فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1385)

  • تاریخ انتشار: 1385/03/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهره تقوایی، اقدس تسلیمی، محمد تقی مظلومی صفحات 1-11
    پنیر سفید حاوی مقدار زیاد چربی اشباع شده و کلسترول می باشد که از جنبه تغذیه ای مطلوب نیست. هدف از انجام این پژوهش فرموله کردن و تولید پنیر سفید کم کلسترول با استفاده از روغن گیاهی آفتابگردان به جای چربی شیر و بررسی تاثیر روغن آفتابگردان بر ویژگی های شیمیایی، میکروبی و حسی پنیر تولید شده و نحوه تغییرات انواع اسیدهای چرب آن بوده است. به شیرهای با درصد چربی اولیه: 0.05، 1 و 2 به ترتیب 3.5، 2.5 و 1.5 درصد روغن آفتابگردان همراه با 5 درصد امولسیون کننده (مونوگلیسیرید استئارات) افزوده شد و پس از تولید پنیر به روش سنتی، ویژگی های شیمیایی میکروبی (شمارش کلی فرم، اشرشیاکلی)، حسی (بافت، عطر و طعم و پذیرش کلی)، میزان کلسترول و انواع اسیدهای چرب آن به وسیله دستگاه گاز کروماتوگراف تعیین شد. یافته ها نشان دادند که با افزایش مقدار روغن آفتابگردان، میزان کلسترول و اسیدهای چرب اشباع شده در پنیر به طور معناداری کاهش و میزان اسیدهای چرب اشباع نشده آن افزایش می یابد (p<0.05) به طوری که نمونه های حاوی 1.5، 2.5 و 3.5 درصد روغن آفتابگردان به ترتیب 66.2 و 29.1 و 18.8 میلی گرم کلسترول، 43.2، 30.2 و 16.7 درصد اسیدهای چرب اشباع شده 55.9، 68.3 و 81.2 درصد اسیدهای چرب اشباع نشده داشتند؛ و از نظر ویژگی های شیمیایی و میکروبی اختلاف معناداری با یکدیگر نداشتند (p<0.05) و ارزیابی حسی آنها نشان داد که تنها پنیر حاوی 3.5 درصد روغن آفتابگردان از لحاظ عطر و طعم و پذیرش کلی با نمونه های دیگر اختلاف دارد (p<0.05). با توجه به کلیه آزمایشهای انجام شده، در نهایت نسبت 1:2.5، روغن آفتابگردان به چربی شیر با 29.1 میلی گرم کلسترول، 30.2 درصد اسیدهای اشباع شده و 68.3 درصد اسیدهای چرب اشباع نشده به عنوان بهترین نسبت جایگزینی شناخته شد.
    کلیدواژگان: پنیر کم کلسترول، نوع اسیدهای چرب، روغن آفتابگردان
  • آسیه حسن زاده، محمد علی سحری *، محسن برزگر صفحات 13-20
    برخی خواص فیزیکوشیمیایی روغن دانه بزرک 1 ایرانی از قبیل درصد روغن (44.25%)، ضریب شکست (1.47%)، عدد پراکسید (7.21 meqO2/Kg Oil)، عدد اسیدی (3.10 mgNaOH/g Oil)، عدد یدی (170.67 gI2/100gOil)، عدد صابونی (191.73 mgKOH/g Oil) و ترکیب اسیدهای چرب آن (C18:3، C18:2، C18:1، C18:0، C16:0) مطالعه شد. به منظور نگهداری جزء امگا-3 (43.18%)، این روغن در شرایط انجماد (جو نیتروژن و دمای 30- درجه سانتی گراد) در زمانهای 0، 7، 30، 60 و 90 روز قرار داده شد و شاخص عدد پراکسید آن اندازه گیری شد. نتایج آماری نشان داد که مقدار پراکسید فقط در هفت روز اول نگهداری تفاوت معنادار داشته (p<%5) و مقدار افزایش آن (8.30%) با استانداردهای بین المللی مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: روغن دانه بزرک، خواص فیزیکوشیمیایی، نگهداری در انجماد، اسیدهای چرب امگا، 3، عدد پراکسید
  • علیرضا شهاب لواسانی، سید محمدعلی ابراهی مزاده موسوی، محمدرضا احسانی صفحات 21-31
    تاثیر جایگزینی نسبی نمک کلرید سدیم با کلرید پتاسیم بر روی عوامل کیفی شامل خصوصیات فیزیکوشیمیایی پنیر در طی دوره رسیدن آن به وسیله ارزیابی مقدار رطوبت، درصد چربی، ازت محلول در آب، ازت کل بر حسب ماده خشک و خواص حسی (طعم و بافت) و خواص بافتی 1 در چهار تیمار شامل مخلوطهایی با نسبت متفاوت از نمک کلرید سدیم و کلرید پتاسیم که به روش نمک زنی خشک به منظور تولید پنیر رژیمی کم نمک با نسبتهای تیمار A، NaCl+1.5 %KCL% 1.5، تیمار 00 NaCl B، 1.000 % NaCl + 2.00 %KCl؛ تیمار C، %KCl 0.75%NaCl+2.25 و تیمار D (تیمار شاهد)، /3 ساخته شده بودند، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد، بین تیمارهای مختلف از نظر خصوصیدگی (1، 15، 30) اختلاف معناداری (P>0.05) وجود نداشت. از نظر بررسی خواص حسی (عطر و طعم و جسمیتات ترکیبی (رطوبت، درصد چربی، ازت کل برحسب ماده خشک و ازت محلول در آب بعد از دوره رسی) تمام تیمارها اختلاف معنادار (P<0.05) داشتند همچنین بررسی خواص بافتی در روز سی ام دوره رسیدگی نشان داد که اختلاف معناداری (P>0.05) بین تیمارهای A و D وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پنیر سفید ایرانی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، خواص حسی، خواص بافتی
  • عیسی عسگری، خدیجه رحمانی *، اقدس تسلیمی صفحات 33-39
    سوء تغذیه در دوران از شیر گیری یکی از مشکلات مهم کشورهای در حال توسعه از جمله ایران می باشد. لذا مطالعه بر روی غذاهای کمکی و از شیر گیری مناسب دارای اهمیت خاصی می باشد. با توجه به گزارشهایی مبنی بر اثر فرایند جوانه زدن غلات و حبوبات در بهبود خواص تغذیه ای آنها، این مطالعه در سال 1378 در انستیتو علوم تغذیه و صنایع غذایی بر روی مخلوط آرد گندم و عدس معمولی و جوانه زده با هدف ارزیابی خواص فیزیکوشیمیایی آن صورت گرفت.
    روش تحقیق تجربی و جمع آوری اطلاعات به صورت مشاهده و اندازه گیری بود. ابتدا دو نمونه آرد گندم و عدس معمولی و مخلوط آرد گندم و عدس جوانه زده با نسبت 89 به 11 بعنوان نسبت مناسب برای تامین اسیدهای آمینه ضروری، تهیه گردید و آزمایشهای شیمیایی شامل اندازه گیری پروتئین، چربی، کربوهیدرات خاکستر، فیبر و انرژی بر روی آنها انجام شد. برای آزمایش فیزیکی 12 نمونه مخلوط آرد گندم و عدس معمولی و جوانه زده با نسبتهای 15%، 20%، 25%، 30%، 40% و 50% با آب تهیه و ویسکوزیته آنها اندازه گیری شد.
    نتایج نشان داد در آزمایشهای شیمیایی میزان پروتئین، خاکستر و فیبر نمونه جوانه زده بیشتر از نمونه معمولی بود و در مورد فیبر این اختلاف معنادار بود (P<0.003). آزمایش ویسکوزیته نشان داد که این فاکتور در گندم و عدس پس از جوانه زن بسیار کاهش می یابد به طوری که ویسکوزیته مناسب جهت غذای کمکی به صورت فرنی کمتر از 3000 cps برای فرنی تهیه شده از گندم و عدس معمولی با نسبت 15% و گندم و عدس جوانه زده با نسبت 40% حاصل می شود یعنی در 100cc غذای تهیه شده از گندم و عدس معمولی 15 گرم مخلوط آرد گندم و عدس و در 100cc غذای تهیه شده از گندم و عدس جوانه زده 40 گرم مخلوط آرد گندم و عدس جوانه زده موجود می باشد در نتیجه غذای کمکی تهیه شده از نمونه جوانه زده ارزش تغذیه ای بسیار بیشتری (بیش از 2.5 برابر) خواهد داشت.
    به طور کلی با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که مخلوط آرد گندم و عدس جوانه زده با ارزش تغذیه ای بالاتری که دارد می تواند به عنوان یک پایه مناسب جهت تهیه غذای کمکی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: غذای کمکی، جوانه زدن، گندم، عدس، ویسکوزیته
  • یعقوب منصوری، سعید مینایی *، تیمور توکلی هشجین صفحات 41-57
    روش های متعددی برای اندازه گیری مساحت سطح محصولات کشاورزی و غذایی معرفی شده اند که از دیرباز در تحقیقات پژوهشگران به کار برده شده اند. همزمان با پیشرفت علوم کامیپوتری، بحث استفاده از پردازش تصویر در کمی کردن خواص ظاهری محصولات و جایگزینی آن به جای دید انسان مورد توجه پژوهشگران بوده است. در این تحقیق از روش پردازش تصویر برای تعیین مساحت نمونه از روی تصویر دیجیتالی آن استفاده شده است. کارآیی این روش در کنار سه روش معمول استفاده از دستگاه اندازه گیری مساحت، روش پلانیمتر و روش توزین کاغذ هم سطح، با استفاده از سه گروه نمونه مستقل در سه آزمایش مقایسه شد. نتایج نشان داد که دقت روش پردازش تصویر تحت هیچ شرایطی از روش های دیگر کمتر نیست. افزون بر این، دقت این روش برخلاف روش های دیگر، مستقل از دقت و مهارت کاربر است. روش استفاده از دستگاه اندازه گیری مساحت از کلیه روش ها به نحو قابل ملاحظه ای سریع تر است. سرعت روش پردازش تصویر با کمتر از پنج ثانیه اختلاف پس از روش پلانیمتر در جایگاه سوم قرار دارد.
    کلیدواژگان: مساحت سطح، پردازش تصویر، محصولات کشاورزی و غذایی، تصاویر دیجیتالی
  • الهام مهدیان *، مصطفی مظاهری تهرانی، رضا کاراژیان صفحات 59-66
    اثر میزان چربی شیر در سطح 2.7، 5 و 7 و 9% بر رشد و فعالیت متابولیکی باکتری های آغازگر در طی زمان تخمیر و خصوصیات حسی نمونه های ماست غلیظ شده با ماده جامد کل 23% بررسی شد. صفات مورد بررسی در حین تخمیر شامل pH، اسیدیته و تعداد باکتری های آغازگر (استرپتوکوکوس ترموفیلوس و لاکتوباسیلوس بولگاریکوس) و در محصول نهایی شامل ارزیابی طعم و بافت نمونه ها هستند. آزمایشها در سه تکرار انجام گرفت. بررسی آماری نتایج نشان داد که افزایش سطح چربی اثر معناداری بر افزایش pH نداشته ولی باعث کاهش اسیدیته نمونه ها شد. به طوری که با افزایش درصد چربی از 2.7 به 9% اسیدیته از 0.97 به 0.78 رسید. افزایش سطح چربی از 2.7 به 9% باعث کاهش تعداد استرپتوکوکوس ترموفیلوس از 391×106 cfu/ml به 279×106 cfu/ml شده در حالی که میزان چربی اثر مشخصی بر رشد باکتری دیگر (لاکتوباسیلوس بولگاریکوس) نداشت. افزایش چربی تاثیر مشخصی بر پذیرش حسی نمونه ها نداشت.
    کلیدواژگان: ماست، ماست غلیظ شده، میزان چربی، فعالیت متابولیکی، باکتریهای آغازگر
  • زهرا هادیان *، محمدحسین عزیزی، روح الله فردوسی صفحات 67-74
    نظر به کاربرد گسترده سموم دفع آفات نباتی در انواع محصولات کشاورزی و افزایش نگرانی های مربوط به مخاطرات بهداشتی ناشی از سموم، میزان باقیمانده آفت کشهای کلره در صیفی جات به روش کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی در انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور در سال 1384 بررسی شد. تحقیق به روش توصیفی به منظور اندازه گیری انواع سموم tecnazene، endosulfan-sulphate، HCH-g، DDT، endosulfan (II)، Quintozene، Endosulfan (I) و hexachlorobenzen در 30 نمونه طالبی، خربزه و هندوانه انجام گرفت. پس از استخراج نمونه ها با حلال اتیل استات و تخلیص عصاره با ستون ژل تراوا با کارایی بالا (HPGPC)، شناسایی و تعیین میزان باقیمانده سموم با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی مجهز به آشکار ساز تله یونی (GC/ITMS) صورت گرفت.
    درصد بازاریابی و حد تشخیص سموم این روش به ترتیب %95-178 و 0.01-0.05 mgkg-1 بود. داده ها نشان داد که نمونه های خربزه دارای سم endosulfan(II) به میزان 0.03-0.04 mgkg-1 و نمونه های خربزه و طالبی دارای سم endosulfan-sulphate به ترتیب در مقادیر 0.03-0.04 mgkg-1 و 0.05-0.07 mgkg-1 بودند. هیچیک از نمونه ها دارای باقیمانده سموم کلره بیشتر از حداکثر مجاز باقیمانده (MRLs) تعیین شده به وسیله Codex Alimentarius FAO/WHO نبودند. کاربرد این روش در تعیین باقیمانده سموم صیفی جات موفقیت آمیز بوده و نتایج قابل اعتماد و دقیقی را برداشته است.
    کلیدواژگان: باقیمانده سموم کلره، صیفی جات، کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی
  • پریوش هراتیان *، سید مهدی سیدین اردبیلی، میترا قاضی زاده صفحات 75-82
    امروزه استفاده از مواد حاوی پروتئین مانند پودر آب پنیر مورد توجه بسیار قرار گرفته است و لزوم تحقیق در زمینه اثرات غنی سازی نان به وسیله مواد پروتئینی بیش از بیش احساس می گردد. با استفاده از نسبت های 0.5، 1.5، 2، 2.5، 3، 4.5، 7.5 درصد پودر آب پنیر خمیر نان همبرگر تهیه گردید. ویژگی های شیمیایی پودر آب پنیر و آرد و خصوصیات رئولوژیکی خمیرها با روش های ICC و AACC تعیین گردیدند. پس از بررسی نتایج مقدماتی نسبتهای 3 و 7.5 درصد پودر آب پنیر به عنوان بهترین تیمارها انتخاب شدند. خصوصیات رنگ پوسته، کیفیت بافت مغز، طعم و مزه و حجم نانهای همبرگر توسط ده نفر ارزیاب متخصص و آموزش دیده با مقیاس 9 گانه مورد ارزیابی قرار گرفت. پذیرش کلی نمونه ها با روش فیشر و یاتس رتبه بندی گردید. تاثیر پودر آب پنیر بر روند بیاتی نانها با روش آزمون اختصاص امتیاز ارزیابی شد. زمان گسترش و مقاومت خمیر در نمونه های حاوی 1.5% و 7.5% پودر آب پنیر افزایش داشت. ارزش والوریمتری در خمیر حاوی 7.5% پودر آب پنیر بیشترین افزایش را نشان داد. پودر آب پنیر باعث افزایش قابلیت کشش خمیرها گردید که این امر در بهبود حجم و کیفیت نان موثر بود. ویژگی های رنگ پوسته، بافت مغز، حجم و طعم و مزه نمونه حاوی 3% پودر آب پنیر بالاترین امتیاز را کسب نمود. از نظر پذیرش کلی نیز نمونه حاوی 3% پودر آب پنیر بالاترین رتبه را به دست آورد. نمون های حاوی 3% و 7.5% پودر آب پنیر میانگین امتیازات را از نظر بیاتی نان نسبت به نمونه شاهد به دست آوردند. نمونه حاوی 3% پودر آب پنیر در اکثر ویژگی های شیمیایی، رئولوژیکی و حسی بالاترین امتیاز را کسب نمود.
    کلیدواژگان: پودر آب پنیر، نان همبرگر، ویژگیهای حسی، بیاتی
|
  • Pages 1-11
    The white cheese has high percentage of fat، (saturated and cholesterol) which is not desirable from human health point of view. The aim of this study was to produce low cholesterol white cheese (Feta) by the substitution of milk fat with sunflower oil (S. O) and determine its effects on the chemical، microbial and sensory parameters of the white cheese. For this S. O (1. 5، 2. 5 and 3. 5 percent) and monoglyceried stearat as emulsifier (5percent) were added to the milk containing (0. 05، 1 and 2 percent fat). The chemical، microbial and sensory tests were done on the samples. The fatty acids profile and the cholesterol were also determined (GC). The results showed that by addition of the S. O، cholesterol and saturated fatty acids (SFAs) were reduced and the percent of unsaturated fatty acids (USFAs) increased significantly (p<0. 05). In cheese samples with 1. 5، 2. 5 and 3. 5 percents of S. O، the amount of cholesterol reduced from 115. 1 to 66. 2، 29. 1 and 18. 8 milligrams respectively and the percents of the reduction of SFAs were 43. 2، 30. 2 and 16. 7 milligrams. The amounts of the USFAs increased significantly (p<0. 05) in compare with the control. In sensory evaluation tests the samples with 1. 5 and 2. 5 percents of S. O preferred in acceptance by panels. The samples with 3. 5 percent S. O had significant differences (P<0. 05) in sensory properties with the other samples. The ratio of 1:2. 5 (milk fat: S. O) was the proper substitution ratio which on that the amount of cholesterol and SFAs were reduced about 59 and 75 percents in the samples with the 29. 1 and 30. 2 milligram cholesterol and SFAs to compare with the control and the percent of USFAs increased from 27. 3 to 68. 3.
    Keywords: Low cholesterol cheese, Fatty acids profile, Sunflower oil
  • Pages 13-20
    Some physico-chemical characteristics of Iranian linseed oil (Linum usitatissimum) such as oil content (44. 25%)، refractive index (1. 47)، peroxide (7. 21meqO2/Kg Oil)، iodine (170. 67gI2/100g Oil)، acid (3. 10mgNaOH/g Oil) and saponification (191. 73mgKOH/g Oil) values and fatty acid profile (C:، C18:0، C18:1، C18:2، C18:3) were studied. For preservation of ω-3 ingredients، the linseed oil that containing 43. 18% of ω-3 fatty acid، were kept in frozen condition (nitrogen atmosphere and -30 º C temperatures) and its peroxide value was determined after 0، 7، 30، 60 and 90 days. Statistical analysis showed significant difference (p<5%) average amount of peroxide value only in first 7 days of storage time and its increase (8. 30%) conformed to international standard.
    Keywords: Linseed oil_Physico_chemical characteristics_frozen storage_ω 3 fatty acid_Peroxide value
  • Pages 21-31
    The Effects of Partial Substitution of NaCl by KCl on Physicochemical، Sensory، Rheologyical Properties of Iranian White Cheese. Four trails of different mixture of Iranian white cheese with the ratios of NaCl/KCl: 1. 50% NaCl+ 1. 50%KCl، A; 1. 00% NaCl+ 2. 00% KCl، B; 0. 75% NaCl + 2. 25% KCl، C; and D as a control with 3. 00% NaCl were treated by dry salting to produce low salt cheese. The quality properties such as composition (moisture content، fat، total nitrogen with dry basis، water soluble nitrogen)، sensory properties (flavor and body texture)، and textural characteristics (force to fracture) were measured. The treatments exhibited no significant (P>0. 05) difference in the composition of cheese (moisture، fat، total nitrogen and water soluble nitrogen) after aging period. All treatments exhibited significant difference in sensory (flavor and body texture) properties. Textural properties (force to fracture) after 30 days aging showed that there was no significant (P>0. 05) difference between treatments A and D.
    Keywords: Physicochemical, Sensory properties, Rheological properties, Flavor, body texture
  • Pages 33-39
    Malnutrition of children specially during weaning is one of the most important problems in developing countries such as Iran. So studying about supplementary and weaning foods is one of the important priorities. Considering the scientific reports show effects of germination on the nutritional improvement of cereals and legumes. This study was conducted on the weaning food production، mixed of germinated wheat and lentil powder to evaluate its physical and chemical properties in the National Nutrition and Food Technology Research Institute in year 2000. The search method was experimental and data collection was done by observation and measurement technique. At first two samples of wheat and lentil powder and germinated wheat and lentil powder with ratio of 89 to 11 as a proper ratio for supplying essential amino acids، were prepared and chemical composition of protein، fat، carbohydrate، ash، fiber and energy were measured. For physical experiment 12 samples of wheat and lentil powder and germinated wheat and lentil powder with ratios of 15%، 20%، 25%، 30%، 40%، and 50% mixed with water and their viscosity were measured. The result of chemical experiments showed that the percent of protein، ash and fiber of germinated sample was higher than regular sample but this difference was significant (P<0. 003) only for fiber. The measured viscosity indicated that it decreases significantly during germination. The proper viscosity of supplementary food was acceptable for gruel of wheat and lentil with ratio of 15% and for germinated sample 40% (less than 3000 cps). It means that for preparation of 100ml of baby food، it needs 15gr ungerminated and 40gr germinated flour respectively. So weaning food prepared by germinated flour has a higher nutritional values. (More than 2. 5 times). This study showed that use of germinated wheat and lentil flour as a proper base in weaning food formulation can be recommended because of their higher nutritional values.
    Keywords: Supplementary food, Germination, Wheat, Lentil, Viscosity
  • Pages 41-57
    There are several methods for calculating surface area of agricultural and food materials which have been used since long time ago. Along with the progress in computer science، image processing has been considered as a method that can be used to quantify the apparent characteristics of food and agricultural materials and to substitute human vision. In this research، a digital image processing method has been adopted for surface area calculation. the efficiency of this method was compared with the three customary methods، namely، using Area Measuring System (AMS)، planimeter method، and gravimetric method. Three experiments were devised using different tgpes of samples. Results showed that under all circumstances، the image processing method was no less accurate than the other methods. Moreover، its accuracy was independent of the operator accuracy and skill. The AMS was considerably faster than the other methods. The image processing method stood in the third place after the planimeter method where the time difference between them was less than five seconds.
    Keywords: Surface area, Image processing, Agricultural, Food Products, Digital Images
  • Pages 59-66
    Effect of fa contet of milk (2. 7%، 5%، 7% and 9%) on the growth and metabolic activity of starter cultures during fermentation of concentrated yoghurt (23% total solid)، was studied. Sensory assessment of yoghurt samples were also obtained. The characteristics that was measured during fermentation include: PH، acidity، count of starter bacteria (stereptococcus thermophilus and Lactobacillus bulgaricus)، and the characteristics that measured in final product were sensory properties. The experiments were done in three replications. Statistical evaluation showed that increase in fat content of milk، had no significant effect on PH but resulted decreasing of acidity of samples. Addition of fat content from 2. 7% upto 9% decreased acidity from 0. 97% to 0. 78%. with increasing in fat content from 2. 7% upto 9% count of stereptococcus thermophilus decreased from 391×106 cfu/ml to 279×106 cfu/ml where fat content had no significant effect on growth of Lactobacillus bulgaricus. Addition of fat content did not influenced the sensory acceptability of final product.
    Keywords: Yoghurt, Concentrated yoghurt, Fat content, Metabolic activity, Starter culture
  • Pages 67-74
    Regarding the increasing usage of pesticides to a broad variety of crops in Iran، and the importance of public concerns about possible health risks from pesticide residues، chlorinated pesticide residues in vegetables were determined in National Nutrition & Food Technology Research Institute in 2005. Thirty samples (melon، maskmelon، watermelon) were evaluated by an descriptive method. Sample extraction was carried out with ethyl acetate، and the extracts were cleaned up by high performance gel permeation chromatography. Pesticide residues were identified and quantified using gas chromatography ion trap mass spectrometry detector. Recoveries of chlorinated pesticides were within a range from 95-178%. Detection limit of pesticide residues were from 0. 01 to 0. 05 mgkg-1. The data demonstrated that the samples analysed did not contain residues of the monitored pesticides above the accepted maximum residue limit (MRL) as adapted by the FAO/WHO Codex Alimentarius Commission. This method proves to be successful in analyzing pesticides in vegetables and provides reliable and accurate results.
    Keywords: Chlorinated pesticide, Vegetable, Analysis, GC, MS
  • Pages 75-82
    Little would be gained by discussing the nutritive value of bread in human diet. Fortification of bread with protein especially whey powder has been the center of attention in many countries. In this study Hamburger dough''s containing 0. 5، 1، 1. 5، 2، 2. 5، 3، 4. 5 and 7. 5 percent whey powder were Prepared. Chemical composition of whey powder and wheat flour was measured and also dough rheological properties were evaluated by ICC and AACC methods. Regarding rheological results، treatments contained 3 and 7. 5% whey powder were prepared. Crust color، crumb texture، flavor and volume of breads were evaluated by ten expert and trained panelists using a 0-9 point scale. Overall acceptability of breads was ranked by Phisher and Yaths method. The effect of whey powder on the staling rate of bread was evaluated by scoring test. Development time and resistant of doughs containing 1. 5% and 7. 5% whey powder was increased. Valorimetric value of dough with 7. 5% whey powder was higher than other treatments. Addition of whey powder increased the elasticity of dough''s and improved the volume and quality of breads. The result of sensory analysis indicated that crust color، crumb texture، flavor and volume of Hamburger bread containing 3% whey powder achieved highest score and the rank of this treatment concerning the overall acceptability was highest. From staling rate point of view mean scores of samples contained 3% and 7. 5% whey powder were greater than control. Regarding the chemical، rheological and sensory characteristics، Hamburger bread contained 3% whey powder was considered the best.
    Keywords: Whey Powder, Hamburger Bread, Sensory Evaluation, Staleness