فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 77، تیر 1397)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 77، تیر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/20
  • تعداد عناوین: 30
|
  • زیبا جوادزاد، محمود رضازاد باری *، محمد علیزاده، صابر امیری صفحات 1-13
    به دلیل استفاده روز افزون روغن پالم در صنعت لبنیات به عنوان افزودنی و هم چنین افزایش علاقه مصرف کنندگان به مواد غذایی دارای ارزش آنتی اکسیدانی، از روغن پالم برای به دام انداختن کاتچین چای استفاده گردیده و توان آن در به دام انداختن کاتچین با چربی شیر مقایسه شد. برای این منظور تاثیر نوع فاز روغنی (روغن پالم و چربی شیر)، نسبت های متفاوت سورفاکتانت های اسپن 80 به لستین (2- 5/0) و RPMهای مختلف (900-600 دور بر دقیقه) جهت انکپسوله نمودن کاتچین به روش خود به خودی بررسی و مقادیر pH، اندیس خامه ای شدن، هدایت الکتریکی، بریکس، ضریب شکست، اندازه ذرات و قدرت آنتی اکسیدانی اندازه گیری شدند. نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش RPM باعث افزایش اندیس خامه ای در همه نمونه ها، افزایش اندازه ذرات در نانوکپسول ها با چربی شیر، افزایش ضریب شکست و فعالیت آنتی اکسیدانی در نانوکپسول ها با روغن پالم شد، در حالی که افزایش RPM باعث کاهش اندازه ذرات در نانوکپسول ها با روغن پالم گردید. افزایش نسبت اسپن 80 به لستین باعث افزایش اندیس خامه ای، کاهش pH و هدایت الکتریکی در همه نمونه ها شد که این افزایش نسبت اسپن80 به لستین در اندازه ذرات معنی دار نبود. بریکس در نانوکپسول ها با روغن پالم از نانوکپسول ها با چربی شیر بیشتر شد. به طور کلی نانوکپسول روغن پالم حاوی کاتچین تولید شده از روغن پالم در مقایسه با نانوکپسول چربی شیر حاوی کاتچین، دارای ویژگی های مناسب تری بود.
    کلیدواژگان: کاتچین، نانوامولسیون، روغن پالم، چربی شیر، روش خود به خودی
  • محمود ناصری *، مریم نصری، مجید علی پور اسکندانی صفحات 15-29
    در این تحقیق اثر یخ آب زیست فعال حاوی عصاره و اسانس زنجبیل بر بهبود کیفیت نگهداری کوتاه مدت ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. ماهی ها به مدت 16 روز در سه نوع یخ آب (حاوی عصاره و اسانس زنجبیل و نمونه کنترل) نگهداری شدند. طی فواصل چهار روزه آزمون های شیمیایی(پراکسید، تیوباربیتوریک اسید، اسیدهای چرب ازاد و مجموع بازهای ازته فرار)، میکروبی (میزان کل باکتری های قابل رویت و میزان باکتری های سرمادوست) و حسی( ظاهر عمومی، چشم، ظاهر آبشش، بوی آبشش و طعم ) انجام شد. نتایج حاکی از وجود اختلاف معنادار کیفیت نمونه های نگهداری شده در یخ آب حاوی اسانس و عصاره زنجبیل با نمونه کنترل بود. وجود عصاره و اسانس زنجبیل اثرات مثبتی بر پذیرش طعم و کیفیت ظاهری نمونه-ها داشت. فساد اکسیداتیو، میکروبی و حسی با وجود عصاره و اسانس زنجبیل کنترل شد. با استفاده از یخ آب زیست فعال، دوره نگهداری ماهی قزل آلای رنگین کمان چهار روز افزایش یافت.
    کلیدواژگان: یخ آب، عصاره زنجبیل، اسانس زنجبیل، قزل آلای رنگین کمان، مدت ماندگاری
  • عباس نمدی پور، علیرضا صادقی ماهونک *، محمد قربانی، یحیی مقصودلو، علیرضا صادقی صفحات 31-38
    هدف از مطالعه حاضر مقایسه ویژگی های ضداکسایشی و بررسی امکان وجود اثر هم افزایی بین عصاره های هسته خرما و کنار در دو غلظت 200 و 500 ppm بود. عصاره هسته خرما در هر سه آزمون مهار رادیکال آزادDPPH ، ظرفیت ضد اکسایشی کل و قدرت احیا کنندگی در هر دو غلظت مورد آزمون، به شکل معنی داری عملکرد بهتری را نسبت به کنار نشان داد. علاوه بر این، کنار در تمامی آزمون ها از BHT ضعیفتر بود اما هسته خرما در غلظت 500 ppm در دو آزمون ظرفیت ضداکسایشی کل و قدرت احیا کنندگی از BHT با غلظت 100 ppm بهتر بود ولی عصاره مذکور در این آزمون ها و در هر دو غلظت از BHT 200 ppm ضعیفتر بود. از بین حالات مختلف ترکیب این عصاره ها نیز در آزمون مهار رادیکال آزاد DPPH در هر دو غلظت ( در غلظت 200، کنار80:هسته خرما20 ، کنار50:هسته خرما50 و کنار20:هسته خرما80 و در غلظت 500، کنار40:هسته خرما60 و کنار20:هسته خرما80) و در آزمون قدرت احیا کنندگی در غلظت 200 ppm (کنار40:هسته خرما60 و کنار20:هسته خرما80) اثر هم افزایی مشاهده شد. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره هسته خرما در غلظت های بالا (500ppm) توان رقابت با غلظت های پایین BHT (100ppm) را داراست. همچنین ترکیب عصاره هسته خرما با مقدار اندکی کنار در غلظت های بالا از توان رقابت با غلظت های پایین BHT (100 ppm) برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: کنار، هسته خرما، هم افزایی، ضداکسایش
  • آمنه ملکی، حسین احمدی چناربن *، سارا موحد صفحات 39-56
    باقلا گیاهی است از خانواده بقولات که همانند بسیاری از حبوبات، پروتئین دانه آن از دو فراکسیون آلبومین و گلوبولین تشکیل شده است. محتوای بالای پروتئین قابل هضم و نشاسته، دلیل استفاده گسترده آن است. در تحقیق حاضر تاثیر دما در سه سطح(55 ، 65 و 75 درجه سلسیوس) و سرعت هوای داغ در دو سطح (1 و 2 متر بر ثانیه) بر برخی خواص کیفی، حسی و رفتار خشک شدن باقلا مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج، بیشترین مقدار پروتئین، در تیمار 2T(دمای Co55 و سرعت هوایm/s 2)، به مقدار 3/21درصد و کمترین میزان تغییرات رنگ (EΔ)، در تیمار 1T (دمای Co55 و سرعت هوایm/s 1)، به مقدار 66/27 مشاهده شد. همچنین کمترین زمان خشک شدن در تیمار 6 T(دمای Co75 و سرعت هوایm/s 2)، به مدت 29 دقیقه اندازه گیری گردید. در ادامه، بهترین مدل برای فرآیند خشک کردن و چروکیدگی به ترتیب مدل های پیج و گارزا پیشنهاد گردیدند. قابل توجه اینکه بیشترین مقدار چروکیدگی به تیمار 5T(دمای Co75 و سرعت هوایm/s 1)، به مقدار 2/15 درصد تعلق گرفت. طبق نتایج، بیشترین مقدار ضریب انتشار موثر رطوبت و کمترین مقدار انرژی فعالسازی به ترتیب m2/s 8- 10× 53/4 و kJ/mol 9/15 در تیمار 6T مشاهده گردید. از سوی دیگر 4 T (دمای Co65 و سرعت هوایm/s 2) به عنوان بهترین تیمار از نظر ارزیابی حسی انتخاب شد. در یک جمع بندی کلی و نظر به عدم وجود اختلاف معنی دار بین اکثر تیمارها، 4T به عنوان بهترین تیمار معرفی گردید.
    کلیدواژگان: باقلا، پروتئین، چروکیدگی، خشک کردن
  • مصطفی محروقی *، محسن قدس روحانی، حسن رشیدی صفحات 57-67
    دراین تحقیق اثر دوره نگهداری بر خصوصیات پنیر پروسس پخش پذیر تولید شده با استفاده از هیدروکلوییدهای کنجاک و زانتان، مورد بررسی قرار گرفت. پنیر پروسس پخش پذیر که فرمولاسیون آن بهینه سازی شده بود، در طی دوره نگهداری سه ماهه در فاصله های زمانی 1، 45 و 90 روز پس از تولید، از نظر ویژگی های حسی (سفتی، طعم، گسترش پذیری، رنگ ، پذیرش کلی)، آزمون پروفایل بافت (TPA) (سختی، چسبندگی، پیوستگی، حالت ارتجاعی) وpH مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی و مقایسه میانگین ها به وسیله آزمون دانکن انجام شد. نتایج آزمون پروفایل بافت نشان داد که در طی دوره نگهداری سختی، پیوستگی و حالت ارتجاعی افزایش ولی چسبندگی پنیر کاهش داشت. pH محصول نیز درطی دوره نگهداری با روند نسبتا کاهشی مواجه شد. از بین ویژگی های حسی نیز در طول مدت نگهداری، امتیازسفتی و طعم افزایش داشت ولی امتیاز رنگ، گسترش پذیری و پذیرش کلی با کاهش مواجه شدند. البته تمامی این تغییرات به گونه ای بود که همه نمرات ارزیابی حسی در آخرین روز نگهداری، همچنان بالاتر از حد میانی بود و پنیر پروسس پخش پذیر تولیدی پس از سه ماه نگهداری به خوبی قابل مصرف بود.
    کلیدواژگان: پنیر پروسس پخش پذیر، کنجاک، زانتان، دوره نگهداری
  • آرتور کالستیانس، علیرضا شهاب لواسانی *، سارا موحد صفحات 69-78
    استفاده از نیتریت از قدیم به عنوان یک ماده نگهدارنده، طعم دهنده و تثبیت کننده رنگ فرآورده های گوشتی مانند ژامبون امری متدوال بوده است. ولی به دلیل اثرات سرطانزایی، در بین مصرف کنندگان پیشینه ای منفی دارد. از طرف دیگر، غلظت پایین این ماده در محصول، خطر رشد میکروارگانیسم هایی نظیر کلستریدیوم بوتولینوم در طول مدت نگهداری و خطر تولید سم بوتولیسم را افزایش می دهد. با جایگزین کردن این ماده با دود گرم و طبیعی چوب درخت گلابی در شرایط پیشنهادی، می توان محصولی بدون وجود مواد سرطانزا تولید کرد که مصرف کننده بدون نگرانی آن را مصرف کند. لذا هدف کلی از این پژوهش بررسی تاثیر دود گرم و طبیعی چوب درخت گلابی بر خواص کیفی ژامبون مرغ عمل آوری شده فاقد نیتریت دوددهی شده در زمانهای 15، 30، 45 و 60 دقیقه بود. در این تحقیق تیمارها پس از تولید به مدت زمان های 15، 30، 45 و 60 دقیقه در معرض دود گرم و طبیعی چوب درخت گلابی قرار گرفتند. سپس وکیوم شده و در دمای C°4-1 نگهداری و در لحظه پس از تولید، و در روزهای 10، 20، 30، 40 و 50ام از لحاظ ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی، و میزان ترکیب بنزوآپیرن مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن بود که بین درصد رطوبت، پروتئین، خاکستر تیمار شاهد و سایر تیمارها اختلاف معنادار (05/0≥p) وجود داشت. همچنین از نظر خصوصیات میکروبی (کلستریدیوم پرفرانژانز) بین تیمار شاهد و سایر تیمارها اختلاف معنادار (05/0≥p) وجود داشت. همچنین میزان باقیمانده بنزوآپیرن در تیمارهای دوددهی شده در محدوده مجاز استاندارد ( μ g/Kg5/0>) ارزیابی شد. تیمارهای 5 و 6 از لحاظ خصوصیات میکروبی و شیمیایی در بین سایر تیمارها در مقایسه با تیمار شاهد، به عنوان تیمارهای برتر انتخاب شدند.
    کلیدواژگان: دود گرم و طبیعی چوب، فرآورده های گوشتی، نیتریت، ژامبون، بنزوآپیرن
  • احسان مقدس کیا، مهدی نبی پور باربین، زهرا قاسمپور، لطفعلی ناصری، علی احسانی * صفحات 79-88
    با توجه به مشتری پسندی محصول ژله خوراکی، امروزه استفاده از آن در گروه های سنی مختلف دو چندان شده است. ‏در ‏فرمولاسیون این محصول شکر و رنگ های سنتتیک به کار می رود که قابل جایگزینی ‏است.‏ در این پژوهش اثر ژلاتین و میزان کنسانتره انار (با هدف جایگزینی شکر و رنگ) در فرمولاسیون ژله پروبیوتیک مورد مطالعه قرار گرفت. بهینه سازی فرمولاسیون با استفاده از متغیرهای مستقل، میزان ژلاتین در محدوده 5-2 درصد و میزان کنسانتره انار در 4-1 درصد، در ژله حاوی لاکتوباسیلوس پاراکازئی انجام گرفت. نمونه ها طبق طرح آماری مرکب مرکزی تولید و سپس شاخص-های فیزیکو-شیمیایی، ماندگاری باکتری پروبیوتیک و خواص حسی مورد بررسی قرار گرفت. با بررسی شاخص های رنگ، شاخص L با افزایش میزان ژلاتین ابتدا سیر کاهشی داشته و با گذشت زمان سیر افزایشی داشت. شاخص a نیز بیشترین مقدار را در غلظت 5 درصد ژلاتین داشت. مقدار کنسانتره انار بر روی شاخص a تاثیر معنی داری داشت و تا غلظت 8/2 درصد مقدار شاخص قرمزی با گذشت زمان کاهش یافت. برهمکنش ژلاتین-کنسانتره انار بر روی pH تاثیر مثبت داشته و بیشترین میزان پذیرش کلی حسی تیمارها در غلظت 8/2% کنسانتره انار بدست آمد. با افزایش درصد ژلاتین، تاثیر منفی بر پذیرش کلی مشاهده شد. در ارزیابی ماندگاری باکتری پروبیوتیک، بیشترین میزان رشد باکتری در روز 18 نگهداری بدست آمد. بر مبنای نتایج این پژوهش، می توان در فرمولاسیون ژله خوراکی با کاربرد سویه پروبیوتیک و جایگزینی کنسانتره انار قابلیت پذیرش فرآورده نهایی و خواص سلامت بخشی آن را افزایش داد و ویژگی های فیزیکو-شیمیایی آن را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: ژلاتین، ژله خوراکی، کنسانتره انار، لاکتوباسیلوس پاراکازئی
  • شهره تاتاری *، مصطفی مظاهری تهرانی، الناز میلانی صفحات 89-97
    امروزه تقاضای مصرف‏کنندگان برای استفاده از میان وعده های مغذی و سالم رو‏به رشد است و از آن‏جا که در طبقه بندی مواد غذایی، اسنک ها که دارای حداقل ارزش تغذی های هستند یکی از میان وعده های پرطرفدار در بین افراد مختلف جامعه به‏ویژه کودکان و نوجوانان محسوب می‏شوند، غنی‏سازی آن‏ها ضروری به نظر می‏رسد. از این‏رو هدف از انجام این پژوهش جایگزینی حداکثر 10 درصد از بلغور ذرت در فرمولاسیون اسنک اکسترود شده با آرد سویا و آرد سویای فرموله شده با خواص عمل‏کنندگی تخم‏مرغ در قالب یک طرح کاملا تصادفی بود. بدین منظور پروتئین، ضریب انبساط‏شوندگی، سختی بافت، رنگ و ویژگی های حسی مورد ارزیابی قرار گرفت. به‏منظور سنجش مولفه های رنگی از تکنیک پردازش تصویر و نرم‏افزار ImageJ استفاده شد. براساس نتایج مشخص گردید که هر دو ترکیب بر محتوای پروتئینی نمونه های تولیدی افزودند. هم‏چنین نتایج نشان داد که جایگزینی بیش از 5 درصد از بلغور ذرت با آرد سویا و آرد سویای فرموله شده باعث افزایش میزان سختی و کاهش ضریب انبساط‏شوندگی و مولفه های رنگی L* و b* شد که اثر منفی آرد سویا بیش از آرد سویای فرموله شده بود. علاوه بر این نتایج ارزیابی حسی به‏خصوص در بخش عطر و طعم بیانگر برتری نمونه حاوی 5 درصد آرد سویای فرموله شده با خواص عمل‏کنندگی تخم‏مرغ نسبت به سایر نمونه ها بود.
    کلیدواژگان: اسنک، آرد سویا، تخم مرغ، ضریب انبساط شوندگی، رنگ
  • ندا قضاوی *، حمدالله مشتاقی، مجتبی بنیادیان، رویا عابدی صفحات 99-107
    امروزه، مصرف فراورده های غذایی پروبیوتیک با توجه به اثرات سلامت بخش آن، مورد توجه قرار گرفته است. از بین نوشیدنی های پروبیوتیکی، نوشیدنی های با پایه ی شیر به دلیل اثرات درمانی آن بر بدن، توسعه ی بیشتری یافته است. اخیرا مصرف کنندگان تمایل بیشتری به مصرف آب میوه های پروبیوتیک نشان داده اند. در این مطالعه از آب انار با دو رقم انار ایرانی شهرضا و نطنز به عنوان پایه ای برای تلقیح باکتری پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس استفاده شد. سپس قابلیت زنده مانی این باکتری در دو رقم، مورد مقایسه قرارگرفت. تغییرات pH، اسیدیته ی قابل تیتر، رسوب و نیز زنده مانی سلول های پروبیوتیک، تحت شرایط کنترل شده ای در دمایc 4 تعیین شد و نمونه ها، در روز های پنجم و دهم از تخمیر، از لحاظ رنگ، طعم، بو، غلظت و پذیرش کلی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد قابلیت بقای باکتری در آب انار رقم نطنز به دلیل pHکمتر آن نسبت به رقم شهرضا، پایین تر بوده و طی هفته ی اول جمعیت میکروبی از 43/7 سیکل لگاریتمی به 5/4 سیکل لگاریتمی کاهش یافت. در حالی که در آب انار شهرضا، در طی این مدت جمعیت باکتری از49/7 به 33/5 سیکل لگاریتمی رسید. در هفته ی دوم در هیچ یک از دو تیمار، باکتری شناسایی نشد. درهر دو تیمار، شاهد کاهش معنادار pH، رسوب و نیز جمعیت باکتری در پایان مدت نگهداری بودیم ولی تغییرات اسیدیته معنادار نبود (P < 0.01). پروبیوتیک کردن آب انار اثر نامطلوبی بر خواص حسی آن نداشته است. در کل قابلیت بقای باکتری لاکتوباسیلوس در آب انار به دلیل شرایط اسیدی آن، کوتاه مدت بوده است.
    کلیدواژگان: آب انار، پروبیوتیک، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس
  • علیرضا شهاب لواسانی * صفحات 109-122
    تاثیر جایگزینی نسبی نمک کلرید سدیم با کلرید پتاسیم بر لیپولیز، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، خواص حسی و خواص بافتی پنیر سفید UF طی دوره رسیدن مورد بررسی قرار گرفت. نمونه های مورد بررسی چهار تیمار شامل مخلوط هایی با نسبت متفاوت از نمک کلرید سدیم و کلرید پتاسیم که به روش نمک زنی خشک به منظور تولید پنیر رژیمی کم نمک با نسبتهای تیمارA، 5/1درصدKCl+ 5/1درصد NaCl؛ تیمارB، 2درصد KCl+1درصد NaCl؛ تیمارC؛25/2درصد KCl+75/0درصد NaCl و تیمارD (تیمار شاهد)، 3درصد NaCl ساخته شدند. نتایج اسیدیته نشان داد که تمامی تیمارها به استثنای روز اول، بعد از دوره های رسیدگی (15، 30، 40 و 50) اختلاف معنی داری (05/0p<) دارند. با این حال، تیمارهای D (تیمار شاهد حاوی 3 درصد NaCl)پائین ترین میزان اسیدیته و تیمارهای A (حاوی 50 درصد NaCl و KCl ) نزدیک ترین اسیدیته را به تیمار شاهد داشتند. علاوه بر این نتایج GCنشان داد در دوره های رسیدگی مشابه (10، 25، 40، 55 و70 روز) بین ترکیب اسیدهای چرب آزاد به غیر از C18:0 اختلاف معنی داری (05/0p>) وجود نداشت. نتایج نشان داد، بین تیمار های مختلف از نظر خصوصیات ترکیبی ( رطوبت، درصد چربی، ازت کل بر حسب ماده خشک و ازت محلول در آب) دوره رسیدگی (1،15و30) روز اختلاف معناداری (05/0p>) وجود نداشت. از نظر بررسی خواص حسی (طعم و بافت ) تمام تیمارها اختلاف معنادار (05/0p<) داشتند. همچنین بررسی خواص بافتی ( نیروی گسیختگی یا شکست ) در روز سی ام دوره رسیدگی نشان داد که اختلاف معناداری(05/0p>) بین تیمار های A وD وجود ندارد.
    کلیدواژگان: پنیر سفیدUF، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، لیپولیز، خواص حسی، خواص بافتی
  • بهزاد ناصحی *، زهرا پایدار، حسن برزگر، محمد حجتی صفحات 123-133
    امروزه پژوهشگران به دنبال شناسایی مواد ارزشمندی هستند تا تولید فرآورده هایی با کیفیت بالا، مغذی و سلامت بخش را فراهم کنند. از این نظر هدف این پژوهش تولید نان به عنوان مهمترین کالای سبد مصرف غذایی برای بیماران دیابتی با استفاده از آرد دانه گیاه دارویی شنبلیله بود. بدین منظور آرد دانه شنبلیله در سطوح 0، 1، 2، 3، 4 و 5 درصد وزنی آرد به فرمولاسیون خمیر نان بربری اضافه شد. سپس ترکیبات شیمیایی مخلوط آردها، رفتار رئولوژیکی خمیر و ویژگی های کیفی، حسی و میکروبی نمونه های نان بربری مورد بررسی قرار گرفت. بررسی نتایج این پژوهش نشان داد که افزودن این آرد تا سطح 3 درصد سبب بروز تغییرات مفیدی مانند افزایش میزان جذب آب آرد، عدد کیفی فارینوگراف، عدد نسبت اکستنسوگراف، مقدار فیبر و خاکستر، بهبود ویژگی های حسی به‏خصوص مزه و بو ، ارتقاء شاخصهای رنگ و کاهش فعالیت کپکی در تیمارها شد. البته این در حالی است که برخی از رفتارهای رئولوژیکی خمیر مانند درجه سستی، ثبات و کشش پذیری و ویژگی های کیفی از قبیل حجم مخصوص و سفتی بافت نان، همگام با افزایش غنی سازی با افت مواجه شدند. نتایج این پژوهش تایید می کندکه نان های حاوی 3 درصد آرد دانه شنبلیله از کیفیت خوبی برخوردارند، بنابراین مصرف مداوم آن نه نتها کمبود لیزین، آهن و روی را جبران خواهد کرد، بلکه استفاده از آن برای ارتقاء سلامتی مبتلایان به دیابت نوع 2 و افراد مقاوم به انسولین، توصیه می شود.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، دیابت، شنبلیله، فیبر، نان بربری
  • شیما پیری قشلاقی، علیرضا صادقی ماهونک *، محمد قربانی، مهران اعلمی صفحات 135-144
    پپتید های زیست فعال اجزاء پروتئینی هستند که در ساختار پروتئین اصلی غیر فعال بوده و بعد از آزاد شدن توسط هیدرولیز آنزیمی، عملکرد های فیزیکوشیمیایی متعددی از خود بروز می دهند. در این پژوهش از روش آماری سطح پاسخ جهت بهینه سازی شرایط فرآیند هیدرولیز پروتئین آب پنیر با استفاده از آنزیم آلکالاز استفاده شد. فاکتورهای مورد بررسی در این تحقیق دما، زمان و نسبت آنزیم به سوبسترا بودند که برای رسیدن به بیشترین میزان درجه هیدرولیز این متغیرها در محدوده ی دمای 52-43 درجه سانتی گراد، زمان 175-65 دقیقه و مقدار آنزیم90-45 (واحد آنسون بر کیلوگرم پروتئین) انتخاب شدند. آزمایشات بر اساس طرح مرکب مرکزی انجام شد. اثر متغیرهای واکنش برروی درجه هیدرولیز معنی دار شد (05/0 >P). شرایط بهینه برای رسیدن به بیشترین میزان درجه هیدرولیز شامل دمای 02/49 درجه سانتی گراد، زمان 28/174 دقیقه و نسبت آنزیم به سوبسترای 90 (واحد آنسون بر کیلوگرم پروتئین) به دست آمد و تحت این شرایط میزان درجه هیدرولیز 57/41 درصد حاصل شد. ضریب رگرسیون (R2) حاصل برای مدل ارائه شده (از نوع درجه دوم) 95/0 بود. این مقادیر بیانگر دقت بالای مدل برای پیش بینی شرایط واکنش با متغیرهای مختلف می باشد.
    کلیدواژگان: آب پنیر، بهینه سازی، پروتئین هیدرولیز شده، روش سطح پاسخ، هیدرولیز آنزیمی
  • علی گوهری، وحید حکیم زاده *، ابراهیم گلمکانی صفحات 145-154
    تا کنون بررسی های انجام شده بر روی قسمت های مختلف میوه گردو بیانگر وجود خاصیت آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و ضدسرطانی بوده است. در این تحقیق به بررسی خصوصیات آنتی اکسیدانی عصاره متانولی حاصل از چوب بینابینی میوه گردو با غلظت های مختلف حلال طی زمان ها و دماهای مختلف طی فرآیند فراصوت با طرح آماری سطح پاسخ پرداخته شد. در این تحقیق مشخص شد که اگرچه افزایش دما و زمان منجر به افزایش خاصیت آنتی اکسیدانی گردید اما سطوح بالای دما، زمان و حلال به دلیل اکسیداسیون ترکیبات فنولیک و رقیق شدن عصاره کمی از قدرت آنتی اکسیدانی عصاره کاست. بهترین شرایط برای استخراج عصاره بر اساس بازدهی و قدرت آنتی اکسیدانی به سه روش فنل کل، DPPH و FRAP زمان زمان 71/28 دقیقه، دمای 22/39 درجه سانتی گراد و غلظت حلال 57/416 میلی لیتر به ازای 25 گرم پودر چوب بینابینی میوه گردو بدست آمد که تحت این شرایط میزان بازده استخراج 706/3 درصد، میزان ترکیبات فنولیک 67/22 بر حسب گالیک اسید، قدرت آنتی اکسیدان به روش DPPH 0108/0 بر حسب IC50 و به روش FRAP 05/1270 بر حسب میلی مول آهن دوظرفیتی بود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، چوب بینابینی، فنولیک، گردو، متانول
  • سعیده عربشاهی دلویی *، نرگس امیدزاده، عادله محمدی صفحات 155-164
    شلغم گیاهی با خواص سلامت بخشی بالا میباشد و به طور معمول قبل از مصرف تحت فرآیند حرارتی قرار میگیرد. در این پژوهش، تاثیر چهار روش پخت (آب پز کردن، بخار پز کردن، پخت با مایکروویو و زودپزکردن) بر محتوای ترکیبات آنتی اکسیدانی و نیز ویژگی های ضداکسایشی شلغم (مهار رادیکال آزاد DPPH ، قدرت احیاکنندگی آهن (III) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پختن با همه روش ها سبب کاهش معنی داری در محتوای اسید آسکوربیک، محتوای فنول کل و محتوای فلاونوئید کل شلغم گردید. از بین روش های مختلف پخت، بخارپز کردن کمترین میزان کاهش و جوشانیدن و زودپزکردن بیشترین کاهش را در میزان این ترکیبات نشان دادند، به طوری که محتوای فنول کل از 6/118 در شلغم تازه به 7/95 در شلغم بخار پز شده و به کمتر از 70 میلی گرم در 100 گرم (معادل گالیک اسید) در نمونه های جوشانیده شده و زودپزشده رسید. فرآیندهای مختلف پخت کاهش معنی داری در شاخصهای آنتی اکسیدانی شلغم ایجاد نمود بطوری که شلغم تازه بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی را در همه روش ها از خود نشان داد. همچنین بین محتوای آنتی اکسیدانی و فعالیت آنتی اکسیدانی نمونه های مختلف پخته شده ارتباط مستقیمی وجود داشت بطوری که نمونه شلغم بخارپز شده بیشترین (53/70 %) و شلغم جوشانیده شده کمترین (46/60%) قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH را در غلظت 1000 میلی گرم بر لیتر از خود نشان دادند. بهطورکلی با افزایش غلظت از 200 تا 1000 میلی گرم بر لیتردر همه تیمارها فعالیت آنتی اکسیدانی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنولی، شلغم، روش های مختلف پخت
  • سمانه صادق زاده نماور، رضا امیری چایجان *، جعفر امیری پریان، محمدعلی زلفی گل صفحات 165-182
    در این پژوهش از خشک کن خلایی پاششی با ریز ذره ساز آلتراسونیک به منظور تولید پودر خشک از عصاره ی برگ کنگر فرنگی استفاده شد. روند خشک کردن در یک محفظه خشک کن خلا و در دمایی پایین تر از دمای خشک کن های پاششی معمولی انجام شد. اثرهای متغیرهای مستقل (دمای داخلی 55-75 درجه سلسیوس، فشار خلا درون محفظه 20-40 کیلوپاسکال و غلظت محلول 2-3 درصد) روی خواص کاربردی (محتوای رطوبت، اندازه ذره، چگالی توده و چگالی حاصل از ضربه، جریان پذیری و چسبندگی)، خواص بازسازی (تر شوندگی، پراکندگی و حلالیت) و خواص شیمیایی (محتوای فنل کل و فعالیت مهار DPPH) پودر عصاره برگ کنگر فرنگی با لاکتوز تک آب به عنوان یک حامل به منظور دستیابی به عملکرد فرآیند بالا و خواص مطلوب بررسی شد. پودرهای تولیدشده در شرایطی با غلظت محلول 3 درصد، بالاترین میانگین قطر ذرات، چگالی توده و چگالی حاصل از ضربه، زاویه ترکننده (کاهش ترشوندگی) و محتوای فنل کل (TPC) را نشان دادند، درحالی که فاکتورهای پراکندگی و حلالیت در این شرایط پایین ترین مقدار بودند. تحت شرایط دمای ورودی بالا و فشار خلا پایین، محتوای رطوبت، چگالی توده و چگالی حاصل از ضربه ی ذرات پایین تر و پراکندگی و حلالیت بالاتری حاصل شد. خواص شیمیایی نیز تحت تاثیر متغیرهای فشار خلا و دمای ورودی، هر دو به شیوه ای معکوس قرار گرفتند. نتایج نشان داد که غلظت محلول 3 درصد، دمای ورودی 75 درجه سلسیوس و فشار خلا 20 کیلو پاسکال، بهترین شرایط برای خشک کردن عصاره برگ کنگرفرنگی در شرایط خلایی پاششی بود.
    کلیدواژگان: خشک کن خلایی پاششی با ریز ذره ساز التراسونیک، پودر عصاره، خواص کاربردی، خواص بازسازی، خواص شیمیایی
  • ابراهیم تقی نژاد *، ولی رسولی شربیانی صفحات 183-192
    شلتوک ایرانی (رقم شیرودی) راندمان تبدیل پایینی دارد. بنابراین فرآیند نیم جوش کردن برای بهبود کیفیت تبدیل آن استفاده شده است. در این مطالعه، شلتوک شیرودی در دمای oC65 برای 180 دقیقه و در دمای oC96 برای 2 تا 10 دقیقه به ترتیب غوطه ور و بخاردهی شد. بعد از بخاردهی، نمونه ها در سایه (دمای oC1±27 و رطوبت نسبی 5 ± 20%) برای دستیابی به رطوبت نهایی (w.b.%) 1±11خشک شده اند. در نهایت، تاثیر زمان های مختلف بخاردهی بر درجه ژلاتینیزه نشاسته و برخی از خواص کیفی برنج (راندمان برنج سالم، ارزش رنگ و نیروی شکست) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که درجه ژلاتینیزه، ارزش رنگ و نیروی شکست به ترتیب از 22/48 تا 68/76%، 18 تا 92/18و از 8/121 تا 5/222 نیوتن طی بخاردهی به طور معنی داری (P<0.05) افزایش یافته اند. در مقابل، بالاترین راندمان برنج سالم در زمان بخاردهی 4 دقیقه (5/66%) به دست آمد. رابطه خطی بین درصد ژلاتینیزه نشاسته برنج با ارزش رنگ (88/0 = R2) و نیروی شکست (90/0 = R2)، مشاهده شد. همچنین داده های آزمایشگاهی به دست آمده برای ارزش رنگ و نیروی شکست (N) برنج نیم جوش توسط معادله ی چندجمله ای درجه سوم بر حسب زمان بخاردهی برازش گردید و درصد مناسب ژلاتینیزه نشاسته برنج برای دستیابی به بالاترین راندمان برنج سالم، مقدار 5/66% طی 4 دقیقه بخاردهی به دست آمد.
    کلیدواژگان: بخاردهی، برنج نیم جوش، شلتوک شیرودی، کیفیت، ژلاتینیزه نشاسته
  • پونه مرادی، محمد گلی *، جواد کرامت صفحات 193-206
    با وجود اثرات درمانی متعدد از فیبرهای غذایی، مقدار فیبر موجود در رژیم غذایی به طور کلی پایین تر از میزان توصیه شده می باشد. بنابراین، افزایش محتوای فیبر مواد غذایی به ویژه برای کسانی که مصرف بالایی دارند می تواند کمبود فیبر در رژیم غذایی را جبران کند. با این حال، این کار دشوار به نظر می رسد زیرا افزایش فیبر می تواند اثرات سوء بر مقبولیت محصول داشته باشد. هدف اصلی از این پژوهش افزودن فیبر سیب درختی به فرمولاسیون کیک اسفنجی و تعیین خواص شیمیایی، فیزیکی و حسی محصول می باشد. بنابراین، فیبر در سطوح مختلف 10، 20 و 30% (وزنی / وزنی بر اساس آرد) در فرمولاسیون کیک جایگزین آرد شد. افزایش میزان فیبر منجر به افزایش سفتی و حجم کیک گردید. علاوه براین، پوسته و مغز کیک تیره تر شد. سختی کیک افزایش یافت درحالی که پیوستگی کاهش یافت. همچنین کیک های حاوی فیبر خواص حسی قابل قبولی داشتند. در نهایت براساس نتایج حاصل از پذیرش‏کلی که میانگینی از خصوصیات حسی بود، مشخص گردید که نمونه حاوی 10% فیبر سیب درختی، بیش‏ترین مقبولیت را در بین داوران چشایی برخوردار بود. و با توجه به نتایج حاصل از سایر آزمون ها افزودن فیبر تا سطح 10% قابل قبول بود و تفاوت معنی داری با نمونه شاهد ایجاد نکرد.
    کلیدواژگان: کیک، فیبر رژیمی، سیب درختی، خواص فراسودمندی
  • فرشته سلاجقه، فریبا زینالی *، محمد علیزاده، ابوالفضل گلشن تفتی صفحات 207-217
    خرمای مضافتی مهم ترین محصول صادراتی استان کرمان به شمار می آید. آلودگی خوشه های آن در مرحله قبل از برداشت به دلیل شرایط آب و هوائی و باد خیزی مناطق رشد آن به گرد وخاک و انتقال اسپور قارچ ها و دیگر عوامل کاهش کیفیت، یکی از مهمترین مشکلات تولید کنندگان است. در این تحقیق اثر تمیز کردن و پوشش دهی خوشه های خرما در مرحله خلال جهت کاهش آلودگی و افزایش کیفیت میوه مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای تمیز کردن شامل هوای تحت فشار با استفاده از فن و محلول اسید استیک (چهار دهم در صد) بودند. پوشش های مورد استفاده بر روی خوشه کرباس ، روکش پلی اتیلنی و محلول نشاسته 5 درصد حاوی عصاره روغنی جوز هندی (4000 پی پی ام)بودند. اثر تیمارهای ذکر شده در طی تبدیل مرحله خلال به رطب به مدت یک ماه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان داد که در صدقند، در صد رطوبت ومیزانpH در سه نوع پوشش نسبت به نمونه شاهد معنی دار بوده است(01/0 p≤). با گذشت زمان، میزان pH در کلیه تیمارها افزایش و میزان اسیدیته به طور معنی داری کاهش یافت. بیشترین میزان pH مربوط به روکش پلی اتیلن و پوشش دهی با نشاسته بود(13/6).به طور کلی نتایج به دست آمده پوشش نشاسته به همراه عصاره روغنی جوز هندی همراه با روکش پلی اتیلنی نسبت به بقیه تیمارها در حفظ خواص کمی ، کیفی و میکروبی برتری دارد و قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: کرباس، روکش پلی اتیلن، نشاسته، پوشش، خرمای مضافتی
  • سیده ندا سیادتی، فرشاد صحبت زاده *، فهیمه بهروان، مسعود شفافی زنوزیان، فریده طباطبایی یزدی صفحات 219-228
    در این کار، به منظور جایگزینی روشی غیر حرارتی و کم هزینه تر نسبت به روش پاستوریزاسیون سنتی در صنعت غذا از پلاسمای سرد اتمسفری استفاده شد. پلاسمای نسبتا یکنواخت با استفاده از تخلیه سد دی الکتریک در هوا ایجاد شد و آب زرشک به عنوان نمونه در طی سه زمان 8، 10 و 12 دقیقه ای تحت تابش آن قرار گرفت. تاثیر پلاسمای سرد اتمسفری بر میزان رنگ، pH، کل میکروارگانیسم ها، کپک و مخمر، باکتری های اسید لاکتیک، باکتری های مقاوم به اسید و آسپرژیلوس نایجر اندازه گیری شد و نتایج آن با داده های حاصل از تیمار پاستوریزاسیون گرمایی به مدت 12 دقیقه مقایسه گردید. نتایج نشان می‏دهد اختلاف معنی داری بین روش تابش 8، 10 و 12 دقیقه ای پلاسما با روش پاستوریزاسیون وجود ندارد، اما بین این روش ها با گروه شاهد اختلاف معنی داری دیده می شود. این نتایج حاکی از آن است که با بهینه کردن دستگاه، پلاسمای سرد اتمسفری می تواند جایگزین مناسبی برای روش پاستوریزاسیون حرارتی باشد.
    کلیدواژگان: پلاسمای سرد فشار اتمسفری، غیر فعال سازی میکرو ارگانیسم ها، آب زرشک
  • سارا هدایتی، مهسا مجذوبی، فخری شهیدی *، آرش کوچکی، عسگر فرحناکی صفحات 229-236
    نشاسته ذرت کاربرد گسترده ای در محصولات غذایی مختلف دارد و بسیاری از این محصولات حاوی نمک های مختلف می-باشند. لذا در این پژوهش تاثیر نمک کلرید سدیم و کلرید کلسیم (صفر، 50، 100، 150 و 200 میلی مولار) بر میزان جذب آب، ویژگی های خمیری شدن و پارامترهای بافتی ارزیابی شد. میزان آب اندازی نشاسته ذرت در طی پنج چرخه انجماد و ذوب نیز مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک کلرید سدیم جذب آب نشاسته کاهش یافت. پارامترهای بافتی نظیر سفتی، پیوستگی، صمغی بودن و قابلیت جویدن نیز کاهش یافتند اما میزان فنریت تغییری نشان نداد. نتایج آزمون خمیری شدن نشان داد که ویسکوزیته اوج، شکست، بازگشت و نهایی با افزایش غلظت کلرید سدیم کاهش یافتند اما دمای خمیری شدن روند افزایشی نشان داد. تاثیر نمک کلرید کلسیم بر کلیه این پارامترها برعکس بود. با افزایش غلظت هر دو نمک میزان آب اندازی ژل های نشاسته ذرت نیز کاهش یافت و تاثیر کلرید کلسیم بیشتر از کلرید سدیم بود.
    کلیدواژگان: نشاسته ذرت، کلرید سدیم، کلرید کلسیم، ویژگی های فیزیکی
  • مجتبی قربان علیزاده، سیمین اسدالهی *، کاوه زرگری صفحات 237-249
    در واریته های مختلف سیب زمینی میزان غلظت آسپاراژین، گلوکز و فروکتوز متفاوت بوده که این تفاوت ها می تواند یکی از دلایل مهم و قابل توجه برای اختلاف در میزان اکریلآمید تشکیل شده طی فرآیند حرارتی باشد. در این تحقیق روش های مختلف پیش تیمار شامل بلانچینگ در دمای 80 درجه سلسیوس به مدت 10 و 15 دقیقه، غوطه وری در محلول حاوی آنزیم L-آسپاراژیناز با دو غلظت ppm4 و 8 و غوطه وری در محلول اسید استیک 1/0 و 5/0 مولار به منظور کاهش پیش سازهای اکریلامید در دو رقم سیب زمینی آگریا و لیدی رزتا مورد بررسی قرار گرفتند. آن گاه پس از سرخ شدن برش های سیب زمینی تیمار شده در دمای 180 درجه سلسیوس، میزان اکریلامید نمونه ها اندازه گیری گردید. با توجه به نتایج تاثیر نوع رقم و روش پیش تیمار بر میزان اکریلامید تشکیل شده معنی دار بود. تیمار فرآیند شده با ppm 8 آنزیم L- آسپاراژیناز در رقم آگریا حاوی کمترین میزان اکریلامید بود اما بیشترین مقدار در شاهد و رقم لیدی رزتا مشاهده شد که اختلاف معنی داری با سایر تیمارها داشت. با توجه به نتایج، رقم آگریا نسبت به رقم لیدی رزتا برای تهیه چیپس سیب زمینی مناسب تر تشخیص داده شد و استفاده از آنزیم L-آسپاراژیناز نقش موثر تری در کاهش میزان اکریلامید در فرآورده سرخ شده نهایی داشت.
    کلیدواژگان: اکریلامید، چیپس سیب زمینی، آنزیم L، آسپاراژیناز، بلانچینگ، اسید استیک
  • بررسی تاثیر تیمار نیتریک اکسید و زمان نگهداری بر خواص فیزیکوشیمیایی قارچ خوراکی Agaricus bisporus
    افسانه یوسف پور دخانیه، رعنا قره لی صفحات 251-259
  • روح الله محمدی نژاد، سمیرا بهرامیان *، دانیال کهریزی صفحات 261-269
    کاملینا (کاملینا ساتیوا) دانه روغنی از خانواده براسیکاسه بوده که منبع غنی از روغن (40-28%) و اسیدهای چرب امگا-3 می باشد. این گیاه قادر است در شرایط مختلف آب و هوایی و خاک رشد نماید و در مقایسه با سایر دانه های روغنی نیاز کمتری به آب، کود و آفت کش ها دارد. در این بررسی دانه های کاملینا (دی اچ 1025) در شهرهای کرمانشاه، کنگاور و سرپل ذهاب، کشت و ویژگی های روغن آن مورد مطالعه قرار گرفت. 13 اسید چرب مختلف با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی در روغن حاصل از این دانه شناسایی شد. چهار اسید چرب عمده در تمام نمونه های روغن به ترتیب اسید لینولنیک (31/30-03/28%)، اسید لینولئیک (33/19- 64/18%)، اسید اولئیک (36/18- 44/15%) و اسید ایکوزانوئیک (48/17- 94/15%) بودند. مقادیر متوسط عدد یدی، عدد صابونی، چگالی نسبی، ضریب شکست و اسیدیته روغن این گیاه به ترتیب 5/143، 2/184، 915/0، 468/1 و 41/0 و وزن هزار دانه آن معادل 017/1 تعیین شد. پایداری اکسیداتیو روغن کاملینا معادل 50/10 ساعت بود.
    کلیدواژگان: کاملینا، اسید های چرب امگا 3، دانه روغنی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی
  • سعید میرعرب رضی، علی معتمدزادگان *، احمد شهیدی، علی رشیدی نژاد صفحات 271-278
    پروتئین ها دارای خصوصیات عملکردی مختلفی می باشند که ژل کنندگی یکی از این خصوصیات است. در این پژوهش تاثیر مقادیر مختلف صمغ دانه ریحان (0، 05/0، 1/0، 3/0 و 5/0 درصد) بر ویژگی های رئولوژیکی ژل حاصل از آلبومین سفیده تخم مرغ (4 درصد) بررسی شد. نتایج نشان داد که با افزایش سرعت برشی، ویسکوزیته ظاهری ژل به تدریج کاهش یافت که بیانگر رفتار رقیق شونده با برش بود. اندازه گیری ویسکوزیته در سرعت برشی ثابت 50 بر ثانیه نشان داد نمونه ژلی که فاقد صمغ دانه ریحان بود ویسکوزیته آن Pa.s 663/0 بود ولی با افزایش میزان صمغ دانه ریحان، ویسکوزیته افزایش یافت. بیشترین مقدار ویسکوزیته مربوط به نمونه حاوی 5/0 درصد صمغ دانه ریحان بود (Pa.s 32/5)، همچنین وجود حلقه هیسترسیس بیانگر وجود رفتار وابستگی با زمان نمونه های ژل بود. نتایج حاصل از برازش داده ها با مدل های مختلف رئولوژیکی نشان داد که مدل کارو بیشرین ضریب تبیین را دارد. در آزمون روبش کرنش، ناحیه خطی در حدود 1 درصد تعیین شد. نتایج آزمون روبش فرکانس نشان داد که مدول افت در تمامی نمونه ها با افزایش فرکانس افزایش یافت اما این روند در مدول ذخیره تنها در فرکانس های پایین مشاهده شد. در تمامی فرکانس ها مدول ذخیره نمونه های حاوی 1/0 و 5/0 درصد صمغ دانه ریحان بیشتر بوده و در نمونه فاقد صمغ دانه ریحان کمترین مقدار را داشت. مدول افت نیز در نمونه فاقد صمغ دانه ریحان مقادیر کمتری را نشان داد.
    کلیدواژگان: آلبومین، رئولوژی، ویسکوزیته، هیسترسیس
  • رضا فرهمندفر *، رضا اسماعیل زاده کناری، مریم اثنی عشری صفحات 279-292
    روغن ماهی، منبع غنی از اسیدهای چرب امگا 3 است که مصرف مداوم آن به دلیل آثار مفید تغذیه ای و جلوگیری از بیماری ها و اختلالات قلبی توصیه می گردد. اما سیرناشدگی بالای این روغن، آن را مستعد اکسایش می نماید. در پژوهش حاضر، قدرت ضداکسایشی اسانس پونه کوهی با قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH و ضدمیکروبی آن با اندازه گیری حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) باکتری های اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسیتوژنز و سودوموناس آئروژینوزا مورد بررسی قرار گرفت. سپس از اسانس پونه کوهی به عنوان ضداکساینده طیبعی و جایگزین انواع سنتزی آن، در پایداری امولسیون روغن ماهی فیتوفاگ در آب استفاده شد، به طوری که پس از تعیین ساختار اسید چرب روغن، غلظت های مختلف اسانس پونه کوهی به امولسیون اضافه و در دمای 4 و 25 درجه سانتی گراد از نظر تولید هیدروپراکسیدها، دی ان مزدوج، تری ان مزدوج و اسید تیوباربیتوریک مورد پایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که 2400 پی پی ام اسانس پونه کوهی با 33/53 درصد بیشترین قدرت مهار رادیکال آزاد DPPH را داشت و مقدار MIC و MBC اسانس پونه کوهی در باکتری های گرم منفی بیشتر از باکتری های گرم مثبت بود. همچنین، اسانس پونه کوهی در سطوح غلظتی مختلف توانست از اکسایش لیپیدی در امولسیون روغن ماهی در آب ممانعت کند به طوری که در غلظت 2400 پی پی ام حتی از ضداکساینده سنتزی TBHQ عملکرد بهتری داشت. لذا اسانس طبیعی پونه کوهی به دلیل خاصیت ضداکسایشی و ضدمیکروبی، می تواند به عنوان جایگزین انواع ضداکساینده های سنتزی در سیستم های غذایی مختلف مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: امولسیون روغن ماهی، پایداری اکسایشی، پونه کوهی، فعالیت ضداکسایشی، فعالیت ضدمیکروبی
  • مرجان مجدی نسب *، مرضیه سپیدنامه، منیژه نگهداری فر صفحات 293-302
    یکی از مهمترین مشکلات موجود در صنعت غذا فساد مواد غذایی در طول نگهداری می باشد که تشخیص به موقع و زود هنگام آن می تواند از بسیاری از زیان های اقتصادی جلوگیری کند. مواد غذایی حاوی پروتئین بالا بیش از سایر مواد غذایی در معرض فساد می باشند که از جمله این محصولات می توان به ماهی اشاره کرد. هدف از این پژوهش ایجاد یک سنسور رنگی با استفاده از کاغذ صافی واتمن شماره 1 و بر مبنای تغییرات رنگ آنتوسیانین ها در مقادیر مختلف pH برای تشخیص فساد ماهی می باشد. آنتوسیانین ها رنگدانه های گیاهی محلول در آبی هستند، که باعث ایجاد طیف وسیع رنگ ها از قرمز تا آبی می شوند. در حقیقت فساد ماهی در طی نگهداری به گونه ای است که ترکیبات نیتروژنی آزاد می کنند. هرچه این ترکیباب فرار بیشتر تولید شود pH محیط بازی تر می شود. تغییرات pH، اندیس تیوباربیتیوریک اسید (TBA)، میزان کل بازهای ازته فرار (TVBN)، پارامترهای رنگ سنجی Lab و رشد میکروبی نمونه های ماهی در اثر تماس با این سنسور های رنگی به محض تغییر رنگ مورد بررسی قرار گرفته شد. نتایج نشان داد که سیستم حساسیت بسیار خوبی نسبت به تغییرات pH دارد و فاسد شدن ماهی را با توجه به تغییر رنگ نشان می دهد. بنابراین این سنسور رنگ سنجی به راحتی می-تواند در بسته بندی های هوشمند به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: سنسور رنگی، سنسور کاغذی، آنتوسیانین، فساد ماهی
  • ندا ابراهیمی سرای، افشین جوادی، صمد بدبدک * صفحات 303-316
    خرما از محصولات مهم کشاورزی در ایران است که ضایعات آن به علت عدم توجه به فرآورده های جانبی و نحوه فرآوری آن زیاد می باشد. هدف این پژوهش، مقایسه اثرات جایگزینی شکر با دو شیرین کننده طبیعی قند مایع خرما و شیره خرما بر ویژگی-های فیزیکی، شیمیایی، میکروبی و حسی بستنی بود. بدین منظور قند مایع خرما و شیره خرما در 5 سطح (0، 25، 50، 75 و 100 %)، به عنوان جایگزینی ساکارز در فرمولاسیون بستنی مورد استفاده قرار گرفتند. ویژگی های شیمیایی (محتوای قند، چربی، مواد جامد کل، خاکستر، اسیدیته، پروتئین و pH)، فیزیکی (ویسکوزیته، افزایش حجم، شوک حرارتی، مقاومت به ذوب، حفظ شکل)، میکروبی (شمارش کلی میکروب های مزوفیل هوازی، اشرشیاکلی، کپک، مخمر و استافیلوکوکوس اورئوس) و حسی (بافت، مزه، رنگ، بو، پذیرش کلی) ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بار میکروبی در نمونه های حاوی شیره خرما به دلیل ویژگی های شیره خرما کاهش یافت. با افزایش سطح جایگزینی شیره یا قند مایع خرما تا 50 % میزان افزایش حجم و ویسکوزیته مشابه نمونه کنترل بود، ولی در سطوح جایگزینی 100 و 75 % کاهش یافت. با افزایش نسبت جایگزینی شیره و یا قند مایع خرما، مقاومت به ذوب و حفظ شکل بستنی به طور معنی دار کاهش و میزان حساسیت به شوک حرارتی افزایش یافت (05/0P≤). نتایج ویژگی های حسی نشان داد که جایگزینی قند مایع خرما تا سطح 75% و شیره خرما درسطوح جایگزینی (25 و 50%) اثر معنی داری بر ویژگی های حسی نداشت (05/0P>) و می تواند در فرمولاسیون بستنی استفاده شود.
    کلیدواژگان: بستنی فراسودمند، جایگزین شکر، شیره خرما، قند مایع خرما
  • سارا هدایتی، مهسا مجذوبی، فخری شهیدی *، آرش کوچکی، عسگر فرحناکی صفحات 317-324
    نشاسته در محصولات غذایی مختلف کاربرد گسترده ای دارد. بسیاری از این محصولات حاوی مواد قندی می باشند که می توانند تاثیر قابل ملاحظه ای بر خواص عملکردی نشاسته داشته باشند. لذا در این پژوهش تاثیر ساکازر و گلوکز در غلظت های 0، 10، 20، 30 و %40 (به ازای وزن خشک نشاسته) بر میزان جذب آب، ویژگی های خمیری شدن، پارامترهای بافتی و آب اندازی نشاسته ذرت مورد بررسی قرار گرفت. جذب آب نشاسته در نمونه کنترل 70/8 بود اما با افزایش غلظت قند جذب آب روند کاهشی داشت و در بیشترین غلظت ساکارز و گلوکز به ترتیب به 99/5 و 70/6 رسید. ویسکوزیته اوج، شکست، بازگشت و نهایی نیز با افزایش غلظت قندها کاهش معنی داری (در سطح احتمال 05/0) داشتند اما دمای خمیری شدن که در نمونه شاهد 55/65 بود در نمونه حاوی 40% ساکارز به 12/71 و در نمونه حاوی 40% گلوگز به 90/68 افزایش یافت. پارامترهای بافتی از جمله سفتی، پیوستگی، صمغی بودن و مقاومت به جویدن با افزایش غلظت قندها کاهش یافتند اما میزان فنریت ژل های نشاسته در همه نمونه ها یکسان بود. افزایش غلظت قندها باعث افزایش مقاومت به ذوب و انجماد گردید به نحوی که میزان آب اندازی ژل نشاسته بدون قند بعد از پنج مرحله انجماد و ذوب به 24% رسید اما در نمونه حاوی 40% ساکارز 10% و در نمونه حاوی40% گلوکز 14% آب اندازی مشاهده گردید. در کلیه فاکتورهایی که مورد ارزیابی قرار گرفت ساکارز تاثیر بیشتری بر خواص عملکردی نشاسته داشت.
    کلیدواژگان: نشاسته ذرت، ساکارز، گلوکز، خواص عملکردی
  • بهاره دهقان، رضا اسماعیل زاده کناری *، زینب رفتنی امیری صفحات 325-335
    اثرات دو روش مختلف استخراج ، یعنی استخراج با روش نوین ( سیال فوق بحرانی) و استخراج با روش سنتی ( تقطیر با آب)، برعملکرد و ترکیبات شیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس پوست پرتقال مورد مطالعه قرار گرفت . زمان کل فرآیند در روش سنتی طولانی تر از روش نوین بوده و به طور کلی بازده اسانس حاصل از روش سیال فوق بحرانی (3/8 %) بیشتر از روش تقطیر با آب (5/2 %) بود . و ترکیبات شیمیایی اسانس های حاصل به کمک دستگاه کروماتوگرافی گازی – طیف سنج جرمی (GC/MS) شناسایی و درصد ترکیبات اندازه گیری شد. طبق نتایج بدست آمده از کروماتوگرافی ،دی لیمونن که ترکیب اصلی موجود در اسانس پوست پرتقال می باشد در هر دو روش بیشترین فراوانی را نسبت به بقیه ترکیبات موجود در اسانس داشت. اما مقدار دی لیمونن در روش استخراج با تقطیر (58/86 %) بیش تر از روش سیال فوق بحرانی (71/69 %) بود. ولی طبق کروماتوگرام ، مقدار فنول در اسانس حاصل از سیال فوق بحرانی (49/1 %) بیش تر از تقطیر (03/0 %) بود که مطابق با مقایسه فنول در آزمون فولین سیوکالتو بود.
    کلیدواژگان: اسانس، پوست پرتقال، سیال فوق بحرانی، تقطیربا آب، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • شادی بصیری *، فرزاد غیبی صفحات 337-346
    میوه انگور با داشتن عملکرد بالا و عمر نگهداری کوتاه، دارای ضایعات فراوان پس از برداشت می باشد. به منظور استفاده بهینه از ویژگی های ارزشمند انگور، ایجاد تعادل در بازار و همچنین افزایش ارزش افزوده به نظر می رسد بهبود روش های فرآوری، تولید محصول جدید و کاهش ضایعات ضرورت دارد. این پژوهش با هدف تولید شیره انگور نیمه جامد با قابلیت مالش پذیری زیاد و ویژگی-های فیزیکی، شیمیایی و حسی مناسب اجرا شد. پژوهش های زیادی در زمینه استفاده از ترکیبات هیدروکلوئیدی برای ایجاد قوام و سفتی بافت در محصولات مختلف انجام شده است. در این پژوهش، از دو نوع شیره انگور از مناطق کاشمر و قوچان در استان خراسان، استفاده گردید. هیدروکلوئیدهای کربوکسی متیل سلولز با مقادیر (5/0 و 1 درصد)، پکتین (1 و 2 درصد)، گوار (1 و 2 درصد) و مخلوط آنها با مقادیر مختلف به عنوان ترکیبات قوام دهنده استفاده شدند. نتایج نشان داد از نظر ویژگی های حسی و بافتی، هیدروکلوئید گوار به علت عدم ایجاد قوام و انسجام لازم در نمونه و طعم نامطلوب، مورد پسند ارزیاب ها قرار نگرفت و در بین مقادیر مختلف گوار، نمونه حاوی 2 درصد گوار، کمترین امتیاز را کسب کرد. نمونه های حاوی کربوکسی متیل سلولز ، قوام و قابلیت پخش شوندگی مناسب داشتنه و ارزیاب ها، نمونه های حاوی 5/0 درصد کربوکسی متیل سلولز را تایید کردند. در بین دو نوع شیره انگور، شیره انگور کاشمر به دلیل استفاده از انگور عسکری، بریکس بالاتر و طعم مطلوب، موجب تولید محصول نهایی بهتر گردید و امتیاز بالاتر را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: شیره انگور، خواص حسی، قوام، هیدروکلوئید
|
  • Javadzad Z., Rezazadeh Bari M. *, Alizadeh Khaledabad M., Amiri S Pages 1-13
    Due to the noticeable use of palm oil as an additive in dairy industry, and the increased interest of consumer in the foods with antioxidant value, the palm oil was used in the entrapment of tea catechin, and its efficiency was compared with that of the milk fat. In the current research, the effect of type of oil phase (palm oil and milk fat), different ratios of span 80 surfactant to lecithin (0.5- 2) and varied RPMs (600-900 rpm) were investigated on the encapsulation of catechin by spontaneous emulsification method, upon which pH, creaming index, electrical conductivity, brix, refractive index, particles size and antioxidant activity were measured. The obtained results showed that an increase in PRM caused to a rise in creaming index in all samples, in particle's size in nano capsules with milk fat, and in refractive index and antioxidants activity in nano capsules with palm oil, while the increased PRM resulted in a decrease in particle's size in nano capsules with palm oil. In addition, increasing the ration of span 80 to lecithin led to increased creaming index and reduced pH and electrical conductivity in all samples, whereas it did not bring about a significant change in particle's size. Surprisingly, the Brix of nano capsules with palm oil was more than that of nano-capsules with milk fat. Generally, the palm oil nano capsules containing catechin produced from palm oil had proper features compared to the milk fat nano capsules containing catechin.
    Keywords: Catechin, Nanoemulsion, Palm oil, Milk fat, Spontaneous emulsification
  • Naseri M. *, Nasrim., Alipour Eskandani M Pages 15-29
    In this study, the effect of bioactive ice slurry contains ginger extract and essential oils, was evaluated on maintenance quality improvement of rainbow trout during short-term storage. Fish were stored for 16 days in three ice slurry types (containing extracts and essential oils of ginger and control samples). During the four-day intervals chemical (Peroxide, Thiobarbituric acid, Free fatty acids and Total volatile nitrogen bases), Microbial (Total Viable Count and Psychrophilic count) and Sensory (Taste, Flavor, Color, Odor Texture and Skin appearance) tests were performed. The results revealed a significant difference in the quality of samples stored in ice slurry containing ginger essential oil and extract with the control sample. Ginger extract and essential oils had a positive effect on the taste and visual quality acceptance of samples. Oxidative and microbiological decay was controlled with ginger extracts and essential oil. Using bioactive ice slurry, rainbow trout storage period was increased four days.
    Keywords: Ice slurry, Ginger extracts, Ginger essential oil, Rainbow trout, Shelf life
  • Namadpour A., Sadeghi Mahoonak A. R. *, Ghorbani M., Maghsoudloo Y., Sadeghi A. R Pages 31-38
    The aim of the present study was to compare antioxidant properties of date palm and Zizyphus extracts in two concentrations (200 and 500ppm) more over investigation the possibility of synergism interaction between them. Date palm extract in all concentrations had a significant higher effect than Zizyphus in DPPH free radical scavenging assay, total antioxidant capacity and reducing power. Furthermore, zizyphus in all tests was weaker than BHT, but date palm in 500 ppm concentration had higher total antioxidant capacity and reducing power in comparison to BHT (100 ppm), and lower from BHT (200 ppm) in these assays. Among different combinations of these extracts, synergistic effect was found in two concentrations (200 and 500) in DPPH free radical scavenging assay(in concentration 200, Zizyphus80:date palm20, Zizyphus50:date palm50 and Zizyphus20:date palm80 and in concentration 500, Zizyphus40:date palm60 and Zizyphus20:date palm80) and also 200 ppm concentration in reducing power assay(Zizyphus40:date palm60 and Zizyphus20:date palm80). The result showed that date palm in high concentration (500 ppm) had similar capacity to low concentration (100 ppm) of BHT. Combination of date palm extract and low amount of zizyphus at high concentration (500 ppm) can compete with low concentration (100ppm) of BHT.
  • Maleki A., Ahmadi Chenarbon H. *, Movahhed S Pages 39-56
    Faba bean is a plant from the legumes (Fabaceae) family, and like other legumes, the protein of its pulse has two albumin and globulin components. Its high starch and digestible protein contents are two other reasons for its widespread cultivation. In this study, the effect of temperature at three levels (55, 65, 75°C) and hot-air speed at two levels (1 and 2 m/s) on qualitative and sensory properties of faba beans were investigated during drying process. Results showed that the highest protein content (3.21) belonged to the T2 treatment (drying at 55°C and 2 m/s). As for discoloration (ΔE), T1 (drying at 55°C and 1 m/s) with 27.66 had the lowest results. Moreover, the lowest drying time belonged to T6 (drying at 75°C and 2 m/s) with 29 minutes. The best model for drying and shrinkage were Page and Garzera, respectively. The highest shirinkage (15.2%) was in T5 (drying at 75°C and 1 m/s). According to results, the highest effective moisture diffusion coefficient 4.53 × 10-8 m2/s and the lowest activation energy 15.9 kJ/mol were reported in T6, respectively. In addition, T4 (drying at 65°C and 2 m/s) was the best treatment in all sensory properties. However, as there is no significant difference between some of treatment, Study findings suggest that T4 can be introduced as the best treatment.
    Keywords: Bean, Drying, Protein, Shrinkage
  • Mahrooghi M. *, Ghods Rohani M., Rashidi H Pages 57-67
    In this research, the effect of storage period on specification of spreadable process cheese produced with using Konjac Glucomannan gum (KGM) and Xanthan gum (XG) was investigated. The optimized formulation spreadable process cheese in terms of sensory (firmness, flavor, spreadability, color, total acceptance), Texture Profile Analysis test (hardness, adhesiveness, cohesiveness and springiness) and pH value were investigated in 1, 45 and 90 days after production. The obtained results were analyzed with randomized complete design and Means were compared based of Duncan test. The textural evaluation results showed that during storage period, physical properties of cheese did significant changes and increased for TPA test (hardness, cohesiveness and springiness) and decreased about adhesiveness. The pH value of the final product declined during storage period. Between the sensory characteristics, firmness score and flavor slightly increased but color, spreadability and total acceptance scores slightly decreased. Of course, all of these changes in such a way that, all sensory scores were higher than the average scores and the final spreadable process cheese after 3 months storaged in refrigerator was very good to consume.
    Keywords: Spreadable Processed Cheese, Konjac Glucomannan gum, Xanthan gum, Storage period
  • Arthur Galstian, Alireza Shahab Lavasani *, Sara Movahed Pages 69-78
    The use of nitrite as preservative and color stabilizer in meat products like hams is common. Due to its carcinogenic effects, it has negative track record among consumers. On the other hand, low concentrations increases the risk of Clostridium botolinum growth during storage and the production of toxin of botulism. By replacing this preservative with warm and natural pear wood smoke, in suggested situations, a safe product without having carcinogenic affects can be produced.Therefore, the general objective of this study was to investigate the effect of hot and natural wood smoke on the quality of chicken ham without nitrite at 15, 30, 45 and 60 minutes. In this study, treatments were smoked by warm and natural pear wood for 15, 30, 45 and 60 minutes after production, vacuumed and kept for 50 days under refrigerate condition (1-4 °C) and were examined physicochemical, microbial and the amount of compounds Benzo-a-Pyrene in 10, 20, 30, 45, 50 days. The results showed that there was a significant difference between moisture content, protein, ash and control in other treatments (P≤0.05). There was a significant difference between the control and other treatments for microbial characteristics (Clostridium perfringens) (P≤0.05). And the residual amount of Benzo-a-Pyrene was evaluated in fumigated treatments within the standard range(
    Keywords: Warm, Natural wood Smoke, Meat products, Nitrite, Ham, Benzo, a, Pyrene
  • Ehsan Moghadas Kiya, Mahdi Nabi Poor Barbin, Zahra Ghasem Pooor, Lotfali Naseri, Ali Ehsani * Pages 79-88
    Nowadays consumption of edible jelly, in different age groups is increasing due to high consumer acceptability. In formulation of this product sugar and synthetic colorings could be replaced. In this study the effects of gelatin and pomegranate juice (as substitution of synthetic dyes and flavoring agents) in formulation of probiotic edible jelly during storage time were investigated. Optimization of the product formulation through independent variables including gelatin amount 2-5% and pomegranate juice amount 1-4% in edible jelly containing Lactobacillus paracasei was performed. Samples were manufactured according to a central composite design and were evaluated for thier physico-chemical properties, probiotic count and sensory characteristics. Considering hunterLab results, L value was decreased at early stage but by increasing storage time an improving trend was seen. The highest a value was also obtained at 5% gelatin. Pomegranate concentrate had significant effect on a value and it was decreased till 2.8% during storage. Interaction of gelatin-pomegranate on pH had a positive effect which led to an increment during storages. Maximum of acceptability was obtained at 2.8% pomegranate concentrate. By increasing gelatin amount, sensory scores of samples were decreased. Evaluating probiotic viability, maximum of proliferation was detected at 18 days. According to the results, application of probiotic and pomegranate concentrate in formulation of jelly could increase acceptability and health promoting effects and also improve physico-chemical properties of the final product.
    Keywords: Edible jelly, Gelatin, Lactobacillus paracasei, Pomegranate concentrate
  • Tatari Sh *, Mazaheri Tehrani M., Milani E Pages 89-97
    Consumer demand is growing for the nutritious and healthy snacks today. Since the snacks classification in foods with minimal nutritional value and it is one of the most popular snacks among people, especially children and teenagers, so snacks enrichment seems necessary. The purpose of this study is the replacement of 10% of the corn with soy flour and soy formulated flour with the egg properties in extruded snack production in a completely randomized design. The amount of protein, expansion coefficient, hardness, color and sensory characteristics of samples were evaluated. Image processing technique and the Image J software were used to measure the color values. The results revealed that addition of both components increased the amount of protein in snack samples. Also the results showed that more than 5% replacement of corn with these materials increased hardness and reduced expansion coefficient and L* and b* color values and the negative effect of soy flour was more than soy formulated with the egg properties. Finally the results indicated samples containing 5% soy formulated flour with the egg properties had the highest score in the sensory evaluation especially flavor and aroma in compare to the other samples.
  • Ghazavi N. *, Moshtaghi H., Bonyadian M., Abedi R Pages 99-107
    Because of their positive effect, probiotic bacteria widely used in the manufacture of food, particularly in the production of dairy products. but having high cholesterol and lactose intolerance problem is an important restrictions on the use of dairy products. Recently, the consumption of non-dairy probiotic foods specifically non-dairy probiotic juices were developed. The aim of this study was to examine the growth trend of Lactobacillus acidophilus in the two varieties of Pomegranate juice Shahreza and Natanz. After inoculation of bacteria to each samples, they were stored at 4 ° C and changes in pH, titratable acidity, the sediment, as well as live cell counts were measured under controlled conditions at distinct times during fermentation. The results showed that there was lower survival of bacteria in Natanz pomegranate juice due to the lower pH. The microbial populations during the first week was decreased from 7.43 to 4.5 logarithmic cycles, While microbial populations of Shahreza pomegranate juice was decreased from 7.49 to 5.33 logarithmic cycle at the same time. In the second week of research, there was no bacteria detected in both treatments. Both treatments showed a significant decrease in pH, sediment and bacteria population at the end of maintenance, but the changes in acidity were not significant (p˂0.01). There was no desirable effect on sensory properties of pomegranate juice after adding probiotics Bacteria.
  • Shahab Lavasani A. R. * Pages 109-122
    Effect of substitution of NaCl by KCl on lipolysis, compositional, sensory and rheological properties of UF white cheese during ripening (storage time) was studied. Four treatments of different mixtures of UF White Cheese with the ratios of NaCl⠩: 1.50% NaCl.50 KCl, A; 1.00% NaCl.0% KCl, B; 0.75% NaCl.25% KCl, C; and D as control with 3.00% NaCl were treated by dry salting to produce low salt cheese. Lipolysis was analyzed by measuring acid degree value and through gas chromatography. The compositional characteristics (moisture content, fat, total nitrogen with dry basis, water soluble nitrogen), sensory properties (flavor and body texture) and textural characteristics (force to fracture) were measured. The results of acid degree value (ADV) showed that all treatments after 15, 30, 40 and 50 days of aging, except after one day aging, had significant (p0.05) difference in the composition of cheese (moisture, fat, total nitrogen and water soluble nitrogen) after aging period. All treatments exhibited significant difference in sensory (flavor and body texture) properties. Textural properties (force to fracture) after 30 days aging showed that there was no significant (p>0.05) difference betweenA and D treatments.
    Keywords: UF, White Cheese, Physicochemical properties, Lipolysis, Sensory properties, Textural properties
  • Nasehi B. *, Payedar Z., Barzegar H., Hojati M Pages 123-133
    Now a day, researchers are looking for to identify valuable materials to manufacture products with high quality, nutritious and have functional properties. In this sense, the aim of this study was the production of bread for diabetics using Fenugreek seed flour. For this purpose, fenugreek seed powder at levels of 0, 1, 2, 3, 4 and 5% by weight of flour was added to bread dough formulation. Then chemical composition of flour, rheological behavior of dough and qualitative, sensory and microbiological characteristics of bread samples was evaluated. The results of this study showed that the addition 3% of this powder causes beneficial changes such as increased water absorption of flour, FQN, fiber, ash, and improved sensory properties, particularly smell and taste, promotion color indices and reduce the activity of mold in the breads. This is despite that the degree of softening degree, stability and extensibility of dough, oil content, specific volume and texture of enriched breads in comparison with the control was not good. In general, the overall quality of breads fortified with 3% flour fenugreek seeds was better than others. Therefore, the regular use of this kind of breads will causes not only will be compensate the lack of constituents like lysine, Fe and Zn, but also the health of consumers especially patients with type 2 diabetes and insulin-resistant individuals will be improved.
  • Piri Sh, Sadeghi Mahoonak A. R. *, Ghorbani M., Alami M Pages 135-144
    Bioactive peptides are considered specific protein fragments that are inactive within the sequence of the parent protein. After they are released by enzymatic hydrolysis, they may exert various physiological functions. In the present study, response surface methodology was used to optimize hydrolysis conditions for preparing protein hydrolysate from whey protein, using Alcalase 2.4L enzyme. The investigated factors were temperature, time and enzyme/substrate ratio which were selected in the range 43-52°C, 65-175 min and 45-90 AU/Kg protein, respectively to achieve maximum degree of hydrolysis. Experiments were designed according to the central composite design. Each of the studied variables had significant effect on degree of hydrolysis (p
  • Gohari A., Hakimzadeh V. *, Golmakani E Pages 145-154
    Studies on different parts of the walnut is indicate the exist of antioxidant, antimicrobial and anticancer properties. In this work, the effect of variety levels of temperature, time and solvent concentration investigated on antioxidant property of Methanol extract of interstitial tissue in walnut kernel during ultrasound process by response surface methodology statistical design. The results showed that increasing of temperature and time improved the antioxidant property, but in highest level of temperature, time and solvent antioxidant property decreased due to phenolic component oxidation and polymerization or dilution of extract. The best of condition for achieve to extract with high antioxidant based on Total phenol, DPPH and FRAP methods were 28.71 min, 39.22 oC and 416.57 ml per 25 gr interstitial tissue powder. Under these parameter yield of extraction, total phenol component, DPPH and FRAP calculated 3.706%, 22.67 (Gallic acid), 0.0108 (IC50) and 1270.05 (mMol Fe) .respectively.
    Keywords: Antioxidant, Interstitial tissue, Methanol, Phenolic, Walnut
  • Arabshahi- Delouee S. *, Omidzadeh N., Mohammadi A Pages 155-164
    Turnip (Brassica rapa) has a high health-giving properties for human. Normally, turnip is thermally treated before consumption. In this research work, the effects of various cooking methods viz., boiling, steaming, microwaving and pressure cooking on the antioxidants content (vitamin C, total phenolic and total flavonoid) and also antioxidant characteristics (DPPH radical scavenging, ferric ion reducing power and total antioxidant capacity) of tunip were investigated. Results showed that vitamin C, total phenolic and total flavonoid content of turnip decreased significantly (P
    Keywords: Antioxidant activity, Phenolic compounds, Brassica rapa, cooking methods
  • Sadeghzade Namavar S., Amiri Chayjan R. *, Amiri Parian J., Zolfigol M. A Pages 165-182
    In this study, ultrasonic vacuum spray dryer was used to produce a dried powder of artichoke leaves extract.The drying process was performed in a vacuumed drying chamber at a lower temperature than the conventional spray dryers. The effects of independent variables (inlet temperature of 55-75 °C, vacuum pressure of 20-40 kPa, and solution concentration of 2-3%) were investigated on the functional (moisture content, particle size, bulk and tapped densities, flowability, and cohesiveness), reconstitution (wettability, dispersibility, and solubility) and chemical properties (total phenol content and DPPH scavening activity) of artichoke leaves extract powder with monohydrate lactose as a carrier in order to achieve the high process yield and desirable properties.The powders produced with the solution concentration of 3% showed the highest mean diameter of particle, bulk, and tapped densities, wetting angle (decreasing wettability) and total phenol content (TPC), while the values of dispersibility and solubility were the lowest. The increase in the inlet temperature and decrease in the vacuum pressure resulted in the particles with lower moisture content, bulk, and tapped densities as well as higher dispersibility and solubility. Chemical properties were influenced by the vacuum pressure and inlet temperature variables, both in a negative manner. The key results indicated that the solution concentration of 3%, inlet air temperature of 75 °C, and vacuum pressure of 20 kPa were the best conditions for artichoke leaves extract drying under the vacuum spray drying conditions.
    Keywords: Artichoke leaves, Ultrasonic vacuum spray drying, Extract powder, Functional properties, Reconstitution properties, Chemical properties
  • Taghinezhad E. *, Vali Rasooli Sharabiani Pages 183-192
    Iranian paddy (Shiroudi cultivar) has poor milling yield. So, parboiling process has been used for improving its milling quality. In this study, Shiroudi paddy was soaked and steamed at 65oC for 180 min and at 96oC for 2 - 10 min, respectively. After steaming, samples were dried in the shade (27±1 oC temperature and 20±5% relative humidity) to achieve a final moisture content of 11±1% (w.b.). Final, the effect of various steaming times on degree of starch gelatinization (DSG) and some quality properties of rice (head rice yield, color value and rupture force) were investigated. Results show that the DSG, color value and rupture force increased significantly (P
    Keywords: Steaming, Parboiled rice, Shiroudi paddy, Quality, Starch gelatinization
  • Moradi P., Goli M. *, Keramat J Pages 193-206
    Despite the numerous health effects of the dietary fibers, the amount of the fiber in the diet is generally lower than the recommended value. Therefore, increasing the fiber content of the foods particularly those of high consumption can compensate for the shortage of the fiber in the diet. However, it seems a difficult task since increasing the fiber content can have adverse effects on product acceptability. The main objective of this study was to include apple fiber in the sponge cake recipe and to determine the chemical, physical and sensory properties of the resultant product. Therefore, fiber at different levels of 10, 20 and 30% (w/w, flour basis) were used as a replacement of wheat flour in the cake recipe. Increasing the level of fiber resulted in the increase in hardness and cake volume. In addition, cake crust and crumb became darker. Cake hardness increased ,while cohesiveness decreased. Also cakes fiber had acceptable sensory characteristics. Finally, according to results of a general acceptance due to the average of the sensory properties, the samples contained 10% apple fiber, had the highest approval rating among the taste panelists. And according to the results of other tests, adding fiber to the level of 10% was acceptable and not significantly different from control samples.
    Keywords: Cake, Dietary fiber, Apple, Functional Properties
  • Salagegheh F. *, Zeynali F., Alizadeh M., Golshan Tafti A Pages 207-217
    Mazafati variety is one of the most important export products in Kerman province. Contamination with dirt, because of windy area and Transmission of fungal spores and other factors reducing the quality, are the most important problems to manufacturers. In this study, cleaning and covering of Clusters in the level of Khalaal were evaluated in four ograpHical directions to reduce pollution. Cleaning treatment was applied by pressurized air with a fan and acetic acid (0.4%). Coverings used on clusters were burlap, polyethylene fabric and 5% starch solution with nutmeg oil Hindi (4000 ppm). Effect of treatment was evaluated for a month during step conversion Khalall to Rotab Chemical tests include reducing sugars, total sugars, total soluble solids, Moisture, acidity, pH and Microbial tests including total count and counting microorganisms, mold and yeast. The results of the statistical analysis of data showed that the Brix, moisture content and pH in three types of cover compared to control were significant change (p≤0/01). Over time, the pH increased and acidity decreased in all treatments. The pH in the first week of sampling was 5.62 and in the fourth week were 6.95. During fruit ripening date, firmness also decreased significantly. Results showed that all three treatments with significant differences compared to control are superior in maintaining the properties of quantitative, qualitative and control of microorganisms and Preserved fruits on the tree. Sugar content in plots which were clean with fan was 39.8 that 36% increase compared to the control treatment but in Dates that were cleaned with vinegar 33.7% decreased. Most of PH (6.1) was observed in the polyethylene and starch covering treatments. Soluble solids in polyethylene covering treatment were 34.34. During fruit ripening, firmness also decreased significantly (p≤0/05). Cleaning and covering various treatments significantly decreases microorganisms in date compared to control. The number of microorganisms during the first three weeks of research did not significant increase but in the fourth week significantly increased which in this case also covers treatments and cleaning was superior compared to control (p≤0/01). The results obtained with nutmeg oil Hindi starch coating with polyethylene wrapping treatments than others in maintaining the properties of quantitative, qualitative and microbial recommended excels is the star turn.
    Keywords: Burlap, Polyethylene fabric, Starch solution Contamination, Mazafate date fruits
  • Siadati S. N., Sohbatzadeh F. *, Behravan F., Shafafi Zanoozian M Pages 219-228
    In this work, a cold atmospheric pressure plasma was used as a low cost and non-thermal alternative method in food industry, and it was compared with traditional pasteurization method. Dielectric barrier discharge was used to generate the air plasma for the treatment of barberry juice, in 8, 10 and 12 minutes. The effect of the plasma treatment on the color, the amount of pH, total microorganisms, mold and yeast, lactic acid bacteria, acid resistant bacteria and Aspergillus niger were investigated and the results were compared with those by 12 min thermal pasteurization method. The results show that there are no meaningful statistical differences between the 8, 10 and 12 min plasma exposures and pasteurization methods, but there are meaningful differences between these samples and the control. It means that by optimizing such plasma device, the cold atmospheric plasma treatment is an appropriate alternative method for the thermal pasteurization.
    Keywords: Cold atmospheric pressure plasma, Microorganism inactivation, Barberry juice
  • Hedayati S., Majzoobi M., Shahidi F. *, Koocheki A., Farahnaky A Pages 229-236
    Corn starch is widely used in different food products and many of these products contain salts. Therefore, in this study the influence of sodium chloride and calcium chloride (50,100, 150 and 200 mM) on water absorption, textural parameters, pasting properties and gel syneresis of corn starch was determined. The water absorption of starch was decreased by the increase of NaCl concentration. The texture measurements revealed that hardness, cohesiveness, gumminess and chewiness of starch gels were decreased while springiness was not changed significantly. Based on the RVA results, peak, breakdown, setback and final viscosities were decreased but the pasting temperature was increased by the increase of NaCl concentration. However, a reverse trend was observed in samples with CaCl2. Both salts increased the freeze-thaw stability of starch gels and the influence of calcium chloride was more obvious than sodium chloride.
    Keywords: Corn starch, Sodium chloride, Calcium chloride, Physical properties
  • Ghorban Alizaddeh M., Asadollahi S. *, Zargari K Pages 237-249
    There are different concentrate of glucose, fructose and asparagine in various varieties of potato. This is one of the most important reasons for production different amount of acrylamide during heat processing. In order to decrease acrylamide precursors, three methods, including: Blanching of potato slices (80ºC, 10, 15 min), Immersion of potato slices in L-asparaginase soluble (4, 8 ppm), Immersion of potato slices in acetic acid soluble (0.1, 0.5 mol/lit) were used in two potato varieties, Agria and Ladyrosetta. Then treatmented potato slices were fried at 180ºC and the amount of acrylamide in potato chips was measured. The results showed that, the effect of potato varieties and pretreatment method are significant on acrylamide production. According to the result, the sample of Agria variety that had been processed by 8 ppm L-asparaginase, had the minimum level of acrylamide but the highest level of it was observed in control sample of Ladyrosetta, and it had significant difference with other samples. Regarding to the result, Agria variety is more appropriate than Lady rosetta for potato chips producing. Furthermore, in order to reduce of acrylamide in final fried product, use of Lasparaginase is more effective than other methods.
    Keywords: Acrylamide, Potato chips, L, asparaginase, Blanching, Acetic acid
  • XML Persian Abstract Effect of nitric oxide treatment and maintenance time on physicochemical properties of mushroom (Agaricus bisporus)
    A. Yousefpour, R. Ghareli Pages 251-259
  • Mohammadi-Nejad R., Bahramian S. *, Kahrizi D Pages 261-269
    Camelina (Camelina sativa) is an oilseed crop from the Brassicaceae family, which is rich in oil (28- 40%) and omega-3 fatty acids. This crop is able to grow in different climate and soil conditions, and compared to other oilseeds requires less water, fertilizer and pesticides. In this study, Camelina seeds (DH1025) were planted in Kermanshah, Kangavar and Sarpol-e Zahab, and then its oil properties were studied in detail. Through gas chromatography (GC) method, 13 different fatty acids were detected in the extracted oils. Four major fatty acids in all oil samples were linolenic acid (28.03-30.31%), linoleic acid (18.64-19.33%), oleic acid (15.44-18.36%) and eicosanoic acid (15.94-17.48%), respectively. Average amounts of iodine index, saponification value, specific gravity, refractive index and oil acidity of this crop were 143.5, 184.2, 0.915, 1.468 and 0.41 respectively and its 1000-seed weight were equal to 1.017. The oxidative stability of Camelina oil was 10.5 hours.
    Keywords: Camelina, Omega, 3 fatty acids, Oilseed, Physicochemical properties
  • Mirarab Razi S., Motamedzadegan A. *, Shahidi A., Rashidinejad A Pages 271-278
    Proteins have different functional properties that geliing is one of the important properties. In current study, the effect of different concentrations of Basil seed gum (0, 0.05, 0.1, 0.3 and 0.5 %) on rheological properties of egg white albumin gel(4%) has been investigated. Result showed that apparent viscosity decreased by increasing of the shear rate. All samples showed shear thinning behavior. Basil seed gum free sample had 0.663 Pa.s viscosity at 501/s steady shear rate but viscosity increased while the gum content increased. Maximum viscosity was related to the sample include of 0.5% basil seed gum (5.32 pa.s). Tracking of hysteresis loops showed time dependency of all gel samples. Result of fitting data using different rheological models showed carreau model had maximum R2. Linear region assign about 1% using strain sweep test. Result of frequency sweep test showed loss modulus increased as frequency raised however this trend observed at low frequency of storage modulus. Storage modulus of sample including 0.1 and 0.5% basil seed gum was maximum at all of frequency rates and was minimum at sample free from basil seed gum. Loss modulus of this sample was the lowest value among all samples.
    Keywords: Albumin, Rheology, Viscosity, Hysteresis
  • Farahmandfar R. *, Esmaeilzadeh Kenari R., Asnaashari M Pages 279-292
    Fish oil is a rich source of omega-3 fatty acids, which is recommended for prolonged use due to beneficial nutritional effects and the prevention of heart disease and disorders. However, high unsaturation of this oil makes it susceptible to oxidation. In the present study, antioxidant activity of Origanum vulgare L. essential oil was evaluated by DPPH assay and its antimicrobial activity was determined by measuring the minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes and Pseudomonas aeruginosa. Then, Origanum vulgare L. essential oil as natural antioxidant and alternative of synthesis ones, for stabilizing silver carp fish oil in water emulsion was used. So, after determining the fatty acid profile of the oil, different concentrations of the essential oil added to emulsion and stored at 4°C and 25°C and monitored in term of hydroperoxides, conjugated diene, conjugated triene and thiobarbituric acid. The results showed that 2400 ppm of Origanum vulgare L. had the most DPPH inhibitory power with 53.33% and MIC and MBC values of Origanum vulgare L. essential oil in gram-negative bacteria were more than gram-positive bacteria. Moreover, various concentrations of the essential oil prevented lipid oxidation of fish oil in water emulsions. So that, at 2400 ppm, had even better performance than synthetic antioxidant, TBHQ. Therefore, the natural Origanum vulgare L. essential oil due to its antioxidant and antimicrobial properties can be used as an alternative to synthetic types in various food systems.
    Keywords: Fish oil emulsion, Oxidative stability, Oregano, Antioxidant activity, Antimicrobial activity
  • Majdinasab M. *, Sepidname M., Negahdarifar M Pages 293-302
    In this study, a simple and sensitive colorimetric sensor towards pH changes for the detection of fish spoilage during storage at room and refrigeration temperature is presented. Colorimetric sensor was developed using Whatman filter paper No. 1 and water soluble anthocyanin pigments extracted from red cabbage. Fish spoilage was monitored based on anthocyanin color change in various pH. Microbial growth during storage and production of proteolytic enzymes resulted in protein degradation, accumulation of volatile amine compounds, increase in the pH and finally color change of anthocyanin-impregnated filter paper. Color change was measured using the CIELab method. The colorimetric sensor was validated by measuring total volatile basic nitrogen (TVB-N) levels, peroxide value (PV), thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) and microbial populations in fish samples. Results indicated that the values of TVBN, pH, PV and TBARS increased with time of storage which was evidence of fish spoilage development. Also, the results were in accordance with color change of colorimetric sensor during storage and showed that proposed system enjoys a high sensitivity to pH variations. Therefore, the simple colorimetric sensor is capable to use in intelligent packaging.
    Keywords: Colorimetric sensor, Paper sensor, Anthocyanin, Fish spoilage
  • Ebrahimisaray N., Javadi A., Bodbodak S. * Pages 303-316
    Date is one of the important agricultural products in Iran and due to lack of attention to its by-products and its process; a large amount of this valuable product is annually lost. The aim of this study was to compare the physico-chemical, microbiological and sensory properties of ice cream with two sweeteners of date liquid sugar and date syrup. For this purpose, sugar was replaced with date liquid sugar and date syrup in ice cream formulation, at 5 levels (0, 25, 50, 75 and 100%). Chemical (sugar, fat, total solid, ash, acidity, protein, pH), physical (viscosity, over run, thermal shock resistance to melting, the shape retention and sensory (texture, taste, color, odor, general acceptation) and microbiological (aerobic mesophilic, E. coli, molds, yeasts and Staphylococcus aureus) properties were evaluated. The results showed that the microbial count of date syrup containing samples was reduced due to the anti microbial properties of date syrup. Over run and viscosity were similar to control samples in replacement levels up to 50% replacement by date liquid sugar and date syrup, but they decreased with further increase of replacement ratio (75 and 100%). By the increasing replacement ratio of date liquid sugar and date syrup, ice cream melting resistance and shape retention significantly decreased and sensitivity to thermal shock increased (P≤0.05). The results of the sensory properties showed that replacement in level of (25-50%) date syrup and (25-75%) of date liquid sugar had no significant effect on the organoleptic properties, and could be applied in ice cream formulation.
    Keywords: Date liquid sugar, Date syrup, Functional ice cream, Sugar replacer
  • Hedayati S., Majzoobi M., Shahidi F. *, Koocheki A., Farahnaky A Pages 317-324
    Starch is extensively used in food products which usually contain sugars. The functional properties of these productsare affected by the sugar used in their formulation. Therefore, in this project the effects of sucrose and glucose (0, 10, 20, 30 and 40% of dry starch weight)on water absorption, gel syneresis, pasting and textural properties of maize starch gels were studied. The results indicated that the water absorption of control sample was 8.70 which decreased to 5.99 and 6.70 for samples containing 40% sucrose and glucose respectively. Peak viscosity, breakdown, setback and final viscosity were decreased in the presence of sugarsand these effects were more obvious in higher sugar levels. The pasting temperature in maize starch lacking sugar was 65.55 and increased to 71.12 and 68.90 in the presence of 40% sucrose or glucose respectively.By the increase in sugar level textural parameters such as hardness, cohesiveness, gumminess and chewiness were reduced while springiness was not affected by sugar concentration.The syneresis of control starch gel after 5 freeze thaw cyclesreached 24% which significantly reduced to 10in the presence of sucrose and 14% in samples with glucose. Generally, in all the measured parameters the influence of sucrose was greater than glucose.
    Keywords: Maize starch, Sucrose, Glucose, Functional properties
  • Dehghan B., Esmaeilzadeh Kenari R. *, Raftani Amiri Z Pages 325-335
    In this research, the effect of two methods of namely extraction (supercritical fluid) and traditional extraction (distillation with water) on the yield, chemical composition and antioxidant activity of essential oil of orange peel were studied. The whole process in the traditional method took longer than the new method and generally the yields of obtained essential oil by supercritical fluids (8.3%) was more than water distillation method (2.5%) respectively and chemical composition of essential oils was identified and the percentage of compounds was measured using gas chromatography- mass spectrometry. According to the results of chromatography, D-limonene which is the main composition of essential oil of orange peel had the highest frequency in both methods compared to the other components of the essential oil. But the amount of D-limonene in extractions by distillation method (86.58%) was more than supercritical fluids method (69.71%) respectively. However, according to the chromatogram, the amount of phenol in the essential oil of supercritical fluids (1.49%) was more than distillation method (0.03%), which is in accordance with the phenol comparison in the Folin-Ciocalteu test. Then the antioxidant activity of essential oils was evaluated using DPPH free radical scavenging methods and reducing ability. Finally, essential oil of supercritical fluids, showed a higher antioxidant activity than water distillation. In other words, the lowest IC50 (the highest antioxidant activity) is equal to 35.98 mg/ml in DPPH method of supercritical fluid extraction method.
    Keywords: Essential oils of orange peel, Supercritical fluid, Hydro distillation, Antioxidant activity
  • Basiri Sh *, Gheybi F Pages 337-346
    Grape with high annual production and short shelf life has a lot of wastes post harvest. In order for optimal use of precious properties of grape and balancing the market and increasing the value added of grape, it is necessary to develope the processing methods and producing new products for decreasing wastes. The aim of this research was production of semi-solide grape molasses with spreadable texture and suitable physical, chemical and sensory properties. Several studies have been carried out to evaluate consistency and firmness in different foods with hydrocolloid compounds. Two different types of grape molasses (Kashmar and Quchan) were used. In order to produce semi solide grape molasses, some hydrocolloid compounds such as carboxy methyl cellulose (2 levels, 0.5 and 1%), Pectin (2 levels, 1 and 2%), Guar (2 levels, 1 and 2%) and their mixtures were used. The experimental design was performed as factorial test in complete randomized design with 3 replications. The results showed that the samples with 2% guar, had undesirable texture and taste, therefore were not accepted by panelists. The samples with 0.5 % carboxy methyl cellulose had the best sensory properties, consistency and texture. The panelists preferred Kashmar grape molasses for using Askari grape variety, its more suitable taste, higher brix and processing procedure. Kashmar grape molasses gained higher point.
    Keywords: Consistency, Grape molasses, Hydrocolloid, Sensory Properties