فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • تورج نصرآبادی، پویان عباسی مائده* صفحه 1
    جهت مشخص نمودن معدل شاخص کیفی آب زیر زمینی شهر تهران در دو سال 1390 و 1391، تعداد 71 حلقه چاه در شهر تهران انتخاب گردید. با توجه به نتایج آزمایشات، عدد شاخص کیفیت آب زیرزمینی با روش سازمان بهداشت جهانی تعیین شد. مقایسه نتایج عدد شاخص در دو سال نشان داد که میزان کیفیت در سال 1391 کمتر از سال 1390 بود. همچنین مشخص گردید نقاط شرقی و جنوبی تر شهر تهران دارای مقدار عدد شاخص بالاتری می باشند که بیان گر کیفیت پایین آب جهت مصرف شرب خواهد بود. از طرفی مقادیر کمی شاخص نشان داد طی دو سال متوالی، بیشترین نقاط طبقه بندی شده در بازه خوب، مربوط به مناطق شمالی و بیشترین نقاط طبقه بندی شده در بازه ضعیف، مربوط به مناطق جنوبی است. بررسی میزان نیترات آب زیرزمینی منطقه مورد مطالعه نیز موید وزن بالای این پارامتر در تعیین کیفیت آب منطقه می باشد. در مجموع می توان اظهار داشت برداشت-های بی رویه از چاه های آب و خشک سالی، همچنین ورود آلاینده های غیر زمین ساخت مانند سولفات و نیترات به سفره های آب زیرزمینی موجب افزایش میزان غلظت آلاینده ها و به تبع آن تاثیرات منفی بر کیفیت آب زیرزمینی شده است. ضمن آن که روند رو به رشد کاهش کیفیت آب شرب ممکن است در سال های آتی با آهنگ بیشتری رشد کرده و آسیب های جدی تری به منابع آب زیر زمینی این کلان شهر وارد نماید.
    کلیدواژگان: شاخص کیفیت، نیترات، خشکسالی، آلاینده
  • رامین سلماسی* صفحه 13
    با توجه به ازدیاد روزافزون جمعیت جهان، آگاهی از روابط متقابل بین فعالیت های انسان و محیط زیست شهری ضروری است. رشد و توسعه ژئو شیمی محیط های شهری موجب شده است تا حجم وسیعی از یافته های علمی در مورد پدیده های ژئوشیمیایی محیط های شهری مانند توزیع، پخش و ویژگی های شیمیایی بعضی عناصر سمی یافت شوند. مروری بر توسعه ژئوشیمی شهری در مراحل مختلف از آغاز تا تخصص های مهم امروزه، هدف نوشتار حاضر می باشد. بررسی منابع فشرده ای در مورد آلودگی محیط زیست های خشکی بویژه خاک نیز آورده شده است تا در این رابطه به مثال هایی اشاره گردد. ژئو شیمی محیط های شهری در مورد آلودگی فلزات سنگین و اثرات بهداشتی آن اطلاعات با ارزشی در اختیار ما قرار می دهند.
    کلیدواژگان: آلودگی، انسان، خاک
  • رضا فولادی فرد* صفحه 19
    عملیات حفاری نفت و گاز در دریا می تواند مقادیر زیاد و متنوعی از ترکیبات شیمیایی را از طریق کنده ها و گل حفاری وارد محیط نماید. انواع گل های حفاری شامل گل های با پایه آبی (WBMs)، با پایه نفتی (OBMs) و با پایه سنتتیک (SBMs) می باشند. گل های SBMهم خصلت های مطلوبOBMها در زمان بهره برداری را داشته و همچون WBMها از لحاظ محیط زیستی آلودگی کمی دارند. تخلیه مستقیم به دریا، انتقال به ساحل جهت تصفیه و یا تزریق دوباره به داخل چاه ها از روش های دفع این گونه گل ها می باشد. باریوم و انواع هیدروکربن ها از ترکیبات اصلی گل های حفاری هستند. مطالعات نشان می دهدکه تا چندین سال بعد از اتمام فعالیت تخلیه کنده های حفاری سطح آلودگی رسوبات توسط باریوم و هیدروکربن ها در فواصل 250متری از اطراف نقطه تخلیه هنوز بالا بوده و بعد از آن کاهش مقادیر هیدرو کربنی با سرعت بالا صورت پذیرفته ولی کاهش مقادیر باریم با شیب کمی ادامه می یابد. همچنین ارزیابی های زیستی نشان دهنده اثرات مخرب تخلیه این پسماندها بر گونه های بستر زی به خصوص تا فاصله 250 متری از محل تخلیه و غالب شدن گونه های فرصت طلب می باشد. نتایج نشان می دهد که گونه های بستر زی فورامینیفرا با توجه به خصوصیات بیولوژیکی خود می توانند به خوبی به عنوان بیواندیکاتور در مورد تغییرات محیط زیستی مورد استفاده قرار گیرند. با توجه به اثرات محیط زیستی زیانبار تخلیه این پسماندها پیشنهادهایی از قبیل پرو‍ژه مدیریت پسماند در جهت رسیدن به میزان حداقل تخلیه، استفاده از گل های حفاری با اثرات محیط زیستی کمتر و ارزیابی و آنالیزهای محیط زیستی قبل و بعد از عملیات حفاری می بایست مد نظر قرار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: گل حفاری، کنده های حفاری، حفره زی ها، باریوم، هیدروکربن ها، اثرات زیست محیطی
  • عاطفه خانلری*، رضا تمرتاش، محمدرضا طاطیان صفحه 27
    مراتع حاوی بیش از یک سوم ذخایر کربن زیست کره خاکی هستند که قادرند دی اکسید کربن اتمسفر را از طریق پوشش گیاهی جذب کرده و در بافت های گیاهی و سپس خاک تجمع و رسوب دهند. چرای دام از پوشش گیاهی به عنوان یک عامل انسانی می-تواند در میزان این جذب اثر داشته باشد. لذا در این پژوهش تاثیر چرا بر میزان ترسیب کربن در مراتع قشلاقی قرق و غیرقرق سرخکلای شهرستان ساری مورد مطالعه قرار گرفته است. پس از تعیین تیپ گیاهی و شناسایی گونه غالب (Hordeum glaucum Steud) نمونه برداری از پوشش گیاهی با روش تصادفی- سیستماتیک با استفاده از 20 پلات یک متر مربعی انجام گردید. سپس زیتوده بالای سطح زمین شامل اندام هوایی و همچنین زیتوده ریشه گیاهان با اندازه گیری مستقیم تعیین شد. با توزین نمونه ها، درصد ماده خشک برای هر یک از بخش ها محاسبه گردید. همزمان با نمونه برداری پوشش گیاهی، نمونه برداری از خاک از دو عمق 0-15 و 15-30 با توجه به مرز تفکیک افق سطحی و زیرین در منطقه انجام شد. درصد کربن آلی نمونه های گیاهی و درصد کربن آلی خاک در آزمایشگاه به دست آمد. همچنین سایر خصوصیات خاک شامل وزن مخصوص ظاهری، بافت خاک، کربنات کلسیم، هدایت الکتریکی و واکنش خاک تعیین شد. در نهایت داده های به دست آمده از دو منطقه قرق و تحت چرا، با استفاده از آزمون تی مستقل در نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که چرا موجب کاهش معنی دار ترسیب کربن از اندام هوایی به زیرزمینی در هر دو منطقه تحت چرا و قرق گردیده است (p≤0/01). در حالی که با وجود کاهش میزان ترسیب کربن خاک از منطقه قرق به غیرقرق، تفاوت معنی داری بین آن ها در عمق اول و دوم خاک مشاهده نشد. همچنین نتایج نشان داد که سهم خاک در میزان ترسیب بسیار بیش تر از گیاه بوده و به ترتیب 97 و 99% از میزان کربن موجود در منطقه قرق و غیرقرق را به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، قرق، چرا، مرتع قشلاقی
  • عباس رمضانی، حسین شبانخو* صفحه 37
    حدود 85% جابه جایی در مسافرت های شهری یا بین شهری در کشور ما توسط اتوبوس ها و مینی بوس های دیزلی انجام می پذیرد. این روش حمل و نقل مسافر جدا از غیر اقتصادی و ناایمن بودن مساله حادی را تحت عنوان تمرکز و غلظت بیش ازحد آلاینده ها در محوطه پایانه های شهری ایجاد می نماید. با توجه به کارکردهای جدید شهری، اثرات متقابل الگوی کنونی استقرار پایانه های برون شهری اهمیت دارد.
    هدف اصلی تحقیق بررسی آسیب های محیط زیستی موجود در پایانه ها (غرب تهران) تحقیق است. فرضیه های تحقیق شامل: 1- بین سطح سواد راننده های پایانه های مسافربری و کاهش آسیب های محیط زیستی در پایانه های مسافربری ارتباط معناداری وجود دارد.2– بین حس مسئولیت پذیری راننده های پایانه های مسافربری و کاهش آسیب های محیط زیستی در پایانه های مسافربری رابطه وجود دارد. 3- بین تشریک مساعی راننده های پایانه های مسافربری و کاهش آسیب های محیط زیستی در پایانه های مسافربری رابطه وجود دارد. 4- عملکرد راننده های پایانه های مسافربری به کاهش آسیب های محیط زیستی پایانه های مسافربری می انجامد. جامعه آماری این تحقیق مسافرانی که در یک هفته در محدوده پایانه مسافربری غرب تهران از این پایانه استفاده می نمایند و نمونه آماری2760 نفر بر اساس فرمول کوکران بدست آمده استبرای سنجش میزان اثر شاخص های پایه روش تحلیلی سلسله مراتبی AHP به کارگرفته شده است. نتایج حاصله نشان می دهد که مراکز موجود پایانه های مسافربری برون شهری از نظر مدل تحلیلی، شرایط مناسب را دارا نمی باشند پایایی پرسشنامه از طریق آلفای کرونباخ روایی تعیین شده است. برای روایی پرسشنامه، پرسشنامه بین 15 نفر از مدیران پایانه های مسافربری برون شهری توزیع گردید و اصلاحات در پرسشنامه نهایی لحاظ گردید.. ضمن اینکه در تعیین مکان نهایی گزینه برتر عواملی نظیرتمایل و میزان سفرهای برون شهری، عوامل طبیعی، دسترسی مناسب به شریان های خروجی اصلی و سازگاری با کاربری های هم جوار بیشترین تاثیر را دارند.
    کلیدواژگان: پایانه های مسافربری، آسیب شناسی، محیط زیست، مسافران
  • فرهاد دبیری، علی زارع، مصطفی پناهی، میلاد ملک پور* صفحه 63
    اختلافات در مسایل محیط زیستی بین ملت ها و گروه های ذینفع و حتی نهادهای متخصص همچنان باقی است و همچنین وجود اختلافات محیط زیستی ناشی از تجارت جهانی به عنوان یک منبع بالقوه عدم ثبات بین المللی و تهدیدی برای صلح و امنیت بین المللی محسوب می شود و با توجه به حساسیت موضوع حفاظت از محیط زیست و اینکه نظام و روح حقوق محیط زیست مبتنی بر اصول پیشگیرانه و جلوگیری است، در نتیجه باید صلاحیت و کفایت نظام حل و فصل اختلافات سازمان تجارت جهانی در مواجهه با مسایل محیط زیستی احراز شود. ما در این پژوهش به بررسی چگونگی تاثیر منازعات بین المللی شامل مسایل محیط زیستی بر روی توسعه حقوق بین الملل محیط زیست و نقش هیات های حل و فصل اختلافات محیط زیستی در سازمان تجارت جهانی از طریق مرور و بررسی منابع کتابخانه ای و مقاله های تخصصی داخلی و خارجی می پردازیم و همچنین بازده سازمانی نظام حل و فصل اختلافات سازمان تجارت جهانی در مقابل چنین اختلافاتی و تاثیر آن بر مسایل محیط زیستی را از طریق تطبیق منابع و مقایسه نتایج حاصله با معیار های مورد نظر بررسی خواهیم کرد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که چه روش ها و رویه های مختلفی برای حل و فصل اختلافات در نظام حل اختلاف سازمان تجارت جهانی وجود دارد و به بررسی معضلات برخورد با مسایل محیط زیستی و قطعیت حکم ها و مکانیسم های اجرایی در نظام حل اختلاف سازمان تجارت جهانی می پردازد.
    کلیدواژگان: تجارت جهانی، نظام حل اختلاف، احکام، چالش های محیط زیستی، دعاوی محیط زیستی
|
  • Touraj Nasrabadi, Pouyan Abasi Maedeh Page 1
    In order to determine the groundwater quality of Tehran city in 2010 and 2011, seventy one wells were considered for water sampling. The groundwater quality was evaluated using WHO index and the quality was worse in 2011 in comparison with 2010.Furthermore, eastern and southern areas show more index values which indicate the lower groundwater quality for drinking use. According to the results gained in both years, the majority of northern sampling stations lie within the good range while the ones in southern areas are mostly addressed as poor quality. Uncontrolled water discharge, regular droughts as well as leakage of anthropogenic pollutants like NO3- and SO4— may be addressed as the major causes of groundwater quality degradation within the study area. Regarding the remarkable weight of NO3 in index quality interpretation, the key role of this pollutant in groundwater quality determination is manifested. Such quality degradation trend may reach a critical status in near future and should be seriously taken into consideration.
    Keywords: Groundwater, Tehran, quality index, Pollutants
  • Ramin Salmasi* Page 13
    With attention to increasing trend of world population, knowledge of interrelationships between human and urban environment is necessary. Growth and development of urban environmental geochemistry caused huge quantity of scientific data has found about geochemical process of urban environments such as distribution, diffusion, and chemical properties of some toxic elements. Review of urban geochemistry in different steps from appearance to today’s important skills, are goals of this paper. Geochemistry of urban environments gives valuable information.
    Keywords: Pollution, Human, Soil
  • Reza Fouladi Fard* Page 19
    Offshore oil and gas drilling operation activity can release many chemical components to environment. Water based muds (WBMs), oil based muds(OBMs) and synthetic based muds(SBMs) are the kinds of drilling muds. SBMs have the good characteristic of OBMs in operation time and so WBMs environmental advantage. Direct discharge to sea, transport to onshore to treatment and repump to well are the disposal methods for this muds. Barium and hydrocarbons are the basic components of drilling muds. Studies show that several year after the end of drilling cutting discharge, the level of sediment pollution by Barium and hydrocarbons around 250m of discharge point is high and after that hydrocarbons decrease quickly but Barium decreasing is slowly. Environmental evaluations show the bad effect of this waste on benthic foraminifera specifically around 250m of discharge point and increase the opportunistic species. The results show that the some of benthic foraminifera species can be successfully employed as bio-indicators of environmental change. The suggestions for environmental effect of these waste discharge includes: waste management for reach the zero- discharge, use of low environmental effect mud, environmental assessment and analyses before and after of drilling operation.
    Keywords: drilling mud, drilling cutting, Barium, hydrocarbons, environmental effect
  • Atefeh Khanlari*, Reza Tamartash, Mohammadreza Tatian Page 27
    Rangelands are containing more than one-third of earth's biosphere carbon stocks that can able to absorb atmosphere carbon dioxide by their vegetation and accumulate in plant tissues and soil. Animal grazing as a human factor could be effect on the amount of absorption. In this study, the effect of grazing on carbon sequestration is studied in grazed and ungrazed winter rangelands of Sorkhkola in Sari. After determining the type of vegetation and dominant species (Hordeum glaucum), sampling was done by randomly-systematic method and 20 plots (1m2). The plant biomass of shoot and root was determined by direct measurement. Then, samples were weighed and dry matter was calculated for each organs. The soil sampling was done from each horizon (0-15 and 15-30 cm) based on boundary separation of the surface and underlying horizon in the area. Organic carbon percentage of plant and soil samples was obtained in laboratory. As well as other soil properties including bulk density, soil texture, calcium carbonate, electrical conductivity and soil reaction was determined. Finally, the grazed and ungrazed area data was analyzed using independent t-test in SPSS 16 software. The results showed that a significant reduction of carbon sequestration from aerial to underground organs area in grazed and protected sites (p≤0/01). Despite the decline in soil carbon sequestration through grazing to protected area had no significant differences between the first and second soil depth. Also, the result showed that sequestration rate was much higher in the soil to plant. It was 97% and 99% of the carbon sequestration in the protected and grazed area respectively.
    Keywords: Carbon sequestration, Enclosure, Grazing, Winter rangeland
  • Abbas Ramezani, Hossein Shabankhoo* Page 37
    About 85% of urban and intercity transport travel in our country by bus and minibus diesel is done. According to the new functions of urban, suburban terminals are important interactions present model deployment. - The main purpose of environmental damage in Terminal (West Tehran) is the main purpose. Research hypotheses include: 1 - the education level of the passenger terminal driver and passenger terminals significantly reduce the environmental damage there. 2 - The sense of responsibility of the driver, passenger terminals and reduce environmental damage in relation to passenger terminals there.3 - A collaborative effort between the driver and passenger terminals reduce environmental damage in relation to passenger terminals there. 4 - The driver, passenger terminals, passenger terminals will lead to a reduction in environmental damage. The research area of West Tehran passenger terminals of the terminal is to be used.Baseline indicators for measuring the effectiveness of AHP are applied to. The results show that the centers of suburban passenger terminals of analytical models, cannot meet the appropriate conditions. In the final placement option factors and the extent of suburban journeys, natural factors, convenient access to major arteries output and compatibility with adjacent land uses with the greatest impact.
    Keywords: passenger terminals, pathology, ecology, Travelers
  • Farhad Dabiri*, Ali Zare, Mostafa Panahi, Milad Malakpour* Page 63
    Environmental dispute among nations and beneficiaries or even the procedural organizations still subsist, beside environmental dispute due to world trade in form of the dispute settlement system of World Trade Organization treated as an effective source of international instability and a threat to peace and international security. Concerning the importance of environmental issues and the fact that the system and the nature of environmental rights are based on precautionary and preventive bases, not the redress methods as a subject of public international rights which has not much efficiency in international environmental rights; hence the competence and qualification of WTO’s Dispute Settlement System on encountering the environmental issues should be evaluated. In this research the impact of international conflicts including the environmental issues and their impact on environmental international rights development and the role of the environmental dispute settlement committees in WTO will be studied by the help of reviewing the library sources and in-house and external professional essays. Moreover the efficiency of WTO’s Dispute Settlement System facing such argument and its impact on environmental issues and rectification of the environmental loss will be study as well as the effect of advisory opinion of Trade and Environmental Committee, Unesco‘s plan on jury’s or appellate decisions of WTO’s Dispute Settlement System via balancing resources further to comparing the out coming results with the desired criterion. End result of this study indicates what approaches and method are engaged in WTO’s Dispute Settlement System for argument resolution and define the schedule and costs for resolving the environmental disputes, definitive sentences and administrative mechanism of WTO’s Dispute Settlement System.
    Keywords: World Trade, settlement Dispute system, Sentences, Environmental challenges, Environmental disputes