فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 14، پاییز و زمستان 1381)

  • تاریخ انتشار: 1381/09/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید شهریاری صفحه 2
    این مقاله در ابتدا به بررسی آرای نیچه در اخلاق میپردازد و سپس بیان میکند که فیلسوف اخلاق معاصر آقای السدیر مک اینتایر تنها دو گزینه متقابل در فلسفه اخلاق ترسیم میکند که اخلاق نیچه و اخلاق ارسطوست. علت این انحصار شکست طرح روشنگری است. پس برای نشان دادن برتری اخلاق ارسطویی باید نشان داد که اخلاق تبارشناسانه نیچه اشتباه است. این مقاله نشان می دهد که اخلاق نیچه ای دارای مبنای مدللی نیست. نیچه گرچه تمامی فیلسوفان عصر روشنگری را بر خطا می داند و آرای ایشان را به سخره میگیرد ولی در نهایت معلوم می شود که نیچه خود نیز یکی دیگر از مظاهر متعاقب این تفکر بوده و نمودی دیگری از اخلاق لیبرالیستی فردگرایانه است.
    کلیدواژگان: روشنگری، اخلاق لیبرالیستی، اخلاق فضیلت
  • زهرا خزاعی صفحه 19
    تحقیق درباره رابطه علوم با یکدیگر، به دلیل کارآمد بودن نتایج آن، امری ارزشمند و بلکه ضروری است. این ضرورت در فلسفه اخلاق و معرفتشناسی، به دلیل قدر و منزلت ویژه ای که دارند، بیش از بقیه علوم احساس میشود.
    در مقاله حاضر، سعی بر آن است تا با بررسی برخی از جنبه های اختلاف و شباهت بین فلسفه اخلاق و معرفتشناسی، این آرزو را جامه عمل بپوشانیم که کاش روزی بشر بتواند با رفع گسستگی های علمی، آنچنان پیوستگی ای بین معارف و اندیشه های خویش ایجاد کند که راه هرگونه تفرقه و تکثر را بر خود ببندد.
    کلیدواژگان: طبیعت گروی، ذهنیگروی، عینیگروی، درونگروی، برونگروی، تعمیمپذیری، تحویلپذیری
  • کالوین پینکین ترجمه: علی حقی صفحه 36
    در این مقاله، نظریه اخلاقی ارسطو از رهگذر بررسی انتقادی کتاب اخلاق نیکوماخوس بررسی قرار شده است. مفهوم محوری اخلاق ارسطو، مفهوم سعادت یا کامیابی است. سیر او در اخلاق به سوی مطلوبی است که فینفسه مطلوب باشد نه آن که به دلیل چیزی دیگر مطلوب باشد. به تعبیر دیگر، ارسطو در پی خیر برین بود.
    ارسطو انسان سعادتمند را انسان فضیلتمند می داند و تحلیل ارسطو از فضیلت، تاثیری چنان درازآهنگ داشته که در عصر حاضر، با بازسازی نظریه او، اخلاقی پدید آمده که به اخلاق مبتنی بر فضیلت (virtue ethics) موسوم است.
    کلیدواژگان: خیر برین، نیکبختی، فضیلت، کمال، حد وسط، فعل اختیاری، انتخاب ترجیحی، حکمت عملی
  • مرضیه صادقی صفحه 58
    مقاله حاضر درصدد تبیین عدالت فردی به عنوان فضیلت نفس و به مثابه برترین فضیلت در اخلاق در مقابل عدالت به عنوان عملی اجتماعی است. بحث عدالت فردی مقدم بر بحث عدالت اجتماعی است، زیرا با تربیت انسان، جامعه نیز بالطبع از افراد تربیت یافته برخوردار شده و در نتیجه، جامعه، ساختار سیاسی سالمی می یابد.
    جایگاه بحث حاضر، در اخلاق فضیلت مدار است که قائل به ارزش ذاتی فضایل بوده و درباره خصایل و عادات اخلاقی با تاکید بر ویژگی های درونی فاعل فعل بحث میکند. در بحث عدالت فردی، عدالت به مثابه یک فضیلت هدایتگر در طی طریق صحیح زندگی است. در این مقاله به بررسی و تبیین نظریات افلاطون، ارسطو و نیز حکیمان مسلمان، از جمله خواجه نصیرالدین طوسی، ابنمسکویه و مرحوم نراقی و مقایسه آنها با یکدیگر پرداخته میشود.
    کلیدواژگان: فضیلت، عدالت، اخلاق فضیلتمدار
  • محمد محمدرضایی صفحه 69
    در این نوشتار رابطه دین و اخلاق از دیدگاه کانت، یکی از بزرگترین متفکران مغرب زمین، بحث و بررسی میشود. مکتب اخلاقی کانت که یک مکتب وظیفهگرایانه است، بر آن است که عقل عملی با ارائه معیارهایی میتواند خوبی و بدی تمامی اعمال را مشخص کند. او اوامر عقل را به دو دسته شرطی و مطلق تقسیم میکند و اوامر مطلق که تنها اوامر اخلاقی است، از طریق فرمولها و صورتبندی های قانون کلی، قانون کلی طبیعت، غایت فی نفسه بودن انسان، خودمختاری اراده و کشور غایات، قابل تشخیص است. در بحث ارتباط دین و اخلاق، صورتبندی خودمختاری اراده از ارزش فوق العاده ای برخوردار است.
    این صورتبندی بر آن است که چنان عمل کن که اراده بتواند در عین حال به واسطه دستور اراده خود را واضع قانون عام لحاظ کند. از این رو، به نظر کانت، هر قانونی که از طریق اراده بشری نباشد، غیراخلاقی است. بنابراین، به نظر او، اخلاق مستقل از دین است و اوامر خداوند با خودمختاری انسان منافات دارد. او همچنین از طریق اخلاق، خدا و جاودانگی نفس را اثبات میکند. بنابراین، اخلاق سرانجام به دین می انجامد. بررسی اشکالات دیدگاه کانت در این زمینه موضوع این مقاله است.
    کلیدواژگان: دین، اخلاق، کانت، خدا، جاودانگی نفس، خودمختاری اراده، دگرآیینی، کمال مطلق، برترین خیر
  • محمدعلی مبینی صفحه 82
    یکی از رویکردهای مهم به مسئله معرفت و توجیه، در معرفتشناسی معاصر رویکرد برونگرایانه است که در آن بر نقش شرایط علی مناسب در تولید معرفت و باور موجه تاکید میشود. اعتمادگرایان که دسته ای از برونگرایان را تشکیل می دهند، معتقدند که اگر یک باور از مجاری قابل اعتماد سرچشمه گرفته باشد میتواند باوری موجه باشد، حتی اگر فرد باورکننده از نحوه توجیه باور خود آگاه نباشد و نتواند وجه توجیه باور خود را بیان کند. دیدگاه های آلوین گلدمن را میتوان سرآغازی برای این رویکرد دانست. در اینجا، با مروری بر سه مقاله او، سیر اندیشه وی را بهسوی اعتمادگرایی مشاهده خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: معرفت، توجیه، درونگرایی، برونگرایی، اعتمادگرایی، معرفت حسی
  • بهروز دیلم صالحی صفحه 116
    یکی از مهمترین جریانهای فکری در ایران اسلامی، جریان «حکمت اشراق» است. بنیانگذار این مشرب فکری، «شهاب الدین سهروردی» است که پیوندی بین اندیشه ایران باستان و اندیشه اسلامی ایجاد کرده است. سهروردی هماهنگی و سازگاری انسان و جامعه را با نظام کی هانی لازم می داند، چرا که معتقد است در پرتو آموزه هماهنگی با نظام کی هانی، وجود آدمی مشرقی و نورانی میشود. سهروردی همانند ایرانیان باستان، وجود را به عنوان «نور» تعبیر میکند. مفهوم نور از یک سو، با مفهوم «خره» و از سوی دیگر، با آیات سوره نور در قرآن کریم پیوند پیدا میکند. وی «خره» را نوری می داند که نفس و بدن به آن روشن میشوند. او در کتاب هیاکل النور، از آرمان رهایی نور اسیر شده در جسم سخن میگوید. همچنین «عشق» را به مثابه اساس نظام کی هانی می داند که در تمام پدیده های جهان هستی جاری و ساری است. «هانری کربن»، حکمت اشراق را گذار از «حماسه پهلوانی» ایران باستان به «حماسه عرفانی» ایران در دوره اسلامی می داند.
    کلیدواژگان: حکمت اشراق، نظام کیهانی، هستیشناسی، نور، عشق
  • احمد رضا شاهرخی صفحه 129
    این مقاله به چگونگی ارتباط نفس مجرد با بدن در فلسفه اسلامی از دیدگاه فلسفه مشاء «ابن سینا» و فلسفه اشراق «سهروردی» میپردازد.
    مسئله ارتباط مجرد با مادی از مهمترین مباحثی است که فکر بسیاری از فیلسوفان را به خود مشغول کرده است.
    با توجه به اینکه چگونگی ارتباط مجرد با مادی از جنبه انسان شناسی در مقایسه با جهانشناسی کمتر بررسی شده، نگارنده بر آن است تا در این مقاله این مسئله را از دیدگاه ابن سینا به عنوان فیلسوف مشائی و سهروردی به عنوان فیلسوف اشراقی از جبنه انسان شناسی بررسی کند.
    ابتدا نفس از دیدگاه دو فیلسوف اثبات و تعریف شده، سپس به تاثیر متقابل نفس و بدن پرداخته شده و در ادامه، اصل بودن نفس و فرع بودن بدن و چگونگی ارتباط این دو بیان شده است.
    کلیدواژگان: نفس، جسم لطیف، روح حیوانی، روح نفسانی، روح طبیعی
  • محمدباقر پارساپور صفحه 141
    فکر حقوق طبیعی یا فطری واعتقاد به وجود قواعدی برتر از حقوق موضوعه را میتوان از بحث انگیزترین موضوعاتی دانست که پیشنیه آن به قرنها پیش از میلاد حضرت مسیح7 باز میگردد.
    این اندیشه با مناقشه ها و ایرادهایی روبه رو بوده است که در این مقاله، نویسنده از مجموعه ایرادات، چهار ایراد عمده را مطرح و سعی کرده به آنها پاسخ گوید.
    این چهار ایراد عبارت اند از: 1. عدم توافق درباره مفهوم عدالت؛ 2. تنوع قوانین وحقوق موضوعه در بین جوامع؛3. عدم انطباق وقایع تاریخی با حقوق طبیعی؛ 4. پیروی حقوق از داوری های خودسرانه وفردی اشخاص.
    کلیدواژگان: حقوق طبیعی، حقوق موضوعه، عدالت، مستقلات عقلی، مکتب تاریخی
  • قادر فاضلی صفحه 152
    یکی از مسائل مهم تاریخ بشری، مسئله عقلگرایی و دینگرایی است. عده ای به بهانه عقلگرایی به دین روی خوش نشان نداده و آن را در حاشیه زندگی قرار داده اند عده ای نیز به بهانه دین داری و مصون ماندن از خطرات عقلگرایی به دستاوردهای عقل بیمهری نشان داده اند.
    گروهی نیز راه سوم را برگزیده، معتقد شدند که عقل و دین دو گوهر وزین اند که انسان به هر دو محتاج است.
    این مقاله ضمن توضیح انواع عقل، به بیان ویژگی های دینی عقل کلی میپردازد.
|
  • Hamid Shahriar Page 2
    This paper is first going to consider Nietzsche´ s views on ethics. It then goes on to saythat the contemporary philosopher, A. C. MacIntyer, draw only two contrast ing alternatives in ethics, i.e. Aristotle´ s and Nietzsche´ s. The failure of the Enlightenment gave rise to such an exclusiveness. Thus, in order to show the priority of Ar istotle´ s ethics, we ought to demonstrate that Nietzshe´ s genealogical ethics is incorrect. We have shown that Nietzshe´ s ethics does not have a well-grounded principle. Although Nietzshe hold that all the philosophers of the Enlightenment are were wrong and laughs at them, in the long run, it becomes clear that Nietzshe himself is one of the subsequent figures of such thought that represents merely a different appearance of the same Western individualist ic and liberalist ic ethics.
  • Zahra Khazai Page 19
    Research on the relat ions among various disciplines may be of much use, and therelat ions between epistemology and ethics, in part icular, invite study. In this art icle, theauthor has tr ied to make possible the ideal of a nuificat ion of the sciences through thecomparative study of epistemology and ethics.
  • Page 36
    In what follows, we have considered Aristotle´ s view in his Nicomachean Ethics. The central concept of Aristote´ s ethical view is happiness and prosperity. In his research on ethics, Aristotle is looking for the highest good. A happy man, according to Aristotle, is a man of virtue. Ar istotle´ s analysis on virtues has had such a long-term influence on ethics that his theory has been revived under the so-called virtue ethics on our t ime.
  • Marzaiya Sadeqi Page 58
    In Contrast with just ice as a social act, individual just ice as virtue of the soul and as the highest virtue in ethics is considered in this essay. Individual just ice is prior to social just ice for society is made up of individuals and if individuals are civilized and educated, the society will naturally by civilized and educated and can, therefore, have some sound polit ical structure. Such a discussion belongs to virtue ethics that embraces the essent ial virtues and that deals with the moral characters on account of innate peculiarit ies of the moral agents. As a virtue, individual just ice can guide people in the course of their lives. In her paper, the author has surveyed and compared the ideas of Plato, Ar istotle, and those ofMuslim scholars such as, Khwajah Nsir al-Din al-Tusi, Ibn Miskawayh, and the late Naraqi.
  • Muhammad Muhammad Rezaei Page 69
    In this paper, the author surveys Kant´ s view on the relat ion between religion and ethics. Kant holds that pract ical reason can, according to its own criteria, determine whether human acts are good or bad. Kant divided the imperat ives of pract ical reason into condit ional and categorical ones. Categorical imperat ives, the only ethical imperat ives, can be discerned through th formulation of general rules, the general law of mature, that humankind id an end in itself, the autonomy of the will, and the kingdom of ends. The formulat ion of the autonomy of the will is of much worth and value concerning the relat ion of religion to ethics. This formulation says to act as if the will can be considered as the legislator of the general law by means of its command. Thus according to Kant, any law established not by human will would not be ethical. Kant, therefore, considers ethics as independent of religion and God´s Commandments to be incongruous with the autonomy of human will. Kant, nonetheless, establishes the existence ofGod and the immortality of the soul by mean of ethical reasoning. Thus ethics leads to religion, In what follows, the author intends to crit icize Kant´ s views in this regard.
  • Muhammad Ali Mubini Page 82
    One of the main approaches to knowledge and just ificat ion in modern epistemology is the externalist approach in which we may emphasize on the appropriately causal circumstances in the process of producing knowledge and just ified belief. As a group from among the externalists, reliabilists hold that any belief can be just ifiable if it hasoriginated from reliable resources; it could be just ifiable even though the believer were unaware of how it might be just ified or were unable to express his just ificat ion. Alvin Goldman´s points of view can be taken as a start ing point for such an approach. In what follows, Surveying three of his art icles, we have pursued Goldman´s course of thought towards reliabilism.
  • Behrooz Salehi Page 116
    Illuminat ion philosophy has been one of the intellectual movements in Iran.Shahab al-Din Suhrawardi, the founder of this school, t ied the ancient thought ofpersia to Islam. Suhrawardi considers the harmony with the cosmos of much necessityfor man and his society, for he believes nuder such a harmony man´s character can beilluminated. like the ancient Persians, Suhrawardi construes existence as light. The ideaof light has a relat ion with "Khoraa" (radiat ion) on the one hand, and with the verses ofNur (one of the suras of the Holy Qur´ an) on the other hand. "Khorra" is a radiatonby which the mind and body become illuminated. In his Hayakil al-nur (the Figures ofLight), Suhrawardi speakes of the iedal when such an imprisoned light is set free. Healso holds that as the basis of the cosmos "Love" is spreading and flowing throughoutas whole phenomena of the world. Henry Corbin considers the Illuminat ion philosophyas the passage from "the heroic epic period" of ancient Persia to "the myst ical epic" ofIran in the Islamic period.
  • Ahmad Reza Shahrochi Page 129
    In this art icle, we have considered the "mind and body relat ion in Islamic philosophy" according to Ibn Sina´ s Peripatet ic philsophy and Suhrawardi´ s Illuminat ion philosophy. The quest ion of the relat ion of immaterial mind and material body has been one of the most significant issues dealt with by many philosophers. Viewing the fact that such a relat ion in its anthropological aspect when compared with cosmology has been less dealt with, the author intends to study comparat ively this issue in Ibn Sina´ s school as a Peripatet ic philosophy and in Suhrawardi´ s school as an Illuminat ion philosophy.First. the human mind is introduced and authenticated according to bothphilosophers, then we have dealt with the bilateral interact ions of mind and body, andin the end, we have set forth the priority of mind over the body (that mind is the firstand original but the body is secondary and subordinate to the mind).
  • Muhammad Baqir Parsapor Page 141
    The idea of natural or innate law and the belief in some rules above posit ive law havebeen of the most controversial issues dat ing from a few centuries before Christ. This theory has come across some crit icisms and object ions four of which are considered here by the author; these are:1. The disagreement on the meaning of just ice.2. The diversity of positive law and rights in different societ ies.3. That the historical facts don not conform with natural law.4. That laws are impressed by arbitrary and private judgments.
  • Qadir Fazili Page 152
    The propensit ies toward religion and rat ionalism have been two significant issues in human history. Some have cast religion in the name of rat ionality, while others have abandoned rat ionality in the name of religion. In this paper, it is argued that rat ionality has a religious foundat ion and that therefore the two may be coherently brought together.