فهرست مطالب

پژوهش های فلسفی - کلامی - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 46، پاییز و زمستان 1389)

فصلنامه پژوهش های فلسفی - کلامی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 46، پاییز و زمستان 1389)

  • 328 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/06/01
  • تعداد عناوین: 14
|
  • صادق لاریجانی، مصطفی عزیزی علویجه صفحه 5
    «معرفت شهودی نفس» از دیرباز در کانون توجه و اهتمام عارفان و حکیمان اسلامی قرار داشته است. از جمله کسانی که در آثار گوناگون خود به این موضوع اساسی پرداخته، محیی الدین ابن عربی است. وی معتقد است نفس انسان حقیقتی لایه لایه و ذومراتب است که در نهایت سیر خود به حقیقه الحقایق و خداوند متعال منتهی می شود. از دیدگاه ابن عربی رابطه حق تعالی و نفس انسان، رابطه میان مطلق و مقید است. نفس، تعین یافته یک حقیقت اطلاقی یعنی حق تعالی است. به نظر ابن عربی، تنها یک راه برای معرفت حضوری به مراتب باطنی نفس وجود دارد و آن تجلی و ظهور حق تعالی بر دل و باطن سالک است.
    در این مقاله می کوشیم در پرتو مبانی ویژه ابن عربی مانند وحدت وجود، تجلی و تجرد نفس، تبیین سازوار و منسجمی از «معرفت نفس» ارائه کنیم. از این رو، در گام نخست، به تبیین پاره ای از پیش فرض ها و مبادی معرفت نفس می پردازیم، سپس دیدگاه ابن عربی را در خصوص معرفت شهودی نفس تبیین می کنیم. و در انتها، «مراتب معرفت نفس» را، که شامل سه مرتبه مثالی، عقلی، و فناء فی الله است، طرح می کنیم.
    کلیدواژگان: مطلق، مقید، تجلی، مثال، عقل، فناء فی الله
  • حسن میانداری صفحه 37
    ترنس اروین استدلال می کند که آکوئیناس به پرسشی که ارسطو طرح کرده بود ولی پاسخ نداده بود، پاسخ داد. پرسش این است که آیا بین فضایل عقلی و فضایل اخلاقی ارتباطی وجود دارد؟ پاسخ این است که بله، فضایل اخلاقی به فضایل عقلی برای رسیدن به غایت نهایی جهت می دهند. فضایل اخلاقی می گویند که در زمینه چه اموری باید اندیشید، چقدر به امور دیگر باید پرداخت و چقدر باید برای امور عقلی زمان گذاشت. آکوئیناس علاوه بر فضایل اخلاقی به فضایل موهبتی قائل است و به آنها به ویژه به محبت، در جهت دهی مذکور، نقش محوری می دهد. نگارنده استدلال می کند که اولا ارسطو هم به این پرسش پاسخ داده بود. ثانیا بین فضایل عقلی و فضایل اخلاقی تفاوت نوعی وجود ندارد. ثالثا یک فضیلت است که هم در امور عقلی عمل می کند و هم در امور اخلاقی. رابعا ریشه اشکالات در طبیعت-گرایی اخلاقی آکوئیناس، به تبع ارسطوست.
    کلیدواژگان: فضیلت عقلی، فضیلت اخلاقی، فضیلت گرایی معرفتی، ناطبیعت گرایی
  • محمد مهدی گرجیان، مهدی زندیه صفحه 69
    بر اساس پذیرش حرکت جوهری که سراسر عالم ماده و طبیعت را یکپارچه حرکت می داند این پرسش پیش می آید که در این صورت آیا می توان به هیچ موجود مادی، معرفت پیدا کرد؟ به این معنا که اگر جوهر اشیاء مادی و به تبع آن، همه اعراض آن، یکپارچه حرکت باشد، به محض اینکه برخوردی میان شیء خارجی با قوا و اندام های شخص مدرک روی دهد، آن شیء خارجی محو و ناپدید، بلکه نابود می شود و شیء دیگری موجود می گردد. بنابراین، آنچه که در مرتبه دوم با قوا و اندام های مدرک برخورد می کند، همان چیزی نیست که بار اول با آنها برخورد کرده است و بر این اساس، معرفتی که از اشیاء مادی به ظاهر ثابت و پایدار، از حیوان گرفته تا نبات و جماد حتی صخره و پولاد، به دست می آید، به واقع معرفت به یک واقعیت نیست، بلکه معرفت به واقعیت های فراوان و حتی قسمت ناپذیر است. بنابراین، خود معرفت هم، شناخت واحدی نیست بلکه در حقیقت، معرفتی گسسته و تغییرپذیر و ناپایدار است.
    برای پاسخ به این پرسش باید دید که بر اساس نگرش ملاصدرا در خصوص حرکت، حرکت جوهری، حقیقت علم و معرفت، و به طور کلی هستی، پاسخ پرسش های مزبور چیست و در این زمینه چه دیدگاه هایی مطرح شده است، تا بتوان بر اساس آن ثبات معرفت را در عین حرکت جوهری معلوم استنتاج کرد.
    کلیدواژگان: حرکت جوهری، حقیقت علم، معرفت، ثبات معرفت، صورت نوعیه
  • شهرام پازوکی، سعید گراوند صفحه 93
    در این نوشتار می کوشیم پس از بیان ضرورت، چیستی و سرچشمه اصلی عمل، با استناد به رویکردی میان متنی به تحلیل مسئله عمل و ترک عمل در مثنوی و گیتا بپردازیم. این مقاله مشتمل بر سه بخش است. در بخش اول ضمن بیان مقدمهای کوتاه با اشاره به مفهوم عمل و انجام تکالیف دینی بر مبنای دو کتاب مذکور از ضرورت عمل به منزله وسیله و سبب وصول به حق سخن رفته و گفته شده که شان حقیقی انسان در این جهان عمل است نه ترک عمل.
    در بخش دوم مقاله از چیستی، سرچشمه اصلی و اقسام عمل سخن به میان آمده است، و گفته شده که بر اساس گزارش های مثنوی و گیتا عمل آدمیان بنا بر اغراض مختلف، متفاوت می شود. برخی از سر ترس، برخی از سر عادت و برخی از سر عشق و ایمان عمل می کنند. اما بنیاد حقیقت عمل در توجه به نفس عمل است.
    در بخش سوم نیز از مسئله ترک عمل بحث شده است. در این بخش، بی عملی محض در ترک تعلق خاطر و عدم دلبستگی به نتیجه عمل تفسیر شده است. از این رو ترک عمل در این متون به معنی ترک تعلق خاطر است که از عمل ناشی می شود. یعنی مرتبه ای که سالک در آن به فراسوی اغراض معتبر در این جهان خاکی دست می یابد.
    کلیدواژگان: عمل، ترک عمل، آثار عمل، بی غرضی
  • عبدالرحمن حسنی فر، عماد افروغ صفحه 115
    غرب و مفاهیم و اندیشه های مرتبط با آن مثل لیبرالیسم، مدرنیته، دموکراسی، سرمایه داری، سکولاریسم، تکنولوژی، توسعه و غیره موضوع هایی است که برای کشورهای غیر غربی مسئله ساز شده است.
    برخی افراد در توصیف لیبرالیسم، به عنوان اصلی ترین و مهم ترین اندیشه در دوران معاصر، تعبیر «نظریه مدرن تمدن غرب» را به کار می برند. اندیشه لیبرالیسم و برخی جلوه های غرب و تمدن آن به کشورهای دیگر، از جمله ایران، به صورت واقعی و یا وارونه سرایت کرده است؛ برخی با آن همراه شدند و آن را پذیرفتند و برخی با آن مقابله کرده و به طرد، رد یا نقد آن پرداخته اند. همراهی با مدرنیته در اهمیت دادن به قانون و مشتقات آن نظیر قانون اساسی، پارلمان، برابری، مساوات، حق رای و محدود کردن قدرت پادشاه تبلور یافت؛ مقابله کنندگان نیز با قانون بشری، آزادی همه جانبه، برابری میان همه (مسلمان و غیرمسلمان)، سکولاریسم (جدایی دین از دنیا)، آزادی بیان گسترده و آزادی عقیده، مخالف بودند؛ مخالفان و منتقدان نیز نسبت به آزادی، قانونگذاری، عدالت و مساوات، تعریف خاص از انسان و شناخت و هستی و غایت زندگی از نوع غربی مخالف یا منتقد بودند.
    در این مقاله به بررسی دیدگاه های سید احمد فردید می پردازیم که از جمله کسانی است که از منظر غرب ستیزی و با رویکردی از نوع علی و معلولی، در مخالفت با غرب و ابعاد لیبرالیسم (مبانی، ارکان و نتایج منتسب به لیبرالیسم) دیدگاه های انتقادی مطرح می کند.
    کلیدواژگان: غرب، لیبرالیسم، سیداحمد فردید، انتقاد، غرب شناسی، غرب ستیزی
  • مرتضی فتحی زاده صفحه 139
    واقع گرایی علمی عبارت است از این دیدگاه که بهترین نظریه های علمی ما توصیف های تقریبا حقیقی از جنبه های مشاهده پذیر و مشاهده ناپذیر جهان مستقل از ذهن عرضه می کند. مناقشه واقع گرایان و منتقدانشان بر سر این دیدگاه در قلب مباحث فلسفه علم است. در این مقاله، پس از بررسی اصول محوری موضع واقع گرایانه می کوشیم ادله آنها را در پاسخ به انتقادات مطرح شده از سوی دیدگاه های رقیب ذکر کنیم.
    کلیدواژگان: واقع گرایی عملی، ناواقع گرایی عملی، مفاهیم نظری، هویات نظری
  • حسین واله صفحه 161
    با ظهور منطق صوری جدید و پیشرفت در متمایز کردن صورت از ماد ه، مواردی از خلط صورت با ماده در منطق قدیم آشکار شده است. عده ای معتقدند این خلط در قاعده عکس مستوی که از قواعد صوری بسیار مهم است و در اثبات بسیاری از دیگر قواعد صوری هم به کار می رود، وجود دارد؛ چون در مواردی از اعمال قاعده عکس مستوی، استنتاج وجودی از شرطی صورت می گیرد و اصل صادق، اما عکس کاذب است. علت اینکه پیشینیان آن را معتبر می پنداشته اند، خلط ماده و صورت بوده است.
    در این مقاله به اشکالی می پردازیم که منطقدانان متاخر بر قاعده عکس مستوی گرفته اند. مبانی نظری این اشکال را توضیح می دهیم و آنگاه به تفاوت های منطق قدیم و جدید در پیش فرض ها، اصول موضوعه و قواعد استنتاج می پردازیم که غفلت از آنها سبب بروز این اشکال شده است. سپس برای مثال های نقضی که در رد قاعده عکس مستوی آورده اند پاسخ هایی پیشنهاد می کنیم. در پایان به بحث وجودی بودن قضیه جزئیه می پردازیم و سر آن را در منطق جدید و قدیم می کاویم.
    کلیدواژگان: منطق صوری، عکس مستوی، ماده، صورت
  • محمد مهدی مشکاتی صفحه 183
    مسئله معاد از دیرباز مورد توجه فیلسوفان بوده است. آرزوی دیرینه فلسفه، تبیین عقلانی معاد جسمانی بوده و هست. ابن سینا راه اثبات معاد جسمانی را منحصر در شرع می دانست و آن را خارج از توان عقل بشر قلمداد می کرد. در حالی که دست عقل را در اثبات معاد روحانی باز می گذاشت و شرع را در این زمینه، موید عقل می دانست.
    در این مقاله، پس از ذکر دیدگاه های ابن سینا در خصوص معاد، با توجه به آثار مختلف وی، مبانی فلسفی او را در انکار معاد جسمانی تبیین کرده و نشان می دهیم وی با قبول این مبانی، نمی تواند معاد جسمانی را تبیین فلسفی کند و لذا تعبدا آن را می پذیرد. در انتها نیز اصول معاد روحانی ابن سینا را بررسی می کنیم؛ یعنی آنچه که او را ملزم به قبول وجود سعادت و شقاوت برای نفس ناطقه صرف نظر از تعلق آن به جسم می کند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، معاد جسمانی، معاد روحانی
  • حسین آقاحسینی، زهرا سنجری صفحه 203
    پرسش اصلی این مقاله این است که احکام دین (شریعت) چه سهمی در سیر و سلوک عارف دارد و در این طریق، التزام به احکام دین تا چه حد لازم و ضروری است؟ طرح این موضوع، از مسئله پایبندی عرفا به شریعت رفع ابهام می کند؛ به همین منظور ابتدا معنای واقعی شریعت را می کاویم و سپس نقش آن را در سیر و سلوک عارف، از ابتدا تا انتها، بررسی می کنیم. بدین ترتیب در می یابیم که اگر شریعت را به معنای واقعی کلمه در نظر بگیریم ملتزم ترین افراد نسبت به آن عرفای واقعی هستند که از ابتدای سیر و سلوک خود تا آخرین مراتب سفر، پایبند به شریعت هستند و در حقیقت عرفان واقعی و سلوک حقیقی، چیزی جز پایبندی به شریعت و متابعت کامل از آن نیست و آنان که جز این گفته اند یا ناآگاهانه در این باب سخنی طرح کرده و یا آگاهانه و مغرضانه به قصد خدشه دار کردن عرفان به بیان آن پرداخته اند.
    کلیدواژگان: شریعت، طریقت، حقیقت، عبادت، سیر و سلوک
  • فاطمه سلیمانی صفحه 227
    فرآیند تکوین علم دینی به این نحو قابل تصور است که پشتوانه های متافیزیکی برگرفته از اندیشه های دینی در مراحل مختلف فعالیت علمی به کار گرفته شود؛ به سخن دیگر، هرگاه مضامین متافیزیکی بتوانند در مراحلی چون گزینش مسئله، انتخاب مفاهیم و الگوهایی برای فهم مسئله، طرح پ‍ژوهش، انجام مشاهده، پیش بینی و تفسیر، تاثیرآفرینی خود را آشکار کنند، فرآیندی شکل گرفته است که محصول آن، دانش هایی متناسب با اندیشه های دینی خواهد بود.
    بنابراین، اندیشه توحیدی پژوهشگر و نوع نگاه او به هستی در پژوهش او و نتایج حاصل از تحقیق او تاثیر می گذارد. قطعا یک پژوهشگر موحد جهان را یک قطبی دیده و برای موجودات ماهیت «از اویی» و «به سوی اویی» قائل است. در چنین تفکری با توجه به تعریفی که از انسان و نیازهای مادی و دنیایی او می شود، جهت گیری علم در راستای رسیدن انسان به کمال قرب الاهی قرار می گیرد.
    در متون دینی و سیره ائمه نیز تشویق به پژوهش علمی و ارائه شیوه های مناسب تحقیق و استفاده از نتایج این پژوهش ها جهت تقویت بینش توحیدی (افزایش ایمان) و تصحیح شیوه زندگی و نحوه برخورد با طبیعت و موجودات (عمل صالح)، مشاهده می شود. علم کیمیای جابربن حیان نمونه ای عینی از علم دینی است که در تاریخ تمدن اسلامی شکل گرفت؛ علمی که از جهت روش، هدف، فرضیه پردازی و تفسیر تحت تاثیر اندیشه دینی قرار داشت.
    کلیدواژگان: علم دینی، علم سکولار، بینش توحیدی، علم کیمیا، جابربن حیان
  • محمد جواد فلاح، احد فرامرز قراملکی صفحه 251
    راه شناخت خداوند از طریق فسخ عزیمت راهی است متمایز از دیگر راه های شناخت خدا که در کلام علی(ع) گزارش شده است. در این دلیل شکسته شدن تصمیم ها دال بر شناخت پروردگار است. این روایت تحلیل های مختلفی دارد؛ ازجمله تحلیل های درون متنی (مبتنی بر آیات و روایات)، کلامی و فلسفی که همگی مبتنی بر براهین رایج خداشناسی است. ساز و برگ ما در تحلیل این روایت مبتنی بر تجربه قدسی افراد از فسخ عزائم است که مبنای آن نوع مواجهه فاعل شناسا با این تجربه است. در تجربه قدسی حوادث خرد و کلان، آفاقی و انفسی همه حکایت از امر قدسی می کنند، معنا دارند و معنایشان در هویت «از اویی» است. عرفت الله بفسخ العزائم را می توان دعوت به چنین تجربه ای از روزمره ترین و در دسترس ترین حوادث دانست. حاصل این تجربه شناختی است ثانوی و اشتدادی که سالک را در هر مرحله از شناخت به شناختی برتر می رساند.
    کلیدواژگان: فسخ عزائم، شناخت خدا، شناخت ثانوی، تجربه قدسی
  • سیدعلی اصغر میرباقری فرد، شهرزاد نیازی صفحه 267
    پیدایش تصوف و عرفان و ورود معانی، تجربه ها و آموزه های عرفانی به حوزه زبان منجر به شکلگیری زبانی خاص با نام زبان عرفانی شد. این زبان به دو قسم زبان عبارت و زبان اشارت تقسیم می شود. عارف در جریان سیر و سلوک خود به اندیشه ها، حقایق و تجربه هایی دست می یابد که چگونگی بیان آن در قالب الفاظ، به دلیل ماهیت این گونه معارف، به سادگی امکان پذیر نیست. اما عرفا با به کارگیری همه ظرفیت های زبان، دریافت های عرفانی خود را در قالب محدود لفظ و کلام به دیگران منتقل کرده اند. عین القضات همدانی، عارف بزرگ قرن ششم هجری، به عنوان یکی از پیشروان تصوف اسلامی در آثار ارزشمند خود، اندیشه ها و مواجید عرفانی را با تعابیر و تفسیرهای بدیعی ارائه می کند. در این پژوهش می کوشیم دیدگاه های وی را درباره زبان و نحوه بیان بررسی کرده و آثار او را از لحاظ زبانی تحلیل و تبیین کنیم. حاصل بررسی ها نشان می دهد، قاضی همدانی از همه ظرفیت های زبان- زبان اشارت و زبان عبارت- برای تبیین آراء و عقاید و بیان تجارب عرفانی خود سود جسته است.
    کلیدواژگان: عین القضات همدانی، زبان عرفانی، تجربه عرفانی، تاویل، شطح
  • غلامحسین روحی سراجی صفحه 287
    در سیر تاریخ فلسفه، افلاطون اولین فیلسوفی است که نفس را به عنوان جوهر مجرد مطرح کرد و آغازگر بحث عقلی و استدلالی در خصوص دوگانگی نفس و بدن، بقاء و جاودانگی آن، اقسام نفس و قوای آن شد. از این میان، دلایل او بر تجرد و جاودانگی نفس که تا حدود زیادی فارغ از بیان اسطوره های و سمبلیک مطرح شده کمتر مورد توجه و نقد مستقل قرار گرفته است. طرح و تحلیل این دلایل، بازسازی منظم آنها و نقد و ارزیابی نقاط قوت و ضعف این استدلال ها موضوع اصلی این مقاله است.
    کلیدواژگان: افلاطون، نفس، جاودانگی، تجرد
  • محمد مشکی صفحه 301
    در این مقاله، می کوشیم ابتدا دیدگاه شیخ مفید (ره) را در خصوص علم امام، منشا این علم، علم امام به غیب، و اقسام این علم تبیین کنیم. سپس قلمرو علم امام و مصادیق آن را طرح خواهیم کرد و نشان می دهیم که علم امام به تمام صنایع، زبان ها و لغات، دانش فرشتگان و انبیاء، تمام کتب آسمانی، آگاهی از درون افراد، علم، علم الکتاب و... تعلق می گیرد.
    کلیدواژگان: علم امام، منشاء علم امام، علم غیب، قلمرو علم امام
|
  • Sadegh Larijani, Mostafa Azizi Alavije Page 5
  • Hasan Miandari Page 37
    Terence Irwin argues that Aquinas answered a question that Aristotle had raised buthad not answered. The question is if there is any relation between intellectual virtuesand moral virtues. The answer is yes, moral virtues direct intellectual virtues toattain the final end. Moral virtues show in what areas one should think, how muchother things should be attended to, and how much one should spend time forintellectual issues. Aquinas believes in infused virtues in addition to moral virtuesand those especially charity have central place in aforementioned directing role. Weargue firstly that Aristotle also had answered the question. Secondly, there is noessential difference between intellectual virtues and moral virtues. Thirdly, there isone single virtue that functions in both intellectual and moral matters. And fourthly,the root of difficulties is in ethical naturalism of Aquinas following Aristotle.
  • Mohammad Mahdi Gorjian, Mahdi Zandieh Page 69
    On the basis of substantial motion the whole material world and nature are underconstant change. The question might be raised, accordingly, whether one can obtainknowledge of any material being. That is to say, if the very substance of any given material thing and in consequence its accidents are entirely in constant motion,nothing of them can be the object of knowledge, since as soon as an external thing isperceived by perceiver's faculty of knowledge, it will, strictly speaking, disappearand something new will come into being. As a result, nothing, from animals to minerals whatsoever, remains the same so as to make it possible to become object ofknowledge. Of any given object of our perception, indeed, we can speak of not onefact but many indivisible facts. Knowledge itself is thus not one and the same butsomething changeable, discontinuous and instable.In response to this crucial question, it is obvious that one should consider otherpositions taken by Mulla Sadra, agreat Muslim philosopher, regarding motion, substantial motion, reality of knowledge, as well as his understanding of existence ingeneral so that he can receive consistent answers to the question raised.
  • Shahram Pazouki, Saeid Geravand Page 93
    The present paper consists of three sections. In the first section, among other issuesof the brief introduction, there is reference to Mathnasvi and the Bhagavad Gita,demonstrating several debates and concepts, one of which is the meaning of Actionand doing religious duties. It is of highest significance to compare and contrast thetwo central concepts- Karma and religious duties- in the two suggested texts. Here inthis section, it is stated that Karma is essentially as a means and a cause to attain toGod and that it is Karma not its abandonment as the true status of human beings inthis world.In the second section, the paper focuses on the nature, the true origin of Karma,and its various types. It is claimed that based on the given reports in Mathnasvi andthe Bhagavad Gita, human being's Karma may differ from a person to a personbecause of their different intentions. Some people obtain Karma out of fear, of habit,of love,and of faith. But, it is concluded that the fundamental reality of Karma is toheed the Karma per se.The third section turns to the subject of Karma abandonment. Here, it is interpreted that pure non-Karma (non-action), abandonment of worldly belongings and non-attachments to everything are reportedly related to the ramifications of Karma. Thus, it is suggested that Karma in these texts means abandoning worldly belonging that is derived from Karma. Namely, it is the position that the Mystic attains beyond the valid intentions of this materialistic world. This paper aims at analyzing the subject of Karma in Mathnasvi and the Bhagavad Gita, relying on the inter-textual approach. Afterwards, it turns to the necessity, the nature, and the true origin of Karma and its abandonment in the two mentioned texts.
  • Abd Al-Rahman Hasanifar, Emad Afruq Page 115
    West and other relevant concepts such as liberalism, modernity, democracy, capitalism, secularism, technology, development, and etc are subjects that are problematic for non-western countries. Some people named the liberalism as the “west modern civilization theory” in recent period. This idea (liberalism) and other western concepts came to the other countries like Iran really or unreal. Some followed its thoughts and accepted it and others did not. These rejected, dismissed and criticized. Accompanying the modernity was accepting the law and its derivatives like constitution, parliament, equality, the right of vote, the limitation of king power. Others are against human law, absolute liberty, equality among Muslims and non-Muslims, secularism, widespread speech freedom, religious freedom and human legislation, liberty, equality, human in western discourse. Fardid is one of the persons that opposed the west and liberalism aspects with anti-west perspective and casual approach, presented some opinion. In this essay these ideas were studied for the sake of understanding the level of fardid’s criticism.
  • Morteza Fathizade Page 139
    Scientific realism is the view that our best scientific theories give approximately truedescriptions of both observable and unobservable aspects of a mind-independentworld. Debates on this view between realists and their critics are at the very heart ofthe philosophy of science. In this essay, we examine the core principles of the realistposition, and indicate some reasons in the conflict with its rivals.
  • Hossein Valleh Page 161
    The development of modern formal logichas introduced new methods of distinguishing the form of propositions from their content. This has disclosed some instances of syntax - semantics confusion in traditional logic. Some modern logicians hold that the rule of conversion is based on such confusion. Since this rule is basic in traditional logic, revision of its validity implies far-reaching logical consequences. Having closely examined the case, we see that some presuppositions, interpretations and rules in traditional logic different from those of modern logic emerge as the reason why a real difference exists between these two logical systems accounting for the validity of even conversion in the former. Neglecting these differences has led to the said criticism.
  • Mohammad Mahdi Meshkati Page 183
    Resurrection was paid attention by the philosophers since the ancient times. They hoped to identify the physical resurrection many years ago until now. Avicenna recognized this matter only by religious law and he believed that reason cannot identify it. Whereas he recognized the spiritual resurrection. He believed that spiritual resurrection is identified by reason. In this article Avicenna’s point of view on the resurrection according to his different works is presented and his denial of physical resurrection is stated. We demonstrate with his acceptance these principles he cannot identify philosophically this matter and he accepts the physical resurrection for mere obedience. Finally, the Avicenna’s principles spiritual resurrection are studied i.e. what forced him to accept the existence of happiness and adversity for the essence without belonging it to the body.
  • Hossein Agahosseini, Zahra Sanjari Page 203
    The main questions of this article are as following: What is the share of Sharia (Divine Laws) in the Progression of the mystic? How much is commitment to Sharia necessary in this way? Proposing of such issues disambiguates the problem of commitment of mystics to Sharia. Due to this, first, the true meaning of Sharia is investigated and then its role in the Progression of mystics from beginning to the end is studied. As a result, it is found out that if the true meaning of Sharia is considered the most committed persons to it are true mystics that undertake it from the beginning of their Progression to the last stages of their Journey and, indeed, true mysticism and Progression are nothing but commitment to Sharia and complete obedience to it. The ones who have said other things either stated such things unconsciously or consciously and purposely to distort mysticism.
  • Fatemeh Soleimani Page 227
    The process of religious science genesis could be realized in the way that the metaphysical support derived from the religious thoughts are applied in different stages of scientific practice; In other words, when the metaphysic subjects could reveal their effectiveness in stages such as the choice of problem, selection of concepts and patterns of understanding the problem, project outline, observation, prediction and interpretation, one could say that a particular process has been made the product of which are sciences proportionate to religious ideas. Therefore, the monotheistic thought of the researcher and his particular attitude toward the existence affect his ongoing research and its results. Definitely, a monotheist researcher regards the world as unitary one and considers the nature of the creatures as those that "came from Him" and "go toward Him". In such view, regarding the concepts of human and his material and worldly needs, the scientificorientation would be in line with the way in which the human being is going to achieve the perfection and the divine esteem. In religious texts and in Imam's character sketch, one could also observe the encouragement to do scientific investigations; in such texts, one could simply find appropriate research approaches, the ways of applying the obtained results to reinforcement of monotheistic insights (faith increase), and rectifying life style and manner of treating the nature and creatures (good deeds). The Alchemy of Jaber binHayyan is an objective sample of religious knowledge which is formed in the historyof Islamic civilization; scientific method, purpose, hypothesis making, and interpretation of such science were influenced by religious ideas
  • Ahad Faramarz Qaramaleki, Mohammad Javad Fallah Page 251
    Knowing Allah through Faskh Azaem (that man fails to do what he has seriously determined to do) is one way of proving the existence of Allah that can be understood from Imam Ali’s words. This argument is that failure in performing our serious decisions suggests the existence of Allah. Imam Ali’s this word may come in different analyses: these are the inter-contextual (based on the texts of the Qur’an and traditions), theological and philosophical analyses, all of which are based on the celebrated arguments for the existence of God. Existing analyses may help for a better explanation and connotation of this tradition, however, a close examination and more scrutiny into it may lead us to some novel and different account of it. Our means to analyze this tradition depend on some people’s holy experience of their failure to do what they have seriously decided to do; as the knowing subjects, they may encounter such experience. All holy experiences, major or minor and subjective or objective, reveal a sense of holiness acquiring their meanings from the concept of “being from Him”. Knowing Allah through Faskh Azaem can be a call to such an experience that may happen in the most accessible and day to day events. The outcome of such experience is secondary and capable of intensification achieved by the wayfarer at each phase of knowledge of his vertical journey.
  • Sayyed Aliasghar Mirbagherifard, Shahrzad Niazi Page 267
    The emergence of Sufism and theosophy, and the arrival of mystical experiences and mystical education to the realm of language leads to the promotion of a specific language called mystical language. This language is divided into two types of language of explication and the language of implication. A mystic through his evolution achieves the thoughts, truths and experiences that their expression in the form of words, because of the nature of these kinds of knowledge, is not simply possible. But mystics utilizing the whole language capacities have transferred their own mystical perceptions with others in the limited shape of word and speech. Einal- Qozat Hamedani, the great mystic of the sixth century, as one of the leaders of the Islamic theosophy expresses his new interpretations and mystical enthusiasm through the precious works in this field. In this study we have attempted to analyse the points of view of this great mystic on language and discourse and then linguistically examine his works. The findings of the analysis show that Qazi Hamedani has benefited all the language capacities-the language of explication and implication and ideas to express his mystical experiences.
  • Gholam Hossein Ruhi Seraji Page 287
    In the course of philosophy, Plato's the first philosopher who brings up the matter ofsoul as a single substance and he is the starter of intellectual discussion for the duality of soul and body, and its survival and immortality plus types of soul and its power. Of these, his arguments for the immortality of the soul which are largely freefrom the myths and symbolic expression have been less noticed and criticized independently. The designing and analysis of these arguments, plus regular reconstructing of them and the evaluation of strengths and weaknesses of the mainarguments are the main topic of this paper.
  • Mohammad Meshki Page 301
    In this article, Imam's knowledge is being discussed from Shaikh Mofid’s viewpoint and in different respects. Involving: The origin of Imam’s knowledge, Imam’s knowledge of the unseen; the article also discusses the scope of Imam's knowledge and its samples and approval. It demonstrates that Imam's knowledge ability covers the whole genre, languages and words, messengers and prophet's cognition, and the whole revealed books, and awareness of people's nature.