فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال نهم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/07/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ایمان مومنی*، افشین دانه کار، صاحبه کریمی، نعمت الله خراسانی صفحه 3
    آلودگی هوا عبارت است از وجود مواد نامطلوب در غلظت، مدت زمان و تناوبی که بتواند برای سلامتی و آسایش انسان، محیط زیست اثرات نامطلوب داشته باشد. سازمان بهداشت جهانی تخمین زده است که سالانه 500 هزار نفر براثر قرار گرفتن در معرض آلودگی های موجود در هوا دچار مرگ زودرس می شوند. دی اکسید گوگرد از جمله آلاینده های هوا محسوب می گردد که اثرات حادی بر سلامت انسان دارد. مصرف سوخت فسیلی در منابع نقطه ای و فرآیندهای صنعتی بزرگ ترین منبع تولید دی اکسید گوگرد می باشد. در ایران سالانه در حدود 547500 تن اکسیدهای گوگرد از نیروگاه های حرارتی وارد اتمسفر می گردد. بنابراین نیروگاه های حرارتی منبع عمده انتشار این دسته از آلاینده ها در مقایسه با دیگر صنایع در ایران می باشند. در این مطالعه سعی شده است تا با استفاده از مدل AERMOD از مدل های سری گوسین به مدل سازی پراکنش دی اکسید گوگرد ناشی از نیروگاه رامین اهواز پرداخته شود. نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت دی اکسید گوگرد ناشی از این نیروگاه در تمامی موارد، کمتر از استاندارد تعیین شده توسط سازمان حفاظت از محیط زیست و EPA می باشد.
    کلیدواژگان: مدل سازی پخش آلاینده های هوا، نیروگاه رامین اهواز، دی اکسید گوگرد، AERMOD
  • مجید عباسپور، سید علیرضا حاجی سید میرزاحسینی*، ترانه طاهری صفحه 9
    رشد بی رویه مصرف انرژی در کشور به حدی است که تا قبل از افق 1400، ایران را از یک کشور صادرکننده انرژی، به کشوری وارد کننده انرژی تبدیل خواهد کرد. برای مقابله با این تهدید، اجرای راهکارهای بهینه سازی تولید، توزیع و مصرف انرژی، اصلاح الگوی مصرف آن و به کارگیری انرژی های تجدید پذیر در واحدهای دانشگاهی، یک نیروگاه خورشیدی 12 کیلو واتی در واحد علوم و تحقیقات تهران احداث نموده است. در این تحقیق از نرم افزار RETScreen برای محاسبه میزان انرژی خورشیدی دریافتی و ضریب ظرفیت نیروگاه، همچنین برآورد هزینه های اولیه و دوره ای، محاسبه میزان کاهش گازهای گلخانه ای و ارزیابی مالی استفاده شده است. در محاسبات با توجه به قانون هدفمندسازی یارانه ها و تعرفه های جدید قیمت برق و مسئله کاهش انتشار گازهای گلخانه ای ناشی از نیروگاه فوتوولتائیک سه سناریو اصلی مطرح و با یکدیگر مقایسه شده است. بر این اساس در حالت اول بدون منظور کردن اثر کاهش گازهای گلخانه ای و با فرض متوسط بهای برق 430 ریال بر کیلووات ساعت، زمان دست یابی به جریان نقدی مثبت برابر 1/12 سال و در حالت دوم با فرض بهای برق 2100 ریال (مشترک پرمصرف) زمان دست یابی به جریان نقدی مثبت به حدود 8 سال رسید. براساس محاسبات در حالت ایده آل و با در نظر گرفتن اعتبار به ازاء کاهش گازهای گلخانه ای و بهای برق 2100 ریال و به کارگیری پانل های خورشیدی با راندمان بالا و باتری های مناسب (با قابلیت تخلیه بار تا 60 درصد) زمان دست یابی به جریان نقدی مثبت به حدود 6 سال کاهش یافت. برای اساس بهره گیری از قناوری های نوین در خصوص باتری و پانل ها و اتخاذ سیاست های حمایتی از طرف دولت می تواند زمان بازگشت سرمایه را در حد مطلوب کاهش دهد.
    کلیدواژگان: انرژی، نیروگاه، فوتوولتائیک، گازهای گلخانه ای، بازگشت سرمایه
  • مهدی مهرابی*، عبدالرزاق کعبی نژادیان، مرتضی خلجی اسدی صفحه 17
    با توجه به کاهش روز افزون ذخایر سوخت های فسیلی و ازدیاد مصرف انرژی در ایران نیاز فزاینده ای به بهینه سازی مصرف انرژی وجود دارد. تقاضای انرژی در بخش ساختمان در ایران بسیار بالاست که دلایل آن شامل مواردی همچون یرانه های دولتی برای حامل های انرژی، فرهنگ نامناسب مصرف انرژی در میان مصرف کنندگان، عدم عایقکاری مناسب پوسته خارجی ساختمان و نیز کنترل نامناسب تجهیزات گرمایشی و سرمایشی می باشد. بیشتر سیستم های کنترل گرمایش در ایران پاسخ مناسبی به تغییرات دمای هوای محیط خارج ساختمان در طی دوره سرد سال نمی دهند، در نتیجه در بیشتر زمان ها دمای داخل این ساختمان ها ازحد آسایش فراتر رفته و به همین دلیل این ساختمان ها انرژی بیش از حدی مصرف می کنند. یکی از مهم ترین شاخص های بین المللی برای ارزیابی کارآیی انرژی ساختمان ها و نیز مدیریت صحیح مصرف در آن ها دانستن «درجه روزهای گرمایش» می باشد. متاسفانه تاکنون هیچ گونه تحقیق جامعی در ایران در رابطه با «درجه روزهای گرمایش» صورت نپذیرفته است، و بنابراین نیاز ویژه ای احساس گردید که تحقیق جامع حاضر صورت گیرد و ما تصمیم به تهیه اطلس جامع «درجه روزهای گرمایش» برای تمایم نقاط ایران گرفتیم. در این مقاله داده های دمایی معتبر از 255 ایستگاه هواشناسی معتبر در 30 استان کشور از سازمان هواشناسی جمع آوری گردیده، سپس با پردازش این داده ها میزان «درجه روزهای گرمایش» برای هر ایستگاه محاسبه گردیده است. پس از آن مدل سازی رایش کامپیوتری جهت شبیه سازی مقادیر«درجه روزهای گرمایش» برای نقاط دیگر ایران به کار گرفته شده و متعاقبا اطلس»درجه روزهای گرمایش» در تمام نقاط ایران تهیه گردیده است. با توجه به نتایج این کار، مهندسین و کارشناسان انرژی شاخص استانداردی برای محاسبه نیاز گرمایی سالانه برای هر ساختمان با توجه به ملزومات یهینه سازی مصرف انرژی در دست خواهند داشت.
    کلیدواژگان: بهینه سازی مصرف انرژی، اطلس جامع درجه روزهای گرمایش برای ایران
  • سعید کامیابی*، بابک قطبوعی، مرتضی حسن آبادی صفحه 27
    معیارها و پارامترهای متعددی در انتخاب محل مناسب دفن زباله دخیل می باشند که هر کدام به نوبه خود از اهمیت خاصی برخوردار بوده و محدودیت هایی را در انتخاب ایجاد می کنند. هدف نهایی این معیارها انتخاب مناسب ترین محلی است که کم ترین اثرات سوء زیست محیطی را داشته باشد. از این رو به کارگیری روش های تصمیم گیری مدیریتی مانند تکنیک های چند معیاره می تواند در این زمینه مفید باشد. لذا در این پژوهش به منظور انتخاب بهترین مکان برای دفن زباله یک مدل تصمیم گیری با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل سلسله مراتبی گروهی طراحی و ارایه گردیده است که تاکید آن بر مطالعات زمین شناسی می باشد. مدل این پژوهش در دنیای واقعی به منظور مکان یابی دفن زباله های شهرک صنعتی سمنان به کارگرفته شد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که به کارگیری این تکنیک در مدل پیشنهادی می تواند نظرات کارشناسان را دراولویت بندی مکان های کاندید و انتخاب بهترین مکان دفن زباله های شهرک صنعتی سمنان لحاظ نموده و هزینه های ناشی از انتخاب مکان نامناسب را به طور چشمگیری کاهش دهد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، دفن زباله، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، شهرک صنعتی سمنان
  • صمد حمزه ئی*، محمد صدیق مرتضوی، عباسعلی علی اکبری بیدختی، ابوالحسن غیبی صفحه 39
    وقوع پدیده کشند قرمز از نوع Cochlodinium polykrikoides در پاییز و زمستان 1387 در سواحل خلیج فارس و دریای عمان باعث به وجود آمدن شرایط شد که بسیاری از سازمان های دریایی و زیست محیطی را غافلگیر کرد. این پدیده با مرگ بیش از سی تن آبزی در سواحل استان هرمزگان باعث کاهش مصرف آبزیان توسط مردم گردید. در این تحقیق از داده ها و تصاویر سنجنده MODIS که از ماهواره های Aqua و Terra دریافت شد استفاده شده است، که با ساخت الگوریتم های محلی خلیج فارس و دریای عمان، تصاویر کلروفیل و دما به دست آمد. الگوریتم محلی با اندازه گیری های میدانی، تصاویر حقیقی ماهواره ای و مشاهدات سنجش از دور مطابقت داده شد و ضرایب طیفی این الگوریتم تصحیح گردید که در نهایت نتایج مفیدی از میزان و گسترش شکوفایی مضر جلبکی به دست آمد. نتایج این تحقیق با استفاده از داده های دریافت شده برای دما نشان داد که کاهش دمای آب تا C^25 باعث افزایش کشند قرمز شده است. تصاویر ماهواره ای نشان می دهد که در مناطقی که شکوفایی مضر جلبکی(کشند قرمز) رخ داده است کلروفیل و کربن آلی آب افزایش می یابد. در شهرهای صنعتی پرجمعیت حاشیه تنگه هرمز تراکم جلبکی کشند قرمز بیشتر است و جریان اصلی آب ورودی به خلیج فارس در انتقال کشند قرمز به نواحی غربی تر خلیج فارس موثر بوده است. بیشترین تراکم و رشد کشند قرمز توسط ماهواره در شمال تنگه هرمز قابل رویت می باشد که نزدیک به 9 ماه در این منطقه ماندگار بوده است.
    کلیدواژگان: کشند قرمز، خلیج فارس، شکوفایی مضر جلبکی، سنجنده MODIS
  • ساناز غازی*، اعظم نادری صفحه 49
    سیستم مدیریت هوشمند ساختمان (EBMS) با به کارگیری از آخرین تکنولوژی ها در صدد آن است که شرایطی ایده آل همراه با مصرف بهینه انرژی در ساختمان ها پدید آورد. از آن جایی که محدود بودن منابع انرژی همواره یکی از مشکلات بزرگ بشر بوده است و شهر سازی در نقاط مختلف کشور از جمله عوامل مهمی می باشد که در اتلاف انرژی در ساختمان دارای اهمیت بیسار می باشد. در نتیجه ایجاد یک سری تغییرات در ساختمان قادر به جلوگیری از هدر رفت منابع مختلف مورد استفاده در بخش های گرمایشی/ سرمایشی و غیره می باشد. با طراحی سیستم های مختلف هوشمند که مقدار مصرف انرزی در ساختمان را به طور درست مدیریت کرده و یا از انرژی های پاک مثل خورشید و باد و... استفاده می کند میزان، مصرف انرژی را به حداقل می رسانیم. در این مقاله، نمونه هایی از طراحی و نصب سیستم مدیریت هوشمند در کشور مورد بررسی قرار گرفته و ضمن مقایسه تطبیقی به ارایه پیشنهاداتی در جهت بهبود اشاره شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت انرژی، انرژی های تجدید پذیر، سیستم مدیریت هوشمند انرژی ساختمان
  • زهرا عابدی، میلاد صارم صفاری، وحید شریفی * صفحه 53
    یکی از مهم ترین مسایل در تحلیل های اقتصادی پیامدهای خارجی مثبت و منفی می باشد که عمدتا به دلیل کیفی بودن و دشواری محاسبه معمولا از آن صرفه نظر می گردد. در علم اقتصاد پیامد خارجی به هزینه یا منفعتی گفته می شود که در حساب های بنگاه یا واحدهای اقتصادی منعکس نشده و از طریق قیمت ها در هزینه ها یا منابع بنگاه بحساب نمی آید. به علاوه اثرات خارجی به شخص یا واحدهایی تحمیل می شود که در فرآیند تولید و مصرف نقشی نداشته اند. در این مقاله میزان پیامد خارجی بخش حمل و نقل عمومی با توجه به تاثیری که بر کاهش (یا افزایش) مونوکسید کربن موجود در هوای تهران ایجاد می کند مشخص می شود. علامت ضرایب به دست آمده برای متغیرهای مدل های در نظر گرفته شده نشان دهنده مثبت یا منفی بودن اثر خارجی خواهد بود بدین صورت که علامت منفی پیامد خارجی مثبت و علامت ثبت پیامد خارجی منفی را نشان می دهد. مدل مورد استفادهب ه صورت غیر خطی در نظر گرفته شده به طوری که ضرایب به دست آمده میزان تاثیر پذیری CO را بر متغیرهای مستقل نشان می دهد. این تحقیق برای دو منطقه متفاوت (بازار و فاطمی) انجام پذیرفته و براساس نتایج به دست آمده می توان گفت در هر دو مدل مترو و BRT دارای پیامد خارجی مثبت و تولید ناخالص داخلی (GDP) دارای پیامد خارجی منفی هستند.
    کلیدواژگان: منواکسید کربن، آثار خارجی، حمل و نقل عمومی، مترو، BRT، حداقل مربعات معمولی، سهمیه بندی سوخت
  • طوبی عابدی*، سید عطاالله حسینی، رامین نقدی صفحه 59
    جاده های جنگلی ساخته شده در مناطق کوهستانی وناپایدار گاهی دچار پدیده لغزش شده و خسارات فراوانی به بار می آورند. در این تحقیق میزان جابجایی افقی خاک مناطق لغزشی دو مسیر جاده جنگلی سری یک چفرود (پارسل های 105 و 107) اندازه گیری و کنترل گردید، به این صورت که ابتدا مناطق لغزشی کنار جاده مورد مساحی و سپس با برداشت تعدادی نقطه بر روی این مناطق مورد ترازیابی قرار گرفتند. ترازیابی در سه دوره و پس از هر بارندگی فصلی انجام شد و ارتفاع نقاط تعیین شده و با استفاده از شیب و اندازه افقی حرکت محاسبه گردید. میزان جابجایی براساس نوع خاک و مشخصات فنی جاده مورد بررسی قرار گرفته و بیشترین میزان جابجایی در پارسل های 105 و 107 به ترتیب 144 و 236 سانتی متر بود. انجام عملیات خاکبرداری سبب قطع مسیرهای رواناب و جریانات زیر سطحی دامنه شده و این جریانات به صورت رواناب در سطح دامنه خاکبرداری و روی جاده جاری شده و سبب ناپایداری شیب شیروانی خاکبرداری می گردد.
    کلیدواژگان: جاده جنگلی، لغزش، حوزه آبخیز چفرود
  • یحیی کوچ*، سیدمحسن حسینی، جهانگرد محمدی، سید محمد حجتی صفحه 65
    وزش تندبادها در اکوسیستم های جنگلی منجر به پیدایش میکروسایت های متعددی می شود که می تواند بر روی تنوع زیستی عناصر گیاهی اثر گذار باشد. متداول ترین این میکروسایت ها، پیدایش روشنه های تاج پوشش (گپ یا حفره) با سطوح مختلف و همچنین تشکیل پیت و ماندها می باشد. به منظور بررسی تاثیر این میکروسایت ها بر روی پارامترهای مختلف تنوع (تنوع گونه ای، غنا و یکنواختی)، تحقیق حاضر مورد توجه قرار گرفته است. به این منظور، مساحت 20 هکتار از جنگل آموزشی- پژوهشی دانشگاه تربیت مدرس پیمایش شده و تعداد 21 حفره تاج پوشش با سطوح مختلف و 34 جفت پیت و ماند از گونه های درختی مختلف شناسایی گردید. در داخل روشنه ها، آماربرداری به روش ترانسکت خطی صورت گرفت و فراوانی پوشش گیاهی یادداشت شد. همچنین در محل پیت و ماندها، درصد پوشش گونه های علفی در دوایری به شعاع 4 متر به مرکزیت محل تلاقی پیت و ماندها و در فاصله 20 تا 30 متری از آن ها ثبت شد. بررسی مقادیر تنوع گونه ای، غنا و یکنواختی عناصر گیاهی در موقعیت های مختلف عرصه جنگلی بیانگر تفاوت آماری معنی دار در محل های مورد بررسی می باشد. به طوری که با شکل گیری روشنه های تاج پوشش، مقادیر پارامتر های تنوع افزایش آماری معنی داری را به نمایش گذاشته و با افزایش سطوح روشنه مقادیر پارامترهای تنوع نیز روند صعودی را نشان داد. همچنین میکروسایت پیت و ماند نیز اثر گذاری معنی داری را بر روی پارامترهای تنوع به نمایش گذاشته است، به طوری که مقادیر پارامترهای تنوع و یکنواختی در موقعیت های پیت و ماند افزایش معنی دار داشته اما مقادیر غنای گونه ای علیرغم افزایش در محل پیت و ماندها تفاوت معنی داری را از لحاظ آماری نشان نداده است. نتایج این تحقیق بیانگر آنست که وزش تندبادها و طوفان در اکوسیستم جنگلی منجر به پیدایش شرایطی در جنگل می گردد که باعث دینامیک و پویایی جوامع گیاهی می شود که در بحث مدیریت جنگل می بایست مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روشنه تاج پوشش، پیت، ماند، تنوع گونه ای، غنا، یکنواختی
|
  • Iman Momeni*, Afshin Danehkar, Sahebeh Karimi, Nematollah Khorasani Page 3
    Air pollution defined as «existence of unfavourable matters in concentration، duration، and frequencies that can has an adverse effect on human wellbeing and environment». World health organization (WHO) estimates that annually 500000 persons have unripe death because of air pollution. Sulphur dioxide is one of the air pollutant that has acute effects on human health. Fossil fuels consumption in point sources and industrial processes is the main source of sulphur dioxide was emitted to atmosphere. Annually around 547500 tons of sulphur dioxide emitted from thermal power plants in Iran. In comparison of other industries، thermal power plants are main source of this type of pollutions in Iran. In this study we used AERMOD model (a kind of GAUSSIA models) to DISPERSION modeling of SO2 pollution from Ramin Ahwaz power plant. The results have shown the sulphur dioxide concentration emitted from this power plant in any condition of weather is lower than threshold limits specified by Iran DOE and US EPA.
    Keywords: Modeling of air pollutants, Ramin power plant, Sulfur dioxide, AERMOD
  • Majid Abbaspour, Alireza Haji Mirzahosseini, Taraneh Taheri Page 9
    The energy consumption growth in the country has been increased so much that in has made us an importer of energy instead of being a major exporter. In order to face such a threat، implementing strategies to optimize energy production and consumption، modifying energy consumption patterns and utilization of renewable energies is necessary. In this regard Iran Azad University، as one of the first pioneers of utilization of renewable energies in campuses، has established a 12 kW photovoltaic power plant in Tehran science and Research Branch of it. In this study، we have taken advantage of the RETScreen international photovoltaic project model in order to evaluate the energy production، life-cycle costs and greenhouse gas emissions reduction and finally analyze the financial viability. In this study، based on new electricity tariffs، three scenarios have been developed، according to the targeting of energy subsidies and we have also dedicated one of our scenarios to the reduction of greenhouse gasses. In the first case the electricity price was set to 450 Rial/kWh and no credit was assigned to the reduction of greenhouse gasses (GHG)، therefore equity payback (Return positive cash flow) has been 12. 1 year. In the second case the electricity price was set to 2100 Rial/kWh، therefore equity payback (Return positive cash flow) was 8 year. Finally in the last scenario by considering a credit to the reduction of greenhouse gasses and electricity price being 2100 Rial/kWh and applying solar panels with high efficiency and suitable batteries (DID=60%)، equity payback (Return positive cash flow) will be reached within 6 years. In conclusion، we can say that by applying new technologies and establishing supportive policies of the government payback time can be reduced remarkably.
    Keywords: Energy, Power Plant, Photovoltaic, Greenhouse gasses, Simple payback
  • Mahdi Mehrabi*, Abdorazagh Kaabi-Nejadian, Morteza Khalaji Asadi Page 17
    Considering fossil fuels depletion and increasing of energy demand in Iran، a special attention is required toward the energy conservation. Energy demand of building section in Iran is very high، which is as a result of many factors such as governmental huge subsidies for energy، lack of energy conservation culture in building inhabitants، poor insulation of buildings and poor heating or cooling control systems. Most of buildings heating control systems in Iran do not respond properly to weather temperature changes during winters، therefore most of the time the interior temperature of these buildings exceed the comfort temperature، thus these buildings are not energy efficient and consume excessive amount of energy. The most important index to identify these buildings across the country is to know HDDs for each point of the country. Unfortunately، up to now no comprehensive research has been conducted in Iran about HDDs، and thus no HDDs atlas has been provided، therefore it is essential for energy managers، engineers and in particular for the government to be supplied with HDDs for each point of Iran. By taking this fact into account، we decided to prepare a comprehensive HDDs atlas for Iran entire zones. In this paper authorized temperature databases of 255 meteorological stations in 30 provinces of Iran have been collected from Iran meteorological organization، thereafter، by processing the temperature databases، the annually HDDs for each station were calculated، then a mathematical modeling (multiple regression analysis technique) was employed in order to simulate the HDDs of other places in Iran. Consequently، a HDDs Atlas across Iran entire zones was provided. As a result of this work، by providing a HDDs atlas، the government would be capable of pointing out buildings that consider energy conservation standard scales with proper heating control systems and continue to support them with subsidies، if not they can warn them to reform their energy consumption methods، this policy enhances the government abilities to manage the rate of energy consumption in buildings. Furthermore، energy managers and engineers will be provided with a standard index to calculate annual energy requirement of each building by considering energy conservation aims.
    Keywords: Iran heating HDDs atlas, Energy management
  • Saeid Kamyabi*, Mohammad Sedigh Mortazavi, Abbasali Ali Akbari Bidokhti, Abolhassan Gheibi Page 27
    The various criteria and parameters are involved in site selection of landfill that whichever have particular importance and cause restrictions in the selection. The final goal of these criteria choosing the most suitable site that has the least environmental adverse impacts. Thus، applying managerial decision making methods such as multiple criteria techniques can be useful in this regard. In this paper، design and present a decision making model using group analytical hierarchy process in order to selection the best site for landfill. The model of this paper applied in the real world in order to landfill site applied in the real world in order to landfill site selection of Semnan Industrial Town. The results in the proposed model can consider experts idea in ranking the candidate sites and selection the best site of landfill of Semnan Industrial Town and significantly decrease the costs reluctant unsuitable site selection.
    Keywords: site selection, landfill, analytical hierarchy process, industrial town of semnan
  • Samad Hamzei, Mohammad Sedigh Mortazavi, Abbasali Ali Akbari Bidokhti, Abolhassan Gheibi Page 39
    Cochlodinium polykrikoides red tide occurred in the fall and winter 2008-2009 in the coastal waters of Persian Gulf and Oman Sea that surprised many marine and environmental organizations. This phenomenon with more than thirty tons fisheries mortality in the Hormozgan province caused to decrease fish consumption by the people. In this research، we received data and images from Aqua and Terra satellites of MODIS sensor. We from Aqua and Terra satellites of MODIS sensor. We used the local algorithms for making Persian Gulf and Oman Sea chlorophyll and temperature images. We compared local algorithm with field measurements and satellite images and observations of real remote sensing data. We corrected spectral coefficients، and ultimately results، was useful expansion rate of harmful algal bloom. Satellite images show increase chlorophyll in areas harmful algal bloom (red tide) was occurred. In the industrial population cities bordering the current has Strait of Hormuz، algal density is high. The inflow current has important role to Transfusion of red tide to the western regions of the Persian Gulf. Most of the growth of red tide in the north of the Strait can be seen by the satellite is close to 9 months in this area has been steady.
    Keywords: red ride, Persian Gulf, harmful algal bloom, MODIS sensor
  • Sanaz Ghazi*, Azam Naderi Page 49
    Energy Building Management System (EBMS) creates ideal situation due to energy efficiency of the buildings with consideration of the latest technologies. Although limitation of energy sources is one of the critical problems in human life، urbanization in unsuitable locations is other factor for energy wasting in the buildings. Consequently، consideration of a Seri of changes in heating and cooling systems of the buildings could be prevented of energy wasting in different parts of the buildings. Design of intelligence energy management system and application of renewable energies such as solar and wind could be minimized energy consumption. In this paper، samples of design and installation of intelligence management system in the country were surveyed and with comparison of these studies، some suggestions were presented.
    Keywords: Energy Management, Renewable Energy, EBMS: Energy Building Management System
  • Zahra Abedi, Milad Sarem Saffari, Vahid Sharifi* Page 53
    Positive and negative externalities are one of the most important issues in economic analysis. In economics، an externality، or transaction spillover، is a cost or benefit not transmitted through prices that is incurred by a party who did not agree to the action causing the cost or benefit. In this article we try to estimate the effect of extension of urban transportation on Carbon monoxide in the air of Tehran as a positive of negative externality. The models in this article are estimated by ordinary least squares method. According to the results in both estimated models positive externality and Gross domestic product has negative externality.
    Keywords: Metro, Externality, Brt, OLS, Carbon monoxide
  • Tooba Abedi*, Seyed Ataollah Hosseini, Ramin Naghdi Page 59
    Forest roads are constructed at the mountainous area create many hazards in unstable nature for example، landslide. In this study we survey the rate of soil displacement and evaluated in two pathways of first district of CHAFROOD watershed (parcels 105 and 107). First we survey sliding area beside the road then sample some places. Some points are taken in the places and leveling them. Leveling was done in three periods after seasonal rainfall. The rate of landslide was studied based on soil type and technical characteristics of the roads. The most amount of landslide in parcels 105 and 107 were determined 144cm and 236 cm respectively، during nine months. Cut slope and fill slope lead to cutting the runoff paths and flowing it on the road surface then make unstable roadside.
    Keywords: Forest Road, landslide, CHAFROOD Watershed
  • Yahya Kooch*, Seyed Mohsen Hosseini, Jahangard Mohammadi, Seyed Mohammad Hojati Page 65
    Windthrow in forest ecosystems is due to different microsites creation that can be effective on biodiversity of plant elements. Canopy gaps and pit- mounds (PMs) creation are the most common microsites. Current research was considered to investigate of the effect of these microsites on diversity, richness and evenness parameters. For this purpose, twenty hectare areas considered in the Tarbiat Modares University Experimental Forest Station that is located in Mazandaran province, northern Iran. Twenty one canopy gaps with thirty four uprooted trees were found in these areas. Line transect method was used for sampling and plant abundances were also recorded in canopy gaps. Circles plots with radius of 4 meter in intersection of PMs and 20-30 meter distance far from PM position were designed for recording cover percent of herbaceous plants. The diversity parameters were significantly different in canopy gaps areas. Biodiversity indices amounts had ascending trend with increasing of canopy gaps areas. PMs were significantly effective on diversity parameters also. Diversity and evenness indices showed significantly increasing on PMs position. Richness was increased on PMs, but no significant statistically difference was considered. The obtained results are indicating windthrow is effective on plant community's dynamics, which should be considered in forest management.
    Keywords: Canopy gap, pit, mound, diversity plant, richness, evenness