فهرست مطالب

نشریه انسان و محیط زیست
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 31، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جواد مهدی پور قاضی، سعید گنجعلی*، محسن موذن، فرزاد ستوهیان صفحات 1-11

    شهرستان آذرشهر در استان آذربایجان شرقی و در جنوب تبریز، در موقعیتی بین دریاچه ارومیه و آتشفشان سهند قرار گرفته است. در این پژوهش پس از جمع آوری اطلاعات لازم (اسنادی) و نیز مطالعات گسترده صحرایی، مکان های مناسب که جاذبه های زمین شناسی ویژه ای داشته، بصورت ایستگاه هایی شناسایی گردیده و نیز راهکارهای مناسب جهت جذب گردشگر و توسعه پایدار منطقه به عنوان ژئوپارک، ارایه گردیده است.
    بر اساس نتایج حاصله از این پژوهش، شهرستان آذرشهر با قابلیت های زمین شناسی ویژه از جمله، چشمه های تراورتن تاپ تاپان، حفره ها و دالان ها و نیز غارهای انحلالی بسیار زیبا در حوالی روستای شیرامین، سواحل و جزایر منحصر بفرد دریاچه ارومیه، نزدیکی به کلان شهر تبریز، دارا بودن قابلیت های تاریخی و زیستی، قرارگیری در مسیر جاده تبریز- کردستان و... شرایط لازم جهت معرفی به عنوان ژئوپارک را داشته و می تواند نقش موثری در اشتغال زایی و درآمدزایی و در مجموع توسعه پایدار استان داشته باشد. در اینجا پیشنهاد می گردد، برای ثبت این ژئوپارک در یونسکو که نیاز به توجه ویژه به منطقه و فراهم نمودن زیر ساخت های مناسب دارد، اقدام گردیده و حداقل در ثبت محدوده تراورتنی این شهرستان به عنوان تراورتن اقدام لازم صورت گیرد تا علاوه بر جلوگیری از نابودی مجموعه تراورتنی در دنیا، زمینه جهت ثبت ژئوپارک آذرشهر فراهم آید.

    کلیدواژگان: ژئوپارک، آذرشهر، زمین شناسی، توسعه پایدار، آذربایجان شرقی
  • مریم محمدی روزبهانی، نسرین چوبکار صفحات 13-21
    نشانگرهای اکولوژیکی مانند انواع بنتوزها، جلبک ها و گیاهان جهت ارزیابی وضعیت محیط زیستی می توانند استفاده گردند، به طوری که یک نشانه اولیه نگران کننده از تغییرات و استرس ها را در محیط زیست نشان می دهند. در واقع نشانگرها یک ارزیابی غیرمستقیم از کارآیی آن سیستم و اثرات محیط زیستی پنهان را نشان داده و اگر به درستی انتخاب شوند ابزار مفیدی در اطلاع رسانی استفاده پایدار از آن سیستم اکولوژیکی برای مدیران می باشند. استفاده از نشانگرهای محیط زیستی به عنوان یک ابزار مدیریتی به دلایل زیر مورد تردید می باشد: در مبحث شاخص های زیستی، صرف حضور و فراوانی گونه ها در یک اکوسیستم دلیل بر سلامت اکوسیستم، عدم تخریب و یا بی خطر بودن فعالیت های انسانی انجام گرفته در آن اکوسیستم نیست بلکه میزان تنوع ژنتیکی موجود در گونه یا جمعیت های آن و وجود تبادل ژنتیکی بین جمعیت ها و گروه های موجود در آن اکوسیستم ضامن تداوم حیات آن ها خواهد بود. لذا اندازه گیری تنوع ژنی موجود، تعیین اندازه جمعیت موثر و میزان تبادل ژنی بین آن ها، می تواند اطلاعات بیشتری در اختیار ما قرار دهد و در برنامه ریزی و ارزیابی پروژه ها مورد استفاده قرار گیرد برنامه های پایش اغلب به تعداد کمی از نشانگرها بستگی دارند و جهت در نظر گرفتن کل سیستم اکولوژیکی ارزش ندارند. انتخاب نشانگرهای اکولوژیکی در مدیریت برنامه هایی که اهداف و برنامه های طولانی مدت وسیع دارند، گیج کننده است.
    برنامه های پایش و مدیریت به دلیل نقص در انتخاب نشانگرهای اکولوژیکی مناسب اغلب فاقد دقت بالای علمی هستند. مطالعه نشانگرهای محیط زیستی در خصوص انتخاب بهیینه نشانگرها، نشان داده است که بایستی گونه هایی انتخاب شوند که دقیقا منعکس کننده سیستم بوده، سریعا متناسب استرس ها و موقعیت ها تغییر یابند، ساده و آشکار بوده و درک آنها پیچیده نباشد اما در این زمینه باز هم تجربیات ما محدود است و باز هم نیازمند این هستیم که شاخص های بهتری را انتخاب کنیم و نشانگرهای محیط زیستی را به منظور اجتناب از آسیب های محیط زیستی موجود اصلاح نموده و حتی شاید بهتر باشد از مدل های کامپیوتری در سیستم GIS نیز به منظور تجزیه و تحلیل بهتر کمک گرفت.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، اینترنت، سواد محیط زیستی، دانشجویان
  • مهدیه رضایی، سید محمد شبیری صفحات 39-58
    هدف پژوهش حاضر آشنایی با میزان آگاهی، نوع نگرش و رفتارهای محیط زیستی دانشجویان دانشگاه پیام نور استان مرکزی و بررسی میزان تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات با تاکید بر اینترنت بر این متغیرها است.روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. در این پژوهش جامعه آماری عبارت بود از 26701 نفر دانشجویان دانشگاه پیام نور استان مرکزی که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 377 نمونه از آن ها به صورت تصادفی انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت. ابزار پژوهش پرسشنامه ای در پنج بخش است که قبل از اجرا برای افزایش روایی و اعتبار آن به صورت آزمایشی به اجرا در آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازروش های آماری توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار spss انجام شد.بر اساس یافته های این پژوهش، نگرش و رفتار دانشجویان نسبت به آگاهی آنان سطح بالاتری را نشان داده و تفاوت معنی داری بین آگاهی، نگرش و رفتارهای زیست محیطی دانشجویان زن و مرد وجود نداشت. هم چنین تنها بین آگاهی محیط زیستی با میزان استفاده از اینترنت رابطه معناداری در سطح 05/0 و با ضریب همبستگی نسبتا پایینی به دست آمد و بین نگرش و رفتارهای محیط زیستی دانشجویان با میزان استفاده آن ها از اینترنت ارتباط معنی داری حاصل نشد. بین میزان استفاده از سایت های اینترنتی محیط زیستی و آگاهی، نگرش و رفتارهای محیط زیستی دانشجویان نیز ارتباط معنی داری به دست نیامد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، اینترنت، سواد محیط زیستی، دانشجویان
  • اکرم الملوک لاهیجانیان، زهرا ساسان فر صفحات 59-74
    هدف از انجام اینتحقیقبررسی نحوه و چگونگی مدیریت پارک های جنگلی ایران با عنایت به نحوه و نوع مدیریت پارک جنگلی سراوان در استان گیلان است. ایران با داشتن طبیعت چهارفصل که جز ده کشور برتر جهان در زمینه جاذبه های گردشگری می باشد مناطقی زیبا و دیدنی به خصوص در شهرهای شمالی کشور ودارای جذابیت زیادی برای گردشگران اکوتوریستی است. اکوتوریسم و گردشگری با توجه به روند رو به رشد جمعیت و کاهش منابع نفتی و اتکای کشور به اقتصاد تک محوری وابسته به نفت، نیازمند رشد و توسعه درکشور است. با توجه به وسعت کشور، تنوع آب و هوایی، و نوع اکوسیستم های جنگلی زمینه های مناسب برای ایجاد انواع پارک ها و فضای سبز فراهم نموده و بستر مناسبی برای سودآوری در بخش اکوتوریسم فراهم می گردد.
    تحقیق حاضر از نوع توصیفی – پیمایشی مبتنی بر روش های میدانی و کتابخانه ای است ابتدا به منظور شناسایی منطقه، نقاط قوت و ضعف، فرصت ها و تهدیدهای موجود منطقه مورد بررسی قرار گرفت.جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. سپس به منظور تعیین الویت ها و تدوین استراتژی های مدیریت اکوتوریسم از ماتریس QSPM استفاده شد.
    نتایج تحقیق نشان می دهد که بین میزان آگاهی استفاده کنندگان از ارزش اکولوژیکی پارک و عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی گردشگران و منطقه در نوع و نحوه استفاده از پارک جنگلی سراوان رابطه معناداری وجود دارد. شاخص های کیفی گردشگاه ها از جمله تنوع زیستی و اکو توریسم در جذب توریست تاثیر گذار است و تعیین نوع استراتژی دربهینه سازی مدیریت سبز درمنطقه اثر گذار است.
    کلیدواژگان: اکوتوریسم، مدیریت، پارک جنگلی، توسعه پایدار
  • سید عباس پورهاشمی، سبحان طیبی*، شیما نادری صفحات 75-85

    ایجاد و تبیین «حق» های بشری در زندگی فردی و اجتماعی انسان ها امری اجتناب ناپذیر است. بدین لحاظ حقوق بشر در برخورد با معضلات محیط زیست، بی تفاوت نمانده و با جدی تر شدن مسایل و موضوعات محیط زیستی در پرتو ملاحظات بین المللی چارچوب های قانونی خاصی را نهادینه کرده است. یکی از مهم ترین معضلات محیط زیستی جهان امروز تغییرات آب و هوایی ناشی از نقض تعهدات بین المللی دولت ها می باشد. در این راستا با امعان نظر به وجود کنوانسیون ها، پروتکل ها و دیگر اسناد بین المللی در خصوص تغییرات آب و هوایی با تاکید بر جلوگیری از آلودگی های آب و هوا به نظر می رسد هنوز کشورهای توسعه یافته، در حال توسعه و کمتر توسعه یافته در اجرای این اسناد و مقررات حقوقی دچار مشکل هستند و توافقات بین المللی کارآیی لازم و مثبتی ندارند. با این توصیف ضروری می نماید با هدف آسیب شناسی عدم ایفای تعهدات بین المللی در خصوص تغییرات آب و هوایی،به بررسی چارچوب های موثر قانونی و ابزارهای موثر در این خصوص پرداخته شود. در این پژوهش تلاش شده است تا با بررسی اصول و قواعد حقوقی در خصوص تغییرات آب و هوایی به ابزارهای مقابله با عدم ایفای تعهدات در این زمینه بپردازد.

    کلیدواژگان: مسئولیت بین المللی و نقض تعهدات، تغییرات آب و هوایی، آلودگی ها، دادخواهی محیط زیستی، حقوق بین الملل محیط زیست
|
  • Javad Mehdipour Ghazi, Said Ganjali, Mohssen Moazzen, Farzad Sotohian Pages 1-11

    Azarshahr، a town is in East Azarbaijan province is situated in the south of Tabriz between the Urmia Lake and Sahand volcano. In this research، after collecting the necessary data and also extensive field studies the proper sites with specific geological attractions as the stations have been identified and the appropriate strategies have been offered for attracting tourists and sustainable development of the region as a geopark. On the basis of this research، Azarshahr city with having special geological features including Tap Tapan travertine springs، chambers and corridors and also beautiful dissoluble cave around the village of Shyramyn، unique beaches and islands of Lake Urmia، near the large city of Tabriz، having historical and environmental capabilities، located on the route of Tabriz - Kurdistan and… can be introduced as a geopark and it can play effective role in job creation and income and in total the province sustainable development. Here it is suggested that registering this geopark in UNESCO should be started out، which needs specific attention to the region and bringing about appropriate infrastructures and at least the Travertine range of this city as Travertine is registered in addition to preventing the destruction of Travertine series in the world، the background is provided for recording Azarshahr geopark.

    Keywords: Geopark, Azarshahr, geology, sustainable development, East Azarbaijan
  • Maryam Mohammadi Roozbahani, Nasrin Choobkar Pages 13-21
    Ecological indicators can be used to assess the condition of the environment، to provide an early warning signal of changes in the environment، or to diagnose the cause of an environmental problem. Ideally the suite of indicators should represent key information about structure، function، and composition of the ecological system. There are some concerns that hamper the use of ecological indicators as a resource management tool. Monitoring programs often depend on a small number of indicators and fail to consider the full complexity of the ecological system. Choice of ecological indicators is confounded in management programs that have vague long-term goals and objectives. Management and monitoring programs often lack scientificrigor because of their failure to use a defined protocol for identifying ecological indicators. Thus، ecological indicators need to capture the complexities of the ecosystem yet remain simple enough to be easily and routinely monitored. Ecological indicators should meet the following criteria: be easily measured، be sensitive to stresses on the system، respond to stress in a predictable manner، be anticipatory، predict changes that can be averted by management actions، be integrative، have a known response to disturbances، anthropogenic stresses، and changes over time، and have low variability in response. It is better than using the GIS system for the best analysis to select the indicators.
    Keywords: Ecological indicators, Biosensor, monitoring
  • Mohammad Sadegh Niknam, Afsaneh Shahbazi, Javad Farajlou Pages 23-38
    Adsorption process is proven as one of the world''s best water purification technology according to its efficiencies and widespread usage. Up to now، very valuable efforts have been done to the application of municipal and industrial solid waste usage in wastewater treatment. The use of agricultural waste is appropriate as a low cost adsorbent، based on their effect on reducing the cost of waste disposal and on helping to protect the environment. In this study، the adsorption efficiency of various agricultural wastes in removal of hazardous pollutant، such as heavy metals and organic dyes from wastewater، have been investigated. Analyzing the respective literature، it seems that the agricultural wastes have a great potential for the removal of pollutants. The related studies about heavy metals removal showed that maximum absorption efficiency was obtained by the rice husk، green pistachio peel and orange peel with more than 99 percent efficiency، and the minimum performance occurs in the pomegranate peel with 55 percent efficiency. For dyes removal، the maximum absorption efficiency was occurred by hazelnut shell، maize stem، and pistachio shell with over than 99 percent and the minimum color removal efficiency was approximately 44 percent by removal of potato peel.
    Keywords: Wastewater treatment, Agricultural waste, Heavy metal, Dye, Adsorption, Adsorption efficiency
  • Mahdieh Rezaei, Seyyed Mohammad Shobeiri Pages 39-58
    The aim of the present research is to become familiar with awareness، attitude، and environmental behavior of the students at Payame Noor University، Markazi Province and to examine the degree of effect of ICT on these variables، with an emphasis on the Internet. The method used in the present research was an applied method in terms of the objective and the data were collected via the survey descriptive method. The population included 26701 students at Payame Noor University، Markazi Province، Iran، and 377 samples were randomly selected using Cochran’s sample size formula and then examined. The research instrument was a questionnaire composed of five sections، which was piloted in order to increase its reliability and validity. Based on the findings، the attitude and behaviors of the students were higher than their awareness and there was no significant difference between awareness، attitude، and environmental behaviors of male and female university students. Moreover، there was only a significant relationship between the environmental awareness and amount of using the Internet at 0. 05 significance level with a relatively low correlation coefficient. No relationship was found between the university students ’environmental behaviors and attitude and the degree to which they used the Internet. There was also no relationship between visiting the environmental websites on the Internet and their environmental behaviors، attitude، and awareness.
    Keywords: ICT, The internet, Environmental literacy, Students
  • Akramolmolok Lahijanian, Zahra Sasanfar Pages 59-74
    The aim of this study is to explore how woodland park''s management with respect to the manner and form of Saravan Forest Park Management in Guilin province. Nature''s four seasons with the exception of the top ten countries tourism is the world''s beautiful places، especially in northern cities، tourist areas are attractive for tourists. Ecotourism and tourism due to increased population growth and reduce the country''s reliance on oil and the economy uniaxial dependent on oil، will''s growth and development of the country. Given the breadth of the country، climate variability، and forest ecosystems provide a suitable ground for the creation of various parks and green spaces and provides a good platform for profitability in the ecotourism sector. The present study is a descriptive - survey-based field method and libraries are beginning to identify the region''s strengths، weakness، opportunities and threats in the region studied SPSS software was used for data analysis. Then، to determine priorities and develop ecotourism management strategies QSPM matrix was used. Walkways qualitative indicators such as biodiversity and eco-tourism to attract tourists and، quantifying the impact of management strategies caravan Green Zone is effective.
    Keywords: Eco – Tourism_management_Forest park saravan_SWOT Method
  • Seyed Abbas Pourhashemi, Sobhan Taiebi, Shima Naderi Pages 75-85

    Creating and articulating the human rights of the people is necessary. Therefore human rights in dealing with environmental problems، not indifferent and more serious issues in the light of environmental considerations within the international legal has institutionalized. One of the most important environmental problems of global climate change is caused by the violation of the international obligations of states. However، conventions، protocols and other international documents on climate change with emphasis on the prevention of air and water pollution seems not yet developed، developing and least developed in the implementation of these documents and regulations are in trouble and international agreements output is positive and strong. It is necessary to describe the purpose of the pathology of non-fulfillment of international commitments on climate change، examines the legal framework of the effective tools in this regard، be addressed. Therefore، its Necessitated، Be investigated to Investigating violation of international obligations on climate change.

    Keywords: International Responsibility, Commitment Violations, Climate Change, Pollutions, Environmental Litigation, International Environmental Law