فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1400)

نشریه انسان و محیط زیست
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 59، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/19
  • تعداد عناوین: 15
|
  • داود اخضری*، محمد یارمحمدی صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    یکی از روش هایی که برای مقابله با کم آبی مناسب می باشد استفاده از تکنیک های ذخیره سازی آب در خاک است. این روش ها آلودگی برای محیط زیت ایجاد نمی کنند. هدف از این پژوهش، مطالعه اثر پیتینگ و زیولیت بر رشد و خصوصیات فیزیولوژیک گیاه Agropyron elongatum در شرایط تنش خشکی می باشد.

    روش بررسی

     آزمایشی در پایه طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد که در ابتدا بذور در داخل گلخانه در گلدان کشت شدند و پس از 3 ماه نهال ها به عرصه واقع در خارج گلخانه انتقال داده شدند و تیمار ها بر روی آن ها اعمال گردید که مدت 6 ماه به طول انجامید. تیمار های اعمال شده عبارت بودند از: پیتینگ شامل دو سطح با پیتینگ و بدون پیتینگ، زیولیت در دو سطح با زیولیت (50 گرم به ازای هر نهال) و بدون زیولیت و 4 سطح آبیاری شامل: سطح آبیاری FC ،2/1 FC ،4/1 FC و بدون آبیاری.

    یافته ها

     با اعمال پیتینگ و زیولیت، مقدار غلظت کلسیم،  مس ،  پتاسیم، منگنز،  سدیم، روی ، فسفر، وزن ساقه ا، وزن ریشه، ارتفاع ساقه و طول ریشه افزایش پیدا کردند. غلظت آهن در حالت بدون پیتینگ افزایش بیشتری نشان داد واز 3/2 به mg/kg 2/17 در حالت بدون پیتینگ افزایش یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از تیمارهای (پیتینگ، زیولیت و خشکی)  دارای اثر متقابل معنی دار بوده و موجب افزایش بیشتر پارامتر های اندازه گیری شده می گردد. می توان گفت استفاده از پیتینگ و زیولیت بر رشد و خصوصیات فیزیولوژیک گیاه Agropyron  elongatum  اثر مثبت و معنی داری داشته است.

    کلیدواژگان: زئولیت، تنش خشکی، پیتینگ، سطوح آبیاری
  • فرزام هستی*، عبدالرسول سلمان ماهینی صفحات 11-33
    زمینه و هدف

    مدیران و برنامه ریزان جهت عملی کردن برنامه های خود، نیازمند توجه به خواسته های ذینفعان، در ارتباط با پروژه کاری خود هستند. لذا به کار گیری روشی که قابل درک باشد و توانایی برقراری ارتباط مابین مدیران و ذینفعان را در فرآیند تصمیم گیری داشته باشد بسیار حایز اهمیت است. بررسی پیش رو به کاربرد نظریه بازیها در حوزه های مورد بررسی محیط زیست نظیر حفاظت از تنوع زیستی، آلودگی های محیط زیست و برنامه ریزی و آمایش سرزمین خواهد پرداخت.

    روش بررسی

    روش جمع آوری اطلاعات در این تحقیق شامل بررسی کتابخانه ای و اسنادی و تحلیل محتوای مطالعات انجام شده است. در بخش حفاظت از تنوع زیستی به بررسی نقش نظریه بازیها در تصمیم گیری های مربوط به مدیریت مناطق تحت حفاظت و همچنین کاربرد آن در حوزه اکولوژی رفتار پرداخته خواهد شد. در تصمیم گیری های مربوط به مواد زاید که ارتباط تنگاتنگی با آلودگی های محیط زیست دارد، کاربرد نظریه بازیها در این زمینه نیز مورد بررسی  قرار گرفته است. همچنین بکارگیری این مدل در برنامه ریزی های مربوط به سرزمین نیز مورد بحث قرار گرفت و مدل کاربرد نظریه بازیها در آمایش سرزمین ارایه گردیده است.

    یافته ها

    نظریه بازیها، به عنوان یک رویکرد، در ساختار و درک مشکلات مدیریت محیط زیستی در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در حال پیشرفت است. نظریه بازیها توانایی این را دارد که رفتار بازیکنان را در فرآیند تصمیم گیری پیش بینی کند، با بهره گیری از این ویژگی تعارضات بوجود آمده میان ذینفعان حل و فرآیند تصمیم گیری مورد قبول بازیکنان خواهد بود. با به کارگیری این روش بسیاری از مشکلات گریبان گیر محیط زیست که به دلیل ماهیت عمومی کالاها است حل خواهد شد.

    بحث و نتیجه گیری

      در این مقاله به بررسی کاربرد های مختلف نظریه بازیها در سه حوزه عمده محیط زیست یعنی حفاظت از تنوع زیستی، آلودگی محیط زیست و آمایش سرزمین پرداخته شد. به وضوح روشن است که با بکارگیری این فن می توان بسیاری از مشکلات گریبان گیر مدیریت محیط زیست کشور مدلسازی و حل شوند.

    کلیدواژگان: نظریه بازیها، محیط زیست، ذینفعان، آمایش سرزمین، تنوع زیستی، آلودگی محیط زیست
  • عقیل قربانی شاه نجفی، سید حسین هاشمی* صفحات 35-46
    زمینه هدف

    یکی از روش های مدیریت فاضلاب های صنعتی به ویژه در محدوده شهرها، تخلیه ی آن ها به شبکه ی فاضلاب شهری است. در صورتی که این کار متناسب با ظرفیت تاسیسات و تحت نظارت انجام نشود، ممکن است موجب آسیب به سامانه های جمع آوری، انتقال و تصفیه فاضلاب شهری شود.

    روش بررسی

    در این پژوهش به صورت مروری به بررسی اثرات تخلیه پساب های صنعتی بر تاسیسات فاضلاب شهری و استاندارد ها و ضوابط مرتبط در کشورهای منتخب پرداخته شده است.

    یافته های بحث

    بررسی ها نشان می دهد که کانادا، مکزیک، آرژانتین، سنگاپور، آمریکا و استرالیا و نیوزلند به ترتیب 13، 10، 14، 22، 34 و 29 ویژگی فاضلاب صنعتی را در استانداردهای خود در نظر گرفته اند. هم چنین در آمریکا برای نسبت حجم تخلیه ی فاضلاب صنعتی به کل فاضلاب شهری، محدودیت وجود دارد. در مقابل، ایران استاندارد مدونی برای تخلیه های صنعتی به تاسیسات فاضلاب شهری ندارد و تنها ضوابط موجود مربوط به تاسیسات فاضلاب در شهرک های صنعتی است که هشت متغیر را در بر می گیرد. ورای این مورد، عدم ارزیابی ظرفیت شبکه و تصفیه خانه ی فاضلاب شهری برای پذیرش فاضلاب های صنعتی که اغلب ناشی از عدم وجود اطلاعات و تجربه ی لازم در این زمینه است، می تواند موجب اختلال در انتقال و تصفیه فاضلاب شود.

    نتیجه گیری

    بنابراین، تهیه ضوابط و استاندارد ملی برای ساماندهی تخلیه های صنعتی به تاسیسات فاضلاب شهری، ارزیابی ظرفیت شبکه و تصفیه خانه برای پذیرش تخلیه های صنعتی و پایش و نظارت بر این تخلیه ها به منظور شناسایی و مقابله با تخلیه های غیرمجاز اقدام هایی حیاتی برای مدیریت فاضلاب های صنعتی به ویژه در محدوده شهرها در ایران می باشند.

    کلیدواژگان: فاضلاب صنعتی، سامانه فاضلاب شهری، بار آلودگی، پایش، تخلیه غیرمجاز
  • اکرم بمانی*، مهدی مظفری، ملیحه عرفانی صفحات 47-60
    زمینه هدف

    مکانیابی محل دفن بهداشتی مواد زاید جامد نیازمند انجام مطالعات و اعمال مدیریت صحیح بوده و معیارهای متعددی در انتخاب مکان مناسب دفن تاثیرگذارند که عدم توجه به آنها موجب آلودگی شدید محیط زیست و صدمه به انسان ها می شود. معیارها و شاخص های متعددی جهت انتخاب محل مناسب برای دفن پسماندها ارایه شده است، که هر یک محدودیت ها و شرایط خاصی را برای مکانیابی مطرح می سازد. به عبارت دیگر هر یک از معیارها براساس یکی از زمینه های علمی بنا شده اند، به گونه ای که مطالعات مکانیابی هویت چند بعدی و ساختار میان رشته ای پیدا کرده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش مهمترین معیارهای موثر بر مکانیابی محل دفن بهداشتی مواد زاید بر اساس مرور منابع و بررسی دستورالعمل های مختلف شناسایی شده اند. در این بررسی علاوه بر معرفی این معیارها به اهمیت هر یک از معیارهای مذکور در مکان یابی محل دفن پسماندهای شهری نیز پرداخته شده است. برای تمامی این معیارها مقادیر عددی حدود آستانه مناسب در مطالعات مختلف  نیز بررسی شد.

    یافته ها

    برخی از مهمترین این معیارها شیب، سنگ بستر، گسل ها، فاصله از منابع آب سطحی، عمق آب زیرزمینی، باد غالب، میزان بارش، مناطق حفاظت شده، فاصله از سکونتگاه های شهری و روستایی، کاربری اراضی، فاصله از شبکه راه ها و فاصله از مراکز تاریخی و باستانی می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به عدم وجود مطالعه منسجم در زمینه اهمیت معیارها و آستانه ها، این مطالعه می تواند به عنوان الگویی در مکان یابی محل دفن پسماند با توجه به ویژگی های محیط زیستی منطقه مد نظر محققان و تصمیم گیران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حدود آستانه، معیار، محیط زیست، مدیریت پسماند، مکانیابی
  • امین رئیسی، حسام الدین مهرفر*، مسعود ترابی آزاد صفحات 61-71
    زمینه و هدف

    فناوری آب مغناطیسی موضوعی است که در سال های اخیر در بخش منابع آب و کشاورزی مورد توجه قرار گرفته است. یکی از کاربردهای آب مغناطیسی، اصلاح خاک با کمترین میزان استفاده از مواد شیمیایی و اسیدی می باشد. با اعمال میدان مغناطیسی می توان آب معمولی را به مایعی با اثرات فیزیکی و شیمیایی خاص تبدیل کرد،

    روش بررسی

    در این تحقیق با استفاده از روش آزمایشگاهی و شبیه سازی، تاثیر آب مغناطیسی بر اصلاح خاک مورد بررسی قرار گرفت و یک مطالعه عملیاتی در این زمینه انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد گرمای ویژه و نقطه جوش آب مغناطیسی کاهش و مقدار تبخیر افزایش می یابد. همچنین خواص دیگری از جمله وزن مخصوص، کشش سطحی، ویسکوزیته ، قابلیت هدایت الکتریکی و قدرت حلالیت نیز تغییر می کند. اعمال میدان مغناطیسی باعث افزایش حلالیت آب و در نتیجه فعال شدن عناصر غذایی موجود در خاک شده و در ادامه با تسهیل انحلال املاح نا محلول در خاک می تواند 50 درصد مصرف کود را کاهش دهد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج آزمایش های آبیاری با آب مغناطیسی بر روی مزارع مختلف نشان داد که عملکرد بذر افزایش، مصرف آب و هزینه پمپ تا 44 درصد کاهش می یابد. با توجه به اینکه سال به سال تامین آب جهت مصارف خانگی، صنعتی، کشاورزی و... مشکل تر شده و هزینه های سنگین تری را به دولت تحمیل می کند ؛ بنابراین استفاده از فناوری آب مغناطیسی و بومی سازی تکنولوژی آن امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آب مغناطیسی، بارهای الکتریکی، کشاورزی، منابع آب
  • نگار براتی بروجنی، سارا نهیبی*، حسین موسوی فاطمی صفحات 73-87
    زمینه و هدف

    فرصت ها و امید به مزایای اقتصادی، اجتماعی دلایل انتخاب زندگی شهری هستند، ولی آلودگی صوتی، کیفیت نامناسب هوا، ترافیک و تولید زباله و آلودگی های صنعتی تنها چند مورد از آثار زندگی شهری بر محیط زیست است. طراحی شهری به مثابه بازو و نیروی آمیخته با هنر می تواند ضمن شناخت و تحلیل شرایط، بازآفرینی شهری را به ارمغان آورند. بازآفرینی شهری راهی است برای ساماندهی و ارتقای مکان فعلی به جای برنامه ریزی مجدد جهت شهری جدید.

    روش بررسی

    این پژوهش1-به بحران محیط زیست به عنوان یک بحران مهم در امر طراحی محیط پرداخته میشود2-استفاده از مطالعات کتابخانه ای و روش تحقیق توصیفی به بررسی سیاست و راهکارهای بازآفرینی شهری و به چگونگی استفاده زمین و طبیعت و در امر طراحی شهری و طراحی محیط و معیارهای آن میپردازد3-به بررسی سیاست و راهکارهای اتحادیه اروپا برای بازآفرینی کالبدی شهری پرداخته می شود.

    یافته ها

    برای بازآفرینی کالبد شهری باید اقدامات ارتقاء دهنده با توسعه آموزش و پرورش، توسعه اقتصادی، اجتماعی و حفاظت از محیط زیست همراه باشد که مشارکت قوی شهروندان محلی، جامعه مدنی و سطوح مختلف دولت را لازم دارد. سبک زندگی بدون ماشین از طریق بالا بردن تراکم محله ها، استفاده از فناوری اطلاعات دقیق و کاهش نیاز به سفر، فعالیت ترمیمی فراتر از حفاظت از محیط زیستگاه های طبیعی و جلوگیری از کاهش تنوع زیستی نیازمند فضاهای باز و افزایش اکوسیستم شهری برای شبکه ای از زندگی گیاهان و جانوران است

    بحث و نتیجه گیری

    یافتن راه حل های فنی و زیربنایی برای مدیریت آب، جزیره گرمایی و به حداقل رساندن مصرف انرژی، کاهش ضایعات و استفاده از حمل و نقل عمومی و تغییر رفتار افراد و مشارکت فعال سازمان های محیط زیستی و توسعه پروژه هایی مانند انرژی خورشیدی، انرژی باد و احیای جنگل ها و بازآفرینی فضای سبزشهری از جمله راه های کاهش کربن و مشکلات زیست محیطی می باشند. نتایج نشان میدهد، اقداماتی که در اتحادیه اروپا برای بازآفرینی شهری صورت گرفته بیشتر بر اقدامات محیط زیستی تمرکز داشته است. در این پژوهش به جهت بازآفرینی شهرهای ایران به ارایه آیتم های تاثیرگذار در امر بازآفرینی و بهبود شرایط شهری می پردازد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، محیط زیست، رفتار سبز، سیاست اتحادیه اروپا، شهر پایدار
  • محمدحسین خانجانی*، علیرضا محمدی صفحات 89-105
    زمینه و هدف

    آبزی پروری یکی از سریع ترین بخش های در حال رشد کشاورزی در جهان امروز می باشد. توسعه متراکم صنعت آبزی پروری با افزایش اثرات زیست محیطی همراه بوده است. فرآیند تولید، مقدار قابل توجهی از پساب آلوده شامل غذاهای خورده نشده و مدفوع را ایجاد می کند. پساب آبزی پروری شامل مواد مغذی، ترکیبات آلی و غیرآلی مثل ترکیبات نیتروژن (آمونیاک، نیتریت، نیترات)، فسفر، کربن آلی و مواد آلی که به محیط زیست آبزی وارد می شود. آمونیاک بعنوان ماده دفعی آبزیان و از طریق تجزیه مواد آلی اضافی تولید می شود، باکتری های شیمواتوتروف (نیتروزموناس و نیتروباکتر) تمایل به اکسید آمونیاک به نیتریت و نیترات دارند. امروزه توجه به سیستم های آبزی پروری بسته به دلیل امنیت بیشتر زیستی و مزایای زیست محیطی در حال افزایش است. هنگامی که آب در سیستم های پرورشی مدار بسته به صورت چرخه ای مورد استفاده مجدد قرار می گیرد برخی از خطرات مانند ورود پاتوژن ها و گونه های بیگانه به سیستم پرورش و مشکلات مربوط به تخلیه آب زاید که باعث ایجاد آلودگی های زیست محیطی می گردد، کاهش می یابد. در مطالعه حاضر روش های حذف ترکیبات نیتروژن غیرآلی در آبزی پروری مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    این پژوهش از نظر ماهیت مروری است که با استفاده از مرور منابع علمی به بررسی موضوع پرداخته است.

    یافته ها

    معمولترین روش‏های حذف مواد زاید نیتروژن‏دار در سیستم آبزی پروری، شامل تعویض آب، هوادهی، قطع غذادهی، استفاده از ماده معدنی زیولیت و کنترل زیستی است.

    بحث و نتیجه گیری

    مناسب‏ترین روش برای کنترل ترکیبات نیتروژن غیرآلی، مصرف و کاهش نیتروژن در همان محل پرورش توسط باکتری‏ها (روش زیستی - شیمیایی) می‏باشد.

    کلیدواژگان: آبزی پروری، تصفیه پساب، مواد زائد نیتروژن‏دار، تعویض آب، روش زیستی- شیمیایی
  • میثم نوری خان یوردی*، مهدی بشیری، حمید گنجئیان صفحات 107-122
    زمینه هدف

    امروزه اهمیت صنعت گردشگری ورزشی و به خصوص طبیعت گردی به حدی رسیده است که به عنوان بزرگترین صنعت خدماتی جهان درآمده و سالانه میلیون ها نفر توریسم ورزشی در سرتاسر جهان با انگیزه های گوناگون در حال جابجایی و سفر می باشند. هدف از انجام پژوهش حاضر، ارزیابی توان اکولوژیک شهرستان میانه جهت توسعه گردشکری ورزشی با استفاده از GIS بود.

    روش بررسی

    با استفاده از  نرم افزار GIS لایه های اطلاعاتی مورد نیاز در محدوده شهرستان میانه تهیه گردید. در ادامه جهت تهیه و شناسایی لایه های مربوط به مناطق مستعد گردشگری ورزشی، معیارها و فاکتورهای لازم جهت توسعه هر کدام از ورزش های کوه نوردی، غارنوردی، طبیعت درمانی، ورزش های آبی، ورزش های زمستانی، شکار، صید و ماهی گیری، طبیعت نوردی و طبیعت گردی مشخص شدند. سپس مطابق با همان معیارها، مناطق مستعد جهت توسعه هرکدام از فعالیت های ورزشی شناسایی شده است و در نهایت پس از تلفیق و ترکیب لایه های اطلاعاتی، نقشه نهایی مناطق مستعد اکوتوریسم ورزشی در شهرستان میانه تهیه شده است.

    یافته ها

    بررسی لایه های اطلاعاتی مختلف شهرستان میانه نشان داد که این شهرستان پتانسیل بالایی برای توسعه گردشگری ورزشی در رشته کوه نوردی و غارنوردی، طبیعت درمانی، ورزش های آبی، ورزش های زمستانی، شکار و صید، طبیعت نوردی و طبیعت گردی دارد و فرصت های مناسبی برای توسعه گردشگری ورزشی داراست.

    بحث و نتیجه گیری

    متولیان امر گردشگری و ورزش در سیاست گذاری و برنامه ریزی های کوتاه مدت و بلندمدت خود می توانند با در نظر گرفتن این فرصت ها به پیشرفت گردشگری ورزشی شهرستان میانه کمک شایانی نمایند.

    کلیدواژگان: شهرستان میانه، گردشگری ورزشی، طبیعت گردی
  • فرزانه سادات حسینی*، آرام کریمی صفحات 123-140
    زمینه و هدف

    در سرتاسر جهان، کشورها به طور فزاینده ای در حال شهری شدن هستند است ولی خدماتی که پاسخگوی نیازهای مختلف آنها باشد، به گونه ای مناسب، پاسخگوی شهروندان نیست. لذا یکی از مهم ترین دغدغه های برنامه ریزان و مدیران شهری، نحوه توزیع و تخصیص منابع و خدمات شهری به صورت عادلانه در سطح مناطق مختلف شهر برحسب نیازهای جامعه شهری می باشد. توزیع بهینه خدمات، ارتباط مستقیمی با برنامه ریزی کاربری اراضی دارد. این مقاله با هدف بررسی نحوه توزیع عوامل کاربری اراضی شهری از منظر عدالت اجتماعی در نواحی مختلف شهر سبزوار صورت گرفته است.

    روش بررسی

     روش تحقیق تحلیلی-تطبیقی بوده و از تکنیک های آماری و مدل های کاربردی امتیاز استاندارد شده و نزدیکترین مجاورت یا (همسایگی) استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان می دهد که شهر سبزوار در مقایسه با سرانه پیشنهادی طرح جامع سال 1388 و سرانه های رایج در کشور فاصله زیادی دارند. و در مقایسه با طرح جامع شهر سبزوار، با کمبود 84/9 مترمربعی در کاربریهای خدماتی(تجاری، آموزشی، آموزش عالی، فرهنگی، مذهبی، اداری، بهداشتی- درمانی، پارک و فضا سبز، ورزشی) خود مواجه می باشد. همچنین توزیع فضایی خدمات شهری در نواحی 13 گانه آن حالت نامتعادلی را نشان می دهد به گونه ای که ناحیه 13 و 7 برخوردارترین این نواحی و ناحیه 11 محروم ترین ناحیه از نظر خدمات عمومی می باشد و براساس مدل  مشخص شد که الگوی توزیع کاربری ها در سطح شهر بر اساس الگوی کاملا خوشه ای توزیع شده اند، یعنی تجمع و تمرکز برخی از کاربری ها در یک مکان بیشتر از مکان های دیگر است و فقط کاربری فرهنگی الگوی تصادفی و کاربری نظامی و انتظامی دارای الگوی یکسان و منظم می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به پژوهش حاضر مسیولین باید سعی کنند فرصت های برابر از حیث دسترسی به خدمات شهری را خلق نمایدو  همچنین با استفاده از فضای باز نظیر اراضی بایر به منظور رفع کمبودهای هر ناحیه و ایجاد فضای زنده شهری تلاش نمایند تا توزیع خدمات و تسهیلات متناسب با جمعیت ناحیه و شعاع دسترسی باشد. و کاربری ها به طور متوازن و متناسب با جمعیت در بین نواحی  توزیع شوند.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، عدالت اجتماعی، امتیاز استاندارد شده، مدلRN، سبزوار
  • عبدالرضا واعظی هیر*، منصوره محمدزاده مطلق، شعیب بختیاری، رضا نعمت الهی صفحات 141-158
    زمینه و هدف

    میادین نفتی، پالایشگاه ها، خطوط انتقال و پمپ بنزین ها ازجمله منابع آلودگی هستند که مواد نفتی را می توانند وارد محیط کنند. در پالایشگاه بندرعباس نشت هایی رخ داده و آب زیرزمینی منطقه را آلوده کرده است.

    روش بررسی

    به منظور بررسی نحوه گسترش و تعیین منشا آلاینده ها ابتدا خصوصیات آبخوان، نظیر عمق و جهت جریان آب زیرزمینی، جنس بدنه آبخوان و ضرایب هیدرودینامیک آن با استفاده از داده های 143 چاه پایش آب زیرزمینی تعیین گردید و 6 حلقه چاه جدید برای شناخت بیشتر یکی از ابرهای آلودگی شناسایی شده، حفر گردید. عمق آب زیرزمینی، ضخامت ماده نفتی و منشا نشت آلاینده ها تعیین شد.

    یافته ها

    آبخوان پالایشگاه یک آبخوان آزاد با بدنه مارنی و آهکی بوده و ضخامت آن حداکثر 17 و حداقل 3 متر می باشد. عمق برخورد به سطح آب 3 تا 60/3 متر،  هدایت هیدرولیکی 45/2 متر بر روز و جهت عمومی جریان از شمال غرب به جنوب شرق پالایشگاه می باشد. همچنین سرعت متوسط آب زیرزمینی در آبخوان m/d 2-10×2 برآورد و حداقل در 11 چاه فاز آزاد نفتی به صورت LNAPL شناسایی گردید.

     نتیجه گیری

    بیشترین و کمترین ضخامت ماده نفتی در آبخوان،  به ترتیب 115 و 05/0 سانتیمتر واقع در غرب پالایشگاه می باشد. تنوعی از آلاینده های نفتی از بنزین و نفت خام تا فازهایی با گرانروی بالا نظیر نفت کوره منجر به آلودگی آبخوان منطقه شده است. مخازن بنزین، گازوییل، نفت سفید و کانال انتقال پساب ناشی از شستشوی واحد 71 به بخش بازیافت، منشا اصلی نشت آلاینده ها به آبخوان پالایشگاه بوده است.

    کلیدواژگان: LNAPL، پالایشگاه بندرعباس، آلاینده های نفتی آب زیرزمینی
  • فردین صفری، سعید کریمی، ایثار نورائی صفت* صفحات 159-172
    زمینه و هدف

      نیروگاه ها دارای انواع آلودگی های آب، هوا، خاک و صوت می باشند و آسیب های قابل ملاحظه ای به محیط زیست اطراف وارد می سازند. ولی از طرفی با افزایش رشد جمعیت، صنعت و... ، تقاضا برای مصرف انرژی بخصوص برق در سال های اخیر رشد روز افزونی داشته است و با توجه به اینکه تامین انرژی الکتریکی مورد نیاز، اغلب مستلزم احداث نیروگاه های جدید می باشد و عملیات احداث نیروگاه ها پیامدهای اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و زیست محیطی فراوانی دارد. مطالعه و برنامه ریزی برای انتخاب مکان مناسب جهت احداث نیروگاه از اهمیت ویژه ای برخوردار است.

    روش بررسی

    در این مقاله ضمن شناسایی عوامل مهم در تعیین مکان مناسب برای احداث نیروگاه گازی در استان گیلان و میزان تاثیرگذاری هر یک از این فاکتورها، با استفاده از مدل های فازی و بولین و با بکارگیری نرم افزارGIS ، تلفیق لایه های اطلاعات مکانی انجام و مکان های مستعد برای احداث نیروگاه های گازی مشخص گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد با توجه به تلفیق لایه های اطلاعاتی مختلف و اعمال محدودیت ها، حدود 90 درصد از کل استان گیلان به عنوان مناطق محدودیت دار جهت احداث نیروگاه تعیین گردید و از 10 درصد باقیمانده، 5 درصد آن وزن مطلوب و 5 درصد باقی مانده وزن نیمه مطلوب و نامطلوب دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    در نهایت، با مقایسه پنج عملگر مدل فازی، عملگر fuzzy Product بهتر و مناسب تر به نظر می رسید.

    کلیدواژگان: نیروگاه، محیط زیست، منطق بولین، سیستم اطلاعات مکانی(GIS)
  • هانا اعتمادی* صفحات 173-187
    زمینه و هدف

    در این مطالعه میزان آسیب پذیری و پاسخ اکوسیستم های مانگرو به اثرات پیش بینی شده تغییر اقلیم مورد بررسی و تجزیه تحلیل قرار خواهد گرفت. تعیین پاسخ اکوسیستم های جنگلی مانگروها به افزایش جهانی سطح آب دریا، درجه حرارت و تغییرات الگوی بارش ناشی از تغییر اقلیم  بسیار پیچیده خواهد بود. انتظار میرود که این اکوسیستم ها پاسخی سینرژیک به ترکیبی از اثرات ناشی از تغییر اقلیم ، فاکتورهای آنترپوژنیک و حوادث طبیعی نشان دهند.

    روش بررسی

    در این پژوهش مشخص شد افزایش تراز آبی دریا محتمل ترین و بزرگترین تهدید ناشی از تغییر اقلیم بر جنگل های مانگرو خواهد بود. دامنه جرومدی و میزان تامین رسوب در جنگل های مانگرو دو فاکتور عمده و موثر پاسخ مانگروها به افزایش تراز آبی دریا به شمار میروند.

    یافته ها

      در صورتیکه پروسه های افزایش ارتفاع رسوب به عنوان پروسه های جبران وجود نداشته باشند، مانگروهای سمت دریا از بین خواهند رفت و هرچه دامنه جزرومدی منطقه ای بیشتر باشد مانگروها خسارات کمتری را متحمل می شوند. این پاسخ ها به توپوگرفی منطقه نیز بستگی دارد که امکان مهاجرت مانگروها را به سمت خشکی تعیین میکند. بسیاری از پاسخ های مانگروها به این اثرات ناشی از تغییر اقلیم را نمی توان از یک مکان به مکان دیگر برون یابی کرد و ویژه یک منطقه خاص می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    برخی از اقدامات سازگاری در مناطق ساحلی در مقابل اثرات تغییر اقلیم شامل طراحی سیستم های دفاع از مناطق ساحلی مثل خاکریز ها، کاشت و احداث جنگل های مانگرو، ساخت تاسیسات در مقابل سیل، عقب نشینی از خط ساحلی و مدیریت آرایش جدید ساحل، تهیه نقشه های ریسک و هشدار و آگاهی به ساکنین می باشد.

    کلیدواژگان: جنگل های مانگرو، تغییر اقلیم، افزایش تراز آب دریا
  • پریسا امیری*، سید محمود شریعت، مهدی احمدی کلان صفحات 189-200
    زمینه و هدف

    پایش کیفیت آب رودخانه های تامین کننده آب سدها، از مهمترین ابزار جهت ارتقاء کیفی آب مخازن سدها می باشد. با توجه به اهمیت سد چمگردلان، به عنوان اصلی ترین منبع تامین آب شرب شهر ایلام و وجود منابع آلاینده از قبیل فاضلابهای روستایی، فضولات واحدهای گاوداری و مرغداری در حوضه آبریز آن، بررسی کیفی آب این سد با کاربرد شاخص (NSF)WQI امری ضروری به نظر می رسد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، پارامترهای کیفی شامل اکسیژن محلول، دما، کدورت، pH، BOD، TDS، فسفات، نیترات و کلیفرم مدفوعی در 7 ایستگاه طی فروردین ماه تا شهریور سال 1392 اندازه گیری شدند و هر ماه یکبار نمونه برداری با سه تکرار انجام گرفت. داده های به دست آمده بر اساس شاخص کیفی آب سازمان بهداشت ملی آمریکا (NSFWQI) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.   

    یافته ها

    بر اساس نتایج شاخص مذکور، کیفیت آب در تمام ایستگاه های مطالعاتی در گروه سوم و با میزان کیفیت 70- 50  قرار گرفت. بالاترین کیفیت و بیشترین میزان شاخص به مقدار47/63 مربوط به ایستگاه خروجی و پایین ترین کیفیت به میزان 4/51 در ایستگاه تلاقی به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    منابع آب بالقوه در معرض آلودگی ناشی از عوامل طبیعی و انسانی است. شاخص NSF(WQI) در ایستگاه های سد حدود(64-53) می باشد و این بیانگر این است که قرار گرفتن آب در شرایط مخزن باعث بهبود وضعیت کیفی آن گردیده است. اطلاعات بدست آمده از کیفیت آب رودخانه ها و تاثیر منفی کاربری های مختلف موجود در حوضه آبریز، امکان تصمیم گیری در خصوص  پهنه بندی حوضه ، برای استقرار کاربریهای سازگار جدید و برنامه ریزی جهت  نظارت بر نحوه کنترل و کاهش منابع آلاینده موجود را برای مسیولین فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: منابع آلاینده، حوضه آبریز، NSF(WQI، سد چمگردلان
  • روشنک نابغ وطن*، آزیتا بلالی اسکوئی، محمدعلی کی نژاد، فربد دیبا صفحات 201-219
    زمینه و هدف

    با شیوع بیماری کووید-19 و قرنطینه خانگی، سبک زندگی انسان ها،که رابطه مستقیمی با طرح ریزی خانه دارد، دچار تحولات گسترده ای شد. انسان ها بالاجبار زمان زیادی را در خانه گذرانده و تمامی فعالیت های روزمره خود را می بایست از داخل خانه انجام دهند. پس با تغییر سبک زندگی نیاز به تغییر در کالبد و مفهوم خانه ضروری است و آمادگی برای مواجهه با این تغییر نیازمند شناخت آینده های بدیل برای خانه است.

    روش بررسی

    با استفاده از روش تحلیل لایه ای علت ها و تعمیق در لایه ها و روند رفت وبرگشتی آن، و مصاحبه نیمه ساختاریافته با متخصصان و نخبگان زمینه تحقیق، به شناسایی استعاره ها و گفتمان های بدیل برای این موضوع می پردازیم.

    یافته ها

    استعاره های بدیل برای آینده خانه باتوجه به شیوع بیماری کووید-19 شامل 7 مورد می باشند که خانه سبز از مهم ترین آن هاست. گفتمان های بدیل نیز که حمایتگر استعاره های بدیل هستند شامل طبیعت گرایی، جبرگرایی فناورانه، اگزیستانسیالیسم و بازنگری فرهنگی می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    دوری از طبیعت، گیاهان و فضای آزاد، به معنای دوری از زندگی اصیل و در نتیجه ایجاد حس افسردگی است که موجب بیماری های مختلف روحی می شود. خانه سبز باعث ایجاد سلامت و امنیت برای ساکنین خانه شده و درنتیجه رفاه و آسایش بیشتری فراهم خواهدکرد. همچنین خانه سبز با معماری خاص خود، قادر به صرفه جویی در انرژی و حفظ بیشتر برخی از منابع خانه است. باتوجه به عوارض روحی و اقتصادی ناشی از قرنطینه خانگی در اثر شیوع بیماری کووید-19، یکی از مهم ترین عناصر برای خانه آینده توجه بسیار زیاد به فضای سبز، گیاهان، منظر و پایداری می باشد.

    کلیدواژگان: خانه، کووید-19، معماری سبز، آینده پژوهی، تحلیل لایه ای علت ها
  • سوسن حایری یزدی، مریم رباطی*، نسیم پورسینا، عذرا کریمی صفحات 221-235
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه تغییرات اقلیمی از یک موضوع حاشیه ای به یک اولویت جهانی تبدیل شده است، نزدیک به سه دهه است که سازمان ملل بیشتر کشورهای روی زمین را برای اجلاس های جهانی آب و هوا  به نام COP گرد هم می آورد. هدف از این مطالعه، بررسی اهداف و دستاوردهای COP26 و تاثیر آن بر تصمیمات کلان ایران بوده است.

    روش بررسی

    این پژوهش مطالعه ای بر COPهای گذشته، و COP26 بوده است. در این راستا مقالات پیشین و فعلی به همراه سخنرانیها و دستاوردهای کاپها مطالعه گردید و سیر حرکت و تحول این اجلاس، قدرتها و ضعفها و نتایج آن مطالعه شد. در نهایت تاثیر این اجلاس بر تصمیمهای کشور ایران تحلیل شده است و بعضا پیشنهادهایی برای بهبود فرایند سیاستگذاری در ایران ارایه شده است.

    یافته ها

     با توجه به اینکه بیشتر نیروگاه های برق ایران و صنعت فولاد به طور معمول از سوختهای فسیلی به عنوان منابع انرژی ورودی استفاده می کنند، مساله کاهش انتشار کربن از صنایع با استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و استفاده از کمکهای جهانی کمک به کاهش نشر گازهای گلخانه ای خواهد داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    زمینه های کاری داخل و خارج از ایران در دو بخش کاهش انتشار و سازگاری با تغییر اقلیم است و در این راستا، سازمانهای متعدد جهانی برای تخصیص کمکهای مالی وجود دارد.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، کنفرانس احزاب، زغال سنگ، انرژیهای تجدید پذیر
|
  • Davoud Akhzari *, Mohammad Yarmohammadi Pages 1-10
    Background and Objective

    One of the ways in Iran to deal with drought stress is the use of new techniques for water storage in the soil. The aim of this study was to study the effect of pitting and zeolite application on growth and physiological triates of Agropyron elongatum in drought stress conditions.

    Method

    An experiment conducted based a randomized complete block design. Initially, the seeds were cultivated in a greenhouse in a pot and after 3 months the seedlings were transferred to a field outside the greenhouse and treatments were applied to them, for 6 months. The applied treatments included: pitting consisting of two levels with pitting and no pitting, zeolite in two levels with zeolite (50 g per seedlings) and no zeolite and 4 levels of irrigation including FC irrigation, 1/2 FC, 1/4 FC and without irrigation (as control treatment).

    Findings

    The results showed that by applying pitting and zeolite, the concentrations of calcium, copper, potassium, manganese, sodium, zinc, phosphorus, stem weight, root weight, stem height and root length increased significantly. The concentration of iron in the case of without pitting increased more and increased from 2.3 to 17.2 mg / kg in the without pitting treatments.

    Discussion and Conclusions

    The results showed that simultaneous application of the three treatments (pitting, zeolite, and drought) had a significant interaction effect and further increase the measured parameters. It can be concluded that the use of pitting and zeolite has a positive effect on growth and physiological characteristics of Agropyron elongatum.

    Keywords: Zeolite, Drought stress, Pitting, Irrigation levels
  • Farzam Hasti *, Abdolrassoul Salmanmahiny Pages 11-33
    Background and Purpose

    Managers and planners in order to doing their own program, need to consider the demands of stakeholders in relationship with their work project. Therefore, it is very important to use a method that is understandable and able to communicate between managers and stakeholders in the decision-making process. The purpose of this study is to use the game theory in environmental areas such as biodiversity conservation, environmental pollution and land allocation.
    Material and

    Methodology

    The method of data collection in this study includes library and documentary review and content analysis of studies conducted in this field. In the area of biodiversity conservation, the role of game theory in managing protected areas, as well as the application of this method in the behavioral ecology, has been described. Moreover, in environmental pollution and land allocation, the application of game theory in waste management and land use planning has been investigated respectively.

    Results

    Game theory is used as a method to solve environmental management problems in developed and developing countries. Whereas game theory can predict stakeholder behavior in the decision-making process, this will solve conflicts between stakeholders.  By applying this method, many environmental problems that are caused by the common use of stakeholders from the environment will be solved.

    Discussion and Conclusion

    This article examines the various applications of game theory in three major areas of the environment, namely biodiversity protection, environmental pollution, and land use planning. It is clear that by using this technique, many of the problems facing the country's environmental management can be modeled and solved.
    Keywords:

    Keywords: Game theory, Environment, Stakeholders, Land allocation, Biodiversity, Pollution
  • Aqil Qorbani, Seyed Hossein Hashemi * Pages 35-46
    Background and Purpose

    Discharge of industrial wastewater to urban wastewater system is a way of its management, especially within the cities. If it is not done in proportion to the system’s capacity and under supervision, it may damage urban collection, transfer and treatment systems.

     Material and Methodology

    In this study, impacts of industrial discharges on urban wastewater facilities and the related standards and regulations in the selected countries are reviewed.

    Finding

    The study shows Canada, Mexico, Argentina, Singapore, USA, and Australia and New Zealand consider 13, 10, 14, 22, 34 and 29 variables of industrial wastewater in their standards, respectively. Moreover, USA limits the flow ratio of industrial discharges to urban wastewater. In contrast, Iran has no standard for industrial discharges to urban wastewater facilities and there is just one guideline to regulate discharges in industrial towns, which consists eight variables. Moreover, the lack of assessment of urban wastewater network and treatment capacity to accept industrial discharges which, often due to deficiency of information and experience in this field, can disrupt sewage transmission and treatment processes.

    Discussion and Conclusion

    As a result, setting national standard and guideline up to regulate industrial discharges to urban wastewater system, assessment of network and treatment plant capacity for accepting industrial discharges, and monitoring and supervision of these discharges to discover and prevent unauthorized discharges are critical measures to manage industrial wastewater especially within the cities in Iran.

    Keywords: industrial wastewater, urban wastewater system, pollution load, Monitoring, unauthorized discharge
  • Akram Bemani *, Mahdi Mozaiffar, Malihe Erfani Pages 47-60
    Background Objective

    Solid waste landfill site selection requires proper studies and management practices, and many criteria affect the site selection of suitable landfill, not paying attention to them can cause severe environmental pollution and harm to humans. Several criteria have been proposed to select the appropriate site for landfill, each of them cause specific restrictions and requirements for location. In other words, each criterion is based on scientific fields, so that such studies have found multidimensional identity and interdisciplinary structure.

    Methods and materials

    In this study, the most important criteria affecting the landfill site selection based on lecture review and study of various guidelines have been identified. In this study, in addition to introducing these criteria, the importance of each of the mentioned criteria in the site selection of municipal landfill is discussed. For all these criteria, numerical values ​​of appropriate thresholds were also investigated in different studies.

    Results

    Some of the most important criteria are slope, bedrock, faults, distance from surface water sources, depth of groundwater, dominant wind, rainfall, protected areas, distance from urban and rural settlements, land use, distance from road network. Locations and distance from historical and ancient centers.

    Discussion

    Due to the lack of a coherent study on the importance of criteria and thresholds, this study could be used as a model for landfill site selection considering the environmental characteristics of the area by researchers and decision makers.

    Keywords: Threshold, criteria, Environment, Waste management, Site selection
  • Amin Raeisi, Hesameddin Mehrfar *, Masoud Torabi Azad Pages 61-71
    Background and Aims

    Magnetic water technology is a topic that has been considered in the field of water and agriculture resources in recent years. One of the applications of magnetic water is soil remediation with minimal use of chemicals and acids. By applying a magnetic field, ordinary water can be turned into a liquid with special physical and chemical effects.

    Methods

    In this research, using laboratory and simulation methods, the effect of magnetic water on soil remediation was investigated and an operational study was performed in this regard.

    Results

    The results indicated that the specific heat and boiling point of magnetic water decreased and the amount of evaporation increased. Other properties including specific gravity, surface tension, viscosity, electrical conductivity, and solubility also changed. Applying a magnetic field increases the solubility of water and thus activates the nutrients in the soil, and then facilitating the dissolution of insoluble salts in the soil reduces fertilizer consumption by 50%.

    Discussion and Conclusion

    The results of experiments on irrigation with magnetic water on different fields revealed that seed yield increased, and water consumption and pump cost decreased by 44%. Considering that water supply for domestic, industrial, agricultural, etc. is becoming more difficult year by year and imposes heavier costs on the government, the use of magnetic water technology and localization of its technology seem inevitable and could result in save in foreign currency.
    Keywords: Agriculture; Electric charges; Magnetic water; Water resources

    Keywords: Magnetic water, electrical loads, Agriculture, Water resources
  • Negar Barati Borujeni, Sara Nahibi *, Hossein Mosavi Fatemi Pages 73-87
    Background and Purpose

    Better employment opportunities and expectancy to economic and social benefits are reason for choosing urban life, noise pollution, poor air quality, traffic and waste and industrial pollution are just a few effects of urban life on the environment. Urban design as an arm and force combined with art can identify and analyze condition, with its special techniques which brings urban regeneration area. Urban regeneration is a way that uses in order to organize and promote current position instead of rescheduling for a new city.

    Method of study

    this research, -the environmental crisis addresses as an important crisis in design for the environment, 2-using library studies and descriptive research methods, it examines the policies and strategies of urban regeneration and how to use land and nature in urban design and Environment design and its criteria, 3- examines EU policies and strategies for physical urban regeneration. The purpose of this study was to get acquainted with the urban regeneration approach and provide appropriate solutions

    Results

    To regenerate the urban body, promotional measures must be accompanied by the development of education, economic, social development and environmental protection, which requires the strong participation of local citizens, civil society and various levels of government. Car-free lifestyle by increasing the density of neighborhoods, using accurate information technology and reducing the need for travel, restoration activities beyond the protection of natural habitats and preventing the reduction of biodiversity in need of open spaces and increasing the urban ecosystem for a network of plant life and it is animals.

     Discussion and Conclusion

    Finding technical and infrastructural solutions to manage water, heat island and minimize energy consumption, reduce waste and use public transportation and change the behavior of individuals and active participation of environmental organizations and develop projects such as solar energy, wind energy and forest reclamation And regenerating green space is one of the ways to reduce carbon and environmental problems. The results of this study show that the measures taken in the European Union for urban regeneration have focused more on environmental measures. Finally, in this study in order to regeneration of Iran's cities, it provides effective items in the matter of regenerating and improving urban conditions.

    Keywords: urban regeneration, environment, green behaviour, Europe Union policy, sustainable city
  • Mohammad Hossein Khanjani *, Alireza Mohammadi Pages 89-105
    Background and Objectives

    Aquaculture is one of the fastest growing sectors of agriculture in the world today. The intensive development of the aquaculture industry has been accompanied by an increase in environmental impacts. The production process generates substantial amounts of polluted effluent, containing uneaten feed and feces. Discharges from aquaculture into the aquatic environment contain nutrients, various organic and inorganic compounds such as nitrogenous compounds (ammonium, nitrite, and nitrate), phosphorus, dissolved organic carbon and organic matter. Ammonia (NH3) is the product of fish respiration and decomposition of excess organic matter. Chemoautotrophic bacteria (Nitrosomonas and Nitrobacter) tend to oxidize ammonium ions to nitrite and nitrate ions. Interest in closed aquaculture systems is increasing, mostly due to biosecurity, environmental and marketing advantages over conventional extensive and semi-intensive systems. When water is reused, some risks such as pathogen introduction, escapement of exotic species and discharging of waste water (pollution) are reduced and even eliminated. In current review, we will discuss on inorganic nitrogen removal techniques in aquaculture.

    Materials and Methodology

     This research is in terms of the nature of the review, which has studied the subject by reviewing scientific sources.

    Results

    The most common way to remove nitrogenous waste material in aquaculture system, is including; water exchange, aeration, cut off feeding, use of zeolite mineral and the biological control.

    Discussion and Conclusion

    the most suitable method for controlling inorganic nitrogen compounds is consumption and reduction of nitrogen in the same place by bacteria (biochemical method).

    Keywords: Aquaculture, Wastewater treatment, nitrogenous waste material, water exchange, Biochemical method
  • Meysam Noori Khan Yourdi *, Mahdi Bashiri, Hamid Ganjaeain Pages 107-122
    Background and Purpose

    Today, the importance of the sport tourism industry, and especially the nature of tourism, has reached the level that has become the world's largest service industry, and millions of sports tourisms are moving around and traveling around the globe every year, with various motivations. The aim of this study was to assess the ecological potential of the Mianeh city to develop sport tourism activities by using of GIS.

    Material and Methodology

    The data layers needed in the city range were collected, and the layers related to superior areas for sport tourism were identified and created. For this purpose, factors required to develop each of the following sports named climbing and caving, naturopathy, water sports, winter sports, hunting and fishing, hiking and ecotourism were identified first. Then, in accordance to the same factors, the superior areas for developing each of the sport activities were recognized. Finally, after modulation and combination of data layers, final plan was developed for the superior areas for sport ecotourism in Mianeh city.

    Results

    Checking the different data layers of Mianeh city showed that this study showed that this city has a high potential for sport tourism development in climbing and camping, naturopathy, water sports, winter sports, hunting and fishing, hiking and ecotourism athletic fields.

    Discussion and Conclusion

    The custodians of the tourism and sports, can help to develop sport tourism of Mianeh, with new politics and short term or long-term planning by putting these opportunities under consideration

    Keywords: mianeh, Tourism, Ecotourism, sport
  • Farzaneh Sadat Hosseini Jonbazi *, Aram Karimi Pages 123-140
    Background and Objective

    Around the world, countries are increasingly moving toward urban but to meet the needs of their service is, appropriately, is accountable to citizens. Therefore, one of the main concerns of city planners and managers is how to fairly distribute and allocate urban resources and services in different areas of cities in proportion to the needs of urban society. Optimal distribution services, is directly related to land-use planning. This article aims to examine the distribution of urban land use from the perspective of social justice in different.

    Materials and Methodology

    areas Sabzevar been done The research method was analytical-comparative while using statistical techniques as well as practical models including standard rate and the closest proximity or neighborhood (RN) is used.

    Results

    The results show that the proposed comprehensive plan Sabzevar compared with 1388 per capita and per capita are far common in the country. Sabzevar in comparison to the master plan, a shortage of 9.84 square meters in land services (commercial, education, higher education, cultural, religious, administrative, health, parks and green space, sports). The spatial distribution of urban services in 13urban wetland areas shows that unstable condition So that District 13 and 7 enjoyed the most disadvantaged areas and the District 11 area of public services and cultural user’s only random pattern and the military and police have a regular pattern is the same.

    Discussion and Conclusion

    According to the present study, the authorities should try to create equal opportunities in terms of access and also using open space such as barren lands to meet the fees of each area and create a search living space to provide special services and facilities. With the population of the area and the radius of access. And the uses are evenly distributed among the districts in proportion to the population.

    Keywords: land use, Social Justice, Z Score model, RN, Sabzevar
  • Abdorreza Vaezihir *, Mansoureh Mohammadzadeh Motlagh, Shoeib Bakhtiary, Reza Nematollahi Pages 141-158
    Aim and scope

    Oil fields, refineries, pipelines and gas stations are potential sources of pollution that can be release oil contaminants into the environment. There is some evidence of groundwater pollution in the aquifer of Bandar Abbas oil refinery.

    Methodology

    To determine the origin of pollutants, the aquifer properties, such as depth and direction of groundwater flow, aquifer body material and hydrodynamic coefficients 143 groundwater monitoring wells were monitored and the groundwater samples were analyzed. For detailed study 6 new wells were dug in the one of the pollution mound. Groundwater depth, thickness and origin of the oil release were determined.

    Findings

    The refinery aquifer is an unconfined aquifer with a body of marl and limestone with a thickness 3 to 17 meters. Depth to water table, 3 to 3.60 m, hydraulic conductivity 2.45 meters per day and the general direction of flow is determined from North West to the South East. The average velocity of groundwater in the aquifer estimated as 2× 2-10 m/d, and contamination by LNAPL phase was detected at least at 11 wells.

    Conclusion

    The maximum and minimum thickness of LNAPL is 115 and 0.05 cm, respectively, located at the west of the refinery. A variety of oil pollutants from gasoline and crude oil to phases with high viscosity, such as fuel oil leads to aquifer contamination. Leakage from tanks contains gasoline, diesel, kerosene and transmission channel from washing of Unit 71 to the Recycling Unit are determined as the main sources of aquifer contamination.

    Keywords: LNAPL, Bandar Abbas Refinery, Oil contaminants, Groundwater
  • Farden Safari, Saeed Karimi, Issar Noraisefat * Pages 159-172
    Background and purpose

    Power plants have pollution of water, air, soil, and their voice and considerable damages to the surrounding environment enters. But also with the growth of population and industry,.... the demand for energy, especially electricity consumption has been growing in recent years But also with the growth of population and industry, the demand for energy, especially electricity consumption has been growing in recent years And the fact that the electrical energy supply required is often require build new stations and treatment plants social consequences, economic, political, environmental and many.

    Research and Method

    This paper identifies important factors in determining a suitable location for the construction of gas power plant in the province of Gilan, and the effectiveness of each of these factors, by using fuzzy and Boolean and software to GIS, integrating layers spatial data do and potential locations for the construction of gas power plants were identified.

    Findings

    The results showed With regard to the integration of different data layers and limitations, about 90 percent of Gilan province as a constraint areas were determined for power plant   And the other 10 percent, 5 percent favorable weight and 5 percent is weight the semi- favorable and unfavorable.

    Results

    Finally, Compared with five operator fuzzy model, fuzzy Product function better than it looked.

    Keywords: plant, Environment, Boolean logic, geographic information systems (GIS)
  • Hana Etemadi * Pages 173-187
    Background and Objectives

    In this study, we reviewed the state of knowledge of mangrove vulnerability and responses to predicted climate change impacts. It would be complex and difficult to identify response to sea level rise, increasing temperature and precipitation pattern changes. Mangrove ecosystems are expected to exhibit a synergistic response to a combination of the climatic, anthropogenic and natural impacts

    Methods

    Among all climate change impacts, relative sea-level rise may be the greatest threat to mangroves. Tidal gauge renege and the rate of sediment supply are the most important factors in mangroves forest response to the sea level rise.

    Results

    If the compensation factors like surface sediment elevation augment did not work, mangroves seaward might depredate. On the other hand, the larger tide range in an area would result the lower mangrove damage. These responses would relate to the site-specific topographic properties which could determine possibility of mangrove landward migration. Most of the mangroves responses to the impact of climate change will be site-specific, also it would be impossible to extrapolate these responses from one place to other places.

    Discussion and Conclusion

    Some of the adaptation measures in coastal areas against the climate change impacts include designing coastal defense systems such as embankments, planting and constructing mangrove forests, building flood facilities, retreating from the shoreline and managing the new shoreline, mapping risk and warnings and awareness to residents.

    Keywords: Mangrove forest, Climate Change, Sea Level Rise
  • Parisa Amiri *, Seyyed Mahmoud Shariat, Mehdi Ahmadikallan Pages 189-200
    Background and Objective

    The water quality monitoring of rivers is the most important method for increasing quality of the dam resourvior. To study the quality of chamgardallan's dam as the main source of drinking water of ilam city and for existing of pollution resources, such as wastewater of village, livestock manure in the watershed' dam is essential.

    Materials and Methods

    In this cross sectional study, standard parameters including dissolved oxygen. Temperature, biochemical oxygen demand, most propable number of Coliforms, fecal coliform, Turbidity, total dissolved solids, pH and others were measured at seven different stations during  6 mount.. Every mounth were done once sampling with three times review. Sampling points were selected somewhat were shown  the real quality of water in rivers and dam.water quality index was calculated using water quality index calculator given by National Sanitation Foundation(NSF) information system.  

    Results

    on basis of  WQI index , water quality in all of stations were at the third group about 50-70.the highest value of WQI of the samples was 63.47 in khoroji station and the lowest value of WQI  was 51.4 in Talaghi station.

    Conclusion

    Water resources are at risk of natural resources and human agents. NSFWQI  in dam stations was about 53-64. this subject showed locating  water in resourvior was the cause of water quality  improvement.Results the water quality of rivers and the negative effects of differences uses in watershed provided easier deciding for managers about zoning of watershed for establishing of harmonic uses and planning for conservating on control and decrease of pollution resources.

    Keywords: pollutant resources, watershed, NSF (WQI), Chamgardallan's Dam
  • Roshanak Nabeghvatan *, Azita Belali Oskui, Mohammadali Keynejad, Farbod Diba Pages 201-219
    Background and Aim

    With the outbreak of Covid-19 disease and home quarantine, people's lifestyles, which are directly related to home planning, underwent far-reaching changes. Humans have to spend a lot of time at home and have to do all their daily activities from home, so with a change in lifestyle, there is a need to change the body and concept of the home, and being prepared to face this change requires recognizing alternative futures for the home.

    Methods

    Using the method of causal layer analysis and deepening in its layers and reciprocating process, and using semi-structured interviews with experts, we identify alternative metaphors and discourses on the subject.

    Results

    Alternative metaphors for the future of the home due to the prevalence of Covid-19 disease include seven items, of which the green house is the most important. Alternative discourses that support alternative metaphors also include naturalism, technological determinism, existentialism, and cultural revision.

    Discussion and Conclusion

    Staying away from nature, means staying away from the original life and as a result creating depression that causes various mental illnesses. Green house will create health and security for the residents and as a result will provide more welfare and comfort. Also, the green house with its special architecture, is able to save energy and conserve more of some house resources. Due to the psychological and economic consequences of home quarantine due to the outbreak of Covid-19 disease, one of the most important elements for the future home is to pay attention to green space, plants, landscape and sustainability.

    Keywords: home, Covid-19, green architecture, FUTURE RESEARCH, Causal layer Analysis
  • Susan Hayeri Yazdi, Maryam Robati *, Nasim Poursina, Ozra Karimi Pages 221-235
    Background and Aim

    As climate change has shifted from a marginal issue to a global priority, it has been nearly three decades since the United Nations brought together most of the countries on Earth for the Global Climate Summit, called the COP. The purpose of this study was to investigate the goals and achievements of COP26 and its impact on Iran's macro decisions.

    Methods

    This study was a study on past COPs and COP26. In this regard, previous and current articles were studied along with the lectures and achievements of the COPs, and the course and evolution of this summit, its strengths and weaknesses, and its results were studied. Finally, the impact of this summit on Iran's decisions has been analyzed and some suggestions have been made to improve the policy-making process in Iran.

    Findings

    Given that most power plants in Iran and the steel industry typically use fossil fuels as sources of input energy, the issue of reducing carbon emissions from industries using renewable energy and the use of global aid to help reduce emissions It will have greenhouse gases.

    Discussion and Conclusion

    Fields of work inside and outside Iran are in two parts: mitigating and adapting to climate change, and in this regard, there are several international organizations for the allocation of financial assistance.

    Keywords: Climate Change, Conference of the Parties, coal, renewable energies