواند خواص عملکردی ایجاد کند، زیرا آن ها حاوی دامنه گسترده ای از موادمغذی و سلامت بخش هستند و به عنوان «غذای فراسودمند یا غذادارو» در نظر گرفته می شوند. در این پژوهش برخی ویژگی های فیزیکی خمیر (رنگ و قوام)، ویژگی های فیزیکی (رنگ پوسته و مغز، افت وزنی، حجم مخصوص، رطوبت و سفتی بافت) و حسی کیک حاصل از جایگزینی سفیده تخم مرغ با سطوح مختلف پودرجلبک کلرلاولگاریس (25، 50، 75 و 100 درصد وزنی) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که جایگزین کردن سفیده تخم مرغ با پودر جلبک کلرلاولگاریس میزان نمایه های L*، a* و b* را در خمیر کیک، پوسته و مغز کاهش داد (05/0P<). با افزایش سطح جایگزینی، قوام خمیر، رطوبت و حجم مخصوص کیک نیز بطور معنی داری کاسته شد (05/0P<)، در حالی که افت وزنی کیک و سفتی بافت بطور معنی داری افزایش یافت (05/0P<). در ارزیابی حسی، جایگزینی 25 درصد سفیده تخم مرغ با پودر جلبک کلرلا ولگاریس، تغییر معنی داری را در طعم، رنگ، بو، بافت ظاهری، سفتی و پذیرش کلی نسبت به نمونه شاهد نشان نداد و می توان جایگزینی را انجام داد.
    کلیدواژگان: ویژگی های فیزیکی، ویژگی های حسی، جلبک کلرلا ولگاریس، سفیده تخم مرغ، کیک اسفنجی
  • منصور سعیدی، مرضیه یگانگی، بهروز علیزاده بهبهانی، علیرضا وسیعی، فریده طباطبایی یزدی* صفحات 73-82
    در دنیای امروز با توجه به اینکه داروهای گیاهی دارای اثر ضدمیکروبی قوی تر و عوارض ناخواسته ی کمتری نسبت به داروهای شیمیایی در درمان عفونت ها هستند، یک رویکرد جدید جهت استفاده از داروهای گیاهی به وجود آمده است. در این پژوهش فعالیت ضد میکروبی عصاره های آبی و اتانولی تره کوهی بر 5 باکتری بیماری زا مورد ارزیابی قرار گیرد. غلظت های مختلفی از عصاره های آبی و اتانولی برگ گیاه تره کوهی آماده شد و اثر ضدباکتری عصاره ها با روش های پور پلیت، انتشار در آگار به کمک دیسک، میکرودایلوشن براث و معرف تری فنیل تترازولیوم کلراید و حداقل غلظت کشندگی مورد ارزیابی قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون واریانس یک طرفه و مقایسه ی میانگین نیز با آزمون دانکن، انجام گرفت. حداقل غلظت بازدارندگی رشد عصاره آبی تره کوهی در مورد سالمونلا تیفی، اشرشیا کلی، باسیلوس سرئوس، استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس به ترتیب برابر 256، 128، 64، 32 و 32 میلی گرم بر میلی لیتر بود و حداقل غلظت بازدارندگی عصاره اتانولی نیز با همین ترتیب برابر 128، 64، 64، 32 و 16 میلی گرم بر میلی لیتر بود. حداقل غلظت کشندگی عصاره آبی تره کوهی به ترتیب برابر 256، 128، 128، 64 و 32 میلی گرم بر میلی لیتر بود و حداقل غلظت کشندگی عصاره اتانولی تره کوهی برای سالمونلا تیفی و اشرشیا کلی برابر 256، برای باسیلوس سرئوس برابر 128 و در نهایت برای استافیلوکوکوس اورئوس و استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس برابر 32 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد. نتایج این پژوهش به روشنی مبین این مطلب بود که عصاره گرفته شده از تره کوهی اثر ضد باکتریایی مطلوبی بر همه ریزاندامگان مورد نظر داشت و توانست در جلوگیری از رشد باکتری های گرم مثبت عملکرد موثرتری داشته باشد.
    کلیدواژگان: اثر ضد میکروبی، تره کوهی، عصاره های آبی و اتانولی، ریزاندامگان بیماری زا
  • فهیمه عزیزی، محمدباقر حبیبی نجفی*، محمدرضا عدالتیان صفحات 83-92
    باکتری های اسید لاکتیک، گروهی از میکروارگانیسم های گرم مثبت، غیراسپورزا، به شکل کوکسی یا باسیل هستند. این باکتری ها چندین ماده ضد میکروبی مانند باکتریوسین ها را تولید می کنند. باکتری های اسید لاکتیک بویژه سویه های جنس لاکتوباسیلوس، رایج ترین میکروارگانیسم های موجود در محصولات پروبیوتیک هستند. هدف این پژوهش، جداسازی و شناسایی سویه های جنس لاکتوباسیلوس ازفلور میکروبی موجود درشش نمونه پنیر سنتی متال می باشد. به منظور دستیابی به این هدف، از میان180جدایه باکتری اسید لاکتیک از پنیر متال، 19 ایزوله با استفاده از آزمون های تاییدی بیوشیمیایی بعنوان جنس لاکتوباسیلوس انتخاب شد، سپس با استفاده از روش مولکولی تکثیر توالی ژن16s rRNAشناسایی در سطح گونه انجام گرفت. در نهایت گونه هایلاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس کازئیولاکتوباسیلوس بوچنری به ترتیب 13 ، 4 ، 1 و1جدایه ازمجموع جدایه های شناسایی شده را به خود اختصاص دادند. تعیین خصوصیات تکنولوژیکی و پروبیوتیکی بالقوه جدایه ها به منظورمعرفی کاربرد مناسب هر جدایه در دست بررسی است.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس، پنیر متال، 16s rRNA
  • ساسان قره نقده *، سمیرا فرقانی، سامان قره نقده، محمود صوتی خیابانی صفحات 93-102
    نگهدارنده های طبیعی استخراج شده از گیاهان دارویی، جزء مهمترین ترکیبات زیست فعال هستند که می توانند در تولید مواد غذایی مورد استفاده قرار بگیرند. استفاده از این اسانس ها به صورت آزاد برای نگهداری مواد غذایی عموما با محدودیت هایی همراه است. یکی از روش های کاهش این محدودیت ها، درون پوشانی کردن اسانس ها در حامل های لیپیدی از جمله نانولیپوزوم ها است. از این رو هدف این پژوهش بررسی خاصیت ضدمیکروبی عصاره متانولی، اسانس و نانولیپوزوم حاوی اسانس نعناع فلفلی می باشد. اسانس گیری از گونه نعناع فلفلی به روش تقطیر با بخار آب انجام شد و ترکیب های موجود در آن با استفاده از GC و GC-MS شناسایی شدند. عصاره متانولی نیز به روش خیساندن تهیه شد. نانولیپوزوم حاوی اسانس نعناع به روش هیدراسیون لایه نازک و سونیکاسیون تولید شدند. اندازه ذره ای نانولیپوزوم با استفاده از پراکندگی نور پویا و پتانسیل زتا با استفاده از زتا سایزر مورد بررسی گرفت. خواص ضدمیکروبی نیز با روش میکرودایلوشن اندازه گیری شد. مهمترین ترکیبات تشکیل دهنده اسانس عبارت بودند از: منتول (46/40 %)، منتون (33/16%)، منتوفوران (37/13%) و منتیل استات (11/7%). اندازه ذرات و پتانسیل زتا به ترتیب 53/98 نانومتر و 14- میلی ولت بود و نانولیپوزوم حاصل به مدت 40 روز پایدار بود. میزان حداقل غلظت بازدارندگی اسانس در هر دو حالت آزاد و درون پوشانی بر روی باکتری های گرم مثبت بیشتر از گرم منفی و نمونه قارچی بود در حالی که عصاره بر روی باکتری های گرم منفی و قارچ غیر فعال بود و خاصیت ضعیفی بر روی باکتری های گرم مثبت داشت. همچنین اسانس در حالت درون پوشانی خاصیت ضدمیکروبی بیشتری نسبت به حالت آزاد داشت.
    کلیدواژگان: نعناع فلفلی، نانولیپوزوم، ضدمیکروبی، GC-MS
  • اباصلت حسین زاده کلاگر *، معصومه دیلمی، فرشاد صحبت زاده، سیده ندا سیادتی صفحات 103-111
    امروزه یکی از روش های نوین، استفاده از پلاسمای سرد فشار اتمسفری در استریل سازی و فرآوری محصولات لبنی است. هدف این تحقیق، مطالعه اثرات پلاسمای سرد اتمسفری بر شیر و کاندیدا آلبیکنس (Candida albicans) تلقیح شده به آن است. برای این منظور، از شیر گاوی سترون حاوی 3% چربی، قارچ کاندیدا آلبیکنس و پلاسمای روبشی تولید شده به روش تخلیه سد دی الکتریک استفاده گردید. کشت این قارچ در محیط عمومی LB مایع انجام شد و حدود105 × 5/5 کلنی در میلی لیتر شیر تلقیح شدند. سپس شارش پلاسما روی شیر تلقیح شده در زمان های مختلف صفر (کنترل)، 1، 3، 6، 9 و 12 دقیقه صورت گرفت. تغییرات محتوایی ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (TAC) و پراکسیداسیون لیپیدهای شیر به ترتیب با استفاده از روش FRAP و روش تیوباربیتوریک اسید سنجش شدند. نتایج نشان داد با افزایش زمان شارش پلاسما میزان غیر فعال سازی قارچ ها افزایش می یابد. حداقل مدت زمان لازم برای استریل سازی شیر آلوده و عدم رشد کلنی های قارچ 9 دقیقه است، بطوریکه پس از شارش به این مدت هیچ گونه تکثیر و یا رشدی در محیط کشت LB جامد مشاهده نشد. همچنین مقایسه مقادیر اندازه گیری شده MDA و TAC پس از شارش، در نمونه های شیر تلقیح شده و کنترل نشان داد هیچ گونه اختلاف معنی داری بین آنها در مقایسه با شاهد وجود ندارد. بر این اساس استفاده از پلاسمای سرد فشار اتمسفری روبشی می تواند برای سترون سازی شیر گاو آلوده به قارچ کاندیدا آلبیکنس مورد توجه محققین این صنعت قرار گیرد.
    کلیدواژگان: پلاسمای سرد فشار اتمسفری، پاتوژن زدایی، شیرگاو، قارچ کاندیدا آلبیکنس
  • سهیل ریحانی پول، سیدعلی جعفرپور * صفحات 113-124
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر درجه آبکافت بر خواص عملکردی و فعالیت آنتی اکسیدانی پروتئین آبکافتی تولید شده از فریم و سر ماهی کپور معمولی (Cyprinus carpio) بود. به همین منظور، مخلوط هموژن شده ی فریم و سر ماهی کپور معمولی در سه زمان یک، دو و سه ساعت با استفاده از آنزیم نئوتراز (L 8/0) آبکافت و سه نوع پروتئین آبکافتی با درجه آبکافت های % 32/2 ± 43/10 (پروتئین 1)، % 71/1 ± 09/17 (پروتئین 2) و % 04/1 ± 45/21 (پروتئین 3) تولید شد. نتایج نشان داد، اغلب خواص مورد بررسی پروتئین آبکافتی، تحت تاثیر درجه آبکافت به طور معنی داری تغییر کردند. حلالیت با افزایش درجه آبکافت افزایش یافت و پروتئین 3 در تمام pH های مورد بررسی (به غیر از 2=pH) به طور معناداری حلالیت بیشتری نسبت به دو پروتئین دیگر داشت (p<0.05). بیشترین ظرفیت نگهداری آب در پروتئین 3 ثبت گردید (42/0 ± 29/4 میلی لیتر در گرم پروتئین) اما اختلاف معنی داری بین پروتئین های 1 و 2 مشاهده نشد (p>0.05). از سویی دیگر، سایر خواص کارکردی مورد بررسی از جمله شاخص فعالیت امولسیفایری، پایداری امولسیونی، ظرفیت جذب روغن با افزایش درجه آبکافت کاهش یافتند. از بین شاخص های سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی پروتئین آبکافتی، قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH با افزایش درجه آبکافت به طور معناداری کاهش یافت (p<0.05) و بالاترین مقدار شاخص مذکور برای پروتئین 1 ثبت شد (%17/3 ± 96/87). این درحالیست که، قدرت کاهندگی پروتئین آبکافتی تحت تائیر درجه آبکافت تغییر نکرد و بین سه پروتئین از نظر این شاخص اختلاف معنی داری ثبت نگردید (p>0.05). فعالیت کلاته کردن فلزات پروتئین آبکافتی به طور معنی داری رابطه مستقیمی با درجه آبکافت نشان داد و بیشترین میزان این شاخص برای پروتئین 3 (%92/2 ± 06/92) اندازه گیری شد (p<0.05).
    کلیدواژگان: آبکافت آنزیمی، نئوتراز، ماهی کپور معمولی، درجه آبکافت، خواص پروتئین های آبکافتی
  • رضا اسماعیل زاده کناری *، سیده زهرا مهدی پور، راضیه رضوی صفحات 125-135
    در این مطالعه اثرات آنتی اکسیدانی عصاره پوست کیوی (800ppm) و آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ (100ppm) بر پایداری اکسایشی و پروفایل اسیدهای چرب روغن آفتابگردان مورد بررسی قرار گرفت. ابتدا عصاره پوست کیوی استخراج شد. سپس ترکیبات فنولیک و توکوفرولی موجود در عصاره اندازه گیری شد. عصاره پوست کیوی و TBHQ به ترتیب به میزان 800 و 100 ppm به روغن افزوده شدند و روغن در شرایط دمایی ثابت 180 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت حرارت داده شد. فاکتورهای پایداری حرارتی شامل عدد اسیدی، عدد پراکسید، عدد یدی، عدد کنژوگه، شاخص قابلیت اکسایش پذیری، شاخص پایداری اکسایشی، شاخص رنگی، عدد کربونیل، مقدار کل ترکیبات قطبی و پروفایل اسیدهای چرب روغن در فواصل زمانی 4 ساعت (24،16،12،8،4،0) ارزیابی شد. نتایج نشان داد تغییرات اسیدهای چرب در طی حرارت دهی در روغن حاوی عصاره نسبتا کم بود، در حالیکه روغن حاوی TBHQ تغییرات پروفایل اسید چرب بیشتری در دمای 180 درجه سانتی گراد داشت. پایداری روغن حاوی TBHQ از لحاظ تغییرات اسیدهای چرب (بر مبنای شاخص COX value) بیشتر از روغن حاوی عصاره پوست کیوی بود. همچنین نتایج نشان داد که عصاره پوست کیوی به دلیل وجود ترکیبات فنولی و توکفرولی نسبت به آنتی اکسیدان سنتزی TBHQ پایداری اکسایشی بیشتری در روغن ایجاد نموده است. نتایج این تحقیق پوست کیوی را به عنوان منبع مناسبی برای آنتی اکسیدانهای طبیعی معرفی می نماید که با جایگزینی آن با آنتی اکسیدان های سنتزی میتوان از اکسیداسیون روغن ها جلوگیری نمود و اثرات نامطلوبی که آنتی اکسیدان های سنتزی بر سلامتی انسان دارند را کاهش داد.
    کلیدواژگان: عصاره پوست کیوی، روغن آفتابگردان، پایداری اکسایشی
  • مصطفی کرمی *، طیبه حمیدوند، علیرضا اطمینان صفحات 137-145
    یکی از مشکلات نان های صنعتی، رطوبت بالا و مشکلات مربوط به رشد ریززنده ها در آن و کاهش عمر ماندگاری طی نگهداری است. در این تحقیق تاثیر دو عامل بسته بندی (بسته بندی در پلی اتیلن با دانسیته بالا) و پرتودهی با اشعه گاما در سطوح 1، 3 و 5 کیلوگری بر خصوصیات شیمیایی و میکروبی نان صنعتی تولید شده در شهر کرمانشاه با استفاده ازطرح کاملا تصادفی بررسی شد (در سطوح 1 و 5 درصد). نتایج آنالیز واریانس نشان داد که عامل بسته بندی بر روی خصوصیات فوق تاثیر معنی داری نداشت در حالیکه پرتودهی بجز در مورد رطوبت، خاکستر و پروتئین، در سایر موارد فوق در سطوح احتمال یک و پنج درصد تاثیرمعنی داری داشت. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که اشعه گاما با قدرت 5 کیلوگری بیشترین کاهش را در شمارش کلی باکتری ها، کپک ومخمر، خاکستر و پروتئین داشت در حالیکه رطوبت نان بدون تغییر باقی مانده و تحت تاثیر اشعه قرار نگرفت. بعلاوه ماتریس همبستگی نتایج نشان داد شمارش کلی باکتری ها باکپک و مخمر در سطح احتمال پنج درصد و با خاکستر و پروتئین در سطح احتمال یک درصد معنی دار بوده ولی با رطوبت تاثیر معنی داری نداشت. کپک و مخمر با هر سه خصوصیت شیمیایی در سطح احتمال یک درصد تاثیر معنی دار و خاکستر با پروتئین تاثیر معنی داری در سطح احتمال یک درصد داشت. نتایج تایید کرد که اشعه گاما یک روش موثر در کاهش بار میکروبی نان بوده بدون اینکه در خواص شیمیایی آن تغییر اساسی ایجاد شود. نتایج تصاویر میکروسکوپ الکترونی نان های فاقد بسته بندی وبسته بندی شده تحت اشعه 5 کیلوگری که نان های منتخب کیفی بودند، نشان داد که خلل و فرج و تخلخل فراوان و یکنواختی نیز در بافت این نان ها ایجاد شد.
    کلیدواژگان: اشعه گاما، بسته بندی، پرتودهی، میکروسکوپ الکترونی، نان
  • فرحناز رحیمی نژاد، محمدحسین عزیزی * صفحات 147-155
    مواد غذایی فراسودمند، حاوی ترکیباتی با فعالیت بیولوژیکی هستند که توانایی ارتقاء سلامت و کاهش خطر ابتلا به امراض را دارا می باشد. افزودن این ترکیبات به رژیم غذایی انسانها می تواند تحول بزرگی را در صنعت غذایی به همراه داشته باشد. در این تحقیق تاثیر3% و8 % اینولین و نیز 2% و 4% پودر چای سبز برروی ویژگی های شیمیایی ماکارونی از جمله: میزان خاکستر، رطوبت، چربی، پروتئین و فیبر و سایر ویژگی های شیمیایی، ویژگی های فیزیکی محصول از جمله: کیفیت پخت ، درصد لهیدگی، درصد جذب آب محصول حین پخت، میزان لعاب و سایر ویژگی های فیزیکی، سفتی بافت محصول پخته با دستگاه سنجش بافت اینستران و ویژگی های ارگانولپتیکی ماکارونی به روش استاندارد صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که در مقدار پروتئین ها و چربی نمونه ها کاهش بسیار اندکی دیده شد، اما این تغییرات در سطح آماری 95% معنی دار نبود، همچنین افزایش اینولین و چای سبز منجر به افزایش چشم گیر میزان فیبر در محصول گردید. در زمینه ویژگی های فیزیکی و ارگانولپتیکی نیز افزایش اینولین و پودر چای سبز منجر به افزایش افت پخت در مقایسه با تیمار شاهد گردید. بطور کلی نتایج نشان داد که افزایش پودر چای سبز در ترکیب با اینولین و سمولینا منجر به بهبود ویژگی های پخت گردید و بطور کلی از لحاظ ویژگی بافت محصول تیمار 3 (2T- سمولینا 98% + اینولین 0% + پودر چای سبز 2%) و از نظر ویژگی های حسی محصول تیمار 5 ( 2T3L – سمولینا 95% + اینولین 3% + پودر چای سبز 2%) در مقایسه با تیمار شاهد به عنوان تیمارهای برتر شناخته شدند.
    کلیدواژگان: اینولین، پودر چای سبز، ویژگی های فیزیکی، شیمیایی، ارگانولپتیک
  • شقایق شیخ زاده، محمد علیزاده *، محمود رضازاد صفحات 157-169
    امروزه کاربرد پلیمرهای طبیعی زیست تخریب پذیر از جمله پروتئین ها و پلی ساکاریدها در تهیه نانو ذرات در صنایع غذایی و دارویی مورد توجه خاصی قرار گرفته است. این پژوهش با هدف مدلسازی و بهینه سازی تولید نانوکمپلکس های سه جزئی پروتئین، پلی ساکارید و امولسیفایر کوچک مولکول و بررسی پایداری آنها با استفاده از طرح Box-Behnken انجام گرفت. برای هر پاسخ با استفاده از آنالیز رگرسیون خطی چندگانه، مدل های چند جمله ای درجه دوم به دست آمد. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که مدلهای همه پاسخ ها بسیار معنی دار بودند (0001/0 .(p <همچنین همه مدلهای پیش بینی شده دارای ضرایب تبیین و تبیین اصلاح شده بالایی بودند که تضمین کننده برازش رضایت بخش مدلهای رگرسیون به داده های آزمایشی است. با استفاده از روش تابع مطلوبیت شرایط فرآوری بهینه بر حسب غلظت سدیم کازئینات (15/0%)، غلظت صمغ عربی (54/0%)، غلظت تویین20 (09/0%) و pH (97/4) بدست آمد. در این نقطه بهینه، اندازه ذرات (71/68 نانومتر)، اسپن (90/0)، کدورت (24/0)، رشد اندازه ذرات (034/0)، رشد توزیع اندازه ذرات (003/0) و رشد کدورت نانوکمپلکس ها (016/0) بدست آمد. میزان تابع مطلوبیت بهینه سازی 87/0 بود که نشان دهنده برآورد شدن مطلوب اهداف می باشد. در نتیجه نانو ذرات بدست آمده را می توان به عنوان سیستم حامل مواد مغذی جهت استفاده در غذاهای عملگرا و محصولات نوشیدنی شفاف با pH پایین مورد استفاده قرار داد.
    کلیدواژگان: نانو ذرات، بیوپلیمر، کدروت، پایداری، سطح پاسخ
  • بیوک آقا فرمانی، محسن اسمعیلی * صفحات 171-180
    هدف این مطالعه کاهش ترکیبات رنگی، کدورت و ناخالصی های مانند فنل، آنتوسیانین و پروتئین، همراه با افزایش شفافیت محلول ملاس چغندر قند برای تهیه قند اینورت مایع بود. برای این منظور تاثیر pH در 3 سطح (9/8، 7 و 5/4) و کربن فعال پودری در 4 سطح (609/0، 783/0، 131/1 و g 827/1) بر ویژگی های رنگ، کدورت، شفافیت، فنل کل، آنتوسیانین کل و پروتئین محلول ملاس چغندر قند بررسی شد. آزمایشات اولیه نشان داد که ترکیبات رنگی پلی مری محلول ملاس از نوع کارامل ها و ملانوئیدین ها با وزن ملکولی بالای 2500 دالتون هستند. مرحله دوم بررسی ها مشخص کرد که کاهش pH محلول ملاس از 9/8 به 5/4 همراه با کاربرد g 011/0 کربن فعال پودری، باعث کاهش 24/42% رنگ، 43/21% کدورت و افزایش 57/33% شفافیت باعث شد. در مرحله سوم مشخص شد که با افزایش مقدار کربن فعال پودری از 609/0 به g 827/1 در pH 5/4، رنگ 31/88%، کدورت 100%، فنل کل 52/76%، آنتوسیانین کل 39/86% و پروتئین 51/98% کاهش و شفافیت 83/75% افزایش یافت.
    کلیدواژگان: محلول ملاس چغندر قند، کربن فعال پودری، ترکیبات رنگی، ناخالصی ها
  • زینب نوشی*، رضا حیدری، مینو ایلخانی پور، زهرا قاسمپور صفحات 181-191
    در پژوهش حاضر، شاخساره های چای شامل یک جوانه راسی و دو برگ مجاور، در دو واریته ی چای (هیبرید و کلون 100)، از مرکز تحقیقات چای کشور جمع آوری شدند و پس از عصاره گیری، محتوای فنول کل، فلاوونوئید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی توسط روش رنگ سنجی ارزیابی شدند. آنالیز کاتچین و کافئین توسط دستگاه HPLC صورت گرفت. ویژگی های حسی با استفاده از تست پانل به کمک روش خطی انجام شد. نتایج نشان داد که محتوای فنول کل در دو واریته ی کلون 100 و هیبرید اختلاف معنی داری نداشت (p≤0.05). محتوای فلاوونوئیدی و خاصیت آنتی اکسیدانی در دو واریته متفاوت و در واریته کلون 100 بطور معنی داری (p≤0.05) بیشتر از واریته هیبرید بود. نتایج آنالیز HPLC بیانگر وجود مقادیر بالاتر کاتچین و کافئین در واریته ی هیبرید نسبت به واریته ی کلون 100 بود. واریته ی هیبرید نسبت به واریته ی کلون 100، پر رنگ تر بود و طعم تند تری داشت درحالیکه واریته کلون 100 از عطر قوی تری برخوردار بود. نتایج بیانگر برتری واریته کلون 100 از لحاظ خواص سلامتی بخش آن نسبت به واریته ی هیبرید می باشد.
    کلیدواژگان: چای سبز، ترکیبات فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • سکینه حیدری*، بهاره شعبانپور، پرستو پورعاشوری صفحات 193-202
    غذاهای دریایی حاوی پروتئین و چربی های سودمند هستند ولی دارای فیبر کمی هستند که با افزودن فیبر خوراکی از نظر تغذیه ای کاملتر می گردند. بنابراین در این تحقیق سوریمی ماهی فیتوفاگ با فیبرهای جودوسر و گندم (6 ،4 ،2 ،0 درصد) بعنوان منبعی از فیبرهای خوراکی غنی سازی شد. نمونه های تولیدی از نظر ویژگی های شیمیایی، فیزیکی و خصوصیات حسی مورد بررسی قرارگرفتند. مقادیر رطوبت، چربی و پروتئین خمیر سوریمی حاوی فیبر جودوسر و گندم نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت (05/0p<). همچنین افزودن فیبر سبب افزایش روشنایی و سفیدی نمونه های خمیر سوریمی نسبت به شاهد گردید. با افزودن فیبر گندم سختی نمونه ها بطور معنی داری نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت. افزودن فیبر جودوسر و سطوح پایین(2 و 4 درصد) فیبر گندم تاثیر معنی داری بر خاصیت چسبندگی و حالت جویدنی ژل ها نداشت اما با افزایش سطح فیبر جودوسر در مقایسه با فیبر گندم، خاصیت چسبندگی و حالت جویدنی افزایش یافت. در مقایسه با نمونه شاهد سفیدی و روشنایی ژل سوریمی دارای فیبر جودوسر وگندم به طور معنی‏داری کاهش یافت و در مقادیر زردی و قرمزی تفاوت معنی‏داری مشاهده نشد. نتایج ارزیابی حسی تفاوت معنی داری در ظاهر، بو، طعم وپذیرش کلی نشان نداد و با افزایش سطح فیبر گندم رنگ ژل سوریمی مطلوبتر ارزیابی گردید. به طور کلی افزودن فیبر جودوسر در سطح 6 درصد سبب دستیابی به ژل سوریمی بهتری گردید.
    کلیدواژگان: سلامت بخش، خمیرماهی، بافت ورنگ
  • بررسی تاثیر اولتراسوند بر آبگیری اسمزی شلغم و تعیین شرایط بهینه خشک کردن هوای داغ
    فخری شهیدی *، محمد مالکی آیسک صفحات 203-214
    در این پژوهش اثر اولتراسوند بر آبگیری اسمزی شلغم مورد بررسی قرار گرفت و سپس شرایط خشک کردن آن در هوای داغ با روش سطح پاسخ بهینه سازی شد. برش های شلغم تحت تیمار اولیه اولتراسوند به مدت زمان صفر تا20 دقیقه قرار گرفتند، سپس در محلول ساکارز با بریکس های 40 تا60 درصد (w/w) و مدت زمان 60 تا180 دقیقه بر اساس طرح اولیه روش سطح پاسخ اسمز شدند، شدت آب زدایی، جذب مواد جامد و کاهش وزن تعیین گردید. تمام مدل های رگرسیونی برازش شده برای پاسخ ها از نظر آماری در سطح 99% اطمینان معنی دار بودند. جهت رسیدن به شرایط بیشترین شدت آب زدایی، کمترین جذب مواد جامد و کاهش وزن، نقطه ی بهینه ی فرایند محاسبه شد، شرایط این نقطه شامل غلظت 60% ساکارز، زمان اسمز 136 دقیقه و زمان اولتراسوند صفر بود. پس از به دست آوردن شرایط بهینه مرحله ی آبگیری اسمزی، برای مرحله خشک کردن با استفاده از هوای داغ، از نمونه هایی که ابتدا طبق شرایط بهینه مرحله ی آبگیری به دست آمدند، استفاده شد. سپس در خشک کن هوای داغ با دماهای °C 60 تا80 و زمان های 180تا300 دقیقه بر اساس طرح روش سطح پاسخ خشک شدند. شرایط بهینه خشک کردن هوای داغ بر اساس حداقل رطوبت، چروکیدگی و اندازه و حداکثر مولفه رنگ L* و آبگیری مجدد، مدت زمان 5/4 ساعت و دمای °C 78 تعیین شد.
    کلیدواژگان: اسمز، اولتراسوند، خشک کردن هوای داغ، شلغم
  • زهرا نجف پور، محمد تقی گلمکانی *، مهرداد نیاکوثری، غلامرضا مصباحی صفحات 215-224
    شیر خرما یک نوشیدنی لبنی طعم دار است که از مخلوط کردن شیره خرما با شیر و افزودنی های دیگر تولید می شود. در این پژوهش سعی بر این بوده است که با جایگزینی شکر با قند مایع خرما، یک نوشیدنی لبنی میوه ای بر پایه شیره خرما با حداقل مقدار شکر تولید گردد و تاثیر این جایگزینی بر ویژگی های محصول مورد بررسی قرار گیرد. هم چنین در انتها پودر بازسازی شده از نمونه بهینه در مقایسه با نمونه تازه مورد ارزیابی حسی قرار گرفت. برای این منظور در ابتدا 16 نمونه مخلف شیر خرما با درصدهای متفاوت شیره خرما، قند مایع خرما و شکر تولید شدند. سپس بر اساس ارزیابی حسی 4 نمونه برتر انتخاب شدند و ویژگی های فیزیکوشیمیایی آن ها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در نمونه های انتخاب شده با میزان 0، 2، 4 و 6% قند مایع خرما و میزان ثابت شیره خرما، با افزایش قند مایع خرما و کاهش شکر، میزان روشنایی، pH، ماده خشک و ماده جامد محلول کل (بریکس) کاهش و اسیدیته افزایش پیدا کرد. هم چنین با افزایش قند مایع خرما در فرمولاسیون رفتار رئولوژیکی نمونه ها از نیوتونی به سودوپلاستیک تغییر یافت. در نهایت بر اساس نتایج به دست آمده نمونه بدون شکر و حاوی 4% شیره خرما و 6% قند مایع خرما، به عنوان نمونه بهینه انتخاب شد. همچنین در ارزیابی حسی پودر های بازسازی شده از این نوشیدنی در مقایسه با نمونه تازه تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: شیرخرما، قند مایع خرما، حداقل مقدار شکر، رفتار رئولوژیکی
  • الهام اسدپور، یحیی مقصودلو، سید مهدی جعفری *، محمد قربانی، مهران اعلمی صفحات 225-236
    به دلیل حساسیت اسید فولیک همانند بسیاری از ویتامین های دیگر به شرایط محیطی و عملیات فرآوری، ضروری است که توسط روش هایی با کارایی بالا نظیر میکرو/نانوانکپسولاسیون از این ویتامین محافظت شود. هدف پژوهش حاضر، پیداکردن شرایط بهینه تولید امولسیون های دوگانه پکتین-کنسانتره پروتئین آب پنیر (WPC[1]) برای نانوانکپسوله کردن اسیدفولیک ازطریق فرآیند خشک کردن پاششی بود. برای این منظور، 5 متغیر مستقل همراه با محدوده عملیاتی آنها شامل غلظت پکتین، غلظت WPC، میزان فاز پراکنده، pH و نوع سامانه سورفکتانت به عنوان متغیرهای تیمار و راندمان انکپسولاسیون (EE[2]) به عنوان متغیر پاسخ اصلی انتخاب شدند. طرح ریزی آزمایش ها دراین مرحله به کمک روش تاگوچی صورت گرفته و 16 تیمار تعیین گردید. امولسیون های دوگانه نهایی، فرمولاسیون هایی بودند که حاوی یک نانو/میکروامولسیون داخلی متشکل از سامانه آب (دارای اسیدفولیک محلول) در روغن و یک فاز آبی بیرونی متشکل از کمپلکس بیوپلیمری پکتین-WPC بودند. میانگین کلی راندمان انکپسولاسیون اسیدفولیک در این سامانه حدود 3/88 درصد در محدوده 3/82 تا 0/95 درصد بدست آمد. آنالیز اثرات اصلی با روش تاگوچی نشان داد که میزان فاز پراکنده امولسیون های دوگانه، مهمترین تیمار اثرگذار بر EE بوده (36%) و سامانه سورفکتانت دارای کمترین تاثیر (5%) بود. همچنین، نتایج این مرحله مشخص نمود که مهمترین برهم کنش بین متغیرهای مستقل با توجه به اثرگذاری بر EE، مربوط به اثر متقابل بین WPC و میزان فاز پراکنده می باشد درحالی که اثر متقابل پکتین-pH دارای کمترین تاثیر بود. درمجموع، شرایط بهینه عبارت بود از غلظت پکتین 1%، غلظت WPC 4%، میزان فاز پراکنده 15%، pH برابر 6 و سامانه سورفکتانت PGPR[3] با نانوامولسیون داخلی که قادر است راندمان انکپسولاسیون اسید فولیک را به 99% برساند.
    کلیدواژگان: اسید فولیک، نانوانکپسولاسیون، بهینه سازی، خشک کردن پاششی، امولسیون دوگانه
  • زهرا شیخ الاسلامی*، مهدی کریمی، مهدی قیافه داودی، بهاره صحراییان، فریبا نقی پور، صغری معدنی صفحات 237-249
    افزایش سطح آگاهی مصرف‏کنندگان از مضرات افزودنی های شیمیایی، تولیدکنندگان را بر آن داشته تا با به‏کارگیری مواد طبیعی جهت حفظ سلامت افراد جامعه گام بردارند. از این‏رو تحقیق حاضر با هدف بهبود خصوصیات کیک اسفنجی با استفاده از عصاره چوبک و صمغ بالنگوشیرازی به‏عنوان افزودنی های طبیعی انجام شد. عصاره چوبک در سطح صفر، 5/0 و 0/1 درصد و صمغ بالنگوشیرازی در سطوح صفر، 3/0 و 6/0 درصد در قالب یک طرح کاملا تصادفی بر پایه فاکتوریل مورد مطالعه قرار گرفت (05/0≥P) و خصوصیات کمی و کیفی محصول نهایی مورد ارزیابی قرار گرفت. با افزایش سطح این دو افزودنی طبیعی در فرمولاسیون اولیه بر میزان رطوبت و مولفه رنگی L* نمونه های تولیدی افزوده شد. این در حالی بود که سطح 5/0 درصد عصاره چوبک و سطح 3/0 درصد صمغ بالنگوشیرازی بیش‏ترین اثر را در افزایش حجم مخصوص و تخلخل داشت. هم‏چنین نتایج به وضوح نشان داد حداقل 5/0 درصد عصاره چوبک در ترکیب با 3/0 درصد صمغ بالنگوشیرازی جهت ایجاد بافتی نرم در کیک اسفنجی و کاهش بیاتی این محصول در طی مدت زمان نگهداری نیاز بود. علاوه بر این باید گفت داوران چشایی به نمونه حاوی ترکیبی از 5/0 درصد عصاره چوبک و 3/0 درصد صمغ بالنگوشیرازی و نمونه حاوی 0/1 درصد عصاره چوبک و 3/0 درصد بالنگوشیرازی بیش‏ترین امتیاز را به لحاظ پذیرش‏کلی دادند. بنابراین می‏توان گفت که عصاره چوبک به‏عنوان یک امولسیفایر طبیعی و صمغ بومی بالنگوشیرازی قابلیت بهبود کیفیت و افزایش ماندگاری کیک اسفنجی را داشتند.
    کلیدواژگان: افزودنی طبیعی، عصاره چوبک، صمغ بالنگوشیرازی، بافت، خصوصیات تصویری
  • غزاله ثابتی صتعت، اسماعیل عطای صالحی *، شادی بلوریان صفحات 251-259
    رنگ به عنوان مهمترین ویژگی ظاهری نقش مهمی درپذیرش مواد غذایی دارد. به دلیل مضرات بالقوه رنگهای مصنوعی کاربرد آنها در صنعت غذا محدود شده است وگرایش به سمت استفاده از رنگهای طبیعی است. برهمین اساس درتحقیق حاضر فرایند استخراج کاروتنوئیدهای میوه خرمالو با استفاده حلالهای اتانول، ان- هگزان ومخلوط آنها در دمای محیط و نقطه جوش حلالها و در سه زمان 2 و 4 و 6 ساعت بهینه یابی شد. ارزیابی جذب نور تیمارهای مختلف پس از استخراج اولیه نشان داد که بیشترین شدت جذب مربوط به حلال اتانول در دمای جوش پس از 6 ساعت بود. جهت تعیین بهترین نسبت نمونه به حلال، از حجمهای 50 ،100، 200، 300، 400 میلی لیتر از حلال استفاده شد، نتایج نشان دادند که تیمار استخراج درحجم 400 میلی لیتر از حلال بیشترین راندمان استخراج (05/0 کلیدواژگان: استخراج، خرمالو، رنگدانه، کاروتنوئید
  • زهرا قاسم پور، محمد علیزاده خالدآباد *، محمدرضا وردست، محمود رضازاد باری صفحات 261-268
    استفاده از ترکیب های شاخص از جمله روش های شناسایی تقلبات در مواد غذایی است. اسید غالب میوه انگور، تارتاریک اسید می تواند بعنوان شاخص حضور آب انگور قرمز در آب میوه های دیگر مورد استفاده قرار گیرد. هدف این مطالعه سنتز پلیمر قالب مولکولی با قدرت جذب انتخابی تارتاریک اسید می باشد. سنتز پلیمر توسط منومرهای متاکریلیک اسید و آکریل آمید و اتیلن گلیکول دی متاکریلات بعنوان اتصال دهنده ی عرضی در دو سطح (20 و 30 میلی مول) انجام گرفت. روش بکار رفته در تولید پلیمر از نوع رسوبی بود. ارزیابی میزان جذب تارتاریک اسید با پلیمر سنتز شده توسط کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام گرفت. برای بررسی مورفولوژی پلیمر روش پراکندگی نور دینامیکی، میکروسکوپ الکترونی روبشی و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز بکار برده شد. پلیمرهای سنتزشده بر پایه آکریل آمید و مقدار بالای اتیلن گلیکول دی متاکریلات، تارتاریک اسید بیشتری جذب کردند. پلیمرهای تولیدی دارای سطح کروی و اندازه ی در حد میکرومتر بودند. تصدیق تشکیل کمپلکس بین پلیمر و تارتاریک اسید به روش طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز انجام گرفت. با توجه به نتایج این مطالعه، روش مولکول نگاری پلیمری می تواند بعنوان یک روش ساده در شناسایی و جداسازی تارتاریک اسید از محیط های غذایی مورد بررسی و استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تارتاریک اسید، پلیمر قالب مولکولی، کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا، طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز
  • علیرضا اسدی امیرآبادی *، مهدی کاشانی نژاد، علیرضا صادقی ماهونک صفحات 269-279
    در این تحقیق سامانه آزمایشگاهی مادون قرمز جهت بررسی رفتار غیرفعال شدن آنزیم پراکسیداز در بادمجان طراحی و ساخته شد. غیرفعال شدن آنزیم پراکسیداز (کاهش 90٪ فعالیت آنزیم) در برش های بادمجان در طی پرتودهی توسط سامانه مادون قرمز در توان های 150، 250 و 375 وات و ضخامت های 5 و 10 میلی متر در محدوده زمانی صفر الی 600 ثانیه بررسی شد. درطی این فرآیند تغییرات دمای نقطه سرد، رطوبت و فعالیت آنزیم پراکسیداز برش های بادمجان اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که در هنگام استفاده از لامپ با توان 150 وات در ضخامت های 5 و 10 میلی متر، آنزیم پراکسیداز پس از گذشت 600 ثانیه غیرفعال نشده است. به هنگام استفاده از لامپ های با توان 250 و 375 برای ضخامت 5 میلی متر به ترتیب پس از گذشت 500 و 150 ثانیه با کاهش 06/50 و 62/31 درصد رطوبت اولیه و رسیدن دمای نقطه سرد به 76/73 و 44/ 72 درجه سانتی گراد، آنزیم پراکسیداز غیرفعال شد، درحالی که هنگام استفاده از لامپ های با توان 250 و 375 وات برای نمونه های باضخامت 10 میلی متر به ترتیب پس از 600 و 200 ثانیه با کاهش 26/50 و 04/33 درصد رطوبت اولیه و رسیدن دمای نقطه سرد به 27/75 و 86/73 درجه سانتی گراد آنزیم پراکسیداز غیرفعال شد. نتایج نشان می دهد با افزایش توان و کاهش ضخامت سرعت غیرفعال شدن آنزیم پراکسیداز افزایش یافته و همچنین به دلیل کوتاه شدن زمان فرآیند در هنگام استفاده از لامپ با توان بالاتر میزان رطوبت کمتری از نمونه خارج می شود.
    کلیدواژگان: اشعه مادون قرمز، غیرفعال سازی آنزیم، بادمجان، پرتودهی
  • مریم عظیمی، حمیدرضا اخوان *، محسن رادی صفحات 281-292
    پایداری اکسایشی حلوا ارده با وجود دارا بودن ضداکساینده های طبیعی می تواند در اثر شرایط نگهداری تحت تاثیر قرار گیرد. استفاده از اسانس آویشن شیرازی (غلظت های 05/0 و 1/0 درصد) و ضداکساینده سنتزی BHT و تاثیر آنها بر ویژگی های شیمیایی (اسیدیته، عدد پراکسید و عدد تیوباربیتوریک اسید)، حسی و میکروبی حلوا ارده در مقایسه با نمونه کنترل در طی 2 ماه نگهداری در دمای °C 4 و °C 25 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در دمای °C 4 پایداری اکسایشی نمونه های حلوا ارده حاوی BHT بیشتر از نمونه های دارای اسانس بود، ولی در دمای °C 25 عدد پراکسید و عدد تیوباربیتوریک نمونه های دارای اسانس آویشن کمتر از نمونه های دارای BHT بود. در هر دو دمای نگهداری، فعالیت ضدقارچی اسانس بیشتر از BHT بود. همچنین، ارزیاب ها خصوصیات حسی نمونه ها را از نظر عطر و بو، طعم و مزه، رنگ، بافت و پذیرش کلی ارزیابی کردند. نتایج نشان داد که به استثنای رنگ، سایر امتیازات حسی نمونه ها در طی دوره نگهداری در هر دو دما روندی کاهشی داشتند. کمترین میزان پذیرش به نمونه حاوی 1/0 درصد اسانس آویشن تعلق گرفت و بین بقیه تیمارها تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بطورکلی می توان بیان کرد افزودن اسانس آویشن به حلوا ارده تا سطح 05/0درصد سبب بهبود ویژگی های ضداکسایشی و میکروبی نمونه ها شده و در راستای تنوع بخشی در حلوا ارده می تواند در فرمولاسیون آن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حلوا ارده، اسانس آویشن، ضداکسایشی، ضدمیکروبی
  • مصطفی محروقی، محسن قدس روحانی *، حسن رشیدی صفحات 293-306
    در این تحقیق اثر مقادیر مختلف کره پاستوریزه حیوانی (3 تا 9 درصد) و هیدروکلوئید های کنجاک (صفر تا 4/0 درصد) و زانتان (صفر تا 4/0درصد) بر خصوصیات بافتی پنیر پروسس پخش پذیر بررسی شد. آزمایش تجزیه پروفایل بافت (TPA) در مورد پنیرهای تولید شده یک روز پس از تولید صورت پذیرفت. در این آزمون صفات سختی، چسبندگی، پیوستگی، حالت فنری، حالت صمغی و حالت آدامسی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج در قالب طرح مرکب مرکزی (CCD) بررسی و به روش سطح پاسخ (RSM) مدل سازی و تجزیه وتحلیل شد. ضریب تبیین برای مدل های رگرسیون برازش شده کلیه صفات بالاتر از85/0 بود ضمن این که فاکتور عدم برازش نیز برای مدل تمامی صفات در سطح 95 درصد معنی دار نبود. بنابراین صحت مدل برای برازش اطلاعات تایید گردید. با توجه به نتایج به دست آمده، نقطه بهینه متغیرهای تولید برای دست یافتن به پنیری که حتی الامکان کمترین امتیاز سختی و چسبندگی را دارا باشد، 37/0 درصد کنجاک، 045/0 درصد زانتان و 23/5 درصد کره پاستوریزه می باشد. در نهایت افزایش هم زمان مقدار چربی و هیدروکلوئیدها (به ویژه کنجاک) در فرمولاسیون پنیر، باعث افزایش معنی دار مقدار سختی، حالت صمغی، حالت آدامسی، حالت فنری داشت در صورتیکه در مورد قابلیت جویدن و پیوستگی کاهش چربی معنی دار نبود و همچنین مقدار چسبندگی در تیمارهای مختلف حاوی هیدروکلوئیدها، روند نزولی داشت.
    کلیدواژگان: تجزیه پروفایل بافت، پنیر پروسس پخش پذیر، صمغ زانتان، صمغ کنجاک، بهینه سازی
  • مریم فرهمند، محمدتقی گلمکانی*، عسگر فرحناکی، غلامرضا مصباحی صفحات 307-318
    انار (.Punica granatum L) به دلیل وجود مقادیر فراوان ترکیبات آنتی اکسیدانی، دارای خصوصیات تغذیه ای و درمانی گسترده ای می باشد. توجه به خصوصیات رئولوژیکی کنسانتره آب انار به منظور طراحی شرایط فراوری و تعیین ویژگی های آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی اثر دما (5 و 15، 25 درجه سلسیوس) و غلظت مواد جامد محلول مختلف (55، 60 و 65 درجه بریکس) بر خصوصیات رئولوژیکی کنسانتره آب انار رقم رباب تازه و همچنین خصوصیات آنتی اکسیدانی و رئولوژیکی کنسانتره آب انار پس از 20 هفته نگهداری در دماهای مختلف (80- (شاهد)، 20-، 4، 20 و 35 درجه سلسیوس) می باشد. اگرچه گرانروی ظاهری کنسانتره آب انار تازه با افزایش سرعت برشی کاهش یافت و رفتار غیر نیوتنی رقیق شونده با برش ومنطبق با مدل هرشل بالکلی (به ویژه در بریکس 65 و دمای 5 درجه سلسیوس) از خود نشان داد، اما پس از نگهداری رفتار غلیظ شونده با برش از خود نشان داد. همچنین، اگرچه پس از 20 هفته نگهداری، شاخص FRAP کاهش و شاخص DPPH افزایش یافت، اما شاخص های CUPRAC و FIC ثابت باقی ماندند. شاخص های نظیر اثر آنتی اکسیدانی و خصوصیات رئولوژیکی (گرانروی ظاهری و تنش برشی) نمونه های نگهداری شده در دمای 4 درجه سلسیوس طی 14 هفته اول نگهداری مقادیر مشابهی با نمونه منجمد (نگهداری شده در دمای 20- درجه سلسیوس) داشتند. به شکل کلی، بهترین دمای نگهداری برای حفظ کیفیت و کاهش هزینه ها دمای 4 درجه می باشد.
    کلیدواژگان: خصوصیات رئولوژیکی، شاخص رفتار جریان، فعالیت آنتی اکسیدانی، شاخص قوام، کنسانتره آب انار
  • جواد نوروز، محمدحسین عزیزی *، زهره حمیدی اصفهانی صفحات 319-329
    نان مهم ترین پایه غذای مردم ایران و جهان به شمار می رود. نان تست از انواع نان های حجیم است. این نان در اکثر نقاط دنیا برای وعده صبحانهمصرف می شود. با استفاده از بسته بندی مناسب می توان کیفیت ماده غذایی را تا حد زیادی حفظ نمود. یکی از روش های بسته بندی مواد غذایی استفاده از اتمسفر اصلاح شده هست. در مطالعه حاضر هدف بررسی تاثیر اتمسفر اصلاح شده بر کیفیت و زمان ماندگاری نان تست در زمان نگهداری 14 روز (دمای 125 سانتی گراد) در اتمسفرهای اصلاح شده با میزان 80% دی اکسید کربن+20% نیتروژن؛ 60% دی اکسید کربن+40% نیتروژن و اتمسفر هوای طبیعی که به ترتیب H3، H2، H1 نامیده شدند، با استفاده از فیلم های دولایه پلی اتیلنی- پلی پروپیلن F3 که در کارخانه مورداستفاده قرار می گیرد، فیلم های سه لایه رویه آلومینیومی، پلی اتیلنی و پلی پروپیلنی در یک طرف و دولایه شفاف پلی اتیلنی- پلی پروپیلنی در طرف دیگر F2 و فیلم های سه لایه رویه آلومینیومی، پلی اتیلنی – پلی پروپیلنی به صورت بسته بندی کامل (تماما رویه آلومینیومی) F1 بوده است. با استفاده از عکس برداری با میکروسکوپ الکترونی SEMخصوصیات نان تست در نمونه های قابل استفاده در مدت زمان نگهداری بررسی شد. نتایج بررسی ها نشان داد برش های نان تست دربسته بندی F2 و اتمسفر اصلاح شده H2 طی مدت زمان نگهداری 14 روز به استثناء درصد بسیار کمی بیاتی هیچ گونه آلودگی میکروبی، کاهش رطوبت و خصوصیات حسی نامطلوبی نداشته و کاملا قابل استفاده بود.
    کلیدواژگان: نان تست، بسته بندی، اتمسفر اصلاح شده، جنس بسته بندی، بیاتی
  • محبوبه سرابی جماب، پریا رهنما وثوق، مرضیه کته شمشیری، رضا کاراژیان * صفحات 331-340
    در این مطالعه زنده مانی باکتری های لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس رامنوسوس و بیفیدوباکتریوم بیفیدوم در مدل شبیه سازی معده و روده بررسی شد. شمارش تعداد باکتری ها در معده با دو pH مختلف 5/1و5/2 در زمان های گرمخانه گذاری 30، 60، 90 و 120 دقیقه در دمای37 درجه سانتی گراد انجام شد. تعداد اولیه باکتری های مورد نظر 109×3 باکتری زنده در هر میلی لیتر بود پس از گذشت 1 ساعت ازگرمخانه گذاری در محیط شبیه سازی شده معده، محتویات آن به محیط شبیه سازی شده روده با pH معادل 25/7 منتقل شد و در مدت زمان های ذکر شده،گرمخانه گذاری گردید و سپس تعداد باکتری ها شمارش شد. آنالیز آماری نشان داد که اختلاف معنی داری بین زنده مانی پروبیوتیک های مورد آزمون وجود داشت، به طوری که ب. باکتریوم بیفیدوم قابلیت زیستی بالاتری در محیط معده ای و روده ای در مقایسه با دو گونه دیگر نشان داد. تعداد باکتری ها با گذشت هر نیم ساعت از زمان گرمخانه گذاری در محیط معده ای کاهش یافت. تفاوت معنی داری در سرعت کاهش پروبیوتیک ها در زمان های مختلف در محیط روده ای مشاهده نشد، به جز در زمان 30 دقیقه که تعداد باکتری ها بالاتر بود. در بین پروبیوتیک های مورد آزمون بیفیدوباکتریوم بیفیدوم زنده مانی بالاتری در هر دو pH معده نشان داد. پس از گذشت 2 ساعت از حضور باکتری در محیط روده ای، لگاریتم تعداد باکتری های زنده به 33/2 برای بیفیدوباکتریوم بیفیدوم ، 1 برای لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و 65/0 برای لاکتوباسیلوس رامنوسوس رسید.
    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، لاکتوباسیلوس رامنوسوس، بیفیدوباکتریوم بیفیدوم، مدل شبیه سازی شده معده ای و روده ای
  • |
    • Danesh E., Jooyandeh H. *, Goudarzi M Pages 1-16
      The present work aimed to evaluate the impact of transglutaminase treatment (0-2 U g-1 milk protein) and whey proteins isolate (0-6 g/l milk) on physicochemical, textural and organoleptic properties of low-fat (0.4-1.4% milk fat) white-brined cheese. Data showed that fat reduction was concomitant with significant decrease in moisture to protein (M:P) ratio, resulting in increased hardness, cohesiveness, and springiness and decreased adhesiveness, cheese yield and consumer acceptance. Whey proteins, despite improving textural characteristic, did not significantly influence the total sensory scores of the low-fat white-brined cheese attributed to their adverse effect on the flavor acceptability of the final product. Increase in transglutaminase concentration up to a critical level, which was dependent on whey protein concentration, promoted the M:P ratio and hence caused increased cheese yield and deceased hardness, cohesiveness, and springiness; but further increase in enzyme concentration adversely affected the textural attributes. Response surface optimization revealed that treating the cheese milk (0.99% w/w fat) containing 5.05 g/l why protein isolate with an enzyme concentration of 0.91 U g-1 milk protein, makes it possible to produce a low-fat white-brined cheese with desired textural and organoleptic characteristics.
      Keywords: Low-fat white-brined cheese, Whey protein isolate, Transglutaminase, Texture, Sensory attributes
    • Mehraliha M., Sohrabvandi S. *. Nateghi L Pages 17-25
      Ashi noodle is one of the local pasty products in Iran which is made of mixing flour, water and salt after going through various stages of production. Hence salt is one of the important components in the production of these products and the widespread use of salt in processed foods causes the concerns about the health of consumers in the recent years, the study aims at investigating the reduction of salt amount (with the amount of 2% and 3%) in comparison with with control sample (with 5% salt) in Ashi noodle by using guar and xanthan gums (with the amount of 0.5% and 1%). In addtion, the rheological properties of dough (dough consistency, softening the gluten and gelatinization of starch) using mixolab, chemical properties of final product (moisture and Ash) and sensory properties were evaluated.by increasing the density of gums and decreasing the amount of salt, the dough consistency and gelatinization are significantly increased while the amount of softening of gluten is significantly decreased and also the amount of moisture and ash in the final product is increased and decreased respectively. According to the results, treatment with xanthan 1% and 2% salt as the best treatment in terms of rheological properties, chemical and sensory was selected.Statistical analysis was performed in a completely randomized design.The results indicate the positive effect of decreasing the salt and adding hydrocolloids on the chemical and rheological properties of Ashi noodle produced.
      Keywords: Ashi noodle, Xanthan, Guar, Salt
    • Fattahi E. * Pages 27-35
      Iran is the second main producer of Prunus armeniaca in the world and production of valuable product for using the post-harvest wastage of this fruit is necessary. In this study the production of new products from apricots (fruit pastille based on apricot puree) by different ratios of xanthan (0, 0.15 and 0.3%) and pectin (0.3, 0.4 and 0.5%) was investigated. the effects of these levels on water activity, textural feature, sensory evaluation and color parameters of apricot puree-based fruit pastille were studied. This product in term of sensory evaluation was in the accepted domain. According to the results, the effect of these variables on all parameters was significant. Also sample containing the highest percentage of pectin and xanthan has the highest overall acceptability. Moreover, this sample has desirable color parameters and textural properties, too. As a result, this novel product is consumer acceptable and has the potential to commercially produce.
      Keywords: Sensory evaluation, Texture, Apricot pastille, Color
    • Ebrahimzadeh A., Esmaeilzadeh- Kenari R. *, Abdolkhani A Pages 37-44
      Today due to known anti-radical activity in plants extracted compounds and its derives was regarded to adding those to food and biological systems. In present paper investigated radical scavenging activity of lignin (as a non-carbohydrate poly-phenol) was extracted from different plant resources. TAPPI standard, T222om-88h was used In order to determination of total lignin. The amount of lignin in abies species was much more than others. Lignin was prepared from three species of bagas (Herbaceous), abies (bornmuelleriana) (Needle-leaf) and poplar (populous euroamerica) (Broadleaved) by two process of Milled Wood Lignin (MWL) and Acidic Dioxan Lignin (DL).the extraction efficiency of the DL was higher than MWL method in all species. The radical scavenging activity and phenolic compound were determinate by stable DPPH free radical and Folin- ciocalteu reagent, Respectively. The results showed that lignin extracted from cane sugar bagasse in both MWL and DL methods has more radical scavenging activity in compare with other specimens. In all of samples DL has better anti-radical activity than MWL extraction method. The lowest and highest amount of IC50Were attributed to bagasse (278.7 ±1,46) and poplar (682.2 ±0.71) , respectively.
      Keywords: Lignin, Radical scavenging activity, Total phenol, DPPH
    • Amiri-Rigi A., Abbasi S. * Pages 45-60
      Microemulsions are optically transparent and thermodynamically stable systems showing selective and safe extraction capability of nutraceuticals from different plant matrices. Moreover, investigation of their nanostructure (normal micelle, reverse micelle, bicontinuous) provides noteworthy information with regard to application purposes. Therefore, in the present study the extraction of lycopene from the industrial waste of tomato paste plants was done using microemulsion technique (prepared with natural surfactant of saponin and cosurfactant of propylene glycol), and the divergent nanostructures of the single phase microemulsion were investigated by electrical conductivity and rheological measurements. These measurements along dilution lines in the pseudo-ternary phase diagram and water titration method showed good ability in simple and fast determination of different nanostructures and their boundaries in microemulsion region. Moreover, Herschel–Bulkley model fitted best with upward mode (shear rate–shear stress) of all tested samples.
      Keywords: Microemulsion, Lycopene, Nanostructure, Electrical conductivity, Rheology
    • Hesarinejad M. A.*, Rezaiyan Attar F., Mosaffa O., Shokrollahi Yancheshmeh B Pages 61-72
      Incorporation of microalgae into cake would create functional characteristic. This is because they contain a wide range of nutrients and nutraceuticals and are considered as "functional food". For this purpose 25, 50, 75 and 100% of egg white in cake was substituted with this powder and the effects of such substitution on some physical and sensorial properties of batter and cakes were evaluated. The results showed that substitution of egg white with chlorella vulgaris had significant decrease in L*, a* and b* parameters of batter, crumb and crust of cake samples (P0.05).
      Keywords: physical properties, sensory properties, Chlorella Vulgaris, White egg, sponge cake
    • Saeedim., Yeganegi, M. Alizadeh Behbahanib., Vasiee, A. R., Tabatabaei Yazdi, F. * Pages 73-82
      Nowadays, a new approach has emerged to the use of herbal medicines to treat infections, since herbal medicines are stronger antimicrobial activity and fewer side effects than chemical drugs. Aim of this study was assessing the antimicrobial effects of Leek extract on 5 Pathogenic Strains. In this study different concentrations of aqueous and ethanol extracts of Leek leaves were prepared and antibacterial effects of extracts were investigated by pour plate, agar well, broth microdilution, broth microdilution and triphenyltetrazolium chloride indicator methods. To analyze the data, one-way ANOVA was used and the Duncan test was performed to compare the means. Minimum Inhibitory Concentration (MIC) of the aqueous extract of Leek for Salmonella typhi, Escherichia coli, Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, and Staphylococcus epidermidis were 256, 128, 64,32 and 32mg/ml, respectively, and the MIC of the ethanolic extract were 128, 64, 64, 32, and 16mg/ml, respectively. Minimum Bactericidal Concentration (MBC) of the aqueous extract of Leek were 256, 128, 128, 64 and 32mg/ml, and the MBC of the ethanolic extract were 256, 256, 128, 32, and 32/ml, respectively. The results showed that the Leek extract had a significant antibacterial effect on all studied bacteria. That could especially prevent growth effectively in Gram-positive bacteria.
      Keywords: Antimicrobial effects, Leek, Aqueous, ethanolic extract, Pathogen
    • Azizif., Habibi Najafi, M. B. *, Edalatian, M. R Pages 83-92
      Lactic acid bacteria, a group of non-spore forming gram-positive microorganisms, in the form of cocci or bacilli which produce lactic acid as a major product of the carbohydrate fermentation. These bacteria produce several compounds such as bacteriocins that exhibit anti bacterial activity against pathogenic and spoilage bacteria which lead to increase the safety and shelf life of food. Lactic acid bacteria especially species of the genus Lactobacillus are an indispensable part of intestinal microbiota in human and animals and were found in most probiotic products. The aim of this study was to isolate and identify the lactobacillus strains from microbiota of six samples of traditional Motal cheese. In order to achieve this objective, out of 180 strains of lactic acid bacteria from Motal cheese, 19 isolates using biochemical confirmed tests were selected as the genus of Lactobacillus, using PCR amplification of 16s rRNA gene sequences methods. Finally,Lactobacillus brevis, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus casei and lactobacillus buchneri were found to be 13, 4, 1 and 1 isolates respectively. Determination the potential technological and probiotic characteristics of all isolates in order to introduce their appropriate application are underway.
      Keywords: Lactobacillus, Motal cheese, 16s rRNA
    • Gharenaghadehs. *, Forghanis., Gharehnaghadehs., Sowti, M Pages 93-102
      Natural preservatives that extracted from medicinal plants are the most important bioactive compounds that can be used in foods manufacturing. Generally, useing of these free oils as food preservatives are limited. One way to reduce these limitations is encapsulation of these oils in lipid carriers such as nanoliposomes. The aim of this study was to evaluate the antioxidant and antimicrobial activity of the Mentha piperitas essential oil and methanolic extract. The Extraction of essential oil of Mentha piperita species was performed by steam distillation and its chemical composition were identified using GC and GC-MS. Methanolic extracts were obtained by wet method. Nanoliposomes of Mentha piperitas essential oil was prepared by thin layer hydration and sonication methods. Nanoliposomes particle size was evaluated by using dynamic light scattering and zeta potential was evaluated by using zeta sizer. Also to evaluation the antimicrobial properties, the microdilution method was used. The most predominant constituents were menthol (40.46%), menthone (16.33%), mentho furan (13.37%) and menthyl acetate (7.11%) respectively. Particle size and zeta potential were 98.53 nm and -14 mV respectively and Nanoliposome was stable for 40 days. The minimum inhibitory concentration of essential oils in both free and inside overlap mode on gram-positive bacteria is more than gram-negative bacteria and fungi, while the methanolic extract was disable on gram-negative bacteria and fungi, also had poor inhibitory effect on the gram-positive bacteria. The antimicrobial effect of overlaped essential oil was more than free.
      Keywords: Mentha piperita, Nanoliposome, antimicrobial, GC-MS
    • Hosseinzadeh Colagara. *, Deylamim., Sohbatzadehf., Siadati, S. N Pages 103-111
      Now a day, one of the new methods, using ionized gasses generated by cold atmospheric plasma (CAP) for the purpose of sterilization of dairy products. In this research, the effects of CAP on to inoculated milk and Candida albicans were studied. Therefore, Sterilized milk with 3% fat, Candida albicans fungi and CAP produced by dielectric barrier discharge (DBD) were used. Candida albicans culturing was done in liquid Luria-Bertani (LB) medium and about 5.5× 105 colonies per milliliter of milk were inoculate. Then, the treatment of CAP on inoculated milk was done for 1, 3, 6, 9 and 12 minutes. In order to determine the CFU analysis, the treated samples were cultured on LB medium. Also, The variations of total content of free radicals and total antioxidant capacity (TAC) of milk after CAP treatment assayed by FRAP analysis, and Also lipid peroxidation of milk detected by evaluation malondialdehyde (MDA) using thiobarbituricacid. The results showed that by increasing the time of CAP treatment, the inactivity of fungi cells was enhanced. And, the minimum time required for sterilization of contaminated milk and Candida albicans growth ceasing is 9 minutes. Generally, after this period of treatment time no growth was seen in the solid LB medium. As well as, comparing assayed levels of MDA and TAC between treated and control samples showed no significant differences. These results proposed that the CAP treatment could be appropriate way for sterilization of Candida albicans-contaminated cow milk.
      Keywords: Cold atmospheric plasma jet, Bovin's milk, Candida albicans, Pathogen removal
    • Reyhani Pouls., Jafarpour, A. * Pages 113-124
      The purpose of current study was to determine the effects of degree of hydrolysis (DH) on functional properties and antioxidants activity of hydrolysate from head and frame of common carp (Cyprinus carpio) fish. For this purpose, the head and frame of common carp was hydrolyzed by application of Neutrase Enzyme (0.8 L) during one, two and three hours. Accordingly, three types of hydrolysates with different degree of hydrolysis were obtained as 10.43 ± 2.32% (protein 1), 17.09 ± 1.71% (protein 2) and 21.45 ± 1.04% (protein 3). In this study, most of proteins properties were affected by the degree of hydrolysis, significantly. Apart from pH 2, as the DH was increased, the protein solubility was increased also, (p0.05). Chelating activity showed a direct relationship with the degree of hydrolysis and the highest one as 92.06 ± 2.92% was recorded for protein 3 (p
      Keywords: Enzymatic hydrolysis, Neutrase, Common carp, Degree of hydrolysis, Properties of protein hydrolysates
    • Esmaeilzadeh Kenarir. *, Mehdipour, S. Z., Razavi, R Pages 125-135
      In this study the antioxidant effects of kiwifruit peel extract (800 ppm) and synthetic antioxidant TBHQ (100ppm) on oxidation stability and fatty acids composition of sunflower oil were studied. First the kiwifruit peel extract was extracted. Then phenolic and tocopherolic compounds in extract were measured. Kiwifruit peel extract and TBHQ were added to oil in 800 and 100 ppm respectively and oil were heated in constant temperature of 180 ° C for 24 hours. Thermal oxidation factors such as acidy index, peroxide index, iodine index, conjugate index, carbonyl index, color index, oxidative stability, polar compounds, calculated oxidative stability of oil and fatty acid composition of oil were evaluated at intervals of 4 hours (0, 4, 8, 12, 16, 20 and 24). The results showed that change in fatty acids composition in oil containing kiwifruit peel extract was partly low, while samples containing TBHQ has more change in fatty acid profile at 180 ° C. Stability of oil containing TBHQ in aspect of fatty acid change (based on COX value) was higher than oil containing kiwifruit peel extract. The results also showed that kiwifruit peel extract due to the presence of phenolic compounds created higher oil oxidative stability than oil containing TBHQ. The results of this study introduced kiwifruit peel extract as good source of natural antioxidant, which can prevent the oxidation of oils and reduce undesirable effects of synthetic antioxidant on human health.
      Keywords: Kiwifruit peel extract, Sun flower oil, Oxidative stability
    • Karamim. *, Hamidvandt., Etminan, A. R Pages 137-145
      The effect of two factors, packaging (with high density poly ethylene) and irradiation with gamma ray (with 0, 1, 3 and 5 KGr) was investigated on chemical and microbiological characteristics of industrial breads produced in Kermanshah city by Randomized Complete Block Design (RCBD) with 4 repetition. ANOVA showed packaging had no significant effect on above characteristics, while irradiation had significant effect (P
      Keywords: Bread, Gamma ray, Irradiation, Packaging, SEM
    • Rahiminezhadf., Azizi, M. H.* Pages 147-155
      The concept of functional foods includes foods or food ingredients that exert a beneficial effect on health and/or reduce the risk of chronic diseases, beyond basic nutritional functions. Appending functional foods can make an evolution in food industry. The objective of this research was to evaluate the effects of different amounts of inulin (3% and 8%) and green tea powder (2% and 4%) on chemical properties, including the amount of ash, moisture, fat, protein, fiber and other chemical peroperties, Product physical properties such as cooking quality, amount of crushed pasta, water absorption during cooking product, the glaze and other physical properties, The elasticity of the dough with Instron texture analyzer and also pasta organoleptic properties was performed by standard methods. A very small reduction in the amount of proteins and fat of samples were observed, but these changes were not statistically significant at the 95% level, as well as increasing the amounts of inulin and green tea powder resulted in a significant increase in the fiber. In physical and organoleptic properties increased inulin and green tea powder also resulted in an increase in cooking loss compared to the control treatment. In general, the results showed that increased green tea powder in combination with inulin and semolina to improve the baking properties, so in general, it seems that, in terms of product texture property, treatment 3 (T2 - 98% semolina 0% inulin 2% green tea powder) and in terms of organoleptic properties, treatment 5 (L3T2 - 95% semolina 3% inulin 2% green tea powder) compared with control treatment, were recognized as the superior treatments.
      Keywords: Inulin, Green Tea Powder, Physical properties, Chemical properties, Organoleptic properties
    • Sheikhzadeh, Sh, Alizadehm. *, Rezazad, M Pages 157-169
      Nowadays, natural biopolymers such as proteins and polysaccharides in the preparation of biodegradable nanoparticles in food and pharmaceutical industries are of particular interest. The aim of this study was modeling and optimization of three component nanocomplex (protein, polysaccharide and small molecule emulsifier) production and study their stability using the BoxBehnken design. For each response, second order polynomial models were developed using multiple linear regression analysis. Analysis of variance confirmed that the models were highly significant (p
      Keywords: Nanoparticle, Biopolymer, Turbidity, Stability, Response Surface Methodology
    • Farmanib., Esmaiili, M. * Pages 171-180
      The aim of the research was to decrease of colorants, turbidity and impurities such as phenol, anthocyanin and protein along with increasing clarity of sugar beet final molasses for preparation liquid invert sugar. For this purpose, effect of pH at 3 levels (8.9, 7 and 4.5) and activated carbon at 4 levels (0.609, 0.783, 1.131 and 1.827 g), on characteristics of color, turbidity, clarity, total phenol, total anthocyanin and protein of sugar beet molasses solution were investigated. The first experiments showed that polymeric colorants of molasses solution are from types of caramels and melanoidins with high molecular weight of 2500 Dal. In the second stage of studies determined that decreasing molasses solution pH from 8.9 to 4.5 along with 0.011 g activated carbon, color 42.24%, turbidity 21.43% decrease and clarity 33.57% had increased. In the third stage, determined that with increasing activated carbon amount from 0.609 g to 1.827 g at pH 4.5, color 88.31%, turbidity 100%, total phenol 76.52%, total anthocyanin 86.39% and protein 98.51% decrease and clarity 75.83% had increased.
      Keywords: Sugar beet molasses, Powder activated carbon, Colorants, Impurities
    • Nooshiz. *, Heidarir., Ilkhanipourm., Ghasempour Pages 181-191
      In the present study, tea shoots consist of an apical bud and two adjacent leaves, in two tea varieties (Hybrid and Colone 100), were collected from tea research center of country and after extraction, the content of total phenol, total flavonoids and antioxidant activity were evaluated by colorimetric method. Catechins and caffeine were analyzed by HPLC. Sensory properties evaluation was done by panel test using linear method. Results showed that total phenolic content in two types, Colone100 and Hybrid had not significant difference (p≤0.05). Flavonoid content and Antioxidant properties were different in two varieties and it was significantly (p≤0.05) higher in Colone 100 than Hybrid. HPLC result analysis showed higher levels of catechins and caffeine in Hybrid variety than Colone 100 variety. Considering colour and taste of the samples, Hybrid variety was stronger, vice versa Colone 100 had stronger aroma than Hybrid variety that expresses the superiority of Colone 100 in terms of its health properties to Hybrid variety.
      Keywords: Green tea, Phenolic compounds, Antioxidant activity
    • Heydaris. *, Shabanpourb., Pourashouri, P Pages 193-202
      Seafood contain protein and beneficial fats but they have little fiber that by adding of dietary fiber completed in the nutrition.Thus, in the present study, silver carp (Hypophthalmichthys molitrix) surimi was fortified with oat and wheat fibers (0, 2, 4, 6%) as a source of dietary fiber. chemical properties, physical and sensory properties for Production samples were investigated. Moisture, fat and protein contents decreased in surimi paste with oat and wheat fiber compared to the control (P
      Keywords: Salutary, fish past, texture, colour
    • Najafpourz., Golmakani, M. T. *, Niakousarim., Mesbahi, Gh. R Pages 215-224
      Date- milk drink is a flavored dairy drink which is prepared by blending the date palm syrup with milk and other ingredients. The present study was conducted to prepare a low sucrose dairy fruit juice blend based on date palm syrup by replacing the date liquid sugar instead of sugar in the formulation and evaluating the effects of this substitution on product properties. Finally, freshly made optimum formulation and its rehydrated powder were subjected to sensory evaluation. Therefore, at first 16 formulations with different proportion of date syrup, date liquid sugar and sugar were used to prepare date- milk drink. Then, 4 better formulations were selected based on the sensory analysis and their physicochemical properties were investigated. The results indicate in the 4 selected best formulae with 0, 2, 4 and 6% date liquid sugar, increasing date liquid sugar and reducing sugar in formulation resulted in decreasing lightness, pH, dry matter and total soluble solid (Brix) of product and increased acidity. Rheological behavior of the samples by the addition of date liquid sugar in the formulation has changed from a Newtonian fluid to a pseudo plastic. Based on the results acquired in this research the sucrose free sample with 4% date syrup and 6% date liquid sugar were designated to be optimum. Also no significant difference was observed in sensory evaluation of freshly made and rehydrated powder.
      Keywords: Date milk, Date liquid sugar, Low sucrose, Rheological behavior
    • Assadpoure., Maghsoudlouy., Jafari, S. M. *, Ghorbanim., Aalami, M Pages 225-236
      Due to susceptibility of folic acid1 like many other vitamins to environmental and processing conditions, it is necessary to protect it by highly efficient methods such as micro/nano-encapsulation. Our main goal was to find the optimum conditions in pectin-WPC2 double emulsion preparations for nano-encapsulation of FA by spray drying. Five independent variables and their practical range including pectin and WPC content, dispersed phase content, pH, and surfactant type of Span and PGPR3 were considered along with encapsulation efficiency4 as the main response. The experiment design was performed by Taguchi approach and 16 treatments were determined. Final double emulsions were formulations containing an internal nano/micro-emulsion composed of a W/O system with FA present in the water phase, the whole dispersed within an aqueous phase of pectin-WPC complexes. The grand average of folic acid EE was approximately 88.3% in a range of 82.3 to 95.0%. The main effect analysis with Taguchi technique revealed that dispersed phase content of double emulsions was the most important factor affecting EE (36%) and surfactant had the minimum influence (5%). Also, it was revealed that the most important interaction between independent variables in terms of EE was between WPC and dispersed phase content while pectin-pH had the lowest interaction. Finally, optimum conditions were determined as 1.0% pectin, 4.0% WPC, 15% dispersed phase, pH=6, with a PGPR nano-emulsion which resulted in 99.0% EE of folic acid.
      Keywords: Folic acid, Nano-encapsulation, Optimization, Spray drying, Double emulsions
    • Sheikholeslamiz. *, Karimim., Ghafeh Davoodim., Sahraiyanb., Naghipourf., Madani, S Pages 237-249
      Food producer have to use natural materials to protect public health because of increasing the consumers awareness of the hazards of chemical additives. So this research was performed for improving sponge cake properties by chubak extract and balangu gum as natural additives. Effect of chubak extract in three levels of 0, 0.5 and 1% and balangu gum in levels of 0, 0.3 and 0.6% in in completely randomized design with factorial arrangement were used. Qualitative and quantitative properties of final product were evaluated. The moisture content and crust L* value were increased by increasing the amount of two natural additives. While the sample containing 0.5% chubak extract and 0.3% balangu gum had the highest amount of specific volume and porosity. Also the results indicated for making soft sponge cake texture and reducing the staling during storage, 0.5% chubak extract in lowest amount and 0.3% balangu gum was required. In addition the panelists introduced the samples containing 0.5% chubak extract and 0.3% balangu gum and 1% chubak extract and 0.3% balangu gum as the best in overall acceptance score. Chubak extract as natural emulsifier and native balangu gum were effective to improve qualitative and shelf life of sponge cake.
      Keywords: Natural additives, Chubak extract, Balangu gum, Texture, Visual properties
    • Sabeti Sanat, Gh, Ataye Salehie. *, Blourin, Sh Pages 251-259
      The color is the main appearance characteristic in acceptance of food materials. Because of side effect of artificial colors the uses of theirs have been minimized and there is more trend to use natural pigment. The purpose of this study was optimization of carotenoids extraction from from Persimmon fruit (Diospyros kaki L.) by using ethanol, n- hexane and their mixture in environmental temperature and boiling point in 2,4,and 6 hours times. The results showed that, most absorption density is for ethanol solvent in boiling point after 6 hours. To selection the best ratio of sample to solvent, used the 50, 100, 200, 300, 400 ml of ethanol and got the most efficiency (p>0.5) is for 400ml of solvent and there was a meaning difference with other ratioes after 6 hour test in boiling point. After extraction, the sample solvents have been removed by rotary evaporator and residue has been powdered by freeze driers. The extraction efficiency of Persimmon color pigments powder was 10.85 percent to weight of whole amount of fruit.
      Keywords: Carotenoid, Extraction, Persimmon fruit, Pigment
    • Ghasempourz., Alizadeh- Khaledabadm. *, Vardast, M. R., Rezazad- Bari, M Pages 261-268
      A survey about molecularly imprinted polymer application in selective separation of tartaric acid Abstract: Using indicator compounds is an adulteration assessment method in food materials. Tartaric acid, the dominant acid existing in grapes, can be used as an indicator for grape juice presence in other juices. This work aimed at fabricating a facile molecularly imprinted polymer for tartaric acid selective separation. Polymers syntheses were performed with acrylamide and methacrylic acid as functional monomers and ethylene glycol dimethacrylate as cross- linker in two levels (20 and 30 mmol). Applied polymerization method was precipitation type. Synthetized polymers binding capacity was investigated through HPLC. Polymers morphology was characterized with SEM, dynamic light scattering and Fourier transform infrared spectrometry analyses. Acrylamide based polymers with highest level of ethylene glycol dimethacrylate adsorbed highest amount of tartaric acid. Fabricated polymer had spherical shaped surface and was microsized. Tartaric acid complexation with acrylamide was affirmed by Fourier transform infrared spectrometry analysis. Based on the obtained results, molecularly imprinted polymer can be investigated and applied in detection and separation of tartaric acid from food medium.
      Keywords: Molecularly imprinted polymer, Tartaric acid, HPLC, Fourier transform infrared spectrometry
    • Asadi Amirabadi, A. R. *, Kashaninejadm., Sadeghi Mahoonak, A. R Pages 269-279
      In this study an experimental infrared system was designed and built to investigate the deactivation behavior of peroxidase in eggplant. Deactivation of peroxidase (90% reduction in enzyme activity) in eggplant slices was investigated during infrared irradiation at powers of 150, 250 and 375 watts and thickness of 5 and 10 mm in the range of 0 to 600 seconds. During the process, changes in cold spot temperature, moisture and peroxidase activity in slices of eggplant were measured. The results showed that using 150 W lamp at a thickness of 5 and 10 mm in, peroxidase was not inactivated after 600 seconds. The peroxidase enzyme was inactivated by using lamps with powers of 250 and 375 at a thickness of 5 mm after 500 and 150 seconds, respectively in which was associated with reduction of 50.06% and 31.62% of the initial moisture content at cold spot temperature of 73.76°.C and 44.72 ° C , respectively, using lamps with powers of 250 and 375 at a thickness of 10 mm after 600 and 200 seconds was associated with a reduction of 50.26% and 33.04% of the initial moisture content at cold spot temperature of 72.27 ° C and 73.86 degrees ° C, respectively, In conclusion, increase in power and decrease in thickness, increased inactivation rate of enzyme peroxidase furthermore, because of the shortening of the processing time when using lamps with larger power the less moisture is removed from the sample.
      Keywords: infrared radiation, enzyme inactivation, eggplant, irradiation
    • Azimim., Akhavan, H. R. *, Radi, M Pages 281-292
      Despite the presence of natural antioxidant the Halwa-Ardeh oxidative stability can be affected by storage condition. The use of thyme essential oils (0.05 and 0.1%) and BHT and their impact on the chemical (acidity, peroxide value and thiobarbituric acid number), sensory and microbiological characteristics of Halwa-Ardeh during the 2 months storage at 4 and 25 °C compared to control samples were evaluated. Based on the results, the oxidative stability of Halwa-Ardeh samples containing BHT were higher than samples containing essential oil during storage at 4 °C, but the peroxide and thiobarbituric values of samples containing essential oil at 25 °C were lower than samples containing BHT. In both storage temperatures, the antifungal activity of essential oil was more than BHT. Also, the panelists were evaluated the sensory characteristics of samples in terms of aroma, taste, color, texture and overall acceptance. The results showed that except for the color, other sensory scores were decreased during storage at both temperatures. The sensory scores of the sample containing 1.0% thyme essential oil were significantly lower than others, and no significant differences were observed among other treatments. In general it can be stated that the addition of thyme essential oil up to 0.05% to Halwa-Ardeh improves antioxidant and antimicrobial properties of samples, and in order to creating diversify of the Halwa-Ardeh can be used in its formulations.
      Keywords: Halwa-Ardeh, Thymus vulgaris essence, Antioxidant, Antimicrobial
    • Mahrooghim., Ghods Rohanim. *, Rashidi, H Pages 293-306
      In this research, the effects of three variables, Konjac Glucomannan gum (KGM) (0-0.4% wt/wt), Xanthan gum (XG) (0-0.4% wt/wt) and Butter (3-9% wt/wt) on Textural properties (Hardness, Adhesiveness, Cohesiveness, Springiness, Gumminess, Chewiness) of Spreadable Processed Cheese with Texture profile analysis (TPA) were investigated. The central composite experimental design (CCD) was used and the data were analyzed using response surface methodology (RSM). Coefficients of determination, R2, of fitted regression models for all characteristics were above 0.85. The Result of analysis of variance (ANOVA) table showed that lack of fit was not significant for all response surface models at 95%. Therefore, the models for all response variables were highly adequate. The results showed that the optimum processing conditions for producing spreadable processed cheese with the best overall values for response variables were 0.37% (w/w) KGM, 0.045% (w/w) Xanthan gum and 5.23% (w/w) Butter. Finally, increasing the amount of butter and hydrocolloids was resulted in significant increase in hardness, gumminess, springiness but cohesiveness and chewiness of samples didn’t have any significant differences. Also, adhesiveness was decreased with different amount of hydrocolloids.
      Keywords: Texture Profile Analysis, Spreadable Processed Cheese, Konjac Glucomannan gum, Xanthan gum, Optimization
    • Farahmandm. *, Golmakani, M. T. *, Farahnakya., Mesbahi, Gh. R Pages 307-318
      Owing to presence of large amounts of antioxidants, pomegranate (Punica granatum L.) reveals great nutritional properties. Study on rheological properties of fruit juice concentrates in order to appropriate design of manufacturing processes and to determine the nutritional values is of importance. The objectives of this study were investigating the effects of different total soluble solids (55, 60, and 65 °Brix) and temperatures (5, 15, and 25 °C) on rheological properties of fresh pomegranate juice concentrate as well as on antioxidant and rheological properties during 20-week storage. The concentrated pomegranate juice samples were stored at different temperatures namely -80 (control), -20, 4, 20, and 35 °C for measuring their rheological and antioxidant properties. Although, the viscosity of fresh pomegranate juice concentrate (particularly at 65 °Brix performed at 5 °C) decreased by increasing the shear rate and exhibited a typical non-Newtonian shear thinning behaviour (fitted to Herschel-Bulkley model), its storage led to shear thickening behaviour. After 20 weeks storage at different temperatures, FRAP value decreased and IC50 one increased; however, FIC and CUPRAC values remained constant. The samples stored at 4°C for 14 weeks revealed similar rheological (viscosity and shear stress) and antioxidant properties to those stored at -20 °C. Taking into account the minimum cost, the best storage to yield high quality product was 4°C.
      Keywords: Rheological characteristics, Flow behavior index, Antioxidant activity, Consistency index, Pomegranate juice concentrate
    • Norouzj., Azizi, M. H. *, Hamidi, Z Pages 319-329
      Bread is the basic food of the Iranian and the world people. Toast is one of volumetric bread. This bread is consumed in many parts of the world for breakfast. By using appropriate packaging food quality can be greatly saved. One method of food packaging is the use of modified atmosphere. This study aimed to evaluate the effect of modified atmosphere on quality and shelf life of toast bread during 14 days in modified atmosphere with 80% carbon dioxide 20% nitrogen, 60% carbon dioxide 40% nitrogen and normal air atmosphere that called H3, H2, H1, using two layers of PE film, PP, (F3) that used by factory, the three-layer film, aluminum foil, PE and PP on one side and two layers of transparent PE - PP film on the other side (F2) and three layers of aluminum foil, PE -PP as a complete package (all in aluminum foil) (F1). Using electron microscope scanning (SEM) imaging properties of useable toast bread samples during storage were investigated. The results showed that the slices of toast in modified atmosphere packaging H2F2 kept its quality during 14 days of storage with the exception of a very small percentage staling without any microbial contamination, moisture loss and no decrease on sensory properties and steel they were usable.
      Keywords: Toast Bread, Packaging, Modified atmosphere, Packaging material, Staling
    • Sarabi Jamabm., Rahnama Vosoughp., Kate Shamdhirim., Karazhyan, R.* Pages 331-340
      In this study survivability of probiotics, Lactobacilus acidophilus, Lactobacilus rhamnosus and Bifidobacterium bifidum was assessed in simulated gastrointestinal tract. The count of probiotic bacteria was done in simulated gastric conditions (pH 1.5 and 2.5) at different incubation times (30, 60, 90 and 120 min) at 37°C. Initial number of live bacteria was 3 × 109 per ml. After incubation in the simulated gastric model (60 min), stomach contents were transferred to simulated intestinal model (pH 7.25) and incubated for mentioned times and the number of viable bacteria was enumerated. Statistical analysis revealed a highly significant difference between the probiotic bacteria, and B. bifidum showed higher survivability compared to L. acidophilus and L. rhamnosus in simulated gastric and intestinal model. The count of probiotic bacteria was decreased during every half an hour of incubation times in simulated gastric media. No difference was noticed in declining rate of probiotics in simulated intestinal media except in the first 30 minute which number of bacteria was higher in this period. B. bifidum showed better survivability in both pH of simulated gastric environments. After incubation in simulated intestinal model (pH 7.25, 2hrs) number of survived cells were 2.33 log cfu mL-1 for B. bifidum, 1 log cfu mL-1 for L.acidophilus and 0.65 for L. rhamnosus respectively.
      Keywords: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, Simulated gastric, intestinal model