فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1399)

نشریه انسان و محیط زیست
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 53، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدسجاد خزامی، سولماز دشتی* صفحات 1-15

    مطالعات ارزیابی ریسک محیط زیستی معمولا از یک روند مشخص مشتمل بر شناسایی مخاطرات احتمالی و پیامدهای ناشی از آن ها، تخمین و برآورد ریسک و پیشنهاد روش های تقلیل ریسک و پیامدهای ناشی از آن پیروی می کند. این مطالعه در سال 1395 با هدف ارزیابی و رتبه بندی فعالیت های مولد ریسک محیط زیستی کارخانه نمک زدایی شماره (1) اهواز در شرکت بهره برداری نفت و گاز کارون و در فاز بهره برداری صورت پذیرفت. در این پژوهش شناسایی ریسک های موجود در منطقه بر اساس بازدیدهای میدانی، مصاحبه با کارشناسان کارخانه و محیط زیست، گزارش وضع موجود و روش دلفی صورت گرفت. سپس رتبه بندی فعالیت های مولد ریسک با استفاده از روش AHP صورت پذیرفت. بر اساس روش دلفی از 11 فعالیت مولد ریسک شناسایی شده، 8 مورد به عنوان فعالیت های نهایی مشخص شدند که این فعالیت ها بیش ترین ریسک را در کارخانه ایجاد کرده اند. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بر اساس روش AHP بالاترین فعالیت مولد ریسک مربوط به نگهداری، انتقال و تزریق مواد شیمیایی به مخازن با وزن 244/0 و کم ترین آن مربوط به عملیات زنگ زدایی با وزن 069/0 می باشد. نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که به کارگیری روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) می تواند در اولویت بندی شاخص ها و زیرشاخص های مورد ارزیابی، باعث افزایش دقت آن در برآورد سطح نهایی ریسک شود.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، محیط زیستی، دلفی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، کارخانه نمک زدایی (1)، اهواز
  • فائزه هدایتی راد*، عبدالرسول سلمان ماهینی، سید حامد میرکریمی صفحات 17-32

    رویکردی جدید به ارزیابی غیردقیق و محیط های تصمیم گیری، یک روش ارزیابی چندمعیاره نوین است که بر اساس مجموعه ای از معیار ها به مقایسه گزینه های مدنظر می پردازد. با استفاده از این روش می توان از انواع مختلف اطلاعات مبهم و غیرقطعی استفاده کرد. مقادیری که به هر معیار برای گزینه های مدنظر اختصاص داده می شود، ممکن است به شکل اعداد خشک، تصادفی، فازی یا متغیرهای زبانی بیان شوند. روش NAIADE از روش قدیمی وزن دهی معیار ها استفاده نمی کند بلکه با استفاده از روش مقایسه زوجی، گزینه ها را رتبه بندی می کند. امکان انجام دو نوع ارزیابی در NAIADE وجود دارد. نوع اول ارزیابی بر اساس ارزش مقادیر اختصاص داده شده به معیارهای هر یک از گزینه ها است که این کار را با استفاده از ماتریس اثرات انجام می دهد (گزینه ها در مقابل معیارها). نوع دوم ارزیابی، تجزیه و تحلیل های برابری میان گروه های مختلف ذی نفع و امکان تشکیل ایتلاف با توجه به گزینه های ارایه شده است.روش NAIADE به عنوان رویکردی پرکاربرد و کارآمد در پژوهش های مختلف مدیریتی و محیط زیستی در جهان مطرح شده است، اما متاسفانه تاکنون کاربرد و استفاده ی چندانی در این زمینه در ایران نداشته است. بنابراین، هدف از مقاله حاضر معرفی روش NAIADE، به عنوان گامی در جهت افزایش آگاهی و دانش در سطوح مختلف جامعه، مسیولین و تصمیم گیران و نیز بهبود کیفیت محیط زیست است.

    کلیدواژگان: ارزیابی چندمعیاره، NAIADE، تصمیم گیری، عدم قطعیت
  • مهدیه رجایی نژاد*، محمد رضوانی، فرحناز رشیدی صفحات 33-45

    گسترش شهرها و افزایش جمعیت، سبب تولید انواع پسماند در شهرها شده است .  با توجه به اثرات مخرب زیست محیطی انتخاب محل دفن باید با دقت وطی یک فرآیند علمی صورت گیرد . پارامترها مختلفی در انتخاب محل مناسب دفن پسماند دخالت دارند که هر کدام از اهمیت خاصی برخوردار بوده و محدودیت هایی را هم در انتخاب ایجاد مینمایند . هدف این پژوهش انتخاب مناسب ترین محلی است که کمترین اثرات سوء زیست محیطی را داشته باشد . این مطالعه با استفاده از نرم افزار GIS و منطق فازی انجام شده است . در مرحله اول عوامل موثر در مکانیابی شناسایی شدند . سپس با رقومی کردن و وزن دهی 19 لایه اطلاعاتی شامل خاک شناسی ، زمین شناسی ، آبهای سطحی ، عمق آب زیرزمینی ، فاصله از شهر، فاصله از گسل، راه های دسترسی، طبقات ارتفاعی، شیب، پوشش گیاهی،... لایه ها با استفاده منطق فازی ترکیب شدند و بهترین مکان برای لندفیل بدست آمد . در این مطالعه مناطق مستعد جهت لندفیل در نواحی شمال و شمال غربی شهر مشخص گردیدند . نتایج نشان داد که استفاده از GIS و منطق فازی این امکان را به تصمیم گیر می دهد که عوامل مهمتری را که از نظر او مساله مکان یابی را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهند با همان اهمیت در مکانیابی وارد رفسنجان نماید . لذا استفاده از این روش برای این قبیل مطالعات مناسب می باشد .

    کلیدواژگان: مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، منطق فازی
  • زینب کوره پزان، الهام فروتن* صفحات 47-59

    تعیین ارزش اقتصادی منابع زیست محیطی، راهکاری برای آشنا کردن مردم با خدمات و محصولات ارایه شده توسط عملکردهای زیست محیطی است. این مقاله درآمد اقتصادی یک باغ زیتون به مساحت 50 هکتار واقع در روستای لنگرود بخش قنوات استان قم را با درنظر گرفتن فاکتور های زیست محیطی (کالا و خدمات زیست محیطی مهم نظیر تولید اکسیژن ،جذب کربن وخدمات مربوط به حفاظت خاک) و بدون آن (تنها برآورد هزینه/درآمد اقتصادی) بر اساس روش های مبتنی بر هزینه ارزش گذاری مورد ارزیابی قرار می دهد. نتایج مطالعه نشان می دهد درآمدکل شامل جمع کارکردهای زیست محیطی و درآمد خالص اقتصادی باغ زیتون مورد نظر در دوره زمان 1383-1395  برابر با 325/21806939 میلیون ریال و درآمد خالص کل باغ بدون احتساب درآمد زیست محیطی برابر با 795/35948 میلیون ریال می باشد. درآمد کارکردهای زیست محیطی که ارزش ریالی درآمد حاصل از تولید اکسیژن، ترسیب کربن و تثبیت مواد مغذی خاک می باشد به ترتیب 07/20022449 ، 14/1746331 ، 319134/2210  میلیون ریال می باشد. همچنین نتایج نشان داد بیشترین ارزش ریالی کارکردهای زیست محیطی مربوط به تولید اکسیژن می باشد.

    کلیدواژگان: باغ زیتون، اکسیژن، تثبیت کربن، ایران
  • سید آرمین هاشمی، سحر طبیبیان*، سید یوسف ترابیان، صبا خلج صفحات 61-66

    فلزات سنگین، عناصری با وزن اتمی زیاد هستند و مقادیر زیاد این فلزات ممکن است برای موجودات زنده مضر باشد. جیوه یکی از این فلزات است و ممکن است مشکلات مختلفی را برای سلامت انسان ایجاد کند. هدف از اجرای این پژوهش بررسی توان زیست پالایی جیوه توسط گونه افراپلت است. با اجازه منابع طبیعی نهال های یک ساله گونه افرا از نهالستان تهیه شد و محلول کلریدجیوه  با غلظتهای  20 و 40 و 60میلی گرم در لیتر تهیه شد سپس محلول به خاک اضافه گردید و نهال های افرا در گلدان قرار گرفته پس از طی دوره زمانی شش ماهه از رشد نهالها، برگ و ساقه و ریشه نهال ها نمونه برداری گردید .  نتایج با استفاده از آزمون آنالیز واریانس و آزمون دانکن مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین میزان انباشت فلز جیوه در اندام برگ، ساقه و ریشه  و به ترتیب   67/45 و40 و 55 میلی گرم بر کیلوگرم می باشد. براساس نتایج حاصل شده از این پژوهش گونه افرا مناسب جهت پالایش خاک های آلوده به فلز جیوه می باشد. نتیجه گیری براساس نتایج حاصل شده از این پژوهش گونه افرا مناسب جهت پالایش خاکهای آلوده به فلز جیوه می باشد.

    کلیدواژگان: افرا، جیوه، فلزات سنگین، گیاه پالایی
  • ابوالمحمد بندری، اصغر باقری*، مجتبی سوختانلو صفحات 67-84

    رفتارهای نامناسب کشاورزان در هنگام آماده کردن آفت کش ها انجام می‏دهند، می‏تواند باعث تخریب محیط زیست ازجمله آلودگی‏های آب های سطحی و زیرزمینی و از بین بردن موجودات زنده در آب شود؛ بنابراین تبیین رفتارهای کشاورزان در مورد به کارگیری نهاده‏های شیمیایی بر محیط زیست و انسان ها ضرورت دارد. ازاین رو، هدف از انجام تحقیق، بررسی رفتار زیست محیطی کشاورزان دشت مغان (استان اردبیل) در بکارگیری سموم کشاورزی است. این پژوهش از نوع تحقیق، توصیفی- همبستگی و ازنظر گردآوری داده ها، از نوع تحقیقات پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق شامل همه کشاورزان دارای کشت آبی در دشت مغان (سال زراعی 1395 1396) است (9996=N). حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970) و به روش نمونه‏گیری چندمرحله‏ای با انتساب متناسب، به تعداد 400 نفر تعیین شد (400n=). ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط متخصصان موضوعی و استادان دانشگاه بررسی و درنهایت مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق نیز با استفاده از ضریب آلفای کرون باخ مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد به طورکلی کشاورزان نگرش نسبتا مثبتی نسبت به حفظ محیط زیست داشتند. همچنین نتایج تحلیل همبستگی نشان داد رابطه معناداری بین رفتار زیست محیطی کشاورزان با متغیرهای نگرش، دانش، فاصله روستا تا مرکز خدمات کشاورزی، تجربه کشاورزی و سابقه سمپاشی در سطح یک درصد بوده است. مطابق نتایج تحلیل رگرسیون، چهار متغیر نگرش، دانش، فاصله روستا تا مرکز خدمات و سابقه سمپاشی 57 درصد واریانس سطح رفتار زیست محیطی کشاورزان در به کارگیری سموم کشاورزی را تبیین می کنند.با توجه رابطه بین نگرش و دانش بر رفتار زیست محیطی کشاورزان در به کارگیری سموم کشاورزی، توجه به پیاده سازی تیوری فرایند انتقال نوآوری (دانش، نگرش و مهارت) در قالب برنامه های ترویج و آموزش کشاورزی در منطقه تحقیق می‏تواند نقش مهمی در بهبود رفتار زیست محیطی کشاورزان داشته باشد.

    کلیدواژگان: رفتار زیست محیطی، دانش، نگرش، کشاورزان، دشت مغان
  • شیرین اقانجفی زاده* صفحات 85-91
    انتخاب زیستگاه لاک پشت مهمیزدار(Testudo graecu)  به عنوان یک گونه آسیب پذیر ،در محدوده ای به وسعت  8000 هکتار در منطقه شکار ممنوع مرور در استان یزد بررسی گردید. متغیرهای زیستگاهی نظیر درصد پوشش گیاهی  و ارتفاع گیاهان به تفکیک هر گونه ، شیب ، بافت خاک  و فاصله از نزدیکترین جاده، مزرعه و منبع آبی در اطراف  لانه جانور از طریق  استقرار واحدهای نمونه برداری اندازه گیری شد و با نقاط عدم حضور مقایسه گردید. نتایج نشان داد  مناطقی با بافت خاک تقریبا نرم و  درصد پوشش گیاهی  بالاتری ازکاروانکش (Atraphaxis sp)و درمنه  Artemisia  sp)) با شیب  ملایم توسط این جانور  جهت لانه گذاری ترجیح داده می شود.  درصد پوشش گیاهی  بالاتر از دو گونه کاروانکش و درمنه،  استتار لازم را برای  لانه فراهم می کند. با توجه به فرسایش آبی و بادی در منطقه، شیب  کم از تخریب لانه توسط آب یا خاک جلوگیری می کند هم چنان دوری از جاده ، تخم ها را از مزاحمت انسانی مصون می دارد. حفظ جمعیت  لاک پشت مهمیز دار در این منطقه  به حفظ ساختار جوامع گیاهی و خاک بستگی دارد.
    کلیدواژگان: لاک پشت مهمیزدار، اکولوژی، منطقه مرور، استان یزد
  • مهسا ضمیری*، آزاده شریفی صفحات 93-106

    تبلیغات شهری یکی از مهم ترین شاخه های دانش تبلیغات و یکی از عناصر سازنده منظر شهری در سکونتگاه های انسانی به شمار می رود به نحوی که به عنوان بخشی جدایی ناپذیر از کالبد شهرها شناخته شده و بخش مهمی از فعالیت های تجاری در شهرها به این موضوع اختصاص یافته است. بکارگیری صحیح عناصر بصری در ایجاد هویت بصری و تقویت خوانایی تابلو های تبلیغاتی نقش چشمگیری دارند. تابلو های تبلیغات شهری می تواند نمودی فعال و تاثیرگذار در منظر عمومی یک شهر داشته باشد. هدف از انجام این پژوهش شناخت مولفه های آسایش بصری و تحلیل آن در محدوده خیابان مدرس مشهد به منظور بهره گیری از آن در جهت ارتقا کیفیت منظر آن بوده است. بدین منظور اطلاعات مربوط به تابلوهای تبلیغاتی موجود در خیابان مدرس جمع آوری و با استفاده از روش های تحلیلی و با بررسی قوانین و آیین نامه های موجود و همچنین مشاهده مورد پژوهشی، اطلاعات حاصل پردازش شده تا با استفاده از روش تحلیل SWOT راهکارهایی اجرایی برای بهبود وضعیت تبلیغات شهری در خیابان مدرس  پیشنهاد گردد.نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد که ارتقاء سطح مولفه های آسایش بصری تاثیر متقابل و دوسویه ای را بر منظر شهری گذاشته و عدم توجه به آن منجر به آشفتگی، ناهمگونی و اغتشاشات بصری محیط می شود. بر این اساس تشویق استفاده از تجهیزات مناسب تبلیغاتی، حذف تبلیغات غیرمجاز و پیشگیری از بروز آنها و توجه به نیازهای صاحبان مشاغل کوچک و همچنین تبلیغات موقت محیطی به عنوان پیشنهادهای راهبردی این پژوهش ارایه گردیده اند.

    کلیدواژگان: فضای شهری، تابلوهای تبلیغاتی، منظر شهری، عناصر بصری، کیفیت بصری
|
  • Mohammad Sajad Khazami, Soolmaz Dashti * Pages 1-15

    Environmental risk assessment studies are usually followed a specific process, including the identification of risks and the consequences of them, estimation and risk assessment, and suggested techniques to reduce the risk and its consequences. This study was carried out in 2016 to evaluate and ranking the environmental risk generating activities for desalination plant No.1 of Ahvaz in Karoon Oil and gas co-operation and in exploitation phase. In this study, identification of risks in the region based on field visits, interviews with factory and environmental experts, status report and Delphi method were performed. Then, the ranking of risk generating activities was done using AHP method. According to the Delphi method from 11 productive activity risks identified and 8 activities were identified as the final activities that these activities have generated the most risks in the plant. The data analysis according to the AHP method showed that the highest risk generating activities was the maintenance, transfer and injection of chemicals into reservoirs with the weight 0.244 and lowest risk related to rust operation with the weight 0.069. The final results showed that the application of the Analytic Hierarchy Process (AHP) can be use in prioritization the criteria and sub-criteria and increases its accuracy in estimating the ultimate level of risk.

    Keywords: environmental, Risk Assessment, Delphi, Analytical hierarchy process, Desalination Plant No.1, Ahvaz
  • Faezeh Hedayati-Rad *, Abdolrassoul Salmanmhiny, Seyed Hamed Mirkarimi Pages 17-32

    NAIADE (Novel Approach to Imprecise Assessment and Decision Environments) is a new multi criteria evaluation method which performs the comparison of alternatives on the basis of a set of criteria. It allows the use of information with different types and degrees of uncertainty. The values assigned to the criteria for each alternative may be expressed in the form of crisp, stochastic, fuzzy numbers or linguistic expressions. NAIADE does not use traditional weighting of criteria, rather it applies a pairwise comparison technique, and generates a ranking of alternatives (e.g. problem formulation). NAIADE allows for two types of evaluations. The first is based on the score assigned to the criteria of each alternative using an impact matrix (alternatives vs. criteria). The second analyses conflict among the different interest groups and the possible formation of coalitions according to the proposed alternatives (equity matrix: linguistic evaluation of alternatives by each group). NAIADE is considered as an efficient technique in various managerial investigations and environmental studies and has been utilized frequently in recent years. Unfortunately, there is no report on this method in Iran; therefore, the current study aimed to evaluate and introduce the method in Iran. It is hoped that the method acts as a step towards elevating the awareness and knowledge in different levels of society, authorities, and executives as well as improving quality of the environment.

    Keywords: Multi Criteria Evaluation, NAIADE, Decision, Uncertainty
  • Mahdieh Rajaee Nezhad *, Mohammad Rezvani, Farahnaz Rashidi Pages 33-45

    Development of cities and increase in population growth, have been caused to produce the different municipal wastes.  Base on hazardous environmental effect of landfill, site selection for landfill should be done carefully and in a scientific process. The different parameters are involved in site selection of landfill that whichever have particular importance and case restriction in the selection. The goal of this study is choosing the most suitable site that has the least environmental adverse impacts. This study is done by using GIS software and Fuzzy model .At first, important factors in site selection for landfill were identified. Then , nineteen layers were digitized and weighted , such as: as soil characteristics , geological characteristics , surface water, depth of groundwater ,distance from urban centers , distance from fault, access roads , height floor , slope , vegetation coverage,... layers by using fuzzy model were combined and the best site for Rafsanjan landfill was selected . In this study, the suitable areas are located at the north and Northern-western of the city. The result of this paper indicate that using GIS software and fuzzy model in site selection offer this chance to the decision maker to insert more important subjects which have greater role in site selection . Therefore, using Fuzzy model is suitable for this kind of studies.

    Keywords: Site selection, GIS, fuzzy model
  • Zeinab Kourehpazan, Elham Forootan * Pages 47-59

    The economic value estimation of environmental resources is known as an approach to familiarize people with the services and products provided by environmental functions. So, in this research, the economic income of  olive garden with 50 hectares located in Langerud village of Qom Province were evaluated with respect to environmental factors (goods and important environmental services such as oxygen production, carbon sequestration and services relating to soil conservation) and without considering it (only estimating the cost / income economy) based on  cost –value methods. The results of the study revealed that olive garden total income including environmental value and economic net income were equal to 21,871,565.23 million Rial whereas; total net income without environmental income were 35948,795 million Rial in the period of 1383-1395. Ecological function income of oxygen production, carbon sequestration and soil nutrient maintain were 20,022,449.07, 1,746,331.14, 2210.319 million Rials, respectively. The results also verified the highest environmental value was related to oxygen production.

    Keywords: olive garden, Oxygen, Carbon sequestration, Iran
  • Seyed Armin Hashemi, Sahar Tabibian, Seyed Yousef Torabian, Saba Khalaj Pages 61-66

    Heavy metals are elements with high atomic weight, and large amounts of these metals may be harmful to living organisms. Mercury is one of these metals and can cause various problems for human health. The aim of this study was to investigate the bioavailability of mercury by Afraplet species. With the permission of Natural Resources seedlings a year of Maple of nursery was prepared and the solution Chloride Mercury with concentrations of 20, 40 and 60 mg per liter of prepared solution is then added to the soil, and the seedlings of maple in the pot after the period of six months from growth of seedlings, leaves, stems and roots of the seedlings were sampled. Using ANOVA and Duncan test were examined.The highest level of Mercury accumulation in aerial organs in leaves, stems and roots and, respectively, 55; 40; 45.67; mg/kg. Based on the results of this research maple species suitable for remediation of soils contaminated with metal is mercury.

    Keywords: maple, Mercury, Heavy Metals, Phytoremediation
  • Abolmohammad Bondari, Asghar Bagheri *, Mojtaba Sookhtanlo Pages 67-84

    Misbehavior of farmers when preparing pesticides can lead to environmental degradation, including surface and groundwater pollution, and the destruction of living organisms in the water; therefore, it is necessary to explain farmers' behaviors regarding the use of chemical inputs on the environment and humans. Therefore, the purpose of this study is to investigate the environmental behavior of farmers in Moghan plain (Ardabil province) in the use of pesticides. This study was a descriptive-correlational research, and in terms of data collection, it was a survey research. The statistical population, includes all farmers of irrigated farms in Moghan Plain (2017-2018) (N = 9996). Sample size was determined by using Krejcie and Morgan (1970) table and by multi-stage sampling with proportional assignment, 400 persons (n =400). The research instrument was a questionnaire whose validity was verified by subject specialists and university professors and finally approved. Reliability of the research tool was also confirmed by Cronbach's alpha coefficient. The findings showed that farmers had a relatively positive attitude toward environmental protection, totally. Correlation analysis also showed that there was a significant relationship between farmers' environmental behavior with attitude, knowledge, the village distance to agricultural service center, agricultural experience and spray experience.  According to regression analysis, four variables of attitude, knowledge, the village distance to agricultural service center and records of spraying, explain 57.1% of the variance level of environmental behavior of farmers in applying agricultural pesticides. Considering the relationship between attitude and knowledge on the environmental behavior of farmers in the use of agricultural pesticides, attention to the implementation of the theory of the process of transferring innovation (knowledge, attitude and skills) in the form of agricultural extension and education programs in the research area can play an important role to improve farmers' environmental behavior.

    Keywords: environmental behavior, Knowledge, Attitude, Farmers, Moghan plain
  • Shirin Aghanajafizadeh * Pages 85-91
    The habitat of Spur-thighed tortoise (Testudo graecu) as a susceptible species was selected and studied within an area of 8000 hectare in the hunting ban area of Marver in Yazd Province.  Habitat variables such as percentage of plant cover and Height of plant for each  plant species separately; slope, soil texture, and distance to the nearest road; as well as farm and water resource around animal nest were measured by the establishment of sampling units near the animal hole and compared with the nonappearance locations. The results showed that regions with rather soft soil texture and higher percentage of (Atraphaxis sp) and sagebrush (Artemisia sp) plant cover with a gentle slope are preferred by this animal. The higher percentage of plant cover of two species of Atraphaxis sp and sagebrush provide the required cover for the nest. With regard to water and wind erosion in the region, the low slope prevents the destruction of the nest by water or soil. Furthermore, distance to the road keeps the eggs protected from human disturbance. Saving the population of Spur-thighed tortoise in this region depends on the protection of the structure of plant communities and soil.
    Keywords: Spur-thighed Tortoise, ecology, Marvar area, Yazd province
  • Mahsa Zamiri *, Azadeh Sharifi Noghabi Pages 93-106

    Environmental advertising is one of the most significant fields of advertising knowledge which makes city land escapes. The main part of commercial activities is appropriated to urban advertising. Visual elements have fundamental role in creating visual identity and advertising board legibility. Urban advertising boards could have effective representation in city public land escapes. The aim of this study is that identifying the elements of visual harmony and analyzing them in Modarres street, in Mashhad metropolitan to utilize it in order to escalate the land escape quality of the street. According to this purpose, advertising board information was gathered and analyzed by SOWT technique. The results of this study show that the improvement of the level of visual comfort components has a reciprocal and two-way effect on the urban landscape and failure to pay attention to it leads to chaos, heterogeneity and visual disturbances of the environment. Thus, this study put in a proposal to eliminate the illegal advertising and attend the casual environmental advertising in urban land escape designing.

    Keywords: Urban space, advertising board, Urban Land Scape, Visual Elements, Visual Quality