فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1395)

نشریه انسان و محیط زیست
سال چهاردهم شماره 2 (پیاپی 37، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پروانه سلاطین*، نیلوفر غفاری صومعه صفحات 1-12
    محیط زیست یکی ازاصلی ترین و مهمترین نگرانی ها و دغدغه های جوامع بشری در چند دهه گذشته تا کنون بوده است. از این رو در سال های اخیر توجه زیادی به مشکلات محیط زیست به خصوص آلودگی هوا شده است . آلودگی هوا در بسیاری از شهر های بزرگ جهان به اندازه ای جدی است که دولت ها را وادار به اتخاذ سیاست ها و برنامه های کوتاه مدت و بلند مدت برای کاهش آلودگی هوا نموده است.
    در این راستا هدف اصلی این مقاله بررسی میزان تاثیرگذاری سرمایه انسانی برانتشار co2 به عنوان شاخص نشان دهنده کیفیت محیط زیست در گروه کشورهای منتخب درآمد متوسط می باشد.
    تحقیق حاضر از نظر هدف یک تحقیق کاربردی، از نظر روش مطالعه علی و از نظر روش تحقیق و ماهیت و شیوه نگرش پرداختن به مساله استنباطی است.
    به منظور بررسی میزان تاثیرگذاری سرمایه انسانی بر کیفیت محیط زیست در گروه کشورهای منتخب درآمد متوسط از میان شاخص های ارزیابی کیفیت محیط زیست، شاخص میزان انتشار co2انتخاب شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل به روش اثرات ثابت و گشتاور تعمیم یافته درگروه کشورهای منتخب در دوره زمانی2013- 1998نشان می دهد سرمایه انسانی تاثیر منفی و معناداری برانتشار co2 به عنوان شاخص نشان دهنده کیفیت محیط زیست دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، کیفیت محیط زیست، پانل دیتا
  • سید حامد میرکریمی*، سحر سعیدی، سپیده سعیدی صفحات 13-23
    گردشگری، امروزه یکی از مسایل مهم و موثر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. توسعه اکوتوریسم به عنوان یکی از پر جاذبه ترین انواع گردشگری علاوه بر پیامدهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، آثار محیط زیستی قابل توجهی نیز می تواند داشته باشد. این آثار در صورت عدم دقت نظر، عدم تدوین و انجام اقدامات پیشگیرانه در قالب راهبردها، استانداردها و ارزیابی های مستمر، پیامدهای تخریبی بسیاری در محیط های انسانی و طبیعی خواهند داشت و موجب ناپایداری محیطی و در نهایت ناپایداری اکوتوریسم خواهند شد. در عین حال اکوتوریسم می تواند به عنوان ابزاری مناسب در جهت توریسم پایدار نقش جهانی و یا محلی داشته باشد. علی رغم آن اکوتوریسم امروزه اغلب به درستی جهت دهی نشده و عمدتا به گونه ای تعریف شده است که عملا از استانداردهای بحث شده در این مقاله برای نیل و موفقیت در فرآیند پایداری فاصله دارد. به عنوان مثال، لزوم مشارکت مردم محلی و حفظ رضایت آن ها در انجام فعالیت های توریستی از الزامات موثر برای نیل به هدف توریسم پایدار است. همچنین سیاست های توریسمی اتخاذ شده باید به کیفیت تجربه ی بازدیدکننده و یکپارچگی محل توجه کنند و تنها به بازاریابی و تعداد بالای بازدیدکنندگان توجه نکنند. هدف از ارایه ی مقاله ی حاضر، توضیح، تفسیر و تفکیک مفاهیم مربوط به توریسم و اکوتوریسم و هم چنین ارایه برخی از اصول و خط مشی های الزامی جهت دستیابی به اکوتوریسم پایدار است.
    کلیدواژگان: پایداری، توریسم، اکوتوریسم، جوامع محلی
  • حسین عرب اسدی، معصومه رستمی صفحات 25-37
    توسعه کالبدی شهرها، نابودی اراضی کشاورزی و گسترش به سمت پهنه های آسیب پذیر، نظیر حوزه های سیلابی، مسیر رودخانه ها، گسل ها و شیب های نامناسب را به دنبال دارد که باعث به هم خوردن تعادل و پایداری اکولوژیک در شهرها و هم چنین به هدر رفتن هزینه های مالی و در مواقع بروز مخاطرات طبیعی و تلفات جانی می شود، لذا ضرورت ارزیابی توان اکولوژیک ضروری است.
    تحقیق حاضر با علم به اهمیت موضوع و با هدف بررسی مناطق مستعد جهت توسعه شهری با استفاده از روش ارزیابی چند معیاره (MCE[1]) در شهر میامی تدوین شده است. در این تحقیق تناسب زمین برای توسعه کالبدی شهر میامی در چهار منطقه مورد مطالعه برپایه ده معیار (رغبت عمومی و تمایلات مردم، ارتفاع و شیب زمین، وضعیت نسبت به مخاطرات طبیعی، فاصله با زمین های کشاورزی، فاصله از آب های سطحی، مساحت، عامل وقف، هزینه خرید، هزینه آماده سازی و وضعیت نسبت به کاربری های نامتجانس) ارزیابی شد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات، روش توصیفی و استنباطی به کار گرفته شد. جهت وزن دهی معیارها و پارامترهای مربوط، از مدل سلسله مراتبی AHP[2] با استفاده از دانش کارشناسان متخصص و نرم افزار Export choice استفاده گردید.
    مهم ترین عوامل تعیین کننده در توسعه شهر میامی به ترتیب شامل هزینه آماده سازی، هزینه خرید، شیب و ارتفاع، مخاطرات طبیعی، مساحت زمین مناسب، رغبت عمومی مردم، کاربری های نامتجانس، آب های سطحی، وقف و زمین های کشاورزی است که وزن هر معیار مشخص شد. مهم ترین موانع توسعه در جنوب شهر عوامل طبیعی و در شمال شهر زمین های کشاورزی و عامل وقف تشخیص داده شد. نقشه تناسب زمین در شهر میامی تهیه شده است. در این نقشه در بین چهار محدوده جهت توسعه شهر میامی در آینده و بر اساس افق توسعه شهری، محدوده شمال جاده اتوبان نسبت به شهرک شرق و شهرک امام و بافت قدیم شهر، نسبت به دیگر نواحی شهر توان اکولوژیکی بیش تری دارد و جهت توسعه پایدار مناسب تر ارزیابی می گردد. اولویت بعدی شهرک شرق، بعد از آن شهرک امام و در آخر بافت قدیم شهر می باشد.
    [1]- Multi criteriaevaluation
    [2]- Analytic hierarchy process
    کلیدواژگان: ارزیابی چند معیاره، ارزیابی توان اکولوژیک، توسعه پایدار شهری، ارزیابی چند معیاره (MCE)، میامی
  • محمدحسن صادقی روش صفحات 39-48
    با توجه به حساسیت زیستگاه های بیابانی، به منظور مدیریت بهینه این عرصه ها لازم است کلیه عوامل موثر در وضعیت زیستگاهی مورد بررسی قرار گیرد. از این رو، در این پژوهش رابطه بین فرسایش بادی به عنوان پدیده غالب اقلیمی – انسانی مناطق بیابانی، با وضعیت زیستگاه های تحت حفاظت در استان یزد، مد نظر قرار گرفت. با ارزیابی نرخ فرسایش بادی در چنین نواحی می توان ظرفیت محیط را به منظور تدارک شرایط بهینه برای گونه های حیوانی برآورد کرد. تحقیق انجام شده طی دو بخش به انجام رسید. بخش اول، کاربرد نقشه هم فرسا و نقشه مناطق تحت حفاظت به منظور تعیین اراضی تحت تاثیر در هر منطقه و بخش دوم تعیین ارزش تقریبی زیستگاه های تحت حفاظت بر مبنای سه عامل متغیر غذا، آب و امنیت بوده است.
    در نهایت همبستگی مابین ارزش هر زیستگاه با وسعت اراضی تحت فرسایش هر زیستگاه تعیین شد. نتایج حاصله بیان گر این موضوع بود که بین این دو متغیر همبستگی معنی دار، قوی و معکوس (87/0-r=) وجود دارد. به این معنی که عوامل موثر در افزایش میزان فرسایش بادی بر کیفیت زیستگاه حفاظتی موثر بوده و متناسب با افزایش وسعت مناطق تحت تاثیر از ارزش زیستگاهی کاسته می شود.
    کلیدواژگان: زیستگاه جانوری، فرسایش بادی، مناطق تحت حفاظت، یزد
  • غلامعباس فلاح قالهری، محمد باعقیده، حسن رضایی* صفحات 49-60
    سیب زمینی از محصولات غده ای است که نقش مهمی در تغذیه مردم جهان دارد و به دلیل عملکرد بسیار بالا در واحد سطح انرژی و مقدار پروتئین تولیدی در واحد سطح سیب زمینی بیش از گندم و برنج می باشد. برای افزایش مساحت مزارع زیرکشت، کاهش تلفات آب لازم می باشد. یکی از راه های کاهش تلفات آب در مزارع، برنامه ریزی صحیح آبیاری می باشد که اساس آن را برآورد دقیق نیاز آبی گیاهان تشکیل می دهد .معادلاتی که برای محاسبه تبخیر و تعرق پتانسیل استفاده می شوند، پارامترهای اقلیمی یکسانی را به کار نمی گیرند و به دلیل ماهیت تجربی آن ها برای تمام شر ایط اقلیمی مناسب نیستند .به همین دلیل لازم است که معادله مناسب هر منطقه مشخص شود. بدین منظور در این تحقیق با استفاده از داده های ایستگاه هواشناسی تربت حیدریه، مقدار تبخیر و تعرق گیاه واقعی با اعمال ضریب اصلاحی (بایگی) محاسبه شده و با روش فائو پنمن – مانتیث (تبخیر و تعرق مرجع) مورد مقایسه قرارگرفتند. نتایج نشان داد میزان تبخیر و تعرق 63/2 برابر میانگین بارندگی در فصل رویش است. مفهوم این است که گیاه از رطوبت ذخیره شده برای تبخیر و تعرق استفاده نموده است. بدین ترتیب برای جبران تخلیه رطوبتی باید گیاه آبیاری گردد. نیاز آبیاری گیاه سیب زمینی با مدل کراپ وات از اول کاشت تا برداشت محصول 1/803 میلی متر و میزان آبیاری که این کاهش رطوبت را جبران کند، 9/741 میلی متر به دست آمده است.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، نیازآبی، سیب زمینی، تربت حیدریه
  • زهرا همتی*، سید محمد شبیری صفحات 61-81
    در سال های اخیر، آموزش محیط زیست به یک اولویت در حال رشد در سطح محلی، ملی و بین المللی تبدیل شده است. سازمان ملل متحد در دهه آموزش برای توسعه پایدار (سال های 2005- 2014 میلادی) از تمامی کشورهای عضو برای تلاش در جهت افزایش تعهداتشان نسبت به آموزش مردم در مورد نیاز به ایجاد آینده ای پایدار و خلق شهروندانی توانا برای انجام آن دعوت کرد. لذا، محیط زیست نیز به عنوان یکی از مولفه های اصلی توسعه پایدار نیازمند آموزش می باشد. نشست ها و کنفرانس های بسیاری در این حوزه از دهه 1970 تاکنون برگزار گردیده که برخی از آن ها به دلیل تاثیرگذاری بر تدوین قوانین، طراحی و اجرای برنامه های آموزش محیط زیست در سرتاسر دنیا از اهمیت ویژه ای برخوردارند. بسیاری از کشورها تلاش های مناسب و درخوری در این باره انجام داده اند، گرچه برخی از این کشورها در مراحل اولیه قرار دارند.
    در این پژوهش که مطالعه ای اسنادی است این امر در سایر کشورها و همچنین در ایران بررسی شده است. در واقع این پژوهش درصدد بررسی جایگاه آموزش محیط زیست در ایران و مقایسه آن با سایر کشورها می باشد. در ابتدا، قوانین و برنامه های توسعه در ایران به منظور بررسی جایگاه آموزش محیط زیست در قوانین کشور مورد توجه قرار گرفته و سپس برنامه های و فعالیت های مرتبط با آموزش محیط زیستی از سوی سازمان ها و نهادهای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش این گونه نتیجه گیری می شود که ایران در ابتدای مسیر آموزش محیط زیستی قرار دارد، گرچه اقدامات محدود ولی موثر در این حوزه صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، برنامه درسی، قوانین محیط زیستی، توسعه پایدار، مدارس سبز
|
  • Parvaneh Salatin*, Niloufar Ghaffari Somea Pages 1-12
    Environment has been one of the most crucial and important concerns of the human societies during the last few decades up to the present time. Therefore, much attention has been paid to environmental problems in recent years, especially to the problem of air pollution. Air pollution in many major cities in the world is so serious that it has compelled the governments to implement short-term and long-term programs and policies. In this regard, the main objective of this paper is to analyze the effect of human capital on CO2 emission as an indicator of environmental quality in selected countries with average income. This is an applied research by objective, a causal research by study method, and an inferential research by methodology.
    To analyze the effect of human capital on environmental quality in selected countries with average income, CO2 emission has been selected out of the indicators of environmental quality. Results from model estimation by the Fixed Effects Method and the Method of Generalized Moments in selected countries in the 1998-2013 period show that human capital have a negative and meaningful effect on CO2 emission as an indicator of environmental quality.
    Keywords: Human Capital, Environmental Quality, Panel Data
  • Seyedhamed Mirkarimi*, Sahar Saeidi, Sepideh Saeidi Pages 13-23
    Tourism is now one of the most important economic, social and cultural issues. Development of ecotourism as one of the most attractive type of tourism could have had remarkable environmental impacts in addition to its economic, social and cultural effects. These effects would have had destructive impacts on many aspects of human and natural environment if not carefully considered, and do not develop preventive measures in the form of guidelines, standards and continuous evaluations and would have caused instability in environment and consequently in ecotourism. However, ecotourism as an appropriate tool could have had a global or regional role in sustainable tourism. Unfortunately, ecotourism now is not properly managed and is defined in a way that is far from the standards which are discussed in this paper to achieve sustainable success. For example, community participation and satisfaction of native people in tourism activities is one of the necessities to achieve the goals of sustainable tourism. On the other hand, adopted tourism policies not only should have pay attention to the marketing and the number of visitors but also should considered to the visitors experience quality and the region integrity. The purpose of this article is to explain, interpret and differentiate the concepts of tourism and ecotourism and develop some of the required principles and policies to achieve the sustainable tourism using ecotourism.
    Keywords: Sustainability, Tourism, Ecotourism, Local communities
  • Hoossin Arab Asadi, Masoomeh Rostami Pages 25-37
    Physical development of cities, the destruction of agricultural lands and expand into areas vulnerable areas such as flood, the river, the faults and improper slope to follow that leads to ecological balance and sustainability in cities as well as to costs and financial losses in the event of natural hazards causing loss of life is therefore essential ecological capability evaluation.
    Knowing the importance of this study and to determine suitable areas for urban development by using multi-criteria evaluation (MCE) has been developed in Miami. In this study, the proportion of urban land for development within the study area based on ten criteria Miami (public interest and the interests of the people, the height and slope of the land, the situation with respect to natural hazards, distance to agricultural land, the distance from the surface the area, the dedicated, cost, and the costs of preparing applications to heterogeneous) criteria. In analyzing the data, descriptive and inferential statistics were used. The weighting of the criteria and parameters of AHP hierarchical model of knowledge experts and Software Export choice was used.
    The most important determining factors in the development of the city of Miami, respectively, including preparation costs, the cost of buying, tilt and height, natural hazards, proper land area, public interest, disparate applications, surface water, and land devoted to agriculture it was found that the weight of each criterion. The main obstacles to development in the south of the natural factors and the agricultural land in the northern city of endowment was diagnosed.
    Land suitability map was produced in Miami. The map of the four areas for future development of the Miami-based urban development horizon highway to the town of North Road East, Imam and the old town of the city, compared to other areas of the city can be more ecological And to better assess the sustainable development of the next priority Shhrkshrq, then Imam and the old town is located.
    Keywords: Multi, criteria evaluation, evaluation of the ecological, sustainable urban development, multi, criteria evaluation (MCE), Miami
  • Mohammadhassan Sadeghi Ravesh* Pages 39-48
    According to desert habitation sensitivity and for optimum management of these areas and zone, it is essential that all effective factors in the habitation situation are investigated. Therefore in this research the relationship between wind erosion as a climatic-anthropogenic common phenomenon in desert area and under protected areas is studied in Yazd Province. By estimating the rate of wind erosion in such area, the capability of environment for providing appropriate conditions for animal species subsistence can also be estimated. This research has two parts: first, using of iso-erosion map and under protected areas map in order to determine of affected regions in every zone. Second, determination of habitation value of four under protected areas on the basis of food, water and security as three variable factors. Finally the correlation of the value of each habitation with the area of the regions was determined. The results showed there is strong correlation between two mentioned factors (r = -0.87). It means that effective factors of the increase of wind erosion amount affect on the quality of protected habitation and habitation value reduce proportional with the increase of the area of affected regions.
    Keywords: Animal Habitats, Wind Erosion, Protected Areas, Yazd
  • Gholamabas Fallahgh Ghalhari, Mohammad Baaghideh, Hasan Rezaei* Pages 49-60
    Potato is a tuberous product with important value in food supply for world and because of high efficiency per surface unit; it has higher energy and protein per surface unit than wheat and rice. In order to increase the plantation of potato prevention of water waste is essential. One effective way to the purpose of this investigation is a well programmed irrigation protocol which is achievable an exact estimation of the need of the plants for Water requirement. The applicable equation to estimate Evapotranspiration does not use the same climate parameters and due to the practical entity of this process they are not applicable for all climate conditions. Thereby, there has to be a suitable equation to be used in each region. To reach this goal, in this study, by the aid of data collected from Torbat Heidariyah weather station, the amount of real Evapotranspiration has been calculated using correlation coefficient and compared with the reference Evapotranspiration (F-P-M).The results show that the amount of Evapotranspiration is 2/63 times more than the mean precipitation in growing season. It means that the plants have been using their moisture storage to accomplish their Evapotranspiration. In order to replenish the moist content in plants irrigation is essential. Using the Cropwat method, potato need for water supply was estimated 803/1mm from the beginning of implantation to the end of harvesting and the estimation of the amount of water to supply this need is equal to 741/9mm.
    Keywords: Evapotranspiration, Water requirement, potato, Torbat Heidariyah
  • Zahra Hemmati *, Seyyed Mohammad Shobeiri Pages 61-81
    In recent years, environmental education has become a priority growing locally, nationally and internationally. United Nations decade of education for sustainable development (2005-2014), invites all member states to attempt to increase the commitment for educate people, about the need to establish a sustainable future and create capable citizens to perform its. Therefore, the environment as well as one of the main components of sustainable development requires training. Since from 1970s, many meetings and conferences been held in this area, some of which are quite important due to influence legislation, design and implementation of environmental education programs throughout the world. Many countries have done appropriate efforts in this regard, although some of these countries are in the early stages.
    This study is a documentary research review status of environmental education in Iran in comparison with other countries. First, legislation and development programs were considered in order to investigate the status of environmental education in national laws and then, programs and activities related to environmental education by various organizations were studied.
    Finally, it was concluded that environmental education in Iran is in the beginning of the path, although limited efforts, but effective have been done in this area. Also some recommendations are provided to improve position of Iran in terms of environmental education.
    Keywords: Environmental Education, curriculum, Environmental Law, sustainable development, Green Schools