فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 12، بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/01/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ناصر محرم نژاد، مهناز تهرانی صفحه 3
    علوم اجتماعی دامنه وسیعی در میان رشته های علوم انسانی دارد.انسان شناسی، جامعه شناسی،مطالعات فرهنگی، علوم ارتباطات از جمله زیر شاخه های این رشته می باشد.علوم محیط زیست نیز شاخه ای از محیط زیست می باشد که در آن زیر شاخه هایی از جمله ارزیابی و آمایش سرزمین، زیستگاه ها و تنوع زیستی و آلودگی های محیط زیست وجود دارد.
    به طور کلی محیط و رابطه ما با آن یکی از اصلی ترین نظریه های اجتماعی می باشد.امروزه نگرانی های زیست محیطی بیشتر ظاهری است تا واقعی زیرا تفکر درباره محیط و مفهوم وارزش آن قدمتی به اندازه خود جامعه انسانی دارد.
    اما آشکار است که نسل کنونی انسان با مجموعه ای از معماهای زیست محیطی روبروست که بیشتر آن در تاریخ انسان بی سابقه می باشد.
    نسل کنونی نخستین نسلی است که توانایی بارها و بارها نابود کردن سیاره زمین را دارد و در عین حال نخستین نسلی است که نمی تواند وجود محیط طبیعی را مسلم فرض کند.بنابراین در حالی که در تفکر بشر دورنمای محیطی قدیمی بوده لذا محیط و اینکه انسان چگونه آن را ارزیابی می کند و چگونه از آن بهره می برد و چگونه درباره آن فکر می کند، به گونه ای جنبه کانونی و مهم نظریه اجتماعی پیدا کرده است.
    در این مقاله با مروری بر تاریخچه تاثیر انسان بر محیط و همچنین بررسی نظریه های مختلف جامعه شناسان پیرامون موضوعات زیست محیطی، به فلسفه اخلاق زیست محیطی پرداخته و اثرات آن بر مدیریت محیط زیست بررسی می گردد.
    کلیدواژگان: علوم اجتماعی، علوم محیط زیست، نظریه اجتماعی، اخلاق محیط زیست، انسان، محیط زیست
  • محمد نیکخواه منفرد، محمدرضا صبور صفحه 13
    متیل ترشیو بوتیل اتر(MTBE) از افزوده های بنزین است که در افزایش عدد اکتان سوخت برای بهره وری بیشتر کاربرد دارد. سازمان حفاظت محیط زیست امریکا MTBE را ماده ای مضر با سرطانزایی بالا طبقه بندی کرده است. این ماده از مخازن زیرزمینی سوخت، وارد محیط خاک می شود. ویژگی های فیزیکی و شیمیایی MTBE موجب نفوذ سریع این ماده در خاک و ورود به آبهای زیرزمینی می گردد. در نشت این ماده به خاک، توانایی خاک در جذب آلاینده، نقشی مهم در حذف MTBE ایفا می کند و شاخص ضریب پخش (Distribution Coefficient-Kd)، این توانایی را نشان می دهد. این شاخص در ژئوتکنیک زیست محیطی خاک بررسی می شود. چون دامنه ی تغییرات این شاخص برابر صفر تا هزار و حتی بیشتر است، در مدلسازی، حرکت و پراکنش آلاینده ها در خاک، نقشی مهم دارد. در این پژوهش با انجام چندین آزمایش جذب با خاک شهرری و آلاینده ی MTBE، مقدار واقعی جذب اندازه گیری و باتوجه به مقدار بدست آمده، روش های مختلف عددی موجود، از نظر تطابق نتایج تخمینی با مقدار واقعی بررسی شد تا مناسب ترین روش تخمین برای خاک این منطقه و MTBE انتخاب شود. آزمایشهای این پژوهش، (آزمایش های خاک،جذب و GC)، همگی طبق استاندارد ASTM انجام گرفته است.
    در پایان مشاهده شد که هر چهار روش بررسی شده، برای تعیین ضریب جذب قابل استفاده اند؛ اما در شرایط مشابه، می توان به ترتیب، روش های دوبینین-رادوشکویچ، لانگ مایر، فرندلیخ و در نهایت ایزوترم خطی را برای تخمین Kd و فرآیند جذب، پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: ضریب پخش (Distribution Coefficient، Kd)، ژئوتکنیک زیست محیطی، متیل ترشیو بوتیل اتر(MTBE)، پالایشگاه تهران، آب زیرزمینی
  • بررسی میزان آلودگی منتشر شده در قطع هر متر مکعب چوب به وسیله اره موتوری / (منطقه موردمطالعه: جنگله ای پایین بند صنایع چوب و کاغذ مازندران)
    مجید لطفعلیان، نغیمه بدراقی، حامد نقوی صفحه 21
    یکی از ابزار مهم و اصلی در کار قطع و تبدیل درختان اره موتوری می باشد. اره های موتوری که امروزه در جنگل استفاده می شود همه دو زمانه و بنزین سوز هستند. بنزین موتور آمیزه ای از هیدرو کربن های حلقوی و ایزومره با نسبتهای متفاوت می باشد که بر اثر سوخت هیدروکربن ها، گازهای آلاینده در هوا منتشر شده و باعث آلودگی هوا می شود. این تحقیق در جنگلهای پایین بند شرکت صنایع چوب و کاغذ مازندران انجام گرفته است. هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان تولید آلاینده های منتشر شده در هوا بر اثر قطع هر مترمکعب چوب، توسط اره موتوری در جنگلهای پایین بند بود. نتایج حاصل از این این تحقیق نشان داد که میزان متوسط مصرف بنزین برای قطع هر مترمکعب چوب معادل 81.7 سی سی و میزان آلاینده های منتشر شده در هوا برای این مقدار بنزین نیز به صورت زیر بود: اکسید کربن 46.7 گرم، اکسید ازت 1.2 گرم، هیدروکربن 5.3 گرم، آلدئید 0.04 گرم، انیدرید سولفورو 0.04 گرم، سرب 0.03 گرم، بنزپیرن 0.0001 گرم و گرد و غبار 0.007 گرم و کمترین میزان CO2 منتشر شده در نوبت های مختلف سوختگیری برای قطع هر مترمکعب چوب 1.3 گرم و بیشترین مقدار نیز 14.8 گرم محاسبه گردید.
    کلیدواژگان: اره موتوری، آلودگی، بنزین، قطع درختان، موتور دو زمانه
  • مهران شبانکاری، امیر حسین حلبیان صفحه 29
    سد زاینده رود با حجم مخزن حداکثر1470 میلیون متر مکعب(در تراز 2063 متر)و دریاچه ای با مساحت54 کیلومتر مربع، یک زیست بوم پویای محلی را بوجود آورده است که بدلیل داشتن اهداف چند منظوره چون تامین آب شرب بخشی از استانهای اصفهان، چهار محال و بختیاری و یزد، تامین آب کشاورزی حوضه زاینده رود و تولید برق از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. همچنین بعلت همجواری با قطبهای بزرگ جمعیتی، صنعتی و توریستی نقش مهمی در حیات اقتصادی منطقه ایفا می کند.
    در این پژوهش با روش توصیفی، اسنادی و آماری با استفاده از ماتریس وتن و رائو، اثر کل ریز فعالیتهای سد زاینده رود بر پارامترهای زیست محیطی را بر اساس حاصلضرب اهمیت و دامنه اثر کمی سازی نموده و مورد بررسی قرار داده ایم. بررسی ها نشان داد که دریاچه سد زاینده رود علی رغم اثرات منفی بر روی زمین، آب، زیستگاه های گیاهی و جانوری منطقه، بدلیل تعدیل شرایط آب و هوایی در مقیاس میکروکلیمایی، بهبود اوضاع اجتماعی اقتصادی بهداشتی، نقش زیبایی تفریحی در منطقه اثر مثبت داشته است و با محاسبه مجموع اثرات زیست محیطی کلیه ریز فعالیتهای سد در مراحل ساخت و بهره برداری، نمره کلی پروژه سد زاینده رود 95+ بدست آمده است که بیانگر اثر مثبت سد بر محیط زیست می باشد. در پایان جهت تعدیل اثرات زیست محیطی، راه کارها و برنامه های پیشنهادی برای بهسازی، پایداری محیطی و خودپالایی دریاچه سد زاینده رود ارائه شده است.
    کلیدواژگان: دریاچه سد زاینده رود، ماتریس وتن و رائو، آلاینده ها، رسوب، اثرات زیست محیطی، پایش
  • فرهاد دبیری، سید عباس پورهاشمی، مریم سادات موسوی صفحه 43
    خسارت، ضرر و زیان وارد بر اموال و دارایی هاست ناشی از عمل یک کشور و یا یک سازمان بین المللی، که طبق قواعد حقوق بین الملل باید جبران گردد،در خصوص محیط زیست و مسایل مربوط به آن نیز جبران خسارات مطرح است بخصوص آنجا که عملکرد دولتها ویا اتباع آنها موجب آلودگی هاو تخریب محیط زیست می گرددوزیانهایی در سطح بین المللی را در پی دارد.روش های متعددی در حقوق بین الملل برای جبران خسارات پیش بینی و مقرر شده اما از تمامی آنها نمی توان در حقوق بین الملل محیط زیست بهره جست. معمولترین روش جبران خسارت در حقوق محیط زیست پرداخت غرامت است.
    کلیدواژگان: مسوولیت بین المللی، آلودگیهای فرامرزی - سازمان بین المللی - جبران خسارت - تخریب فرامرزی - اعاده به وضعیت سابق، شورای امنیت
  • رضا فولادی فرد صفحه 51
    عملیات حفاری نفت و گاز در دریا می تواند مقادیر زیاد و متنوعی از ترکیبات شیمیایی را از طریق کنده ها و گل حفاری وارد محیط نماید. انواع گل های حفاری شامل گل های با پایه آبی (WBMs)، با پایه نفتی (OBMs) و با پایه سنتتیک (SBMs) می باشند. گل های SBMهم خصلتهای مطلوبOBMها در زمان بهره برداری را داشته و همچونWBMها از لحاظ زیست محیطی آلودگی کمی دارند. تخلیه مستقیم به دریا، انتقال به ساحل جهت تصفیه و یا تزریق دوباره به داخل چاه ها از روش های دفع این گونه گلها می باشد. باریوم و انواع هیدروکربن ها از ترکیبات اصلی گل های حفاری هستند. مطالعات نشان می دهدکه تا چندین سال بعد از اتمام فعالیت تخلیه کنده های حفاری سطح آلودگی رسوبات توسط باریوم و هیدروکربنها در فواصل 250متری از اطراف نقطه تخلیه هنوز بالا بوده و بعد از آن کاهش مقادیر هیدرو کربنی با سرعت بالا صورت پذیرفته ولی کاهش مقادیر باریم با شیب کمی ادامه می یابد. همچنین ارزیابی های زیستی نشاندهنده اثرات مخرب تخلیه این پسماندها بر گونه های بستر زی بخصوص تا فاصله 250 متری از محل تخلیه و غالب شدن گونه های فرصت طلب می باشد. نتایج نشان می دهد که گونه های بستر زی فورامینیفرا با توجه به خصوصیات بیولوژیکی خود می توانند به خوبی به عنوان بیواندیکاتور در مورد تغییرات زیست محیطی مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به اثرات زیست محیطی زیانبار تخلیه این پسماندها پیشنهاداتی از قبیل پرو‍ژه مدیریت پسماند در جهت رسیدن به میزان حداقل تخلیه، استفاده از گلهای حفاری با اثرات زیست محیطی کمتر و ارزیابی و آنالیزهای زیست محیطی قبل و بعد از عملیات حفاری می بایست مد نظر قرار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: گل حفاری، کنده های حفاری، حفره زی ها، باریوم، هیدروکربنها، اثرات زیست محیطی
  • علی بابایی مهر صفحه 57
    یکی از موضوعات مهم مورد بحث در حقوق عمومی مساله محیط زیست است، بحث پیرامون محیط زیست جنگل و منافع مختلف مربوط به آن یکی از مسایل مطرح در نظامهای مختلف محیط زیست است، تلاش جهت برقراری عدالت در این موضوع مهم و در مناقشاتی که از لحاظ اصولی متناقض یکدیگر هستند، به این جهت است که در بردارنده منافع عامه است و خاص طرفین درگیر نمی باشد، در قوانین بسیاری از کشورها از جمله ایران مقرراتی ذکر شده است و مستحق حمایتهای قانونی اعلام شده است ولی آنچه که مورد حمایت قوانین است، حمایت از محیط زیست جنگل است نه تنوع زیستی و نه منافع جنگل نشین و نه منافع عمومی. هدف مقاله حاضر این است که با روش عمدتا توصیفی و بانگاه تطبیقی منافع مختلف را بر شمرده و فرآیند مشارکت در مدیریت منابع طبیعی را ذکر و در نهایت رهیافتی از چگونگی اداره مطلوب محیط زیست جنگل ارائه کند.
    کلیدواژگان: محیط زیست، جنگل، منافع مختلف، مشارکت
  • ناصر محرم نژاد، سمیرا خدیوی صفحه 63
    رشد وتوسعه پایدار فعالیت های بشر، متاثر از میزان پایداری در سیستم های زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی می باشد. امروزه برنامه ریزی جهت بهره برداری از منابع برای نیل به توسعه پایدار، به عنوان یکی از مهمترین مسائل اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی بشر تبدیل شده است. در صورت عدم توجه به این اصل، ذخائر طبیعی، زیستگاه های حیات وحش و میراث های فرهنگی که متعلق به جامعه و تمامی نسل ها بوده نابود خواهد شد. از اینروایجاد تمهیدات لازم به منظور برقراری تعادل میان نیازهای امروز و حفظ ذخائرملی از وظایف مهم مسئولان به ویژه دولت ومجلس می باشد. از همین رو استقرار توسعه پایدار در کشور نیازمند تدوین و اجرای قانون برنامه های توسعه می باشد. قوانین برنامه ای، چارچوب ها و نظام سامان یافته توسعه همه جانبه یک کشور را معین می کند که در قالب آن سیاست های کلی و استراتژیک پذیرفته شده پدیدارمی گردد.
    با بررسی قوانین برنامه چهارم توسعه و مقایسه آن با برنامه های عمرانی گذشته، جایگاه محیط زیست سیر صعودی داشته است. در حقیقت، قانون برنامه چهارم توسعه در راستای تحقق توسعه پایدار در کشور و رعایت چارچوب های مقرر در اصل پنجاهم قانون اساسی سعی کرده است تا روند توسعه به ویژه توسعه اقتصادی و صنعتی کشور را با ضروریات زیست محیطی تطبیق داده تا از توسعه ناپایدار ممانعت به عمل آورد.
    در برنامه چهارم توسعه، یکی از محورهای شش گانه به نام حفاظت محیط زیست، آمایش سرزمین و توازن منطقه ای بوده و درمجموع 15 ماده از 161 ماده قانون برنامه چهارم به محیط زیست اختصاص یافته و در کنارآن نیز در 14 ماده دیگر ضرورت رعایت مسائل زیست محیطی مورد توجه قرار گرفته است. روند طی شده بیانگر حرکت در مسیری نسبتا موفق در زمینه لحاظ نمودن ملاحظات زیست محیطی با برنامه های توسعه ای جهت دستیابی به توسعه پایدار می باشد که موفقیت قطعی این برنامه ها منوط به اجرای کامل آن خواهد بود.
    کلیدواژگان: مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست، حفظ محیط زیست، برنامه چهارم توسعه
|
  • Naser Moharam Nejad, Mahnaz Tehrani Page 3
    Social science has a wide range among the humanities. Follow branches of this field are anthropology, sociology, cultural studies, communication science. Environmental science is a branch of environment that following branches including land assessment, habitats, diversity and environmental pollution. On the whole environment and our relationship with it is one of the main social theories. Nowadays environmental concerns are more apparent because thinking about environment and its value as old as human society. But it obvious that the current generation of human is facing with a serious of environmental puzzles which are unprecedented in human history. Current generations the first generation which has the ability to repeatedly destroy the earth while the first generation that cannot exist a natural environment for granted. So while on the human thinking outlook of the environment was old so that environment and human how assess it and how think about it has found such a central aspect and main social theory. In this paper we overview of human impact on environment and also survey various social theories regarding environment and environmental ethics and review impact of it on environmental management.
    Keywords: Social science, environmental science, social theories, environmental ethics, human, environment
  • Mohammad Nickhah Monfared, Mohammad Reza Sabour Page 13
    ethyl Tertiary-Butyl Ether (MTBE) is one of the gas dditives that can be effective in increasing the octan ating of fuel. EPA (Environmental Protection Agency) as labeled MTBE in carcinogen compounds. This ompound can leak into the soil from underground fuel anks and its chemical and physical properties affords apid influence. orption ability of soil, is so effective in influence of TBE into the soil and "distribution Coefficient (Kd)" an show this ability. Kd is one of the important ffectives that recently lionizes in Environmental eotechnics and its range is so wide in as much as t can be "0" or "1000" and more; This wide range is mportant in using numerical models for underground ater and contaminant trasformation modeling. n this stusy the real value of sorption has been etermined by several sorption tests on MTBE and he soil of Ray city and according this value, various sotherm models was studied to finding the most ccurate model for MTBE and this soil. n this study, all of the tests has done according to STM standards. inally it’s concluded that all of studied models are ppropriate for calculating Kd but in similar cases,we can offer foloing models sequently: Dubinin- adushkevich Model; Langmuir Model; Freundlich odel; Linear Model.
    Keywords: Distribution Coefficient, Environmental eotechnics, MTBE (Methyl Tertiary, Butyl Ether), Tehran Oil refinery, Underground Water
  • Majid Lotfalian, Naghimeh Badraghi, Hamed Naghavi Page 21
    Chainsaw is an important instrument in felling. The chainsaws that use in forest are working by gas and all of them have tow-stroke cycle engine. Gas is a combined cycle hydrocarbon with a different ratio in material that burning them is polluting the air. This study was done in lower height forests of Mazandaran Wood and Paper Industries Co. (MWPI). The aim was study about amount of gas polluting the air from each cubic meter of wood production by chain saw in felling activities. Results show that the average consumption of gas for felling is 81.7 cc/m3 wood and the amount of scattered polluter were: Carbon Oxide 46.7 gr, Nitric Oxide 1.2 gr, Hydrocarbon 5.3 gr, Plumb 0.03 gr, Benzoapyrene 0.0001 gr, and Dust 0.007 gr. The lowest amount of scattered Co2 was 1.2 gr and the most amounts were 14.8 gr for felling each cubic meter of wood.
    Keywords: chainsaw, pollution, gas, felling tree, tow, stroke cycle engine
  • Mehran Shabankary, Amir Hossein Halbian Page 29
    Zaiandeh Rood River’s dam with a maximum volume of 1470 million cubic meters (the 2063 level) and lake with 54 kilometers area has created a local dynamic ecosystem and because of having multi objective such as providing drinking water of some part of Isfahan and Chahar mahal and yazd provinces, supply agriculture water of zaiandeh rood basin and producing electricity are extremely important. Also because of proximity with poles of large population and tourist and industry play important roles in economic life of this region. In this study with descriptive, documents and statically methods and using Wooten &Rau matrix survey whole activity of Zaiandeh Rood River ’s dam on the environmental parameters. Study showed that despite the Zaiandeh rood’s dam have the negative effects on earth, water, plant and animal habitats in this region but due to moderate weather condition in micro scale and has had positive effects in social –Economic-Health condition and beauty recreational role in the region and the total environment impact of construction andoperation of dam was calculated. Overall score of the zaiandeh rood river’s dam project is obtained 95+ that reflecting the positive effect of dam on the environment. At the end for mitigation of environmental impact has been providing solution and proposed plants for improving environmental sustainability and selfpurification of zaiandeh Rood River’s dam
    Keywords: Zaiandeh Rood River', s dam, Wooten, Rau Matrix, pollutant, Sediment, Environmental Impact, Monitoring
  • Farhad Dabiry, Sayyed Abbas Pourhashemi, Mryam Sadat Moosavi Page 43
    Damage is detriment on fortune and belongings as a result of act of a state or an international organization which it must be compensated. This method is applicable in case of environment and its problems especially where performance of a state or its citizens includes pollution and international degradation that cause international damages. There are several methods for compensation in international law but on the whole the most common compensation method in environmental law is monetary payment.
    Keywords: International responsibility, Transboundary Pollution, International Organization, Compensution, Transboundary degradation, Restore the former situation, Security Counical
  • Reza Fouladi Fard Page 51
    Offshore oil and gas drilling operation activity can release many chemical components to environment. Water based muds (WBMs), oil based muds(OBMs) and synthetic based muds(SBMs) are the kinds of drilling muds. SBMs have the good characteristic of OBMs in operation time and so WBMs environmental advantage. Direct discharge to sea, transport to onshore to treatment and repump to well are the disposal methods for this muds. Barium and hydrocarbons are the basic components of drilling muds. Studies show that several year after the end of drilling cutting discharge, the level of sediment pollution by Barium and hydrocarbons around 250m of discharge point is high and after that hydrocarbons decrease quickly but Barium decreasing is slowly. Environmental evaluations show the bad effect of this waste on benthic foraminifera specifically around 250m of discharge point and increase the opportunistic species. The results show that the some of benthic foraminifera species can be successfully employed as bioindicators of environmental change. The suggestions for environmental impact of these waste discharge includes: waste management for reach the zerodischarge, use of low environmental effect mud, environmental assessment and analyses before and after of drilling operation.
    Keywords: drilling mud, drilling cutting, Barium, hydrocarbons, environmental impact
  • Ali Babai Mehr Page 57
    One of the most important subject under discussion public law is environment. Discussion about forest environment and different related profits is one of the considerable subject in the systems of environment. Iran in laws of many countries including there are some regulations deserving legal support, but what is suppurted by law is preserving the forest environment neither variety of environment nor interests of forest in habitants and public utility. The present article intends to consider the different interest by descriptive method and comparative view, and states the process of participation in environment management and at last introduce alternative solutions about the way of desirable control environmental forest.
    Keywords: environment, forest, different intrest, participation, Public Law
  • Naser Moharamnejad, Samira Khadivy Page 63
    The planning for resource management to achieve desirable development is one of the most important economical, environmental and social affairs. During such planning any lack attention to natural reserves, wildlife settlement and cultural heritage that is for all society and next generations, will become extinct. For these reasons, establishing necessary scheme for establishing the balance between the national conservation and today’s requirements is one of the most important duty of responsible, specially the government and the parliament. To Setting the sustainable development in country, needs codifying law and enforcing it. Scheduling laws determine the frameworks and multilateral development ordered system of country that is the basis of accepted general policy and strategies. With considering the fourth development plan’s law and comparing those with the last plan’s laws it can say that the care on the ecosystem is growth. In fact, the fourth development plan’s laws directed sustainable development achievement in country and following the fiftieth article of law, is trying to adapt the procedure of developing specially economic and industrial with the ecosystem necessaries, in order to prevent unsustainable development. In fourth development master plan, one of the sixth foundations is environment preservation, logistic territory and regional equilibrium. Fifteen articles of 161 articles of fourth development plan are for environment preservation and in 14 of other is the necessity of environment preservation which has taken into consideration. The settled procedure shows the movement on a comparatively successful way on connecting environment considerations by developing plan to reach stable development. The success of these, are based on the enforcing of the codified laws completely and thoroughly.
    Keywords: Environmental management, planning, Environment conservation, Fourth development master plan