فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال چهاردهم شماره 9 (پیاپی 70، آذر 1396)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال چهاردهم شماره 9 (پیاپی 70، آذر 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/20
  • تعداد عناوین: 30
|
  • علمی پژوهشی
  • لیلا قاسمی، حمیدرضا صمدلویی*، حسین جلالی، شاهرخ قرنجیک صفحات 1-12
    با توجه به نیاز بشر به غذای فراسودمند و با توجه به اهمیت اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره به عنوان غذای فراسودمند شناخت منابع غنی تولید کننده این اسیدهای چرب مورد توجه دانشمندان قرار گرفته است. نتایج تحقیقات نشان داده که ریزسازواره ها بویزه گونه های مخمری منبع غنی از این اسیدهای چرب غیراشباع می باشند. در این تحقیق نمونه های مخمری از ماهی سوف جداسازی شد در مرحله بعد DNA ریبوزمی گونه ای از مخمر که توانایی تولید بالای 20 درصد روغن را داشت برای تشخیص گونه مخمری استفاده شد. با توجه به درختچه فیلوژنیکی پی برده شد گونه مخمر جداسازی شده از آبشش ماهی سوف SAGSGC candida orthopsilosi می باشد. طرح آماری سطح پاسخ نشان داد که بیشترین مقدار روغن (26.3) در غلظت گلوکز (g/L 50) و عصاره مخمر (g/L 5) بدست آمد. مقادیر متغیر های گلوکز و عصاره مخمر به منظور تولید حداکثری توده زیستی (1.16%) به ترتیب 46.16 گرم در لیتر و 19.67 گرم در لیتر بدست آمد. کاهش دما باعث افزایش اسید چرب غیراشباع بلندزنجیره تا سطح 24 درصد در روغن این گونه میکروبی شد. نتایج نشان داد در شرایطی که دما در انتهای فرایند تخمیر کاهش یافت، اسیدهای چرب غیر اشباع بلند زنجیره بالای 20 کربن افزایش می یابد در حالیکه کاهش دما از ابتدای فرایند باعث افزایش غیراشباعیت در اسیدهای چرب ساختاری مانند لینولئیک و لینولنیک شد.
    کلیدواژگان: مخمر، روغن تک یاخته، اسیدهای چرب چند غیراشباع، جداسازی، بهینه سازی و سطح پاسخ
  • سیده نرگس مظلومی*، علیرضا صادقی ماهونک صفحات 13-25
    هر ساله بخش قابل توجهی از فرآورده های روغنی، از محصولات گیاهی به دست می آیند. طی این فرآوری ها، مقدار زیادی کنجاله تولید می گردد که دفع این تفاله ها از نظر اقتصادی و زیست محیطی هزینه بر و مشکل ساز است. از آن جایی که کنجاله های تولیدی از نظر پروتئین بسیار غنی می باشند؛ لذا در این تحقیق، استخراج پروتئین از تفاله روغن کشی شده کدو مورد بررسی قرارگرفت و سپس خصوصیات تغذیه ای ایزوله پروتئینی حاصل بررسی شد. ابتدا الگوی حلالیت پروتئین در12-1 pH=تعیین گردید سپس اثر غلظت های1/0، 5/0و 1 مولار نمک کلرید سدیم درpH های 8،9،10،11،12 بررسی شد. سپس ایزوله پروتئینی کدو با استفاده از استخراج قلیایی و ترسیب در نقطه ایزوالکتریک تهیه شد. ترکیبات شیمیایی (پروتئین، چربی، رطوبت، خاکستر و کربوهیدرات)، کنجاله چربی گیری شده اولیه و ایزوله پروتئینی، وزن مولکولی پروتئین و ویژگی های تغذیه ای ایزوله حاصله نیز مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که حلالیت پروتئین در pH اسیدی کمتر بوده و در نقطه ایزوالکتریک به حداقل می رسد. اما در pH قلیایی افزایش یافته و در 10 pH=به حداکثر رسید. تاثیر غلظت نمک برحلالیت پروتئین در سطح5% معنی دار بود (05/0 > P) و افزایش نمک اثر عکس در حلالیت پروتئین داشت. ایزوله کدو از ارزش تغذیه ای بالایی نیز برخوردار بود و منبع مناسبی از اسید های آمینه ضروری می باشد. با توجه به بالا بودن درصد پروتئین ایزوله کدو و همچنین ویژگی های تغذیه ای خوب این نوع پروتئین، می توان از آن در فرمولاسیون های مواد غذایی مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: کنجاله، ایزوله پروتئینی، حلالیت، ارزش تغذیه ای
  • محمد کاوه* صفحات 27-45
    در این پژوهش، به منظور برآورد خواص خشک کردن بادنجان و شلغم در یک خشک کن مایکروویو- همرفتی از روش شبکه های عصبی مصنوعی استفاده شد. فرآیند خشک کردن در سه سطح دمایی (40، 55 وC° 70)، سه سطح سرعت هوای ورودی (5/0 و 1/1 و m/s7/1) و سه سطح توان مایکروویو (270، 450 وW 630) در یک خشک کن مایکروویو- همرفتی صورت گرفت که این سه پارامتر به عنوان ورودی در پیش بینی ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه، در شبکه ی عصبی مصنوعی مورد استفاده قرار گرفت. همچنین برای پیش بینی نرخ خشک کردن و نسبت رطوبت علاوه بر این سه پارامتر از زمان خشک کردن نیز به عنوان پارامتر ورودی استفاده شد. برای ایجاد الگوهای آموزشی و ارزیابی فرآیند، از شبکه عصبی پس انتشار پیش خور و پیشرو با توابع آموزش لونبرگ – مارکوارت (LM) و تنظیم بیزی (BR) برای آموزش الگوها استفاده شد. با توجه به نتایج بدست آمده، بیشترین مقدار ضریب پخش رطوبت موثر برای بادنجان و شلغم به ترتیب (9-10×39/3 وm2/s 9-10×05/3) حاصل شد. نتایج بررسی های شبکه عصبی مصنوعی نشان داد که شبکه ی بهینه پس انتشار پیش خور با توپولوژی 2-20-20-3 و تابع آموزش لونبرگ- مارکوارت توانست ضریب پخش رطوبت موثر و انرژی مصرفی ویژه را به ترتیب با ضرایب تبیین 9821/0 و 9952/0 و خطای میانگین مربعات 00014/0 در شرایط مختلف خشک کردن بادنجان و شلغم پیش بینی نماید. همچنین بیشترین ضرایب تبیین برای پیش بینی نرخ خشک کردن و نسبت رطوبت به ترتیب 9698/0 و 9988/0 با مقدار خطای میانگین مربعات 0045/0در شبکه ی عصبی پیشرو با الگوریتم آموزشی لونبرگ- مارکوارت به دست آمد.
    کلیدواژگان: بادنجان و شلغم، خشک کن مایکروویو، همرفتی، ضریب پخش رطوبت موثر، انرژی مصرفی ویژه، شبکه های عصبی مصنوعی
  • غلامحسین حقایق*، اسماعیل عطای صالحی صفحات 47-56
    از دلایل عمده شیوع سوء تغذیه در کودکان ایرانی، مصرف تنقلاتی با ارزش تغذی های پائین است. از این‏رو یکی از اهداف عمده محققان صنعت غذا، غنی‏سازی این دسته از مواد غذایی می‏باشد. بنابراین در این تحقیق از آرد کینوآ، آمارانت و گندم سیاه در سطوح 5، 10 و 15 درصد به دلیل ارزش تغذی های بالا به‏عنوان جایگزین بخشی از آرد برنج در کلوچه بدون گلوتن استفاده شد. خصوصیات تغذی های، بافتی و تصویری و حسی نمونه های تولیدی در قالب یک طرح کاملا تصادفی مورد مطالعه قرار گرفت (05/0≥p). نتایج به وضوح نشان داد که کاربرد آرد شبه غلات و افزایش سطوح مصرف آن سبب افزایش محتوای پروتئینی، خاکستر، میزان رطوبت، نرمی بافت نمونه های تولیدی در هر دو بازه زمانی 2 ساعت و یک هفته پس از پخت شد. علاوه بر این نتایج پردازش تصویر نشان داد که آرد گندم سیاه و آمارانت به ترتیب سبب افزایش میزان مولفه های رنگی a* و b* سطح کلوچه بدون گلوتن شدند. در نهایت ارزیابی حسی و امتیاز پذیرش‏کلی مشخص نمود که نمونه های حاوی 10 و 15 درصد آرد کینوآ و آمارانت بهترین نمونه های این پژوهش بودند. از این‏رو به یقین می‏توان گفت این نمونه ها قابلیت عرضه به بازار مصرف بیماران سیلیاکی و آن دسته که به گلوتن حساسیت دارند را به‏عنوان یک محصول بدون گلوتن غنی‏شده، خواهند داشت.
    کلیدواژگان: کلوچه بدون گلوتن، آمارانت، کینوآ، گندم سیاه، بافت
  • غلامحسین حقایق*، نفیسه زاوه زاد صفحات 57-66
    امروزه انتخاب صحیح نوع جایگزین چربی در تولید محصولات کم‏چرب نکته‏ای بسیار مهم و نیازمند توجه ویژه تولیدکنندگان محصولات کم‏چرب می‏باشد زیرا علاوه بر حفظ خصوصیات تکنولوژیکی نیازست که قیمت تمام شده محصول کمتر یا برابر با نمونه پرچرب باشد. بنابراین در این تحقیق آرد دانه خربزه به عنوان یکی از ضایعات کشاورزی و جایگزین چربی در سطوح 5، 10 و 15 درصد با هدف جایگزینی کامل چربی در بیسکوئیت استفاده شد. البته در این تحقیق کاربرد امولسیفایر لستین در سطوح 1/0، 2/0 و 3/0 درصد در کنار آرد دانه خربزه مورد بررسی قرار گرفت و با نمونه شاهد (فاقد آرد دانه خربزه و امولسیفایر لستین) مقایسه شد. براساس نتایج حاصله مشخص گردید که با جایگزین نمودن روغن موجود در فرمولاسیون بیسکوئیت با آرد دانه خربزه از میزان چربی و رطوبت محصول نهایی کاسته و بر میزان خاکستر، پروتئین و سختی آن افزوده شد. این در حالی بود که امولسیفایر لستین سختی بافت را کاهش و میزان رطوبت را افزایش داد. لازم به ذکر است که نمونه حاوی 10 درصد آرد دانه خربزه و 3/0 درصد امولسیفایر لستین به لحاظ سختی با نمونه شاهد برابری داشت. همچنین نتایج نشان داد که آرد دانه خربزه در کاهش مولفه رنگی L* و افزایش میزان مولفه b* موثر بود. علاوه بر این نتایج ارزیابی حسی بیانگر برتری نمونه حاوی 10 درصد آرد دانه خربزه و 3/0 درصد امولسیفایر لستین به لحاظ رنگ، طعم و بافت بود. از این‏رو می‏توان گفت که آرد دانه خربزه بخصوص در سطح 10 درصد در کنار 3/0 درصد امولسیفایر لستین قابلیت جایگزینی با کل روغن موجود در بیسکوئیت را جهت تولید محصولی رژیمی و کم‏چرب داشت.
    کلیدواژگان: بیسکوئیت کم چرب، ضایعات کشاورزی، آرد دانه خربزه، بافت، طعم
  • فریده طباطبایی یزدی*، علیرضا وسعی، بهروز علیزاده بهبهانی، سیدعلی مرتضوی صفحات 67-78
    هدف از این پژوهش شناسایی و بررسی پتانسیل پروبیوتیکی سویه های جدا شده از دوغ محلی ناحیه طرقبه مشهد می باشد.در این راستا 9 نمونه دوغ محلی جمع آوری و آزمون های مورفولوژیکی و بیوشیمیایی شامل رنگ آمیزی گرم، تست کاتالاز، رشد در دمای 10 و 45 درجه سانتی گراد، تولید گاز دی اکسید کربن از گلوکز، رشد در غظت نمک 5/6%، رشد در pHهای 4/4 و 6/9 و هیدرولیز آرژنین جهت شناسایی تا حد جنس بر روی آن ها انجام گرفت. با استفاده از پروفایل تخمیر کربوهیدرات جدایه ها گروه بندی شدند و توالی یابی ژن 16S rRNA بر روی جدایه های انتخابی انجام پذیرفت. بر اساس نتایج آنالیز توالی یابی، 87 جدایه به جنس های لاکتوباسیلوس (پلانتاروم، اسیدوفیلوس، دلبروکی زیرگونه بولگاریکوس و کازئی زیرگونه کازئی)، لاکتوکوکوس (لاکتیس زیرگونه لاکتیس و کرموریس)، انتروکوکوس (فاسیوم و دورانس) و لوکونوستوک مزنتروئیدوس تعلق داشتند. جهت ارزیابی ویژگی های پروبیوتیکی جدایه ها، آزمون های مقاومت به pH (5/2 و 5/3)، نمک صفراوی (غلظت های 06/0، 125/0 و 5/0 درصد) و همچنین بررسی فعالیت ضد باکتریایی آن ها انجام پذیرفت. در نهایت از بین 25 سویه مورد آزمایش جدایه های متعلق به لاکتوباسیلوس (پلانتاروم و اسیدوفیلوس) و انتروکوکوس (فاسیوم) ویژگی های بهتری از خود نشان دادند، به گونه ای که بیشترین پتانسیل پروبیوتیکی متعلق به لاکتوباسیلوس پلانتارم (AL35) بود. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان داد جدایه ها دارای فعالیت ضد باکتریایی قابل قبولی نیز می باشند، بنابراین با توجه به عوارض جانبی مصرف ترکیبات ضد میکروبی صنعتی و شیمیایی، می توان از این ریزاندامگان به عنوان تولیدکنندگان نگهدارنده طبیعی در محصولات غذایی مختلف استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ژن 16S rRNA، باکتری های اسید لاکتیک، خواص پروبیوتیکی، فعالیت ضد باکتریایی
  • شیما جلدانی، بهزاد ناصحی*، حسن برزگر، نیازعلی سپهوند صفحات 79-89
    نان به عنوان ارزان ترین منبع انرژی و پروتئین در تغذیه قسمت اعظمی از مردم جهان نقش حیاتی دارد. امروزه به دلیل توجه مصرف کنندگان به ویژگی های تغذیه ای موادغذایی، استفاده از غذاهای عملگرا و سودمند افزایش یافته است. کینوا یکی از محصولات کشاورزی می باشد که از سوی سازمان خوار و بار جهانی (FAO) به عنوان غذای عملگرا معرفی شده است. کینوا جز خانواده گیاهان دولپه ای بوده و به عنوان یک شبه غله شناخته می شود. کینوا از نظر پروتئین و اسیدهای آمینه ضروری مانند لیزین و متیونین، اسیدهای چرب ضروری و اسیدهای چرب غیراشباع، مواد معدنی مانند آهن، کلسیم، روی و مس، فیبر غذایی و ویتامین ها و مواد آنتی اکسیدانی از سایر غلات متداول مانند گندم، جو و برنج بهتر می باشد. از این رو در این پژوهش اثر افزودن آرد کامل کینوا و صمغ زانتان به فرمولاسیون نان بربری به منظور تهیه یک فرآورده با ارزش تغذیه ای بالا ویژگی های حسی مطلوب با استفاده از یک طرح چرخش‏پذیر مرکب مرکزی، مورد بررسی قرار گرفت. متغیرهای مستقل شامل صمغ زانتان (5/1-0) درصد و آرد کامل کینوا (15-0) درصد بود. متغیرهای وابسته شامل ویژگی های شیمیایی (رطوبت، خاکستر، چربی، پروتئین) و ویژگی های حسی نان بربری بود. نتایج نشان داد با افزودن آرد کامل کینوا به نان بربری میزان خاکستر، پروتئین و چربی به طور معنی داری افزایش یافت و افزودن صمغ زانتان سبب افزایش در میزان رطوبت نمونه های نان شد. همچنین تمامی پاسخ ها به جز ویژگی های سطح فوقانی نان در سطح 95% معنی دار بود. بنابراین صحت مدل برای برازش اطلاعات تایید گردید. آزمون ضعف برازش آن‏ها بی معنی وضریب تغییرات آن‏ها نیز مناسب بود که نشان دهنده کارایی مدل های ارائه شده در پیش بینی پارامترهای مورد ارزیابی است. بررسی یافته های این پژوهش حاکی از آن است که فرمول بهینه با 84/9 درصد آرد کامل کینوا و 5/1درصد زانتان حاصل می شود.
    کلیدواژگان: نان مسطح، کینوا، هیدروکلوئید، طرح مرکب مرکزی
  • مهسا تبری *، خشایار تبری، زهرا سالاری صفحات 91-98
    اعتبار بخشی اندازه گیری آفلاتوکسین در ماست بر اساسBS EN ISO 14501/2007 صورت گرفت. در این پژوهش از شیر خشک فاقد آفلاتوکسین (ساخت کشور هلند) برای تولید ماست استفاده گردید و با اضافه کردن آفلاتوکسین نمونه های پژوهش تهیه شد. اساس آزمایش، بر مبنای استخراج با ستون ایمونوافینیتی و در تزریق به دستگاه HPLC با شناساگر FLD بود و تنظیمات دستگاهی طبق استاندارد انجام گردید. برای رسیدن به بهترین شرایط ممکن جهت شناسایی آفلاتوکسین و اطمینان از تفکیک آفلاتوکسین M1، کنترل های دستگاهی از جمله مهم ترین آن ها، کنترل جریان فاز متحرک و نسبت ترکیبات تشکیل دهنده فاز متحرک اعمال شد. جهت صحه گذاری روش آزمون های صحت و دقت، گزینش پذیری و تداخلات، حد تشخیص و حد تعیین، تکرارپذیری و تکثیرپذیری به منظور مناسب بودن داده ها، مورد ارزیابی قرار گرفت. مطابق این روش پس از جداسازی و خالص سازی حداکثر میزان بازیافت در غلظتppb 025/0 معادل 28/74 درصد، حداکثر میزان بازیافت در غلظتppb 50 معادل 89/80 درصد و حداکثر میزان بازیافت در غلظت ppb 75 معادل 77/86 درصد با RSD در رنج % 41/8- %56/2 بدست آمد. این روش نسبت به سایر روش ها سریعتر زمان بازداری کوتاهتر و از دقت و صحت بسیار بهتری برخوردار است و برای اندازه گیری دقیق مقادیر آفلاتوکسین M1 در ماست مناسب است.
    کلیدواژگان: اعتبار بخشی، آفلاتوکسین M1، ماست، HPLC، ستون ایمونوافینیتی
  • فاطمه رضاقلی، سارا موحد*، بابک غیاثی طرزی صفحات 99-112
    بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمن گوارشی است که در اثر هضم پروتئین گلوتن ایجاد می شود و تنها راه درمان آن استفاده از یک رژیم غذایی بدون گلوتن است. بنابراین توجه به تولید مواد غذایی بدون گلوتن با کیفیت مورد پذیرش برای این بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. ازاین رو هدف از انجام این تحقیق بررسی اثر افزودن آرد خرفه در چهار سطح 15،10،0 و 20 درصد وزنی (بر پایه آرد برنج) و تاثیر آن بر ویژگی های گوناگون نان مسطح بدون گلوتن بود. نتایج حاصل از آزمون های شیمیایی ، افزایش میزان رطوبت، خاکستر، پروتئین، چربی، فیبر و pH در نمونه های حاوی آرد خرفه را در مقایسه با نمونه های شاهد ( فاقد آرد خرفه) نشان داد. همچنین نتایج آزمون فارینوگراف نشان داد که با افزایش درصد آرد خرفه ، جذب آب آرد، زمان پایداری خمیر،زمان گسترش خمیر و اندیس والوریمتری افزایش یافت و درجه سست شدن خمیر کاهش یافت.از لحاظ ارزیابی حسی، نمونه های حاوی آرد خرفه از امتیاز بالاتری به جز صفت بو، طعم و مزه در مقایسه با نمونه های شاهد برخوردار بود. همچنین نتایج حاصل از بیاتی به روش دستگاهی و حسی در فواصل زمانی 48،24و72 ساعت پس از پخت مشخص نمود که تیمار حاوی 85 % آرد برنج و 15 % آرد خرفه دارای کمترین میزان بیاتی و بیشترین امتیاز تازگی و تیمار شاهد دارای بیشترین مقدار بیاتی و کمترین امتیاز تازگی برخوردار بود. بر اساس نتایج آزمون حجم نمونه حاوی 20 درصد آرد خرفه دارای بیشترین افزایش حجم مخصوص می باشد همچنین نتایج آزمون تخلخل نشان داد که با افزایش میزان خرفه میزان تخلخل در بافت افزایش می یابد. از طرفی مولفه های رنگ L* a* b* مشخص نمودند که نمونه نان با 10 درصد آرد خرفه از بقیه فرمولاسیونها رنگ بهتری دارد. بهترین تیمار نیز تیمار) C2نان حاوی 85 % آرد برنج و 15 % آرد خرفه) معرفی شد.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، سلامتی بخش، سلیاک
  • حمید بخش آبادی، مرضیه وحدانی، معصومه مقیمی *، مسعود بذرافشان، شیلان رشیدزاده، ابولفضل بوژمهرانی صفحات 113-122
    مرسوم ترین روش های استخراج روغن از دانه های روغنی، استفاده از پرس و حلال می باشد که موثرترین روش استخراج روغن آفتابگردان، مانند سایر دانه های با درصد روغن بالا نظیر کلزا، پرس مکانیکی و به دنبال آن استخراج با حلال می باشد. در این تحقیق به منظور مدل سازی فرایند استخراج روغن از دانه های آفتابگردان در مقیاس صنعتی از 3 سطح دمای پخت (70، 80 و 100 درجه سانتی گراد) و سه سطح رطوبت دانه های خروجی از دیگ پخت (7، 5/7 و 8 درصد) استفاده گردید و میزان روغن، رطوبت و پروتئین کنجاله و درصد مواد ریز نامحلول در روغن و اسیدیته روغن مورد بررسی قرار گرفت. جهت پیش بینی روند تغییرات از ابزارشبکه های عصبی مصنوعی در نرم افزار MATLAB R2013a استفاده شد. با بررسی شبکه های مختلف شبکه ی پس انتشار پیشخور با توپولوژی های2-5-10 با ضریب همبستگی بیشتر از 999/0 و میانگین مربعات خطای کمتر از 003/0 و با بکارگیری تابع فعال سازی تانژانت سیگموئید هیپربولیکی، الگوی یادگیری لونبرگ– مارکوات و چرخه یادگیری 1000 به عنوان بهترین مدل عصبی مشخص گردید. نتایج حاصل از مدل های بهینه ی انتخاب شده نیز ارزیابی گردید و این مدل ها با ضرایب همبستگی بالا )بیش از 96/0( قادر به پیش بینی روند تغییرات بودند.
    کلیدواژگان: دانه های آفتابگردان، روغن کشی، مدل سازی، شبکه عصبی
  • ندا آموزیان، شهریار شاکری *، محمود ملکی، احمد شاکری صفحات 123-134
    اسیدهای چرب امگا 3 گروه بزرگی از اسیدهای چرب غیر اشباع می باشند. مهم ترین اسید چرب امگا3، دوکوزاهگزانوئیک اسید می باشد که اثرات مفیدی بر سلامتی انسان دارد. هدف این تحقیق، تبدیل روغن کتان توسط سویه بومی آئورانتیوکیتریوم به روغن امگا3 غنی از DHA و اسید لینولنیک بود. ابتدا، تولید آنزیم لیپاز در این سویه و فعالیت آن در محیط مایع سنجش شد. سپس تولید بیومس و روغن امگا3 در محیط حاوی مقادیر متفاوت روغن کتان تعیین شدند. مقدار اسیدهای چرب اشباع و غیراشباع، توسط کروماتوگرافی گازی تعیین شدند. سویه آئورانتیوکیتریوم بعد از گذشت 48 ساعت در محیط اختصاصی تولید لیپاز، یک هاله رسوبی 6 میلی متری ایجاد کرد. فعالیت لیپاز تولیدی در محیط حاوی 1 درصد روغن کتان 150 واحد در میلی لیتر اندازه گیری شد. پروفایل اسیدهای چرب تولید شده در محیط فاقد روغن کتان شامل C14، C15، C16، C17، C18، C18:1، DPAو DHA بود. با افزودن روغن کتان به محیط کشت، بیومس تا 7/15 گرم در لیتر افزایش یافت. بیشترین مقدار DHA(388 میلی گرم در لیتر) و روغن (25/53%) در محیط حاوی 6/0% روغن کتان بدست آمد. با افزایش غلظت روغن کتان در محیط کشت، مقدار اسیدهای چرب اشباع تولید شده کاهش و اسیدهای چرب غیراشباع با یک یا چند پیوند دوگانه افزایش یافتند. پروفایل اسیدهای چرب تولید شده در محیط حاوی روغن کتان شامل C18:2 و C18:3، DPA و DHAبود. در نهایت روغن امگا3 تولید شده شامل DHA، اسید لینولنیک و اسید اولئیک بود که می تواند در غنی سازی مواد غذایی و لبنیات مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سویه آئورانتیوکیتریوم، روغن امگا3، دوکوزاهگزانوئیک اسید، روغن کتان، اسید لینولنیک
  • میثم اشتری، اورنگ خادمی *، محمود سوف باف سرجمعی، حمیده افشار منش، محمدعلی عسکری سرچشمه صفحات 135-146
    شیوع آفت کرم گلوکاه و انواع بیماری ها در طول انبارداری از جمله عوامل اصلی محدود کننده عمر پس از برداشت میوه انار می باشند. از جمله تیمارهای موثر در کاهش آفات و بیماری های محصولات کشاورزی پرتودهی با اشعه گاما می باشد. اثر این تیمار در کاهش آفات و بیماری های پس از برداشت انار نیز نشان داده شده است ولی تاثیر آن بر کیفیت میوه انار در طول انبار سرد بررسی نشده است. به منظور مطالعه اثر پرتودهی گاما بر کیفیت میوه انار این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در دانشگاه شاهد و پژوهشکده کشاورزی هسته ای در سال 1394 اجرا گردید. برای این منظور میوه انار رقم ’ملس ساوه‘ در مرحله بلوغ فیزیولوژیکی برداشت و با اشعه گاما در دوزهای، صفر، یک، سه، پنج و هفت کیلوگری تیمار و در انبار 6 درجه سانتیگراد با رطوبت نسبی بالای 80% نگهداری شد و در زمانهای یک، دو و سه ماه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اعمال تیمار اشعه گاما در مقایسه با شاهد موجب افزایش کاهش وزن و نشت یونی میوه شده و مقادیر مواد جامد محلول، فنل کل، آنتوسیانین، اسیدآسکوربیک احیا شده و ظرفیت ضداکسایشی را در مقایسه با شاهد کاهش داد. منتهی اثرات تیمار در دوزهای پایین، به خصوص دوز یک کیلوگری چندان قابل ملاحظه نبوده ولی با افزایش دوز کیفیت میوه بیشتر کاهش یافت. بنابراین استفاده از دوزهای کم این تیمار می تواند به طور موثری در افزایش عمر پس از برداشت میوه انار مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: انار، گاما، پرتودهی، پس از برداشت، کیفیت
  • نگین یوسفی، فریبا زینالی*، محمد علیزاده خالدآباد صفحات 147-158
    امروزه به دلیل وجود رابطه مستقیم میان نوع رژیم غذایی و خطر بروز بیماری های قلبی-عروقی، چاقی و سرطان روده، تقاضای مصرف کنندگان جهت مصرف غذاهای کم چرب افزایش پیدا کرده است. از این رو در این تحقیق اثر افزودن صمغ دانه «به» در سطوح صفر، 2/1، 4/2، 6/3 و 8/4 درصد و کاهش میزان چربی، بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و بافتی همبرگر شامل اکسیداسیون چربی، مهار رادیکال آزاد، چروکیدگی، حفظ رطوبت، رنگ و بافت در طول 9 روز نگهداری در 4 درجه سانتی- گراد مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصله نشان داد که افزودن صمغ به طور معنی دار باعث کاهش چروکیدگی تیمارها نسبت به نمونه شاهد گشت(05/0P˂). همچنین حفظ رطوبت و خاصیت آنتی اکسیدانی تیمارها در مقایسه با نمونه شاهد به طور معنی دار افزایش پیدا کرد(05/0/P˂). استفاده از صمغ دانه «به» تاثیر معنی دار بر میزان قرمزی a*/b* همبرگرهای خام نداشت در حالیکه میزان قرمزی همبرگرهای سرخ شده نسبت به نمونه شاهد کاهش یافت(05/0. (P˂ نتایج بررسی بافت هم حاکی از آن بود که افزودن صمغ دانه «به» سفتی نمونه ها را به طور قابل توجهی افزایش داد(05/0P˂ ).نتایج این مطالعه نشان داد که می توان صمغ دانه «به» را به عنوان یک جایگزین چربی مناسب در فرمولاسیون همبرگر به کار گرفت.
    کلیدواژگان: همبرگر، صمغ دانه به، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • مریم قنادرضایی، اکرم آریان فر *، زهرا شیخ الاسلامی صفحات 159-170
    هیدراتاسیون امولسیفایرها و تولید ژل امولسیفایر، کارایی آنها را در صنایع پخت افزایش می دهد.در این تحقیق اثر غلظت‏های مختلف امولسیفایر داتم (5 و 10 درصد) و منوگلیسیرید تقطیر شده ( 50 و 60 درصد) ومیزان ثابت پلی گلیسرول استر (PGE 10 درصد ) در فرمول ژل امولسیفایر ، بر بهبود کیفیت خمیر و کیک فنجانی مورد بررسی قرار گرفت .آزمایشات در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد(α=95%)...نتایچ نشان داد که غلظت مناسب امولسیفایر داتم در فرمول ژل امولسیفایر در مجاورت با منوگلسیرید با غلظت(50 درصد)، 5 درصد می باشدکه این فرمول ژل امولسیفایر سبب کاهش قوام خمیر، افت رطوبت در طی یک هفته بعد از پخت، میزان سفتی کیک و شاخص a* و b* مغز کیک شد و همچنین سبب افزایش PH خمیر، حجم مخصوص، میزان مولفه L* پوسته و مغز و a* و b* پوسته کیک شد. همچنین غلظت مناسب امولسیفایر داتم در فرمول ژل امولسیفایر در مجاورت با منوگلسیرید با غلظت (60 درصد )،10درصد می باشد که این فرمول ژل امولسیفایر سبب کاهش PH خمیر، میزان افت رطوبت در طی یک هفته بعد از پخت، سفتی کیک و میزان مولفه a* مغز کیک شد و سبب افزایش قوام خمیر، مولفه L* پوسته و b* مغز کیک شد.
    کلیدواژگان: کیک فنجانی، ژل امولسیفایر، داتم، منوگلیسرید، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • الهام زمانی، محمدرضا خانی*، شادی مهدیخانی صفحات 171-181
    در این تحقیق بررسی مقایسه ای اثر سدیم تری پلی فسفات، سدیم هگزا متا فسفات و تترا سدیم پیرو فسفات بر روی برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی ران عمل آمده گاو قبل و بعد از مرحله پخت صورت گرفت. به این منظور ران گاو پس از آماده سازی و تزریق محلول عمل آورنده حاوی 5/0 درصد از انواع فسفات مورد بررسی (شامل سدیم تری پلی فسفات ، سدیم هگزا متافسفات و تترا سدیم پیروفسفات) هر یک به تنهایی و همچنین ترکیبی از دو نوع از این فسفاتها به نسبت مساوی (25/0%+25/0%) در قالب شش تیمار تهیه و با طی مراحل رساندن، فرم دهی و پخت تولید شدند و ران عمل آوری شده بدون فسفات نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. سپس تمامی نمونه ها به مدت 30 روز در دمای 4 درجه سانتیگراد جهت انجام آزمون های فیزیکو شیمیایی (شامل: pH، ظرفیت نگهداری آب[1] یا WHC، بافت و افت پخت) در روزهای 1، 15 و 30 نگهداری شدند. نتایج نشان داد تیمارهای ران عمل آوری شده حاوی سدیم تری پلی فسفات و همچنین تترا سدیم پیرو فسفات هر یک به تنهایی در هر دو حالت قبل و بعد از پخت به طور معناداری سبب افزایش pH و WHC شدند. بعلاوه این دو تیمار کمترین میزان افت پخت را نشان داده و ویژگی های بافتی بهتری را نیز به خود اختصاص دادند. اما نمونه کنترل و پس از آن تیمار حاوی سدیم هگزا متا فسفات در این ویژگی ها از نتایج مطلوبی برخوردار نبودند.
    کلیدواژگان: سدیم تری پلی فسفات، سدیم هگزا متا فسفات، تترا سدیم پیرو فسفات، ران گاو، عمل آوری
  • زهرا کسایی، عزیز همایونی راد *، حمیده همایونی راد صفحات 191-183
    نوع مخمر نانوایی و مدت زمان تخمیر، دو فاکتور تاثیرگذار بر کیفیت تخمیر می باشند. در این مقاله با انتخاب هفت نمونه مخمر خشک فوری، به بررسی میزان قدرت تولید گاز آنها توسط روش حجم سنجی گازوگرافی پرداخته شده است. همچنین اثرات متقابل نوع مخمر و زمان تخمیر بر میزان قدرت تولید گاز تیمارها نیز بررسی گشته است. در روش حجم سنجی، به علت تفاوت در میزان فعالیت زیستی مخمرهای نانوایی و توانایی آنها در تولید گاز دی اکسید کربن، مخمر A بیشترین میزان حجم گاز دی اکسید کربن تولیدی (33/163 میلی لیتر) و مخمر G کمترین میزان حجم گاز (67/ 139 میلی لیتر) را به خود اختصاص داد. بررسی زمان تخمیر نشان داد که تمامی زمان ها تفاوت معنی داری در سطح احتمال 5% دارند، اما از دقیقه 165 تا 180 این تفاوت معنی دار نیست. از بررسی اثرات متقابل نوع مخمرو زمان تخمیر برروی قدرت تولید گاز دی اکسید کربن توسط هفت نمونه مخمر این نتیجه حاصل شد که درشرایط تخمیر یکسان، نوع مخمر و زمان مناسب تخمیر، اثر قطعی برروی میزان قدرت تولید گاز مخمر نانوایی دارد و این اثر تا دقیقه ی 165 کاملا مشهود است.
    کلیدواژگان: مخمرنانوایی، زمان تخمیر، قدرت تولید گاز، گازوگرافی
  • مژگان حیدری، پیمان مهستی شتربانی *، افشین آخوندزاده بستی صفحات 193-200
    در این تحقیق پوشش کیتوزان به همراه لیزوزیم و روغن زیره سبز برای افزایش ویژگی انتی باکتریال پوشش کیتوزان به کار برده شد .پس از تهیه پوشش کیتوزان 2 درصد حاوی غلظت های مختلف لیزوزیم و غلظت یک درصد اسانس زیره سبز ، ویژگی های ضدمیکروبی این پوشش ها در فیله مرغ نگهداری شده در دمای یخچالی مدت 12 روز ازلحاظ ویژگی های میکروبی (شمارش کلی باکتری های هوازی، شمارش باکتری های سرمادوست، شمارش باکتری سودوموناس و شمارش کلی فرم ها) موردمطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که روز 12 تعداد باکتری های مزوفیل 3 لگاریتم درهر گرم و تعداد باکتری های سرما دوست 3 و کلی فرم1.1 و سودوموناس 3 لگاریتم در هر گرم کاهش نشان دادند. نتایج نشان می دهند لیزوزیم 10 درصد به کاررفته در پوشش کیتوزان حاوی اسانس زیره سبز اثر هم افزایی داشته و می تواند نقش مهمی ررا در افزایش کیفیت محصولات بسته بندی شده داشته باشد و میزان ماندگاری را درمحصولات گوشتی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: پوشش، لیزوزیم، زیره سبز، ضد میکروبی، هم افزایی
  • حامد بیکی*، ناصر همدمی، محمد شاهدی باغ خندان، سید امیر حسین گلی، جلال پورتقی، محمد آریاشاد صفحات 201-211
    با توجه به احتمال سرطان زا بودن آکریل آمید، گسترش روز افزون صنایع محصولات سرخ شده سیب زمینی و مصرف بالای محصولات مذکور در کشور، بررسی و مدل سازی پدیده های درگیر در فرآیند محصولات مذکور ضروری به نظر می رسد. هدف از این مطالعه بررسی سینتیک کاهش قند های احیا کننده، تشکیل آکریل آمید و تغییرات رنگ طی سرخ کردن خلال سیب زمینی بود. نتایج بررسی ها نشان داد که کاهش قند های احیا کننده و تشکیل آکریل آمید طی سرخ کردن با الگوی نمایی صورت می گیرد و افزایش دما و زمان سرخ کردن به طور معنی دار (05/0>P) سبب تشدید فرایند های مذکور می گردد. افزایش دمای سرخ کردن از سوی دیگر سبب کاهش معنی دار (05/0>P) شاخص تیرگی-روشنی و افزایش معنی دار (05/0>P) شاخص های قرمزی-سبزی و زردی-آبی خلال ها گردید. با افزایش زمان سرخ کردن شاخص های تیرگی-روشنی و زردی-آبی ابتدا افزایش (05/0>P) یافته و سپس تقریبا« ثابت گردیدند در حالی که شاخص قرمزی-سبزی به صورت خطی افزایش (05/0>P) یافت. نتایج همچنین نشان داد که سینتیک نمایی بیشترین انطباق را با نتایج آزمایشگاهی مربوط به کاهش قند های احیا کننده و تشکیل آکریل آمید داراست. بر اساس نتایج تغییرات شاخص های رنگی تیرگی-روشنی و زردی-آبی طی سرخ کردن از سینتیک درجه اول با اثر محدود کنندگی محصول تبعیت می کند در حالی که سینتیک درجه صفر بیشترین انطباق را با تغییرات شاخص رنگی قرمزی-سبزی خلال نشان داد.
    کلیدواژگان: آکریل آمید، سرخ کردن، شاخص های رنگی، قند احیا کننده، مدل سینتیکی
  • اعظم حاج محمدی، میرخلیل پیروزی فرد*، محمد شاهدی، محمد علیزاده صفحات 213-224
    انواع آبمیوه ها از جمله نوشیدنی های پرطرفدار در جهان است ولی از لحاظ میزان محتوای فیبر فقیراند. تولید فرآورده های غذایی حاوی فیبرهای مغذی، از لحاظ افزایش خاصیت سلامتی آنها، به دلیل ناپایداری این محصولات و تاثیر نامطلوب بر خواص ظاهری آنها، به صورت چالش باقی مانده است. در این مطالعه پایداری نوشیدنی میوه ای حاوی درصدهای مختلف دانه ریحان به عنوان منبع فیبر مغذی مورد بررسی قرار گرفت که جهت پایداری دانه های ریحان از دو نوع صمغ کتیرا و کربوکسی متیل سلولز در غلظت های مختلف استفاده شد و تاثیر آنها بر میزان پایداری به وسیله آزمون های اندازه گیری پتانسیل زتا و درصد ارتفاع دانه ها، ارزیابی رفتار رئولوژیک و تغییرات رنگ نمونه ها مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که با وجود بالاتر بودن میزان پتانسیل زتای کربوکسی متیل سلولز و شباهت اندیس قوام هر دو هیدروکلوئید، صمغ کتیرا در پایداری و حفظ توزیع دانه ها بسیار موثرتر بود. با این وجود صمغ کتیرا باعث تیرگی رنگ نوشیدنی شد در حالیکه در نمونه های حاوی کربوکسی متیل سلولز تغییر رنگی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: نوشیدنی میوه ای، دانه ریحان، هیدروکلوئید، پتانسیل زتا، رنگ
  • مسعود یاورمنش*، فریبا قیامتی یزدی، پرنیان پزشکی صفحات 225-236
    باکتریوفاژ ها، فاژ هایی هستند که موجب عفونت باکتری ها می شوند و به باکتریوفاژ هایی که میزبان آن ها اشرشیا کلی می باشد، کلی فاژ گفته می شود. کلی فاژ های موجود در منابع آبی سطحی، شاخصی از وجود آلودگی مدفوعی (خصوصا ویروس های روده ای) می باشند. در این پژوهش کلی فاژ جنسی MS2 بعنوان یک باکتریوفاژ مدل از ویروس های روده ای به دلیل برقراری اتصالات پایدار با سطوح برای ارزیابی بازیافت مورد استفاده قرار گرفت. از کلی فاژ MS2 جهت آلوده نمودن ماهی سالمون تهیه شده از حوضچه های پرورش ماهی اطراف مشهد در سه سطح pfu/ml 103، 105 و 108 استفاده شد. پس از تلقیح کلی فاژ MS2 و اعمال رویه ی جذب و شستشوی چند مرحله ای گلایسین- ترئونین- پلی اتیلن گلایکول (بعنوان بهترین رویه)، میزان بازیافت کلی فاژ از سه قسمت آبشش، پوست-گوشت و امعا- احشا بدن ماهی توسط روش آگار دو لایه (Double Agar Layer) بر روی محیط کشت Trypticase Soy Broth (TSB) مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج ، بیشترین میزان بازیافت کلی فاژ در کمترین غلظت تلقیحی (103) مربوط به ناحیه پوست و گوشت ماهی بود در حالیکه امعا و احشا ماهی در غلظت 105 بیشترین بازیافت را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: بازیافت، ویروس های روده ای، کلی فاژ، ماهی سالمون
  • احمد رجایی، حسین میرزایی مقدم *، نوشین برادران صفحات 237-248
    در این پژوهش آزمایشگاهی، بهینه سازی فرآیند استخراج ترکیبات فنولیک از گیاه کاکوتی به کمک امواج فراصوتی از طریق آزمون سطح پاسخ انجام شد. برای تعیین ترکیبات فنولیک کل و بررسی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره ها به ترتیب از آزمون فولین و به دام اندازی رادیکال های آزاد DPPH استفاده شد. برای بهینه سازی فرآیند استخراج از طرح مرکب مرکزی با سه متغیر مستقل شامل زمان (2، 5/6، 5/13، 20 و 25 دقیقه)، غلظت حلال (0، 20، 50، 80 و 100 درصد آب در اتانول) و نسبت حلال به مواد جامد (10، 14، 20، 26 و 30 حلال بر ماده خشک)، در پنج سطح که شامل 18 آزمون با 4 تکرار در نقطه مرکزی است، انجام شد. ضرایب تبیین در استخراج ترکیبات فنولیک 9828/0 و در سنجش فعالیت آنتی اکسیدانی 9304/0 بود. نتایج مربوط به بهینه سازی فرآیند استخراج ترکیبات فنولی نشان داد فرآیند استخراجی که در شرایط زمان 29/18 دقیقه، غلظت حلال 15/22% و نسبت حلال به ماده خشک 95/25 صورت گرفت، دارای بیشترین میزان استخراج ترکیبات فنولیک در حدود 81/7 میلی گرم معادل گالیک اسید بر گرم ماده خشک بود. شرایط بهینه بر حسب درصد فعالیت آنتی اکسیدانی، نسبت حلال به ماده خشک77/14 ، زمان 66/6 دقیقه و غلظت حلال 37/23% بود که تحت این شرایط میزان فعالیت آنتی اکسیدانی 25/14 درصد به ازای یک گرم از پودر اولیه بدست آمد.
    کلیدواژگان: گیاه کاکوتی، امواج فراصوات، ترکیبات فنولیک، فعالیت آنتی اکسیدانی، بهینه سازی
  • هما خدایی، نارملا آصفی* صفحات 249-262
    استفاده از امواج فراصوت به عنوان پیش تیمار نوین برای خشک کردن مواد غذایی در سال های اخیر مورد مطالعه قرار گرفته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر پیش تیمار فراصوت (59 کیلوهرتز و زمان 10 دقیقه) بر برخی خواص فیزیکی و شیمیایی برگ گیاه پولک (Stachys schtschegleevii Sosn.)خشک شده با استفاده از هوای گرم در دماهای 40، 50 و 60 درجه سانتی گراد با سرعت جابجایی هوای 1 متر بر ثانیه است. نتایج حاصل از این بررسی نشان داد که کمینه زمان خشک شدن، فنل کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و بیشینه سرعت خشک شدن، جذب مجدد آب و ضریب نفوذ موثر رطوبت (m2/s10-10 ×52/4 تا 10-10×42/2) در نمونه های پیش تیمار شده با فراصوت مشاهده شد؛ علاوه بر این انرژی فعال سازی در نمونه های فراصوت نشده نسبت به نمونه های فراصوت شده کمتر بود. برازش مدل های ریاضی سرعت خشک کردن با داده های تجربی نشان داد که مدل پیج می تواند به طور رضایت بخشی منحنی سرعت خشک کردن برگ گیاه پولک خشک شده در هوای گرم را با ضریب همبستگی بالا (998/0(R2 = ، حداقل ریشه میانگین مربعات خطا (02109/0RMSE=) و کای اسکور (00058/0 = c2) توصیف کند.
    کلیدواژگان: پولک، خشک کردن، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فراصوت، فنل
  • محمدحسین مولایی فر، مهرداد نیاکوثری*، محمود امین لاری صفحات 263-270
    کاربرد لیزوزیم به عنوان ضد میکروب یا نگهدارنده طبیعی در صنایع غذایی و دارویی شناخته شده است. خواص ضد میکروبی لیزوزیم علیه باکتری ها با استفاده از واکنش های شیمیایی مثل کانژوگه شدن با کربوهیدرات با استفاده از واکنش مایلارد بهبود میابد اما این واکنش طبیعی بسیار زمان بر است، بنابراین در این پروژه روش جدید حرارت دهی با مایکروویو برای انجام واکنش مایلارد استفاده شد. لیزوزیم با دکستران مخلوط شد و تحت حرارت دهی مایکروویو قرار گرفت. در مقایسه با روش مرسوم، حرارت دهی مایکروویو سرعت کانژوگه شدن لیزوزیم و دکستران را افزایش می دهد. میزان کانژوگه شدن با استفاده از الکتروفورز SDS-PAGE، کروماتوگرافی تبادل کاتیونی و اندازه گیری محتوی قند نمونه ها تعیین گردید. نتایج الکتروفورز نشان داد با افزایش زمان حرارت دهی مایکروویو، افزایش وزن ملکولی کانژوگه ها مشاهده شده و بیشترین گلیکوزیله شدن بعد از 4 دقیقه حرارت دهی بدست آمد و تحت این شرایط 6/0 مول دکستران به هر مول لیزوزیم متصل شد. پروفایل خروجی کروماتوگرافی کانژوگه های لیزوزیم -دکستران نشان داد که در مقایسه با لیزوزیم طبیعی، پیک کانژوگه ها به وزن های ملکولی بالاتر منتقل شده و با منحنی غیرکانژوگه ها همپوشانی دارد که اتصال کووالانسی لیزوزیم – دکستران را تایید می کند. نتایج پیشنهاد می دهد که امکان افزایش سرعت کانژوگه شدن مایلارد با استفاده از حرارت دهی مایکروویو وجود دارد.
    کلیدواژگان: الکتروفورز، حرارت دهی مایکروویو، کروماتوگرافی، لیزوزیم، واکنش مایلارد
  • زهرا حسن نژاد، صدیف آزادمرد دمیرچی، محمود صوتی خیابانی، سیدهادی پیغمبردوست، هانیه رسولی پیروزیان* صفحات 271-282
    در این پژوهش، پودر بزرک به شکلات در سطوح صفر (کنترل)، 5، 10، 15 و 20 درصد برای غنی سازی شکلات افزوده شد و ترکیبات ضد اکسایشی (توکوفرول ها)، عدد پروکسید و برخی از ویژگی های میکروبی در مدت 3 ماه نگهداری اندازه گیری گردید. ویژگی های حسی شکلات با استفاده از 14 ارزیاب حسی آموزش دیده در روزهای 1، 15، 30، 45، 60، 75 و 90 نگهداری به روش هدونیک پنج نقطه ای انجام شد. نتایج نشان داد که با افزودن پودر بزرک، میانگین محتوای گاما توکوفرول تیمار ها افزایش معنی داری یافت. مقدار گاما توکوفرول در نمونه شکلات کنترل، ppm 1/17 بود. در حالی که در اثر افزودن بزرک به مقدار 20 درصد، محتوای توکوفرول به مقدار ppm 57/38 افزایش یافت. همچنین با افزایش پودر بزرک، عدد پروکسید تیمار ها روند افزایشی نشان داد، به طوری که بیشترین مقدار پروکسید (meq/Kg 875/1) متعلق به نمونه با 20 درصد بزرک در پایان روز 90 و کمترین (meq/Kg 5/0) متعلق به نمونه کنترل در روز اول بود. هرچند این افزایش در عدد پروکسید در حد معمول بود و از حد استاندارد (حداکثر meq/Kg 2) خارج نشد. در مدت زمان نگهداری 90 روز، بار میکروبی انتروباکتریاسه، اشرشیاکلی، سالمونلا (در 25 گرم نمونه)، استافیلوکوکوس های کوآگولاز مثبت، کپک و مخمر در محدوده قابل قبول قرار داشتند. در تمامی نمونه های شکلات، از لحاظ شمارش کپک و مخمرها تفاوتی نداشتند. بیشترین شمارش مخمر مربوط به نمونه شکلات حاوی 20 درصد پودر بزرک در پایان روز 90 نگهداری بود. از نظر پذیرش کلی، تیمار حاوی 5 و 10 درصد بزرک بیشترین پذیرش و تیمار محتوی 20 درصد بزرک کمترین پذیرش را نسبت به نمونه کنترل دارا بودند. نتایج نشان داد که می توان با افزودن بزرک به شکلات محصول غنی شده با ترکیبات ضداکسایشی تولید کرد که نقش مهمی در سلامت مصرف کنندگان می تواند داشته باشد.
    کلیدواژگان: بزرک، شکلات، ویژگی های حسی، ویژگی های میکروبی
  • سیما انصاری، مسعود یاورمنش* صفحات 283-291
    باکتری اشرشیاکلی تولید کننده شیگا توکسین یکی از مهمترین عوامل بیماری زا در صنعت فرآورده های لبنی محسوب می شود. پاستورزاسیون شیر به منظور جلوگیری از رشد میکروبی تاثیری بر سمیت توکسین های تولید شده ندارد. لذا شناسایی دقیق و سریع عامل تولید کننده، می تواند از مسمومیت های غذایی جلوگیری کند. هدف از این تحقیق ارزیابی همبستگی بین حضور ژن های تولیدکننده شیگاتوکسین (stx1 و stx2) در اشرشیاکلیO157: H7 باپارامترهای میکروبی وشیمیایی درشیرخام بود. از اینرو،30 نمونه شیر خام از مراکز توزیع مواد لبنی و گاوداری های سطح شهرستان مشهد به شکل تصادفی جمع آوری و به منظور غربالگری و جداسازی باکتری اشرشیاکلیO157: H7 کشت اختصاصی داده شد. پس از استخراج DNA از سویه های جدا شده، واکنش زنجیره ای پلی مراز جهت شناسایی ژن های 16srRNA، stx1 و stx2 انجام شد. نتایج کشت میکروبی و واکنش زنجیره ای پلی مراز به ترتیب نشان داد که 62 و 89 درصد از نمونه های شیرخام حاوی اشرشیاکلیO157: H7بودند. همچنین 88 درصد اشرشیاکلی های توکسین زای شناسایی شده حاوی ژنstx1 بودند در حالیکه ژنstx2 در هیچ باکتری مورد مشاهده نشد. ضریب همبستگی بین حضور ژن تولیدکننده شیگاتوکسین (stx1) دراشرشیاکلیO157: H7با دامنه شمارش باکتری های مزوفیل، دامنه شمارش اشرشیاکلی، دامنه اسیدیته، دامنه pH، دامنه ماده خشک بدون چربی، دامنه چربی و دامنه ضریب هدایت الکتریکی به ترتیب 174/0، 474/0، 992/0، 177/0، 724/0، 622/0 و 897/0 برآورد شد. نتیجه این تحقیق نشان داد که پارامترهای شیمیایی شیر خام از همبستگی بالایی با حضور ژن شیگاتوکسین (stx1)در اشرشیاکلیO157: H7 برخوردارند.
    کلیدواژگان: شیر خام، اشرشیاکلی O157: H7، شیگا توکسین، پارامترهای میکروبی، پارامترهای شیمیایی
  • وجیهه محمودی *، جواد کرامت، محمد حجت الاسلامی، هومان مولوی صفحات 293-304
    تون ماهیان از جمله مهمترین ماهیان تجاری مورد استفاده در تولید کنسرو ماهی در ایران می باشند .مرحله پخت مقدماتی ماهی یکی از مراحل مهم تولیدکننده ضایعات آبی در کارخانجات کنسرو سازی است.پساب خروجی از این مرحله محتوی مقادیر متفاوتی چربی خروجی از بدن ماهی می باشد.روغن ماهی محتوی اسید های چند غیر اشباع بلند زنجیرPUFA) (خصوصا ایکوزاپنتاانوئیک اسید(EPA) ،دوکوزاهگزاانوئیک اسید(DHA) و آراشیدونیک اسید(AA) است.روغن استحصال شده از پساب خروجی اتوکلاوهای پخت دوماهی اسکیپ جک و یلوفین از نظر ترکیب اسید های چرب ، مقادیر عدد یدی،اسیدیته، پراکسید ، بازده روغن و پساب پخت مورد آنالیز قرار گرفت.بازده کلی پساب از ماهی یلوفین( 5/22% )افزایش معنی داری نسبت به اسکیپ جک ( 4/20% )نشان داد(p˂0.05). بازده روغن پساب یلوفین( 55/1% )از مقدار اندازه گیری شده برای اسکیپ جک (81/0%) بیشتر بود(p˂0.05).از نظر عدد یدی روغن اسکیپ جک و از نظر پراکسید روغن یلوفین( p˂0.05) مقادیر بالاتری را نشان داد. اسید چرب های عمده در هر دو روغن اسید پالمتیک(16:0C )12/21 %و11/24% ، (w9 c1: 18 C)46/15% و35/12%و ( DHA3 w6 : 22 C) 23% و 15/23 % به ترتیب در پساب پخت ماهی اسکیپ جک و یلوفین بود. مجموع PUFA، و نسبت PUFA/SFA در اسکیپ جک و میزان SFA در یلوفین بیشتر بود ( p˂0.05) .در نهایت با توجه به غیراشباعیت بالاتر و همچنین پراکسید کمتر در اوزان مساوی،روغن پساب پخت اسکیپ جک مناسب تر ارزیابی می شود ولی در مقیاس صنعتی بدلیل بازده بیشتر روغن ازپساب پخت یلوفین ، ماهی یلوفین ارجحیت تر بیشتردارد.
    کلیدواژگان: ضایعات آبی، ترکیب اسید های چرب، روغن ماهی، تون ماهیان
  • سمیرا عیسی زاده رازلیقی، مرتضی خمیری *، علیرضا صادقی، مهدی کاشانی نژاد، حبیب الله میرزایی صفحات 305-314
    مخمر ها و کپک ها از مهم ترین عوامل فساد مواد غذایی اسیدی می باشند. در مطالعات مختلفی خواص ضد میکروبی چای سبز به عنوان یک ترکیب طبیعی به اثبات رسیده است. در این پژوهش هدف بررسی فعالیت ضد مخمری عصاره هیدروالکلی چای سبز در محیط کشت و شیر استریل بود. برای این منظور میزان فنل کل و فلاوونوئید به روش رنگ سنجی ارزیابی شد. فعالیت ضد مخمری عصاره هیدروالکلی چای سبز به روش چاهک و دیسک دیفوزیون علیه ساکارومایسس سرویزیه، کلویورومایسسمارکسیانوس و رودوتورولا گلوتنیس انجام شد. حداقل غلظت بازدارندگی و حداقل غلظت کشندگی عصاره هیدروالکلی چای سبز نیز به روش میکرودایلوشن (ریز رقت در محیط مایع) در محیط کشت و ماکرودایلوشن(رقت سازی در محیط مایع) در شیر استریل بررسی شد. حداقل غلظت بازدارندگی عصاره هیدروالکلی چای سبز در برابر ساکارومایسس سرویزیه، کلویورومایسسمارکسیانوس و رودوتورولا گلوتنیس به روش میکرودایلوشن در محیط کشت به ترتیب 5/12و 25 میلی گرم بر میلی لیتر علاوه برآن در روش ماکرودایلوشن در شیر استریل نیز به ترتیب 5/12 ،25/6 و 25 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد. مقاوم ترین مخمر به عصاره هیدروالکلی چای سبز کلویورومایسسمارکسیانوس تشخیص داده شد. با توجه تاثیر مثبت عصاره چای سبز علیه مخمر های مورد آزمون می توان استفاده عصاره چای سبز را به عنوان ترکیب ضد میکروبی طبیعی در صنعت غذا پیشنهاد کرد به شرط اینکه در خصوص رفع مشکل بدطعمی از مقادیر کمتر ویا روش های توام استفاده کرد.
    کلیدواژگان: عصاره هیدرو الکلی چای سبز، فعالیت ضد مخمری، شیر
  • فخرالدین صالحی*، اشرف گوهری اردبیلی، مریم ساترابی، فاطمه سوری صفحات 315-323
    بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی گوارشی است که در اثر هضم گلوتن بروز می کند و تنها درمان موثر آن رژیم غذایی بدون گلوتن است. در این مطالعه ابتدا خمیر کیک برنجی حاوی درصدهای مختلف صمغ دانه ریحان (در چهار سطح 0، 5/0، 1 و 5/1 درصد) تهیه و رفتار جریانی آن ها بررسی شد. گرانروی خمیر با استفاده از ویسکومتر چرخشی بروکفیلد، خصوصیات فیزیکوشیمیایی (وزن، خاکستر، رطوبت، حجم و دانسیته) به روش های استاندارد، رنگ مغز کیک به روش پردازش تصویر و ارزیابی حسی به روش هدونیک 9 نقطه ای، اندازه گیری شدند. با افزایش درصد صمغ دانه ریحان در فرمولاسیون کیک برنجی، گرانروی خمیر افزایش یافت. خمیر کیک های برنجی جزء سیال های غیر نیوتنی و از نوع سودوپلاستیک (وابسته به برش) و تیکسوتروپیک (وابسته به زمان) بودند. با افزایش درصد صمغ دانه ریحان از 0 به 5/1 درصد، گرانروی خمیر کیک برنجی در سرعت برشی برابر s-120 از 82/9 تا 6/49 پاسکال ثانیه افزایش یافت. مقادیر رطوبت و حجم کیک ها با افزایش درصد صمغ افزایش یافت. با افزودن صمغ ریحان روشنایی کیک ها به دلیل افزایش حجم، افزایش یافت و همچنین از زردی نمونه ها کاسته شد. شاخص های L*، a* و b* برای نمونه حاوی 5/1 درصد صمغ به ترتیب برابر 35/88، 71/1- و 89/37 به دست آمد. بر اساس نتایج ارزیابی حسی، کیک برنجی حاوی 1 درصد صمغ دانه ریحان بالاترین امتیاز را از نظر پذیرش کلی داشت.
    کلیدواژگان: ارزیابی حسی، رفتار جریانی، پردازش تصویر، صمغ ریحان، کیک برنجی
  • زهرا غلامی منظور، ابراهیم احمدی*، مصطفی کرمی صفحات 325-336
    رب گوجه فرنگی یکی از عمده ترین فرآورده های حاصل از گوجه فرنگی و مهمترین چاشنی غذاهای ایرانی می باشد که تولید آن در سال های اخیر رشد بسیار زیادی داشته است. از آنجائی که سلامت انسان در گرو کیفیت مواد غذایی فرآوری شده می باشد لذا بررسی کیفیت این فرآورده ضروری به نظر می رسد. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر سفتی و رنگ گوجه فرنگی و همچنین روش فرآوری آن، برروی برخی از خواص فیزیکی و شیمیایی رب گوجه فرنگی صورت گرفته است. برای این منظور، شاخص رنگ میوه a* در دو سطح بین 25-15 و 35-25، تیمار سفتی گوجه فرنگی در دو سطح بین 2-5/0 نیوتن و 4-2 نیوتن و روش فرآوری در دو سطح به صورت هاتبریک[1] و کلدبریک[2] در نظر گرفته شد. فاکتورهای اسیدیته، قوام، گرانروی، رنگ، بریکس و pH رب گوجه فرنگی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که خواص فیزیکی و مکانیکی گوجه فرنگی و همچنین روش فرآوری بر ویژگی های رب گوجه فرنگی تاثیرگذار بوده است. از گوجه فرنگی های با بافت سفت تر و روش فرآوری هاتبریک ، رب با شاخص قرمزی بیشتر به دست آمد. گوجه فرنگی هایی که دارای شاخص قرمزی کمتر بودند، رب آن ها از قوام و گرانروی بالاتری برخوردار شد. نتایج نشان داد که میزان مواد جامد محلول رب فرآوری شده به روش هاتبریک از روش کلدبریک بیشتر است. رب حاصل از دسته با گوجه فرنگی های سفت تر و روش فرآوری هاتبریک اسیدیته بیشتری داشت. pH رب دسته قرمزتر و بافت نرم تر، بیشتر از pH دسته با شاخص قرمزی کمتر و دسته سفت تر شد.
    کلیدواژگان: رب گوجه فرنگی، هاتبریک، کلدبریک، خواص شیمیایی، قوام، گرانروی
  • ساسان قره نقده، حمیدرضا صمدلویی*، محمود صوتی خیابانی، سامان قره نقده صفحات 337-348
    متابولیت های ثانویه استخراج شده از گونه های مریم گلی عمدتا ترپنوئیدها و فلاونوئیدها هستند، که جز ترکیبات زیست فعال با اثرات سلامت بخشی بالا می باشند. ولی بسیاری از این مواد بعد از استخراج از گیاه، از لحاظ شیمیایی ناپایدار می شوند و هنگام مصرف اثر سلامت بخشی کمتر از حد لازم را نشان می دهند. یکی از روش های کاهش این محدودیت ها، ریز پوشانی کردن اسانس ها در حامل های لیپیدی از جمله نانوامولسیون ها است. نانوامولسیون های حاوی اسانس مریم گلی، با استفاده سورفکتانت های تویین 80 و اسپن 80 در تعادل آب دوست-چربی دوست مختلف به روش اولتراسوند با شدت بالا تولید شدند. تعیین اندازه و توزیع ذرات و همچنین پایداری فیزیکی نانوامولسیون ها از لحاظ اندازه در طی زمان با استفاده از پراکندگی نور پویا (DLS) مورد بررسی گرفت. نتایج نشان داد که اندازه ذرات و توزیع اندازه ذرات به ترتیب در محدوده 141-89 و 41/0-36/0 نانومتر بود و نانوامولسیون های تولید شده به مدت 60 روز نگهداری در دمای 25 پایدار بودند. نتایج حاصل از آزمایش های میکربی نشان داد، تاثیر اسانس در دو حالت آزاد و کپسوله شده در برابر باکتری گرم مثبت بیشتر از باکتری گرم منفی بود. همچنین خاصیت ضدمیکروبی نانوامولسیون نسبت به اسانس در حالت آزاد در برابر تمام باکتری های مورد آزمایش بیشتر بود.
    کلیدواژگان: اسانس مریم گلی، نانوامولسیون، اولتراسوند، ضدمیکروبی، GC-MS
|
  • Samadlouie, H. R. *, Ghasemil., Jalalih., Gharanjik, Sh Pages 1-12
    With respect to the human need for functional food and the importance of long-chain polyunsaturated fatty acids as a functional food, identifying the rich resources of fatty acids greatly attract of interest of scientists. Based on this studies, it is found that microorganisms especially yeast species are rich resources of unsaturated fatty acids. In the present study, yeast samples of perch fish, which has the ability of oil production, were isolated and then their ribosomal DNA were used to identify the yeast species. According to the phylogenetic tree, it was known that the yeast species isolated from the gills of perch fish was Candida Orthopsilosi SAKSG. The response surface method showed that the highest oil content (26.3) was achived in media that had 50 g/L glucose and 5 g/L yeast extract. Moreover, maximum amount of biomass (1.16%) was obtained in medium with 46.16 g/L f glucose and 19.67 g/L yeast extract. It is notable that reduction in temperature treatment was led to improve unsaturated oil increment in this microbial lipid up to 24 percentages. reduction of temperature at the end of the fermentation time concide with rising in unsaturated fatty acids with long fatty acid more than 20 carbon, while when temperature was increased from the beginning of the process, structural unsaturated fatty acids such as linoleic and linolenic acid were increased.
    Keywords: Yeast, Single cell oil, Poly unsaturated fatty acid isolation, Optimization, response surface method
  • Mazloomi, S. N. *, Sadeghi Mahoonak, A. R Pages 13-25
    Every year large amount of oil seeds are produced from plant sources. However this process produces large amounts of oil cake with high amounts of protein and essential amino acids. On the other hand the disposal of this by-product is a big problem. So in the present research the protein from defatted pumpkin seed flour was extracted and the nutritional properties of its protein isolate Were investigated. The protein solubility profile of defatted pumpkin seed determined as a function of pH between pH 1-12. Also the effect of NaCl concentration of 0.1, 0.5, and 1 M and pH 8, 9, 10, 11, 12 on protein solubility was determined. Pumpkin protein isolate was prepared from defatted pumpkin flour through the alkaline extraction and isoelectric precipitation. Chemical composition (protein, fat, ash, carbohydrate and water contents) of pumpkin protein isolates and defatted pumpkin seed flour were determined. In addition the nutritional characteristics of protein isolate were studied. The results showed that the solubility at acidic pH values decreased And the isoelectric point at least seems and then increased in basic pH values, and then solubility reached to maximum level at pH 10. The effect of salt concentration on protein solubility was significant at the 5% level (P
    Keywords: Defatted seed flour, Protein isolate, Nutritional value
  • Kaveh, M. * Pages 27-45
    In this research work, in order to estimate the drying properties of eggplant and turnip in a combined microwave-convection dryer it was used artificial neural network method in order to estimate the Drying process was accomplished in three temperature levels (40, 55, and 70 °C), three inlet air velocity levels (0.5, 1.1 and 1.7 m/s) and three microwave power levels (270, 450 and 630 W) in a combined microwave-convection dryer that the three parameters were utilized as input in predicting the effective moisture diffusion coefficient and specific energy consumption in artificial neural network. A feed forward and cascade forward back propagation neural network with training functions of Levenberg - Marquardt (LM) and Bayesian Regulation (BR) for training of patterns. According to results, the highest value of the effective moisture diffusion coefficient for eggplant and turnip was obtained 3.39×10-9 and 3.05×10-9 m2/s, respectively. Results of ANN investigations showed that the optimum feed forward back propagation network with 3-20-20-2 topology and training function of Levenberg – Marquardt could predict the effective moisture diffusion coefficient and specific energy consumption with determination coefficients of 0.9821 and 0.9952 and mean square error of 0.00014 in various drying conditions of eggplant and turnip. Also the highest determination coefficients for prediction of drying rate and moisture ration obtained 0.9698 and 0.9988 with the value of mean square error of 0.0045 in cascade back propagation neural network with training algorithm of Levenberg – Marquardt.
    Keywords: Eggplant, turnip, Microwave-convection dryer, Effective moisture diffusion coefficient, Specific energy consumption, ANN
  • Haghayegh, Gh * Pages 47-56
    Junk food consumption and low nutritional value is the main reasons for the prevalence of malnutrition among Iranian children. So enrichment of these foods is one of main goal of food researcher. Therefore in this study quinoa, amaranth and buckwheat flour in levels of 5, 10 and 15% was used as rice flour replacer in gluten free cookie for high nutritional value. Nutritional, textural, visual and sensory properties of sample were evaluated in completely randomized design (p≤0.05). Results was indicated by adding semi cereal and increasing the level in cookie formulation, protein, ash, moisture, softness of texture in 2hr and one week after baking were increased. Also the results of image processing showed buckwheat and amaranth respectively increased the amount of a* and b* values of gluten free cookie surface. Finally sensory evaluation showed the samples containing 10 and 15% quinoa and amaranth had the best score of overall acceptance. So these samples can be supplied to the consumer market of celiac disease and any gluten sensitivity as a fortified gluten free product.
    Keywords: Gluten free cookie, Amaranth, Quinoa, Buckwheat, Texture
  • Haghayegh, Gh *, Zaveh Zad, N Pages 57-66
    Today The correct choice of an alternative type of fat replacer in low-fat products is very important. Because In addition maintaining the technological characteristics, the price of the product is less than or equal to the whole sample. Therefore the melon seed flour as a agricultural waste and fat replacer was used in levels of 5, 10 and 15% to replace full-fat in biscuit. However, in this study in addition of melon seed flour, the application of lecithin emulsifier in 0.1, 0.2 and 0.3% were investigated and compare to the control sample (without melon seed flour and lecithin emulsifier). Based on the results, by replacing fat in the biscuit formulation the amount of fat and moisture of final product were reduced and the amount of ash, protein and hardness were added. While the lecithin reduced firmness and increased the moisture content. It should be noted that the sample contained 10% melon seed flour and 0.3% lecithin was equaled to control in texture hardness. The results showed that the melon seed flour was effective in reducing the L* value and increasing b* value. In addition, sensory evaluation indicated the sample containing 10% melon seed flour and 0.3% lecithin emulsifier had the best score in color, flavor and texture. Therefore we can say that melon seed flour especially in the level of 10% in addition to 0.3% of lecithin emulsifier capable replacement of existing whole fat in biscuit and production low-fat product.
    Keywords: Low-fat biscuit, Agricultural wastes, Melon seed flour, Texture, Flavor
  • Vasiee, A. R., Alizadeh Behbahanib., Mortazavi .A., Tabatabaei Yazdi. F. * Pages 67-78
    The aim of this study was to identify and then, evaluate the probiotic potential of the strains that isolated from local yogurt drink (Doogh) in Torghabeh, Mashhad. Nine local Doogh samples were collected and morphological and biochemical tests including Gram staining, catalase test, growth at 10 and 45 °C, Carbon Dioxide gas production from glucose, growth at concentrations of 6.5% NaCl, growth at pH 4.4 and 9.6 and hydrolysis of arginine to identify in genus level was performed. With using carbohydrate fermentation profiles, isolates were classified and sequencing of 16S rRNA gene was performed on selected isolates. These 87 strains were belonged to Lactobacillus (plantarum, acidophilus, delbrueckii subsp bulgaricus and casei subsp casei), Lactococcus lactis (subsp. lactis and subsp. cremoris), Enterococcus (faecium and durans) and Leuconostoc (mesenteroides) respectively. To evaluate the probiotic characteristics of strains, resistance to pH (2.5 and 3.5), bile salt (concentration of 0/06, 0/125 and 0/5 %), and the antibacterial property of the isolates were performed. Finally, from these 25 isolates, Lactobacillus (plantarum and acidophilus) and Enterococcus faecium showed good probiotic properties, although the most probiotic potential belonged to Lactobacillus plantarm (AL35). The results of this study showed that isolates have high antibacterial activity. Therefore, considering the side effects of antimicrobial compounds and chemical industries, these microorganisms can be used as natural preservatives in various food products.
    Keywords: 16S rRNA gene, Lactic Acid Bacteria, Probiotic Properties, Antibacterial Activity
  • Jaldani, Sh, Nasehib. *, Barzegarh., Sepahvand, N Pages 79-89
    Bread as the cheapest source of energy and protein feed much of the world is critical. Today, due to consumers on the nutritional characteristics of foods, functional foods and beneficial use has increased. One of the foods by FAO has been introduced as a functional food is quinoa. Quinoa is a gynomonoecious plant and is known as a pseudo-cereal. The seeds of the Latin American people have been used 5000 years ago. Quinoa protein and essential amino acids such as lysine and methionine, essential fatty acids (W6) and unsaturated fatty acids, minerals such as iron, calcium, zinc and copper, dietary fiber, vitamins and antioxidant substances from other common grains such as wheat, barley and rice is better. Response surface methodology (RSM) with a 5-level-2-factor central composite rotatable design (CCRD) was employed, where the independent variables were Xanthan gum (0-1.5%), quinoa whole flour (0-15%) while the dependent variables were surface sensory properties, moisture, ash, fat, protein of Barbari bread. The results showed that by adding quinoa whole flour to bread flour ash, protein and fat were significantly increased, adding xanthan gum to increase the amount of moisture in the bread samples. Also it was revealed that all traits were significant at 95%. Therefore, the model has been approved for fitting information. The model proposed in this study R2 and R2 (Adj) are fit and highly significant. The lack of fit test is also meaningless and coefficient of variation is low, which shows that provided model is suitable for predicting assessed parameters. The optimal point for the formulation of 9.84% quinoa whole flour, and 1.5% xanthan gum.
    Keywords: Flat bread, Quinoa, Hydrocolloids, Central composite design
  • Tabarim. *, Tabari, Kh, Salari, Z Pages 91-98
    Validating for detecting aflatoxin M1 in yoghurt according to Commission Decision BS EN ISO 14501:2007. In this study yoghurt samples prepared with milk powder without aflatoxin (Made in Holland) and then artificially contaminated by adding aflatoxin M1. Analytical method using immunoaffinity column for extraction and a high-performance liquid chromatography (HPLC) with FLD detector for quantification was performed according to the device settings. To achieve the best possible condition to identify and ensure the separation of aflatoxin M1, deploying some important device control such as, control the flow of the mobile phase and the mobile phase constituents was applied. The procedure for determining selectivity, recovery, precision, decision limit (CCα) and detection capability (CCβ) of the method has been reported. The method includes a preliminary clean-up and the average recoveries determined on three different days at the concentration levels of 0.025, 0.050 and 0.075 µg kg⁻¹ were in 74.28%, 80.89 and 86.77% respectively with RSD in the range of 2.56%-8.41%. The interday and interlevel mean recovery value, which has been used to correct routine analysis results, was 80%. The method is rapid, easily automatable with low retention time and high accuracy therefore useful for accurate and precise screening of aflatoxin M1 in yoghurt.
    Keywords: Validation, Aflatoxin M1, Yoghurt, HPLC, immunoaffinity column
  • Rezagholif., Movahheds. *, Ghiyasi Tarzi, B Pages 99-112
    Celiac disease is an autoimmune digestive disease that is caused by gluten protein digestion, and the only way to treat it is using a gluten-free diet. Thus, paying attention to the production of gluten-free food with the quality that is acceptable for these patients has a significant importance. Therefore the aim of this study was to evaluate the effect of adding purslane flour at four levels of 0, 10, 15, and 20 percent by weight (based on rice flour) and its effect on various properties of gluten-free flat bread. The results of chemical tests showed the increase in the amount of moisture, ash, protein, fat, fiber and pH in the samples containing purslane flour compared to control samples (without purslane flour) showed. Also, farinographic test results showed that by increasing the percent of purslane flour, the flour water absorption, the time of dough stability, the time of dough expansion and valorimetery index were increased and the degree of dough loosening was decreased. Also The results obtained by Instron and feel at intervals of 48.24 and 72 hours after baking showed that treatment with 85% rice flour and 15% flour Purslane has the least staling and most points lately and control the highest amount stale and Recently had the lowest score. The color components * a * b * determined that the sample bread L with 10 percent of the rest of the flour purslane better color formulations. The best treatments treatment) C2 bread flour containing 85% rice flour and 15% purslane) was introduced.
    Keywords: Medicine, Health, Celiac disease
  • Bakhshabadih., Vahdanim., Moghimim. *, Bazrafshanm., Rashidzadeh, Sh, Bojmehrani, A Pages 113-122
    The most common methods of extraction of oil from oils seeds are pressing and solvent methods that the most effective method of extracting sunflower oil, like other seeds with high oil content such as rapeseed, is mechanical press and then solvent extraction. In this research, to model the process of oil extraction from sunflower seeds on an industrial scale, three levels cooking temperature (70, 80 and 90 ° C) and three levels of moisture of the output seeds from the cooker (7, 7.5 and 8 %) was used and the amount of oil acidity, the contentt of oil, protein and moisture of meal and the percentage of insoluble fine partical in oil were studied. To predict the change's trend the artificial neural network in MATLAB R2013a software was used. By studying the various networks of back propagation feed forward network with topologies 2-10-5 with a correlation coefficient of more than 0.999 and the mean squared error of less than 0.003 and with using sigmoid hyperbolic of tangent activation function, the Levenberg–Marquardt learning algorithm and learning cycle of 1000 were specified as the best neural model. The results of the optimized and selected models were evaluated and these models with high correlation coefficients (over 0.96), were able to predict the change's trend.
    Keywords: Sunflower seeds, Oil extraction, Modeling, Neural network
  • Amooziann., Shakeri, Sh *, Malekim., Shakeri, A Pages 123-134
    Omega-3 fatty acids are a large group of polyunsaturated fatty acids. Docosahexaenoic acid, the most important omega-3 fatty acid, has beneficial effects on human health. The aim of this study was to convert flaxseed oil by native strain of Aurantiochytrium to omega-3 oil rich in DHA and linolenic acid.At first, lipase production and its activity was measured in broth medium. Production of biomass and oil in medium containing amounts of flaxseed oil were determined. Also, saturated and unsaturated fatty acids were determined by gas chromatography. Aurantiochytrium strain produced precipitated halozone after 48 hours incubation in lipase production medium with a diameter of 6 mm. Lipase activity of 150 units per ml was measured in medium containing 1% of flaxseed oil. atty acids oil in basal medium without flaxseed oil was including C14, C15, C16, C17, C18, C18:1, DPA and DHA. By adding flaxseed oil to the basal medium, biomass was increased to 15.7 g/l. The greatest amount of DHA (388 mg/l) and oil content (53.25%) was obtained in medium containing 0.6% of flaxseed oil. In conclusion, by increasing the concentration of flaxseed oil in medium, the amount of saturated fatty acids was decreased and mono or polyunsaturated fatty acids were increased. Also, fatty acids profile of oil produced in flaxseed oil medium was including C18:2, C18:3, DPA and DHA. Finally, produced omega-3 oil was contained DHA, linolenic and oleic acid and can be used to enrichment foods and dairy products.
    Keywords: Aurantiochytrium strain_Omega 3 oil_Docosahexaenoic acid_Flaxseed oil_Linolenic acid
  • Meysam Ashtari, Orang Khademi *, Mahmoud Soufbaf, Hamideh Afsharmanesh, Mohammad Ali Askari Sarcheshmeh Pages 135-146
    The carob moth, Ectomyelois ceratoniae (Zeller) and various diseases are the main limiting factors in postharvest life of pomegranate fruit. Including effective treatment to reduce pests and diseases of agricultural crops is gamma radiation. The effect of this treatment in reducing postharvest pests and diseases of pomegranate fruit has been also shown; however, its effect on fruit quality during cold storage has not been investigated. In order to study the effect of gamma irradiation on pomegranate quality this study, as factorial in frame of CRD, was conducted at Shahed University and Nuclear Agriculture Research School in 2015. For that pomegranate fruits cv. ‘Malas Saveh’ were harvested at maturity stage and treated with gamma radiation at doses of 0, 1, 3, 5 and 7 kGy and were stored at 6°C with 80% RH, and then were taken on 1, 2 and 3 months of storage. Results showed that application of gamma radiation in comparison to control increased weight loss and electrolyte leakage, and reduced soluble solid, total phenol, anthocyanin and vitamin C contents as well as antioxidant capacity. Nevertheless the effects of treatments at low doses, especially at 1 kGy, were not considerable, but fruit quality decreased more with increasing doses. Therefore low doses of this treatment can be effectively use in increasing postharvest life of pomegranate fruit.
    Keywords: Gamma radiation, Irradiation, Pomegranate, Postharvest, Quality
  • Yoosefin., Zeynalif. *, Alizadeh Khaled Abad, M Pages 147-158
    Today because of the direct relationship between diet and the risk of cardiovascular disease, obesity and colon cancer has increased consumer demand for low-fat foods. So in this study the effect of adding quince seed gum on level of 0,1.2,2.4,3.6 and4.8% and reducing the amount of fat, on physicochemical and textural characteristics of hamburger including lipid oxidation, free radical scavenging, shrinkage, moisture retention colour and texture during the 9 days of storage at 4 C was studied. The results showed that adding gum significantly reduced shrinkage of treatments in comparison with control sample (P˂0.05). Also moisture retention and antioxidant property of treatments significantly increased in comparison with control sample (P˂0.05). Use of quince seed gum had no significant effect on redness a∗/b∗ of raw hamburgers, while redness of fired-hamburgers decreased compared to control sample( P˂0.05). The texture results showed that adding quince seed gum was increased stiffness of treatments significantly (P˂0.05). The results of this study showed that can be used quince seed gum as a suitable fat replacer in hamburger formulation.
    Keywords: Hamburger, Quince Seed Gum, Physicochemical Characteristics
  • Ghanadrezaeem., Arianfara. *, Sheikholeslami, Z Pages 159-170
    Hydration of Emulsifiers and production of gel emulsifiers increases performance of them in bakery industry. The aim of this study was to investigated the effect of different concentration of DATEM (5,10 percent) and distilled monoglyceride (50,60percent ) and constant level of polyglycerol ester (10percent) in gel emulsifier formulation on physicochemical properties of batter (pH and viscosity)and physicochemical and rheological properties of cup cake (color,specific volume ,texture and moisture content).experiments was investigated in a completely randomized design in 3 replications(α=95%).The result showed that the best concentration of DATEM by 50 percent of monoglyceride was 5 percent .These gel Formulation was decreased Viscosity of batter, moisture content (1 week after cooking), hardness of Cake and and a* and b* of crumb of Cake and increased PH of batter, specific volume of Cake and L* of crumb and crust of Cake. As well as the appropriate concentration of DATEM by 60 percent of monoglyceride was 10 percent. also these gel formulation was increased Viscosity of batter and decreased PH of batter also these gel decreased moisture content (1 week after cooking) and hardness of cake and a* of crumb of Cake. increased L* of crumb and crust of cake and b* of crumb of Cake.
    Keywords: Cup cake, Gel Emulsifier, Datem, Monoglyceride, Physicochemical properties
  • Zamanie., Khani, M. R. *, Shadi Mahdikhani Pages 171-181
    This study conducted to compare the effects of sodium tripolyphosphate, sodium hexametaphosphate and tetrasodium pyrophosphate on some physico-chemical characteristics of cured beef round, before and after cooking. For this purpose, after preparation of round cuts of beef and injection of curing solution containing 0.5% of the studied phosphate (including sodium tripolyphosphate, tetrasodium pyrophosphate and sodium hexametaphosphate) each one alone or in combination with two types of these phosphates in equal proportions (0.25% 0.25%) were produced in the form of six treatments which followed by ripening, forming and cooking processes and also cured phosphate-free thighs were considered as control. Then, all specimens were stored for 30 days at 4 °C and physicochemical tests (including pH, WHC, texture and cooking loss) conducted before and after cooking in 1, 15 and 30 days of storage time. The results showed that treatments of cured round beef containing sodium tripolyphosphate and tetrasodium pyrophosphate each one alone increased the pH and WHC significantly, both before and after cooking. Moreover, these two samples showed the lowest cooking loss and featured a better texture. But control sample and treatment with sodium hexametaphosphate did not show the desired results in these studied properties, respectively.
    Keywords: Sodium tripolyphosphate, Sodium hexametaphosphate, Tetrasodium pyrophosphate, Beef round, Curing
  • Kasaiez., Homayouni-Rada., Homayouni-Rad, H. * Pages 191-183
    Type of baker's yeast and fermentation time, are two factors that affect the quality of fermentation in bread dough. In this paper, with seven samples of instant dry yeast, gas powering of yeast was examined with gasography method. Also the interaction between the yeast and fermentation time on the production of Carbone dioxide has been investigated. Maximum amount of carbon dioxide produced by yeast A (163.33 ml) and yeast G had the least amount of gas production (139.67 mL). Investigation on fermentation time showed that the All times are significantly different at the 5% level, but from 165 minutes to 180 this difference was not significant. The study of interactions of yeast and fermentation time on the production of carbon dioxide by seven samples of yeast showed that at the same fermentation conditions, the type of yeast and fermentation time had a definite effect on gas powering of bakery's yeasts.
    Keywords: Bakery yeast, Fermentation time, Gas powering, Gasography
  • Heydarym., Mahasty Shotorbanyp. *, Akhoundzadeh Basti, P Pages 193-200
    Lysozyme- chitosan-cumin oil films were develop for enhancing the antimicrobial properties of chitosan films. A different concentration lysozyme solution was incorporated in to chitosan 2% film forming solution and 1% oil cumin .The film used for microbial properties of chicken fillets stored at refrigerator. Lysozme and cumin oil releases from the matrix of chitosan film and effect on antibacterial properties such as total mesophilic bacteria, microbial Total bacterial count, Psychrophiles, Coliforms and Pseudomonas . Results showed that 10% lysozyme and 1% cumin oil enhance the efficiency of chitosan film against bacteria in chicken fillet. Statistical results showed that 3 log cfu/g reduced in mesophilic bacteria in 12 days and 3 log cfu/g , 1.1 log cfu/g , 3 log cfu/g in Psychrophiles, Coliforms and Pseudomonas bacteria respectively .So the results showed the synergistic effect of oil cumin and lysozyme in to chitosan –based films . Thus brooding their application enhancing food quality and saftely .
    Keywords: Cuminum cyminum, Essential oil, Lysozyme, Synergistic, Antimicrobial properties
  • Beykih. *, Hamdamin., Shahedim., Goli A. H., Poortaghij., Ariashad, M Pages 201-211
    With regard to possibility of the acrylamide carcinogenicity, increasing expansion of fried potato products industry and high consumption of these products in the country, the study and modeling of phenomena involved in the process of these products are seems necessary. The aim of this study was to investigate the kinetics of decreasing of reducing sugars, acrylamide formation and color changes during frying of potato strips. The results showed that decreasing of reducing sugars and acrylamide formation are occurring with the exponential patterns during frying and increasing temperature and time of frying are intensifies these phenomena significantly (P
    Keywords: Acrylamide, Color indexes, Frying, Kinetic model, Reducing sugar
  • Hajmohammadia., Pirouzifard, M. Kh *, Shahedim., Alizadeh, M Pages 213-224
    Juices are kinds of popular beverages in world but are poor in term of fiber content. Generation of food products which contains relatively high amount of dietary fiber, due to its healthy properties, remains a challenge because of negative effects of dietary fiber on appearance and stability of these products. In this study, stability of fruit based beverages containing different percent of basil seeds, as a dietary fiber source, was evaluated. Gum Tragacanth (GT) and Carboxymethyl cellulose (CMC) was used for stabilized seeds. Then change in stability of beverages during time was evaluated by measuring of zeta potential, rheological properties, height percent of seeds and color changes. Results showed that GT was more effective than CMC for preventing sedimentation of seeds, although zeta potential of CMC was higher and consistency index of both hydrocolloid was similar. However existence of GT in samples caused to darkening of the color samples but CMC had not effect on color.
    Keywords: Fruit based beverage, Basil seed, Hydrocolloid, Zeta potential, Color
  • Yavarmaneshm. *, Ghiamati Yazdif., Pezeshki, P Pages 225-236
    Bacteriophage is the phage which causes the microbial host to infect and coliphage is the bacteriophage which infects Escherichia coli. The presence of coliphage in surface waters is the indication of fecal contamination (enteric viruses). The objective of this study was evaluation of enteric viruses recovery from farmed fish using Male specific coliphage (MS2) as an indicator bacteriophage for enteric viruses due to stable connection to surfaces. MS2 coliphage was used to contaminate farmed Salmon fish in three concentrations (103, 105 and 108 pfu/ml) all around Mashhad city. After phage spiked, Coliphage recovery was evaluated using double agar layer technique from three different parts of Salmon fish (gills, skinflesh and interceptive) according to the best procedure (glycine- threonine- polyethylene glycol). The highest coliphage recovery in the lowest spiked concentration (103pfu/ml) was in skin-flesh of Salmon fish while interceptive of Salmon fish had the highest recovery in 105pfu/ml of spiked concentration.
    Keywords: Recovery, Enteric viruses, Coliphage, Salmon fish
  • Rajaee, A. Mirzaee Moghaddam, H. *. Baradaran, N Pages 237-248
    In this laboratory study, the optimization process of ultrasound-assisted extraction (UAE) of phenolic compounds of Ziziphora clinopodioides was done using response surface methodology (RSM). For the determination of total phenolic compounds and antioxidant activity of the extracts, Folin test and DPPH assay were used, respectively. A central composite design for optimization of process parameters with three independent variables included time (2, 6.5, 13.5, 20 and 25 min), the solvent concentrations (0, 20, 50, 80 and 100% of water in ethanol) and the ratio of solvent to solids (10, 14, 20, 26 and 30 solvents on the dry matter), which includes 18 test at five levels with four replicates at the central point was done. Correlation coefficients (R2) of the models for total phenolics and antioxidant activity were 0.98 and 0.93, respectively. The results of the optimization for the extraction of phenolic compounds showed that the extraction in terms of time 18.29 min, the solvent concentration of 22.15% and the ratio of solvent to solids 25.95 were the highest amount of phenolic compounds about 7.81 mg of gallic acid equivalents per gram of dry matter. Optimal conditions in terms of antioxidant activity were the ratio of solvent to solids 14.77, time 6.66 min, solvent concentration 23.37%, respectively, under these conditions, the amount of the antioxidant activity of 14.25% per gram of dry matter was obtained.
    Keywords: Ziziphora clinopodioides, Phenolic Compounds, Antioxidant Activity, Ultrasound, Optimization
  • Khodaeih., Asefi, N. * Pages 249-262
    Using the ultrasound waves has been studied as a new pre-treatment for food drying in recent years. The aim of the present research is survey of the ultrasound pre-treatment effects (59 kHz, 10 min) on some physical and chemical properties of dried Poulk leaves (Stachys schtschegleevii Sosn.) using by hot dry at 40, 50 and 60°C with air velocity of 1 m/s. The results of this research showed that the lowest drying time, total phenol, antioxidant capacity and the maximum drying kinetics, reabsorption of water, and diffusion coefficient (2.42×10-10 to 4.52×10-10m2/s) was observed in the ultrasound pretreatment samples, additionally the activation energy in untreated samples was less compared to ultrasound samples. The fitted mathematical models of rate drying with the experimental data showed the model Page can satisfactory describe the rate drying curve of Poulk leaves by hot air with high correlation coefficient (R2=0.998), the minimum root mean square error (RMSE=0.02109), and chisquare (χ2=0.00058).
    Keywords: Poulk, Drying, Antioxidant capacity, Ultrasound, Phenol
  • Mowlaeifar, M. H., Niakosarim. *, Aminlari, M Pages 263-270
    Application of lysozyme as a natural antimicrobial or preservative agent in food and pharmaceutical industry is well known. The antimicrobial effects of lysozyme can be expanded by conjugation with carbohydrates via Maillard reaction, however this natural reaction is a time consuming process. So in this study a new method microwave heating, was applied to Accelerate the Maillard reaction. Lysozyme was mixed with dextran and heated by microwave irradiation. The glycation extent was determined by SDS-PAGE electrophoresis, cation-exchange chromatography and sugar analysis. SDS-page pattern show that with increasing heating time a high molecular weight conjugates were appeared and maximum glycosylation was occurred after 4 minutes heating. The elution profiles (chromatograms) of the lysozyme–dextran conjugates compared the natural lysozyme showed that the conjugated peak shifted towards the higher molecular weight fraction and overlapped with the non conjugated proteins, indicated that lysozyme was covalently bound to dextran. These results suggest that Maillard reaction rate can be increase using microwave heating.
    Keywords: Chromatography, Electrophoresis, Lysozyme, Maillard reaction, Microwave heating
  • Hassannezhadz., Azadmard-Damirchis., Sowti- Khiabanim., Peighambardoust, S. H., Rasouli-Pirouzian, H.* Pages 271-282
    In this research, the effects of fortification of chocolate samples with flaxseed at different levels of 0% (control treatment), 5%, 10%, 15% and 20% were assessed on the microbial properties, peroxide value and tocopherol content of chocolate samples during 3 months storage. Sensory attributes of chocolate samples were determined by fourteen trained panelists using 5-point Hedonic scale in 1st, 15, 30, 45 60, 75 and 90th days. It was observed that with increasing flaxseed content in chocolate samples, the mean content of gamma-tocopherols increased. The level of gamma tocopherols in control samples were 17.1 ppm, compared with 38.57 ppm in samples containing 20% flaxseed. Moreover, peroxide value showed an increasing trend with increasing flaxseed powder content. In addition, the highest peroxide value (1.875 meq/Kg) belonged to samples containing 20% flaxseed powder at the end of storage time and the lowest peroxide value (0.5 meq/Kg) was observed in control treatments in 1st day. However, all the peroxide values were in the standard range (max: 2 meq/Kg). Microbial enumeration of enterobacteriaceae, E. coli, salmonella, coagulase-positive staphylococci, yeast and molds were in the standard range during 90 days of storage. The maximum count of yeasts belonged to samples containing 20% flaxseed powder. With regard to the consumer acceptance, chocolate samples containing 5% and 10% flaxseed received higher sensory scores compared with other treatments and samples containing 20% flaxseed had the lowest sensory acceptance compared with control treatment. Consequently, the results indicated that by incorporating of flaxseed powder in chocolate, it is possible to produce functional product fortified with anti-oxidants that could have important role in the health of consumers.
    Keywords: Chocolate, Flaxseed, Microbial properties, Sensory attributes
  • Ansaris., Yavarmanesh, M. * Pages 283-291
    One of the most important Shiga toxin-producer in dairy product is Escherichia coli O157. Milk pasteurization has not any effect on toxicity of the shigatoxin; it’s just preventing of microbial growth. Therefore, rapid and accurate detection of E.coli O157 can help to prevent food poisoning. The aim of this study was to evaluate the correlation between the presence of Shiga toxin-producing genes (stx1 and stx2) with microbial and chemical parameters in raw milk. 30 samples of raw milk randomly were collected from dairy product distributors of Mashhad. Isolation of E. coli O157 H7 was done by specific culture. After DNA extraction, of 16s rRNA, stx1 and stx2 gene was screened by Polymerase Chain Reaction (PCR). The specific culture and PCR results showed that 62% and 89% of samples were contaminated by E. coli O157 H7, respectively. Also, Stx1 gene was detected in 88% of shiga toxin E.coli and Stx2 gene was not present in any of the isolates tested in this study. The correlation between the presences of Shiga toxin-producing gene (Stx1) with mesophilic bacteria enumeration, enumeration of E. coli, acidity, pH, Non-fat dry matter, fat content and domain of electro condactivity was estimated 0/174, 0/474, 0/992, 0.177, 0/724, 0/622 and 0/897, respectively. Our findings indicated that there is high correlation between chemical parameters of raw milk with the presence of shigatoxin genes in E. coli O157 H7.
    Keywords: Raw milk, E. coli O157 H7, Shiga toxin, Microbial Parameters, Chemical Parameters
  • Mahmoodiv. *, Keramatj., Hojjatoleslamym., Molavi, H Pages 293-304
    Tuna fishes are among the most important commercial fishes used in Iran fish canning industry. The precooking of fish is one of the important stages of producing liquid wastes in canning factories.The liquid waste by-product obtained at this stage contains different amounts of fat removed from the fish. Fish oil includes some polyunsaturated fatty acids with long chains (PUFA), especially EPA, DHA and AA.The oil obtained from the liquid waste of cooking autoclaves of two tuna fishes, Katsuwonus pelamis and Thunnus albacares,were investigated in terms of iodin value, acidity, peroxide, oil and cooking liquid waste yield.The total yield of liquid waste showed a significant increase in Thunnus albacares (22/5%),as compared with Katsuwonus pelamis (20/4%),( p˂0.05). The oil of Thunnus albacares (1/55%) was found to be more than that of Katsuwonus pelamis (0.81%), (p˂0.05).In terms of iodin value, the oil of Katsuwonus pelamis cooking liquid waste showed higher amounts and in terms of peroxide, Thunnus albacares showed higher values (p˂0.05).The predominant fatty acids in tuna liquid waste by-product were Palmeticacid(C16:0;21/12%,24/11%),oleicacid(C18:1c 9;15/46%,12/35%),and docosahexaenoic acid (C22: 6 3DHA; 23%,23/15%),for Katsuwonus pelamis and Thunnus albacares, respectively.The highest PUFA, and PUFA/SFA ratio was found in Katsuwonus pelamis and the highest SFA was found in Thunnus albacares.Finally, due to the higher unstauration degree and also, the lower peroxide in equal weights, the oil obtained from Katsuwonus pelamis is deemed to be more suitable, but in the industrial scale, because of the higher yield of the oil extracted from Thunnus albacares, this tuna fish is more preferable.
    Keywords: Liquid wastes, Fatty acid profile, Fish oil, Tuna fish
  • Eisazadehs., Khomeirim. *, Sadeghi, A. R., Kashaninejadm., Mirzaei, H Pages 305-314
    Yeasts and molds are considered as major causes of spoilage of acidic foods. Various studies have shown that green tea (Camellia sinensis) has antimicrobial properties. the study aimed to investigate the antiyeast activity of green tea extract in the plate and sterilized milk. Total phenol and flavonoid content were determined by colorimetric method. Anti-yeast activity of green tea against Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces marxianus and Rhodotorula glutinis was measured using well diffusion and disk diffusion agar. The minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum fungicidal concentration (MFC) of green tea were examined by micro dilution in plate and by macro-dilution in sterilized milk in tubes. MIC of green tea extract was in range of 12.5 to 25 mg/ml in microdilution method and 6.5 to 25 mg/ml in macro dilution method. Kluyveromyces marxianus was the most resistant yeast against green tea extract. Consequently, because of the positive effect of green tea extract against the studied yeasts, it could be utilized as an anti-yeast compound in food and drug technology.
    Keywords: Green tea extract, Anti-yeast, Milk
  • Salehif. *, Gohari Ardabilia., Satorabim., Souri, F Pages 315-323
    Coeliac disease is an autoimmune digestive disease that is caused by the digestion of gluten and the only treatment of this disease is a gluten free diet. In this study, at first the rice cake batter containing different percentages of basil seed gum (at four levels 0, 0.5, 1 and 1.5 %) were prepared and their rheological properties were evaluated. Batter viscosity by a brookfield rotational viscometer, physicochemical characteristics (weight, ash, moisture, volume and density) by standard methods, crumb color by image processing method, and sensory evaluation by 9-point hedonic method were evaluated. With increasing basil seed gum percentage in formulation of rice cake, the viscosity of batter increased. Rice cakes batter was a non-newtonian fluid and pseudoplastic (shear-dependent) and thixotropic (time-dependent) type. With increasing the basil seed gum from 0 t 1.5 %, rice cakes batters viscosity at shear rate of 20 s-1 ware increased from 9.82 to 49.6 Pa.s. The moisture content and volume of cakes were increased with increasing gum percentage. With increasing basil gum brightness of cakes increased due to increasing volume, in addition decreased yellowing of the samples. The L*, a* and b* indexes for sample containing 1.5 % gum were 88.35, -1.71 and 37.89, respectively. According to the sensory evaluation results, rice cake containing 1 % basil seed gum had the highest total acceptance score.
    Keywords: Basil gum, Image processing, Rheology, Rice cake, Sensory evaluation
  • Gholami Manzourz., Ahmadie. *, Karami, M Pages 325-336
    Tomato paste is one of the most common products of the tomato and most important Persian food flavors that its production has been increased in recent years. Since human health depends on the quality of processing food, it is necessary to study the quality of this product. The aim of the research is to investigate the effect of firmness and color of tomatoes and processing method on some physical, rheology and chemical properties of Tomato paste is made. For this purpose, color treatments were considered at two levels: between 15-25 and 25-35, firmness treatments were considered at two levels between 0.5-2 N and 2-4 N and processing methods were considered on two levels for hot break and cold break. Acidity, consistency, viscosity, color, Brix and pH Factors of tomato paste were measured. The results showed that the physical and mechanical properties and processing method effect on properties of tomato paste. From tomatoes with a firmer texture and hot break processing method, with more red index paste was obtained. Tomatoes that have redness index lower, consistency and viscosity of paste were higher. The results showed that the soluble solids paste that was processed by hot break is further than cold break method. Tomato paste from tomato category with more firmness and hot break processing method was more acidity. pH of less red tomato paste category and more firmness is more than less red index and more rigid categories.
    Keywords: Tomato paste, Hot break, Cold break, Chemical properties, Consistency, Viscosity
  • Gharenaghadehs., Samadlouie, H. R. *, Mahmood Sowti, Saman Gharenaghadeh Pages 337-348
    Second metabolites isolated from salvia spices mostly are terpenoids and flavonoids which are bioactive compounds with high healthy effects. Extractions of these materials by solvent causes chemically unstable and lower healthy effects. Encapsulation of essential oils in a lipid carrier such as nano-emulsion is scientific way to reduce this problem. The aim of this research is encapsulation of essential oil of salvia hypoleuca in nano emulsion and investigation of antimicrobial and physicochemical activities of this essential oil. Nano emulsions containing salvia hypoleuca essential oil with tween 80 and span 80 as surfactants with different HLB were produced by using high intensity ultrasound. Determination of size, distribution of particle size and physical stability of nano emulsion over time was investigated by using dynamic light scattering (DLS). Also evaluation the antimicrobial properties against gram-positive bacteria (bacillus cereus and enterococcus faecalis) and gram-negative bacteria (moraxella catarrhalis and klebsiella pneumonia) microdilution method was used. The results showed that the size and distribution of particle size were in the range of 89-141 and 0/36-0/41 and nano emulsions were stable during 60 days. Anti microbial activities of nano emulsion against all bacteria were better than free essential oils.
    Keywords: Salvia essential oil, Nanoemulsion, Ultrasound, Antimicrobial, GC-MS