فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 88، خرداد 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/11
  • تعداد عناوین: 30
|
  • رقیه اشرفی یورقانلو*، هاله همتی صفحات 1-15
    در این تحقیق به منظور امکان سنجی استفاده از بسته‏بندی های زیست تخریب پذیر و همچنین بررسی تاثیر آن در زنده مانی باکتری های پروبیوتیک جهت پوشش ظروف حاوی ماست از فیلم کازئینات سدیم حاوی نانورس و اسانس خوشاریزه استفاده شد و نمونه ها در دمای 4 و 15 درجه سانتیگراد و به مدت 21 روز نگهداری شدند. اثر جنس بسته بندی  بر زنده مانی باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس معنی دار نبود ، در حالی که بر رشد باکتری بیفیدیوباکتریوم انیمالیس معنی دار بود،  بیشترین تعداد باکتری انیمالیس در پوشش حاوی 5/1 گرم نانورس  و کمترین تعداد در ظروف حاوی 75/0 گرم نانورس  مشاهده گردید. با افزایش دمای نگهداری و گذشت زمان به طور همزمان روند کاهش تعداد باکتری های زنده تسریع گردید و در مورد زمان نگهداری بیشترین کاهش در هفته آخر نگهداری بدست آمد، به طوری که میزان کاهش باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در دمای C°15 پس از سه هفته نگهداری 79/0 سیکل لگاریتمی بود در حالی که در همین شرایط تعداد باکتری بیفیدو باکتریوم انیمالیس 3/1 سیکل کاهش نشان داد که حاکی از مقاومت بیشتر لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس نسبت به انیمالیس به شرایط اسیدی ماست در طول دوره نگهداری می باشد. در دمای C°4 تفاوتی در میانگین pH و اسیدیته بین نمونه های مختلف بسته بندی مشاهده نشد ولی در دمای  C° 15 بین تمامی نمونه های بسته بندی، تفاوت معنی داری وجود داشت. به طوری که بیشترین کاهش در میزان  pHو بیشترین افزایش اسیدیته مربوط به بسته بندی پوشش حاوی 5/1گرم نانورس  در انتهای دوره نگهداری بود
    کلیدواژگان: اسانس خوشاریزه، پروبیوتیک، سدیم کازئینات، ماست قالبی، نانورس
  • تینا شایان، وحید حکیم زاده*، مصطفی شهیدی نوقابی صفحات 17-26
    فرآیند اولترافیلتراسیون به عنوان یکی از فرآیندهای غشایی مبتنی بر فشار می-تواند به عنوان روشی نوین، جایگزین روش مرسوم در صنعت قند گردد. در این تحقیق کاهش سختی، افزایش درصد دفع ترکیبات غیرقندی و بهبود خلوص جریان تراوه طی تصفیه شربت خام چغندر با فرآیند اولترافیلتراسیون به روش شبکه عصبی مصنوعی مدل سازی شد. فرآیند اولترافیلتراسیون در سه درجه حرارت 30، 40 و 50 درجه سانتی گراد، سه فشار در عرض غشاء 1، 2 و 3 بار در هشت فاصله زمان مساوی از 1 تا 60 دقیقه انجام شد. بهترین مدل برای کاهش سختی با یک لایه پنهان ، تعداد 13 نورون، تابع انتقال تانژانت ، قانون یادگیری مومنتوم و درصد داده های 40 ، 35 و 25 به ترتیب برای آموزش، ارزیابی و آزمون بدست آمد. تغییرات درصد دفع ترکیبات غیرقندی با یک لایه پنهان، تعداد 15 نورون، تابع انتقال تانژانت، قانون یادگیری لونبرگ و اختصاص50، 5 و 45 درصد از داده ها برای آموزش، ارزیابی و آزمون مدل کمترین خطا و بیشترین ضریب همبستگی را طی مدل سازی داشت. بهبود خلوص جریان تراوه طی اولترافیلتراسیون نیز با یک لایه پنهان، تعداد 18 نورون، تابع انتقال سیگموئید، قانون یادگیری لونبرگ و  درصد داده های 60، 15 و 25 برای آموزش،  ارزیابی و آزمون بهترین شبکه را ایجاد نمود. همچنین بیشترین ضریب همبستگی بین داده های آزمایشگاهی و مقادیر های پیش بینی شده با مدل برای تغییرات سختی، درصد دفع ترکیبات غیرقندی و خلوص به ترتیب 892/0 ، 985/0 و 985/0 بدست آمد.
    کلیدواژگان: اولترافیلتراسیون، تانژانت، شبکه عصبی مصنوعی، ضریب همبستگی، مدل سازی
  • درنا سلیمانیان، رسول پیرمحمدی، سجاد پیرسا*، لاله پیاهو صفحات 27-36
    در این تحقیق برای اولین بار جایگزینی عصاره سنبل الطیب با مواد نگهدارنده ی شیمیایی در آب پرتقال بررسی شده است. همچنین از پرمیت به عنوان منبع غنی از مواد معدنی و ویتامین ها در آب پرتقال استفاده شده است. در این مطالعه ی تجربی - آزمایشگاهی ابتدا تحقیقاتی در مورد اثرات آنتی اکسیدانی عصاره ی سنبل الطیب صورت گرفت و ترکیبات آن مشخص شد. سپس تاثیر افزودن عصاره ی سنبل الطیب در سه سطح 13/0- 63/0- 25/1 میلی لیتری و پودر پرمیت  5/0-1 - 5/1 گرمی بر ویژگی های شیمیایی در آب پرتقال در طول مدت نگهداری در سه بازه ی زمانی 1-14-30 روزه مورد بررسی قرار گرفت. آزمون های انجام گرفته روی نمونه های اماده شده شامل: اندیس فرمالین، اسیدیته، ویتامین c ، pH و خاصیت آنتی اکسیدانی بوده که نتایج بدست آمده توسط نرم افزار دیزاین اکسپرت 7 آنالیز و در نمودار مشخص شده است. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که در سطوح بالای پرمیت و عصاره در طی دوره زمانی 1- 14-30 روزه، میزان pH  افزایش یافت. همچنین کاهش اسیدیته با افزایش پرمیت هم احتمالا بدلیل اسیدیته پایین پرمیت نسبت به عصاره و نمونه آب پرتغال شاهد می باشد. با افزودن سطوح تکی پرمیت و عصاره، میزان ویتامین C افزایش و با افزایش طی دوره ی نگهداری کاهش یافت. همچنین میزان تاثیر افزودن عصاره سنبل الطیب نسبت به پرمیت در کاهش ویتامین در طی دوره زمانی بیشتر بود. با افزودن میزان پرمیت و عصاره سنبل الطیب، میزان اندیس فرمالین در طی دوره نگهداری افزایش یافت.
    کلیدواژگان: آب پرتقال، پرمیت، سنبل الطیب، خواص فیزیکوشیمیایی
  • ملیحه معصومی، انوشه شریفان*، شیما یوسفی صفحات 37-45
    سالهای زیادی است که بشر به علت وجود مواد مغذی موثر بر سلامت، به استفاده از محصولات تخمیری تمایل فراوان دارد. اثرات سلامت بخش محصولات تخمیری فراسودمند یا مستقیما به دلیل وجود میکروارگانیسمها و عملکرد آنها در بدن میزبان می باشد و یا به طور غیرمستقیم نتیجه متابولیت های تولیدی آنها در حین عمل تخمیراست. فرآورده هایی بر پایه غلات از قابلیت زیستی مناسبی برای پروبیوتیکها و همزمان از خواص حسی و تغذیه ای مطلوبی برخوردارند. هدف این تحقیق، استفاده از باکتری لاکتوباسیلوس پلانتاروم و مخمر ساکارومایسس سرویزیه  به تنهایی و همچنین به طور همزمان در سه سطح 5 ، 10 و 15 درصد از آرد جوانه گندم به منظور تهیه یک نوشیدنی فراسودمند می باشد. در این تحقیق تغییرات pH ، اسیدیته ، شمارش سلولهای پروبیوتیک و میزان اسید فولیک مورد ارزیابی قرار گرفت همچنین ویژگی های حسی با استفاده از آزمون هدونیک 5 نقطه ای بررسی شد. داده ها با نرم افزار SPSS آنالیز شد. نتایج نشان داد اسیدیته با افزایش میزان آرد جوانه گندم افزایش می یابد. بیشترین بقا و زنده مانی سلولهای پروبیوتیک مربوط به نوشیدنی حاوی 10 گرم آرد جوانه گندم با کشت آغازگر باکتری و مخمر بود. از لحاظ ویژگی های حسی و میزان اسید فولیک، نوشیدنی حاوی 15 گرم آرد با باکتری و مخمر مناسبتر می باشد.
    کلیدواژگان: نوشیدنی فراسودمند، آرد جوانه گندم، پروبیوتیک، اسید فولیک
  • فرشته سادات حسینی، حمیدرضا اخوان*، محمد بلوردی، پریسا باقری، محدثه پاکزاد مقدم صفحات 47-60
    خرمای مضافتی یکی از مهم ترین محصولات صادراتی استان کرمان محسوب می شود که در طی نگهداری ممکن است ویژگی های کیفی آن تغییر نماید. استفاده از پوشش های خوراکی روشی جدید برای افزایش ماندگاری محصولات مختلف کشاورزی می باشد. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر پوشش های خوراکی آلوئه ورای حاوی سالیسیلیک اسید (2 میلی مولار) و عصاره چای سبز (5/0 درصد) بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی خرمای نگهداری شده در دو دمای 4 و 25 درجه سلسیوس به مدت 150 روز بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که نوع پوشش، دما و زمان نگهداری تاثیر معنی داری بر شاخص های مورد ارزیابی داشتند (p<0.05). بر اساس نتایج، کمترین افت وزن در نمونه های پوشش داده شده با آلوئه ورای حاوی سالیسیلیک اسید و چای سبز مشاهده شد. چنین پوششی از تغییر قابل توجه pH، اسیدیته، بریکس، محتوای قند کل و قند احیاء نمونه های خرما در مقایسه با نمونه کنترل در طی دوره نگهداری جلوگیری کرد. در طی دوره نگهداری، شاخص های pH و قند کل روند کاهشی و شاخص های اسیدیته، بریکس و محتوای قند احیاء روند افزایشی داشتند. محتوای فنول کل در طی دوره نگهداری روند مشخصی نداشت و مقدار آن در نمونه های پوشش داده شده به صورت معنی داری بیشتر از نمونه کنترل بود. همچنین پوشش آلوئه ورای حاوی سالیسیلیک اسید و چای سبز به صورت موثری از افزایش رشد میکروبی جلوگیری کرد. به علاوه ارزیاب ها به نمونه های خرمای پوشش داده شده با آلوئه ورای حاوی سالیسیلیک اسید و چای سبز امتیاز بیشتری دادند. میزان تغییر شاخص های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی در نمونه های نگهداری شده در دمای 25 درجه سلسیوس به صورت معنی داری بیشتر از دمای 4 درجه سلسیوس بود. به طور کلی استفاده از پوشش آلوئه ورای حاوی سالیسیلیک اسید و عصاره چای سبز و نگهداری در دمای 4 درجه سلسیوس به علت تاثیر بر کاهش رشد میکروبی و حفظ خصوصیات کیفی خرما مضافتی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: پوشش خوراکی، خرمای مضافتی، آلوئه ورا، عصاره چای سبز، سالیسیلیک اسید
  • اکرم کلکی بخشایش، سید حسین حسینی قابوس*، غلام حسن اسدی صفحات 61-72
    هویج یک منبع مناسب از کاروتن، ویتامین های محلول در آب و اسیدهای آمینه است. پودر هویج به دلیل ارزش تغذیه ای بالا، عطروطعم بسیار مطلوب، شیرینی و رنگ مناسب جهت بهبود کیفیت محصولات نانوایی و انواع کیک ها استفاده می شود. در این مطالعه از صمغ دانه بالنگو جهت بهبود خصوصیات کیک هویج استفاده شد. لذا ابتدا خمیر کیک هویج حاوی درصدهای مختلف صمغ دانه بالنگو (در چهار سطح 0، 5/0، 0/1 و 5/1 درصد) تهیه و گرانروی آن ها اندازه گیری شد. سپس کیک ها پخته و خصوصیات فیزیکوشیمیایی آن ها شامل وزن، خاکستر، رطوبت، حجم، دانسیته، رنگ مغز و خصوصیات حسی اندازه گیری شد. خمیر کیک های هویج جزء سیال های غیر نیوتنی و از نوع وابسته به برش و وابسته به زمان بودند. با افزایش درصد صمغ دانه بالنگو در فرمولاسیون کیک هویج، گرانروی خمیر افزایش یافت (05/0>P). با افزایش درصد صمغ دانه بالنگو از 0 به 5/1 درصد، گرانروی خمیر کیک در سرعت برشی برابر s-140 از 93/16 تا 88/32 پاسکال ثانیه افزایش یافت (05/0>P). مقادیر رطوبت و حجم کیک ها با افزایش درصد صمغ افزایش یافت (05/0>P). با افزودن صمغ بالنگو روشنایی کیک ها به دلیل افزایش حجم، افزایش یافت و همچنین از زردی نمونه ها کاسته شد (05/0>P). شاخص های L*، a* و b* برای نمونه حاوی 5/1 درصد صمغ به ترتیب برابر 00/82، 12/4 و 24/60 به دست آمد. کیک هویج حاوی 5/1 درصد صمغ دانه بالنگو به طور معنی داری مقبولیت حسی بالاتری نسبت به سایر نمونه ها داشت (05/0>P).
    کلیدواژگان: صمغ دانه بالنگو، کیک، گرانروی، هویج
  • مارال سلطان زاده، سیدهادی پیغمبردوست*، جواد حصاری صفحات 73-82
    هدف این مقاله بررسی زنده مانی فرم های آزاد و کپسوله  لاکتوباسیلوس کازئی (LC) و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس (LA) در پنیر کوارک پروبیوتیک و مقایسه اثر آنها بر خواص شیمیایی و حسی پنیر در طول زمان نگهداری بود. نتایج نشان داد که به ازای زمان نگهداری pH و اسیدیته قابل تیتر پنیر به ترتیب کاهش و افزایش یافت. نرخ کاهش pH در فرم های آزاد LC بیشتر از فرم آزاد LA و آن هم بیشتر از نمونه کنترل و فرم های کپسوله هر دو باکتری ها بود. روند افزایش اسیدیته نمونه های پنیر در روزهای نگهداری همانند روند کاهش pH در آنها بود. مقدار ازت محلول در پنیر LC-free به طور معنی داری در طول نگهداری افزایش یافت. اما این افزایش در نمونه کنترل و پنیرهای حاوی LA-free، LA-cap و LC-cap به طور غیرمعنی دار بود. در هفته اول نگهداری مقدار اسیدهای چرب آزاد همه نمونه ها تقریبا یکسان بود. از روز چهاردهم نمونه کنترل و نیز پنیر حاوی فرم های کپسوله هر دو نوع پروبیوتیک نسبت به پنیر حاوی فرم های آزاد پروبیوتیک LC و LA اندیس لیپولیز بیشتری نشان دادند. با افزایش زمان نگهداری، امتیاز ویژگی های بافت، احساس دهانی، طعم و مزه و پذیرش کلی کاهش قابل ملاحظه ای یافتند. از بین سویه های پروبیوتیک، سویه LC-free در مدت زمان نگهداری تا هفته دوم بهترین پروفایل طعمی و بالاترین امتیاز پذیرش کلی را ارائه نمود. زمان ماندگاری پنیر تا 14 روز اثر معنی داری (p<0.05) بر کاهش تعداد پروبیوتیک ها در فرم آزاد هر دو نوع باکتری نداشت. اما با گذشت زمان از 14 به 21 روز تعداد فرم های آزاد هر دو نوع باکتری کاهش معنی داری (p<0.05) نشان داد. اما قابلیت زنده مانی پروبیوتیک ها به فرم کپسوله در همه زمان های نگهداری حفظ شد.
    کلیدواژگان: پنیر نرم، کیفیت، خواص، باکتری های پروبیوتیک، کپسوله کردن
  • مهدی پورشایگان، رضا اسماعیل زاده کناری*، رضا فرهمندفر صفحات 83-95
    گوشت گوسفند به دلیل داشتن مقادیر پروتئین، چربی و رطوبت بالا استعداد بالایی برای فاسد شدن دارد. در این مطالعه تاثیر آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی عصاره پوست کیوی در دو نوع پوشش معمولی و نانوپوشش بر پایه صمغ دانه ریحان، صمغ دانه قدومه شهری و ترکیب آن ها در افزایش ماندگاری گوشت گوسفند مورد بررسی قرار گرفت. عصاره هیدروالکلی پوست کیوی با استفاده از اولتراسوند استخراج شد که میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی آن به ترتیب 12/3±342 mg GA/g E و 02/1±93/6 mg QE/g E بود. غلظت های مختلف 500، 1000، 1500، 2000 و 2500 ppm از عصاره پوست کیوی به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی در هر دو روش مهار رادیکال آزاد DPPH و بیرنگ شدن بتاکاروتن:لینولئیک اسید نشان دادند. حداقل غلظت مهار کنندگی و حداقل غلظت کشندگی عصاره برای باکتری های استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس ایروژنز و اشرشیاکلی تعیین شد که غلظت 2000 ppm از عصاره برای استفاده در پوشش بکار برده شد. اندازه نانوپوششهای تهیه شده در محدوده 53/81 تا 17/156 نانومتر بود و پتانسیل زتا تمام نانوپوشش ها منفی بود. نمونه های گوشت به مدت 25 روز در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شدند و آزمون های ارزیابی عدد پراکسید، عدد تیوباربیتوریک و شمارش کلی میکروب ها در فواصل زمانی 5 روز انجام شد که مشخص گردید نرخ واکنش های شیمیایی و میکروبی در نمونه شاهد بیشتر از نمونه های پوشش دهی شده بود. استفاده از فناوری نانو در کاهش اندازه پوشش منجر به بهبود خصوصیات آنتی اکسیدانی و آنتی میکروبی پوشش شد. با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق نانوپوشش ترکیبی صمغ دانه ریحان:قدومه شهری حاوی عصاره پوست کیوی به میزان 2000 ppm میتواند در کارخانجات بسته بندی گوشت استفاده شود.
    کلیدواژگان: _ پوست کیوی، گوشت گوسفند، نانوپوشش، صمغ دانه ریحان، صمغ دانه قدومه شهری
  • جواد توکلی*، جواد خانی، محمد شهروزی صفحات 97-107
    در تحقیق حاضر، اثر امواج اولتراسونیک بر فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی- اتانولی (50:50) جوانه رقمهای گندم تجن، N8019 و مروارید بررسی شد. نتایج نشان داد که امواج اولتراسونیک باعث افزایش میزان ترکیبات پلی فنلی و توکوفرولی شد، اگرچه اثر آنها بر استخراج ترکیبات پلی فنلی خیلی بهتر یود. میزان ترکیبات پلی فنلی عصاره جوانه های گندم تجن، N8019 و مروارید به ترتیب 679، 783 و 545 میلی گرم بر کیلوگرم بود، که بعد از به کار بردن امواج اولتراسونیک میزان این ترکیبات به ترتیب به 777، 891 و 593 میلی گرم بر کیلوگرم افزایش یافت. همچنین فعالیت آنتی اکسیدانی (آزمونهای مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH، بی رنگ شدن بتاکاروتن و رنسیمت) تیمارهای مختلف نشان داد که بهترین نمونه، عصاره استخراج شده از جوانه گندم N8019 تحت فرایند اولتراسونیک و بعد از آن به ترتیب 100 پی پی امTBHQ ، عصاره جوانه گندم تجن تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره جوانه گندم مروارید تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره های معمولی جوانه گندم N8019 و تجن و عصاره معمولی گندم مروارید (78.9 درصد) قرار داشتند. بررسی نتایج نشان داد که ارتباط قوی بین میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی عصاره مختلف استخراج شده از جوانه گندم  و قدرت آنتی اکسیدانی آنها وجود دارد. همچنین نتایج آزمون گرمخانه گذاری (به عنوان یک آزمون معتبر) در 60 درجه سانتیگراد به مدت 24 روز نشان داد که TBHQ با اختلاف معنی داری بهترین تیمار جهت افزایش پایداری اکسایشی روغن سویا بود و بعد از آن به ترتیب عصاره استخراج شده از جوانه گندم N8019 قرار گرفته تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره جوانه گندم تجن تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره جوانه گندم مروارید تحت فرایند اولتراسونیک، عصاره های معمولی جوانه گندم N8019 و تجن و عصاره معمولی گندم مروارید قرار داشتند.
    کلیدواژگان: جوانه گندم، عصاره آبی- اتانولی، ترکیبات پلی فنلی، پایداری اکسایشی، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • سارا مقصودی، رضا اسماعیل زاده کناری*، رضا فرهمندفر صفحات 109-121
    روغن ماهی کیلکا به دلیل دارا بودن مقادیر بالای اسیدهای چرب غیر اشباع به میزان زیادی مستعد اکسیداسیون است. یکی از روش هایی که جهت محافظت روغن های غیر اشباع از آسیب های محیطی استفاده می شود فرآیند ریزپوشانی است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر نوع و غلظت مواد دیواره بر خصوصیات روغن ماهی کیلکا ریزپوشانی شده بود. ترکیب زانتان: صمغ دانه شاهی در نسبت های 100:0، 50:50 و 0:100 به عنوان فاز پیوسته امولسیون استفاده شد. غلظت مواد جامد در محلول تشکیل دهنده پوشش کپسول 30، 40 و 50 درصد انتخاب شد. برای تولید نانوامولسیون از دستگاه هموژنایزر اولتراتوراکس و برای تولید میکروامولسیون از دستگاه هموژنایزر با فشار بالا استفاده شد. نتایج نشان داد کپسول های تهیه شده با پوشش ترکیبی در همه غلظت ها، کپسول با دیواره زانتان در غلظت 40 و 50 درصد و کپسول با دیواره صمغ شاهی در غلظت 30 درصد اندازه نانو (زیر 100 نانومتر) داشتند. میکروکپسول ها اندازه زیر 10 میکرومتر داشتند. پتانسیل زتا برای میکروکپسول ها و نانوکپسول های بدست آمده منفی بود و کمترین و بیشترین پتانسیل زتا به ترتیب مربوط به کپسول های با دیواره ترکیبی و کپسول های با دیواره صمغ شاهی بود. نانوکپسول ها نسبت به میکروکپسول ها راندمان بالاتری در ریزپوشانی روغن ماهی کیلکا نشان دادند. نتایج این تحقیق استفاده از میکروکپسول روغن ماهی با غلظت دیواره 40% صمغ شاهی، نانو کپسول روغن ماهی با غلظت دیواره 40% صمغ دانه شاهی:زانتان و نانو کپسول روغن ماهی با غلظت دیواره 30% صمغ زانتان را به علت خصوصیات مناسب جهت نگهداری روغن توصیه می نماید.
    کلیدواژگان: ریزپوشانی، روغن ماهی کیلکا، زانتان، صمغ دانه شاهی، نانوکپسول، میکروکپسول
  • شیرین رحیمی، زهرا شیخ الاسلامی*، سید مهدی سیدین اردبیلی صفحات 123-134
    امروزه به دلیل افزایش سطح آگاهی مردم نسبت به سلامتی، محققان صنعت غذا به سمت تولید محصولات کم‏چرب سوق داده شده‏اند. از این رو پژوهش حاضر به منظور تولید کیک کم چرب بر پایه آرد گندم-کینوآ انجام شد. بدین منظور صفر،  25، 50، 75 و 100 درصد روغن موجود در فرمولاسیون کیک به ترتیب با  (صفر-صفر)، (5/1-5/7)، (3-15)،  (5/4-5/22) و (6-30) درصد صمغ بارهنگ کبیر-آب در قالب یک طرح کاملا تصادفی جایگزین شد و دانسیته (وزن مخصوص) و قوام خمیر و تخلخل، سفتی بافت و ویژگی های حسی و ریز ساختار کیک بررسی شد. نتایج به وضوح نشان داد کمترین میزان وزن مخصوص خمیر و بیشترین میزان تخلخل کیک در نمونه حاوی 5/1 و 3 درصد صمغ بارهنگ مشاهده شد. همچنین خمیر حاوی 3 درصد صمغ بارهنگ دارای بیشترین قوام بود. همچنین نتایج نشان داد، نمونه‏ حاوی 3 درصد صمغ بارهنگ دارای کمترین میزان سفتی بافت در هر دو بازه زمانی 2 ساعت و یک هفته پس از پخت بود و این نمونه ریز ساختار منسجم و پیوسته‏ای داشت. در نهایت مشخص شد نمونه حاوی 5/1 و 3 درصد صمغ بارهنگ دارای بیشترین امتیاز پذیرش کلی بودند. از این رو می‏توان گفت تا 50 درصد از روغن موجود در فرمولاسیون کیک، قابلیت جایگزینی با صمغ بارهنگ کبیر را دارد.
    کلیدواژگان: صمغ بومی، کیک، میکروسکوپ الکترونی، تخلخل، پذیرش کلی
  • مرضیه خرمایی پور، امیر وزیری زاده*، غلام حسین محبی صفحات 135-145
    کیک از محصولات پرطرفدار، پر مصرف و متنوع صنایع پخت است که علاوه بر ارزش غذایی، مصرف بالایی در اقشار مختلف جامعه دارد. در این تحقیق ابتدا استویا در سطوح 25، 50، 75 درصد جایگزین شکر شد و ویژگی های عطر و طعمی و بافت و رنگ محصول مورد ارزیابی قرار گرفت . بعد از انتخاب سطح بهینه استویا، از سطوح 5 و 10 درصد پودر پوست لیمو استفاده شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی کیک بررسی شد. نتایج نشان داد بهترین سطح جایگزینی استویا که شباهت بیشتری به کنترل داشت سطح 25 درصد بود. همچنین مشاهده شد با افزودن پودر پوست لیمو تمام فاکتورهای رنگی کاهش پیدا کردند و افت پخت در تیمار حاوی 10 درصد پودر پوست لیمو کمترین مقدار بود. همچنین افزودن پودر پوست لیمو باعث افزایش سفتی و چسپندگی و کاهش فنریت در محصول شد. افزودن پودر پوست لیمو میزان عدد پراکسید را در مقایسه با کنترل به طور معنی داری کاهش داد. نتایج ارزیابی حسی نشان داد تیمار 5 درصد پودر پوست لیمو شباهت بیشتری با کنترل داشت. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که پوست لیمو و استویا می تواند به عنوان یک ترکیب فراسودمند در کیک استفاده شود.

    کلیدواژگان: کیک، پوست لیمو، استویا، ویژگی های فیزیکوشیمیایی
  • مسعود حاجی سلیمانی، شعله عطایی، علی گنجلو* صفحات 147-162
    وجود ملامین در مواد غذایی یکی از موضوعات حائز اهمیت در زمینه ایمنی مواد غذایی و سلامت مصرف کنندگان می باشد. استخراج اولین قدم در راستای تعیین میزان ملامین در مواد غذایی است. لذا در پژوهش حاضر شرایط استخراج ملامین از تخم مرغ با استفاده از روش شناسی سطح پاسخ بر اساس طرح مرکب مرکزی بهینه گردید. درصد آب در فاز استخراج کننده حاوی آب/استونیتریل، حجم فاز استخراج کننده، زمان استخراج، pH فاز استخراج کننده و غلظت هیدروکلریک اسید در فاز استخراج کننده به عنوان متغیرهای مورد مطالعه برای بهینه سازی استخراج ملامین در نظر گرفته شدند. در نهایت مقدار ملامین موجود در چهار نشان تجاری تخم مرغ با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا (HPLC) به روش افزایش استاندارد اندازه گیری شد. شرایط بهینه استخراج به صورت 28/39 درصد آب در فاز استخراج کننده، 06/5 میلی لیتر حجم حلال استخراج کننده، 48/12 دقیقه زمان استخراج، pH برابر 04/5 و  غلظت اسید برابر 73/0 مولار به دست آمد. مقدار ملامین در نمونه های تخم مرغ مورد مطالعه در محدوده 45/0-19/0 میلی گرم بر کیلوگرم به دست آمد. با توجه به میزان مجاز ملامین که توسط اتحادیه اروپا و سازمان غذا و داروی آمریکا تعیین شده است می توان نتیجه گیری نمود که مقدار ملامین نمونه های مورد مطالعه در محدوده مجاز استاندارد اتحادیه اروپا قرار دارد و تنها در دو نمونه مقدار آن بیش از استاندارد آمریکا است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، استخراج، ملامین، تخم مرغ، کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا
  • لعیا عافی، لیلا روفه گری نژاد*، میترا صوفی صفحات 161-172
    مارمالاد نوعی مربا است که در آن تکه های میوه به صورت همگن مخلوط شده و قابل رویت نمی باشند. با تغییر فرهنگ زندگی و کم شدن تحرک بدنی انسان ها و بروز مشکلاتی نظیر چاقی، اضافه وزن و فشارخون، استفاده از ساکارز و مشتقات آن در فرمولاسیون مواد غذایی محدود و باعث شده تلاش برای تولید مواد غذایی با چربی، شکر، نمک کم و فیبر بیشتر افزایش یابد. در همین راستا، امکان سنجی تولید مارمالاد توت فرنگی با جایگزینی ساکارز با سوربیتول در نسبت های مختلف مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور ویژگی های فیزیکی و شیمیایی (pH، فعالیت آبی، بریکس، قوام و کالری کاهش یافته) و ویژگی های حسی نمونه های تولید شده در مقایسه با نمونه کنترل در طول 90 روز نگهداری مورد مطالعه قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده؛ جایگزینی شکر با سوربیتول بر pH نمونه ها تاثیر معنی دار نداشت و با افزایش نسبت جایگزینی شکر با سوربیتول در مقدار بیش از 38 درصد، از میزان بریکس نمونه ها به طور چشمگیری کاسته شد (05/0>P). همچنین با افزایش جایگزینی شکر با سوربیتول فعالیت آبی کاهش و با افزایش زمان نگهداری فعالیت آبی افزایش یافت که این افزایش از روز 60 به بعد بیشتر بود. در درصدهای بالای سوربیتول مورد استفاده، میزان قوام کاهش یافت. اثر زمان نگهداری بر بریکس بی تاثیر بود، ولی تاثیر کاهشی بر قوام نمونه ها داشت. به طورکلی با در نظر گرفتن برآیند نتایج به دست آمده چنین نتیجه گیری می شود که با استفاده از سوربیتول حداکثر تا مقدار 38 درصد میزان شکر مصرفی در تولید مارمالاد کم کالری توت فرنگی می توان به محصولی با ویژگی ها و با مقبولیت مشابه با نمونه کنترل دست یافت.
    کلیدواژگان: توت فرنگی، سوربیتول، شکر، کم کالری، مارمالاد
  • کوروش اقبال طلب، وجیهه فدایی*، حسن جودکی صفحات 173-184
    دوغ یکی از فرآورده های شیری پرمصرف و سلامتی بخش به خصوص در داخل کشور محسوب می شود که جایگزین خوبی برای نوشابه ها در سبد غذایی جامعه است. گیاه جینکو،Ginkgo biloba، دارای خواص درمانی و تغذیه ای فراوان است؛ لذا دوغ غنی شده با این گیاه نیز از اهمیت تغذیه ای برخوردار است. در این پژوهش، تاثیر افزودن عصاره گیاه جینکو در سطوح 0، 1، 2، 3 و 4 g/L بر قابلیت زنده مانی باکتری های پروبیوتیک دوغ حاویg/L2/0 عصاره موسیر طی 21 روز نگهداریدر دمای  C° 4 مورد بررسی قرار گرفت. مطابق با این پژوهش، با افزایش درصد عصاره جینکو، اسیدیته، قابلیت زنده مانی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-5 و بیفیدوباکتریوم لاکتیس Bb-12 و فعالیت ضد اکسیدانی افزایش یافت (05/0p<)؛ و امتیاز ارزیابی حسی نمونه های دوغ به طور معنی داری کاهش پیدا کرد (05/0p<). نگهداری نمونه ها در طول 21 روز سبب کاهش معنی دار جمعیت لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس LA-5 و بیفیدوباکتریوم لاکتیس Bb-12، فعالیت ضد اکسیدانی و مقبولیت از نظر بو، طعم و رنگ شد (05/0p<). به طور کلی، نمونه دوغ پروبیوتیک حاوی g/L2 عصاره جینکو به عنوان بهترین نمونه انتخاب گردید که می تواند به عنوان یک محصول سلامتی بخش در صنعت لبنیات تولید شود.
    کلیدواژگان: دوغ، عصاره جینکو، فعالیت ضداکسیدانی، زنده مانی باکتری های پروبیوتیک
  • فائزه کرمی، مهران اعلمی*، علیرضا صادقی ماهونک، هدی شهیری طبرستانی صفحات 185-200
    امروزه تولید و بهبود کیفیت محصولات بدون گلوتن برای بیماران سلیاکی یکی از چالش های مهم در صنعت غذا می باشد. روش های اصلاح فیزیکی نظیر تیمارهای حرارتی-رطوبتی می تواند برای بهبود عملکرد آرد و فرآورده های بدون گلوتن در صنایع پخت مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این پژوهش بررسی اثر تیمارحرارتی-رطوبتی، در سه سطح رطوبت 10، 15، 20 درصد و در دمای 90 و 110 درجه سانتی گراد در بهبود کیفیت آرد دانه ارزن معمولی پوست گیری شده و ترکیب آرد ارزن و آرد برنج با نسبت های (50:50، 25:75، 15:85 درصد) در تهیه کوکی بدون گلوتن بود. در این راستا نیز ویژگی های فیزیکوشیمیایی دانه ارزن (رطوبت، چربی، پروتئین، خاکستر، فیبر)، آرد (جذب آب، جذب روغن، رنگ) و کوکی (قطر، ضخامت، میزان گسترش پذیری، رنگ، بافت) مورد بررسی قرار گرفتند. کلیه آزمون ها در سه تکرار انجام شد. با افزایش شدت تیمار حرارتی-رطوبتی ظرفیت نگهداری آب نمونه ها افزایش و ظرفیت جذب روغن کاهش یافت. برخی از ویژگی های کوکی فاقد گلوتن حاوی آرد حاصل از دانه تیمار شده نظیر افت پخت، فعالیت آبی، پارامترهای بافت و پذیرش حسی نسبت به کوکی تهیه شده از آرد ارزن خام بهبود یافت. با افزایش تیمارحرارتی-رطوبتی میزان افت پخت، فعالیت آبی و سفتی کوکی ها کاهش یافت. بعلاوه گسترش پذیری نمونه ها افزایش و رنگ کوکی ها نیز تیره تر شد. ارزیابی حسی نیز نشان داد که نمرات بافت برای بیش تر کوکی های حاوی آرد حاصل از ارزن تیمار شده بالا بودند اما کوکی حاصل از 25 درصد سطح جایگزینی آرد ارزن تیمار شده در شرایط دمای 90 درجه سانتی گراد و رطوبت 10 درصد کمترین امتیاز بافت را دارا بود.
    کلیدواژگان: تیمار حرارتی-رطوبتی، ارزن معمولی، کوکی بدون گلوتن، سفتی
  • محمد کاوه*، احمد جهانبخشی، ایمان گل پور، ترحم مصری گندشمن، یوسف عباس پور گیلانده، شاه پور جاهدی راد صفحات 201-219
    هدف از این پژوهش، تعیین سینتیک، ضریب پخش رطوبت موثر، انرژی فعال سازی، انرژی مصرفی ویژه و همچنین پیش بینی نسبت رطوبت توت سفید در طی فرآیند خشک کردن با خشک کن مایکرویو- هوای داغ به کمک مدل های ریاضی، شبکه های عصبی مصنوعی (ANN) و انفیس (ANFIS) است. خشک کردن محصول در سه دمای 40، 55 و°C 70، در سه سرعت جریان هوای 5/0،1 و m/s 5/1 و سه توان مایکرویوو 270 ،450 و W 630 انجام شد. برای انتخاب یک منحنی خشک کردن مناسب، ده مدل لایه نازک خشک شدن، شبکه های عصبی مصنوعی و انفیس به داده های آزمایشگاهی برازش شد. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقدار ضریب پخش رطوبت موثر به ترتیب (m2/s 9-10×56/3 و کمترین مقدار m2/s10-10×86/3) به دست آمد. همچنین کمترین و بیشترین مقدار انرژی مصرفی ویژه به ترتیب 54/48 وMj/kg 88/1380 محاسبه شد. در میان مدل های ریاضی مورد تحقیق مدلPage بهترین مدل برای تشریح رفتار خشک شدن لایه نازک توت را داشت. نتایج نشان داد مقادیر خطای میانگین مربعات ()، برای مدل های ریاضی، ANN، و ANFISبه ترتیب 0059/0، 0052/0 و 0044/0 به دست آمد. بنابراین مدل ANFIS با بیشترین مقدار ضریب همبستگی (99995/0=)، کمترین درصد میانگین خطای نسبی (84/1=) و خطای میانگین مربعات (0044/0=) برای ارزیابی نسبت رطوبت در مقایسه با سایر روش های اجرا شده در این پژوهش به عنوان بهترین مدل انتخاب شد
    کلیدواژگان: توت سفید، نسبت رطوبت، ضریب پخش رطوبت موثر، شبکه های عصبی مصنوعی، انفیس
  • محمدحسین رجایی، محمد دانشی*، حسین واعظی صفحات 221-230
    خصوصیات عملکردی و فیزیکی شیر خشک نقش مهمی درفرمولاسیون مواد غذایی مختلف دارد. در این پژوهش اثر افزودن 1% لسیتین و 01%/0 توئین 80 به عنوان امولسیفایر، دی سدیم اتیلن دی آمین تترا استیک اسید (EDTA) و سدیم سیترات دو آبه (SCD) هر یک به میزان 5 میلی مولار به عنوان ترکیبات شلاته کننده و کلرید سدیم(NaCl) به میزان 08%/0  و کلرید کلسیم (CaCl2) به میزان 01%/0 به عنوان املاح بر خصوصیات فیزیکی و عملکردی شیرخشک بدون چربی(پایداری حرارتی،چگالی توده ای ، اندازه ذرات)  بررسی شد. این ترکیبات به شیر تغلیظ شده بدون چربی قبل از مرحله خشک کردن اضافه گردیدند. نتایج نشان داد، ترکیبات شلاته کننده و املاح تاثیر معنی داری (P< 0.05) بر روی پایداری حرارتی شیرخشک داشتند  . SCD و NaCl در کنار هم منجر به افزایش و EDTA و NaCl به شدت موجب کاهش پایداری حرارتی شیرخشک شدند. نمونه حاوی توئین 80 ، SCD و NaCl دارای بهترین پایداری حرارتی بین همه نمونه ها بود. بطور میانگین توئین 80 ، از لحاظ خصوصیت چگالی توده ای و توزیع اندازه ذرات بیشترین تاثیر را در بین ترکیبات استفاده شده داشت و توزیع اندازه ذرات حل شده در نمونه حاوی هر سه ترکیب  توئین 80 ، EDTA و CaCl2 نسبت به سایر تیمارها بهتر بود. بطور کلی نتایج این تحقیق نشان داد استفاده هم زمان از توئین 80 ، SCD و NaCl  در مقایسه با سایر تیمارها منجر به بهبود خصوصیات عملکردی شیرخشک بدون چربی می گردد.
    کلیدواژگان: شیر خشک بدون چربی، خصوصیات عملکردی، امولسیفایر، شلاته کننده، املاح، پایداری حرارتی، توزیع اندازه ذرات، چگالی توده ای
  • فخری شهیدی*، محمد مالکی صفحات 231-242
    در این پژوهش، آبگیری اسمزی از برش های شلغم با هدف غنی سازی آن با ترکیبات فنولی چای ترش و سپس خشک کردن آن ها با استفاده هوای داغ صورت گرفت. متغیرهای مستقل مرحله ی آبگیری اسمزی غلظت محلول ساکارز (30، 50 و 70 درصد) ، مدت زمان اسمز (45، 75 و 105 دقیقه) و دمای محلول اسمزی(60، 70 و80 درجه سانتی گراد) در نظر گرفته شد. متغیرهای وابسته (پاسخ) این مرحله شدت آب زدایی، جذب مواد جامد، کاهش وزن و میزان جذب ترکیبات فنولی بودند. نتایج  نشان داد که متغیرهای مستقل اثر معنی دار و محسوسی بر متغیرهای وابسته دارند. شرایط بهینه مرحله ی آبگیری اسمزی با هدف شدت آب زدایی و جذب ترکیبات فنلی بیشتر و کمترین جذب مواد جامد، غلظت 35% محلول اسمزی، زمان 105 دقیقه و دمای °C 80 تعیین شد. برگه های شلغم طبق شرایط بهینه محاسبه شده، اسمز شدند و در خشک کن هوای داغ در دماهای 60، 70 و80 درجه سانتی گراد تا رسیدن به وزن ثابت خشک گردیدند. نسبت های رطوبتی برای هر سه دما با 10 مدل رایج خشک کردن هوای داغ برازش شدند. مدل دوجمله ای دارای بهترین برازش با داده های آزمایشی بود. میزان ضریب نفوذ موثر برای دماهای 60، 70 و80 درجه سانتی گراد به ترتیب  9-10×83/1، 9-10×03/2 و 9-10×04/3 مترمربع بر ثانیه و میزان انرژی فعال سازی برای دماهای 60، 70 و80 درجه سانتی گراد  1221/25 کیلوژول بر مول محاسبه شد.
    کلیدواژگان: ترکیبات فنولی، خشک کردن هوای داغ، چای ترش، شلغم
  • محمدحسن علی مددی* صفحات 243-255
    در تحقیق حاضر فیبر ذرت در سطوح (0% ، 5%،  10%، 15%) به فرمولاسیون خمیر ماکارونی اضافه شد و ویژگی های فیزیکوشیمیایی، بافتی و حسی نمونه ها مورد بررسی قرار گرفت.  نتایج نشان داد که با افزایش مقادیر فیبر ذرت، میزان خاکستر و فیبر نامحلول  نمونه ها به طور معنی داری افزایش و میزان رطوبت و پروتئین نمونه ها به طور معنی داری کاهش یافت. همچنین در بازه های زمانی 20 و 30 دقیقه با افزودن مقادیر مختلف فیبر ذرت مواد جامد آب پخت به طور معنی داری افزایش یافت. وزن پس از پخت نمونه ها  به طور معنی داری افزایش و اسیدیته آب پخت نمونه ها  به طور معنی داری کاهش یافت.  ارزیابی بافت نمونه ها نشان داد که اختلاف آماری معنی داری در سختی، صمغیت، قابلیت ارتجاع (فنریت)، پیوستگی بافت نمونه های محتوی مقادیر بالاتر فیبر ذرت وجود نداشت و از طرفی چسبندگی بافت نمونه های محتوی فیبر ذرت به طور معنی داری بالاتر از نمونه شاهد بود. ارزیابی نتایج رنگ سنجی نمونه ها نشان داد که مولفه های رنگی L* (روشنایی)  نمونه های محتوی مقادیر بالاتر فیبر ذرت به طور معنی داری بالاتر بود و اختلاف آماری معنی داری در مولفه رنگی a*  (قرمزی- سبزی) و  b* (زردی-آبی) ملاحظه نشد. از طرفی تیمار 2 (محتوی 5% فیبر ذرت) در تمامی ویژگی های مورد بررسی دارای بالاترین امتیاز حسی بود و به عنوان تیمار برتر معرفی شد.
    کلیدواژگان: فیبر ذرت، ماکارونی، ویژگی های حسی، ویژگی های فیزیکوشیمایی، ارزیابی بافت و رنگ
  • لحاک برزگر، سید مهدی اجاق*، علیرضا عالیشاهی، مجتبی رئیسی، عباس علی مطلبی، مهدی عبدالهی، سراج بیتا صفحات 257-270
    در این مطالعه ژلاتین حاصل از فلس کپور معمولی(Cyprinus carpio)  با استفاده از روش های قلیایی، اسیدی و حرارتی تولید شد. سپس فاکتورهای فیزیکی، ممانعتی و خصوصیات ظاهری آن با استفاده از تغییر فاکتورهای موثر در استخراج ژلاتین اولیه آن بهینه سازی گردید. جهت بهینه سازی فیلم روش سطح پاسخ شامل یک طرح مرکب مرکزی برای فرایند استخراج در نظر گرفته شد، مجموعه ای از فاکتورهای موثر در استخراج شامل، غلظت سدیم هیدروکسید، مدت پیش تیمار قلیایی، غلظت هیدروکلریک اسید و دمای استخراج به عنوان متغیرهای مستقل و متغیرهای وابسته شامل خواص کششی، میزان حلالیت در آب و میزان نفوذپذیری به بخار آب مورد بررسی قرار گرفت. نتایج  مربوط به غربالگری بر اساس مقاومت مکانیکی و حلالیت منجر به انتخاب 4 فاکتور از 9 فاکتور گردید. در مرحله ی غربالگری 4 متغیر شامل دوفاکتور pH مرحله استخراج و مدت زمان تیمار قلیایی که دارای بیشترین تاثیر روی مقاومت کششی بودند و دو فاکتور غلظت تیمار اسیدی و دمای مرحله استخراج که دارای بیشترین تاثیر بر میزان حلالیت فیلم ها بودند جهت انجام آزمایشات اصلی انتخاب شده اند. سایر متغیرها که تاثیر قابل توجهی روی ویژگی های مکانیکی و حلالیت فیلم ها نداشتند در معمول ترین مقدار خود قرار داده شدند. آزمایشات اصلی استخراج ژلاتین شامل 30 تیمار بود. حلالیت تغییرات معنی داری  (05/0>p) نشان داد. کم ترین حلالیت  08/25 درصد مربوط به تیمار شماره 9 با  تیمار قلیایی به مدت 195 دقیقه، تیمار اسیدی با غلظت 0.3 مولار و استخراج در دمای 63 درجه بوده است. کم ترین نفوذپذیری  مربوط به تیمار شماره 15 با تیمار قلیایی به مدت 140 دقیقه، تیمار اسیدی با غلظت 0.18 مولار و استخراج در دمای °C76 بوده است(05/0>p). در نهایت مشخص شد با تغییر برخی فاکتورهای موثر می توان خصوصیات فیلم ژلاتینی حاصل از فلس کپور معمولی را بهینه سازی نمود.
    کلیدواژگان: ژلاتین، کپور معمولی (Cyprinus carpio)، استخراج، بهینه سازی، فاکتورهای موثر
  • مهدیس مسیبی، مهدی کاشانی نژاد*، لیلا نجفیان صفحات 271-287
    برشته کردن، یک مرحله مهم در فرآوری آجیل و یکی از روش های بهبود رنگ، طعم و مزه و بوی منحصر به فرد در آنهاست که می تواند علاوه بر تغییرات مثبت، موجب کاهش مقدار مواد مغذی در آجیل شود، بنابراین انتخاب شرایط مناسب برشته کردن از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این پژوهش، اثر توان (600-400 وات) و زمان پرتودهی مادون قرمز (10-4 دقیقه) بر انرژی مصرفی و پارامترهای رنگی L*، a*, b* ، ΔE، BI، SI، WI، hº، بافت ، رطوبت و ویژگی های حسی مغز تخمه آفتابگردان بررسی شد. مدل های رگرسیون برای پاسخ های فوق فراهم شد و شرایط مناسب برشته کردن با استفاده از روش سطح پاسخ تعیین شد. مدل چند جمله ای درجه دوم برای توصیف تغییرات L*، a* ، ΔE، hº، WI و مدل خطی برای سختی بافت، BI و رطوبت و مدل برهم کنش دوعاملی برای انرژی مصرفی طی فرایند برشته کردن با مادون قرمز پیشنهاد شد. شرایط مناسب برشته کردن مغز تخمه آفتابگردان به روش مادون قرمز در توان 5/492 وات به مدت 1/9 دقیقه بدست آمد. هم چنین مغزهای برشته شده از نظر ویژگی های حسی کیفیت قابل قبولی در مقایسه با روش متداول (هوای داغ) داشتند.
    کلیدواژگان: مادون قرمز، مغز آفتابگردان، اسنک، برشته کردن، سطح پاسخ
  • ادریس آرژه*، میر خلیل پیروزی فرد، سجاد پیرسا صفحات 289-301
    در این پژوهش به منظور بررسی و بهینه سازی تاثیر متغیرهای تیمار شیمیایی با بنتونیت و ژلاتین بر شاخص های کیفی ملاس چغندر از روش سطح پاسخ و طرح مرکب مرکزی (سه فاکتور در سه سطح) استفاده شد. از این رو تاثیر غلظت بنتونیت (10-2 گرم بر لیتر)، غلظت ژلاتین (1/0-01/0 گرم بر لیتر) و pH (3-7) روی کدورت، رنگ، خاکستر و غلظت کلوئیدهای ملاس نهایی چغندر قند مطالعه و به خوبی توسط یک مدل چند جمله ای درجه دوم برازش گردید (85/0 < R2). نتایج نشان داد که pH مهمترین متغیر تاثیرگذار بر شاخص های شفاف سازی می باشد، چرا که روی تمامی پاسخ ها تاثیر معنی دار داشت. بنتونیت و ژلاتین نیز به عنوان دو ترکیب شفاف کننده متداول موجب بهبود شاخص های کیفی ملاس شدند، هر چند توانایی بنتونیت به مراتب بالاتر بود. شرایط بهینه برای به حداقل رساندن کدورت، رنگ، غلظت کلوئیدها و خاکستر از نظر غلظت بنتونیت، غلظت ژلاتین و pH به ترتیب 3/8 گرم بر لیتر، 08/0 گرم بر لیتر و 03/4 به دست آمد. در این شرایط، کدورت، رنگ، خاکستر و غلظت کلوئیدها به ترتیب برابر 1/12 NTU، 2573 IU، 7/2 درصد و 9/0 گرم بر لیتر بود.
    کلیدواژگان: ملاس چغندر قندبنتونیتژلاتینروش سطح پاسخ
  • فاطمه نوری حسین آبادی، شاداب شهسواری*، علی وزیری یزدی، آزاده همتی صفحات 303-313
    با توجه به آلودگی های ناشی از پلیمرهای زیست تخریب ناپذیر در بسته بندی مواد غذایی، امروزه نیاز به استفاده از نانوالیاف طبیعی و زیست تخریب پذیر در صنعت بسته بندی به طور چشم گیری احساس می شود و یکی از ساده ترین روش های تولید نانوالیاف الکتروریسی می باشد. در این تحقیق، الکتروریسی کلاژن نوع اول (استخراج شده از دم موش) به همراه بتا سیکلودکسترین و نانورس مورد بررسی قرار گرفت و از اسید استیک به عنوان یک حلال بی خطر به لحاظ محیط زیستی استفاده شد. جهت طراحی آزمایش، از نرم افزار طراحی آزمایش (Design Expert 7.0) استفاده شد و تاثیر متغیرهای مستقل شامل نسبت وزنی-وزنی بتاسیکلودکسترین به کلاژن (X1)، نسبت حجمی-وزنی نانورس به کلاژن (X2) و نرخ تغذیه محلول (X3) بر روی متغیر وابسته شامل قطر نانوالیاف (Y1) بررسی شد. فرایند الکتروریسی با شرایط ولتاژ بهینه 12 کیلو ولت، فاصله بین نوک سوزن و جمع کننده  120 میلی متر، در دما و فشار محیط و بر اساس جدول طراحی صورت پذیرفت. از نانورس به دلیل داشتن خواص ممانعتی و ضد میکروبی و از بتاسیکلودکسترین به علت داشتن ساختار خاص که باعث به وجود آمدن سطوح آب دوست و آب گریز می شود، استفاده شد. جهت بررسی شکل نانو الیاف از میکروسکوپ الکترونی روبشی، بررسی ساختار از طیف سنجی مادون قرمز، برای بررسی عناصر موجود از طیف نگاری فلوئورسانس اشعه ایکس و برای تعیین مقاومت حرارتی آنالیز وزن سنجی حرارتی استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد، نانوالیاف بهینه با مشخصات 01/123 نانومتر و دارای ساختاری یکنواخت و بدون نقص و همچنین ویسکوزیته 33/145 میلی پاسکال-ثانیه به دست آمد.
    کلیدواژگان: الکتروریسی، بتاسیکلودکسترین، بسته بندی مواد غذایی، کلاژن، نانورس
  • غلام حسین حقایق*، نفیسه زاوه زاد صفحات 315-325
    در این تحقیق از آرد کینوآی جوانه‏زده در سطوح صفر، 5، 10، 15 و 20 درصد به عنوان جایگزین آرد در فرمولاسیون نان قالبی بدون گلوتن بر پایه آرد سیب زمینی-برنج استفاده شد و میزان پروتئین، رطوبت، تخلخل، حجم مخصوص، سفتی بافت (1 و 72 ساعت پس از پخت) و پذیرش کلی نمونه‏های تولیدی ارزیابی گردید. یافته‏های این پژوهش نشان داد با افزایش سطح آرد کینوآی جوانه‏زده در فرمولاسیون اولیه، بر میزان پروتئین و رطوبت نمونه‏های تولیدی افزوده شد. این در حالی است که نمونه حاوی 10 آرد کینوآی جوانه‏زده از بیشترین میزان حجم مخصوص، نرمترین بافت در دو بازه زمانی 1 و 72 ساعت پس از پخت و بیشترین امتیاز پذیرش کلی برخوردار بود. همچنین نتایج حاکی از آن بود نمونه حاوی 10 و 15 درصد آرد کینوآی جوانه‏زده دارای بیشترین میزان تخلخل بافت در مقایسه با سایر نمونه ها بودند.
    کلیدواژگان: آلفاآمیلاز، کینوآ جوانه زده، پروتئین، نان قالبی بدون گلوتن
  • فاطمه باغبانی، علیرضا شیرازی نژاد* صفحات 327-342
    هسته ی خرما به عنوان ضایعات  می تواند بطور گسترده ای برای کاربردهای مختلف استفاده شود و امروزه مطالعات زیادی بر روی خواص آن به عنوان یک نگهدارنده طبیعی در محصولات غذایی انجام می گیرد. در این پژوهش با استفاده از روش مهار رادیکال DPPH، خواص آنتی اکسیدانی و با استفاده از آزمون شمارش میکروبی ویژگی آنتی میکروبی غلظت های مختلف عصاره هسته خرما (0، 05/0، 1/0 و 2/0 µg/mL) که با استفاده از حلال آب استخراج شده بود ارزیابی شد. همچنین تاثیر آن ها بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی کیک فنجانی مورد بررسی قرار گرفت. آزمون های اندازه گیری عدد پراکسید، اسیدیته، pH، ترکیب شیمیایی و ارزیابی حسی نیز انجام شد. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت عصاره فعالیت آنتی اکسیدانی آن افزایش می یابد. IC50 برای عصاره هسته خرما ، 93/1568 میلی گرم بر لیتر محاسبه شد. مقدار فنول کل عصاره 28/0±53/119 میلی گرم گالیک اسید بر گرم عصاره بود. فعالیت آنتی میکروبی عصاره با استفاده از حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی به ترتیب 08/0 و 4/0 میلی گرم بر میلی لیتر ارزیابی شد. اجزای عصاره با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا سنجش شد و وجود ترکیبات گالیک اسید، کاتچین، کلروژنیک، روتین، وانیلین، p-کوماریک اسید و سیناپیک اسید به اثبات رسید. تمامی کیک های تهیه شده حاوی غلظت های مختلف عصاره از نظر خصوصیات فیزیکو شیمیایی در محدوده استاندارد قرار داشتند. نمونه حاوی 2/0 درصد عصاره ی هسته ی خرما از نظر شمارش میکروبی نسبت به سایر نمونه های مورد بررسی در محدوده مناسب قرار داشت و از نظر ویژگی های حسی مقبولیت کلی نیز بالاترین امتیاز را کسب نمود. در نتیجه، عصاره هسته خرما به دلیل دارابودن ترکیبات فنولی و فعالیت آنتی‎اکسیدانی و ضد ‏میکروبی می تواند به عنوان یک نگهدارنده ارزان قیمت و طبیعی در فرمولاسیون کیک فنجانی مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: کیک فنجانی، عصاره، هسته خرما، آنتی اکسیدان، آنتی میکروبی، ضد میکروبی
  • سیده نرگس مظلومی*، علیرضا صادقی ماهونک، محمد قربانی، غلام رضا هوشمند، فیدل تولدرا صفحات 343-356
    استفاده از آنزیم جهت هیدرولیز منابع پروتئینی از روش های معمول در فرآوری غذایی به حساب می آید. یک ترکیب پروتئینی هیدرولیز شده مخلوطی از پپتیدها و اسیدهای آمینه ای می باشد که از انجام عمل هیدرولیز توسط آنزیم از منابع مختلف، اسید یا قلیا حاصل شده است. این پپتیدها نقش های بیولوژیک سلامت بخش مهمی را در بدن ایفا می کنند. هسته پرتقال به میزان زیادی از ضایعات صنایع تولید آبمیوه قابل دست یابی است و آرد چربی گیری شده آن، حدود 26 درصد پروتئین دارد و می تواند به عنوان منبع غنی و مقرون به صرفه برای تولید پروتئین ها و پپتیدهایی با منشاء گیاهی مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش ابتدا استخراج ایزوله پروتئین با خلوص بالا صورت گرفت، سپس با استفاده از اثر آنزیم هیدرولیز کننده آلکالاز در نسبت های مختلف آنزیم (1 تا 3% حجمی- وزنی آنزیم به سوبسترا) و بازه زمانی (2 تا 5 ساعت) در دمای 55-45 درجه سانتیگراد وpH مناسب برای فعالیت آنزیم، پروتئین آرد چربی گیری شده هسته پرتقال هیدرولیز شد و شرایط بهینه برای تولید پروتئین های هیدرولیز شده دارای بهترین ویژگی های آنتی اکسیدانی(قدرت مهار کنندگی رادیکالDPPH، قدرت مهار کنندگی رادیکال OH، قدرت احیا کنندگیFe3+ و ویژگی آنتی اکسیدانی کل) انتخاب شد. تیمار بهینه در شرایط دمایی (8/54 درجه سانتی گراد)، زمان (35/3 ساعت) و نسبت غلظت آنزیم به سوبسترا (7/1 درصد حجمی- وزنی) با مقادیر85/45 درصد قدرت مهار رادیکال های آزاد DPPH، 82/91 درصد قدرت مهار رادیکال های OH، 35/89 درصد قدرت احیاکنندگی Fe3+ و 68/39 درصد ظرفیت آنتی اکسیدانی کل به دست آمد. آزمون های آنتی اکسیدانی به منظور تایید مقادیر پیشنهاد شده توسط نرم افزار، بر تیمار بهینه صورت گرفت. نتایج نشان داد که پروتئین هیدرولیز شده حاصل از هسته پرتقال میتواند در فرمولاسیون مواد غذایی به عنوان افزودنی طبیعی با قابلیت آنتیاکسیدانی و نیز استفاده به عنوان دارو قابلیت کاربرد داشته باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین، هیدرولیز، پپتید، آنتی اکسیدان، هسته پرتقال، دارو
  • نیلوفر شهبازی، عبدالله جمشیدی*، محمد عزیززاده صفحات 357-366
    انواع مختلف سودوموناس در آب ، خاک و در محیط پراکنده اند . سودوموناس آئروژینوزا مهم ترین بیماری زا فرصت طلب  در این گروه می باشد.  در این پژوهش اثر اشعه مایکرویوو ، اسید خوراکی و نمک  بر سودوموناس آئروژینوزا که به قطعات گوشت گوساله تلقیح شده  مورد بررسی قرارگرفت . تعداد 108 نمونه در 9 گروه قرار داده شد . پس از تلقیح به وسیله سوسپانسیون باکتری ، دو گروه توسط اسید لاکتیک (5/2 و 5 درصد) و اشعه مایکروویو (زمان های 9،7،5،3 ثانیه) ، دو گروه توسط نمک با غلظت (4 و 6 درصد) و اشعه مایکروویو (زمان های 9،7،5،3 ثانیه) و چهار گروه توسط اسید لاکتیک (5/2 و 5 درصد) همراه با نمک (4و6 درصد) و اشعه مایکروویو (زمان های 9،7،5،3 ثانیه) و گروه کنترل با آب مقطر تیمار شد . پس از تابش دمای سطح قطعه گوشت اندازه گیری گردید. نمونه ها در دمای یخچال قرار داده شد و در روزهای 15،12،9،6،3،0 شمارش باکتری در محیط انجام شد.  نتایج نشان داد که اثر غلظت های مختلف نمک و زمان های مایکروویو گذاری و نیز غلظت های  اسید لاکتیک 2.5% و 5% به صورت معنی داری سبب کاهش لگاریتم تعداد باکتری در طول دوره یخچال گذاری نسبت به نمونه های بدون اسید شدند (p<0.001) . همچنین اثر متقابل فاکتور های مورد بررسی نیز به صورت معناداری سبب کاهش لگاریتم تعداد باکتری در طول دوره یخچال گذاری گردید  (p<0.001) .
    کلیدواژگان: اسید آلی، سودوموناس آئروژینوزا، گوشت گوساله، مایکروویو، نمک
  • مسعود نجف نجفی*، زهره کول آبادی، حسن رشیدی صفحات 367-377
    موسیلاژ دانه های گیاهی یکی از مهم ترین هیدروکلوئید های مورد استفاده در صنایع غذایی به علت توانایی ایجاد ساختار و پیکره، ویژگی های امولسیون کنندگی، قوام دهی و جنبه های رژیمی می باشند. این پژوهش با هدف بررسی اثر جایگزینی موسیلاژ دانه "به" بر ویژگی های فیزیکی شیمیایی (pH، وزن مخصوص، مقاومت به ذوب و افزایش حجم)، بافت و حسی بستنی وانیلی انجام گرفت. بدین منظور موسیلاژ در 5 سطح (0، 25، 50، 75 و 100 درصد) به عنوان جایگزین کربوکسی متیل سلولز در فرمولاسیون بستنی استفاده گردید. نتایج نشان داد با افزایش نسبت جایگزینی، میزان مقاومت به ذوب، وزن مخصوص و افزایش حجم به طور معنی داری افزایش یافت (05/0p<). همچنین افزودن این موسیلاژ اثر معنی داری بر pH مخلوط بستنی نداشت (05/0p>). یافته ها مشخص کرد که افزودن موسیلاژ باعث کاهش سفتی گردید (05/0p<). بر اساس نتایج ارزیابی حسی، اضافه کردن موسیلاژ باعث افزایش مقبولیت کلی بستنی نزد مصرف کنندگان شد. به طور کلی و با توجه به تمامی ویژگی های مورد ارزیابی می توان عنوان کرد که نمونه با سطح جایگزینی 100% موسیلاژ دانه "به" از کیفیت بالاتری نسبت به سایر تیمارها به ویژه نمونه کنترل دارای کربوکسی متیل سلولز برخوردار بود.
    کلیدواژگان: _ موسیلاژ دانه به، بستنی وانیلی، ویژگی های فیزیکی شیمیایی، سفتی، ارزیابی حسی
  • منا خداداد، مریم سلامی*، شهریار دبیریان صفحات 379-386

    آب ماست یک پروتئین طبیعی کامل بوده و شامل همه اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز رژیم غذایی می باشد.به همین دلیل بازیافت واستفاده مجدد از آب ماست به عنوان محصول جانبی ماست چکیدهامری ضروری می باشد. تولید محصولات فراسودمند جهت بهبود و افزایش خواص درمانی مواد غذایی امروزه امری واجب است. در این پژوهش نوشیدنی میوه ای پرتقالی فراسودمند بر پایه پودر آب ماست(5/1%-3%و 5/4%)تهیه گردید.آزمون آنتی اکسیدانی پودر آب ماست  به روشABTS انجام شد.ارزیابی حسی نوشیدنی توسط 5 ارزیاب آموزش دیده و با استفاده از آزمون هدونیک پنج نقطه ای جهت بررسی طعم و مزه، قوام، رنگ، بو، احساس دهانی و در نهایت پذیرش کلی نوشیدنی های تهیه شده انجام گرفت. نوشیدنی پرتقالی تهیه شده با 5/1 %پودر آب ماست امتیاز بالاتری را توسط گروه های ارزیاب به خود اختصاص داد.پس از تهیه و بسته بندی، نوشیدنی ها به مدت یک روز،20 روز، 40 روز و 60 روز پس از تولید مورد آزمون های فیزیکوشیمیایی و میکروبی قرار گرفت.بررسی ها طی دوره نگهداری نشان داد که امتیاز طعم، بو،پذیرش کلی با گذشت زمانکاهش و اسیدیته وpH دارای تغییرات آماری معنی داری است. با توجه به خاصیت آنتی اکسیدانی بالای پودرآب ماست می توان این طور نتیجه گرفت که با افزایش این ترکیب به آب میوه می توان نوشیدنی با خاصیت آنتی اکسیدانی بالایی تولید نمود.
    کلیدواژگان: آب ماست، نوشیدنی میوه ای، آب میوه پرتقال بر پایه آب ماست
|
  • Roghieh Ashrafi Yourghanloo*, Haleh Hemmati Pages 1-15
    In this study the caseinat sodium film containing nanoclay and Echinophora Platyloba essential oil was used in order to possibility of using biodegradable packaging as well as  its effect on the viability of probiotic bacteria to cover the contents of yogurt. The samples were stored at 4 and 15 ° C for 21 days. The effect of packing material on the survival of Lactobacillus acidophilus was not significant, while on the growth of Bifidobacterium was significant. The highest number of bacteria was observed in the coating containing 1.5 grams of nanoclay and the lowest number of containers containing 0.75 grams of nanoclay. By increasing storage temperature and time, simultaneously, the process of decreasing the number of live bacteria was accelerated .the reduction of Lactobacillus acidophilus bacteria at 15 ° C after three weeks of storage / 0 was a logarithmic cycle, while in the same situation, the number of Bifidobacterium analisis bacteria decreased by 1.3 times, indicating a higher resistance of Lactobacillus acidophilus to acidic conditions of yogurt during the storage time. At 4 ° C, there was no difference in mean pH and acidity between different packaging samples, but there was a significant difference between all packaging samples at 15 ° C. The highest decrease in pH and maximum acidity was due to the packing of 1.5 g of nanoclay in the end of the storage time
    Keywords: Echinophora platyloba essenstial oil, probiotic, sodium casheinate, nanoclay, set yogurt
  • Tina Shayan, Vahid Hakimzadeh*, Mostafa Shahidi Noghabi Pages 17-26
    The ultrafiltration process as one of the membrane processes based on pressure can replace with the conventional method of liming-carbonation as a new method in sugar industry. In this research, reduction of hardness, increasing the non-sugar rejection components and improving the purity of permeate flow were modeled during the treatment of raw beet syrup with ultrafiltration by artificial neural network. The ultrafiltration process was carried out at three temperatures of 30, 40 and 50 ° C, three pressures in the membrane 1, 2 and 3 times in eight intervals of equal time of 1 to 60 minutes. The best model for reduction of hardness was obtained with a hidden layer, the number of 13 neurons, the tangent transfer function, the momentum learning law, and the percentage of data 40, 35, and 25 for training, evaluation, and test, respectively. The variation of non-sugar rejection compounds with a hidden layer, 15 neurons, tangent transfer function, Levenberg learning law, and assigning 50, 5 and 45 percent of the data to training, evaluating and testing with the least error and the highest correlation coefficient during modeling. Improvement of the purity of permeate flow during ultrafiltration with a hidden layer, 18 neurons, sigmoid transfer function, Levenberg learning law and data percentages 60, 15 and 25 for training, evaluation, and testing created the best network. Also, the highest correlation coefficient between laboratory data and predicted values with the model was obtained for hardness variation, non-sugar rejection compounds and purity, 0.892, 0.985 and 0.985 respectively.
    Keywords: Correlation Coefficient, Neural network, Modeling, Tangent, Ultrafiltration
  • Dorna Soleymanian, Rasul Pirmohamadi, Sajad Pirsa*, Laleh Peyahu Pages 27-36
    In thisresearch, for the first time, the replacement of valerian extract with chemical preservatives in orange juice has been investigated. Whey Permeate Powder is also used as a source of minerals and vitamins in orange juice. In this experimental study, an antioxidant effect of valerian extract was determined and its compounds were determined. Then, the effect of juice extract on three levels of 1.25, 0.63 and 0.13 ml and 1.5, 1 and 0.5 percent of whey permeate powder on the chemical properties of orange juice during the storage period in three intervals. The period of 1, 14 and 30 days was studied. The tests performed on prepared samples including: formalin index, acidity, vitamin C, pH and antioxidant properties, and the results obtained by Expert design-7 software are analyzed and shown in the diagram. The results indicated that the pH increased at high levels of whey permeate powder and extract during the period of 1, 14 and 30 days. Also, the decreasing in acidity with increasing whey permeate powder percent is probably due to the low acidity of whey permeate powder to the extract and the sample of orange juice's control (is a witness). By adding single levels of whey permeate powder and extract, the vitamin C increased and then decreased with increase of during maintenance. Also, the effect of valerian extract was greater than whey permeate powder in vitamin reduction over a period of time.
    Keywords: Valerian, Orange juice, Whey Permeate Powder, Physicochemical properties
  • Malihe Masoomi, Anousheh Sharifan*, Shima Yousefi Pages 37-45
    For many years, human tend to use fermentation products due to the presence of nutrients that are effective on health. The health effects of the Functionl fermentation products are or directly due to the presence of microorganisms, and their function in the host body or indirectly the result of their metabolites during fermentation. Cereal-based products have suitable bioavailability for probiotic cells and furthmore they have desirable sensory and nutritional properties. The purpose of this study was to use probiotic bacteria and yeast alone and also simultaneously at three levels of wheat sprout flour to prepare a functional beverage. The study evalated the changes of pH , acidity , counting of probiotic cells and folic acid content . furthermore , the sensory characteristics were checked using a 5-point Hedonic test. Data were analyzed by SPSS software. Results showed that acidity increased with increasing flour content. The highest survival of probiotic beverage containing 10 grams of wheat sprout flour with bacteria and yeast Initiation culture. in terms of the sensory characteristics and folic acid, the drink contains 15 sprout of flour with bacteria and yeast.
    Keywords: Fermentation products, Wheat germ flour, Probiotics, Folic acid
  • Hosseini, Sadat Hosseini, Hamidreza Akhavan*, Mohammad Balvardi, Parisa Bagheri, Mohadeseh Pakzad, Moghadam Pages 47-60
    The Mazafati date is one of the most important export products of Kerman province, which their quality characteristics may change during storage. The use of edible coatings is a new technique for increasing the shelf life of various agricultural products. The aim of this study was to investigate the effect of Aloe vera containing salicylic acid (2 mM) and green tea extract (0.5%) on physicochemical, microbial and sensory properties of stored dates at 4 and 25 °C for 150 days. The results of analysis of variance showed that the coating, temperature and time of storage had significant effects on the evaluated parameters (p <0.05). According to the results, the lowest weight loss was observed in samples coated with Aloe vera containing green tea extract and salicylic acid. This type of coating prevented significant changes in pH, acidity, total soluble solids (°brix), total and reducing sugar contents of date samples compared to the control during the storage period. During the storage period, the pH and total sugar content decreased, and acidity, total soluble solids and reducing sugar content increased. Total phenolic content did not have a clear trend during the storage period and its amount in the coated samples was significantly higher than the control. Aloe vera containing green tea extract and salicylic acid also effectively prevented microbial growth. In addition, panelists gave higher scores to dates coated with Aloe vera containing green tea extract and salicylic acid. The changes in physicochemical, microbial and sensory parameters in the stored dates at 25 °C were significantly higher than that stored at the temperature of 4 °C. In general, the use of Aloe vera containing green tea extract and salicylic acid, and storage at 4 °C is recommended due to the reduction of microbial growth and maintaining the quality characteristics of Mazafati date.
    Keywords: Edible coating, Mazafati dates, Aloe vera, green tea extract, Salicylic acid
  • Akram Kelki Bakhshayesh, Seyyed Hossein Hosseini Ghaboos*, Gholamhassan Asadi Pages 61-72
    Carrot is a good source of carotene, water-soluble vitamins and amino acids. Carrot powder is used because of its high nutritional value, highly desirable flavor, sweetness and appropriate color to improve the quality of bakery products and all types of cakes. In this study, Balangu seed gum was used to improve the characteristics of carrot cake. So, firstly, the carrot cake batter containing different percentages of Balangu seed gum (at four levels 0, 0.5, 1.0, and 1.5%) was prepared and their viscosity was measured. Then the cakes were cooked and their physicochemical properties including weight, ash, moisture, volume, density, crumb color and sensory characteristics were measured. Carrot cakes batter was a non-Newtonian fluid and shear-dependent and time-dependent type. With increasing Balangu seed gum percentage in carrot cake formulation, the viscosity of batter increased (P<0.05). With increasing the Balangu seed gum from 0 to 1.5 %, cakes batters viscosity at shear rate of 40 s-1 ware increased from 16.93 to 32.88 Pa.s (P<0.05). The moisture content and volume of cakes were increased with increasing gum percentage (P<0.05). With increasing Balangu gum brightness of cakes increased due to increasing volume, in addition decreased yellowing of the samples (P<0.05). The L*, a* and b* indexes for sample containing 1.5 % gum were 82.00, 4.12 and 60.24, respectively. Carrot cake containing 1.5% Balangu seed gum significantly had more acceptability than other samples (P<0.05).
    Keywords: Balangu seed gum, Cake, Carrot, Viscosity
  • Maral Soltanzadeh, Seyed Hadi Peighambardoust*, Javad Hesari Pages 73-82
    The aim of this study was to investigate the viability of free and encapsulated forms of L. acidophilus (LA) and L. casei (LC) in probiotic quark cheese and comparing their effect on chemical and sensorial properties of the obtained cheese during 21 days of storage. Results showed that pH values and titratable acidity of all samples decreased and increased, respectively upon storage time. The decrease of pH was more enhanced in the LC-free samples compared to those of LA-free and capsulated forms of both bacteria, and control sample. Titratable acidity changes in cheese samples was similar to pH change. There was a significant increase in soluble nitrogen of LC-free sample upon storage time. However, this increase was not significant for control, LA-free, LA-cap and Lc-cap samples. Free fatty acid content (lipolysis index) of all samples were the same in the first week. It was increased for control, LC-cap, LA-cap compared to those of LC-free and LA-free after 14th day of storage. For all samples increasing storage time led to significant decrease in all sensory properties except for surface color and appearance. Between probiotic strains, LC-free provided higher scores for flavor and overall acceptability attributes during 2nd week of storage. Increasing storage time up to 14 days did not significantly (p<0.05) decrease the number of free forms of lactobacilli. However, after 14th day, the number of free forms of bacteria were declined. Nevertheless, the viability of capsulated forms was preserved upon all storage days.
    Keywords: Soft cheese, Quality, Characteristics, Probiotic bateria, Encapsulation
  • Mehdi Pourshayegan, Reza Esmaeilzadeh Kenari*, Reza Farahmandfar Pages 83-95
    sheep meat has a high potential for degradation due to high protein, fat and moisture. In this study, the antioxidant and antimicrobial effects of kiwi peel extract in two types of common and nano coatings based on basil seed gum, perfoliatum seed gum and their composition in increasing shelf life of sheep meat were investigated. Hydroalcoholic extracts of kiwi peel were obtained using ultrasound assisted technique the total phenolic content and total flavonoid  being 342.0 ± 3.12 mg GA/g E and 6.39 ± 1.02 mg QE /g E respectively. Different concentrations of kiwi peel extract (500, 1000, 1500, 2000 and 2500 ppm) showed high antioxidant activities due to phenolic and flavonoid compounds in both DPPH free radical scavenging and beta carotene: linoleic acid bleaching assay. The minimum inhibitory concentration and the minimum bactericidal concentration of the extract for Staphylococcus aureus, Pseudomonas aerogenes and Escherichia coli were determined that 2000 ppm of extract used in coating. The particle size of the nano-coatings was in the range of 81.53 to 176.15 nm, and the zeta potential of all nano-coatings was negative. Meat samples were kept at 4 ° C for 25 days and peroxide value, thiobarbituric acid value and total count of bacteria were performed at 5-day intervals, indicating that the chemical and microbial growth rates in control sample were higher than coated samples. The use of nanotechnology in reducing the size of coating resulted in improved antioxidant and antimicrobial properties. According to the results of this study, the composite nano-coating of basil seed gum: alyssum seed gum containing kiwi extract of 2000 ppm can be used in meat packaging industries.
    Keywords: _ Kiwi peel, sheep meat, Nanocoating, Basil seed gum, Perfoliatum seed gum
  • Javad Tavakoli*, Javad Khani, Mohammad Shahroozi Pages 97-107
    In the present study, the effect of ultrasonic waves on the antioxidant activity of aqueous-ethanolic extract (50:50) of wheat germ of Tajan, N8019 and Morvarid cultivars was investigated. The results showed that ultrasonic waves increased the amount of, although their effect on the extraction of polyphenol compounds was much better. The amount of polyphenolic compounds of Tajan, N8019 and Morvarid wheat germ extracts were 679, 783 and 545 mg / kg, respectively. After applying ultrasonic waves, these compounds were 777, 891 and 593 mg/kg increased. Also, antioxidant activity (DPPH radical-scavenging assay, β-carotene bleaching assay and Rancimat test) of different treatments showed that the extracted extracts from wheat germ of N8019 under ultrasonic process was the best sample and then were 100 ppm TBHQ, extract of Tajan wheat germ under ultrasonic process, extract of Morvarid wheat germ under ultrasonic process, extracts of common wheat germ of N8019  and Tajan and extract of common Morvarid  wheat germ, respectively. The results showed that there is a strong correlation between the amount of antioxidant compounds of different extracts extracted from wheat germ, especially phenolic compounds and their antioxidant power. Also, the results of oven test (at 60 ºC during 24 day) indicated TBHQ was the best treatment and followed by extracted extracts from wheat germ of N8019 under ultrasonic process, Tajan under ultrasonic and Morvarid under ultrasonic and extracts of common wheat germ of N8019, Tajan and Morvarid, respectively.
    Keywords: wheat germ, aqueous-ethanolic extract, polyphenol compounds, oxidative stability, antioxidant activity
  • Sara Maghsoudi, Reza Esmaeilzadeh Kenari*, Reza Farahmandfar Pages 109-121
    Kilka fish oil is highly susceptible to oxidation due to high amounts of unsaturated fatty acids. One of the methods used to protect unsaturated oils from environmental damage is the encapsulation process. The purpose of this study was to investigate the effect of encapsulation process on reduction of Kilka fish oil oxidation. The purpose of this study was to investigate the effect of type and concentration of wall materials on encapsulated fish oil properties. The mixture of xanthan and lepidium sativum (Shahi) seed gum was used in 100: 0, 50:50 and 0: 100 ratios as the continuous phase of emulsion. Concentration of solid material in wall solution was chosen at 30, 40 and 50%. A homogenizer ultraturax was used to prepare nanomulsions and a high pressure homogenizer was used to produce microemulsion. The results showed that the size of the capsules prepared with mixture wall in all concentration, xanthan gum at 40 and 50% concentration and capsules with shahi seed gum at 30% concentration was in the range of nano (below 100 nm). All microcapsules had a size below 10 micrometers. Zeta potential was negative for microcapsules and nanocapsules and the lowest and highest zeta potentials were related to capsule with mixture and shahi seed gum walls respectively. The nanocapsules showed higher efficiency of Kilka fish oil encapsulation than microcapsules. The images of the Scanning Electron Microscope represent a suitable network and uniform wall cover around the capsules, and structural fractures were not observed. The results of this study suggest using of fish oil microcapsules with shahi gum wall at 40% concentration, fish oil nanocapsules with mixture of xanthan and shahi gum wall at 40% concentration, and fish oil nanocapsules with 30% xanthan gum due to good properties for oil storage.
    Keywords: kilka fish oil, xanthan, lepidium sativum seed gum, nanocapsule, microcapsule
  • Shirin Rahimi, Zahra Sheikholesalmi*, Seyed Mahdi Seyadain Ardebili Pages 123-134
    The food researchers look to offer products with low- fat because of increasing awareness about health. In this project, low-fat composite (wheat-quinoa) cup cake was produced. Plantago major L. gum and water (1.5-7.5, 3-15, 4.5-22.5 and 6 -30%) was used as a fat replacer in levels of 0, 25, 50, 75 and 100 % in wheat-quinoa cake by completely randomized design. The samples containing 1.5 and 3 % gum had the lowest specific gravity and the highest porosity. Also, the highest consistency was indicated in the sample containing 3 % gum. On the other hand, the sample containing 3 % gum had the lowest firmness in 2 hours and 1 week after baking. This sample had the coherent micro structure. Finally, the samples containing 1.5 and 3 % gum had the best overall acceptability. Therefore, it can be said that the removal of 50% of oil in cake formulation was performed successfully.
    Keywords: Local gum, Cake, Electronic microscopy, Porosity, overall acceptability
  • Marziyeh Khormaeepour, Amir Vazirizadeh*, Ghulam Hussain Mohebbi Pages 135-145
    Cake is one of the popular, high-consumption, and varied baking industry, that in addition to its nutritional value, has a high consumption in different classes of society.  In this research, Stevia was first substituted at 25, 50, 75 percent of sugar, and the characteristics of flavor, texture and color of the product were evaluated and the results showed that the best replacement level was 25%, which was more similar to control.   After selecting the Optimum level of stevia replacement, according to similar previous studies on lemon, 5 and 10% lemon powder levels were selected and added to the product and physicochemical properties were examined. The results indicated that all of the color parameters were reduced by adding lemon peel powder and the cooking loss was lower in the treatment containing 10% lemon peel powder.   Also, the addition of lemon peel powder increased the stiffness and stiffness and reduced the fringe in the product. Adding lemon peel powder significantly reduced the amount of peroxide in comparison with control. Sensory evaluation results showed 5% treatment was more similar to control. In general, it can be concluded that lemon peel and stevia can be used as a functional composition in cake.

    Keywords: Dietary fiber, Stevia, Citrus peel, physiochemical properties, Cakes
  • Masoud Haji Soliemani, Sholeh Attaye, Ali Ganjloo* Pages 147-162
    The presence of melamine in foods is one of the important issues in terms of food safety and consumer health. Extraction is the first step in determining the amount of melamine in foods. Therefore, in the current study, melamine extraction from egg was optimized using response surface methodology based on the central composite design. The percentage of water used in the extraction phase containing water/acetonitrile, extraction phase volume, extraction time, pH of extraction phase, and hydrochloric acid concentration in the extraction phase were considered as the studied variables for optimizing extraction conditions. Finally, the amount of melamine present in four brands of egg was measured by high-performance liquid chromatography (HPLC) using internal standard method. Optimum extraction conditions were obtained in the form of 39.28% water in the extraction phase, 5.06 mL extraction solvent volume, 12.48 min extraction time, pH 5.04 and acid concentration of 0.73 M. The amount of melamine in the egg samples was in the range of 0.19-0.45 mg/kg. Regarding the amount of melamine authorized by the EU and the US Food and Drug Administration, it can be concluded that the melamine content of the samples is within the limits of the EU standard and only in two samples was more of the USFDA standard.
    Keywords: Optimization, Extraction, Melamine, Egg, High-Performance Liquid Chromatography
  • Laeya Afi, Leila Roufegarinejad*, Mitra Soofi Pages 161-172
    Fruit marmalade is a kind of jam, in which pieces of fruit are homogeneously mixed and not visible. By changing the culture of life and reducing the physical mobility of humans and the emergence of problems such as obesity, overweight and hypertension, the use of sucrose and its derivatives in food formulations is limited and has led to an increase in efforts to produce food with low fat, sugar and salt and high fiber. In this regard, the feasibility of producing strawberry marmalade was investigated by replacing sucrose with sorbitol in various proportions. For this purpose, the physicochemical (pH, water activity, Brix, consistency and calorie reduction) and sensory evaluation of the produced samples compared with the control samples during storage for three months. According to the results, sorbitol replacement with sugar had no significant effect on pH and of the samples (P>0.05). By increasing the sugar substitution with sorbitol more than 38% brix decreased significantly (P<0.05). Sorbitol increaseing decreased the water activity and during storage time water activity increased, which is higher after 60 days (P<0.05). In high percentages of sorbitol, the consistency decreased (P<0.05). The storage time has not significant effect on brix (P>0.05), but had an increasing and a declining effect on consistency of the samples, respectively. Generally, taking into account the results, it can be concluded that the use of sorbitol sugar up to 38% for producing low calorie strawberry marmalade with a 3-month shelflife is possible and produces a product with acceptable properties similar to the control sample.
    Keywords: Low calorie, Marmalade, Sorbitol, Strawberry, Sugar
  • Kourosh Eghbaltalab, Vajiheh Fadaei*, Hasan Joudaki Pages 173-184
    Doogh is widely used as a healthy dairy product in Iran which is a suitable alternative to soft drinks in the society. Ginkgo biloba is an ancient plant species on earth which is also known as the living fossil. The leaves of these tree have several nutritional and therapeutic properties and therefore the Ginkgo - enriched doogh has a high nutritional value. In this study, the impact of the addition of Ginkgo extract at the levels of 0, 1, 2, 3 and 4 percent on some attributes plus the survival rate of probiotic bacteria containing 0.2 g/l shallot extract during 21 days of storage at the temperature of 4°C was explored. According to the results, by enhancing the concentration of Ginkgo extract, acidity, population of Lactobacillus acidophilus LA-5 and Bifidobacterium lactis Bb-12 plus the antioxidant activity and total phenol level were significantly enhanced (p<0.05). Also, with the increase in the level of Ginkgo extract, the sensorial score of the samples were reduced considerably (p<0.05). Storage of the samples during 21 days resulted in the reduction of Lactobacillus acidophilus LA-5 and Bifidobacterium lactis Bb-12 population as well as antioxidant activity, total phenol content and sensory acceptability considering odor,taste and color (p<0.05). Overall, the sample containing 2 g/l Ginkgo extract was selected as the best sample and can be prepared as a healthy product in the dairy industry.
    Keywords: Doogh, Ginkgo‌ extract, antioxidant activity, probiotic bacteria
  • Faeze Karami, Mehran Ahami*, Alireza Sadeghi Mahoonak, Hoda Shahiri Tabarestani Pages 185-200
    Today, production and improvement of the quality of gluten-free products for Celiac patients are one of the major challenges in the food industry. Physical modification methods such as heat-moisture and microwave treatments can be used to improve the performance of flour and gluten-free products in the baking industry. The goal of this study was to investigate the effects of heat-moisture treatment at three relative humidity (RH) levels of 10, 15, 20% at 90 and 110 °C, to improve the quality of grain millet, and different ratios of of millet flour: rice flour (50:50, 25:75, 15:85) to be used in the formulation of gluten-free cookie. In this regard, physicochemical characteristics of millet (moisture, fat, protein, ash, fiber), flour (water absorption, oil absorption, color) and cookie (diameter, thickness, spread ratio, color, texture) were investigated. The results showed that the heat-moisture treatment had a significant effect on water holding capacity and oil absorption capacity of the samples (p<0.05), in a direct and reverse trend, respectively. Using flour from treated seeds in the gluten-free cookie improved baking loss, water activity, texture parameters, and sensory acceptance. By increasing heat-moisture treatment, the amount of baking loss, water activity and hardness of cookies decreased. Heat-moisture treatment had a significant effect (p˂0.05) on the spreadability and color of the cookies. Increase in the intensity of the treatment led to higher spreadability and darker color with high redness value The Sensory evaluation also showed that texture scores were high for most cookies made from treated millet flour, but the cookie obtained from the 25% replacement level of millet flour under 90 °C and 10% moisture content had the lowest score in the texture.
    Keywords: Heat-moisture treatment, proso millet, gluten-free cookie, Hardness
  • Mohammad Kaveh*, Ahmad Jahanbakhshi, Iman Golpour, Trahom Mesri Gandshmin, Yousef Abbaspour, Gilandeh, Shahpour Jahedi Rad Pages 201-219
    The aim of this study was to determine the kinetics, effective moisture diffusivity, activation energy, specific energy consumption, and also predict the moisture content of white mulberry during the drying process with microwave-hot air dryer using mathematical models, Artificial Neural Networks (ANN) and Neuro-Fuzzy Inference System (ANFIS). Drying process was accomplished in three temperature levels (40, 55, and 70°C), three inlet air velocity levels (0.5, 1 and 1.5 m/s) and three microwave power levels (270, 450 and 630 W). To estimate the moisture ratio of white mulberry, 10 mathematical models, ANN and ANFIS were used to fit the experimental data of thin-layer drying. The results showed, the maximum and minimum effective moisture diffusivity during drying was calculated 3.56×10-9 and 3.86×10-10 m2/s, respectively. Also, the minimum and maximum effective moisture diffusivity during drying was achieved 48.54 and 1380.88 Mj/kg, respectively. Among the mathematical models under study, the Page model was the best model for describing the behavior of the thin layer of white mulberry drying. The mean square error (MSE) values for the mathematical models, ANN, and ANFIS were 0.00059, 0.0052 and 0.0044, respectively. Therefore, the ANFIS model with the highest Correlation Coefficient (R2=0.99995), the least percentage of mean relative error (ε=1.84) and mean square error (MSE=0.0044) were used to evaluate the moisture ratio in comparison with other methods implemented in this research Selected as the best model
    Keywords: White mulberry, Moisture ratio, Effective moisture diffusivity, Artificial neural network, ANFIS
  • Mohammad Hosein Rajaee, Mohammad Daneshi*, Hosein Vaezi Pages 221-230
    Physical and functional properties of the milk powder play an important role in the formulation of various food products. In this study, the effects of adding Lecithin (1%) and Tween 80 (0.1%) as emulsifiers, di sodium EDTA and sodium citrate dihydrat (SCD) each one 5 mM as chelating agents, NaCl (0.08%) and CaCl2 (0.01%) as salts in improving Physical and functional characteristics of skim milk powder  (thermal stability, bulk density and particle size distribution) were investigated. These compounds were added to skim milk prior to spray drying. The results showed that chelating agents and salts had different effects on the heat stability of milk powders when compared with the emulsifiers. The heat stability of milk powder enhanced when SCD and NaCl used simultaneously, while it was reduced significantly, with using EDTA and NaCl and consequently, the higher heat stability was found for powders produced by tween80, SCD and NaCl.  The best particle size distribution and bulk density were observed for samples treated  with Tween 80 and the milk powder produced by adding of Tween 80, EDTA and CaCl2 led to better particle size distribution. In general, the results of this study showed that simultaneous use of Tween 80, SCD and NaCl resulted in improved functional characteristics of non-fat milk powder.
    Keywords: skim milk powder, functional properties, emulsifier, chelator, salts, Heat stability, Particle size distribution, Bulk density
  • Fakhri Shahidi*, Mohammad Maleki Pages 231-242
    In this study, turnip slices was osmotic dehydrated in rosella extract for polyphenolic enrichment purpose which further dried using hot air drying technique. Osmotic process variables were the concentration of sucrose solution (30, 50 and 70 %), process time (40, 75 and 105 min) and the solution temperature (60, 70 and 80°C). The quality of osmotic dehydration-enrichment step was evaluated by measuring water loss, solid gain, weight reduction and phenolic compounds absorption. All variable were effective on measured parameters. Optimized osmotic condition were 35% of sucrose concentration, 105 min for process time and temperature of 80°C to reach the most desirable responses including maximum water loss and weight reduction and phenolic compounds absorption as well as minimum solid gain. Processed turnip slices at optimum condition were then air dried at 60, 70 and 80°C. Moisture ratio during drying time was measured for every temperature and used for determination of best drying kinetic model. 10 models were fitted to experimental data and the fitting quality was evaluated using statistical parameters. It was found that two term models predicts the moisture changes well. Effective diffusion coefficient s were 1.83E-9, 2.03E-9 and 3.04E-9 for 60, 70 and 80°C drying temperatures respectively. Arrhenius model was used for activation energy determination and it calculated as 25.12 Kj/mol.
    Keywords: Turnip, Phenol. Hot Air Drying, Roselle
  • Mohammad Hasan Alimadadi* Pages 243-255
    In the present study, maize fiber was added to macaroni paste formulation at levels (0%, 5%, 10%, 15%), and physicochemical properties, textural and sensory evaluation of sampels were tested.  The results showed that as the fiber content of corn increased, the amount of ash and insoluble fiber increased significantly and the amount of moisture and protein of the samples decreased significantly (P<0.05). In intervals of 20 and 30 minutes, by adding different amounts of corn fiber the content of baking solids increased and the acidity of cooking water was significantly decreased. Also, the weight after baking significantly increased. The results of texture profile analyzer showed that there was no significant difference in hardness, gumminess, elasticity (Springiness) and cohesivness of samples containing higher concentrations of corn fiber. The results of mean comparison of samples showed that texture adherence of corn fiber samples was significantly higher than the control sample. There was no statistically significant difference in the stiffness of the samples. The colorimetric results of the samples showed that the color components of L* of the samples containing higher concentrations of corn fiber were significantly higher and a significant difference was observed in the color component a * and b* were not observed. On the other hand, treatment 2 (containing 5% corn fiber) had the highest sensory scores in all of the studied characteristics and was introduced as the superior treatment.
    Keywords: Corn fiber, pasta, Sensory characteristics
  • Lahak Barzegar, S.M. Ojagh*, Alireza Alishahi, Mojtaba Raeesi, Abasali Motalebi, Mehdi Abdollahi, Seraj Bita Pages 257-270
    In this study, gelatin from common carp scales (Cyprinus carpio) was produced using alkaline, acidic and thermal methods. Then, the physical factors, barrier properties and its appearance characteristics were optimized by changing effective factors in the initial gelatin extraction process. In order to optimize the film, the response surface methodology included a central composite design for extraction process, a series of effective factors in extraction including sodium hydroxide concentration, alkaline pre-treatment, hydrochloric acid concentration and extraction temperature as independent variables were investigated. The dependent variables including tensile properties, water solubility and water vapor permeability were investigated. The results of screening based on mechanical strength and solubility resulted in the selection of 4 factors of 9 factors. In the screening stage, four variables including two factor of the pH of extraction and the duration of the alkaline treatment that had the greatest effect on the tensile strength, and two factor including concentrations of acid treatments and the extraction temperature that had the most effect on the solubility of the films were selected for the the main experiments with gelatin extraction. Other variables that did not have a significant impact on the mechanical properties and film solubility were in their most common form. The main experiments of gelatin extraction included 30 treatments. Solubility showed significant changes (p <0.05). The lowest solubility was 25.08% for treatment No. 9 with alkaline treatment for 195 minutes, acid treatment with 0.3 molar concentration and extraction at 63 ° C. The lowest permeability was for treatment No. 15 with alkaline treatment for 140 minutes, acidic treatment with a concentration of 0.18 molar and extraction at 76 ° C (p <0.05). Finally, it was determined that by changing some of the extraction factors, the properties of gelatin film obtained from common carp scales could be optimized.
    Keywords: Gelatin, Cyprinus carpio, extraction, Effective factors
  • Mahdis Mosayebi, Mahdi Kashaninejad*, Leila Najafian Pages 271-287
    Roasting is an important step in nuts processing and one of the ways to improve the color, flavor and unique aroma and taste, which can, in addition to positive changes, reduce the amount of nutrients in the nuts. So, It is very important to select the appropriate conditions for roasting. In this study, the effect of infrared (IR) power (400-600 W) and roasting time (4-10 min) on energy consumption, color parameters (L*, a*, b* value, ΔE, BI, SI, WI, hº), texture, moisture content and sensory properties of sunflower kernel were investigated. In addition, the regression models for the responses were obtained and the proper roasting conditions were determined using response surface methodology (RSM). Quadratic model was proposed for color change (L*، a* ،ΔE، hº، WI) and linear relation for texture, BI and moisture content and 2FI for energy consumption. Roasting at 492.5 W IR power for 9.1 min were found to be convenient or proper roasting conditions. Also, roasted kernels had acceptable quality in terms of sensory properties compared to the conventional method (hot air).
    Keywords: Infrared heating, Sunflower kernel, Snack, Roasting, Response surface method
  • Edris Arjeh*, Mirkhalil Pirouzifard, Sajad Pirsa Pages 289-301
    In this research, response surface methodology based on 3-factor 5-level central composite design was used to determine the effect of refining pretreatment variables on quality indexes of beet molasses. Hence, the effect of bentonite concentration (2-10 g/L), gelatin concentration (0.01-0.1 g/L) and pH (3-7) on turbidity, color, concentration of colloids (CCs) and ash of beet molasses were studied and well fitted by a quadratic polynomial model (R2 > 0. 85). The results showed that the pH was the main factor affecting the purification indexes as it had a significant effect on all responses. Bentonite and gelatin as two common clarifying agents improved the quality of molasses, although the ability of bentonite was much higher. The optimum condition for purification pretreatment was found as 8.3 g/L for bentonite, 0.08 g/L for gelatin and 4.03 for pH which were determined on minimization of the turbidity, color, concentration of colloids (CCs) and ash. At this condition, the turbidity, color, ash and concentration of colloids were calculated as 12.1 NTU, 2573 IU, 2.7, 0.9 g/L respectively.
    Keywords: Beet MolassesBentoniteGelatinResponse Surface Methodology
  • Fatemeh Noori Hosseinabadi, Shadab Shahsavari*, Ali Vaziri Yazdi, Azadeh Hemmati Pages 303-313
    Nowadays the use of natural and biodegradable nanofibers in the packaging industry due to the contamination of non-biodegradable polymers in food packaging is dramatically obvious and electrospinning is one of the easiest ways to produce these nanofibers. In this study, the electrospinning of collagen polymer type I (extracted from the rat-tail) with Beta Cyclodextrin and Nanoclay was investigated and Acetic acid was used as a safe solvent in terms of the environment. After designing the experiments using an experimental design software (Design Expert 7.0), the effects of independent variables such as weight-weight ratio of Beta Cyclodextrin to Collagen (X1), Volume-weight ratio of Nanoclay to Collagen (X2) and solution feed rate (X3) was evaluated on dependent variable, including nanofibers diameter (Y1). Also, electrospinning process was performed with a voltage of 12 Kv and the distance between the needle and the collector 120 mm at ambient temperature and pressure. Nanoclay have been used due to barrier and antimicrobial properties; in addition, Beta cyclodextrin was used for the specificity of the structure that causes hydrophilic and hydrophobic surfaces. Furthermore, to investigate the shape of nanofibers Scanning Electron Microscopy, to investigate the structure Transform Infrared Spectroscopy, to investigate existing elements X-Ray Fluorescence Spectroscopy and to determine thermal resistance Differential scanning calorimetry was applied. The results showed that optimal nanofiber with a average size of 123.01 nm and a flawless structure with a viscosity of 145.33 mpa.s was obtained.
    Keywords: Electrospinning, Beta cyclodextrin, Food packaging, Collagen, Nanoclay
  • Gholamhossein Haghayegh*, Nafiseh Zavehzad Pages 315-325
    In this study germinated quinoa flour in five levels (0, 5, 10, and 15%) was replaced by part of flour in gluten-free pan bread formulation. For this purpose, protein, moisture, specific volume, porosity, firmness (1 and 72 hours after baking) and overall acceptability were evaluated. Protein and moisture were increased by increasing of germinated quinoa flour in the formulation. The samples containing 10 % germinated quinoa flour had the highest specific volume and overall acceptability score and the lowest firmness after 1 and 72 hours after baking. Also, the result indicated the samples containing 10 and 15 % germinated quinoa flour had the highest porosity.
    Keywords: a-amylase, germinated quinoa, protein, gluten-free pan bread
  • Fatemeh Baghbani, Alireza Shirazinejad* Pages 327-342
    Date seed as waste product can be used widely for many applications and nowadays many studies are carried out on its properties as natural preservative of food products. In this study, antioxidant and antimicrobial properties of different date seed extracts and their effects on the physicochemical, microbial and sensory properties of cupcakes were investigated. The date seed extract was obtained by using the water solvent and shaker method. The antioxidant activity of the extract was evaluated using DPPH radical scavenging method. The results showed that increasing the concentration of the extract increases the antioxidant activity. IC50 of date seed extract 1568.93 mg/L was calculated. The total phenol content of the extract was 119.53 ± 0.28 mg Gallic acid/gram extract. The antimicrobial activity of the extract against Salmonella typhimurium was evaluated by using minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (0.08 and 0.4 mg/ml respectively). The fraction of the extract components was evaluated using a high-performance liquid chromatography and different phenolic compounds such as Gallic acid, Catechin, Chloregenic acid, Rutin, Vanilin, p-Coumaric acid, Sinapic acid were identified. The extracts were added to the cupcake formulation at 4 levels 0, 0.05, 0.1 and 0.2%. Peroxide number, acidity, pH, proximate analysis and sensory evaluation tests were performed on cupcake samples. All cakes containing different concentrations of the extract (0, 0.05, 0.1 and 0.2µg/ml) were in the standard range for physicochemical properties. The total microbial count was performed for 28 days at 7-day intervals. The sample containing 0.2% of the date seed extract in terms of the microbial count was in the appropriate range, and in terms of sensory properties, the overall evaluation also received the highest score. Due to the presence of phenolic compounds and antioxidant and antimicrobial activity, date seed can be used as a natural inexpensive preservative in food formulations.
    Keywords: cupcake, extract, date seed, antioxidant, antimicrobial
  • Seyadeh Narges Mazloomi*, Alireza Sadeghi Mahoonak, Mohammad Ghorbani, Gholamreza Houshmand, Fidel Toldrá Pages 343-356
    The use of enzymes for hydrolysis of protein sources is one of the common methods in the food processing. A hydrolysed protein is a complex mixture of peptides and amino acids that are obtained from hydrolysis by various enzymes, acids or alkali. These peptides play important biological role in the body. The orange seed is largely available from the orange juice industries wastes, and its defatted flour contains about 26% protein and can be used as a rich and cost-effective source for production of proteins and peptides of plant sources. In the present study, a protein isolate with high purity was extracted from defatted orange seed flour and then the protein was hydrolysed by using Alcalase enzyme in concentrations of 1, 1.5 and 3% and the hydrolysis time of 2-5 hours at temperature of 45-55 ° C at suitable pH for enzyme activity. Then the optimal conditions for the production of hydrolysed proteins with the highest antioxidant properties (DPPH radical scavenging activity, radical OH scavenging activity, ferric reducing activity and total antioxidant) were determined. Optimum treatment at determined conditions (temperature 54.8 °C, time 3.35 hr and ration of the enzyme to the substrate 1.7 % v/w) with antioxidant properties (DPPH radical scavenging activity (45.85%), radical OH scavenging activity (91.82%), ferric reducing activity (89.35%) and total antioxidant (39.68%) was obtained and antioxidant tests were performed on the optimal treatment for confirmation of the proposed values by software. The results showed that the hydrolysed protein derived from orange seed could be used in the foods formulation as a natural additive and also it can be used as a nutraceutical with high antioxidant ability.
    Keywords: Protein, Hydrolysis, Peptide, Antioxidant, Orange seed, Medicine
  • Niloufar Shahbazi, Abdollah Jamshidi*, Mohammad Azizzadeh Pages 357-366
    Different species of Pseudomonas bacteria are found in abundance in nature. Although they are weak pathogens but they have great importance in the food hygiene and health because they are psychrophilic bacteria and can grow and proliferate at refrigerated temperatures and can produce proteolytic and lipolysis enzymes. In this study, the simultaneous effect of different doses of microwave radiation and different concentrations of lactic acid and salt on Pseudomonas aeruginosa bacteria inoculated into veal parts were studied. In this study, 108 specimens were evaluated in 9 treatments per day, 0,3,6,9, 12 15. And after refrigerating, microbial tests performed including Pseudomonas aeruginosa count and TVN chemical test. The control group was treated with distilled water. The bacterial count was done in Pseudomonas Agar medium. The effect of various concentrations of acid, salt, and microwave time on the logarithm of the bacterial count was evaluated over a 15-day refrigerator by Mixed repeated measure Anova. The results showed that different concentrations of acid, salt and microwave time and their interactions had a significant effect on the mean logarithm number of bacteria during refrigerating period.
    Keywords: Pseudomonas aeruginosa, Microwave, Salt, and Veal, Organic Acid, Veal Microwave
  • Masoud Najaf Najafi*, Zohre Koolabadi, Hassan Rashidi Pages 367-377
    Plant seed mucilage is one of the most important hydrocolloids used in food industry due to the ability to create structure and texture, properties of emulsifying, thickness and dietary aspects. The aim of this study was to investigate the effect of quince seed mucilage replacement on physicochemical (pH, specific gravity, melting resistance and overrun), textural and sensory properties of vanilla ice cream. For this purpose, mucilage was used as a substitute for carboxy methyl ellulose in ice cream formulation at 5 levels (0, 25, 50, 75 and 100%). The results showed that with increasing replacement ratio, the amount of melting resistance, specific gravity and overrun significantly increased (p<0.05). Addition of mucilage did not have a significant effect on the pH of the ice cream mixture (p>0.05). Adding mucilage reduced hardness (p<0.05). Based on sensory evaluation results, adding mucilage increased the total acceptance of ice cream. In general, and considering all the characteristics, it can be concluded that the sample with 100% mucilage substitution had a higher quality than other treatments.
    Keywords: Quince seed mucilage vanilla ice cream physicochemical properties Hardness Sensory evaluation, Quince seed mucilage, vanilla ice cream, physicochemical properties, Hardness, Sensory evaluation
  • Rasool Madani, Abbas Pages 379-386
    Yogurt whey powder, a byproduct of yogurt industry, is a natural source of protein that contains all the essential amino acids needed for a healthy diet.  In this study, functional orange fruit juice was prepared using Yogurt whey powder (1/5% -3% and 4/5%). The Antioxidant activity of Yogurt whey powder was measured using the ABTS method.The sensory evaluation of the beverage was done by 5 trained panelist using a five-point hedonic test The assessment of taste, texture, color, smell, mouth feel and, finally, the overall acceptance of the prepared drinks were carried out. Orange juicethat was prepared with 1/5% yogurt powder gained the highest score. The juices wereanalyzed on days 0, 20, 40 and 60 for Physicochemical and microbial tests. The results showed that the taste, smell, and overall acceptance declined with time, and acidity and pH did not change significantly. From the result of this study it can be concluded that using yogurt whey powder with high antioxidant activity and acceptable functional orange juice can be produced.
    Keywords: yogurt, fruit juice, orange juice based on yogurt whey