فهرست مطالب

انسان و محیط زیست - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 55، زمستان 1399)

نشریه انسان و محیط زیست
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 55، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیف الله گنجعلی دشتی، ابراهیم پناهپور* صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    خاک می تواند در اثر عوامل شیمیایی و میکروبی موجب خوردگی در لوله شود و اثرات زیان بار شدیدی را به پروژه های انتقال آب وارد نماید. هدف از انجام این تحقیق بررسی پتانسیل خورندگی در خاک مجاور خطوط لوله های آبرسانی شهرهای آبادان و خرمشهر بود.

    مواد و روش ها:

     20 نقطه بصورت تصادفی از نواحی لوله گذاری شده در سطح شهرهای آبادان و خرمشهر انتخاب و از خاک کنار لوله ها نمونه برداری انجام گرفت. نمونه های خاک بلافاصله به آزمایشگاه منتقل و میزان رطوبت، همچنین پس از هوا خشک و کوبیده شدن، برخی خصوصیات فیزیکی، شیمیایی و تنفس میکروبی آن ها اندازه گیری شد. در نهایت همبستگی هر کدام از پارامترها با میزان تنفس میکروبی بررسی گردید.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که بین هدایت الکتریکی و میزان سدیم با دی اکسید کربن حاصل از تنفس میکروبی همبستگی مثبت و معنی دار به ترتیب برابر با 633/0 و 673/0 در سطح 1 درصد آزمون آماری وجود دارد. لیکن بین میزان رطوبت خاک در زمان نمونه برداری و تنفس میکروبی همبستگی معنی داری وجود نداشت. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که pH خاک همبستگی مثبت و معنی دار با میزان قلیاییت کل دارد.

    بحث و نتیجه گیری: 

    خاک نواحی لوله گذاری شده در ایستگاه های 10، 11 و 17 به دلیل پایین بودن مقاومت الکتریکی، ایستگاه های 8 و 10 به واسطه ی قلیاییت زیاد و ایستگاه های 17، 18، 19 و 20 به دلیل بالا بودن تنفس میکروبی از بیشترین پتانسیل خورندگی برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: خورندگی، تنفس میکروبی، قلیائیت، لوله های آبرسانی، آبادان و خرمشهر
  • فاطمه بزی*، محمدرضا رضایی، محمدحسین صیادی اناری صفحات 13-24

    آلودگی خاک و انباشتگی فلزات سنگین در خاک یکی از مهم ترین مسایل زیست محیطی است که زندگی گیاهان، حیوانات و انسان را تهدید می کند. فلزات سنگین به دلیل سمیت، پایداری و خاصیت تجمع زیستی ازجمله آلودگی های جدی و خطرناک محیط زیست می باشد. این مطالعه باهدف بررسی شدت آلودگی خاک مکان دفن زباله شهری زاهدان واقع در استان سیستان و بلوچستان به فلزات سنگین صورت گرفت. اندازه گیری فلزات در فروردین ماه 1395 در 10 ایستگاه مطالعاتی و بر اساس استانداردهای رایج انجام پذیرفت. با استفاده از روش نمونه برداری تصادفی، تعداد 20 نمونه مرکب خاک سطحی و عمقی جمع آوری شد. بعد از آماده سازی نمونه ها، مقدار کل کروم، کادمیوم، سرب و آرسنیک در نمونه های خاک توسط اسید نیتریک عصاره گیری و برای تجزیه وتحلیل از نرم افزار SPSS نسخه 23 استفاده شد. نتایج حاصل از آنالیز واریانس یک طرفه در نمونه برداری های انجام شده در خاک سطحی و عمقی برای این عناصر مبین وجود اختلاف معنی دار در ایستگاه های مختلف بوده است. نتایج حاصل از بررسی شاخص بار آلودگی نشان داد خاک مکان دفن زباله زاهدان با مقادیر PLI کمتر از 2 از بار آلودگی کمی برخوردار است و بیشترین بار آلودگی در خاک سطحی و عمقی به ترتیب مربوط به ایستگاه 2 و 1 می باشد. همچنین نتایج نشان می دهد فلزات سنگین کروم، کادمیوم، سرب و آرسنیک با میزان ریسک اکولوژیکی مجموع عناصر در خاک سطحی و عمقی به ترتیب 855/203 و 93/236 در رده ریسک اکولوژیکی آلودگی متوسط قرارگرفته اند.

    کلیدواژگان: عناصر سنگین، شاخص بار آلودگی، ریسک اکولوژیکی، زباله، زاهدان
  • مصطفی اسماعیلی شایان، غلامحسن نجفی*، احمد بناکار صفحات 25-40

    در این پژوهش بر اساس داده های هواشناسی و همچنین استفاده از استاندارد مدل ساندیا در هواشناسی مجازی، اقدام به طراحی و شبیه سازی نیروگاه فتوولتاییک در 5 ساختمان شرکتی در استان های تهران، فارس، قم و یزد شد. داده های شبیه سازی و طراحی با داده های واقعی مصرف توان اعتبار سنجی شده و ساختمان شعب سبز معرفی شدند. نتایج مطالعات طراحی فنی نیروگاه های متصل به شبکه (تولید-تقاضا) نشان داد: شعبه ی دستواره ی تهران مستقل از شبکه ی سراسری برق، تقاضای توان الکتریکی را تا 151 درصد تامین می کند. این شعبه به عنوان شعبه ی سبز معرفی شد. نیروگاه ساختمانی شعب: مرکزی یزد  37/26 درصد، امیرکبیر تهران 80/38 درصد، سیبویه شیراز 90/41 درصد و بولوار امین قم  72/21 درصد از تقاضای توان الکتریکی ساختمان شعب را پاسخ داد. تحلیل اقتصادی دوره ی بازگشت سرمایه در نیروگاه ساختمان شعبه ی دستواره تهران را کمینه و معادل 16/5 سال و سیبویه شیراز را بیشینه و معادل 51/8 سال نشان داد. تحلیل تامین نیاز ساختمان شعب از طریق نیروگاه فتوولتاییک اثبات کرد: استفاده از ساختمان با مساحت بزرگ در شعب سبز بانک ها بهینه نبوده و بهتر است از فضای پارکینک و حیاط که همزمان نیاز به سیستم تهویه ی مطبوع ندارند، جهت تامین سطح مورد نظر نیروگاه استفاده شود. بیش ترین تابش بر دیوارهای جنوبی به میزان 90 کیلووات ساعت بر مترمربع در مهرماه و کمترین مقدار آن در خردادماه به میزان 21 کیلووات ساعت بر مترمربع ثبت شد.  ساختمان های واقع در عرض جغرافیایی تهران به منظور بهره گیری بیشینه از مساحت برای تولید انرژی نیروگاهی فتوولتاییک بهتراست شمالی باشند و از دیوار جنوبی همزمان برای تامین سطح مورد نیاز نیروگاه فتوولتایک بهره گرفته شود.

    کلیدواژگان: مدل ساندیا، نیروگاه فتوولتاییک، شعبه ی سبز
  • مزدک دربیکی*، هومن بهمن پور، عطالله گلعلی پور، علی قائمی، مرتضی ملاح صفحات 41-53
    موضوع پسماندهای پزشکی یا بیمارستانی یکی از چالش های مهم جامعه است که مدیریت نادرست آن ها پیامدهای ناگواری بر محیط زیست و سلامت انسان دارد. این پژوهش به بررسی وضعیت فعلی پسماندهای بخش پزشکی در استان گلستان می پردازد و از نوع تحلیلی توصیفی است. افزون بر گردآوری داده های موجود و بازدیدهای میدانی برای بررسی شیوه مدیریت پسماندها، از پرسش نامه مصوب سازمان حفاظت محیط زیست نیز برای انجام خوداظهاری در پایش بیمارستانی استفاده شد. یافته ها نشان می دهد در 25 بیمارستان استان با 2247 تخت فعال، به ترتیب روزانه 3574 و 2252 کیلوگرم پسماند عادی و ویژه (عفونی، تیز و برنده، اعضاء و اندام های قطع شده و دارویی و شیمیایی) تولید می شود. به این ترتیب، تولید پسماند به ازای هر تخت فعال، روزانه 59/2 کیلوگرم است (به ترتیب 1 و 59/1 کیلوگرم پسماند ویژه و عادی). برای بی خطرسازی پسماندهای ویژه، به ترتیب 44 و 52 درصد کل بیمارستان ها برون سپاری را انجام داده و نداده اند و وضعیت بی خطرسازی در 88 درصد کل بیمارستان ها، فعال است. روش های بی خطرسازی شامل بخار، گرمای خشک و شیمیایی است که در بیشتر بیمارستان ها به روش بخار انجام می شود. خوداظهاری در پایش تنها از سوی 16 بیمارستان انجام شده است. در مجموع می توان گفت وضعیت مدیریت پسماندهای پزشکی در استان گلستان در حد متوسط است و با شرایط مطلوب فاصله دارد. با توجه به تغییر شرایط محیطی در سال های آینده در کشور، مدیریت این گونه پسماندها باید جدی تر باشد و برنامه های عملیاتی برای بهینه سازی مدیریت این گونه پسماندها طراحی و اجرا گردد.
    کلیدواژگان: پسماند پزشکی، پسماند ویژه، تحلیل توصیفی، بی خطرسازی، نرخ تولید
  • علی شرقی، عبدالحمید قنبران، فرزانه صالحی کوسالاری* صفحات 55-70

    انسان به عنوان بخشی از طبیعت، دارای آغاز، اوج و درنهایت زوال است. با توجه به افزایش جمعیت سالمندان و پدیده ی پیری جمعیت، شناخت راهکارهای کیفیت بخشی به زندگی قشر وسیع سالمند، امری ضروری به نظر می رسد. یکی از راهکارهای کیفیت بخشی به زندگی سالمندان، بهره گیری از منظر مناسب طبیعی در فضای اقامتی آن ها است. لذا ضمن شناخت نظریه های رایج سالمندی و جمع بندی این نظریات، پژوهش حاضر سعی بر شناخت نیازهای سالمندان و ارایه ی منظری با شاخصه های متناسب با نیازهای جسمی، روانی و اجتماعی آنان دارد. در پژوهش حاضر، برای جمع آوری اطلاعات از روش مطالعات کتابخانه ای، اسنادی استفاده شده و با تکیه بر نظریه های مطرح عمومی سالمندی هم چون نظریه های مبتنی بر نگرش متمرکز بر سالمند، غلبه اجتماع بر رفتار سالمند، نگرش تعاملی سالمند و اجتماع و نگرش تکریم سالمند توسط اجتماع سعی بر انتخاب طرح عملیاتی منظر سازی مناسب اقامتگاه های سالمندی بر اساس نظریه ی جامع تر شد. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از تطبیق نگرش تکریم سالمند متناسب با آموزه های دین اسلام است. همچنین گزینه ی منظرسازی کاربردی- بصری با شاخصه هایی نظیر احساسی (محرک احساس، عدم ورود عوامل تنش زا، حس آسودگی کاربر)، کاربردی (نظر کاربر، سهولت جابجایی، رفع احتیاج کاربر، قابلیت ادراک، ایجاد حس خودآگاهی) برای منظرسازی در اقامتگاه های سالمندی متناسب با نیازهای آنان و ارزش های ارایه شده در نگرش تکریمی سالمندان می باشد.

    کلیدواژگان: نظریه های سالمندی، معماری منظر، اقامتگاه سالمندان
  • پریسا امیری*، مهدی احمدی کلان، فوزیه بیگ محمدی صفحات 71-82

    هدف از این مطالعه، شناسایی منابع آلاینده حوضه آبریز سد چمگردلان و تعیین پتانسیل آلودگی مواد آلی موجود در پسماندهای خانگی و دامی حوضه آبریز سد و در نهایت ارایه رهنمودهای کنترل و کاهش آلودگی آن می باشد. پس از تهیه نقشه حوضه آبریز با استفاده از نرم افزار Arc GIS10، بازدیدهای میدانی جهت شناسایی دقیق منابع آلوده کننده حوضه آبریز، اعم از روستاها و واحدهای دامی صورت گرفت. سپس پتانسیل آلودگی مواد آلی موجود در پسماندهای خانگی و دامی محاسبه گردید. حدود 56 درصد کل بار نیتروژن و 54 درصد کل بار فسفر حاصل از انواع دام های حوضه سد در زیر حوضه گل گل تولید می شوند و حدود 71 درصد پتانسیل آلودگی ناشی از مراکز جمعیتی در زیر حوضه گل گل و 17 درصد آن در زیر حوضه چاویز و 12 درصد در زیر حوضه اما می باشد. بر همین اساس حوضه گل گل به دلیل تراکم بالای جمعیت روستایی و همچنین دارا بودن بیشترین تعداد دامداری ها و مرغداری های موجود در حوضه آبریز،  بیشترین میزان پسماند های خانگی و دامی را نسبت به دو زیر حوضه دیگر به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: منابع آلاینده، سد چمگردلان، پسماندهای خانگی، پسماندهای دامی، حوضه آبریز ایلام
  • نادر بهرامی فر، معصومه خسروی*، احسان عطاران صفحات 83-93

    فلزات سنگین و شبه فلزات از جمله عناصر پایدار و مقاوم به تجزیه_ای هستند که در صورت وجود غلظت های بالا در بافت آبزیان، سلامت آنها و انسان ها را تهدید می کنند. این تحقیق در سال 1396با هدف سنجش میزان آلودگی فلز جیوه دربافت خوراکی ماهی های کپور و اردک تالاب انزلی، مقایسه آن با حد مجاز استانداردهای جهانی و همچنین بررسی همبستگی میان عوامل سن، وزن و رژیم غذایی با میزان آلودگی این عنصر سمی انجام شده است. نمونه های ماهی از سه بخش شرق، مرکز و غرب تالاب انزلی جمع آوری شدند. اندازه گیری جیوه با دستگاه پیشرفته آنالیز جیوه (مدل Leco AMA 254) با دقت بسیار مطابق روش استاندارد سازمان EPA6722D- انجام شد. میانگین کل غلظت این فلز در بافت عضله ماهیان کپور و اردک به ترتیب 5398/0 و 7662/0 میکروگرم برگرم وزن خشک اندازه گیری شد. همبستگی مثبت خطی معنی داری (001/0<p) میان تجمع جیوه با عوامل سن و وزن دو گونه مورد بررسی مشاهده شد. تفاوت معنی داری میان غلظت جیوه در بافت عضله دو گونه مذکور وجود داشت، به طور کلی میزان جیوه در بافت عضله ماهیان صیاد به طور معناداری نسبت به ماهیان غیر صیاد بیشتر بود. بیشترین غلظت جیوه در نمونه های بخش شرقی مشاهده شد. مقایسه بین میزان غلظت جیوه در دو ماهی با حد آستانه مجاز استاندارد سازمان غذا و دارو آمریکا برای جیوه (1 میکرو گرم بر گرم) نشان می دهد که نتایج از حد آستانه کمتر می باشد، در حالیکه از حد آستانه مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی و سازمان غذا و کشاورزی (FAO) بیشتر می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی، جیوه، ماهی، تالاب انزلی
  • اسماعیل جوادی کهریز *، یوسف محمدیان، محسن گرگانی فیروز جائی صفحات 95-107

    امروزه آلودگی هوای کلانشهرها تهدیدی برای سلامتی انسان تلقی میگردد که موجب بروز اثرات سوء سلامتی؛ همچون بیماری های قلبی-عروقی و تنفسی و سرطان می شود. لذا پایش کیفیت هوای شهری جهت اتخاذ تصمیمات کنترلی توسط سازمان های مربوطه و همچنین جهت اطلاع رسانی شهروندان ضروری می باشد. بنابراین هدف این مطالعه بررسی کیفیت بهداشتی هوای کلانشهر تبریز از نظر میزان آلاینده های معیار می باشد. در این مطالعه توصیفی-مقطعی غلظت های پنج  آلاینده معیار، با مراجعه به سازمان حفاظت محیط زیست استان آذربایجانشرقی بدست آمد. سپس شاخص کیفیت هوا (AQI) از طریق روابط موجود براساس غلظت های لحظه ای آلاینده ها محاسبه شد و بر مبنای جدول استاندارد کیفیت بهداشتی هوا طبقه بندی گردید. تجزیه و تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS20 و Excel انجام پذیرفت.
    از 366 روز، 1/4% روزها کیفیت هوا خوب، 65% متوسط، 8/24%  ناسالم برای گروه های حساس، 2/2% ناسالم، 3/3% بسیار ناسالم و 6/0% خطرناک بوده است. همچنین 87/30% از روزها AQI بالاتر از حدمجاز بوده است. کربن منوکسید با بیشترین سهم بعنوان آلاینده مسیول شناخته شد. کیفیت هوای کلانشهر تبریز در سال 1390 وضعیت مطلوبی نداشته است زیرا 112 روز از سال سطح آلاینده های مسیول بالاتر از حد مجاز بوده است. باتوجه به رابطه معنادار فصل با تغییرات غلظت آلاینده ها، برای نیل به روش های کنترلی موثر، توجه به این متغیر می تواند مفید باشد. همچنین با افزایش تعداد ایستگاه های پایش آلودگی هوا، اطلاعات به دست آمده می تواند در محاسبه میانگین آماری قابل تعمیم برای کل شهر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شاخص کیفیت هوا، تبریز، آلاینده های معیار، ایستگاه سنجش آلودگی شهری
|
  • Seifollah Ganjali Dashti, Ebrahim Panahpour * Pages 1-12
    Background and Objective

    Soil can cause corrosion of the pipes as a result of chemical and microbial factors and, therefore, make extremely harmful effects happen on water transfer projects. The aim of this study was the evaluation of corrosion potential of the soil at the Periphery of Water Supply Pipes in Abadan and Khorramshahr cities.

    Materials and Methods

    20 points were randomly selected from the areas in the cities of Abadan and Khorramshahr where pipelines had been installed and then the soil in the close vicinity of the pipelines were sampled. The soil samples were immediately sent to laboratory where the moisture was measured. Also, after the soil was dried and crushed at the ambient temperature, its physical, chemical characteristics and soil’s microbial respiration were measured. Finally, the correlations between each of the parameters with the microbial respiration rate were investigated.

    Results

    The results indicated that there is a positive and significant correlation, 0.633 and 0.673 in a 1% level of the statistical tests, respectively, between the electrical conductivity (EC) and the amount of Sodium with the carbon dioxide present as a result of microbial respiration but no significant correlation was found between the soil moisture at sampling time and microbial respiration. Also, the study results showed that the soil’s pH is positively and significantly correlated with the total alkalinity rate.

    Conclusion

    The Soil at the Periphery of Water Supply Pipes in the stations of 10, 11 and 17 Due to the low electrical resistance, stations of 8 and 10 Due to the high Alkality and stations of 17, 18, 19 and 20 Due to the high microbial respiration had the greatest potential corrosion.

    Keywords: Corrosion, Microbial Respiration, Alkality, Water Supply Pipes, Abadan, Khorramshahr
  • Fatemeh Bazzi *, MohammadReza Rezaei, MohammadHossein Sayadi Anari Pages 13-24

    Soil pollution and accumulation of heavy metals in soil are one of the most important environmental issues that threaded the life of plants, animals and humans. Heavy metals due to their toxicity, stability and bioaccumulation are the serious environmental pollutions. This study aimed to evaluate heavy metals pollution of landfill soil of Zahedan city in Sistan and Baluchestan province.Measurement of heavy metals performed in April 2016 at 10 sites based on common standards, by using of random sampling method. 20 composite samples were collected from surface and depth of the soil. After sample preparation, total amount of Chromium, Cadmium, Lead and Arsenic in the soil samples were extracted by nitric acid and for statistical analysis used the SPSS software version 23.The results of ANOVA on samples of the surface and depth of the soil for these elements have been suggested that there is a significant difference at different stations. The results of PLI study showed that the soil of landfill of Zahedan with PLI value less than 2, has low pollution and the highest pollution in surface and depth of the soil is respectively related to station 2 and 1. The results also showed that heavy metals, Chromium, Cadmium, Lead and Arsenic in surface and depth of the soil with Ecological Risk 203.855 and 236.93 respectively which is located in the category of moderate contamination of Ecological Risk.

    Keywords: Heavy Metals, Pollution Load Index, Ecological Risk, Solid Waste, Zahedan
  • Mostafa Esmaeili Shayan, Gholamhassan Najafi *, Ahmmad Banakar Pages 25-40

    In this research, based on meteorological data and also using the Sandia model standard in virtual meteorology, a photovoltaic power plant was designed and simulated in 5 company buildings in Tehran, Fars, Qom and Yazd provinces. Simulation and design data were validated with real power consumption data and green branch buildings were introduced. The results of technical design studies of grid-connected power plants (production-demand) showed: The Tehran branch office, independent of the national electricity grid, supplies electricity demand up to 151 percent. This branch was introduced as a green branch. Branch construction power plant: Central Yazd 26.37%, Amirkabir Tehran 38.80%, Sibouyeh Shiraz 41.90% and Amin Boulevard Qom 21.72% responded to the demand of electric power of branch buildings. Economic analysis showed the return on investment period in the power plant of Tehran Dastavareh branch to be minimum and equivalent to 5.16 years and Sibouyeh Shiraz to be maximum and equivalent to 8.51 years. The analysis of supplying the needs of the branch buildings through photovoltaic power plant proved: the use of large buildings in the green branches of banks is not optimal and it is better to use the parking space and yard, which do not need air conditioning system at the same time, to provide the case level. Use the power plant opinion. The highest radiation on the southern walls at the rate of 90 kWh per square meter was recorded in October and the lowest amount was recorded in June at the rate of 21 kWh per square meter. Buildings located in the latitude of Tehran in order to make the most of the area for energy production of photovoltaic power plants should be north and south wall should be used at the same time to provide the required level of photovoltaic power plant.

    Keywords: Sandia Model, Solar Photovoltaic Power Plant, Green Branches
  • Mazdak Dorbeiki *, Hooman Bahmanpour, Ataollah Golalipour, Ali Ghaemi, Morteza Mallah Pages 41-53
    Medical waste is one of the challenges of the modern society which its poor management has undesirable impacts on the environment and human health. The present research addresses the current situation of medical wastes in Golestan province in the North of Iran. This is a descriptive analysis that includes data collection, field survey, and Iranian Department of the Environment (DOE) standard questionnaires for management and monitoring of medical waste in hospitals of the province. The results show that 25 hospitals with 2247 active beds produce 3574 and 2252 domestic and hazardous waste per day, respectively. The waste generation is 2.59 kg/day/bed (1 and 1.59 kg for hazardous and domestic, respectively). Disinfection process in 88% of all hospitals is active and 44% and 52% of the hospitals have done outsourcing, respectively. Disinfection methods include chemical, steam autoclave and dry heat which the second method is the most frequent in most hospitals. Also, 16 hospitals provide monitoring self-reports. The overall situation of medical waste management in the hospitals of Golestan province is average. Considering the change of environmental situation of the country in the future years, the management of this type of wastes should be more serious and it is necessary to design and implement operational programmes for optimum management.
    Keywords: Medical Waste, Hazardous waste, Descriptive analysis, Disinfection Method, Production rate
  • Ali Sharghi, Abdolhamid Ghanbaran, Farzaneh Salehi Kousalari * Pages 55-70

    Human as a part of nature, has a beginning, a peak and finally a decline. Considering the increase in the elderly population and the phenomenon of population aging, it seems necessary to know the qualitative strategies for improving the lives of the large group of the elderly. One of the solutions to improve the elderly’s life quality is to take advantage of the appropriate natural landscape in their living space.While recognizing the common theories of aging and summarizing these theories, the present study tries to identify the needs of the elderly and provide a perspective with characteristics appropriate to their physical, psychological and social needs. In the present study, the methods of library studies and documents were used to collect the information and based on popular theories of old age such as theories based on the attitude focused on the elderly, the dominance of society over the behavior of the elderly, the interactive attitude of the elderly and society and the attitude of honoring the elderly. The community tried to select a suitable action plan for landscaping nursing homes based on a more comprehensive theory. The results of the study indicated the application of the attitude of respecting the elderly in accordance with the teachings of Islam. Also, the option of applied-visual landscaping with features such as emotional (emotional stimulus, absence of stressors, user comfort), functional (user opinion, ease of movement, user needs, perception, creating a sense of self-awareness) for landscaping in nursing homes appropriate to their needs and values ​​were presented in the respectful attitude of the elderly.

    Keywords: Theories of Aging, Landscape architecture, Nursing Home
  • Parisa Amiri *, Mehdi Ahmadikalan, Fouzieh Beigmohammadi Pages 71-82

    The purpose of this study is to identify the sources of pollution in the catchment area of ​​Chamgardalan Dam and to determine the potential for contamination of organic matter in the household and livestock waste of the catchment area and finally to provide guidelines for controlling and reducing pollution. After preparing the catchment area using Arc GIS10 software, field visits were conducted to accurately identify the sources of contamination of the catchment area, including villages and livestock units. Then, the contamination potential of organic matter in household and animal wastes was calculated. Then, the contamination potential of organic matter in household and animal wastes was calculated. About 56% of the total nitrogen load and 54% of the total phosphorus load are produced by various dams under the Gol Gol basin, and about 71% of the pollution potential from population centers is under the Gol Gol basin and 17% is under the Chaviz basin. And 12% below the basin. Accordingly, Gol Gol basin, due to the high density of rural population and also having the largest number of livestock and poultry farms in the catchment area, has the highest amount of household and livestock waste compared to the other two sub-basins.

    Keywords: pollution sources, Chamgardallan dam, Household Waste, Livestock
  • Nader Bahramifar, Masoumeh Khosravi *, Ehsan Attaran Pages 83-93

    Heavy metals and quasi-metals are among the stable and decomposing elements that threaten their health and human health if there are high concentrations in aquatic tissues. This study was conducted in 2017 with the aim of measuring the level of mercury metal contamination in the oral tissue of carp and duck fish in Anzali wetland, comparing it with the allowable limit of international standards and also examining the correlation between age, weight and diet with the level of contamination of this toxic element. Fish samples were collected from three parts of east, center and west of Anzali wetland. Mercury was measured with an advanced mercury analyzer (Leco AMA 254) according to the EPA6722D-standard method. The mean total concentrations of this metal in carp and duck muscle tissue were measured to be 0.598 and 0.5762 μg / kg dry weight, respectively. A significant linear positive correlation (p <0.001) was observed between mercury accumulation and age and weight of the two species. There was a significant difference between the concentrations of mercury in the muscle tissue of the two species. In general, the amount of mercury in the muscle tissue of fishermen was significantly higher than non-fisherman. The highest concentration of mercury was observed in the samples of the eastern part. A comparison between the concentration of mercury in the two fish and the US Food and Drug Administration's standard threshold for mercury (1 μg / g) shows that the results are below the threshold, while the threshold set by The World Health Organization and the Food and Agriculture Organization (FAO) are more.

    Keywords: Pollution, Mercury, fish, Anzali Wetland
  • ismaiil javadi-kahriz *, yosef MOHAMMADIAN, Mohsen Gorgani Firoozjaie Pages 95-107
    Background and objectives

    Nowadays megacities air pollution has considered as a health problem, which caused various health effects such as cardiovascular and pulmonary disease and so on. Therefore air quality monitoring is needed for citizens informing as well as offering of new strategies for pollution control. So the aim of this study is the evaluation of Tabriz megacity air quality according to criteria pollutant concentration.

    Method

    In this cross-descriptive study, five criteria pollutant concentrations were derived by referring to East Azerbaijan environmental protection organization. AQI was calculated by specific equation with using moment concentration of criteria pollutants. Then according to air quality standard level table, calculated indexes were categorized in relevant level. Statistical analysis was done with SPSS20 descriptive tests and Excel2010 software.

    Results

    Of total 366 days, the air quality statue in 4.1% of days were good, 65% moderate, 24.8% unhealthy for sensitive group, 2.2% unhealthy, 3.3% very unhealthy and 0.6% hazardous. Also in 30.87% of days the AQI have been extreme standard level. CO with highest quota was responsible pollutant. Maximum level of three main pollutants of PM10, CO and O3 was in March, October and June months, respectively.

    Conclusion

    Tabriz air quality in 2011 was not desirable, as 112 days of year; pollutant levels were higher than allowable limit. Seasonal variation has significant correlation with pollutant levels; theretofore consideration of this factor probably can be useful to definition of control strategies. Increasing of monitoring stations can be utilize for obtaining extensible statistics average for hole of city.

    Keywords: AQI, Tabriz, criteria pollutant, air pollution monitoring station