فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال پانزدهم شماره 7 (پیاپی 80، مهر 1397)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال پانزدهم شماره 7 (پیاپی 80، مهر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/22
  • تعداد عناوین: 34
|
  • شیرین رحمن زاده ایشکه، محمدرضا اصغری، حبیب شیرزاد، ابوالفضل علیرضالو صفحات 1-12
    تمشک به دلیل لطافت زیاد و داشتن آب بالا مستعد آلودگی به عوامل قارچی بوده و از عمر قفسه ای کوتاهی برخوردار است. در پژوهش حاضر، کارایی نانو امولسیون کیتوسان و اسانس به لیمو به عنوان پوشش های خوراکی جهت افزایش عمر قفسه ای تمشک مورد بررسی قرار گرفت. میوه های تمشک، با اسانس به لیمو در غلظتهای 0، 250، 500 و 750 میکرولیتر بر لیتر تیمار شد و سپس با نانو امولسیون کیتوسان در غلظت های 0، 2500 و 5000 میلی گرم بر لیتر مورد تیمار قرارگرفته و به سردخانه ای با دمای 2±4 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی 85-95 درصد انتقال یافتند. محتوای فنل و فلاونوئید کل، آنتوسیانین، فعالیت آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های PAL و گایاکول پراکسیداز میوه ها هر سه روز یکبار مورد ارزیابی قرار گرفتند. میوه های تیمار شده از فعالیت آنزیم PAL و محتوای آنتوسیانین بیشتری برخوردار بودند. بیشترین فعالیت آنزیم PAL (55/136 نانو مول وزن تر بر دقیقه) در تیمار 500 میکرولیتر بر لیتر اسانس و 2500 میلیگرم بر لیتر نانو امولسیون کیتوسان و بیشترین میزان آنتوسیانین (22/129 میلی گرم سیانیدین 3-گلوکوزید در 1 میلی لیتر عصاره) در تیمار 750 میکرو لیتر بر لیتر اسانس و 5000 میلیگرم بر لیتر نانو امولسیون کیتوسان در روز نهم مشاهده شد. همچنین بیشترین محتوای فنل کل (53/57 میلی گرم گالیک اسید در 1 میلی لیتر عصاره) در نمونه های مربوط به شاهد در روز نهم مشاهده شد. پوشش دهی تمشک با اسانس به لیمو و نانو امولسیون کیتوسان می تواند به عنوان روشی سالم، میزان ترکیبات بیوشیمیایی از جمله فنل و آنتوسیانین و فعالیت آنزیم های دخیل در بیوسنتز ترکیبات فنولیک مانند PAL را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: تمشک، فعالیت آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی، فلاونوئید، آنزیم PAL
  • سعید قنادی، سارا موحد *، حسین احمدی چناربن صفحات 13-23
    آب پرتقال به خاطر طعم مطلوب، محصولی مورد علاقه اکثر افراد می باشد اما نکته قابل توجه این است که به دلیل بالا بودن ویسکوزیته ذرات پالپ و گوشت میوه، بعد از مدتی در محصول رسوب ایجاد می شود که علاوه بر تاثیر منفی در طعم، در بازار پسندی آبمیوه نیز تاثیر نامطلوب می گذارد. در همین راستا از طریق افزودن هیدروکلوئیدها به آبمیوه، می توان مانع ایجاد این رسوبات گردید. در این پژوهش تاثیر افزودن پکتین (2/0 و 3/0 درصد) و صمغ زانتان (1/0 و 2/0 درصد) بر پایداری آب پرتقال پالپ دار مورد بررسی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصل از آزمون، طرح کاملا تصادفی استفاده شد و مقایسه میانگین ها توسط آزمون چند دامنه ای دانکن صورت گرفت (p< 0. 01). با توجه به نتایج به دست آمده، تیمار شاهد از کمترین و تیمار حاوی 2/0 درصد زانتان، از بیشترین میزان کدورت، ویسکوزیته و pH برخوردار بودند. هم چنین از لحاظ ویژگی های حسی طعم، رنگ، یکنواختی، عطر و بو، تیمار حاوی 2/0 درصد پکتین، بالاترین امتیاز را کسب نمود. به علاوه میزان تعلیق ذرات پالپ در تیمار حاوی 2/0 درصد زانتان، در بهترین وضعیت قرار داشت در حالی که در تیمار شاهد بیشترین رسوب مشاهده شد. همچنین تیمار حاوی 2/0 درصد زانتان، از کمترین مقدار اسیدیته در حالی که تیمار شاهد از بالاترین مقدار آن برخوردار بود. از سوی دیگر تیمار حاوی 3/0 درصد پکتین دارای بالاترین و تیمار شاهد دارای کمترین میزان دانسیته بودند. مطابق نتایج بدست آمده تیمار حاوی 2/0 درصد پکتین، به عنوان بهترین تیمار از لحاظ اکثر ویژگی ها معرفی گردید.
    کلیدواژگان: پکتین، صمغ زانتان، پایداری، ویسکوزیته، آب پرتقال پالپدار
  • مهدی نیکو * صفحات 25-38
    در این مطالعه ژلاتین هیدرولیز از پوست فیل ماهی پرورشی تولید و تاثیر ضد انجمادی آن در اکتومیوزین خرچنگ دراز آب شیرین قرار گرفته در معرض شش سیکل انجماد و انجماد زدایی مورد مطالعه قرار گرفت. ژلاتین هیدرولیز تولید شده از غلظت 5 درصد آنزیم دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بالاتر در مهار رادیکال های آزاد DPPH و ABTS در مقایسه با غلظت های 1 تا 4 درصد بوده است. اکسیداسیون چربی در اکتومیوزین در حضور ژلاتین هیدرولیز کاهش یافت که از طریق کاهش تشکیل ترکیبات واکنشی اسید تیوباربیتوریک بعد از شش سیکل انجماد-انجماد زدایی مشخص شد. کاهش فعالیت Ca2+-ATPase و گروه های سولفیدریل کل در اکتومیوزین طی سیکل های انجماد-انجماد زدایی رخ داد. اکتومیوزین حاوی ژلاتین هیدرولیز شده از غلظت 5 درصد آنزیم دارای فعالیت بالاتر Ca2+-ATPase و مقدار بیشتر گروه های سولفیدریل کل پس از شش سیکل های انجماد-انجماد زدایی که نشان دهنده نفش حفاظتی در برابر دناتوراسیون زنجیره سنگین میوزین بود. ژلاتین هیدرولیز شده از غلظت 5 درصد آنزیم دارای پپتید های متعددی بوده ولی طیق آنالیز MALDI-TOF MS پپتید های با وزن مولکولی 72/1436، 82/ 1579، 74/1627، 80/1716 و 07/2135 دالتون غالب ترین پپتید ها در این هیدرولیزات بوده اند. . نتیجه نشان داد که ژلاتین هیدرولیز شده از غلظت 5 درصد آنزیم با ترکیب خاص پپتیدی سبب کاهش دناتوراسیون اکتومیوزین طبیعی خرچنگ دراز آب شیرین گردید.
    کلیدواژگان: خرچنگ دراز آب شیرین، اکتومیوزین طبیعی، سیکل انجماد-انجمادزدایی، ژلاتین هیدرولیز
  • امیر فیجانی، سارا موحد *، حسین احمدی چناربن صفحات 39-50
    امروزه جایگزینی ترکیبات طبیعی مانند عصاره های حاصل از گیاهان مختلف به جای نگهدارنده های شیمیایی، در گوشت و فرآورده های گوشتی به منظور حفظ کیفیت مواد غذایی در برابر عوامل بیماری زا بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در تحقیق حاضر، تاثیر عصاره برگ پیازچه کوهی در سطوح (ppm 0، 25، 50، 75) بر زمان ماندگاری و ویژگی های کیفی همبرگرهای تیمار شده پس از یک، پنج و ده روز یخچال گذاری مورد بررسی قرار گرفت که در این راستا آزمون های مختلف شیمیایی، میکروبی و حداقل غلظت مهارکنندگی و کشندگی بر روی نمونه های همبرگر انجام پذیرفت. طبق نتایج حاصل از تحقیق، کاربرد عصاره برگ پیازچه کوهی سبب کاهش pH، کاهش اندیس پراکسید و کاهش بار میکروبی استافیلوکوکوس اورئوس و اشرشیاکلی گردید همچنین اثرات کشندگی و مهار کنندگی مطلوبی نشان داد. قابل توجه این که در بین تیمارهای مورد آزمون، نمونه های حاوی ppm 75 عصاره برگ پیازچه کوهی، نسبت به سایر تیمارها از ویژگی های مطلوب تری برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: همبرگر، پیازچه کوهی، زمان ماندگاری، عصاره
  • علی آبرومند *، سعید ضیایی نژاد ، فریده باعثی صفحات 51-59
    ماهی شعری در منطقه مورد مطالعه، مصرف قابل توجه دارد، لذا ضرورت داشت ارزش غذایی آن بررسی گردد. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر روش کباب کردن بر ترکیبات مغذی و پروفیل اسیدهای چرب ماهی و مقایسه ارزش غذایی فیله خام و کباب شده ماهی شعری معمولی (Lethrinus nebulosus) بود. برای آنالیز ترکیبات درشت مغذی از روشAOAC وجهت آنالیز ترکیب اسیدهای چرب نمونه، از روشMurph استفاده شد. میزان اسیدهای چرب اشباع (SFA) در نمونه های کباب شده، کاهش معنی داری نشان داد. بالاترین میزان درصد اسیدچرب اشباع در هر دو نمونه خام و کباب شده متعلق به اسید پالمیتیک (C16:0) بود که در طی فرآیند پختن کاهش یافت. نتایج تخقیق بیانگر کاهش درصد اسیدهای چرب اشباع و افزایش میزان اسیدهای چرب غیراشباع با چند پیوند دوگانه (PUFA) فیله کباب شده نسبت به نمونه خام بود. نسبت PUFA/SFA و DHA/EPA نیز طی فرآیند پختن افزایش یافت. مقداردرصد رطوبت و چربی در نمونه های حرارت دیده کاهش، اما مقادیر پروتئین و خاکستر افزایش یافت. اختلاف معنی داری بین عدد پراکسید نمونه ها مشاهده نشد. فرآیند کباب کردن تاثیر مثبتی بر ترکیبات مغذی، ارزش انرژی و غذایی و ترکیب اسیدهای چرب ماهی شعری داشت. تغییرات انجام شده روی خصوصیات روغن ماهی در جریان پختن به روش کباب کردن در محدوده قابل قبول بوده و روی کیفیت ماهی اثر منفی نداشت وقابلیت مصرف ماهی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: ماهی (Lethrinus nebulosus)، کباب کردن، ترکیبات مغذی، ترکیب اسیدهای چرب
  • رقیه شیرازی، حمید بخش آبادی *، مسعود بذرافشان صفحات 61-72
    در این پژوهش مدل سازی استخراج روغن بادام زمینی با پیش تیمار مایکروویو و با استفاده از سامانه استنتاج فازی-عصبی تطبیقی (انفیس) بررسی شد. بدین منظور زمان مایکروویو و سرعت دورانی پرس مارپیچی به عنوان ورودی و میزان راندمان استخراج روغن، دانسیته، رنگ، اسیدیته و پایداری اکسایشی روغن به عنوان خروجی در نظر گرفته شد. سه تابع عضویت گوسی، مثلثی و ذوزنقه ای با 2-2 و 3-3 تابع عضویت مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تابع ذوزنقه ای با 3 - 3 تابع عضویت برای متغیر خروجی راندمان استخراج روغن به عنوان مدل بهینه انتخاب گردید. همچنین برای متغیر خروجی دانسیته، رنگ و پایداری اکسایشی تابع گوسی با 3- 3 تابع عضویت به عنوان مدل بهینه انتخاب شد و در نهایت برای اسیدیته روغن مدل مثلثی با 3-3 تابع عضویت انتخاب گردید. از طرفی مشخص شد که با افزایش زمان مایکروویو میزان راندمان استخراج روغن و دانسیته افزایش یافت ولی میزان اسیدیته و رنگ روغن ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت. افزایش سرعت دورانی پرس مارپیچی نیز منجر به کاهش راندمان استخراج روغن و دانسیته شد ولی میزان اسیدیته، رنگ و پایداری اکسایشی روغن را افزایش داد. در پایان می توان بیان داشت که میزان ضرایب همبستگی بالای بین نتایج آزمایشگاهی و خروجی های مدل بیانگر دقت قابل قبول و قابلیت استفاده از این مدل ها در کنترل فرایند استخراج روغن بادام زمینی با پیش تیمار مایکروویو است.
    کلیدواژگان: بادام زمینی، استخراج روغن، مدل سازی، مایکروویو
  • علیرضا صادقی ماهونک، دل آسا رحیمی، امان محمد ضیایی فر ، مهدی کاشانی نژاد * صفحات 73-86
    ناگت مرغ یکی از انواع غذاهای آماده پرطرفدار در سطح دنیا است. از طرفی به علت محتوای روغن بالا در ناگت های ‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍‍ تهیه شده با روش های معمول و ایجاد چاقی و بیماری های مرتبط با آن، اخیرا روش های مختلفی از جمله سرخ کردن جزئی و استفاده از فرآیندهای دیگر برای پخت نهایی مورد توجه قرار گرفتند. در این پژوهش، برای کاهش محتوای روغن ناگت مرغ از روش پخت با مادون قرمز استفاده گردید. بدین منظور ناگت مرغ با روش های سرخ کردن عمیق، مادون قرمز، پیش سرخ-کردن-مادون قرمز و مادون قرمز-سرخ کردن در زمان ها و توان‎های متفاوت مادون قرمز پخته شد. سپس، تاثیر هر فرایند بر مقادیر Deff و Ea، محتوای رطوبت و روغن این محصول بررسی شد. محتوای روغن نمونه ها از 87/11 درصد در نمونه شاهد به 62/11-18/2 درصد در نمونه های آماده شده با مادون قرمز، سرخ شده-مادون قرمز و مادون قرمز-سرخ شده، کاهش یافت. با افزایش توان لامپ مادون قرمز و زمان پخت ناگت مرغ، محتوای روغن و رطوبت نمونه ها کاهش یافته و کمترین محتوای رطوبت در نمونه پیشسرخشده-مادون قرمز با توان 620 وات و زمان پخت 7 دقیقه مشاهده شد. علاوه بر این، ضریب انتشار مؤثر رطوبت با افزایش توان لامپ افزایش یافت و بالاترین مقدار مشاهده شده (m2/s8-10× 69/2) در نمونه پیشسرخشده-مادون قرمز با توان 620 وات و زمان 7 دقیقه با ضریب تعیین 987/0 بهدست آمد. همچنین، برازش داده ها با مدل های سینتیکی خزایی و لگاریتمی انجام شد و مدل لگاریتمی برای روش پخت با مادون قرمز و مدل خزایی برای پخت به روش مادون قرمز-سرخ کردن و پیشسرخ کردن-مادون قرمز به عنوان مدل بهتر انتخاب شد.
    کلیدواژگان: انتقال جرم، پخت، سرخ کردن، مادون قرمز، ناگت مرغ
  • مسعود نجف نجفی *، فرزانه ضیاییان یزدی نژاد، محبوبه سرابی صفحات 87-96
    درون پوشانی یکی از مؤثرترین روش های افزایش قابلیت زنده مانی باکتری های پروبیوتیک است. در این مطالعه امکان استفاده از پوشش آلژینات-سیلیس به منظور درون پوشانی لاکتوباسیلوس کازئی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور، فرآیند درون پوشانی با آلژینات سدیم 1/5 درصد وسه سطح مختلف از سیلیس (5، 10 و 15 درصد حجمی/ حجمی) با روش اکستروژن انجام شد. زنده مانی باکتری های آزاد و درون پوشانی شده در دمای 4 درجه سانتی گراد طی 28 روز بررسی گردید. واکنش شیمیایی و ایجاد پیوند میان ژل آلژینات و سیلیس بوسیله طیف سنجی FT-IR تایید شد. با اضافه شدن سیلیس، اندازه کپسول ها افزایش یافت ولی تاثیری بر راندمان درون پوشانی نداشت. نتایج نشان داد تعداد سلول های آزاد پس از اتمام زمان نگهداری 32/3 سیکل لگاریتمی کاهش یافت، درحالی که نمونه ای آلژینات و آلژینات با 5 درصد سیلیس در قابلیت زنده مانی باکتری در مدت زمان 14 روز مشاهده نگردید. با افزایش غلظت سیلیس، تعداد باکتری های زنده در طی دوران نگهداری کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پروبیوتیک، ریزپوشانی، سیلیس، آلژینات، لاکتوباسیلوس کازئی
  • علی محمدی، رضا فرهمندفر * صفحات 97-109
    میوه درخت بلوط یکی از فراوانترین میوه های جنگلی در ایران است که دارای خواص دارویی و غذایی مهمی می باشد. در این پژوهش، عصاره میوه بلوط با استفاده از روش فراصوت و سه حلال شامل آب، آب-اتانول (1:1) و اتانول استخراج شد و در سه غلظت (200، 700 و 1200 پی پی ام) با آزمون های توانایی مهار رایکال های آزاد (DPPH) و پایداری اکسایشی مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که عصاره استخراجی با حلال آب-اتانول (1:1) در غلظت 1200 پی پی ام قدرت ضداکسایشی بالاتری را در مقایسه با عصاره حاصل از حلال های دیگر و آنتی اکسیدان سنتزی BHA داشته است. سپس پایداری اکسایشی روغن سویا حاوی عصاره آب-اتانولی در سه غلظت 200، 700 و 1200 پی پی ام تحت شرایط حرارتی (180 درجۀ سانتی گراد) به مدت 30 ساعت در مقایسه با BHA مورد بررسی قرار گرفت. روغن سویا در بازه های زمانی مشخص با آزمون های عدد دی ان مزدوج، عدد پراکسید، ترکیبات قطبی و کربونیلی مورد پایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که روغن سویا حاوی 1200 پی پی ام عصاره آبی-اتانولی میوه بلوط نسبت به 200 پی پی ام BHA طی زمان حرارت دهی، به صورت معنی داری از تشکیل ترکیبات پراکسیدی، قطبی، دی ان مزدوج و کربونیلی در روغن سویا جلوگیری کرده است. بنابراین، عصاره میوه بلوط در روغن ها، چربی ها و محصولات غذایی دیگر می تواند به عنوان ضداکساینده طبیعی در جلوگیری از اکسیداسیون چربی ها به کار رود.
    کلیدواژگان: ضداکساینده، پایداری اکسایشی، روغن سویا، عصاره بلوط
  • شهین زمردی *، روژان شیخ قاسمی صفحات 111-120
    سالیکورنیا گیاهی نمک دوست بوده که غنی از فیبرهای رژیمی و ترکیبات زیست فعال می باشد. این گیاه دارای طعم نمکی قوی بوده و می تواند به عنوان جایگزین نمک حتی در سفره هم استفاده شود. از آنجاییکه مصرف نمک زیاد موجب افزایش فشار خون و اختلالات عروقی می شود، به همین دلیل در این پژوهش تاثیر سالیکورنیا به عنوان جایگزین نمک در دوغ، بر برخی خواص فیزیکوشیمیایی و حسی دوغ مورد بررسی قرار گرفت. تیمارها شامل مقدار سالیکورنیا: نمک در 5 سطح (0:8/0، 4/0:4/0 ، 8/0:0، 1:0 و 5/1:0 درصد) بود. نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد که افزایش پودر سالیکورنیا موجب افزایش معنی دار اسیدیته، ماده خشک، خاکستر و نمک دوغ و کاهش pH و رطوبت شد (P>0. 05). بطوریکه نمونه حاوی 5/1 درصد سالیکورنیا دارای بیشترین مقدار ماده خشک و کمترین مقدار رطوبت بودند. اما با کاهش مقدار نمک، خاکستر و نمک کاهش پیدا کرد (P>0. 05). در نمونه های قاقد نمک، با افزایش پودر سالیکورنیا درصد خاکستر و نمک افزایش پیدا کرد. بر اساس نتایج آزمایشات میکروبی، با افزایش مقدار سالیکورنیا تا 1 درصد تعداد مخمرها بطور معنی داری افزایش و سپس با افزایش بیشتر سالیکورنیا تا 5/1 درصد کاهش پیدا کرد (P>0. 05). نتایج ارزیابی حسی نمونه ها نیز نشان داد که با کاهش مقدار نمک و افزایش سالیکورنیا امتیاز ارزیابی حسی بطور معنی داری کاهش یافت (P>0. 05). با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق ابتدا استفاده از 4/0 درصد نمک همراه با 4/0 درصد سالیکورنیا و سپس استفاده از 8/0 درصد سالیکورنیا بدون نمک در تهیه دوغ پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: دوغ، سالیکورنیا، جایگزین نمک
  • مصطفی کرمی *، علیرضا حاصلی صفحات 121-130
    سس مایونز به عنوان یک امولسیون روغن در آب با pH کمتر از 1/4 یکی از قدیمی ترین امولسیون های ساخت بشر بوده و هم اکنون از پر مصرف ترین سس ها در جهان و ایران است. امروزه از صمغ ها بطور وسیع جهت پایداری و تغییر ویژگی های رئولوژیک مایونز استفاده می شود. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر دور همزن (1500، 1700 و 2500 دور در دقیقه) و نوع صمغ ها و جایگزین های چربی شامل زانتان، اینولین، تاپیوکا و نشاسته پیش ژلاتینه در سه سطح غلظتی 2/0، 3/0 و 4/0 درصد بر خواص فیزیکو شیمیایی، رئولوژیکی و ماندگاری نمونه های سس مایونز کم چرب بود. نتایج حاکی از آن بود که نوع صمغ، غلظت صمغ و دور همزن اثر معنی داری بر pH و اسیدیته نمونه های سس نداشت (05/0
    کلیدواژگان: جایگزین چربی، خواص رئولوژیکی، صمغ، مایونز
  • سپیده بهرامی *، مسعود هماپور، الهه رجبی صفحات 131-143
    نان به عنوان یکی از ارزان ترین منابع انرژی در تغذیه مردم دنیا نقش حیاتی دارد. اما این نان ها قابل استفاده برای بیماران سلیاکی نیست، بنابراین تولید نان بدون گلوتن برای بیماران سلیاکی که از حساسیت به گلوتن رنج می برند ضروری به نظر می رسد. هدف از این تحقیق تولید و بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و مکانیکی نان تست فاقد گلوتن حاوی صمغ های عربی و خرنوب است. به این منظور نان تست با فرمولاسیونی ثابت و با تغییر غلظت صمغ ها (خرنوب و عربی 0، 1 و 2 درصد و یک نمونه ترکیبی از هر دونوع صمغ با غلظت 1 درصد) تهیه شد. نتایج نشان داد که در اثر افزایش غلظت صمغ ها، به طور معنی داری میزان رطوبت و درصد حفظ آن طی روزهای مورد بررسی افزایش داشت. همچنین در اثر افزایش غلظت صمغ ها به طور معنی داری حجم مخصوص افزایش پیدا کرد. بررسی خصوصیات مکانیکی نتایج نشان داد که سختی و نیروی شکست در اثر افزایش غلظت صمغ عربی و دانه خرنوب کاهش و چسبندگی و فنریت در طی دوره نگهداری افزایش معنی داری داشت (0. 05>p).
    کلیدواژگان: نان تست، فاقد گلوتن، صمغ عربی، صمغ خرنوب
  • فریبا نقی پور *، فریده طباطبایی یزدی، مهدی کریمی، سیدعلی مرتضوی صفحات 145-156
    پزشکان حذف مقادیر بالای روغن و چربی را از رژیم غذایی افراد توصیه نموده‏اند. رعایت این امر در خصوص افراد مبتلا به سیلیاک که پرزهای روده این بیماران در اثر حساسیت به پروتئین گلوتن به‏صورت صاف درآمده است، از اهمیت به‎سزایی برخوردار می‏باشد. از این‏رو هدف از انجام این پژوهش بررسی امکان جایگزینی 25، 50، 75 و 100 درصد از روغن موجود در فرمولاسیون کیک بدون گلوتن با فیبر رژیمی بتاگلوکان مستخرج شده از دانه سورگوم (فاقد گلوتن) بود. از سوی دیگر تعدیل میزان روغن در نمونه‏های کیک سبب بروز تغییرات متعددی در خصوصیات بافتی، تصویری و حسی محصول نهایی گردید که این تغییرات در قالب یک طرح کاملا تصادفی با نمونه شاهد مورد مقایسه قرار گرفتند (05/0≥P). نتایج آزمون بافت گویای آن بود که کم‏ترین میزان سفتی در بازه زمانی 2 ساعت پس از پخت متعلق به نمونه‏ای می‏باشد که در آن 50 درصد روغن با بتاگلوکان جایگزین شده بود. از سوی دیگر تمام نمونه‏های حاوی بتاگلوکان دارای بافت نرم‏تری نسبت به این نمونه شاهد در بازه زمانی یک هفته پس از پخت بودند. هم‏چنین بر اساس نتایج ارزیابی خصوصیات تصویری (مغز و پوسته) و ویژگی‏های حسی نمونه‏های کیک مشخص گردید که نمونه کم‏چرب حاوی 05/0 درصد بتاگلوکان دارای بیش‏ترین میزان مؤلفه رنگی L* پوسته، پوکی و تخلخل، بالاترین امتیاز حسی به لحاظ فرم و شکل، خصوصیات سطح بالایی، پوکی و تخلخل، سفتی و نرمی بافت، قابلیت جویدن، مزه و بو و پذیرش‏کلی بود. از این‏رو می‏توان بتاگلوکان را یک مقلد مناسب چربی در تولید کیک فاقد گلوتن با خصوصیات کمی و کیفی قابل قبول، برشمرد.
    کلیدواژگان: بتاگلوکان، بافت، خصوصیات حسی، پردازش تصویر، کیک بدون گلوتن
  • یعقوب جعفری، هادی الماسی * صفحات 157-169
    در این تحقیق، جایگزینی اسانس نعناع فلفلی با بنزوات سدیم به عنوان نگهدارنده سس مایونز بررسی شده است. ابتدا ترکیبات تشکیل دهنده ی اسانس نعناع با استفاده از کروماتوگرافی گازی مشخص شد. سپس تاثیر افزودن نعناع فلفلی در سطوح 1, 2 و 3 درصد بر ویژگی های فیزیکیوشیمیایی، حسی، میکروبی و رئولوژیکی در سس مایونز در طول یک ماه نگهداری و در فواصل زمانی 10 روزه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون های شیمیایی نشان داد که تمامی نمونه ها از نظر عدد پراکسید وضعیت مطلوبی داشتند (کمتر از 10 میلی اکی والان در کیلوگرم) و میزان اسیدیته تمامی نمونه ها در محدوده استاندارد (7/0تا 2/1 درصد) قرار داشت. همچنین اندازه گیری pH نیز با مقادیر استاندارد (<1/4) تطابق داشت. شمارش سالمونلا و اشریشیا کلی برای تمام تیمارها منفی و طبق استاندارد بود. شمارش کلی میکروبی نشان داد که با افزودن اسانس در طول دوره نگهداری، رشد میکروب به طور قابل توجهی کاهش می یابد. همچنین نمونه های سس حاوی اسانس نعناع از مطلوبیت و پذیرش کلی قابل قبولی از سوی مصرف کنندگان برخوردار بودند. طبق نتایج آزمون خواص رئولوژیکی، سس های تولید شده رفتار ویسکوالاستیک جامد با مدول ذخیره بیشتر از مدول افت از خود نشان دادند. با در نظر گرفتن مجموع ویژگی های مورد آزمون، نمونه سس حاوی 2% اسانس نعناع، بهترین نمونه شناخته شد. بنابراین می توان سس مایونز حاوی اسانس نعناع فلفلی را بعنوان یک محصول طبیعی و سلامت بخش جدید به بازار معرفی نمود.
    کلیدواژگان: سس مایونز، اسانس نعناع فلفلی، بنزوات سدیم، خواص شیمیایی، خواص فیزیکی
  • محرم وزیری ، مصطفی مظاهری تهرانی *، سیدعلی مرتضوی، محسن اسمعیلی صفحات 171-188
    به منظور بررسی اثرات پنیر کوپه، ایزوله سویا و اینولین بر ویژگی های فیزیکی و حسی پنیر پروسس، آزمایشی بصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. سطوح مورد استفاده از متغیرها به ترتیب شامل (0-15%) ، (0-20%) و (0-7%) بود. نتایج تحقیق، نشان از تاثیر معنی دار (01/0p<) اثرات اصلی و متقابل متغیرها بر ویژگی های مورد بررسی داشت. بر همین اساس، کاربرد ایزوله سویا نسبت به نمونه شاهد سبب افزایش پارامتر سفتی{ (نیوتن×ثانیه) 82/48}، پس دهی روغن (07/175%) و کاهش پارامترهای پیوستگی (42/0) ، نرمی (828/2) ، ذوب پذیری (27/103%) ،، مالش پذیری (986/2) ، طعم (056/2) و رایحه (694/2) گردید. در حالی که کاربرد اینولین، نسبت به نمونه شاهد سبب افزایش پارامترهای مالش پذیری (25/4) ، ذوب پذیری (04/116%) ، پیوستگی (8/0) ، پس دهی روغن (95/148%) و کاهش سفتی بافت{ (نیوتن×ثانیه) 734/13} شد. همچنین، پنیر کوپه نسبت به نمونه شاهد، سبب افزایش پارامترهای نرمی (028/4) ، مالش پذیری (542/3) ، ذوب پذیری (68/107%) ، پس دهی روغن (3/260%) ، طعم (083/4) و رایحه (528/4) و کاهش میزان سفتی{ (نیوتن×ثانیه) 601/20} و پیوستگی (67/0) نمونه های تهیه شده از آن گردید. ارزیابی رنگ، نشان از تاثیر متغیرها بر میزان فاکتورهای رنگی نمونه ها داشت بصورتی که ایزوله سویا و پنیر کوپه سبب افزایش و اینولین باعث کاهش پارامتر L*، ایزوله سویا و پنیر کوپه موجب افزایش پارامترa و پنیر کوپه و اینولین موجب افزایش پارامترb* شده بود.
    کلیدواژگان: ایزوله سویا، اینولین، پنیر پروسس، پنیر کوپه، فیزیکوشیمیایی
  • چنگیز اسفندیاری *، فاطمه باقری، پریسا زیارتی صفحات 189-197
    در سال های اخیر با توجه به افزایش آگاهی از اثرات سوء فلزات سنگین بر سلامت انسان، بررسی سطوح فلزات سنگین در مواد غذایی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از تحقیق حاضر بررسی میزان فلزات سنگین سرب، کادمیوم، نیکل در زردآلوی خشک (Prunuse armeniaca linnaeus) (آفتابی وتیزابی) عرضه شده در بازارهای سطح شهر تهران بود. به طور یکه فلزات مذکور با روش هضم مرطوب و دستگاه جذب اتمی کوره گرافیتی اندازه گیری شد. نتایج حاصل از میزان فلزات سنگین نمونه های برگه زردآلو نشان داد که میزان کادمیوم نمونه ها در محدوده mg/kg 057/0 تا mg/kg124/0 ، سرب نمونه ها محدوده mg/kg 57/0 تا mg/kg60/2 و نیکل نمونه ها محدوده mg/kg87/4 تا mg/kg83/0 بوده اند و میزان سرب تمامی نمونه ها به جز آفتابی تبریز mg/kg60/2 پایین تر از حد مجاز سازمان بهداشت (2 میلی گرم بر کیلو گرم) بود. همچنین نتایج نشان داد که نمونه برگه زردآلو آفتابی تسوج دارای کمترین میزان کادمیوم و سرب بوده است و میزان کادمیوم و سرب نمونه برگه زردآلو آفتابی تبریز به طور معنی داری بالاتر از نمونه های دیگر بود (P<0. 01). همچنین نمونه برگه زردآلو تیزابی تبریز دارای کمترین میزان نیکل و نمونه برگه زردآلو آفتابی آذر شهر دارای بالاترین میزان نیکل بوده اند. کلید واژگان: فلزات سنگین، برگه زردآلو، سرب، کادمیوم، نیکل
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، برگه زردآلو، سرب، کادمیوم، نیکل
  • محمد امین میری * صفحات 199-212
    حامل‫های انتقال که بر پایه پروتئین ساخته شده‫اند، مزایای متعددی را نسبت به حامل‫های لیپیدی، کربوهیدراتی و پلیمر‫های سنتزی از نظر زیست‫تخریب پذیری، در دسترس بودن، ظرفیت بالای پیوند با جزء فعال را دارا می‫باشند. الکتروریسی تکنیکی ساده برای ایجاد الیاف فوق ریز به شکل شبکه‫ای بافته نشده است. الیاف الکتروریسی شده می‫توانند به عنوان حامل‫های نوین و ابتکاری برای دارورسانی هدفمند و انکپسولاسیون ترکیبات حساس عمل کنند. زئین پروتئین ذخیره‫ای اصلی ذرت است. وانکومایسین یک آنتی‫بیوتیک طیف گسترده است که بر علیه باکتری های گرم مثبت مؤثر است. هدف از مطالعه حاضر، تهیه و ارزیابی خواص غشا نانوالیاف زئین حاوی آنتی‫بیوتیک وانکومایسین به روش الکتروریسی، مطالعه آزادسازی و خاصیت ضد میکروبی بود. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬با استفاده از دستگاه الکتروریسی، ماتریکس پلیمری از محلول زئین حاوی آنتی بیوتیک وانکومایسین تهیه و خصوصیات فیزیکی الیاف، نحوه آزادسازی دارو و میزان فعالیت ضد میکروبی الیاف بارگذاری شده با وانکومایسین بررسی شد. مورفولوژی لایه های بدست آمده با استفاده از SEM بررسی و شکل‫گیری الیاف یکنواخت تایید شد. نتایج FTIR نشان دهنده عدم برقراری پیوند شیمیایی بین عوامل زئین با وانکومایسین بود. نتایج DSC بیانگر حالت آمورف وانکومایسین در غشاء می‫باشد. نتایج نشان داد که در مدت زمان 168 ساعت از انجام آزمایش، حدود 55 درصد از وانکومایسین بارگذاری شده، آزاد شده است و اختلاف آماری معنی‫داری از نظر میانگین میزان رهایش دارو در زمان‫های مختلف وجود داشت (p<0. 05). همچنین کاهش تعداد باکتری ها در مواجه با الیاف زئین بارگذاری شده با وانکومایسین در مقایسه با زئین و کنترل مشاهده شد. ‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬‬
    کلیدواژگان: نانوالیاف، زئین، وانکومایسین، الکتروریسی، دارورسانی
  • جواد کرامت، مسعود نجف نجفی، مرجان فروغی ، محبوبه سرابی جماب * صفحات 213-221
    در این پژوهش، توانایی مخمر ساکارومایسس سرویزیه PTCC5052 در جذب آفلاتوکسین M1 مورد بررسی قرار گرفت. به منظور افزایش عملکرد مخمر در محیط واکنش، مخمر تحت فرایند تثبیت سلولی بر حامل سرامیکی، از جنس آلوماسیلیکات قرار گرفت و فرایند تثبیت مخمر روی این سرامیک بررسی شد. سپس محلول آفلاتوکسین M1 با غلظت 2/0 میکروگرم در کیلوگرم در زمان های 5، 10و 20 دقیقه از روی بستر سرامیکی آلوماسیلیکات حاوی مخمر تثبیت شده (به دو روش زنده و غیر زنده) عبور داده شد. نتایج نشان داد، تثبیت مخمر زنده نسبت به مخمر مرده روی سرامیک آلوماسیلیکات در زمان 48 ساعت در مقایسه با مدت زمان 24 ساعت بهتر صورت پذیرفت (p<0. 05) و میزان باقی مانده آفلاتوکسین M1 در محلول پس از گذشت زمان 20 دقیقه سیرکولاسیون حداقل بوده و حداکثر مقدار این کاهش در میزان آفلاتوکسین M1 موجود به 70 درصد، رسید. بستر آلوماسیلیکات حاوی مخمر تثبیت شده به صورت زنده در مقایسه با آلوماسیلیکات حاوی مخمر تثبیت شده به صورت غیر زنده، آفلاتوکسین M1 محلول را به طور معناداری (در سطح اطمینان 95%) کاهش داد. بنابراین نتایج این تحقیق نشان داد سرامیک آلوماسیلیکات می تواند به عنوان یک بستر مناسب جهت تثبیت مخمر به منظور حذف آفلاتوکسین مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ساکارومایسس سرویزیه، تثبیت، آلوماسیلیکات، آفلاتوکسین
  • بهناز طوقی عشقی، ناصر صداقت *، مسعود تقی زاده صفحات 223-234
    با افزایش روند رشد جمعیت جهانی و نگرانی از وجود منابع محدود و آلودگی های محیط زیست به دلیل پایداری و عدم تجزیه پلیمرهای سنتزی، استفاده از منابع تجدید پذیر برای تولید بیوپلیمرهای زیست تخریب پذیر و دوستدار محیط زیست در دستور کار محققین قرار گرفته است. در این تحقیق فیلم خوراکی امولسیونی با استفاده از پروتئین استحصالی از کنجاله پسته وحشی (6گرم در 100 میلی لیتر) ، اسید چرب اولئیک (C18:1) (2، 4 و 6 % w/w پروتئین) و گلیسرول، به عنوان پلاستی سایزر، به نسبت 1:0. 3 پروتئین و با افزودن امولسیفایر و هموژنیزاسیون به منظور کاهش نفوذپذیری به بخار آب (WVP) و بهبود ویژگی های فیزیکی تهیه شد. تاثیر غلظت های متفاوت اولئیک اسید با بررسی ویژگی های فیزیکی صورت گرفت. میزان نفوذپذیری به بخار آب (WVP) فیلم های امولسیونی در نتیجه ی افزودن اسید چرب ازg. mm/m2dKpa 25. 99 به 12. 90 کاهش یافت. میزان رطوبت و جذب رطوبت فیلم های امولسیونی با افزایش غلظت اولئیک اسید (OA) کاهش قابل ملاحظه و معناداری (001/0 P<) یافت. مقاومت به کشش (TS) فیلم پروتئینی بنه از 20/10 به 50/2 مگاپاسکال در فیلم های امولسیونی کاهش معناداری را نشان داد. افزایش طول فیلم (E) نسبت به فیلم پروتئینی (شاهد) افزایش معناداری از 82/20 % به 71/48% نشان داد و پس از آن با افزایش غلظت اسید اوائیک روند نزولی مشاهده شد. کدورت به عنوان ویژگی حسی نامطلوب با افزایش غلظت اسید چرب نسبت به فیلم پروتئینی افزایش یافت
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی امولسیونی، فیلم پروتئینی، پروتئین پسته وحشی، بنه، اولئیک اسید
  • ژاله ابراهیمی، عبدالرضا محمدی نافچی، خدیجه پورخانعلی، امیر حیدری * صفحات 235-244
    استفاده از پلیمرهای زیست تخریب پذیر یکی از بهترین راه حلهای غلبه بر آلودگی های زیست محیطی پلیمرهای پایه نفتی می باشد. بیوپلیمرها به عنوان مواد بسته بندی دوستدار محیط زیست به میزان زیادی بررسی شده اند. هدف از این پژوهش بررسی خواص کاربردی فیلم های تهیه شده از صمغ قدومه شیرازی تقویت شده با نانو ذرات اکسید روی در غلظت های 1، 3 و 5 درصد می باشد. خواص کاربردی از قبیل میزان جذب آب، حلالیت در آب و نفوذ پذیری به بخار آب با افزایش میزان نانوذرات کاهش معنی داری (05/0>p) را نشان داد. همچنین جذب کامل اشعه ماورای بنفش در غلظت 5 درصد نانو اکسید روی مشاهده شد. نتایج حاصله، افزایش استحکام کششی و مدول یانگ و همچنین کاهش درصد کشیدگی در برابر شکست را نشان دادند. خاصیت ضد میکروبی به روش نفوذ آگار در مقابل اشرشیاکولی انجام شد و در نتیجه با افزودن نانو اکسید روی فیلم ها متناسب با غلظت نانوذرات خواص ضد میکروبی نشان دادند. با توجه به بررسی های انجام شده، فیلم های تهیه شده از صمغ قدومه شیرازی با افزودن نانوذرات اکسید روی خواص کاربردی قابل قبولی از خود نشان می دهند و می توانند به عنوان بسته بندی فعال در بسته بندی غذایی استفاده گردند.
    کلیدواژگان: بایونانوکامپوزیت، قدومه شیرازی، خواص کاربردی، خواص ضد میکروبی، بسته بندی فعال
  • ایمان امیرسرداری، سیمین اسدالهی *، محمدرضا اسحاقی صفحات 245-255
    در پژوهش حاضر به بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و پایداری اکسیداتیو روغن سرخ کردنی فاقد پالم فرموله شده از روغنهای گیاهی کلزا، ذرت و آفتابگردان در مقایسه با روغن سرخ کردنی حاوی پالم پرداخته شد. نسبتهای روغنهای سرخ کردنی تولید شده از روغنهای پالم، ذرت، کلزا و آفتابگردان به ترتیب از راست به چپ 10:20: 20:50 برای تیمار 1 (شاهد) ، 10:30: 60:0 برای تیمار 2، 10:40: 50:0 برای تیمار 3، 10:50: 40:0 برای تیمار 4 و 10:60: 30:0 برای تیمار 5 می باشد. نتایج به دست آمده نشان می دهد حذف روغن پالم از فرمولاسیون باعث افزایش عدد یدی و کاهش اشباعیت، عدد صابونی و نقطه دود می شود. بررسی خصوصیات فیزیکوشیمیایی، نشان می دهد در نمونه های فاقد روغن پالم (تیمارهای 2 تا 5) با افزایش نسبت روغن کلزا و کاهش نسبت روغن ذرت در فرمولاسیون مجموع اسیدهای چرب اشباع، نقطه دود و عدد صابونی کاهش و عدد یدی افزایش می یابد. نتایج بررسی های پایداری اکسیداتیو حاکی از کاهش زمان پایداری اکسایشی و همچنین افزایش عدد پراکسید، عدد اسیدی و عدد آنیزیدین در روغنهای سرخ کردنی فاقد پالم بود. در نمونه های فاقد روغن پالم با افزایش نسبت روغن ذرت و کاهش نسبت روغن کلزا عدد اسیدی و عدد آنیزیدین افزایش و زمان پایداری اکسایشی کاهش خواهد یافت در حالیکه هیچ تغییر معنی داری در مقادیر عدد پراکسید مشاهده نشد. در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده تیمار شاهد (حاوی پالم) دارای بهترین خصوصیات فیزیکوشیمیایی و همچنین پایداری اکسیداتیو بود؛ در میان تیمارهای فاقد پالم، تیمار 5 حائز بهترین شرایط بود.
    کلیدواژگان: روغن پالم، روغن سرخ کردنی، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، پایداری اکسیداتیو
  • سمیرا امین اخلاص، فاطمه سوری، فخرالدین صالحی * صفحات 257-266
    در این مطالعه ابتدا خمیر کیک اسفنجی حاوی درصدهای مختلف پودر ایزوله پروتئینی سویا (10، 20 و 30 درصد) و صمغ دانه ریحان (25/0 و 5/0 درصد) تهیه و رفتار جریانی آن ها بررسی شد. گرانروی خمیر با استفاده از ویسکومتر چرخشی بروکفیلد (DV2T, USA) ، خصوصیات فیزیکوشیمیایی (وزن، رطوبت، حجم و دانسیته) به روش های استاندارد، رنگ مغز کیک به روش پردازش تصویر و ارزیابی حسی به روش هدونیک 9 نقطه ای، اندازه گیری شدند. با افزایش درصد پودر ایزوله پروتئینی سویا و صمغ دانه ریحان در فرمولاسیون کیک اسفنجی، گرانروی خمیر افزایش یافت. خمیر کیک های اسفنجی جزء سیال های غیر نیوتنی و از نوع وابسته به برش (سودوپلاستیک) و وابسته به زمان (تیکسوتروپیک) بودند. با افزایش درصد پودر ایزوله پروتئینی سویا از 10 به 30 درصد، گرانروی خمیر کیک اسفنجی در سرعت برشی برابر s-120 از 4/43 تا 8/70 پاسکال ثانیه افزایش یافت (P<0. 05). مقادیر رطوبت و وزن بعد از پخت کیک ها با افزایش درصد پودر ایزوله پروتئینی سویا و صمغ ریحان افزایش یافتند (P<0. 05). با افزودن صمغ ریحان روشنایی کیک ها به دلیل افزایش حجم، افزایش یافت. با افزایش درصد پودر ایزوله پروتئینی سویا به فرمولاسیون کیک، روشنایی کیک ها کاهش یافت اما پارامترهای قرمزی (*a) و زردی (*b) نمونه ها افزایش یافتند. شاخص های L*، a* و b * برای نمونه حاوی 30 درصد پودر ایزوله پروتئینی سویا و 5/0 درصد صمغ دانه ریحان به ترتیب برابر 52/75، 79/1 و 90/26 به دست آمد. کیک اسفنجی حاوی 20 درصد پودر ایزوله پروتئینی سویا و 5/0 درصد صمغ ریحان بالاترین امتیاز را از نظر پذیرش کلی داشت.
    کلیدواژگان: پردازش تصویر، رفتار جریانی، کیک فراسودمند، سویا، هیدروکلوئید
  • محمد کاظم شیرازی ، محمد قربانی *، علیرضا صادقی ماهونک ، امان محمد ضیایی فر، حامد حسینی صفحات 267-279
    اکسایش از عوامل مهم فساد روغن ها بوده که یکی از راه های جلوگیری از آن مخلوط کردن روغن ها است. در این پژوهش پایداری حرارتی و برخی از ویژگی های فیزیکوشیمیایی روغن دانه کنجد، روغن کانولا، اولئین پالم و مخلوط این روغن ها مورد ارزیابی قرار گرفت. بدین منظور ابتدا به وسیله کروماتوگرافی گازی به شناسایی اسید های چرب پرداخته شد. طبق نتایج کروماتوگرافی گازی بیش ترین میزان اسید های چرب اشباع، تک غیراشباع و چند غیراشباع به ترتیب در روغن اولئین پالم (50/45 درصد) ، روغن کانولا (40/69 درصد) و روغن کنجد (01/44 درصد) مشاهده شد. تغییرات دی ان و تری ان مزدوج نمونه ها به ترتیب توسط جذب ماورابنفش در طول موج 233 و 268 نانومتر و طیف سنج نوری، و میزان اسیدیته بر حسب درصد اسید اولئیک، در طی فرایند حرارتی در دمای 170 درجه سانتیگراد به مدت 18 ساعت مورد ارزیابی قرار گرفتند. طبق تجزیه و تحلیل آماری بیش ترین تغییرات هیدرولیز برای روغن اولئین پالم و کانولا ثبت گردید. همچنین نتایج نشان داد که با توجه به عدم حضور ماده غذایی در روغن، مقدار اسیدیته برای تمامی نمونه ها بعد از 18 ساعت حرارت دهی کمتر از حد مجاز توصیه شده گردید. نتایج تجزیه و تحلیل دی ان و تری ان مزدوج نمونه ها طی فرایند حرارتی، مخلوط مساوی 5/33:5/33:5/33 از روغن های دانه کنجد: اولئین پالم: کانولا، مخلوط 20:80 روغن های اولئین پالم: دانه کنجد و مخلوط50:50 روغن های اولئین پالم: دانه کنجد به عنوان نمونه های دارای بیش ترین پایداری حرارتی شناسایی شدند و روغن کانولای خالص، مخلوط 20:80 و30:70 روغن های کانولا: دانه کنجد، کم ترین پایداری حرارتی را نشان دادند.
  • امان محمد ضیایی فر، محبوبه کشیری، بهاره فتحی، نازنین کریمی عبدالملکی، مهران اعلمی * صفحات 281-292
    سلیاک یک بیماری خودایمنی وراثتی بوده که عدم تحمل مصرف پروتئین های گلوتنی را در تمام طول عمر سبب می شود. از جمله آردهایی که برای تولید محصولات فاقد گلوتن می توان بکار برد آرد برنج و هم چنین آرد حبوباتی نظیر نخود می باشد. آرد نخود به دلیل محتوای پروتئین بالا و ارزش تغذیه ای می تواند در محصولات فاقد گلوتن گنجانده گردد. در این پژوهش، اثر آرد نخود خام و تیمارشده به روش حرارتی بر ویژگی های کیفی کیک بدون گلوتن بر پایه آرد برنج مورد مطالعه قرار گرفت. به این منظور آرد نخود در معرض حرارت خشک قرار گرفته و در دو دمای 90 و 120 درجه سانتی گراد به مدت 15 و 30 دقیقه حرارت دهی و سپس مقادیر مختلف (25 و 50 درصد) آرد تیمارشده در فرمولاسیون کیک به کار برده شد. خصوصیات فیزیکی خمیر و کیفیت کیک نهایی تهیه شده از آرد تیمار شده بررسی و با نمونه شاهد (کیک حاوی 100 درصد آرد برنج) و کیک تهیه شده از آرد نخود خام مقایسه گردید. نتایج نشان داد که کیک تهیه شده از آرد نخود خام دارای بافت متراکم، ضعیف تر و هم-چنین حجم کمتری نسبت به کیک تهیه شده از آرد تیمارشده بود. هم چنین با استفاده از آرد تیمارشده، وزن مخصوص خمیر کاهش یافته و در نتیجه افزایش در حجم کیک و هم چنین کاهش سفتی در بافت مشاهده شد. بهرحال بر طبق نتایج، استفاده از 25 درصد آرد نخود تیمار شده در دمای 90 درجه سانتی گراد به مدت 30 دقیقه می تواند حجم، رنگ، پذیرش حسی و بافت کیک تهیه شده را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: فرایندحرارتی، آرد نخود، آرد برنج، کیفیت
  • مهدی نادری ، لادن رشیدی، جمشید فرمانی * صفحات 293-301
    فرآیند بلورینگی، به صورت مستقیم بر ویژگی هایی همچون قوام، قابلیت مالش چربی در مدت زمان تولید و نگه داری موثر است. ترکیبات ژل ساز نظیر مونوآسیل گلسیرول با تغییر سازوکار فرآیند بلورینگی روغن های خوراکی می توانند ماهیت آن ها را تا حدودی دستخوش تغییر کنند. در این پژوهش اثر افزودن مونوآسیل گلیسرول به عنوان ترکیب ژل ساز در سطوح 3 و 5 درصد بر کینتیک بلورینگی (زمان مقاومت و سرعت بلورینگی) ، مدول های رئولوژیکی و ریز ساختار روغن آفتابگردان بررسی شد. افزودن مونوآسیل گلیسرول به صورت قابل ملاحظه ای منجر به کاهش زمان مقاومت به بلورینگی و افزایش سرعت بلورینگی نمونه ها در دامنه دمایی 10 تا C° 50 گردید. زمان مقاومت به بلورینگی و سرعت بلورینگی برای نمونه ساختاریافته با 5 درصد مونوآسیل گلیسرول در دمای C° 50 به ترتیب 93/18 (ثانیه) و 16/0 (یک بر دقیقه) بود. به طور کلی با افزایش دما سرعت بلورینگی کاهش یافت. ارزیابی ریز ساختار نمونه ها در تطابق با مدول کمپلکس نیز بود، چرا که مشخص نمود مونوآسیل گلیسرول می تواند باعث افزایش تراکم نمونه ها شود. با توجه به زمان بر و هزینه بر بودن فرایند بلورینگی، استفاده از ترکیبات ژل ساز نظیر مونوآسیل گلیسرول مفید بوده و می تواند گزینه مناسبی برای استفاده در محصولاتی باشد که نیاز به بلورینگی سریع دارند.
    کلیدواژگان: مونوآسیل گلیسرول، اولئوژل، کینتیک بلورینگی، ریز ساختار، روغن آفتابگردان
  • علیرضا صادقی ماهونک *، خشایار سرابندی، حامد همیشه کار، محمد قربانی، سید مهدی جعفری صفحات 303-318
    در این پژوهش، اثر هیدرولیز آنزیمی کازئین بر درجه هیدرولیز، ویژگی های عملکردی (مانند انحلال پذیری، امولسیون-کنندگی و کف کنندگی) ، فعالیت آنتی اکسیدانی (مانند مهاررادیکال آزاد DPPH، مهار رادیکال ABTS، قدرت احیاءکنندگی، مهار رادیکال هیدروکسیل، فعالیت آنتی اکسیدانی در امولسیون و شلاته کنندگی یون های آهن و مس) ارزیابی شد. فرآیند هیدرولیز با استفاده از آنزیم پانکراتین و نسبت آنزیم به سوبسترای (وزنی/وزنی 3-5/0%) ، به مدت 180 دقیقه انجام شد. نتایج نشان دادند که، هیدرولیز آنزیمی کازئین موجب بهبود ویژگی انحلال پذیری، تغییر در فعالیت امولسیون-کنندگی و کف کنندگی (به ویژه در pH اسیدی) شد. به طورکلی، کازئین هیدرولیز شده در نسبت آنزیم به سوبسترا 5/2 درصد، بهترین ویژگی ها را از خود نشان داد. هیدرولیز کازئین با 5/2درصد پانکراتین به ترتیب منجر به افزایش مهاررادیکال DPPH (از 13/11 به 17/42 درصد) ، ABTS (01/22 به 31/84 درصد) ، ظرفیت آنتی اکسیدانی معادل ترولوکس (51/0 به 28/2 میلی مولار) ، قدرت احیاء کنندگی (41/0 به 62/0) ، مهار رادیکال هیدروکسیل (31/13 به 01/73 درصد) و ترکیبات واکنش پذیر اسید تیوباربیتوریک یا TBARS (41/0 به 25/0 میلی گرم در لیتر امولسیون) شد. همچنین، به ترتیب فعالیت شلاته کنندگی یون آهن (7/19 به 9/68درصد) و فعالیت شلاته کنندگی یون مس (49/2 به 38/17درصد) قبل و بعد از هیدرولیز تغییر کرد. نتایج نشان دادند که هیدرولیز آنزیمی کازئین با پانکراتین، روشی موثر برای تولید محصولی با ویژگی-های آنتی اکسیدانی و عملکردی مناسب و قابل استفاده در فرمولاسیون امولسیون های غذایی مختلف است.
    کلیدواژگان: درجه هیدرولیز، هیدرولیز آنزیمی، کازئین، فعالیت آنتی اکسیدانی، ویژگی های عملکردی
  • پیمان رجایی *، محمد اردستانی، مهناز هاشمی روان صفحات 319-333
    هدف از این پژوهش، بررسی اثر امولسیفایر مونو و دی گلیسرید و همچنین صمغ های زانتان و گوار بر خواص رئولوژیکی و بافتی سس مایونز بود. پس از فرمولاسیون تیمارهای سس مایونز، آزمونهای رئولوژیکی، تصاویر میکروسکوپ الکترونی (SEM) ، پروفایل بافتی (مولفه های قوام، چسبندگی و نیروی چسبندگی) انجام گردید. تحقیق در قالب طرح کامل تصادفی انجام و نتایج آزمون با روش آنالیز واریانس یکطرفه در سطح اطمینان 95 درصد (05/0 =α) توسط نرم افزار مینی تب نسخه 2/17 آنالیز گردید. نتایج آزمون رئولوژی با مدل های توان، کاسون، بینگهام و هرشل بالکلی برازش شد. نتایج نشان داد که تیمارهای سس مایونز در دامنه مدل هرشل بالکلی قرار داشتند. افزایش میزان استفاده از صمغ های گوار و زانتان در مقادیر بالاتر از 333/0 منجر به ایجاد رفتار رقیق شونده با برش شد (05/0≥p). شاخص های نیروی چسبندگی و قابلیت چسبندگی تیمارها درمقادیر بالای 333/0 درصد استفاده از صمغ های زانتان و گوار و امولسیفایر مونو و دی گلیسرید به صورت معنی داری افزایش و شاخص قوام به صورت معنی داری کاهش یافت (05/0≥p). تصاویر SEM نشان داد که مقادیر 167/0 درصد از صمغ زانتان، 167/0 درصد از صمغ گوار و 667/0 درصد از مونو و دی گلیسرید باعث تغییرات بهینه و مطلوب در ویژگی سس مایونز می شود. در نهایت، سس مایونز دارای 167/0 درصد صمغ زانتان، 167/0 درصد صمغ گوار و 667/0 درصد مونو و دی گلیسرید به عنوان تیمار برتر (تیمار 8T) انتخاب گردید
    کلیدواژگان: صمغ گوار، صمغ زانتان، مونو و دی گلیسرید، سس مایونز
  • سعید سخاوتی زاده، حمیدرضا قیصری ، محمود امین لاری * صفحات 335-348
    در محصولات غذایی که حرارت می بینند ریزپوشانی باکتری های پروبیوتیک به عنوان یک روش مناسب جهت کاهش آسیب حرارتی پیشنهاد می گردد. ریز پوشانی روش های مختلفی دارد که یکی از این روش ها اکستروژن است. این روش در مقایسه با سایر روش ها، آسیب کمتری را به باکتری وارد می کند. اکستروژن دولایه با استفاده از یک هیدروکلویید با وزن مولکولی بالا ازجمله صمغ زودو، می تواند از آسیب حرارتی ممانعت به عمل آورد. در این تحقیق ریز پوشانی به روش اکستروژن بر روی باکتری لاکتوباسیلوس رامنوسوس به صورت دولایه انجام شد. لایه اول سدیم آلژینات و لایه دوم صمغ زودو، در چهار تیمار (0، 2/0، 4/0، 6/0، 8/0) درصد بود. به منظور انتخاب بهترین درصد صمغ در ریزپوشانی، از نمونه ها عکس برداری توسط میکروسکوپ نوری انجام شد و آزمون های بافتی و رنگ بر روی دانک ها صورت پذیرفت. پس از انتخاب بهترین تیمار، بر روی آن آزمون های ماندگاری حرارتی، ماندگاری در شرایط اسیدی به همراه نمک و تولید اسید صورت پذیرفت. بهترین غلظت صمغ زودو بکار رفته به عنوان لایه دوم، در آزمون های فیزیکی 8/0 درصد بود. دانک تولیدی با غلظت 8/0 درصد زودو دارای ماندگاری بیشتری نسبت به باکتری آزاد در دمای C ° 72 و غلظت نمک 15% در 5/1= pH بود. میزان ایجاد اسید و رشد باکتری در دانک نسبت به باکتری آزاد کندتر بود. باکتری ریز پوشانی شده با غلظت 8/0% زودو دارای ماندگاری میکروبی بیشتری در دمای C ° 72 و غلظت نمک 15% در 5/1= pH در مقایسه با باکتری آزاد بود.
    کلیدواژگان: ریزپوشانی، لاکتوباسیلوس رامنوسوس، اکستروژن، صمغ زودو
  • منا بهرامی پور، بهروز اکبری * صفحات 349-360
    در این پژوهش از روش سطح پاسخ و طرح باکس- بنکن برای بهینه سازی شرایط استخراج به کمک امواج مایکروویو پکتین حاصل از غلاف نخود فرنگی (بعنوان یک منبع جدید) استفاده شد. تاثیر متغیرهایی همچون توان میکروویو، مدت زمان مواجهه با امواج و pH بر برخی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و کاربردی پکتین استخراجی، همچون محتوای گالاکتورونیک اسید، درجه استریفیکاسیون، خواص امولسیفایری، پایداری امولسیون و رفتار طیف مادون قرمز تبدیل فوریه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بازده استخراج پکتین حاصل از استخراج به کمک امواج مایکروویو در دامنه 2 تا 6/15 درصد بود. همچنین، بازده پکتین استخراجی در شرایط بهینه استخراج (توان میکروویو 600 وات، زمان استخراج 4 دقیقه و pH برابر با 0/1) برابر با 1/17 درصد پیش بینی شد. آزمون تائیدیه، که شامل بررسی میزان راندمان استخراج در شرایط بهینه پیش بینی شده با سه تکرار بود، نشان داد که راندمان استخراج در این شرایط برابر 43/0 ± 95/16 بود. درجه استریفیکاسیون پکتین حاصل در دامنه 36/18 و 94/32 درصد و همچنین این فاکتور در پکتین استخراج شده در شرایط بهینه استخراج برابر با 23 درصد بود. علاوه بر این، درصد گالاکتورونیک اسید پکتین استخراجی در شرایط بهینه استخراج برابر با 432/1 ± 23/69 درصد بود. فعالیت امولسیفایری پکتین استخراجی در شرایط مذکور برابر با 38 درصد بوده و همچنین پایداری امولسیون های پایدار شده با پکتین استخراجی، در هر دو دمای 4 و 23 درجه سلسیوس مناسب بود.
    کلیدواژگان: پکتین، غلاف نخود فرنگی، بهینه سازی، روش سطح پاسخ
  • امیررضا شویک لو * صفحات 361-377
    تحلیل داده ها، پیچیده ترین و مبهم ترین مرحله در اجرای طرح ها و پروژه های ارزشیابی حسی مواد خوراکی و آشامیدنی است و در مقاله های علمی کم ترین بحث های اندیشمندانه و نظام مند در مورد آن صورت گرفته است. مقاله ی حاضر، حاصل بیش از یک دهه تحصیل، تدریس و فعالیت های پژوهشی نویسنده و با بهره گیری از تعدادی منابع معتبر دیگر است. این مقاله با هدف تشریح مراحل تحلیل داده های حسی و استفاده از مولفه های اصلی در تجسم هرچه بهتر داده های حسی و ارایه ی مثال های کاربردی نوشته شده است. در حالی که مرور متون علمی خارجی، حاکی از استفاده ی گسترده از این رویکرد برای تحلیل داده های حسی است؛ ولی تشریح مراحل تحلیل داده ها همراه با جزییات از سوی نویسندگان مطالعات یادشده، کم تر روی داده است. حال آن که این اطلاعات تاکنون به زبان فارسی به صورت منسجم و کاربردی نیز منتشر نشده است. از آن جا که ارایه ی جزییات بیش تر در مورد روش PCA امکان دسترسی پژوهشگران و دانشجویان به اطلاعات کافی و مورد نیاز را فراهم می سازد و راهنمای مناسبی برای آنان در پژوهش های بعدی خواهد بود؛ از این رو تشریح مراحل تحلیل داده های حسی بر پایه ی استفاده از PCA و معیارهای لازم برای تفسیر آن ها ضروری بوده و در این مقاله به آن ها پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: داده های حسی، ارزشیابی حسی، تحلیل مولفه های اصلی
  • مسعود علیرضایی*، محمدحسین قارونی، آزاده خونساری، علی ولیزاده، کبری چهاری صفحات 379-386
    عصاره گیاه مایه پنیر از زمان های قدیم جهت ساخت پنیر استفاده شده است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی فعالیت های پروتئولیتیک پروتئازهای میوه ویتانیا کوآگولانس در مقایسه با کیموزین در تولید پنیر بود. پروتئازهای میوه ویتانیا کوآگولانس به صورت نسبی خالص سازی شدند و اثرات آنها بر سوبسترای شیر گاو مورد سنجش واقع شد. دما و pH مطلوب برای فعالیت پروتئازهای میوه ویتانیا کوآگولانس به ترتیب 70 درجه سانتی گراد و 5/5 بود، هرچند کیموزین نسبتا به دما حساس تر است و فعالیت انعقادی مطلوب آن در دمای 50 درجه سانتی گراد صورت می گیرد. افزایش دما منجر به تقویت فعالیت های انعقادی کیموزین و پروتئازهای میوه ویتانیا کوآگولانس گردید اما افزایشpH بالاتر از 5/5 نتوانست تاثیر مطلوبی بر کیفیت لخته داشته باشد. همچنین اضافه کردن مقادیر مختلف کلرید کلسیم تاثیری بر فعالیت انعقادی آنزیم های میوه ویتانیا کواگولانس نداشت و تفاوت معنی داری در میزان ازت محلول و پروتئین تام در آب پنیر تولیدی توسط عصاره مایه پنیر گیاهی و کیموزین وجود نداشت. علاوه بر این، بررسی الگوی الکتروفورتیک پروتئین های حاصل از آب پنیر تولید شده توسط عصاره در مقایسه با کیموزین نشان داد که پپتیدهای کوچکی توسط عصاره تولید نمی شود و پنیر تلخی تولید نمی کند. بنابراین، آنزیم های میوه ویتانیا کوآگولانس و کیموزین فعالیت نسبتا مشابهی در pH و دماهای متفاوت بر سوبسترای شیر گاو نشان دادند و مشخص شد که میوه های ویتانیا کوآگولانس پتانسیل استفاده به عنوان رنت را دارند و می توانند در تولید پنیر به عنوان آنزیم های جایگزین مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: ویتانیا کوآگولانس، پروتئاز، پنیر، کیموزین
  • الهام مجد زاده، حسین میرزایی مقدم، محمد هادی موحدنژاد، احمد رجایی صفحات 387-398
    در این پژوهش، فیلمهای امولسیونی بر پایه پکتین به روش قالبریزی، تهیه شدند و اثرات نانوذرات دیاکسید تیتانیوم و موم کارنوبا به طور همزمان، بر روی خواص مکانیکی و خاصیت ضد میکروبی فیلمها مورد بررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد که با افزایش میزان نانوذرات نفوذپذیری به بخار آب کاهش پیدا کرد. نتایج آزمایشات مکانیکی صورت گرفته بر روی فیلمها نشان داد که با افزودن موم کارنوبا بر روی فیلمهای پکتینی، مقاومت کششی فیلمها نسبت به فیلم شاهد، کاهش پیدا کرد. اما نانوذرات دیاکسید تیتانیوم باعث افزایش مقاومت کششی شد. بیشترین مقاومت کششی در مورد فیلمهای حاوی %1 نانوذرات دیاکسید تیتانیوم مشاهده شد. همچنین موم کارنوبا باعث افزایش کشسانی فیلمها شد ولی نانوذرات دیاکسید تیتانیوم بالعکس، باعث کاهش کشسانی فیلمها شدند. در مورد ویژگی های ظاهری فیلمها نتایج نشان داد که نانوذرات دیاکسید تیتانیوم و کارنوبا در ساختار زیستبسپار، شفافیت و روشنایی فیلمها را کاهش داد. در مورد شاخص زردی، موم کارنوبا باعث افزایش زردی و نانوذرات دیاکسید تیتانیوم باعث کاهش زردی شدند. نتایج آزمون ضد میکروبی نشان داد که با افزایش میزان نانوذرات دیاکسید تیتانیوم اثر بازدارندگی فیلمها در مقابل باکتری اشریشیا کلی بیشتر شد و غلظت %3 بیشترین اثر بازدارندگی را از خود نشان داد. همچنین فیلمهای از نظر مورفولوژی و توزیع نانوذرات TiO2 با استفاده از میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و پراش اشعه ایکس (XRD)، بررسی شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نانوذرات میزان تجمع و کلوخهای شدن نانوذرات افزایش یافت.
    کلیدواژگان: فیلم نانوکامپوزیتی، دی اکسید تیتانیوم، پکتین، موم کارنوبا، بسته بندی فعال
  • صفورا شریفیان، محمد فاضل* صفحات 399-411
    امروزه افزایش آگاهی مصرف کنندگان به ارتباط میان کیفیت مواد غذایی و سلامتی، باعث شده میزان تقاضا برای فرآورده های گوشتی کم چرب افزایش یابد. هدف از این مطالعه تولید کالباس کم چرب و استفاده از مخلوط صمغ کنجاک و فیبر سویا به عنوان جایگزین چربی است. در این مطالعه ژل 4، 6 و 8 درصد مخلوط صمغ کنجاک و فیبر سویا (به نسبت 1 به 3) و میزان کاهش چربی 50، 75، 100 درصد در قالب طرح کاملا تصادفی با ساختار فاکتوریل بررسی شد. آزمون های فیزیکوشیمیایی که شامل pH محصول، ظرفیت نگهداری آب (WHC)، افت وزن (درحین نگهداری) و بافت (سختی، پیوستگی، قابلیت جویدن، صمغیت، فنریت) بود در طی یک دوره نگهداری سی روزه و با فاصله زمانی 1، 15 و 30 روز پس از تولید، انجام گردید. نتایج نشان داد افزایش درصد جایگزینی صمغ کنجاک و فیبر سویا باعث کاهش WHC، سختی، پیوستگی، فنریت، جویدن و صمغیت شد. این در حالی است که بهترین شرایط (بیشترین ظرفیت نگهداری آب و کمترین افت وزن در طول زمان نگهداری) در سطوح50 و 100 درصد جایگزینی و به ترتیب نمونه حاوی 6 و 8 درصد ژل مشاهده شد و در نتیجه افزایش مطلوبیت ویژگی‏های کالباس کم چرب را به دنبال داشت.
    کلیدواژگان: جایگزین چربی، کالباس کم چرب، کنجاک، فیبر سویا
  • مهدی جلالی جیوان، سلیمان عباسی* صفحات 413-420
    در این پژوهش، توانایی فناوری نانو (روش میکروامولسیون) در استخراج لوتئین از پودر گل جعفری بررسی شد. بدین منظور، از دو گروه سورفاکتانت طبیعی (ساپونین، لسیتین، سوکروزمونوپالمیتات و رامنولیپید) و سنتزی ( تویین 20، تویین 80، اسپن 20 و سدیم دو دسیل سولفات) در نسبت های مختلف سورفاکتانت: لوتئین (1:100، 1:200، 1:500، 1:1000، 1:2000 و 1:5000) در ترکیب با کمک سورفاکتانت های گوناگون (گلیسرول، پروپیلن گلیکول، اتانول و 1-پروپانول) در سطوح متفاوت سورفاکتانت: کمک سورفاکتانت (1:2، 1:1، 2:1، 5:1، 10:1، 20:1 و 50:1) بصورت جداگانه استفاده گردید. نتایج نشان داد که بدون استفاده از کمک سورفاکتانت ، بهترین کارایی مابین 5/11- 13/22 % بود که در مقایسه با کارایی استخراج با استون (15/83 میلی گرم بر گرم) بسیار پائین می باشد هر چند که با استفاده از کمک سورفاکتانت های اشاره شده این کارایی پائین بصورت معنی داری (0/05 >p) افزایش یافت بطوری که میکروامولسیون متشکل از تویین 80: 1- پروپانول ( سورفاکتانت: کمک سورفاکتانت برابر 1:2) بالاترین کارایی استخراج را نشان داد (39/41 %). در ادامه ی این پژوهش، تاثیر مولفه های مختلف پیش تیمار فراصوت (دامنه 25-100 %، زمان 30-120 تانیه، دمای محیط) بر کارایی استخراج میکروامولسیون طبیعی سوکروزمونوپالمیتات: 1-پروپانول (5:1) بررسی گردید. نتایج نشان داد که هر دو مولفه تاثیر مستقیمی بر کارایی داشت بطوری که کارایی اولیه این فرمولاسیون (25/52 % بدون پیش تیمار فراصوت) بعد از پیش تیمار فراصوت بهینه (120 ثانیه با دامنه ی 100 %) به بالاترین مقدار رسید (71/19 %). نتایج این مطالعه نشان داد که انتخاب درست ترکیب و نسبت بهینه اجزای میکروامولسیون (سورفاکتانت، کمک سورفاکتانت، آب و لوتئین) نقش بسزایی در افزایش کارایی استخراج دارد ضمن اینکه با بکارگیری پیش تیمار فراصوت می توان کارایی را بشکل خیلی موثری افزایش داد.
    کلیدواژگان: میکروامولسیون، لوتئین، سورفاکتانت، کمک سورفاکتان، فراصوت
|
  • RahmanzadehIshkeh SH_Asghari M.R_Shirzad H_Alirezalu A * Pages 1-12
    Due to high softness and water content, Raspberry fruit is very perishable and highly sensitive susceptible to fungi leading to a very short shelf life.In this study, the effects of a nano-chitosan based coating in combination with lemon essential oil on extending the shelf life of raspberry were studied. Harvested raspberry fruits were treated with lemon essential oil at 0, 250, 500 and/or 750 μl/l, and then coated with chitosan nano-emulsion at 0, 2500and 5000mg/l and stored at 4±2̊С with 85-95% RH. Total phenolics and flavonoid content, the concentration of anthocyanins, the antioxidant activity and the activity of PAL and guaiacol peroxidase enzymes were evaluated every three days.The PAL activity and anthocyanin content offruit treatedwere significantly higher. The highest PAL activity (136.55 nmolesmin−1mg−1of fresh weight) and anthocyanin content (129.22 mg cyanidin 3-galactoside equivalent/1 mLjuice) were observed in the 500μll-1EO×2500 mgl-1CH and 750μll-1EO×5000 mgl-1CH treatments on the 9th day, respectively. Also the highest total phenolic content (57.53 mg GAE/1 mLjuice)was observed in the control treatmenton the 9th day. The values of total flavonoid content showed a downward trend over the storage period for all treatments.Coating the perishable fruits of raspberry with a nano-chitosan based coating containing lemon essential oil is introduced as a safe treatment for increasing the phytochemical compounds such as total phenolic and flavonoid contents and the activity of the enzymes involved in the biosynthesis of phenolic compounds such as PAL.
    Keywords: Raspberry, Activity antioxidant, Phenolic compounds, Flavenoid, PAL enzayme
  • s. movahhed * Pages 13-23
    Orange juice is a favorite for most people because of its desirable taste. However, due to the high viscosity of pulp particles and flesh, after a while, sedimentation occurs in the product, which negatively affects on the taste, it also has an adverse effect on the market. In this way, the formation of these sediments can be prevented by adding hydrocolloids to juice. In this research, the effects of adding pectin (0.2 and 0.3%) and xanthan gum (0.1 and 0.2%) were studied on the stability of orange juice with pulp. A completely random design was used for data analysis purposes. Mean comparisons were performed through Duncan’s multiple-range test (p<0.01). According to the results, the control treatment was the least and the treatment containing 0.2% of xanthan had the most turbidity, viscosity and pH. Also, in terms of the sensory properties of taste, color, uniformity, perfume and odor, the treatment containing 0.2% pectin had the highest score. In addition, pulp suspension had the best consistency in the treatment with 0.2% xanthan whereas the highest sedimentation was observed in the control. Also, the treatment containing 0.2% of xanthan had the lowest acidity while the control treatment had the highest amount. On the other hand, the treatment containing 0.3% pectin had the highest and control had the lowest density. According to the results, the treatment containing 0.2% pectin was introduced as the best treatment for most of the characteristics.
    Keywords: Pectin, Xanthan gum, Stability, Viscosity, Orange juice with Pulp.
  • M. Nikoo * Pages 25-38
    In this study, gelatin hydrolysates were produced from the skin of farmed beluga sturgeon and their cryoprotective effects on freshwater crayfish actomyosin subjected to six freeze-thaw cycles was investigated. Gelatin was extracted from beluga sturgeon skin and hydrolyzed with alcalase (1-5%). H-5:100 had the higher 2,2-diphenyl-1-picryl hydrazyl (DPPH) and 2,2'-azinobios-(3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid) (ABTS) radical scavenging activities compared with H-1:100-4:100(P<0.05). Lipid oxidation was impeded as evidenced by the lower formation of thiobarbituric acid-reactive substances (TBARS) after six freeze-thaw cycles. The decrease in Ca2+-ATPase activity and total sulfhydryl group content was noticeable in natural actomyosin after six freeze-thaw cycles (P<0.05). Natural actomyosin incorporated with H-5% had higher Ca2+-ATPase activity with the coincidental higher content of total sulfhydryl groups, indicating protection of myosin heavy chain against freeze denaturation. H-5:100 was consisted of numerous peptides and those corresponding to molecular mass of 1436.72, 1579.82, 1627.74, 1716.80 and 2135.07 Da were the dominant peptides as determined by MALDI-TOF MS spectrometry. Results indicated the potential of H-5:100 with specific size of peptides in protection of freshwater crayfish natural actomyosin during freeze - thaw cycles.
    Keywords: Crayfish, Natural actomyosin, Freeze-thaw cycle, Antioxidant activity, Gelatin hydrolysates
  • A. Fayjani, S. Movahhed *, H. Ahmadi Chenarbon Pages 39-50
    Nowadays, in order to preserve the quality of food against pathogenic factors, replacing chemical preservatives in meat and meat products with natural compounds such as herbal extracts is very considered. In this research, the effect of Allium schoenoprasum leaf extract at levels 0, 25, 50, 75 ppm on shelf life and qualitative properties of hamburgers during refrigerating period on days 1, 5 and 10 was studied. In this regard, different tests including chemical, microbial as well as minimum inhibitory concentration and minimum bactericidal concentration were performed on hamburger samples. The results showed that the function of Allium schoenoprasum leaf extract caused a decline in pH, the peroxide index, and microbial load of Staphylococcus aureus and Escherichia coli. Furthermore, it showed the effects of minimum inhibitory and minimum bactericidal. It is good to note that the sample including 75 ppm Allium schoenoprasum leaf extract had the best desirable features among the other treatments.
    Keywords: Hamburger, Allium schoenoprasum, Shelf life, Extract.
  • A. Aberoumand *, S. Ziaei nejad, F. Baesi Pages 51-59
    Shaary fish consumption was notable in the study area and therefore investigation on its nutritional value was necessary. The aim of this study was effects of roasting method on fatty acids profile and chemical composition of fish Lethrinusnebulosus and comparison of nutritional values of raw and roasted fish Lethrinusnebulosus.For the analysis of proximate composition, method AOACand for analysis of fatty acid profile of samples method Murph were used.The results of this experiment showed that fatty acid profile were changed under the influence of roasting cooking method. The saturated fatty acids contents (SFA) in roasted samples found a significantly decrease. The highest percentage of saturated fatty acids in both raw and cooked samples were related to palmitic acid (C16: 0), which decreased during the roasting process.The results showed a decrease in saturated fatty acids and an increase in the amount of unsaturated fatty acids (PUFA) in roasted fillets than the raw sample. Ratios of PUFA / SFA and DHA / EPA were increased.Moisture and fat contents were reduced but protein and ash contents were increased in heated samples. The amounts of saturated fatty acids reduced and unsaturated fatty acids in samples increased. The changes made on the properties of fish oil in roasting was acceptable range and there was not harmful effects on the quality of the fish and increase fish shelf life.
    Keywords: Fish Shaary (Lethrinus nebulosus), Roasting, Proximate composition, Fatty acids profile.
  • R. Shirazi, H. Bakhshabadi *, M. Bazrafshan Pages 61-72
    In this research the modeling of extracting oil from peanut using the adaptive Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS) was studied. For this reason the microwave time and the rotary speed of screw press was considered as the input and the yield of oil extraction, density, color, acidity, and oil oxidative stability was considered as the output. Three Gaussian, triangular and trapezoidal membership functions were considered with 2-2 and 3-3 membership function. The results indicated that the trapezoidal function with 3-3 membership function is chosen for 3 output variables of oil extraction efficiency as the optimum model. Also for the output variable of density, color, and oxidative function the Gaussian function with 3-3 membership function is chosen as the optimum model and at last for the oil acidity the triangular model with 3-3 membership function is chosen. On one hand it was recognized that with increase in the microwave time the amount of oil extraction efficiency and density was increased but the amount of oil acidity and color was decreased at first and was increased later. Also, increase in the rotary speed of screw press led to decrease the oil extraction efficiency and density but the amount of oil color and oxidative stability was increased. In the end it can be said that amount of high correlation coefficients between the laboratory results and outputs of model represent the acceptable accuracy and usability of these models in control the peanut oil extraction process with microwave pre-treatment.
    Keywords: Peanut, Oil Extraction, Modeling, Microwave.
  • D. Rahimi, M. Kashaninejad *, A.M. Ziaiifar, M. SadeghiMahoonak Pages 73-86
    Chicken nugget is one of the popular ready to eat food in the world. Due to high fat content in nuggets cooked using conventional method and obesity and corresponding disease, different methods such as partial frying and other final cooking method have been considered recently. In this study, chicken nuggets were cooked using several cooking methods including deep-fat frying, IR cooking, Pre frying - IR cooking (PF-IR) and IR cooking-post frying (IR-PF) using various IR power and process times. The effect of each treatment on moisture and fat contents and moisture loss kinetic (DeffandEa) of the chicken nuggets was investigated. The results revealed that fat content of samples reduced from 11.78% (control) to 2.18-11.62% in infrared, pre frying-infrared and infrared-post frying methods. The moisture and fat contents of the nuggets decreased when the higher IR power and longer process time were applied. The minimum moisture content was observed during PF-IR method (620 W-7 min). Moisture diffusivity value enhanced by increasing power of IR and the highest amount (2.69×10-8)was obtained in the sample prepared using pre frying-infrared process in 620 W and 7 min cooking time. Finally, cooking process modeling was conducted using Khazaei and Logarithmic models and the best model for describing each process was chosen. Logarithmic model was better for infrared cooking and Khazaei model was selected for describing pre frying-IR and IR-post frying mass transfer kinetics.
    Keywords: Chicken nugget, Cooking, Frying, Infrared, Mass transfer
  • F. Ziaeian Yazdi Nezhad, M. Najaf Najafi *, M. Sarabi Pages 87-96
    Microencapsulation is one of the most effective methods for increasing the viability of probiotic bacteria. In this study, the use of alginate-silica coating for the purpose of encapsulation of Lactobacillus casei was evaluated. For this purpose, the encapsulation process was carried out with sodium alginate 1.5% and different levels of silica (5, 10 and 15% v / v) by extrusion method. The survival of free and encapsulated bacteria at 4°C for 28 days was investigated. Chemical reaction andlinkage between alginate gel and silica were confirmed by FT-IR spectroscopy. With the addition of silica, the size of the capsules increased, but did not affect the encapsulation efficiency (p<0.05). The results showed that the number of free cells was reduced by 3.32 logarithmic cycles after the end ofthe storage period, while the decrease for the encapsulated bacteria was less significant. There was no significant difference between alginate and alginate samples with 5% silica in viability of 14 days.By increasing the concentration of silica, the number of live bacteria decreased during storage.
    Keywords: Probiotic, Encapsulation, Silica, Alginate, Lactobacillus casei
  • A. Mohammadi, R. Farahmandfar * Pages 97-109
    Oak tree fruit is one of the most plentiful fruits of the Iranian forest, which has important medicinal and nutritional quality. In this study, the oak fruit was extracted by ultrasonic method and three solvents including water, water-ethanol (1:1) and ethanol and examined by free radical scavenging capacity (DPPH) and oxidative stability at three concentrations (200, 700 and 1200 ppm). The results indicated that the water-ethanol (1:1) extract in 1200 ppm had higher antioxidant capacity in comparison with other solvents and synthetic antioxidant, BHA. Hence, oxidative stability of water-ethanol extracts at three concentrations 200, 700 and 1200 ppm was determined under thermal conditions (180 °C) for 30 hours as compared with BHA. Soybean oil in specific interval was monitored with conjugate diene, peroxide value, total polar and carbonyl compounds. The results revealed that soybean oil samples including 1200 ppm of water-ethanol Oak fruit extract prevented significantly from the formation of peroxides, polar, conjugated diene and carbonyl compounds in soybean oil during the heating time as compared with 200 ppm of BHA. Consequently, Oak fruit extract in oils, fats and other food products can be used as natural antioxidant to prevent lipid oxidation.
    Keywords: Antioxidant, Oxidative stability, Soybean oil, Oak extract
  • R. Shaikhghasemi, Sh. Zomorodi * Pages 111-120
    Salicornia is a genus of succulent, halophyte (salt tolerant) flowering plants, which is rich in dietary fiber and bioactive compounds. This plant has a strong salty taste, so can be used as an alternative to salt even on the table. Due to the effect of high salt intake on hypertension and vascular dysfunction, therefore the effect of Salicornia as salt substitute on some quality and sensory properties of Doogh was investigated.Treatments included the rate of Salicornia: salt in 5 levels of 0:0.8, 0.4:0.4, 0.8:0, 1:0 and 1.5:0%. The statistical analysis of the data showed that with increasing Salicornia powder, the acidity, dry matter, ash and salt content of Doogh increased and the pH and moisture content,decreased significantly (p<0.05). For instance, sample containing 1.5% Salicorniaowed the highest dry matter and the lowest moisture content. But by reducing the amount of salt, ash and salt content decreased (p<0.05).Also in samples containing no salt, with increasing Salicornia, the ash and saltcontent increased. The result of microbial count showed that the number of yeasts increased by increasing the amount of Salicornia till 1 %, then decreased with increasing the amount of Salicorniatill 1.5% significantly(p<0.05).The result of sensory evaluation showed that by decreasing the amount of salt and increasing the amount of Salicornia, sensory evaluation score decreased significantly(p<0.05). According to the results of this study, using 0.4% salt and 0.4% Salicornia and afterward 0.8% of Salicornia with no salt, in the preparation of Doogh is recommended.
    Keywords: Doogh, Salicornia, Salt substitute
  • m. karami * Pages 121-130
    Mayonnaise, as an oil in water emulsion, with pH value of lower than 4.1, is one of the oldest man made emulsions and is consumed at high value in the world and Iran. Nowadays, gums are used at high levels to stabilize of mayonnaise and changing rheological properties of it. The aim of this study was the effects of gums as fat replacers, include xanthan, inulin, tapioca and pre-gelatinized starch at concentrations of 0.2, 0.3 and 0.4% at different agitation speed on stability of low-fat, physico-chemical and rheological properties of mayonnaise. The results indicated that the type of gum, gum concentration and agitation speed had no significant effect on pH and acidity of the mayonnaise samples (p>0.05). The highest viscosity was due to xanthan gum sauce and there was no significant difference between pre-gelatinized starch, tapioca and inulin (p>0.05). Also samples with 2500 rpm had highest viscosity and the viscosity of samples with 1500 and 1700 stirrers was not significantly different. Increasing the concentration of gum from 0.2 to 0.4 increased viscosity, but no significant difference was observed between the samples (p>0.05). In terms of the stability of the emulsion, the sample containing xanthan at a concentration of 0.2 and the circumference of the 2500 stirrer showed the highest stability. In terms of different sensory characteristics, xanthan and starch pre-gelatinous were ranked first.
    Keywords: Fat replacers, Gum, Mayonnaise, Rheological properties
  • E. Rajabi, S. Bahrami *, M. Homapour Pages 131-143
    Bread is a cheapest sources of energy and critical feed for people in the world.But the current consumption of bread for celiac disease is not possible. So, production of gluten free bread for celiac patients which are suffer from gluten allergy seems necessary. The aim of this study, was production of gluten free toast bread containing the Arabic and Locust bean gums, and after that physicochemical and mechanical properties were evaluated. The toast bread was prepared in a constant formulation and only changed the concentration of the gums (Locust and Arabic 0, 1 and 2 percentage and a combination of both gum samples with 1% concentration). The results showed that by increasing of the percentage of gums the moisture content was significantly increased.Also, by increasing of the concentration of gums the specific volume was significantly increased. The study results in the mechanical properties showed that the hardness and fracture force by increasing of Arabic and Locust Bean gums concentration were reduced and adhesion and springiness in the daily review were significantly increased (p<0.05).
    Keywords: Toasted Bread, Gluten Free, Arabic Gum, Locust Bean Gum
  • F. Naghipour * Pages 145-156
    Doctors are recommending to remove large amount of fat from the diet. This applies has great importance especially in celiac disease that in this patient's intestinal villi become flat because of sensitivity to gluten protein. So the aim of this study was evaluation of 20, 50, 75 and 100% replacement of oil by β-glucan extracted from sorghum seed (gluten free) in gluten free cake formulation. On the other hand, decreasing in amount of oil content affected on textural, visual andsensory properties of final product. Therefore, these changes were evaluated in completely randomized design in compare to the control sample (p≤0.05). The results of textural evaluation indicated that the sample which 50% of the oil had been replaced with β-glucan had the lowest firmness within 2h after baking. On the other hand, all samples containing β-glucan had softer texture than control within one week after baking. According to the results of the visual characteristics(crumb and crust) and sensory properties sample containing 0.5% β-glucan had the highest amount of L* value, porosity and the scoreof appearance, features of top surface, porosity, chewiness, taste and odor and overall acceptance. So the β-glucan can be introduced as a perfect imitator of fat in the production of gluten free cake with acceptable quantitative and qualitative characteri stics.
    Keywords: ?-Glucan, Texture, Sensory Properties, Image processing, Gluten free cake
  • Y. Jafari Khatayloo, H. Almasi * Pages 157-169
    In this research the substitution of sodium benzoate with peppermint essential oil (PEO) was investigated as preservative of Mayonnaise sauce. Firstly, the chemical compounds of PEO was analyzed by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). After that, the effect of addition of PEO at the levels of 1, 2 and 3% on the physicochemical, sensorial, microbial and rheological properties of Mayonnaise sauce during one month storage was investigated at 10 days intervals. Results of chemical tests indicated that the peroxide value (lower than 10 meq.kg-1) and acidity (0.7 –1.2 %) of all samples are in standard range. Also, the pH of samples was in standard value (lower than 4.1). The counts of Salmonella and E.Coli were negative for all samples. Total count test revealed that the microbial growth was decreased during storage time by increasing of PEO content. Also, the desirability and total acceptance of PEO containing samples was acceptable. According to the results of rheological test, the produced sauces had solid viscoelastic behavior with storage modulus higherthan loss modulus. By considering all properties, the sample containing 2% of PEO was the best sauce. Therefore, we can introduce the Mayonnaise sauce containing peppermint essential oil as a new natural and functional product.
    Keywords: Mayonnaise sauce, Peppermint essential oil, Sodium benzoate, Chemical properties, Physical properties
  • M. Mazaheri Tehrani * Pages 171-188
    In order to study the effects of Koupe cheese, soy protein isolate (SPI) and inulin on physical and sensory properties of processed cheese an experiment was conducted using a factorial layout in a completely randomized design with three replications. The levels of studied factors included: 0 and 15% Koupe, 0 and 20% SPI, 0 and 7% inulin. Results of this experiment showed that the main and interaction effects of variables on investigated properties were significant (p 0.01). Accordingly, SPI application resulted in the increase of firmness increase(48.82 N*s), oiling-off (175.07%) and decreasing of cohesiveness(0.42), softness(2.828), meltability(103.27%), spreadability(2.986), taste(2.056) and aroma(2.694), whereas inulin application increased spreadability(4.25), meltability(116.04%), cohesiveness(0.8) and decreased oiling-off (148.95%) and firmness(13.734 N*s). In addition Koupe cheese led to increase softness(4.028),spreadability(3.542), meltability(107.68%), oiling-off(260.3), taste(4.083) and aroma(4.528) and decrease firmness(20.601 N*s) and cohesiveness(0.67) of formulations. Color evaluation indicated that variable affected the L*a*b parameters in cheese samples, so that the L* parameter was increased by SPI and Koupe cheese application but was decreased by inulin application. The a* parameter was increased by SPI and Koupe cheese and the b* parameter was increased by Koupe cheese and inulin application.
    Keywords: Processed cheese, physicochemical properties, Kuopecheese, Soy protein isolate (SPI), and , inulin
  • Ch. Esfandyari * Pages 189-197
    In this study, the concentration of three heavy metals including lead, cadmium and nickel in dried apricots (sun dried and sulfur dried) supplied in Tehran's markets were determined. After preparing samples, the concentrations of these metals were analyzed with three replications by flame atomic absorption spectrometer (FAAS) and the numbers obtained with the international standards have been compared in terms of pollution. The results of the average concentration of heavy metals in the apricot leaf samples showed that the average lead concentration of the samples was ( 0.57-2.60 mg/kg) and the mean lead concentration of all specimens except the amount of sun dried sample B was( 2.60 mg/kg) lower than the United States Department of Agriculture standard(2 mg / kg). The average cadmium concentration of the samples was in the range of ( 0.057-0.124 mg/kg), all of them were in the World Health Organization standard(0.1 mg/kg).However, the amount of sun dried sample B (0.124 mg/kg) was slightly higherthan standard. The average concentration of nickel in all studied samples were in the range of (0.83- 4/87 mg/kg) that all samples except the sulfur dried sample Awith the amount of (0.83 mg/kg) was higher than joint standard of the Food and Agriculture Organization and World Health Organization(0.8 mg/kg). By comparing the sundried and sulfur dried samples, it can be concluded thatconcentrations of heavy metals (lead, cadmium and nickel) in the sun dried samples are higher than those of these metals in the specimens spit.
    Keywords: Heavy metals, Dried apricot, Lead, Cadmium, Nicke
  • M.A. Miri * Pages 199-212
    Protein-based carriers have several advantages over lipid, carbohydrate, synthetic polymers and inorganic colloidal carriers in terms of biodegradability, availability, high capacity of drug transplantation. Electrospinning is a process that uses electric fields to spin fibers with diameters ranging from hundreds to tens of nanometers. Zein is the major storage protein of maize. Vancomycin is a broad spectrum antibiotic that acts against gram-positive bacteria. The purpose of the present study was to evaluate the properties of nano-fibrous membrane containing vancomycin antibiotics and to study release and antibacterial properties. Electrospinning method was used to prepare a polymer matrix of a zein nanofiber containing vancomycin antibiotic. The physical properties of the fibers, the method of drug release and the antimicrobial activity of vancomycin loaded fiber were investigated. The morphology of the nanofiber was confirmed using scanning electron microscopy and the formation of uniform filamentary fibers was confirmed. The results of Fourier transform infrared indicated no interaction between zein and vancomycin. The DSC results indicated that vancomycin was physically in amorphous state. The results showed that after 168 h, about 55% of the loaded vancomycin on the fibers was released. A significant difference was observed between the rate of drug release at different times (p <0.05). There was also a decrease in the number of bacteria encountered with vancomycin loaded zein fibers compared to non-loaded zein fiber and control samples. Keywords: Nanofiber, Zein, Vancomycin, Electrospinning, Drug delivery
    Keywords: Nanofiber, Zein, Vancomycin, Electrospinning, Drug delivery
  • M. SarabiJamab * Pages 213-221
    In this study the ability of Saccharomyces cerevisiae PTCC 5052 to adsorption of aflatoxin M1 was assessed. In order to improve operational efficiency, Alumina silicate ceramic was analyzed as a potential support for immobilization of yeast cells. In immobilization process, results indicated that the binding abilities of AFM1 by live cells of Saccharomyces cerevisiae were higher than non-live immobilized cells on alumina silicate ceramic within 48 hours (p<0.05). Then, the aflatoxin M1solution (0.2 ppb) was passed through a ceramic substrate containing immobilized saccharomyces cerevisiae (both of live and non-live immobilized cells) in 5, 10 and 20 minutes.The results showed that the residual aflatoxin M1in the solution after 20 minutes of circulation was minimal and the highest percentage of AFM1reduction was 70. Alumina silicate beads containing live immobilized yeast cells compared non- live yeasts, significantly reduced aflatoxin M1. The results of this study showed that the alumina silicate ceramic can be used as asuitable bed for immobilization of saccharomyces cerevisiae to remove aflatoxin M1.
    Keywords: Saccharomyces cerevisiae, Immobilization, Alumina, Aflatoxin
  • S. Sedaghat * Pages 223-234
    With the increasing trends of global population growth and concerns about limited resources and environmental pollution that caused by their stability and lack of decomposition of synthetic polymers, use of renewable resources to produce biodegradable films that can improve product quality and reduce waste disposal problems are being explored. In this study, an emulsified edible films based on protein extracted from wild pistachio meal (6 grams per 100 mL), oleic acid (C18: 1) (2, 4 and 6% w / w protein) and glycerol as plasticizer, the ratio of 1: 0.3 protein and the addition of emulsifiers and homogenizer to reduce the water vapor permeability (WVP) was developed and improved physical properties. Impact of different concentrations of oleic acid was conducted by examining physical characteristics. The water vapor permeability (WVP) of emulsion films decreased from g.mm/m2dKpa 25.99 to 12.90 as a result of increasing the amount of fatty acid. The Moisture content and moisture absorption of emulsion films decreased significantly (001/0 P <) with increasing concentrations of oleic acid (OA). Tensile strength (TS) was decreased significantly from 20/10 to 50/2 MPa in Banehprotein based emulsified edible film. Elongation (E) of control film indicated a significant increase from 82/20% to 71/48% and then the downward trend was observed with increasing the oleic acid concentration. Opacity as undesirable sensory characteristic, increased in the protein film by increasing concentrations of the fatty acid.
    Keywords: Emulsified edible film, Protein film, Wild pistachio protein, Baneh, oleic acid
  • A. Heydari * Pages 235-244
    Using biodegradable polymers are one the best solutions to overcome the pollution of the environment by Petroleum-based polymers. Biopolymers as environmental friendly packaging materials were studied extensively. The aim of this research was to study the properties of the bionanocomposites of alyssumm homolocarpum seed gum reinforced with nano zinc oxide (1, 3 and 5%). Functional properties such as water content, water solubility and water vapor permeability were significantly decreased by incorporation of nano particles. Also, most of the UV light was adsorbed at 5% of nano particles. Tensile strength and Young module were increased and elongation at break was decreased. The anti-microbial effect was tested against E. coli using agar diffusion method and this effect was increased by increasing the nano particle contents. The obtained results suggest that nanobiocomposites based on nano zinc oxide and alyssumm homolocarpum seed gum has the potential to use as an active packaging material for packaging industries.
    Keywords: Bionanocomposite, Alyssum homalocarpum, Functional properties, Antimicrobial properties, Active packaging
  • S. Asadollahi * Pages 245-255
    Due to unique chemical composition,palm oil has been extendedly used in food products such as margarine, shortenings, cooking oils and specially frying oils.In this research, physicochemical properties and oxidative stability of palm-free frying oil formulated by colza, corn and sunflower oils were investigated. The portions of produced frying oils containing palm oil, corn oil, colza oil and sunflower oil were respectively from left to right 0:20:20:10 for treatment 1, 0:60:30:10 for treatment 2, 0:50:40:10 for treatment 3, 0:40:50:10 for treatment 4 and 0:30:60:10 for treatment 5. Obtained results showed, Iodine value increases and total saturated fatty acids (SFA), saponification value and smoking point decreased with the remove of palm oil from formulation. In terms of physicochemical properties, the results indicated that in palm-free samples (treatment 2 to treatment 5) with the increase of colza oil and decrease of corn oil in formulation, SFA, smoking point, saponification value decreased and iodine value increased. Investigation on oxidative stability in palm-free frying oils indicated a decreased Rancimat test and an increased peroxide value, AV and Anisidine value. Regarding oxidative stability evaluation, an increased acid value and Anisidine value and decreased Rancimat test were observed, although no significant different in peroxide value was distinguished in palm-free sample with the increase of corn oil and decrease of colza oil. Consequently, owning to obtained results blank sample (palm-containing sample) is of the best physicochemical properties and oxidative stability. In palm-free samples (treatment 2 to 5), treatment 5 showed more proper results than others.
    Keywords: Palm oil, Frying oil, Physicochemical properties, Oxidative stability
  • F. Salehi * Pages 257-266
    In this study, at first the sponge cake batter containing different percentages of soya protein isolate powder (10, 20 and 30 %) and basil seed gum (0.25 and 0.5 %) were prepared and their rheological properties were evaluated. Batter viscosity by a Brookfield rotational viscometer (DV2T, USA), physicochemical characteristics (weight, moisture, volume and density) by standard methods, crumb color by image processing method, and sensory evaluation by 9-point hedonic method were evaluated. With increasing soya protein isolate powder and basil seed gum percentage in sponge cake formulation, the viscosity of batter increased. Sponge cakes batter was a non-newtonian fluid and shear-dependent (pseudoplastic) and time-dependent (thixotropic) type. With increasing the soya protein isolate powder from 10 to 30 %, sponge cakes batters viscosity at shear rate of 20 s-1 ware increased from 43.4 to 70.8 Pa.s (P<0.05). The moisture content and weight after baking of cakes were increased with increasing soya protein isolate powder and basil gum percentage (P<0.05). With increasing basil gum brightness of cakes increased due to increasing volume (P<0.05). With increasing soya protein isolate powder to cake formulation, the brightness of cakes decreased but redness (a*) and yellowing (b*) parameters increased (P<0.05). The L*, a* and b* indexes for sample containing 30% soya protein isolate powder and 0.5% basil seed gum were 75.52, 1.79 and 22.90, respectively. According to the physicochemical characteristics and sensory evaluation results, sponge cake containing 20% soya protein isolate powder and 0.5% basil seed gum had the highest total acceptance score.
    Keywords: Functional cake, Hydrocolloid, Image processing, Rheology, Soya
  • M. Ghorbani * Pages 267-279
    Oxidation is an important factor for decaying oil, that one way to prevent oxidation is Oils blend. In the present work, thermal stability and some physicochemical features were evaluated for sesame, canola, palm olein oils and their blends in different ratios. In the first step, fatty acid profile of the individual oils were determined by a GC. The amount of Acidity based Oleic acid by titration method and as well as conjugated diene and triene values changes were measured using an UV spectrophotometer by absorbance at 232 nm and 268 nm respectively, during the heating process at 170 oC for 18 h. The higher SFA (45.5 %), MUFA (69.4 %) and PUFA (44.01 %) were determined for palm olein, canola and sesame oils, respectively. According to the results, the highest hydrolytic deterioration was recorded for palm olein and canola oils. Also, the results showed that the acidity of the samples were lower than recommended value after heating the oil samples for 18 h . Base on the ultraviolet absorption results for the samples during the process, the blends of so:po:co (33.5:33.5:33.5), so:po (20:80) and so:po (50:50) were showed the highest thermal stability, while canola oil and the 20:80 and 30:70 blends of sesame and canola oils were showed the lowest thermal stability.
    Keywords: Sesame oil, Oil blends, Physicochemical properties, Free fatty acid, Values of conjugated, diene, Trien
  • M. Aalami * Pages 281-292
    Celiac is a genetically based autoimmune disease that is triggered by the ingestion of gluten proteins in genetically susceptible individuals. Among the flours that can be used to produce gluten-free products are rice flour, and also legumes flour such as chickpea flour. Chickpea flour can be incorporated into glutenfree products because of its high protein content and nutritional value. In this study, the effect of raw and heat treated chickpea flour on quality attributes of rice-based gluten free cake was investigated. The chickpea flour was subjected to dry-heat at two different temperatures (90 and 120 °C) for 15 and 30 minutes and then different amounts (25 and 50%) of treated flour were used in cake formulation. The physical properties of batter and final cake quality that made with treated flour were studied and compared with control cake (containing 100% rice flour) and samples prepared from raw chickpea flour. Results showed that untreated flour produced cake with poor crumb, dense texture and low volume, while application of heat treated flour decreased specific gravity which resulted in increased volume and decreased hardness of cake sample. However, according to the results, utilization of 25% chickpea flour that treated at 90 °C for 30 minutes could improve volume, color, sensory attributes and texture of prepared cakes.
    Keywords: Chickpea flour, Dry heat treatment, Gluten-free cake, Rice flour
  • J. Farmani * Pages 293-301
    The crystallization process has direct impact on the consistency and spreadability of fats. Organogelator compounds like monoacylglycerols (MAG) are able to modify the nature of edible oils by altering the crystallization mechanism. In this research, the effects of MAG addition as organogelator on crystallization kinetic (induction time of crystallization (IPcrystallization) and crystallization rate), rheological moduliand the microstructure of sunflower oil have been investigated. Adding the MAG can decrease induction period of crystallization, which such an effect was more noticeable in the sample containing 5.0 % monoacylglycerol. The MAG addition increased the rate of crystallization and decreased IPcrystallization at temperature ranges of 10 to 50 °C. IPcrystallization and crystallization rate for the structured sample with 5.0% MAG were 18.93 (s) and 0.16 (1/min), respectively. In general, with the increase of temperature, the rate of crystallization decreased.Evaluatingthe microstructure of oleogel samples was in accordance with complex modulus; it showed that MAGwas able to increase the hardness of the ologel samples. In general, the samples which had higher MAG levels, denser structure presented. Due to process crystallization is timeconsuming and expensive;an organogelator compound such as MAG is useful, being a proper option to use in the product requiring fast crystallization.
    Keywords: Monoacylglycerols, Oleogel, Crystallization kinetics, Microstructure, Sunflower oil
  • A.R. Sadeghi Mahoonak * Pages 303-318
    In this research, the effect of enzymatic hydrolysis of casein on the degree of hydrolysis, functional characteristics (solubility, emulsifying and foaming properties) and antioxidant activity (DPPH free radical scavenging, ABTS radical scavenging, reducing power, hydroxyl radical scavenging, antioxidant activity in emulsion and chelating properties of iron and copper ions) was evaluated. The hydrolysis process was performed using pancreatin enzyme and enzyme to substrate ratio (3-5% w/w) for 180 min. The results showed that enzymatic hydrolysis of casein improved the solubility and induced the change in the emulsion and foaming activity (especially in acidic pH). In general, hydrolyzed casein showed the best characteristics in 2.5% enzyme to substrate ratio. Hydrolysis of casein with 2.5% pancreatin resulted changes in DPPH radical scavenging (from 11.13 to 42.17%), ABTS (from 22.01 to 84.31%), Trolox equivalent antioxidant capacity (0.51% to 2.28 mM), reducing power (0.41 to 0.62), hydroxyl radical scavenging (13.31 to 73.01%) and Thiobarbituric acid reactive substances or TBARS (0.41 to 0.25 mg/liter emulsion), respectively. Also, iron chelating activity (19.7 to 68.9%) and copper chelating activity (2.49 to 17.38%) changed before and after hydrolysis, respectively. The results showed that enzymatic hydrolysis of casein by pancreatin is an effective method for producing a product with antioxidant properties and proper operation that can be used in the formulation of different food emulsions.
    Keywords: Degree of hydrolysis, Enzymatic hydrolysis, Casein, Antioxidant activity, properties properties
  • P. Rajaei * Pages 319-333
    The aim of current paper was to investigate the effect of mono and di-glyceride emulsifiers and xanthan and guar gums on rheological and textural properties of mayonnaise. After formulation of mayonnaise, rheological analysis (Power law, Casson, Bingham and Herschel Bulkley models), optical microscopic images, textural profiles (consistency, adhesion and adhesion force) were performed. The research was conducted in a randomized complete block design and the results were analyzed by one-way ANOVA (α = 0.05) by Minitab software version 17.2. The finding of the fitted rheology tests with Herschel Blakely's model showed that mayonnaise treatments were in the range of this model. The Increase of guar and xanthan gums in excess of 0.333 resulted in pseudoplastic behavior (p≤0.05). Higher values of 0.333% xanthan, guar gums and mono- and di-glyceride resulted in a significant increase in adhesion force and adhesion capability indexes as well as, consistency index significantly decreased (p≥0.05). SEM images indicated that 167% of xanthan gum, 167% of guar gum, and 667% mono- and di-glyceride caused optimal changes in mayonnaise characteristics. Finally, the mayonnaise with 0.167 % xanthan gum, 0.167% guar gum and 0.667% mono- and di-glyceride (T8) was selected as the superior treatment.
    Keywords: Guar gum, Xanthan gum, Mono-, Di-glycerides, Mayonnaise
  • M. Aminlari * Pages 335-348
    In food products packed in hot filling mode, the use of probiotic bacteria is very limited due to thermal sensitivity. The microencapsulation of probiotic bacteria is suggested as a suitable method for reducing thermal damage. Dual layer extrusion using high molecular weight hydrocolloids, such as zedo gum, can prevent thermal damage. In this research, microencapsulation by two layers extrusion method was performed on Lactobacillus rhamnosus. The first layer was sodium alginate and the second was zedo gum at 0.2, 0.4, 0.6, 0.8%., was used. Microencapsulation was followed by light microscopy, texture and color analysis. Thermal stability, acid and salt stability, acid production tests and the growth of microencapsulated bacteria during storage conditions in MRS medium were investigated. The results showed that 0.8% zedo gum used as the second layer could significantly change the outer layer diameter. However, the increase of zedo concentration did not increase the hardness component. Only at 0.2% zedo gum had a significant difference with the rest (p<0.05). At 0.6% and 0.8% zedo gum increase in gumminess component wasobserved. At 72 ° C, the number of microencapsulated bacteria remained stable for 10 minutes, and at the 5th minute their count was about 5 log CFU / ml higher than free bacteria (p <0.05). The amount of acid production was lower and bacterial growth in the microencapsulated bacteria was slower than free bacteria. The microencapsulated bacteria had microbial survival of 2 log CFU/ml more than free bacteria the of 15% (pH = 1.5).
    Keywords: Microencapsulation, Lactobacillus rhamnosus, Extrusion, Zedo gum
  • B. Akbari, adergani * Pages 349-360
    In the present study the response surface methodology (RSM) and BOX-Behnken design were used to optimize the microwave-assisted extraction of pectin from peas (Pisum sativum L.) pod as a new source. The effect of some variables such as microwave power, time of irradiation and pH on some physicochemical and functional properties of extracted pectin i.e. galacturonic acid content, degree of esterification, emulsifying properties, stability of emulsion and behavior of FT-IR spectra were investigated.The results showed that the extraction yield was between 2-15.6%. Moreover, the extraction yield at optimum extraction conditions (microwave power of 600 W, extraction time of 4 min and pH of 1.0) was 17.1 %. The result was obtained under optimized experimental conditions in triplicate and the mean values (16.93 ± 0.43) obtained from real experiments, demonstrated the validation of the optimized conditions. Degree of esterification (DE) values for pectin ranged from 18.36 and 32.94 and it was 23% under optimum condition. The galacturonic acid content and emulsion activity of the extracted pectin under optimal conditions also were 69.23 ± 1.432% and 38%, respectively. In addition, the stability of pectin-stabilized emulsion was good at 4°C and 23°C.
    Keywords: Pectin, Peas pod, Optimization, Response Surface Method
  • A.R. Shaviklo * Pages 361-377
    Data analysis is the most complicated and ambiguous step in food and drink sensory evaluation projects. Accordingly, the least systematic and contemplativeness discussions have been made in scientific articles. The present article is the result of studying, teaching and research activities of the author in the past 10 years, in which a number of other valid sources have been used. This paper is intended to describe the stages of sensory data analysis and the use of the principal components in the visualization of sensory data and to present practical examples. The review of scientific literature indicates that many studies have used this approach for analyzing sensory data. But the analysis and interpretation of such data have not been described in details. Such information has not yet been published in Persian in scientific form. So, presenting further details on the PCA method provides scholars and students with access to the necessary information and makes a practical guide available for them in future researches. Therefore, describing the process of sensory data analysis based on the use of PCA and the related criteria for their interpretation is essential and discussed in this paper.
    Keywords: PCA, Sensory data, sensory evaluation, Principal Component Analysis
  • Alirezaei M*, Gharouni M. H, Khonsari A, Valizadeh A, Chehari K Pages 379-386
    Withania coagulans extract has been used for cheese making since ancient times. The aim of this study was to evaluate proteolytic activities of Withania coagulans fruit proteases (WP) in comparison with chymosin for cheese making. Proteases from Withania coagulans fruits purified partially were evaluated on bovine milk substrate. The optimum temperature and pH for WP activities were 70oC and 5.5, respectively. However, chymosin was relatively more sensitive to temperature and the optimum clotting activity of chymosin was at 50°C. Increasing of temperature resulted in an enhancement of the clotting activities for chymosin and WP enzymes, however elevation of pH above 5.5 was unable to affect favorite of clotting quality. Also, addition of various CaCl2 concentrations did not affect on the clotting activity of WP. There was also no significant difference between WP and chymosin for soluble nitrogen and total protein of whey. In addition, electerophoretic protein profile of the whey induced by extract in comparison with chymosin showed no small peptide and this resulted less of bitterness of flavor in produced cheese. The WP enzymes and chymosin gave similar relative activity at different pH values and temperatures for bovine milk substrate, indicating that W. coagulans fruits have potential activity for use as rennet and the fruits could be potential alternative enzymes in cheese making.
    Keywords: Withania coagulans, Protease, Cheese making, Chymosin
  • Elham Eajdzadeh, Hosein Mirzaee Moghadam, Mohammadhadi Movahednezhad, Ahmad Rajaee Pages 387-398
    In this study, emulsion films based on pectin were prepared by the casting method, and the effect of titanium dioxide (TiO2) nanoparticles and carnauba wax on the mechanical and the antimicrobial properties of films were studied. The results showed that water vapor permeability was decreased by increasing of nanoparticles. Mechanical tests showed that the tensile strength (TS) of films was lower than control film duo to adding wax carnauba. But TiO2 increased the TS of films. The highest TS was observed in the films incorporating 1% TiO2. Carnauba wax increased the elasticity of films, but TiO2 reduced this parameter. Results showed that both TiO2 and carnauba wax decreased the transparency of films. In the case of the yellow index, carnauba wax increased and TiO2 decreased the “b” value. Antimicrobial test results showed that the inhibitory effect of films against Escherichia coli was increased by the TiO2 and 3% TiO2 had the highest inhibitory effect. Also, the films were studied in terms of morphology and distribution of nanoparticles using scanning electron microscopy (SEM) and X-ray diffraction (XRD). The results showed that by increasing the nanoparticle concentration, agglomeration of nanoparticles was increased.
    Keywords: Nanocomposite film, Titanium dioxide, Pectin, carnauba wax, Active packaging
  • Sharifian S, Fazel M* Pages 399-411
    The aim of this study was to use a mixture of Konjac gum and Soy fiber as a fat replacer in order to low fat sausage production. Firstly, the gel of 4, 6 and 8 percent mixture of Konjac gum and soy fiber (3:1) produced and then 4, 6 and 8% of mentioned gel, their replacement percentage (50, 75 and 100 percent ) as well as storage time (1, 15, 30 days) were investigated as desired treatments. pH, water holding capacity (WHC), weight loss, textual (hardness, cohesiveness, chewiness, gumminess and springiness) and sensorial (color, odour, taste, after taste, overall acceptability, texture) properties have evaluated during a thirty days of storage period with an interval of 1, 15 and 30. In this research, the increase of replacement resulted in a no significant (P>0.05) increase in pH. Results showed the significant (P0.05) decrease in WHC, hardness, cohesiveness, chewiness and gumminess however no significant (P>0.05) decrease in springiness by increasing the amount of replacement. 50 and 100 percent of replacement and the sample containing 6 and 8 percent gel had the the highest and the lowest WHC and weight loss during the storage respectively. Increasing the amount of replacement had a significant (P0.05) effect on all of color properties. It means that, by increasing the replacement, the color parameter L* decreased, the parameter a* increased and b* increased to (up to 75 percent of replacement). The increase of gel dry matter had only a significant effect (P<0.05) on L*, so it caused significantly increase L*. Increasing the amnout of replacemet significantly (P0.05) increased the score of color, odor, taste and overall acceptability butnot significantly (P>0.05) increased the texture score.
    Keywords: ow-Fat Sausage, Fat Replacement, Physicochemical Properties, Konjac, Soy Fiber
  • Jalali Jivan M, Abbasi A* Pages 413-420
    In the present study, the ability of microemulsion technique (MET), as an environmentally friendly green nano-technology and potential alternative technique for the organic solvent extraction methods on lutein extraction from marigold petals, a major plant source containing 15.83mg/g (dry weight), was assessed. For this purpose, the capability of eight surfactants (Saponin, Lecithin, Rhamnolipid, Sucrose Monopalmitate, Span 20, Tween 20, Tween 80 and Sodium Dodecyl Sulfate) in combination with four cosurfactants (Ethanol, 1-poropanol, Glycerol and Propylene Glycol) on extraction yield was investigated. The experimental results showed without co-surfactants and over SOR range of 200:1 to 2000:1 the extraction yield was 5.11–13.22% (in comparison with acetone). However, by using various cosurfactants, the extraction efficiency was significantly (p< 0.05) increased. The highest yield was obtained using Tween 80: 1-propanol at SCR of 2:1 (39.41%). The next set of this study attempted to investigate pretreatment effects (i.e., ultrasonication) on enhancement of extraction efficiency. For this purpose, the natural microemulsion composed of SMP:1-propanol (surfactant: co-surfactant ratio, SCR 1:5) was exposed to sonication for various times (30, 60, 90 and 120 seconds) at different amplitudes (25, 50, 75 and 100%). The results showed that by rising the sonication time and amplitude, the extraction efficiency was outstandingly (~200%) increased (e.g., from 25.52% to 71.19% when sonicated for 120 seconds at max amplitude). These findings revealed the outstanding success of sonication pretreatment as well as importance of type and precise composition of microemulsion ingredients (surfactant, co-surfactant, water and oil phase ratios) on its extraction capability and yield.
    Keywords: Microemulsion, Lutein, Surfactant, Co-Surfactant, Ultrasound